فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 61 (بهار 1386)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 61 (بهار 1386)

  • 112 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مرضیه مهرافزا، آبتین حیدرزاده، معصومه جعفری، مونا عودی، راحله آرام، رحیم توکل نیا، احمد حسینی صفحه 1
    البته هنوز تاثیر محیط عفونی بر پیامد ICSI مشخص نشده است.
    هدف
    بررسی تاثیر فلور میکروبی سرویکس در زمان انتقال جنین بر نتیجه ICSI در بیماران موسسه درمان ناباروری مهر.
    مواد و روش ها
    در این بررسی مقطعی- توصیفی نمونه کشت از سرویکس260 بیمار با اندیکاسیون ICSI ارزیابی شد. پس از انتقال جنین، درحدود 3 سانتی متر از نوک کاتتر انتقال قطع و در محیط کشت انتخابی قرار داده می شد. بعد از انکوبه کردن در شرایط ویژه کشت و بکارگیری روش های متداول، باکتری ها جدا و تشخیص داده می شدند. βHCG مثبت به منزله حاملگی تلقی شد. بعضی از عوامل مخدوش کننده مانند شاخص های اسپرم، سن،مدت نازایی، علت نازایی و کیفیت جنین) کنترل شد. تجزیه و تحلیل نهایی با آزمون های آماری کای دو، تست تی و آنالیز واریانس بر اساس رگرسیون لجستیک با نرم افزار آماری SPSS.10 انجام و 05/0P< به عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    در مجموع میزان حاملگی با ICSI،40% بود(104 از 260 مورد). میانگین سنی زنان 2/6±6/31 سال و بیشترین علت نازایی مربوط به عامل مردانه (2/46%) و میانگین مدت نازایی 5/5±7/7 سال بود. اکثر جنین های تشکیل شده از کیفیت خوب (A) برخوردار بودند(85%). 14 مورد (4/5%) کشت مثبت و 246 مورد(6/94%) کشت منفی بدست آمد. از 104 مورد حامله 5 مورد (9/4%) نتیجه کشت مثبت و از 156 مورد غیر حامله 9 مورد(8/5%) نتیجه کشت مثبت گزارش شدند، بین نتیجه کشت و موفقیت بارداری اختلاف آماری معنی دار نبود. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که مدت و علت نازایی، پارامترهای اسپرم(تعداد-تحرک-شکل)،میانگین تعداد تخمک ها و تخمک متافاز دو، تسهیم سلولی، جنین منتقل شده، کیفیت جنین و نتیجه کشت میکروبی با موفقیت بارداری ارتباط آماری معنی داری ندارد. بین سن زن و میزان حاملگی ارتباط آماری معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد کشت مثبت دهانه رحم نقش قابل توجهی در موفقیت بارداری ندارد.
    کلید واژه ها: انتقال جنین/ تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسم/ دهانه رحم/ میزان آبستنی
    کلیدواژگان: انتقال جنین، تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسم، دهانه رحم، میزان آبستنی
  • حمیدرضا ذاکر جعفری صفحه 9
    بخار متیل متاکریلات مصرفی در پروتز های دندانی باعث مسمومیت در اندام های مختلف بدن به ویژه کبد در کاردان های فنی کارگاه دندانسازی می شود. گزارش های متعددی از بروز واکنش های حساسیت زا در افراد در تماس با متیل متاکریلات (MMA) شده است که نشان دهنده لزوم تعیین راه های محافظت برای کاهش تماس مستقیم با این ماده و تضمین سلامت این افراد است.
    هدف
    تعیین میزان متانول ادراردرتکنسین های لابراتواردندانسازی درتماس بامتیل متاکریلات و مقایسه باگروه شاهد یعنی افرادی که با این ماده تماس نداشته اند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر 30 تکنسین لابراتوار دندانسازی در شهرهای لاهیجان و رشت، پیش از شروع و پس از پایان کار لابراتوار، یعنی هنگام تماس با متیل متاکریلات و همچنین 30 نفر از افراد عادی جامعه انجام شد. با روش کروماتوگرافی کاغذی، مقدار متانول نمونه ادرار افراد اندازه گیری شد.
    نتایج
    در افراد گروه مواجهه با متیل متاکریلات، میانگین سطح متانول ادرار (3/1 میکرومول در لیتر) بیش از گروه غیر مواجهه (9/0 میکرومول در لیتر) بدست آمد و این اختلاف معنی دار(P = 0.032) بود. میانگین مقدار متانول ادرار هنگام آغاز کار با اکریل (3/1 میکرومول در لیتر) کمتر از پایان کار (5/1 میکرومول در لیتر) بود. رابطه ی معنی دار بین سطح متانول ادرار و سابقه کار این افراد بدست نیامد(P > 0.05).
    نتیجه گیری
    بالاتربودن میزان متانول ادرار در تکنسین های لابراتوار دندانسازی نسبت به گروه شاهد و همچنین افزایش معنی دار میانگین سطح متانول ادرار قبل و بعدازکار با اکریل می تواند هشداری برای تکنسین ها یا دندانپزشکانی باشدکه با این ماده سروکار دارند. استفاده از روش هایی چون نصب تهویه درمکان مناسب و استفاده ازدستکش و ماسک وهمچنین نصب فیلترهای جاذب بخارمتیل متاکریلات می تواند درافزایش ایمنی محیط کار لابراتوارهای دندانسازی نقش بسزایی داشته باشد.
    کلید واژه ها: پروتز دندان/ تکنسین های دندانپزشکی/ متانول/ متیل متاکریلات
    کلیدواژگان: پروتز دندان، تکنسین های دندانپزشکی، متانول، متیل متاکریلات
  • شیوا صادقی، فاطمه اسمی صفحه 15
    تخمین طول کارکرد کانال دندان برای آماده سازی بیومکانیکی و پرکردن کانال ریشه، یکی از مهم ترین مراحل درمان اندودانتیک است. به طور معمول این تخمین با رادیوگرافی داخل دهان انجام می شود. بعضی از بیماران در تحمل فیلم(تکنیک داخل دهانی) و یا سنسور(تکنیک رادیوگرافی دیجیتال) ناتوان هستند.
    هدف
    بررسی نوعی تکنیک رادیوگرافی خارج دهانی(که فیلم معمولی پری اپیکال در خارج دهان قرار می گیرد) برای بیمارانی است که در تحمل فیلم در تکنیک داخل دهانی ناتوان هستند و مقایسه کلینیکی آن با روش داخل دهانی در تخمین طول کارکرد دندانهای مولر در اندودانتیکس.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی، از 33 بیمار داوطلب که دندان های آسیای بزگ یا مولر تحت درمان ریشه و در مرحله فایل اولیه داشتند دو تصویر با فیلم معمولی پری اپیکال تهیه شد. تصویر اول به روش داخل دهانی و با تکنیک موازی توسط XCP و تصویر دوم به روش خارج دهانی گرفته شد. سپس طول کانال ها در فواصل نیم و یک میلی متری از اپکس رادیوگرافی به صورت تصادفی دو بار توسط متخصص اندودانتیکس و با فاصله زمانی دو هفته خوانده شد. سپس داده ها با نرم افزار آماری spss و آزمون همبستگی پیرسون بررسی شدند.
    نتایج
    در دو روش رادیوگرافی داخل و خارج دهانی و در هر دو فاصله نیم و یک میلیمتری از آپکس رادیوگرافی جز ریشه پالاتال و دیستو باکال مولرهای بالا، بین مقادیرتخمین طول کارکرد دندانی ریشه های دندان های مولر، همبستگی و همخوانی وجود داشت (001/0P< و59/0 r>). همچنین درصد توافق در تخمین طول کارکرد بین دو روش گرافی داخل و خارج دهانی بین حداقل 25%(ریشه پالاتال در فاصله نیم میلیمتری) تا حداکثر 75%(ریشه دیستال در فاصله 1 میلیمتری) متغیر بود.
    نتیجه گیری
    تکنیک رادیوگرافی خارج دهانی با فیلم معمولی پری اپیکال می تواند در بیمارانی که تحمل نگهداری فیلم و یا سنسور را در داخل دهان ندارند، برای تخمین طول کارکردی روش مؤثری باشد.
    کلید واژه ها: پرتونگاری دندان/ درمان ریشه دندان/ دندان آسیا
    کلیدواژگان: پرتونگاری دندان، درمان ریشه دندان، دندان آسیا
  • آرش خاکی، معرفت غفاری نوین، علی اکبر ابراهیم نژاد، امیرافشین خاکی صفحه 22
    مقدمه
    سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin) یکی از آنتی بیوتیک های خانواده فلورکینولون با طیف اثر وسیع بر باکتری هاست. این دارو کاربرد گسترده ای در کنترل عفونت های ناشی از میکروب های گرم منفی و درمان عفونت های دستگاه تناسلی- ادراری دارد و در 100 کشور دنیا برای درمان استفاده می شود.
    هدف
    مطالعه مرگ برنامه ریزی شده(آپوپتوزیس) القاءشده توسط سیپروفلوکساسین در بافت بیضهموش صحرایی.
    مواد و روش ها
    20سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به دو گروه کنترل (10=n) و آزمایش (10=n) تقسیم شدند. در گروه کنترل موش ها به مدت 60 روز از غذا و آب در شرایط استاندارد استفاده کردند و در گروه آزمایش موش ها دوز درمانی داروی سیپروفلوکساسین را به میزان mg/kg5/12 به مدت 60 روز به صورت محلول در آب آشامیدنی دریافت کردند. در روز شصتم، بافت بیضه در محلول فرمالین 10%، برای بررسی هیستوپاتولوژی مرگ برنامه ریزی شده (Apoptosis) به روش Tunel به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده شد.
    نتایج
    میزان سلول های آپوپتوتیک که به رنگ قهوه ای درآمده بودند در گروه آزمایش 17/10± 15/15 و درگروه کنترل 41/2± 3 بود که این تغییرات به میزان (01/0 P≤) معنی داربود.
    نتیجه گیری
    چون تعداد سلول های آپوپتوتیک در لوله های سمینی فر نسبت به گروه کنترل به میزان قابل توجهی افزایش یافته بود، می توان نتیجه گرفت که این دارو می تواند سبب ناباروری در موش های نر شود.
    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، بیضه، سیپروفلوکساسین، موش های صحرایی
  • شهریار اربابی، امیرعلی همتی خاتمی، زاهد حسین خان صفحه 30
    ارتباط گردش خون جنین و مادر محدودیت هایی در بیهوشی عمومی برای سزارین بوجود می آورد به همین دلیل در مراحل اولیه، بیهوشی مادر عمق کافی ندارد و ممکن است با احساس درد و عوارض همودینامیک آن همراه باشد.
    هدف
    بررسی تاثیر دوز کم کتامین بر ثبات همودینامیک بیماران، در بیهوشی عمومی برای سزارین انتخابی.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی دو سو کور بر 60 زن باردار 22 تا 38 ساله در سال های 83-82 مراجعه کننده برای سزارین انتخابی به بیمارستان ولی عصر انجام شد. افراد در دو گروه 30 نفره قرار داده شدند. در گروه شاهد القای بی هوشی به روش استاندارد با تیوپنتال سدیم و ساکسینیل کولین و در گروه مورد (گروه کتامین) 2 دقیقه پیش از آن mg/kg 3/0کتامین وریدی تجویز شد. سپس پارامترهای همودینامیک سه دقیقه یکبار تا پایان عمل جراحی اندازه گیری و ثبت شدند.
    نتایج
    بعد از برش پوست، پارامترهای همودینامیک در گروه شاهد نسبت به گروه کتامین افزایش قابل توجهی داشت که از نظر آماری هم معنی دار بود(ضربان 8/18±9/119 در برابر 5/11±28/99 در دقیقه و فشار خون سیستولیک 64±2/115 در مقابل 3/9±05/109 میلی متر جیوه P<0.05) این تفاوت تا خروج جنین و کلامپ بند ناف ادامه داشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تجویز دوز اندک کتامین پیش از القای بی هوشی با بهبود سطح بی هوشی و کاهش درد مادر، ثبات همودینامیک بیشتری را تامین کند. بدین ترتیب تغییرات همودینامیک شدید اولیه در هنگام سزارین تا حدود زیادی برطرف می شوند،که فراتر از تاثیر بالینی دوز اندک کتامین است.
    کلید واژه ها: بیهوشی در زایمان/ سزارین/ فرآیند حرکت خون/ کتامین
    کلیدواژگان: بیهوشی در زایمان، سزارین، فرآیند حرکت خون، کتامین
  • ابوالفضل مهیار صفحه 39
    : دانستن طول مدت ایمنی بخشی واکسن هپاتیت ب اهمیت زیادی دارد.
    هدف
    تعیین میزان پادتن ایجاد شده پس از واکسیناسیون هپاتیت ب رکومبیننت در کودکان 6 ساله.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1383 بر 40 کودک 6 ساله مراجعه کننده به بیمارستان قدس قزوین انجام شد. نمونه ها به طورغیرتصادفی و با روش نمونه گیری پی درپی از کودکانی که بعد از تولد سه نوبت واکسن رکومبیننت هپاتیت ب کوبائی دریافت کرده بودند انتخاب شدند. میزان آنتی بادی با گرفتن 5/0 سی سی سرم، به روش الیزا باکیت Diasozin ایتالیا در سازمان انتقال خون قزوین اندازه گیری شد. نتایج مورد آنالیز آماری کای دو و T. Test قرار گرفت.
    نتایج
    از 40 کودک 20 نفر(50%) پسر بودند. نتیجه وجود آنتی بادی در 5 کودک (5/12%) منفی و در 35 نفر (5/87%) مثبت بود (بیش از 10 واحد بین المللی در سی سی). اختلاف معنی دار بین مقدار آنتی بادی سرم و جنس، شاخص توده بدنی و وزن زمان تولد وجود نداشت (05/ > P).
    نتیجه گیری
    5/12% کودکان واکسینه شده با واکسن هپاتیت ب رکومبیننت آنتی بادی کمتر از 10 واحد بین المللی در سی سی داشتند یعنی واکسن پوشش ایمنی صد درصد ندارد.
    کلید واژه ها: آنتی بادی های هپاتیت بی/ ایمنی فعال/ کودکان/ واکسن های هپاتیت بی
    کلیدواژگان: آنتی بادی های هپاتیت بی، ایمنی فعال، کودکان، واکسن های هپاتیت بی
  • فاطمه مودی، زهرا مودی، مینو یغمایی صفحه 44
    بخش بزرگی از مرگ و میر و ناتوانائی های مادران، در طی دوره نفاس رخ می دهد. تعدادی از این افراد در مدت 60 روز بعد از زایمان دوباره در بیمارستان بستری می شوند که یا نوع زایمان آنان ارتباط آماری معنی دار دارد.
    هدف
    بررسی ارتباط نوع زایمان با علت بستری در دوره نفاس در بیمارستان های قدس وعلی ابن ابی طالب
    مواد وروش ها
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی با بررسی 444 پرونده که در طی 42 روز اول پس از زایمان در بیمارستان های قدس و علی ابن ابی طالب زاهدان بستری شده بودند، علل تداوم بستری یا بستری مجدد از نظر متغیرهای طول مدت پارگی کیسه امنیون، سونداژ و... بررسی شد شامل بیش از 7 ساعت پس از زایمان طبیعی و بیش از 48 ساعت در بیمارستان بعد از سزارین بوده است البته موارد زایمان در نوبت کاری عصر یا نبودن امکان ترخیص در شب و یا نداشتن تمکن مالی حذف شدند. پرونده های مادرانی که پس از ترخیص مجددا مراجعه کرده بودند یا ازواحد و شهر دیگری به بیمارستان ارجاع و بستری شده بودند نیز در این مطالعه بررسی شد.
    نتایج
    از بیماران بستری در دوره نفاس،15/81٪ زایمان طبیعی داشتند و85/18٪ سزارین شده بودند. 64٪ در زایشگاه، 7/23٪ خانه و 9/10٪ در پایگاه زایمان ایمن زایمان کرده بودند. 4/1٪ از سایر شهرها اعزام شده بودند شایع ترین علت های بستری در گروه سزارین به ترتیب: پراکلامپسی، مشکلات طبی، عفونت، خونروی، مشکلات مربوط به برش محل عمل جراحی و در زایمان طبیعی:پراکلامپسی، خونریزی، احتباس جفت و عفونت بود. در هنگام ترخیص، در زایمان طبیعی 2٪ و در سزارین 6٪ مرگ و میر بروز کرده بود.
    5/15٪ از گروه سزارین و2٪ از گروه زایمان طبیعی بهICU منتقل شده بودند بین نوع زایمان و مدت بستری ارتباط آماری معنی دار (0001/ 0P<)وجود داشت.
    نتیجه گیری
    چون در گروه سزارین انتقال به ICU، مدت بستری، شیوع عفونت و بروز مرگ بیش از گروه زایمان طبیعی بود، همچنان بر انجام زایمان طبیعی در بیمارستان های دولتی وخصوصی تأکید می کنیم.
    کلید واژه ها: بستری کردن/ بیماران بستری/ دوران پس از زایمان/ زایمان طبیعی/ سزارین
    کلیدواژگان: بستری کردن، بیماران بستری، دوران پس از زایمان، زایمان طبیعی، سزارین
  • امیر رضا قایقران، انوش دهناوی مقدم، پریسا صدیقی مقدم صفحه 51
    میگرن بیماری شایعی ست که پیامدهای آن جنبه های فردی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی زندگی را در برمی گیرد. به رغم ایجاد ناتوانی قابل ملاحظه، تعداد زیادی از مبتلایان از بیماری خودآگاه نیستند و همین نکته منجر به پی گیری نادرست و درمان های غیرمؤثر می شود. به نظر می رسد ارتقای دانش و آگاهی افراد جامعه درباره این بیماری، بویژه قشر معلم که در ارتباط مداوم با گروه سنی هستند که بیشترین دوره شروع میگرن است، در تشخیص بموقع، درمان مناسب و در نتیجه کاهش پیامدهای آن نقش مهمی داشته باشد.
    هدف
    تعیین میزان آگاهی معلمان مقاطع تحصیلی سه گانه شهر رشت نسبت به سردرد میگرنی در سال 1384.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی مقطعی با شرکت 400 نفر از آموزگاران و دبیران شاغل در دبستان ها، مدارس راهنمایی و دبیرستان های دولتی شهر رشت انجام شد. روش نمونه گیری چند مرحله ای خوشه ایو ابزار پژوهش پرسشنامه ای شامل 34 سؤال، در دو قسمت مشخصات فردی (9 سوال) و سوال های مربوط به آگاهی (25 سوال) بود. داده ها با نرم افزار SPSS9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    آگاهی 43% از واحدهای مورد پژوهش در حد ضعیف، 7/39% در حد متوسط و 3/17% در حد خوب بود. کمتر از 50% معلمان از شایع بودن میگرن و این که آغاز حمله های آن بیش از همه در سنین نوجوانی ست، آگاه بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که آگاهی ضعیف بیشترین درصد را شامل می شد، برنامه ریزی برای آموزش معلمان در مورد سردرد میگرنی لازم به نظر می رسد. زیرا بدین ترتیب با تشخیص زودرس و کاهش پیامدهای میگرن در جمعیت نوجوان، گامی اساسی برداشته خواهد شد.
    کلید واژه ها: دانش/ دانش آموزان/ سردرد/ میگرن
    کلیدواژگان: دانش، دانش آموزان، سردرد، میگرن
  • سیدمهدی موسوی، دکترمهیار عدالتخواه، آرمان صدیقی، دکترزهرا محتشم امیری، سهیلا اسدی، مسعود بینش برهمند، ابراهیم صدیق کیارودی، عبدالله رضایی، محمدحسین مهدوی صفحه 60
    بوتولیسم بیماری فلج کننده خطرناکی ست که ازسم کلستریدیوم بوتولینوم پدید می آید.این باکتری درمحیط بی هوازی،کم نمک وکم شیرین با اسیدیته کم و دمای بالاترازدمای یخچال فعال بوده، غذاهای خانگی ذخیره شده و همینطورکنسروهای گوشتی محیط مناسب تکثیرآن است. سم باتاثیربرسلسله اعصاب موجب ازکارافتادگی آنها و در نهایت فلج سیستم تنفسی و مرگ می شود. بررسی نحوه وروداین سم به سبد غذایی انسان با توجه به احتمال بالای بروزمرگ در مسمومیت باآن اهمیت زیادی دارد.
    هدف
    هدف ازگزارش این موارد, شناسایی منابع اصلی بیماری در گیلان و ارائه روش های پیشنهادی برای مقابله با آن است.
    معرفی موارد: تعداد کل مسمومان 6 نفرباحداقل سن 23 وحداکثر 73 سال با 4 نفرزن و2 نفرمرد بودندکه یکی ازآنهادر ICU بیمارستان رازی فوت شد. تشخیص قطعی با تعیین میزان سم کلستریدیوم بوتولینوم در نمونه غذایی بوده است.
    نتیجه گیری
    غلظت سم کلستریدیوم بوتولینوم در اشپل ماهی کپور شور شده در حدی ست که قادرست بسرعت باعث بروز علائم بوتولیسم شود و به رغم دسترسی به امکانات پزشکی منجربه مرگ مسمومان شود. لذا آموزش عمومی درخصوص استفاده نکردن ازماهی کپورشورشده ازیک سو و آموزش کادردرمانی از جانب دیگر برای درنظرگرفتن بوتولیسم به عنوان یکی ازتشخیص های افتراقی در بیماران و سرانجام نظارت وکنترل دقیق تر در نحوه تهیه، نگهداری وتوزیع مواد غذائی بخصوص غذاهای سنتی، در پیشگیری از مسمومیت با این سم مهلک اهمیت بسیاردارد.
    کلید واژه ها: آلودگی مواد غذایی/ اشپل شور/ بوتولیسم/ فلج/ کلستریدیوم بوتولینوم/ مسمومیت غذایی
    کلیدواژگان: آلودگی مواد غذایی، اشپل شور، بوتولیسم، فلج، کلستریدیوم بوتولینوم، مسمومیت غذایی
  • فردین مهرابیان، امیر اشکان نصیری پور، سکینه کشاورز محمدیان صفحه 65
    رضایت شغلی نگرشی فردی نسبت به شغل است و نشان می دهد که توقع فرد با پاداش هایی که شغل و سازمان برای او فراهم می کند تا چه حد سازگاری و هماهنگی دارد. رضایت شغلی یعنی این که فرد احساس کند که در حرفه خود به خواسته ها و ارزش های مورد نظر رسیده است.
    هدف
    تعیین میزان رضایت شغلی رؤسا، مدیران و سرپرستان واحدهای مختلف بیمارستان های دولتی استان گیلان در سال 1384.
    مواد و روش ها
    پژوهش به صورت مقطعی و توصیفی تحلیلی انجام شد. جامعه هدف، 90 نفر از رؤسا، مدیران و سرپرستان واحدهای مختلف 19 بیمارستان دولتی تابعه دانشگاه علوم پزشکی گیلان شامل رئیس و مدیر بیمارستان، مترون، رئیس امور مالی، رئیس امور اداری، مسئول آزمایشگاه، مسئول داروخانه و مسئول رادیولوژی بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه حاوی 46 سؤال در دو بخش شامل مشخصات فردی مدیران و میزان رضایت آنان از شغل شان بود. پرسشنامه ها از دهم آبان سال 1384 به مدت یک ماه جمع آوری شد.
    نتایج
    11/10 درصد رؤسا، مدیران و سرپرستان بیمارستان ها از تمام جوانب شغل شان بسیار راضی، 43/58 درصد راضی، 22/4 درصد بی تفاوت، 07 /14 درصد ناراضی و 67 /6 درصد بسیار ناراضی بوده اند. میزان رضایت از جنبه رفاهی، آمو زشی، ساختاری، مدیریتی و شرایط فیزیکی محیط کار به ترتیب، 11/48 درصد، 99 /79 درصد، 64 /66 درصد، 2/77 درصد و 77 /70 درصد بود.
    نتیجه گیری
    بین میزان رضایت شغلی و مشخصات فردی از قبیل سن، مقطع تحصیلات، سابقه کار و جنس، همچنین بین رضایت شغلی و شرایط فیزیکی محیط کار، شرایط رفاهی و آموزشی بودن شغل رابطه معنی دار وجود دارد که با رسیدگی به وضعیت و شرایط فیزیکی بیمارستان ها، تسهیلات رفاهی و پاداش مادی و معنوی برای مدیران، تغییر شیوه های سنتی و قدیمی و بکارگیری روش های نوین اداره بیمارستان ها و بکارگیری فارغ التحصیلان رشته مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی می توان شاهد بالارفتن رضایت شغلی بود.
    کلید واژه ها: بیمارستان های دولتی/ رضایت شغلی/ کارکنان بیمارستان/ مدیران بیمارستان
    کلیدواژگان: بیمارستان های دولتی، رضایت شغلی، کارکنان بیمارستان، مدیران بیمارستان
  • فریدون عزیزی، ربابه شیخ الاسلام، هادی رحیمی، محسن نقوی، لادن مهران، فرزین پرکار رضایی صفحه 74
    استان گیلان یکی از مناطقی است که در مطالعات قبل از یدرسانی دارای شیوع بالای گواتر آندمیک بوده است. در ایران برنامه کنترل و پیشگیری از بروز این اختلالات از جمله تولید و توزیع نمک یددار از سال 1368 به مرحله اجراء درآمده است.
    هدف
    به منظور پایش برنامه کشوری مبارزه با کمبود ید در سال 1380 این بررسی در دانش آموزان 7 تا 10 ساله استان گیلان انجام شد.
    مواد و روش ها
    طی یک بررسی توصیفی مقطعی از طریق نمونه گیری تصادفی تعداد 1200 دانش آموز (به تعداد مساوی دختر و پسر) انتخاب شدند. شیوع گواتر از طریق معاینه بالینی انجام و طبق تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت درجه بندی شد. نمونه ادرار از یک دهم نمونه ها اخذ گردید و اندازه گیری ید ادرار به روش هضم انجام شد.
    نتایج
    درصد کلی گواتر در دانش آموزان استان 3/11 درصد به ترتیب در دختران و پسران 7/8 درصد و 6/13 درصد بود. میانه ید ادرار در جمعیت مورد مطالعه μg/dl 17 بود. در 5/87 درصد موارد ید ادرار بیشتر از μg/dl 10 بود و سطح ید ادرار کمتر از μg/dl 5 در 1/4 درصد موارد وجود داشت. هیچ مورد ید ادرار کمتر از μg/dl 2 نداشت. تفاوتی در شیوع گواتر و میزان ید ادرار بین دو جنس و نیز بین دانش آموزان شهر و روستا مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی نشان می هد که در مقایسه با بررسی کشوری سال 1375 درصد گواتر در دانش آموزان کاهش معنی داری داشته و ید ادرار دانش آموزان استان گیلان همچنان در حد مطلوب سازمان جهانی بهداشت می باشد. لذا استان گیلان در زمره مناطق "عاری از کمبود ید "محسوب می شود.
    کلید واژه ها: ادرار/ کم کاری تیروئید/ گواتر/ ید
    کلیدواژگان: ادرار، کم کاری تیروئید، گواتر، ید
  • بیژن فروغ، علی پورقاسم، حسن سعیدی، فریدون رحیمی صفحه 81
    سندرم درد مفصل پتلوفمورال یکی از شایع ترین بیماری ها در ورزشکاران، نظامیان وافراد عادی است.یکی از مهم ترین علل این بیماری مشکلات ساختاری اندام تحتانی و شایع ترین آن پروناسیون بیش از حد پاست.یکی از مؤثرترین روش های درمان در این افراد که پروناسیون بیش از حد مفصل ساب تالار هم دارند، استفاده از کفی های عملکردی ست. اما یافته های تجربی اندکی در تایید تاثیر این ارتزها وجود دارد.
    هدف
    تعیین تاثیر اصلاح پروناسیون پا با کفی های عملکردی بر کیفیت زندگی افراد مبتلا به سندرم درد مفصل پتلوفمورال.
    مواد و روش ها
    18 بیمار مبتلا به سندرم درد مفصل پتلوفمورال وارد مطالعه شدند. برای این افراد ارتز عملکردی با توجه به زاویه پا و با استفاده از روش قالب گیری تعلیقی از جنس متیل متیکریلات ساخته شد. با استفاده از پرسشنامه های womac وkoos شدت درد، فعالیت فیزیکی روزانه، سفتی مفصل، فعالیت های ورزشی، تفریحی و کیفیت زندگی قبل، دو و شش هفته پس از استفاده از ارتز اندازه گیری شد. داده ها با آزمون آنالیز واریانس و تکرار یافته ها ارزیابی شد.
    نتایج
    میانگین سفتی مفصل، شدت درد، فعالیت فیزیکی روزانه، فعالیت های ورزشی، تفریحی و کیفیت زندگی پس از استفاده از ارتز عملکردی کاهش معنی دار نشان دادند.
    نتیجه گیری
    ارتزهای عملکردی پا با اصلاح پروناسیون آن و راستای غیرطبیعی اندام تحتانی می تواند باعث بهبود علائم سندرم درد مفصل پتلو فمورال شود.
    کلید واژه ها: پا/ پروناسیون/ سندرم درد پتلوفمورال/ کیفیت زندگی/ وسایل کمک ارتوپدی
    کلیدواژگان: پا، پروناسیون، سندرم درد پتلوفمورال، کیفیت زندگی، وسایل کمک ارتوپدی
  • داود خلیلی، کبری بلوکی مقدم، دکترنوشین فهیم فر، مرضیه غروی صفحه 90
    رشد روندی پیچیده و وابسته به عوامل متعدد دارد و اختلال آن یکی از مسائل مهم در طب است که پی گیری، تشخیص علل و درمان آن ضروری ست. یکی از این بیماری ها تالاسمی ماژور است. گرچه این بیماران به دلیل آنمی مزمن، اضافه بارآهن ناشی از تزریق خون، اختلال هورمونی و علل دیگر دچار اختلال رشد می شوند، اما امروزه با درمان دقیق و منظم تا حد زیاد می توان از آن جلوگیری کرد.
    هدف
    ارزیابی وضعیت بالینی و پیگیری دقیق درمانی با نشان دادن میزان اختلال رشد در بیماران تالاسمی شهرستان رشت.
    مواد و روش ها
    اختلال رشد قدی و وزنی بیماران (صدک قد و وزن زیر 5 درصد) و برخی عوامل از جمله سن، سن شروع درمان، متوسط تعداد مراجعه به درمانگاه جهت دریافت خون و تعداد واحدهای خون دریافتی در سال با مصاحبه، معاینه و بررسی پرونده آنان اندازه گیری شد.
    نتایج
    از 392 بیمار، 3/42 درصد قد و 37 درصد وزن زیر 5 درصد داشتند. در مجموع 190 بیمار (5/48 درصد) اختلال رشد قد، وزن یا هر دو را داشتند. دو جنس از نظر اختلال رشد تفاوت معنی دار نداشتند اما با افزایش سن این اختلال افزایش یافت که اکثرا مربوط به دهه دوم زندگی بود. بر اساس نتایج آنالیز آماری logistic regression متغیرهای سن، سن شروع درمان به طور مستقیم و تعداد مراجعه سالانه به طور معکوس با اختلال رشد رابطه معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    اختلال رشد بیماران ما در مقایسه با آمار اروپا به طور قابل توجهی بیشتر و در حد جهان سوم است. لذا، پیگیری درمانی دقیق تر این بیماران ضروری می نماید.
    کلید واژه ها: اختلالات رشد و نمو/ تالاسمی بتا/ کم خونی
    کلیدواژگان: اختلالات رشد و نمو، تالاسمی بتا، کم خونی
  • زهرا عباسپور، مهناز زرشناس صفحه 96
    در دوره نفاس که 6 هفته طول می کشد. خروج دسیدوا از رحم ترشح واژینالی قرمز رنگ به وجود می آورد که بر اساس اطلاعات منابع علمی موجود اگر مدت آن بیش از دو هفته بطول بیانجامد پاتولوژیک خواهد بود. در بررسی های مختلف، مدت ادامه خونریزی بعد از زایمان متفاوت بوده است.
    هدف
    تعیین الگوی لوشیا و عوامل مساعدکننده آن و ارتباط آن با متغیرهایی مانند تعداد حاملگی، وزن نوزاد در زمان تولد و دفعات شیردهی.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی با روش نمونه گیری تصادفی مبتنی بر هدف بر 200 زن حامله انجام شده است. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه های اطلاعاتی و استاندارد جکبسون استفاده شد و اطلاعات با استفاده از آنالیز رگراسیون و تست کاپلین مایر تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    ارتباط معنی داری بین تعداد حاملگی ها و مدت لوشیا وجود داشت، به طوری که با افزایش تعداد حاملگی، مدت لوشیا کاهش می یافت(01 /0 p<) و نیز با افزایش وزن زمان تولد نوزاد، مدل لوشیا افزایش(01 /0 p<) و با افزایش دفعات شیردهی در شبانه روز مدت آن کاهش یافت (01 /0 p<).
    نتیجه گیری
    افزایش طول مدت لوشیا غیرمعمول نیست و شیردهی به شدت مدت آن را کاهش می دهد
    کلیدواژگان: افزایش طول مدت لوشیا غیرمعمول نیست و شیردهی به شدت مدت آن را کاهش می دهد
  • عباس باقری، احمد علی فردوسی، فریبا بهتاش صفحه 101
    حدقه، حفره استخوانی هرمی شکلی است که چشم و بافت های نرم را در بر می گیرد و در تغییر حجم فقط در جهت قدام قابل گسترش خواهد بود. اگزوفتالمومتری اندازه گیری بیرون زدگی سطح قدامی قرنیه ازیک نقطه مشخص است که معمولا آن را با یک استاندارد مقایسه می کنند. چون تفاوت در شکل جمجمه و حدقه می تواند استانداردهای متفاوتی را پیش روی نهد، بهتر است استاندارد هر منطقه درهمان منطقه و نژاد بدست آورده شود.
    هدف
    تعیین مقدار اگزوفتالموس و فاصله بین دو کانتوس در افراد بالغ و سالم در شهرکاشان.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی و آینده نگر در بهار سال 1374 برای بررسی میزان اگزوفتالمومتری در درمانگاه گلابچی کاشان انجام شده است تمام افراد بالغ و سالم همراه بیماران هم وارد مطالعه شدند. افراد با سابقه ضربه، شکستگی حدقه، نزدیک بینی بیش از 5 دیوپتر، استرابیسم، بیماری های عروقی و التهابی حدقه، ناهنجاری های جمجمه و صورت، بیماری های غدد درون ریز و خانم های حامله از مطالعه خارج شدند.
    نتایج
    از1002 نفر، 926 مورد شرایط لازم را داشتند. میانگین اگزوفتالمومتری در مردان 1/17 و در زنان 4/16 میلی متر بود، میانگین ناقرینگی در مردان 21/0ودرزنان 29/0 میلی متر و میانگین اگزوفتالمومتری در چشم چپ76/16 و در چشم راست68/16 میلیمتر بود. ارتباط آماری بین قد، وزن و میزان اگزوفتالمومتری معنی دار نبود. میانگین فاصله اینترکانتال در افراد با اگزوفتالمومتری طبیعی 9/3±113 میلی متربدست آمد. حداکثرمقدارطبیعی اگزوفتالمومتری در مردان21 و در زنان20 میلی متربود.
    نتیجه گیری
    مقدار طبیعی اگزوفتالموس در افراد سالم مراجعه کننده به درمانگاه گلابچی کاشان با میانگین گزارش شده جهانی تفاوت دارد و در اگزوفتالموس بیش از مقدار طبیعی باید بررسی بالینی و آزمایشگاهی انجام شود.
    کلید واژه ها: اگزوفتالمی/ بیماری های حدقه چشم/ کاسه چشم
    کلیدواژگان: اگزوفتالمی، بیماری های حدقه چشم، کاسه چشم
  • اشرف توانایی ثانی، امیررضا خلیقی صفحه 107
    هپاتیت برق آسا Fulminant)) نکروز گسترده کبدی ست که در 2-1% بیماران دچار هپاتیت حاد علامت دار بروز می کند و شایع ترین شکل آن به دنبال بیماری های ویروسی و از همه بیشتر در همزمانی هپاتیت های B و D و به میزان کمتر در سیر هپاتیت C دیده می شود. بدنبال هپاتیت E در زنان باردار تا 20% موارد ایجاد می شود. همچنین به دنبال علل داروئی، بیماری های متابولیسمی نظیر ویلسون و متعاقب پیوند کبد نیز دیده شده است. هپاتیت A علتی نادر محسوب می شود(14/0% براساس آمار ایالات متحده آمریکا)، زیرا از بیماری های ویروسی شایع خوش خیم در زیر 20 سالگی ست که به طور طبیعی خود محدود شونده اند. ولی هپاتیت A در صورت وجود بیماری زمینه ای نظیر کمبود G6PD (شایع در افراد ساکن نواحی مدیترانه که سیر شدیدی نیز دارد) می تواند مشکل ساز شده، به سمت برق آسا پیش رود.
    گزارش مورد: در این گزارش، پسر شش ساله مبتلا به هپاتیت برق آسا معرفی شده که علاوه بر سرولوژی مثبت برای HAV از همزمانی کمبود G6PD به عنوان عامل مساعدکننده روند برق آسا شدن نیز برخوردار بوده است. این گزارش بر ضرورت ارزیابی و جستجو برای بیماری های زمینه ای همراه (نظیر کمبود G6PD) در هر بیمار دچار هپاتیت A تاکید می کند که روند غیرمعمول بیماری را در پیش می گیرد.
    کلید واژه ها: کمبود آنزیم گلوکز فسفات و هیدروژناز/ هپاتیت آ/ نارسایی حاد کبد
    کلیدواژگان: کمبود آنزیم گلوکز فسفات و هیدروژناز، هپاتیت آ، نارسایی حاد کبد