فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 172 (اردیبهشت 1398)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 172 (اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مهدیه نظری رباطی*، اکرم نوروزی، رویا ناسوتی صفحات 1-9
    سابقه و هدف
    استرس اکسیداتیو در پاتوژنز بیماری های مختلفی از جمله اختلالات عصبی دخیل می باشد. در این شرایط استرس زا، پروتئین شوک حرارتی 70 (HSP70) از سلول ها مراقبت می کند. لذا، القاء فارماکولوژیک آن می تواند اثر محافظتی داشته باشد. دی ساکارید ترهالوز دارای اثرات مفید متعددی از جمله اثر آنتی اکسیدانی است. اما اثر آن بر روی HSP70 مشخص نمی باشد. بنابراین، این مطالعه به منظور بررسی اثر ترهالوز بر بیان ژن HSP70 در سلول های PC12 فئوکروموسیتومای موش صحرایی که با پراکسید هیدروژن تیمار شدند صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، سلول های PC12 با ترهالوز (5/12، 25 و 50 میلی مولار) به مدت 24 ساعت پیش تیمار شدند. سپس، با پراکسید هیدروژن (100 میکرومولار) به مدت 24 ساعت تیمار شدند. سپس، میزان بقای سلول ها به روش MTT بررسی شد. علاوه براین، بیان ژن HSP70 به روش Real-time polymerase chain reaction اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج  نشان داد که پیش تیمار با ترهالوز به صورت وابسته به دوز، بقای سلول های PC12 را که با پراکسید هیدروژن مواجهه یافتند افزایش می دهد. علاوه بر این، بیان ژن HSP70 در این سلول ها که با ترهالوز پیش تیمار شدند افزایش یافت. همچنین، حداکثر مقدار بیان این ژن در غلظت 50 میلی مولار ترهالوز به دست آمد.
    استنتاج: مطالعه حاضر نشان داد که ترهالوز از طریق افزایش بیان ژن HSP70 ، از سلول های PC12 در برابر پراکسید هیدروژن محافظت می کند.
    کلیدواژگان: ترهالوز، پروتئین شوک حرارتی70، استرس اکسیداتیو
  • معصومه بیگ، محمدرضا عربستانی* صفحات 10-21
    سابقه و هدف
    اخیرا افزایش  مقاومت به آنتی بیوتیک های کارباپنم در بین باکتری سودوموناس آئروژینوزا موجب نگرانی هایی در بیمارستان ها شده است. روش (CarbaNP Cnpt) به منظور شناسایی آنزیم های کارباپنمازها مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین هدف از این مطالعه استفاده از روش CarbaNP برای شناسایی سریع ایزوله های سودوموناس آئروژینوزای مولد آنزیم های کارباپنماز می باشد.
    مواد و روش ها
    تعداد 97 نمونه بالینی از بیمارستان های آموزشی شهر همدان از آبان 1396 تا اردیبهشت 1397 جمع آوری شد.آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها به روش دیسک دیفیوژن و حداقل غلظت مهاری نمونه ها نسبت به ایمیپنم، با استفاده از نوار E test انجام شد. جهت شناسایی آنزیم های کارباپنماز، از روش (CDT (combined disc test)، MHT (Modified Hodge Test و CarbaNP و روش (PCR (Polymerase chain raection  استفاده شد. در نهایت آنالیز آماری تمامی داده ها با استفاده ازنرم افزار (SPSS Version 16) مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی نشان داد،  بیشترین و کمترین میزان مقاومت به ترتیب نسبت به آنتی بیوتیک های سفتریاکسون 65 (67 درصد) و پیپراسیلین-تازوباکتام 38 (2/39 درصد) مشاهده شد، از میان 97 ایزوله بالینی سودوموناس آئروژینوزا، 49 (50/51 درصد) ایزوله با تست PCR برای ژن های کارباپنماز، مثبت شدند که از این میان 48 (97/95 درصد) ایزوله از نظر تست CarbaNP مثبت بودند.از میان 48 (49/48 درصد) ایزوله ای که نتایج PCR منفی داشتند، 48 (100 درصد) ایزوله ها تست CarbaNP منفی داشتند. بنابراین حساسیت و اختصاصیت این تست در مقایسه با روش PCR به ترتیب100 درصد و 98 درصد بود. استنتاج:  نتایج این مطالعه نشان داد که CarbaNP یک روش سریع،ارزان و دارای حساسیت و اختصاصیت بسیار بالایی جهت شناسایی ایزوله های مولد آنزیم های کارباپنماز می باشد.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، تست آنتی بیوگرام دیسک دیفیوژن، PCR، CarbaNP
  • هادی نجفی، حسن بسکابادی، مریم سالاری، سهیلا کربندی* صفحات 22-33
    سابقه و هدف
    معمولی ترین فرایندهای دردناک در نوزادان نمونه گیری خون و واکسیناسیون است. علی رغم این که درد ناشی از واکسیناسیون کوتاه و خفیف است، می تواند عوارض طولانی مدت داشته باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر سرمای موضعی و مکیدن غیر مغذی بردرد ناشی ازواکسیناسیون درنوزادان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه کارآزمایی بالینی روی 113 نوزاد ترم انجام گردید. نوزادان به روش تصادفی  ساده به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول، ژل خنک کننده طی90 ثانیه بر روی موضع قرارداده وتزریق واکسن انجام شد. درگروه دوم، عمل مکیدن انگشت به مدت2 دقیقه قبل وحین تزریق تامین شد. گروه کنترل طبق برنامه معمول واکسیناسیون صورت گرفت. بررسی شدت درد با معیار NIPS و مدت زمان گریه از کورنومتر استفاده شد. تحلیل داده ها توسط آزمون های من ویتنی، مجذور کای،t   مستقل و سیر زمانی (Repeated measure) با نرم افزار SPSS ویرایش 16 انجام شد.
    یافته ها
    سه گروه از نظر شدت درد در لحظه ورود سوزن (p=0/002) و فاصله 30 ثانیه از لحظه ورود سوزن به داخل عضله اختلاف معنی داری داشتند (p=0/0001). این تفاوت بین گروه های ژل خنک کننده با کنترل ومکیدن غیرمغذی با کنترل می باشد. بین سه گروه از نظر مدت گریه ناشی از ورود سوزن داخل عضله اختلاف معنی دار وجود ندارد (0/454=P) هرچند میانگین مدت گریه درگروه ژل خنک کننده (8/39 ثانیه) نسبت به گروه های مکیدن غیرمغذی (42/3 ثانیه) و کنترل (52/7 ثانیه) کم تر است. استنتاج:  هردو روش استفاده از سرمای موضعی ومکیدن غیر مغذی در کاهش شدت درد موثر است. این مداخله کاربردی و آسان است و با به کارگیری می توان تاثیر منفی درد در نوزادان را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: درد، سرمای موضعی، مکیدن غیر مغذی، نوزاد، واکسیناسیون
  • ژامک اخلاقی، حامد چراغمکانی، امیرحسین بتولی، سولماز خلیفه، روح الله عبدی، حسن عشایری* صفحات 34-42
    سابقه و هدف
    داروهای ضد صرع روی عملکردهای شناختی می توانند اثر بگذارند. در این مطالعه اثر داروی لاموتریژین روی عملکردهای شناختی بیماران مصروع مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه از نوع کوهورت گذشته نگر بود. در این مطالعه 20 بیمار به صورت تصادفی از بیمارستان بوعلی ساری و 12 فرد سالم از سطح جامعه به روش نمونه گیری در دسترس که از لحاظ سن، جنسیت و میزان تحصیلات همسان سازی شده بودند، انتخاب شده و برای ارزیابی عملکردهای شناختی شان از تست های استاندارد نوروسایکولوژی استفاده شد. آنالیز داده ها از طریق تست آنوای یک راهه و تست تعقیبی توکی از طریق نرم افزار spss صورت گرفته است.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که که گروه (LT (Lamotrigine عملکرد ضعیفی در تست استروپ و تست سیالی کلام- معنایی  در مقایسه با گروه کنترل دارد(p<0/05) و گروه دیگر داروها عملکرد ضعیفی در تست های سیالی کلام- فونتیک و معنایی، ارقام رو به جلو و استروپ در مقایسه با گروه کنترل دارا می باشد (p<0/05). استنتاج:  گروه دیگر داروها موجب اثرات نامطلوب بیش تری روی عملکردهای شناختی در مقایسه با گروه LT می شوند که می تواند به دلیل اثرگذاری روی کانال ها و تغییر آزادسازی نوروترانسمیترهای تحریکی باشد.
    کلیدواژگان: داروهای ضد صرع، عملکردهای شناختی، لاموتریژین، تست استاندارد نوروسایکولوژی
  • فهیمه گل بابایی، منصوره جمشیدی منش*، هادی رنجبر، سیدعلی آذین، صدیق مرادی صفحات 43-52
    سابقه و هدف
    زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک از اختلال عملکرد جنسی رنج برده که این مسئله در کلینیک ها نادیده گرفته می شود. این مطالعه با هدف اثر بخشی مدل مشاوره ای PLISSIT بر عملکرد جنسی زنان مبتلا به این سندرم انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 66 زن 45-18 ساله مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک که به دو گروه مداخله  و کنترل تخصیص یافتند، انجام پذیرفت(33 نفر هر گروه). چهار جلسه یک ساعته فردی بصورت هفتگی بر اساس مدل PLISSIT برای گروه مداخله برگزار شد. گروه کنترل تنها مراقبت روتین دریافت کرد. ابزار ارزیابی، شاخص عملکرد جنسی زنان بود که  قبل از مداخله، یک ماه و دو ماه بعد از آن در دو گروه تکمیل گردید. نتایج با آزمون های فریدمن، من‏ویتنی‏یو و ویلکاکسون مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی 5/96 ± 29/26، سطح تحصیلات 2/65 ± 12/02 و شاخص توده بدنی 3/67 ± 25/95  در دوگروه همگن بود. همچنین دو گروه از نظر علائم مربوط به سندرم از جمله هیرسوتیسم، آکنه، طاسی، نازایی و وضعیت قاعدگی همسان بودند. میانگین نمره عملکرد جنسی در گروه مداخله، قبل 56/2±39/20 و بعد از مداخله 4/70±24/40 و در پیگیری 1/26±23/73 بود(p<0/001)، در حالی که تفاوت معنادار در گروه کنترل دیده نشد(p=0/405). همچنین تنها حیطه رطوبت واژن بعد از مداخله (p=0/245) و پیگیری (p=0/423) بین دو گروه دارای تفاوت معنی دار نبود استنتاج: مدل PLISSIT باعث بهبود عملکرد جنسی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‏کیستیک شد و به عنوان ابزار ارزیابی و مدیریتی مشکلات جنسی در مراحل اولیه در این گروه از زنان توصیه می‏شود.
    شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 16N201512023034IRCT
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، اختلال عملکرد جنسی، مدل PLISSIT
  • ذبیحاللهیوسفی، حسین صاحبیان، عبدالایمان عمویی*، رضاعلی محمدپور، ابراهیم زارعی کیاسری صفحات 53-66
    سابقه و هدف
    کشتارگاه مرغ از مراکز تولید فاضلاب با بار آلودگی بالا می باشد و در صورت عدم تصفیه مناسب می تواند آلودگی های فراوانی را در محیط ایجاد کند. مطالعه حاضر با هدف کارایی فرآیند لخته سازی الکتریکی با جریان مستقیم در تصفیه پساب کشتارگاه مرغ با استفاده از الکترودهای آلومینیومی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این بررسی یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی بوده که به صورت پایلوت بر روی پساب کشتارگاه مرغ انجام پذیرفت. در این آزمایش از جریان مستقیم و چهار الکترود آلومینیومی که با فاصله دو سانتی متر از هم به حالت تک قطبی قرار داشتند، استفاده شد سپس درصد حذف بار آلی پساب( COD و BOD5 )و تغییرات pH در اختلاف پتانسیل 6، 12 و 18 ولت، pH 3، 5، 7 و 9  و مدت زمان واکنش 10، 30، 60 و 90 دقیقه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که راندمان حذف در حالت بهینه در اختلاف پتانسیل12 ولت،pH برابر 7 و زمان 45 دقیقه، برای COD و BOD5  به ترتیب برابر با 84/86 درصد و 88/93 درصد حاصل شد. هم چنین pH نهایی 47/8 به دست آمد. استنتاج:  در مجموع می توان گفت که فرآیند لخته سازی الکتریکی می تواند به عنوان یک فرآیند ترکیبی با کارایی بالا در حذف بارآلی پساب کشتارگاه به کار رود. استفاده از این تکنیک می تواند پسابی منطبق بر استانداردهای تخلیه تولید نماید.
    کلیدواژگان: لخته سازی الکتریکی، الکترود آلومینیوم، تصفیه پساب، کشتارگاه مرغ
  • رمضانعلی دیانتی تیلکی، مرتضی جعفرصالحی*، علیرضا موحدی صفحات 67-79
    سابقه و هدف
    دی اکسیدکربن عامل اصلی اثر گلخانه ای است. مطالعات قبلی نشان داده اند که دی اکسیدکربن ناشی از مصرف گاز طبیعی و زغال سنگ موجب رشد ریزجلبک ها می شود. در این مطالعه به تعیین میزان حذف دی اکسیدکربن حاصل از احتراق نفت سفید پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    آزمایش ها با ساخت فتوبیوراکتور و تزریق هوا و گاز احتراق به صورت جداگانه به محیط کشت فاقد منبع کربن، انجام شد. جریان گاز عبوری (از راکتور) 5/1 لیتر بر دقیقه بود. منبع نور با چهار عدد لامپ فلورسنت با شدت روشنایی 10 کیلولوکس در دو حالت دائم و متناوب تامین شد. غلظت دی اکسیدکربن ورودی به راکتور در محدوده580 تا 6000 قسمت در میلیون انتخاب و به روش NDIR اندازه گیری شد. غلظت اولیه جلبک 20 میلی گرم در لیتر بود. میزان تولید زیست توده در مراحل مختلف آزمایش اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان تولید جلبک با دی اکسیدکربن هوا و احتراق نفت سفید حاوی5500 قسمت در میلیون دی اکسیدکربن پس از 8 روزبا تابش نور متناوب به ترتیب به 0/07 و 0/41 گرم در لیتر در روز و غلظت زیست توده به ترتیب به 0/25 و 1/63 گرم در لیتر رسید. فاکتور تثبیت دی اکسیدکربن در غلظت 580 تا 5500 قسمت در میلیون با تابش نور متناوب در دامنه 2/27 تا 4/03 درصد ثبت شد. غلظت زیست توده در نور متناوب نسبت به نور دائم 15 درصد کمتر بود و در غلظت دی اکسیدکربن 5500 قسمت در میلیون و نور دائم به 1/91 گرم در لیتر رسید. استنتاج: در این مطالعه توانایی فتوبیوراکتور در حذف دی اکسیدکربن تایید شد. هم چنین افزایش غلظت دی اکسیدکربن در گاز احتراق، در افزایش تولید زیست توده نقش دارد.
    کلیدواژگان: دی اکسیدکربن، ریزجلبک اسپیرولینا، زیست توده، گاز احتراق، نفت سفید، فتوبیوراکتور
  • قاسم عابدی، جمشید یزدانی چراتی، ابوالفضل مروی* صفحات 80-89
    سابقه و هدف
    سنجش رضایت گیرندگان و ارائه دهندگان خدمت، شاخص مهم ارزشیابی خدمات بهداشتی درمانی است. هدف این مطالعه بررسی رضایتمندی گیرندگان و ارائه دهندگان خدمت در مراکز مجری و غیرمجری برنامه پزشک خانواده شهری بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1396 اجرا شد. جامعه آماری 15 نفر از پزشکان خانواده، 47 نفر کارکنان و 270 نفر از بیماران در مراکز مجری و غیرمجری بودند که اعضای تیم سلامت به روش سرشماری و بیماران به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای بود که اعضای تیم سلامت به صورت خودایفا و جهت بیماران توسط کارشناسان آموزش دیده تکمیل گردید. داده ها در نرم افزار SPSS در سطح معنی داری P<0/05 تحلیل گردید.
    یافته ها
    رضایتمندی بیماران در مراکز مجری و غیر مجری تفاوت معنی داری (P<0/05) داشت. بالاترین میزان رضایت مربوط به حیطه مراقبت و ارتباط پزشک خانواده با بیمار در مراکز مجری(0/6± 4/59) وکم ترین آن، حق انتخاب پزشک خانواده توسط بیمار در مراکز غیر مجری بود (1/4± 2/43). در بررسی رضایتمندی پزشکان تفاوت معنی دار نبود. بالاترین میزان رضایت مربوط به پرونده الکترونیک سلامت و ثبت خدمات در مراکز غیر مجری (1/3± 3/67) وکم ترین آن مربوط به حیطه نظام ارجاع درمراکز مجری بود(0/8± 2/27). رضایت مندی کارکنان نیز تفاوت معنی داری نداشت. بیش ترین وکم ترین میزان رضایت به ترتیب در بعد مدیریت مرکز و اعضای تیم سلامت (0/7± 3/75) و امکانات رفاهی در مراکز غیر مجری بود (0/1± 1/86). استنتاج:  مطالعه حاضر نشان داد اگر چه اجرای برنامه پزشک خانواده شهری موجب افزایش رضایتمندی بیماران در مراکز مجری شده است، اما در بحث رضایتمندی پزشکان و کارکنان موفق نبوده است. لذا اجرای برنامه های مداخله ای به منظور ایجاد انگیزه و جلب رضایت کارکنان امری ضروری است.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده شهری، رضایتمندی، گیرنده خدمت، تیم سلامت
  • محمد خادملو*، محمود موسی زاده، پژمان خسروی صفحات 90-99
    سابقه و هدف
    توجه به ایمنی از مهم ترین شاخص های مراکز بهداشتی درمانی است و یک ارتباط مثبت بین فرهنگ ایمنی بیمار و بهبود پیامدهای سلامت وجود دارد هم چنین در کنار آن شناخت عوامل موثر در رضایتمندی مراجعین در ارتقای کیفیت مراقبت ها موثر می باشد.این مطالعه برای ارزیابی فرهنگ ایمنی بیمار در مراکز بهداشتی درمانی شهرستان آمل و هم چنین برای بررسی میزان رضایتمندی مراجعین به این مراکز صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی است.211 نفر از پرسنل مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی شهرستان آمل ار اسفند 1396 تا خرداد 1397مورد پرسش قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه MOSPSC بود که 12 بعد از فرهنگ ایمنی را مورد ارزیابی قرار می دهد. در کنار آن 211 نفر از مراجعین به همان مراکز با پرسشنامه SERVQUAL که ارزیابی کننده کیفیت خدمات از طریق رضایت مراجعین می باشد، مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با نرم افزار spss22 مورد  ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نگرش مثبت در کارکنان در مورد کل ابعاد 82 درصد بود. بیش ترین نگرش مثبت نسبت به بعد پی گیری (85 درصد) و کم ترین آن در مورد بعد ارزیابی کلی کیفیت و ایمنی(59 درصد) وجود داشت. در مورد رضایتمندی مراجعین، میزان رضایت به طور کلی (79 درصد) بود. بیش ترین بعد رضایت، اعتماد (88 درصد) و کم ترین آن بعد دسترسی به پزشک (18 درصد) بود. استنتاج:  فراهم کردن پرسنل کافی و تهیه استانداردهای کاری برای پرسنل و تخصیص منابع کافی برای بهبود کیفیت و مراقبت از طرف مدیران می تواند به ارتقای فرهنگ ایمنی در مراکز بهداشتی درمانی کمک کند. در مورد رضایتمندی مراجعین، راهبرد مشارکتی با کارکنان و شناخت ادراکات و انتظارات مراجعین توسط مدیران جهت بهبود میزان رضایتمندی مراجعین مفید می باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، کارکنان، مرکز بهداشتی درمانی، رضایتمندی، آمل
  • نسیم حافظی، ابوالقاسم عجمی، رضا ولدان* صفحات 100-109
    سابقه و هدف
    آنزیم Activation-induced cytidine deaminase )AID) یک آنزیم اختصاصی لنفوسیت هایB  در هایپرموتاسیون سوماتیک و نوترکیبی تعویض کلاس ژن های آنتی بادی در فولیکول های لنفوسیت B ارگان های لنفاوی محیطی می باشد. بیان نا به جای این آنزیم منجر به موتاسیون در سلول های غیر از لنفوسیت های B و حتی در باکتری Escherichia coli شده است. با این وجود، القای موتاسیون در باکتری Escherichia coli  توسط بیان آنزیم AID، نیازمند بهینه سازی شرایط مطلوب و کنترل شده می باشد. بنابراین هدف این مطالعه تولید یک پلاسمید  بیانی AID تحت کنترل پروموتر حساس به حرارت از باکتریوفاژ لامبدا می باشد.
    مواد و روش ها
    در مرحله اول، جداسازی ژن AID از پلاسمید نوترکیب PGEMT حاوی AID انجام شد. ژن تخلیص شده در پلاسمید PTG19-T در باکتری E.coli سوش Top10 کلون شد و سپس در یک پلاسمید بیانی القایی با دما حاوی پروموتر چپ باکتریوفاژ لامبدا و رپرسور حساس به حرارت cI857 منتقل و در باکتری E.coli قرار داده شد. در مرحله آخر، ژن مقاومت به تتراسایکلین جایگزین ژن مقاومت این پلاسمید نوترکیب شد.
    یافته ها
    ژن AID در پلاسمید حاوی رپرسور حساس به حرارت cI857 از باکتریوفاژ لامبدا انتقال یافت. صحت توالی و چارچوب خوانش توسط الکتروفورز محصولPCR، استفاده از روش های هضم آنزیمی وهمچنین تعیین توالی ژنAID، تایید شد. استنتاج:  ژن AID به طور موفقیت آمیزی در پلاسمید حاوی پروموتر حساس به حرارت از باکتریوفاژ لامبدا کلون شد. این پلاسمید نوترکیب می تواند در سویه های مختلف باکتریE.coli  جهت تولید سویه های mutator استفاده شود.
    کلیدواژگان: AID، سویه mutator، پروموتر چپ فاژ لامبدا
  • انسیه اکبرپور، جمشید یزدانی چراتی*، رضاعلی محمدپور تهمتن، زهرا کاشی صفحات 110-120
    سابقه و هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر مدت زمان تشخیص دیابت نوع 2 تا ابتلا به رتینوپاتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع2 انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کوهورت آینده نگر تاریخی تعداد 728 بیمار که به کلینیک فوق تخصصی طوبی ساری مراجعه کرده اند مورد بررسی و از نظر ابتلا به رتینوپاتی مورد پیگیری قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از مدل رگرسیون وایبل زمان- شکست شتابیده و با نرم افزار 12Stata و در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و میانه زمان تا ابتلا به رتینوپاتی به ترتیب 17/24و 15سال گزارش شد. تعداد 304 بیمار (41/8 درصد) به رتینوپاتی مبتلا و 424 بیمار (58/2 درصد) به عنوان مشاهدات سانسور از راست در نظر گرفته شدند. میزان بروز رتینوپاتی بر حسب شخص سال، 40/5 در 1000و میزان بروزپنج ساله رتینوپاتی از 5 تا 25 سال پیگیری به ترتیب برابر با 7، 15، 41،24 و 49 درصد بوده است. نتایج حاصل از رگرسیون وایبل زمان- شکست شتابیده نشان داد متغیرهای سن بیماران شامل سن در زمان تشخیص دیابت (0/001> P) ، سن در اولین مراجعه بیمار (0/001>P) سابقه نفروپاتی (0/012=P)، سابقه پرفشاری خون(0/001>P) و میزان هموگلوبین (A1c (p=0/034 از عوامل تاثیر گذار بر مدت زمان تا ابتلا به رتینوپاتی می باشند. استنتاج:  با توجه به یافته های این مطالعه با تشخیص زودرس دیابت و کنترل پرفشاری خون و نیز قند خون و انجام معاینات دوره ای و منظم جهت تشخیص زود هنگام نفروپاتی می توان مدت زمان تا ابتلا به رتینوپاتی را به تعویق انداخت.
    کلیدواژگان: دیابت، رتینوپاتی، رگرسیون وایبل، زمان شکست شتابیده
  • هادی فتحی مقدم، یعقوب فربود، عطاالله غدیری، روح الله فاطمی* صفحات 121-126
    سابقه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات کروسین (Cr) بر شاخص های استرس اکسیداتیو مغز، در مدل حیوانی دمیلینه شده با ترزیق اتیدیوم بروماید (EB) داخل بطن چهارم مغز بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مداخله ای و با طرح تجربی انجام گرفت. حیوانات به طور تصادفی به 7 گروه تقسیم شدند. تجویز Cr بلافاصله روز بعد از تزریق EB به مدت 21 روز انجام شد. مقادیر متغیرهای گلوتاتیون پرکسیداز (GPx)، سوپراکسیدیسموتاز (SOD) و مالون دی آلدئید (MDA) مغزی در دو مرحله قبل و بعد از دریافت Cr اندازه گیری و با استفاده از  آزمون های تی مستقل و آنوا تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پس از تیمار باCr سطوح GPx، SOD و MDA در گروه دریافت کننده mg/kg 100Cr به طور معنی داری کاهش یافت (p<0/05). اثرات  Cr وابسته به دوز بود به طوری که گروه 100Cr بهترین نتیجه را نشان داد و دوزهای دیگر تاثیر معنی داری بر شاخص ها نداشتند(p<0/05). استنتاج:  بر اساس نتایج حاضر، تاثیرات آنتی اکسیدانی Cr وابسته به دوز بوده و می توان از Cr به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در ملاحظات و مدیریت درمانی بیماران MS استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دمیلیناسیون، استرس اکسیداتیو، کروسین، مالون دی آلدئید، سوپراکسید دیسموتاز
  • امیر نجفی، بهزاد بهنام، سمیه کرمی مهاجری* صفحات 127-134
    سابقه و هدف
    HCC(هپاتوسلولارکارسینوما) یکی از کشنده ترین سرطان ها است و به همین دلیل یافتن مکانیسم های جدید ضدسرطان برای آن بسیار مهم می باشد. با افزایش ROS (گونه های واکنش گر اکسیژن) سلول به سمت آسیب و مرگ سلولی می رود. آمینوگوانیدین (پیماگدین) ترکیبی است که می تواند در غلظت های بالا باعث تولید ROS شود. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر آمینوگوانیدین بر میزان تولید ROS و زنده مانی در سلول های کبدی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، میزان زنده مانی سلول های HepG-2 با روش MTT بررسی شد. میزان ROS با روش فلوریمتری و با استفاده از رنگ DCFDA اندازه گیری و با میکروسکوپ فلورسانس عکس برداری شد.
    یافته ها
    آزمون MTT تقریبا 50 درصد کاهش، درفعالیت متابولیکی سلول ها را در غلظت 40 میلی مولار (5/2 ± 54/8) آمینوگوانیدین بعد از 24 ساعت نشان داد. نتایج آزمون ROS نشان داد که آمینوگوانیدین در دوزهای بالاتر از 40 میلی مولار با الگوی وابسته به غلظت، قادر به افزایش میزان تولید ROS در مقایسه با کنترل می باشد. استنتاج:  با توجه به این که آمینوگوانیدین موجب افزایش میزان تولید ROS و کاهش درصد زنده مانی سلول ها در غلظت 40 میلی مولار و بالاتر شد، لذا می تواند باعث القای مسیرهای دیگر سلولی شامل اکسیداتیو و نیتروزاتیو استرس، آپوپتوز و نکروز در سلول شود. از طرفی مشاهده شد که آمینوگوانیدین در غلظت های پایین تر از 40 میلی مولار می تواند به صورت آنتی اکسیدان نیز عمل کند که بررسی این رفتار جالب دوگانه نیاز به مطالعات بیش تری دارد.
    کلیدواژگان: پیماگدین، آمینوگوانیدین، آپوپتوز، هپاتوسلولار کارسینوما، HepG-2
  • زهرا جدی، رضا شرافتی چالشتری* صفحات 135-139
    سابقه و هدف
    امروزه استفاده از آفت کش ها به علت ایجاد مخاطرات زیست محیطی و سلامتی برای انسان ها، مورد توجه عمومی قرار گرفته است. این مطالعه با هدف شناسایی انواع سموم کشاورزی و تخمین میزان دریافت روزانه باقیمانده آن ها در هندوانه و خربزه عرضه شده در کاشان انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 62 نمونه خربزه و هندوانه ازمناطق مختلف عرضه در کاشان از سال 1395 تا 1396 جمع آوریگردید. پس از آماده سازی، نمونه ها جهت بررسی 118 سم مختلف توسط دستگاه گازکروماتوگرافی با آشکارساز جرمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. همچنین میزان دریافت مزمن روزانه (CDI) سموم به دست آورده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 7 (11/29 درصد) نمونه از نمونه های خربزه و هندوانه آلوده به سموم کشاورزی بودند و تنها سم fludioxonil در یک نمونه (2/3 درصد) هندوانه و بالاتر از حد مجاز استاندارد شناسایی شد. CDI سم نیز کم تر از استاندارد کدکس بود. بیش ترین سم شناسایی شده در نمونه های آلوده خربزه نیز به ترتیب diazinon و tridemorph، با 3 (15/79 درصد) و 2 (10/52 درصد) نمونه بودند. همچنین CDI سموم diazinon و chlorpyrifos در نمونه های خربزه بیش تر از استاندارد کدکس بوده است. استنتاج:  با توجه به حضور سموم کشاورزی در نمونه های خربزه و هندوانه، پایش مستمر باقی مانده سموم کشاورزی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: دریافت روزانه، خربزه، هندوانه، سموم کشاورزی
  • ابراهیم نصیری، آریا سلیمانی*، یاسین جمالی صفحات 140-145
    سابقه و هدف
    یک راه درمان گرفتگی عروق قلب، روش جراحی می باشد. هدف مطالعه حاضر، تعیین فراوانی مورتالیتی عمل جراحی CABG و ریسک فاکتورهای آن در مرکز جراحی قلب مازندران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 600 بیمار بررسی شدند. مرگ حین عمل جراحی و تا زمان ترخیص از بیمارستان و عوامل مرتبط و عوارض بعد از عمل، بررسی، ثبت و تحلیل شدند.
    یافته ها
    2/57 درصد بیماران مرد بودند و میانگین سنی بیماران 11 ±62 بود. 65 درصد بیماران دارای اضافه وزن و چاقی بودند. 857 درصد فشارخون و 52 درصد دیابت  داشتند. 8 نفر (1/33 درصد) از بیماران بعد از یک ماه از عمل جراحی فوت کردند که هیچ اختلاف معنی داری بین زن و مرد مشاهده نشد (p>0/578).  12/2درصد بیماران دچار نارسایی کلیه و 3/7 درصد دارای عفونت محل عمل جراحی شدند و ارتباط عفونت محل جراحی با مورتالیتی معنی دار بود (p<0/031). استنتاج:  عفونت ناحیه جراحی، ریسک فاکتور مهم مورتالیتی بعد از انجام CABG بود و در عفونت درروز های اول بعد از عمل جراحی، خطر فوت بیش تر بود. لذا تمهیدات بیش تر برای پیشگیری از عفونت، توسط تیم مراقبت و درمان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بیماری قلبی عروقی، پیوند عروق کرونر
  • جابر موسوی*، پردیس شکفته، آمیندا امان الهی صفحات 146-152
    سابقه و هدف
    امروزه، شبکه های اجتماعی به یکی از مهم ترین ابزارهای ارتباطی در سطح جامعه و جهان تبدیل شده اند. این مطالعه با هدف تعیین الگوی استفاده از شبکه های اجتماعی در بین دانشجویان پزشکی که مشاغل مهم و حساسی در نظام سلامت کشور به عهده خواهند داشت، انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 715 نفر از دانشجویان پزشکی ساری شرکت کردند. اطلاعات مرتبط با فراوانی و الگوی استفاده از شبکه های اجتماعی برای تمامی دانشجویان پزشکی گردآوری شد سپس داده ها وارد نرم افزار  SPSS v21شده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی دانشجویان 2/7±21/59 سال بوده است. 711 دانشجو (99/4 درصد) در شبکه های اجتماعی عضویت داشته اند. میانه استفاده روزانه از این شبکه ها 3 ساعت  بود. بیش ترین دلایل استفاده از این شبکه ها ارتباط با دوستان (40/45 درصد) ذکر شده است. میانگین ساعات استفاده از این شبکه ها به طور معنی داری در دانشجویان مجرد بیش تر از دانشجویان متاهل بوده است(p<0/001). استنتاج:  به طور کلی نتایج این مطالعه نشان از فراوانی بالای استفاده از شبکه های اجتماعی در بین دانشجویان پزشکی دارد. با توجه به نوظهور بودن شبکه های اجتماعی و مخاطرات احتمالی استفاده بیش از حد از آن، انجام مطالعات بیش تر روی جنبه های مختلف تاثیرگذار آن بر تحصیل و سلامت دانشجویان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، الگوی استفاده، دانشجویان پزشکی
  • غلامرضا کردافشاری، مریم مقیمی، زیبا طالبی، مائده قوتی، حوریه محمدی کناری* صفحات 153-159
    هیدروسفالی ایدیوپاتیک با فشار نرمال بیماری مزمنی است که در بزرگسالان مشاهده می شود. درمان استاندارد در این نوع هیدروسفالی، شانت گذاری است ولی عوارض شانت گذاری و عدم اطمینان از پاسخ به درمان، باعث می شود که تنها 20-10 درصد از بیماران تحت این جراحی قرار بگیرند. از این رو برای بسیاری از بیماران استازولامید خوراکی و پونکسیون مکرر کمری جهت درناژ مایع مغزی نخاعی توصیه می شود. در این گزارش مورد، بیمار 34 ساله مبتلا به هیدروسفالی ایدیوپاتیک با فشار نرمال معرفی می شود که در طی 2 سال ابتلا به بیماری، تحت درمان با استازولامید بوده و چند مرتبه پونکسیون کمری برای وی انجام شده بود که باعث  کاهش علایم به صورت کوتاه مدت می شد اما علایم هرگز از بین نمی رفت و بعد از مدتی مجددا شدت می یافت. این بیمار پس از درمان توسط طب ایرانی و اصلاح تغذیه، در 1 سال اخیر هیچ موردی از عود بیماری و نیاز به پونکسیون کمری نداشته است. نتیجه این گزارش مورد می تواند به تحقیقات بیش تر درباره درمان این بیماری با طب ایرانی بیانجامد و زمینه را برای استفاده از ظرفیت های این طب در کنار درمان های طب رایج فراهم آورد.
    کلیدواژگان: هیدروسفالی ایدیوپاتیک با فشار نرمال، درمان، طب ایرانی
  • مریم سادات طباطبایی، فریده کامران، شهره جلایی* صفحات 160-169
    سابقه و هدف
    یکی از مشکلات نوزادان به ویژه نوزادان پره ترم مشکل در تغذیه دهانی است. بنابراین ارزیابی تغذیه نوزادان، یک بخش مهم در فرایند تشخیص در توان بخشی بلع می باشد هم چنین تصمیم گیری در درمان، وابسته به استفاده از ابزارهای ارزیابی جامع و دقیق است. لذا هدف از مطالعه حاضر، مروری بر ابزارهای ارزیابی تغذیه دهانی نوزادان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری اطلاعات مورد نیاز جهت دسترسی به ابزارهای موجود در این زمینه با هریک از کلید واژه های (Infant or Preterm infant or Premature infant) and (Evaluation or Assessment Tool) and (Dysphagia or Oral motor feeding or Swallowing or Feeding behavior) در پایگاه های اطلاعاتی Google scholar, Pubmed, Scopus, Science direct, Medline در بازه زمانی 2000 تا ژوئن 2018 مورد جست وجو قرار گرفت و اطلاعاتی از قبیل نام سازنده و کشور، هدف آزمون، جمعیت و سن هدف، شیوه تغذیه، آزمون گیرنده، ویژگی های روان سنجی، معیار نمره دهی و تعداد آیتم های آزمون گرداوری شده است.
    یافته ها
    در این مطالعه 14 ابزار گرداوری شد که در این میان 2 ابزار جهت ارزیابی با شیشه و پستان مادر،10 ابزار به منظور ارزیابی با پستان مادر و تنها 1 ابزار برای ارزیابی با شیشه و 1 ابزار جهت ارزیابی مهارت های قبل از تغذیه مورد استفاده قرار گرفت. استنتاج: گفتار درمان گران معمولا از ابزارهایی استفاده می کنند که به توان به وسیله آن نوزادان را در هنگام تغذیه با پستان مادر یا شیشه در مدت زمان کوتاه تر و به نسبت دقیق مورد ارزیابی قرار دهند. این مطالعه حاکی از آن است که دو ابزار ارزیابی مهارت های تغذیه دهانی اولیه EFS) - Early Feeding Skills Assessment) و مقیاس ارزیابی دهانی- حرکتی نوزادان (-NOMAS Neonatal Oral-Motor Assessment Scale) علاوه بر دارا بودن این ویژگی ها، دارای خصوصیات روان سنجی مناسب برای استفاده برای این گروه از نوزادان می باشند.
    کلیدواژگان: تغذیه دهانی، نوزادان، ابزارهای ارزیابی
  • شهرام محمودی، کاظم احمدی کیا، محمد کرد، علی احمدی، صادق خداویسی* صفحات 170-187
    کاندیدا اوریس یک پاتوژن نوظهور می باشد و با توجه به گزارش های فزآینده بیماری، امکان انتقال از طریق کادر درمان، موارد بالای شکست درمان و مقاومت به داروهای مختلف ضد قارچی به ویژه فلوکونازول، روز به روز بر اهمیت آن افزوده می شود. اگر چه این ارگانیسم از انتشار جهانی برخوردار است، انتشار و شیوع واقعی آن با توجه به ناتوانی روش های معمول و مبتنی بر تست های بیوشیمیایی در شناسایی این ارگانیسم، هنوز مشخص نمی باشد. با استفاده از روش های بیوشیمیایی، کاندیدا اوریس با گونه های مختلفی از جمله کاندیدا همولونی، رودوتورولا گلوتینیس، کاندیدا فاماتا، به دلیل تشابه زیاد پروفایل بیوشیمیایی اشتباه می شود، بنابراین آگاهی پزشکان و کادر آزمایشگاه های بالینی از خطر کاندیدا اوریس بسیار با اهمیت است. این آگاهی می تواند در پیشگیری از طغیان های کاندیدا اوریس در مراکز درمانی، تشخیص سریع و دقیق بیماری های ناشی از این ارگانیسم، شروع به موقع درمان ویژه کاندیدا اوریس و نهایتا بهبود نتایج درمانی مفید واقع شود. این مطالعه ی مروری با هدف ارائه اطلاعاتی در ارتباط با اپیدمیولوژی، مقاومت دارویی، چالش های شناسایی، راه های انتقال و استراتژی های پیشگیری از عفونت های کاندیدا اوریس انجام پذیرفت.
    کلیدواژگان: کاندیدا اوریس، عفونت بیمارستانی، پاتوژن نوظهور، مقاومت دارویی
  • مهدی ولی پور، حمید ایران نژاد* صفحات 188-206
    صرع، یک اختلال نورولوژیک است که با بروز تشنجات مکرر همراه است و حدود 1 درصد از افراد جامعه را درگیر می کند. علی رغم پیشرفت های صورت پذیرفته در فهم و شناخت این بیماری، اساس سلولی آن همچنان ناشناخته است. غالب درمان های رایجی که برای مقابله با این بیماری انجام می شود، به صورت درمان دارویی به منظور کنترل علائم و فرونشاندن تشنج های ناشی از این اختلال است. استفاده بالینی از داروهای ضد تشنج به دلیل وجود مقاومت های دارویی و همین طور بروز عوارض جانبی این داروها طی فرایند درمان همواره با مشکل مواجه بوده است. از این رو تحقیقات بیش تری جهت یافتن داروهایی با اثرات بهتر و همین طور عوارض جانبی و مقاومت های دارویی کم تر ضروری به نظر می رسد. جهت یافتن ویژگی های مذکور، لازم است تارگت های داروی جدیدتر با مکانیسم های متفاوت مورد بررسی قرار گیرند. تاکنون تحقیقات صورت پذیرفته برای درمان صرع، عموما روی کنترل و کاهش فرایندهای تحریکی نورون ها در مغز تمرکز داشته است. اما تحقیقات جدیدتر غالبا روی یافتن تارگت های دارویی جدیدتر تمرکز دارند. در این مطالعه، به دلیل اهمیت پژوهش جهت یافتن داروهایی با اثرات بهتر و عوارض کم تر، جدیدترین یافته های آزمایشگاهی و درمانی در مورد هدف های جدید ترکیبات ضد صرع بحث خواهد شد.
    کلیدواژگان: صرع، هدف های جدید، تشنج مقاوم به درمان، مقاومت دارویی
|
  • Mahdieh Nazari Robati*, Akram Norouzi, Roya Nasouti Pages 1-9
    Background and purpose
    Oxidative stress is implicated in the pathogenesis of various diseases, including neurological disorders. In such stressful conditions, heat shock protein 70 (HSP70) protects cells, thus its pharmacological induction can be protective. The disaccharide trehalose exhibits various beneficial effects, including antioxidative effect. However, its impact on HSP70 is not obvious. This study was conducted to investigate the effect of trehalose on HSP70 gene expression in rat pheochromocytoma PC12 cells treated with hydrogen peroxide.
    Materials and methods
    PC12 cells were pretreated with trehalose (12.5, 25, 50 mM) for 24 hours, and then were treated with hydrogen peroxide (100 μM) for 24 hours. Cell viability was determined via MTT assay and HSP70 gene expression was measured using Real-time polymerase chain reaction.
    Results
    Trehalose pretreatment increased viability of PC12 cells exposed to hydrogen peroxide in a dose dependent manner. Furthermore, HSP70 gene expression upregulated in cells that were pretreated with trehalose. The highest gene expression was at 50 mM trehalose.
    Conclusion
    Current study showed that terhalose protects PC12 cells against hydrogen peroxide by increasing the expression of HSP70 gene.
    Keywords: trehalose, heat shock protein 70, oxidative stress
  • Masoumeh Beig, Mohammad Reza Arabestani* Pages 10-21
    Background and purpose
    Recently, increased resistance to carbapenem antibiotics among Pseudomonas aeruginosa has raised concerns. The Carba NP test is used for detection of carbapenemase types. This study aimed at applying Carba NP method for rapid detection of P. aeruginosa isolates producing carbapenemase enzymes.
    Materials and methods
    A total of 97 clinical specimens was collected from patients in educational hospitals between November 2017 and May 2018 in Hamadan, Iran. Antibiotic susceptibility test was performed by disc diffusion method and MIC for imipenem was done by E-test. In order to detect carbapenemases enzymes, combined disk (CDT), CarbaNP, Modified Hodge (MHT), and Polymerase chain reaction (PCR) were performed. Statistical analysis was performed using SPSS V16.
    Results
    The highest and lowest levels of resistance were found to be to Ceftriaxone 65 (67%) and Piperacilin/Tazobactam 38 (39.2%), respectively. Among 97 clinical isolates of P.aeruginosa,
    49 (50.51%) were positive for carbapenemase genes by PCR test from which 48 (97.95%) were positive for CarbaNP test. There were 48 (49.48%) PCR negative isolates of which all (100%) showed negative results for CarbaNP test. Compared to PCR, the sensitivity and specificity of this test was 98% and 100%, respectively.
    Conclusion
    This study showed that a high percentage of P. aeruginosa was resistant to Carbapenem antibiotics and the CarbaNP method was highly sensitive and specific for detection of carbapenemase enzymes.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, disk diffusion antibiotic test, PCR, CarbaNP
  • Hadi Najafi, Hasan Boskabadi, Maryam Salari, Soheila Karbandi* Pages 22-33
    Background and purpose
    The most common painful procedures in neonates is blood sampling and vaccination. The pain of vaccination is short and mild, but it could have long-term complications. This study aimed at comparing the effects of local cold and non-nutritive sucking on pain caused by vaccination in neonates.
    Materials and methods
    A clinical trial was performed in 113 term neonates. They were randomly divided into three groups. In first group, cooling gel was placed on the local site for 90 seconds and vaccination was done thereafter. In second group, sucking of finger was performed for two minutes before injection. Vaccination in control group was carried out without any intervention. Neonatal infant pain scale (NIPS) was used to measure pain and crying time was evaluated using a chronometer. Data were analyzed by Mann-Whitney, Chi-square, independent t-test, and repeated measure using SPSS V16.
    Results
    There were significant differences between the three groups in pain intensity at the time of needle insertion (P= 0.002) and within 30 seconds (P= 0.0001). This difference was seen between the group with cooling gel and controls and non-nutritive sucking group and controls. There was no significant difference between the three groups in duration of crying (P= 0.454). However, the mean crying time in the cooling gel group (39.8 seconds) was lower than non- nutritive sucking group (42.3 seconds) and controls (52.7 seconds).
    Conclusion
    Both methods of local cold and non-nutritive sucking are helpful in reducing pain intensity. This intervention is practical and easy which could minimize the negative impact of pain in neonates.
    Keywords: pain, cryotherapy, non-nutritive sucking, neonates, vaccination
  • Zhamak Akhlaghi, Hamed Cheraghmakani, Amir Hossein Batouli, Solmaz Khalifeh, Roohollah Abdi, Hassan Ashayeri* Pages 34-42
    Background and purpose
    Anti-epileptic drugs (AEDs) can affect cognitive functions. The purpose of this study was to investigate the effects of lamotrigine (LT) on cognitive functions of patients with epilepsy.
    Materials and methods
    A study with retrospective cohort design was carried out in which we assessed cognitive functions of 20 IGE patients attending Sari Bu Ali Hospital, and 12 healthy subjects. The control group was matched for age, sex, and educational level. Standardized neuropsychological tests were used to evaluate cognitive functions. The study was analyzed applying one-way ANOVA and Tukey Test in SPSS.
    Results
    Compared with the control group, LT group showed poor performance in Stroop test and verbal fluency test-semantic test (P<0.05). The group on other drugs were also found to have poor performance in verbal fluency test (phonetic and semantic), forward digit span task, and Stroop test compared with those of the control group (P<0.05).
    Conclusion
    Compared with LT, other AEDs had more adverse effects on cognitive functions which could be due to their effect on channels and release changing stimulatory neurotransmitters.
    Keywords: anti-epileptic drugs, cognitive functions, lamotrigine, standardized neuropsychological tests
  • Fahimeh Golbabaei, Mansoureh Jamshidimanesh*, Hadi Ranjbar, Seyed Ali Azin, Sedighe Moradi Pages 43-52
    Background andpurpose
    Women with Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) suffer from sexual dysfunction that is largely ignored in health clinics. This study was conducted to assess the efficacy of Permission, Limited Information, Specific Suggestion, Intensive Therapy (PLISSIT) model on sexual function of women with PCOS..
    Materials and methods
    This randomized clinical trial was performed in 66 women with PCOS aged 18-45 years old. They were divided into intervention and control groups (n=33 per group). Four weekly sessions of one hour individual counseling based on PLISSIT model were performed for the intervention group, while the control group received only routine care. Female Sexual Functioning Index questionnaire was completed at pre-test, and one month and three months after that in both groups. Data analysis was done applying Friedman, Mann–Whitney U, and Wilcoxon tests.
    Results
    There were homogeneity in subjects’ mean age (29.26±5.96), educational level (12.02±2.65) and BMI (25.95±3.67). Also, the two groups were similar in terms of symptoms including hirsutism, acne, alopecia, infertility and menstrual status. The mean scores for sexual functioning were 20.39±2.56, 24.40±4.70 and 23.73±1.26 at pre-test, after the intervention, and follow-up in intervention group, respectively (P<0.001), but no significant differences were seen between the scores of the control group (P=0.405).Also, the scores for lubrication were not significantly different between the two groups at post-intervention (P=0.245) and follow-up (P=0.423).
    Conclusion
    The PLISSIT model improved sexual functioning in women with PCOS, therefore, it could be recommended as an assessment and management tool in investigating sexual problems at early stages in this group of women.
    (Clinical Trials Registry Number: IRCT201512023034N16)
    Keywords: polycystic ovarian syndrome, sexual dysfunction, PLISSIT model
  • Zabiholllah Yousefi, Hossein Sahebian, Abdoliman Amouei*, Reza Ali Mohammadpour, Ebrahim Zarei Pages 53-66
    Background andpurpose
    Poultry slaughterhouses produce high rates of polluted effluent. They can contaminate the environment if not treated properly. This study aimed at investigating the performance of electrocoagulation process with direct (DC) current in treatment of poultry slaughterhouse effluent using aluminum electrodes.
    Materials and methods
    This study was performed as an experimental study on a pilot scale on poultry slaughterhouse effluent. In this experiment, direct flow and four aluminum electrodes, which were spaced two centimeters apart, were used as monopole. We investigated the percentage of organic load waste removal (COD, BOD5) and different pH changes, at 6, 12, and 18 V, and pH 3, 5, 7, and 9, and different reaction times (10, 30, 60, 90 min).
    Results
    The removal efficiency of COD and BOD5 using DC current was optimally at 18 V and pH=7 that occurred in 45 min (84.86%, 88.93%, respectively). Final pH was found to be 8.47.
    Conclusion
    According to current findings, electrocoagulation process can be used as a combined process with high efficiency in removal of slaughterhouse effluent contaminants, so, using this technique can produce wastewater according to the standards.
    Keywords: electrcoagulation, aluminum electrodes, effluent treatment, poultry slaughterhouses
  • Ramasanali Dianati Tilaki, Morteza Jafarsalehi*, Alireza Movahedi Pages 67-79
    Background and purpose
    CO2 is the main cause of greenhouse effect. Previous studies have shown that CO2 in methane and coal flue gas can lead to microalgae growth. The aim of this research was to study the CO2 biofixation by Spirulina and injecting kerosene flue gas.
    Materials and methods
    A photo bioreactor was fabricated in which kerosene flue gas and air were separately injected. The photo bioreactor was filled by growth medium without carbon source. Light source was four fluorescent lamps (10 Klux intensity) operated in continuous and intermittent modes. The concentration of CO2 was chosen in the range of 580 to 6000 ppm that was measured by NDIR CO2 detector. The initial concentration of algae was 20 mgL-1. The algal biomass production was measured during the experiment.
    Results
    The maximum production of algae by air and kerosene flue gas containing 5500 ppm CO2 using artificial intermittent light was 0.07 and 0.41 gL-1 d-1 and maximum concentrations of biomass were 0.25 and 1.63 gL-1, respectively. CO2 biofixation rates were between 2.27% and 4.03% at different runs. Biomass productivity with intermittent light was 15% less than continuous light and it reached 1.91 gL-1 with 5500 ppm CO2 using continuous light.
    Conclusion
    In this study, the ability of a photo bioreactor was confirmed in the removal of CO2. Also, increase in CO2 contributes to increase in biomass production.
    Keywords: Carbon dioxide, spirulina microalgae, flue gas, biomass, kerosene, photobioreactor
  • Ghasem Abedi, Jamshid Yazdani Charati, Aboalfazl Marvi * Pages 80-89
    Background and purpose
    Satisfaction measurement of health service recipients and providers is a major indicator of health care assessment. The purpose of this study was to investigate service recipients and providers satisfaction in health centers with urban family physician (UFP) services and health centers without this service.
    Materials and methods
    A descriptive cross-sectional study was conducted in 15 family physicians, 47 healthcare staff, and 270 patients in 2017. The healthcare team and patients were selected via census and simple random sampling, respectively. Data was collected using a researcher-made questionnaire. The healthcare team completed the questionnaire and trained researchers completed the questionnaire for patients. Data analysis was done in SPSS.
    Results
    Patients' satisfaction was found to be significantly different in health centers providing UFP services and health centers without UFP services (P<0.05). The highest satisfaction level was seen in providing care and the relationship between family physician and patients in health centers running UFP program (4.59±0.6) and the least satisfaction level was observed in the right to choose the physician in health centers without UFP services (2.43±1.4). The satisfaction of physicians was not significantly different between the centers investigated and the highest rate was seen in health centers not providing UFP services with electronic health record and recording the services (3.67±1.3) and the least in UFP-run health centers about referral system (2.27±0.8). We did not find any significant difference in satisfaction level between the staff in health centers studied and the highest and lowest satisfaction was reported to be on management and the health team (3.75±0.7), and welfare facilities in health centers without UFP services, respectively (1.86±0.1).
    Conclusion
    Implementation of family physician program is believed to satisfy the patients, but it was not successful in satisfying the healthcare personnel. Therefore, interventional programs are needed to motivate and satisfy the healthcare staff.
    Keywords: urban family physician, satisfaction, service recipient, health teamjavascript:void('Smiley')
  • Mohammad Khademloo*, Mahmood Moosazadeh, Pejman Khosravi Pages 90-99
    Background and purpose
    Patient safety is one of the most important indicators of primary healthcare settings. There is a direct association between patient safety culture and improvement in healthcare outcomes. Also, identifying the factors that enhance client satisfaction could be of great help in improving quality of care. This research was done to investigate patient safety culture in health centers in Amol, Iran and evaluating patient satisfaction attending these centers.
    Materials and methods
    A descriptive study was carried out in 422 individuals including healthcare staff (n=211) and patients (n=211) selected from health centers in Amol, Iran between March and June 2018. The Medical Office Survey on Patient Safety Culture (MOSPSC) was administered among the healthcare staff. The scale measures 12 dimensions of patient safety culture. The patients responded to service quality (SERVQUAL) scale which evaluates the quality of services received. Statistical analysis was performed in SPSS V22.
    Results
    Positive attitude in all dimensions was 82% among the staff. The highest rate of positive attitudes were seen towards patient follow up (85%) and the lowest rate was found towards total quality assessment and safety (59%). Total patient satisfaction was 79%. The highest level of satisfaction was in dimension of trust (88%) and the lowest was found to be in accessing to the physician (18%).
    Conclusion
    Adequate number of staff and providing them with standard working conditions alongside allocating sufficient resources to improve quality and care could be of great benefit in improving safety culture in healthcare settings. Moreover, managers could adopt collaborative approaches and recognize client perceptions and expectations to enhance their satisfaction.
    Keywords: patient safety, staff, health center, satisfaction, Amol
  • Nasim Hafezi, Abolghasem Ajami, Reza Valadan* Pages 100-109
    Background and purpose
    Activation-induced cytidine deaminase (AID) is a B-cell specific enzyme responsible for somatic hypermutation (SHM) and class switch recombination (CSR) of antibody genes within the B-cell follicle of peripheral lymphoid organs. Ectopic overexpression of the enzyme leads to mutations in non-B cells and Escherichia coli (E.coli) genes. However, induction of mutations in E.coli by expression of AID requires highly regulated conditions. Therefore, the aim of this study was to construct a plasmid expressing AID under the control of tightly regulated temperature-sensitive promoter of bacteriophage lambda..
    Materials and methods
    The AID gene was isolated from PGEMT recombinant plasmid, containing AID and cloned into PTG19-T vector. Then, AID was ligated to an expression plasmid under the control of left promoter of bacteriophage lambda and mutant thermolabile cI857 repressor. Finally, the resistance marker of the engineered plasmid was replaced by tetracycline resistance gene.
    Results
    The whole open reading frame of AID was ligated into a plasmid containing a cI857-sensitive receptor lambda bacteriophage. The sequence and reading frame accuracy of the cloning was confirmed by electrophoresis of PCR products on agarose gel, restriction enzyme digestion, and nucleotide sequencing methods.
    Conclusion
    In current study, the AID was successfully cloned into an expression plasmid containing thermo-sensitive promoter of bacteriophage lambda. The recombinant plasmid could be used in different strains of E.coli to produce mutator strains.
    Keywords: AID, mutator strain, lambda PL promoter
  • Ensieh Akbarpour, Jamshid Yazdani Charati*, Rezaali Mohammadpour Tahamtan, Zahra Kashi Pages 110-120
    Background and purpose
    The aim of this study was to identify the factors affecting the progression of retinopathy in patients with type 2 diabetes.
    Materials and methods
    In this historical prospective cohort study, 728 patients with type 2 diabetes, attending Sari Tooba Clinic, were followed up for retinopathy. Data analysis was performed using accelerated failure time Weibull regression model in Stata V12.
    Results
    The mean and median times until retinopathy progression was 17.24 and 15 years, respectively. A total of 304 (41.8%) patients developed retinopathy and 424 (58.2%) were considered as right censoring observations. The incidence of retinopathy was 40.5 per 1000 in person per year, and 5-year incidence rate from 5 to 25-year follow up were 7%, 15%, 24%, 41%, and 49%, respectively. The accelerated failure time Weibull regression showed age at the time of diagnosis of diabetes (P< 0.001) and at first referral (P< 0.001), nephropathy (P= 0.122), hypertension (P< 0.001), and hemoglobin A1c level (P= 0.034) as the factors affecting the progression of retinopathy. 
    Conclusion
    Early diagnosis of diabetes and controlling hypertension and blood glucose as well as periodic examinations for early detection of nephropathy can delay the progression of retinopathy.
    Keywords: diabetes, retinopathy, Weibull regression, accelerated failure time
  • Hadi Fathi, Moghadam, Yagoub Farbod, Ata A. Ghadiri, Rohallah Fatemi* Pages 121-126
    Background and purpose
    The purpose of this study was to investigate the effects of crocin (Cr) on brain oxidative stress indices in animal model demyelinated with intracerebroventricular ethidium bromide (EB).
    Materials and methods
    In an interventional study, female Wistar rats were randomly divided into 7 groups. Crocin administration was done 1 day after EB injection for 21 days. The values ​​for Glutathione peroxidase (GPx), Superoxide dismutase (SOD), and Malondialdehyde (MDA) were measured before and after receiving Cr and analyzed using Paired t test and ANOVA.
    Results
    The levels of GPx, SOD, and MDA significantly reduced in the group that received Cr100 mg/kg (P<0.05). The effects of crocin were dose-dependent and other doses did not demonstrate significant effects on oxidative stress indices (P< 0.05).
    Conclusion
    The antioxidant effects of Crocin were dose-dependent, and it could be used as a strong antioxidant in management of patients with multiple sclerosis.
    Keywords: demyelination, oxidative stress, crocin, malondialdehyde, superoxide dismutase
  • Amir Najafi, Behzad Behnam, Somayyeh Karami, Mohajeri* Pages 127-134
    Background and purpose
    Hepatocellular carcinoma (HCC) is one of the most fatal cancers, so, proposing new anticancer agents is highly valuable. Production of reactive oxygen species (ROS) is increased in majority of cancers. Increase in ROS leads to cell damage and death. Aminoguanidine (AG) (pimagedine) is one of the compounds that can produce ROS at high concentrations. The present study was conducted to evaluate the effect of aminoguanidine on HepG-2 cell survival and ROS production.
    Materials and methods
    HepG-2 cell were cultured in complete culture medium. To evaluate the viability, MTT assay was done through spectrophotometry. ROS production was measured by fluorimetry using DCFDA dye, and photographs were taken using fluorescent microscope.
    Results
    MTT assay showed 50% decrease in metabolic activity in the cells treated with aminoguanidine 40 mM (54.8±5.2) after 24 hours. Additionally, the results of ROS measurements showed that ROS formation increased by the elevation of aminoguanidine at concentrations above 40 mM.
    Conclusion
    Aminoguanidine could increase ROS production and decrease the cell viability at 40 mM and higher concentrations, therefore, it can induce other cellular pathways including oxidative and nitrosative stress, apoptosis, and necrosis in HepG-2 cells. Interestingly, AG showed antioxidant potentials in concentrations lower than 40 mM and further investigations are needed to clarify this pattern.
    Keywords: pimagedine, aminoguanidine, apoptosis, hepatocellular carcinoma, HepG-2
  • Zahra Jadi, Reza Sharafati Chaleshtori* Pages 135-139
    Background and purpose
    Pesticides cause general concern due to their possible adverse results on human health. The aim of this study was to investigate different pesticides and also estimating daily intake of their residues in melon and watermelon samples in Kashan, Iran.
    Materials and methods
    In this cross-sectional study, 62 melon and watermelon samples were collected from different fruit distribution centers in Kashan, 2016-2017. After preparation, the samples were analyzed for 118 various pesticides using Gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS). Also, chronic daily intake (CDI) of pesticides was calculated.
    Results
    In this study, 7 (11.29 %) melon and watermelon samples were contaminated with pesticides. Only fludioxonil residue was detected in 1 (2.3 %) watermelon sample which was higher than standard range. The CDI of fludioxonil was less than standard of codex Alimentarius. In melon samples, diazinon in 3 (15.79%) and tridemorph in 2 (10.52%) samples were the most common residues detected. Also, CDI of diazinon and tridemorph in melon samples were more than the standard of codex Alimentarius.
    Conclusion
    Current findings showed the presence of agricultural pesticides in melon and watermelon samples. Therefore, regular monitoring of the pesticide residues is necessary.
    Keywords: daily intake, melon, watermelon, agriculture pesticides
  • Ebrahim Nasiri, Aria Soleimani*, Yasin Jamali Pages 140-145
    Background and purpose
    Coronary artery bypass grafting (CABG) is used in treating coronary artery disease. The aim of this study was to determine the frequency of mortality for CABG and its associated factors in Mazandaran Heart Center, Iran.
    Materials and methods
    This cross-sectional study was carried out in 600 patients. Incidence of death was recorded during CABG and before discharge. Associated factors and surgery complications were also investigated.
    Results
    The patients were 52.7% males and mean age of the subjects was 62 ± 11 years old. About 65% of the patients were overweight and obese. Hypertension and diabetes were seen in 57.2% and 52%, respectively. Death occurred in eight (33.1%) cases within one month following CABG, and there was no significant difference in incidence of death between males and females (P< 0.578). Among the patients 12.2% developed kidney failure and 3.7% had surgical site infection. We observed significant association between mortality and surgical site infection (P <0.031).
    Conclusion
    In this study, surgical site infection was an important risk factor for post-CABG mortality. Infection was the major risk factor for death in first few days after CABG. Therefore, healthcare team should take appropriate actions to prevent surgical site infection following CABG.
    Keywords: cardiovascular disease, coronary artery bypass
  • Jaber Mousavi*, Pardis Shekofteh, Aminda Amanolahi Pages 146-152
    Background and purpose
    Nowadays, social networks are considered as the major communication tools in communities and throughout the world. This study aimed at investigating the pattern of social network use in medical students who will have important occupations in healthcare system.
    Materials and methods
    This descriptive-analytical study was carried out in 715 medical students in Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran 2018. Information on the frequency and pattern of social network use were collected and data were analyzed in SPSS V21.
    Results
    The mean age of students was 21.59±2.7 years old and 711 students (99.4%) were engaged with social networks. The daily median use of social networks was 3 hours. The most common reason for using these networks were communication with friends (40.45%). The average hours of using these networks were significantly higher in single students compared with those of married ones (P <0.001).
    Conclusion
    This study showed high rates of social network use among medical students. Considering the emergence of social networks in recent years and their potential risks, further researches are needed on other aspects affecting students' study and health status.
    Keywords: social networks, use pattern, medical students
  • Gholamreza Kordafshari, Maryam Moghimi, Ziba Talebi, Maedeh Ghovati, Hoorieh Mohammadi Kenari* Pages 153-159
    Idiopathic normal pressure hydrocephalus (iNPH) is a chronic disease in adults. The standard treatment in this type of hydrocephalus is shunting which is accompanied by some complications and there is also uncertainty about response to treatment. Therefore, surgery is performed in only 10-20% of the cases with iNPH. Currently, oral acetazolamide and repetitive lumbar puncture for drainage of the cerebrospinal fluid are recommended in many patients. In this case report, a 34-year-old female patient with iNPH is introduced who received acetazolamide for the past two years, and repetitive lumbar punctures. These treatments reduced her symptoms for a short time, but had never disappeared the symptoms and after a while they intensified again. The patient was treated by Persian medicine and nutrition modification was also done. Within one year, there was no recurrence of the disease and no need for lumbar puncture. This case report highlights the need for further research on Persian medicine in treatment of iNPH. It is believed that Persian medicine could be of great benefit along with current treatments of hydrocephalus.
    Keywords: idiopathic normal pressure hydrocephalus, treatment, Persian medicine
  • Maryam Sadat Tabatabaei, Faride Kamran, Shohre Jalaei* Pages 160-169
    Background and purpose
    Problems in oral feeding are common in infants, especially in preterm infants. Therefore, assessment of infants feeding could be of great help in making appropriate diagnosis for rehabilitation of swallowing. Therefore, comprehensive and accurate assessment tools are needed. The aim of this study was to review assessment tools used for infants oral feeding.
    Materials and methods
    Electronic databases including Google scholar, Pubmed, Scopus, Science Direct, and Medline were searched using the following keywords: Infant OR Preterm infant OR Premature infant, Evaluation or Assessment tool, Dysphagia OR Oral motor feeding or Swallowing or Feeding behavior. Articles published between 2000 and 2018 were reviewed and information including the manufacturer's name and country, purpose of the test, population, age, feeding method, examiner, psychometric properties, scoring criteria, and number of test items was collected.
    Results
    In studies reviewed, 14 tools were used. Among the tools, two were used for assessment of bottle and breast feeding, 10 evaluated only breast feeding and only one tool was used for bottle feeding. There was also one tool that assessed the pre-feeding skills.
    Conclusion
    Speech therapists usually use the tools that could accurately evaluate breast feeding or bottle feeding at a shorter time. Current review suggests Early Feeding Skills Assessment (EFS) and Neonatal Oral-motor Assessment scale (NOMAS) as the tools that have the features desired, and also have suitable psychometric properties and could be used in this group of infants.
    Keywords: dysphagia, oral feeding, infants, preterm infants, assessment tools
  • Shahram Mahmoudi, Kazem Ahmadikia, Mohammad Kord, Ali Ahmadi, Sadegh Khodavaisy* Pages 170-187
    The emerging pathogen “Candida auris” is attracting considerable international attention due to its rising reports, transmission through health professionals, high rate of treatment failure and resistance to multiple antifungal agents, particularly fluconazole. In spite of the global emergence of C. auris, epidemiological data and true prevalence of infections due to this organism are not clearly determined due to incapability of conventional and biochemical identification methods. Consequently, this species is erroneously identified as C. haemulonii or Rhodotorula glutinis because of their close phenotypical and biochemical resemblance. Therefore, awareness of serious menace posed by C. auris is of great importance for physicians and health laboratory personnel. This awareness could play a beneficial role in prevention of healthcare-associated outbreaks, timely and definite diagnosis, prompt initiation of C. auris-targeted therapy, and subsequently improving treatment outcomes. This review aimed to discuss the epidemiology, drug resistance, diagnostic challenges, the mode of transmission, and the strategies for prevention of C. auris-related infections.
    Keywords: Candida auris, cross infection, emerging pathogen, drug resistance
  • Mehdi Valipour, Hamid Irannejad* Pages 188-206
    Epilepsy is a neurological condition characterized by recurrent seizures influencing about 1% of the worldwide population. Despite much progress in understanding the pathogenesis of epilepsy, the molecular basis of human epilepsy still remains unclear. Common approaches for pharmacotherapy of epilepsy are still directed towards controlling the symptoms and suppression of seizures. Clinical use of Antiepileptic Drugs (AEDs) is currently limited due to their resistance and central nervous system (CNS)-related adverse effects. Therefore, a major goal in novel antiepileptic drug development is introducing AEDs that act through new molecular targets and those that could also improve seizure control and lower drug-resistance. So, it is necessary to find novel targets with different mechanisms of actions in seizure occurrence. Usually, studies on epilepsy focus on the mechanisms that control neuronal excitatory process in brain but recent attentions almost focus on finding novel targets. This review summarizes several experimental and clinical findings about new targets for epilepsy treatment.
    Keywords: epilepsy, new targets, refractory seizure, drug resistance