فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 151 (امرداد 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/25
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مائده حمزه، فرشته طالب پور امیری، عباسعلی کریم پور ملک شاه، سعید یعقوبی بکلر، سید جلال حسینی مهر صفحات 1-11
    سابقه و هدف
    سیکلو فسفامید دارویی است که به عنوان ضد سرطان و سرکوب گر سیستم ایمنی استفاده می شود مصرف این دارو همراه با سمیت قلبی و خونی است. آتورواستاتین دارویی است که علاوه بر کاهش کلسترول خون، در دوز پایین خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی نشان می دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر محافظتی آتورواستاتین بر سمیت قلبی و خونی ناشی از سیکلو فسفامید در موش می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 32 رت ماده به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. 1: گروه کنترل که نرمال سالین دریافت کردند. 2: گروه سیکلو فسفامید ، به صورت داخل صفاقی و تک دوز (mg/kg 150 ) دریافت کردند. 3: گروه آتورواستاتین به صورت گاواژ (mg/kg 10 ) برای مدت 10 روز دریافت کردند. 4: گروه آتورواستاتین + سیکلو فسفامید، آتورواستاتین 5 روز قبل و 5 روز بعد از تجویزسیکلو فسفامید دریافت کردند. حیوانات سه روز بعد از دریافت آخرین دارو کشته شدند.
    یافته ها
    تجویز سیکلو فسفامید موجب آسیب عضله قلب با افزایش فعالیت آنزیم های مارکر قلبی، CK-MB و LDH همراه بود. ارزیابی هیستو پاتولوژیکی بافت قلبی در گروه سیکلو فسفامید ادم بینابینی، نکروز، خونریزی، احتقان و واکوئول اطراف هسته را نشان داد. تعداد گلبول های قرمز و سفید، هموگلوبین و هماتوکریت و پلاکت به طور معنی داری در گروهی که سیکلو فسفامید دریافت کردند کاهش یافت. آتورواستاتین توانست تا حد زیادی میزان فعالیت آنزیم ها و آسیب ساختار بافتی عضله قلب را کاهش دهد و تعداد سلول های خونی را حفظ کرد.
    استنتاج: آتورواستاتین اثر محافظتی روی سمیت قلبی و خونی ناشی از تجویز سیکلو فسفامید در موش داشته است.
    کلیدواژگان: سیکلو فسفامید، کاردیوتوکسیسیتی، سمیت خونی، آتورواستاتین، آنتی اکسیدانت
  • شعبانعلی خداشناس لیمونی، فاطمه سلیمی، مهدی فروزنده مقدم صفحات 12-23
    سابقه و هدف
    سلول های زنده به منظور ارتباط با محیط اطرافشان نانوذرات اگزوزومی آزاد می کنند.امروزه اگزوزوم به عنوان حامل دارو در تحقیقات مطرح است. این ذرات را می توان با بیان لیگاند مخصوص سرطان/بیماری هدفمند ساخت. پروتئین اتصالی غشا LAMP که در اگزوزوم بیان می شود بهترین انتخاب به عنوان نگهدارنده لیگاندی است که می تواند به رسپتورهای اختصاصی سلول هدف متصل گردد. هدف از این مطالعه طراحی وکتور لنتی ویروسی بوده است که حامل ژن کایمر جهت بیان پروتئین کایمر LAMP-DARPin در سطح اگزوزوم برای اتصال به گیرنده های HER2 در سطح سلول های سرطانی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی با RNA استخراج شده از ماهیچه اسکلتی موش cDNA سنتز گردید وبا پرایمرهای اختصاصی، ژن LAMP2b تکثیر گردید. با روش SOEing PCR دو سایت برش بین توالی کد کننده سیگنال پپتید وپپتید بالغ ایجاد شد وسپس در وکتور لنتی ویروسی pLEX کلون شد. ژن دارپین طراحی ،اپتیمایز ، سنتزودر وکتور pLEX-LAMP بین توالی سیگنال وپپتید بالغ کلون شد و کلونیگ با colony-PCR با تعیین توالی تایید شد.
    یافته ها
    ژل الکتروفورز محصول واکنش SOEing PCR، بیان گرتکثیر بخش کد کننده ژن LAMP2b است. بعد از کلونیگ وجداسازی پلاسمید از کلون های مثبت ،تعیین توالی انجام شد که بلاست توالی در NCBI تایید کننده توالی ژن LAMP2b است.هم چنین ورود توالی دارپین بین توالی پپتید سیگنال و پپتید بالغ به وسیله الکتروفورز وتوالی یابی تایید شد.
    استنتاج: در این مطالعه وکتور لنتی ویروسی PLEX LAMP-DARPin طراحی گردید که با کمک آن می توان لیگاند دارپین را جهت هدفگیری سلول های سرطا نی HER2 مثبت در سطح اگزوزوم بیان نمود.
    کلیدواژگان: اگزوزوم، وکتور لنتی ویروسی، دارپین، SOEing PCR، LAMP2b
  • محمد شکرزاده، سعید امامی، ملیکا امیرزاده، منا مدانلو صفحات 24-31
    سابقه و هدف
    تومور هایکی از مهم ترین تهدیدات زندگی انسان در دنیاست ، و بهبود داروهای مورد استفاده در درمان آن ها همیشه مورد نیاز بوده است. ایزاتین به طور طبیعی در بسیاری از گیاهان وجود دارد، هم چنین به طور صناعی توسط روش های مختلفی سنتز می شود. مطالعات زیادی بر روی حلقه ایزاتین انجام شده از جمله ساخت مشتقات دی برمو ایزاتین که می تواند اثرات ضد سرطانی از خود نشان دهد. هدف از این مطالعه ، تعیین اثرات سمیت سلولی مشتقات دی برمو ایزاتین بر سلول های سرطانی سرویکس و کبدی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 10 مشتق از دی برمو ایزاتین ساخته شده با غلظت های 400 و1،50،100،200 μg/mLبر روی خطوط سلولی سرطانی کبد (HepG2) و سرویکس (HeLa) تاثیر داده شد تا میزان حیات سلولی آنها به روش MTT مورد ارزیابی قرار گیرد و سپس Ic50با استفاده از نرم افزار prism محاسبه شد.
    یافته ها
    مقایسه اثرات سمیت سلولی مشتقات دی برمو ایزاتین نشان می دهد که در بین این مشتقات بیش ترین اثر سایتوتوکسیک در هر دو رده سلولی مربوط به ترکیب شماره 9 می باشد.( IC50 مربوط به رده سلولی HepG2برابر با1.194 و IC50 مربوط به رده سلولی HeLa برابر با 0.025 است.)
    استنتاج: این مشتقات بر سلول های سرطانی کبدی موثرتر واقع شدند و نشان داده شد بعضی از مشتقات دی برمو ایزاتین بر روی سلول های سرطانی سمیت بالایی دارند، که در ساخت داروهای شیمی درمانی می توانند مورد توجه قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: دی برمو ایزاتین، سمیت سلولی، سرطان کبد، سرطان سرویکس
  • زهرا توفیقی، حمیدرضا محمدی، محمد شکرزاده، محمدحسین قهرمانی، سجاد نوری، عمران حبیبی صفحات 32-40
    سابقه و هدف
    سرطان سینه شایع ترین نوع سرطان بین خانم ها می باشد و هر سال حدود یک میلیون نفر به این بیماری مبتلا می شوند. محققین در جستجو ترکیبات ضد سرطان از منابع طبیعی می باشند. مطالعه حاضر به بررسی اثر سایتوتوکسیک عصاره گل زعفران خزری بر رده های سلول سرطان سینه و نرمال، تعیین مقدار فنول و فلاونوئید تام عصاره می پردازد.
    مواد و روش ها
    گل های زعفران خزری، در پائیز 93 از ارتفاعات جنگلی شهرستان نکا استان مازندران جمع آوری شد. پس از خشک و خرد شدن، عصاره گیری به روش ماسراسیون و با حلال متانول 80 درصد طی 48 ساعت با 3 مرتبه تکرار صورت گرفت. عصاره جمع آوری و تحت خلا و حرارت کم تغلیظ شد. اثر سایتوتوکسیک عصاره حاصل روی رده های سلول سرطان سینه MCF7، 4T1 وSKBR3 و سلول نرمال فیبروبلاست موش سوئیسی (NIH/3T3) مورد بررسی و با استفاده از روش MTT و Tripan blue فاکتور IC50 اندازه گیری شد (بر هر رده سلولی، غلظت های 1، 50، 100، 500 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره آزمایش گردید).
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد عصاره گل زعفران خزری اثر سایتوتوکسیک قابل توجهی نداشته است. از طرف دیگر مقدار فنول تام (35/4 ± 25/238 میلی گرم گالیک اسید بر گرم عصاره خشک) و مقدار فلاونوئید تام (24/6± 41/85 میلی گرم کوئرستین بر گرم عصاره خشک) گل زعفران خزری قابل توجه می باشد.
    استنتاج: ترکیبات موثر موجود در این عصاره، فاقد خاصیت سایتوتوکسیک موثر می باشند و پیشنهاد می گردد در مطالعات بعد با توجه به پروفایل ترکیبات فنولیک و فلاونوئیدی آن، بررسی های بیش تری روی خاصیت پیشگیری کننده و محافظتی عصاره گل زعفران خزری در برابر سرطان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: زعفران خزری، سمیت سلولی، MTT، تریپان بلو، سرطان سینه، فنول تام
  • علیشا اکیا، رویا چگنه لرستانی، اعظم الهی، یزدان حمزوی صفحات 41-51
    سابقه و هدف
    مقاومت کینولونی وابسته به پلاسمید در توسعه مقاومت به کینولون ها در باکتری ها نقش مهمی دارد. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی ژن های PMQR در جدایه های اشرشیا کلی مولد بتالاکتامازهای طیف گسترده (ESBL) بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 240 نمونه اشرشیا کلی جدا شده از نمونه ادرار بیماران در کرمانشاه انجام شد. تست تعیین حساسیت نسبت به آنتی بیوتیک های منتخب به روش دیسک دیفیوژن و میکرودایلوشن براث انجام گرفت. جدایه های تولید کننده ESBL با استفاده از آزمون دیسک ترکیبی شناسایی شدند. ژن های qnrA، qnrB، qnrS، aac (6'')-Ib و qepA با PCR تشخیص داده شد. تمام محصولات PCR برای ژن aac(6 )-Ib جهت تشخیص واریانت aac(6 )-Ib-cr با آنزیم BtsCI هضم شدند. داده ها توسط روش های آماری تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 66 جدایه مولد ESBL، 45 (1/68 درصد) جدایه به سیپروفلوکساسین و لووفلوکساسین و 56 (8/84 درصد) جدایه به نالیدیکسیک اسید مقاوم بودند. ژن های qnrA، qnrB، qnrS و qepA به ترتیب در7/28 درصد، 9/40 درصد ، 5/4 درصد و 3 درصد از جدایه ها یافت شدند. ژن aac (6 )-Ib در 1/65 درصد از جدایه ها یافت شد که از این ها 4/88 درصد از نوع واریانت aac(6 )-Ib-cr بودند.
    استنتاج: نتایج بیانگر شیوع بالای ژن های PMQR در جدایه های E.coli مولد ESBL در کرمانشاه است. بین مقاومت به بتالاکتام ها و کینولون ها همبستگی مشاهده شد که می تواند بیانگر انتقال مشترک ژن های کینولونی به وسیله پلاسمیدهای حامل ESBL باشد. در نتیجه شناسایی سویه های E.coli مولد ESBL می تواند نشانگر مقاومت بالا به کینولون ها باشد. بنابراین پیش از استفاده کینولون ها آزمایش غربالگری ESBL پیشنهاد می شود تا از افزایش مقاومت به این دسته دارویی جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: اشرشیا کلی، کینولون ها، ژن های مقاومت وابسته به پلاسمید
  • فرهنگ بابامحمودی، سمانه کمال آبادی فراهانی، داریوش رمضانی، نعمت الله آهنگر صفحات 52-61
    سابقه و هدف
    هدف از انجام تحقیق حاضر، برای نخستین بار در استان مازندران، تعیین ژنوتیپ و فنوتیپ آنزیم N- استیل ترانسفراز-2 در افراد مبتلا به سل استان مازندران و ارزیابی رابطه بین فنوتیپ های استیله کننده و آسیب کبدی ناشی مصرف از داروهای ضد سل می باشد.
    مواد و روش ها
    65 بیمار غیر خویشاوند (47 مرد و 18 زن) مبتلا به سل در این مطالعه وارد شدند. در بررسی تعیین الل های NAT2 از روش PCR-RFLP استفاده شد. هم چنین بیماران مبتلا به سل در طی درمان با داروهای ضد سل از نظر بروز آسیب کبدی بررسی شده و ارتباط بین فنوتیپ های NAT2 و داروهای ضدسل القا کننده آسیب کبدی ارزیابی شد.
    یافته ها
    توالی فنوتیپ استیله کننده آهسته، متوسط و سریع در بیماران مبتلا به سل به ترتیب 34، 60 و 6 درصد به دست آمد. آسیب کبدی در 64/13 درصد استیله کننده های آهسته و 56/2 درصد استیله کننده های متوسط دیده شد و به طور قابل ملاحظه ای در هیچ یک از افراد دارای فنوتیپ استیله کننده سریع دیده نشد. بر اساس آزمون کای مربع، تفاوت آماری معنی داری بین افراد دارای فنوتیپ های مختلف از نظر ابتلا به آسیب کبدی مشاهده نشد (1086/0=P).
    استنتاج: به طورکلی، نتایج حاصل از این مطالعه در بیماران مبتلا به سل، می تواند در تنظیم دوزاژ داروها، کاهش عوارض جانبی داروهای ضدسل به خصوص آسیب کبدی و در نهایت بهبودی و کامل شدن روند درمان در این بیماری مثمرثمر واقع شود.
    کلیدواژگان: توبرکولوزیس، آسیب کبدی، داروهای ضد سل، NAT2، پلی مرفیسم
  • محمد صادق خاکشور، جمیله پازوکی صفحات 62-73
    سابقه و هدف
    کیتین یکی از اجزای اصلی اسکلت خارجی سخت پوستان می باشد. کیتوزان با حذف گروه های استیل از روی مولکول کیتین حاصل می شود. وزن مولکولی و درصد داستیله نقش تعیین کننده ای در خواص زیستی کیتین، کیتوزان و مشتقات آن ها دارد. تا کنون مشتقات مختلفی از کیتین و کیتوزان به دست آمده است. با این تفاسیر هدف این مطالعه تهیه مشتقات کیتوالیگومری از کیتین و کیتوزان دست آمده از پوسته میگوی سفید سر تیز (Metapenaeus affinis ) و مقایسه خواص ضد باکتری آن ها می باشد.
    مواد و روش ها
    با بررسی سطوح مختلف فاکتورهای مختلف، بهترین حالت برای استخراج کیتین و کیتوزان از پوسته ی میگوی سفید سرتیز استفاده شد. الیگومرهای N- استیل کیتو الیگوساکارید و کیتوالیگوساکارید به ترتیب با هیدرولیز شیمیایی کیتین و کیتوزان تهیه شدند. خواص ضد میکروبی 4 پلیمر به دست آمده روی چهار سویه ی باکتریایی با تاکید بر وزن مولکولی و درصد داستیله مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    مقدار خاکستر، رطوبت، پروتئین و وزن مولکولی کیتین بیش تر از کیتوزان محاسبه شد. اما درصد داستیله کیتوزان خیلی بیش تر از کیتین بود. بیش ترین کم ترین فعالیت ضد باکتری به ترتیب مربوط به کیتو الیگومرها و کیتین بود. کیتین تا حدودی و کیتوزان روی اکثر سویه ها خاصیت باکتریوستاتیک از خود نشان دادند. اما الیگومرهای N- استیل کیتو الیگوساکارید و کیتوالیگوساکارید روی اکثر سویه ها فعالیت باکتریسیدال داشتند.
    استنتاج: نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که با دستکاری در مراحل استخراج (حذف ترکیبات معدنی و پروتئینی)، می توان مشتقاتی با خلوص بالاتر تهیه نمود. از آن جایی که خواص ضد میکروبی ارتباط مستقیمی با کاهش وزن مولکولی و افزایش درصد داستیله دارد، کیتوالیگومرها خواص ضد میکروبی بیش تری از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: سخت پوستان، الیگوکیتوزان، فعالیت زیستی، وزن مولکولی، داستیله
  • پژمان مرادی، کیومرث امینی صفحات 74-85
    سابقه و هدف
    گیاهان دارویی به دلیل نداشتن عوارض داروهای شیمیایی، امروزه در جهان مورد توجه است. گیاه گزنه دو پایه Urtica dioica L دارای خاصیت درمانی در معالجه بیماری های مزمن می باشد. این مطالعه به منظور تعیین خاصیت درمانی در شرایط برون تنی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پس از جمع آوری قسمت های مختلف گیاه گزنه به روش ماسیراسیون و پرکولاسیون، عصاره ها تهیه شد. اثرات ضد باکتریایی این گیاه با استفاده از روش دیسک دیفیوژن (کربی-بائر) انجام و مقایسه گردید. تعیین MIC و MBC با استفاده از روش رقت لوله ای (ماکرودایلوشن) با باکتری های (PTCC 1294) Listeria Monocytogenes وStaphylococcus aureus (ATCC 25923) و Proteus vulgaris (Atcc 13315) وKellebsiella pneumoniae (PTCC 1053) و مخمر Candida albicans (ATCC 10231) مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی اجزای اصلی موجود در عصاره اندام های مختلف گیاه به وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف (GC) انجام شد. ترکیب های شناسایی شده در اسانس شامل 20 نوع بوده که مهم ترین آن ها شامل 5 ترکیب (21/25 درصد) Neophytadiene و (15/8 درصد)Phtaleic acid و (37/7 درصد)phtaleate Dibutyl و (32/6 درصد)maleate Bis(2-ethyl hexyl) و (62/7 درصد)1،2 - benzenedi carboxylic acid می باشد که مقدار این ترکیبات در برگ نسبت به سایر اندام ها دارای بیش ترین مقدار بوده است.
    یافته ها
    عصاره های آبی بخش های مختلف گیاه نسبت به عصاره های الکلی دارای بیش ترین اثر ضد باکتریایی بوده است. با توجه به این که عصاره آبی اندام های برگ و ریشه در رقت mg/ml 5/0 بهترین اثر آنتی باکتریایی را داشته اند. عصاره آبی برگ گزنه در رقت های مختلف اثر ضد قارچی مناسب تری بر روی قارچ Candida albicans از خود نشان داد.
    استنتاج: با توجه به آزمایشات انجام شده، گیاه گزنه دو پایه Urtica dioica دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی می باشد و از این حیث می تواند علیه طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها اثر داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیسک دیفیوژن، کروماتوگرافی گازی، گزنه دو پایه (Urtica dioica L)، گیاهان دارویی، ماسیراسیون
  • سیاوش عابدی، قاسم جان بابایی، محمود موسی زاده، معصومه رشیدی آلاشتی، رضا علیزاده نوایی، اکبر هدایتی زاده عمران صفحات 86-93
    سابقه و هدف
    سرطان ریه یکی از مشکلات بهداشت عمومی در سراسر جهان می باشد. توصیف ویژگی های اپیدمیولوژیکی مبتلایان می تواند نقش ارزنده ای در زمینه سازی برای طراحی مطالعات تحلیلی ایفا نماید. لذا مطالعه حاضر با هدف همه گیرشناسی مبتلایان به سرطان ریه مراجعه کننده به کلینیک طوبی و بیمارستان امام ساری طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی بوده است. حجم نمونه شامل 229 نفر بیمار مبتلا به سرطان ریه می باشد که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها جهت آنالیز وارد نرم افزار SPSS ver. 22 گردید. از آزمون های توصیفی و تحلیلی برای آنالیز استفاده شد.
    یافته ها
    از 229 بیمار، 2/74درصد مرد بوده اند. میانگین سن مردان برابر 6/12±4/63 سال و میانگین سن زنان برابر 01/12±6/64 سال بوده است. این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبوده است(534/0=P). بیش تر نمونه ها (6/78 درصد از رده کارسینوم ریه غیر سلول کوچک و روش تشخیص 9/88 درصد بیماران بیوپسی بوده است. همچنین لب فوقانی ریه راست (3/22 درصد) و لب فوقانی ریه چپ (8/18 درصد) به ترتیب بیش ترین محل درگیری را تشکیل داده اند. مرحله بندی 1/85 درصد بیماران IV و نوع درمان اکثریت بیماران (57 درصد) شیمی درمانی بوده است.
    استنتاج: این مطالعه نشان داد که بیش تر مبتلایان به سرطان ریه را مردان تشکیل داده اند و میانگین سن مبتلایان زن اندکی بیش تر از مردان بوده است. هم چنین اکثریت مبتلایان از رده کارسینوم ریه غیرسلول کوچک بوده اند. لازم به ذکر است که اکثریت بیماران در زمان تشخیص در مرحله(Stage) بالا قرار داشتند که حاکی از تشخیص بیماری در مرحله پیشرفته و متاستاز بیماری است.
    کلیدواژگان: سرطان، سرطان ریه، همه گیرشناسی
  • محمد کاظم فخری، عادله بهار، فاطمه امینی صفحات 94-104
    سابقه و هدف
    ذهن آگاهی به معنی توجه کردن ویژه، هدفمند، در زمان کنونی و خالی از پیش داوری و قضاوت است. دیابت شیرین، بیماری مزمنی است که باعث عوارض و ناتوانی های گوناگون ماندگار می شود. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی ذهن آگاهی بر شادکامی و کاهش قند خون بیماران مبتلا به دیابت بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه مورد شاهدی حاضر به شیوه پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل روی 50 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 درکلینیک غدد طوبی شهرستان ساری انجام شد. برنامه آموزشی شامل 10 جلسه هفتگی بوده است. میزان شادکامی شرکت کننده ها با استفاده از پرسش نامه شادکامی آکسفورد بررسی شد. سطوح هموگلوبین گلیکوزیله قبل و انتهای مداخله اندازه گیری وثبت شد.
    یافته ها
    شادکامی گروه آزمایش در پس‏آزمون (40 /8 ±60 /62) نسبت به پیش‏آزمون(16/7 ± 08/46 ) افزایش معنی داری داشته است (240/0 =r ،002/0 =p). اما میانگین نمرات گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشته است (708/0 =p). میانگین قند خون‏ گروه آزمایش کاهش معنی‏داری داشته است (126/0 =r ،000/0 =p) ولی میانگین قند خون (510/0 =p) و سطح هموگلوبین گلیکوزیله گروه کنترل تغییر معناداری نداشته اما میانگین آن در گروه آزمایش (20/1 ±52/6 ) نسبت به مرحله پیش آزمون (26/1±57 /7)به طورمعناداری کاهش یافت (104/0 =r ،005/0 =p).
    استنتاج: بهبود میانگین نمره شادکامی در اثر آموزش های ذهن آگاهی به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شادکامی، قند خون، دیابت
  • نسرین گودرزی، فرحناز محمدی شاهبلاغی، ابوالفضل رهگوی، اکبر بیگلریان صفحات 105-116
    سابقه و هدف
    افزایش شیوع بیماری دمانس از جمله پیامد های دوران سالمندی است، مراقبت از این بیماران با توجه به ماهیت بیماری و وابستگی بالا منجر به مشکلات روانی مراقبان می گردد، وجود بیماری منجر به اختلال در عملکرد خانواده می گردد، از اینروسنجش عملکرد خانواده ابزار پیش بینی کننده مناسبی برای سلامت روان خانواده می باشد. ارزیابی میزان افسردگی مراقبین سالمندان مبتلا به دمانس و ارتباط آن با عملکرد خانواده هدف پژوهش حاضر بود.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه همبستگی، 150 نفر از مراقبین خانوادگی سالمندان دمانس مراجعه کننده به انجمن آلزایمرایران از طریق نمونه گیری در دسترس در سال 95-1394 انتخاب و پرسشنامه افسردگی بکII و عملکرد خانواده مک مستر را تکمیل کردند.داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و رگرسیون خطی چند متغیره گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    حدود22%، 21.3%و14.7% از مراقبین خانوادگی بیماران مبتلا به دمانس به ترتیب دارای افسردگی خفیف، متوسط و شدید بودند. عملکرد خانواده در همه ابعاد بجز حل مسئله دارای اختلال بوده و بین همه خرده مقیاس های عملکرد خانواده با افسردگی مراقبین رابطه منفی و معنی دار (0.001 P<) وجود داشت، نتایج نشان داد ابعاد نقش ها، کنترل رفتار، همراهی عاطفی، وضعیت اقتصادی و وضعیت سلامت قادر به پیش بینی واریانس افسردگی مراقبین بودند.
    استنتاج: با توجه به شیوع علائم افسردگی در مراقبین خانوادگی بیماران دمانس وارتباط عملکرد خانواده با افسردگی آنان، بررسی ابعاد عملکرد خانواده می تواند بعنوان یکی از شاخص های مهم خانواده درمانی و آموزش خانواده ها باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، افسردگی، مراقب خانوادگی، دمانس
  • فاطمه غلامی پور، اسحق رحیمیان بوگر، سیاوش طالع پسند صفحات 117-129
    سابقه و هدف
    زمینه خانوادگی در بروز صفات ناسالم شخصیت از جمله خودشیفتگی بیمارگونه موثر است. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی خودشیفتگی بیمارگونه با توجه به نظام خانواده و نقش واسطه ای خودبزرگ بینی کاذب و کمال گرایی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 477 دانش آموز دختر مقطع دبیرستانی شهر قم در سال تحصیلی 95-1394 به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های به دست آمده با استفاده از مقیاس محیط پویای خانواده (FDES)، مقیاس تجدید خاطرات کودکی (CRS)، مقیاس خودبزرگ بینی کاذب (NIS)، پرسشنامه کمال گرایی بالینی (CPQ) و مقیاس خودشیفتگی نهان بیمارگونه (MCNS) به کمک مدل یابی معادله ساختاری با استفاده از نرم افزار LISREL- 53/8 تجزیه و تحلیل شدند. به علاوه، آمارتوصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شاخص های برازندگی مدل نهایی نشان دهنده برازش مطلوب مدل با داده های مشاهده بودند (066/RMSEA=،98/0GFI=، 98/0IFI=، 60/18x2=، 05/0>P-value). طبق یافته های به دست آمده، مدل فرضی اولیه این مطالعه و تمامی مسیرهای مفروض دارای ضریب مسیر معنی دار بود (05/0>P). اگرچه ضرایب مسیر بین متغیرهای پژوهش در مدل معنادار بود، اما مسیرمستقیم و غیرمستقیم با میانجی خودبزرگ بینی کاذب از نظام خانواده به خودشیفتگی بیمارگونه دارای بالاترین مقدار ضریب مسیر بود (به ترتیب، 63/.=β و 65/0=β و 05/0>P).
    استنتاج: نظام خانواده به طورمستقیم و غیرمستقیم از طریق تقویت خودبزرگ بینی کاذب و کمال گرایی منفی در بروز خودشیفتگی بیمارگونه موثر است. در پیشگیری از بروز خودشیفتگی بیمارگونه مداخله در وضعیت خانوادگی و صفات ناسالم شخصیتی برگرفته از خانواده اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، کمال گرایی، خودبزرگ بینی، خانواده
  • فرهنگ بابامحمودی، محسن اعرابی، محمدرضا مهدوی، محمود موسی زاده، محمدرضا حق شناس، احمد ابراهیم نژاد، الهه زارعی مته کلایی، هدیه قلیان، لیلا دلاوریان، آزاده مجرلو، تکتم سادات والد ساروی، فاطمه آهنگرکانی صفحات 130-139
    سابقه و هدف
    آنفولانزای H1N1، بیماری همه گیری است که در هنگام بروز پاندمی کل جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این مطالعه بررسی سطح آگاهی پزشکان خانواده شهری شاغل در استان مازندران در مورد بیماری آنفولانزای H1N1 بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی ،373 پزشک خانواده شهری مورد پرسشگری واقع شدند. پرسشنامه ای استاندارد در حیطه های اپیدمیولوژی (7 سوال)، درمان (5 سوال)، ویروس شناسی و تشخیص (5 سوال)، علائم بالینی (6سوال) و پیشگیری (4 سوال) در مورد بیماری آنفولانزای H1N1 توسط آن ها تکمیل شد. در نهایت پس از اتمام مرحله جمع آوری اطلاعات و کدگذاری متغیرهای کیفی کلیه متغیرها و پاسخ ها وارد صفحه نرم افزار SPSS (V. 18.0، III Chicago Inc.) شده و با استفاده ار آزمون های آماری توصیفی (Descriptive)، t-test، Chi square ، Fishers exact test و...آنالیز شدند
    یافته ها
    از تعداد کل 373 نفر شرکت کننده در مطالعه 5/47 درصد زن و 5/52 درصد مرد بودند. تحلیل داده ها نشان داد که از این تعداد افراد ، 8/0 درصد سطح آگاهی ضعیف، 3/11 درصد سطح آگاهی متوسط، 3/60 درصد سطح آگاهی خوب و 6/27 درصد سطح آگاهی عالی در زمینه بیماری آنفلوآنزا داشتند. هم چنین میانگین نمره افراد نمونه از زیرمقیاس های پرسشنامه سطح آگاهی آنفلوآنزا در زمینه های اپیدمیولوژی، ویروس شناسی و تشخیص، علائم بالینی، پیشگیری و درمان به ترتیب 30/4، 38/3، 59/4، 79/2، 67/3 بوده است. میانگین نمره سطح آگاهی زنان در حیطه اپیدمیولوژی و درمان بالاتر از مردان بود .علاوه بر این نتایج حاکی از ارتباط مستقیم سابقه فعالیت با حیطه های ویروس شناسی و تشخیص، علائم بالینی، پیشگیری و درمان و رابطه معکوس با حیطه اپیدمیولوژی داشت.
    استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که سطح آگاهی پزشکان خانواده شهری در استان مازندران در حد نسبتا بالا بوده است اما لزوم شرکت در برنامه های آموزش مداوم جهت افزایش سطح آگاهی و به روز کردن اطلاعات ضروری است.
    کلیدواژگان: سطح آگاهی، آنفولانزای H1N1، پزشکان خانواده
  • حسین کمانی، ادریس بذرافشان، سید داود اشرفی، فاطمه سنچولی صفحات 140-154
    سابقه و هدف
    آنتی بیوتیک ها غیر قابل تجزیه بیولوژیکی می باشند و نمی توانند به طور موثر بوسیله تصفیه متداول فاضلاب حذف شوند. و به دلیل اثرات سوء مختلف به یکی از نگرانی های مهم بشری تبدیل شده اند که از آن جمله می توان به اریترومایسین و مترونیدازول اشاره نمود. هدف از این مطالعه بررسی کارایی نانو ذره دی اکسید تیتانیوم درحذف آنتی بیوتیک اریترومایسین و مترونیدازول بر اساس طراحی به روش سطح- پاسخ می باشد.
    مواد و روش ها
    اثر متغیرهای مستقل از جمله pH محلول، دوز نانو ذرات ، زمان تماس و غلظت اولیه اریترومایسین و مترونیدازول بر عملکرد پاسخ(راندمان حذف اریترومایسین و مترونیدازول) با روش سطح پاسخ بر مبنای طراحی باکس بنکن (Box- Behnken) مورد ارزیابی قرار گرفت. از آنالیز واریانس (ANOVA) ،به عنوان روش آماری آنالیز پاسخ ها استفاده شد. تمامی آزمایش ها در حضور فرکانس امواج صوتی 35 کیلو هرتز انجام گردید.
    یافته ها
    شرایط بهینه حذف براساس آنالیز واریانس و مدل مناسب به دست آمده برای متغیرهای pH، دوز نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم، زمان تماس و غلظت اولیه آنتی بیوتیک برای اریترومایسین و مترونیدازول به ترتیب در حدود 3،g/l4/0 min8/89 ،mg/l 50 و 3، g/l4/0،min5/85 ،mg/l 50 حاصل شد.تحت این شرایط راندمان حذف COD اریترومایسین 5/98درصد و مترونیدازول 4/99 درصد به دست آمد.
    استنتاج: نتایج حاصل از آنالیز داده ها نشان داد که فرآیند سونوکاتالیستی در حضور نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم سبب تسریع میزان حذف COD اریترومایسین و مترونیدازول می شود.
    کلیدواژگان: روش طراحی سطح، پاسخ، فرایند سونونانوکاتالیستی، نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم، آنتی بیوتیک اریترومایسین، آنتی بیوتیک مترونیدازول
  • حسین ساسانی، ناصر مهردادی، بهنوش امین زاده، افشین تکدستان صفحات 155-165
    سابقه و هدف
    برکه های تثبیت یکی از فرآیندهای متداول تصفیه فاضلاب به ویژه در مناطق گرمسیر می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر تعداد بافل ها و سطح رشد چسبیده در بهبود بازدهی این فرآیند در حذف کلی فرم ها بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در مقایس پایلوت و در مجاورت تصفیه خانه فاضلاب شهر اهواز انجام شد. پایلوت این تحقیق از یک سیستم شاهد و سه سیستم دیگر تشکیل شد. در سیستم شاهد دو برکه به صورت سری به هم متصل شدند. چیدمان و ابعاد سه سیستم دیگر مشابه سیستم شاهد بود با این تفاوت که برکه های سایر سیستم ها به بافل و مدیای با بستر ثابت مجهز شدند. در مدت چهار ماه قابلیت سیستم ها در حذف کلی فرم ها در زمان ماندهای مختلف ارزیابی و ثابت مرگ باکتری ها در هر برکه تعیین شد.
    یافته ها
    در مدت نمونه برداری با میانگین زمان ماند 7/8 روز، بازده حذف کلی فرم ها در سیستم شاهد به طور میانگین 69 درصد و در سیستم های دو، سه و چهار بافل به ترتیب 80، 84 و 86 درصد تعیین گردید. میانگین ثابت مرگ باکتری ها در برکه اول سیستم شاهد 11/0 بر روز و با افزایش تعداد بافل ها و بسته های مدیا به دو، سه و چهار به ترتیب 16/0، 17/0، 18/0 بر روز به دست آمد. به علاوه این ثابت در برکه دوم بیش تر از برکه اول به دست آمد.
    استنتاج: استفاده از بافل و مدیای با بستر ثابت بازده کلی حذف کلی فرم ها را بهبود داد . اثر سیستم دو و سه بافل در حذف کلی فرم ها نسبت به سیستم شاهد قابل توجه و در قیاس با سیستم چهار بافل، از نظر اقتصادی موجه تر بود.
    کلیدواژگان: برکه های تثبیت، رشد چسبیده، بافل، کلی فرم ها
  • حسین راعی شکتایی، سعید متصدی زرندی، محمدعلی ززولی، جمشید یزدانی چراتی، فاطمه حسین زاده، محسن دولتی صفحات 166-179
    سابقه و هدف
    ذرات معلق از آلاینده ای اصلی موجود در سیستم حمل و نقل زیرزمینی می باشند که افزایش غلظت آن ها باعث ایجاد پیامدهای بهداشتی متعددی بر سلامت مسافران و کارگران مترو می گردد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی غلظت ذرات معلق با قطر آئرودینامیکی کم تر از 10 میکرون در سیستم حمل و نقل متروی تهران در سال 90 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه غلظت ذرات معلق در یکی از ماه های پاییز 1390 در 18 ایستگاه روزمینی و خط 1 و 4 ایستگاه زیرزمینی اندازه گیری شد. نمونه برداری در سه بازه زمانی صبح، ظهر، عصر و در مکان های ابتدا، میان و انتهای سکو و در قسمت تیکت هال به عمل آمد. از یک دستگاه پرتابل قرائت مستقیم HAZDUSTEPAM5000 با دبی 4 لیتر بر دقیقه برای اندازه گیری استفاده شد. تاثیر متغیرهای عمق ایستگاه، جمعیت مسافری ایستگاه و تعداد قطار بر میزان انتشار غلظت 10PM مورد آنالیز و بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میانگین غلظت 10PM در ایستگاه های زیرزمینی و روزمینی به ترتیب 64/33±23/17 و 60/21±41/14 میکروگرم بر مترمکعب بود. در بین ساعات نمونه برداری، غلظت 10PM در زمان ظهر با مقدار 04/32±25/8 میکروگرم بر مترمکعب بیش تر بود. در بین مکان های نمونه برداری غلظت 10PM در قسمت ابتدای سکو و تیکت هال ایستگاه با مقدار به ترتیب 91/39±82/12 و 8/29±28/3 میکروگرم بر مترمکعب بیش تر بود.
    استنتاج: غلظت 10PM در تمامی موارد اندازه گیری پایین تر از استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا و سازمان حفاظت محیط زیست ایران بود.
    کلیدواژگان: ذرات معلق، سیستم حمل و نقل، مترو، سلامت
  • معصومه عباسی شوازی، محمدحسین باقیانی مقدم، حسن رضایی پندری، مشرفه چالشگر، محمدعلی مروتی شریف آباد صفحات 180-192
    سابقه و هدف
    استنشاق یکی از مهم ترین راه های مواجهه با آلاینده های شغلی است که می تواند سبب بروز عوارض حاد و مزمن تنفسی در کارگران شود. این مطالعه با هدف تعیین پیش بینی کننده های استفاده از ماسک های حفاظتی تنفسی در کارگران بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی،120 نفر از کارگران شرکت های چینی بهداشتی شهر یزد که در معرض گرد و غبار سیلیس قرار داشتند به روش خوشه ایاز بین 4 شرکت انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای خودایفا بود که طی یک مطالعه اکتشافی طراحی و روایی و پایایی آن تایید شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی و آنالیز رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    کارگران مورد بررسی، 19 روز از ماه گذشته را از ماسک استفاده نموده و قصد داشتند 22 روز از ماه آینده از ماسک استفاده کنند. قصد استفاده از ماسک، قوی ترین ارتباط را با رفتار داشت. در مجموع 8/20 درصد از تغییرات در واریانس رفتار توسط سه متغیر نگرش، هنجارهای انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده تبیین گردید که در این میان هنجارهای انتزاعی قوی ترین پیش بینی کننده معنی دار رفتار بود.
    استنتاج: نتایج این مطالعه اهمیت سازه هنجارهای انتزاعی را در استفاده از ماسک های حفاظتی تنفسی در کارگران نشان داد. ضمنا با توجه به شناسایی نسبتا مطلوب پیش گویی کننده های استفاده از ماسک های حفاظتی تنفسی توسط تئوری رفتار برنامه ریزی شده، کاربرد آن در پیش بینی رفتارهای مرتبط با ایمنی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ماسک حفاظتی تنفسی، کارگران، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • فاطمه مقوم، منصوره نصیریان، حسن زارعی محمود آباد صفحات 193-197
    سابقه و هدف
    بازی از ضروریات زندگی کودکان است. به همان راحتی که بزرگسالان احساساتشان را با کلمات بیان می کنند ،کودکان نیز از طریق بازی افکار شان را بازگو می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش بازی درمانی مبتنی بر روابط والد کودک، بر میزان استرس، اضطراب و افسردگی مادران با کودک دارای معلولیت ذهنی خفیف می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 30 نفر از مادران دارای فرزند با معلولیت ذهنی خفیف، به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه پرسش نامه اضطراب داس را تکمیل کردند. افراد گروه آزمایش، تحت درمان «بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک » به صورت گروهی طی 8 جلسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    پس از تجزیه و تحلیل توسط آزمون کواریانس نشان داده شد، درمان مبتنی بر روابط والد-کودک سبب کاهش معنی داری در میزان استرس، اضطراب و افسردگی مادران دارای کودک معلول ذهنی شده است (05/0> P).
    استنتاج: بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک سبب کاهش میزان اضطراب، استرس و افسردگی مادران با کودکان دارای معلولیت ذهنی و جسمی می شود.
    کلیدواژگان: معلول ذهنی خفیف، بازی درمانی مبتنی بر روابط والد کودک، اضطراب، افسردگی، استرس
  • رحیم علیدادی، عظیم آل کثیر، مهدی بیژن زاده صفحات 198-212
    سابقه و هدف
    آسم یک بیماری التهابی مزمن راه های هوایی است که به دلیل افزایش حساسیت به آلرژن های محیطی ایجاد می شود. علائم آسم شامل تنگی نفس، افزایش واکنش راه های هوایی، خس خس و سرفه می باشد که می تواند به شکل یک بیماری خفیف تا شدید و متناوب تا مزمن متفاوت باشد. به دلیل میانکنش بین فاکتورهای ژنتیکی و محیطی در ایجاد آسم، این بیماری به عنوان یک بیماری مولتی فاکتوریال شناخته می شود. شناسایی عوامل ژنتیکی و محیطی درگیر در ایجاد آسم آلرژیک باعث تسهیل در پیشگیری، تشخیص و درمان آن می شود. هدف ما در این مقاله مروری، بررسی عوامل ژنتیکی و محیطی مرتبط با افزایش ریسک ابتلا به بیماری آسم می باشد.
    مواد و روش ها
    برای دسترسی به مقالات، از منابع Scopus، Pubmed، Google scholar و مقالات معتبر چاپ شده در ژورنال های علمی- پژوهشی ایرانی و منتشر شده در پایگاه هایSID(Scientific Information Database)، Magiran و Irandoc از سال 1990 تا 2016 استفاده کردیم. برای جستجو در این منابع، کلیدواژه هایی نظیر آسم، آتوپی، فاکتورهای ژنتیکی، پلی مورفیسم، فاکتورهای محیطی و میانکنش ژن- محیط مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی مقالات نشان داد که بیماری آسم یک بیماری مولتی فاکتوریال است که مجموعه ای از عوامل محیطی و ژنتیکی مختلف و هم چنین میانکنش این عوامل در بروز و پیشرفت آن نقش دارند. برای هرکدام از این عوامل نمی توان نقشی کاملا مطلقی در بروز آسم در نظر گرفت بلکه مجموعه ای از این عوامل مانند ژن های تاثیرگذار بر مسیرهای التهابی، بازسازی مسیرهای هوایی و فاکتورهای محیطی می توانند به عنوان فاکتورهای خطر در نظر گرفته شوند.
    استنتاج: آسم یک بیماری کمپلکس و مولتی فاکتوریال می باشد و میانکنش چندین فاکتور ژنتیکی و محیطی در بروز تظاهرات بالینی آن دخیل می باشند. گام اصلی در تعیین عوامل ژنتیکی این بیماری، شناسایی مناطق کروموزومی و ژن های کاندید مرتبط با آن می باشد.
    کلیدواژگان: آسم، فاکتورهای ژنتیکی، فاکتورهای محیطی، آتوپی
  • فرزاد متولی حقی، روح الله دهقانی صفحات 213-226
    سابقه و هدف
    کژدم ها به خاطر ساختار مرفولوژیک، در ایران از گذشته های دور اهمیت زیادی داشته اند که علت آن فراوانی کژدم و نیش زهری آن می باشد. در ایران در 50 سال اخیر، کژدم ها از جنبه های مختلف زیستی و زهر شناسی مطالعه شده اند. تشخیص گونه ای این جانوران نسبت به جنبه های دیگر بیش تر مورد توجه بوده است. هدف این مطالعه ارائه آخرین چک لیست گونه های این جانوران در ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با استفاده از کلمات کلیدی مانند کژدم، گونه، طبقه بندی، ایران و خانواده در سایت های مرتبط با مجلات معتبر در پایگاه های علمی مانند Web of Science، Ovid PubMed ، Systematic Review ، SID، Iran Medex، Scirus، Google Schoolar، و Medline مورد جستجو قرار گرفت. مقالات سال های 1985 تا 2016 با تاکید برفراوانی گونه ای یا فون ایران مورد جستجو قرار گرفت. در مجموع تعداد 150 منبع بررسی شد و 75 منبع با تمرکز بر مطالعات در ایران، انتخاب شد.
    یافته ها
    تاکنون 64 گونه از کژدم ها در ایران گزارش شده است که 86 درصد گونه ها متعلق به خانواده بوتیده، 5/9 درصد همیسکورپیده و 5/4 درصد اسکورپیونیده می باشد. این گونه ها بیش تر در مناطق گرمسیری ایران زندگی می کنند.
    استنتاج: با توجه به افزایش چشمگیر تعداد گونه های کژدم در ایران در 30 سال گذشته، انتظار می رود این روند در آینده هم توسط پژوهشگران ایرانی و خارجی ادامه یابد و تعداد گونه های کژدم در ایران مرتب تجدید نظر شود.
    کلیدواژگان: کژدم، شناسایی، ایران، بوتیده، اسکورپیونیده، همیسکورپیده
  • اصلاحیه: مقایسه ی میزان پرداخت از جیب هزینه کل و سهم داروی بیماران سرطان خون، قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت در ساری
    فرزانه سارخانلو، مجید سعیدی، قاسم جان بابایی، شکوفه نیکفر، کتایون مرتضی سمنانی، پردیس زابلی صفحه 227
    پیرو در خواست نویسنده مسئول مقاله با عنوان : (مقایسه ی میزان پرداخت از جیب هزینه کل و سهم داروی بیماران سرطان خون، قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت در ساری) که در شماره 142 آبان 1395 در دوره26 این نشریه منتشر شده است. آدرس و مشخصات خانم ها دکتر شکوفه نیکفر و دکتر پردیس زابلی اشتباه قید شده است. آدرس اصلاح شده نویسندگان به صورت زیر می باشد:
|
  • Maedeh Hamzeh, Fereshteh Talebpour Amiri, Abbasali Karimpour Malekshah, Saeed Yaghubi Beklar, Seyed Jalal Hosseinimehr Pages 1-11
    Background and
    Purpose
    Cyclophosphamide (CP) is used as an anti-cancer and immunosuppressive agent and it is accompanied with severe cardiotoxicity and anemia. Atorvastatin (ATV) is a widely used medication in hypercholesterolemia that has antioxidant and anti-inflammatory properties at low dose. The aim of this study was to investigate the protective effect of ATV on cyclophosphamide-induced cardiotoxicity and hematotoxicity in rats.
    Materials And Methods
    Thirty two rats were randomly divided into four groups as following: control group that received normal saline; CP group that received CP intraperitonealy single dose (150 mg/kg); the ATV group that were treated through gavage (10 mg/kg) for 10 days; and ATV CP that received ATV five days before and five days after CP treatment. The animals were killed three days after the last treatment.
    Results
    Administration of CP caused heart damage through increased activity of cardiac marker enzymes, such as CK-MB and LDH. Histological evaluation of heart tissue showed interstitial edema, necrosis, hemorrhage, congestion, and vacuole around the nucleus. The number of red and white blood cells, platelets, hemoglobin and hematocrit significantly decreased in the group that received CP. ATV significantly reduced the amount of oxidative stress enzymatic activity and heart tissue damage and preserved blood cell counts induced by CP.
    Conclusion
    These findings prove the protective role of ATV on CP-induced cardiotoxicity and hematotoxicity in mice.
    Keywords: cyclophosphamide, cardiotoxicity, hematoxicity, atorvastatin, antioxidant
  • Shabanali Khodashenas Limoni, Fatemeh Salimi, Mehdi Forouzandeh Moghaddam Pages 12-23
    Background and
    Purpose
    Exosome as drug delivery system is a novel and smart methodology enabling delivery of exosome cargo into specific tissue. This aim could be accessed by manipulation of exosome producer cells for expression of specific transmembrane-anchored ligand on exosomes surface. Accordingly, Lysosomal Associated Membrane Protein (LAMP) is one of the best choices for anchoring and chimerization with any ligand for this propose. In current study we designed a lentiviral vector which carries a chimeric gene for expression of LAMP2-DARPin in exosome to attach to HER2 on cancer cell surfaces.
    Materials And Methods
    RNA was extracted from mouse skeletal muscle, then, cDNA was produced by RT-PCR and CDS of LAMP2b gene was amplified by specific primers. Two restriction sites were introduced between signal and mature peptide sequence by SOEing PCR. This fragment was inserted into pLEX-MCS lentiviral vector and cloned in E.coli. DARPin gene was designed, optimized and synthesized, then cloned between signal and mature peptide. Positive clone was confirmed by colony PCR and DNA sequencing.
    Results
    Electrophoresis of SOEing PCR product showed 1290 bp DNA fragment of LAMP2B CDS. Insertion of LAMP2 in pLEX vector was confirmed by electrophoresis and sequencing. Accordingly, DARPins was synthesized and inserted into pLEX-LAMP vector, electrophoresis and sequencing of purified plasmid from positive clone confirmed the insertion of DARPins into pLEX-LAMP vector.
    Conclusion
    We generated two lentiviral vectors, pLEX-LAMP for expression of any ligands in exosome surface and pLEX-LAMP DARPin for expression of DARPin on exosome surface for HER2 targeting.
    Keywords: exosome, lentiviral vector, DARPins, SOEing PCR, LAMP2b
  • Mohammad Shokrzadeh, Saied Emami, Melika Amirzadeh, Mona Modanloo Pages 24-31
    Background and
    Purpose
    Tumors are one of the most important threats to human life and improving the drugs used in their treatment is always necessary. Isatin is found in many plants and also synthesized through different methods. Many studies have been done on Isatin ring, including the construction of Dibromoisatin derivatives that exhibit anti-cancer effects. The aim of this study was to determine the cytotoxic effects of Dibromoisatin derivatives on cervical and liver cancer cells.
    Materials And Methods
    In this study, 10 Dibromoisatin derivative made at concentrations of 1, 50, 100, 200, and 400 µg/mL were tested against cervical (HeLa) and liver cancer cell lines (HepG2). The cell viability was assessed by MTT assay and the IC50 value was calculated in PRISM software.
    Results
    Comparing the cytotoxic effects of Dibromoisatin derivatives showed that the highest cytotoxic effects in both cell lines was detected in composition No. 9 with IC50 value of HepG2= 1.194 and IC50 value of HeLa= 0.025.
    Conclusion
    These derivatives were more effective against liver cancer cells and some Dibromoisatin derivatives were found to have high toxicity against cancer cells, therefore, they could be of great benefit in improving the drugs used in chemotherapy.
    Keywords: Dibromoisatin, cytotoxicity, liver cancer, cervical cancer
  • Zahra Tofighi, Hamidreza Mohamadi, Mohammad Shokrzadeh, Mohammad Hosein Ghahremani, Sajad Noori, Emran Habibi Pages 32-40
    Background and
    Purpose
    Breast cancer is the most common cancer in woman. About one million new cases are diagnosed every year worldwide. Many researchers are interested in anti-cancer effects of natural products. In this research, cytotoxic effects of Crocus caspius extract against breast cancer and normal cell lines were investigated and total phenols and flavonoids were also determined.
    Materials And Methods
    Flowers of Crocus caspius were collected from Neka in Mazandaran province, Iran, in autumn 2014. The powder of dried flowers were macerated with 80% methanol, three times every 48 hr. The methanol extract was concentrated under reduced pressure. Cell viability was determined using MTT and trypan blue assay was done on breast carcinoma cell lines (MCF7, 4T1, and SKBR3) and Swiss mouse embryo fibroblast (NIH/3T3) as normal cell lines. Various concentrations (1, 50, 100, 500, and 1000 µg/ml) of the extract and positive control were examined for determination of IC50.
    Results
    Crocus caspius extract showed no considerable cytotoxic effects against breast cancer and normal cell lines. Total phenolic and flavonoid contents of the extract were quite high; 238.25±4.35 mg GAE/g and 85.41±6.24 mg quercetin/g of dry extract, respectively.
    Conclusion
    These results indicated non toxicity of Crocus caspius extract. Further studies are needed to investigate the preventive effect of C.caspius extract against cancer according to its total phenolic and flavonoid contents.
    Keywords: Crocus caspius, Cytotoxicity, MTT, trypan blue, breast neoplasms, total phenol
  • Alisha Akya, Roya Chegenelorestani, Azam Elahi, Yazdan Hamzavi Pages 41-51
    Background and
    Purpose
    Plasmid-medicated quinolone resistance (PMQR) genes play an important role in resistance to quinolones. The aim of this study was to determine the frequency of PMQR genes in extended-spectrum β-lactamase-producing (ESBL) Escherichia coli.
    Materials And Methods
    This study was done on 240 isolates of E.­coli from urine samples of patients in Kermanshah, Iran. The susceptibility of isolates to selected antibiotics was tested using disc diffusion and broth microdilution methods. The isolates were screened for ESBL-producing phenotype by combined disc diffusion test. The qnrA, qnrB, qnrS, aac (6­')­-­Ib, and qepA genes were detected by PCR. All PCR products for aac­(6')­-Ib gene were digested by BtsCI for detection of aac­(6')­-Ib-cr variant. Data analysis was done using statistical methods.
    Results
    Of 66 ESBL-producing isolates, 45 (68.1%) were resistant to ciprofloxacin and levofloxacin and 56 (84.8%) were found to be resistant to nalidixic acid. The qnrA, qnrB, qnrS, and qepA genes were detected in 28.7%, 40.9%, 4.5%, and 3% of the isolates, respectively. The aac­(6')­-Ib gene was found in 65.1% of the isolates amongst which 88.4% were aac­(6')­-Ib-cr variant.
    Conclusion
    Our results indicate a high prevalence of PMQR genes in ESBL-producing E.coli isolates in Kermanshah. A correlation was observed between resistance to beta-lactams and quinolones which may indicate the cotransfer of quinolone genes by plasmids carrying the ESBL. As a result, identifying E. coli strains with ESBL may indicate a high resistance to quinolones. So, before using quinolones, the screening test for ESBL is recommended to prevent the increasing resistance to this class of drugs.
    Keywords: Escherichia coli, quinolones, plasmid-medicated resistant genes
  • Farhang Babamahmoodi, Samaneh Kamalabadi Farahani, Dariush Ramezani, Nematollah Ahangar Pages 52-61
    Background and
    Purpose
    The main purpose of this study was determination of different genotypes and phenotypes of N-acetyltransferase 2 gene and its relationship with drug-induced liver injury among patients in Mazandaran province, Iran, which was done for the first time.
    Materials And Methods
    A total of 65 newly diagnosed unrelated pulmonary tuberculosis patients (47 men, 18 women) was enrolled in the study. A combination of polymerase chain reaction -restriction fragment length polymorphism method was used to investigate different allels of N-acetyltransferase-2. The patients were followed for occurrence of antituberculosis induced hepatotoxicity during the course of treatment. Relationship between N-acetyltransferase-2 phenotypes and antituberculosis induced hepatotoxicity was evaluated.
    Results
    Frequency of slow, intermediate and fast acetylator genotypes in patients were 34%, 60% and 6%, respectively. Hepatotoxicity was diagnosed in 13.64% of slow acetylators, in 2.56% of intermediate acetylators and interestingly in none of the fast acetylators. The Chi-Square Test showed no significant difference between different acetylation phenotypes and risk of hepatotoxicity (P = 0.1086).
    Conclusion
    These results could improve treatment profile, prevent from drug-related adverse effects such as hepatotoxicty and lead to better outcomes in tuberculosis patients.
    Keywords: tuberculosis, liver injury, anti-tuberculosis drugs, NAT2, polymorphism
  • Mohammad Sadegh Khakshoor, Jamileh Pazooki Pages 62-73
    Background and
    Purpose
    Chitin is one of the main components of crustaceans’ exoskeleton. Chitosan is produced by deacetylation of chitin. Molecular weight and degree of deacetylation play important roles in biological activity of chitin, chitosan, and their derivatives. So far, various derivatives of chitin and chitosan are obtained. The purpose of this study was to prepare derivatives of chitin and chitosan derived from the shells of shrimp (Metapenaeus affinis) to compare their antibacterial properties.
    Materials And Methods
    By investigating different factors, the best condition was determined for extracting chitin and chitosan from the shell of Metapenaeus affinis. N-acetyl chitooligosaccharides and chitooligosaccharides oligomers were prepared through chemical hydrolysis of chitin and chitosan, respectively. The antimicrobial properties of four polymers obtained were investigated on four bacterial strains and compared with an emphasis on molecular weight and percentage of deacetylation
    Results
    The amounts of ash, moisture, protein, and molecular weight of chitin was found to be more than those of chitosan. But, the degree of deacetylation of chitosan was much higher than that of chitin. The highest and lowest antibacterial activity was seen in chitooligomers and chitin, respectively. Chitin (somewhat) and chitosan showed bacteriostatic properties against most strains. But, the oligomers revealed bactericidal activity against most of the strains.
    Conclusion
    This study showed that a product with higher purity can be obtained by manipulating the extraction method (demineralization and deproteinization). Moreover, antibacterial activity is directly related to reduced molecular weight and increased percentage of deacetylation, so, oligomers showed more antibacterial properties.
    Keywords: Crustaceans, oligochitosans, biological activity, molecular weight, deacetylation
  • Pezhman Moradi, Kumarss Amini Pages 74-85
    Background and
    Purpose
    Medicinal plants have gained much interest in today’s world because they have fewer adverse effects compared to chemical drugs. Urtica dioica L could be used in treatment of some chronic diseases. This study aimed at investigating its treatment properties in vitro.
    Materials And Methods
    Different parts of the plant were collected and the extract was prepared using maceration and percolation. The antibacterial effects of the plant were identified using disk diffusion method. The MIC and MBC values were determined using dilution method against Listeria Monocytogenes (PTCC 1294), Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Proteus vulgaris (ATCC 13315), Kellebsiella pneumoniae (PTCC 1053), and Candida albicans (ATCC 10231). The major components in the extract were identified by Gas Chromatography (GC). The extract consisted of 20 different combinations, including Neophytadiene (21.25%), Phthaleic acid (15.8%), phthalate Dibutyl (37.7%), maleate Bis (2-ethyl hexyl 32.6%), and 1,2 - Benzenedicarboxylic acid (62.7%). The amount of these compounds were higher in leaves.
    Results
    The aqueous extract obtained from different organs of Urtica dioica L was found to have more antibacterial effect (the leaf and root at dilution of 5 mg /ml) compared to those of the alcoholic extract. In different dilutions, it also exhibited more antifungal effect on Candida albicans.
    Conclusion
    According to this study, Urtica dioica has antibacterial and antifungal properties, therefore, it could be used against a broad spectrum of microorganisms.
    Keywords: disk diffusion, gas chromatography, Urtica dioica L, medicinal plants, maceration
  • Siavosh Abedi, Ghasem Janbabaee, Mahmood Moosazadeh, Masoumeh Rashedi Alashti, Reza Alizadeh-Navaei, Akbar Hedayatizadeh-Omran Pages 86-93
    Background and
    Purpose
    Lung cancer is a public health problem worldwide. Identifying the epidemiological characteristics of involved patients can play an important role in designing analytical studies. The aim of this study was to identify the epidemiology of patients with lung cancer attending Tooba clinic and Imam Khomeini Hospital in Sari, Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, a sample size of 229 patients with lung cancer were chosen using census sampling. SPSS V22 was used for data analysis applying descriptive and analytic tests.
    Results
    Of 229 patients, 74.2% were males. The mean ages of male and female patients were 63.4±12.6 and 64.6±12.01, respectively, indicating no significant difference between the two groups (P=0.534). The majority of samples (78.6%) had non-small-cell-lung cancer and the method of diagnosis was biopsy in 88.9%. The most and least common sites of involvement were the upper edge of the right lung (22.3%) and the upper lobe of the left lung (18.8%), respectively. Among the patients, 85.1% were in stage IV and chemotherapy was the main treatment in most of the patients (57%).
    Conclusion
    This study showed that men were more infected with lung cancer. We found that the average age of female patients was slightly more than that of male patients. Most of the patients were diagnosed with non-small cell lung carcinoma. The majority of patients were diagnosed at higher stages that were made at advanced and metastatic stages.
    Keywords: neoplasms, lung neoplasms, epidemiology
  • Mohammad Kazem Fakhri, Adele Bahar, Fatemeh Amini Pages 94-104
    Background and
    Purpose
    Mindfulness is defined as particular targeted attention in present time that is free from prejudice and judgment. Diabetes mellitus is a chronic disease accompanied by different complications and persistent disabilities. The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness on happiness, and level of blood sugar in diabetic patients.
    Materials And Methods
    A pretest-posttest design was used including an intervention group and a control group. The participants were 50 patients with type-2 diabetes attending Touba Endocrine Clinic in Sari, Iran. The training program consisted of 10 weekly sessions. Happiness was investigated in participants using the Oxford Happiness Inventory. The levels of glycosylated hemoglobin was recorded before and after the intervention.
    Results
    There was a significant increase (r= 0.240, P= 0.002) in happiness in posttest (62.60 ± 8.40) compared to that in pretest (46.08 ± 7.16) in the experimental group. But no significant difference was found in the scores of the control group (P= 0.708). The mean blood glucose level showed a significant reduction in case group (r= 0.126, P= 0.000) but it was not significantly different in control group (P= 0.510). The mean glycosylated hemoglobin level in the control group did not change significantly, but it decreased significantly in experimental group (6.52±1.20) compared to pretest (7.57 ± 1.26) (r= 0.104, P= 0.005).
    Conclusion
    In current study, improvement in average of happiness score and the average of blood sugar level occurred due to mindfulness training.
    Keywords: mindfulness, happiness, blood sugar, diabetes
  • Nasrin Goodarzi, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi, Abolfazl Rahgoi, Akbar Biglarian Pages 105-116
    Background and
    Purpose
    Increasing spread of dementia is one the consequences of aging. Due to the nature of the disease and dependence of involved patients, their caregivers might face mental health problems. Hence, evaluating family functioning can be a suitable tool for predicting family’s mental health. This research aimed at investigating the level of depression in caregivers and their relationship with family function.
    Materials And Methods
    In this correlational study, 150 family caregivers of the elderly suffering from dementia were recruited. They were selected from those attending the Iran Alzheimer's Association who met the study inclusion criteria, by sampling in 2015-2016. Depression in caregivers and their family function was measured through the Beck Depression Inventory II and family functioning McMaster. Data was analyzed using Pearson Correlation Coefficient, Analysis of Variance and Stepwise Multiple Linear Regression.
    Results
    In current study about 22%, 21.3%, and 14.7% of the family caregivers had mild, moderate, and severe depression, respectively. Family function was poor in all aspects except for problem solving. Also, there was a significant negative relationship between all subscales of family functioning and depression (P
    Conclusion
    According to the prevalence of depression syndrome in caregivers of patients with dementia and their relation to family functioning with depression, evaluating the dimensions of family functioning as one of the important indicators of Family Therapy and Education can improve such caregivers’ health.
    Keywords: family functioning, depression, family caregiver, dementia
  • Fatemeh Gholamipour, Isaac Rahimian Boogar, Siavash Talepasand Pages 117-129
    Background and
    Purpose
    Family background is effective in incidence of unhealthy personality traits such as pathological narcissism. The aim of this study was to predict pathological narcissism according to family system and the mediating role of narcissistic wounds and perfectionism.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional descriptive study, 477 high school girls in Qom, Iran were selected by convenience sampling in 2015-2016 academic year. Data was obtained by Family Dynamic Environment Scale (FDES), Childhood Recollection Scale (CRS), Narcissistic Injury Scale (NIS), Clinical Perfectionism Questionnaire (CPQ), and Maladaptive Covert Narcissism Scale (MCNS). Data was then analyzed using structural equation modeling by LISREL-8.53 Software. Moreover, descriptive statistics were analyzed using SPSS-22 Software.
    Results
    Fit indices in final model indicate good model fit with data (RMSEA=0.066, GFI=0.98, IFI=0.98, x2=18.60, P
    Conclusion
    The family system affects pathological narcissism directly and indirectly via reinforced narcissism wounds and negative perfectionism. In preventing the pathological narcissism, any appropriate intervention on family status and family-related unhealthy personality traits could be of great benefit.
    Keywords: narcissism, perfectionism, grandiosity, family
  • Farhang Babamahmoodi, Mohsen Arabi, Mohammad Reza Mahdavi, Mahmood Moosazadeh, Mohammad Reza Haghshenas, Ahmad Ebrahimnejad, Elaheh Zarei Matekolaee, Hediyeh Gholian, Leila Delavarian, Azadeh Mojerlo, Toktam Sadat Valedsaravi, Fatemeh Ahangarkani Pages 130-139
    Background and
    Purpose
    H1N1 influenza circulate worldwide and affects the world population in case of pandemic. The aim of this study was to evaluate the awareness of urban family physicians in Mazandaran province, Iran about H1N1 influenza.
    Materials And Methods
    In a descriptive study, 373 urban family physicians were questioned. A standard questionnaire including different items were completed by participants. The items included epidemiology (7 questions), treatment (5 questions), virology and diagnosis (5 questions), clinical manifestations (6 questions), and prevention (4 questions) of H1N1 influenza. Data was then coded and analyzed in SPSS V18 applying Chi-square, t-test, and Fisher's exact test.
    Results
    The participants were 47.5% females and 52.5% males. The levels of knowledge about H1N1 influenza were poor in 0.8%, fair in 11.3% and good in 60.3%. Also, 27.6% of the participants had excellent levels of knowledge on this type of influenza. The average scores of participants for epidemiology, virology and diagnostics, clinical manifestations, prevention, and treatment were 4.30, 3.38, 4.59, 2.79, and 3.67, respectively. The mean scores for knowledge in epidemiology and treatment were found to be higher in female physicians compared to those of their male counterparts. Our results indicated a direct correlation between experience and knowledge on virology, diagnosis, clinical symptoms, and prevention and treatment, while it was inversely related with knowledge on epidemiology of H1N1 influenza.
    Conclusion
    This study showed a relatively high level of knowledge among urban family physicians in Mazandaran province about H1N1 influenza. But they are strongly recommended to participate in continues education programs that increase their awareness and enhance their knowledge.
    Keywords: awareness, H1N1 influenza, family physicians
  • Hossein Kamani, Edris Bazrafshan, Seyed Davoud Ashrafi, Fateme Sancholi Pages 140-154
    Background and
    Purpose
    Antibiotics are non-biodegradable and wastewater treatment processes are not fully effective in their removal. Therefore, presence of some antibiotics such as erythromycin and metronidazole in environment has become a major concern in recent years. The aim of this study was to evaluate TiO2 nano-particles for removal of these two antibiotics from aqueous solution based on the response surface methodology (RSM).
    Materials And Methods
    Effect of independent variables including pH, catalyst dose, contact time, and initial concentrations of erythromycin and metronidazole on the removal efficiency of these antibiotics were evaluated using RSM based on Box-Behnken design. All experiments were performed under ultrasonic irradiation in ultrasonic bath at a frequency of 35 kHz.
    Results
    According to ANOVA analysis and the model proposed, the optimum condition of pH, nano-particle concentration, reaction time and initial concentration of antibiotics for removal of erythromycin and metronidazole were 3, 0.4 g/l, 89.8 min, and 50.0 mg/l for erythromycin and 3, 0.4 g/l, 85.5 min, and 50.0mg/l for metronidazole. Under these conditions, efficiency of COD removal in erythromycin and metronidazole was 98.5% and 99.4 %, respectively.
    Conclusion
    In current study, sono-catalytic process was accelerated in the presence of TiO2 nano-particle and enhanced the removal of erythromycin and metronidazole.
    Keywords: response surface methodology, sono-nanocatalytic, TiO2 nano-particle, erythromycin, metronidazole
  • Hossein Sasani, Naser Mehrdadi, Behnoush Aminzadeh, Afshin Takdastan Pages 155-165
    Background and
    Purpose
    Waste stabilization pond is one of the conventional wastewater treatment processes especially in warm climate regions. This study investigated the effect of baffle and attached growth on improvement of coliform removal efficiency.
    Materials And Methods
    This research was carried out in pilot scale adjacent to wastewater treatment plant in Ahvaz, Iran. The pilot composed of a control system and three other systems. In control system two ponds were serially connected. Dimension and configuration of other three systems were similar to those of the control system. However, the ponds in these systems were equipped with various baffles and fixed bed media. Within four months, the capability of each system in coliform removal was evaluated in various detention times and coliform die-off coefficient (Kb) of each pond was determined.
    Results
    During sampling with average detention time of 8.7 day, the average of coliform removal was 69% in control system, while it in two, three and four baffles system these values were 80, 84 and 86%, respectively. Also, Kb20 average in the first pond of control system was 0.11 d-1 and in other systems with increasing of baffles and media packages number to two, three and four it increased to 0.16, 0.17 and 0.18 d-1, respectively. Furthermore, Kb20 in second pond was higher than first pond of each system.
    Conclusion
    Use of baffles and fixed bed media improved coliform removal efficiency. The efficiency of two and three baffles system was more than that of the control system and was found to be better than four baffles system technically and economically
    Keywords: waste stabilization ponds, attached growth, baffle, coliform
  • Hossein Raaee Shaktaie, Saeed Motesaddi Zarandi, Mohammd Ali Zazouli, Jamshid Yazdani Cheratee, Fateme Hosseinzade, Mohsen Dowlati Pages 166-179
    Background and
    Purpose
    Particulate matter is one of the main pollutants in underground transport systems. Increase in its concentration leads to health problems in passengers and metro staff. Current research aimed at studying the concentration of particulate matter with aerodynamic diameter less than 10 micron (PM10) in Tehran underground transport system.
    Materials And Methods
    In this study, concentrations of PM10 were measured in 18 over ground stations and two underground stations during one month in autumn. Sampling was done three times a day (morning, afternoon, and evening) at the beginning, middle, and end of the platforms and the ticket hall. A portable Real-Time Direct Reading Particulate Monitor (HAZ DUST EPAM 5000) with a flow of 4 liters per minute was used. We studied the effect of depth of stations, number of passengers in stations and, number of trains on the emission of PM10 concentration.
    Results
    The results showed that average concentrations of PM10 in underground and over ground stations were 17.23±33.64 and 14.41±21.60 µg/m3, respectively. The concentration of pollutant were found to be higher at noon (8.25±32.01µg/m3), beginning of the platforms, and ticket halls (3.28±29.8 and 12.82±39.91 µg/m3, respectively).
    Conclusion
    This study indicated that the average concentration of particulate matter in Tehran underground transport system was lower than the standard levels accepted by the Environmental Protection Agency and the Department of Energy.
    Keywords: particulate matter, transportation systems, metro, health
  • Masoumeh Abbasi-Shavazi, Mohammad Hossein Baghianimoghadam, Hassan Rezaeipandari, Mosharafeh Chaleshgar, Mohammad Ali Morowatisharifabad Pages 180-192
    Background and
    Purpose
    Inhalation is one of the main ways of exposure to occupational pollutants that can cause acute and chronic respiratory complications in workers. This study aimed to identify the predictors of using respiratory protection masks among workers based on the theory of planned behavior.
    Materials And Methods
    An analytical cross-sectional design was employed. Cluster sampling was used by which 120 workers exposed to occupational dust were recruited from four sanitary ware companies in Yazd, Iran. A self-administered questionnaire was applied. The validity and reliability of the scale was previously confirmed in an exploratory study. Statistical analyses of the data included bivariate correlation and linear regression.
    Results
    The workers used respiratory mask in 19 days of the past month and intended to use that for 22 days in the next month. The relationship between intention and behavior was the strongest. Totally, perceived behavioral control, subjective norms, and attitude variables accounted for 20.8% of the variation in behavior with subjective norms being the strongest significant predictor.
    Conclusion
    Our results demonstrated the importance of subjective norms on using respiratory protection masks among workers. According to the relatively good identification of predictors of using respiratory protection masks, application of this theory is suggested in predicting safety related behaviors.
    Keywords: respiratory protection mask, workers, theory of planned behavior
  • Fatemeh Moghavem, Mansoureh Nasirian, Hassan Zareei Mahmodabadi Pages 193-197
    Background and
    Purpose
    Playing games is essential in children’s lives. Children convey their thoughts through games, unlike adults that express their feelings through words. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of Child Parent Relationship Therapy (CPRT) on distress, anxiety, and depression in mothers of children with mild intellectual disabilities.
    Materials And Methods
    In a quasi-experimental study, 30 mothers with children with mild intellectual disabilities were selected by convenience sampling. They were divided into experimental and control groups. Both groups completed the DASS inventory. The participants in experimental group attended 8 sessions of group play therapy.
    Results
    Covariance analysis showed that CPRT led to significant reduction in stress, anxiety, and depression in mothers with intellectually disabled children (P
    Conclusion
    Child Parent Relationship Therapy reduces anxiety, stress, and depression in mothers of children with mental and physical disabilities.
    Keywords: mild intellectual disabilities, Child Parent Relationship Therapy, anxiety, depression, stress
  • Rahim Alidadi, Azim Alekasir, Mahdi Bijanzadeh Pages 198-212
    Background and
    Purpose
    Asthma is a chronic inflammatory disease of the airways that is caused by hypersensitivity to environmental allergens. Symptoms of asthma include shortness of breath, airway hyper-responsiveness, wheezing, and cough. The disease might vary from a mild to severe and intermittent to chronic disease. Asthma is known as a multifactorial disease due to the interaction of genetic and environmental factors in its development. Identifying the environmental and genetic factors are of great benefit for prevention, diagnosis and treatment of allergic asthma. The aim of this review was to investigate the factors that increase the risk of asthma.
    Materials And Methods
    Electronic databases including Scopus, PubMed, Google Scholar, Scientific Information Database (SID), Magiran, and Irandoc were searched for relevant articles published between 1990 and 2016. The search keywords were asthma, atopy, genetic factors, polymorphisms, environmental factors, and gene-environment interaction.
    Results
    This review showed that asthma is a complex and multifactorial disease and the combination and interaction of environmental and genetic factors have a role in its development and progression. Therefore, each of these factors cannot be considered as an absolute cause of asthma, but a set of factors such as genes influencing inflammatory pathways, airway rebuilding, and environmental factors should be considered as risk factors.
    Conclusion
    Asthma is a complex and multifactorial disease and interaction of several genetic and environmental factors are involved in its clinical presentation. A major step in determining the genetic causes of asthma is identifying chromosomal regions and candidate genes associated with asthma.
    Keywords: asthma, genetic factors, environmental factors, atopy
  • Farzad Motevalli Haghi, Rouhullah Dehghani Pages 213-226
    Background and
    Purpose
    Scorpions have always received attention in Iran because of their frequency and venom. In the past 50 years many aspects of scorpion biology have been studied in Iran, including venom. Identifying the species of these predators are of great interest to researchers. This study presents the latest checklist of species of scorpions in Iran.
    Materials And Methods
    Electronic databases including Web of Science, Ovid, PubMed, Systematic Review, SID, Iran Medex, Scirus, Google Scholar, and Medline were searched using scorpion, species, family, systematic, and Iran as keywords. Articles published with emphasis on Iran and fauna of scorpion in 1985 to 2016 were investigated. A total of 150 studies was found from which 75 were selected that were mainly about different species of scorpion in Iran.
    Results
    So far, 64 species of scorpions are reported in Iran belonging to Buthidae family (86%), Hemiscorpiidae family (9.5%), and Scorpionidae family (4.5%). These species were found most in tropical regions of Iran.
    Conclusion
    Scorpion species have considerably increased in last three decades, therefore, researchers are expected to provide latest checklist of species of scorpions regularly in Iran.
    Keywords: scorpion, identification, Iran, Buthidae, Scorpionidae, Hemiscorpidae
  • Erratum: Comparative Study of Direct Patient and Drug Costs before and after the Implication of Healthcare Reform Program in Sari, Iran
    Farzaneh Sarkhanlou, Majid Saeedi, Ghasem Janbabai, Shokoufeh Nikfar, Katayoun Morteza-Semnani, Pardis Zaboli Page 227
    Regarding request of corresponding author article with entitled “Comparative Study of Direct Patient and Drug Costs before and after the Implication of Healthcare Reform Program in Sari, Iran.” that published in volume number 26 and issue 144 in this journal, there are mistake regarding affiliations of Shokoufeh Nikfar and Pardis Zaboli. The corrected affiliation of these authors are in below.