فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 73 (بهار 1389)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 73 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/12
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عنایت فروحی* صفحات 1-12
    چکیده
    مقدمه
    گلایو بلاستوما بدخیم ترین و معمول ترین گلایوما در بزرگسالان است. مدل ریاضی وسیله قدرتمندی برای تجزیه و تحلیل مسایل مربوط به تشکیل و رشد تومورها است. مدل ریاضی به محققین اجازه گسترش و آزمایش فرضیه هایی را می دهد که منجر به درک بهتر این بدخیمی ها از جمله گلایو بلاستوما می شود.
    هدف
    ساخت یک مدل ریاضی به منظور بیان اثر جهش های ژنتیکی بر رشد گلایوبلاستوما در غیاب و در حضور داروی ضد سرطان کارموستین به صورت ویفر. مواد و روش ها: یک رابطه لجستیک اصلاح شده (به صورت جبری و دیفرانسیل هر دو) برای توصیف اثر جهش های ژنتیکی بر رشد گلایوبلاستوما پیشنهاد شد. پیش بینی مدل با یافته های تجربی و بالینی موجود مطابقت داده شد. یک رابطه نیمه آروینی(semi-empirical) شبیه تابع دانسیته احتمال توزیع گاما برای توصیف انتشار داروی کارموستین از یک پلی مر کاشته شده (ویفر) در مغز به کار گرفته شد. پارامترهای این رابطه از یافته های تجربی موجود برای مغز میمون تخمین زده شد. فرم کلی این رابطه با فرم دیفرانسیلی رابطه لجستیک اصلاح شده (مذکور در بالا) ترکیب شده برای توصیف ویفرتراپی استفاده شد. پیش بینی های این مدل ترکیبی با الگوی عود کردن گلایوبلاستوما که در مراجع گزارش شده مقایسه شد.
    نتایج
    در تمام موارد تطابق خوبی بین پیش بینی های مدل و یافته های تجربی و بالینی مشاهده و در مورد کاربردهای مختلف مدل بحث شد. نتیجه گیری: مدل به خوبی اثر جهش های ژنتیکی بر رشد تومور را در غیاب و در حضور کارموستین توصیف می نماید. ترکیب مدل حاضر با مدل Swanscm و همکارانش می تواند به درک بهتر تهاجمی بودن گلایوبلاستوما کمک نماید. از مدل حاضر می توان به صورت آینده نگر برای بهینه سازی طراحی آزمایش های جدید استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جهش، سرطان ها، کارموستین، گلایوبلاستوما، مدل های نظری
  • جوانه وجدانی*، مونا کبودان صفحات 13-19
    چکیده
    مقدمه
    نقایص تکاملی مینا می تواند منشا ارثی یا محیطی داشته باشد. دندانهای درگیر اغلب مولرها و ثنایاها هستند. مولرهای درگیر، مشکلاتی از قبیل حساس شدن شدید و افزایش استعداد ابتلا به پوسیدگی برای بیمار بوجود می آورد و اغلب نیاز به درمانهای وسیع دندانپزشکی دارد. مطالعات بسیاری در زمینه تعیین شیوع نقایص مینا و عوامل اتیولوژیک آن انجام گرفته و نتایج متفاوتی به دست آمده است.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع نقایص مینا و عوامل همراه در ثنایاها و مولرهای اول دایمی کودکان 8-9 ساله شهر رشت در سال 1386 انجام گرفت. مواد و روش ها: در این تحقیق که به روش توصیفی و مقطعی انجام شد، 538 دانش آموز 8 تا 9 ساله از 16 مدرسه شهر رشت به طور تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. شاخص Developmental Defect of Enamel (DDE) برای ارزیابی ثنایاها و مولرهای اول دایمی به کار رفت. دندانها قبل از معاینه خشک شده و زیر نور چراغ قوه بررسی شدند. به منظور بررسی عوامل اتیولوژیک احتمالی نقایص مینایی پرسشنامه ای برای والدین فرستاده شد.اطلاعات با نرم افزار SPSS و آزمون آماری Chi-Square تجزیه و تحلیل و آنالیز چند متغیره با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک انجام شد.
    نتایج
    126 کودک (4/23 %) دچار نقص مینا در حداقل یک دندان بودند.8/12 % کودکان حداقل یک دندان مولر با نقص مینایی داشتند.لکه های سفید-کرم شایعترین نوع نقص مینا بودند.بیشترین دندان درگیر سانترال فک بالا بود. بیماریهای سه ماهه سوم بارداری در مادر،عفونتهای ادراری کودک، اسهال و استفراغ و تب بالا طی 5 سال نخست زندگی ارتباط بالایی با نقایص مینا نشان داد. نتیجه گیری: پیشنهاد می شود پزشکان متخصص زنان و زایمان، متخصصین کودکان و دندانپزشکان، والدین را ازشیوع و دلایل نقایص مینا آگاه کنند.
    کلیدواژگان: دندان آسیا، دندان پیشین، کودکان، مینای دندان
  • فربد عبادی فردآذر*، مهناز صلحی، مسعود رودباری، آزاده صادقی صفحات 20-29
    چکیده
    مقدمه
    با توجه به اهمیت شناخت زودهنگام بیماری های روانی و نقش آموزش به موقع مسائل سلامت روان در دوره نوجوانی این تحقیق انجام گرفت.
    هدف
    تعیین تاثیر مداخله آموزشی از طریق مدل بزنف، بر رفتارهای پیشگیری کننده بر سلامت روان در نوجوانان دختر. مواد و روش ها: این مطالعه نیمه تجربی، در جامعه دانش آموزان دختر پایه دوم راهنمایی مدارس دولتی، در منطقه 6 تهران در سال 1388 انجام گرفت. روش نمونه گیری خوشه ای و تعداد نمونه 106 نفر در دو گروه مورد و گروه شاهد بود. نوجوانان گروه مورد به مدت یازده جلسه یک ساعته به روش بحث گروهی و سخنرانی آموزش دیدند و نمونه ها طی دو مرحله قبل و بعد (با فاصله یک ماه بعد از آموزش) توسط پرسشنامه ای که با توجه به متغیرهای مورد بررسی در مدل بزنف توسط پرسشگر ساخته شد با آزمون های آماری کای دو، تی تست و تی زوج آزمون شدند.
    نتایج
    نتیجه آزمون کای دو بین دسته بندی عوامل قادرسازی در دو گروه مورد و شاهد در مرحله بعد از مداخله ی آموزشی تفاوت معنی داری را نشان داد (0001/0p<). نتایج آزمون تی تست اختلاف معنی داری را بین میانگین نمره نگرش (0001/0p<) و رفتارهای مورد بررسی (005/0p=) در نوجوانان دو گروه نشان داد . ولی میانگین نمره نرم های انتزاعی در دو گروه مورد، اختلاف معنی داری نداشت(896/0p=). نتیجه گیری: آموزش سلامت روان در نوجوانان بر اساس مدل بزنف در زمینه عامل قادرسازی، نگرش و رفتارهای سالم ، موثر بوده ولی به نظر می رسد که در نرم های انتزاعی زمان بیشتری جهت تاثیر آموزش نیاز می باشد
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، نوجوانان
  • سیده طاهره محتوی پور*، زهرا دلیلی، ایمان زابلی، زهرا عطرکارروشن صفحات 30-36
    چکیده
    مقدمه
    هدف از بهداشت اشعه جلوگیری از آثار قطعی و کاهش احتمال آثار احتمالی با به حداقل رساندن اکسپوژر کارکنان و بیماران، طی انجام آزمایش های رادیوگرافی است. از آنجایی که رادیوگرافی پانورامیک بیشترین رادیوگرافی انجام شده در ناحیه سروگردن است و با توجه به اینکه یکی از مناطق حساس در ناحیه سرو گردن غده تیروئید است و از طرفی به علت تنوع در دستگاه های پانورامیک، این مطالعه مقایسه ای طراحی شد.
    هدف
    مقایسه دوز جذبی پوست در ناحیه تیروئید توسط دو دستگاه پانورامیک Planmeca و Cranex Tome . مواد و روش ها: در این مطالعه آزمایشگاهی از اسکال خشک و دوزیمتر ion - chamber قلمی استفاده شد. ابتدا اسکال تحت اکسپوژر با برنامه پانورامیک در دستگاه پلن مکا با شرایط اکسپوژر متفاوت برای بیماران بزرگسال با اندازه کوچک، متوسط ،بزرگ و اطفال قرار گرفت . بعد از هر بار اکسپوژر میزان شارژ دوزیمتر خوانده و ثبت شد. این مراحل در دستگاه Cranex Tome تکرار و سپس داده ها توسط sample paired test با ضریب اطمینان % 95 تجزیه و تحلیل آماری شد.
    نتایج
    بیشترین میانگین دوز جذب پوستی تیروئید در دو دستگاه پانورامیک در بیماران با اندازه بزرگ و در بالاترین شرایط اکسپوژر وجود داشت. این میزان در دستگاه پلن مکا ، mSV 11/0 و در دستگاه Cranex Tome ، mSV 14/0 ثبت شد. کمترین میانگین دوز جذب در برنامه های اطفال و در دستگاه پلن مکا، mSV 03/0 و در Cranex Tome ، mSV 02/0 بود. در مجموع بین میانگین دوز جذب در دو دستگاه در بیماران با اندازه های مختلف، اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. نتیجه گیری: بین دو دستگاه پانورامیک پلن مکا و Cranex Tome اختلاف معنی داری از نظر دوز جذب پوستی در ناحیه غده تیروئید وجودنداشت. برنامه اطفال در هر دو دستگاه دوز جذب پوستی غده تیروئید را بطور مشخصی کاهش داد.
    کلیدواژگان: پرتو سنجی، پرتونگاری پانورامیک، غده تیروئید
  • آذر درویش پور*، هومان هاشمیان، عزت فعال، معصومه فصیحی صفحات 37-45
    چکیده
    مقدمه
    بخش مراقبت های ویژه نوزادان(NICU) یکی از بخش های حساس بیمارستان از نظر عفونت های بیمارستانی است که کنترل آن اغلب با مشکل روبرو می شود.
    هدف
    بررسی موارد عفونت بیمارستانی و عوامل همراه آن در بخش مراقبت ویژه نوزادان NICU. مواد و روش ها: این پژوهش از نوع توصیفی بوده و بصورت آینده نگر از ابتدا تا پایان سال 1387 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات آن، بخشی توسط پرسشنامه شامل اطلاعات مربوط به بیمار(مشخصات دموگرافیک) و عوامل درمانی(اقدامات مداخله ای) و بخشی دیگر برای بررسی اطلاعات مربوط به عوامل ساختاری (سیستم ها و وسایل فیزیکی بخش) و عوامل پرسنلی(بررسی رعایت اصول مراقبت بهداشتی توسط پرسنل) با استفاده از روش مشاهده-ای و ابزار چک لیست بود. در این پژوهش جامعه و نمونه بر هم منطبق بوده و کلیه نوزادانی که مشخصات واحدهای مورد پژوهش را دارا بودند، بررسی شدند. معیارهای ورود به مطالعه شامل کلیه نوزادان 30 روز با علل مراجعه نارسی، کم وزنی، بیماری غشای هیالن (HND) و نشانگان زجر تنفسی (RDS)، ناهنجاری های مادرزادی و نیز نوزادان نیازمند مداخله جراحی که پس از 48 ساعت بستری در بخش، علایم بالینی عفونت را داشته بود و کلیه نوزادانی که از ابتدای پذیرش با علایم بالینی عفونت و با تشخیص سپسیس، مننژیت، پنومونی، عفونت سیستم ادراری و سایر عفونت ها بستری شده باشند یا در دوره کمون این بیماری ها بودند از پژوهش خارج گردیدند. تشخیص عفونت بیمارستانی براساس تعاریف نظام کشوری مراقبت عفونت های بیمارستانی (NNIS) بوده که با تشخیص پزشک مسئول کنترل عفونت بیمارستان به تایید برسد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار spss و تنظیم جداول توزیع فراوانی و رسم نمودار استفاده شد.
    نتایج
    در این مطالعه از تعداد کل 270 مورد بستری، 44مورد(29/16%) عفونت بیمارستانی تشخیص داده شد که از این تعداد اکثریت (5/70%)مذکر و در گروه سنی 1-3 روز بوده و زیر 2 کیلوگرم وزن داشتند. از نظر سن بارداری اکثریت (73%)پره ترم و محصول زایمان سزارین (84%) بودند. بررسی مطالعه بر حسب عوامل درمانی نشان داد که علت اولیه بستری در مطالعه حاضر در 74% موارد نارسی و دیسترس تنفسی بوده است. ارگانیسم های جداشده از کشت خون بترتیب اکثریت(57%) از نوع انتروباکتر، (9%) کلبسیلاو، (2%) اکولای بود. بررسی وضعیت عوامل ساختاری نشان داد که این بخش با وجود برخورداری از وسایل و تجهیزات مناسب دارای نقص در فضای فیزیکی است. در بررسی وضعیت عوامل پرسنلی مشخص شد که کلیه اقدامات و برنامه های آموزشی از نظر برای پرسنل از نظر پیشگیری از عفونت صورت می گیرد. نتیجه گیری: یافته های پژوهش لزوم دقت بیشتر در علل پیدایش پیشگیری از نارسی و همچنین توجه بیشتر پرسنل در زمان کار به ویژه رعایت بهداشت فردی و از همه مهم تر شستشوی مرتب دست ها و استفاده از دستکش استریل و رعایت تمام شرایط استریل به هنگام نصب کاتتر وریدی توصیه می شود. همچنین توصیه می شود با توزیع مناسب نیروی انسانی، رعایت اصول استاندارد در ساختار فیزیکی موثر در مورد عفونت بیمارستانی و عوامل خطرزای مربوط به آن، اقدامات مناسب تری برای پیشگیری و کنترل این عفونت ها صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: انتشار عفونت، بخش مراقبت ویژه نوزادان، نوزادان
  • مریم نیکنامی*، اکرم نامجو، مژگان بقایی، زهرا عطرکار روشن صفحات 46-54
    چکیده
    مقدمه
    افزایش سریع تعداد جمعیت سالمندان، مساله بهداشت، سلامت و تامین آسایش آنان را در جامعه با ابعاد تازه ای مطرح نموده است. بنابراین رضایت از زندگی از موارد مهمی است که باید به آن پرداخته شود. ارتباط تنگاتنگی بین سلامت جسم و روان ورضایت از زندگی وجود دارد. در این میان رفتارهای بهداشتی به عنوان یکی از معیارهای تعیین کننده سلامت شناخته شده است.
    هدف
    تعیین ارتباط رضایت از زندگی و رفتارهای بهداشتی سالمندان مراجعه کننده به کانون های بازنشستگان شهر رشت در سال 1387. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی است که تعداد 320 نفرعضو کانون های فعال بازنشستگان شهر رشت در آن شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای سه قسمتی شامل مشخصات دموگرافیک، رضایت از زندگی و رفتارهای بهداشتی بود که از طریق مصاحبه جمع آوری شد. اطلاعات از طریق نرم افزار آماری SPSS (version 15) و آمار توصیفی و استنباطی(آزمون کای دو) تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    بر اساس یافته ها میانگین امتیاز رفتارهای بهداشتی 6/13±5/92 بود که 6/55 درصد افراد رفتارهای بهداشتی مطلوب داشتند. میانگین امتیاز رضایت از زندگی 31/7±19/20 بود که تنها6/46 درصد افراد راضی بودند. رضایت از زندگی و رفتارهای بهداشتی ارتباط معنی دار آماری داشتند(000/0P=). ارتباط دو متغیر رضایت از زندگی و رفتارهای بهداشتی بر حسب متغیر های سن(002/0= p)، میزان تحصیلات (01/0= p)، ترکیب خانواده (002/0P=) وگروه شغلی (002/0 P=) مستقیم و معنی داربود. نتیجه گیری: با توجه به ارتباط بین رفتارهای بهداشتی و رضایت از زندگی به نظر می رسد که می توان با آموزش، آگاهی های لازم به افراد سالمند و برنامه ریزی برای ارتقای رفتارهای بهداشتی سالمندان، رضایت از زندگی آنان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: رضایت شخصی، رفتار بهداشتی، سالمندان
  • سکینه عموئیان*، ناصر طیبی میبدی، آرمین عطاران زاده، مهدی منتظر، مهدی رحیمی صفحات 55-60
    چکیده
    مقدمه
    طبق گزارش های سازمان بهداشت جهانی، بیشترین شیوع کارسینوم سلول سنگفرشی (Squamous Cell Carcinoma, SCC) مری در دنیا در شمال شرقی ایران مشاهده می شود. ارتشاح سلول های التهابی، از جمله ائوزینوفیل ها ، می تواند نقش مهمی در رفتار بیولوژی تومورها داشته باشد.
    هدف
    بررسی ارتباط ائوزینوفیلی بافتی با عوامل مرتبط با پیش آگهی در SCC مری. مواد و روش ها: این مطالعه به روش مقطعی تحلیلی با نمونه گیری آسان و با استفاده از بایگانی بخش آسیب شناسی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد، در سال های 86-1384 انجام شد. تعداد سلول های ائوزینوفیل و ماستوسیت در اطراف سلول های تومورال به روش استاندارد Tumor-Associated Tissue Eosinophilia (TATE) تعیین شد. میانگین تعداد ائوزینوفیل ها و ماستوسیت ها در گروه های مختلف بر اساس تهاجم پری واسکولر یا پری نورال، درگیری گره لنفی، و همچنین در گروه های دارای تمایز بافتی متفاوت یا دارای عمق تهاجم متفاوت بررسی آماری انجام شد.
    نتایج
    25 (0/61%) مرد و 16 (0/39%) زن با میانگین (انحراف معیار) سنی 6/53 (78/14±) سال مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین (انحراف معیار) تعداد ائوزینوفیل ها و ماست سل ها به ترتیب 4/115 (16/88) و 7/30 (03/26) بود. میانگین تعداد ائوزینوفیل ها در بیمارانی که تهاجم پری واسکولر داشته اند بیشتر بوده است(2/183 در مقابل 9/86) (002/0= p). تعداد سلول های التهابی با هیچیک از سایر شاخص های پیش آگهی ارتباط آماری معنی داری نداشت. نتیجه گیری: افزایش تعداد ائوزینوفیل های بافتی دال بر خاصیت تهاجم از راه عروقی است. توصیه می شود این بیماران مورد پیگیری ویژه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ائوزینوفیل، پیش آگهی، کارسینوم سلول سنگفرشی، مری
  • مرضیه مهرافزا*، مونا عودی، پروانه عبدالهیان، زهرا محمدتبار، کیمیا شادمانی، زهرا نیک پوری صفحات 61-65
    چکیده
    مقدمه
    آژنزی واژن می تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد. فقدان واژن می تواند سبب آمنوره یا هماتومتر اولیه یا ثانویه شود.
    هدف
    بررسی تاثیر استفاده از گرافت آمنیون در بیماران با آژنزی واژن. مواد و روش ها: در این مطالعه 14 نفر از بیماران با آژنزی واژن مراجعه کننده طی سال های 1376 تا 1387 بررسی شدند. در این عمل از پرده آمنیون بیماران تحت عمل سزارین انتخابی و از اسفنج یا باندکشی کشیده شده دور سرنگ 20 میلی لیتر، استفاده گردیده بیماران با آژنزی واژن تحت عمل واژینوپلاستی بروش فرانک با روکش غشای آمنیونی به عنوان مولد قرارگرفتند.
    نتایج
    12نفر از بیماران سندرم راکی تانسکی و 2 نفر تنها آژنزی واژن با کارکرد طبیعی رحم داشتند.محدوده سنی بیماران 20 تا 26 سال گزارش شد. قاعدگی طبیعی بعد از یک ماه در بیماران با کارکرد طبیعی رحم، شروع شد. وضعیت لگن در سونوگرافی طبیعی گزارش شد. تنگی واژن در یک بیمار(1/7%) عنوان شد که با انجام مقاربت اصلاح شد. تمام بیمارانی که ازدواج کرده بودند رضایت کامل از ارتباط جنسی داشتند. بروز ناهنجاری های ارولوژیک (4/21%):کلیه نعل اسبی در دو بیمار و در یک بیمار وجود تنها یک کلیه گزارش شد. پیامد عمل در تمام بیماران خوب بود. نتیجه گیری: به نظر می رسد استفاده از آمنیون نتایج خوبی در ایجاد واژن جدید داشته و عمق و کالیبر خوبی را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: آمنیون، بیماری های واژن
  • سیدعلی علوی*، فاطمه نجاتی فر، کامبیز فرقان پرست، عبدالرسول سبحانی، گلنار مرتاض صفحات 66-72
    چکیده
    مقدمه
    استاتین ها پرمصرف ترین داروهای پایین آورنده سطح کلسترول هستند که برای آنها اثر ضدالتهابی هم مطرح شده و از این طریق ممکن است در درمان بیماریهای التهابی نظیر آسم نیز تاثیر داشته باشند با توجه به احتمال عوارض جانبی داروهای رایج، در بیماران مبتلا به آسم متوسط و شدید، استفاده از درمان های جدید در مطالعات مختلف تحت بررسی می باشد. یکی از گروه های دارویی پیشنهادی، استاتین ها می باشند.
    هدف
    تعیین تاثیر آتورواستاتین بر عملکرد ریه و التهاب راه های هوایی در بیماران مبتلا به آسم مزمن متوسط و شدید. مواد و روش ها: روش مطالعه کارآزمایی بالینی سه سویه کور می باشد. 67بیمار مبتلا به آسم متوسط تا شدید تحت درمان با دوز بالای استروئید استنشاقی یا خوراکی، تصادفی به دو گروه تقسیم شدند و یک گروه به مدت 8 هفته تحت درمان با mg 40 آتورواستاتین به صورت روزانه و گروه دیگر تحت درمان با دارونما قرار گرفتند. دریک دوره 8 هفته ای بیماران هر 4 هفته ویزیت شده، تحت آموزش جهت استفاده صحیح از اسپری ها قرار گرفته و حجم های ریه شامل FEV1،FVC،FEV1/FVC، FEF25-75%، بیومارکرهای التهابی شامل ESRوhs-CRP و پرسشنامه کنترل آسم بررسی شد. مطالعه با 50 نفر به پایان رسید.آزمون آماری به کار رفته 2χt-test, و تست Mann-Whitney می باشد. P-value <0.05 از نظر آماری معنی دار، تلقی شد.
    نتایج
    تفاوت آماری معنی داری بین حجم های ریه و سطح بیومارکرهای التهابی شامل ESRوhs-CRP بین دو گروه تحت درمان باآتورواستاتین و دارونما مشاهده نشد. روند تغییرات شاخص های حجم ریه شامل FEF25-75%,FEV1,FEV1/FVCدر هر یک از دو گروه مورد و کنترل به طور جداگانه، تفاوت آماری معنی داری داشت (P<0.001) ولی بین دو گروه این تفاوت معنی دار نبود. همچنین تغییرات وضعیت کنترل آسم براساس پرسشنامه کنترل آسم در هر یک از دو گروه جداگانه معنی دار بود . (P<0.001) نتیجه گیری: بر اساس این مطالعه آتورواستاتین اثر ضدالتهابی در بیماران مبتلا به آسم متوسط و شدید نداشته و در نتیجه درکوتاه مدت نمی تواند موثر باشد. به نظر می رسد که ویزیت منظم و آموزش بیمار در چگونگی استفاده صحیح از اسپری ها باعث بهبود وضعیت کنترل آسم می شود.
    کلیدواژگان: آتورواستاتین، آسم، گلوکوکورتیکوئیدها
  • معصومه پورمحسن*، سیمین تعاونی، اکرم ذونعمت کرمانی، فاطمه حسینی صفحات 73-79
    چکیده
    مقدمه
    نشانگان قبل از قاعدگی PMS(premenstrual syndrome)] [یکی از شایع ترین اختلالات قبل از یائسگی در زنان است که به درجات مختلف در 95% از زنان سنین باروری دیده می شود. این اختلال به وسیله علائم خلقی و جسمی و رفتاری تکرار شونده در طی دوره قبل از قاعدگی مشخص می شود که در طی یکی دو روز بعد از شروع عادت ماهانه از بین می روند. مطالعات اثرات مفید ویتامینE را در کاهش علائم ناراحت کننده قبل از قاعدگی مانند درد و حساسیت پستان ها٬ میل به خوردن مواد قندی ٬ افسردگی ٬ تحریک پذیری و اضطراب نشان داده اند.
    هدف
    بررسی تاثیر ویتامینE بر نشانگان قبل از قاعدگی و فرضیه تاثیر بهتر مقدار بالاتر ویتامینE بر این نشانگان. مواد و روش ها: این مطالعه به روش کارآزمایی سه سو کور((Triple Blindبر روی 79 دانشجوی مبتلا به PMS که از نظر سایر بیماری های موثر بر نشانگان قبل از قاعدگی سالم بودند٬ انجام شد. تشخیص این نشانگان طبق نظر انجمن روانپزشکان آمریکا (APA) وجود یک علامت خلقی و یک علامت جسمی از مجموع علائم شایع نشانگان قبل از قاعدگی در نظر گرفته شد. پرسشنامه PMS در اختیار 250 دانشجوی ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی ایران قرار گرفت تا به مدت سه سیکل قاعدگی متوالی علائم جسمی٬ روحی و روانی خود را در برگه ثبت علائم PMSعلامت گذاری کنند با توجه به معیارهای تشخیص نشانگان٬ تعداد 79 نفر مبتلا به PMS شناسایی شدند. سپس افراد مورد پژوهش به طور تصا دفی در دو گروه ویتامین E (400واحد بین المللی)و دارو نما (500 میلی گرم پودر نشاسته) قرار داده شدند تا همزمان با مصرف دارو در هفت روز قبل از قاعدگی که علائم نشانگان بیشترین شدت را دارند٬ برگه ثبت علائم PMSرا به مدت سه سیکل کامل قاعدگی تکمیل کنند. تغییرات ایجاد شده در داخل دو گروه با آزمون t زوج و بین گروه ها باt مستقل مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت .
    نتایج
    شدت نشانگان بعد از مداخله ویتامین Eکاهش یافت که تفاوت نسبت به قبل از مداخله معنی دار بود. (0/0001 ≥ p) دارونما نیزمنجر به تخفیف علایم PMS شد و شدت نشانگان نسبت به قبل از مداخله تفاوت معنی داری داشت(0/0001≥ p) اما بین دو گروه ویتامین E و دارونما از نظر کاهش شدت نشانگان٬ تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت(0/05
    کلیدواژگان: نشانگان پیش از قاعدگی، ویتامین ای
  • معصومه شیرزایی*، زهرا مومنی صفحات 80-89
    چکیده
    مقدمه
    استوماتیت آفتی عودکننده RAS (Recurrent Aphthous Stomatitis) یکی از شایع ترین زخم های دهانی است که %20 جمعیت را مبتلا می کند. این ضایعه براساس نمای کلینیکی به آفت مینور، ماژور و هرپتیک تقسیم می شود. اتیولوژی آن ناشناخته است و به نظر می رسد، معلول چندین مکانیسم مختلف باشد.
    هدف
    تعیین عوامل مرتبط با استوماتیت آفتی عود کننده. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی ،1105 نفر از بیماران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی زاهدان که با روش نمونه برداری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند، جهت تعیین عوامل مرتبط با استوماتیت آفتی عود کننده بررسی شدند. اطلاعات به صورت یک مرحله ای و با مصاحبه ،تکمیل پرسشنامه و معاینه بالینی جمع آوری و مورد ارزیابی قرار گرفت. تشخیص آفت بر اساس نمای بالینی صورت گرفت. در آفت مینور، زخم ها با قطر کمتر از 1 سانتی متر، مدور، با حاشیه مشخص و اریتماتوز می باشد. در آفت ماژور قطر زخم های دردناک بیش از 1 سانتی متر بوده و چند هفته باقی مانده و با اسکار بهبود می یابد و در آفت هرپتی فرم (فرم نادر بیماری)، زخم های خوشه ای نقطه ای به زخم های نامنظم و بزرگ تبدیل شده و 10-7 روز باقی می ماند. در نهایت، تمامی اطلاعات بدست آمده، از پرسشنامه استخراج و با نرم افزار Spss و روش آماری Chi- square آنالیز گردید
    نتایج
    از 1105 فرد معاینه شده(476 مرد و629 زن) ، 199 نفر (18%)مبتلا به آفت بودند که از این میان، 168 مورد (4/84 درصد) آفت مینور، 26 مورد (1/13 درصد) آفت ماژور و 5 مورد(5/2درصد) زخم هرپتی فرم داشتند. ارتباط فراوانی آفت با سن(P <0.001)، تحصیلات (P<0.001)، شغل (P=0.002)، سابقه قبلی آفت (P<0.001)،تاریخچه فامیلی(P<0.001) و استفاده از مسواک(P<0.001) از نظر آماری معنی دار بود. ارتباط معنی داری بین فراوانی آفت و متغیر های جنس،استفاده از ناس، استعمال دخانیات و استفاده از دهانشویه یافت نشد. نتیجه گیری: آفت یک ضایعه چندعاملی بوده و عواملی همچون سن،گروه های شغلی پراسترس، تحصیلات بالا (که تعیین کننده میزان استرس شخص می باشد) و تروما، عوامل مستعدکننده بروز آفت در مطالعه ما بود. مصرف تنباکو ارتباطی با وقوع آفت نداشت.
    کلیدواژگان: آفت دهان، زخم
  • عالیا صابری*، کیوان اسماعیل زاده، امیررضا قایقران، آبتین حیدرزاده صفحات 90-96
    چکیده
    مقدمه
    یکی از مکانیسم های مطرح برای درد میگرن التهاب نوروژنیک است که در اثر برقراری آبشار پروستاگلاندین ها و لکوترین ها ایجاد می شود و به نظر می رسد اسیدهای چرب غیراشباع امگا-3 از طریق تعدیل تولید آنها دارای آثار ضدالتهابی و در نتیجه ضددرد باشد.
    هدف
    تعیین اثرامگا-3 بر شدت سردرد میگرنی. مواد و روش ها: در این کارآزمائی بالینی دوسویه کور تصادفی شده، 198 بیمار میگرنی مراجعه کننده به درمانگاه نورولوژی بیمارستان پورسینای رشت از دی ماه سال 1387 تا شهریور ماه 1388 براساس معیارهایIHS انتخاب شدند. به مدت 3 ماه به 97 نفر از این بیماران (گروه مورد) روزانه دو کپسول امگا-3 (کلا حاوی2 گرم) و به 99 نفر دیگر (گروه شاهد) روزانه دو کپسول گلیسرول داده شد. شدت سردرد میگرنی بیماران قبل و بعداز درمان بر اساس معیار MIDAS درجه بندی شد. آنالیز در هر گروه به روش آزمون غیرپارامتری علامتی و مقایسه مقدار تغییر شدت سردرد بین دو گروه به روش آنالیز واریانس از نوع repeated measure ANOVA و با نرم افزارSPSS نسخه 15 انجام شد.
    نتایج
    در این مطالعه 97 بیمار درگروه مورد با میانگین سنی01/7± 51/26 و 99 بیمار در گروه شاهد با میانگین سنی21/6±85/24 حضور داشتند. دو گروه از نظر سنی (081/0=P) و جنسی (000/1=P) باهم همسان بودند. در گروه مورد شدت سردرد پس از 3 ماه درمان، 1/35% کاهش یافت که از نظر آماری معنی دار بوده (001/0P=) و در گروه شاهد شدت سردرد در همین مدت 2/20% کاهش یافت که از نظر آماری معنی دار نبود(P =0.154). مقدار تغییر شدت سردرد در 2 گروه از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار بود(048/0P =). نتیجه گیری : امگا-3 در کاهش شدت حملات میگرنی موثر است.
    کلیدواژگان: امگا-3، سردرد، میگرن
  • علی محمد صادقی میبدی* صفحات 97-102
    چکیده
    مقدمه
    در ضعف شدید عملکرد بطن چپ (LV) و به دنبال آن جراحی پیوند عروق کرونر، عوارض بالقوه و میزان مرگ و میر بیشتری در حین و پس از انجام عمل جراحی CABG بروز می کند.
    هدف
    بررسی مقایسه ای وضع بالینی و پیامدهای جراحی پیوند عروق کرونر در دو گروه بیماران. مواد و روش ها: در این تحقیق توصیفی، مجموعا 815 نفر از بیماران پیوند عروق کرونر و حایز شرایط، در دو گروه الف (66 نفر EF کمتر از 40%) و گروه ب (749 نفر EF بالاتر از 40%) به عنوان نمونه انتخاب شدند.
    نتایج
    نتایج بیانگر آن بود که اکثریت واحدهای مورد پژوهش در هر دو گروه، مرد و با میانگین سنی 63 ساله بودند. اکثریت نمونه ها در گروه الف (با توجه به EF گزارش شده در اکوکاردیوگرافی قبل از عمل در کلاس III یا IV نارسایی قلبی قرار داشتند و در همین گروه زمان متوسط کلامپ آئورت، زمان پمپ و طول مدت عمل جراحی بطور قابل ملاحظه ای از گروه ب بیشتر بود. همچنین یافته ها نشانگر آن بود که زمان اینتوبه بودن ، اقامت در ICU و طول بستری در بیمارستان در گروه الف بیشتر بوده و از نظر میزان مرگ و میر بعد از عمل(P<0.0001)، ابتلا به عوارض بعد از عمل و بقای 5 ساله (P<0.005) تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده شد. نتیجه گیری: نتایج بدست آمده گویای آن است که ضعف عملکرد بطن چپ بر پیش آگهی عمل CABG تاثیر منفی دارد. بدیهی است که در این موارد پیوند قلب بر CABG ارجحیت دارد اما به دلیل محدودیت های قلب های اهدا شده کماکان CABG به عنوان اصلی ترین روش درمانی محسوب می شود که در صورت در نظر گرفتن یکسری اقدامات حمایتی قبل ار عمل و انجام هر چه سریعتر جراحی می تواند مفیدتر باشد و میزان مرگ و بیماریزایی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بای پس عروق کرونر، بطن قلب
|
  • E Forouhi* Pages 1-12
    Abstract
    Introduction
    Glioblastomas are the most malignant and most common gliomas in adults. Mathematical modeling is a powerful tool for analyzing problems of tumor formation and growth. It allows one to develop and test hypotheses which can lead to a better understanding of this malignancy.
    Objective
    To construct a mathematical model to describe the effects of genetic mutations on the growth of glioblastoma tumor cells in the absence and presence of anticancer drug carmustine released locally from polymer implants.
    Materials and Methods
    A modified logistic equation (in both algebraic and differential forms) is proposed to describe the effect of genetic mutations on the growth of glioblatoma. The model predictions are adapted to available experimental and clinical findings. A semi – empirical equation similar to the probability density function of gamma distribution is used to describe the diffusion of carmustine from a polymer – implant (wafer) into the brain. Parameters of this equation are estimated from available experimental data for monkey brain. This equation is combined with the differential form of the above – mentioned modified logistic equation to describe the wafer therapy of glioblastoma in human brain. The prediction of this combined model is compared with the pattern of recurrence of glioblastoma reported in literatures.
    Results
    In all cases good agreements between models prediction and experimental and clinical findings are observed. Application of the model is discussed.
    Conclusion
    The model describes the effect of genetic mutations on the growth of glioblastoma in the absence and presence of carmustine properly. A Combination of the present model with that of Swanson and co-workers can lead to a better understanding of glioblastoma invasiveness. It is possible to use the model prospectively, optimizing the design of new experiments.
    Keywords: Carmustine, Glioblastoma, Models- Theoretical, Mutation, Neoplasms
  • J Vejdani*, M Kaboodan Pages 13-19
    Abstract
    Introduction
    Enamel developmental defects may be classified as heritable or environmentally induced defects. Incisors and molars are usually involved. The affected molars create problems for the patients due to hyper-sensibility and caries susceptibility and often require extensive treatment. Many studies were performed to determine the prevalence of enamel defects and conflicted results have been obtained.
    Objective
    Determine the prevalence of enamel defects and associating factors in permanent incisors and first molars in 8-9 year-old children of Rasht in 2007.
    Materials and Methods
    This was a descriptive and cross-sectional study. The sample consisted of 538 students aged 8-9 years-old who were randomly selected from 16 schools in Rasht. The Developmental Defects of Enamel (DDE) index was used to assess permanent incisors and first molars, which were dried prior to examination and a light was used for evaluation. A questionnaire about possible etiological factors of enamel defects were sent to parents of children. Data were analyzed with SPSS software by chi-square test. Multivariate analyses were performed using logistic regression analysis.
    Results
    126(23.4%) of children had enamel defects in at least one tooth. 12.8 % had at least one affected molar. White/Cream opacity was the most common type of enamel defect. Maxillary central incisors were the most commonly affected tooth. Mother’s diseases during the last trimester, urinary tract infections, diarrhea &vomiting and high-fever diseases during the first 5 yrs of life showed a high association with enamel defects.
    Conclusion
    It is necessary to inform parents about the prevalence and etiology of the enamel defects by gynecologists, pediatricians and dentists.
    Keywords: Child, Dental Enamel, Incisor, Molar
  • F Ebadifard Azar*, M Solhi, M Roudbari, A Sadeghi Pages 20-29
    Abstract
    Introduction
    This study was conducted in order to considering the importance of early cognition of mental illnesses and the role of health education in mental health promotion in adolescence.
    Objective
    Investigate the effect of educational intervention through BASNEF model on preventive behaviors according to mental health in girl adolescents.
    Materials and Methods
    This was a Quasi- Experimental study which female students of secondary schools were randomly divided in to two groups intervention and control groups. Multi stage cluster sampling, a valid questionnaire covering demographic variables and items related to BASNEF Model- based was administered to 106 students. The intervention group composed of 11 educational sessions (60 min each) through discussion and lectures. The students were tested by questionnaire that made of different variable based on BASNEF model for one month after education.
    Results
    Following the educational intervention, the mean score of enabling factors was significantly increased in both intervention and control groups (p<0.0001). Also a significant difference was demonstrated in the mean score of attitude and desired behaviors (p<0.0001) (p=0.005) in two groups. No significant difference was demonstrated in the average of subjective norms in intervention and control groups (p=0.896).
    Conclusion
    The findings of current study confirmed the effectiveness of BASNEF Model- based educational intervention on the variables of enabling factors, attitude and healthy behaviors, but it seems that much more time is needed to change subjective norms.
    Keywords: Adolescents, Mental Health
  • Mohtavapour*, Dalili, Zaboli, Atrkar Roshan Pages 30-36
    Abstract
    Introduction
    The goal of health physics is to prevent the occurrence of deterministic effects and to reduce the likelihood of stochastic effects by minimizing the exposure of patients and radiation workers during radiographic examination. Regarding to panoramic radiography is the most common radiograph in the head and neck region and thyroid gland is the most sensitive area and also the extensive variety in panoramic machines, this comparative study was designed.
    Objective
    Comparison of skin absorbed dose in thyroid gland area of planmeca and cranex tome panoramic machines.
    Materials and Methods
    In this in vitro study a dry skull and a Pocket ion-chamber dosimeter were used. At first, panoramic examination was done in different exposure conditions for small, medium, large and child patients in planmeca machine. After every exposure, the charge of dosimeter was read and recorded. These stages were repeated for Cranex Tome Machine. Then statistical analysis was performed by sample paired test with %95 confidence.
    Results
    In both panoramic machines, the highest mean thyroid skin dose was detected in large size patient and in the highest level of exposure factors. The mean values of doses were recorded 0.11 mSV in planmeca machine and 0.14 mSV in Cranex Tome machine. There was the least mean absorbed dose in child programs and 0.03 mSV in planmeca machine and 0.02 mSV in Cranex Tome machine. There was no significant statistical difference between mean absorbed doses in patients with different size in two panoramic machines
    Conclusion
    There was no difference between two panoramic machines for thyroid skin dose .Child program reduced thyroid skin dose definitely in both systems.
    Keywords: Radiography- Panoramic, Radiometry, Thyroid gland
  • Pages 37-45
    Abstract
    Introduction
    Neonatal Intensive Care Unit (NICU) is considered a major problem regarding nosocomial infection control. Considerig the importance of this subject and this point which this study has never performed in this province is necessity of performe of this research.
    Objective
    To determine Nosocomial infections and accompanied factors in neonatal intensive care unit (NICU) at 17-Shahrivar hospital of Rasht, 2008-9.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive research and data were collected prospectively through a questionnaire and a checklist. Questionnaire was included demographic characteristic and treatmental factors. Structural and personnal factors were assisted by the checklist. In this study, samples were the same as study population and all neonates who had the characteristics of the research samples were included. Inclusion criterions consist of all of neonates that aged up to 30 days, suffering from prematurity, low weighting, hyaline membrane disease (HMD), respiratory distress syndrome(RDS), congenital anomalies and also neonates who required surgical treatment that manifested clinical infection signs after 48 hours of admission. All neonates that had clinical infection signs on admision time and suffering sepsis, meningities, pneumonia, urinary tract infection and other infections or the ones who were in incubation period were excluded from research. Nosocomial infection was diagnosed by focal point physician based on the National Nosocomial Infection Surveillance system (NNIS). Data was analysed by using SPSS and by means of frequency distribution tabels and graphs.
    Results
    During the study period, 270 neonates were hospitalized, among them 44 cases (16.29%) had nosocomial infection. Most of them (70.5%) were male, weight of them was under 2Kg and age of them was between 1-3days. Also most of them (73%) were preterm and were born by cesarean section method. Assessment of the research based on treatmental factors showed that majority of patients were premature and had respiratory distress. The most common isolated pathogens were entrobacter(57%), klebsiella (9%) and E-coli (2%). Assessment of Structural factors showed that there are physical space problems in spite of adequate equipment and instruments. Regarding personality situations, it is clear that educational programs have been provided for prevention of infection.
    Conclusion
    It is recommended to pay more atention in personal heigenic, especially hand washing and using stril gloves and sterilization rules regarding in IV cathetering. Also it is advised to control and prevent infections with suitable destribution of staffing, providings standared rules in physical structures and promoting knowledge in physicians and NICU personels.
    Keywords: Cross Infection, Infant, Intensive Care Unit- Neonatal
  • M Niknamy*, A Namjoo, M Baghaee, Z Atrkar Roshan Pages 46-54
    Abstract
    Introduction
    Rapid increase of elderly population presents their health and maintenance in wider domains in society. Therefore life satisfaction is the most important matters that required more pay attention. There is relationship between physical and mental health and life satisfaction. Health behaviors have very important role as one of the determined desirable.
    Objective
    To determine the relationship between life satisfaction and health behaviors in elderly individuals referring to active retire mental centers of Rasht in 2008.
    Materials and Methods
    This was a descriptive study, which 320 members from active retire mental centers of Rasht participated in this study. Data was collected by a three part questionnaire that included demographic specifications, life satisfaction and health behaviors which were gathered by interview. The data was analyzed by descriptive statistics and test such as chi-square by SPSS version 15.
    Results
    Findings showed that mean score of the health behaviors were 92.5 ±13.6 and 55.6% of members have good health behaviors. The mean score of life satisfaction was 20.19±7.3 and 46.6 of members satisfied There were significant positive correlation between health behaviors and life satisfaction (p=0.000). Also indicated that there were statistically significant relation between health behaviors and life satisfaction according to age (p=0.002), education level (p=0.01), family composition (p=0.002), and occupational group (p=0.002). There is relation between health behaviors and life satisfaction.
    Conclusion
    It seems that life satisfaction can be increased by training and providing essential knowledge to elderly members and planning towards health promotion behaviors.
    Keywords: Aged, Health Behavior, Personal Satisfaction
  • S Amouian*, N Tayebi Meybodi, A Ataranzadeh, M Montazer, M Rahimi Pages 55-60
    Abstract
    Introduction
    According to World Health Organization reports, the esophageal Squamous Cell Carcinoma (SCC) is most frequent in north-east of Iran. Infiltration of inflammatory cells, such as eosinophils, may play an important role in biologic behaviors of tumors.
    Objective
    Survey the association between tissue eosinophil counts and prognosti c factors of esophageal SCC.
    Materials and Methods
    This analytical cross-sectional study was conducted applying a convenience sampling. The archive of pathology department of Imam-Reza Hospital, Mashhad, between 2005-2007 was used. Number of eosinophils, and also mastocytes, surrounding the tumoral cells was estimated using the standard method of Tumor-Associated Tissue Eosinophilia. Mean numbers of eosinophils and mastocytes between different groups of prevascular or preneural invasion, lymph node metastases, tissue differentiation status and depth of invasion were tested statistically.
    Results
    Twenty-five (61.0%) men and 16 (39.0%) women with a mean (Standard Deviation, SD) age of 53.6 (±14.78) were studied. Mean (SD) number of eosinophils and mastocytes were 115.4 (±88.16) and 30.7 (±26.03) respectively. Mean number of eosinophils was higher in patients with prevascular invasion (183.2 vs. 86.9)(p =0.002). No other statistically significant association was found.
    Conclusion
    Excess number of tissue eosinophils indicates the tendency towards more prevascular invasion. It is recommended to follow these patients intensively.
    Keywords: Carcinoma- Squamous Cell, Eosinophil, Esophagus, Prognosis
  • M Mehrafza*, M Oudi, P Abdolahian, Z Mohammad Tabaar, K Shadmani, Z Nikpouri Pages 61-65
    Abstract
    Introduction
    Vaginal atresia can be congenital or acquired. Absence of a functional vagina can lead to primary or secondary amenorrhea and haematometra.
    Objective
    Survey the Amnion Graft in Treatment of Congenital Absence of the Vagina.
    Materials and Methods
    In this study, 14 cases of vaginal agenesis between 1997 until 2008 years were analyzed. The amnion membrane of elective cesarean section was kept in new space using a 20ml syringe covered by sponge or elastic band as a mould. Patients with vaginal agenesis underwent vaginoplasty using amniotic membrane grafts according to Frank method.
    Result
    Twelve patients had Mayer-von-Rokitansky-Kuster-Hauser syndrome (MRKHS) and others (2) had vaginal agenesis with normal functional uterus. All patients were between 20 and 26 years old. Regular menstrual periods were observed in two patients that had normal uterus one month after operation. The follow-up pelvic ultrasonography was normal. After operation one of the 14 patients (7.1%) developed vaginal stenosis that were corrected with sexual intercourse. All of married patients were satisfied of sexual function. The incidences of urologic abnormalities were (21.4%): congenital horseshoe kidney found in two patients and one patient had only one kidney. Stenosis of the vagina was reported in one patient. All patients achieved a good outcome
    Conclusion
    Using amniotic membrane as an allograft for vaginal reconstruction showed very good outcome with a resultant good caliber new vagina.
    Keywords: Amnion, Vaginal Diseases
  • S.A Alavi*, F Nejatifar, K Forghan Parast, A.R Sobhani, GH Mortaz Pages 66-72
    Abstract
    Introduction
    Statins are the most common type of cholesterol- lowering drugs which have anti-inflammatory properties that may be beneficial in the treatment of inflammatory diseases such as asthma. Regarding to examine new medications for asthma management due to the side effects of existing routine asthma treatments, statins are one of drugs which have been suggested recently.
    Objective
    Effect of atorvastatin on lung function and airway inflammation.
    Materials and Methods
    In this triple blind clinical trial study sixty seven patients with moderate to severe asthma were entered. They were divided to two groups randomly. Case group were treatment by oral atorvastatin 40 mg daily and control group were treatment by placebo on lung function. Patients were visited and their lung volumes (FEV1, FVC, FEV1 /FVC, FEF 25-75%) and inflammatory biomarkers (ESR, Hs-CRP) and asthma control questionnaire score were measured every 4 weeks during the course. Fifty patients completed the study. Data was analyzed by χ 2, t-test and Mann-Whitney test. P value <0.05 was significant.
    Results
    There were no significant differences in lung volumes and inflammatory biomarkers between atorvastatin and placebo groups. We observed significant differences in the trend of lung volumes include FEV1, FEV1/FVC and FEF 25-75 % in each of the atorvastatin and placebo groups during the course of study (p<0.001) but there were no significant differences between them. There were significant differences in the trend of asthma control according to asthma control questionnaires in each of atorvastatin and placebo groups during the course (p <0.001).
    Conclusion
    According to this study, atorvastatin does not show any significant anti-inflammatory activity in patients with moderate to severe asthma therefore it could not be beneficial for the short term treatment of asthma. But it seems that regular visit and patient education could lead to better asthma control.
    Keywords: Asthma, Atorvastatine, Glucocoticoids
  • M Pourmohsen*, S Taavoni, A Zoneamat Kermani, F Hosseini Pages 73-79
    Abstract
    Introduction
    Premenstrual syndrome (PMS) is a most common disorder of premenopausal women that affected 95% of reproductive age women. This syndrome was diagnosed by recurrent psychological and behavioral and physical symptoms in premenstrual cycle that disappeared one or two days after menstruation. According to previous research, vitamin E has beneficial effects on reduction of PMS symptoms such pain, mastalgia, carbohydrate craving, irritability, and anxiety.
    Objective
    To evaluate the effect of vitamin E on PMS and hypothesis beneficial effects of high dose vitamin E on PMS.
    Materials and Methods
    This is a triple blind randomized study which was performed on 79 students that they were not any disease. Diagnosis of syndrome according to the American Psychiatry Association (APA) includes one psychological and physical symptom from common symptoms of PMS. 250 students of medical science of Iran university completed PMS questionnaire for three cycle of menstruation. Then 79 subjects affected by PMS allocated randomly to two groups of vitamin E (400 UI) and placebo (500 mg starch powder).They completed rating scale of PMS in one week before menses with drug for three cycle of menstruation. Data was analyzed by pair-t-test and independent- t-test.
    Results
    severity of syndrome in vitamin E group was reduced in comparison with result before treatment their difference was significant (p≤0.0001). Placebo caused reduction in PMS symptom in comparison with result before treatment, and their difference was significant. (p≤0.0001). But there were no statistically significant differences between two treatment groups in severity of syndrome. (p≥ 0.05)
    Conclusions
    According to this study 400UI vitamin E caused effective treatment of PMS but was not rather than placebo. More studies in this field can be recommended to compare several different dose of vitamin E on severity of PMS. Also we recommended change of placebo, because carbohydrates can effect on PMS.
    Keywords: Premenstrual Syndrome, Vitamin E
  • M Shirzayi*, Z Momeni Pages 80-89
    Abstract
    Introduction
    Recurrent Aphthous Stomatitis (RAS) is one of the most common oral ulcerative diseases. This lesion affects 20%of general population. Clinical features of these lesions are as minor, major and herpetiform ulcers. Etiology is unknown. It seems that RAS to be multifactorial.
    Objective
    Evaluarte the associated factors with recurrent aphthous stomatitis.
    Materials and Methods
    In this descriptive –analytical and cross sectional study, 1105 persons attending to health-therapeutic centers in Zahedan were selected in a multi-stage random manner they were assessed for associated factors to development of RAS. Data gathered as single stage and by interview, filling questionnaire and clinical exam. Diagnosis was performed at base of clinical feature, in this type, in minor aphthea, the ulcers are less than 1cm in diameter, round, clearly defined and erythematic ulcers. In major RAS, painful lesions are more than 1cm in diameter which may last for several weeks, and usually heal with scar formation. The herpetiform aphthous stomatitis, the least common type, presents itself as multiple clusters of pinpoint lesions that may give rise to large irregular ulcers lasting 7 to 10 days. Finally all of data were extracted from the questionnaire and statistically analyzed by SPSS and chi-square manner.
    Results
    Among 1105 examined person (476males and 629 females), 199 persons(18%)were affected to aphthea that among them, 168 cases(84.4%) minor aphthea,26 cases(13.1%) major and 5 cases(2.5%)had herpetiform. There were significant statistically correlation between the abundance of RAS and age (P<0.001), education (P<0.001), job (P=0.002), history of aphtea (P<0.001), family history (P<0.001) and brushing (P<0.001). There were significant statiscally correlation between the abundance of RAS and sex, using snuff, using tobacco and using mouthwash.
    Conclusion
    RAS is multifactorial lesion and factors such as age, high stress job groups, high education were associated with occurrence of the aphthea in this study. Tobacco had no correlation with occurrence of RAS.
    Keywords: Stomatitis- Aphthous, Ulcer
  • A Saberi*, K Esmaeilzadeh, A.R Ghayeghran, A Heidarzadeh Pages 90-96
    Abstract
    Introduction
    One of the mechanisms of migraine pain is neurogenic inflammation causing by induction of prostaglandins (PGs) and leukotrienes(LTs), it seems that polyunsaturated fatty acid omega 3 have anti-inflammatory and so analgesic effect by modifying their production.
    Objective
    Determine the effect of omega-3 on the severity of migraine headache.
    Materials and Methods
    In this randomized double blind clinical trial study, 198 patients who suffered from migraine and referred to the clinic of neurology in poursina hospital in Rasht, were selected from January to September 2009 according to IHS criteria. They divided to two groups: 2 pearls of omega3 (2gr) were given to case group (97 patients) and 2 pearls of glycerol were given to control group for 3 months. Headache severity was graded according to MIDAS before and after treatment .The analysis was performed in each group by sign test. Comparing the changes of headache severity were assessed by repeated measure ANOVA variance were analyzed by SPSS 15.
    Results
    97 patients in case group (27 male & 70 female) with mean age of 26.51±7.01 years and 99 patients in control group (28 male & 71 female ) with mean age of 24.85±6.21 years participated in this study. This 2groups were adjusted for age (P=0.081) and sex (P =1.000). The reduction in headache severity in case group was 35.1% that was statistically significant (P=0.001) and in control group 20.2% that wasn’t statistically significant (P=0.154).The changes in headache severity had statistically significant difference in these 2 groups. (P =0.048)
    Conclusion
    Omega 3 is effective on reduction of migraine headache severity.
    Keywords: Headache, Migraine, Omega 3
  • A.M Sadeghi Meibodi* Pages 97-102
    Abstract
    Introduction
    Patients presenting with severe left ventricular dysfunction undergoing coronary artery surgery are at increased risk of preoperative morbidity and mortality.
    Objective
    Investigate the outcomes of CABG in two groups of patients.
    Materials and Methods
    In this descriptive study 815 patients who underwent coronary artery surgery were divided to two groups: Group A, 66 cases with EF less than 40% and group B, 749 cases with EF more than 40%.
    Results
    Most of the cases were men and their Mean age was 63 years old. Most of the cases in Group A were in class Ш or IV of cardiac failure before the surgery (in attention to EF reported in echocardiography). In this group mean aortic clamp time, pomp time and surgery time were more than group B. Also the evidences showed that intubations time, ICU stay and Hospitalization were more in group A. There were statistically meaningful differences between mortality (P<0.0001), morbidity after surgery and 5 years survival (P<0.005) in two groups. The results of study showed that left ventricular dysfunction had negative effects on prognosis of CABG. It is obvious that in these situations, heart transplant is better than CABG, but because of limitation of donated hearts, CABG is the main therapeutic plan now.
    Conclusion
    CABG can be more effective if the protective treatment and operation will be done as soon as possible and decrease the incidence of mortality and morbidity.
    Keywords: Coronary Artery Bypass, Heart Ventricle