فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 74 (تابستان 1389)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 74 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهرداد روغنی، توراندخت بلوچ نژاد مجرد صفحه 1
    مقدمه
    کاهش میزان گلوکز و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی با استفاده از گیاهان دارویی و مواد مؤثره مشتق از آنها اهمیت زیادی دارد. نارینجنین از گروه فلاونوئیدها خواص محافظت کننده دارد که به مقدار زیاد در میوه مرکبات یافت می شود.
    هدف
    تاثیر تجویز دراز مدت فلاونوئید نارینجنین بر میزان گلوکز و لیپیدهای سرم در موش صحرایی دیابتی.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی موش های صحرایی نر(40=n) به طور تصادفی به پنج گروه کنترل، کنترل تحت درمان با نارینجنین، دیابتی، دیابتی تحت درمان با نارینجنین یا گلیبن کلامید (کنترل مثبت) تقسیم شدند. برای دیابتی کردن موش ها mg/kg60 استرپتوزوتوسین تک دوز داخل صفاقی و mg/kg10 نارینجنین داخل صفاقی یک هفته پس از تزریق استرپتوزوتوسین به مدت 6 هفته تجویز شد. میزان گلوکز، تری گلیسیرید، کلسترول تام، کلسترول- LDL و HDL سرم پیش از بررسی و در هفته های 3 و 6 پس از بررسی اندازه گیری شد.
    نتایج
    در گروه دیابتی درمان شده با نارینجنین میزان گلوکز سرم در هفته های 3 و 6 به طور معنی دار کمتر از گروه دیابتی درمان نشده بود(01/0p)
    کلیدواژگان: تری گلیسریدها، دیابت شیرین، کلسترول، کلسترول اچ دی ال، کلسترول ال دی ال، گلوکز
  • حمید سعیدی ساعدی، آذرفانی پاکدل، سودابه شهید ثالث، سعید اخلاقی، دکترسیده ستاره رودباری صفحه 9
    مقدمه
    کارسینوم تیروئید شایع ترین سرطان دستگاه اندوکرین است. عوامل بالینی، آسیب شناسی و درمانی متعددی را در فرجام بیماران کارسینوم تمایز یافته تیروئید موثر دانسته اند.
    هدف
    بررسی عوامل آسیب شناسی بالینی موثر در فرجام این بیماران و تاثیر احتمالی درمان های بکار رفته در تغییر سیر آن.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی- تحلیلی و گذشته نگر، پرونده بیماران دچار کارسینوم تیروئید پذیرفته شده طی سال های 1375 تا 1385 در بخش های رادیوتراپی انکولوژی بیمارستان های قائم و امید مشهد، بررسی شد. موارد با گزارش پاتولوژی کارسینوم پاپیلری یا فولیکولر وارد مطالعه شدند و پرسشنامه ویژه شامل سن، جنس، زمان پذیرش، زیرگروه پاتولوژی، اندازه تومور و مرحله بالینی، درگیری غده های لنفاوی و وجود متاستاز، انجام درمان های تکمیلی، تاریخ آخرین پی گیری، زمان عود، زمان مرگ، وضعیت در آخرین مراجعه براساس حال عمومی ووضعیت عملکردی به دودسته خوب وبد، برای هر بیمار ثبت شد.
    نتایج
    میانگین سنی بیماران14/50 سال و میانه سنی 52 سال بود. 66 بیمار (7/85%) کارسینوم پاپیلری و 11 بیمار (3/14%) کارسینوم فولیکولر داشتند. وضعیت نهایی 43 بیمار (8/55%) خوب و 34 بیمار (2/44%) بد ارزیابی شد. متوسط بقاء 1/44 ماه و میانه 36 ماه بود. مرحله تومور (T-Stage) با وضعیت نهایی بیماران ارتباط معنی دار داشت)037/0 (P= در حالی که درگیری غدد لنفاوی (N-Stage) چنین رابطه ای را نشان نداد(665/0 P=). وجود متاستاز در بدو مراجعه، ارتباط معنی داری با فرجام بیماران نشان داد به طوری که 41 بیمار از 69 (4/59%) بیماری که در ابتدا MO بودند، وضعیت نهایی مطلوب داشتند در مقابل تنها یک بیمار (%7/16) از 6 بیماری که از ابتدا متاستاز داشتند، وضعیت نهایی آنها مناسب بود(001/0P)
    کلیدواژگان: پیش آگهی، غده نیروئید، کارسینوم، کارسینوم پاپیلری، کارسینوم پاپیلری فولیکولی
  • عیسی محمدی زیدی، ربیع الله فرمانبر، هادی مرشدی، بنفشه محمدی زیدی، اصغر کاربرد صفحه 15
    مقدمه
    استفاده از رایانه بدون توجه به ارگونومی ممکن است منجر به مشکل بهداشتی، ناراحتی بلندمدت، ناتوانی جسمی و از دست رفتن روزهای کاری شود.
    هدف
    بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر تلفیق نظریه رفتار برنامه ریزی شده و مرحله های تغییر در اصلاح وضعیت بدنی، عوامل خطر ارگونومی و شدت دردهای اسکلتی عضلانی در کاربران رایانه.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کنترل شده تصادفی نیمه تجربی، 75 نفر از کاربران به دو گروه تقسیم شدند، در گروه اول مداخله آموزشی تئوری محور بر اساس سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده و الگوی مرحله های تغییر اعمال شد و گروه دوم، گروه کنترل (75= n) بود. هر دو گروه در شروع مطالعه، 3 و 6 ماه بعد از مداخله ارزیابی شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل: روش ارزیابی سریع اندام فوقانی برای تعیین حالت کاری اندام فوقانی، پرسشنامه خود اجرا که سازه های تئوری رفتاری برنامه ریزی شده را اندازه گیری می کند، الگوریتم مرحله های تغییر و آزمون دانش ارگونومی و VAS برای ارزیابی شدت درد اسکلتی- عضلانی بود. مداخله شامل دو جزء بروشور اطلاعاتی منطبق بر مرحله و مشاوره آموزش پیشگیرانه فردی بود.
    نتایج
    گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل نمره های بالاتری را در آگاهی، نگرش، کنترل رفتاری درک شده، قصد و همین طور رعایت پوسچر طبیعی به عنوان رفتار هدف داشتند(05/0> P). همچنین، یافته ها نشان دهنده کاهش معنی دار شدت درد اسکلتی عضلانی بود(05/0>P). در پی گیری های 3 و 6 ماه بعد از مداخله، بین دو گروه در سازه هنجار انتزاعی تفاوت معنی دار دیده نشد. مداخله نتوانست سطح خطر RULA را با حوزه پایین و خیلی پایین (سطوح 1و2) کاهش دهد و تنها آن را به سطح خطر متوسط رساند.
    نتیجه گیری
    اگر آموزش ارگونومی پیشگیرانه به عنوان جزئی از مداخله های چندبخشی باشد که دست کم دو مورد از موارد آنالیز و حذف عوامل خطر، کنترل های مهندسی و کنترل های اجرایی را دربر داشته باشد، موفق تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: بیماری های عضلانی استخوانی، مهندسی محیط کار انسان، وضعیت بدن
  • سعید آصف زاده، عزیز رضاپور، جواد قدوسی نژاد صفحه 29
    مقدمه
    تحلیل اقتصاد اطلاعات به جهت ایجاد بینشی مناسب در مورد پویایی اطلاعات، لزوم اتخاذ تصمیم مبتنی بر مستندات و بهبود فرآیند سیاستگذاری در سیستم های شبکه ای اهمیت فراوان دارد.
    هدف
    تعیین هزینه های تولید اطلاعات در خانه های بهداشت، مراکز بهداشتی و درمانی روستایی و مرکز بهداشت شهرستان البرز در شش ماهه ی اول سال 1387.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی جامعه پژوهش شامل مرکز بهداشت شهرستان البرز، سه مرکز بهداشتی روستایی و 8 خانه بهداشت تابعه بودند که به صورت سرشماری بررسی شدند. داده های اطلاعاتی(داده هایی که در روند جمع آوری، ثبت، پردازش و انتقال اطلاعات در دفاتر و فرم های مخصوص ثبت و ارسال می شود) با استفاده از چک لیست، و فرم های اطلاعاتی گردآوری شد و با روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت هزینه ی فرآیند تولید اطلاعات در سیستم بهداشتی به تفکیک فعالیت محاسبه شد.
    نتایج
    میانگین هزینه ی تولید واحد فعالیت اطلاعاتی از محل کل هزینه های عملیاتی در خانه های بهداشت، مراکز بهداشتی درمانی روستایی و مرکز بهداشت شهرستان مورد مطالعه به ترتیب: 6846، 24665و 33652ریال به ازای هر فعالیت اطلاعاتی بدست آمد. هزینه های تولید اطلاعات در خانه های بهداشت، مراکز بهداشتی درمانی روستایی و مرکز بهداشت شهرستان به ترتیب:85/45، 73/24 و 12/4 درصد هزینه های عملیاتی مربوطه و درکل سیستم مراقبت بهداشتی 85/15 درصد از کل هزینه های عملیاتی را شامل می شد. 61/70 درصد هزینه ها به منابع انسانی، 29/3 و 08/2 درصد به ترتیب به مواد مصرفی عمومی و اختصاصی، 04/17 درصد به استهلاک و نگهداری تجهیزات و ساختمان و 09/8 درصد به هزینه های انرژی و عمومی اختصاص داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به هزینه بر بودن تولید اطلاعات در سیستم بهداشتی- درمانی، لزوم استفاده از اطلاعات و غربالگری صحیح برای اتخاذ تصمیم های مبتنی بر شواهد اهمیت بیشتری پیدا می کند لذا مدیران و سیاستگذاران بهداشتی باید برای پیاده کردن نظام مدیریت اطلاعات علمی و استاندارد و نیز آموزش کارشناسان اطلاعاتی برای منظور آشنایی با روند بهینه تولید و انتقال اطلاعات با حداقل هزینه ممکن تلاش بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: ارائه مرافبت های بهداشتی، نگارش، هزینه و هزینه سنجی
  • نادر اسماعیلی، محسن اربابی، کریم پرستویی صفحه 39
    مقدمه
    سوء تغذیه یکی از بزرگ ترین مشکلات بهداشتی در کشورهای در حال توسعه بویژه در کودکان سن مدرسه است.
    هدف
    تعیین رابطه عفونت های انگلی روده ای بیماریزا و سوء تغذیه حاد و مزمن در دانش آموزان ابتدایی مناطق روستایی کاشان در سال 1387.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با طراحی مورد- شاهدی، بر 65 دانش آموز دچار سوء تغذیه حاد و 65 دانش آموز دچار سوء تغذیه مزمن به عنوان گروه های مورد و 65 دانش آموز سالم از نظر وضع تغذیه به عنوان گروه شاهد انجام شد. برای سنجش رشد دانش آموزان از نمودار استاندارد NCHS و برای تعیین وضع تغذیه از طبقه بندی واترلو، نمایه های وزن به قد (نمایه سوء تغذیه حاد) و قد به سن (نمایه سوء تغذیه مزمن) بکار رفت. تشخیص آلودگی با انگل های روده ای بیماریزا با 3 سری نمونه گیری مدفوع صبحگاهی از دانش آموزان در گروه های بیمار و شاهد انجام شد و برای تشخیص تخم های اکسی یور روش چسب اسکاچ بکار رفت.
    نتایج
    بین آلودگی به انگل های روده ای بیماریزا و سوء تغذیه حاد و مزمن ارتباط معنی داربدست نیامد به ترتیب (P=0.18 و P=0.08)
    نتیجه گیری
    احتمال اینکه آلودگی های سبک انگل های روده ای بیماریزا بر تغذیه کودکان تاثیر نامطلوب بگذارد، کم است.
    کلیدواژگان: اختلالات تغذیه ای، بیماری های انگلی روده، دانش آموزان
  • دکتررامین شعبانی، عباسعلی گائینی، محمدرضا نیکو، حجت الله نیکبخت، مجید صادقی فر صفحه 48
    مقدمه
    اهمیت نوتوانی قلب پس از سکته قلبی مورد توافق عموم است. افزایش ظرفیت جسمی در نوتوانی بیماران قلبی مهم است. بنابراین، اندازه گیری تحمل ورزشی در این بیماران قبل و پس از برنامه نوتوانی با استفاده از معیار اندازه گیری عینی امر مهمی به حساب می آید.
    هدف
    مقایسه تاثیر برنامه بازتوانی قلب (تمرین همزمان استقامتی – مقاومتی) بر میزان تحمل ورزش در بیماران زن و مرد دچار بیماری عروق کرونری.
    مواد و روش ها
    از 40 بیمار قلبی داوطلب، 20 نفر (10زن با میانگین سنی 44/5±5/54 و10 مرد با میانگین سنی 68/7±2/53) که در مرحله دوم نوتوانی قلب قرار داشتند، در برنامه نوتوانی این پژوهش مداخله ایی آینده نگر شرکت کردند. قبل و پس از اتمام دوره بازوانی قلب(شامل تمرین ورزشی به صورت 3 روز در هفته و 24 جلسه با مشاوره تغذیه و مشاوره روانی)، آزمون قدم زدن به مدت 6 دقیقه) 6MWT (Minute Walking Test) و آزمون ورزش (Exercise Test) انجام و نتایج در دو گروه زن و مرد با هم مقایسه شد.
    نتایج
    هر دو گروه مرد و زن پس از تمرین ورزشی، ظرفیت عملکردی (برحسب آزمون 6MWT) و ظرفیت ورزشی (برحسب آزمون ورزش) به طور معنی دار به برنامه نوتوانی قلب پاسخ دادند. قبل و پس از برنامه نوتوانی قلب هیچ گونه اختلاف معنی دار در نتایج نهایی میزان فاصله طی شده در آزمون 6MWT، ظرفیت ورزشی (مدت زمان تحمل ورزش)، ضربان قلب دوره بازیافتHRR (Heart Rate Recovery)، میزان فشارتولیدیRPP (Rate Pressure Product) در هر دو گروه بهبود بارزی داشت (001/0p≤). لیکن اختلاف معنی دار در شاخص های فوق بین زنان و مردان دچار بیماری عروق کرونر بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    مردان و زنان احتمالا به طور یکسان از تاثیر تمرین های ورزشی سود می برند.
    کلیدواژگان: بیماری قلبی، عروقی، تمرین مقاومتی، تمرین استقامتی، نوتوانی
  • امیراشکان نصیری پور، پوران رئیسی، سیدجمال الدین طبیبی، دکترفردین مهرابیان، ربیع الله فرمانبر صفحه 58
    مقدمه
    رسالت اصلی مدیریت، دستیابی به بهره وری بیشتر است که همواره مورد توجه مدیران برای اداره و مهندسی مجدد سازمان بوده است. در این میان بهره وری نیروی انسانی مهم ترین دغدغه مدیران سازمان های امروزی است. عوامل زیادی در ارتقای بهره وری نیروی انسانی موثرندکه نمی توان همه آنها را شناسایی و در مورد آنان اقدام کرد. بنابراین، ناچاریم الگوی با صرفه ای ارائه دهیم و برای این کار از تحلیل عاملی که یک روش الگوی بهینه است استفاده می کنیم.
    هدف
    تعیین مؤلفه های مؤثر بر بهره وری نیروی انسانی با استفاده از تحلیل عاملی.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی، تحلیلی و مقطعی، درماه های شهریور، مهر و آبان 1388 در دو مرحله انجام شد. در مرحله کیفی پژوهش، صاحبان فرایند، 45 نفر از خبرگان و در مرحله تحلیل عاملی 321 نفر از اعضای هیات علمی، کارشناسان آموزشی و کارشناسان نیروی انسانی دانشکده های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گیلان بودند ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مطالعه کتابخانه ای و مطالعه راهنما بود که اعتبار محتوای آن به صورت Expert panel و اعتبار سازه آن با تحلیل عاملی اکتشافی (تحلیل مؤلفه های اصلی) و تحلیل عاملی تائیدی انجام شد. پایایی آن هم با روش های آزمون مجدد و همسانی درونی با استفاده از آلفا کرون باخ تائید شد. بخش اول پرسشنامه 8 سؤال حاوی مشخصات فردی و دموگرافی و بخش دوم 42 سؤال در خصوص متغیرهای مؤثر بر بهره وری نیروی انسانی بود که بر مبنای مقیاس 5 درجه ای لیکرت نمره داده شد. برای کفایت حجم نمونه، مقیاس مایراکلین و برای مناسب بودن داده ها، آزمون بارتلت بکار رفت.
    نتایج
    در تحلیل اکتشافی 5 مؤلفه اصلی شناسایی شد که به ترتیب اهمیت شامل: 1- فرهنگ سازمانی با 18 متغیر و واریانس 26/29%، 2 – شرایط محیطی با 7 متغیر و واریانس 96/12% و ارزش ویژه 63/2، 3 – عوامل انگیزشی با 10 متغیر و واریانس 84/12 درصد و ارزش ویژه 58/1، 4 - توانمندسازی با 4 متغیر و واریانس47/7 درصد و ارزش ویژه 34/1، 5 – شیوه رهبری با 3 متغیر و واریانس 05/5 درصد و ارزش ویژه 21/1 که این مؤلفه با واریانس 60/67 درصد، تغییر بهره وری نیروی انسانی را تبیین کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    فرهنگ سازمانی، شرایط محیطی، عوامل انگیزشی، توانمندسازی و شیوه رهبری، عوامل مؤثر بر افزایش بهره وری نیروی انسانی در محیط مورد مطالعه بودند، که بیشترین میزان تغییر بهره وری نیروی انسانی را در بر می گیرند. بین فرهنگ سازمانی و بهره وری نیروی انسانی رابطه معنی دار وجود دارد و این عامل از مهم ترین عوامل موثر بر عملکرد (بهره وری نیروی انسانی) در محیط مورد مطالعه محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، آماری، کارآیی، نیروی انسانی
  • امیررضا قایقران، مهدی سخابخش، شاهرخ یوسف زاده، مریم شکیبا، زهرا پوررسولی، مظفر حسین نژاد، بابک بخشایش صفحه 68
    مقدمه
    سکته مغزی پس از بیماری های قلبی و سرطان شایع ترین علت مرگ در دنیا است. سکته مغزی ناشی از انسداد تنه شریان مغزی میانی شایع ترین حالت بوده و با توجه به درگیری گسترده مغز با اختلال سطح هشیاری بیشتری همراه است. دونپزیل نقش محافظت از سلول های عصبی دارد.
    هدف
    تاثیر دونپزیل بر بهبود سطح هشیاری بیماران دچار سکته حاد مغزی.
    مواد و روش ها
    در این کار آزمایی بالینی دو سو کور پس از انتخاب بیماران طبق معیارهای ورود و با اخذ رضایتنامه کتبی،59 بیمار به صورت تصادفی به دو گروه دریافت کننده داروی دونپزیل(mg 5 روزانه تا 4 هفته سپس mg 10 روزانه تا 3 ماه) (28 نفر) و دریافت کننده دارونما (31 نفر) تقسیم شدند. سطح هشیاری بیماران در ابتدا، هنگام ترخیص و انتهای مطالعه توسط دستیار نورولوژی ارزیابی و ثبت شد. سرانجام، تغییر سطح هشیاری با نرم افزار SPSS در دو گروه مقایسه شد.
    نتایج
    در گروه دریافت کننده دارو 9/26 %ارتقاء هشیاری، 2/46% هشیاری بدون تغییر و9/26% افت هشیاری داشتند ولی این موارد در گروه دریافت کننده دارونما به ترتیب 6/3%، 1/32% و3/64% بدست آمدp=0.008)).
    نتیجه گیری
    چون تغییر سطح هشیاری بیماران (ارتقاء سطح هشیاری) در گروه دریافت کننده دارو به صورت معنی داری بیش از گروه دارو نما بود می توان نتیجه گرفت که مصرف این دارو ممکن است نقش مؤثری در بهبود سطح هشیاری بیماران دچار سکته مغزی حاد داشته باشد و باعث کاهش مرگ و میر و نیز کاهش مدت بستری در بیمارستان شود.
    کلیدواژگان: دونپزیل، سکته مغزی، هشیاری
  • کورش بنی هاشمیان، منصور مؤذن صفحه 76
    مقدمه
    مطالعات نشان داده اند که بین سبک رهبری با هوش هیجانی مدیران و روابط بین فردی آنان با کارکنان سازمان ها رابطه معنی دار وجود داشته و این رابطه می تواند در رضایت شغلی کارکنان موثر باشد.
    هدف
    بررسی رابطه بین سبک رهبری و هوش هیجانی مدیران و اثر آن بر رضایت شغلی کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی شیراز.
    مواد و روش ها
    33 نفر از مدیران دانشگاه علوم پزشکی شیراز و 132 نفر از کارکنان تحت سرپرستی آنان در مهرماه 1388 به صورت تصادفی انتخاب شدند. این مطالعه از نوع پس رویدادی است که در آن از پرسشنامه های سبک رهبری پوربنه، هوش هیجانی شرینگ و رضایت شغلی قاسمی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های معنی دار بودن ضریب همبستگی پیرسون، t گروه های مستقل، خی دو و تحلیل رگرسیون انجام شد.
    نتایج
    تحلیل داده ها نشان داد که بین هوش هیجانی مدیران و سبک رهبری آنها (71/0r = و01/0p
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، رهبری، هوش هیجانی
  • گلپر رادافشار، عبدالرسول سبحانی، فرشته صادق صفحه 86
    مقدمه
    شناخت دیدگاه دانشجویان علوم پزشکی در مورد اهداف درس پایان نامه دکترا، چگونگی انتخاب موضوع و استاد راهنما و عقاید آن ها درمورد مشکلات روند اجرایی، می تواند برنامه ریزان آموزشی را در اصلاح و ارتقای کیفیت این فرآیند کمک نماید.
    هدف
    تعیین دیدگاه دانشجویان علوم پزشکی در مورد فرآیند انجام پایان نامه تحصیلی و عوامل مرتبط با آن دردانشگاه علوم پزشکی گیلان
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی-مقطعی، 164 نفر از دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی که در دو سال پایانی تحصیل خود بوده یا اخیرا فارغ التحصیل شده بودند، مورد پرسش قرارگرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای خودایفا متشکل از54 سؤال بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرارگرفته بود. سؤالات درسه حیطه فرآیند انجام پایان نامه، انتخاب موضوع و استاد راهنما طراحی شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزارSPSS بررسی شد. یافته های پژوهش به صورت فراوانی نسبی، میانگین و انحراف معیار و آزمون کای دو تحلیل شد.
    نتایج
    در زمینه فرآیند انجام پایان نامه و موضوع، بیشتردانشجویان (4/66%) در خصوص نیاز به آموزش اصول نگارش و تدوین پایان نامه، راهنمایی برای انتخاب موضوع مناسب (4/71%) و دسترسی به منابع و امکانات لازم (2/76%) پاسخ موافق دادند.67٪ دانشجویان به صرف نظر نمودن از نگارش پایان نامه درصورت اختیاری بودن پاسخ مثبت دادند و 4/71% دانشجویان به ثبت نتایج در قالب مقاله گرایش داشتند. مهمترین عامل درانتخاب اساتید راهنما ازدیدگاه دانشجویان، نحوه همکاری و دسترسی آسان به استاد بود. در مجموع یک سوم (4/35%) دانشجویان سابقه کار پژوهشی داشتند. 9/12% از دانشجویان پزشکی و 5/22% از دانشجویان دندانپزشکی در مجموع از فرآیند انجام پایان نامه رضایت داشته به نحوی که ارتباط بین رشته تحصیلی با رضایت از فرآیند انجام پایان نامه ازلحاظ آماری معنی دار بود(P=0.002).
    نتیجه گیری
    این مطالعه اولیه نشان داد که دانشجویان تمایل به کسب اطلاعات در قالب واحد درسی برای آشنایی با اصول نگارش و تدوین پایان نامه و مقالات را دارند. همچنین آموزش اساتید در زمینه مهارت های راهنمایی دانشجویان، تشویق دانشجویان به گذرانیدن کارگاه آموزشی روش تحقیق و تامین بودجه و امکانات، ازجمله اقداماتی است که می تواند در بهبود دیدگاه دانشجویان و نیز افزایش کیفیت ارایه واحد درسی پایان نامه ثمربخش باشد.
    کلیدواژگان: پایان نامه دانشگاهی، پژوهش، دانشجویان پزشکی، دانشجویان دندانپزشکی، نگرش
  • نسیم قشلاقی آذر، مجید ساتلیخ محمدی صفحه 98
    مقدمه
    باقی ماندن عوامل میکروبی در سیستم کانال ریشه و یا ناحیه پری رادیکولر از مهم ترین دلائل شکست درمان ریشه است. از این رو پاکسازی کامل و سه بعدی فضای کانال ریشه به منظور حذف هرچه بیشتر عوامل محرک و میکروارگانیسم های داخل کانال و یا ناحیه پری رادیکولر از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    هدف
    بررسی میزان پرکردگی باقیمانده به دنبال درمان مجدد کانال ریشه دندان متعاقب استفاده از فایل های مختص درمان مجدد ProTaper Retreatment و MtwoR در مقایسه با فایل های چرخشی ProTaper و Mtwo.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، تعداد 50 عدد دندان پرمولر کشیده شده تک ریشه مستقیم انسان، با طول ریشه تقریبا مشابه انتخاب شد، آماده سازی اولیه کانال ریشه با استفاده از سیستم چرخشی ProTaper انجام و کلیه ریشه ها با استفاده از تکنیک تراکم جانبی با گوتاپرکا وسیلر پرشدند. سپس دندان ها به طور تصادفی به 5 گروه 10تایی تقسیم شدند و هرگروه با یکی از سیستم های 1- ProTaper 2- ProTaper Retreatment 3- Mtwo 4- Mtwo R 5- فایل های دستی Hedstrom مورد درمان مجدد ریشه قرارگرفتند. سپس به دنبال شکافتن طولی ریشه ها با دیسک الماسی، میزان بقایای گوتاپرکا و سیلر بر روی دیواره های کانال ریشه در 3/1 کورونال، میانی و اپیکال کانال ریشه با استفاده ازاستریومیکروسکوپ بررسی گردید. همچنین سرعت کارکرد هریک از سیستم های فوق در روند درمان مجدد ریشه بررسی شد. نتایج حاصله تحت آنالیزهای آماریkruskal-Wallis وMann-WhitneyU قرار گرفتند.
    نتایج
    هیچ یک از فایل های مورد استفاده در این مطالعه، قادر به برداشت کامل گوتاپرکا و سیلر از دیواره های کانال ریشه نبودند. در 3/1 میانی واپیکال کانال ریشه، تفاوت آماری معنی داری در میزان برداشت گوتاپرکا و سیلر بین گروه های آزمایشی وجود نداشت(05/0P>) در 3/1 کورونال کانال ریشه، به دنبال درمان مجدد کانال با فایل های Hedstrom، کمترین میزان دبری در مقایسه با گروه های دیگر ثبت شد که این اختلاف از نظر آماری معنی داربود.(05/0>P) از نظر مدت زمان انجام درمان مجدد، کلیه فایل های چرخشی (گروه های 4-1) سرعت عملکرد بالاتری در مقایسه با فایل های دستی داشتند که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود. همچنین هر دو فایل چرخشی مختص Retreatment، بطور معنی داری عملکرد سریع تری در مقایسه با فایل های ProTaper عادی داشتند(05/0>P).
    نتیجه گیری
    با وجوداین که هیچ یک از روش های مورد استفاده در این مطالعه، قادر به برداشت کامل ماده پرکردگی از کانال ریشه نبودند اما با توجه به سرعت بالاتر و همچنین احتمال شکستگی کمتر فایل های مختصRetreatment می توان این فایل ها را به عنوان گزینه مناسب جهت انجام درمان مجدد ریشه پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: حفره پالپ دندان، درمان مجدد، گوتاپرکا
  • دکترشادمان نعمتی، دکترشیده مرزبان، نسیم کوشا، حسن کرداری صفحه 108
    مقدمه
    تراکئوستومی یک روش جراحی برای بازکردن راه فرعی از طریق گردن به داخل تراشه جهت تثبیت راه هوایی است عوارض زیادی بدنبال این عمل جراحی گزارش شده است.
    گزارش مورد: در یک عارضه غیرشایع با تراکئوستومی در یک مرد 58 ساله، لوله تراکئوستومی فلزی شکسته شده وبه درون برونش اصلی راست آسپیره شده بود. بیمار دیسترس تنفسی واضح نداشت و قطعه افتاده به برونش با برونکوسکوپی سخت (Rigid) خارج شد.
    نتیجه گیری
    با این که شکستن لوله تراکئوستومی ممکن است ازعوارض نادر تراکئوستومی باشد اما باید به فکر احتمال وقوع چنین حادثه ای باشیم. آموزش وآگاهی به بیمار وخانواده اش و کارمندان بهداشتی - درمانی اهمیت دارد. همچنین، باید بیمار را مرتبا از این نظر معاینه و چک کرد.
    کلیدواژگان: آسپیراسیون، اجسام خارجی، برش نای
|
  • Page 1
    Introduction
    Use of medicinal plants and their effective constituents for attenuation of hyperglycemia and restoration of lipids to normal level is very important. Naringenin as an effective protective of flavonoid exhibits is mainly found in citrus fruits.
    Objective
    To investigate the effect of chronic administration of naringenin on serum glucose and lipids in diabetic rats.
    Materials And Methods
    Male Wistar rats (n = 40) were divided into 5 groups, i.e. control, naringenin-treated control, diabetic, and naringenin- or glibenclamide-treated diabetic groups. For induction of diabetes, streptozotocin (STZ) was administered (60 mg/Kg; i.p.). Naringenin was administered i.p. at a dose of 10 mg/kg one week after diabetes induction for 6 weeks. Serum glucose, triglyceride, total cholesterol, LDL- and HDL- cholesterol levels were determined before the study, and at 3rd and 6th weeks after the study.
    Results
    There was a significant reduction in serum glucose level at 3rd and 6th weeks in naringenin-treated diabetic group as compared to untreated diabetics
  • Page 9
    Introduction
    Thyroid cancer is the most common cancer of endocrine system. Clinical, pathological and therapeutic factors affected patients outcome with differentiated thyroid carcinoma.
    Objective
    To evaluation the effective clinicopathologic factors on patients outcome with well differentiated thyroid carcinoma.
    Materials And Methods
    In this retrospective analytic-descriptive study. Patients files with thyroid carcinoma who referred to radiology and oncology ward in Omid and Ghaem hospital of Mashhad were assessed from 1996-2006. Cases with pathologic report of papillary and follicular carcinoma were considered and a specific questionnaire include age, sex, accepted time, pathologic subtype, tumor size and metastases, adjuvant treatment, last follow time, recurrence time, patient condition in the end refer and death time was recorded.
    Results
    The patients mean age was 50.14 and median age was 52 years. 66 patients (85.7%) had papillary and 11 cases (14.3%) had follicular carcinoma. End condition in 43 cases (55.8%) was good and in 34 cases (44.2%) was bad. Mean survival time was 44.1 and median survival time was 36 months. There was a meaningful correlation between T stage with end condition (P=0.037) but there was no meaningful correlation between N stage with end condition (P=0.665). Metastases in the first reference time had a clear correlation with patients outcome. 41patients (59.4%) from 69 cases with MO disease had a good end condition, against only one patient (16.7%) from 6 cases with M1 had a good outcome
  • Page 15
    Introduction
    Use of computers with disregard ergonomics may lead to health problems, long-term discomfort and physical disabilities and lose workdays.
    Objective
    To assess the effectiveness of an ergonomic education to modify of body posture, ergonomic risk factors and musculoskeletal pain severity in computer users.
    Materials And Methods
    In this Quasi-experimental randomized controlled study, computer users were assigned to two groups: case group (n=75) receiving the theory based on intervention by using construct of theory of planned behavior and stage of change, and control group (n =75). Both groups were evaluated at the beginning of the study and 3 and 6 months later. The following tools were used: the Rapid upper limp Assessment (RULA) method to assess upper-extremity work-related posture, self administrated questionnaire that evaluated TPB constructs, stage of change algorithm, ergonomic risk factors checklist, ergo- knowledge quiz and VAS for assessing musculoskeletal pain severity. The intervention included two program elements: staged matched informative brochure and personalized preventive educational counseling.
    Results
    The intervention group had significantly higher scores than controls in ergo-knowledge, attitudes, perceived behavior control, intention, as well as non natural posture maintenance as goal behavior
  • Page 29
    Introduction
    Information economics analysis is important issue for creation of appropriate intelligence about information mobility, evidence based on decision making and boosting of policy making process in system.
    Objective
    To calculate the costs of information generation in Health Houses, Rural Health Centers and County Health Center of Alborz county health care system.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical study was conducted in 2008. The study population included Alborz county health center, 3 Rural Health Centers and 8 Health Houses. Data were collected through observation activities, checklists, costing forms and interviews. Activity Based Costing (ABC) method was used to analyze the costs.
    Results
    The costs of human resources, special and general materials, energy and general costs, capitals deprecation and repairmen in proportion to total costs were 70%, 3%and 2%, 8% and 17%respectively.The proportion of information cost to total operational costs in Health Houses, Rural Health Centers and County Health Center were 45.8%, 24.7%and4.1% respectively. Average unit-cost of generated information in HHs, RHCs and CHCs were $0.76, $2.74 and $3.73 respectively. The total amount of generated information were 545180 units with total cost of $82000. Information generation cost was 15.6%of total operational costs in the system.
    Conclusion
    Regarding the cost of information generation in this healthcare system, the need for using and screening information for evidence-based on decision making is obvious. Hence, more efforts have to done by managers and policymakers in healthcare system for implementation of a standard HMIS and to train personnel in order to generate optimum information by minimum costs.
  • Page 39
    Introduction
    Malnutrition is one of the most important health problems in developing countries, especially in school students.
    Objective
    To determine of relationship between intestinal parasitic infection and wasting and growth stunting incidence among primary students in rural areas of Kashan, in the year of 2008.
    Materials And Methods
    In this Case-Control study, 65 students with wasting and 65 students with growth stunting were chosen as case groups, also 65 students without malnutrition were chosen as control group. The National Center of Health Statistic (NCHS) growth charts was used as normal standard. The nutritional status was measured by Waterlow classification indicators. (The ratio of weight to height (wasting) and height to age (stunting) for pathogen intestinal parasites diagnosis). Three serial fecal samples from students in case and control groups was collected during different days, in addition Cellophane tape method for Enterobius vermicularis eggs was performed in all of them.
    Results
    According to data, there were no significant relation between Pathogen intestinal parasitic infection and wasting and growth stunting (P=0.08 and P=0.18) respectively.
    Conclusion
    The possibility of causing major detrimental effect on natural status of children by light parasitism is low
  • Page 48
    Introduction
    The importance of cardiac rehabilitation has been widely acknowledged, after myocardial infarction. Improved physical capacity is an important outcome of cardiac rehabilitation. Therefore, accurate measurement of the exercise tolerance of cardiac patients before and after cardiac rehabilitation program using an objective measure is important.
    Objective
    To comparison the effects of cardiac rehabilitation program (concurrent endurance and resistance training) on exercise capacity of men and women patients with coronary artery disease.
    Materials And Methods
    In this prospective study, among 40 patients, 20 patients (10 female with mean age 54.5±5.44 and 10 male with mean age 53.2±7.68) who arrived to Phase II cardiac rehabilitation were assesed. 6MWT and Exercise Test (ET) were performed at the beginning and at the end of 8 weeks program (3 days per week) in the both group of the patients.
    Results
    Both of 2 groups had significant response to Cardiac rehabilitation program after cardiac rehabilitation, functional capacity (6MWT) and exercise capacity (ET). There is no significant difference between final value of 6mwt distance, Exercise capacity (Exercise test time), Heart Rate Recovery (HRR), Rate Pressure Product (RPP), VO2peak between men and women patients with Coronary Artery Disease before and after cardiac rehabilitation program, but all of above improved significantly in both CRP men and women (p < 0.001).
    Conclusion
    Probably all of men and women patients affected of exercise training similarity.
  • Page 58
    Introduction
    The main mission of management is accessing more efficient which be taken into care by managers for managing and new engineering. Today human efficient is the most common of managers concerned. Many factors are effective in promoting human efficient that cannot be identifying all of them. So we have to give an advantage model. Using factor analysis is one of the efficient models.
    Objective
    To determine the components of effective manpower productivity, using factor analysis.
    Materials And Methods
    This Descriptive, analytic, and cross-sectional study was performed in two stages: August, September and October 2009. The owners of qualitative step were 45 experts and factor analysis step were 321 faculty members, educational expert and human resources expert who affiliated to Guilan University of Medical Sciences. Data was collected by made questionnaire and Library Studies and Help study. the validity of its content were done as Expert panel and their credit structure using exploratory factor analysis (main component analysis) and confirmatory factor analysis (maximum likelihood), using alpha internal parallelism of Coranbach. The first section of questionnaire contains 8 individual characteristics and demographic questions and the second part includes 42 questions about the variables affecting the productivity of human resources based on 5-degree Likert Scale. For adequacy of sample size Mayraklyn scale and for suitable data, Bartlett test was used respectively.
    Results
    The exploratory analysis identified 5 main components according the importance degree included of: 1. Organizational culture, with 18 variables and variance 26.29% 2. Environmental condition with 7 variables and variance 12.96% 3. Motivation factors with 10 variables and variance 12.84% 4. Empowerment with 4 variables and variance 7.47% 5. Leadership style with 3 variables and variance 5.05%.
    Conclusion
    The organizational culture, environmental conditions, Motivational factors, empowerment and leadership style, are effective factors on increasing manpower productivity. There was a significant relationship between organizational culture and man power productivity which is the most important factors.
  • Page 68
    Introduction
    Strock is the common cause of death after cardiovascular diseases and cancer. Middle cerebral artery occlusion is the most common disease and because of its high extension in brain, the loss of consciousness is more. Donepezil protected neurologic cells.
    Objective
    Effect of donepezil on improvement of consciousness in patients with strock.
    Materials And Methods
    In this double blind clinical trial study 59 patients were selected according to inclusion criteria and filling out the consent form. They randomly divided to two groups: 28 patients who received donepezil 5mg daily till 4 weeks the 10 mg daily till 3 months (cases group) and 31 patients who received placebo (control group). Patients consciousnesses were registered before and after intervention. Change of consciousness was compared between two groups using spss10.
    Results
    Improvement, no change and deterioration of consciousness was 26.9%, 46.2% and 26.9% in Donepezil group and 3.6%, 32.1% and 64.3% in placebo group, respectively. (p=0.008)
    Conclusion
    There was a significant difference between two groups, so Donepezil is significantly effective in improvement of consciousness, reduction of mortality and hospitalization in patients with strock.
  • Page 76
    Introduction
    The studies showed that there is a significant relationship between leadership style with managers emotional intelligence and their interpersonal relationship with subordinates in organizations that this relationship can affected job satisfaction in subordinates.
    Objective
    Survey the relationship between managers leadership style and emotional intelligence and its effect on job satisfaction in subordinates in Shiraz University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    Thirty three managers and 132 subordinates were randomly selected in October 2009. In this expostfacto study. Leadership style, emotional intelligence and job satisfaction questionnaires were completed. Pearson correlation coefficient, independent t test, Chi-square and regression analysis were used.
    Results
    Data analysis indicated that There is a positive relationship between emotional intelligence and leadership style (r= 0.71, p(
  • Page 86
    Introduction
    Determining students attitudes towards the goals of doctoral dissertation writing, topic selection, choosing the supervisor, and their opinion about problems in conducting a research project, can be helpful in assisting programmers to better reform and improve the quality of this course.
    Objective
    Survey the attitudes towards thesis writing process among students of guilan university of medical sciences, in the year of 2009.
    Materials And Methods
    In this descriptive-cross sectional study, 164 medical and dental students who being in the last two years of their education or graduated in recently years, were surveyed. We used a self-made questionnaire comprised of 54 questions, which its validity and reliability were tested prior to initiation of the study. The questions were designed in three bases. Data were analyzed as frequency distribution, mean and standard deviation, and X² test, using SPSS software.
    Results
    Within the thesis process and topic selection domain, most of the students agreed with the need for learning how to write and collect a thesis (66.4%), guidance in topic selection (71.4%), and access to the resources and facilities (76.2%). Most of the students (76%) responded that they would refuse to write a dissertation if it was elective, and 71.4% were willing to write an article based on their work. Availability of the supervisor had the highest priority for the students, within the domain of supervision. 12.9% of medical and 22.5% of dental students were satisfied from thesis process there was a statistically significant relationship between the field and satisfaction of performance process (P=0.002).
    Conclusion
    This preliminary research showed that students inquired to learn basics of dissertation and article writing in the form of a credit course. Encouraging students to attend research methodology workshops, teaching supervision skills to the mentors, providing research funds and laboratory equipments has positive influence to attitudes of students and improve the performance of the doctoral dissertation course.
  • Page 98
    Introduction
    One of the most important reasons of endodontic failure is the persistence of microbial factors in the root canal system. Therefore, three-dimensional cleaning of the root canal space is very important to eliminate or reduce the irritant factors and microorganisms.
    Objective
    To evaluate the effectiveness of Mtwo R and ProTaper Retreatment files as compared with Mtwo and ProTaper files in retreatment of the gutta-percha filled root canals.
    Materials And Methods
    In this in-vitro study, fifty extracted single root premolars with approximately straight and similar root lengths were selected. Primary preparation of the root canals was performed by ProTaper rotary system and all of the roots were filled by lateral condensation technique. Then, the teeth were randomly divided into five groups, and each group was retreated with one of the ProTaper, ProTaper Retreatment, Mtwo, Mtwo R systems and hedstrom hand files. Following the longitudinal splitting of the roots with diamond discs and evaluation of amount of the gutta-percha/ sealer on the root canal walls with stereomicroscope. Obtained results were analyzed with kruskal-wallis and Mann- Whitney u tests.
    Results
    Complete removal of gutta-percha/ sealer did not occur with any of the investigated systems. There is significant statistical differences between test groups at the apical and middle thirds of canals(P=0.849, P=0.315 respectively).In Hedstrom group, significantly less filling material was observed in the coronal third of canals. Regardindg the duration of retreatment, all of the rotary systems were significantly more rapid than hand files. Rotary files that were specifically designed for retreatment, were significantly more rapid than universal ProTaper.
    Conclusion
    Despite this fact that neither of used techniques in this study were able to remove the filling material completely, but regarding to higher speed and probability of less fracture of the files specifically designed for retreatment (Mtwo R and ProTaper Retreatment) as compared with universal rotary files (Mtwo R and ProTaper), we suggested that these files can be appropriate choice for root canal retreatment.
  • Page 108
    Introduction
    Tracheostomy is a surgical creation of opening secondly way into the trachea through the neck to establish an airway. Many complications have been described for this procedure Case Report: We encountered an unusual complication of tracheostomy which the metallic tracheostomy tube had been fractured and aspirated into right main bronchus of a 58-years-old man. The patient had no significant distress, and the broken piece was extracted by use of rigid bronchoscope.
    Conclusion
    Breakage of tracheostomy tube may be a rare complication of tracheostomy procedure. We must be aware of this probability. Instruction the patient and his families and health workers is important also must be checked the patient regularly.