فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 150 (تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/25
  • تعداد عناوین: 20
|
  • شاپور حسن زاده، رعنا اسماعیلی ملکی، فرزانه بنیادی صفحات 1-16
    سابقه و هدف
    سم آترازین باعث تداخلات بیولوژیکی از جمله آترزی در فولیکول های تخمدانی می شود. اسانس و عصاره آبی گیاه بومادران نیز از لحاظ جلوگیری از اثرات آترزی حائز اهمیت هستند، از اینرو در این مطالعه اثرات آن ها بر بافت تخمدان بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    54 قطعه موش صحرایی ماده بالغ انتخاب شدند. حیوانات به 9 گروه شامل گروه های آزمایشی اول و دوم که روزانه به ترتیب mg/kg.bw 300 و mg/kg.bw 150 محلول آترازین، گروه آزمایشی سوم و چهارم که به ترتیب mg/kg.bw 300 و mg/kg.bw 150 محلول آترازین را به همراه mg/kg.bw 150 عصاره آبی گیاه بومادران و گروه آزمایشی چهارم و پنجم که به ترتیب mg/kg.bw 300، mg/kg.bw 150 محلول آترازین را به همراه mg/kg.bw 100 اسانس گیاه بومادران دریافت کردند، تقسیم شدند. گروه آزمایشی هفتم و هشتم نیز روزانه به ترتیب با mg/kg.bw 300 و mg/kg.bw 150 آترازین گاواژ داده شده و به آن ها mg/kg.bw 150 ویتامین E به صورت تک دوز تزریق شد. مقاطع میکروسکوپی از تخمدان ها تهیه و بررسی شدند. داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج هیستومورفولوژیکی نشان دادند که شدت تغییرات تحلیلی در گروه های درمان نشده با عصاره و اسانس گیاه بومادران بیشتر از گروه های درمان شده بود. نتایج گویای تفاوت بسیار معنی دار (001/0>p) در اکثر جمعیت های فولیکولی مابین گروه های بدون درمان و درمان شده بود. بیشترین نجات فولیکولی از روند آترزی، مربوط به گروه های درمان شده با عصاره بومادران بود.
    استنتاج: اسانس و عصاره گیاه بومادران، همچنین ویتامین E به طور نسبی از اثرات تحلیلی آترازین روی فولیکول های تخمدانی می کاهند.
    کلیدواژگان: آترازین، بومادران، آترزی فولیکولی، موش صحرایی، ویتامین E
  • بررسی هیستولوژی و هیستومورفومتری استخوان سازی القاء شده پس از کاشت ترکیب اکتاکلسیم فسفات/ژلاتین در محل ضایعات ایجاد شده روی استخوان تی بیا در موش صحرایی
    فریدون سرگلزایی اول، عبدالصمد اعتقادی، محمدرضا عرب، نرجس سرگلزایی اول صفحات 17-26
    سابقه و هدف
    ترمیم نقائص استخوانی از چالش های بزرگ جراحان ارتوپدی و فک و صورت می باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی هیستولوژی و هیستومورفومتری استخوان سازی القاء شده پس از کاشت ترکیب اکتاکلسیم فسفات-ژلاتین درمحل ضایعات ایجاد شده در آن هااستخوان های تی بیا در موش صحرائی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 72 سر Rat از نژاد Sprague Dawley استفاده شد. حیوانات به گروه های آزمایشی (OCP،OCP/G) و کنترل(N=24) تقسیم گردیدند. ضایعه ای روی استخوان های تی بیا ایجاد شد و محل ضایعه توسط mg6 OCP و OCP/ G پر شد. در گروه کنترل ماده ای کاشت نشد. نمونه برداری در روزهای 7، 14، 21 و 56 پس از کاشت انجام شد. پس از آماده سازی بافتی، مقاطع 5 میکرونی تهیه شد و به وسیله H&E رنگ آمیزی گردیدند. مقاطع به دست آمده مطالعه گردید و درصد حجمی استخوان جدید ساخته شده با آزمون Dunnett T3 بررسی شد.
    یافته ها
    در گروه های آزمایشی، در روزهفتم ، القاء استخوان سازی در حاشیه ضایعه اتفاق افتاده است. در خلال دوره های زمانی بعدی ، ضمن استخوان سازی در قسمت های عمقی ضایعه استخوان ساخته شده از نظر ساختاری از بلوغ بیش تری برخوردار گردیده بود. در گروه کنترل، استخوان جدید محدود به حاشیه ضایعه بود. حجم استخوان جدید در گروه های آزمایشی نسبت به گروه کنترل از افزایش معنی دار آماری برخوردار بود(001/0 < p) .
    استنتاج: استفاده از این مواد می تواند در ترمیم نقائص استخوانی در آن هااستخوان های دراز مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: اکتاکلسیم فسفات، ژلاتین، القاء استخوان سازی، بازسازی استخوان
  • لیلا نصیری گورابی، مجید پیرستانی، جاوید صدرایی صفحات 27-34
    سابقه و هدف
    ژیاردیازیس یک بیماری کلینیکی خود محدود شونده را ایجاد می کند که علائم مشخصه آن اسهال، کرامپ های شکمی، نفخ، کاهش وزن و سوء جذب مواد می باشد. مواردی از ژیاردیازیس بدون علائم بالینی در کشورهای در حال توسعه گزارش شده است که برخی از ژنوتیپ ها در ایجاد آن دخیل هستند. هدف از این مطالعه بررسی ژنوتیپ تک یاخته ژیاردیا در بیماران فاقد علامت مبتلا به ژیاردیازیس می باشد.
    مواد و روش ها
    تعداد 320 نمونه مدفوع از مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی شهرستان بهارستان (استان تهران) جمع آوری و با روش میکروسکوپی از نظر کیست ژیاردیا مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های مثبت در دی کرومات پتاسیم 5/2 درصد در یخچال نگهداری و با استفاده از روشCTAB تخلیصDNA انجام گرفت. تعیین ژنوتیپ انگل های ژیاردیا به روش PCR–RFLP بر روی ژن بتاژیاردین انجام گرفت.
    یافته ها
    از 320 نمونه مورد بررسی، 25 نمونه از لحاظ کیست ژیاردیا مثبت بود (8/7 درصد ). کلیه بیماران مبتلا به ژیاردیازیس فاقد علامت بوده و ظاهر و رنگ نمونه ها نیز دارای قوام و قهوه ای بود. 4 نمونه مربوط به زنان (16 درصد ) و21 نمونه مربوط به آقایان (84 درصد) بود. پس از تکثیر بخشی از ژن بتا ژیاردین و هضم با آنزیم HaeIII، به ترتیب 16 نمونه (64 درصد) مربوط به مجموعهA و 9 نمونه (36 درصد) مربوط به مجموعهB شناسایی شد. پس از تعیین توالی مشخص شد که ژنوتیپ های AII، BIII و BIV در شهرستان بهارستان شایع می باشند.
    استنتاج: شایع ترین ژنوتیپ آلوده کننده ژیاردیا دئودنالیس در افراد فاقد علامت شهرستان بهارستان، مجموعه A می باشد. با توجه به شناسایی ژنوتیپ های AII، BIII و BIV در این منطقه احتمال وجود چرخه های انتقال آنتروپونوتیک و آنتروپوزئونوتیک وجود دارد.
    کلیدواژگان: ژیاردیا، ژنوتیپ، بتاژیاردین، بهارستان
  • صمد گلشنی، مژده دبیریان، بابک باقری، مریم نباتی، شوکت مشتاقیان، هادی درویشی خضری صفحات 35-45
    سابقه و هدف
    در افراد ورزشکار، تسریع پر شدگی دیاستولیک بیش تر از افراد سالم می باشد و تغییرات مورفولوژیک و عملکردی قلب ورزشکاران مورد بحث است. این مطالعه با هدف مقایسه اندکس های عملکرد سیستولیک و دیاستولیک بطن چپ بین ورزشکاران سالم ایزومتریک و ایزوتونیک و افراد سالم غیر ورزشکار انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت مورد و شاهدی انجام شد. ورزشکاران سالم ایزومتریک (25=n) و ورزشکاران سالم ایزوتونیک (25=n) به عنوان مورد و افراد سالم غیر ورزشکار (25=n) تحت اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک و داپلر بافتی قرار گرفتند. سپس شاخص های عملکردی و ساختاری قلبی در افراد، ثبت و بین گروه ها بررسی شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 16.0 انجام شد. P-value کم تر از 05/0 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین ضخامت دیوار خلفی بطن چپ در زمان دیاستول (PWd)، قطر سپتوم بین بطنی در زمان دیاستول (IVSd) و توده بطن چپ (LV mass)، در ورزشکاران ایزومتریک به طور معنی داری بیش تر از گروه کنترل بود (05/0p<). میانگین اندازه بطن راست در گروه ایزوتونیک بیش ترین (cm 51/0±3) و در گروه کنترل کم ترین بود (cm 27/0±6/2)که این اختلاف بین گروه های ایزوتونیک و کنترل (001/0p=) و بین گروه های ایزومتریک و کنترل معنی دار بود (02/0p=). تفاوت میانگین ولوسیتی موج E بین ورزشکاران ایزومتریک و ایزوتونیک معنی دار بود (به ترتیب، cm/s 13/0±89/0 و 1/0±81/0؛ 03/0p=).
    استنتاج: انجام ورزش های ایزوتونیک تغییرات کم تری بر روی پارامترهای سیستولیک و دیاستولیک قلبی در مقایسه با ورزش های ایزومتریک ایجاد می کنند. تنها اختلاف بین اثرات قلبی ورزش ایزوتونیک با ایزومتریک، بر روی ولوسیتی موج E مشاهده شد. در ورزش های ایزومتریک و ایزوتونیک علی رغم هایپرتروفی بطن چپ و افزایش ضخامت دیواره بطن ها، هیچ گونه اختلال در وضعیت عملکرد سیستولیک و دیاستولیک قلبی یافت نشد.
    کلیدواژگان: ورزش ایزوتونیک، ورزش ایزومتریک، عملکرد سیستولیک، عملکرد دیاستولیک
  • مریم مبینی، عطیه مخلوق، زهرا نمدچیان، فاطمه نیک صولت، بهزاد فیض زاده، رضا علی محمدپور صفحات 46-53
    سابقه و هدف
    استئوپروز یک بیماری استخوانی است که باعث کاهش قدرت استخوان و افزایش خطر شکستگی می شود. شواهدی از همراهی بین سنگ کلیه با کاهش دانسیته استخوان و استئوپروز وجود دارد. هدف از این مطالعه، مقایسه دانسیتومتری استخوانی در زنان مبتلا به سنگ کلیه با زنان بدون سنگ است.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی- توصیفی بر روی مراجعه کنندگان به مراکز درمانی شهر ساری در سال 95-1394 انجام شد. 120 زن واجد شرایط در دو گروه مساوی دارای سنگ کلیه و بدون آن از نظر خصوصیات دموگرافیک، انتروپومتریک، بیوشیمی و یافته های دانسیتومتری مقایسه شدند. متغیرهای کمی با آزمون t-test و متغیرهای کیفی توسط آزمون کای دو(chi-square) به وسیله نرم افزار -19 SPSS بین دو گروه مقایسه گردید.
    یافته ها
    میانگین سن شرکت کنندگان 8/6 ± 64/53 سال بود و 77 نفر (2/64 درصد) آنان یائسه بودند (39 زن مبتلا به سنگ کلیه و 38 زن غیرمبتلا). فراوانی سابقه فامیلی سنگ کلیه و دفع ادراری کلسیم در زنان دارای سنگ کلیه به طور واضحی از گروه بدون سنگ بیش تر بود (00/0 P= و 002/0 P=). میانگین دانسیته استخوانی در ناحیه کمر در گروه سنگ کلیه 17/0±851/0 و در گروه بدون سنگ 13/0±946/0 گرم بر سانتی متر مربع بود (001/0 P=). این مقادیر در نواحی گردن فمور در دو گروه به ترتیب 10/0±748/0 و 13/0±815/0 (003/0 P=) و در کل هیپ 13/0±891/0 و 10/0±965/0 (001/0 P=) بود.
    استنتاج: به نظر می رسد وجود سنگ کلیه و دفع بالاتر کلسیم ادراری با دانسیته استخوانی پایین تر همراهی دارد و لذا پیشنهاد می شود در بیماران مبتلا به سنگ کلیه و دفع بالای کلسیم ادراری، بررسی استوپروز زودتر انجام گیرد.
    کلیدواژگان: استئوپروز، دانسیته استخوانی، سنگ کلیه، هیپرکلسیوری
  • مهرنوش کوثریان، حسین کرمی، عباس علیپور، رزیتا اکبرزاده، آیلی علی اصغریان، مائده مسعودی نژاد، هادی درویشی خضری صفحات 54-65
    سابقه و هدف
    سامانه ثبت الکترونیک بیماران مبتلا به بتا تالاسمی ماژور با هدف ایجاد بانک اطلاعاتی سریع و صحیح برای استفاده محققان و برنامه ریزان درمان بیماران طراحی و ایجاد شد. این گزارش وضعیت بیماران ثبت شده در تابستان 1395 را نشان می دهد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی حاضر، اطلاعات ثبت شده در بخش های اپیدمیولوژیک، معاینات بالینی، عوارض بیماری، آزمایشات روتین و داروهای مصرفی، موارد جدید و فوت در سامانه ثبت می گردد. از آمار توصیفی برای گزارش داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    تا نیمه تابستان 1395 تعداد 1053 بیمار شامل 500 مذکر (5/47 %) و 553 مونث (5/52 %) از 14 بیمارستان در سامانه ثبت شده .این تعداد حدود نیمی از بیماران زیر پوشش دانشگاه متبوع است. 920 نفر(4/87 %) وابسته به تزریق خون بودند. تعداد 571 نفر (2/54 %) مجرد بودند. به لحاظ تحصیلات 314 نفر (8/29%) دارای تحصیلات بالاتر از دیپلم هستند. 350 نفر (2/33 %) شاغل بودند. تعداد 606 (58 %) مورد سابقه اسپلنکتومی دارند. کم کاری پارا تیروئید در 145 نفر (3/14 %)، دیابت قندی در 120 نفر (12%)، کم کاری تیروئید در 112 نفر (11 %) گزارش شدند. تعداد 113 مورد (2/11 %) دچارکاردیومیوپاتی بودند. رژیم درمانی آهن زدا در 4/50 % بیماران دسفروکسامین تنها و در 3/24 % دسفروکسامین و دفریپرون بود.
    استنتاج: پژوهش حاضر نشان داد، علی رغم کامل نبودن رکوردها در سامانه ثبت بیماران تالاسمی ماژور، سیستم الکترونیکی جامع می تواند نظام مراقبت بیماران تالاسمی ماژور را ارتقا بخشد.
    کلیدواژگان: سامانه ثبت بیماران، بتا تالاسمی ماژور، استان مازندران
  • مریم امینی، جمشید یزدانی چراتی، علی قائمیان، رضاعلی محمدپور تهمتن صفحات 66-77
    سابقه و هدف
    بیماری عروق کرونر یکی از علل عمده مرگ و میر و از کارافتادگی جامعه بشری است. این مطالعه به بررسی عوامل مختلف تاخیر در بستری بیماران با علائم بیماری قلبی با استفاده از رگرسیون چندک پرداخته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصییفی تحلیلی، پرونده های پزشکی بیمارانی که در طی 6 ماه از آغاز فرودین تا پایان شهریور ماه 1394 در یکی از بیمارستان های تخصصی قلب در دانشگاه علوم پزشکی مازندران بستری بودند، مورد مطالعه قرار داده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار STATA13 و 20 SPSS و با استفاده از رگرسیون چندک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 401 بیمار مراجعه کننده به مرکز درمانی، 35/59 درصد بیماران در 3 ساعت اولیه شروع درد، 45/20 درصد بیماران در 3 ساعت دوم و 20/20 درصد افراد بعد از 6 ساعت به بیمارستان مراجعه کرده بودند. علاوه بر این میانگین زمان انتظار برای بستری برابر 238 دقیقه (نزدیک به 4 ساعت) بوده است. براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، مردان نسبت به زنان، افراد با سواد بالاتر و افراد دارای بیمه، افراد با سابقه بیماری قلبی، متاهلین نسبت به مجردین و ساکنین شهرها نسبت به روستاها دارای زمان انتظار کوتاه تری بوده اند و اثرات آن از لحاظ آماری معنی دار بوده است. (P-value<0.05)
    استنتاج: بالا بردن سطح آگاهی بیماران در مورد بیماری های قلبی و علائم و نشانه های خطر آن ها می تواند به بیماران در جهت کاهش عوارض ناشی از تاخیر در درمان کمک نماید.
    کلیدواژگان: سکته قلبی حاد، تاخیر زمانی، مدت زمان انتظار، رگرسیون چندک
  • محمداسماعیل مطلق، فرحناز ترکستانی، حسن اشرفیان امیری، مظفر ربیعی، لاله رادپویان، سید داود نصرالله پور شیروانی، بهرام طهماسبی صفحات 78-88
    سابقه و هدف
    همسرآزاری به عنوان یکی از انواع خشونت های خانگی است که اگر در دوره بارداری شایع باشد می تواند پیامدهای نامطلوبی برای مادر و نوزاد ایجاد نماید. این مطالعه به منظور تعیین شیوع همسرآزاری علیه مادران در دوران بارداری و پس از زایمان و عوامل وابسته به آن انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر اساس میزان بروز مرگ مادر در شش استان ایران در سال 1394 انجام گرفت. در هر استان 24 مرکز بهداشتی دولتی به طور طبقه ای و تصادفی انتخاب شدند. در هر مرکز منتخب 15 تا 20 مادری که حداقل با یک بار مراقبت دوره بارداری تحت پوشش بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها به طور هم زمان از پرونده بهداشتی و مصاحبه با مادران جمع آوری و در نرم افزار SPSS18 در سطح معناداری 05/0α> مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در بین 2704 مادر شرکت کننده در مطالعه، میزان شیوع خشونت جسمی در طول دوران بارداری و پس از زایمان 8/10 درصد و میزان خشونت روحی 28 درصد بود. از بین 31 متغیر مورد بررسی با همسرآزاری، ارتباط 10 متغیر هم با همسرآزاری جسمی و هم با همسرآزاری روحی معنی دار بود(05/0استنتاج: این مطالعه نشان داد که میزان شیوع همسرآزاری در مادران ایرانی برخلاف مستندات ثبتی موجود در پرونده خانوار، بسیار قابل ملاحظه است و ضرورت دارد ارائه دهندگان خدمات سلامت نسبت به پیشگیری و یا تعدیل آن اقدامات متناسب انجام دهند.
    کلیدواژگان: همسرآزاری، خشونت جسمی، خشونت روحی، شیوع خشونت، دوره بارداری
  • ابراهیم صالحی فر، رزا حاذق پسند، شهربانو کیهانیان، شهرام علا، نعمت الله آهنگر صفحات 89-97
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت مدیریت درد در بیماران مبتلا به سرطان، این تحقیق با هدف بررسی شیوع درد و شدت آن، داروهای مصرفی و میزان کنترل درد در بیماران مبتلا به سرطان در یکی از مراکز درمانی شمال ایران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 100 بیمار مبتلا به سرطان که در سال 1394 به بیمارستان امام سجاد (ع) رامسر مراجعه کرده بودند، به صورت آینده نگر در مطالعه قرار گرفتند. علاوه بر ثبت اطلاعات دموگرافیک و بالینی، نوع مسکن های مصرفی بیماران و شدت درد بر اساس Numeric Rating Scale (NRS) (از 0 بدون درد تا 10 شدیدترین دردی که تا به حال تجربه کرده) در دو ویزیت مجزا به فاصله سه هفته تعیین شد.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 3±7/54 سال بود. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (98 بیمار، 98 درصد) و اپیوئیدها (49 بیمار، 49 درصد) شایع ترین مسکن های مصرف شده بوده و در بین اپیوئیدها، کدئین (3/67 درصد) و مورفین (5/24 درصد) شایع ترین مصرف را داشتند. نمره درد در ویزیت اول، 342/0±94/3 و با مصرف مسکن ها، 316/0±65/3 بود (002/0= P). در بیماران تحت درمان با اپیوئیدها، نمره درد در ویزیت اول، 530/0±290/4 و در ویزیت دوم 506/0±840/3 بود (007/0 = P).
    استنتاج: علی رغم کاهش آماری نمره درد با مصرف مسکن ها، میزان کاهش از نظر بالینی قابل توجه نبوده است و همچنان بیماران از دردی که در محدوده بین 3 و 4 در معیار NRS بود، رنج می بردند. توجه بیش از پیش به مدیریت درد و به خصوص استفاده از گایدلاین های استاندارد در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سرطان، مدیریت درد، اپیوئیدها، داروهای ضد التهای غیر استروئیدی
  • الهام فاضلی، مهین تفضلی، سید امیر رضا مهاجری، سارا جمیلی، محسن نعمتی صفحات 98-106
    سابقه و هدف
    کیست های عملکردی تخمدان شایع ترین توده تخمدانی در زنان سنین باروری هستند. فراوانی کیست های عملکردی تخمدان و عوارض آن در زنان سنین باروری و هزینه تحمیل شده بر اجتماع برای تشخیص و درمان آن، بر لزوم پیشگیری از این کیست ها دلالت دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارتباط تاریخچه باروری و سبک زندگی با کیست های عملکردی تخمدان در زنان سنین باروری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد-شاهدی در میان 280 زن سن باروری مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان امام رضا (ع)، قائم (عج) و ام البنین (س) شهرستان مشهد در سال 1394 انجام گرفت. معیار ورود به مطالعه شامل ایرانی بودن، سن 13-49 سال و معیار خروج شامل باردار بودن، تاریخچه ناباروری، یائسگی و زنان با وضعیت حاد هورمونی، نئوپلاستی و ژنیکولوژیک بود. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، پزشکی و باروری انجام شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS (ورژن 16) و با استفاده از آزمون های t-test، ANOVA، کایس کوئر و رگرسیون لوجستیک انجام شد.
    یافته ها
    مصرف دخانیات و الکل (p=0.02) و BMI (p<0.001) با کیست های عملکردی تخمدان در زنان ارتباط دارد و زنان دارای BMI بالاتر و زنانی که دخانیات و الکل مصرف می کنند، شیوع کیست های عملکردی تخمدان در آن ها بیش تر است. هم چنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که زنانی که از مکمل های تغذیه ای استفاده می کنند، خطر ابتلا به کیست های عملکردی تخمدان در آن ها کم تر است (OR=1.19).
    استنتاج: سبک زندگی زنان با کیست های عملکردی تخمدان ارتباط دارد. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، آموزش زنان سنین باروری در جهت تعدیل سبک زندگی خود به منظور پیشگیری از تشکیل کیست های عملکردی تخمدان نیاز است.
    کلیدواژگان: کیست تخمدان، باروری، دخانیات، چاقی
  • ایران داودی، عبدالکاظم نیسی، جبیب الله خزایی، نسرین ارشدی، علی زکی ئی صفحات 107-121
    سابقه و هدف
    درباره علل زیربنایی بی خوابی به عناصر فیزیولوژیکی، شناختی و رفتاری اشاره شده است. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش برخی از عوامل شناختی و هیجانی در پیش بینی اختلال بی خوابی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه توصیفی - مقطعی دو نمونه به شکل تصادفی انتخاب شد. گروه اول شامل 100 نفر از بیماران مبتلا به بی خوابی بود که به مرکز اختلالات خواب بیمارستان فارابی کرمانشاه در سال 1394 مراجعه کرده بودند و گروه دوم نیز شامل 100 نفر از کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بودکه دارای کیفیت خواب مطلوب بودند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت خواب، دشواری تنظیم هیجان، باورهای فراشناخت، افکار تکرار شونده منفی، اجتناب تجربی و باورها و نگرش های ناکارآمد خواب استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون برابری میانگین ها نشان داد که در همه متغیرها (باورها و نگرش های ناکارآمد خواب، مشکلات تنظیم هیجان، افکار تکرار شونده منفی، باورهای فراشناخت، افکار تکرار شونده منفی و اجتناب تجربی) بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P) و متغیرهای پیش بین همگی می توانند اختلال بی خوابی را پیش بینی کنند. نتایج هم چنین نشان داد که از بین متغیرهای مستقل، باورها و نگرش های ناکارآمد خواب دارای بیش ترین وزن برای پیش بینی اختلال بی خوابی هستند (71/0)، افکار تکرارشونده منفی (38/0) در رتبه دوم قرار دارند و باورهای فراشناخت دارای کم ترین نقش هستند (05/0-). در نهایت نتایج تحلیل ممیز به روش گام به گام نقش دو مورد از متغیرهای مستقل را برای ورود به معادله ممیز تایید کرد.
    استنتاج: نتایج پژوهش حاضر تایید کننده نقش متغیرهای شناختی و هیجانی در بروز اختلال بی خوابی است که بر این اساس باید در درمان این اختلال نقش این متغیرها را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: بی خوابی، شناخت، هیجان
  • داود نصیری، علیرضا خلعتبری، سید حمید حسینی، حامد جعفرپور، زهرا کاشی صفحات 122-136
    سابقه و هدف
    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک است که از مهم ترین عوارض آن، نوروپاتی می باشد. از سوی دیگر، اصلاح عادات غذایی به عنوان یکی از موثرترین و اقتصادی ترین راه های پیشگیری از عوارض دیابت مطرح می باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین الگوی غذایی با نوروپاتی دیابتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مشاهده ای حاضر با طراحی مقطعی بر روی 176 نفر از بیماران دیابتی دارای نوروپاتی مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان امام (ره) ساری به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1395 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه الگوی غذایی، چک لیست عوارض نوروپاتی و سوالات مشخصات جمعیت شناختی بیماران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، کروسکال والیس، من ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی در سطح معنی داری 05/0 توسط نرم افزار SPSS.18 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد به ترتیب 78 نفر (3/44 درصد) و 98 نفر (7/55 درصد) از بیماران دارای الگوی غذایی نامطلوب و تاحدودی مطلوب بودند. در خصوص عوارض نوروپاتی حسی، بیش ترین و کم ترین فراوانی مربوط به گزگز شدن اندام ها (3/93 درصد) و آتروفی بافت نرم پا (4/7 درصد) و در نوروپاتی اتونوم، اختلالات گوارشی (4/57 درصد) و سابقه سنکوب (8 درصد) بود. بین الگوی غذایی با تعدد عوارض نوروپاتی همبستگی منفی آماری وجود داشت (21/0-=r و 03/0=P).
    استنتاج: طبق نتایج، عادات غذایی بیماران نیاز به اصلاح داشته و برخی از عوارض حسی و اتونوم در سطوح بالایی مشاهده شد. بنابراین هرگونه مداخله جهت پیشگیری از عوارض و پیشرفت آن ها می بایست بر اصلاح الگوی غذایی، کاهش مطلوب قند خون و نیز اصلاح سبک زندگی متمرکز شود.
    کلیدواژگان: الگوی غذایی، نوروپاتی، عوارض دیابت
  • نسرین آقاجری، حبیب الله یونسی، نادر بهرامی فر، زهرا قاسمی صفحات 137-157
    سابقه و هدف
    رنگ ها یکی از مهمترین گروه مواد شیمیایی آلاینده محیط زیست می باشند. به دلیل قابلیت حل شدن و پایداری بالای رنگ ها در آب، توجه فزاینده ای به تخریب و تصفیه آن ها از پساب های صنعتی معطوف شده است .
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارایی نانوذرات TiO2 نشانده شده بر زئولیت H فرم Fe-ZSM5 به عنوان فوتوکاتالیست برای تخریب رنگ راکتیوقرمز 198 از آب تحت نور UV بررسی شد. به منظور تعیین شرایط بهینه، اثر پارامترهای غلظت رنگ و pH محلول مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تصاویر SEM نشان می دهد که ذرات تیتان به خوبی بر روی سطح زئولیت Fe-ZSM5 قرار گرفته اند و آنالیز FT-IR نیز حضور زئولیت Fe-ZSM5 و فاز آناتاز TiO2، در فوتوکاتالیست سنتز شده را تایید نمود و با استفاده از آنالیزهای EDS و BET به ترتیب درصد مختلف ماده های مورد نظر و مساحت سطح ویژه و حجم حفرات در فوتوکاتالیست به دست آمد در نهایت با استفاده از آنالیز UV-Vis انرژی باندگپ فوتوکاتالیست سنتزی 74/2 به دست آمد.
    استنتاج: مقادیر بهینه pH و غلظت رنگ موجود برای حذف رنگ به وسیله فوتوکاتالیست Fe-ZSM5@TiO2 سنتزی به ترتیب برابر 4 و 100 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. بیشترین حذف 100 درصد رنگ راکتیوقرمز 198 در شرایط بهینه تحت تابش نور UV در مدت زمان 105 دقیقه می باشد. فوتوکاتالیست سنتزی قابلیت استفاده مجدد تا 5 بار بدون کاهش کارایی را دارد.
    کلیدواژگان: فوتوکاتالیست، زئولیت Fe، ZSM5، رنگ راکتیوقرمز 198، تیتانیوم دی اکسید، نور UV
  • یوسف دادبان شهامت، نسرین سنگبری، علی ظفرزاده، سمیه بیرامی صفحات 158-169
    سابقه و هدف
    آلودگی محیط زیست با فلزات سنگین و انتقال آن به محصولات به عنوان یک مشکل جهانی در حال گسترش، مطرح می باشد. این مطالعه با هدف سنجش فلزات سنگین در پساب و لجن تصفیه خانه فاضلاب شهر گرگان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است که تعداد 176 نمونه پساب و لجن برگشتی و خشک شده از محل تصفیه خانه فاضلاب گرگان طی 6 ماه در سال 95 نمونه برداری و غلظت فلزات سرب، کادمیوم، نیکل و کروم توسط دستگاه پلاروگراف مدل متروم ساخت کشور سوئیس و جذب اتمی کوره مدل 240 واریان در محل آزمایشگاه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گلستان سنجش شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرب در پساب mg/L 06/0±105/0 بوده که این مقدار برای کادمیم 008/0±0089/0، نیکل 108/0±095/0 و برای کروم 175/0±102/0 میلی گرم در لیتر اندازه گیری شده است. در لجن برگشتی فاضلاب شهری میزان غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیم، نیکل و کروم به ترتیب 65/217±48/323، 3/3±44/2، 79/322±14/354 و 59/252±53/388 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک سنجش شد. همچنین در لجن خشک شده دفعی نیز میانگین غلظت سرب 67/2±48/58، کادمیم N.D، نیکل 98/1±31/30 و کروم 81/813±25/506 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک به دست آمده است.
    استنتاج: غلظت فلزات سنگین در پساب و لجن خشک شده، به استثناء لجن برگشتی، در زیر حد استاندارد بود. با توجه به مصرف طولانی، لزوم تثبیت سایر پارامترها و اثر تجمع پذیری فلزات در لجن، باید در کاربرد آن ها برای برای مصارف کشاورزی دقت و احتیاط لازم به عمل آید. به همین دلیل و به لحاظ اهمیت حضور این نوع از آلاینده ها در خاک و محصولات غذایی، پایش مستمر آن ها توسط شرکت های آب و فاضلاب ضروری است.
    کلیدواژگان: پساب، فلزات سنگین، لجن، گرگان
  • فرهنگ بابامحمودی، سید ناصر عمادی، محمدرضا حق شناس، قاسم رحمت پور رکنی، میر محسن جامعی، جمشید یزدانی چراتی، فاطمه آهنگرکانی صفحات 170-175
    سابقه و هدف
    هپاتیت حاد ویروسی یک عفونت سیستمیک است که عمدتا کبد را مبتلا می سازد. مطالعه ما به بررسی شیوع تظاهرات پوستی و بیماری های عفونی همراه در بیماران مبتلا به عفونت ویروس هپاتیت A، و B و و C مراجعه کننده به بیمارستان رازی قائم شهر در سال 94-1393 پرداخته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی گذشته نگر، پرونده بیماران بستری که تشخیص بیماری هپاتیت برای آنان داده شده بود، از لحاظ وجود تظاهرات پوستی و بیماری های عفونی همراه بررسی شد.
    یافته ها
    از 188 بیمار مبتلا به انواع هپاتیت های ویروسی، در 16 بیمار علائم ضایعات پوستی مشاهده گردید و در 35 بیمار ، عفونت های دیگر به طور همزمان مشاهده گردید.
    استنتاج: میزان تظاهرات پوستی در بیماران مبتلا به هپاتیت B در بررسی ما از سایر انواع هپاتیت های ویروسی بالاتر بوده است. هم چنین درصد بالای بیماری های عفونی مانند پنومونی و برونشیت در بیماران مبتلا به هپاتیت های ویروسی نشان از کاهش توانایی سیستم ایمنی در مواجهه با سایر عوامل عفونی در این افراد می باشد.
    کلیدواژگان: تظاهرات پوستی، هپاتیت B، هپاتیت C
  • جواد شکری شیروانی، سپیده سیادتی، فائزه ایماندوست صفحات 176-180
    سابقه و هدف
    میزان بروز سرطان مری در شمال ایران بالا است از این رو بررسی همه جانبه سرطان مری در مناطق مختلف کشور می تواند اطلاعاتی را فراهم کند تا امکان برنامه ریزی مبتنی بر شواهد و بالطبع کاهش هزینه برای فرد و جامعه، اثربخشی مناسب تری را برای هر منطقه فراهم نماید.هدف از این مطالعه بررسی سرطان مری طی یک دوره 8 ساله در بابل بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی روی بیمارانی که طی سال های 1384تا 1392 در بیمارستان شهید بهشتی شهرستان بابل تحت آندوسکوپی فوقانی قرار گرفتند، انجام شد. اطلاعات جمعیتی، آندوسکوپی و پاتولوژی با استفاده از نرم افزار آماری SPSSV16 و آزمون هایT-Test وchi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 8963 بیماری که آندوسکوپی شدند و اطلاعات آن ها به طور کامل ثبت شده بود، 148 مورد سرطان مری داشتند که شامل 92 (75/61 درصد) مرد و 56 (8/37 درصد) زن بودند. میانگین سنی این بیماران 6/11±71 سال با حداقل 38 سال و حداکثر 91 سال بود. 10 نفر (8/14 درصد) مبتلا به آدنوکارسینومای مری بودند و 138 نفر (2/85 درصد) اسکواموس سل کارسینوما داشتند. درگیری تومور در بخش فوقانی 6/31 درصد، در میانی 6/19 درصد و در بخش تحتانی 43درصد بوده است.
    استنتاج: بر اساس نتایج به دست آمده دیسفاژی شایع ترین علامت سرطان مری و از نظر آناتومیکال، سرطان مری در قسمت تحتانی مری از شیوع بالایی برخوردار بود. جنسیت در بروز بیماری دخالتی نداشت و نسبت ابتلای مرد به زن تقریبا برابر بود. در زمینه مصرف سیگار و اپیوم با سرطان مری ارتباطی مشاهده نشد که نیازمند مطالعه ای جامع می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان مری، آندوسکوپیک، پاتولوژیک، بخش تحتانی مری
  • محمد شکرزاده، حسین زارعی، نویساسادات سیدقاسمی، ابوالقاسم بادلی، جعفر جلیلیان، فرامرز ابراهیمی فلاح طلب، غلامعلی لشکربلوکی، مطهره اسمعیلی، یعقوب شایسته صفحات 181-186
    سابقه و هدف
    مونوکسید کربن از علل مهم مرگ ناشی از مسمومیت در ایران می باشد. مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیکی فوت ناشی از مسمومیت با مونوکسید کربن در استان گلستان انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت مقطعی بر روی پرونده های تمامی اجساد ارجاعی به اداره کل پزشکی قانونی استان گلستان که در سال های 1394 - 1389 به دلیل مسمومیت با مونوکسید کربن فوت نموده اند، انجام گردید. اطلاعات دموگرافیک و داده های مربوط به شرایط مسمومیت و فوت از پرونده افراد جمع آوری و با کمک نرم افزار SPSS نسخه16 پردازش شد.
    یافته ها
    از 420 مورد مرگ ناشی از مسمومیت، 59 مورد به دلیل مونوکسید کربن بوده (14 درصد) که بعد از مواد مخدر و قرص برنج، سومین علت مرگ می باشد. از کل 59 مورد، 2/71 درصد مرد (42 نفر) و 8/67 درصد (40 نفر) بین 39-20 سال بوده اند. 4/64 درصد (38 نفر) متاهل و 9/72 درصد (43 نفر) ساکن شهر بودند. مسمومیت عمدتا در زمستان (29 نفر، 2/49 درصد) بوده است. اکثریت مسمومیت ها در منزل (37 نفر، 7/62 درصد) به خصوص اتاق نشیمن (26 نفر، 1/44 درصد) و حمام (8 نفر، 6/13 درصد) رخ داده و مهم ترین منبع آن بخاری های گازی بوده اند (22 نفر، 3/37 درصد).
    استنتاج: مونوکسید کربن سومین علت مرگ ناشی از مسمومیت در استان گلستان بوده که بیش تر در مردان و در منازلی که بخاری گازی استفاده می نمایند، مشاهده می گردد. لذا مقتضی است توجه بیش تری در خصوص ایمنی بخاری های گازی و سایر منابع تولید گاز مونوکسید کربن خصوصا در فصل زمستان و مکان های مسکونی فاقد تهویه مناسب به عمل آید.
    کلیدواژگان: مونوکسید کربن، مسمومیت، پزشکی قانونی، استان گلستان، ایران
  • زهرا کیانی، معصومه سیمبر، ماهرخ دولتیان، فرید زایری صفحات 187-191
    سابقه وهدف
    توانمندی از اجزای بهره وری از سلامت محسوب می باشد و اساسا به قدرت تصمیم گیری درباره ی وضعیت سلامت مربوط است و به عنوان یک حق درنظرگرفته می شود. در اهداف توسعه هزاره توجه ی ویژه بر توانمندسازی زنان شده است. توانمندسازی زنان و اولویت بخشی به زنان و توجه به عزت نفس و به هم پیوستگی این دو مفهوم مهم می باشد و باعث دستیابی به توسعه پایدار می شود. از این رو این پژوهش با هدف بررسی ارتباط عزت نفس با توانمندسازی زنان در باروری انجام گردید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی است بر روی 400 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های دموگرافیک، اجتماعی و اقتصادی، عزت نفس روزنبرگ و توانمندسازی زنان در باروری بوده است. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از بوده است که زنان از سطح متوسط توانمندسازی در تصمیم گیری باروری برخوردار بوده اند. عزت نفس با توانمندسازی زنان در باروری ارتباط معنی دار داشتند (001/0˂p).
    استنتاج: توانمندی زنان در کل و در بعد تنظیم خانواده نیازمند توجه ویژه است. عزت نفس با در توانمندسازی زنان در تصمیم گیری باروری ارتباط دارد و این حوزه نیازمند توجه ی جدی است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، تصمیم گیری باروری، عزت نفس
  • فاطمه میرزایی، مظفر خزاعی صفحات 192-222
    نیتریک اکسید (Nitric Oxide: NO) یک مولکول پیام رسان ناپایدار است که توسط سه ایزوفورم مختلف تولید می شود و در طیف گسترده ای از فرآیندهای فیزیولوژیک بدن نقش دارد. به عنوان مثال، در سیستم قلبی عروقی یک فاکتور شل کننده عروق بوده و در سیستم عصبی مرکزی به عنوان یک نوروترانسمیتر عمل می کند. تنظیم هورمون های گنادوتروپین، بلوغ تخمک، تخمک گذاری، حرکات لوله رحم، انقباضات رحم طی زایمان، ظرفیت یابی اسپرم، نعوظ و انزال از جمله عملکردهای این مولکول در سیستم تناسلی است. ترشح، جذب و تنظیم حرکات دستگاه گوارش نیز تحت تاثیر NO قرار می گیرد. NO در تمامی مراحل التهاب نقشی عملکردی دارد و عضلات تحت تاثیر غلظت NO دینامیک2 + Ca را تنظیم می کنند. این گاز در سیستم تنفسی نیز باعث شل شدن عروق و مجاری تنفسی می شود و نیز رگ زایی(آنژیوژنز)، آپوپتوز، چرخه سلولی، تهاجم و متاستاز نیز تحت تاثیر ترشح و غلظت NO قرار می گیرند. در این مقاله مروری، مطالعات مختلف مرتبط با NO و فرآیندهای بیولوژیک از پایگاه های علمی medline،pubmed ، sciencedirect و scopus گردآوری شده و پس از بررسی اولیه، مقالات منتخب وارد مطالعه شدند. NO مانند یک شمشیر دولبه عمل کرده و عدم تعادل در میزان آن منجر به حالت های پاتولوژیک می شود. با توجه به نقش گسترده NO در سیستم های بیولوژیک بدن، می توان از آن به عنوان یکی از اهداف درمانی در بیماری های مختلف استفاده کرد. هدف از مقاله مروری حاضر بررسی اهمیت و نقش NO در سیستم های بیولوژیک بدن و همچنین فرآیند هایی همچون التهاب، انعقاد خون، سرطان و متاستاز می باشد.
    کلیدواژگان: نیتریک اکسید، نیتریت، نیترات، نیتریک اکساید سنتاز، سیستم های بیولوژیک
  • مجیدرضا شیخ رضایی، آسیه جوکار، مصطفی معلمی، افسانه بنیادی صفحات 223-231
    سابقه و هدف
    بر اساس تخمین سازمان بهداشت جهانی( WHO)، آب مروارید شایع ترین عامل نابینایی قابل بازگشت در دنیا است به طوری که 8/47 درصد از کل نابینایی ها درسراسر جهان ناشی از آب مروارید است. از طرفی مهم ترین پیشرفت پزشکان اسلامی نسبت به یونانیان، چشم پزشکی بوده است به طوری که رازی، اولین شرح جامع و علمی درباره آب مروارید و ابو روح جرجانی نخستین کتاب چشم پزشکی به زبان پارسی را نگاشته اند.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری غیر نظام مند به روش کتابخانه ای و بررسی متون با تمرکز بر کتب مرجع طب سنتی ایران بوده است. این کار در 6 مرحله (یافتن کلید واژه ها، جستجو در منابع، تهیه لیست واحد، دسته بندی، مرتب کردن، مقایسه کردن) انجام شد. سپس در این پژوهش به بررسی آب مروارید در کتاب قانون ابن سینا و نورالعیون ابو روح جرجانی پرداخته شده است.
    یافته ها
    تعریف، علل ایجاد کننده آب مروارید و درمان آن در سه مرحله تغذیه و عادات رفتاری، دارو درمانی و جراحی از هر دو کتاب استخراج گردید.آن چه بسیار متفاوت از طب نوین در این کتب مشاهده شد طیف وسیع اقدامات پیشگیری کننده از ایجاد آب مروارید در حیطه تغییراتی در سبک زندگی بود.
    استنتاج: هر دو دانشمند معتقدند با تغییراتی در سبک زندگی مانند اجتناب از خوردن برخی خوراکی ها وغیره می توان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد و اگر بیماری در مراحل اولیه و درچشم مستحکم نشده باشد بیمار بهترمعالجه می شود و اگر آب مستحکم شده باشد درمان با جراحی امکان پذیراست.
    کلیدواژگان: آب مروارید، ابن سینا، ابوروح جرجانی
|
  • Shapour Hasanzadeh, Raana Esmaeily Maleki, Farzaneh Bonyadi Pages 1-16
    Background and
    Purpose
    Atrazine causes some biological effects including atresia in ovarian folicules. Essense and aqueous extract of Achillea milifolium and vitamin E are important due to prevention of atresia. Therefore, the effects of these substances were evaluated in ovarian tissue.
    Materials And Methods
    42 adult female rats were used. 1st and 2nd groups were received atrazine at rates 300 mg/kg/day and 150 mg/mg/day respectively. 3rd and 4th groups were received atrazine at rates 300 mg/kg/day and 150 mg/mg/day respectively along with 150 mg/kg/day water extract of A. milifolium. 5th and 6th groups were received atrazine at rates 300 mg/kg/day and 150 mg/mg/day respectively along with 100 mg/kg/day essence of A. milifolium. 7th and 8th groups were received atrazine at rates 300 mg/kg/day and 150 mg/mg/day respectively and on first day 150 mg/kg a single dose of vitamin E. Microscopic sections were prepared from ovaries. Data were statistically analyzed.
    Results
    Histomorphometric studies revealed that, the severity of changes in untreated groups with essence and aqueous extract of A. milifolium were more than those groups had been treated with these substances. The results showed highly significant differences (p
    Conclusion
    The essence and aqueous extracts of the A. milifolium and vitamin E is effective in reduction of adverse changes of ovarian follicles following atrazine exposure.
    Keywords: atrazine, Achillea millefolium, follicular atresia, rat, vitamin E
  • Histologic and Histomorphometric Evaluation of Osteogenesis Induced by Implantation of Octacalcium Phosphate-gelatin Composite in Tibia Bone Defects in Rat
    Fereydon Sargolzaei Aval, Abdollsamad Eteghadi, Mohammad Reza Arab, Narjes Sargolzaei Aval Pages 17-26
    Background and
    Purpose
    Reconstruction of bone defects remains one of the most challenges encountered by orthopedic and reparative surgeons. The purpose of this study was to assess the osteogenic potential of octacalcium phosphate (OCP) and octacalcium phosphate/gelatin (OCP/G) composite in the tibia bone defects in rats.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted in 72 male Sprague Dawley rats. The rats were divided into experimental (OCP/G and OCP) and control groups (n=24 per group). Full thickness critical size trephine defects were made in the rat's tibial bones and filled with 6 mg of OCP and OCP/G composite in experimental groups. The control group had no intervention. On days 7, 14, 21 and, 56 after implantation, the rats were decapitated and bone samples were collected. Then, 5µm thick sections were cut and stained with H&E. Finally, the amount of newly formed bone was measured using Dunnett T3 test.
    Results
    In experimental groups, the new bone formation was initiated at the defect margins in day 7 after implantation. During the remaining days, in addition to bone formation in deep parts of the defect, the newly formed bones were found to be more mature. In the control group, the newly formed bones were seen near to the defect margins. There were significant differences in the amount of newly formed bone between the experimental and control groups (P
    Conclusion
    This biomaterial could be used in the repair of long bone defects in clinical situations.
    Keywords: octacalcium phosphate, gelatin, osteogenesis induced, bone reconstruction
  • Leyla Nasiri Goorabi, Majid Pirestani, Javid Sadraei Pages 27-34
    Background and
    Purpose
    Giardiasis is a major diarrheal disease and the major symptoms include diarrhea, bloating, abdominal cramps, weight loss, and abdominal pain. In developing countries, some patients can carry giardia parasites without experiencing any symptoms and some genotypes are believed to be responsible for that. The aim of this study was the genotyping of giardia duodenalis in asymptomatic patients.
    Materials And Methods
    A total of 320 stool samples was collected from people attending Baharestan health centers in Tehran, Iran and investigated for giardia cyst by microscopic method. Positive samples were stored in Potassium dichromate 2.5% and 4ºC. DNA extraction was performed using CTAB method and genotyping was carried out by PCR-RFLP on β-giardin gene.
    Results
    Among the samples, 25 were positive (7.8%). All patients suffering from giardiasis were asymptomatic and the appearance and color of samples were normal and brown, respectively. Four samples were found in women (16%) and 21 in men (84%). The results of RFLP on these samples revealed that 16 samples (64%) had infections with assemblage A and 9 samples (36%) were assemblage B. The phylogenetic tree revealed sub-assemblage AII, BIII, and BIV to be present in Baharestan.
    Conclusion
    The most common genotype of Giardia duodenalis is assemblage A in asymptomatic people in Baharestan, Iran. Identification of AII, BIII, and BIV genotypes in this area indicates the possibility of anthroponotic and anthropozoonotic transmission cycles.
    Keywords: giardia, genotype, β-giardin, Baharestan
  • Samad Golshani, Mozhdeh Dabirian, Babak Bagheri, Maryam Nabati, Shokat Moshtaghian, Hadi Darvishi Khezri Pages 35-45
    Background and
    Purpose
    Acceleration of diastolic filling in athletes is higher than healthy people and athlete's morphologic changes and cardiac function is controversial. This study aimed to compare the indices of left ventricular systolic and diastolic function between healthy isometric and isotonic athletes and non-athlete healthy individuals.
    Materials And Methods
    A case-control study was conducted in which healthy isometric athletes (n=25) and healthy isotonic athletes (n=25) as case and non-athlete healthy individuals (n=25) were assessed by transthoracic echocardiography and Tissue Doppler Imaging. Then, the cardiac structural and functional parameters were recorded and analyzed between the groups. Statistical analysis was performed using SPSS V16.
    Results
    The posterior wall thickness during diastole (PWd), interventricular septal in diastole (IVSd) and LV mass in isometric athletes were significantly higher than those of the control group (P
    Conclusion
    Isotonic exercises lead to fewer changes on cardiac systolic and diastolic parameters compared with isometric exercises. The only difference between the cardiac effects of isotonic and isometric exercise was observed on E wave velocity. In isometric and isotonic exercises despite ventricular hypertrophy and left ventricular wall thickness, we did not find any disturbances in cardiac systolic and diastolic function.
    Keywords: isotonic exercise, isometric exercise, systolic function, diastolic function
  • Maryam Mobini, Atieh Makhlough, Zahra Namadchian, Fatemeh Niksolat, Behzad Feizzadeh, Reza Ali Mohammadpour Pages 46-53
    Background and
    Purpose
    Osteoporosis is a bone disease that reduces bone strength and increases the risk of fractures. Evidence suggest an association between nephrolithiasis and osteoporosis and decrease in bone density. The aim of this study was to compare bone densitometry in women with kidney stones and women with no history of stones.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted in patients referring to medical centers in Sari, Iran 2015-2016. One hundred and twenty eligible women were compared in the two groups of with and without kidney stones based on demographic characteristics, anthropometric, biochemical, and bone densitometry findings. The groups were compared by t-test for quantitative variables and Chi-square test for qualitative variables in SPSS V19.
    Results
    The mean of age of participants was 53.64±6.8 years and 77 (64.2%) were postmenopausal. There were 39 women with nephrolithiasis and 38 without kidney stones. Family history of kidney stones and urinary calcium excretion in women with kidney stones were significantly higher than that in those without kidney stones (P = 0.002, P = 0.000). The mean values for bone density in lumbar spine in women with and without kidney stones were 0.851±0.17 and 0.946±0.13 (P=0.001). These values in femoral neck and total hip were 0.815±0.13 and 0.748±0.10 (P=0.003) and 0.891±0.13 and 0.965±0.10 (P=0.001), respectively.
    Conclusion
    It seems that nephrolithiasis and higher urinary calcium excretion are associated with lower bone mass. Therefore, earlier investigations for osteoporosis are suggested in patients with kidney stones and higher urinary calcium excretion.
    Keywords: osteoporosis, bone density, renal stone, hypercalciuria
  • Mehrnoush Kosaryan, Hossein Karami, Abbas Alipour, Rozita Akbarzadeh, Aily Aliasgharian, Maede Masoudinejhad, Hadi Darvishi-Khezri Pages 54-65
    Background and
    Purpose
    The electronic registry of patients with beta thalassemia major was developed in Thalassemia Research Center affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences in order to provide an accurate database for researchers and health planners. This study reports the condition of patients registered in Mazandaran province till summer 2016.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, the following information was recorded in the registry system: epidemiologic data, clinical examination data, complications, routine laboratory test results, medications, new cases, and death. Descriptive statistics were used to summarize the data.
    Results
    Until the summer 2016, 1053 patients including 500 (47.5%) males and 553 (52.5%) females were registered in 14 hospitals. These were half of the number of patients receiving care by the aforementioned University. Among the patients, 920 (87.4%) were transfusion dependent. Single patients included 54.2% (n= 571). The level of formal education was beyond high school in 29.8% (n= 314). Three hundred and fifty (33.2%) patients were employed. Splenectomy was done in 606 (58%) patients. Diabetes mellitus, hypoparathyroidism, and hypothyroidism were diagnosed in at least 12% (n= 120), 14.3% (n= 145), and 11% (n= 112), respectively. Cardiomyopathy was observed in 113 (11.2%) cases. The most common iron chelators medication was desferrioxamine, which was used alone (50.4%) or in combination with deferiprone (24.3%).
    Conclusion
    Current research showed that in spite of incompleteness of records at the electronic registry of patients with beta thalassemia major, a comprehensive electronic system could enhance the level of care provided for involved patients.
    Keywords: electronic registry, beta thalassemia major, Mazandaran province
  • Maryam Amini, Jamshid Yazdani-Charati, Ali Ghaemian, Reza Ali Mohammadpour Tahmtan Pages 66-77
    Background and
    Purpose
    Coronary artery disease is a major cause of death and disability in any society. The aim of this research was to evaluate the factors causing delay in admission of patients who need cardiac care.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytic study, we used the files of patients attending a heart hospital affiliated with Mazandaran University of Medical sciences within 6 months (March-September 2015). Data analyses were done applying Quantile regression in STATA V13 and SPSS V20.
    Results
    from 401 patients, 59.35% referred to hospital within the first 3 hours after imitation of pain, while 20.45% and 20.2% attended the hospital after 3 hours and 6 hours following the onset of pain, respectively. The average hospitalization waiting time was 238 min (almost 4 hr). Our results showed that waiting time was lower for male patients, people with higher education, those with health insurance, individuals with history of cardiac diseases, married cases and urban patients. These variables had significantly affected the hospitalization waiting time (P
    Conclusion
    Improving the knowledge of people about the symptoms of heart disease could be of great benefit in decreasing the rate of complications caused by long delays in hospitalization.
    Keywords: myocardial infarction, delay time, waiting time, quantile regression
  • Mohammad Esmaeil Motlagh, Farahnaz Torkestani, Seyed Mozaffar Rabiee, Hassan Ashrafian Amiri, Laleh Radpooyan, Seiyed Davoud Nasrollahpour Shirvani, Bahram Tahmasby Pages 78-88
    Background and
    Purpose
    Violence against women is considered a form of domestic violence. During pregnancy it could cause a range of adverse outcomes for mother and baby. This study aimed to determine the prevalence of violence against women during pregnancy and postpartum and its related factors.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on the incidence of maternal mortality in 2015 in six provinces in Iran. In each province 24 public health centers were selected using stratified random sampling. In each center, 15-20 mothers who had at least one session of prenatal care were examined. Data was collected simultaneously from the records available in health centers and interviewing the mothers, then analyzed in SPSS18 at a significance level of α
    Results
    Among 2704 mothers participating in the study, the prevalence of physical violence during pregnancy and postpartum was 8.10% and 28% suffered from psychological violence. Among 31 variables studied, 10 had a significant relationship with both physical abuse and psychological violence (P>0.05). Multistage multivariate analysis of variance showed that 7 variables had significant relationship with physical violence, and 6 variables were associated with psychological violence (P>0.05).
    Conclusion
    Despite records available in family’s’ files, a considerable rate of domestic violence was observed against mothers in Iran, therefore, health providers are ought to prevent this by taking appropriate actions.
    Keywords: domestic violence, physical violence, psychological violence, prevalence, violence, pregnancy
  • Ebrahim Salehifar, Roza Hazeghpasand, Shahrbanou Keyhanian, Shahram Ala, Nematollah Ahangar Pages 89-97
    Background and
    Purpose
    Considering the importance of pain management in cancer patients, this study aimed to assess the prevalence of pain, its severity, analgesics used to control pain, and the extent of pain control in cancer patients attending a medical center in North of Iran.
    Materials And Methods
    One hundred cancer patients attending Ramsar Imam Sajjad Hospital (2015) were prospectively enrolled in the study. Clinical and demographic data and all analgesics used were recorded. Pain intensity were determined based on the Numeric Rating Scale from 0 (pain-free) to 10 (the most severe pain ever experienced) in two sequential visits, 3 weeks apart.
    Results
    The average age of participants was 54.7±3 years. NSAIDs (98 cases, 98%) and opioids (49 cases, 49%) were the most common analgesics prescribed. Among opioids, codeine (67.3%) and morphine (24.5%) were used more frequently. The pain score was 3.94±0.342 at first visit and 3.65±.316 following analgesic use (P=0.002). For opioid users, the pain scores were 4.29±0.53 and 3.84±0.506, respectively (P=0.007).
    Conclusion
    The pain scores statistically reduced, however, the decrease was not clinically prominent since the pain severity was between 3 and 4 in NRS scale. More attention to pain control is recommended in cancer patients while considering the standard pain management guidelines.
    Keywords: cancer, pain management, opioid, NSAIDs
  • Elham Fazeli, Mahin Tafazoli, Seyed Amir Reza Mohajeri, Sara Jamili, Mohsen Nematy Pages 98-106
    Background and
    Purpose
    Functional ovarian cysts are common in reproductive age female. According to high prevalence of functional ovarian cysts and costs for community-based diagnosis and treatment, this study aimed to evaluate the relationship between fertility history and lifestyle factors with functional ovarian cysts.
    Materials And Methods
    This case-control study was done in 280 women of reproductive age attending Imam Reza, Qaem, and Omolbanin hospitals in Masshad, Iran, 2014. Inclusion criteria were Iranian nationality and being 13-49 years of age. The exclusion criteria were pregnancy, history of infertility, menopausal, and women with acute gynecologic, hormonal and neoplastic situations. Data collection was done using a questionnaire consisting of demographic information, medical condition, and fertility history. To analyze the data t-test, ANOVA, Chi-square, and logistic regression were applied in SPSS V16.
    Results
    The results showed that cigarette and alcohol consumption (P=0.02) and body mass index (P
    Conclusion
    This study proved a relationship between life style with ovarian cysts. According to this result, more training and lifestyle modification are recommended in women of reproductive age to prevent functional ovarian cysts formation.
    Keywords: ovarian cysts, smoking, obesity, fertility
  • Iran Davoodi, Abdolkazem Neisi, Habibullah Khazei, Nasrin Arshadi, Ali Zakiei Pages 107-121
    Background and
    Purpose
    Physiological, cognitive, and behavioral factors are considered as the underlying causes of insomnia. Accordingly, the present study aimed to investigate the roles of some cognitive and emotional factors in predicting insomnia disorder.
    Materials And Methods
    To conduct this cross-sectional study, two groups were randomly selected. The first group comprised of 100 patients suffering from insomnia attending Sleep Disorders Center in Kermanshah Farabi Hospital, Iran 2015. The second group consisted of 100 office workers in Kermanshah University of Medical Sciences who were normal sleepers. For data collection six questionnaires were utilized, including sleep quality scale, difficulties in emotion regulation scale, meta-cognitive beliefs, repetitive negative thinking, experiential avoidance questionnaire, and dysfunctional beliefs and attitudes about sleep scale.
    Results
    This study showed significant differences between the two groups in all predictor variables (sleep quality, difficulties in emotion regulation, meta-cognitive beliefs, repetitive negative thinking, experiential avoidance, and dysfunctional beliefs and attitudes about sleep) (P
    Conclusion
    The present study confirmed the roles of cognitive and emotional variables in the occurrence of insomnia so, they should be considered in treating insomnia.
    Keywords: insomnia, cognition, emotion
  • Davood Nasiry, Ali Reza Khalatbary, Seyed Hamid Hosseini, Hamed Jafarpour, Zahra Kashi Pages 122-136
    Background and
    Purpose
    Diabetes mellitus is one of the most common metabolic diseases and neuropathy is one of the main complications of diabetes. Modification of eating habit is the most effective and most economical way in prevention of diabetic complications. This research aimed at studying the relationship between food habits and diabetic neuropathy.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in 176 patients with diabetic neuropathy attending Sari Imam Khomeini Hospital, 2016. They were selected via convenience sampling. Data was collected using food habits questionnaire, neuropathy complication checklist, and demographic questionnaire. Data was then analyzed using Chi-square, K-S, Mann–Whitney, Spearman correlation and Linear Regression in SPSS V18.
    Results
    The results showed that 78 (44.3%) and 98 (55.7%) patients had undesirable and somewhat favorable food habits, respectively. About sensory neuropathy complications, the highest and lowest prevalence was associated with limbs tingling (93.3%) and soft tissue atrophy in foots (7.4%). While digestive disorders (57.4%) and syncope (8%) were the most and least common autonomic complications, respectively. A negative significant correlation was found between food habits and prevalence of diabetic neuropathy complications (P=0.03, r= -0.21).
    Conclusion
    According to the results, modification of food habits is necessary. The prevalence of some complications (autonomic and sensory) was found to be high in current study. So, any intervention to prevent diabetic complications and their progress should focus on modification of food habits and lifestyle, and lowering blood glucose level.
    Keywords: food habits, neuropathy, diabetic complications
  • Nasrin Aghajari, Habibollah Yonesi, Nader Bahramifar, Zahra Ghasemi Pages 137-157
    Background and
    Purpose
    Dyes are one of the major sources of chemicals responsible for environmental pollution. Synthetic dyes degradation in industrial wastewaters has received increasing attention due to their high solubility and stability in water. In the present study, the photocatalytic efficiency of as-synthesized nano- TiO2 supported on the H-form Fe- Fe-ZSM-5 zeolite was investigated for degradation of reactive red 198 dye in water under UV light.
    Materials And Methods
    Effects of dye concentration and pH of the water solution were studied in batch techniques to determine the optimum values of operating conditions. The elemental composition of synthesized photocatalyst was determined by EDX (Energy-Dispersive X-ray spectroscopy). The specific surface area and pore volume of Fe-ZSM-5@ TiO2 were determined by BET (Brunauer-Emmett-Teller) technique.
    Results
    The SEM (scanning electron microscopy) images revealed that nano-TiO2 particles are well distributed on the surface of Fe-ZSM-5 zeolite. The FT-IR analysis (Fourier Transform Infrared Radiation) approved the formation of the Fe-ZSM-5 and anatase phase of TiO2 coating onto the surface of Fe-ZSM-5. From UV-Vis analysis (Ultra violet-visible diffuse reflectance spectroscopy), the band gap energy of synthesized photocatalyst was calculated to be about 2.74 eV. The optimum values of pH and dye concentration for high efficient removal of reactive red 198 dye using as-synthesized Fe-ZSM-5@ TiO2 photocatalyst were found to be 4 and 100 mg/L, respectively. Maximum dye removal of 98% was achieved at optimum condition at UV exposure time of 105 min. The reusability of the photocatalyst was still significant after five times repeated cycles.
    Conclusion
    The resulting Fe-ZSM-5@ TiO2 is believed to be suitable for potential applications in advanced oxidation processes and could be a good candidate for treatment of industrial real textile dye effluent.
    Keywords: photocatalyst, zeolite Fe-ZSM-5, dye reactive red 198, TiO2, UV light
  • Yousef Dadban Shahamat, Nasrin Sangbari, Ali Zafarzadeh, Somayeh Beirami Pages 158-169
    Background and
    Purpose
    Environmental pollution by heavy metals and their transfer to soil and crops are a growing global problem. This study aimed to measure the concentrations of heavy metals in wastewater and sludge wastewater treatment plant in Gorgan, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 176 samples of effluent, and returned and dried sludges were analyzed in wastewater treatment plant in Gorgan, during six months in 2016. The concentration of Pb, Cd, Ni, and Cr were determined using polarography (Metrohm797 AV) and furnace atomic adsorption spectroscopy (AA 240 Varian Co.) in the laboratory of Health Faculty in Golestan University of Medical Sciences.
    Results
    The average concentrations of Pb, Cd, Ni, and Cr in the effluent were 0.105 ± 0.06, 0.0089 ± 0.008, 0.095 ± 0.108, and 0.102 ± 0.175 mg /L, respectively. The concentrations of Pb, Cd, Ni, and Cr in returned sludge were 323.48 ± 217.65, 2.44 ± 3.3, 354.14 ± 322.79, and 388.53 ± 252.59 mg /kg of dry weight, respectively. Also, in dried sludge, the average concentrations of lead, cadmium, nickel, and chromium were 58.48±2.67, N.D, 30.31±1.98, and 506.25±813.81 mg/kg of dry weight, respectively.
    Conclusion
    The concentrations of heavy metals in wastewater effluent and dried sludge, except in returned sludge, were below the standards. Due to long-term use of effluents, necessity of treatment of other parameters, and the effect of bioaccumulation of metals in sludge, caution should be taken for their agricultural application. Also, because of importance of this type of contaminants in soil and food products, continuous monitoring by water companies is highly necessary.
    Keywords: heavy metals, wastewater, sludge, Gorgan
  • Farhang Babamahmoodi, Seyed Naser Emadi, Mohamadreza Haghshenas, Ghasem Rahmatpor Rokni, Mir Mohsen Jamei, Jamshid Yazdani Cherati, Fatemeh Ahangarkani Pages 170-175
    Background and
    Purpose
    Viral hepatitis is a systemic infection that mainly affects the liver. We studied the prevalence of skin lesions and infectious diseases including hepatitis A and B virus infection in patients attending Qaemshahr Razi Teaching Hospital, Iran 2013-2015.
    Materials And Methods
    In this retrospective descriptive study, records of patients diagnosed with hepatitis were investigated for skin lesions and other simultaneous infectious diseases.
    Results
    There were 188 patients with viral hepatitis in whom skin lesions were observed in 16 and 35 were diagnosed with other simultaneous infections.
    Conclusion
    In current study, the incidence of skin lesions in patients with hepatitis B was higher than that of other hepatitis. High rate of infections such as pneumonia and bronchitis among patients with viral hepatitis indicates a decreased ability of their immune system in protecting against other infectious agents.
    Keywords: skin lesions, hepatitis B, hepatitis C
  • Dr Javad Shokri Shirvani, Dr Sepideh Siadati, Dr Faezeh Imandoost Pages 176-180
    Background and
    Purpose
    Northern Iran has a high incidence for squamous cell carcinoma (SCC) of esophagus, therefore, studying esophageal SCC in different regions of Iran could prepare data for evidence-based and cost effective programs. This study aimed to evaluate esophageal carcinoma in Babol, Northern Iran during 8 years.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in all patients underwent upper endoscopy during 2005-2013 in Babol Shahid Beheshti Hospital. Demographic, endoscopic and pathologic features were analyzed in SPSS V16 and P
    Results
    A total of 8963 patients underwent endoscopy of whom 148 (1.65%) were diagnosed with esophageal carcinoma, including 92 male (61.75%) and 56 female (37.8%). The patients’ mean age was 71±11.6 years (ranging from 38 to 91 years of age). Ten patients (14.8%) and 138 patients (85.2%) were diagnosed with esophageal adenocarcinoma and SCC, respectively. Locations of tumors were determined in upper (31.6%), middle (19.6%), and lower (43%) parts of esophagus.
    Conclusion
    Dysphagia was the most common symptom and lower part of esophagus was the most common site for carcinoma. In this study, there was no gender significance in the incidence of esophageal carcinoma and the number of male and female patients were almost similar. Also, there was no correlation between smoking and opium and esophageal carcinoma which should be investigated in further studies.
    Keywords: esophageal carcinoma, endoscopic, pathologic, lower esophagus
  • Mohammad Shokrzadeh, Hossein Zarei, Navisa Sadat Seyyedghasemi, Abolghasem Badeli, Jafar Jalilian, Faramarz Ebrahimi Falahtalab, Gholamali Lashkarboloki, Motahare Esmaily, Yaghoub Shayeste Pages 181-186
    Background and
    Purpose
    Carbon monoxide (CO) is one of the most common causes of death due to poisoning in Iran. This study is an epidemiological survey of death due to CO poisoning in Golestan province, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on all profiles of referential bodies to Golestan Department of Forensic Medicine who died due to CO poisoning between 2010 and 2015. Data, including information on demography, poisoning and death condition, were analyzed using SPSS V16.
    Results
    A total of 420 deaths was recorded due to poisoning, of whom 59 (14%) died from CO poisoning which was the third cause of death after opium and rice tablet. The CO poisoning cases included 71.2% (n=42) males. The cases were mainly aged 20–39 years (67.8%, n=40), 64.4% (n=38) were married, and 72.9% (n=43) lived in urban areas. Poisoning occurred mostly in winter (49.2%, n=29). Most CO poisoning incidents happened at home (62.7%, n=37) especially in living room (44.1%, n=26) and bathroom (13.6%, n=8), and gas heaters were the source of poisoning in majority of cases (37.3%, n=22).
    Conclusion
    CO was the third cause of death due to poisoning in Golestan province that was found to be more common among men and in homes with gas heaters. So, more attention on safety of gas heaters and other sources of CO generation is needed especially in winter and residential places without suitable ventilation.
    Keywords: carbon monoxide, poisoning, forensic medicine, Golestan province, Iran
  • Zahra Kiani, Dr Masuomeh Simbar, Dr Mahrokh Dolatian, Dr Farid Zayeri Pages 187-191
    Background and
    Purpose
    Empowerment is considered as one of the health efficiency components and is regarded as a personal right. In the Millennium Development Goals there is a particular focus on women's empowerment. women's empowerment and self-esteem and the interconnection between these concepts are highly important and can help in achieving sustainable development. In current study we aimed at investigating the relationship between self-esteem and empowerment of women in reproductive decisions.
    Materials And Methods
    A descriptive-correlation study was carried out in 400 women attending health centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran. The subjects were recruited using multistage cluster sampling. Three questionnaires were used to collect the data, including socio-demographic characteristics, women's empowerment in reproductive decision-making, and the Rosenberg Self-Esteem Scale. Data analysis was done in SPSS V17 .
    Results
    Our study showed an average level of women's empowerment in reproductive decision-making. We found a direct correlation between self-esteem and empowerment of women in reproductive decision-making (r=0.34, P
    Conclusion
    Empowerment of women in general and in family planning domain requires special attention. Self-esteem is associated with women's empowerment in reproductive decision-making.
    Keywords: empowerment, reproductive decision making, self-esteem
  • Fatemeh Mirzaei, Mozafar Khazaei Pages 192-222
    Nitric oxide (NO) is known as an unstable signaling molecule that can be produced by three different NO synthase (NOS) isoforms. It plays a vital role in a wide range of physiological processes in the body. For instance, in cardiovascular system NO acts as a blood vessel relaxant, while in central nervous system (CNS) it acts as a neurotransmitter. In reproductive system it regulates gonadotropin hormone, oocyte maturation, ovulation, movement of fallopian tube, contraction of uterus during labor, capacitation of sperm, erection, and ejaculation. It has been reported that NO regulates secretion, absorption and motility of gastrointestinal system. It also plays a significant role in the whole process of inflammation and dynamics of Ca muscles are regulated by NO concentrations. This gas also relaxes the blood vessels and airways of respiratory system. It regulates angiogenesis, apoptosis, cell cycle, invasion, and metastasis. In this review article, several studies on NO and biological processes were investigated using PubMed, Scopus, Science direct, and Web of Science. NO acts like a double-edged sword in physiology and pathology of the biological systems. Due to the important role of NO in biological systems, it can be used as a therapeutic goal in various diseases. The aim of this review article was to evaluate the importance and role of NO in biological systems and related process including inflammation, blood clotting, cancer, and metastasis.
    Keywords: nitric oxide, nitrite, nitrate, nitric oxide synthase, biological systems
  • Dr Majid Reza Sheikh Rezaee, Dr Asieh Jokar, Dr Mostafa Moallemee, Afsaneh Bonyadi Pages 223-231
    Background and
    Purpose
    According to the world health organization (WHO), cataract is the most general cause of returnable blindness, accounting for 47.8% of total blindness in the world. Compared to Greek medicine, a major progress of Islamic medicine was in ophthalmology. Rhazes wrote, the first complete and comprehensive description about cataract and the first Persian book on eye diseases and treatments was written by Abu RuhJourjani.
    Materials And Methods
    A nonsystematic review study was done using library research and a review of the literature by a focus on Iranian Traditional Medicine books. Current research was performed in six phases (choosing the keywords, searching the sources, providing a single list, classifying, and comparing). Then, cataract was searched in Canon of Medicine written by Avicenna and the Nur-al- uyun written by Jourjani.
    Results
    Definition, etiology and treatment strategies were classified into three 3 main categories: nutrition, life style, and medications and surgery. The major difference between modern medicine books and these books was preventive measures for cataract that were suggested by the two scientists.
    Conclusion
    Both physicians believed that changes in life style and avoiding certain foods can prevent this disease. According to Avicenna and Jourjani if the disease is detected at early stages, the progress could be hindered by appropriate treatments. But surgical treatment is needed if the cataract is stiff.
    Keywords: cataract, Avicenna, Jourjani