فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 76 (زمستان 1389)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 76 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فریبرز منصور قناعی، ساحره مرتضوی، مجتبی مهرداد، فرحناز جوکار، زهرا عطرکارروشن صفحه 1
    مقدمه
    کبد عضوی است که نقشی عمده در متابولیسم هورمون های تیروئید دارد و در کونژوگاسیون، ترشح و دی یدینه کردن محیطی و سنتزگلوبولین باند شونده به هورمون های تیروئید نقش دارد. بنابراین، اختلال عملکرد کبد می تواند بر یافته های آزمایشگاهی تیروئید تأثیر بگذارد.
    هدف
    تعیین تغییر میزان هورمون های تیروئید در بیماران دچار سیروز ناشی از هپاتیت B و C و ارتباط میزان این هورمون ها با شدت درگیری کبد.
    مواد و روش ها
    64 بیمار دچار سیروز ناشی از هپاتیت B وC مراجعه کننده به بیمارستان رازی رشت در طی سال های 88-87 بررسی شدند. روش جمع آوری داده ها استفاده از پرسشنامه بود. میزان هورمون های تیروئیدی در یک آزمایشگاه واحد بررسی شد. معیار تعیین شدت عملکرد کبد سیستم های نمره بندی MELD و Child pugh بود. آزمون های آماری مورد استفاده mann-whitney U، Chi Square و Kruskal wallis test بودند.
    نتایج
    از 64 نمونه مورد مطالعه، 42 نفر مرد و 22 نفر زن بودند. میانگین سنی بیماران 05/12±03/55 سال بود. از آزمایش های تیروئید، میزان هورمون های FT3،T4،T3 در اکثر بیماران دچار سیروز کاهش یافته بود و ضمنا بین T3 توتال و شدت اختلال عملکرد کبد هم بر اساس معیار Child (P=0.0001) و هم بر اساس میانگین نمره MELD (P=0.02) ارتباط وجود داشت. بین کاهش T3 و سابقه خونریزی گوارشی، وجود آسیت و آنسفالوپاتی نیز ارتباط آماری معنی دار (به ترتیب P=0.011، P= 0.01 و P=0.009) وجود داشت یعنی هر چه مقدار T3 پائین تر بود، احتمال بروز این عوارض هم بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که بیماری کبدی با تغییر میزان هورمون ها خصوصا کاهش میزان هورمون های تیروئیدی FT3،T4،T3 همراه است و نیز نشان دهنده آن است که از میزان T3 می توان به عنوان شاخص عملکرد کبد در بیماران دچار سیروز ناشی از هپاتیت B وC استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تست های کارتیروئید، سیروزکبد، هپاتیت بی، هپاتیت سی، هورمون های تیروئید
  • الهام بیدآبادی، مهریار مشعوف، سعید خرم نیا صفحه 9
    مقدمه
    بررسی ویژگی های مورفولوژی طبیعی جمجمه با اندازه گیری دقیق امکان پذیر است که در مجموع به آن سفالومتری گفته می شود مهم ترین بخش سفالومتری اندازه گیری طول و عرض جمجمه است. گیلانی ها معروف به صاف بودن پشت سرشان هستند. برای بررسی دقیق ویژگی های مورفولوژی جمجمه باید از سفالومتری و محاسبه اندکس سفالیک استفاده کرد.
    هدف
    بررسی اختلاف احتمالی اندکس سفالیک گیلانی ها با نتایج سایر مطالعات.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه آینده نگر توصیفی طی یک سال بر روی190 فرد گیلانی، از تمام گیلانی هایی که به علل مختلف در بیمارستان پورسینای رشت بستری شده یا به طور سرپایی مداوا شده و دارای رادیوگرافی ساده رخ و نیم رخ جمجمه بودند استفاده شد. اندکس سفالیک در رادیوگرافی ساده جمجمه افراد با استفاده از خط کش و اندازه گیری نسبت بیشترین عرض به بیشترین طول جمجمه ضرب در صد محاسبه و بررسی آماری شد.
    نتایج
    از 190 فرد گیلانی مورد مطالعه151 نفر مرد و 39 نفر زن با میانگین سنی 8/31 ساله بودند. میانگین بیشترین عرض و بیشترین طول جمجمه به ترتیب 0/1± 358/15 و 1/1±752/17 سانتی متر بود. میانگین اندکس سفالیک 4/4±4/86 بوده که در محدوده ی براکی سفال قرار دارد. در کل 90 درصد افراد جمجمه ی براکی سفال و 10 درصد جمجمه ی مزوسفال داشتند و هیچ جمجمه ی دولیکوسفال مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نیز مانند بررسی های سایر مناطق ایران بر روی بزرگسالان، شکل جمجمه در افراد گیلانی عمدتا براکی سفال بوده است؛ گرچه این نتایج با یافته های سایر مناطق دنیا که در آنها اکثر جمجمه ها مزوسفال است تفاوت دارد، اما با سایر ساکنان ایرانی تفاوتی ندارد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری ابعاد سر(سفالومتری)، پرتونگاری جمجمه، جمجمه
  • فاطمه تاجی، مصطفی منتظرظهوری، عفت فرخی، گل اندام بنی طالبی دهکردی، اعظم حسینی پور، سوسن کشاورز، اعظم عسگری صفحه 15
    گزارش های متعددی از موتاسیون های DNA میتوکندریایی از جمعیت های مختلف در سراسر جهان گزارش شده است. سه جهش DNA میتوکندریایی شامل A1555G، A3243G، A7445G که در ژن های MTTL1، MTRNR1، MTTS1 اتفاق می افتد، به عنوان یکی از علل اصلی ناشنوایی در برخی جمعیت ها در نظر گرفته شده است.
    هدف
    تعیین فراوانی جهش های A1555G، A3243G، A7445G در افراد ناشنوای حسی- عصبی غیر سندرمی در استان گیلان در شمال ایران.
    مواد و روش ها
    46 فرد ناشنوای حسی- عصبی غیر سندرمی از سازمان بهزیستی استان گیلان با تهیه پرسشنامه و اودیوگرام برای بررسی جهش های A1555G، A3243G، A7445G به روش PCR-RFLP غربالگری شده که با تعیین توالی مستقیم، جهش های مورد نظر تایید شدند.
    نتایج
    جهش های DNA میتوکندریایی شامل A1555G و A3243G، A7445G در مطالعه هم گروهی 46 فرد ناشنوا یافت نشد ولی بررسی PCR-RFLP ژن MTTL1 برای بررسی جهش A3243G، به شناسایی واریانت G3316A- در نتیجه تخریب یک جایگاه محدودکننده- در جایگاه دیگر قطعه PCR منجر شد.
    نتیجه گیری
    احتمال ارتباط جهش های شایع میتوکندریایی با ناشنوایی در شمال ایران، خیلی کم است ولی در مطالعه ما جهش احتمالی G3316A شناحته شد که هنوز بیماریزایی آن در ارتباط با ناشنوایی در حال تحقیق است. بنابراین، در کل، فراوانی G3316A در بیماران ناشنوا در حدود 46/1 درصد است که در صورت اثبات بیماریزایی آن می تواند نقش جهش های میتوکندری را در ناشنوایی با اهمیت سازد.
    کلیدواژگان: دی ان ا میتوکندریایی، ناشنوایی حسی عصبی
  • شهیده جهانیان سادات محله، سعیده ضیایی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 22
    مقدمه
    محدودیت رشد داخل رحمی IUGR (Intrauterine Growth Retardation) به صورت کمتربودن وزن تخمینی جنین از صدک دهم تعریف می شود کاهش مرگ ومیر و ناتوانی بستگی به پیشگیری از تولد نوزاد با وزن غیرطبیعی، تشخیص قبل از تولد و درمان زودهنگام عوامل مؤثر بر تغییر وزن دارد.
    هدف
    تعیین تاثیر برخی از عوامل مرتبط با IUGR در بیمارستان بقیه الله (عج) در سال های 87 تا88.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت طولی انجام شد. جامعه پژوهش زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان بقیه الله (عج) تهران در سال88-87 بودند که 504 زن باردار به صورت در دسترس بررسی شدند. در این مطالعه رابطه بین سن مادر و نیز افزایش وزن وی در دوران بارداری، (Body Mass Index) BMI مادر در ابتدای بارداری، سابقه بیماری های مزمن مادر، سن حاملگی، تحصیلات و شغل مادر، گروه خونی و RH مادر، رتبه حاملگی، فاصله زایمان و جنس نوزاد با IUGR ارزیابی شد. داده ها با آزمون کای دو و مدل رگرسیون لجستیک تجزیه وتحلیل شدند.
    نتایج
    3/60% مادران دارای BMIطبیعی، 2/29% BMI بالاتر از طبیعی و 5/10% BMI کمتر از طبیعی داشتند. 50% افزایش وزن طبیعی، 7/31% بیشتر ازطبیعی و 1/13% افزایش وزن کمتر از طبیعی داشتند. 1/15% مادران شاغل و 3/82% تحصیلات دیپلم یا بالاتر داشتند. 3/10% دچار نوعی بیماری مزمن بودند. بین میزان افزایش وزن مادر در طی بارداری، سابقه بیماری مزمن و شغل مادر و جنس نوزاد با IUGR اختلاف آماری معنی دار وجود داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    دراین تحقیق احتمال IUGR در زنان دارای BMI کمتر یا بیشتر از طبیعی، زایمان نوزاد دختر و زنان خانه دار بیشتر بود. همچنین بین IUGR و سابقه بیماری های مزمن مادر ارتباط مستقیم وجود داشت.
    کلیدواژگان: تأخیر رشد جنین، شاخص اندام های بدن، عوامل خطر، مادران
  • داود فرزین، احسان موسوی صفحه 29
    مقدمه
    هارمان، نورهارمان و هارمین آلکالوئیدهای بتاکربولینی خانواده گیاه اسپند (پگانوم هارمالا، زیگوفیلاسه) هستند. آلکالوئیدهای بتاکربولینی به جایگاه بنزودیازپینی گیرنده های GABAA به عنوان آگونیست های معکوس متصل می شوند و مسیرهای اوپیوئیدی دستگاه عصبی مرکزی را تحریک می کنند. این آلکالوئیدها فعالیت آنزیم های سیکلواکسیژناز و لیپواکسیژناز را نیز مهار می کنند. شاید بتاکربولین ها بتوانند درد به خودپیچی شکمی ناشی از تزریق داخل صفاقی اسید استیک در موش ها را کاهش دهند.
    هدف
    ارزیابی تجویز حاد هارمان، نورهارمان و هارمین بر پاسخ به خود پیچی شکمی ناشی از اسید استیک.
    مواد و روش ها
    همه آزمایش ها بر موش های نر نژاد Balb/C (20 الی 25 گرم) با تزریق داخل صفاقی اسید استیک6/0 درصد برای ایجاد رفتار به خودپیچی شکمی در موش ها انجام شد. این رفتار به روش مشاهده به مدت 30 دقیقه ثبت می شد. کاهش شمارش رفتار به خود پیچی شکمی با این داروها نشان دهنده اثر ضددرد بود. داروها در سمت های مخالف صفاق تزریق می شدند تا از هرگونه تداخل فیزیکی شیمیایی بین آنها جلوگیری شود.
    نتایج
    تزریق داخل صفاقی هارمان (5 الی 20 میلی گرم/ کیلوگرم، 6 الی 9 موش در هر گروه)، نورهارمان (5 الی 15 میلی گرم/ کیلوگرم، 8 الی 9 موش در هر گروه) و هارمین (10 و 15میلی گرم/ کیلوگرم، 8 الی 9 موش در هر گروه) به طور معنی دار رفتار به خودپیچی شکمی القاء شده توسط اسید استیک را کاهش داد. اثر مهاری هارمان، نورهارمان و هارمین توسط فلومازنیل (2 میلی گرم/ کیلوگرم، داخل صفاقی) آنتاگونیزه شد.
    نتیجه گیری
    اثر مهاری هارمان، نورهارمان و هارمین بر پاسخ به خودپیچی شکمی ممکن است از طریق مکانیسم های آگونیستی معکوس در سطح گیرنده های بنزودیازپینی واسطه گری شود.
    کلیدواژگان: درد، کاربولین ها، موش، هارمین
  • عباس صادقی، محمدکریم معتمد صفحه 38
    مقدمه
    یکی از نکته های مهم مؤثر بر کارایی استادان فشار روانی و فرسودگی شغلی تدریجی است که ضربه بزرگی به حرفه آنها بویژه بر فرایند یادگیری و یاددهی توسط آنها وارد می کند.
    هدف
    تعیین منابع استرس در استادان دانشگاه های گیلان، علوم پزشکی و آزاد گیلان.
    مواد و روش ها
    از ابتدای سال 1387 تا پایان سال 1388، 186 نفر از استادان دانشگاه های گیلان، علوم پزشکی و آزاد گیلان بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعیین و براساس نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به متغیرهای متعدد تحقیق کنونی از پرسشنامه ای که توسط دیویس Dieves، رابینز Robbinse و مک کی Mackay (1991) که برای سنجش استرس شغلی و منابع آن طراحی شده، استفاده شده است. این پرسشنامه دو بخش دارد که بخش اول به ارزیابی علائم استرس شغلی حاوی 20 ماده می پردازد علائم استرس شغلی را در سه ماه گذشته بررسی می کند و بخش دوم به سنجش منابع استرس شغلی می پردازد و شامل 50 ماده به منظور تعیین منابع استرس شغلی است و تجربه شغلی فرد را در طی یک سال گذشته بررسی می کند.
    نتایج
    طبق یافته ها به طور کلی علائم و منابع استرس شغلی استادان در حد متوسط و در مردان نسبت به زنان بیشتر بود. هر چند که در بخشی از نتایج از نظر وضع استرس شغلی بین استادان دانشگاه های گیلان، علوم پزشکی و آزاد گیلان تفاوت معنی دار وجود نداشت ولی بخش دیگری از یافته های تحقیق مؤید آن است که ارتباط آماری ویژگی های فردی مثل جنس، تحصیل و تعداد فرزندان با وضعیت و منابع استرس شغلی معنی دار است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این تحقیق، اکثر استادان استرس در حد متوسط دارند و از نظر علائم استرس شغلی بین استادان زن و مرد تفاوت معنی دار وجود دارد به طوری که مردان نسبت به زنان از نظر نوع دانشگاه، تحصیلات و... منابع استرس شغلی بیشتری را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: تنش، دانشگاه ها، دانشگاهیان، فشار روانی
  • محمد اسماعیل مطلق، سیدداود نصرالله پورشیروانی، حسن اشرفیان امیری، مهندس محمد جواد کبیر، علی شبستانی منفرد، آذین نحوی جوی صفحه 48
    مقدمه
    پزشک خانواده به عنوان سرپرست گروه سلامت مسئول بکارگیری و استفاده بهینه از کلیه امکانات برای تامین، حفظ و ارتقای تندرستی جمعیت تحت پوشش خود است. رضایت پزشکان خانواده می تواند در بهره وری منابع، کمیت و کیفیت خدمات مؤثر باشد.
    هدف
    تعیین میزان رضایت پزشکان خانواده از عوامل موثر بر پویاسازی طرح پزشک خانواده و بیمه روستایی در دانشگاه های علوم پزشکی استان های شمالی ایران در سال 1378.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1387 انجام شد. محیط پژوهش مناطق روستایی و شهرهای کمتر از 20000 نفر زیر پوشش دانشگاه های علوم پزشکی گلستان، مازندران، بابل و گیلان بوده است. برای نمونه گیری ابتدا 20% مراکز مجری طرح پزشک خانواده هر دانشگاه به روش تصادفی منظم (مجموعا 107 مرکز از کل 521 مرکز) انتخاب شدند و بعد در هر مرکز کلیه پزشکان در دسترس که حداقل 6 ماه سابقه کار داشتند (کلا 166 نفر) با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با آزمون های chi-square Kendall''s، Fisher''s Exact، در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از کل 166 پزشک خانواده، 92 نفر (4/55%) مرد، 132 نفر(5/79%) متأهل و میانگین سنی آنها 95/4± 5/34 ساله بوده که بیشترین افراد (65%) در گروه سنی 40 – 31 سال قرار داشتند. میانگین جمعیت تحت پوشش پزشکان خانواده 1338±4285 نفر و میانگین سابقه خدمت پزشکان 79/9±32 ماه بوده که 68 نفرشان(41%) حداقل یک بار محل خدمت خود را تغییر داده بودند. میزان رضایت پزشکان خانواده از کارکرد واحدهای ستادی مرکز بهداشت شهرستان مربوط و مجموعه کارکرد پزشکان متخصص سطح 2 نسبت به پذیرش و پشتیبانی فنی بیماران ارجاع داده شده پایین و در دانشگاه های مورد مطالعه تفاوت معنی دار داشت. رضایت پزشکان خانواده از میزان همکاری، دانش و مهارت اعضای گروه سلامت بالا، ولی از پذیرش و همکاری دارندگان دفترچه بیمه روستایی در اجرای اصول و مقررات مربوطه پایین بوده است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی رضایت پزشک خانواده از کارکرد مرکز بهداشت شهرستان و متخصصان طرف قرارداد سطح 2 و دارندگان دفترچه بیمه روستایی کم و از اعضای گروه سلامت زیاد بوده است. پس، مسئولان مرکز بهداشت شهرستان ها باید نسبت به اصلاح برنامه ها و تقویت هماهنگی سطح اول و دوم نظام شبکه در جهت تامین نیازمندی های سطح اول توجه و اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: بیمه، پزشکان خانواده، رضایت شغلی
  • مرتضی رهبر طارمسری، پگاه تیمورپور، رضا جهانبخش صفحه 56
    مقدمه
    فسفید آلومینیوم (ALP) یا قرص برنج یکی از شایع ترین آفت کش های مورد استفاده در صنعت کشاورزی است که در حضور آب، بخار آب یا اسید معده، گاز فسفین (PH3) تولید می کند و موجب مسمومیت می شود. در بررسی های محدود آسیب شناسی بافتی، درجه های متفاوتی از ادم، احتقان و ارتشاح لکوسیتی در ارگان های بدن دیده شده است. برای درک مکانیسم اثر این سم بر سلول های بدن نیاز به بررسی های آسیب شناسی بیشتر وجود دارد.
    هدف
    تعیین آسیب شناسی، در کالبد شکافی کبد، قلب و ریه مسمومین با قرص برنج.
    مواد و روش ها
    یک مطالعه توصیفی با جمع آوری اطلاعات گذشته نگر، بر 80 مورد مسمومیت با فسفین که برای کالبدشکافی به آزمایشگاه اداره کل پزشکی قانونی استان گیلان طی سال های 85-1380 ارجاع شده بودند؛ انجام شد. لام های بایگانی شده از نمونه های کبد، قلب و ریه مسمومین بازنگری و یافته های آسیب شناسی گردآوری شدند. داده ها با نرم افزار آماری نسخه 15 SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    60 درصد مسمومین مرد و 40 درصد زن بودند. میانگین سنی مسمومین 45/31 ساله بود. یافته های آسیب شناسی کبد عبارت بود از: احتقان سینوزوئید(45 درصد)، تغییرات کبد چرب (20 درصد)، احتقان ورید مرکزی (15 درصد)، واکول های ظریف سیتو پلاسمی (10 درصد)، دسته های سینوزوئیدی لکوسیت های PMN (7 درصد)، چند تکه شدن هسته هپاتوسیت ها (2 درصد) و نکروز سانتری لوبولر (1 درصد). یافته های آسیب شناسی میوکارد عبارت بود از: احتقان (86 درصد)، نکروز (7 درصد) و ارتشاح لکوسیت ها (7 درصد) و یافته های آسیب شناسی ریه شامل: ادم (42 درصد)، احتقان (33 درصد)، هموراژی (11 درصد)، آتلکتازی (11 درصد)، اتساع کاپیلری (2 درصد) و ضخیم شدن دیواره آلوئول ها (1 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های آسیب شناسی عمده در کبد در مسمومیت با فسفین عبارتند از: احتقان سینوزوئیدال و تغییرات کبد چرب. همچنین، ادم و احتقان شایع ترین یافته های آسیب شناسی ریه و احتقان شایع ترین یافته آسیب شناسی در میوکارد بود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، فسفید آلومینیوم، مسمومیت
  • ربابه قرقره چی، علی تبریزی صفحه 64
    مقدمه
    شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان روبه افزایش بوده و در دهه های گذشته منجر به افزایش شیوع دیابت تیپ دو در این گروه سنی شده است.
    هدف
    تعیین اختلال تحمل گلوکز و مقاومت به انسولین در کودکان و نوجوانان چاق.
    مواد و روش ها
    از فروردین سال 1386 لغایت اسفند 1387،110 کودک و نوجوان مراجعه کننده به درمانگاه غدد مرکز پزشکی کودکان تبریز با شکایت چاقی در صورت نمایه ی توده ی بدنی بیش از صدک 95 برحسب سن و جنس خود وارد مطالعه شدند. آزمون تحمل گلوکز خوراکی با خوردن gr/kg75 گلوکزانجام شد. میزان سرمی گلوکز به روش گلوکز اکسیداز و انسولین با روش رادیوایمونو اسی در دقیقه صفر، 30، 60، 90و 120 اندازه گیری شد. مقاومت به انسولین با اندکس HOMA تخمین زده شد.
    نتایج
    از 110 کودک و نوجوان چاق شیوع اختلال تحمل گلوکز 1/9% و شیوع مقاومت به انسولین 2/28% بود. در هیچ یک از موارد دیابت تیپ 2 دیده نشد. مبتلایان به اختلال تحمل گلوکز در گلوکز(003/0p=) و انسولین در دقیقه 120(001/0 p<) تفاوت آماری معنی دار با افراد بدون اختلال تحمل گلوکز داشتند. میزان مقاومت به انسولین در مبتلایان به اختلال تحمل گلوکز هم بیشتر و تفاوت آماری آن هم معنی دار (03/0p=) بود.
    نتیجه گیری
    چاقی در کودکان و نوجوانان با افزایش خطر اختلال تحمل گلوکز و مقاومت به انسولین همراه است و برخلاف اندازه گیری گلوکز ناشتا، آزمون تحمل گلوکز خوراکی در پیش بینی اختلال تحمل گلوکز کمک کننده است.
    کلیدواژگان: چاقی، دیابت شیرین، کودکان، مقاومت به انسولین
  • احمدرضا مبین، عبدالله فرهادی نسب صفحه 71
    مقدمه
    امروزه اعتیاد تزریقی به مواد مخدر و عفونت HIV ارتباط تنگاتنگی با هم دارند بویژه که اعتیاد تزریقی از موضوع های روز بهداشتی ایران است. تعداد قابل توجهی از این افراد معتاد دچار عفونت HIV بوده و همین گروه هم به علت مصرف مواد مخدر مستعد ابتلای به انواع اختلال های روحی و روانی هستند.
    هدف
    تعیین فراوانی افسردگی در معتادان تزریقی به مواد مخدر HIV مثبت در مقایسه با HIV منفی.
    مواد و روش ها
    با طراحی یک مطالعه توصیفی- مقطعی به مقایسه فراوانی افسردگی در معتادان تزریقی HIV مثبت و HIV منفی پرداختیم. 270 معتاد تزریقی وارد مطالعه شدند که 90 نفر HIV مثبت و 180 نفر HIV منفی بودند. ابزار گردآوری اطلاعات بر پایه پرسشنامه استاندارد Beck Depression Inventory(BDI) (بررسی افسردگی بر مبنای گزارش خود بیمار) و چک لیستی برای ثبت ویژگی های دموگرافی بود.
    نتایج
    متوسط سن شروع تزریق 1/7 ± 25/38 سالگی بود. از افراد HIV مثبت، 79% افسردگی داشتند که در 8/7% آنها از نوع شدید بود. اما مشکل افسردگی افراد در 60٪ گروه HIV منفی وجود داشت که در 1/7% آنها شدید بود.
    نتیجه گیری
    فراوانی افسردگی در معتادان تزریقی HIV مثبت بیشتر از HIV منفی است. پیشنهاد می کنیم که دقت و ارزیابی بیشتری بر وضع روحی- روانی بیماران دچار عفونت HIV معطوف شود.
    کلیدواژگان: اختلالات ناشی از مواد، اچ آی وی، افسردگی
  • عالیا صابری، شادمان نعمتی صفحه 77
    مقدمه
    کاهش شنوائی ناگهانی(SD) ازشکایت های اصلی است که باعث ارجاع بیماران به درمانگاه گوش و حلق و بینی یا نورولوژی می شود. در اغلب موارد علت آن ناشناخته است اما علت های شناخته شده ای هم وجود دارد که با روش های مناسب نظیر(MRI) تشخیص داده می شوند. دراین مطالعه ما یافته های MRI مربوط به 32 بیمار مبتلا به کاهش شنوائی ناگهانی را ارائه کرده ایم.
    هدف
    بررسی یافته های MRI در کاهش شنوائی حسی- عصبی ناگهانی.
    مواد و روش ها
    در 32 بیمار دچار SD مراجعه کننده به درمانگاه گوش و حلق و بینی بیمارستان های کاشانی اصفهان و امیرالمؤمنین رشت از مرداد 1384 تا مهر 1387، MRI همراه با تزریق ماده حاجب و پتانسیل برانگیخته شنوایی ساقه مغز (BAEP) درخواست شده و نتایج آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در 6 مورد (35/19%) یافته های غیرطبیعی درMRI وجود داشت. در 3 (62/9%) مورد (2 زن و یک مرد) توموری در زاویه پلی-مخچه ای با مشخصات شوآنوم عصب هشت جمجمه ای (آکوستیک نورینوم) در همان سمت درگیر دیده شد. در یک بیمار مرد 45 ساله، ضایعات هیپرسیگنال متعدد در T2 وتصاویر FLAIR (Fluid-Attenuated Inversion Recovery) که در T1و(Proton Density) PD هیپو تا ایزوسیگنال بودند در پل مغزی، نیمکره چپ مخچه و پایک میانی مخچه وجود داشت که بیشتر منطبق با فرآیندهای عفونی، کارسینوماتوز یا لنفوماتوز بود. در دو مورد دیگر ماستوئیدیت رؤیت شد. در یک بیمار تغییر میکرواسکولار زیرقشری و اطراف بطنی، احتمالا ناشی از میگرن بود و ارتباطی باSD نداشت. در یک بیمار MRI طبیعی بود اما نتیجه غیرطبیعی درBAEP دال بر نوروپاتی شنوائی بدست آمد.
    نتیجه گیری
    در بررسی عوامل کاهش شنوائی ناگهانی در بیماران، MRI می تواند ضایعات ساختاری مسئول را شناسائی کند.
    کلیدواژگان: تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی(ام آر آی)، عصب دهلیزی حلزونی، کاهش شنوایی ناگهانی، نورینوم آکوستیک
  • مرجانه زرکش، طاهره رستمی صفحه 83
    مقدمه
    لارنگومالاسی شایع ترین علت استریدور در نوزادان از بین مالاسی راه های هوایی است که می تواند همراه با ریفلاکس گاستروازوفاژ باشد. از طرفی تاکنون موارد معدودی از اختلال بلع در نوزادانی که بیماری زمینه ای ندارند، گزارش شده که بعضا همراه با لارنگومالاسی و ریفلاکس هم بوده است. هر سه این اختلال ها می توانند سبب بروز FTT و بستری مکرر نوزاد و شیرخوار شود. درمان بموقع سبب کاهش عوارض در بیماری می شود. در این مقاله یک نوزاد دچار لارنگومالاسی شدید و اختلال بلع با ریفلاکس را که نیاز به مداخله جراح پیدا کرد، معرفی می کنیم تا توجه پزشکان را به سیر بالینی این اختلال ها از لحظه تولد تا ترخیص جلب کنیم. معرفی مورد: بیمار نوزاد پسر ترم حاصل زایمان طبیعی و بدون مشکل خاص طی دوران جنینی از پدر و مادر غیرمنسوب بود که با وزن تولد 3100 گرم و آپگار مناسب بدنیا آمد که پس از تولد در اتاق زایمان دچار استریدور خفیف دمی و رترکشن زیردنده و بالای استرنوم شده، به بخش مراقبت ویژه نوزادان منتقل شد. با انتوباسیون علائم وی بهتر شد سپس، چندین بار طی 5/2 ماه اول تولد انتوبه شد. وی به طور مکرر دچار پنومونی می شد که سرانجام با درمان ریفلاکس وضعیت ریه اش بهبود یافت. به دلیل ناتوانی در بلع، شیر گاواژ می شد ولی به رغم دریافت کالری کافی دچار FTT هم شد. در 5/2 ماهگی با تراکئوستومی وضعیت تنفسی وی بهبود یافت و در 3 ماهگی گاستروستومی شد. در 100 روزگی با حال عمومی خوب مرخص شد. زمان گزارش 10 ماهه و با وزن 9 کیلوگرم بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه بعید است که لارنگومالاسی از بدو تولد علامت دار شود ولی باید همواره آن را به عنوان یک علت احتمالی دیسترس تنفسی از اتاق زایمان مد نظر داشت. گزارش دیسترس تنفسی از بدو تولد به همراه استریدور، ناتوانی در بلع شیر، پنومونی مکرر و FTT در نوزاد بدون بیماری زمینه ای، باید شک پزشک را به وجود همزمان اختلال بلع و لارنگومالاسی برانگیزاند که هر دوی این اختلال ها می تواند همراه ریفلاکس گاسترو ازوفاژ هم باشد. در صورت پاسخ ندادن به درمان طبی و مورد انتظار، نیاز به مداخله جراحی وجود خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اختلالات بلع، رفلوی معده به مری، لارنگومالاسی، نوزاد
|
  • Page 1
    Introduction
    The liver played an important role in the metabolism of thyroid hormones and was involved in their conjugation, excretion and peripheral deiodination in synthesizing Thyroid Binding Globulin (TBG). Thus liver dysfunction can be influenced thyroid function.
    Objective
    Determine the changes of thyroid functional tests in patients with liver cirrhosis due to hepatitis B and C and correlation of thyroid hormone levels with severity of liver dysfunction.
    Materials And Methods
    Sixty Four Cirrhotic patients due to hepatitis B and C referring to Razi hospital were studied during 2007-2009 years. Data were collected by prepared questionnaire. Thyroid hormone levels were measured in a unit laboratory. Liver dysfunction was scored by MELD and child pugh scoring systems. Mann-Whitney U, chi square and kruskal wallis test were used for measuring severity of liver dysfunction.
    Results
    Among 64 patients, (42 patients were male and 22 patients were female). Mean age of patients was 55.03±12.05. Level of TT3 TT4 and FT3 had decreased in the majority of patients, TT3, TT4 and FT3 levels. There was a correlation between level of TT3 and severity of liver dysfunction base on Child score (p=0.0001) and MELD (p=0.02).There was a reciprocal correlation between TT3 level and probability of the history of digestive systems bleedings, Ascites and encephalopathy (P=0.01, P=0.011, P=0.009). It means that when TT3 level was low probability of this complication was high.
    Conclusion
    This study showed that liver disease is accompanied by changes in thyroid hormone levels specially decrease the level of TT3, TT4, FT3 and it is indicated that TT3 level can be used as liver function index in cirrhotic patients due to hepatitis B and C.
  • Page 9
    Introduction
    Study of normal morphological features of the skull with precise measurement methods is named Cephalometry. The most important dimension of cephalometric is height and width of head. Occipital flattening is common among Guilanian people, so cephalometric measurements and use of cephalic index is necessary for detailed evaluation of morphological specifications of their skulls.
    Objective
    To evaluate the probable differences of Guilanian cephalic index with other studies.
    Materials And Methods
    In this prospective descriptive study 190 patients were selected among all Guilanian people with AP and lateral skull x-rays referring to inpatient or outpatient wards of Poorsina hospital in Rasht, Cephalic index was statistically evaluated after ruler measurement and calculation of percentage of maximal head width and maximal head length relation, in skull x-rays.
    Results
    Among 190 Guilanian people 151 persons were male and 39 persons were female. The mean age of them was 31.8 years. Mean of maximal head width and length were 15.358±1 and 17.752±1.1cm respectively. Mean cephalic index was 86.4±4.4 in the Brach cephalic range. Ninety percent of cases had Brach cephalic and 10% had mesocephalic skull, without any dolichocephalic skull.
    Conclusions
    In this study brachycephaly is common among Guilanian adults, like other studies. There is differences between the results of this study with other world studies (the mesocephalic skulls are the prominent type), but there is no difference with studies on other areas of Iran.
  • Page 15
    Introduction
    Various frequencies of the mtDNA mutations have been reported from different population world wild. Three mitochondrial DNA (mtDNA) mutations including A1555G, A 3243G, and A7445G which occurred in MTRNR1, MTTL1 and MTTS1 genes were considered as the main causes of mitochondrial hearing loss in some populations.
    Objective
    To determine the frequency of the A1555G, A3243G, and A7445G mutations in nonsyndromic sensorineural hearing loss subjects in Gilan.
    Materials And Methods
    Forty six subjects with nonsyndromic sensorineural hearing loss were screened by provided questionnaire and audiogram from Gillan Welfare Organization. PCR-RFLP procedure was used in order to presence the MtDNA of A1555GA 3243G and A7445G mutations and was confirmed by subsequent direct sequencing.
    Result
    There was no MtDNA of A1555G, A3243G and A7445G mutation in the cohort study of 46 deaf individuals. Investigation of PCR-RFLP of the MTTL1 gene for existence A3243G mutation lead to identification a G3316A variant that destroyed other restriction site, in the other site of PCR fragment.
    Conclusion
    Our finding indicated that possibility the association of mitochondrial mutations with deafness is very low in deaf subjects in north of Iran. According to existence the G3316A that its pathogenesis in relation to hearing loss phenotype has not stabilized, the frequency of G3316A is 1.46% that can be had highlights role of mitochondrial mutation in deafness.
  • Page 22
    Introduction
    Intrauterine Growth Retardation (IUGR) is defined as approximate weight of embryo being less than the ten percentile. Some of the factors contributing to the IUGR are as follow: The mother history of chronic diseases, the mothers BMI, the trends of mother weight gain at the time of pregnancy, the mother’s age at the time of pregnancy, the mothers job, various embryonic infections, placenta and uterine disorder.
    Materials And Methods
    This cross-sectional, descriptive-analytical study was performed on pregnant women referring to the prenatal clinic of Baghiyatollah hospital at the years of 2009 and 2010. Fifty hundred four pregnant women, between the age of 18 and 35 years were examined as available, these following variable were surveyed: The mothers age at the time of delivery, the mothers BMI at early pregnancy, the mothers weight gain during pregnancy, the mother history of chronic diseases, the age of pregnancy, the mothers job and education, blood group and RH, gravid, the interval of deliveries, gender of newborn with IUGR. Data was analyzed by SPSS, chi-square and the logistic regression model.'
    Results
    60.3% had normal BMI, 29.2% had BMI higher than normal, and 10.5% had BMI lower than normal. 50% had normal weight gain, 31.7% had weight gain higher than normal, 13.1% had weight again lower than normal, 10.3% had a chronic disease, 15.1% were employed and 83.3%of women were educated. There was a significant relationship among the mothers BMI at the beginning of pregnancy, the rate of mothers weight again during pregnancy, the mothers history of chronic disease, the mothers job and the newborns gender with IUGR.
    Conclusion
    Probability of IUGR is higher in woman whose weight gain was lower than normal rang, female newborn and housekeeper mothers. There is a direct link between IUGR and the history of chronic disease in mothers.
  • Page 29
    Introduction
    The b-carbolines harmane, harmine and norharmane are the members of Harmala,s alkaloids group (Peganum harmala, Zygophillaceae). The b-carboline alkaloids adjoined to benzodiazepine site of the γ-aminobutyric acid type A (GABAA). These alkaloids also inhibited cyclooxygenase and lipoxygenase activities. These findings showed that the b-carbolines should be able to reduce writhing nociceptio induced by acetic acid- in mice.
    Objective
    To assess the effects of acute treatment with harmane, norharmane and harmine on the writhing induced by acetic acid in mice.
    Materials And Methods
    The experiments were carried out on male BALB/C mice (20-25g). Intraperitoneal (I.p) injection of acetic acid (0.6%) was performed in order to cause writhing behavior. This behavior was recorded by direct observation for a 30-minutes period. Decrease of writhing count is indicative of an anti-nociception. In order to avoid the possibility of a physicochemical interaction between them, Drugs were administered on opposite sides of peritoned.
    Results
    Intraperitoneal (I.p) injection of Harmane (5-20mg/kg) on 6-9 mice, norharmane (5-15mg/kg) on 8-9 mice and harmine (10-15mg/kg) on 8-9 mice in per group decreased the writhing behavior significantly (P<0.0001, P<0.0003 and P<0.0016, respectively). The inhibitory effects of the mentioned drugs were antagonized by flumazenil (2 mg/kg)
    Conclusion
    Effects of harmane, norharmane and harmine on writhing response may be mediated through an inverse agonistic mechanism located in the benzodiazepine receptors.
  • Page 38
    Introduction
    One of the most important issues which affected on efficiency of academic staff members and particularly on teaching and learning process is stress.
    Objective
    Survey the stress resources on academic staff members in Guilan University, Guilan Medical Sciences University and Islamic Azad University.
    Materials And Methods
    Since first month of 2007 to the end of the 2008, 186 academic staff members in Guilan University, Guilan University of Medical Sciences and Islamic Azad University were selected base on kerjesy and Morgan and cluster sampling. Robbins and MacKay questionnaire were used for collecting information related to the different variables in the present research. This questionnaire consisted of two different parts which included 20 items about signals of vocational stress which was covered three months ego and 50 items which investigated vocational stress and vocational experiences in one year ego.
    Results
    In general, academic staff members had stress signals and resources in medium rate. But this signal in male staff is more than female. Although, in some part of the results, there was no significant difference among three mentioned universities, but there was a significant difference in other findings of individual characteristics such as gender, study and number of children with vocational stress resources in two different gender of staff members.
    Conclusions
    According to the results, majority of academic staff members had stress in medium rate. There was a significant difference between male and female academic staff members, So that, male academic staffs showed more stress with respect to the type of university, study and stress resources.
  • Page 48
    Introduction
    Family Physicians (FPs) played a responsible role as the manager of health team for using of potentials promotion and conserve the health in their protege population. Family physicians Satisfaction can be effect on efficacy, quantity and quality of health services.
    Objective
    To evaluate the level Satisfaction of family physicians (FPs) about effective factors on activation of FP program in medical universities in northern provinces of Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive- analytic study was performed on rural regions and towns with population under 20000 persons in the universities of Golestan, Mazandaran, Bobol and Guilan in 2008. At first 20% of health centers which applied family physician program were selected by randomized systematic selection, 160 FPs were interviewed by questionnaire in each center. Data was analyzed by Chi-square, Fishers Exact and kendalls Test in SPSS.
    Results
    Among 160 FPs, 92 persons (55.4%) were male, 132 persons (79.5%) were married. Mean age of them was 34.5±4.95 years, mean records of their services was 32±9.79 months. Mean of their protégé population was 4285±1338.persons. Level of FPs satisfaction was low about the function of district health center, specialists between the second level of referral system and the people with rural assurance,there was a significant difference between the mentioned universities (about these factors). But the Level of FPs satisfaction was high about the health team.
    Conclusion
    According to the results the managers of district health center must promote the programs and increase the coordination between first and second levels for presentation of health services
  • Page 56
    Introduction
    ALuminium Phosphide (ALP) or rice tablet is one of the most commonly used pesticides in agriculture. Exposure of ALP with water, moisture and gastric acid produced phosphine gas (PH3) that caused to poisoning. Several histopathogical researches have shown edema, congestion, and leukocyte infiltration in different organs. More pathological researches are obviously required to describe the mechanism of poison affects on cells.
    Objective
    To determine the histopathological findings in autopsy of liver, myocardium, and lungs of poisoned patients with rice tablet.
    Materials And Methods
    This retrospective descriptive study was conducted on 80 poisoned patients with phosphine in the histopathology department of the legal medicine organization of Guilan in the years of 2001-2006. Stained sections of the liver, myocardium and lungs of poisoned patients were reviewed and histopathological findings were recorded. Data were analyzed by SPSS Ver.15 software.
    Results
    According to the data analysis, 60% of patients were male and the rest (40%) were female. Mean age was 31.45 years. Histopathological findings in liver were: Sinusoidal congestion (45%), fatty liver changes (20%), congestion of central vein (15%), fine cytoplasmic vacuoles (10%), PMN leukocyte clusters in Sinusoids (7%), nuclear fragmentation (2%), centri lobular necrosis (1%). Histopathological findings in myocardium were: congestion (86%), necrosis (7%) and leukocyte infiltration (7%). Histopathological findings in lungs were: edema (42%), congestion (33%), hemorrhage (11%), atelectasia (11%), capillary dilatation (2%), and thickening of alveolar septae (1%).
    Conclusion
    In this study, it was discovered that the most common histopathological finding in liver of poisoned patients with phosphine were sinusoidal congestion and fatty liver changes. Meanwhile, edema and congestion were the most common in autopsy of lungs. Congestion was the mostly-observed histopathological finding of myocardium.
  • Page 64
    Introduction
    Obesity is one of the most common nutritional disorders in the world, clearly associated with metabolic disorder. Prevalence of children and adolescents obesity has increased due to increasing the prevalence of type two diabetes in the last decades.
    Objective
    To determine the impaired glucose tolerance and insulin resistance of obese children and adolescents.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was conducted on obese children and adolescents who were referred to endocrine clinic of children hospital in Tabriz, from April 2007 till March 2008. One hundred ten obese children and adolescents were studied with BMI over than 95 percentile base on age and sex. OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) was performed immediately, 30, 60, 90, and 120 minutes after ingestion of glucose (1.75gr/kg). Insulin resistance was examined by HOMA index.
    Results
    Among 110 obese children and adolescent, prevalence of impaired glucose tolerance was 9.1% and insulin resistance was 28.2% and Type2 diabetes did not observe. There was a significant difference in glucose 120min (p=0.003) and insulin 120min (p<0.001) in patients with IGT (Impaired Glucose Tolerance) as compared with other obese children and adolescents. Insulin resistance in IGT was more than other and there was a significant difference between them (p=0.03).
    Conclusion
    Obesity in children and adolescents is associated with increasing the risk of IGT and insulin resistance. OGTT versus fasting glucose can be a useful predictor for them.
  • Page 71
    Introduction
    Today, HIV infectious and IV drug abusers have a near relationship; especially IV is an important matter in IRAN. A big number of abusers suffered from HIV and capable to psychiatric disorder.
    Objective
    Evaluation of Depression Frequency in HIV Positive and HIV Negative among IV Drug Abusers.
    Materials And Methods
    In a cross sectional, descriptive study, frequency of depression was evaluated between HIV positive and HIV negative among IV drug abusers. Twenty hundred seventy drug abusers (90 HIV+, 180 HIV-) were enrolled in the study. Data was collected by Beck Depression Inventory (BDI) questionnaire for depression and checklist for demographic features.
    Results
    Mean average age of starting injection was 38.25±7.1 years old. Frequency of depression in HIV positive individuals was 79% and 7.8% of them had major depression but in HIV negative individuals, 60% suffering from depression and 7.1% of them had major depression.
    Conclusion
    Frequency of depression among HIV positive individuals is more than HIV negative individuals. So is suggested to pay more attention and better evaluation on psychiatric disorder of IV drug abusers with HIV.
  • Page 77
    Introduction
    Sudden deafness (SD) is one of the major complaints of patients who referred to otolaryngology or neurology clinics. Most of the cases have idiopathic etiology; but some of them have other causes that must be diagnosed by appropriate diagnostic modalities such as Magnetic Resonance Imaging (MRI). In this study, we showed the findings of MR Imaging in 32 patients with SD.
    Objective
    Determination of MRI findings in sudden sensorineural hearing loss.
    Materials And Methods
    We had performed gadolinium enhanced brain MRI, along Brainstem Auditory Evoked Potentials (BAEP) before treatment in 32 patients with SD referring to ENT Clinics of Kashani hospital in Isfahan and Amiralmomenin hospital in Rasht from August 2005 to September 2008 and were analyzed their results.
    Results
    Abnormal findings in MRI were reported in 6 cases (19.35%). In 3 cases (2 females, 1 male) were found cerebello-pontine angle tumors in the same side of suggesting 8th cranial nerve schwannoma (acoustic neurinoma). In one 45 years old male were found multiple hyperintense lesions in T2 and FLAIR that were hypo to isosignal in T1 and PD in pons, left cerebellar hemisphere and middle cerebellar peduncle that were more compatible with infectious, carcinomatous or lymphomatous processes and in 2 other cases, inflammatory process in mastoid regions, like mastoiditis were seen. Subcortical and periventricular lesions were found in one patient, compatible with migrainous changes and without any relating to SD. In one case MRI was normal but were found abnormal BAEP findings which indicatived an auditory neuropathy.
    Conclusions
    In the investigation of the etiology of SD in patients, MRI is an invaluable instrument and can identify and clear up structural causes of sudden deafness.
  • Page 83
    Introduction
    Laryngomalcia is the most common cause of stridor between airways malacia in neonates.It can be accompanied by gastroesophageal reflux. Few cases of swallowing dysfunction were reported in neonates with no underlying disorders some of them had laryngomalacia and reflux too. All three causes can lead to neonatal or infantile FTT or recurrent hospitalization. Timely treatment decreased complications of diseases; we reported a case of a newborn that contracted severe laryngomalcia, swallowing dysfunction and gastroesophageal reflux which needed surgery, in order to attract physicians’ attention to the aspect and clinical process of these complications, from birth to discharge. Case Report: Patient was a full term baby boy who was born by normal vaginal delivery without special problem in his fetal status. His parents were not relative. His birth weight was 3100gr and he had appropriate apgar scores, he contracted mild respiratory stridor, subcostal and upper sternal retraction after birth at the delivery room and was referred to NICU. After intubation his signs eliminated, he was intubated several times during the first 2.5 months after birth. He got pneumonia repeatedly and his lung condition improved with reflux treatment. Because of disability in swallowing, milk was gavage for him. But in spite of enough intake calories, he contracted FTT. His respiratory condition improved with tracheostomy in 2.5 months, and gastrostomy was done in 3 months old. He released with a good condition in 100 days old. He was 10 months and his weight was 9kg.
    Conclusion
    Although, it is impossible that laryngomalacia have got signs at birth but it should be concerned as probable cause of respiratory distress in labor room. A report of respiratory distress at birth in company with stridor, disability in milk ingestion, recurrent pneumonia and FTT (without co-existing disease) should get physiscians suspicious of coincident swallowing dysfunction and laryngomalacia. Both two disturbances can be accompanied by gasteroesophageal reflux too. If there was no response to expected medical management, surgical interventions should be necessary.