فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 43 (پاییز 1381)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 43 (پاییز 1381)

  • 82 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1381/09/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا غفاری نژاد، فاطمه پویا صفحات 1-9
    مقدمه

    رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، عبارتند از هر گونه اقدامی که برای افزایش و یا نگهداری سلامتی و خودشکوفایی فرد و یا گروه صورت گیرد. مدرسه محیط مناسبی برای آموزش و تشویق رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در دانش آموزان می باشد. معلمان به عنوان الگوهای دانش آموزان نقش موثری در آموزش این رفتارها دارند.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی 852 نفر از معلمان شهر کرمان که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند توسط پرسشنامه خود ایفا مورد سنجش قرار گرفتند. در این پرسشنامه علاوه بر خصوصیات جمعیت شناختی، 16 رفتار عمومی ارتقاء دهنده سلامت و 4 رفتار ارتقاء دهنده سلامت مختص خانمها مورد سنجش قرار گرفت.

    نتایج

    در 16 سوال عمومی بیشترین میزان مربوط به آگاهی از اضافه وزن در مقایسه با قد در 94% و کمترین میزان مربوط به مصرف غذای کم نمک در 5/23% از موارد بود. در سوالات مختص خانم ها بالاترین میزان مربوط به مصونیت در برابر سرخجه با 72% و کمترین میزان مربوط به خودآزمایی ماهیانه پستان با 9/8% بود. نمره کلی پرسشنامه با افزایش سن به صورت معنادار افزایش می یافت و در خانم ها بیشتر از آقایان بود.

    نتیجه گیری

    تهیه برنامه ای برای آموزش رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت برای معلمان در مرحله اول و در مرحله بعدی برای دانش‌آموزان می‌تواند باعث گسترش این رفتارها در جامعه و افزایش سطح بهداشت عمومی شود.

    کلیدواژگان: ترویج بهداشت، کرمان
  • سیدجلال هاشمی، خسرو نقیبی، مجتبی رحیمی، محمدحسن رایی، بیژن نصیریان صفحات 10-15

    اعمال‌ جراحی‌ قسمت‌ فوقانی‌ شکم‌ و قفسه‌ صدری‌ تعداد قابل‌ توجهی‌ از اعمال‌ جراحی‌ را تشکیل‌می‌دهند. درد شدید بعد از عمل‌ در این‌ بیماران‌ مانع‌ از تنفس‌ صحیح‌ بیمار شده‌ و سبب‌ مشکلات‌ تنفسی‌ ازجمله‌ کاهش‌ تهویه‌ و اتلکتازی‌ می‌شود.انجام‌ بیدردی‌ به‌ روش‌ تزریق‌ داخل‌ پلورال‌ و با استفاده‌ از بوپیواکایین‌5/0 درصد در صورت‌ کاهش‌ عوارض‌ فوق‌ منجر به‌ کاهش‌ نیاز به‌ داروی‌ مخدر ، میزان‌ اشغال‌ تخت‌ بیمارستان‌و میزان‌ هزینه‌های‌ بیمارستانی‌ خواهد شد. هدف‌ کلی‌ از این‌ مطالعه‌ بررسی‌ مقایسه‌ای‌ میزان‌ نیاز به‌ داروی‌ مورفین‌ در دو گروه‌ بیمارکله‌ سیستکتومی‌شده‌ بود. در این‌ مطالعه‌ کارآزمایی‌ بالینی‌ دوسویه‌ کور، بیماران‌ به‌ دو گروه‌ 72 نفری‌ تقسیم‌ شدند. گروه‌ اول‌دارونماو گروه‌ دوم‌ بوپیواکایین‌ 5/0درصد دریافت‌ نموده‌اند. دارو از محل‌ برش‌ جراحی‌ توسط‌ جراح‌ قبل‌ ازبستن‌ زخم‌ به‌ داخل‌ پلور تزریق‌ شده‌ است‌. بعد از تزریق‌، بیمار در 24 ساعت‌ اول‌ (هر سه‌ ساعت‌) از نظر درد ونیاز به‌ داروی‌ مورفین‌ بررسی‌ شده‌ است‌. میانگین‌ مورفین‌ مصرفی‌ در طی‌ 24 ساعت‌ اول‌ بعد از عمل‌ درگروه‌مورد(50/0‏± 50/5میلی‌ گرم‌) بصورت‌ معنی‌ داری‌ کمتر از گروه‌شاهد(26/0‏ ±86/7میلی‌گرم‌)بود(P<0/01). 83 درصد بیماران‌ در گروه‌ شاهد به‌ مورفین‌نیاز داشتند در حالیکه‌ در گروه‌ موردفقط‌ 19 درصدبه‌ این‌دارو نیاز پیدا کردند(P<0/0001). میانگین‌ فاصله‌ زمانی‌ ختم‌ عمل‌ جراحی‌ تا دریافت‌ اولین‌ دوز مورفین‌ در گروه‌ شاهد27/0‏ ±33/4 و درگروه‌ مورد مطالعه‌ 96/0‏ ±64/7 ساعت‌ بود(P<0/01).در این‌ مطالعه‌ مصرف‌ بوپیواکایین‌ 5/0 درصد داخل‌ پلوردر پایان‌ عمل‌ کله‌ سیستکتومی‌، باعث‌ کاهش‌ میزان‌ داروی‌ مخدر مصرفی‌ و همینطورباعث‌ افزایش‌ فاصله‌زمانی‌ دریافت‌ اولین‌ دوز داروی‌ مخدر بعد از عمل‌ جراحی‌ شده‌ است‌. با توجه‌ به‌ نتایج‌ این‌ تحقیق‌ با یک‌ تزریق‌داخل‌ پلورال‌ در انتهای‌ بیهوشی‌ از محل‌ زخم‌ و از طریق‌ دیافراگم‌ و بدون‌ خاطره‌ دردناک‌، بی‌ دردی‌ ایده‌آلی‌ رامی‌توان‌ بوجود آورد. در تحقیقات‌ قبلی‌ بیمار در حالت‌ بیدار و از طریق‌ پوست‌ بلوک‌ شده‌ است‌.

    کلیدواژگان: برداشتن کیسه صفرا، بوپیواکائین، جنب، درد، عوارض پس از عمل جراحی، مرفین
  • خسرو سرداریان، حشمت الله طاهرخانی صفحات 16-22
    مقدمه

    تک یاخته بلاستوسیستیس هومینیس یکی از انگل های شایع روده ای می باشد. تحقیقات مختلفی در باره بیماریزایی آن به عمل آمده است. در بعضی مطالعات بیماریزایی و دربرخی غیر بیماریزا بودن ارگانیسم مورد تایید قرار گرفته است .درتحقیقات اخیر به ویژه در بیماران ایمونوکامپرومایز بیشتر بیماریزایی تک‌یاخته نشان داده شده است.

    هدف

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر مترونیدازول بر علایم بالینی همراه با بلاستوسیستوزیس و در نهایت نقش بیماری زایی انگل بوده است.

    روش کار

    در این تحقیق 58 نفر از بیماران ارجاعی به آزمایشگاه تحقیقات انگل شناسی که دارای علایم روده ای بودند وبا استفاده از روش های مستقیم، فرمل-اترورنگ آمیزی برای تشخیص انگل ها و با روش های EMB وSSagar برای تشخیص باکتری ها مشخص گردید که هیچگونه آلودگی به جز آلودگی به بلاستوسیستیس هومینیس ندارند را به طور تصادفی به دو گروه مورد(به تعداد 29 نفرو تحت درمان با داروی مترونیدازول) وشاهد(به تعداد29 نفر بدون درمان ولی تحت مراقبت) تقسیم شدند.

    نتایج

    بعدازطی شدن دوره درمان درگروه مورد 5/65% ودر گروه شاهد 6/27% از انگل بلاستوسیستیس پاک شده بودند. علایم روده ای در گروه مورد 8/82% ودر گروه شاهد 5/34% بعد از سپری شدن دوره درمان رفع گردیده بود.

    نتیجه گیری

    دو گروه از نظر بهبودی از انگل و علایم روده ای با05/0P< دارای تفاوت معنی دار بودند، لذا با توجه به این نتایج می توان بلاستوسیستیس را بیماریزا دانست. با تحقیقات بیشتر می توان ایزوله های منطقه ای بلاستوسیستیس هومینیس را شناسایی کرد و داروی مناسب و موثر بر آنها را پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: بلاستوسیستوزیس
  • مریم اصغرنیا، زیبا ظهیری سروری صفحات 23-28
    مقدمه

    همزمانی‌ توده‌های‌ تخمدانی‌ باحاملگی‌ اغلب نادر است ولی در صورت وقوع می‌تواند برای‌ پزشک‌ و بیمارمشکل‌ آفرین‌ باشد.

    هدف

    هدف‌ ازاین‌ مطالعه‌ یافتن‌ فراوانی‌ توده‌های‌ تخمدانی‌ که‌ همزمان‌ باسزارین‌ کشف‌ می‌شوند وبررسی‌ مشخصات‌آنهاست‌.

    روش کار

    در این‌ مطالعه‌ توصیفی‌ گذشته‌ نگر که‌ از 1/7/1371 لغایت‌ 1/7/1377 در مرکزآموزشی‌ درمانی‌الزهرا(س‌)رشت‌ انجام‌ گرفت‌ 63 مورد توده‌ تخمدانی‌ که‌ به‌ صورت‌ اتفاقی‌ کشف‌ شدند ازنظر فراوانی نسبی، توزیع‌ سنی‌ بیماران‌ ،نتایج‌ پاتولژیک‌ ،دوطرفه‌ بودن‌ واندازه‌ تومور مورد بررسی‌ قرار گرفت‌.

    نتایج

    فراوانی‌ نسبی‌ توده‌های‌تخمدانی‌ همزمان‌ با سزارین‌ 1 در 360 مورد بود. شایعترین‌ توده‌ تخمدانی، کیست‌ در مویید (27%)بود. 7/26 درصد از توده‌های‌ فونکسیونل‌ دوطرفه‌ بودند وبقیه‌ توده‌هادر 100 درصد موارد یک‌ طرفه‌ بوده‌اند. 9/76 درصد از توده‌های‌ نیوپلاستک‌ 1/23 درصد ازتوده‌های‌ غیرنیوپلاستیک‌ بالای‌ 8 سانتی‌ متربودند. فراوانی‌ نسبی‌ توده‌های‌ بدخیم‌ 8/4 درصد بوده‌ است‌.

    نتیجه گیری

    از نظر شیوع‌ توده‌های‌ تخمدانی‌ همزمان‌ با سزارین‌ نتایج‌ مطالعه‌ ما قابل‌ مقایسه‌ با آمار سایر کشورهاست‌ وازنظر نتایج‌پاتولوژیک‌ نیز تفاوت‌ فاحشی‌ با سایر مطالعات‌ دیده‌ نشد.

    کلیدواژگان: سزارین، کیست های تخمدان
  • بررسی پشه های جنس آادس (دوبالان: کولیسیده) در استان گیلان
    شهیاد آذری حمیدیان، محمدعلی جوافشانی، علیرضا رسایی، مظفر مسلم صفحات 29-39
    مقدمه

    اطلاعات موجود درباره پشه های جنس آادس (Aedes, Meigen, 1818) (دوبالان: کولیسیده‌)(Diptera: Culicidae) با وجود اهمیت زیاد بهداشتی و پزشکی آنها در ایران بسیار کم می باشد.

    هدف

    به‌ منظور بررسی‌ فون‌ پشه‌ها در استان‌ گیلان‌، مطالعاتی‌ از فروردین‌ ماه‌ تاآذر ماه‌ 1379 انجام‌ شد.

    روش کار

    در طی‌ این‌ تحقیق‌ مجموعا 2478 پشه‌ بالغ‌ از 64 زیستگاه‌ و 6656 لارو از 127 لانه‌ لاروی‌ دراستان‌ گیلان‌، جمع‌آوری‌ شد مجموعا چهار گونه‌ از جنس‌ آادس‌ شامل‌: آادس‌ کاسپیوس‌Ae.(Ochlerotatus) caspius (Pallas, 1771)، آادس‌ اکینوسAe.(Finlaya) echinus (Edwards, 1920)، آادس‌جنیکولاتوس‌ Ae.(Fin.) geniculatus (Olivier, 1771) و آادس‌وکسنز Ae.(Aedimorphus) vexans (Meigen, 1830), بصورت‌ لارو و بالغ‌ جمع‌آوری‌ و شناسایی‌ گردید.

    نتیجه گیری

    در این‌ مطالعه‌ تمامی‌ گونه‌های‌ جنس‌ آادس‌ که‌ پیش‌ از این‌ ازاستان‌ گیلان‌ گزارش‌ شده‌ بود، جمع‌آوری‌ گردید. همچنین‌ آادس‌ اکینوس‌ برای‌ اولین‌ مرتبه‌ گزارش‌ شد. در مقاله‌ حاضرپراکندگی‌ و درصد ترکیب‌ پشه‌های‌ جنس‌ آادس‌ در استان‌ گیلان‌ بیان‌ شده‌ است‌ .

    کلیدواژگان: آادس، اکلروتاتوس، ایران، پشه ها، کولیسیده
  • محمود میرحسینی، محمود رفیعیان صفحات 40-44
    مقدمه

    کرامپهای عضلانی انقباظات شدید ، غیر ارادی ، و دردناک هستند که اکثرا در عضلات ساق پا ایجاد می شوند . این کرامپها در بیماران دیالیزی بسیار شایع است و از شایع ترین علل قطع زود هنگام دیالیز می باشند .

    هدف

    ‌در یک مطالعه مداخله‌ای تاثیر ویتامین E بر روی کرامپهای عضلانی بیماران دیالیزی در مقایسه با گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفت .

    روش کار

    تعداد ، شدت و مدت کرامپها به طور هفتگی در دوره یک ماهه پیش درمان ، در یک چک لیست ثبت شد . بیمارانی که حداقل 6 کرامپ در ماه داشتند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مورد و شاهد قرار داده شدند . به بیماران گروه مورد در طی سه ماه دوره درمان هر شب mg400 ویتامین E و در گروه شاهد پلاسبو تجویز شد .

    نتایج

    در طی اولین ماه مطالعه (دوره پیش درمان) اختلاف معنی داری در تعداد ، شدت و طول مدت کرامپها بین گروه مورد وشاهد وجود نداشت . میانگین تعداد کرامپها در اولین ماه مطالعه 23 و در ماه دوم 3/7 (P< 0/01) بود . طول مدت کرامپها در ماه های اول و دوم به ترتیب 1/27 و 8/12 دقیقه (P<0/01) و شدت کراپها به ترتیب 7/8 و 5/4 (P< 0/01) بود . این اعداد در طی ماه های سوم و چهارم با ماه دوم مطالعه تفاوت قابل توجهی نداشت .

    نتیجه گیری

    ‌ بنابر این تجویز ویتامین E در بیماران دیالیزی که کرامپهای عضلانی متعدد و شدیدی دارند ممکن است مفید باشد .

    کلیدواژگان: کرامپ عضله، ویتامین E، همودیالیز خون
  • سعید آصف زاده صفحات 45-61
    مقدمه

    انجام‌ پژوهش‌های‌ کاربردی‌ برای‌ بهبود و توسعه‌ خدمات‌ بهداشتی‌ درمانی‌ ضروری‌ است‌. از آنجایی‌ که‌ می‌بایست‌ کارکنان‌اجرایی‌ توانایی‌ حل‌ مسایل‌ و انجام‌ پژوهش‌ را دارا باشند،

    هدف

    این‌ تحقیق‌ با هدف‌ نیازسنجی‌ کارکنان‌ بهداشتی‌ درمانی‌ به‌ روش‌تحقیق‌ انجام‌ شد.

    روش کار

    در این‌ پژوهش‌ کیفی‌، چهار گروه‌ کاردانان‌، کارشناسان‌، پرستاران‌ و پزشکان‌ عمومی‌ شاغل‌ در سازمان‌های‌ بهداشتی‌ درمانی‌در بحث‌ گروهی‌ شرکت‌ کردند.

    نتایج

    یافته‌ها نشان‌ داد که‌ کارکنان‌، پژوهش‌های‌ کاربردی‌ را برای‌ پیشرفت‌ خدمات‌ و حل‌ مسایل‌ سازمانی‌ ضروری‌ می‌دانستند وتمایل‌ به‌ مشارکت‌ گروهی‌ در تحقیق‌ داشتند ولی‌ از روش‌های‌ مساله‌یابی‌، تحلیل‌ مساله‌، گردآوری‌ و تفسیر داده‌ها و برنامه‌ریزی‌عملیاتی‌ برای‌ مداخله‌ اطلاعات‌ کافی‌ نداشتند و نسبت‌ به‌ تحقیق‌ احساس‌ بیگانگی‌ می‌کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج‌ این‌ تحقیق‌ مکمل‌ یافته‌های‌حاصل‌ از نیازسنجی‌ به‌ روش‌ کمی‌ در مصاحبه‌ با افراد کلیدی‌ شد و منجر به‌ طراحی‌ و نگارش‌ مدول‌ آموزشی‌ ده‌ گام‌ پژوهش‌ درسیستم‌های‌ بهداشتی‌ درمانی‌ برای‌ توانمندسازی‌ کارکنان‌ اجرایی‌ در پژوهش‌های‌ کاربردی‌ گردید.

    کلیدواژگان: پژوهشی، خدمات بهداشتی، کارکنان علوم وابسته به پزشکی
  • عباس درجانی، آرزو عطارختایی، کاوه فرخیان، عبدالرسول سبحانی، سعید کلانتری صفحات 60-66
    مقدمه

    دیابت یکی از شایعترین بیماریهای متابولیک است که عوارض آن همه اعضاء بدن از جمله پوست را درگیر می سازد. برخی از علایم جلدی به عنوان کلید تشخیصی و ظن بالینی برای دیابت یا عوارض آن به کار می روند و تشخیص به موقع آنها می تواند از لطمات شدیدتر به بیمار مثل پای دیابتی جلوگیری کند.

    هدف

    هدف این تحقیق، تعیین شیوع علایم جلدی در بیماران دیابتی بوده است.

    روش کار

    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی با نمونه گیری غیراحتمالی آسان بر روی 351 بیمار دیابتی مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان رازی رشت طی سالهای 80 1379 انجام شده است. براساس لیستی از بیماریهای پوستی مرتبط با دیابت، بیماران معاینه کامل جلدی شدند و در موارد مشکوک از آزمایشات پاراکلینیک کمک گرفته شد. در این مطالعه فراوانی انواع ضایعات جلدی به تفکیک نوع دیابت، سن، جنس و مدت دیابت مورد بررسی قرار گرفت و تحلیل توسط آزمون t و کای دو انجام شد.

    نتایج

    از بیماران دیابتی مورد مطالعه 1/70% ضایعه جلدی داشتند و اکثر افراد مبتلا به ضایعه جلدی (65%) بالاتر از 45 سال بودند. تفاوت معنی دار بین ابتلا به ضایعه جلدی و جنس (درگیری بیشتر مردان) و همچنین بین مدت ابتلا به دیابت و وجود ضایعه جلدی دیده شد. تفاوت قابل توجه ای بین ابتلا به ضایعه جلدی و نوع دیابت یا سن وجود نداشت. عفونتهای جلدی شایعترین بیماری پوستی بودند (6/28%) که در بین آنها علل قارچی (24%) شایعتر از عوامل باکتریال بودند. چهار نوع از ضایعات جلدی دیگر با فراوانی بیشتر از 10% به ترتیب عبارت بودند از Skin Tag (8 /25%)، خارش (8/23%)، سردی و رنگ پریدگی اندام تحتانی (4/19%) و درموپاتی دیابتی (6/13%).

    نتیجه گیری

    نتیجه اینکه بنظر می رسد شیوع تظاهرات جلدی خصوصا بیماریهای عفونی در بیماران دیابتی نسبتا‏ زیاد است، لذا آشنایی پرسنل گروه پزشکی و آموزش بیماران در مورد علایم شایع جلدی خصوصا علل عفونی و تشویق برای رعایت مسایل بهداشتی باید مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تظاهرات پوستی، دیابت شیرین، همه گیرشناسی
  • حمید زینلی نژاد، محمدآرش رمضانی، محمودرضا دهقانی، محسن گرگانی نژادمشیزی صفحات 67-74
    مقدمه

    عفونت شایع ترین عارضه سوختگی و یکی از مهمترین علل مرگ و میر و ناتوانی بیماران سوخته است. استفاده از داروهای ضدمیکروبی موضعی نقش بسیار مهمی در پیشگیری و درمان عفونت سوختگی و کاهش مرگ و میر ناشی از آن دارد. استفاده بی رویه از آنتی بیوتیکها می تواند باعث مقاومت میکروبی در برابر این داروها شود.

    هدف

    در این پژوهش برآن شدیم که مقاومت میکروبی ارگانیسم های شایع در مرکز سوانح و سوختگی کرمان را نسبت به سه آنتی بیوتیک موضعی، نیترات نقره، سیلور سولفادیازین و استات مافنید بررسی کنیم.

    روش

    در این مطالعه مقطعی 145 بیمار بستری در طی 4 ماه مورد بررسی قرار گرفتند. روز سوم پس از بستری از زخم سوختگی نمونه بیوپسی نسجی برداشته و پس از کشت و تعیین نوع ارگانیسم، آزمون آنتی بیوگرام با سه آنتی بیوتیک موضعی یادشده انجام شد.

    نتایج

    در بررسی نتایج مشخص شد که شایع ترین ارگانیسم های جداشده شامل کلبسیلا، پسودوموناس و استاف آریوس بودند. موثرترین آنتی بیوتیک موضعی از نظر حساسیت میکروبی استات مافنید بود. همچنین مشخص گردید که بیشترین مقاومت میکروبی در برابر نیترات نقره وجود دارد. در پایان مشخص گردید که مقاومت میکروبی ارگانیسم های شایع نسبت به سه آنتی بیوتیک موضعی مذکور از نظر آماری دارای اختلاف معنی داری می باشد (P<0.05). نتیجه‌گیری: نتایج مانند دیگر مطالعات نشان داد که استات مافنید بهترین‌آنتی‌بیوتیک موضعی درجلوگیری‌ازعفونت‌های بعدازسوختگی‌می باشد.

  • محمد صفایی، حمید بهزادنیا، ردلف فال بوش صفحات 75-81
    مقدمه

    آکرومگالی‌ پدیده‌ ناشی‌ از افزایش‌ ترشح‌ هورمون‌ رشد به‌ وسیله‌ آدنوم‌ های‌ هیپوفیز می‌باشد گاه‌ مواردی‌ از اکتوپیک‌آکرومگالی‌ بدنبال‌ تومورهای‌ دیگر مثل‌ سرطان‌ ریه‌، پانکراس‌، کولون‌ و... گزارش‌ شده‌ است‌.

    هدف

    هدف از مقاله حاضر تعیین بهترین روش درمان در بیماران مبتلا با توجه به لزوم درمان سریع بود.

    روش کار

    در این بررسی 2640 بیمار طی سال‌های 1982 الی 1999 از نظر درصد بهبودی مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    در مطالعه فوق 2440 مورد از طریق اسفنویید، 200 مورد از طریق جمجمه و 85 مورد از طریق عمل توام جراحی شدند. عوامل موثر در درمان جراحی طی سه جدول در مقاله آمده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به پاسخ درمانی مناسب و نیز شانس بهبودی بالا در درمان بیماران آکرومگالی با جراحی و نیز مقایسه آن با رادیوتراپی و درمان طبی و در نظر گرفتن میزان بهبودی و عوارض ناشی از درمان های اخیر، جراحی به عنوان بهترین درمان در بیماران آکرومگالی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آکرومگالی- جراحی، آکرومگالی- درمان، پرتودرمانی
|
  • A .Ghaffari Nejad *, F. Pouya Pages 1-9
    Introduction

    Health promoting behaviors are intended to sustain or increase the level of well – being and self – actualization of a given individual or group. The school is an appropriate setting for teaching and encouraging health promoting behaviors in students. Teachers as students’ models have effective role in their training.

    Methods

    In this cross sectional study, 852 teachers in Kerman who were randomly selected were studied by self administered questionnaire for health promoting behaviors .16 general behaviors and 4 specific behaviors for women were evaluated.

    Results

    Knowledge of overweight for height with 94% was the most prevalent and consumption of low salt diet with %23.5 was the least prevalent of general health promoting behaviors. Knowledge of immunity against rubella with 72% was the most prevalent and monthly self-breast exam was the least prevalent health promoting behaviors in women’s specific behaviors.

    Conclusion

    Preparing project for teaching health promoting behaviors for teachers in the first step and then providing such a project for teaching students in the next step could spread these behaviors in society, and improve level of general health.

    Keywords: Health Promotion, Kerman
  • S.j .Hashemi *, Kh .Naghibi, M. Rahimi, MH. Raei, B. Nasiran Pages 10-15
    Introduction

    Upper abdominal and thoracic surgery contributes most of surgical operations. Sever postoperative pain deteriorates respiratory functions and leads to complications such as hypoventilation and atelectasis. If an interpleural nerve block reduces respiratory complications, it will reduce analgesic drugs in take, hospitalization period and costs.

    Objective

    The main goal of this study was comparison of Morphine requirement in patients who under went Cholecystectomy.

    Methods

    In this double blind study patients were divided into two groups equally, each group had 72 patients. First group received placebo, and 2nd received Bupivacaine 0.5 percent. The solution was injected by a surgeon via surgical incision into pleural cavity at the end of procedure. After injection, patients were monitored during the next 24 hours due to pain and Morphine requiring.

    Results

    The average of Morphine dosage which was injected after surgery in placebo group was 7.86±0.26 mg and in case group was 5.50± 0.50 mg(p<0.01). In placebo group about 83 percent and in case group about 19 percent of patients received Morphine (p<0.0001). In placebo group the average time between end of surgery and the first injection of Morphine was 4.33± 0.27 hr and in case group was 7.64 ± 0.96 hr (p<0.01).

    Conclusion

    We can conclude that in case group analgesic requirements were reduced and duration between end of surgery and first dose of injection was prolonged. This technique was carried out through the surgical incision trans diaphragmatically during anesthesia, which had no pain. In previous studies the patients were blocked transcutaneously in wake state after surgery.

    Keywords: Bupivacaine, Cholecystectomy, Morphine, Pain, Pleural, Postoperative Complications
  • Kh .Sardarian *, H .Taherkhani Pages 16-22
    Introduction

    Blastocystis hominis protozo is one of the most common intestinal parasites. Several results have been performed on its pathogenicity, some of which proved the parasite to be pathogenic specially in the immunocompromised patients while others emphasized on it’s non pathogenicity.

    Objective

    The goal of this study was to determine the pathogenicity of this parasite.

    Methods

    58 patients with intestinal symptoms who referred to the parasitological research lab were diagnosed to be merely infected with Blastocystis hominis protozoa using direct, formalin-ether and Staning methods to find parasite and EMB and SSagar methods to identify bacteria. Then the patients were randomly divided into two groups, 29 as case group treated with metronidazole and 29 as control group with no treatment but under observation.

    Results

    After the treatment Period no parasite was found in 65.5% of the control group and 27.6% of the case group. Symptoms relief was observed in 82.8% of the control group and 34.5% of the patients in the case group after the treatment period.

    Conclusion

    According to the significant difference between the two groups (p<0.05) in symptom relief and parasite eradication, blastocystosis was considered pathogenic. Further studies are required to identify the regional isolate of Blastocystis hominis and to determine the effective and appropriate drug to eradicate them.

    Keywords: Blastocystosis
  • M .Asgharnia *, Z. Zahiri Soroori Pages 23-28
    Introduction

    Ovarian tumors do not often occur during pregnancy but when they do compose a real problem in clinical practice and their management may be of crucial importance.

    Objective

    This study performed to find the abundance of ovarian mass that incidentally recognized during cesarean section and their pathologic feature.

    Methods

    In a descriptive retrospective study a series of 63 cases of incidentally recognized ovarian tumors during cesarean section from August 21,1992 to August 21, 1998 were investigated with respect to relative frequency, pathological findings, age distribution, Bilaterality and size of the tumors.

    Results

    Relative frequency of ovarian tumor accompanied cesarean section was I in 360. Dermoid cyst was the most common lesion found (27 percent), 26.7 percent of functional cysts was bilateral, remainder was unilateral (100 percent), 76.9 percent of neoplastic masses and 23.1 percent of non- neoplastic masses was ≥8cm and the relative frequency of malignant tumors was 4.8 percent.

    Conclusion

    The results of this study are relatively comparable with others, Also pathologic findings are comparable.

    Keywords: Cesarean Section, Ovarian Cystes
  • Mosquitoes of the Genus Aedes (Diptera: Culicidae) in Guilan
    Sh .Azari Hamidian *, M. A. Joeafshani, A .Rassaei, M .Mosslem Pages 29-39
    Introduction

    Information on mosquitoes of the genus Aedes (Diptera: Culicidae), despite of their Medical and health importance, is very little in Iran.

    Objective

    To study mosquito fauna in Guilan province, an investigation was carried out during April to December 2000.

    Methods

    The whole set of 2478 adult specimens from 64 habitats and 6656 larvae from 127 larval breeding places was collected.

    Results

    Four species of the Genus Aedes were identified as follow: 1. Ae.caspius(Ochlerotatus caspius) 2. Ae.echinus (Oc.echinus) 3. Ae.geniculatus (Oc.geniculatus) 4. . Ae.vexans

    Conclusion

    In this study, all species of the genus Aedes which had been reported in Guilan were collected and Ae.echinus (Oc.echinus) was reported for the first time in the province too. In this article the distribution and percentage of the frequency of the genus Aedes in Guilan province were discussed.

    Keywords: AEDES, Culicidae, Iran, Mosquitoes, Ochlerotatus
  • M .Mir Hosseini *, M. Rafiyan Pages 40-44
    Introduction

    Muscle cramps are sever, involuntary and painful muscle contractions which mostly occur in the muscles of legs. Muscle cramps in hemodialysis patients are very common and one of the most common causes of discontinuation of hemodialysis.

    Objective

    In an experimental study the effects of vitamin E in treatment of muscle cramps in hemodialysis patients were compared with placebo.

    Methods

    During a one-month pretreatment study, the number, severity and duration of cramps were recorded in the checklist, weekly. Patients with at least six cramps per month were included in the study and designated in the case or control group, randomly. Study continued for three months during which patients in the case group received 400 mg vitamin E every night and placebo in control group.

    Results

    There was no difference between the number of occurrence, severity and duration of muscle cramps in the case and control groups in the first month of study (during pretreatment time). The mean number of cramps in the first month was 23 and in the second month was 7.3 (p<0.001). Duration of cramps in the first and second months was 27.1 and 12.8 minutes respectively (p<0.001) and for the severity of cramps was 8.7 and 4.5 respectively (p<0.01). These variables did not change significantly during the third or forth month, compared to the second month of study.

    Conclusion

    It can be concluded, therefore, that vitamin E administration might be beneficial for prevention of muscle cramps of hemodialysis patients.

    Keywords: Hemodialysis, Muscle Cramp, Vitamine E
  • S .Asefzadeh Pages 45-61
    Introduction

    There is a necessity for engaging the health workers in action research to develop the health condition of the society. The aim of this investigation was to assess the needs of the peripheral health workers for action research.

    Methods

    In this qualitative approach (Focus Group Discussion) four groups of GPs, nurses, health workers and health promoters participated to discuss their needs for health research.

    Results

    The findings revealed that they felt the necessity of research for solving the health problems and developing the health condition of the people under their coverage and wanted to participate in research activities. They had not trained in methodologies of problem finding and analysis, data collection and interpretation as well as planning for intervarsity.

    Conclusion

    The results of this investigation in completion with those of the key informant interviews and the quantitative method led to designation of the module named 10 steps in Health Systems Research which is tailored for health workers to enable them to conduct action research.

    Keywords: Allied Health Personnel, Health Services, Research
  • A .Darjani *, A .Attar khataie, K. Farrokhian, A .Sobhani, S .Kalantari Pages 60-66
    Introduction

    Diabetes millitus is one of the most common disorders that its complications involved every organ such as skin. Some of skin Conditions can be regarded as cutaneous markers of diabetes while others are related to its characteristic complications such as vascular disorders or peripheral neuropathy. Early diagnosis and treatment of skin disorders can prevent other serious complications such as diabetic foot.

    Methods

    Thus, with the aim of detecting the prevalence of cutaneous manifestations of DM, we examined 351 diabetic patients that consecutively attending the outpatient diabetes clinic at the Razi hospital in Rasht in 2000–1, on the basis of complete dermatological examination in a analytic descriptive convenience non-probability sampling study. We made use of paraclinic examinations in suspicious cases. We studied the relation of cutaneous manifestations to type of DM, age, sex and diabetes duration. Analysis was performed by Chi–square and t test.

    Results

    Diabetic skin manifestations were detected in 70.1% diabetic patients. Majority of patients with skin lesions were older than 45 years (65%). Our study showed significant difference between involvement by skin lesions and duration of DM (p=0.001) and sex (male>female) (p=0.01). This study did not show significant difference between involvement by skin lesions and age, and type of DM. Infection (28.6%) was the most common finding followed by skin tag (25.8%), pruritus (23.8%), pallid and cool skin on distal extremities (19.4%) and diabetic dermopathy (13.6%). Among skin infections, the most common were fungal infections (24%).

    Conclusion

    Thus, in this study skin lesions were common in DM patients and the most frequent cutaneous manifestations were infections (especially fungal infections). For these reasons, education and special attention to medical staff and patients and searching practical approach to early diagnosis and treatment of skin lesions seem to be necessary.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Epidemiology, Skin Diseases
  • H. Zeinali nezhad *, MA. Ramzani, MR. Dehghani, M .Gorgani neghad Moshizi Pages 67-74
    Introduction

    Infection is the most common complication of burn and one of the most important causes of mortality and morbidity in burned patients. Topical antibiotics have important role in prevention and treatment of infection and reduction of mortality in burned patients. Increases of use of antibiotics cause microbial resistance.

    Methods

    To determine microbial resistance to three topical antibiotics Silver Nitrate, Silver Sulfadiazine and Mafenide Acetate in the center of burning accident in Kerman a cross- sectional study with 145 during 4 months was designed. After 3 days biopsy was taken from burned site and after culture and determination of microorganism, antibiogram test was done.

    Results

    Data were shown that the most common microorganism were Klebsiella, Pseudomonas and S.areous. The most effective topical antibiotic was Mafenide Acetate and Silver Nitrate was the most resistant topical antibiotic. There was statistically significant difference between these topical antibiotics in resistant against microorganisms. (P<0.05)

    Conclusion

    The results as other studies determined Mafenide Acetate is the best topical antibiotic in prevention of burn infection.

    Keywords: Antibiotics, Burns, Infection, Mafenide, Silver Nitratey, Silver Sulfadizine
  • M. Safaee *, H. Behzadnia, R .Falboosh Pages 75-81
    Introduction

    Acromegaly usually caused by increases Growth Hormone (G.H) secretion Pituitary adenoma. Sometimes Atopic acromegaly reported after tumors such as lung, pancreas and colon cancers.

    Objective

    The aim of this article was to determine the best method of treatment in these patients.

    Methods

    In this article 2640 patients who underwent surgery between 1982-1999 were studied.

    Results

    2440 patients operated transsphnoid, 200 transcranial and 85 with mixed method.

    Conclusion

    Regarding to suitable response and better chance of treat with surgery in comparison with Radiotherapy and the range of healing and complications of recent management, surgery recommended as the best management for acromegaly.

    Keywords: Acromegaly- Surgery, Acromegaly- Therapy, Radiotherapy