فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 48 (زمستان 1382)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 48 (زمستان 1382)

  • 78 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نرگس علی زاده، محمدجواد گلچای، شهریار صدراشکوری، نورمحمد بصری، زهرا پناهنده صفحات 1-7
    مقدمه

    علیرغم وجود روش های درمانی گوناگون در درمان آلوپسی آریاتا درمان بیماران مبتلا به آلوپسی آریاتا منتشر از معضلات درمانی می‌باشد. استرویید خوراکی طولانی مدت با وجود نتایج خوب درمانی به علت عوارض زیاد توصیه نمی‌شود.

    هدف

    تعیین پاسخ درمانی و عود بیماران با آلوپسی آریاتای منتشر تحت درمان با پالس متیل پردنیزولون داخل وریدی انجام شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه مداخله‌ای و نیمه تجربی در 26 بیمار با آلوپسی آریاتا منتشر (اولین حمله یا عود در یکسال اخیر) انجام شد. به بیماران 500 میلی‌گرم متیل پردنیزولون داخل وریدی به مدت سه روز متوالی تجویز شد، و که در ماه های12،6،3،1 مورد بررسی قرار گرفتند. از بیماران قبل از درمان و در طی درمان عکس برداری، و نتایج در فرمهای مخصوص وارد شد، در نهایت تجزیه و تحلیل آماری صورت گرفت(تست فیشر).

    نتایج

    از 17 بیمار مبتلا به آلوپسی آریاتا منتشر مالتی فوکال در ماه های 12،6،3،1 بترتیب 53، 5/76 ، 5/76، 7/64 درصد پاسخ درمانی نشان دادند . عود در این گروه در ماه های 12،6،3 بترتیب 5/17، 5/23 و 3/35درصد بود. از 7 بیمار آلوپسی آریاتا یونیورسالیس فقط یک مورد پاسخ درمانی دیده شد. و در 2 بیمار افیازیس (1 مورد) و توتالیس (1 مورد) پاسخ درمانی دیده نشد. نتیجه‌گیری: پاسخ درمانی در این مطالعه تقریبا همگی در گروه بیماران آلوپسی آریاتامنتشر مولتی فوکال بود. ارتباطی بین پاسخ درمانی و عود در بیماران با اولین حمله و بیماران با حملات تکراری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: دارودرمانی، طاسی منطقه ای، مو
  • محمد آزادبخت، هاجر ضیایی هزارجریبی، فاطمه عبدالهی، بیژن شعبان خانی صفحات 8-13
    مقدمه

    با توجه به شیوع بالای واژینیت تریکومونایی و عوارض شناخته شده مترونیدازول، گیاه درمانی جهت کاهش عوارض دارویی در دهه‎های اخیر مورد توجه قرار گرفته است.

    هدف

    تعیین تاثیر گیاه مورد بر درمان عفونت تریکومونایی واژن در محیط in-vitro است. مواد و روش‌ها: این تحقیق یک مطالعه تجربی دو سویه ناآگاه در دو گروه آزمون و شاهد است. عصاره گیری به روش پرکولاسیون انجام و اسانس به روش تقطیر (Hydrodistilation) تهیه شد پس از نمونه‌گیری از ترشحات واژن و تایید انگل به روش مستقیم ، انگل در لوله های پنج تایی حاوی محیط کشت درسه ، مترونیدازول ، دی‎متیل سولفوکساید (DMSO) ، عصاره های 1/0، 01/ ، گیاه مورد و اسانس های با غلظت 1/0 ،01/0 ، 001/0، 0004/0 ، 0002/0 و 0001/0 گیاه مورد در DMSO قرار داده شد تا تاثیر آنها در زمانهای متفاوت (از بدو کشت تا 72 ساعت) بر توقف رشد و از بین رفتن انگل بررسی شود .

    نتایج

    انگل تریکومونا تا 72 ساعت در محیط کشت درسه (تهیه شده از تخم‎مرغ) زنده ماند و در مجاورت داروی مترونیدازول یک ساعت بعد و در محیط DMSO بعد از 6 ساعت از بین رفت. همچنین نتایج نشان داد زمان تاثیر عصاره متانولی برگ مورد در غلظت های 1/0و 01/0 بدوکشت و زمان تاثیر اسانس در غلظت های 1/0 ، 01/0 ، 001/0 ، 0004/0 نیز بدو کشت و در غلظت های 0002/0 و 0001/0 به ترتیب دو ساعت و چهار ساعت بعد می باشد. نتیجه‎گیری: با توجه به اثر قابل توجه اسانس و عصاره گیاه مورد برتریکو مونا در محیط in-vitro ، تاثیر مواد موثره گیاه فوق به صورت in-vivo روی انگل مورد بررسی قرار گیرد تا ، در صورت تاثیر، به شکل دارو از آن استفاده گردد

    کلیدواژگان: التهاب مهبل، التهاب مهبلی ناشی از تریکوموناس، تریکوموناس مهبلی، گیاهان شفابخش
  • محمدطاهر بروشکی، فرهاد ملک، ابوالقاسم بهارلو صفحات 14-19
    مقدمه

    به دلیل مزمن بودن بیماریهای تشنجی و مصرف دراز مدت داروهای ضد تشنج، و نیز عوارض فراوان این داروها، استفاده از گیاهان دارویی جهت کنترل حملات تشنجی مورد توجه محققان و پژوهشگران قرار گرفته است.

    هدف

    بررسی اثر ضد تشنجی عصاره گیاه بادرنجبویه (Melisa officinalis) در کنترل تشنجات ناشی از پنتیلن تترازول در موش سفید آزمایشگاهی می باشد. مواد و روش‌ها: دراین مطالعه موشهای سفیدآزمایشگاهی به وزن 30-25گرم به طور تصادفی در گروه های مختلف قرار گرفتند (هر گروه 20 موش). مقادیر متفاوتی از عصاره آبی گیاه (ml/kg 12 ،9 ،6 ،3) را داخل صفاق گروه های مختلف تزریق کردیم. گروه کنترل نرمال سالین(ml/kg 6) و گروه های شاهد فنوباربیتال (mg/kg 40 ،30 ،20 ،10) دریافت کردند. در آزمون پنتیلن تترازول (mg/kg, ip 80)، تغییرات رفتاری، زمان شروع تشنج، طول مدت تشنج و مرگ و میر 24 ساعته در تمامی گروه ها ثبت گردید.

    نتایج

    تمامی مقادیر عصاره گیاه موجب تاخیر در زمان شروع تشنج شدند، اما موثرترین مقدار عصاره ml/kg 12 بود، که قابل مقایسه بامقدار mg/kg 30 فنوباربیتال است.درموردطول مدت تشنج، بجز مقدار ml/kg 3 عصاره، بقیه مقادیر نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی داری را نشان می‌دهند. در ارتباط با کاهش درصد مرگ و میر 24 ساعته، در گروه شاهد هیچ گونه مرگ و میری مشاهده نشد، در گروه کنترل 45% و در گروه های مورد آزمایش با مقادیر ml/kg 12 و 9 عصاره حدود 10% مرگ و میر مشاهده شد که بیانگر تاثیر گیاه مذکور در کاهش میزان مرگ و میر است. نتیجه‌گیری: یافته‌های فوق نشان می دهند که مقدار m l/ kg12 عصاره آبی گیاه بادرنجبویه در کاهش زمان تشنج، طول مدت تشنج و درصد مرگ و میر 24 ساعته اثر زیاد دارند.

    کلیدواژگان: پنتیلن تترازول، تشنج ها، فنوباربیتال، گیاهان شفابخش
  • سید علی رودباری، محمدباقر رنجبر صفحات 20-24
    مقدمه

    فلج بل شایعترین بیماری عصب زوج هفتم است. با توجه به یافته‌های اخیر مبنی بر وجود ژنوم ویروس هرپس در اطراف این عصب ، ممکن است درمان ضدویروسی در آن موثر باشد. استفاده از آسیکلوویر و کورتیکواسترویید باهم، در درمان این بیماری تحت مطالعه است.

    هدف

    مقایسه اثر درمانی آسیکلوویر و پردنیزولون در مقایسه با فقط پردنیزولون در درمان فلج بل. مواد وروش‌ها: در یک کارآزمایی بالینی دوکوسور تعداد 65 بیمار مبتلا به فلج بل انتخاب و بطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. 32 بیمارتحت درمان پردنیزولون قرار گرفتند. دوز آن هفته اول 60 میلی گرم واز هفته دوم هر روز 5 میلی گرم از دارو کم، و سپس قطع می شد. 33 بیمار تحت درمان آسیکلوویر با دوز روزانه 2000 میلی گرم (400 میلی گرم 5 بار در روز) بمدت 5 روز همراه با پردنیزولون با دوز ذکر شده در بالا قرار گرفتند و زمان بهبود کامل در تمام بیماران یاداشت می‌شدند. با استفاده از آزمون t-test و تست فیشر و مجذور کای نتایج به دست آمده در دو گروه تجزیه و تحلیل شد. داده‌ها توسط نرم افزار SPSS.9 آنالیز شد.

    نتایج

    بهبود نهایی به صورت کامل در دو گروه مورد مطالعه ما تفاوت معنی داری نداشت. ولی زمان طول کشیده برای بهبود در گروهی که‌آسیکلوویر و پردنیزولون دریافت کرده بودند (8/9  7/23)بطور قابل ملاحظه‌ای کمترازگروهی بود که فقط پردنیزولون دریافت‌کرده بودند (8/15  9/36) (P=0.000 1). نتیجه‌گیری : اضافه کردن آسیکلوویر به کورتیکواسترویید در درمان فلج بل در سرعت بهبود موثر است ولی بر روی بهبود نهایی اثر قابل ملاحظه‌ای ندارد.

    کلیدواژگان: آسیکلوویر، پردنیزولول، فلج بل، فلج بل درمان
  • سید ضیاالدین موسوی، رکسانا بهروزی صفحات 25-32
    مقدمه

    واژینیت باکتریایی یکی از شایعترین عفونتهای زنان می باشد. آنتی بیوتیکهای مختلفی برای درمان این عفونت ها مورد استفاده قرار گرفته اند. هر چند مترونیدازول به عنوان موثرترین دارو پیشنهاد شده اما هیچکدام از آنتی بیوتیکها به طور کامل در درمان بیماری موثر نبوده اند.

    هدف

    مقایسه کلیندامایسین و مترونیدازول خوراکی در درمان واژینیت باکتریایی زنان است. مواد و روش‌ها: تعداد 60 زن 16 سال و بالاتر که واژینیت باکتریایی آنها توسط ویژگی های استاندارد Amsel و رنگ آمیزی گرم تشخیص داده شده بود با روش کار آزمایی بالینی دو سو کور به صورت راندوم تحت درمان با یکی از داروهای کلیندامایسین خوراکی mg 300 دوبار در روز برای 7 روز یا مترونیدازول خوراکی mg 500 دوبار در روز برای 7 روز قرار گرفتند. بیمارانی که همزمان عفونت قارچی یا تریکومونایی داشتند از مطالعه خارج شدند. جهت بررسی میزان بهبودی، کلیه معاینه‌ها و آزمایش‌ها 7 الی 14 روز بعد از درمان تکرار شدند. همچنین علایم واژینال ، شکایات و عوارض جانبی داروها در بیماران مورد توجه قرار گرفتند.

    نتایج

    اختلاف معنی دار آماری مابین میزان بهبودی در مصرف کنندگان کلیندامایسین خوراکی (3/93%) و مترونیدازول خوراکی (6/86%) مشاهده نشد. واکنشهای نامطلوب در هر دو گروه به صورت خفیف بود. چهار بیمار که کلیندامایسین خوراکی دریافت کرده بودند دچار اسهال غیرخونی شدند و در چهار بیمار که مترونیدازول خوراکی دریافت کرده بودند واژینیت کاندیدیایی علامت دار پیشرفت کرد.

    نتیجه گیری

    کلیندامایسین را می توان برای درمان واژینیت باکتریایی در زنان مصرف کرد

    کلیدواژگان: کلیندامایسین، مترونیدازول، مهبل باکتریایی
  • عاطفه قنبری، زهرا عطرکارروشن صفحات 33-39
    مقدمه

    امروزه سرطان پستان مهمترین مشکل بهداشتی و مسیوول تقریبا 30 درصد موارد جدید سرطانها می باشد. در 20 سال گذشته میزان تشخیص آن بخاطر استفاده فزاینده از روش های غربالگری پستان در حال افزایش است .خودآزمایی پستان فرصتی را برای کشف زودرس ، درمان بهتر و کنترل سلامتی در اختیار زنان قرار می دهد.تحقیقات و مطالعات مختلف نشان می دهد که برنامه های آموزشی در مورد خودآزمایی پستان و ارتقاء آن سبب افزایش آگاهی ، دفعات انجام خودآزمایی و شایستگی می گردد . دانشجویان معمولا آموزش استفاده از کامپیوتر را بر سایر شیوه های سنتی ترجیح می دهند و وسیله ای مهم در آموزش رفتارهای بهداشتی می باشد.

    هدف

    در این تحقیق ، محقق با هدف مقایسه تاثیر آموزش با استفاده از بوکلت و لوح فشرده بر برآیندهای یادگیری (آگاهی ، باور بهداشتی و انجام خودآزمایی پستان) اقدام به جمع آوری اطلاعات نمود تا شاید یافته های بدست آمده از تکنولوژی و فن آوری جدید آموزش سبب ارتقاء سریعتر یادگیری ، تقویت و اصلاح رفتارهای بهداشتی در دانشجویان گردد. مواد وروش‌ها: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با طراحی آزمون قبل و بعد است که در دانشجویان مامایی (20 نفر) و پرستاری (30 نفر) ترم اول در دانشکده پرستاری و مامایی شهید بهشتی رشت اجرا گردید . در ابتدا مشخصات دموگرافیک ،میزان آگاهی ، باور بهداشتی و دفعات انجام خودآزمایی پستان در هر دو گروه با استفاده از آزمون های آماری مقایسه شد وهیچگونه تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. سپس مداخله مورد نظر (که با قرعه کشی تعیین گردید) برای دانشجویان مامایی بوکلت و برای دانشجویان پرستاری لوح فشرده ارایه شد . مجددا یک‌هفته بعد هر سه متغیر کنترل گردید.در این تحقیق پرسشنامه شامل بخش اول مشخصات دموگرافیک ، بخش دوم آگاهی سنجی (10 عبارت) و بخش سوم سنجش باوربهداشتی برگرفته شده از پرسشنامه استاندارد مدل باور بهداشتی چمپیون پس از سنجش روایی و پایایی ابزار جهت جمع اوری اطلاعات استفاده گردید . لوح فشرده نیز با همکاری پژوهشگران و متخصصین کامپیوتر بر اساس محتوی آموزشی خاص در محیط ویندوز و نرم افزار MACROMEDIA FLASH(VERSION 5) طراحی گردید.

    نتایج

    یافته‌ها نشان دادکه اکثریت دانشجویان پرستاری (9/73 درصد) و مامایی (80 درصد) در دامنه سنی 19-18 سالگی با میانگین سنی به ترتیب (8/1 ±4/19، 7/0±9/18) بودند.اکثریت دانشجویان مجرد، بدون سابقه ابتلاء به بیماری و مواجهه با بیمار سرطانی، بدون انجام خودآزمایی پستان بوده و قبل از تحقیق هیچگونه اطلاعاتی را در مورد خودآزمایی پستان کسب نکرده بودند. دو گروه از نظر متغیرهای فوق الذکر و همچنین سه متغیر اصلی تحقیق با استفاده از آزمون تی مستقل مقایسه شدند که هیچگونه تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. در هر دو گروه با استفاده از لوح فشرده و بوکلت میانگین و انحراف معیار نمرات کسب شده از آگاهی قبل و بعد از آموزش با استفاده از تی مزدوج تفاوت معنی دار را نشان داد (P<0.000).آگاهی در مورد خودآزمایی پستان در دو گروه مامایی و پرستاری پس از آموزش نیز تفاوت معنی داری را نشان داد (P<0.01).ولی باوربهداشتی و دفعات انجام خودآزمایی با استفاده از تی مستقل و کروسکال والیس تفاوت معنی داری را نشان نداد. هیچ کدام از متغیرهای فردی - زمینه ای با نمرات کسب شده از آگاهی و باور بهداشتی با استفاده از آزمون کای دو و تست دقیق فیشر تفاوت معنی داری را نشان نداده است .

    نتیجه گیری

    در این تحقیق یافته های پژوهش نشان داد که آموزش با هر دو شیوه میزان آگاهی را افزایش می دهد ولی تاثیری بر باوربهداشتی و دفعات انجام خودآزمایی پستان ندارد.شاید دلیل این تفاوت مدت زمان کوتاه بررسی تاثیر مداخله مورد نظر یعنی یک‌هفته بعد از اجرای آموزش است ، از طرف دیگر باور و دفعات انجام خودآزمایی پستان بعنوان یک رفتار بهداشتی معمولا از احساسات درونی افراد نشات می گیرد و شاید تدوام آموزش یعنی تکرار آموزش در فواصل زمانی مختلف قادر به تغییر در باور و عملکرد واحدهای مورد پژوهش باشد .

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، خودآزمایی پستان، دانشجویان پرستاری، سرطان پستان، یادگیری
  • علی محمدزاده جوریابی، محمد حقیقی، بهرام نادری صفحات 40-44
    مقدمه

    بروز سردرد پس از بی حسی نخاعی یکی از عوارض این نوع بی حسی به شمار می آید و تفاوت هایی در میزان بروز سردرد در شرایط عملکردی مختلف وجود دارد.

    هدف

    تعیین میزان بروز سردرد پس از بی حسی نخاعی در سزارینهای بیمارستان الزهرا انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در 331 بیمار زن که تحت بی حسی نخاعی قرار گرفته بودند، بعد از عمل سزارین ، از نظر وجود سردرد پس از سوراخ شدن کمری مورد پرسش قرار گرفتند. در صورت داشتن سردرد در ناحیه فرونتال یا اکسی پیتال که با حرکت و یا نشستن افزایش می یابد، به عنوان سردرد پس از بی حسی نخاعی محسوب گردید. سن، پاریتی، درجه سوزن و سطح علمی فرد تزریق کننده با توجه به محتویات پرونده استخراج می شد.

    نتایج

    سردرد پس از بی حسی نخاعی در 51 مورد (4/15%) مشاهده شد . میزان بروز سردرد در موارد سوزنهای استفاده شده درجه 22، 23، 24و25 به ترتیب عبارت بودنداز8/63% ، 2/11% ، 5/4% و 0% ،(01/0=P) میزان بروز در عملکرد دستیاران سال اول، دوم و متخصصین عبارت بودند از : 2/23% ، 9/14% و 1/8% (04/0= P).

    نتیجه گیری

    سردرد پس از بی‌حسی نخاعی در این بیمارستان دارای میزان بروز بالایی است و از طرفی با کوچکترشدن قطر سوزن و بالا رفتن تجربه افراد تزریق‌کننده ، میزان بروز کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: بی حسی نخاعی، سزارین، سردرد
  • منوچهر آقاجان زاده، امین شفارودی صفحات 45-51
    مقدمه

    ادم ریوی متعاقب اتساع مجدد ریه RPE (Reexpansion Pulmonary Edema) عارضه‌ای‌ست که طی درمان کلاپس ریه ثانوی به پنوموتوراکس، پلورال افیوژن، شیلوتوراکس و یا آتلکتازی رخ می‌دهد و بالقوه می‌تواند مرگ‌آور باشد. آخرین نظریه ها در مورد پاتوژنز آن برمبنای تغییر در نفوذپذیری عروق ریوی به دنبال آسیب هیپوکسیک ریه در جریان کلاپس است. تغییر متابولیسم سلولی به متابولیسم بی‌هوازی موجب آزاد سازی مدیاتورهایی می‌شود که در نهایت باعث آسیب اپی اتلیال آلویولها و سلولهای اندوتلیال ریه خواهد شد.

    هدف

    تعیین میزان وقوع ادم ریوی ناشی از اتساع مجدد ریه و نحوه برخورد با آن.

    مواد و روش ها

    کل بیمارانی که با مشکل زمینه‌ای پنوموتوراکس (200 بیمار)، پلورال افیوژن (100 بیمار)، شیلوتوراکس (9بیمار) و آتلکتازی (80 بیمار) از تاریخ دی ماه سال 1372 لغایت اسفند ماه سال 1379 در بخش جراحی بیمارستان رازی شهرستان رشت بستری و تحت درمان بودند بررسی شدند. در سه گروه اول Chest tube تعبیه شده و در بیماران مبتلا به آتلکتازی اقدام به رفع انسداد داخل برونشی شده بود.

    نتایج

    ازمجموع 389 بیمار، 20 بیمار (1/5%) دچار عارضه RPE شدند 16 بیمار (80%) در یکساعت اول و 4 بیمار (20%) طی 24 ساعت اول علامتدار شدند. 15 بیمار (75%) دچار تاکی پنه شدید و 5 بیمار (25%) دچار تاکی پنه خفیف شدند. 15 بیمار (75%) دچار خلط کف آلود شدند. رالهای مرطوب و اضطراب در 100% بیماران وجود داشت. 14 بیمار (70%) دچار تعریق فراوان شدند. 1 بیمار (5%) مبتلا به پنوموتوراکس فوت کرد. همه بیماران اکسیژن دریافت نمودند. در 14 بیمار (70%) استرویید تجویز شد. سایر اقدامات عبارت بودند از شیاف ایندومتاسین در 11 بیمار (55%)، باز کردن “Disconnection” Chest tube در9 بیمار (45%)، تجویز دیگوکسین در 7 بیمار (35%)، تزریق لازیکس در 6 بیمار (30%)، تجویز برونکودیلاتور در1بیمار(5%) و اتصال به ونتیلاتور در 5 بیمار (25%).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، بروز عارضه RPE قابل توجه بوده و لذا شناخت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. علایم بالینی آن عموما علایمی هستند که از یک ادم ریوی انتظار داریم. مرگ ومیر در بررسی ما 5% بدست آمد ولی د رآمارهای قبلی تا 20% هم گزارش شده که درصد قابل توجهی است.

    کلیدواژگان: آتلکتازی، ادم ریوی، ترشح فضای جنب، ذات الریه ویروسی
  • سیده هاجر شارمی، فروزان میلانی، مونا عودی صفحات 52-60
    مقدمه

    جلوگیری از بارداری یکی از موارد مهم پیشگیری در برنامه مراقبت بهداشتی زنان می باشد.روش های مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد ولی عقیم سازی لوله ای به دلیل عدم برگشت تفاوت عمده با سایر روش های موجود دارد و همچنین ابهاماتی در مورد بی خطر بودن آن ذکر می شود .

    هدف

    تعیین سطح آگاهی و نحوه نگرش زنان سنین باروری شهر رشت در مورد عمل لوله بستن و عوارض آن. مواد و روش‌ها: این پژوهش به صورت مقطعی در 403 نفر از زنان که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیدند،انجام شد.ابزار گردآوری داده‌ها در این پژوهش پرسشنامه بوده است که در سه بخش : بخش اول شامل سیوالاتی در مورد مشخصات فردی، بخش دوم شامل سیوالاتی جهت سنجش میزان آگاهی و بخش سوم شامل عباراتی جهت سنجش نگرش زنان تهیه و تنظیم شده و اعتبار و پایایی آن تایید شد.به منظور دستیابی به نتایج از آمار توصیفی و استنباطی، آزمونهای آماری کای اسکویر و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.

    نتایج

    9/45% در مورد لوله بستن آگاهی کمی داشتند و فقط 7/12% از آگاهی کافی برخوردار بودند. و تنها 5/5% افراد نسبت به عمل لوله بستن نگرش مثبت و72% آنها نگرش متوسط، 1/12% نگرش منفی داشتند. همچنین بین آگاهی و نگرش زنان ارتباط مثبت وجود دارد(5./ . < p). بعلاوه 1/82% افراد معتقد بودند که لوله بستن باعث کمردرد و درد لگن شده ،5/41% آنرا باعث ایجاد اختلالات قاعدگی، و 8/21% کیست تخمدان را از عوارض این روش میدانسته اند.در زمینه ارتباط مشخصات دموگرافیک با میزان آگاهی ارتباط معنی داری بین سطح تحصیلات ،تعداد فرزندان و منبع کسب اطلاعات وجود داشت(5./ . < p). همچنین متغیرهای تحصیلات ،روش جلوگیری از بارداری و منبع کسب اطلاعات ارتباط معنی داری با نحوه نگرش داشتند(5./ . < p). نتیجه‌گیری: ‌درصد زیادی از زنان به خاطر ترس از عوارض لوله بستن(سندرم بعد از لوله بستن)،نگرش منفی نسبت به این روش دارند، به نظر می‌رسد دادن‌آگاهی به زنان وانجام مطالعات کامل تری در مورد ایجاد سندرم بعد از لوله بستن که هنوز توافق کلی در مورد آن وجود ندارد، لازم است.

    کلیدواژگان: آگاهی، پیشگیری از آبستنی، تنظیم خانواده، عقیمی لوله ای
  • پریسا کسمایی، زهرا عطرکارروشن صفحات 61-66
    مقدمه

    باروری ناخواسته مشکلی جهانی است‌که پیامدهای منفی‌آن برزنان، خانواده ها واجتماع‌اثرگذار است و پیشگیری از آن هدف اساسی تنظیم خانواده است.

    هدف

    بررسی میزان شیوع و برخی عوامل همبسته با بارداری ناخواسته در مناطق شهری استان گیلان.

    مواد و روش ها

    با استفاده از نمونه گیری خوشه ای 500 زن باردار مراجعه نموده به مراکز بهداشتی درمانی شهری جهت انجام مراقبتهای دوران بارداری مورد مطالعه قرار گرفتند.ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای حاوی 29 سوال بسته بود که از طریق مصاحبه تکمیل گردید.

    نتایج

    باروری فعلی در 4/27% مادران ناخواسته بوده است. بین باروری ناخواسته با متغیرهای سن مادر(002/0P<)، تعداد فرزندان(0001/0P<) و میزان تحصیلات مادر (014/0P<) ارتباط معنی دار آماری وجود داشت. از بین مادران با باروری ناخواسته 8/58% تمایل خود به سقط را تایید کردند. 17% از مادران با سابقه بارداری، تجربه بارداری ناخواسته قبلی داشتند و باروری ناخواسته قبلی در 41% این مادران منجر به سقط شده است. بین وضعیت مراجعه به مرکز بهداشتی درمانی در دوران بارداری (مرتب، نامرتب) و حاملگی ناخواسته ارتباط معنی داری وجود داشت (015/0P<). در بررسی فوق 8/70% مادران دارای باروری ناخواسته ضمن استفاده از روش های پیشگیری از بارداری و 2/29% آنان بدون استفاده از روش پیشگیری از بارداری باردار شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از بررسی فوق لزوم نظارت بیشتر بر جنبه های کیفی در ارایه خدمات تنظیم خانواده و توجه ویژه بر امر مشاوره را مورد تاکید قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: آبستنی ناخواسته، پیشگیری از آبستنی، سقط جنین
  • رویا فرجی درخانه، عبدالرسول سبحانی، فروزان میلانی، فاطمه گلرخ نیا صفحات 67-71
    مقدمه

    خونریزی‌ شدید پس‌ از زایمان‌ یکی‌ از مهمترین‌ علل‌ مرگ‌ ومیر مادران‌ می‌باشد که‌ حدود 28 درصد علل‌ مرگ‌ ومیر مادران‌ را تشکیل‌ می‌دهد.

    هدف

    هدف‌این‌ مطالعه‌، تعیین‌ شیوع‌ خونریزی‌شدید زودرس‌ پس‌ از سزارین‌ و بررسی‌ عوامل‌ موثر همراه‌ بوده‌ است‌.

    مواد و روش ها

    این‌ مطالعه‌بصورت‌ مقطعی‌ وبا مراجعه‌ به‌ پرونده‌ بیماران‌ سزارین‌ شده‌ در سال‌ 1379 در زایشگاه‌الزهرا(س‌)رشت‌ انجام‌ شد. تعداد 1600پرونده‌ از بین0 320 مورد به‌ روش‌ نمونه‌گیری‌ تصادفی‌ سیستماتیک‌ انتخاب‌ شد. 100 پرونده‌ به‌ دلیل‌ اینکه‌ اطلاعات‌ کافی‌ نداشتند،حذف‌ شدند. در 1500 پرونده‌ متغیرهایی شامل نیاز به‌ تزریق‌ خون‌، نوع‌ بیهوشی‌، آمنیونیت‌ ، پره‌ اکلامپسی‌ ،نوع‌ برش‌ رحمی‌ و اختلال‌ زایمانی‌ بر اساس‌ تعاریف‌ عملی‌ موردبررسی‌ قرار گرفتند.از آزمون‌ کای‌ دو جهت‌ مقایسه‌ متغیرها در دو گروه‌یعنی‌ افرادی‌ که‌ نیاز به‌ تزریق‌ خون‌ داشتند وآنهایی‌ که‌ نداشتند، استفاده‌ کردیم‌.

    نتایج

    شیوع‌ خونریزی‌ شدیدزودرس‌ پس‌ از زایمان‌ حدودا 26/2% بود.بین‌ خونریزی‌ شدید وزودرس‌ پس‌ از سزارین‌ با پره‌ اکلامپسی‌ ،اختلال‌ زایمانی‌ ،بیهوشی‌ عمومی‌ ارتباط‌ معنی‌ داری‌ وجود داشت‌. این یافته با مطالعه‌ای‌ که‌ توسط‌ combs و همکارانش‌ در سال‌ 1991 با بررسی‌ پرونده‌های‌ بیمارستان‌ Moffitt در امریکا صورت گرفته بود، مشابه‌ بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، زنان دچار پره اکلامپسی یا اختلال زایمانی یا دریافت کننده بیهوشی عمومی در معرض خطر بیشتری از نظر خونریزی شدید زودرس پس از سزارین قرار دارند. بنابراین، بیمارستان بایستی در برخورد با این گونه بیماران پرخطر کاملا مجهز باشد.

    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، خونریزی بعد زایمان، سزارین
  • آریو شهبازی مقدم صفحات 72-76

    درجراحی پلاستیک برای زیادکردن فاصله ی بین دونقطه ازپوست ازروش های متفاوتی استفاده می شود.هریک ازاین روش ها مزایاومعایب ویژه ی خودرادارند.یکی از روش های افزایش فاصله ی بین دونقطه ازپوست استفاده ازفلاپ چهارگوشه است.دراین روش یک فلاپ چهارگوشه ودوفلاپ مثلثی به کارگرفته می شوند.درصورتی که یکی ازفلاپ های مثلثی زاویه ی90درجه داشته باشدبیشترین فاصله ی بین دونقطه ازپوست به دست می آید. دریک دوره ی 10ساله 31 نفربیمارمبتلا به اسکارهای بعدازسوختگی همراه باباندکششی روی پوست یادارای شکافهایی درلوبول گوش خارجی یا پره ی بینی بااین روش جراحی درمان شدند.

    کلیدواژگان: جای زخم، فلاپهای جراحی
|
  • N .Alizadeh *, J. Golchay, SH. Sadre Ashkevari, N. Bassary, Z .Panahandeh Pages 1-7
    Introduction

    In spite of various methods available for treatment of alopecia areata, treatment of diffuse alopecia areata is still a difficult problem. Although systemic corticosteroids are frequently effective but long term consumption of oral steroids is not recommended because of complications.

    Objective

    The aim of this study was to determine response to treatment and relapse in patients with diffuse alopecia areata.

    Materials and methods

    In this interventive and quazi- experimental we studied 26 patients with alopecia areata (first attack or relapse in the current year). Intravenous methylprednisolone, 500mg, was prescribed for 3 successive days and the patients were examined in the months of 1,3, 6 and 12. Photographs of scalp were taken at each visit.

    Results

    Results were registered in the forms prepared for each patient and analyzed statistically (Fisher test). Of a total of 17 patients with multifocal alopecia areata, 53%, 76.5%, 76.5% and 64.6% showed response to treatment at 1,3,6 and 12 months respectively. Relapse occurred 17.5%, 23.5% and 35% in the months 3,6,12 respectively. From the 7 patients with alopecia universalis, only one patient showed response. In two patients with ophiasis (one case) and totalis (one case), no response to treatment was seen.

    Conclusion

    All responses to treatment were obtained in the patients with diffuse muttifocal alopecia areata. There was no statistically significant difference between response to treatment and relapse in patients with first attack and repeated attacks.

    Keywords: Alopecia Areata, Drug Therapy, Hair
  • M .Azadbakht *, H .Ziaiye, F. Abdollahi, B. Shabankhani Pages 8-13
    Introduction

    Considering the high prevalence of Tricomonas vaginalis (TV) in women and the known side effects of Metronidazol, the focus has been concentrated on herbal therapy in order to reduce drug side- effects in the recent decades.

    Objective

    To determine of M.communis effect on Trichmonas Vaginalis infection.

    Materials and Methods

    This study has been carried out as double blind in test and control groups. Methanolic extraction was performed by percolation and essential oil prepared by hydrodistillation. The parasite was isolated from vagina and determined directly. Samples were collected from vaginal discharges. Identification were done through direct smear preparation. Parasite was added to the 5 test tubes containing Drosse medium, metronidazole, Dimethyl sulfoxaide (DMSO) myrtus extraction with concentration of (0.1, 0.01 ml and essential oil with concentrations of (0.1, 0.01, 0.001, 0.004, 0.0002 and 0.0001) in order to determine the effect of these concentrations within 72 hours.

    Results

    Findings suggested that Trichomonas could be alive in Drosse medium for 72 hours, in presence of Metronidazole for one hour and in Drosse medium for 6 hours. Also, the results revealed that methanolic extract at concentrations of 0.1 and 0,01 and essential oil at concentrations of 0.1, 0.01, 0.001 and 0.0004 were effective at the beginning of the inoculation and at concentrations of 0.0002 and 0.0001 after 2 and 9 hours respectively.

    Conclusion

    Considering the significant effect of essential oil and methanolic extract of M.communis on Trichomonas in-vitro condition, it is recommended that the therapeutic effects of the substance from this plant be studied in- vitro condition and if having positive effect, to be used as a drug.

    Keywords: Plants, Medicinal, Trichomonas Vaginalis, Trichomonas, Vaginitis
  • MT. Boroushaki *, F. Malek, A. Baharloo Pages 14-19
    Introduction

    Convulsive disorders are among chronic diseases, which usually need a long-term drug therapy. Unfortunately, most of the drugs used clinically to treat these disorders exert many side effects. Therefore, search for finding new drugs is being carried out in many laboratories.

    Objective

    The object of this research was to compare the anticonvulsive effect of the aqueous extract of the plant Melissa officinalis with Phenobarbital in Pentylenetetrazol (P)-induced seizures on mice.

    Materials and Methods

    After acclimatization, animals were randomly divided in different groups. Control group received normal saline (6ml/kg), standard groups received (10, 20, 30 and 40 mg/kg) Phenobarbital and the test groups received aqueous plant extract (3, 6, 9 and 12 ml/kg). All injections were carried out as i.p. All animals were firstly exposed to P (80mg/kg, i.p). The onset of seizures, behavioral changes, duration of the seizures and number of deaths were recorded in all groups during the first 24 hours.

    Results

    All doses of the plant extracts delay the onset of seizures but the most effective dose was 12ml/kg, which was comparable to phenobarbital (30mg/kg). All amounts of the extract, except 3ml/kg, significantly reduced the duration of seizures compared to the control group. Number of deaths was 45 and 10 percent in control, standard and test groups, respectively.

    Conclusion

    Findings showed that 12ml/kg of the aqueous plant extract is able to reduce the onset of seizures, duration of seizures and number of deaths after 24 hours in Pentylenetetrazol-induced seizures.

    Keywords: Convulsions, Pentylenetetrazole, Phenobarbital, Plant, Medicinal
  • S. A. Roodbari *, M. B. Ranjbar Pages 20-24
    Introduction

    The most common disease of the facial nerve is Bell’s palsy. The recent finding of viral genome surrounding the seventh nerve suggests that antiviral agents may be useful in the management of Bell’s palsy. The use of Acyclovir and Corticosteroid in combination was under study for treatment of this disease.

    Objective

    The present study aim was to compare Prednisolon and Acyclovir regimen with Prednisolone alone in treatment of Bell’s palsy.

    Materials and Methods

    Our study was double blind, and for comparison outcomes between two groups, we used the t-test, Fisher’s exact test and Chi2 analysis. We compared the final outcome of 65 patients with Bell’s palsy, in Rasht, treated with either acyclovir-prednisolone (33 patient) or prednisolone alone (32 patients). For patients receiving Acyclovir, the dosage was 2000mg (400 mg 5 times daily) for five days. The dosage of Prednisolone in both groups of patients was 60 mg daily for the first week and then tapered. The time of complete improvement in all patients was recorded.

    Results

    Final Complete improvement did not differ between two groups, but in Acyclovir- Prednisolone group, improvement was earlier (mean duration of improvement in Acyclovir- Prednisolone group was 23.79.8 days but in Prednisolone group was 36.9 day’s, P=0.0001).

    Conclusion

    We conclude that adding Acyclovir to Corticosteroids can reduce the time of improvement but does not alter final recovery.

    Keywords: Acyclovir, Bell Palsy, Bell Palsy- Therapy, Prednisolone
  • Z .Moussavi *, R .Behruzi Pages 25-32
    Introduction

    Bacterial vaginitis is one of the most common infectious disorders affecting women. Several types of antibiotics have been used to treat this condition. Although Metronidazole was found to be the most effective, none was completely successful in either cure or prevention.

    Objective

    The purpose of this study was to compare the efficacy and safety of oral Clindamycin and oral Metronidazole in the treatment of bacterial vaginitis.

    Materials and methods

    In this study, 60 women with age range of 16 years or older in whom bacterial vaginitis was diagnosed by standard criteria such as Amsel’s and Gram’s stain criteria were enrolled in a randomized, double – blind study to receive either oral Clindamycin 300 mg twice a day for 7 days or 500 mg of oral Metronidazole twice a day for 7 days. Women with coexisting vulvovaginal candidiasis or vaginal trichomoniasis were excluded. Test of cure was repeated 7 to 14 days following treatment. Vaginal symptoms, complications, side effects and general complaints in patients were noted.

    Results

    There were no statistically significant differences in cure rates for oral Clindamycin (93.3%) and oral Metronidazole(86.6%). Adverse reactions were mild in both groups. Four patients who had received Clindamycin developed non – bloody diarrhea and 4 patients who had received Metronidazole developed symptomatic candida vaginitis.

    Conclusion

    We conclude that Clindamycin may be a safe and effective alternative to Metronidazole for treatment of bacterial vaginosis in women.

    Keywords: Clindamycin, Metronidazole, Vaginaosis, Bacterial
  • Pages 33-39
    Introduction

    Different studies show that educational programs about BSE increase knowledge, competency and BSE rate. Students prefer computerized assisted instruction (ASI) to traditional methods. CAI is an important instrument in education of BSE.

    Objective

    In this study, researchers try to determine the effect of education by using compact disc (CD) and booklet on learning outcomes (knowledge, Health Belief and BSE).

    Materials and Methods

    This study has a Quasi- Experimental design the sample consisted of 20 midwifery students and 30 nursing students in Nursing and Midwifery faculty in Rasht. CD was given to nursing students and booklet for midwifery students. Their knowledge, health belief and BSE times were compared in 2 groups. Data were gathered through filling questionnaire, subjects answered a three part questionnaire which covered: Socio- demographic data, knowledge (10 statements) and health belief (based on Champion health belief models). Computer experts provided CD based on education items by using macromedia flash (version 5) and windows.

    Results

    Result showed that 73.9% of the nursing students and 80% midwifery students were in 18-19 year age group. The knowledge, Health belief and BSE between two groups was compared by student. Results showed that there was no significant difference in two groups (by using paired T test) (P<0.000). After education, knowledge level in two groups was significant (P<0.01) but health beliefs and BSE times by using T student and Krasskul wallis were not significant.

    Conclusion

    Research findings indicated that education in both methods increased the knowledge but it had no effect on health and the times of breast self-examination. Further more, it revealed that belief and times of self- examination stemmed from the internal feelings.

    Keywords: Breast Neoplasms, Breast Self Examination, Education, Nursing, Learning, Students
  • A .Mohammadzadeh Jooriabi *, M. Haghighi, B. Naderi Nabi Pages 40-44
    Introduction

    Headache incidence after spinal anesthesia is a complication of this kind of anesthesia. There are differences in incidence of headache at different functional conditions.

    Objective

    This study was carried out to examine headaches after spinal anesthesia for cesarean section in Alzahra hospital, Rasht.

    Materials and Methods

    In this cross sectional study, out of 331 patients undergoing spinal anesthesia after 24 hours, they were asked questions about headache after postural puncture. If headaches were present in frontal or occipital areas that increased with sitting or situational movement, they were considered as Post Spinal Puncture Headache.

    Results

    We observed post spinal puncture headaches (PSPH) in about 51 patients (15.4%) .The incidence rates of headache by using needles with number 22,23,24 and 25 were 63/8%, 11/2%, 4/5% and 0% respectively. The incidence rates of headache when injection operators were first degree resident, 2nd degree residents and anesthesiologist were 23/2%, 14/9% and 8/1% respectively (P=0/04).

    Conclusion

    The incidence of PSPH in this hospital was high and with decreasing needle diameters and increasing operators’ experience, incidence of headache will decrease.

    Keywords: Anesthesia, Spinal, Cesarean Section, Headache
  • Pages 45-51
    Introduction

    Reexpansion Pulmonary Edema (RPE) is a complication of the treatment of lung collapse secondary to Pneumothorax, Pleural Effusion, Chylothorax or Atelectasis and can be potentially deathful. Recent studies about its pathogenesis are based on altering pulmonary vascular permeability secondary to hypoxic injury during collapse of the lung. Shift from cellular metabolism to anaerobic metabolism releases the mediators which cause alveolar epithelial and endothelial damages.

    Objective

    This study was carried out to examine incidence rate of a Reexpansion Pulmonary Edema (RPE) and its approaching.

    Materials and Methods

    In our study, we selected all inpatients with Pneumothorax (200 cases), Pleural Effusion (100 cases), Chylothorax (9 cases) and Atelectasis (80 cases) in Razi Hospital of Rasht (surgery department) from January, 1994 till March, 1999. Chest tube was placed in patients with Pneumothorax, Pleural Effusion and Chylothorax and in patients with Atelectasis, management for elimination of intrabronchial obstruction was done.

    Results

    We found 20 cases of RPE (%5.1) in a total of 389 patients. In these 20 cases, 16 cases (%80) were symptomatic within first hour and 4 cases (%20) were symptomatic within 24 hours of reexpansion. Severe tachypnea was seen in 15 cases (%75) and mild tachypnea in 5 cases (%25). Frothy or blood- tinged sputum was observed in 15 cases (%75). Wet rales and anxiety in all of the patients were evident. There was Freely perspiring in 14 cases (%70). One of the patients with pneumothorax died. Treatments in these 20 cases were as follows: oxygen in all of the patients (%100), steroids in 14 cases (%70), suppository of Indomethacin in 11 cases (%55), disconnection of the chest tube in 9 cases (%45), Digoxin in 7 cases (%35), lasix in 6 cases (%30), bronchodilator in one case (%5) and ventilator support in 5 cases (%25).

    Conclusion

    Incidence of RPE is considerable, so its recognition very importance. Clinical manifestations are always those that we expect in pulmonary edema. Although mortality in our study was %5 but the reported figure in previous studies was as high as %20 after reexpansion that is a cosiderable percentage.

    Keywords: Atelectasis, Pleural Effusion, Pneumothorax, Pulmonary Edema
  • H. Sharami *, F. Milani, M .Oudi Pages 52-60
    Introduction

    Contraception is a major component of preventive health care for women. Several methods are used for familly planning but tubal ligation (TL) is different from other contraceptives because often it isn’t reversible.Recently,due to decrease in acceptability of TL in women,there are questions on saftey of this method.

    Objective

    The purpose of this stuy was to investigate attitudes and knowledge about tubal ligation and possibility of Post Tubal Ligation Syndrome in women residing in Rasht.

    Materials and Methods

    In this study, 403 women were collected with stratified randomized sampling. The data collection instrument consisted of a three-part questionnaire which included:(1) the demographics (2) knowledge level and (3) questions concerning the attitude. We applied the SPSS.9 statistical analysis software and Chi-square tests, pearsonian coefficient. P<0.05 was determined as statistical significance.

    Results

    The research showed that 45/9% of women have poor knowledge and 21% have negative attitudes about tubectomy. There were significant correlations between the number of children, education level, and information source with level of knowledge (P<0.05). Also, there were significant correlations between variations like education level, information source and contraception methods with level of attitude (P<0.05). Our results showed that 82/1%,41/5% and 21/8% of women believed that Pelvic and Lumbar pain, Menstrual disorders and Ovarian cyst might occur after tubal ligation respectively.

    Conclusion

    Our research showed that many of women due to fear of tubal ligation complications (Post Tubal Ligation Syndrome) had a negative attitude. It seems that increasing the knowledge of women and more comprehensive studies are necessary for Post- Tubal Ligation syndrome about which there is no consensus yet.

    Keywords: Contraception, Family Planning, Knowledge, Sterilization, ‏Tubal
  • P. Kasmaei *, Z .Atrkar Roshan Pages 61-66
    Introduction

    Unwanted pregnancy is a worldwide problem that affects women, their families and society, and the essential aim of family planning is to prevent women from unwanted pregnancies.

    Objective

    This cross-sectional study was performed for determining prevalence rate of unwanted pregnancy and some correlative factors in urban areas of Guilan.

    Materials and Methods

    500 pregnant women in urban Health Centers for prenatal care were selected by cluster sampling. Data were collected with questionnaire consisting of 29 closed questions.

    Results

    Analysis of the information showed that 27.4% of pregnancies were unwanted. There was a significant relation between unwanted pregnancy and the variants: age of mother (p<0.002), number of children (p<0.0001), and mother's educational level (p<0.014). Tendency to abortion among pregnant women with unwanted pregnancy was 58.8%. 17% of mothers with previous pregnancy had unwanted pregnancy and 41% of them had abortion. There was a significant relation between going to Health Center during pregnancy (regular or irregular) and unwanted pregnancy (P<0.015). In this study, 70.8% of unwanted pregnancies were as a result of contraceptive failures and 29.9% of them were due to non-use of contraceptives.

    Conclusion

    The results of this study emphasize the necessity for more care on quality aspects of family planning services and specific attention on counseling.

    Keywords: Abortion, Contraception, Pregnancy, Unwanted
  • R .Faraji *, A .Sobhani, F. Milani, F .Golrokh nia Pages 67-71
    Introduction

    One of the most important cause of mortality in parturients is early postpartum severe hemorrhage that accounts for 28% of maternal death.

    Objective

    The aim of this study was to determine prevalence of postpartum hemorrhage in cesarean section and requirement of blood transfusion during 24 hours after operation.

    Materials and Methods

    This was a cross sectional study that performed among patients who underwent cesarean section at Alzahra Hospital in Rasht in 2000. Selection of 1600 records out of 3200 records by systematic Randomization was the base of this study. Of these, 100 records were omitted because of poor information and the rest (1500 records) were considered with these variables: blood transfusion requirements, kind of anesthesia, amnionitis, kind of uterine incision and labor abnormalities. Test of chi-square has been used for making a comparison between two groups, namely those requiring blood transfusion and those who didn’t need it.

    Results

    Our study showed that incidence of early postpartum hemorrhage in cesarean deliveries was 2.26 percent and it was similar to other studies and the risk factors associated with early postpartum hemorrhage were pre-eclampsia, labor abnormalities and general anesthesia.

    Conclusion

    Considering the results obtained, women with preeclampsia or labor abnormalities or receiving general anesthesia, were at higher risk of early severe hemorrhage after cesarean section. Thus, the hospital should be well- equipped in dealing with such high- risk patients.

    Keywords: Cesarean Section, Postpartum Hemorrhage, Pre- Eclampsia
  • A. Shahbazi Moghaddam * Pages 72-76

    Here we represent a report of 31 patients treated for increasing the distance between two points on skin surface by using two triangular and one square flaps. Theoretically, best skin lengthening is made by using one triangular with right - angled position. Squared - flap procedure as compared with other procedures for increasing the distance between two points of skin surface including Z - plasty and all its other modified procedures and also in comparison with Limberg procedure is more effective. We performed square - flap procedures for 31 patients with post- burned contractive scars and clefts in ear lobules and nasal alar rim in Poorsina Teaching Hospital (Guilan - 1989) with excellent results. And we found that square flap procedure is an effective procedure and has many practical applications

    Keywords: Cicatrix, Surgical Flaps