فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 143 (آذر 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 143 (آذر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/22
  • تعداد عناوین: 26
|
  • سید محمد حسینی نژاد، ابوالحسن خواجه سماکوش، سید حسین منتظر، ایرج گلی خطیر، فاطمه جهانیان، حامد امینی آهیدشتی، فرزاد بزرگی، جمشید یزدانی چراتی، حسین عسگری راد صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    داروهای مخدر و ضد التهاب غیر استروییدی وریدی، به طور رایج جهت کنترل درد کولیک حاد کلیوی مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله داروهایی که به تازگی معرفی شده است، بوپرنورفین می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه اثر بوپرنورفین زیرزبانی با مورفین وریدی در کنترل درد کولیک کلیوی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور کنترل شده است که بر روی 203 بیمار با حمله حاد کولیک کلیوی انجام گرفت. بیماران در دو گروه مورد قرص بوپرنورفین زیرزبانی 2 میلی گرم همراه با 5 سی سی آب مقطر وریدی و گروه شاهد 1/0 میلی گرم بر حسب وزن مورفین تزریقی به همراه یک قرص پلاسبوی زیر زبانی قرار گرفتند. میزان کاهش درد و عوارض جانبی داروها در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفته است. از نرم افزار SPSS 22 و آزمون های اندازه گیری تکراری، مجذور مربعات و t استفاده گردید.
    یافته ها
    79 نفر (9/38 درصد) از بیماران زن و میانگین سنی بیماران در گروه مورفین 66/13±85/39 سال و در گروه بوپرنورفین 50/13±50/40 سال بود (73/0= p). میانگین زمان مورد نیاز تا بهبود درد پس از تجویز دارو به تفکیک در گروه مورفین و بوپرنورفین به ترتیب 59/18±87/34 و 92/19±97/30 دقیقه بوده است (19/0= p). شدت درد در هر دو گروه به طور معنی داری کاهش داشته است (001/0< p)، اما نوع داروی دریافتی در میزان کاهش تاثیر معنی داری نداشته است (25/0= p). عوارض جانبی در دو گروه مشابه بود، بجز در مورد خارش که به طور معنی داری در بیماران دریافت کننده بوپرنورفین بیش تر دیده شد (007/0= p).
    استنتاج: میزان اثربخشی بوپرنورفین در کنترل درد بیماران کولیک کلیوی به اندازه مورفین وریدی که درمان رایج است، موثر بوده است. از نظر عوارض جانبی نیز بجز بروز خارش، مشابه با مورفین بوده است.
    کلیدواژگان: کولیک کلیوی، بوپرنورفین، درد، زیر زبانی، مورفین وریدی
  • محمدرضا قدرتی، علیرضا پورنجفیان، فرانک رختابناک، حمیدرضا فیض، حسین اژدرکش، سمیه علامه صفحات 11-19
    سابقه و هدف
    آندوسکوپی رتروگراد پانکراس و مجاری صفراوی (ERCP) معمولا تحت آرام بخشی نسبتا عمیق انجام می شود و ترسناک ترین عارضه آن عوارض تنفسی و انسداد راه هوایی می باشد. با توجه به عدم ایجاد دپرسیون تنفسی به وسیله دکسمدتومیدین، هدف از این مطالعه ارزیابی میزان اثربخشی تجویز نازال این دارو در ایجاد آرام بخشی متوسط در این بیماران بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی تصادفی شده دوسوکور بیماران کاندید ERCP مراجعه کننده به بخش آندوسکوپی بیمارستان فیروزگر تهران طی سال 1393 به دو گروه تقسیم شدند. در گروه 1 سالین و در گروه 2، دکسمدتومیدین 1 میکروگرم/کیلوگرم به صورت قطره داخل بینی تجویز شد. از میدازولام و فنتانیل وریدی و در صورت نیاز بیش تر از پروپوفول برای القاء آرام بخشی مورد نیاز استفاده گردید. در طول آندوسکوپی میزان میزان مصرف داروهای آرام بخش، پارامترهای همودینامیک و تنفسی و رضایت بیماران و درمان گران ثبت گردید.
    یافته ها
    از نظر سن و جنس و BMI دو گروه اختلاف معنی داری نداشتند. میانگین مصرف میدازولام و فنتانیل در دو گروه مشابه بود ولی دوز استفاده شده پروپوفول در گروه 2 از گروه1 کم تر بود (002/0= p). تعداد ضربان قلب در گروه2 کم تر از گروه1 بودولی مقایسه فشار خون در دو گروه تفاوت معنی دار نشان نداد (05/0> p). میزان رضایت مندی بیماران و پزشکان از کیفیت آرام بخشی در گروه 2 بیش تر از گروه 1 بود (03/0= p).
    استنتاج: استفاده از دکسمدتومیدین به عنوان داروی کمکی در آرام بخشی بیماران تحت ERCP می تواند میزان استفاده از آرام بخش ها را کاهش داده و رضایت بیش تری را برای بیماران و درمان گران به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: دکسمدتومیدین، آرام بخشی، آندوسکوپی رتروگراد پانکراس و مجاری صفراوی، آندوسکوپی
  • پیمان آوخ ماجلان، مهدی مهدوی، محمدرضا پورمند، محمدحسین یزدی، نیما خرم آبادی صفحات 20-27
    سابقه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین یکی از پاتوژن های شایع بیمارستانی و اکتسابی از جامعه است. مقاومت آنتی بیوتیکی و پیامدهای درمانی نامناسب دلایل زیادی جهت استفاده از راهبردهای ایمنی مبتنی بر آنتی بادی ها را فراهم کرده است. هدف از این مطالعه، بررسی ایمنی غیرفعال با آنتی بادی ضد ScaF استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین در مدل موشی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، پروتئین نوترکیب ScaFبا روش دناتوراسیون تخلیص گردید. این پروتئین به همراه ادجوانت فروند جهت تولید آنتی بادی به خرگوش تزریق شد. در ادامه آنتی بادی تولید شده علیه پروتئین ScaF با دو رژیم مختلف به صورت درمانی قبل و بعد ازعفونت به موش های آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس تزریق گردید و مرگ و میر موش ها به مدت 14 روز در مقایسه با گروه کنترل درمانی (ونکومایسین) و گروه کنترل منفی (سرم خرگوش غیر ایمن) ثبت گردید.
    یافته ها
    موش های دریافت کننده آنتی بادی ضد آنتی ژن ScaF در دو گروه با رژیم های درمانی قبل و بعد از عفونت به ترتیب موجب زنده ماندن 20 و 10 درصد از 10 سر موش مورد مطالعه گردید که در مقایسه با گروه دریافت کننده سرم خرگوش غیر ایمن (کنترل منفی) اختلاف معنی داری را نشان نداد (01/0استنتاج: ایمنی زایی غیر فعال با استفاده از آنتی بادی نمی تواند به تنهایی نقش به سزایی در کنترل عفونت ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس داشته باشد. لذا با توجه به مکانیسم های دیگر سیستم ایمنی برای محافظت علیه این باکتری می توان از تحریک سایتوکاین های وابسته به ایمنی سلولی و موثر برای پیشگیری از بروز عفونت های ناشی از باکتری استافیلوکوکوس اورئوس استفاده نمود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، ایمونیزاسیون، پروتئین نوترکیب
  • محمد شکرزاده، حانیه ابراهیم نژاد، علی زیار، آرونا چابرا، فرشاد نقشوار، امیر حسین احمدی صفحات 28-36
    سابقه و هدف
    اندوسولفان یک حشره کش ارگانوکلره است که در پستانداران از طریق خوراکی، استنشاقی و زیرپوستی جذب می شود و باعث اختلال در فرایند احیا، تغییر در فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و افزایش پراکسیداسیون لیپیدی در بسیاری از اندام ها شود. لذا در این پژوهش توانایی محافظت سلولی میریستین در برابر آسیب ناشی از اندوسولفان بر کبد ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، از موش های صحرایی نر استفاده شد که به طور تصادفی به 7 گروه و به تعداد 6 سر تقسیم شدند. (I) گروه نرمال، mg/kg(II) 5 میریستین + اندوسولفان (mg/kg 10)، mg/kg (III) 10 میریستین + اندوسولفان (mg/kg10)، mg/kg (IV) 15 میریستین + اندوسولفان (mg/kg10)، mg/kg (V) 20 میریستین + اندوسولفان (mg/kg10)، mg/kg (VI) 10 اندوسولفان تنها و mg/kg (IIV) 10 سیکلوفسفامید را به مدت 30 روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. 24 ساعت پس از آخرین تزریق، خونگیری انجام شد و سطح آنزیم های آلانین آمینوترنسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالن فسفاتاز (ALP)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون کبدی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تجویز اندوسولفان باعث افزایش سطح آنزیم های ALT،AST،ALP و سوپراکسید دیسموتاز وکاهش فعالیت گلوتاتیون کبدی شد. تجویز میریستین همزمان با مصرف اندوسولفان به طور معناداری فعالیت آنتی اکسیدانتی را افزایش داده و سطح آنزیم های کبدی را تعدیل نموده است (05/0p<).
    استنتاج: نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان می دهد که میریستین به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدانت، از سلول ها در برابر عوامل زیان آور با خاصیت تولید رادیکال های آزاد محافظت می کند. لذا کارآزمایی های بالینی بیش تری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اندوسولفان، آنتی اکسیدانت ها، گلوتاتیون، کبد
  • احمد حبیبی، محمد آبرومند، قربان محمدزاده صفحات 37-47
    سابقه و هدف
    امروزه استفاده از تکنیک های الیزا ELISA(Enzyme-linked Immunosorbant Assay) و تست سریع ایمونوکروماتوگرافیک ICT(Immunochromatographic Test) جهت تشخیص و غربالگری سریع هپاتیت B سبب کاهش خطر انتقال این بیماری شده است. با این وجود در بیماران پرخطر نظیر همودیالیز، تالاسمی و هموفیلی به دلیل دریافت مقادیر زیادی خون میزان خطرابتلا هپاتیت B هنوز بالا می باشد. هم چنین به دلیل ابتلا به نوع جهش یافته این ویروس و ایجاد نتایج منفی کاذب در این بیماران استفاده از تست های ملکولی مانندواکنش زنجیره پلی مراز PCR(polymerase chain reaction) جهت تشخیص این بیماری ضروری می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی روش های سریع الایزا و ICT با تکنیک استاندارد طلایی Real Time PCR درتشخیص هپاتیت B در بیماران پرخطر بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 100 بیمارهمودیالیز،تالاسمی و هموفیلی به ترتیب با روش Real Time PCR به عنوان استاندارد طلایی برای تشخیصDNA HBV و از نظر HBSAg به روش ELISA با کیت های الایزای نسل چهارم و با روش سریعICT با کیت Ecotest® بررسی شدند.
    یافته ها
    حساسیت (Sensitivity)و اختصاصیت(Specificity) کیت های الیزای نسل چهارم و کیتEcotest® در مقایسه با روش Real Time PCR 100 درصد همچنین ارزش اخباری مثبت (PPV) و منفی(NPV) آن ها نیز 100درصد بود.
    استنتاج: پیشرفت های اخیر در تولید آنتی بادی منوکلونال ضدانواع جهش یافته ویروس هپاتیت B و بکارگیری آن ها در الایزای نسل چهارم و تست های سریع ICT سبب افزایش چشم گیر حساسیت و اختصاصیت تکنیک های فوق گردید. بنابراین در موارد اورژانسی یا عدم وجود امکانات PCR real-time ، استفاده از روش های تشخیص سریع هپاتیت B را با اطمینان بیش تری می توان پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، Real Time PCR، همودیالیز، تالاسمی، هموفیلی
  • شیما جندقی، ناهید طحان، علیرضا اکبر زاده باغبان صفحات 60-68
    سابقه و هدف
    اختلالات تعادل در بیماران فلج نیمه بدن به دنبال سکته مغزی مهم ترین علت زمین خوردن این افراد است. هدف از این مطالعه مقایسه دو برنامه توان بخشی تعادل در بیماران سکته مغزی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی سه گروهه با طرح پیش آزمون- پس آزمون که در سال 1394 در تهران انجام شد، 30 بیمار مبتلا به سکته مغزی برای اولین بار که حداقل 6 ماه از سکته مغزی آن ها می گذشت در این مطالعه شرکت نمودند. بیماران به صورت تصادفی در گروه کنترل و یا گروه های توان بخشی تعادل قرار گرفتند. هر سه گروه برنامه رایج فیزیوتراپی را دریافت کردند. یکی از گروه ها تمرینات تعادلی با حذف ورودی بینایی و گروه دیگر همان تمرینات تعادلی را روی سطح ناپایدار به مدت 10 جلسه و 3 بار در هفته انجام دادند. عملکرد افراد قبل و یک جلسه پس از درمان توسط آزمون های ) TUG(Timed up and go و 4SS(4Square steps) ارزیابی شد.
    یافته ها
    تمام بیماران از نظر بالینی و عملکردی بهبودی معنی داری را نشان دادند(05/0p<). تفاوت معنی داری میان گروه کنترل و گروهی که تمرینات تعادلی را روی سطح ناپایدار انجام دادند وجود نداشت. تعادل در گروهی که تمرینات تعادلی با حذف ورودی بینایی را داشتند نسبت به گروهی که تمرینات تعادلی را روی سطح ناپایدار داشتند بهبودی بیش تری را نشان داد.
    استنتاج: تمرینات تعادلی با حذف ورودی بینایی از انجام دادن تمرینات روی سطح ناپایدار در بهبود عملکرد مبتلایان به سکته مغزی موثرتراست. به منظور تسهیل در بهبودی تعادل پس از سکته مغزی، برنامه توان بخشی با حذف بینایی برای تسهیل در استفاده از ورودی های حسی- پیکری و وستیبولار توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، تعادل، ورودی بینایی، بازتوانی، سطح ناپایدار
  • حسین نظری شریف، حسن دانشمندی، علی اصغر نورسته، شیما ابوطالبی صفحات 69-77
    سابقه و هدف
    اختلالات طیف اوتیسم یکی از اختلالات شایع در گروه اختلالات رشدی می باشد که شیوع آن 110 نفر به ازی هر 10000 نفر گزارش شده است. هدف تحقیق حاضر بررسی نیمرخ ساختاری کودکان اوتیسم با مقایسه آن ها با کودکان سالم می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری، کودکان اوتیسم استان گیلان می باشد. 15 دانش آموز اوتیسم (گروه تجربی) و 15 کودک سالم (گروه کنترل) به صورت تصادفی به عنوان نمونه آزمودنی انتخاب شدند. اطلاعات فردی این کودکان از قبیل قد، وزن، سن و سوابق پزشکی آن ها با بررسی پرونده پزشکی جمع آوری شد. متغیرهایی از قبیل کایفوز، لوردوز، اسکولیوز پشتی، اسکولیوز کمری، زانو ضربدری، زانو پرانتزی و صافی کف پا به عنوان نیمرخ ساختاری در نظر گرفته شد. کایفوز، لوردوز، اسکولیوز کمری و پشتی توسط دستگاه اسپاینال موس و زانو ضربدری و پرانتزی توسط کولیس و در نهایت صافی کف پا توسط آزمون افت ناوی مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت مقایسه داده ها از آزمون های t مستقل و یو من ویتنی استفاده شد(05/0 p<).
    یافته ها
    نمونه آماری این پژوهش، 15 دانش آموز اوتیسم (سن 4/1±73/7 سال، قد 57/11±125 سانتی متر، وزن 49/11±1/30 کیلوگرم، شاخص توده بدنی 17/4±13/18 کیلوگرم بر متر مربع) و 15 کودک سالم به عنوان گروه کنترل (سن 9 سال، قد 55/4±134 سانتی متر، وزن 37/9±66/33 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 17/4±18 کیلوگرم بر متر مربع) است که به صورت تصادفی هدف دار برای این پژوهش انتخاب شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تفاوت معنی داری بین متغیرهای کایفوز (046/0=p)، اسکولیوز کمری (001/0=p) و زانو ضربدری (001/0=p) در دو گروه وجود دارد. اما تفاوت معنی داری بین دو گروه در متغیرهای لوردوز، اسکولیوز پشتی، زانو پرانتزی و کف پای صاف وجود نداشت (05/0≤p).
    استنتاج: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، شیوع کایفوز، اسکولیوز کمری و زانو ضربدری در این کودکان بیش تر می باشد که لازم است در ارزیابی بیماران اوتیسم، مشکلات ساختاری لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: اوتیسم، نیمرخ ساختاری، کایفوز، زانو ضربدری
  • سیده علیا عمادیان، هادی بهرامی، رمضان حسن زاده، شکوه سادات بنی جمالی صفحات 78-87
    سابقه و هدف
    اختلال ADHD شایع ترین اختلال روان پزشکی دوران کودکی است که با تعارض والد-کودک و استرس والدین همراه است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش مدیریت رفتاری به والدین و قصه درمانی به کودک بر کیفیت رابطه مادر- فرزندی در کودکان مبتلا به ADHD می باشد.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 7 تا 12 ساله مبتلا به ADHD و مادران آن ها در شهرستان ساری بود که از این میان 30 نفر انتخاب و در سه گروه گمارده شدند.گروه اول 9 جلسه آموزش مدیریت رفتاری براساس الگوی بارکلی به مادران و گروه دوم 8 جلسه قصه درمانی به صورت گروهی به کودک ارائه شد و گروه سوم هیچ آموزشی دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از شاخص تنیدگی والد-کودک استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره پس آزمون میزان در هم تنیدگی رابطه والد- کودک در گروه آموزش مدیریت رفتاری به والدین 78/16 ±11/78 و در گروه قصه درمانی 92/13 ±9/76 بود که نسبت به یکدیگر تفاوت معناداری نداشت، اما در گروه کنترل 95/22 ±22/96 بود که نسبت به گروه های آزمایشی به طور معنی داری بالاتر بود(05/0< p).
    استنتاج: نتایج پژوهش نشان داد که بین آموزش مدیریت رفتاری به والدین و قصه درمانی در بهبود کیفیت رابطه مادر- فرزندی در کودکان مبتلا به ADHD تفاوت معناداری وجود ندارد و هر دو شیوه نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بر بهبود کیفیت رابطه مادر- فرزندی اثربخش بوده اند.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، آموزش مدیریت رفتاری، قصه درمانی، کیفیت رابطه مادر، فرزندی
  • سهیلا نظرپور، معصومه سیمبر، فهیمه رمضانی تهرانی، حمید علوی مجد صفحات 88-98
    سابقه و هدف
    به نظر می رسد که کیفیت زندگی در دوران یائسگی بتواند تحت تاثیر عملکرد جنسی قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه عملکرد جنسی و کیفیت زندگی زنان یائسه بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی - تحلیلی مبتنی بر جامعه بود که روی 405 زن یائسه 40 تا 65 ساله انجام گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی چندمرحله ای بود. داده ها از طریق مصاحبه و با استفاده از پرسش نامه عملکرد جنسی زنان FSFI، پرسش نامه کیفیت زندگی WHOQOL-BREF و یک پرسش نامه محقق ساخته به دست آمد و با آزمون تی و رگرسیون چندگانه خطی مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی 7/3 ± 84/52 سال و میانگین طول مدت یائسگی 4/14±81/19 ماه بود. 324 نفر (80درصد) خانه دار و 369 نفر (2/91درصد) تحصیلات در حد دیپلم یا پایین تر داشتند. میانگین نمره کلی کیفیت زندگی18/7± 53/54، بالاترین و پایین ترین نمره به ترتیب مربوط به حیطه های سلامت جسمی و سلامت روانی بود. 61درصد از افراد اختلال عملکرد جنسی داشتند. نمره کلی عملکرد جنسی با نمره کلی کیفیت زندگی و تمامی حیطه های آن همبستگی معنی دار مثبت داشت(285/0=r، 001/0>p). نمره تمامی حیطه های عملکرد جنسی به جز نمره حیطه درد با نمره کلی کیفیت زندگی (001/0>p) همبستگی معنی دار مثبت داشتند. رضایت مندی زنان یائسه از روابط زناشویی با افزایش کیفیت زندگی همراه بود (258/0=r، 001/0>p).
    استنتاج: اختلال عملکرد جنسی می تواند بر کیفیت زندگی زنان یائسه تاثیر منفی بگذارد که می بایست در سیاست گذاری های سلامت زنان به منظور ارتقاء کیفیت زندگی در دوران یائسگی به بهبود عملکرد جنسی توجه نمود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، عملکرد جنسی، یائسگی
  • سید حسن لنگری، زهرا کاشی، لیلا اسدیان، سعید عابدیان کناری، عادله بهار صفحات 99-105
    سابقه و هدف
    دیابت بیماری چندعاملی است و عوامل ژنتیکی، محیطی و ایمونولوژیک در پاتوژنز آن دخیلند. با توجه به نقش ایمونولوژیک گروه های خونی، این مطالعه جهت ارزیابی توزیع گروه های خونی ABO و RH در بیماران مبتلا به دیابت قندی نوع 2 شمال ایران طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک های دانشگاهی غدد شهر ساری سال1394 انجام شد. اطلاعات اولیه هر بیمار شامل سن، جنس، سابقه فشارخون بالا، اختلالات چربی و عوارض مزمن دیابت از پرونده آن ها استخراج شد و آنتی ژن های سطحی گلبول قرمز توسط روش استاندارد آگلوتیناسیون مستقیم تعیین گردید.
    یافته ها
    ازبین 1500 بیمار دیابتی مورد مطالعه، 590 بیمار (3/39 درصد) گروه خونیO داشتند. شیوع گروه های خونی غیر O به ترتیب شامل: گروه خونی A 2/26 درصد،گروه خونیB 7/26 درصد وگروه خونیAB 8/7 درصد برآوردشد 6/7 درصد افراد RH منفی بودند. در مقایسه با جامعه، شیوع گروه خونی A در افراد دیابتی پایین تر و گروه خونی B بالاتر بود. (به ترتیب 000/0p= و 009/0= p). شیوع آنتی ژن D نیز به طور معنی داری در گروه دیابتی بالاتر بود (000/0= p).
    استنتاج: با توجه به همراهی گروه خونی B با دیابت در این مطالعه، پیشنهاد می شود این گروه خونی به عنوان یک فاکتور خطر غربالگری دیابت نوع 2 در جامعه ما در نظر گرفته شود. هم چنین به نظر می رسد بررسی ژنوتیپ های مرتبط به گروه های خونی بتواند رهگشایی ارزتده در ارزیابی مکانیسم دیابت باشد.
    کلیدواژگان: دیابت قندی، گروه خونی، ABO، RH، ایران
  • مامک عادل، مسعود شریفی، رویا حامدی، نفیسه رحمانی، امیر جوادی، فاروق جهانگیری صفحات 106-117
    سابقه و هدف
    هیدروکسید کلسیم و کلرهگزیدین از جمله رایج ترین داروهای داخل کانال ریشه می باشند.اخیرا ترکیبی گیاهی به نام کارواکرول نیز به عنوان داروی داخل کانال معرفی شده است. هدف این مطالعه مقایسه فعالیت ضدمیکروبی کارواکرول،کلرهگزیدین و هیدروکسید کلسیم بر انتروکوکوس فکالیس می باشد.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه تجربی 56دندان تک ریشه کشیده شد و پس از آماده سازی کانال ها، به طور تصادفی به 3 گروه 16 تایی و 2 گروه کنترل مثبت و منفی 4 تایی تقسیم شدند. پس از استریل سازی با اتوکلاو تمامی آن ها به جز گروه کنترل منفی با انتروکوک فکالیس آلوده گردیدند.کانال ریشه دندان های گروه1 با خمیر هیدروکسید کلسیم پر شد و در کانال های گروه2 و3 به ترتیب مخروط های کاغذی آغشته به کلرهگزیدین 2/0 درصد و کارواکرول 94 درصد تا طول کارکرد قرار گرفتند. گروه کنترل منفی بدون ایجاد آلودگی تحت شرایط مطالعه قرار گرفت و در گروه کنترل مثبت از هیچ دارویی استفاده نشد. پس از انکوباسیون نمونه ها به مدت 48ساعت و شست وشوی کانال ها، از هرکانال نمونه گیری شد و رشد کلنی باکتری در محیط کشت BHI آگار بررسی شد. برای آنالیز آماری از نسخه20 نرم افزار SPSS و آزمون های مجذور کای و تست دقیق فیشر استفاده شد. سطح معنی داری 05/0در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    هر سه گروه در از بین بردن انتروکوکوس فکالیس موثر بودند و تفاوت معنی داری در اثر ضد باکتریایی آن ها یافت نشد (99/0= p).
    استنتاج: کارواکرول به عنوان یک داروی گیاهی موثر جهت شست وشوی داخل کانال توصیه می شود.
    کلیدواژگان: انتروکوکوس فکالیس، هیدروکسید کلسیم، کلرهگزیدین، کارواکرول
  • محمد ابراهیمی ساروی، علیرضا خلیلیان، هدیه رونقی صفحات 118-126
    سابقه و هدف
    اختلالات تمپورومندیبولار (TMD) گروهی از علائم و نشانه ها هستند که به همراه درد، عملکرد ناقص TMJ و عضلات جونده تشخیص داده می شوند. ضرورت تعیین شیوع این اختلالات در جوامع مختلف و شناسایی عوامل مرتبط با آن ها مورد تاکید قرار گرفته است. تحقیق حاضر با هدف تعیین فراوانی اختلالات تمپورومندیبولار و علایم آن در مراجعین به کلینیک دانشکده ی دندانپزشکی ساری در سال های 94-1393 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق توصیفی-تحلیلی، 68 فرد (41 زن، 27 مرد) مراجعه کننده به مرکز فوق به صورت تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات فردی از طریق پرسیدن از بیمار و معاینات بالینی اخذ گردید. رابطه ی TMD با متغیرهای مختلف از طریق آزمون های chi-square و exact fisher بررسی گردید. داده های تحقیق با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 0/22 تحلیل گردید.
    یافته ها
    از کل نمونه ها (68 نفر)، 51 نفر (0/75 درصد) TMD داشته اند. بر اساس سوالات پرسیده شده از 51 نفر مبتلا به TMD، 5 نفر سردرد داشته ((p<.0001 و 46 نفر سالم بودند. به همین ترتیب، 5 نفر درد عضلانی (1p=)، 2 نفر تصادف (0001/0(p<، 25 نفر کلیک (1p=) و 2 نفر دارای درد مفصلی (0001/0p=) بودند. بر اساس معاینه بالینی انجام گرفته، 39 نفر دارای صدا در مفصل (03/0p=)، 10 نفر درد مفصلی (0001/0p=) و 34 نفر دارای درد عضلانی (64/0p=) بودند.
    استنتاج: در مجموع، شیوع اختلالات تمپورومندیبولار در جامعه ی مراجعین به کلینیک دانشکده ی دندانپزشکی ساری در سال های 94-1393 بالا بوده است. رابطه معنی داری بین وجود علائم و ابتلا به TMD دیده شد.
    کلیدواژگان: شیوع اختلالات تمپورومندیبولار، سردرد، درد عضلانی، صدای مفصلی، تصادف
  • لیلی محمدی، ادریس بذرافشان، میثم نوروزی فر، علیرضا انصاری مقدم صفحات 127-142
    سابقه و هدف
    اتیل بنزن یک ترکیب آروماتیک سمی و از مشتقات هیدروکربن های نفتی است که معمولا از طریق نشت از صنایع و فعالیت های نفتی، تخلیه زائدات و پساب مربوط به صنایع دارویی، پلاستیک، رزین ها و پتروشیمی به محیط زیست وارد می شود. مطالعه حاضر با هدف امکان سنجی استفاده از نانو ذرات اکسید منیزیم به عنوان کاتالیست در فرآیند ازن زنی جهت حذف اتیل بنزن از محیط های آبی تحت شرایط آزمایشگاهی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در یک رآکتور نیمه پیوسته در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. در این مطالعه اثر متغیرهایی نظیر pH محلول (3 ،5، 7، 12 و 13)، زمان ازن زنی (5، 10، 20، 30 و 50 دقیقه)، دوز نانو ذره اکسید منیزیم (1/0، 2/0، 3/0، 4/0 و 5/0 گرم) و غلظت اولیه اتیل بنزن (10، 50، 100، 150 و 200 میلی گرم در لیتر)، در حذف اتیل بنزن تحت فرآیند ازن زنی کاتالیستی مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور دستیابی به شرایط بهینه آزمایش مدل آماری سطح پاسخ (RSM) طراحی و استفاده شد. هم چنین جهت اندازه گیری مقادیر باقیمانده اتیل بنزن پس از انجام فرآیند از روش کروماتوگرافی گازی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آنالیز داده ها نشان داد که pH (0063/0=Pvalue) و دوز کاتالیست (0004/0=Pvalue) بیش ترین تاثیر را روی متغیر پاسخ (درصد حذف اتیل بنزن) داشته اند. هم چنین شرایط بهینه حذف براساس آنالیز واریانس و مدل مناسب به دست آمده در زمان واکنش 50 دقیقه، pH برابر 12، غلظت اولیه آلاینده کم تر از 50 میلی گرم در لیتر و دوز کاتالیست برابر 5/0 گرم در لیتر حاصل شد. تحت این شرایط راندمان حذف معادل 99/99 درصد به دست آمد.
    استنتاج: فرآیند ازن زنی کاتالیستی در حضور نانو ذرات اکسید منیزیم از کارایی بالایی در حذف اتیل بنزن از محیط های آبی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: نانو ذره اکسید منیزیم، اتیل بنزن، ازن زنی کاتالیستی، روش سطح پاسخ (RSM)
  • مهدی احمدی مقدم، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، سمانه میرعالی، سهند جرفی، فیض الله دیناروند، نادعلی علوی صفحات 143-157
    سابقه و هدف
    به دلیل خطرات بالقوه پساب های نساجی، از جمله جهش زایی لازم است قبل از تخلیه به محیط، با استفاده از روش های موثر تصفیه شوند. فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته بدلیل تولید رادیکال های فعال هیدروکسیل قادرند با سرعتی بالاتر از دیگر فرآیندها عمل کرده و کارائی حذف مواد رنگی از پساب صنایع نساجی را افزایش دهند. این مطالعه با هدف بررسی کارایی فرایند حذف رنگ بر روی نانوکاتالیست UVA/ZnO و UVA/TiO2 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در یک راکتور منقطع روی نمونه سنتتیک و واقعی انجام و اثر متغیرهایی نظیر غلظت اولیه رنگزا، غلظت کاتالیست TiO2 & ZnO، زمان و pH و حضور عوامل مداخله کننده بر کارایی حذف رنگزا بررسی شد. همچنین از دافنیا مگنا جهت آزمون سمیت استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، فرآیند UVA/ZnO با 69 درصد و فرآیندUVA/TiO2 با 5/95 درصد در شرایط بهینه بیش ترین درصد حذف رنگزا را داشته اند. pH بهینه در دو فرایند به ترتیب 9 و 2 بود. مطالعه حاضر نشان دادکه غلظت اولیه رنگزا و COD رابطه معکوسی با درصد حذف رنگزا در دو فرایند دارند (05/0p<، 99/0 r2ZnO= ، 94/0 r2TiO2=). با افزایش کاتالیست و زمان در دو فرایند درصد حذف رنگزا افزایش می یابد. در این تحقیق LC5096 ساعته از 7/96 به 7/44 میلی گرم بر لیترکاهش یافت.
    استنتاج: به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد فرایند TiO2/UVAبا بهینه سازی عوامل عملیاتی موثر، کارایی بالایی در رنگبری R.B 86 و کاهش سمیت دارد.
    کلیدواژگان: Direct blue 86، UV، TiO2، UV، ZnO، زیست آزمون، دافنیا مگنا
  • عبدالمطلب صیدمحمدی، قربان عسگری، لیلا ترابی صفحات 158-171
    سابقه و هدف
    مترونیدازول از جمله فراورده های داروئی است که به دلیل گستردگی مصرف و مقاومت در برابر تجزیه بیولوژیکی از آلاینده های مهم در محیط به شمار می رود. لذا این مطالعه به منظور بررسی امکان حذف این ماده آلی با استفاده از فرایند فعال سازی پرسولفات با استفاده از ازن در حضور امواج فراصوت مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و در سیستم ناپیوسته با استفاده از راکتور حاوی مولد امواج فراصوت در فرکانس 40 کیلوهرتز و سیستم تولید ازن به میزان 5/0 گرم در لیتر انجام شد. تاثیر پارامترهای بهره برداری نظیر pH محلول (11-3)، غلظت پرسولفات (100 تا 1000 میلی گرم در لیتر)، غلظت اولیه مترونیدازول (5 تا 30 میلی گرم در لیتر)، تغییرات شدت یونی (13/0 تا 03/1 گرم در لیتر) و تاثیر ترت بوتانل در عملکرد فرایند مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین میزان معدنی سازی از طریق اندازه گیری COD تعیین شد. غلظت مترونیدازول با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 320 نانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که با افزایش pH محلول از 3 تا 11 کارائی، حذف ماده آلی کاهش یافت، به نحوی که بیش ترین حذف مترونیدازول در pH های 3 و 5 به ترتیب برابر با 92 و 90 درصد در زمان تماس 60 دقیقه به دست آمد. کارایی حذف مترونیدازول به غلظت اولیه پرسولفات بستگی داشته و بیش ترین حذف ماده آلی در غلظت های اولیه 500 و 750 میلی گرم بر لیتر به ترتیب به میزان 7/94 و 95 درصد حاصل و در مقادیر بیش از آن راندمان حذف کاهش یافت. نتایج بیانگر آن بود که با افزایش غلظت اولیه مترونیدازول، میزان حذف کاهش یافت. هم چنین تغییرات شدت یونی بر عملکرد فرایند، تاثیر نداشت. بر اساس دیگر نتایج این مطالعه، بیش ترین رادیکال فعال در این فرایند، رادیکال پرسولفات بود. میزان حذف COD در شرایط بهینه بهره برداری، 56 درصد بود.
    استنتاج: استفاده از فرایند فعال سازی پرسولفات با استفاده از ازن در حضور امواج فراصوت به میزان قابل توجهی می تواند مترونیدازول را حذف و به عنوان یک روش کارآمد به تنهایی یا به عنوان پیش تصفیه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امواج فراصوت، ازن، فعال سازی پرسولفات، مترونیدازول
  • مهدی فضل زاده، حسین عبدالله زاده، رسول خسروی، بابک علیزاده صفحات 172-184
    سابقه و هدف
    این مطالعه با هدف بررسی حذف رنگزای اسید بلاک 1 از محلول های آبی توسط نانوذرات 4O3Fe سنتز شده به روش هم رسوبی شیمیایی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی نانو ذره 4O3Fe به روش هم رسوبی شیمیایی با استفاده از محلول آهن 2 و 3 ظرفیتی در حضور گاز نیتروژن سنتز شد. هم چنین اثر pH اولیه محلول، دوز جاذب، زمان تماس، غلظت اولیه آلاینده، دما، غلظت نمک و مداخله گرهایی مثل نیترات، سولفات، فلوراید، کلرور و سختی روی حذف رنگزای اسید بلاک 1 مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین تبعیت فرایند جذب از ایزوترم های فروندلیخ و لانگمویر و سینتیک های درجه اول و دوم کاذب مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با کاهش pH اولیه محلول و دوز جاذب، ظرفیت جذب نانوذره افزایش، اما با افزایش دما و افزایش غلظت رنگ، کارایی حذف کاهش می یابد. بالاترین کارایی حذف برای غلظت اولیه 25 میلی گرم در لیتر در pH برابر با 2، زمان واکنش 60 دقیقه و دوز نانو ذره گرم در لیتر 98 درصد بدست آمد. هم چنین مداخله گرهای نیترات، سولفات، فلوراید، کلرور و سختی تاثیر بسیار کمی در کاهش ظرفیت جذب رنگ توسط نانو ذره 4O3Fe از خودشان نشان دادند. حذف رنگ با استفاده از نانو ذره 4O3 Feاز ایزوترم فروندلیچ (991/0R2=) و هم چنین سینیتیک جذب از درجه دوم کاذب (992/0R2=) تبعیت می کند.
    استنتاج: نتایج نشان داد که نانو ذره 4O3Fe سنتز شده به طور قابل ملاحظه ای قادر به حذف رنگزای اسید بلاک 1 در مدت زمان کم از محلول های آبی می باشد. بنابراین به عنوان یک جاذب موثر می تواند جهت حذف مواد رنگی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسیدبلک 1، فرایند جذب، ایزوترم، نانوذرات
  • حسین عبدالله زاده، مهدی فضل زاده، صادق حضرتی صفحات 185-195
    سابقه و هدف
    تری هالومتان ها و هالواستیک اسیدها در نتیجه کلریناسیون آب هایی که دارای مواد آلی محلول می باشند، تشکیل شده و مخاطرات بهداشتی بالقوه در پی دارد. بنابراین حذف اسید هیومیک به عنوان شاخص ترین ماده آلی محلول در آب های طبیعی ضرورت دارد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کارایی فرایند ازن زنی کاتالیزوری برای حذف اسید هیومیک از محلول های آبی در حضور خاک سبز محلی می باشد.
    مواد و روش ها
    خاک سبز و قرمز از منطقه سرچم اردبیل جمع آوری و پس از آماده سازی به عنوان کاتالیزور استفاده گردید. متغیرهای مورد مطالعه در این تحقیق شامل pH اولیه محلول، دوز کاتالیزور، زمان واکنش و غلظت اولیه آلاینده مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس، pH و دوز کاتالیزور و هم چنین با کاهش غلظت اولیه هیومیک اسید، کارایی فرایند COP افزایش می یابد. به طوری که در فرایند COP، تجزیه اسید هیومیک در شرایط pH طبیعی و در غلظت mg/l10 در حضور خاک سبز و قرمز به ترتیب در زمان های 15 و 20 دقیقه به 100 درصد رسید. نتایج حاصل از بررسی عوامل مداخله گر نیترات، کلرور، سولفات و کربنات نشان داد که حضور این عوامل در غلظت های بالا، تاثیر بسیار اندکی در کاهش راندمان فرایند ازن زنی کاتالیزوری در مقایسه با ازن زنی متداول دارد.
    استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که خاک سبز و قرمز کارایی فرایند COP را به میزان بسیار بالایی افزایش می دهند. بنابراین با توجه به قیمت ارزان و در دسترس بودن می توان به عنوان کاتالیزور جهت حذف اسیدهیومیک در فرایند COP و یا سایر فرایندهای مشابه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ازن زنی کاتالیزوری، هیومیک اسید، خاک سبز و قرمز، اکسیداسیون پیشرفته
  • محمد شکرزاده، رضا حسین پور، امیر حاجی محمدی، اعظم دلارام، یعقوب شایسته صفحات 199-208
    سابقه و هدف
    مسمومیت های عمدی ناشی از دارواز شایع ترین روش های اقدام به خودکشی می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های جمعیت شناختی و شناخت الگوی اقدام به خودکشی با مسمومیت دارویی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی و از طریق جمع آوری اطلاعات از پرونده پزشکی موارد اقدام به خودکشی با مسمومیت دارویی در فاصله سال های 1387 تا 1393 در بیمارستان 5 آذر گرگان صورت گرفته است. آنالیز اطلاعات از طریق نرم افزار Stata نسخه 11 و آزمون پیرسون کای اسکوار انجام شده است.
    یافته ها
    در طی هفت سال بررسی، 442 مورد اقدام به خودکشی با مسمومیت دارویی ثبت گردیده که 244 نفر(2/55 درصد) زن و229 نفر آن ها (8/51 درصد) سن بین 20 تا 29 سال داشتند. میانگین سنی 14/8 ±54/24 سال بود و اکثریت ساکن شهر بوده اند (79 درصد). هم چنین 224 نفر(2/55 درصد) مجرد و248 نفر (1/56 درصد)دارای تحصیلات متوسطه بوده اند. مسمومیت ها غالبا در تابستان رخ داده بود (7/28 درصد). در بین داروهای مصرف شده، آرام بخش- خواب آورها به ویژه بنزودیازپین ها شایع ترین بود (5/47 درصد) و بعد از آن ها داروهای نارکوتیک (5/26 درصد) و ضدافسردگی ها (4/17 درصد) قرار داشتند. در نهایت 3 بیمار فوت شده بود (68/0 درصد) واختلافات خانوادگی مهم ترین علت اقدام به خودکشی بوده است (8/46 درصد).
    استنتاج: داروهای آرام بخش- خواب آور با محوریت بنزودیازپین ها مهم ترین عامل اقدام به خودکشی با مسمومیت دارویی بوده است که در نسل جوان، افراد مجرد و کسانی که از اختلافات خانوادگی رنج می برند بیش تر مشاهده می گردد.
    کلیدواژگان: خودکشی، مسمومیت، اپیدمیولوژی، اختلالات روانی
  • ورسا عمرانی نوا، سعید عابدیان کناری، جمشید یزدانی چراتی، یوسف یحیی پور، سعیده سادات شبیری، مسعود محمدی، حسین رنجبران، سیاوش عابدی صفحات 205-209
    سابقه و هدف
    HLA-G، یک مولکول تنظیمی سیستم ایمنی است که تغییرات بیان آن در عفونت های ویروسی شایع است. بیان HLA-G در بیماران مبتلا به ویروس نقص ایمنی اکتسابی (HIV) متناقض بوده و برخی افزایش بیان این مولکول در این بیماران را ناشی از تاثیر اینترلوکین-10 (IL-10) بیان کرده اند. هدف از این پژوهش، بررسی همزمان بیان آن ها در بیماران HIV مثبت و رابطه احتمالی آن ها با لنفوسیت های TCD4+ بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 20 بیمار HIV+ مراجعه کننده به مرکز مشاوره رفتاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران و 20 فرد سالم در سال 4-1393 صورت گرفته است. شمارش سلول های /μl TCD4+ بیماران به روش فلوسایتومتری انجام شد. بیان ژن HLA-G به وسیله Real-Time PCR بررسی شد و از آزمون الایزا برای تعیین غلظت IL-10 استفاده شد.
    یافته ها
    بیان ژن HLA-G در دو گروه اختلاف معنی دار داشت (05/0< p). غلظت IL-10 در بیماران افزایش داشت و رابطه معکوس بین شمارش TCD4+ و غلظت IL-10 مشاهده شد (1/0= p، 4/0= r).
    استنتاج: نتایج نشان می دهد بیان ژن HLA-G در بیماران + HIV از تنظیم خارج شده است و IL-10 می تواند شاخصی از پیشرفت بیماری HIV باشد.
    کلیدواژگان: HLA، G، HIV، IL، 10
  • فاطمه محمودی، حسن اکرمی صفحات 209-214
    سابقه و هدف
    رگ زایی از طریق مهیا کردن مواد غذای به رشد و گسترش سرطان کمک می کند. در هر بافت سرطانی، جمعیت نادر و متمایز از سلول ها به نام سلول های بنیادی سرطانی وجود دارند که مسئول شروع، گسترش، متاستاز و تهاجم در سرطان ها شناخته شده اند. رگ زایی در سلول های بنیادی سرطانی نسبت به سایر سلول های توموری بیش تر رخ می دهد. ایبوپروفن به عنوان عضوی از خانواده داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای پیشگیری و درمان سرطان های خاصی استفاده می شود. در مطالعه حاضر تاثیر داروی ایبوپروفن بر توانایی رگ زایی سلول های بنیادی سرطان معده بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه تجربی انجام شده ابتدا سلول های بنیادی سرطانی از رده سلولی سرطان معده MKN45 با استفاده از تکنیک تشکیل اجسام کروی spheroid colony formation) ( جداسازی شد و سپس با غلظت های مختلفی از داروی ایبوپروفن تیمار شدند. نهایتا اثر این دارو بر توانایی رگ زایی در سلول های بنیادی سرطانی تیمار شده نسبت به سلول های کنترل با استفاده از مدل تشکیل لوله بررسی شد.
    یافته ها
    رگ زایی در سلول های بنیادی سرطانی تیمار شده با ایبوپروفن در مقایسه با سلول های بنیادی سرطانی کنترل کاهش پیدا کرد.
    استنتاج: ایبوپروفن رگ زایی را در سلول های بنیادی سرطان معده کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: ایبوپروفن، رگ زایی، سلول های بنیادی سرطان معده
  • حسین پازوکی قوهه، عبدالستار پقه، مهدی فخار، غفور توکلی، عیسی نظر، مریم کیانی صفحات 216-221
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر موارد اسپورادیک لیشمانیوز پوستی از برخی مناطق شهرستان پاکدشت، واقع در جنوب شرقی شهر تهران، گزارش شده است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی روند شیوع این بیماری و شناسایی گونه های لیشمانیا در شهرستان پاکدشت بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی از ابتدای فروردین ماه 1388 تا پایان آبان ماه 1393 بر روی افراد مشکوک به لیشمانیوز پوستی مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکز بهداشت شهرستان پاکدشت صورت گرفت. تشخیص بیماری با تهیه اسمیر مستقیم از ضایعات پوستی و رنگ آمیزی گیمسا انجام گرفت. پس از استخراج DNA کینتوپلاستی از روی اسلایدهای با روش فنل کلروفرم ایزوآمیل الکل، از روش PCR اختصاصی برای تعیین گونه انگل، استفاده گردید.
    یافته ها
    از مجموع 96 مورد مشکوک بیماری، در 57 مورد (4/59 درصد) اجسام لیشمن شناسایی شد. از این تعداد، 37 نفر مذکر (9/64 درصد) و 20 نفر مونث (1/35 درصد) بودند. بیش ترین موارد بیماری مربوط به سال 1391 با 31 مورد (4/54 درصد) و مربوط به ماه های مهر و آبان بوده است. بیش ترین فراوانی (2/30 درصد) در گروه سنی کم تر از 10 سال و کم ترین فراوانی (6/13 درصد) در گروه سنی 10 تا 20 سال بود. هم چنین اغلب بیماران سابقه مسافرت به منطقه آندمیک سبزوار (استان خراسان رضوی) را داشته اند و شغل اغلب آن ها کارگری بود. در این مطالعه، گونه انگل شناسایی شده در تمام بیماران، لیشمانیا ماژور بود.
    استنتاج: با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که شهرستان پاکدشت کانون بیماری لیشمانیوز پوستی نبوده و ابتلا به این بیماری به دنبال مسافرت افراد به کانون های بومی بیماری صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز پوستی، پاکدشت، PCR، لیشمانیا ماژور
  • محمدرضا رافتی، رویا فرهادی، ساناز سلیمی، معصومه جعفری صفحات 220-225
    سابقه و هدف
    از جدی ترین مشکلات بهداشتی نوزادان در جهان، وزن پائین هنگام تولد است. اغلب این نوزادان نیاز به بستری شدن در بیمارستان پیدا می کنند و کالری و پروتئین کافی دریافت نمی کنند که این موجب عدم وزن گیری و رشد مناسب آن ها می شود. هدف از این تحقیق، بررسی میزان دریافت کالری و پروتئین نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان بوعلی سینا ساری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 100 نوزاد پره ترم بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان در سال 1394 مورد بررسی قرار گرفتند. کلیه اطلاعات مربوط به مشخصات دموگرافیک و کالری، دکستروز و لیپید دریافتی محاسبه گردید. مقدار پروتئین دریافتی نیز با توجه به میزان آمینواسید تجویزی برآورد شد و در نهایت با در نظر گرفتن حجم و محتوای شیر مادر مصرفی با مقدار توصیه شده مقایسه شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS16 و آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    68 درصد نوزادان مورد مطالعه، پسر بودند. 51 درصد نوزادان منحصرا با شیر مادر و 42 درصد آنان با شیر مادر به همراه روش های تغذیه ای مکمل تغذیه می شدند. میانگین دریافت کالری روزانه توسط نوزادان 6/22±2/63 کالری بر کیلوگرم در روز بود.
    استنتاج: علیرغم همت پرسنل بخش مراقبت ویژه نوزادان بر تغذیه با شیر مادر، میزان کالری و پروتئین دریافتی بدلایل مختلف کمتر از حداستاندارد است که نیاز به توجه بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: نوزاد، پره ترم، کالری، رشد
  • سید خسرو قاسمپوری، وحید شریفی، محبوبه حاتمی صفحات 232-236
    سابقه و هدف
    مسمومیت از علل عمده بستری شدن و هم چنین مرگ و میر می باشد. در سالیان اخیر، مسمومیت ناشی از مصرف داروها و مواد شیمیایی به دلیل ارائه فرمول ها و ترکیبات شیمیایی مختلف، شیوع بالایی داشته است. مطالعه حاضر به بررسی اپیدمیولوژیک مسمومیت افراد بستری شده در بیمارستان رازی قائم شهر در سال 1393 می پردازد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی گذشته نگر، مشخصات اپیدمیولوژیکی پرونده کلیه بیماران بستری دچار مسمومیت حاد (915 پرونده) در بیمارستان رازی قائم شهر در سال 1393 را در بر می گیرد. داده ها وارد چک لیست تهیه شده توسط محققان شد و نتایج با استفاده از آزمون های آماری تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد بستری شده، 12 ±27 سال بود. آمار مراجعین زنان 86/54 درصد و مردان 14/45 درصد بوده که 52 درصد این افراد متاهل بودند. در 80/71 درصد بیماران، مسمومیت عمدی و به قصد خودکشی بوده و 80/4 درصد دارای سابقه قبلی خودکشی بودند. بالاترین علت مسمومیت ها (30/78 درصد) با استفاده از داروها بود. 42/1 درصد فوت نمودند.
    استنتاج: اکثر مسمومیت های ایجاد شده به صورت آگاهانه و به قصد خودکشی اتفاق افتاده بودند. زنان و افراد جوان به میزان بیش تری در معرض خطر مسمومیت قرار دارند. لذا این قشر از جامعه به توجه و حمایت های بیش تری نیاز داشته که ایجاد محیط امن و آرام خانوادگی می تواند در پیشگیری از بروز این موارد موثر باشد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، اپیدمیولوژی، بیماران
  • یدالله جنتی، فاطمه مطلق، نادیا کلبادی نژاد، مظاهر جعفرنژاد صفحات 237-241
    سابقه و هدف
    رضایت بیمار پدیده پیچیده ای است که تحت تاثیر عوامل گوناگونی قرار دارد. مراقبت پرستاری یکی از مهم ترین عوامل شناخته شده است. لذا این مطالعه به بررسی میزان رضایتمندی بیماران از خدمات پرستاری در بیمارستان های دولتی شهر بهشهر در سال 1393 پرداخته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی– مقطعی بر روی 300 بیمار به شیوه نمونه گیری در دسترس انجام شده است. داده ها به وسیله پرسشنامه رضایت بیمار (PSI) جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون آماری دقیق فیشر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    با توجه به داده ها، تنها 3 درصد افراد از خدمات پرستاری ارائه شده رضایت کامل داشتند، 20 درصد رضایت متوسط و 77 درصد بیماران بستری از خدمات پرستاری ناراضی بودند. بیش ترین رضایتمندی از خدمات پرستاری در بخش مراقبت های ویژه قلبی و کم ترین رضایتمندی در بخش داخلی زنان وجود داشت. در میان متغیرها تنها نوع بخش با رضایتمندی بیماران از خدمات پرستاری ارتباط معنی دار آماری داشت (01/0< p).
    استنتاج: پژوهش حاضر نشان داد که میزان رضایتمندی بیماران از خدمات پرستاری در سطح مطلوبی قرار ندارد. نظر به این که کارایی سازمان و رضایت مددجو با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند، لذا ارزیابی منظم و مستمر میزان رضایتمندی بیماران از ارائه خدمات در بیمارستان ها ضروری به نظر می رسد. ضمن آن که باید با شناسایی عوامل مرتبط و ارائه راه کارهای عملیاتی، در جهت حذف عوامل ایجاد کننده نارضایتی و افزایش بهره وری سازمان گام برداریم.
    کلیدواژگان: خدمات پرستاری، بیماران بستری، رضایتمندی
  • سروش سیستانی، محمد جواد صفری، پیمان حجازی صفحات 242-247
    سابقه و هدف
    فوتون های با انرژی بیش از 10-8 مگا ولت در شتابدهنده خطی در طول مسیر خود از هدف تا سطح پوست بیمار با اجزای مختلفی برخورد می کنند که می تواند منجر به تولید آلودگی نوترونی گردد. با توجه به تضعیف نوترون به دلیل بسته شدن زاویه فک های کولیماتور در اندازه میدان های کوچک تر، اندازه میدان می تواند یک عامل موثر در تغییر بیناب نوترون باشد. از آن جایی که اندازه گیری مستقیم شار و بیناب نوترون در داخل اتاق درمان نیاز به اندازه گیری های پیچیده دارد، مونت کارلو یک روش جایگزین برای تعیین درست بیناب نوترون است.
    مواد و روش ها
    هندسه سر شتابدهنده خطی Elekta SL75/25 در کد شبیه سازی FLUKA طراحی شد و مورد اعتبار سنجی قرار گرفت. بیناب نوترون تولید شده در این شتابدهنده، در مرکز چهار اندازه میدان 20×20، 15×15، 10×10 و 5 ×5 سانتی متر مربع تعیین شد. جهت آنالیز داده ها از آزمون آماری من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    در حالت با فیلتر پهن کننده، فقط از اندازه میدان 5 ×5 تا 15×15 سانتی متر مربع و 5 ×5 تا 20×20 سانتی متر مربع، اختلاف در بیناب نوترون معنی دار است (05/0p<).
    استنتاج: نتایج بیناب نوترون توسط کد شبیه سازی Fluka با نتایج مربوط به دزیمتری عملی سایر محققین تطابق خوبی داشت؛ بنابراین بررسی شار نوترونی در رادیوتراپی به وسیله شبیه سازی می تواند راهکاری مناسب در جهت بهبود درمان بیمار و مباحث حفاظتی باشد. هم چنین با توجه به افزایش دز نوترون با افزایش اندازه میدان، می توان بیان کرد اندازه میدان بر بروز آثار ثانویه درمان تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: شتابدهنده خطی پزشکی، اندازه میدان، آلودگی نوترون، مونت کارلو
  • مجتبی یگانه بادی، مهدی فرزاد کیا، محمدعلی ززولی، روح الله محمود خانی، سلیمه رضایی نیا صفحات 248-252
    سابقه و هدف
    آنالیز فیزیکی پسماند، اولین قدم در زمینه مدیریت پسماند محسوب می شود. در خصوص پسماندهای روستایی کشور اطلاعاتی در دست نیست. هدف از انجام این تحقیق آنالیز کمی و کیفی پسماندهای روستایی در ایران است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، اطلاعات پسماندهای جامد روستایی کشور در سال 1390 از مرکز مطالعات سازمان شهرداری ها و دهیاری ها اخذ گردید. میزان تولید، سرانه و ترکیب فیزیکی پسماندهای جامد روستایی در مناطق مختلف کشور بررسی و مورد مقایسه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Excel و SPSS17 انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سرانه تولید پسماند روستایی 444 گرم در روز و کل زباله تولیدی در مناطق روستایی ایران در حدود 5/3 میلیون تن در سال برآورد شد. بیش ترین مواد تشکیل دهنده زباله های روستایی ایران را مواد آلی (53/52 درصد) و بیش ترین درصد پسماند خشک ارزشمند آن را پلاستیک (16 درصد) تشکیل می دهند.
    استنتاج: با استفاده از روش کمپوست، می توان ضمن بهره گیری از خواص کودی زباله، تولید شیرابه و بوهای تعفن ناشی از تلنبار و یا دفن غیر بهداشتی زباله ها را کاهش داد. بازیافت پسماندهای خشک، ضمن کاهش هزینه های جمع آوری و دفن پسماند، سودآوری ناشی از فروش این مواد را نیز در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پسماند جامد روستایی، سرانه تولید، ترکیب فیزیکی
|
  • Seyed Mohammad Hosseininejad, Abolhasan Khaje Samakoush, Seyed Hosein Montazer, Iraj Goli Khatir, Fatemeh Jahanian, Hamed Amini Ahidashti, Farzad Bozorgi, Jamshid Yazdani Charati, Hossein Asgarirad Pages 1-10
    Background and
    Purpose
    IV opioids and nonsteroidal anti-inflammatory drugs are commonly used to control pain in renal colic. Buprenorphine is a drug that is recently introduced for such cases. The aim of this study was to compare the effect of sublingual buprenorphine and intravenous morphine to control pain in acute renal colic.
    Materials And Methods
    A randomized double-blind, placebo controlled clinical trial was performed in 203 patients with acute renal colic. The samples were divided into two groups to receive either 2 mg sublingual buprenorphine and 5cc IV distilled water (experimental group) or intravenous morphine 0.1 mg/kg and a sublingual placebo (control group). Pain reduction and drug side effects were compared between the two groups. Data analysis was conducted in SPSS ver.22 using repeated measures, Chi-square, and t-test.
    Results
    The participants included 79 (38.9%) females and the mean age of the patients in experimental and control groups were 40.50±13.50 and 39.85±13.66, respectively (P=0.73). The mean time required for pain improvement after drug administration was 30.97±19.92 min in experimental group and 34.87±18.59 min in controls (P= 0.19). Significant decrease in pain severity was observed in both groups (P
    Conclusion
    The efficacy of buprenorphine in treatment of renal colic was found to be similar to that of intravenous morphine. Side effects were also similar in two groups except itching that was significantly more prevalent in experimental group.
    Keywords: acute renal colic, pain relief, sublingual buprenorphine, intravenous morphine
  • Mohammadreza Ghodraty, Alireza Pournajafian, Faranak Rokhtabnak, Hamidreza Feiz, Hosein Azhdarkosh, Somaye Allame Pages 11-19
    Background and
    Purpose
    Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) is usually performed under deep sedation. Respiratory depression and airway obstruction are the most dangerous complications of sedatives. Dexmedetomidine is a drug that does not cause respiratory depression so, this study evaluated the efficacy of nasal dexmedetomidine in inducing moderate sedation in patients undergoing ERCP.
    Materials And Methods
    In a double blind randomized controlled trial, the patients candidate for ERCP in Firoozgar hospital, were divided into two groups. Group I received normal saline while in group II dexmedetomidine 1µg/kg was administered intranasaly. Also, intravenous midazolam and fentanyl, and if needed, propofol were used for induction of sedation. Then total use of sedative drugs, hemodynamic parameters, patient and physician satisfaction and side effects of treatment were documented.
    Results
    There were no significant differences in age, sex and BMI between the two groups. Mean use of midazolam and fentanyl was almost similar in two groups but the use of propofol was lower in group II (P= 0.002). The mean heart rate was found to be lower in the group receiving dexmedetomidine but systolic and diastolic blood pressure were almost similar in two groups (P> 0.05). Compared with the results in group I, the patients and physicians in group II were more satisfied with dexmedetomidine.
    Conclusion
    Dexmedetomidine as an adjuvant drug for sedation in patients undergoing ERCP could reduce the need for other sedatives, and also satisfy both the patients and therapists.
    Keywords: dexmedetomidine, sedation, ERCP, endoscopy
  • Peyman Avakh Majelan, Mehdi Mahdavi, Mohammad Reza Pourmand, Mohammad Hossein Yazdi, Nima Khoramabadi Pages 20-27
    Background and
    Purpose
    Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is a community-associated pathogen that is so common in hospitals. Antibiotic resistance and poor clinical outcome provide great reasons for using immunization strategies based on antibodies. The aim of this study was to investigate passive immunity using recombinant anti-MRSA ScaF antibody in a mouse model.
    Materials And Methods
    In this study, the recombinant protein, ScaF was purified through denaturation method. This protein combined with Freund’s adjuvant was injected into a rabbit to produce antibody. Then, the antibody produced against ScaF was injected to mice infected by S. aureus by two regimens of pre- and after infection treatment. Afterwards, the mortality rate in mice was compared between the control treatment group (vancomycin therapy) and negative control group (non-immune rabbit serum).
    Results
    Out of 10 mice in two groups of pre- and after infection treatment that received antibody against ScaF antigen 20% and 10% were protected, respectively, that did not show a significant difference compared with non-immune rabbit serum group (negative control).
    Conclusion
    Passive immunization by antibody cannot play a considerable role in the control of infections caused by S. aureus. Therefore, other mechanisms of immune system for the protection against this bacterium including stimulating of cytokine-dependent cell-mediated immunity may be useful in prevention of infections caused by S. aureus.
    Keywords: Staphylococcus aureus, immunization, ScaF
  • Mohammad Shokrzadeh, Hanieh Ebrahimnejad, Ali Zear, Aroona Chabra, Farshad Naghshvar, Amirhossein Ahmadi Pages 28-36
    Background and
    Purpose
    Endosulfan is an organochlorine insecticide that is absorbed orally, subcutaneously and by inhalation in humans and animals and disturbs the reduction process, changes the activity of antioxidant enzymes and increases the lipid peroxidation in many organs. The aim of this study was to evaluate the protective effect of myricetin against endosulfan induced liver damage.
    Materials And Methods
    In an experimental study 42 male Wister rats were randomly divided into 7 groups (n=6 per group). Group I served as the control and the experimental groups were as follows: group II- Ѵ received endosulfan 10 mg/kg and myricetin 5, 10, 15, and 20 mg/kg/ip for 30 days, respectively. Group IѴwas treated only by 10 mg/kg endosulfan and group IIѴ as positive control received 10 mg/kg cyclophosphamide (ip, 30 days). Twenty four hours after the last injection, all rats were anesthetized using ethyl ether. Alanine aminotransferase (ALT), aspartate transaminase (AST), alkaline phosphatase (ALP), and superoxide dismutase (SOD) levels were measured in plasma. Liver glutathione (GSH) levels were also determined.
    Results
    Administration of endosulfan caused elevation in ALT, AST, ALP and SOD levels, but the activity of GSH decreased in liver tissue. Receiving myricetin along with endosulfan significantly increased body antioxidant activity and normalized the liver enzyme levels (P˂ 0.05).
    Conclusion
    Our results indicated that myricetin with antioxidant effect could protect cells against harmful free radicals. Therefore, further clinical trials are suggested.
    Keywords: endosulfan, antioxidants, glutathione, liver
  • Ahmad Habibi, Mohammad Aberomand, Ghorban Mohammadzadeh Pages 37-47
    Background and
    Purpose
    Recently, use of enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and rapid Immunochromatographic test (ICT) in diagnosis and screening of patients with hepatitis B reduced the risk of hepatitis during blood transfusion. However, the incidence of hepatitis B is very high in high-risk patients such as hemodialysis, thalassemia and hemophilia which receive a lot of blood transfusions. Also, due to the infection with mutant type of hepatitis B virus (HBV) and false negative results, using molecular tests such as polymerase chain reaction (PCR) are necessary for detection of HBV. In this study we aimed to compare the efficacy of ELISA and rapid ICT kits with gold standard real time PCR for the detection of HBV in high risk patients.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study, 100 patients consisting of hemodialysis, thalassemia and hemophilia were assessed by real time PCR as the gold standard for detection of HBV DNA, fourth-generation ELISA kits including Dia-pro®, Pishtazteb®, Pasteur® and ICT Ecotest® were applied for detection of HBSAg.
    Results
    Compared with real time PCR, sensitivity and specificity of fourth generation ELISA kits was 100% and positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) were 100%.
    Conclusion
    Recent improvements in the monoclonal antibody production against mutant hepatitis B virus and their application in fourth-generation ELISA and rapid ICT kits resulted in significant increase in sensitivity and specificity of these methods. Thus, in emergency cases or lack of real-time PCR instruments, rapid ICT and ELISA kits could be suggest for detection of HBsAg.
    Keywords: hepatitis B, real time PCR, hemodialysis, thalassemia, hemophilia
  • Shima Jandaghi, Nahid Tahan, Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 60-68
    Background and
    Purpose
    Balance impairment is a major cause of falls in patients with hemiplegic stroke. The purpose of this study was to compare the effects of two balance training programs in these patients.
    Materials And Methods
    A clinical trial with pretest–posttest design was conducted in 30 patients after a single hemisphere stroke that occurred at least 6 months before the study (2015). Patients were randomly assigned into either a control group or one of two balance rehabilitation groups. All groups received conventional physical therapy program. One group had a balance training program without visual cue while the other had balance training on unstable surface for 30 minutes 3 sessions per week. Patient performance was assessed before and one session after treatment using the time up and go (TUG) and four square steps (4SS) tests.
    Results
    All the patients had a significant clinical and functional improvement (P
    Conclusion
    Balance training without visual input is more effective than balance training on unstable surface. To facilitate recovery of balance following stroke, rehabilitation programs that use visual deprivation to promote somatosensory and vestibular input are recommended.
    Keywords: stroke, balance, visual cue, rehabilitation, unstable surface
  • Hossein Nazary Sharif, Hassan Daneshmandi, Ali Asghar Norasteh, Shima Aboutalebi Pages 69-77
    Background and
    Purpose
    Autism Spectrum Disorders (ASDs) is one of the most common disorders in the group of developmental disorders. The prevalence of ASDs is 110 per 10000 individuals. The purpose of this investigation was the study of postural profile in children with ASDs.
    Materials And Methods
    A total of 15 male students with ASDs and 15 healthy children were randomly selected. Demographic characteristics of the subjects including height, weight, age, and medical conditions were obtained using their medical records. Kyphosis, lordosis, thoracic and lumbar scoliosis, genu varum, genu valgum, and flat foot were considered as postural profile. Spinal mouse was employed to assess the kyphosis, lordosis, and thoracic and lumbar scoliosis. Moreover, in order to determine the genu varum and genu valgum callipers were used, and navicular drop test was applied for flat foot measurement. Independent sample-t-test and Mann-Whitney U test were employed to compare the results.
    Results
    The mean age of children with ASDs was 7.73±1.4 years, mean height=125±11.57 cm, mean weight=30.1±11.49 kg, and mean BMI=18.13±4.17 while the mean age of healthy children was 9 years, mean height=134±4.55 cm, mean weight=33.66±9.37 kg, and mean BMI=18±4.17. The results revealed significant differences between the two groups in kyphosis, lumbar scoliosis, and genu valgum (P= 0.001). But no significant difference was found between thoracic scoliosis, genu varum, lordosis, and flat foot between the two groups (P≥ 0.05).
    Conclusion
    The prevalence of kyphosis, lumbar scoliosis, and genu valgum was found to be high in children with ASDs, therefore, investigating the postural profile is strongly suggested in such individuals.
    Keywords: autism, postural profile, kyphosis, genu valgum
  • Seyedeh Olia Emadian, Hadi Bahrami, Ramazan Hassanzadeh, Shokoohsadat Banijamali Pages 78-87
    Background and
    Purpose
    Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is the most common psychiatric disorder of childhood that is associated with parent-child conflict and parental stress. The aim of this study was to compare the effectiveness of delivering behavioral management training to parents and narrative therapy to children on the quality of mother-child relationship in children with ADHD.
    Materials And Methods
    A quasi-experimental study with pretest-posttest and control group was performed. The research population included all children aged 7 to 12 years old with ADHD and their mothers in Sari, Iran. A total of 30 cases were selected and divided into three groups. The mothers in first group attended nine sessions of behavioral management training which were presented according to Barkley’s pattern. Group narrative therapy was done among children in second group for eight sessions, while the third group received no training. Parent-child Stress Index was used for data collection.
    Results
    The results showed that the mean of post-test score for parent-child conflict in first group was 78.11±16.78 and in narrative therapy group was 76.9±13.92, indicating no significant difference between these two groups, but the score in control group was 96.22±22.95 that was significantly higher compared with the experimental groups (P
    Conclusion
    The results showed no significant difference between behavioral management training to parents and narrative therapy in improving the quality of mother-child relationship in children with ADHD and compared with the control group, both methods were found to be significantly effective in improving the quality of mother-child relationships.
    Keywords: attention deficit disorder with hyperactivity, behavioral management training, narrative therapy, quality of mother, child relationship
  • Soheila Nazarpour, Masoumeh Simbar, Fahimeh Ramezani Tehrani, Hamid Alavi Majd Pages 88-98
    Background and
    Purpose
    Quality of life (QOL) is believed to be influenced by sexual function during menopause. The aim of this study was to investigate the relationship between sexual function and QOL among post-menopausal women.
    Materials And Methods
    We performed a community-based, descriptive-analytical study of 405 post-menopausal women, aged 40 to 65 years. A multi-stage, randomized sampling was conducted. Data was obtained through interviews using the Female Sexual Function Index (FSFI), World Health Organization Quality of Life-BRIEF )WHOQOL-BREF(, and a researcher-made questionnaire. Data was then analyzed using t-test and multiple linear regression.
    Results
    The mean age and mean duration of menopause were 52.84±3.7 years and 19.8±14.4 months, respectively. Among the subjects 324 (80%) were housewives and 369 (91.2%) had diploma or lower levels of education. The mean total score of QOL was 54.53±7.18. The highest and lowest scores were associated with physical health and psychological health domains, respectively. Overall, 61% had female sexual dysfunction (FSD). The total scores for FSFI were in a positive correlation with the total scores for WHOQOL-BREF (r=0.285, P
    Conclusion
    Sexual dysfunction could have a negative impact on the quality of life in post-menopausal women. Therefore, to enhance the quality of life in this population sexual dysfunction requires more attention when implementing women’s health initiatives.
    Keywords: Quality of Life, Sexual Function, Menopause
  • Seyyed Hasan Langari, Zahra Kashi, Leila Asadian, Saeed Abediankenari, Adele Bahar Pages 99-105
    Background and
    Purpose
    Diabetes is a multifactorial disease in which genetic factors, environmental and immunological factors are involved in its pathogenesis. Due to the immunological role of blood groups, this study aimed to evaluate the distribution of ABO blood groups and Rh types in patients with type 2 diabetes in north of Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in type 2 diabetic patients referring to academic endocrine clinics in Sari, Iran, 2015. Relevant information including age, sex, history of hypertension, dyslipidemia and diabetes chronic complications were extracted from patients’ files. The red blood cell surface antigens were detected by direct standard slide agglutination technique.
    Results
    We studied 1500 diabetic patients of whom 590 (39.3%) had O blood type. The distribution of other blood groups were as follows: A: 26.2%, B: 26.7%, and AB: 7.8%. Compared with the society, in patients with type 2 diabetes, the distribution of A blood group was found to be lower but the distribution of type B was higher (P= 0.000 and P= 0.009, respectively). The prevalence of D antigen was significantly higher in diabetic people (P= 0.000).
    Conclusion
    In current study, blood group B was associated with type 2 diabetes, therefore, this type should be considered as a risk factor for developing diabetes; for which screening programs should be done in this community. Also, it seems that blood group genotyping could be a valuable guide in evaluating the mechanism of diabetes.
    Keywords: diabetes mellitus, blood group, ABO, RH, Iran
  • Mamak Adel, Masoud Sharifi, Roya Hamedi, Nafiseh Rahmani, Amir Javadi, Farogh Jahangiri Pages 106-117
    Background and
    Purpose
    Calcium hydroxide and Chlorhexidine are among common intracanal medications. Recently an herbal composition named Carvacrol has been suggested as an intracanal medication. The purpose of this study was to compare antimicrobial effect of Carvacrol, Chlorhexidine and Calcium hydroxide on Enterococcus faecalis.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 56 single-rooted teeth were extracted and after canal preparation, they were randomly divided into three groups (n= 16) and 2 positive and negative control groups (n= 4 per group). After sterilization by autoclave, all samples except negative control group were contaminated with Enterococcus faecalis. The root canals in group 1 were filled by Calcium hydroxide paste. Paper cones impregnated by 0.2% Chlorhexidine and 94% Carvacrol were placed in working length of root canals in group 2 and 3, respectively. Negative control group was assessed without contamination and no medication was used in positive control group. After incubation of specimens for 48 hours and canal irrigation, a sample was taken from each canal and bacterial colony growth was assessed in BHI agar. Data analysis was done in SPSS ver.20 applying Chi-square and Fishers exact test.
    Results
    All three groups were found effective in eliminating Enterococcus faecalis and there were no significant differences in antibacterial effect between these groups (P= 0.99).
    Conclusion
    Carvacrol can be recommended as an effective herbal medication for intracanal irrigation.
    Keywords: Enterococcus faecalis, calcium hydroxide, chlorhexidine, carvacrol
  • Mohammad Ebrahimi Saravi, Alireza Khalilian, Hedye Ronaghi Pages 118-126
    Background and
    Purpose
    Temporomandibular disorders (TMD) are manifested as a group of signs and symptoms diagnosed by pain, malfunction of temporomandibular joint (TMJ) and masticatory muscles. The need to determine the prevalence and factors associated with their communities is emphasized in studies. The present study investigated the incidence of TMD and its symptoms in individuals attending Sari Dental School Clinic, 2014-2015.
    Materials And Methods
    A descriptive-analytical study was conducted in 68 individuals (41 females; 27 males) who were selected by random sampling. Demographic and clinical data were obtained by asking questions and examining the patient. The relation between TMD and other variables were analyzed by Chi-square and exact fisher tests. Data was analyzed in SPSS V.22.
    Results
    A total of 68 patients was investigated of whom 51 (75%) had TMD. Among these five people had headache (P
    Conclusion
    A high incidence of TDM was detected in the population attending Sari Dental School Clinic. Significant relation was found between symptoms and TMD.
    Keywords: prevalence of temporomandibular disorders, headache, muscle pain, joint sound, accident
  • Leili Mohamadi, Edris Bazrafshan, Meissam Noroozifar, Alireza Ansari, Moghaddam Pages 127-142
    Background and
    Purpose
    Ethyl benzene is a toxic aromatic compound derived from petroleum hydrocarbons which usually enters the environment through leakage of oil industries and activities, wastes and effluents released by pharmaceutical industry, plastics, resins and petrochemicals. This study aimed to examine the feasibility of the use of MgO nanoparticles as catalysts in the ozonation process for ethyl-benzene removal from the aqueous environments under laboratory conditions.
    Materials And Methods
    This experimental study was performed on a laboratory scale in a semi-continuous reactor. We studied the effect of different variables such as pH values (3, 5, 7, 12, and 13), ozonation time (5, 10, 20, 30 and 50 min), the dose of MgO nanoparticles (0.1, 0.2, 0.3, 0.4, and 0.5 g), and initial concentration of ethylbenzene (10, 50, 100, 150 and 200 mg/L) on ethyl benzene degradation under catalytic ozonation process. In order to achieve the optimal experimental conditions, response surface methodology (RSM) model was designed and applied. Also, gas chromatography method was used for measuring the residual amounts of ethyl benzene at the end of process.
    Results
    The results of data analysis showed that the pH (P= 0.0063) and catalyst dose (P= 0.0004) had the greatest impact on the response variable (percent removal of ethyl benzene). Also, optimum removal condition based on suitable analysis of variance and model was achieved at 50 min reaction time, pH 12, initial concentration lower than 50 mg/L, and 0.5 g/L catalyst dose. Under these conditions, the removal efficiency of 99.99% was achieved.
    Conclusion
    Catalytic ozonation process in the presence of MgO nanoparticles has a high efficiency in the removal of ethylbenzene from aqueous environments.
    Keywords: MgO nanoparticles, ethyl benzene, catalytic ozonation, response surface methodology
  • Mehdi Ahmadi Moghadam, Neematalla Jaafarzadeh Haghighifard, Samaneh Mirali, Sahand Jorfi, Feyzalla Dinarvand, Nadali Alavi Pages 143-157
    Background and
    Purpose
    Textile dye effluents have some potential risks which require effective treatment before discharging into the environment. Advanced oxidation processes can remove pollutants faster than other processes due to active hydroxyl radical production; therefore, increase the efficiency of dye removal. This study was aimed at investigating dye removal process using UVA/ZnO and UVA/TiO2 nanocatalysts.
    Materials And Methods
    This study was done in a batch reactor on synthetic and real samples and the effects of initial dye concentrations, TiO2 and ZnO nanoparticles dosage, time, pH and interference compounds on efficiency of dye removal was investigated. The Daphnia Magna was used for bioassay test.
    Results
    The removal rates of dye in optimum conditions were 69% and 95.5% by UVA/ZnO and UVA/TiO2 processes, respectively and the optimum pH in the process was 9 and 2, respectively. In this study, the initial concentration of dye and COD were found to have adverse relation with removal rate of dye in two processes (p
    Conclusion
    The current study showed that TiO2/UVA process with effective optimization of operational factors, has high performance in R.B 86 dye decolorization and reducing toxicity.
    Keywords: Direct blue 86, UV, TiO2, UV, ZnO, bioassay, Daphnia Magna
  • Abdolmotalleb Seidmohammadi, Ghorban Asgari, Leyla Torabi Pages 158-171
    Background and
    Purpose
    Metronidazole is a serious environmental pollutant due to high consumption and persistence in biological degradation. This study aimed at removal of metronidazole using ozone (O3) activated persulfate (PS) in presence of ultrasound (US).
    Materials And Methods
    A laboratory scale study was carried out in batch reactor using US irradiation and O3 generator apparatuses. The effects of operating parameters such as pH of the solution, different initial concentrations of persulfate, initial metronidazole concentration, different ion strength, and radical scavenger were evaluated. Metronidazole concentration was determined using DR-5000 Spectrophotometer in 320 nm wavelength.
    Results
    The results showed that removal of metronidazole decreased by increasing the pH of solution from 3 to 11. The removal rate of metronidazole was dependent on initial PS dosages and the highest rate of removal was found in 500 mg/l (94.7%), but in higher concentrations the removal rate decreased. Also, the metronidazole removal rate decreased by increase in initial concentration of metronidazole. The COD removal rate in optimum condition was 56%.
    Conclusion
    Activation of PS by US/O3 process could serve as a novel treatment for removal of metronidazole in aqueous solution.
    Keywords: ultrasound, ozonation, persulfate activation, metronidazole
  • Mehdi Fazlzadeh, Hossein Abdoallahzadeh, Rasoul Khosravi, Babak Alizadeh Pages 172-184
    Background and
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the efficiency of Fe3O4 nanoparticles synthesized by the chemical co-precipitation method for removal of black acid 1 from aquatic solutions.
    Materials And Methods
    In an experimental study, the Fe3O4 nanoparticle was synthesized by the chemical co-precipitation method using Fe and Fe solution in the presence of N2. The effect of different parameters including initial pH, adsorbent dose, contact time, initial dye concentration, temperature, and EC and also intervening variables such as nitrate, sulfate, fluoride, chloride and hardness were investigated. In addition, equilibrium data was fitted into Langmuir and Freundlich isotherm model, and pseudo-second order and pseudo-first order kinetic models.
    Results
    We found that the adsorption capacities of nanoparticle increased when pH and adsorbent dose decreased. But the removal efficiency decreased by increase in temperature and dye concentration. Also intervening variables (nitrate, sulfate, fluoride, chloride, and hardness) were found to have low effect on decreasing the color absorption capacity by Fe3O4 nanoparticles. The removal of dye using Fe3O4 nanoparticle complies with Freundlich isotherm model (R2= 0.991). Also, the equilibrium adsorption data fitted with pseudo-second order kinetic (R2= 0.992).
    Conclusion
    This study showed that the Fe3O4 nanoparticle is highly capable of removing black acid 1 dye from aqueous solutions in low contact time. Therefore, the Fe3O4 nanoparticle can be considered as an effective adsorbent in dye removal.
    Keywords: acid black 1, adsorption process, aqueous solution, isotherm, Fe3O4
  • Hossein Abdoallahzadeh, Mehdi Fazlzadeh, Sadegh Hazrati Pages 185-195
    Background and
    Purpose
    Trihalomethanes and haloacetic acids are formed through chlorination of waters containing natural organic matters and pose potential health problems. So, it is necessary to remove humic acid as the most significant natural organic matter in water. The aim of this study was to evaluate the efficiency of catalytic ozonation in removal of humic acid in presence of local green and red montmorillonite.
    Materials And Methods
    Green and red soils were collected from Sarcham area in Ardabil, Iran and used as catalysts after cleaning up. The variables in this study included initial pH of the solution, catalyst dosage, reaction time, and initial concentration of the pollutant.
    Results
    The efficiency of catalytic ozonation process increased by increase in contact time, pH, and doses of catalysts and also by decrease in initial concentration of humic acid. In COP process, 100% removal of humic acid (10mg/l) was achieved at natural pH in 15 and 20 min in presence of green and red soils, respectively. Compared with conventional ozonation, presence of radical scavengers such as nitrate, chloride, sulphate and carbonate at high concentrations were found to have minor effects on reducing the efficiency of catalytic ozonation process.
    Conclusion
    Based on this study, green and red soils highly increase the efficiency of catalytic ozonation process. Due to the low cost and availability of these soils, they can be used as catalysts to remove humic acid in catalytic ozonation process or other similar processes.
    Keywords: catalytic ozonation, humic acid, green soil, red soil, advanced oxidation process
  • Mohammad Shokrzadeh, Reza Hoseinpoor, Amir Hajimohammadi, Azam Delaram, Yaghoub Shayeste Pages 199-208
    Background and
    Purpose
    Intentional drug poisoning is one of the most common methods of suicide attempt. The purpose of this study was to determine the demographic characteristics of suicide attempters and identifying the pattern of intentional drug poisoning.
    Materials And Methods
    We conducted a descriptive-analytical study in which data was collected from the medical records of suicide attempts by drug poisoning in 5Azar Hospital in Gorgan, Iran, 2008-2015. Data was analyzed by Stata V.11 and Pearson's Chi-squared test.
    Results
    During these seven years, 442 cases of suicide attempts by drug poisoning were recorded in which there were 244 (55.2%) females and 229 individuals (51.8%) aged 20–29 years. Their mean age was 24.54 ± 8.14 and the majority (79%) lived in urban areas. Also, 224 (55.2%) patients were single and 248 (56.1%) had high school education. Poisoning occurred mostly in summer (28.7%). Among the pharmaceuticals, sedative-hypnotic drugs especially benzodiazepines were used more often (47.5%) followed by narcotic drugs (26.5%) and antidepressants (17.4%). Death occurred in three patients (0.68%) died. Family quarrel was found to be the main cause of suicide attempts (46.8%).
    Conclusion
    Sedative-hypnotic drugs especially benzodiazepines were the most common agents used in intentional drug poisoning that were seen most commonly among younger individuals, single persons and people with family quarrel.
    Keywords: suicide, poisoning, epidemiology, mental disorders
  • Versa Omrani, Nava, Saeid Abediankenari, Jamshid Yazdani Charati, Yousef Yahyapour, Saeideh Sadat Shobeiri, Masoud Mohammadi, Hossein Ranjbaran, Siavash Abedi Pages 205-209
    Background and
    Purpose
    HILA-G is an immunomodulatory molecule and alteration of its expression is prevalent during viral infections. HLA-G expression in HIV-positive patients has been inconsistent between different studies and some suggest that Interleukin-10 (IL-10) influences the expression of HLA-G. The aim of this research was to investigate the expression of IL-10 in HIV-positive patients and its relation with TCD4 lymphocytes.
    Materials And Methods
    In a case-control study, 20 HIV-positive patients, attending the Behavioral Consultation Center affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences, were selected and 20 healthy volunteers were also enrolled. Expression of HLA-G was determined by Real-Time PCR. TCD4 count and IL-10 concentration were evaluated by flow cytometry and ELISA, respectively.
    Results
    HLA-G gene expression was significantly different between the two groups (P
    Conclusion
    The results showed that the expression of HLA-G is deregulated during HIV infection and IL-10 could be considered as a biomarker of disease progression.
    Keywords: HLA, G, HIV, IL, 10
  • Fatemeh Mahmoodi, Hassan Akrami Pages 209-214
    Background and
    Purpose
    Angiogenesis provides proper nutrition and helps to the development and spread of cancer cells. Cancer stem cells are a rare population of tumor cells responsible for initiation, spreading and growth of cancer. Angiogenesis occurs more in cancer stem cells compared with other cancer cells. Ibuprofen, as a member of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) group is used for prevention and treatment of certain cancers. In the present study, we investigated the effect of ibuprofen on angiogenesis in gastric cancer stem cells.
    Materials And Methods
    Gastric cancer stem cells of MKN45 cell line was isolated by spheroid colony formation technique. Gastric cancer stem cells were treated with various concentrations of ibuprofen. The angiogenic properties in gastric cancer stem cells treated with ibuprofen was compared with control cells using two-dimensional angiogenesis.
    Results
    Angiogenesis reduced in the cancer stem cells treated with ibuprofen compared with the control cancer stem cells.
    Conclusion
    Ibuprofen decreased angiogenesis in gastric cancer stem cells.
    Keywords: ibuprofen, angiogenesis, gastric cancer stem cells
  • Hossein Pazoki Ghohe, Abdol Sattar Pagheh, Mahdi Fakhar, Ghafour Tavakoli, Eisa Nazar, Maryam Kiani Pages 216-221
    Background and
    Purpose
    Recently, sporadic cases of cutaneous leishmaniasis (CL) has been reported in some parts of Pakdasht district, in southeast of Tehran, Iran. The aim of this study was to determine the prevalence of CL and identification of Leishmania spp in Pakdasht district.
    Materials And Methods
    We conducted a cross-sectional study in suspected individuals of CL attending Pakdasht Health Center from March 2009 to November 2014. Diagnosis of disease was made based on direct smear of skin lesions and Giemsa staining. The kinetoplast DNA (kDNA) was then extracted by phenol-chloroform-isoamyl alcohol (PCI) and the species were identified using specific PCR method.
    Results
    Direct smears identified 57 (59.4%) positive cases (out of 96 suspected subjects). Among the subjects 37 (64.9%) were male and 20 (35.1%) were female. The majority of CL cases (54.4%) were detected in 2012, specially in October and November. The disease was more prevalent in those younger than 10 years of age (30.2%) and less prevalent in individuals aged 10-20 (13.6%). The majority of patients had a history of travel to Sabzevar district as an endemic area in Khorasan Razavi province and most of them were laborer. L.major was the predominant species isolated from all cases.
    Conclusion
    According to this study, Pakdasht district is not believed to be a CL focus since most cases were affected due to the travelling to the main endemic foci of CL.
    Keywords: Cutaneous Leishmaniasis, Pakdasht, PCR, L.major
  • Mohammadreza Rafati, Roya Farhadi, Sanaz Salimi, Masoumeh Jafari Pages 220-225
    Background and
    Purpose
    Low birth weight (LBW) is a serious health problem of neonates in the world. Most of these babies need to stay in hospital and may not have enough calories and protein intake that leads to inappropriate weight gain. This study aimed at investigating the amount of calories and protein intake in neonates admitted in neonatal intensive care unit (NICU) in Sari Bu-Ali Sina Hospital.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was carried out in 100 newborns admitted to NICU in 2015. All information including relevant demographic characteristics and calories, dextrose and lipid intake was calculated. SPSS V.16 was used for data analysis.
    Results
    The newborns were 68% male and 32% female. Exclusively breastfed infants included 51% of the cases and 42% had combination feeding (dietary supplements and breast milk). Mean intake of daily calorie was 63.2± 22.6 calories per kilogram per day.
    Conclusion
    Despite the efforts of NICU staff to promote breastfeeding, calorie and protein intake was less than standard amounts due to many reasons and this requires more attention.
    Keywords: baby, preterm, calories, growth
  • Sayyed Khosro Ghasempoori, Vahid Sharifi, Mahboobeh Hatami Pages 232-236
    Background and
    Purpose
    Poisoning is one of the main reasons for hospital admissions and even death. In recent years the incidence of poisoning has increased due to development of new drugs and chemical compounds. We performed an epidemiological study of acute poisoning in patients admitted to Qaemshahr Razi Hospital, Iran.
    Materials And Methods
    This research is a retrospective epidemiological study of acute poisoning that included 915 patients admitted to Qaemshahr Razi Hospital in 2014. Data was collected in a checklist and the results were analyzed by statistical tests.
    Results
    The mean age of patients admitted to hospital was 27±12 years old including 54.86% males and 45.14% females. Among these 52% were married. Suicidal poisoning was found in 71.80%, of whom 4.8% have had a previous suicide attempt. The main cause of poisoning was drug intake (78.30%) and death occurred in 1.42% among the cases admitted to hospital.
    Conclusion
    Most of the cases were intentional suicidal poisoning. Women and young individuals are at higher risk of poisoning. Therefore, these groups need to receive more attention and supports for which creating safe and peaceful family environments could be an effective factor.
    Keywords: poisoning, epidemiology, patients
  • Yadollah Jannati, Fatemeh Motlagh, Nadia Kolbadinezhad, Mazaher Jafarnejad Pages 237-241
    Background and
    Purpose
    Patient satisfaction is a complex phenomenon that is influenced by several factors, amongst which nursing care is one of the most important one. The aim of this study was to evaluate the patient's satisfaction with nursing care in Behshahr public hospitals, Iran, 2014.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in 300 patients using available sampling. Data was collected by Patient Satisfaction Instrument (PSI) and analyzed by SPSS applying descriptive and inferential statistics (Fisher's exact test).
    Results
    The results showed that only 3% of patients were completely satisfied with services delivered, 20% were moderately satisfied and 77% were dissatisfied with nursing care. The highest level of satisfaction with nursing care was found to be in cardiac intensive care unit and the lowest satisfaction level was observed in internal medicine ward for women. Among different variables, the type of ward was found to be significantly correlated with patients’ satisfaction level (P
    Conclusion
    Our investigation revealed low levels of patient's satisfaction with nursing care. There is a direct correlation between health organizations and patient satisfaction, therefore, constant evaluation of services delivered seems to be essential. Moreover, identifying related factors and presenting operational strategies would be helpful in eliminating the factors causing patient dissatisfaction.
    Keywords: nursing care, inpatients, satisfaction
  • Soroush Sistani, Mohammad Javad Safari, Payman Hejazi Pages 242-247
    Background and
    Purpose
    High-energy photon beams above 8-10 MV used in external radiation therapy produce neutron in dealing with the linear accelerator components and other parts in radiation field. The weakening of neutrons due to the closing jaws collimator angle, in smaller field sizes can also be a contributing factor in changing the neutron spectrum. Since a direct measurement of the neutron flux and spectrum require complex measurements in treatment room, the Monte Carlo is an alternative method for determining the true environmental neutron spectrum.
    Materials And Methods
    Geometry of linear accelerator Elekta SL75/25 was designed in FLUKA simulation code and its validation was tested. Spectrum of neutrons produced in the accelerator was determined in the center of four field sizes of 20 × 20, 15 × 15, 10 × 10, and 5 × 5 cm2. Data analysis was done applying Mann-Whitney test.
    Results
    In the condition with flattening filter, significant differences was found in the neutron spectrum only in 5 × 5 to 15 × 15 cm2 and 5 × 5 to 20 × 20 cm2 field sizes (P
    Conclusion
    Our results of the neutron spectrum using FLUKA simulation code are in a good conformity with the results of practical dosimetry of other researchers; therefore, checking the neutron flux in radiotherapy by simulation can be an appropriate solution to improve patient treatment and protection issues. Since neutron dose increases with an increase in field size, so, we can conclude that field size influences secondary effects of treatment.
    Keywords: linear accelerator, neutron contamination, field size, Monte Carlo
  • Mojtaba Yeganebadi, Mahdi Farzadkia, Mohammad Ali Zazouli, Rohellah Mahmod Khani, Salimeh Rezaeinia Pages 248-252
    Background and
    Purpose
    Physical analysis of solid waste is the first step in waste management. In Iran, no data is available about rural solid wastes in the country. The aim of this study was to determine qualitative and quantitative analysis of rural solid wastes in Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the data for national rural solid waste in 2012 was obtained from Iranian State Municipalities and Village Assistance Offices organization. Then the generation, per capita and physical composition of solid waste in rural areas in Iran were compared. Excel and SPSS V.17 were applied to analyze the data.
    Results
    The average solid waste generation per capita was 444 g per day and total wastes in Iran's rural areas was estimated at around 3.5 million tons per year. The majority of country’s rural solid wastes consisted of organic materials (52.53%) and plastics (16%) were the most valuable dry solid wastes.
    Conclusion
    By applying composting method, not only the fertilizing capacity of the waste is used but also leachate, offensive odor and toxic gas generation would decrease. Recycling of dry solid waste in rural areas would reduce their cost of collection and disposal and also increases the profit from selling recycled materials.
    Keywords: rural solid waste, per capita generation, physical composition