فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 77 (بهار 1390)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 77 (بهار 1390)

  • 100 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/01/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید عابدیان، یوسف یوسف زاده، هادی حسن نیا صفحه 1
    مقدمه
    سلول های دندریتیک، سلول های حرفه ای عرضه کننده آنتی ژن هستند که پیام های تنظیمی ضروری برای شروع پاسخ های ایمنی به وسیله لنفوسیت های T را فراهم می کنند. این سلول ها در تعامل با سلول های T تنظیمی(Regulatory) نقش مهمی در درمان بیماری ها دارند.
    هدف
    بررسی اثر سایتوکاین (Transforming growth factor β)TGF-β1 در تمایزسلول های دندریتیک و نیز توانایی این سلول ها در گسترش سلول های T تنظیمی (T regulatory)در محیط کشت سلولی.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی از 5 نفر داوطلب، نمونه گیری انجام شد و سلول های تک هسته ای خون محیطی آنها با استفاده از محلول فایکول جدا شدند. سلول های دندریتیک از سلول های منوسیت خون محیطی با استفاده ازسایتوکاین های 1± GM-CSF،IL-4ٰTGF-β در مقابل شاهد تولید شدند و میزان تکثیر سلول های T در واکنش مختلط لکوسیتی با سلول های دندریتیک تولید شده ارزیابی شد. با استفاده از فلوسیتومتری، درصد سلول هایCD4+CD25+ T، CD14 و شاخص های سطحی سلول های دندریتیک تعیین شد.
    نتایج
    در این مطالعه سلول های دندریتیک در حضور سایتوکاین TGF-β1 و بدون این سایتوکاین تولید شدند. میزان تکثیر سلول های T در واکنش مختلط لکوسیتی با سلول های دندریتیک متأثر از TGF-β1 در مقایسه با کنترل کاهش داشته است و به علاوه تعداد سلول های TCD25+ در محیط کشت سلولی حاوی سلول های دندریتیک تمایز یافته با TGF-β1 افزایش 27درصدی داشته است(p<0.05).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مولکول های TGF-β1 با اثر بر سلول های دندریتیک سبب ایجاد سلول هایی با توان مهار پاسخ های سلول هایT در واکنش مختلط لکوسیتی شد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق به نظر می رسدکه این سلول ها می توانند نقش مهمی در جلوگیری از واکنش های ناخواسته ایمنی در محیط آزمایشگاهی داشته باشند.
    کلیدواژگان: آزمون کشت مختلط لنفوسیت، سلول های دندریتی، عامل بقای رشد متغیر، لنفوسیت های تی
  • فرنوش فلاح زاده، عاطفه یوسفی، آذر پارسافر صفحه 8
    مقدمه
    ایجاد تطابق و به هم رساندن لبه ای در حفره های کلاس V(CLV) و شناخت بهترین ماده ترمیمی برای کاهش میزان ریز نشت در آنها یکی از چالش های مهم در دندانپزشکی ترمیمی است.
    هدف
    بررسی ریزنشت سه نوع کامپوزیت و یک گلاس اینومر تغییر یافته با رزین در حفرات CLV.
    مواد و روش ها
    در سطح باکال 32 دندان پرمولر حفرات CLV، به صورتی تراشیده شد که لبه الکوزالی حفره در مینا و لبه جینجیوالی آن در عاج قرار داشته باشد. دندانها به چهار گروه 8 تایی تقسیم و با مواد زیر طبق توصیه کارخانه سازنده(3M) ترمیم شدند: گروه اول: کامپوزیت میکروهیبرید (Z250)، گروه دوم: کامپوزیت نانوفیل (Supreme)، گروه سوم: کامپوزیت Flowable و گروه چهارم: گلاس اینومر تغییر یافته با رزین (Vitremer). نمونه ها پس از ترموسیکل، در محلول 50 درصد وزنی نیترات نقره به مدت 4 ساعت و سپس در محلول ظهور به مدت 8 ساعت قرار داده شدند و پس از برش باکولینگوالی با استریومیکروسکوپ بررسی شدند. درجه ریزنشت ثبت و یافته ها با دو آزمون آماری Kruskal- wallis و mann- whitney ارزیابی شد.
    نتایج
    در هیچ کدام از نمونه ها ریزنشت در لبه مینایی وجود نداشت. در لبه عاجی، Vitremer و کامپوزیت Flowable به ترتیب کمترین و بیشترین میزان ریزنشت را داشتند (05/0< P). بین گروه های دیگر در لبه عاجی تفاوت معنی دار وجود نداشت.
    نتیجهگیری
    بهترین نتایج از لحاظ کاهش ریزنشت در لبه عاجی، مربوط به vitremer و ضعیفترین آنها مربوط به کامپوزیت flowable بود.
    کلیدواژگان: میکرولیکیج، کلاس V، کامپوزیت، گلاس آینومر
  • عباس ابوالقاسمی، عباس ابوالقاسمی، محمد نریمانی، عادل زاهد صفحه 15
    مقدمه
    واکنش پذیری و راهبردهای تنظیم هیجان منفی، احتمال سوء مصرف مواد را بالا می برد. همچنین افرادی که نمی توانند برانگیختگی های خود را کنترل کنند احتمالا در معرض خطر سوء مصرف مواد بیشتری قرار می گیرند.
    هدف
    مقایسه راهبردهای تنظیم هیجان در سوء مصرف کنندگان دارای واکنش پذیری بالا و پایین.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه مقطعی- تحلیلی است. آزمودنی های پژوهش شامل 100 نفر بودند که از میان مراجعه کنندگان به مراکز ترک اعتیاد شهرستان اردبیل با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و شاخص واکنش پذیری بین فردی استفاده شد. داده های پژوهش با آزمون تحلیل واریانس چند متغیری(مانوا) تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که سوء مصرف کنندگان مواد دارای واکنش پذیری بالا از راهبردهای تنظیم هیجان منفی و سوء مصرف کنندگان مواد دارای واکنش پذیری پایین از راهبردهای تنظیم هیجان مثبت بیشتری استفاده می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی بیان می کند که واکنش پذیری بالا و استفاده از راهبردهای تنظیم هیجان منفی بیشتر، از عوامل خطرزا برای سوء مصرف مواد است.
    کلیدواژگان: اختلالات مرتبط با مواد، هیجان ها
  • نادر حاجلو، ناصر صبحی قراملکی، مرتضی رهبرطارمسری، مرجان حقیقت گو صفحه 23
    مقدمه
    کمال گرایی به عنوان سبک شخصیتی در نظر گرفته می شود که در آن افراد برای انجام اعمال بدون نقص تلاش زیادی کرده و معیارهای بالایی برای ارزیابی رفتار در نظر می گیرند. همچنین، فرسودگی شغلی متغیر دیگری است که می تواند در اثر کمالگرایی ناسازگار فرد تشدیدشده و پیامدهای نامطلوبی بوجود آورد. از این رو اگرچه کمالگرایی در مشاغلی چون پرستاری می تواند در ارائه ی خدمات درست و کافی مطلوب به نظر برسد، اما همین ویژگی می تواند منجر به تشدید مشکلاتی چون فرسودگی شغلی در کارکنان و پرستاران شود.
    هدف
    بررسی رابطه ی کمالگرایی و فرسودگی شغلی در 344 پرستار شهرستان رشت در سال 1387.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی 344 پرستار از بیمارستان های رازی، حشمت، ولایت، پورسینا و امیرالمومنین به صورت تصادفی- خوشه ایانتخاب شدند. برای بررسی کمالگرایی «پرسشنامه کمال گرایی چندبعدی فراست» که دربرگیرنده ی 4 بعد مثبت و 2 بعد منفی کمالگرایی است را به کار رفت و در بررسی فرسودگی شغلی از «پرسشنامه ی فرسودگی شغلی مسلچ و جکسون» استفاده شد. برای تحلیل داده ها هم ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و مانوا بکار رفت. فرضیه ی ما این بود که فرسودگی شغلی با ابعاد منفی کمالگرایی رابطه ی مثبت و با ابعاد مثبت کمالگرایی رابطه ی منفی دارد.
    نتایج
    نتایج ضرایب همبستگی نشان داد، فرسودگی شغلی رابطه ی منفی ای با ابعاد انتظار پدر و مادر، معیارهای شخصی و سازماندهی دارد(به ترتیب: 131/-0، 132/0، 227/0-، 05/0P<) نتایج تحلیل رگرسیون هم نشان داد که تنها، بعد سازماندهی، توانایی پیش بینی متغیر فرسودگی شغلی را دارد(555/3-=t، 197/0- Beta=). بررسی متغیرهای جانبی چون سن نشان داد که سن به عنوان متغیر پیش بینی کننده در ارتباط با متغیر ملاک کمال گرایی در دو گروه جوان تر معنی دار بوده است(p<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که با تقویت ابعاد مثبت کمالگرایی چون سازماندهی و معیارهای شخصی می توان فرسودگی شغلی را کاهش داد. همچنین، افراد در اوایل تا اواسط سال های کاریشان کمالگراتر هستند. از این رو شاید بهتر باشد که کمالگرایی این گروه سنی جوان تر را به سمت درست و ابعاد مثبت آن هدایت کرد.
    کلیدواژگان: پرستاران، فرسودگی شغلی، کمالگرایی
  • محمد جعفر مدبرنیا، علی ایمانی، سید علیرضا میرصفای مقدم، فریبرز منصور قناعی، مسیح صدیق رحیم آبادی، محمود یوسفی مشهور، فرحناز جوکار صفحه 31
    مقدمه
    اختلال روانپزشکی در بیماران دچار سندرم روده تحریک پذیر(IBS) شایع است ولی فراوانی آن در جوامع مختلف متفاوت است.
    هدف
    تعیین فراوانی اختلال روانپزشکی (اضطراب – افسردگی) در بیماران دچار IBS در استان گیلان(رشت).
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی، 256 بیمار IBS که معیارهای ROM III را داشتند، انتخاب و از نظر اختلال روانپزشکی در دو مرحله ارزیابی شدند. در مرحله اول، افراد با پرسشنامه GHQ28 غربال شدند. در مرحله دوم، کسانی که نمره معادل یا بیش از 23 کسب کرده بودند با مصاحبه نیمه ساختار یافته روانپزشکی ارزیابی شدند و متغیرهای جمعیت شناختی آنها از قبیل سن، جنس، تاهل، میزان تحصیل و اشتغال در پرسشنامه ای که به همین منظور طراحی شده بود ثبت شد. 05/0>α از نظر آماری معنی دار تلقی شد.
    نتایج
    از 256 نفر دچار IBS، 30 نفر (7/11%) بدون علایم یا نشانه های روانپزشکی بودند و 226 نفر، (83 مرد و 143زن) درجه هایی از مشکلات روانپزشکی داشتند. پس از مصاحبه نیمه ساختاریافته روانپزشکی، 190 نفر (2/74%) دچار اضطراب– افسردگی بودند.]89 نفر اختلال اضطرابی، 41 نفر اختلال افسردگی و 60 نفر هم ابتلایی اختلال اضطراب- افسردگی[. در اختلال اضطرابی، اختلال اضطراب فراگیر (7/53%) و در اختلال افسردگی، دیس تایمی (5/53%) بیشترین فراوانی را داشت. در مقایسه بیماران با اختلال اضطراب- افسردگی (190نفر) و افراد نرمال (66 نفر)، جنس (019/0P=)، شغل (002/0 P=) و شدت IBS (001/0 p<) تفاوت های آماری معنی دار نشان داد.
    نتیجه گیری
    اگرچه نیاز به مطالعه آتی برای تعیین ارتباط متغیرهای جمعیت شناختی و انواع IBS با اختلال روانپزشکی وجود دارد ولی به نظر می رسد که توجه به این اختلال روانپزشکی در بیشتر بیماران IBS در درمان آنها کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، سندرم روده تحریک پذیر
  • فاطمه یونسی، موسی کافی، دکترکیوان امینیان، دکترعباس قنبری صفحه 40
    مقدمه
    سندرم روده تحریک پذیر (IBS) شایع ترین بیماری گوارشی در طب بالینی است که به دلیل نداشتن مبنای زیست شناختی مشخص، بیشتر نقش علل روانشناختی در ایجاد آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    هدف
    مقایسه ویژگی های شخصیت در سه گروه بیماران با غلبه اسهال، یبوست، تناوب اسهال- یبوست و بررسی جنس، سابقه خانوادگی بیماری و مدت ابتلا.
    مواد و روش ها
    85 بیمار با نمونه گیری تصادفی طبقه ای زمانی انتخاب شدند. این گروه شامل 21 بیمار با غلبه اسهال، 30 نفر با غلبه یبوست و 34بیمار با تناوب غلبه اسهال- یبوست بودند. تشخیص IBS برای بیماران توسط پزشک متخصص گوارش پس از آندوسکوپی و ارزیابی های بالینی طبق ملاک ROME تایید شد. برای بررسی ویژگی های شخصیت آزمودنی ها از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت NEO ساخته مک کرا و کاستا استفاده شد. دیگر گروه ها و نیز ویژگی های جمعیت شناختی از طریق پرسش های تنظیم شده در ابتدای پرسشنامه اصلی شخصیت، تعیین و گروه ها از یکدیگر تفکیک شدند.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که سه گروه بیمار با غلبه اسهال، یبوست و تناوب اسهال- یبوست از لحاظ ویژگی های شخصیت تفاوت معنی داری با یکدیگر ندارند. بیماران دارای سابقه خانوادگی IBS نسبت به آن هایی که به عنوان اولین نفر در خانواده دچار می شدند در برون گرایی نمره بیشتری کسب کردند و کسانی که بیش از 6 ماه دچار بودند و افرادی که تجربه استرس داشتند(نسبت به افرادی که کمتر از 6 ماه بیمار بودند و آن-هایی که استرس کمتری داشتند) در خرده مقیاس روان رنجور خویی نمره بیشتری بدست آوردند.
    نتیجه گیری
    عوامل روانشناختی در چگونگی تجربه IBS در بیماران نقش دارد. روان رنجورخویی ممکن است با چگونگی تجربه بیماری(همراه با استرس و تجربه طولانی بیماری) ارتباط داشته باشد. بنابراین، ویژگی های شخصیتی به عنوان یکی از عوامل مهم روانشناختی در بهبود این بیماران باید توسط روانپزشکان و متخصصان به طور جداگانه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، شخصیت
  • حسین همتی، محمدرضا مقدم نیا، مریم شکیبا، علی رودباری، شاهرخ یوسف زاده چابک، سیامک ریماز صفحه 49
    مقدمه
    انسداد در ابتدای شریان کاروتید داخلی شایع ترین علت حوادث عروقی مغز است. در صورت انتخاب صحیح بیماران، می توان اندآرترکتومی شریان کاروتید را با در نظر گرفتن عوارض و مرگ ومیر قابل قبول برای پیشگیری از عوارض عروقی مغز بکار برد. با توجه به وابستگی این عوارض به امکانات و تجربه در بخش جراحی، باید این بخش ها از نظر صلاحیت و میزان عوارض مرتبط با انجام این نوع عمل ارزیابی شوند.
    هدف
    بررسی عوارض و مرگ و میر پس از اندآرترکتومی شریان کاروتید در بیماران دچار تنگی کاروتید در بخش جراحی بیمارستان رازی رشت از اول مهرماه 1385 تا پایان سال 1388.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 51 بیمار تحت عمل جراحی اندآرترکتومی شریان کاروتید مراجعه کننده به بخش جراحی بیمارستان رازی رشت مورد بررسی قرار گرفتند. افراد پس از ترخیص تا یک ماه بعد مورد پیگیری قرار گرفته، عوارض و مرگ ومیر پس از اندآرترکتومی کاروتید بیماران در مدت بستری و تا یک ماه پس از آن ثبت گردید.
    نتایج
    میانگین سنی بیماران 69/66 با انحراف معیار 33/10 بود. 35 نفر مرد و 16 نفر زن بودند. در 25 بیمار کاروتید چپ و در 26 بیمار کاروتید راست مورد عمل قرار گرفت. مرگ ومیر 1 مورد(96/1%)، عارضه در بیماران بدون علامت یک مورد(96/1%)، عارضه در بیماران با Transient Ischemic Attack یک مورد و در بیماران دچار Cerebro Vascular Accident صفر بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده میزان مرگ ومیر پس از جراحی اندآرترکتومی کاروتید در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی گیلان در مقایسه با NASCET قابل قبول است. برای ارزیابی کیفیت جراحی این مراکز نتایج جراحی باید تحلیل و ثبت شود.
    کلیدواژگان: اندآرترکتومی کاروتید، تنگی کاروتید، عوارض پس از عمل جراحی، میزان مرگ و میر
  • کامران اسدی، محسن مردانی صفحه 55
    مقدمه
    نیمه دررفتگی سر رادیوس از علل شایع مراجعه کودکان زیر 7 سال به مرکز اورژانس در اثر کشیدن مچ دست آن ها توسط والدین است. مقایسه ای بین شیوه جااندازی سوپینیشن مچ دست همراه با فلکشن آرنج به عنوان روش متداول با روش هیپرپرونیشن در جااندازی نیمه دررفتگی سر رادیوس (آرنج کشیده شده).
    هدف
    مقایسه بین روش کلاسیک برون گرایی توأم با خمیدگی در جااندازی نیمه دررفتگی سر رادیوس در کودکان زیر 7 سال مراجعه کننده به بیمارستان پورسینا بین سال های 1382 تا 1387.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی است که کودکان بین سنین 7-1 سال که به دلیل تشخیص بالینی آرنج کشیده شده بین سال های 1382 تا 1387 به اورژانس ارتوپدی بیمارستان پورسینا مراجعه کرده بودند بررسی شدند. بیماران به طور تصادفی تحت درمان با یکی از دو شیوه مذکور قرار گرفتند و هر 5 دقیقه از نظر برگشت عملکرد اندام تحت معاینه قرار گرفتند. روش اولیه بعد از 15 دقیقه، اگر عملکرد اندام باز نگشته بود، تکرار شد. عدم موفقیت درمان، 30 دقیقه پس از تلاش اولیه، منجر به تغییر روش جااندازی به روش دیگر می شد. روش جایگزین 15 دقیقه بعد در صورت عدم موفقیت تکرار و اگر هر دو روش ناموفق بود، آنگاه رادیوگرافی آرنج از نظر وجود آسیب های دیگر انجام می شد. پس از جمع آوری داده ها، تحلیل آماری با کمک آزمون های کای اسکوئر و تی-تست با کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گردید.
    نتایج
    از 110 بیمار واجد شرایط با میانگین سنی51/1±05/4 سال، 58 بیمار(41/1 ± 91/3 سال) به روش اول (SF) و 52 بیمار(62/1±21/4 سال) به روش دوم (HP) تحت درمان قرار گرفتند (31/0=p). 7/62% از بیماران پسر و مابقی 3/37% دختر بودند. در 47 بیمار(4/90%) از 52 بیماری که تحت درمان با (HP) قرار گرفتند، جااندازی در همان تلاش اول موفقیت آمیز بود. درحالی که در مورد SF این رقم 46 بیمار(3/79%) از 58 بیمار بود(11/0=p). در پنج بیمار گروه (HP) نیاز به سعی مجدد بود درحالی که این تعداد در گروهSF 12 مورد بود. درمان به روش هیپرپرونیشن(HP) در 100 درصد بیماران موفقیت آمیز بود؛ درحالی که این مقدار در گروهSF، 9/87% مورد بود. در نتیجه مشخص شد که میزان موفقیت کلی روش HP برتری معنی داری نسبت به روش SF دارد (006/0=p).
    نتیجه گیری
    در جااندازی نیمه دررفتگی سر رادیوس(آرنج کشیده شده)، روش هیپر پرونیشن در مقایسه با سوپینیشن-فلکشن موفقیت آمیزتر است.
    کلیدواژگان: آسیب کودکان، چرخش ساعد رو به بالا، چرخش ساعد رو به پایین، مفصل آرنج، نیمه دررفتگی سر رادیوس، نتایج
  • بهزاد بیژنی، سعیده ستوده منش، نوید محمدی صفحه 61
    مقدمه
    آسیب با وسایل نوک تیز وآلوده از خطرهای بالقوه برای پرسنل پرستاری در بیمارستان های آموزشی است. وخامت عوارض عفونی ناشی از این صدمه و محدودبودن تاثیر درمان های پس از تماس، ارزش پیشگیری از وقوع آنها را دوچندان می کند.
    هدف
    تعیین میزان بروز این حوادث، بررسی اپیدمیولوژی آنها و میزان پوشش واکسیناسیون هپاتیتB در پرسنل پرستاری بیمارستان بوعلی سینا قزوین در سال 1386.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، اطلاعات مربوط به جراحت های ناشی از وسایل برنده پزشکی در 172پرستار شاغل در بیمارستان آموزشی بوعلی سینا قزوین به روش مصاحبه رودر رو جمع آوری شد. برای آنالیز از پارامترهای آمار توصیفی و همچنین روش های آماری تحلیلی شامل آزمون t student و مجذورکای و آزمون دقیق فیشر استفاده شد. P<0.05 از نظر آماری معنی دار تلقی شد.
    نتایج
    در این دوره یکساله از مجموع 172 پرستار شاغل در بیمارستان بوعلی سینا مجموعا 55 نفر دچار صدمات ناشی از وسایل برنده شدند(32%). در تحلیل آماری بین میزان تحصیلات، جنس و سابقه گذراندن دوره های آموزشی مرتبط، رابطه معنی دار بدست نیامد. در حالی که رابطه بین رخ دادن این جراحات و تعداد نوبت های کاری پشت سرهم از نظر آماری معنی دار بود. در عین حال گزارش واقعه به مسئولان کنترل عفونت بیمارستان در افراد دارای تحصیلات دانشگاهی (کاردانی و کارشناسی) به طور معنی دار بیشتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به عوارض نامطلوب آسیب های ناشی از لوازم برنده آلوده به نظر می رسد تدوین برنامه های آموزشی در مورد جدی بودن خطر و روش های پیشگیری از این حوادث و در عین حال ایجاد زمینه های مناسب برای به حداقل رساندن شیفت های پشت سرهم در پرستاران اولویت خاصی در بیمارستان های آموزشی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آسیب های ناشی از فرورفتن سوزن، پرستاران، همه گیری شناسی
  • دکترفاطمه رحمتی نجارکلایی، شمس الدین نیکنامی، فرخنده امین شکروی، ربیع الله فرمانبر، فضل الله احمدی، محمدرضا جعفری صفحه 69
    مقدمه
    آمار بیماران دچار HIV/AIDS در جهان در حال افزایش است و در کشورمان ایران نیز شاهد روند رو به رشد مبتلایان به این بیماری هستیم. مطالعات قبلی نشانگر نقش خانواده در بروز رفتارهای پرخطر است، بنابراین تبیین نقش خانواده در بروز رفتارهای پرخطر منجر به ایدز می تواند بیانگر چگونگی حل مشکل و ارایه راهکارهای پیشگیری از رفتارهای پرخطر باشد.
    هدف
    بررسی نقش خانواده در بروز رفتار پرخطر ایدز.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش تحلیل درون مایه ای (Thematic Analyze)با رویکرد کیفی و به مدت ده ماه در دو مرکز مشاوره بیماری های رفتاری شهر تهران، کلینیک غرب و بیمارستان امام خمینی و بخش عفونی آن صورت گرفت. شیوه انتخاب مشارکت کنندگان به صورت هدفمند بوده و داده ها از طریق مصاحبه عمیق فردی و نیمه ساختار جمع آوری شد. برای تحلیل نتایج،واحدهای معنی دار استخراج، کدبندی و طبقه بندی شد.
    نتایج
    از کل 61 بیمار، 45 بیمار HIV مثبت و 16 بیمار در مرحله ایدز بودند. این بیماران در محدوده سنی 21 تا42 سال با میانگین سنی 7/29 سال و انحراف معیار 86/4 قرار داشتند. 3/62 مرد نمونه ها بودند. تقریبا همه آن ها مجرد بوده وتحصیلات در حد راهنمایی یا دبیرستان داشتند. درون مایه های این مقاله به شرح زیر بود:1- کارکرد ناسالم خانواده 2-ساختار آسیب زای خانواده 3- هنجارهای خانوادگی مخاطره زا.
    نتیجه گیری
    ضعف حمایتی و نداشتن حمایت کافی از سوی خانواده، نقطه تمرکز اصلی مطالعه حاضر است و این خانواده مخاطره زا است که بیش از سایر عوامل فرد رابه سوی رفتار پرخطر می کشاند. بنابراین با افزایش حمایت خانواده از نوجوانان و با مداخلات خانواده محور می توان در آینده شاهد کاهش رفتارهای پرخطر و ایدز بود.
    کلیدواژگان: ایدز، خانواده، رفتار
  • نادر اسماعیل پور، فریبا میربلوک، دکترحسین شجاعی تهرانی، امیر پورسیدرضا، سیده فاطمه دلیل حیرتی صفحه 81
    مقدمه
    با وجود آنکه مراحل پیش بدخیمی سرطان سرویکس به آسانی قابل شناسایی است، ولی باز هم این سرطان به عنوان یکی از شایع ترین سرطان ها در ایران و جهان است. وظیفه آگاهی دادن به افراد جامعه و هدایت آنها به انجام پاپ اسمیر بر عهده پرستاران و ماماهاست.
    هدف
    بررسی وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران و ماماها نسبت به پاپ اسمیر در بیمارستان الزهرا (ع رشت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 80 نفر از پرستاران و ماماهای شاغل در بیمارستان الزهراء(ع) مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه ای پنج قسمتی تهیه و توسط پرستاران و ماماها تکمیل گشت. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS استفاده و اطلاعات دو گروه مورد مطالعه با آزمون کای اسکوئر، آزمون T، Maun – Whitney – U، Fisher''s Exact testو Kruskal-wallis مقایسه شد.
    نتایج
    3/91 % افراد جامعه هدف در مورد پاپ اسمیر از آگاهی «خوب» برخوردار بودند و تفاوت معنی داری بین سطح آگاهی پرستاران و ماماها وجود داشت. امادر نگرش و عملکرد بین دو گروه پرستار و ماما تفاوت آماری معنی داری نداشت. 8/83 % افراد سطح نگرش «خوب» و مناسب نسبت به این آزمون داشتند. بین سطح نگرش پرستاران و ماماها با شغل، سن، وضعیت تاهل و مدت اشتغال افراد ارتباط معنی داری دیده نشد.9/42% از جامعه هدف، سطح عملکرد خوب داشتند و بین عملکرد پرستاران و ماماها با سن، شغل و وضعیت تاهل ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج بدست آمده نسبت به تست غربالگری نیاز به برنامه های دقیق برای آموزش به این پرسنل برای بهبود سلامت فرد و در نهایت ارتقای سطح بهداشتی جامعه لازم است درصد عملکرد جامعه مورد مطالعه هماهنگ با نگرششان افزایش یابد
    کلیدواژگان: پرستاران، دانش، نگرش، عملکرد بهداشتی، گستره های واژنی
  • احمدعلی قنبری، حمید طایفی، عباس ابراهیمی کلان، وهاب قنبری صفحه 89
    مقدمه
    شریان تیروئیدی ایما اولین بار در سال 1786 توسط نوباور (Neubauer)، کشف و گزارش گردید. این شریان که در اکثر کتاب های مرجع آناتومی توضیح داده می شود، ممکن است از قوس آئورتا، از شریان براکیوسفالیک و یا ازدیگر شریان های بزرگ در مدیاستینوم فوقانی منشاء بگیرد. شریان تیروئیدی ایما بیشتر به عنوان یک شریان جبرانی در مواقعی که یکی از شریان های تیروئیدی کارآیی کافی برای تغذیه غده تیروئید را نداشته باشد، در نظر گرفته می شود. گاهی از اوقات شاخه کوچکی از این شریان به غده تیموس نیز می رسد. شریان تیموسی معمولا از شاخه مدیاستینال قدامی شریان اینترنال توراسیک منشاء می گیرد اما در مواردی نیز ممکن است از قوس آئورتا، شریان براکیوسفالیک، کاروتید مشترک و یا از تنه اصلی شریان اینترنال توراسیک نیز جدا بشود. منشاء اصلی آن از شریان تیروئیدی ایما، بسیار نادر گزارش شده است. گزارش مورد: این مورد نادر در جسد یک مرد 65 ساله مشاهده شد که تنه مشترک شریان تیروئیدی ایما و شریان تیموسی با قطرسه میلیمتر، از شریان براکیو سفالیک منشعب گردید و بعد از مسیر کوتاهی به دوشاخه صعودی(شریان تیروئیدی ایما) و نزولی(شریان تیموسی) تقسیم شد. شریان تیروئیدی ایما با طی مسیری به سمت چپ و بالا تا کنار تحتانی ایتموس غده تیروئید ادامه پیدا کرد. در این محل یک شاخه از آن جدا شدکه پس ازرسیدن به بخش تحتانی لب چپ تیروئید، در جهت قدامی خلفی عمیقا به غده تیروئید نفوذ کرده ودر غده پاراتیروئید تحتانی چپ ختم گردید. شاخه اصلی تیروئیدی ایما تا کناره فوقانی ایسموس تیروئید ادامه مسیر داد و سپس بدوشاخه راست و چپ تقسیم شد. هریک از این شاخه ها بعد از ارسال یک شاخه آناستوموزی برزگ به شریان تیروئیدی فوقانی سمت خود، بصورت چند شاخه ریز در بخش فوقانی لب تیروئید ختم گردید. شریان تیموسی سه سانتیمتر بطرف پایین ادامه مسیر داد ودر پایان بصورت دو شاخه در لب های راست و چپ غده تیموس پایان گرفت. غده تیروئید در این جسد، اندازه ای بزرگتر از حد نرمال داشت و غده تیموس نیز علیرغم سن بالای کاداور، با دولب راست و چپ، براحتی قابل تشخیص و تشریح بود.
    نتایج
    با توجه به منشاء جنینی و تکاملی غدد پارا تیروئید تحتانی و تیموس، از بن بست های حلقی مجاور هم، تامین خونی آنها از یک تنه شریانی مشترک، زیاد دور از ذهن بنظر نمی رسد بویژه اینکه غدد پارا تیروئید و تیموس همچنان که در این مورد اخیر مشاهده شده، بیشتر از اندازه طبیعی رشد کرده و بزرگ شده باشند. در اعمال تیروئیدکتومی، موقعی که جراح با یک غده تیروئید بسیار بزرگ سر و کار داشته باشد، وجود شریان تیروئیدی ایما و انشعاب شاخه هایی از آن به سمت بخش تحتانی لب های تحتانی غده تیروئید، راهنمای ارزشمندی برای یافتن غدد پارا تیروئید تحتانی و حفظ آنها خواهد بود تا از هیپوکلسمی بعدی بیمار و عوارض خطیر ناشی از آن جلوگیری بعمل آید.
    کلیدواژگان: سرخرگها، غده پارا تیروئید، غده لیترویید، غده تیموس
|
  • Page 1
    Introduction
    Dendritic cells are professional antigen presenting cells that obtain necessary regulatory signals for T cells. T regulatory cells are effective cells in reaction with dendritic cells and have an important role in treating of diseases.
    Objective
    To evaluated the effect of TGF-β(Trancforming Growth Factor β) Cytokine in dendritic cell generation and capacity of these cells in regulatory T cells development in culture media.
    Materials And Methods
    In this experimental study blood samples were obtained from 5 volunteers then peripheral blood mononuclear cells were isolated by using Phicole Hypaque dendritic cells of peripheral blood monocyte were produced by GM-CSF IL-4 and TGF-β in comparison with control group. Mixed leukocyte reaction was accesed in allogenic T cell and dendritic cell. The number of CD4+CD25+ T cells CD14+ and their surface markers were evaluated by Flowcytometry.
    Results
    In this study dendritic cells produced in presence and without presence of TGF-β cytokine. The proliferation level of T cells decreased in mixed leukocyte reaction with dendritic cell-treated TGF-β in comparison with control group. In addition the number of T CD25+ cells increased 27 percent in culture media including dendritic cell-treated TGF-β in comparison with control group(p<0.05).
    Conclusion
    The TGF-Beta molecule caused effect on the dendritic cells and producted cells with inhibiting of immune responses in mixed leukocyte reaction. So it concluded that these cells can be have an important role in preventing of unwanted immune reaction invitro.
  • Page 8
    Introduction
    Marginal seal in class V Cavities and determining the best restorative material to decrease microleakage of them is very important in operative dentistry.
    Objective
    To evaluate the microleakage of class V cavity preparations restored with three different types of resin composite and resin modified glass Ionomer.
    Materials And Methods
    Two class V cavities were prepared in buccal surface of 32 recently extracted premolar teeth. The occlusal margin of each restoration was on enamel and the gingival margin on dentin. Teeth were randomly assigned to four groups of 8 teeth and restored as follows: Group I: microhybrid resin composite (Z250); Group II: nano composite (supreme); Group III: Flowable composite (3M); Group IV: resin modified glass Ionomer (vitremer). In all groups the manufacture instructions were strictly followed. All teeth were immersed in 50% Silver Nitrate during 4 hours and developing solution for 8 hours after thermocycling. The teeth were longitudinally sectioned and observed under a stereomicroscope. The degree of dye penetration was recorded and analyzed with the kruskal-wallis and mann-whitney test.
    Results
    There was no evidence of microleakage on the enamel margins in any groups. When the margins were in dentin vitremer and flowable composite had the less and the most level of microleakage in dentinal margine respectively (p<0.05). There was no significant differents in other groups of dentinal margin.
    Conclusion
    Vitremer has an efficterness role and flawable composite has a weakness role in reducting microleakage of dentinal margin.
  • Page 15
    Introduction
    Reactivity and negative emotion regulation strategies increased the proboblity substance abuse. Also, those persons who could not control ones arousals probability endangared more risk of substance abuse.
    Objective
    Comparison the emotion of regulation strategies between substance abusers with high and low reactivity.
    Materials And Methods
    In this cross sectional and analytical study, 100 people were selected through census sample method among the substance abusers who were referred to centers of addiction in Ardabil. Data was gathered by emotion cognitive regulation Scale and Interpersonal Reactivity Index. MANOVA were used to analyze the data.
    Results
    The results of this study showed that substance abusers with high reactivity have negative emotion regulation strategies and substance abusers with low reactivity have positive emotion regulation strategies.
    Conclusion
    This Study indicated that high reactivity and use of negative Emotion regulation strategies are the risk factors for substance abuse.
  • Page 23
    Introduction
    Perfectionism is considered as a characteristic personality for striving performance without deficiency of excessively high standards by tendencies for overly critical evaluations of ones behaviour; in addition job burnout is a variable that could be increased by unhealthy perfectionism and outcomes. Although perfectionism considered appropriate but it may lead to increase some problems like burnout in some vocations like nursing.
    Objectives
    Investigating the relation between perfectionism and job burnout in 344 nurses in Rasht in 2008.
    Materials And Methods
    In this descriptive- correlation study, 344 nurses were selected by cluster random sampling of Razi, Dr Heshmat, Velayat, Poorsina and Amir- al- momenin Hospitals in Rasht. Frost multi perfectionism inventory was used for studying perfectionism and Maslach and Jakson’s job burnout inventory was used for studying job burnout. Correlation coefficient and regression and Manova were used for data analysis. Our hypothesis imparted reverse correlation between positive relation and negative dimensions of perfectionism.
    Results
    The results showed that there was a negative relation between job burnout, organization, parental expectance and personal standards (t=-0.227,-0.131,-0.132 respectively, P<0.05). Regression analysis showed that just organization dimension can predicted job burnout in our sample (Beta=-0/197, t=-3/555).In addition age was significant in two younger groups as a prespective variable in relation with profectionism criterion variable.
    Conclusion
    This study showed that job burnout will be decreased by improving positive dimensions of perfectionism such as organization and personal standards. Also perfectionism in younger nurses is more than older ones, so it is better to improve positive dimensions of perfectionism to promotion the quality of their services.
  • Page 31
    Introduction
    Psychiatric disorders are common in Irritable Bowel Syndrome (IBS) patients. Prevalence of psychiatric disorders is varies in IBS patients in different societies. Objevtive: To determine the prevalence of psychiatric disorders (anxiety-depression) in IBS patients in Rasht.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 256 IBS patients were selected (using criteria of Rome III) and evaluated for psychiatric disorders. In the first phase, subjects were screened by GHQ28. In the second phase, those patients who had scores equal or more than 23 were assessed through semi-structured psychiatric interview. Socio-demographic variables including age, gender, marital status, educational level and occupation, were recorded as well. P-values less than 0.05 were considered statistically significant.
    Results
    Among 256 subjects 30 patients (11.7%) had no significant psychiatric symptoms and 226 subjects (83 male, 143 female) suffered from some degrees of psychiatric problems. After performing semi-structured psychiatric interview; 190 subjects (74.2%) had anxiety-depressive problems [89 patients were suffered from pure anxiety disorders, 41 patients suffered from depressive disorders and 60 patients had co-morbid anxiety-depressive disorders]. In anxiety disorders; generalized anxiety disorder (53.7%) and in depressive disorders; dysthymia (53.5%) had the most frequencies, 53.7% and 53.5% respectively. In comparisone of anxiety-depressive subjects (190 persons) and normal subjects (66 persons), there was a significant statistical differences between the gender (P=0.019), occupation (P=0.002) and intensity of IBS (P<0.001).
    Conclusion
    Although, further studies are needed to determine the relations of demographic variables and types of IBS with psychiatric disorders, it seems to more attention to the psychiatric disorders of some specific patients suffering from IBS is helpful to their treatment.
  • Page 40
    Introduction
    Irritable Bowel Syndrome (IBS) is the most common gastrointestinal disorder in clinical medicine, since it is not founded biological basis for it, role of psychological causes is investigated in creation of it.
    Objective
    To compare the personality characteristics between three groups of patients with Diarrhea dominant, Constipation dominant and dominant of Altering type and investigating the gender, family background of IBS and length of illness.
    Material And Methods
    Eighty five patients were selected through temporal classical random method and included of 21 patients with Diarrhea dominant, 30 patients with Constipation dominant and 34 0patient with Altering type). Patients were diagnosed by a gastroenterologist and using the ROME  criteria after clinical evaluation and endoscopy. Personality inventory (NEOPI-R) made by Mc Crue and Kosta containing big five personality factors was used for investigating the sampels personality characteristics. Demographic characteristics and other groups were recognized by question made at the first of main questionnaire. The groups eperated of each other.
    Result
    Analysis of data indicated that there were no significantly differences between the personality characterisrics in three groups of patients. Extraversion was significantly higher in patients with family background of IBS and patients who had IBS more than six mounth and had reported stress gained higher score at neuroticism in comparison with patients who had IBS less than 6 month and had not report stress.
    Conclusion
    Psychological factors participated at quality of illness experience. Neuroticism may be correlated with quality of illness experience (with stress and high length of illness). Thus personality characteristics should be considred as an important factor in improvement of IBS patients by psychiatrics and specialists.
  • Page 49
    Introduction
    Carotid stenosis is the most common cause of crebrovascular accidents. If we select the patients appropriately, carotid endarterectomy would be acceptable regarding to mortality and morbidity for vascular complications. Since, carotid endarterectomy related complication is dependent on experience, equipment and facilities of surgical team, each surgical ward should be evaluated for complication separetely.
    Objective
    Evaluating the postoperative mortality and morbidity and complication of carotid endarterectomy in patients with carotid stenosis in surgical wards of Razi Hospital in Rasht during September 2006 until end of February 2010.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 51 patients undergoing carotid endarterectomy in surgical wards of Razi Hospital were recruited. Postoprative complications, mortality and morbidity of carotid endarterectomy were recorded during hospitalization and one month follow up period after discharge.
    Results
    The mean age of patients was 66.69±10.33. 35 subjects of patients were male and 16 subjects of patients were female. Mortality was reported in one case (%1.96), complication in asymptomatic patient was (%1.96), in symptomatic patient with Transient Ischemic Attack was (1.96%) and in Cerebro Vascular Accident patients was (0%). Conclusian: Results of this study showed that the rate of mortality and morbidity is acceptable after endarterectomy surgery in Razi hospital in comparison with NASCET. So in order to elevation of quality of surgery in this center, results of surgery should be recorded and analysed every year.
  • Page 55
    Introduction
    The radial head subluxation is a common cause in less than 7 years old children who refered to emergency center after pulling of their wrist by parents.
    Objective
    Compare the method of wrist supination with elbow flexion as classical method with hyperpronation method in reduction of radial head subluxation (pulled elbow) in children less than 7 years old referig to poorsina hospital during 2004-2009.
    Materials And Methods
    In this randomized clinical trial, children who had referred to Poursina orthopedic emergency center with clinical diagnosis of radial head subluxation were studied consequent. Patients were randomly treated as consequent male and female with one of two methods. The patients were checked in order to diagnosis extremity functions return every 5 minutes. If extremity function had not returned, the primary method was repeated after 15 minutes. Unsuccessful treatment led to treatment with another method 30 minutes after first try. That method repeated if replacing method was not successful after 15 minutes. If both methods were unsuccessful, elbow radiography to roll-out other injury was performed. After collecting data, analysis was performed using chi- square test and T- test with SPSS software version 16.
    Results
    Among 110 patients were included in this study with average age (4.05±1.51 years) 58 patients (3.91±1.41 years) with first method (SF) and 52 patients (4.21±1.62 years) with second method were treated. (P=0.31) %62.7 of patients were male and the remaining were female (%37.3). In 47 patients (%90.4) of 52 patients who were treated by (HP) method. This was 46 patients (%79.3) from 58(P=0.11). Five patients of (HP) group needed second attempt where as this number were 12 about (F) group. Treatment with (HP) method was successful in 100 percent patients, but successful rate was %87.9 for (SP) method. There was significant superiority of (HP) success in comparison to (SF) (P+0/006).
    Conclusion
    In reduction of radial head subluxation(HP) method was more successful upination method in reduction of radial head, it is more successful than supination, when supination was not successful than(SF) method.
  • Page 61
    Introduction
    Injury with contaminated sharp devices like used needles is the great potential risk factor in nursing staff. Severity of infectious complications of these injuries demonstrated the value of prophylactic activities.
    Objective
    To evaluate epidemiologic features of needle stick injuries and coverage of Hepatitis B vaccine among nursing staff in Bualisina hospital in Qazvin from march 2007 to march 2008.
    Materials And Methods
    In this cross sectional descriptive study, data of needle stick injuries if staff was gathered by direct interview. For statistical analysis were used t student, chi square and Fisher exact test. P value above 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    In this period among 172 nurses, 55 subjects experienced needle stick injuries (32%). There was no statiscaly relationship between needle stick injuries with educational level, gender, and related training courses; but there was a statiscaly relationship between the injuries and the number of continous shifts. Reporting the injury to the hospital supervisors was statiscaly significant in nurses who had university education.
    Conclusion
    According to undesirable complications of needle stick injuries, it is considered to organize educational programs in order to decreasing continues shifts in nursing staff and emphasis major priority of prevention methods.
  • Page 69
    Introduction
    The statistics of HIV/AIDS patients are increasing in the world and Iran. Since previous studies indicated that family structure and communication had an important role in high risk behaviors engagement, Assessing role of family system in high risk behaviors would be help to explore solving problem and prventing high risk behaviors.
    Objective
    To determine the effect of family on high risk behaviors. Matarials and
    Methods
    This thematic analysis study with qualitative approach was done during 10 months in Behavioral Counseling Clinic of Imam Khomeini Hospital and West Clinic in Tehran. The participated patient were selected by purposeful sampling and data was obtained from in dept and semi-structured interview with open end questions. Total interview was recorded and typed word to word. For analysies the results review of transcripts, themes gained from data and coded categorized were done.
    Results
    Among 61 HIV/AIDS patients 45cases were HIV positive and 16 cases were AIDS patients with range age 21-42 years old with average age of 29.7± 4.86. There were 62.3% males and 37.7 were females. Majority of them was single with secondary and high school educational level. Themes consisted of: 1- defact in family function 2- vulnareble stacture of family 3- risky family norms.
    Conclusion
    This study showed that core variable was inadequate support of family.Then increasing support of family in adolescents and family base intervention can be reduce high risk baheviors and HIV/AIDS incidence.
  • Page 81
    Introduction
    Despite the easy of detection of cervical cancers in the pre-cancer stage, it is still one of the most common cancers in Iran and the world. The responsibility of womens education about this safe and unexpositive screening test is for nurses and midwives.
    Objective
    Survey the knowledge, attitude and practice on Popsmear in nurses and midwifes in Alzahra Maternity Hospital.
    Materials And Methods
    In this cross-sectonal study, 80 Nurses and midwives of Alzahra maternity Hospital were studied. Data collection tool was a questionnaire designed in 5 section to determined their knowledge, attitude and practice. Chi- square, Maun- Whitney – U, Fishers exact test, Kruskal-wallis and T – student test SPSS ver14 were used for statical analysis.
    Results
    Knowledge of 91.3 % of participations was scored as "Good" and it was significantly different between nurses and midwives. 83.8% of them has "positive" attitude toward the test. There was no significant relationship between attitude, age, duration of occupation and marital status of two groups. Nurses and midwives were matched in terms of age; marital status and duration of occupation.42/9 % were remarked to have (good) practice.
    Conclusion
    With regard to Knowledge role of nurses and midwives in performing papsmear screening test it is necessary to improvement their education and compare their attitude and practice.
  • Page 89
    Introduction
    The Thyroidea Ima artery (The artery of Neubauer), was recognized and described by Neubauer in 1786. This artery which was described in the all anatomical textbooks may arised from the arch of aorta, brachiocephalic trunk or other arteries in the upper mediastina. It is considered as a compensatory artery when the other thyroidal vessels showed deficiencies. This artery showed greatly variation in size and gave some anastomotic branches to the thymic artery. The thymic artery arised from the anterior mediastinal branch of the internal thoracic artery but, may also arised from the brachiocephalic trunk, arch of aorta, common carotid or the main trunk of the internal thoracic artery. Its origin from the thyroidea ima is rare. Case History: This rare case was seen in a 65 years old male cadaver, the common trunk of the thyroida ima and the thymic arteries originated from the brachiocephalic artery. After a short course it divided into two branches: an ascending (thyroida ima) and descending (thymic) branches. The thyroidea ima artery turned to left and upward to the lower border of the isthmus of thyroid gland. At this point it sent a branch to the lower part of the left lobe of the thyroid which penetrated it deeply and ended in the left inferior parathyroid gland. The main branch continued its course upward to the upper border of the thyroidal isthmus and divided into right and left branches. Each of these branches, after sending a great anastomotic branch to the superior thyroidal artery of their own side, terminated as several small branches in the upper part of the right and left lobes of the thyroid gland. The thymic artery continued its course downward for about three centimeters and ended as two branches in the right and left lobes of thymus. The thyroid gland of this cadaver was larger than the normal ones and the thymus was also clearly noticeable with right and left bobs.
    Conclusion
    According to the embryonic origin and the developmental processes of the inferior parathyroid glands and the Thymus from the neighboring pharyngeal pouches, their blood supply from a common trunk will be acceptable especially when these two glands show some degree of enlargement as shown in this case. In the cases of thyroidectomies, when a surgeon is going to resect an enlarged thyroid gland, the presence of thyroidea ima artery and its branches to the lower part of lobes of thyroid gland would be a useful guidance to identify the inferior parathyroid glands an save them for the prevention of the next hypocalcemia.