فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 89 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابراهیم نصیری، ملیحه سلطانی، روح الله گازر، فهیمه محمدقاسمی، فریده حسینی صفحات 1-7
    مقدمه
    فرمالدئید (HCHO) گاز بی رنگی است که از آن به عنوان تثبیت کننده بافتی در حفظ بافت های تشریحی استفاده می شود. پژوهش های جدید نشان می دهد که بخار فرمالدئید در موش ها منجر به افزایش اوپیوئید های درونساز در پلاسما می شود. اوپیوئیدهای درونساز ترشح گنادوتروپین ها را مهار هورمون آزاد کننده گنادوتروپین مترشحه از هیپوتالاموس کاهش می دهد. بقای سلول های زاینده بیضه، وابسته به حضور گنادوتروپین است و کاهش آن منجر به آپوپتوز سلول های زاینده می شود.
    هدف
    این مطالعه تعیین تغییر احتمالی هورمون های گنادوتروپین و آپوپتوز سلول های زاینده در موش های صحرایی پس از قرار گیری در معرض بخار فرمالدئید بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر 24 سر موش صحرایی از نژاد Albino wistar با سن 7 هفته انجام شد. حیوانات به طور تصادفی (بر اساس زمان مواجهه) به طور مساوی به دو گروه آزمایشی شامل: E1 (چهار روز در هفته روزی دو ساعت) و E2 (چهار روز در هفته روزی چهار ساعت) و یک گروه شاهد (بدون مواجهه) تقسیم شدند. موش های صحرایی گروه آزمایش و شاهد پس از 18 هفته زیر بیهوشی کشته شدند. غلظت سرمی هورمون های FSH و LH و تستوسترون با روش آزمایش ایمونو رادیو متری (IRMA) و آپوپتوز سلول های زاینده بیضه موش به روش TUNEL اندازه گیری شد.
    نتایج
    کاهش معنی دار هورمون های FSH و LH و تستوسترون در گروه E2 نسبت به گروه کنترل وجود داشت (31/0P<) ولی تغییر معنی دار در شاخص آپوپتوز سلول های زاینده گروه E2 نسبت به گروه کنترل دیده نشد(31/0P=).
    نتیجه گیری
    گرچه بخار فرمالدئید در غلظت و شرایط موجود در این مطالعه باعث کاهش معنی دار هورمون های گنادوتروپین در موش های صحرایی شد اما تاثیر معنی داری بر آپوپتوز سلول های زاینده بیضه ندارد لذا به نظر می رسد آپوپتوز سلول های زاینده بیضه موش های بالغ تنها وابسته به هورمون های گنادوتروپین نیست و امکان دخالت عوامل دیگر نیز در این خصوص وجود داشت.
    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، بیضه، فرمالدئید، موش های صحرایی، ویتامین سی
  • محمد رستم پور، ایرج آقایی، بهرام سلطانی، بهروز خاکپور صفحات 8-14
    مقدمه
    باتوجه به مزمن بودن بیماری صرع وعوارض داروهای شیمیایی، استفاده از گیاهان دارویی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. بابونه گیاهی دارویی است که در طب سنتی از آن به عنوان آرامبخش و ضد تشنج استفاده شده است.
    هدف
    تعیین اثر ضد تشنجی عصاره هیدروالکلی گیاه بابونه بر تشنج ناشی از پنتیلن تترازول در موش سوری نر
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر 48 سر موش سوری نر سفید از نژاد NMRI در محدوده وزنی 25-20 گرم انجام شد. حیوانات به 6 گروه 8 تایی تقسیم شدند و به همه گروه ها تزریق داخل صفاقی انجام شد. گروه های کنترل منفی، سالین ((mg/kg10) و کنترل مثبت، فنوباربیتال (mg/kg40) دریافت کردند و به چهار گروه دیگر دوزهای 500،600، 800 و 1000 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم، عصاره تزریق شد. برای ایجاد تشنج، بعد از 45 دقیقه به حیوانات تمام گروه ها،PTZ (mg/kg80)تزریق شد و زمان شروع تشنج تونیک- کلونیک و میزان مرگ و میر 24 ساعته بررسی شد.
    نتایج
    در گروه کنترل مثبت هیچ نوع تشنج و مرگ و میری دیده نشد. در عین حال، عصاره نسبت به گروه کنترل (سالین)، زمان شروع تشنجات تونیک- کلونیک را به تاخیر انداخت. این تاخیر در دوز(mg/kg 600) با)05/0 (P<و برای دوزهای 800 و 1000 میلی گرم به ازای کیلوگرم عصاره با)001/0 (P<معنی دار بود. همچنین، عصاره، مرگ و میر 24 ساعته را نسبت به گروه کنترل کاهش داد که این کاهش در دوزهای 800 و 1000 میلی گرم به ازای کیلوگرم با)01/0 (P<و برای دوز600 میلی گرم به ازای کیلوگرم عصاره با)05/0(p< معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی بابونه، اثر کاهشی بر تشنج ناشی از PTZ در موش سوری نر دارد.
    کلیدواژگان: بابونه، پنتیلن تترازول، حملات صرعی، موش ها
  • فردین مهرابیان، مرتضی رهبر طارمسری، سکینه کشاورز محمدیان صفحات 15-21
    مقدمه
    افزایش کیفیت خدمات بخش های اورژانس بیمارستان ها موجب خشنودی بیشتر مراجعان،کاهش شکایت آنان و زمینه ساز ارتقای سلامت جامعه خواهد شد. با شناخت دقیق وضع موجود و بررسی نقاط قوت و ضعف می توان در جهت ارتقاءکیفیت ارائه خدمات در آینده اقدام کرد.
    هدف
    تعیین کیفیت خدمات بخش های اورژانس مراکز آموزشی درمانی رشت در سال 1392
    مواد و روش ها
    پژوهش از مطالعات توصیفی، تحلیلی و مقطعی بود. محیط پژوهش بخش های اورژانس 7 مرکز آموزشی درمانی رازی، پورسینا، دکتر حشمت، الزهرا(س)، امیرالمومنین، شفا و ولایت رشت بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود شامل دو بخش با 77 پرسش که بخش اول آن حاوی 13 سوال در زمینه ویژگی های سرپرست و بخش اورژانس و بخش دوم 64 سوال در زمینه های ساختار، فرآیند و عملکرد بخش اورژانس بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS18 و شاخص های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. بیمارستان هایی که بیش از 90 درصد امتیاز مربوط به ساختار، فرآیند و عملکرد را کسب نمایند دلخواه، بین 90-71 درصد امتیاز، کمابیش مطلوب، 70-50 درصد امتیاز، متوسط و کمتر از 50 درصد امتیاز، ضعیف تلقی می شوند.
    نتایج
    میانگین تعداد تخت های فعال بخش اورژانس بیمارستان های 8/19 تخت بود. 72/85 ٪ بیمارستان از نظر کیفیت خدمات بخش های اورژانس کمابیش مطلوب و 28/14 ٪ مطلوب بودند. در گستره نیروی انسانی، مرکز آموزشی درمانی دکتر حشمت رشت با 88 ٪ امتیاز، در حیطه فضا و تسهیلات، مرکز آموزشی درمانی ولایت با 5/99 ٪ امتیاز، در حیطه مدیریت بخش اورژانس مراکز آموزشی درمانی پورسینا، رازی، ولایت و دکتر حشمت با 54/94 ٪ امتیاز، در حیطه دستورکارهای بخش اورژانس مرکز آموزشی درمانی رازی رشت با 3/96 ٪ امتیاز بیشترین امتیاز مکتسبه را به خود اختصاص دادند. میانگین امتیازهای کسب شده در حیطه فرآیند های آموزشی بخش های اورژانس مراکز آموزشی و درمانی رشت 28/66 ٪ بود.
    نتیجه گیری
    ساختار، فرآیند و عملکرد بخش های اورژانس بیمارستان های مورد مطالعه در حیطه نیروی انسانی، فضا وتسهیلات، مدیریت و دستورالعمل های بخش اورژانس کمابیش مطلوب و مطلوب و در حیطه فرآیند های آموزشی در حد متوسط بود. بنابراین، با توجه به سرشت بخش های اورژانس لزوم توجه به استانداردها و رعایت آنها بویژه توانمند سازی بیشتر نیروی انسانی بایسته است. آموزش مداوم پزشکان و پرستاران این بخش اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: فوریت های پزشکی، کیفیت مراقبت بهداشتی
  • رضا طایفه دولو، فریده دارابی، مریم توانگر، احسان کاظم نژاد لیلی، محمد صفرپور صفحات 22-28
    مقدمه
    آگاهی از فراوانی گستره رنگی دندان های طبیعی با در نظر گرفتن عوامل تاثیر گذار مانند سن و جنس نقش مهمی در تسهیل انتخاب رنگ داشته و در بیماران بایسته است زیرا از ناخشنودی آنها و صرف هزینه زیاد پیشگیری خواهد کرد.
    هدف
    تعیین فراوانی رنگ دندان های طبیعی در بیماران دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی دندان های قدامی(سانترال) ماگزیلای طبیعی و سالم را در 600 نفر از مراجعان دانشکده دندانپزشکی ابتدا از هرگونه جرم،رنگ خارجی (به کمک دستگاه جرم گیری و برس و پودر پامیس) پاک کرده، سپس، در زیر نور دستگاه دی لایت(سونگ یانگ; تایوان) به کمک نمونه رنگ ویتا کلاسیک تعیین رنگ و اطلاعات بدست آمده با آزمون های chi-square & fisher exact test بررسی کامل شد.
    نتایج
    در این بررسی بدون توجه به سن مراجعان بیشترین فراوانی رنگ مربوط به (A2) با (5/32%) سپس A3 (8/29%) و کمترین آن مربوط به C1 (3/0%) بود. بین زنان و مردان اختلاف معنی داری در توزیع رنگ ها وجود نداشت ولی به تفکیک گروه های سنی اختلاف آماری معنی دار بود.(0001/0>P)
    نتیجه گیری
    با افزایش سن، دندان ها تیره تر شده در گروه سنی 29-20 سالگی بیشترین فراوانی را رنگ A2 و بالای 30 سال A3 داشت.
    کلیدواژگان: دندان پزشکان، زیبایی دندان، شناخت رنگ
  • یوسف علیزاده، احسان کاظم نژاد لیلی، حسین خوشرنگ، حسن بهبودی، محمد جواد محمدی، فتانه بخشی، مریم رستم نژاد، مریم خوشبخت پیشخانی* صفحات 29-36
    مقدمه

    انتخاب رشته تخصصی در دانشجویان پزشکی موضوعی بسیار مهم است. وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی افراد، از عواملی هستند که بر انتخاب رشته تخصصی تاثیر می گذارند.

    هدف

    تعیین عوامل مرتبط بر تمایل دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در انتخاب رشته تخصصی

    مواد و روش ها

    نمونه گیری این مطالعه مقطعی به صورت سرشماری انجام شد و همه دانشجویان ترم دوم پزشکی کارآموزان سال اول، دوم و کارورزان در سال تحصیلی91-90 با استفاده از پرسشنامه تعدیل شده(AHP) Analytic Hierarchy Process بررسی شدند. اطلاعات جمع آوری شده شامل ویژگی های دموگرافی، سه رشته تخصصی مورد علاقه به ترتیب نخستینگی و عوامل مرتبط با این انتخاب بودند. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزارSPSS تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    از 273 دانشجو، 191نفر با میانگین سنی 81/2±07/23 سالگی در این مطالعه شرکت کردند. 5/66 درصد مونث و 3/85 % مجرد، 1/25% (48 نفر)ترم دوم،3/29 %(56 نفر) کارآموز سال اول، 9/20% (40 نفر)کارآموز سال دوم و6/24%(47 نفر) کارورز بودند. رشته های تخصصی مورد علاقه با توجه به جنس به ترتیب اولویت در جنس مونث رشته پوست، رادیولوژی و قلب و در جنس مذکر ارتوپدی، چشم و قلب بود. اولویت اول رشته های تخصصی مورد علاقه بر اساس مقطع تحصیلی شامل رشته های قلب و جراحی اعصاب برای دانشجویان ترم دوم و رشته پوست برای کارآموز سال اول، سال دوم و کارورز بود. در کل بیشترین رشته های تخصصی مورد انتخاب به ترتیب پوست (4/41%)، رادیولوژی (4/9%)و چشم (9/7%)بودند. از بین متغیر های بررسی شده، مشکل سربازی (005/0P<)و جنس (002/0 P<) ارتباط معنی داری با انتخاب رشته تخصصی نشان داد. مهم ترین عامل در انتخاب رشته تخصصی عوامل فردی و اقتصادی بودند که از بین عوامل اقتصادی، بازار کار(04/1±91/2) و از عوامل فردی، علاقه شخصی(86/0±39/3)، بیشترین ارتباط را داشت (0001/0P<). در مجموع از بین عوامل مرتبط، عامل اقتصادی (0001/0P<) مهم ترین عامل، عنوان شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نبودن تفاوت معنی دار رشته تخصصی انتخاب شده بین دانشجویان مقاطع مختلف، به نظر می رسد که عوامل از پیش تعیین شده ای مانند عوامل اقتصادی و فردی نقش مهم تری در انتخاب آنان دارد و مسئولان مربوطه می توانند با ایجاد گیرایی و افزایش انگیزه، تمایل دانشجویان پزشکی را به سمت رشته های مورد نیاز جامعه سوق دهند.

    کلیدواژگان: تخصص های پزشکی، دانشجویان پزشکی
  • حسین اتحاد، احمدرضا میربلوک*، احسان کاظم نژاد لیلی، سیده زهرا حسینی، سید محمدصادق موسوی، سپهر ساغری صفحات 37-44
    مقدمه

    س‍وء ت‍‍غ‍ذی‍ه ع‍‍ام‍ل بروز دشواری ف‍ر او ان‍‍ در ب‍ی‍م‍‍ار ان ارت‍وپ‍د ی بوده و باعث افزایش نرخ مرگ ومیر، تاخیر عملکرد ریکاوری و همچنین افزایش هزینه تغذیه/ داروی بیماران می شود. در این مطالعه به شیوع سوءتغذیه در بیمارانی که ده روز بستری بودند پرداختیم.

    هدف

    کنترل سوء تغذیه و آسیب های احتمالی ناشی از آن در بیماران بخش ارتوپدی

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی به بررسی شیوع سوء تغذیه در بیمارانی که در بخش ارتوپدی بیمارستان پورسینای رشت در سال 1390 بستری بودند، پرداختیم. برای بیماران پرسشنامه محقق ساخت تنظیم شد و در روز اول بستری، اطلاعات بیماران ثبت شد، سپس، در همان روز و ده روز بعد این بیماران از لحاظ تغذیه با آزمایش های سرمی، تعداد لنفوسیت ها و میزان آلبومینسرم، ارزیابی و.پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات با توجه به SPSS ویرایش 16 آنالیز شد.

    نتایج

    از 377 بیمار بستری در بخش ارتوپدی در روز اول، 99 بیمار دچار سوء تغذیه ثبت شدند که این تعداد در روز دهم به 81 مورد رسید. میزان سوء تغذیه در شکستگی های باز در مدت 10 روز بستری افزایش یافت اما در شکستگی های بسته در همین مدت کاهش یافت (005/0P<). بیشتر افراد دچار سوء تغذیه دچار شگستگی در ناحیه فمور بودند. در بیمارانی که دچار شکستگی فمور، لگن وآسیب های چندگانه بودند برخلاف سایر محل های شکستگی در طی 10 روز بستری سوءتغذیه و یا تشدید آن بروزکرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر منفی سوء تغذیه بر روند بهبود بیماران ارتوپدی و عوارض ناشی از آن، کنترل رژیم غذایی این بیماران بایسته به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارتوپدی، بیماران بستری، سوء تغذیه
  • مرتضی متذکر، معصومه شوکتی نقده، فهیمه صادق خلیلی، بهمن شاعری صفحات 45-50
    مقدمه
    ویروس هپاتیت B (HBV) یکی از عوامل هپاتیت های ویروسی است که می تواند طیف گسترده ای از بیماری های کبدی را در انسان ایجاد کند. انتقال ویروس هپاتیت B از مادران آلوده به نوزادان با مسیر عمودی در طی بارداری و نیز افقی یعنی آلودگی با خون در حین تولد امکان پذیر است. با توجه به این که میزان آلودگی با این ویروس در زنان باردار مناطق مختلف کشور متفاوت بوده و تاکنون در خصوص میزان آلودگی در این گروه آسیب پذیر در منطقه شمال غرب اطلاعاتی منتشر نشده است.
    هدف
    تعیین فراوانی موارد مثبت HBsAg در سرم زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهرستان ارومیه در سال 1390
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع توصیفی مقطعی بود که در آن 368 نفر از زنان بارداری که در سه ماهه اول بارداری بوده و برای آزمایش های معمول دوران بارداری به مراکز بهداشت شهرستان ارومیه مراجعه کرده بودند برای شرکت در این مطالعه انتخاب شدند و هم زمان با خون گیری، پرسش نامه مربوطه تکمیل شد. پس از خون گیری، سرم بی درنگ جدا و در فریزر 80- نگهداری شد. سپس این سرم ها به روش الیزا از نظر وجود HBsAg و موارد مثبت از نظر HBeAg مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با نرم افزار آماری s pss آنالیز شد.
    نتایج
    در این مطالعه از 368 زن باردار بررسی شده، 3 مورد (8/0%) HBsAg مثبت بودند. سن افراد بین 15 تا 40 با میانگین سنی 56/5 ± 9/25 سالگی بود. 66 نفر (18%) از زنان باردار بررسی شده سابقه ی سقط داشتند. رابطه ی معنی داری بین وجود آنتی ژن در سرم با سن، میزان تحصیل، شاغل یا خانه دار بودن، سابقه ی بارداری پیشین، سابقه ی سقط و محل سکونت افراد (شهر یا روستا) بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    شیوع سرمی آنتی ژن سطحی هپاتیت B در زنان باردار مناطق شهری و روستایی مورد مطالعه ارومیه 8/0% بود. نتایج این مطالعه بر اهمیت انجام آزمایش غربالگری ویروس هپاتیت B در دوران پری ناتال برای تشخیص زود هنگام این ویروس و ادامه برنامه های ایمن سازی موثر تاکید دارد تا ضمن کاهش ابتلای نوزادان از عواقب و هزینه های زیاد درمانی پیشگیری شود.
    کلیدواژگان: زنان باردار، ویروس هپاتیت B
  • حسین اتحاد، کامران اسدی، احمدرضا میربلوک، مهران سلیمانها، البرز عادلی، زهرا حقپرست قدیم لیمو دهی، محمدصادق موسوی، سپهر ساغری صفحات 51-56
    مقدمه
    شیوع سطوح پایین ویتامین D در جوامع مختلف دیده می شود.. در این مطالعه به بررسی سطح سرمی ویتامین D با اندازه گیری غلظت 25- هیدروکسی ویتامین D در مبتلایان با دردهای عضلانی-اسکلتی پرداختیم.
    هدف
    ارزیابی میزان خونی 25- هیدروکسی ویتامین D در مبتلایان به دردهای عضلانی- اسکلتی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی، سطح سرمی ویتامین D در 358 بیمار مبتلا به دردهای عضلانی- اسکلتی که از سال 2007 تا 2008 به طور تدریجی به درمانگاه ارتوپدی بیمارستان پورسینای رشت مراجعه کرده بودند، با اندازه گیری سطح خونی 25- هیدروکسی ویتامین D محاسبه شد. سطح سرمی 25- هیدروکسی ویتامین D به روش رادیو ایمونواسی (RIA) اندازه گیری شد. محدوده ی طبیعی ویتامین D دراین مطالعه32 تا 100 نانوگرم در میلی لیتر بود. مقادیر بین 15 تا 32 نانوگرم در میلی لیتر کمبود خفیف ویتامین D و کمتر از 15 کمبود شدید در نظر گرفته شد.
    نتایج
    65 بیمار (68/16 درصد) سطح سرمی طبیعی ویتامین D را داشتند. کمبود شدید ویتامین D در 182 نفر (96/51 درصد) و کمبود خفیف آن در 107 نفر(89/29درصد) دیده شد. میانگین سطح سرمی ویتامین D در تمام بیماران1/20 نانوگرم درمیلی لیتر بود. زنان سطح سرمی کمتری نسبت به مردان داشتند. مراجعه کنندگان با دردهای عضلانی- اسکلتی در سن زیر 20 سالگی بیشترین فراوانی کمبود شدید ویتامین D را از خود نشان دادند و تنها 4 درصد از آنها در محدوده ی نرمال از این ویتامین قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به کمبود شدید ویتامین D در بیشتر بیماران مورد مطالعه(96/51 درصد) انتظار می رود ارتباط معنی داری بین سطح ویتامین Dو ابتلای به بیماری های عضلانی اسکلتی وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: بیماری های اسکلتی، عضلانی، درد، کمبود ویتامین D
  • مهرداد فرخی، مهدی شیرزاد سیبنی، سما تجسسی، محمد نعیمی جوبنی صفحات 57-65
    مقدمه
    سالانه مقادیر زیادی فاضلاب از منابع خانگی، کشاورزی و صنعتی وارد محیط زیست می شود که حاوی غلظت بالایی از مواد شیمیایی آلی و غیر آلی نظیر حلال های هیدروکربنه، فلز های سنگین، حشره کش ها و رنگ ها است. یکی از عمده ترین آلاینده های محیط زیست که در پساب صنایع مختلف از جمله آبکاری وجود دارد فلزات سنگین هستند که خطر زیست محیطی داشته و برای سلامت انسان زیان آورند. کروم از جمله فلزات سنگینی است که در پساب صنایع مختلف از جمله پساب صنایع آبکاری وجود دارد و بشدت برای انسان و محیط زیست سمی است.
    هدف
    بررسی جذب فلزات سنگین مثل کروم شش ظرفیتی بر خاکه اره درخت توسکا اصلاح شده با فرمالدئید، اسید سولفوریک و بی کربنات سدیم به عنوان جاذب ارزان قیمت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق مطالعه ای تجربی-آزمایشگاهی بود. حذف کروم شش ظرفیتی از محیط های آبی با استفاده از خاکه اره درخت توسکا اصلاح شده و تغییر مدت تماس، غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی، pHو مقدار ماده جاذب در سیستم ناپیوسته بررسی شد. غلظت باقیمانده کروم شش ظرفیتی نیز به روش 1/5 دی فنیل کربازاید توسط اسپکتروفتومتر در طول موج540 نانومتر تعیین و نتایج با نرم افزار Excel تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    راندمان حذف کروم شش ظرفیتی با افزایش pH و غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی کاهش یافت. همچنین، با افزایش مدت تماس و مقدار ماده جاذب، راندمان حذف افزایش پیدا کرد. هم چنین، داده های سینتیکی و تعادلی جذب با الگو های سینتیک شبه درجه یک و شبه درجه دو و مدل ایزوترم جذب فروندلیخ و لانگمیر بررسی شد. نتایج نشان داد که سینتیک فرآیند جذب از مدل سینتیک شبه درجه دو و داده های تعادلی از مدل ایزوترمی لانگمیر پیروی می کنند.
    نتیجه گیری
    می توان از خاکه اره درخت توسکا اصلاح شده به عنوان روشی موثر و ارزان برای حذف کروم شش ظرفیتی از محلول های آبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، خاک اره، حرکت شناسی، کروم، کروم شش ظرفیتی، مدل سینستیکی، مدل ایزوترمی
  • شادمان نعمتی، مجید نصیری، عبد الرضا مدقالچی، رضوان روحی، مقداد نصیری صفحات 66-74
    مقدمه
    اشک ریزش از مهم ترین مشکلات بیماران چشم پزشکی بوده و انسداد اولیه مجرای نازولاکریمال علت اصلی آن در بالغین است. داکریوسیستورینوستومی (DCR) درمان جراحی این بیماری است که دو روش خارجی و اندونازال (میکروسکوپی و آندوسکوپی) دارد و نوع آندوسکوپی تهاجم کمتری داشته و بدون زخم جراحی بر صورت انجام می شود.
    هدف
    مقایسه نتایج و عوارض این دو روش در درمان انسداد اولیه مجرای نازولاکریمال
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت توصیفی مقایسه ای در سال های 1389-1387 و در بیمارستان امیرالمومنین رشت انجام شد. 91 بیمار (88 زن و 3 مرد) که در دو گروه خارجی (46 نفر) و آندوسکوپیک (45 نفر) جراحی DCR شدند، به مدت 12-6 ماه پی گیری و نتایج در هر گروه ارزیابی شد. بهبود نیافتن اشک ریزش، بروز داکریوسیستیت، مشاهده انسداد محل استئوتومی یا ندیدن رنگ فلورسئین داخل بینی حین آندوسکوپی به عنوان سنجه های شکست جراحی در نظر گرفته شد. نیز متوسط زمان خروج فلورسئین در دو گروه سنجیده شد. نتایح با نرم افزار SPSS17 تجزیه و تحلیل و سطح معنی داری کوچک تر یا مساوی 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میزان موفقیت در کل اعمال جراحی 3/92 درصد، در گروه خارجی 5/93 درصد و در گروه آندوسکوپیک 1/91 درصد بود (672/0=P). متوسط نمره معیار مقایسه چشمی (VAS) برای بهبود اشک ریزش در دو گروه خارجی و آندوسکوپیک 8 بود. میانگین مدت مشاهده ماده رنگی در گروه خارجی و آندوسکوپیک به ترتیب 7/26 ± 3/21 و 1/12 ± 4/10 ثانیه بود (05/0 =P).
    نتیجه گیری
    میزان موفقیت داکریوسیستورینوستومی آندوسکوپیک با خارجی تفاوتی نداشته و به نظر عملکرد پمپ اشکی در روش اندوسکوپی بیشتر حفظ می شود و در ضمن نبود اسکار، تهاجم و عوارض کمتر از دیگر محاسن این روش است.
    کلیدواژگان: انسداد مجرای اشکی، باز کردن راه کیسه اشکی، بینی، روش های جراحی گزینشی
  • عالیا صابری، بابک بخشایش اقبالی، احسان کاظم نژاد، مظفر حسینی نژاد، فرناز مهدوی صفحات 74-82
    مقدمه
    سردرد سرویکوژنیک نوعی سردرد مزمن است که از ساختارهای استخوانی یا بافت نرم گردن منشا می گیرد و به صورت سردرد یک طرفه ای در ناحیه پس سری شناسایی می شود که از ساعت ها تا هفته ها به طول می انجامد و می تواند به نواحی پیشانی-گیجگاهی و اطراف چشم منتشر شود. آمار دقیقی از شیوع و عوامل مرتبط با سردرد سرویکوژنیک در استان گیلان وجود ندارد.
    هدف
    شیوع سردرد سرویکوژنیک و عوامل مرتبط با آن در مبتلایان به سردرد مزمن
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی پرونده بیمارانی که از ابتدای سال 1389 تا شهریور1391 با شکایت سردرد مزمن به درمانگاه های تخصصی نورولوژی دانشگاه علوم پزشکی گیلان مراجعه کرده بودند بررسی شد. اطلاعات آنها وارد فرم مخصوص اطلاعات شده و فراوانی نسبی سردرد سرویکوژنیک در میان آنها تعیین شد. برای تشخیص سردرد سرویکوژنیک از معیارهای تیم فرامرزی سردرد سرویکوژنیک استفاده شد. و آزمون های آماریIndependent t-Test، Chi Square و Fisher''s Exact test در نرم افزار SPSS نسخه 18 جهت آنالیز داده ها به کار رفت.
    نتایج
    از 174 بیمار دچار سردرد مزمن، 69 نفر دچار سردرد سرویکوژنیک بودند(7/39%). میانگین سن کل بیماران 8/13±40 سالگی و در سردردهای سرویکوژنیک 4/14±5/46 سالگی و در سردرد های غیر سرویکوژنیک 7/11±2/36 سال بود(0001/0=P). توزیع جنسی در هر دو گروه تقریبا یکسان بود. میانگین مدت سردرد سرویکوژنیک 9/21±5/34 ساعت در هر دوره از سردرد بود.7/95% این افراد درد گردن داشتند.
    نتیجه گیری
    سردرد سرویکوژنیک شیوع نسبتا بالائی در سردردهای مزمن داشته اما در بیشتر موارد از نظر دور می ماند در حالی که تشخیص و درمان زودهنگام آن می تواند دوره ی درمانی پرهزینه و ناتوانی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: سردرد ناشی از مشکلات گردن، سردرد، علت شناسی
  • شاهین کوه منایی، زینب تقوی صفحات 83-89
    مقدمه
    موکوپلی ساکاریدوز نوع 6 (MPS-6) بیماری اتوزوم مغلوبی است که در آن بیمار به علت کمبود آنزیم آریل سولفاتاز B دچار اختلال ذخیره لیزوزوم و تجمع متابولیت های غیرطبیعی در بافت های مختلف بدن می شود. این بیماری نادر که تا کنون از استان گیلان گزارش نشده می تواند تظاهر بالینی متفاوت از ملایم تا شدید داشته باشد.
    معرفی مورد: بیماری با شکایت اولیه حرکت های مشکوک به تشنج در 20 ماهگی معرفی می شود. بیمار پسربچه 22 ماهه دارای ویژگی های برجستگی فرونتال، گردن کوتاه، ظاهر خشن، زبان بزرگ، لکه مونگولی روی کمر، همانژیوم در سرین، دولیکوسفالی و کیفوز لومبار بود. در آزمایش های بیمار کروماتوگرافی قند و اسیدآمینه ادرار و اسید آمینه های خون طبیعی اما میزان فعالیت آریل سولفاتاز B کاهش یافته بود. در بررسی پرتونگاری نیز ناهنجاری های متعدد استخوانی و در تشخیص افتراقی انواع موکوپلی ساکاریدوزها نوع 6 یا Maroteaux-Lamy مطرح شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه تشخیص به موقع و درمان مناسب بیماری فوق می تواند از عواقب بیماری اعم از میزان مرگ و میر بیماران بکاهد لذا به نظر می رسد با مشاهده علایم، پیگیری های بیشتر الزامی است.
    کلیدواژگان: آریل سولفاتاز B، سندرم ماروتاکس لامی، موکوپلی ساکاریدوز
|
  • Dr E. Nasiri, M. Soltani, Dr R. Gazor, Dr F. Mohammad, Ghasemi, F. Houseni Pages 1-7
    Introduction
    Formaldehyde (HCHO) is a colorless gas used as a tissue fixative to preserve cadaver. New research shows formaldehyde in rats leads to an increase in plasma opioid internalized، which inhibits gonadotropin secretion and reduces Gonadotropin releasing hormone secreted from the hypothalamus. Survival of testicular germ cells is dependent on the presence of gonadotropin and its decrease leads to apoptosis of the cells.
    Objective
    Evaluation of possible changes in gonadotropins and apoptosis of testicular germ cells in rats after formaldehyde gas exposure.
    Materials And Methods
    This experimental study was performed on 24 male adult، 7 -week -old Albino Wistar Rats. The rats (based on exposure time) were divided equally into two experimental groups consisting of: E1 (4 days a week، 2 hours daily) and E2 (4 days a week، 4 hours daily) and a control group. Rats in experimental and control groups were killed under anesthetic conditions after 18 weeks. Serum concentration of FSH، LH and testosterone and apoptosis of testicular germ cells were measured by Immunoradiometric assay (IRMA) and TUNEL assay، respectively.
    Results
    Results showed significant decrease of FSH، LH and testosterone in E2 group، in comparison with that in control group (p<0. 05)، while no significant difference was observed in apoptosis of testicular germ cells index in comparison with control group (p=0. 31).
    Conclusion
    Although formaldehyde gas in the above mentioned concentration and conditions led to a significant decrease of gonadotropin hormones in rats، it has no significant effect on the apoptosis of testicular germ cells. Thus، it seems that apoptosis of testicular germ cells in adult males rats isn''t just related to gonadotropin hormones and other factors may be influential in this process. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Apoptosis, Formaldehyde, Rats, Testis, Vitamin C
  • Dr M. Rostampour, I. Aghaei, Dr B. Soltani, Dr B. Khakpour Pages 8-14
    Introduction
    Regarding to chronic nature of epilepsy، side effects and resistance to chemical drugs، herbal medicine have received remarkable interest. Matricaria chamomilla is a medicinal plant that has been used as tranquilizer and anticonvulsant in traditional medicine.
    Objective
    To determine the anticonvulsant effects of hydro-alcoholic extract of Matricaria chamomilla on PTZ-induced seizure in male rats.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out on 48 NMRI albino male rats weighing 20-25g. They were divided randomly into six groups. All groups were injected intraperitoneally. The negative and positive control groups received saline (10 ml/1000g) and Phenobarbital (40 mg/kg)، respectively. The four test groups received 500، 600، 800 and 1000 mg/kg of extract. In order to provoke convulsion، pentylenetetrazol (PTZ) was injected (80 mg/kg) to all groups after 45 minutes and initiation time of tonic-clonic seizures and mortality within 24 h were measured.
    Results
    The results indicated that positive control group animals، which received Phenobarbital، were with no seizure and death. Different doses of extract delayed the initiation time of tonic-clonic seizures، in comparison with control group (saline). The delay was significant at 600 mg/kg (P< 0. 05) and 800 and 1000 mg/kg (P< 0. 001). Also، the extract decreased the 24 h death. This was significant at 800 and 1000 mg/kg (P<0. 01) and 600 mg/kg (P< 0. 05).
    Conclusion
    The present study showed that hydro-alcoholic extract of Matricaria chamomilla has inhibitive effect on PTZ-induced seizure in male rats. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Matricvia, Pentylenetetrazol, Seizures, Mice
  • Dr F. Mehrabian, Dr M. Rahbar Taramsari, S. Keshavars Mohamadian Pages 15-21
    Introduction
    Promoting the quality of services in hospital emergency departments can lead to greater patient satisfaction، reduced complaints and improved health quality. To this end، understanding the strengths and weaknesses of the current status of hospital emergency departments can help improve the quality of services in the future.
    Objective
    To evaluate the quality of health care of emergency centers of Rasht in 2013
    Materials And Methods
    This study was a descriptive and analytical one، carried out in 7 teaching، training centers including Razi hospital emergency departments، Poursina، Dr. Heshmat، Alzahra، Amiralmomenin، Shafa and Velayat in Rasht province. Data were collected using a questionnaire consisting of two parts with77 questions; first part having 13 questions related to the in-charge information and the second part consisting of 64 questions related to structure، process and the function of emergency department. Data analysis software was SPSS18 using descriptive and inferential indicators. Hospitals with more than 90 percentage points for the process، structure and function were considered favorable، 71-90% were relatively favorable، 50-70% were at middle level and less than 50% were considered as weak.
    Results
    Average number of active beds in the emergency department of the hospitals was 19. 8. As shown، 85. 72 % of the investigated emergency departments were relatively favorable and 14. 28 % were favorable. Regarding distribution of human resources، Dr. Heshmat training and medical center with 88 %، in environment and facilities area، Velayat training and medical center with 99. 5 %، in management affairs Poursina، Razi،Velayat and Dr. Heshmat with 94. 54 percentage، in emergency department rules، Razi training and medical center with 96. 3 percentage were in better situation. Average gained point in the field of educational process of training and medical centers in Rasht was 66. 28%.
    Conclusion
    Structure and function of the investigated training and medical centers of Rasht in terms of human resources، environment and facilities، managing and emergency department rules were relatively favorable and favorable and in the field of educational processes were at average level. Therefore، given the nature of emergency departments، it seems that paying more attentions to standardization، and particularly empowering of human resources are necessary. Continuous education of the physicians and nurses could be very helpful، too.
    Keywords: Emergencies, Quality of Health Care
  • Dr R. Tayefeh Davalloo, Dr F. Darabi F., Dr M. Tavangar, Dr E. Kazemnejadleili, Dr M. Safarpour Pages 22-28
    Introduction
    The awareness of the range of natural tooth color in every community can facilitate the choice of the exact color of teeth.
    Objective
    The aim of this study was to determine the color of the upper incisor teeth in patients referred to dental school of Guilan University of Medical Sciences، Northern Iran.
    Materials And Methods
    In total، 600 intact maxillary central incisors which had been cleaned with pumice powder were selected and their colors were indexed in day light (Song Yong، Taiwan) by Vita shade guide. Data were analyzed by Chi-Square and Fisher Exact tests (p<0. 05).
    Result
    In this study، regardless of the age، A2 (32. 5%) and A3 (29. 8%) had the highest frequency of color and C2 had the lowest frequency (0. 3%). There wasn’t any significant difference between men and women but there was a significant difference between the age groups (p<0. 0001).
    Conclusion
    Teeth become darker with age. A2 and A3 respectively had the highest frequency in age group of 20-29 and over 30 years.
    Keywords: Color perception, Dentists, Esthetics, Dental
  • Dr Y. Alizadeh, M. Khoshbakht Pishkhani, Dr E. Kazemnezhad Leily, Dr H. Khoshrang, Dr H. Behboudi, Dr M.J. Mohammadi, F. Bakhshi, Dr M. Rostamnezhad Pages 29-36
    Introduction

    Specialty choices among medical students is an important Issue. Economic، social and cultural factors are influential in this respect.

    Objective

    To determine the factors associated with Medical Students tendency

    Materials And Methods

    This cross sectional study was conducted on all second semester، students، Extern and intern. We used census method for selecting case of study. Data were collected using a two part questionnaire consisting of demographic features and a questionnaire that was adapted from AHP and translated into Persian with validity and reliability confirmed through content validity. The data were analized by descriptive and analytical tests using SPSS 17 softwere.

    Results

    In total، 191 medical students participated in this study. average student age was 23. 07±2. 81، 66. 5% were women and 85. 3 percent were single، 25. 1 %، second semester، 29. 3 %، Student، 20. 9 %، Extern and 24. 6 % were intern. The priorities in female participants were Dermatology،Radiology and Cardiology and in male were orthopedy، ophtalmology and cardiology. The preference in the selection of specialization courses was for education، including the Cardiology and Neurosergury in second semesters and in Student، Extern and intern were Dermatology. Overall، dermatology (41. 4%) Radiology (9. 4%) and Ophthalmology (7. 9%) were the most favored specialty choices. According chi-squer test، of the variables، studied military service related problems P <0/005)) and gender (P<0/002) were significantly associated with specialty choice. The most important factors in student specialty choice، were individual and economic factors. From economic factors، labor market (2. 91 ± 1. 04) and between individual factors، personal interest (3. 39 ± 0. 86) were the most associated factors with specialty choice (P<0/0001). Followed by other factors، including future revenues from economic factors and occupational factors، was private job after graduation from college. Among all of the relevant factors، economic factors، (p<0/0001)، were the most important ones.

    Conclusion

    Personal interest and future earning were the most important factors and dermatology، radiology and ophtalmology were the most favored specialty Choices among Guilan University of Medical Sciences students Therefore، these factors should be considered by the respective authorities when choosing the field and plan to develop praograms for the graduates.

    Keywords: Specialties, Medical, Students
  • Dr H. Ettehad, Dr M.R. Mirbolook, Dr E. Kazemnejhadleili, Dr S.Z. Hosseini Mousavi, S. Saghary Pages 37-44
    Introduction

    Malnutrition is the cause of many problems in orthopedic patients. In this study، we aimed to determine the prevalence of malnutrition in patients who were hospitalized for ten days.

    Objective

    Control the potential damage caused by malnutrition in orthopedic patients

    Materials And Methods

    This is a cross-sectional study in which the prevalence of malnutrition in patients admitted to the Poursina hospital during the year 2011 was determined. A researcher -made questionnaire was formulated for each patient and their features were recorded on the first day of hospitalization، then، on the same day and the tenth day of hospitalization in these patients by nutritional tests، and lymphocyte count and serum albumin levels، were evaluated as well. Upon data collection، they were entered into SPSS version 16.

    Results

    Of the 377 patients admitted to the orthopedic ward on the first day، 99 patients with malnutrition were recorded that reached to 81 cases on the tenth day. Malnutrition rate in open fractures increased in day 10 of hospitalization but reduced during the same period in closed fractures (P<0،005). Most of the malnourished patients had fracture of the femur. In patients with fractures of the femur، pelvis and multiple injuries، unlike other fracture sites، an increased incidence or severity of malnutrition during 10 days hospitalization was seen.

    Conclusion

    Due to the negative impact of malnutrition on patient improvement and orthopedic complications، dietary control is essential in these patients.

    Keywords: Inpatients, Malnutrition, Orthopedics
  • M. Motazakker, M. Shokat Nagadeh, F. Khalili, B. Shayeri Pages 45-50
    Introduction
    Viral hepatitis during pregnancy is associated with high risk of maternal complications. No data are available on hepatitis B virus (HBV) prevalence in pregnant women in north west of Iran.
    Objective
    The aim of this study was to determine the prevalence of HBsAg in women attending health care centers of Urmia.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study that included 368 pregnant women who attended the antenatal clinics of Urmia health care centers، during the period of April 2010 - October 2010. Demographic and epidemiological data were collected. Samples were screened for HBsAg by ELISA. Those who were positive for HBsAg were tested for HBeAg.
    Results
    Mean age of participants was 29. 5±5 years. HBsAg was found in 3 (0. 8%) of 368 pregnant women. HBeAg was not detected in positive samples. History of abortion was reported in eighteen percent (66) of the participants. We found no significant association between HBsAg positivity and place of residence (urban or rural)، age، educational level and history of abortion.
    Conclusion
    Our results demonstrate a low prevalence of HBV infection among pregnant women in Urmia district. Prevalence of HBV infection in pregnant women has been decreased due to HBV vaccination program in last twenty years. HBsAg screening of pregnant women can decrease vertical transmission of virus from mother to child. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Heptitis B virus_Pregnant Women
  • Dr H. Ettehad, Dr K. Asadi, Dr M.R. Mirbolook, Dr M. Soleimanha, Dr A. Adeli, Dr Z. Haghparast Ghadim Limudahi Mousavi, S. Saghary Pages 51-56
    Introduction
    Low blood levels of vitamin D in different communities is common. In this study، we evaluated the blood levels of 25-hydroxy vitamin D in patients presented with musculoskeletal pain.
    Objective
    Evaluation of 25- hydroxy Vitamin D Blood Levels in Patients with Musculoskeletal Pain
    Materials And Methods
    In a descriptive study، blood levels of vitamin D in 358 patients with musculoskeletal pain، that presented to the orthopedic clinic of Poorsina Hospital of Rasht during 2007-2008 years، were measured by serum levels of 25- hydroxy vitamin D using Radio Immunoassay (RIA). Normal range of vitamin D in this study، was 32 -100 ngr/milt. Amounts between 15 -32 ngr/milt، was introduced as mild vitamin D deficiency and amounts lower than 15 ngr/milt as severe vitamin D deficiency.
    Results
    Normal range of vitamin D was seen in 65 cases (16. 68%)، severe vitamin D deficiency in 182 cases (51. 96%) and mild vitamin D deficiency in 107 cases (29. 89%). Average serum levels of vitamin D among all cases، was 20. 1ngr/milt. Severe vitamin D deficiency belong to the patients with musculoskeletal pain in the ages younger than 20 years، compared to other ages and only 4% of them had normal range of this vitamin.
    Conclusion
    Given vitamin D severe deficiency in (51. 96%)، i. e.، majority of cases who were studied، there seems to be a significant association between vitamin D levels and risk of musculoskeletal disorders.
    Keywords: Musculoskeletal_pain_Vitamin D Deficiency
  • Dr M. Farrokhi, M. Shirzad Siboni, S. Tajasosi, M. Naeimi, Joben Pages 57-65
    Introduction
    A huge volume of wastewater from household، agriculture and industrial sources is released into the environment، which contains high level concentration of organic and inorganic materials such as hydrocarbonic solvents، heavy metals، insecticides and dyes. Heavy metals are one of the most important pollutants discharged by industries such as the electroplating and have adverse effects on environment and human health. Heavy metals such as chromium are found in plating wastewater and is harmful for human health and environment.
    Objective
    The purpose of present study was to investigate the adsorption of heavy metals such as chromium onto modified alder sawdust by formaldehyde، sulfuric acid and sodium bicarbonate، as a cheaper adsorbent.
    Materials And Methods
    This research was an experimental-laboratory type which investigated the removal of hexavalent chromium from aqueous solution by using modified alder sawdust with variation contact time، initial Cr (VI) concentrations pH and adsorbent dose in batch system، the residual Cr (VI) concentration was analyzed by 1،5-diphenylcarbazide method by a spectrophotometer at a wavelength of 540 nm. Then، the results were analyzed by Excel software.
    Results
    Results showed the removal efficiency was decreased by increasing of pH and initial chromium concentration. Also، the results showed the removal efficiency was increased by increasing of adsorbent dose and contact time. Experimental isotherms and kinetic models were assessed by pseudo-first-order and pseudo-second-order kinetics and Langmuir and Freundlich isotherms models. The results show that the data were explained acceptably by pseudo-second-order kinetics and Langmuir isotherms models، respectively.
    Conclusion
    The results showed that the removal of hexavalent chromium from aqueous solution can be done by using modified alder sawdust، both at lower cost and more effectively.
    Keywords: Adsorption, Chromium, Kinetics, Sawdust, Hexavalent Chromium, Kinetic Models, Isotherm Models
  • Dr Sh Nemati, Dr M. Nasiri, Dr A.R. Medghalchi, Dr R. Rouhi, M. Nasiri Pages 66-74
    Introduction
    Epiphora is one of the most common complaints of the patients referred to ophthalmology clinics and primary nasolacrimal duct obstruction is the main respective cause in adults. Dacryocystorhinostomy (DCR) is the surgical treatment of epiphora that can be done by two basic
    Methods
    external and endonasal (Microscopic or Endoscopic)، and the endoscopic method is minimally invasive and without scar on the face.
    Objective
    To compare the results and complications of these two methods in treatment of the patients with primary nasolacrimal duct obstruction.
    Materials And Methods
    This cross sectional case control study was performed in Amir-al-Momenin university Hospital of Rasht، Iran during 2008-10. Ninety-one patients (88 women and 3 men) were recruited in two groups: external (N= 46) and endoscopic DCR (N= 45). After surgery، all the patients were followed for 6-12 month periods and results and complications were studied in each group. Surgery failure was defined as: no marked improvement in tearing or any episode of postoperative dacryocystitis، postoperative nasal endoscopy with scarring in the intranasal osteotomy، and no visualization of fluorescein dye in nasal endoscopy of the participants. Also، two groups were compared in the average time of fluorescein excretion into the nose. Results were analyzed using SPSS 17 software، and the level of significance was set at 0. 05.
    Results
    Success was achieved in 92. 3% of all patients، 93. 5% in the external group and 91. 1% in the endoscopic group (P= 0. 672). The average visual analogue scale (VAS) score for subjective improvement of epiphoria in both external and endoscopic DCR groups was 8. The mean time of excretion of fluorescein dye into the nose in external and endoscopic groups were 21. 3 ± 26. 7 seconds and 10. 4 ± 12. 1 seconds، respectively (P= 0. 05).
    Conclusion
    Endonasal endoscopic DCR has comparable success rates with external DCR، and it seems that the pump function of lacrimal sac is better saved in endoscopic method، meanwhile،the loss of scar and minimal surgical invasion and complicatios are other advantages of this method over the other.
    Keywords: Dacryocystorhinostomy (DCR), Endonasal, Endoscopic, External, Success
  • Dr A. Saberi, Dr B. Bakhshayesh Eghbali, Dr E. Kazemnezhad, Dr M. Hosseininezhad, F. Mahdavi Pages 74-82
    Introduction
    Cervicogenic headache is a kind of chronic headache that originates from the bony structures or soft tissues of the neck and is characterized by unilateral headache and lasts from hours to weeks، which can spread to the fronto-temporal and preorbital areas. So far، there has been no exact statistics of prevalence of the cervicogenic headache in Guilan Province.
    Objective
    To determination the relative frequency of cervicogenic headache and its relative factors among patients with chronic headache
    Materials And Methods
    In this descriptive study، the patients’ files، referred to Neurology clinic of Guilan University of Medical Sciences from March 2010 until September 2012 with complaints of chronic headache، were assessed. We used cervicogenic headache international study group diagnostic criteria for diagnosis of cervicogenic headache. The data were recorded in the special form of information and the relative frequency of cervicogenic headache was determined among them. Independent t-Test، Chi Square and Fisher’s Exact test in SPSS software version 18، were used to analyze data.
    Results
    Among 174 patients with chronic headache، a total of 69 patients were identified with cervicogenic headache (39. 7%). The mean age of all patients was 40±13. 8 years، those with cervicogenic headache were 14. 4±46. 5 years and those with non-cervicogenic headache were 36. 2±11. 7years old (P= 0. 0001). Gender distribution was similar in both groups. The mean of headache duration was 34. 5±21. 9 hours in each episode of headache. As revealed، 95. 7% of the patients with cervicogenic headache had neck pain.
    Conclusion
    Cervicogenic headache is prevalent among chronic headaches، but it is almost always ignored whereas early diagnosis and treatment can reduce the expensive course of treatment and disability that accompanies this challenging disorder.
    Keywords: Headache, Etiology, Cervicogenic headache
  • Dr Sh Koohmanaee, Dr Z. Taghavi Pages 83-89
    Introduction
    Mucopolysacharidosis VI (MPS VI) is an autosomal recessive disorder in which because of deficiency of Aryl Sulfatase B، lysosomal storage disease and accumulation of abnormal metabolites in various tissues of the body are resulted. This has not been reported yet in Guilan province and is such a rare disease that can have different clinical manifestations in the range of mild to severe. Case history: In this study، a case with first compliant of suspicious movements to seizure، with 20 month of age was hospitalized and presented. The patient is a 22month year old boy with features of frontal bossing، short neck، coarse appearance، and large tongue، Mongolian spot on the back، hemangioma on buttock، dulicocephaly and lumbar kyphosis. In laboratory data evaluation، chromatography of carbohydrate and amino acid in urine and blood were normal but Aryl Sulfatase B enzyme was decreased. In radiographic evaluation، there was multiple bony abnormality reported and in differential diagnosis with types of Mucopolysacharidosis، type VI or Martoteaux-Lamy syndrome was discussed.
    Conclusion
    As، ontime diagnosis and appropriate treatment could decrease complications of this disease such as mortality rate it seems that after observing symptoms، further investigations are mandatory
    Keywords: Arylsufatase B, Maroteaux, Lamy Syndrome, Mucopolysaccharidosis VI