فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 80 (زمستان 1390)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 80 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عاطفه قنبری، عباس رحیمی، مریم مومنی صفحه 1
    مقدمه
    سرطان کولورکتال از مهم ترین علت های مرگ ومیر ناشی از سرطان است. وضعیت عملکرد مفهومی بسیار مهم در بیماران سرطانی بوده و پیش بینی مراقبت و درمان بیماران اهمیت بسزایی دارد.
    هدف
    پیش بینی وضعیت عملکرد در بیماران دچار سرطان کولورکتال در سال 89-88
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی از نوع تحلیلی، 110 بیمار دچار سرطان کولورکتال مراجعه کننده به بیمارستان رازی رشت بررسی شدند. عوامل فردی، اجتماعی و بالینی با استفاده از فرم های جمع آوری اطلاعات و مصاحبه با بیماران و مرور پرونده پزشکی آنان بررسی شد. وضعیت عملکرد بیماران با مقیاس های KPS و ECOG ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار آماری V.16 SPSS و آزمون های آماری(همبستگی اسپیرمن، من ویتنی یو، کروسکال والیس، رگرسیون چند متغیره به روش Stepwise) و در نظر گرفتن سطح معنی داری 05/0 p< صورت گرفت.
    نتایج
    از 110 بیمار دچار سرطان کولورکتال، 64(2/58%) مرد بودند. میانگین سنی کل بیماران 39/12±33/58 سال بود. میانگین وضعیت عملکرد با استفاده ازکارنوفسکی 27/9±64/87 و با استفاده ازECOG 717/0±02/1 بود. در تجزیه تحلیل رگرسیون چند متغیره، پیش بینی کننده های وضعیت عملکردی کارنوفسکی، سن(002/0P<)، وضعیت تاهل(029/0P<) و داشتن بیمه تکمیلی(019/0P<) بودند؛ در حالی که پیش بینی کننده های وضعیت عملکردی ECOG سن(001/0P<)، داشتن کلستومی(032/0P<) و بیماری های همراه (041/0P<) بودند.
    نتیجه گیری
    سن عامل مهم پیش بینی کننده وضعیت عملکردی کارنوفسکی و ECOG، در تجزیه وتحلیل تک متغیری و چندمتغیری است. توجه به پیش بینی کننده ها می تواند در مراقبت و درمان این بیماران مهم باشد.
    کلیدواژگان: بیماران، سرطان روده بزرگ و روده راست، کیفیت زندگی
  • مراد رضایی دیزگاه، محمدرضا آزاده دل، فرزین فرحبد، ساناز قره داغی صفحه 10
    مقدمه
    از بین بخش های خدماتی جامعه، بخش بهداشت و درمان جایگاه ویژه ای دارد. با توجه به این که ارائه ی خدمات درمانی با کیفیت بالا و شناخت انتظار ارباب رجوع در مراکز درمانی حائز اهمیت است، از جمله عواملی که بر کیفیت خدمات ادراک شده توسط آنها تاثیر می گذارد رفتار شهروندی سازمانی است. در ارتقاء کیفیت خدمات بهتر است رفتار شهروندی سازمانی مورد بررسی دوره ای قرار گیرد و عوامل موثر در ارتقای آن تقویت شود تا بدین طریق به درک ارباب رجوع از کیفیت خدمات ارائه شده کمک شود.
    هدف
    تعیین رابطه رفتار شهروندی سازمانی با کیفیت خدمات در بیمارستان های استان گیلان
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است و واحد تحلیل سازمان است. جامعه آماری شامل بیمارستان های دولتی و خصوصی استان گیلان بود. نمونه آماری با توجه به اطلاعات در دسترس با انتخاب محقق صورت گرفت و شامل 22 بیمارستان دولتی و 4 بیمارستان خصوصی بود. روش گردآوری اطلاعات به صورت میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. پرسشنامه سروکوال شامل 22 سوال برای سنجش کیفیت خدمات و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی شامل 15 سوال بود که با تایید کارشناسان و استادان فن، روایی هر دو پرسشنامه تایید و برای آزمون پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. آلفای کرونباخ برای متغیر رفتار شهروندی سازمانی 83/0 و برای متغیر کیفیت خدمات 90/0 بدست آمد و با توجه به اینکه آلفاهای محاسبه شده بالاتر از 70/0 بود، پرسشنامه ها پایایی مناسب نیز داشتند. پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی به صورت قضاوتی بین 15 نفر از کارکنان و پرسشنامه کیفیت خدمات نیز به صورت قضاوتی بین 15 نفر از ارباب رجوع که در دسترس بودند توزیع و طی دو ماه جمع آوری شد.
    نتایج
    بین ابعاد رفتار شهروندی سازمانی که شامل وفاداری، اطاعت و مشارکت است با کیفیت خدمات ارتباط مستقیم وجود داشت. میانگین تمام ابعاد بررسی شده در حد بالای متوسط بود.
    نتیجه گیری
    بین رفتار شهروندی سازمانی و کیفیت خدمات در بیمارستان ها رابطه ی مستقیم وجود دارد که با تقویت و ارتقا رفتار شهروندی سازمانی در بیمارستان ها، می توان شاهد رضایت ارباب رجوع از کیفیت خدمات ارائه شده بود.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، خدمات بهداشتی درمانی، رفتار، کارکنان بهداشت و درمان
  • زهرا تقربی، خدیجه شریفی، زهرا سوکی صفحه 16
    مقدمه
    به منظور بررسی ناتوانی در سالمندان استفاده از ابزارهای مختلفی پیشنهاد شده است. یکی ازاین ابزارها، مقیاس ناتوانی پرسشنامه بررسی عمومی خانگی(DI-GHS) است.
    هدف
    بررسی روایی و پایایی DI-GHS در سالمندان مقیم خانه سالمندان گلابچی کاشان.
    مواد و روش ها
    نمونه ها به صورت سرشماری در مرکز سالمندان گلابچی کاشان در تابستان 1386 انتخاب شدند(100=n). ضریب توافق بین افراد ارزیاب بررسی شد. ثبات داخلی پرسشنامه از طریق همبستگی هر یک از پرسش ها با نمره کل پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ و دو نیمه کردن تعیین شد. برای تعیین روایی از شیوه روایی همزمان، آنالیز عاملی اکتشافی و مقایسه گروه های شناخته شده استفاده شد. اطلاعات با SPSS-16 و استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی درون طبقه ای(ICC)، کاپا، اسپیرمن براون، گاتمن، آلفای کرونباخ، آزمون کروسکال والیس و آنالیز عاملی به روش مولفه های اصلی با چرخش واریماکس تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    ضریب توافق بین افراد ارزیاب در ارتباط با هر یک از گویه ها در حد عالی (8/0> کاپا) و ICC در ارتباط با کل ابزار 992/0 بود. ضریب ثبات داخلی ابزار 95/0-9/0 محاسبه شد. روش همبستگی هر پرسش با نمره کل این ابزار را پایا تشخیص داد. اعتبار همزمان آن با نسخه اولیه مقیاس بارتل(91/0- = r، 0001/0>p)تایید شد؛ مقایسه گروه های شناخته شده روایی ابزار را مسجل ساخت(0001/0>p).آنالیز عاملی نیز حاکی از دو عاملی بودن مقیاس بود.
    نتیجه گیری
    ترجمه فارسی DI-GHS جهت سنجش ناتوانی در سالمندان مقیم خانه سالمندان گلابچی کاشان ابزاری روا و پایا است.
    کلیدواژگان: پایایی و روایی، پرسش نامه ها، خانه سالمندان، سالمندان
  • مریم کوشا، علی مهرآبادی، ربابه سلیمانی صفحه 26
    مقدمه
    بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD) شایع ترین اختلال روانپزشکی در کودکان است که 3 تا 7 درصد کودکان را در سن مدرسه مبتلا می کند. این کودکان در خطر اختلال عملکرد تحصیلی و رابطه با همسالان در مدرسه هستند. چون معلمان در مواجهه مستقیم با مسائل تحصیلی و رفتاری دانش آموزان بوده و نقش کلیدی در شناسایی، ارجاع و درمان دانش آموزان ADHD دارند، لازم است دید درستی در خصوص مشکل کودکان مبتلا داشته باشند تا بتوانند عملکرد صحیحی اتخاذ کنند. به این ترتیب معلمان می توانند نقش مهمی در بهبود عملکرد این کودکان داشته باشند.
    هدف
    ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد معلمان مقطع ابتدایی شهر رشت در خصوص ADHD
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش مقطعی بر 400 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهر رشت در سال 88 انجام شد. مدارس به طور تصادفی به تفکیک از مدرسه های دولتی و غیرانتفاعی انتخاب شدند و از هر مدرسه 10 معلم در مطالعه شرکت کردند. بررسی با استفاده از پرسشنامه خودگزارشگر و بدون نام شامل بخش های اطلاعات جمعیت شناختی، سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد و همچنین منبع دریافت اطلاعات در خصوص این اختلال بود. اعتبار پرسشنامه به تایید پنج نفر از روانپزشکان کودک رسید و برای بررسی پایایی پرسشنامه، مطالعه ای پایلوت انجام شد. ضریب آلفای کرونباخ، 78/0 بدست آمد.
    نتایج
    در این مطالعه نسبت معلمان زن به مرد 344 به 56 بود که با پراکندگی جنسی طبیعی در مدارس ابتدایی شهری همخوانی دارد.آگاهی معلمان در خصوص ADHD در حد متوسط و نگرش اکثر آنها نسبت به دانش آموزان مبتلا خنثی بوده است. در عین حال اغلب معلمان عملکرد خوبی در خصوص این کودکان داشتند. میانگین نمره نگرش و عملکرد در زنان بالاتر از مردان بود. میانگین نمره نگرش معلمان در سطوح مختلف تحصیل از لحاظ آماری معنی دار بود(003/0=P). بین نمره آگاهی و نگرش با عملکرد معلمان رابطه معنی داری بدست آمد(به ترتیب 0001/0=P، 18/0=r؛ 001/0=P، 16/0= r).
    نتیجه گیری
    معلمانی که آگاهی بیشتر و نگرش مثبت تری داشتند، عملکرد بهتری در رابطه با این دانش آموزان نشان دادند. عملکرد خوب معلمان با وجود نگرش خنثی می تواند ناشی از تاثیر عوامل مداخله کننده مختلف در نگرش و عملکرد باشد و ریشه در پیچیدگی عملکرد مغزی و رفتار انسان ها دارد.
    کلیدواژگان: آگاهی، اختلال بیش فعالی ناشی از کمبود توجه، دانش آموزان، معلمان، نگرش
  • حمید اراضی، رستگار حسینی صفحه 34
    مقدمه
    از گذشته سوء مصرف استروئیدهای آنابولیک مشکل اساسی در بسیاری از رشته های ورزشی بویژه رشته های قدرتی مانند پرورش اندام و پاورلیفتینگ بوده است. همچنین، عوارض شایع و گاه تهدیدکننده حیات این داروها برای خود ورزشکاران موضوع مهم و مورد بحثی می باشد.
    هدف
    تعیین میزان شیوع مصرف استروئیدهای آنابولیک- آندروژنی، و میزان آگاهی و نگرش از عوارض جانبی آنها در ورزشکاران پرورش اندام شهر رشت.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی است. جامعه آماری کلیه ورزشکاران پرورش اندام شهرستان رشت بودند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه 19 سوالی (5 سوال برای کسب اطلاعات زمینه ای، 9 سوال مربوط به آگاهی، 4 سوال مربوط به نگرش و 3 سوال مربوط به شیوع مصرف) (آلفا کرونباخ 84/0) بود، که در بین 223 نفر از ورزشکار مرد به عنوان نمونه های آماری توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی اسپرمن، آزمون student t-)، استفاده شد.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که 67% از آنان در حال حاضر عادت به مصرف این داروها (آنابولیک ها و استروئیدها) داشتند. براساس نتایج این تحقیق شیوع مصرف استروئیدهای آنابولیک- آندروژنی با سابقه قهرمانی در رشته ی پرورش اندام رابطه معنی داری دارد)05/0< (P، همچنین، بین شیوع مصرف استروئیدهای آنابولیک - آندروژنی با نگرش و آگاهی نادرست از مصرف استروئیدهای آنابولیک - آندروژنی رابطه ی کاملا معنی داری وجود دارد)05/0< (p.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق حاکی از میزان مصرف بالای این داروها در بین جوانان و عدم آگاهی و یا آگاهی های غلط مصرف کنندگان در مورد عوارض بد این داروها می باشد. بنابراین، لزوم ایجاد برنامه های پیشگیری و آموزش ورزشکاران در مورد عوارض استروئیدهای آنابولیک توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، استروئیدهای آنابولیک، شیوع، نگرش، ورزش ها
  • محمود کریمی، محسن شمسی، مرضیه عربان، زینب غلام نیا، پریسا کسمایی صفحه 42
    مقدمه
    سرطان دهانه رحم ازشایع ترین بیماری های بدخیم در زنان کشورهای در حال توسعه بوده و آزمایش پاپ اسمیر به عنوان تنها راهکارموثر درپیشگیری و تشخیص آن است.
    هدف
    بررسی باورهای بهداشتی و عملکرد زنان تحت پوشش مراکز شهری زرندیه در رابطه با انجام آزمایش پاپ اسمیر
    مواد و روش ها
    مطالعه ای مقطعی بر 265 زن زیر پوشش مراکز بهداشتی و درمانی شهری زرندیه انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه طراحی شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بود. داده ها با آزمون های آماری کای دو، رگرسیون لجستیگ، تی مستقل، ضریب همبستگی، همچنین با روش های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    در مجموع 265 نفر با میانگین سنی 6/34 شرکت داشتند. میانگین نمره تمامی سازه های مدل در افراد با سابقه انجام تست بالاتر از افراد بدون سابقه بود(001/0(p<. توصیه کارکنان بهداشتی و درمانی(71%)، به عنوان مهم ترین دلیل انجام تست و حساسیت درک شده پایین (79%) به عنوان مهم ترین مانع انجام تست بود.
    نتیجه گیری
    کارکنان بهداشتی در طراحی برنامه های آموزشی مربوط به بدخیمی گردن رحم، علاوه بر تاکید بر منافع آزمایش پاپ اسمیر، باید از دیگر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی همچون ایجاد حساسیت استفاده کنند.
    کلیدواژگان: باور بهداشتی، زنان، سرطان های دهانه رحم
  • معصومه شهنازدوست، شاهرخ مقصودی، رسول تبری صفحه 49
    مقدمه
    فرسودگی شغلی از دشواری های حرفه پرستاری است که به صورت احساس واماندگی عاطفی، مسخ شخصیت و نداشتن موفقیت فردی شغلی بروز میکند. این مشکل هنگامی پدید میآید که با استرس شغلی مواجهه درستی نشود. یکی از عوامل کاهشدهنده استرس شغلی رفتار حمایتی است که فرد شاغل در محیط کار دریافت میکند.
    هدف
    تعیین ارتباط فرسودگی و حمایت شغلی پرستاران
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی از روش نمونه گیری تصادفی طبقهبندی شده استفاده شد. حجم نمونه 257 پرستار کارشناس(منتخب از 767 پرستار که جامعه پژوهش را تشکیل میداد) از 8 مرکز آموزشی- درمانی رشت در سال 1389 بود. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی مسلاچ و جکسون و پرسشنامه حمایت شغلی اسپونر بودند. داده ها با آمار توصیفی و آزمونهای تی، کای دو، تست دقیق فیشر و مدل لوجستیک رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    واماندگی عاطفی در4/51% واحدهای پژوهش کم و در 6/48% آنها متوسط به بالا بود. مسخ شخصیت در 2/94% واحدها کم و در 8/5%، متوسط به بالا بودهاست. نداشتن موفقیت فردی شغلی در 9/33% واحدهای پژوهش کم و در 1/66% آنها متوسط به بالا گزارش شد. حمایت همکاران در اکثر موارد 9/82% متوسط به بالا و حمایت مسئولان در 47% از متوسط به پایین و در بقیه موارد بالاتر بوده است. بین حمایت مسئولان و واماندگی عاطفی همبستگی معکوس وجود داشت در حالی که بین کار در بخش دیالیز و مسخ شخصیت همبستگی مستقیم و بین سن و مسخ شخصیت همبستگی معکوس وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با در نظر داشتن عوامل موثر بر فرسودگی شغلی پرستاران و افزایش حمایت مسئولان میتوان از فرسودگی شغلی پرستاران پیشگیری کرد که در نتیجه کیفیت مراقبت پرستاری از بیماران و نیز رضایت شغلی پرستاران افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: پرستاران بیمارستان، حمایت اجتماعی، فرسودگی شغلی
  • سیدعلی مجیدی، محمدتقی مقدم نیا، مریم شریفی صفحه 60
    مقدمه
    بیماری های قلبی- عروقی شایع ترین علت مرگ و میر انسان ها در جهان هستند. علایم بالینی مهم ترین شاخص تشخیصی در بیماری عروق کرونر است اما در علایم و نشانه های این بیماری در دو جنس زن و مرد تفاوت فراوانی وجود دارد.
    هدف
    مقایسه علایم و نشانه های سندرم حاد کرونری در بیماران زن و مرد مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان های دکتر حشمت و رسول اکرم (ص) رشت.
    مواد و
    روش
    این تحقیق به صورت توصیفی و مقطعی انجام شده است. جامعه پژوهش 200 نفر بیمار دچار سندرم حاد کرونری مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان دکتر حشمت و رسول اکرم (ص) رشت در سال 1389 بودند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه علایم و نشانه های سندرم حاد کرونری، پرسشنامه محل انتشار و کیفیت درد بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود که علایم و نشانه های سندرم حاد کرونری در بیماران زن و مرد در نوبت های کاری مختلف صبح، عصر و شب توسط پژوهشگر و همکاران تکمیل شد.
    نتایج
    اکثر واحدهای پژوهش از درد قفسه سینه (97 درصد) و سپس از تنگی نفس (73 درصد)، تپش قلب (71 درصد) تعریق (67 درصد)، کرختی (5/62 درصد) احساس گرگرفتگی (61 درصد)، ضعف (5/59 درصد)، احساس خستگی (57 درصد) و تهوع (5/53 درصد) شاکی بودند. آزمون آماری کای دو اختلاف معنی دار در ارتباط با علائمی مانند خستگی، سبکی سر، گیجی، تهوع، سوءهاضمه و ترس در دوگروه زن و مرد نشان داد یعنی این علایم در زنان بیش از مردان بود در حالی که سرفه و تعریق در مردان بیش از زنان بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که علایم و نشانه های سندرم حاد کرونری در بیماران زن و مرد متفاوت است باید با در نظر گرفتن این تفاوت ها و تشخیص هر چه سریع تر این علایم و نشانه ها، اقدام درمانی مناسب اجرا کرد.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی و عروق، سندرم حاد کرونری
  • محمدرضا امام هادی، مهران سلیمانها، محسن مردانی کیوی صفحه 67
    مقدمه
    شایع ترین عارضه عصبی همراه با شکستگی های هومروس، فلج عصب رادیال است که در 17-2% موارد اتفاق می افتد. شیوه های مختلف ترمیم عصب و زمان انجام آن (اکسپلوراسیون اولیه یا تاخیری) از بحث های چالش برانگیز این ضایعه است.
    هدف
    تعیین پیامدهای درمانی روش های میکروسکوپی ترمیم فلج عصب رادیال به دنبال شکستگی های هومروس
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر از 20بیمار مبتلا به شکستگی هومروس (15 مرد و 5 زن با میانگین سنی 5/12±35)، 15بیمار دچار آسیب اولیه عصب رادیال و 5 نفر دچار فلج یاتروژنی(به دنبال مداخله درمانی ارتوپدی) بودند. از 15بیمار اول، 7بیمار شکستگی باز هومروس داشتند که همگی به روش جا اندازی باز و فیکساسیون داخلی همراه با اکسپلور اولیه عصب درمان شدند. از 8 بیمار دیگر مبتلا به شکستگی بسته، یک نفر با جااندازی باز و اکسپلور اولیه ترمیم شد و 7 نفر دیگر به روش جا اندازی بسته و آتل گذاری درمان شدند. اکسپلور تاخیری به علت بهبود نیافتن پس از 3 ماه در این 7نفر و همچنین در 5 نفر دچار فلج یاتروژنی انجام شد. روش های ترمیم عصب بر اساس نوع آسیب صورت گرفت و بیماران به مدت 5/2±4/24 (28-19ماه) پی گیری شدند. متغیرهای دموگرافی، یافته های حین اکسپلوراسیون، نوع ترمیم عصب و میزان بهبود عملکردی بیماران(با کمک معیار Alnot) ثبت و داده های فوق با نرم افزار SPSS19 تجزیه و تحلیل آماری شد.
    نتایج
    7 بیمار با قطع کامل عصب رادیال به روش پیوند عصب اینترفاسیکولر، با استفاده از عصب سورال خود بیمار، ترمیم شدند که در 3مورد پیامد خوب، 2مورد متوسط و 2مورد ناموفق بود. 3 بیمار با پارگی جزیی عصب، نورورافی شده و پیامد همگی خوب بود. 8 بیمار فیبروزپری نورال و 2مورد به دام افتادگی در کالوس داشتند که در همگی نورولیز انجام شد و بهبود در حد خوب یافتند. در مجموع میزان بهبود سه روش 90% تعیین شد.
    نتیجه گیری
    انتخاب شیوه صحیح ترمیم عصب و تصمیم گیری مناسب در مورد اولیه یا تاخیری بودن اکسپلوراسیون می تواند منجر به نتایج عملکردی مطلوب و رضایت بخش در مبتلایان فلج عصب رادیال به دنبال شکستگی های هومروس شود.
    کلیدواژگان: جراحی میکروسکپی، شکستگی بازو، فلج رادیال، نتیجه درمان
  • سید ولی الله موسوی، ماندانا عبدالکریمی، مهناز خسرو جاوید، مریم کوشا صفحه 74
    مقدمه
    سلامت روانی مادران کودکان دچار اختلال بیش فعالی _ نارسایی توجه، همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. مادران کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی _نارسایی توجه به دلیل این که با چالش های والدگری بیشتری روبرو هستند، استرسی فراتر از مادران کودکان سالم دارند. تحقیق نشان می دهد که این گونه تنش ها در خصوص مدیریت رفتار فرزندان اغلب منجر به تعارض و تضاد بین زن و شوهر می شود. در این راستا تاثیر آموزش مدیریت رفتار جهت ارتقای سلامت روانی مادران در مطالعات متعدد تایید شده است.
    هدف
    بررسی تاثیر آموزش مدیریت رفتار بر میزان رضایت زناشویی مادران کودکان دچار اختلال بیش فعالی- نارسایی توجه
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 20 نفر از مادران مراجعه کننده به مرکز تخصصی مشاوره و درمان کودکان و نوجوانان گیل که کودک (12-6 ساله) دچار اختلال بیش فعالی _ نارسایی توجه داشتند، با انتخاب تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفته و در مطالعه شرکت داده شدند. مادران هر دو گروه که از نظر برخی عوامل جمعیت شناختی (سن مادر و فرزند، تحصیلات مادر، شغل مادر، تعداد فرزندان، ترتیب تولد فرزندان و میزان درآمد خانواده) همگن شده بودند، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ را قبل از شروع جلسه و دو هفته بعد از پایان جلسه نهم تکمیل کردند.
    نتایج
    داده های پ‍ژوهش پس از استخراج با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش آماری تحلیل واریانس (طرح اندازه گیری های مکرر) بررسی شد. نتایج نشان داد میزان رضایت زناشویی در گروه آزمایش (014/0α= و 65/6F=) نسبت به گروه شاهد به صورت معنی دار افزایش یافته است(05/0≥p).
    نتیجه گیری
    کاربرد آموزش مدیریت رفتار در ارتقای سلامت خانواده و افزایش رضایت زناشویی مادران کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی- نارسایی توجه موثر است. در نتیجه پیشنهاد می شود برنامه آموزشی مدیریت رفتار برای این مادران در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: مادران، اختلال بیش فعالی، نارسایی توجه، آموزش مدیریت رفتار، رضایت زناشویی
  • غلامرضا رجبی، سید امید ستوده ناورودی صفحه 83
    مقدمه
    افسردگی از رایج ترین مسائل بهداشت روان است و یک پنجم افراد، افسردگی را در برخی مرحله های زندگی شان تجربه می کنند. افسردگی حالتی است که بر خلق تاتیر گذاشته و فعالیت را کاهش می دهد و قادر است بر تفکر، احساس، رفتار و جسم تاثیر بگذارد.
    هدف
    بررسی تاثیر شناخت درمانی گروهی مبتنی بر حضور ذهن(MBCT) بر کاهش افسردگی و افزایش رضایت زناشویی در زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره ی شهر اهواز
    مواد و روش ها
    آزمودنی های پژوهش با فراخوان محقق به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس، فرم کوتاه پرسشنامه افسردگی بک و فرم کوتاه پرسشنامه رضایت زناشویی به افراد داده شد. علاوه بر این دو ابزار بالینی، با مصاحبه تشخیصی و بالینی، بر اساس DSM-IV-TR نارضایتی زناشویی و افسردگی آنها ارزیابی شد. در مرحله بعد بر اساس نقطه برش دو ابزار و مصاحبه بالینی 28 نفر به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. گروه آزمایش در 7 جلسه تحت درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن قرار گرفتند. در پایان مداخله درمانی هر دو گروه با استفاده از همان ابزار مجددا ارزیابی شدند (پس آزمون) و پس از یک ماه باز هم همین ابزارها به کار گرفته شد(پی گیری).
    نتایج
    طبق نتایج بدست آمده از تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA)، نسبت تفاضل پیش آزمون و پس آزمون در میزان افسردگی مربوط به گروه های آزمایش و کنترل برابر بود با (63/80F=)، نسبت F بدست آمده در بین دو گروه مربوط به پس آزمون و پی گیری در میزان افسردگی برابر با (12/2F=) و نتایج تحلیل واریانس مربوط به تفاضل پیش آزمون و پس آزمون در میزان رضایت زناشویی گروه های آزمایش و کنترل (44/109F=) و نیز تحلیل واریانس مربوط به تفاضل پس آزمون و پیگیری در میزان رضایت زناشویی گروه های آزمایش و کنترل برابر با (960/0F=) بود.
    نتیجه گیری
    این نوع درمان منجر به کاهش افسردگی و پایداری اثر درمان در زمان شد. همچنین، منجر به افزایش رضایت زناشویی در گروه آزمایش نسبت به کنترل (پس آزمون) شده اما در خصوص رضایت زناشویی در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون نسبت به مرحله پی گیری تفاوتی بدست نیامد، که آن را می توان به محدود بودن این پژوهش به نمونه های زن نسبت داد، زیرا مولفه رضایت زناشویی متغیری چند بعدی است که در ثبات و تغییر آن، همسر فرد نیز تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن، خانواده، افسردگی، رضایت زناشویی
  • دکترمحمدرضا عزیزی اصل، بهرام دربندی، سیده فاطمه میربازغ، شاهین کوه منایی صفحه 92
    مقدمه
    فئوکروموسیتوم تومور بسیار نادر تولیدکننده کاتکولامین با منشا سلول های کرومافینی مدولای آدرنال یا بافت های پاراگانگلیونی خارج آدرنال است که تظاهر متعدد و متنوعی دارد. تنها 10 درصد فئوکروموسیتوم ها در کودکان روی می دهند و میزان بروز آن 1 در هر 100000 کودک(Patients-year) می باشد. ممکن است کاملا بی علامت یا با علایمی همچون سردرد، گیجی، تپش قلب، فشار خون بالا و تعریق بیش از حد باشد. فئوکروموسیتوم دوطرفه– بخصوص درکودکان-پدیده ای نادر و اغلب خانوادگی است، اما موارد غیرخانوادگی نیز دارد. تشخیص فئوکروموسیتوم دوطرفه ایزوله، وابسته به ردعلل ارثی فئوکروموسیتوم شامل سندرم هایی مثل نئوپلازی اندوکرین متعدد نوع دو(MEN II Multiple Endocrine Neoplasia-Type II، بیماری ون هیپل لیندو(VHL Von-Hippel-Lindau، نوروفیبروماتوزیس نوع یکNeurofibromatosis Type I (NFI)، توبروس اسکلروزیس (TS)Tuberous Sclerosis و استورج وبر Sturge Weberاست.
    معرفی مورد: بیمار پسر 12ساله ای بودکه با علائم مشکوک غیرمعمول شامل ضعف، گیجی و تعریق از یک سال پیش از آن مراجعه کرده بود و تا پیش از آن هیچ گونه مشکل یا بیماری نداشت. در سیر بیماری سردردهای دوره ای بدون همراهی فشارخون بالا نیز داشت. آزمایش ها نشانگر سرعت سدیمانتاسیون اریتروسیتی (ESR) Erythrocyte Sedimentation Rate 100 بود. درسونوگرافی و اسکن کلیه، هیدرونفروز و اتساع سیستم پیلوکالیس دیده شد. ادرار24 ساعته حاوی مقادیرافزایش یافته متابولیت های کاتکولامین بود. سی تی اسکن شکم توده های توپر با افزایش جذب حاجب در هردو غده آدرنال نشان داد با اسکن MIBG 131-I-Meta-Iodo-Benzyl-Guanidine تایید شد. پس از آدرنالکتومی دوطرفه تشخیص فئوکروموسیتوم در آسیب شناسی و رنگ آمیزی IHC (Immuno-Histo-Chemistry) تایید شد.
    نتیجه گیری
    به رغم آن که اغلب فئوکروموسیتوماها تظاهر معمول دارند، اما ممکن است همانند بیمار ما با علائم و نشانه های غیرمعمول(آمعمول) مراجعه کنند. بنابراین، باید فئوکروموسیتوما را درکودکان دارای سابقه فامیلی این بیماری، فشارخون بالا یا سایر شکایت های معمول و همچنین بیماران دارای تظاهر غیرمعمول آن مدنظرداشت.
    کلیدواژگان: افزایش تعریق، فئوکروموسیتوم، کودکان
|
  • Page 1
    Introduction
    Colorectal cancer is a major cause of cancer-related morbidity and mortality. Performance status is a concept of great importance in the care of cancer patients, used to assess the respective impact on a patients’ activity levels, ability for self- care, and ability to work.
    Objective
    To determine the predictors of performance status in patients with colorectal cancer.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, we assessed 110 patients with colorectal cancer, referred to Razi hospital. Demographic and clinical features were collected by data collection forms and through interview with patients and review of their medical records. Performance status was assessed by KPS and ECOG Scales. The data were analyzed using Spearman Correlation, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis tests and Stepwise multiple linear regression at α = 0.05 using SPSSv.16 software.
    Results
    Out of 110 patients with colorectal cancer, 41.8% were female and 58/2 % men. Mean age of the patients+ _ SD was 58.33±12.39 years. Mean of Karnofsky Performance Status and ECOG Performance Status were 87.64±9.27, 1.02±0.717 respectively. In univariate analysis, mean of KPS was found to be related with age, marriage status, living condition, complementary insurance, social support system and hospitalization numbers. Mean of ECOG performance status was related with age, marriage status, living condition, social support system, colostomy, co morbidity and hospitalization numbers. In multiple regression analysis, the predictors of KPS were age (P>0.002), marriage status (P>0.029), complementary insurance (P>0.019) and the predictors of ECOG performance status were age (P>0.001), colostomy (P>0.032) and co morbidity (P>0.041).
    Conclusion
    The results of the present study showed the majority of patients with colorectal cancer had good performance status. Age was an important predictor of Karnofsky and ECOG performance status both in univariate and multivariate analyses. We can conclude that consideration of the predictors could be very helpful for the above-mentioned patients’ care and treatment.
  • Page 10
    Introduction
    Health care department has a special place among service departments, and customer expectations are important in respective medical centers. Thus, providing good quality services and understanding the customers’ expectations are critical in such centers. Organizational citizenship behavior is one of the factors influencing the perceived quality service by customers. To promote the quality service, it is better to study the organizational citizenship behavior periodically and improve the effective factors, which can help customers’ understanding of service quality.
    Objectives
    Measuring organizational citizenship behavior and service quality in the hospitals of Guilan province, northern Iran.
    Materials And Methods
    This research is descriptive-correlation type and unit of analysis is organization. The statistical community consists of public and private hospitals of Guilan. Samples were selected based on the available data by the researcher, which included 22 public hospitals and 4 private ones. The method of collecting data was field method and the collecting tools of information were questionnaires. Servqual questionnaire included 22 items for evaluating the service quality and the questionnaire of organizational behavior included 15 items approved by the respective experts and professors in terms of validity and reliability. Cronbach alpha was used in them and the alpha for organizational citizenship behavior was 0/83 and for service quality variable was 0/90. Since alpha values for both were higher than 0/70, the questionnaires had the effective reliabilities. The questionnaire of citizenship behavior was distributed accidentally among 15 workers and service quality questionnaire among 15 customers and were collected during 2 months.
    Results
    There was a positive correlation between organizational citizenship behavior and its elements such as loyalty, obedience, participation and service quality. Means of all variables were above the average value.
    Conclusion
    As shown, there is a relationship between organizational citizenship behavior and service quality in the hospitals of Guilan province. By enhancing the organizational citizenship behaviors, we can improve costumers’ satisfaction with service quality.
  • Page 16
    Introduction
    Various scales have been suggested for surveying of disability in the elderly. One of these tools is Disability Index for General Household Survey (DI-GHS).
    Objective
    Evaluating the reliability and validity of DI-GHS in older people residing in Kashan Golabchi nursing home
    Materials And Methods
    The DI-GHS was translated from English to Persian through back & forward method. The sampling was performed using census method in Kashan Golabchi nursing home in 2006 (n=100). Inter-rater agreement was assessed. Internal consistency was determined via Item-total Correlation; Cronbach’s alpha and split-half. Validity was determined via Concurrent validity, Exploratory factor analysis and Known-groups approach. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient, Intra-class correlation coefficient (ICC), Kappa, Equal - Length spearman-brown, Guttman, Cronbach’s alpha coefficient, Kruskal-wallis test and factor analysis via principal component analysis with varimax rotation by SPSS-16.
    Results
    Inter-rater reliability coefficient for every item was excellent (Kappa>0/8); Inter-rater reliability in the total ِDI-GHS was reported to be 0/992 (ICC). The questionnaire reliability coefficient (internal consistency) was calculated 0/9-0/95. Item-total correlation confirmed its reliability, too. Its concurrent validity with original Barthel index was confirmed (r=-0/91, p<0/0001). The known-groups approach revealed this tool is valid (p<0/0001). The factor analysis extracted two main factors whose Eigen values were more than one; and these factors could explain %85/8 of the total variance.
    Conclusion
    The Persian DI-GHS could be valid and reliable for the evaluation of disability in elderly people residing in Golabchi nursing home.
  • Page 26
    Introduction
    Knowledge and attitudes of teachers about attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) play an active role in their correct behaviors towards the respective students.
    Objective
    To assess the elementary school teacher’s knowledge, attitude and behavior towards ADHD students.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 400 elementary school teachers in Rasht in 1388 completed a self-report, anonymous questionnaires which included demographic data, knowledge, attitude and behavior towards ADHD. The schools were randomly selected from both government and non profit ones, and ten teachers from each participated in the survey. The validity of the questionnaires was confirmed by 5 pediatric psychiatrists and a pilot study was carried out to test the reliability of them (Cronbach's alpha = 0.78)
    Results
    Teachers (56 males and 344 females) had average knowledge about diagnosis and treatment of ADHD. Most of the teachers had neuter attitude toward ADHD students. Most of the teachers had good behaviors toward ADHD students. The mean scores of attitude and behavior were higher in female teachers and mean score of attitude was higher in higher educational level (P=0/003). There was a significant correlation between teachers’ knowledge and their behaviors.(Respectively, P=0.001, r =0.18; P =0.001, r = 0.16)
    Conclusion
    As demonstrated, teachers with greater knowledge and more positive attitude had better performance in dealing with ADHD students. Good performance and neuter attitude seem to be due to different intervening factors related to the complexity of human mental and behavioral performances.
  • Page 34
    Introduction
    Anabolic-androgenic steroids abuse is one of the major problems in many kinds of sports, specially bodybuilding and power lifting. Common and sometimes life-threatening complications of these drugs have always been important among athletes.
    Objective
    The aim of the present study was to determine the prevalence of anabolic-androgenic steroids abuse, Knowledge and Attitue of users among the bodybuilding athletes in Rasht, northern Iran.
    Materials and Methods
    The present study is a descriptive one. Target population included all male bodybuilding athletes in Rasht. The measuring instruments were self–reported questionnaires AAS, including 19 questions (five questions on background information, 9 questions related to knowledge, and four questions related to attitudes and three questions related to the prevalence of abuse) (Cronbach Alpha 0.87) which were distributed among 223 male bodybuilding athletes in Rasht. The collected data were analyzed by descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics) Spearman correlation coefficient test, t-test (was used for data analysis.
    Results
    The results of data analyses indicate that anabolic-androgenic Steroids are used currently by 67% of the athletes. There was a significant relationship between the prevalence anabolic -androgenic steroids abuse and a history of bodybuilding championship records. (p<0.05). Also, there was a significant relationship between prevalence of anabolic - androgenetic steroids abuse– and attitude and awareness (P <0.05(.
    Conclusion
    The results of this study showed overuse of such drugs among the young athletes and their lack of awareness of the respective adverse effects. Therefore, prevention programs and education about the adverse effects of anabolic-androgenic steroids are highly recommended.
  • Page 42
    Introduction
    Cervical cancer is the commonest malignancy among women in developing countries. Pap smear is only one proven strategy for the prevention by diagnosis of cervical cancer.
    Objective
    The assessment of Health Belief Model construct about the performance s of Pap smear Test and its effective factors among Women's urban centers in Zarandieh.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional analytical study carried out with 265 Urban Women in Zarandieh. This survey was done by completing a questionnaire based on health belief model. Data were analyzed using chi-square tests, independent samples t-test, logistic regression and descriptive statistics.
    Results
    The mean age of participants was 34.6 ± 4.25 years, and the mean score of all the constructs in this group was higher than that in the group with no history of pap smear (P<0.001).The most common reasons for testing was recommendation by health workers (71%). Among those who were never tested, low levels of perceived susceptibility (79%) were the most common barrier. Significant differences were detected between those tested and not tested in mean of score of all the variables HBM (sensitivity, benefits, barriers, threat and intensity perceived)) p<0.001).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, health care professionals must design educational program about cervical cancer in which both the benefits of Pap smear test and other HBM constructs including sensitivity are utilized.
  • Page 49
    Introduction
    Burnout is a specific kind of occupational stress reaction prevalent among human service professions such as nursing. It is characterized by feeling of emotional exhaustion, depersonalization and reduced personal accomplishment. Occupational support is a factor reducing stress in workplace. The purpose of this study was to examine the level of burnout and relationship between it and occupational support in nurses.
    Materials And Methods
    In a descriptive study, 257 nurses were randomly selected through stratified sampling, and were classificated into eight medical educational hospitals in Rasht. Participants completed MBI (Maslach burnout inventory) and Spooner occupational support questionnaires. T test, chi square test, Fisher’s exact test and logistic regression were used to analyze the data.
    Results
    Emotional exhaustion was low in %51.4 and it was moderate to high in %48.6, depersonalization was low in %94.2 and moderate to high in %5.8, reduced accomplishment was low in %33.9 and it was moderate to high in %66.1. Coworker support in most nurses (%82.9) was moderate to high and manager support in %73.6 of the nurses was moderate to high. There was a negative correlation between manager support and emotional exhaustion and a positive correlation between dialysis unit and depersonalization and a negative correlation between age and depersonalization.
    Conclusion
    Findings indicate that nursing managers can increase organizational support and consequently prevent nursing burnout. In doing so, high level of nursing care and job satisfaction are achieved.
  • Page 60
    Introduction
    Cardiovascular diseases are the most prevalent cause of human mortality in the world. Although clinical signs are the most important index in coronary artery diseases, they are different in male and female patients.
    Objective
    Comparison of signs and symptoms of acute coronary syndrome in male and female patients admitted to emergency department of Dr. Heshmat and Rasoul– e – Akram hospital in 1389.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive and cross- sectional one carried out with 200 patients suffering from acute coronary syndrome admitted to emergency departments of the above – mentioned hospitals. Data collection tools included questionnaires for personal information, spreading region, signs and symptoms in male and female patients in different shifts of morning, afternoon and night which were filled in by the researcher and his or her colleagues.
    Results
    Most studied cases suffered from chest pain (97%) and dyspnea (73%), tachycardia (71%), perspiration (67%), numbness (62.5%), flushing (61%), weakness (59.5%), fatigue (57%), and nausea (53.5%). Statistical test X2 showed a significant difference between the two groups of male and female patients in terms of fatigue, headlight dizziness, nausea, indigestion and fear, so that these symptoms were observed more in female than in male patients, while coughing and perspiration were more common in male than in female patients.
    Conclusion
    Considering the different rates of signs and symptoms of acute coronary syndrome in male and female patients, the appropriate treatment seems to be based on such differences and their rapid diagnosis.
  • Page 67
    Introduction
    Radial Nerve Palsy (RNP) is the most common nerve lesion complicating humeral shaft fractures in 2%-17% of cases. Exploration timing (early or delayed) and various nerve repair procedures are still matter of dispute. The objective of this study is to determine the functional treatment outcome of microsurgeric repair of RNP associated with humeral fractures.
    Materials And Methods
    In this retrospective study of 20 patients (15 males and 5 females with a mean age of 35±12.5) with humeral fractures, 15 cases had primary RNP and the other 5 cases experienced nerve palsy after their orthopedic manipulations (secondary or iatrogenic RNP). Of the first 15 patients, 7 cases had open humeral fractures which were treated using ORIF and early exploration procedures and 8 cases with closed humeral fractures treated conservatively with closed reduction-casting and delayed exploration after 3months because of no recovery. Iatrogenic RNP were observed for 3 months and explored after no sign of recovery. Nerve repair procedures were performed based on nerve injury and patients were followed up for a mean of 24.4± 2.5 months (19-20 months). Exploration findings, kind of nerve repair and functional recovery rate (based on Alnot criteria) were recorded and analyzed using SPSS-19 software.
    Results
    Of the 7 cases who suffered from total radial nerve transection (repaired by interfasicular grafting) 3 cases had good outcome, 2 cases had fair outcome and 2 cases were failed. Exploration of 3 cases revealed partial nerve tearing (repaired by neurorrhaphy) with good results. Eight cases with perineural fibrosis and 2 cases of nerve entrapment in callus were treated by interfasicular neurolysis and the results were good. Overall recovery rate of these three procedures was 90%.
    Conclusion
    In patients with RNP associated with humeral fractures, choosing proper microsurgeric nerve repair and determining proper exploration timing (early or delayed) could result in desirable functional outcomes.
  • Page 74
    Introduction
    The Management behavioral training for the mothers of ADHD children has an effective role in decreasing behavioral problems in children.
    Objective
    This study examined the efficacy of the Management Behavioral Training on the levels of marital satisfaction in the mothers of ADHD children.
    Materials And Methods
    In this clinical trial study, twenty mothers (10 in each experimental and control group) who had at least one child with clinically diagnosed ADHD and aged between 6 to 12 years old, were recruited from the consecutive referrals to the child and adolescent psychiatric clinic of Gil and baby clinic, Rasht, Iran. The mothers in the two groups were matched in some demographic variables including age, education, occupation, number of children, the birth sequence of children and family income. Mothers in both groups completed two scales: Enrich Marital Satisfaction Inventory as a pre test and post test assessment. Subjects in experimental group participated in nine subsequent management behavioral training workshop sessions. The discrepancies of pre and post intervention were compared between two groups by SPSS software using repeated measure ANOVA statistical method.
    Results
    The obtained data were analyzed using SPSS and variance analysis. AS revealed, intervention group had significant improvement on the levels of marital satisfaction in comparison with the control group (P<0.005).
    Conclusion
    According to the findings of this study, use of Management Behavioral Training is recommended to increase the level of marital satisfaction of the mothers with ADHD children.
  • Page 83
    Introduction
    Depression is one of the most common mental health problems and one fifth of people experience depression in some levels of their life. Depression is a state which influences mood and reduces activities and can affect thoughts, behavior, feelings and physical problems.
    Objective
    This study aims to investigate the influence of group mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) on reducing depression and increasing marital satisfaction in married women referred to counseling centers in Ahvaz, southern Iran.
    Materials And Methods
    The subjects were selected based on sampling method by the researcher's recall. Then, all the women who responded to the recalls achieved short-form of Beck’s Depression inventory and short-form Questionnaire of Marital Satisfaction. In addition, clinical diagnostic interview based on DSM-IV-TR was used to evaluate their Marital Satisfaction and Depression. In the next phase, test and control groups were randomly placed in a cut off two instruments and clinical interview of 28 patients. Experimental groups were treated in 7 sessions of mindfulness-based cognitive therapy. At the end of intervention, both were re-evaluated (post-test). And after a month, the same instruments were applied (follow-up).
    Result
    The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that the ratio of pre-test and post-test differences in the rates of depression related to the test and control groups was equal to (80/63), F ratio obtained between the two groups GD related test and followed the equal rates of depression (F=2/12) analysis of variance and differences related to pre-test scores and marital satisfaction in the test groups and control test was F=109/44 and analysis of variance related to differences step after step follow-up test related to marital satisfaction test and control groups was equal to (F= 0/960).
    Conclusion
    Analysis revealed that this type of treatment resulted in decreasing levels of depression and is stable over time. It also led to increased levels of marital satisfaction scores in the experimental group, but in stage after stage of the follow-up test, there was no significant difference in the experimental group's marital satisfaction. This can be attributed to the gender limitation of the study, while the components of marital satisfaction are multidimensional and can influence the spouse’s stability and change.
  • Page 92
    Introduction
    Pheochromocytoma is a rare cathecolamine-producing tumor that arises from chromaffin cells of the adrenal medulla or extra-adrenal paraganglionic tissues, and has different and variant presentations. Only 10% of pheochromocytomas occur in children with an incidence of approximately 1 case per 100,000 patient-years. It may be completely asymptomatic, or present with symptoms and signs such as headache, dizziness, palpitation, diaphoresis or hyperhydrosis, and hypertension. Bilateral pheochromocytoma - specially in children-is very rare and almost familial, but it has few sporadic cases. The diagnosis of isolated bilateral pheochromocytoma depends on ruling out of congenital etiologies such as type 2 Multiple Endocrine Neoplasia (MENII), Von Hippel Lindau disease (VHL), type 1 Neurofibromatosis (NF I), Tuberous Sclerosis (TS), and Sturge Weber. Case Report: The patient was a 12 year old boy who was referred with unusual suspicious symptoms of pheochromocytoma (weakness, dizziness, and hyperhydrosis) since the last year. During the disease, he had episodic headaches without hypertension. He had not any problem or disease until one year before. Hematologic exam revealed an elevated Erythrocyte Sedimentation Rate. In renal sonography and scan, we had hydonephrosis and pyelocaliceal dilatation.The collected 24hour urine contained elevated load of cathecolamine methabolites. Abdominal CT showed solid enhanced tumors in both adrenals, confirmed by MIBG scan. The patient was treated with bilateral adrenalectomy and diagnosis was confirmed by pathology and IHC staining.
    Conclusion
    Although most pheochromocytomas have typical presentations, they may present with unusual symptoms and signs like the present case. So we should consider pheochromocytoma in patients with familial history of the disease, patients with typical symptoms or hypertension, and also patients with unusual presentations.