فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال چهل و دوم شماره 1 (پیاپی 104، بهار 1397)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و دوم شماره 1 (پیاپی 104، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • اعظم احمدیان یزدی*، ثمره مرتضوی، غلامحسن رحمان نیا صفحات 1-10
    مقدمه
    رادیوگرافی ابزاری ضروری درتشخیص، طراحی و کارآیی درمان می باشد. دندانپزشکان با سطح آگاهی و عملکرد متفاوت از دستگاه های رادیوگرافی داخل دهانی استفاده می کنند. هدف تحقیق حاضر، بررسی تجهیزات رادیوگرافی و رعایت اصول حفاظتی اشعه در مطبهای دندانپزشکی مشهد بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی، که در سال 1394 انجام شد، 232 مطب دندانپزشکی در شهر مشهد مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک دندانپزشکان، شرکت در دوره های آموزشی،کاربرد دوزیمتر، روش های حفاظتی بیمار و پرسنل و ویژگی های دستگاه ثبت گردید. برای توصیف و تحلیل داده ها از نرم افزار آماریSPSS ویرایش 19 استفاده گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج، 9/22 درصد دستگاه های رادیوگرافی مجهز به سیستم دیجیتال بودند. کاربرد گیرنده تصویر فیلم E ، 1/77 درصد و تکنیک نیمساز 7/79 درصد بدست آمد. در اغلب مطبها از شیلد تیروئید (6/61%) و پیش بند سربی (7/54%) استفاده نمی شد. در زمینه روش حفاظتی پرسنل، کاربرد پاراوان سربی (4/47%) و رعایت فاصله (2/30%) در مرتبه بعدی قرار گرفت. کنترل کیفی سالانه دستگاه تقریبا در 65 درصد مطبها انجام می شد. در کل میانگین درصد امتیاز رعایت اصول حفاظتی 9/42 بدست آمد و وضعیت متوسط در 77 درصد مطبها مشاهده گردید. بین میانگین امتیاز رعایت اصول حفاظتی و متغیرهای جنس و سابقه کاری دندانپزشکان رابطه معنی داری بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    تجهیزات رادیوگرافی مختلفی جهت افزایش کیفیت تصویر و کاهش دوز جذبی بیمار وجود دارد. با توجه به وضعیت متوسط رعایت اصول حفاظت اشعه در اکثر مطبها، ارائه آموزشهای لازم و نظارت دقیق در بکارگیری دستورالعملها و تجهیزات توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مطب دندانپزشکی، رادیوگرافی داخل دهانی، حفاظت اشعه
  • مهرداد برکتین، داوود قاسمی تودشکچویی، مهری صفری*، شیما امیدی صفحات 11-18
    مقدمه
    یکی از روش های کاهش شیوع پوسیدگی های اکلوزال، کاربرد فیشورسیلانت می باشد. امروزه پیشرفتهای چشمگیری در زمینه مواد رزینی حاصل شده، که یکی از آنها تولید ماده رزینی آیکون است که بر مبنای نفوذ کار می کنند. هدف از این مطالعه مقایسه آزمایشگاهی ریزنشت ماده فیشورسیلانت متداول و ماده رزینی آیکون بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 40 عدد دندان پرمولر کشیده شده که فاقد هرگونه پوسیدگی و ترک بودند انتخاب شده و به دو گروه تقسیم شدند. شیارهای سطوح اکلوزال دندانها با فیشورسیلانت متداول و رزین انفیلتراسیون پوشانده شدند. سپس تحت تاثیر 500 سیکل حرارتی بین دماهای 5 تا 55 درجه ترموسیکل شدند و در نهایت در آب مقطر قرار گرفتند. آپکس تمام دندانها و ناحیه انشعاب ریشه ها توسط موم چسب سیل شدند. تمام سطوح ریشه و تاج دندانها تا فاصله 1 میلیمتری مارجین سیلانت با دو لایه لاک ناخن پوشیده شدند. دندانها به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه در فوشین 5/0 قرار داده شدند تا اجازه نفوذ ماده رنگی به فاصله های احتمالی بین مینا و سیلانت داده شود. سپس دندانها شسته شدند و در جهت باکولینگوالی برش داده شدند. نمونه ها جهت بررسی میزان ریزنشت زیر میکروسکوپ با بزرگنمایی حدود 63 برابر مطالعه شدند و درجه بندی 0 تا 3 به آنها داده شد. سپس نتایج حاصل توسط آزمونهای من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میزان ریزنشت دو گروه فیشورسیلانت متداول و رزین انفیلتراسیون آیکون تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. (512/0=P)
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم تفاوت آماری قابل توجه در دو گروه ؛ استفاده از فیشورسیلانت نسبت به ماده آیکون از نظر هزینه و زمان درمان به صرفه تر می باشد.
    کلیدواژگان: فیشورسیلانت، ریزنشت، رزین انفیلتراسیون
  • آتس سا پاک فطرت، زهرا دلاوریان، محمد تقی شاکری، علیرضا صراف شیرازی، پگاه مسنن مظفری*، امیر معین تقوی، بهزاد کریمی مبارکه صفحات 19-30
    مقدمه
    با توجه به اهمیت مطالعات کارآزمایی بالینی تصادفی شده در رویکرد مبتنی بر شواهد در دندانپزشکی، هدف این مطالعه ارزیابی نقادانه کارآزمایی های بالینی تصادفی شده مربوط به ایران، منتشر شده در مجلات انگلیسی زبان، طی سالهای 1999 تا 2012 بود .
    مواد و روش ها
    بانک های اطلاعاتی PubMed، ISI web of science و Scopus با کلید واژه های مشخص (Dental OR Dentistry) AND (Critical appraisal OR clinical trial OR Evidence based OR RCT OR Randomized clinical trial) AND (Iran) جستجو شد و 726 مطالعه استخراج شد. بعداز حذف موارد تکراری 433 مقاله باقی ماند که با اعمال معیارهای ورود و خروج، 86 مقاله انتخاب شدند؛ که همگی با کمک ابزار jadad اصلاح شده مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین امتیاز jadad در کل 73/1 ± 33/5 بود و مقالات در سطح متوسط قرار داشتند(4 < jadad score <= 6)در مجموع7/97 % از مقالات، امتیاز سوال 8 (آنالیز آماری) را بطور کامل دریافت کردند. تنها 38 مقاله روش تصادفی کردن نمونه ها را شرح داده بودند (44.2%) و 33 مقاله تعداد نمونه های حذف شده از تحقیق در حین مطالعه را ذکر و به علت آن اشاره کرده بودند (4/38 %). بیشترین تحقیقات کارآزمایی بالینی منتشر شده مربوط به رشته تخصصی پریو (21 مطالعه) و اندو (19 مطالعه) بوده است. بیشترین تعداد مقالات منتشر شده، از دانشکده دندانپزشکی مشهد (16 مورد) بوده است.
    نتیجه گیری
    کیفیت متدولوژی مقالات انگلیسی ایران در زمینه دندانپزشکی در کل، در حد متوسط است و باید بهبود داده شود. توجه به دستورالعملهای استاندارد در هنگام طراحی مطالعه و بکارگیری چک لیستهای نقد هنگام تالیف مقاله، در کنار برگزاری کارگاه های آموزشی مرتبط، می تواند کیفیت مقالات کارآزمایی بالینی ایران را به میزان قابل توجهی بالا ببرد.
    کلیدواژگان: کار آزمایی بالینی تصادفی شده، ارزیابی نقادانه، دندانپزشکی
  • مریم تفنگ چی ها، مرجان بلبلیان*، امین قاسمی صفحات 31-40
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر بررسی مورفولوژی ریشه و کانال پره مولر اول فک بالا به روش توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی(CBCT) بود.
    مواد و روش ها
    در این توصیفی، از آرشیو تصاویر CBCT یک مرکز تصویربرداری فک و صورت استفاده شد. تصاویر CBCT بوسیله یک رادیولوژیست و یک اندودانتیست به صورت همزمان مورد بررسی قرار گرفت و داده ها در فرمهای اطلاعاتی ثبت گردید. در این تصاویر، متغیرهای تعداد ریشه و مورفولوژی آنها، تعداد کانالها در ریشه، جهت انحنای ریشه و کانالها، در ابعاد باکولینگوالی و مزیودیستالی مورد بررسی قرار گرفت. جهت آنالیز داده ها از آزمون آماری کای دو، آزمون دقیق فیشر و ضریب توافق کاپا استفاده شد و سطح معنی داری 05/0 لحاظ گردید.
    یافته ها
    در مجموع 106 CBCT که شرایط ورود به مطالعه را داشتند حاوی 106 دندان پره مولر اول بالا ارزیابی شدند. از این میان، 67 دندان (8/57 درصد) یک ریشه، 48 دندان (4/41 درصد) دو ریشه و 1 دندان (9/0 درصد) دارای سه ریشه بود. از میان 67 دندان پره مولر اول یک ریشه 13 مورد (4/19 درصد) تیپ I، 38 مورد (7/56 درصد) تیپ II، 8 مورد (9/11 درصد) تیپ III، 1 مورد (5/1 درصد) تیپ IV، 5 مورد (5/7 درصد) تیپ V و 2 مورد (3 درصد) تیپ VI بودند.
    نتیجه گیری
    اگرچه دندانهای پره مولر اول فک بالا بیشتر دارای یک ریشه با تیپ II طبقه بندی ورتوچی هستند، اما از نظر تعداد ریشه، انحراف ریشه و کانال تنوع زیادی در بین افراد مختلف وجود دارد.
    کلیدواژگان: مورفولوژی، ریشه، کانال، پره مولر اول، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی
  • عبدالرحیم داوری، علیرضا دانش کاظمی، حدیث اسماعیلی، فاطمه کوهستانی * صفحات 41-48
    مقدمه
    کامپوزیت رزینها به طور گسترده ای در دندانپزشکی ترمیمی استفاده می شوند و به طور عمده دارای بیس متاکریلات هستند. بزرگترین عیب این مواد انقباض پلیمریزاسیون است. نوآوری جدید، ساخت کامپوزیت بابیس سایلوران است که کمترین مقدار انقباض را دارد. هدف از این مطالعه آزمایشگاهی بررسی استحکام باند ریزبرشی بین کامپوزیت قدیمی و جدید با استفاده از دو سیستم باندینگ و کامپوزیت می باشد.
    مواد و روش ها
    78 استوانه کامپوزیتی به طور مساوی از دو گروه متاکریلات و سایلوران به ارتفاع 2 میلیمتر و قطر 5 میلیمتر ساخته شدند. نمونه ها هزار بار ترموسایکل و به شکل 6 گروه تقسیم شدند. درگروه 1، کامپوزیت z250 بعد از fresh و باندینگ p90 لایه جدید سایلوران روی آن قرار گرفت در گروه 2، کامپوزیت z250 بعد از freshو اسید اچ و باندینگ p90 لایه جدید سایلوران روی آن قرار گرفت. در گروه 3، کامپوزیت z250 بعد از freshو اسید اچ و باندینگ single bond لایه جدید z250 روی آن قرار گرفت. در گروه های چهارم تا ششم نحوه آماده سازی نمونه ها مشابه گروه های اول تا سوم بود. با این تفاوت که آماده سازی بر روی کامپوزیت 90P انجام شد. سپس نمونه ها تحت آزمایش استحکام باند برشی توسط دستگاه اینسترون و با سرعت mm/min1 تا نقطه شکست بارگذاری شدند .جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 17 استفاده شد. ابتدا نرمالیتی داده ها با آزمون کلموگروف اسمیرنوف بررسی شد. با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها از تحلیل واریانس یک طرفه و مقایسه دو به دو به روش Tukey استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در استحکام باند ریزبرشی در بین گروه ها وجود داشت (001/0=p). میانگین استحکام باند ریزبرشی در کامپوزیتهای بیس سایلوران با میانگین (97/5±62/36) نسبت به کامپوزیتهای بیس متاکریلات (97/5±12/26) به طور معنی داری بیشتر بود (001/0=P)
    نتیجه گیری
    کاربرد اسید اچ تاثیر بسزایی در استحکام باند ریزبرشی نداشت؛ ولی کاربرد باندینگ P90 در کامپوزیت سایلوران باعث ایجاد استحکام باند بیشتری شد. بیشترین میزان استحکام باند در ترمیم کامپوزیت سایلوران p90 با کامپوزیت سایلوران مشابه و کمترین میزان استحکام باند در ترمیم کامپوزیت متاکریلات z250 با کامپوزیت متاکریلات مشابه دیده شد. در کل میزان استحکام باند ریزبرشی درکامپوزیت با بیس سایلوران بیشتر ازکامپوزیت با بیسمتاکریلات بود (001/0=P-Value).
    کلیدواژگان: استحکام باندریز برشی، سایلوران، متاکریلات، کامپوزیت
  • سپیده سیف*، زهره جعفری اشکاوندی، مریم مردانی، نسرین حمیدی زاده صفحات 49-58
    مقدمه
    ویتامین Dیک هورمون پرواستروئیدی با اثرات چندگانه سیستمیک از جمله تنظیم سیستم ایمنی می باشد. تاثیر سطح سرمی این ویتامین بر روی پیشرفت بعضی از بیماری ها از جمله پسوریازیس و سرطان دهان گزارش شده است. در این مطالعه سطح سرمی این هورمون در بیماران مبتلا به لیکن پلان که یک بیماری خودایمنی بوده و پیش سرطانی محسوب می شود، اندازه گیری شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 66 بیمار مبتلا به لیکن پلان دهانی و 30 فرد سالم مورد مطالعه قرار گرفتند. سطح سرمی ویتامین D با استفاده از روش الایزا اندازه گیری شد. اطلاعات توسط آزمون من ویتنی و T- test تحلیل شد.
    یافته ها
    تعداد 26 نفر (4/39٪‏) از بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی دچار کمبود ویتامین Dو 31 نفر (47٪‏) مقادیر ناکافی از ویتامین D داشتند. در حالیکه 9 نفر(30٪‏) و 15 نفر (50٪‏) از افراد کنترل به ترتیب دچار کمبود ویتامین D و مقدار ناکافی ویتامین D بودند. مقادیر سرمی ویتامین D در دو گروه ارتباط معناداری نداشت. همبستگی معکوس و معنی داری بین سن و کمبود ویتامین D در افراد نیز مشاهده شد. (015/0=P)
    نتیجه گیری
    سطح سرمی ویتامین D ، در درصد بالایی از بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی کاهش نشان می دهد. با توجه به شیوع کمبود ویتامین D در سطح جامعه، تاثیر این کمبود در پاتوژنز بیماری نیاز به مطالعات وسیعتر دارد.
    کلیدواژگان: ویتامینD، لیکن پلان دهانی، اتیولوژی
  • فاطمه عصاره *، شیوا شیروانی صفحات 59-66
    مقدمه
    یک گلیکوپروتئین غشایی در اتصالات سلولی است که در سطح سلولهای مختلفی یافت می شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه میان در لیکن پلان اروزیو، دیسپلازی اپیتلیالی و کارسینوم سلول سنگفرشی دهان (OSCC) به منظور مقایسه بیان این مارکر در یک ضایعه با احتمال پیش بدخیمی، یک ضایعه پیش بدخیم و یک بدخیمی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمیایی در10 نمونه لیکن پلان اروزیو (بدون دیسپلازی)، 5 مورد دیسپلازی و 20 نمونه OSCC به روش استاندارد Envision انجام شد. سپس شدت و وسعت رنگ پذیری CD44 و ضخامت اپیتلیوم رنگ گرفته، مورد مطالعه قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون کروسکال-والیس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    60% نمونه های OSCC رنگ پذیری متوسط به صورت غشایی و سیتوپلاسمی داشتند و بیش از 3/2 اپیتلیوم، رنگ گرفته بود. در همه نمونه های لیکن پلان، رنگ پذیری متوسط و شدید و بیشتر غشایی مشاهده شد.3/2 ضخامت اپیتلیوم در همه این نمونه ها رنگ گرفت.
    رنگ پذیری در موارد دیسپلازی اپیتلیالی با افزایش شدت دیسپلازی، کاهش پیدا کرد و از الگوی رنگ پذیری غشایی، به سیتوپلاسمی و غشایی تغییر پیدا کرد. در 80% موارد دیسپلازی اپیتلیالی، 3/2 اپیتلیوم رنگ گرفته بود. با مقایسه میزان رنگ پذیری و در نظر گرفتن وسعت و شدت رنگ پذیری و همچنین ضخامت اپیتلیوم رنگ گرفته در لیکن پلان، دیسپلازی و SCC مشاهده شد که اختلاف معنی داری بین هیچ یک از گروه ها وجود نداشت. (P-value>0.05)
    نتیجه گیری
    بیان CD44 در لیکن پلان اروزیو، دیسپلازی و OSCC تفاوت آماری معنی داری نداشت و این پروتئین احتمالا نمی تواند مارکر مناسبی جهت تایید پیش بدخیم بودن لیکن پلان اروزیو و یا پیش بینی تهاجم در ضایعات پیش بدخیم و OSCC باشد.
    کلیدواژگان: لیکن پلان اروزیو، دیسپلازی اپیتلیالی، کارسینوم سلول سنگفرشی دهان، ایمونوهیستوشیمی
  • نجمه عسگری، منور افضل آقایی، حبیب الله اسماعیلی، محبوبه دهقانی * صفحات 67-74
    مقدمه
    برای استفاده از متون علمی و مطالب جدید به سطح مطلوبی از مهارت و تجربه در خواندن، ارزیابی، آنالیز داده ها و تفسیر یافته های مطالعات معتبر نیاز می باشد. این مطالعه با هدف بررسی شناخت دانشجویان مقطع تخصصی دندانپزشکی در زمینه ارزیابی، آنالیز داده ها و تفسیر یافته های مطالعات مبتنی بر شواهد انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی، بر روی دستیاران تخصصی دندانپزشکی شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی مشهدانجام شد. ابزار مطالعه پرسشنامه ای شامل چهارقسمت اطلاعات فردی شرکت کنندگان، نگرش آنها نسبت به آمار، توانایی آنها در بکارگیری نتایج مقالات و بخش شناخت بود. داده ها با کمک نرم افزارSPSS و آزمون آماری تی مستقل در سطح معنی داری 05/0 آنالیز شدند.
    یافته ها:از کل 96 دستیار تخصصی دندانپزشکی، 62 نفر در مطالعه شرکت کردند. 42 نفر (7/66 %) زن بودند. 14 نفر (6/22 %) در کارگاه های روش تحقیق، آمار و اپیدمیولوژی شرکت کرده بودند. میانگین نمره نگرش دانشجویان 9/2 4/20 از 30 نمره و میانگین نمره توانایی 1/3 4/8 از 20 بود. فراوانی پاسخهای صحیح، سوالات شناخت 4/36 درصد بود و ارتباطی بین شناخت دانشجویان در زمینه آمار با جنس و حضور در کارگاه آمار و روش تحقیق وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    سطح دانشجویان تخصصی دانشکده دندانپزشکی مشهد در زمینه شناخت روش و تفسیر آنالیزهای آماری پایین بود؛ لذا به منظور بالا بردن سطح توانایی و شناخت دانشجویان در زمینه آمار، تغییر کوریکولوم درسی و بازنگری در روش های تدریس، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آمار، اپیدمیولوژی، نگرش، شناخت، دندانپزشکی
  • حمیده مبارک زاده، جواد حامدی*، ستاره حقیقت صفحات 75-86
    مقدمه
    استرپتوکوکهای دهانی با سنتز پلیمرهای خارج سلولی و تشکیل بیوفیلم بر روی سطوح دندانی از عوامل پوسیدگی دندان و بیماری های متعاقب آن هستند. نظر به تفاوت مقاومت اشکال بیوفیلم و پلانکتونی باکتری های بیماری زا در برابر عوامل باکتریوسید، مطالعه کنونی با هدف بررسی میزان اثر بخشی دهانشویه کلرهگزیدین و بیوسید اوژنول بر روی سلولهای بیوفیلم و پلانکتونیک استرپتوکوکهای دهانی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    از 20 نمونه پلاک دندانی انسانی و بر اساس آزمونهای بیوشیمیایی، تعدادی جدایه های استرپتوکوکوس ویریدانس جدا شد. جدایه دارای بیشترین توانمندی تولید بیوفیلم انتخاب و با استفاده از آنالیز ژن 16SrRNA مورد شناسایی دقیقتر قرار گرفت. میزان اثربخشی غلظتهای مختلف کلرهگزیدین با درصد وزنی/حجمی (2/0– 06/0) و (99 - 7/29) بر روی رشد سلولهای پلانکتونی و بیوفیلم این سویه استرپتوکوک دهانی به ترتیب به روش های ماکرودایلوشن براث و میکروپلیت مورد بررسی قرار گرفت. همچنین حداقل غلظت بازدارنده رشد (MIC) این آنتی سپتیکها بر روی استرپتوکوکوس ویریدانس فوق سنجیده شد.
    یافته ها
    جدایه UTMC 2446 که 40/98% شباهت به استرپتوکوک سانژیوس داشته، بیشترین توانمندی تولید بیوفیلم را در بین جدایه ها داشت. غلظتهای 2/0 % کلرهگزیدین و 99% اوژنول مانع از تشکیل بیوفیلم در این جدایه شد؛ در حالی که این ترکیبات به ترتیب در غلظتهای 14/0 و 2/079/0 به خوبی قادر به مهار رشد سلولهای پلانکتونی بوده اند.
    نتیجه گیری
    برای از بین بردن بیوفیلم استرپتوکوکهای ویریدانس به غلظتی بیش از غلظت مورد نیاز برای مهار رشد سلولهای پلانکتونیک آنها نیاز است. همچنین با توجه به اینکه در این پژوهش، غلظتهای موثر کلرهگزیدین و اوژنول برای مهار رشد بیوفیلم استرپتوکوکهای دهانی معادل حداکثر غلظت این ترکیبات در محصولات تجاری است و نیز با توجه به احتمال بروز سویه های مقاوم، اثربخشی محصولات تجاری باید به صورت دوره ای پایش شود. نتایج این پژوهش می تواند برای بخشهای تولید و کنترل کیفی این محصولات در واحدهای تولید کننده مفید باشد.
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس های ویریدانس، بیوفیلم، کلرهگزیدین، اوژنول، استرپتوکوکوس سنگوئینیس
  • گزارش مورد
  • آناهیتا قربانی، مائده صالحی، علیرضا قنادان، طاهره ملانیا * صفحات 94-87
    مقدمه
    ملانومای مخاط دهان، بدخیمی نادر با تمایل به متاستاز و تهاجم موضعی بافتی با سرعت بالاتری نسبت به سایر تومورهای بدخیم حفره دهان می باشد. ملانومای بدخیم حفره دهان، 8%-2/0 از همه موارد ملانوماهای گزارش شده را شامل می شود. تومور تقریبا در مخاط دهانی ماگزیلا 4 برابر شایعتر بوده و محل درگیری معمولا در کام یا لثه آلوئولار می باشد. توده در مراحل اولیه بدون علامت بوده و با تاخیر در تشخیص، علائمی همچون تورم، زخم، خونریزی و یا لقی دندان مشاهده می شود. پروگنوز تومور در مراحل پیشرفته بسیار ضعیف می باشد.
    گزارش مورد: بیمار خانم 35 ساله با شکایت از ضایعه در قسمت خلف سمت راست مندیبل از 4 ماه قبل مراجعه کرده بود. در معاینه داخل دهانی یک توده اگزوفیتیک باکولینگوالی بدون پایه به رنگ سیاه تا خاکستری دیده می شد. در بیوپسی انسیژنال از ضایعه تشخیص هیستوپاتولوژی، ملانومای بدخیم دهانی بود.
    نتیجه گیری
    اغلب ملانوماهای دهانی بدون علامت و بزرگ بوده و تشخیص تا تظاهر علائم به تاخیر می افتد. با توجه به موارد ذکر شده در تشخیص افتراقی ملانومای بدخیم دهانی، در ضایعات مشکوک تاریخچه دقیق و معاینه بالینی کامل و پیگیری ضایعه از سوی دندانپزشک ضرورت می یابد. تشخیص زودهنگام شامل معاینه داخل دهانی دقیق، بیوپسی زود هنگام از توده های پیگمانته و غیرپیگمانته مشکوک می باشد تکنیکهای پیشرفته جراحی و مداخلات کموتراپی، رادیوتراپی، ایمونوتراپی و درمان ترکیبی می تواند در کمک به بیماران مبتلا به ملانوم دهانی مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: ملانومای دهانی بدخیم، ضایعات پیگمانته، مخاط دهان
|
  • Azam Ahmadian Yazdi *, Samareh Mortazavi, Gholamhasan Rahmannia Pages 1-10
    Introduction
    Radiography plays a key role in the diagnosis, planning, and efficacy of treatment. Dentists with various levels of knowledge and conduct use intraoral radiography devices. The present study aimed to examine the radiography equipment and evaluate the compliance with the principles of radiation protection in the dental offices in Mashhad, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional, descriptive-analytical study was conducted in 232 dental offices employing intraoral radiographic devices in 2015. Demographic data of the dentists, participation in educational courses, application of dosimeters, protection methods for patients and personnel, and the device features were recorded. Data analysis was performed in SPSS version 19.
    Results
    In this study, 22.9% of the radiography devices were equipped with digital systems. The application of the E-speed film and angle bisector technique was estimated at 77.1% and 79.7%, respectively. Most dental offices did not use thyroid shields (61.6%) and lead aprons (54.7%). Among the methods of personnel protection, lead screen (47.4%) and maintaining distance (30.2%) were used more frequently compared to the other approaches. In 65% of the dental offices, quality control of the devices was performed every year. Mean score of compliance with the principles of protection was 42.9%, and radiation protection was at a moderate level in 77% of the dental offices. Additionally, no significant association was observed between the observance of protection principles with gender and work experience of the dentists.
    Conclusion
    Several radiographic devices are used for improving imaging quality and reducing the absorbed radiation dose in patients. Considering the moderate level of compliance with the principles of radiation protection in most of the studied dental offices in Mashhad, it is recommended that training courses be offered in this regard for the accurate monitoring of these principles in the application radiography devices in dental offices.
    Keywords: Dental Office, Intraoral Radiography, Radiation Protection
  • Mehrdad Barekatain, Davood Ghasemi Toudeshkchui, Mehri Safari *, Shima Omidi Pages 11-18
    Introduction
    Fissure sealant is used to reduce the incidence of occlusal decays. Recently, resin substances have been significantly developed, one of which is infiltrating resin Icon .This study aimed to compare fissure sealant from 3M ESPE and infiltrating resin in terms of microleakage.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted on 40 extracted premolars with no decay and crack. These teeth were divided into two groups. The striae of occlusal surfaces of the teeth were covered by fissure sealant from 3M ESPE and infiltrating Icon resin according to the manufacturer’s recommendation. Thereafter, the teeth were thermocycled 500 times between 5°C to 55°C and finally placed in distilled water. The apex of all the teeth and divergence of the roots were sealed by sealing wax. The whole surfaces of dental root and crown were coated with two layers of nail varnish 1 mm from the sealant margin. The teeth were put in 0.5% volatile fuchsine at the temperature of 37°C to allow the coloring agent to penetrate to possible gaps between enamel and sealant. Then, the teeth were washed and cut off parallel to linear axis. The samples were studied in order to assess the amount of microleakage under the stereomicroscope with 36× magnification. The leakage was scored from 0 to 3. Data analysis was performed using Mann-Whitney U test.
    Results
    There was no significant difference between fissure sealant from 3M ESPE and infiltrating resin in terms of microleakage (P=0.512).
    Conclusion
    According to the results, the use of fissure sealant was more cost-effective and less time-consuming than the Icon material.
    Keywords: Fissure sealant, Microleakage, Infiltrating resin
  • Atessa Pakfetrat, Zahra Delavarian, Mohammad Taghi Shakeri, Alireza Sarraf Shirazi, Pegah Mosannen Mozaffari *, Amir Moeintaghavi, Behzad Karimi Mobarekeh Pages 19-30
    Introduction
    Given the importance of randomized clinical trials (RCTs) in the evidence-based approach in dentistry, the study aimed to conduct critical appraisal of dentistry RCTs of Iran published in English from 1999 until 2012.
    Materials And Methods
    In total, databases of PubMED, ISI web of science and Scopus were searched using specific keywords (i.e., dental, dentistry, critical appraisal, clinical trial, evidence-based RCT, randomized clinical trial, Iran). After the elimination of duplicate articles, the 433 remaining articles were assessed, which led to the selection of 86 studies by employing the inclusion and exclusion criteria. Following that, the articles were evaluated using the revised version of Jadad scale.
    Results
    In this research, mean jadad score was 5.33±1.73, and articles were at a moderate level (4
    Conclusion
    According to the results of the study, the methodological quality of the Iranian English dentistry articles was generally at a medium level, which requires improvement. Emphasis on standard instructions in designing the studies and using review checklists during the complication of a research, along with holding educational relevant workshops, can considerably improve the quality of Iranian articles.
    Keywords: Randomized Clinical Trials, Critical appraisal, Dentistry, Iran, English Articles
  • Maryam Tofangchiha, Marjan Bolbolian *, Amin Ghasemi Pages 31-40
    Introduction
    Background And Objectives
    This descriptive study aimed to evaluate root canal morphology of maxillary first premolars using cone beam computed tomography (CBCT).
    Materials And Methods
    Data were collected and registered using CBCT images of a maxillofacial imaging center that were simultaneously evaluated by a radiologist and an endodontist. The assessed variables included the number of roots and their morphology, number of canals, and direction of root curvature and canals in buccolingual and mesiodistal directions. Data analysis was performed using Chi-squared, exact Fischer’s, and Cohen's kappa coefficient tests. In all the measurements, P-value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    In this study, 106 eligible CBCT showing 106 maxillary first premolars were evaluated, out of which, 34.5% of them were from male and 65.5% were from female individuals. Moreover, 67 teeth (57.8%) had only one root, and 48 teeth (41.4%) had two roots, and only 1 tooth (0.9%) had three roots. According to Vertucci et al. classification, out of 67 first premolars with one root, 19.4% (n=13), 56.7% (n=38), 11.9% (n=8), 1.5% (n=1), 7.5% (n=5), and 3% (n=2) of them were type I, II, III, IV, V, and VI, respectively.
    Conclusion
    Regarding the results, the majority of maxillary first premolars had one root with type II canals. Furthermore, maxillary first premolar might have curvature in any direction.
    Keywords: Morphology Root, Canal, First premolar, Cone Beam Computed, Temography
  • Abdolrahim Davari, Alireza Daneshkazemi, Hadis Esmaeili, Fatemeh Koohestan* Pages 41-48
    Introduction
    Methacrylate composite resins are widely used in restorative dentistry. The greatest disadvantage of these materials is polymerization shrinkage. The recent innovations include making silorane-based composites with the least amount of shrinkage. Herein, we sought to investigate micro-shear bond strength between the former and new composites using both bonding and composite systems.
    Materials And Methods
    Seventy-eight cylindrical methacrylate- and silorane-based composites with the height and diameter of 2 mm and 5 mm, respectively, were prepared and thermocycled for 1000 cycles for aging.Then, the blocks were divided into six subgroups: 1) Z250, after freshening and P90bonding, the new silorane layer was placed on them; 2) Z250, after freshening, acid etching, and P90bonding, the new silorane layer was attached; 3) Z250, after freshening, acid etching, and single bonding, the new Z250 layer was attached; 4) P90 composite, after freshening and P90bonding, the new silorane layer was attached; 5) P90, after freshening, acid etching, and P90bonding, the new silorane layer was attached; and 6) P90, after freshening, acid etching, and single bonding, the new Z250composite was attached. Then, all the bonded samples were tested for micro-shear bond strength by Instron machine at the speed of 1 mm/min; the samples were loaded until reaching the breaking point. To analyze the data, Kolmogorov–Smirnov test, one-way analysis of variance, and Tukey’s post hoc test were run in SPSS, version 17.
    Results
    There was a significant difference in micro-shear bond strength between the groups (P=0.0001). The mean of micro-shear bond strength in the silorane-based composite group was significantly higher than that of the methacrylate-based composites (36.62±5.97 vs. 26.12±5.97; P=0.0001).
    Conclusion
    Acid etching does not significantly affect shear bond strength, but applying P90 bonding in silorane composites increases the shear bond strength. The greatest bond strength was observed in restoring the P90 silorane composite with a similar silorane composite and the least strength was found in restoring the Z250 methacrylate composite with a similar methacrylate composite. In general, the micro-shear bond strength of silorane-based composites was greater than that of the metacrylate-based composites.
    Keywords: Micro-shear bond strength, Silorane, Methacrylate, Composite
  • Sepideh Seif *, Zohreh Jafari- Ashkavandi, Maryam Mardani, Nasrin Hamidizadeh Pages 49-58
    Introduction
    Vitamin D is a secosteroid (pro)-hormone with multiple systematic effects, including the regulation of the immune system. Serum vitamin D level affects the progression of some diseases, such as psoriasis and oral cancer. The study aimed to measure the serum vitamin D level in patients with oral lichen planus (OLP), which is an autoimmune and precancerous disease.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 66 patients with OLP and 30 healthy individuals. In addition, serum vitamin D level was measured by ELISA method, and data analysis was performed using Mann–Whitney U and t-test.
    Results
    In this research, 26 (39.4%) patients with OLP had vitamin D deficiency and 31 (47.0%) subjects had an insufficient vitamin D level. On the other hand, 9 (30.0%) and 15 (50%) of the participants in the control group had vitamin D deficiency and insufficient vitamin D level, respectively. According to the results, no significant relationship was observed in the study groups regarding serum vitamin D levels. However, a reverse and significant correlation was found between age and vitamin D deficiency in the subjects (P=0.015).
    Conclusion
    According to the results of the study, low serum vitamin D levels were observed in a high percentage of patients with OLP. Given the prevalence of vitamin D deficiency in the society, extended research is required to evaluate the impact of this deficiency on pathogenesis of the disease.
    Keywords: Vitamin D, Oral Lichen Planus, Etiology
  • Fatemeh Asareh *, Shiva Shirvani Pages 59-66
    Introduction
    CD44 is a cell surface adhesion glycoprotein found in various cells. The present study aimed to evaluate the immunohistochemical expression of CD44 in the erosive lichen planus (ELP), epithelial dysplasia (ED), and oral squamous cell carcinoma (OSCC) to compare the expression in a possible premalignant lesion, a definite premalignant lesion, and a malignancy.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, immunohistochemical staining was performed on 10 ELP cases (without dysplasia), five ED cases, and 20 OSCC cases using the standard Envision technique. In addition, the extent and intensity of CD44 staining and thickness of the stained epithelium were assessed. Data analysis was performed in SPSS using Kruskal-Wallis test.
    Results
    60% of OSCC samples had moderate membranous and cytoplasmic staining, in which more than two-thirds of the epithelium was stained. Moreover, moderate to severe, and mostly membranous immunostaining were observed in all ELP cases, while two-thirds of the epithelium showed immunostaining in all the samples. In the ED samples, staining intensity was reduced in more severe cases, and the staining pattern changed from membranous to cytoplasmic and membranous. Furthermore, in 80% of the ED cases, two-thirds of the epithelium was stained. Comparison of the immunostaining in ELP, ED, and OSCC samples indicated no significant differences between these lesions
    Conclusion
    According to the results, CD44 expression in ELP, ED, and OSCC had no statistically significant difference. Therefore, this protein might not be an appropriate marker to confirm the premalignancy of ELP or predict the invasion in OSCC and premalignant lesions.
    Keywords: Erosive Lichen Planus, Epithelial Dysplasia, Oral Squamous Cell Carcinoma, Immunohistochemistry
  • Najmeh Asgari, Monavvar Afzalaghaee, Habibollah Esmaily, Mahboobe Dehghani * Pages 67-74
    Introduction
    Using scientific texts and new contents requires proper skills and experience in reading, evaluation, data analysis, and interpretation of valid findings. The present study aimed to assess the cognition of the postgraduate dental students, at Mashhad University of Medical Sciences (Iran) in the evaluation, data analysis, and interpretation of the findings of evidence-based studies.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on the postgraduate dental assistants at Mashhad University of Medical Sciences. Research instrument was a questionnaire consisting of four main sections, including the personal data of the participants, attitude toward statistics, ability to apply the results of studies, and cognition. Data analysis was performed in SPSS using independent t-test at the significance level of 0.05.
    Results
    Out of 96 dental assistants, 62 cases were enrolled in the research. Among the participants, 42 cases (66.7%) were female, and 14 assistants (22.6%) had prior experience of participating in research, statistics, and epidemiology workshops. Mean score of attitude was 20.4±2.9 (out of 30), and the mean score of ability was 8.40±3.1 (out of 20). The frequency of correct answers to the items in the cognition section of the questionnaire was 36.4%, and no correlations were observed between the student's cognition, gender, and participation in statistics and research methodology workshops.
    Conclusion
    According to the results, cognition and ability of the students in identifying statistical methods and interpreting statistical analysis were poor. Therefore, it is recommended that the educational curriculum and teaching methods be revised in order to enhance the knowledge and ability of the students in this regard.
    Keywords: Statistics, Epidemiology, Attitude, Cognition, Dentistry
  • Hamideh Mobarakzadeh, Javad Hamedi *, Setareh Haghighat Pages 75-86
    Introduction
    Viridnas streptococciare among the factors involved in dental caries and the subsequent diseases due to their ability in biofilm formation and the synthesis of extracellular polymers. Considering the difference in the resistance of biofilm forms and plankton pathogenic bacteria to bactericide agents, we aimed to compare the effect of chlorhexidine mouthwash and eugenol on planktonic and biofilm forms of viridnas streptococcito find the effective concentrations of the two products.
    Materials And Methods
    Viridans streptococci were isolated from 20 human dental plaque samples using biochemical tests. The strain with the highest biofilm formation activity was identified more precisely using 16SrRNA gene analysis. The effects of chlorhexidine (0.06-0.2 w/v%) and eugenol (29.7-99 w/v%) were assessed on the planktonic and biofilm cells of the isolated viridans streptococciusing macrodilution broth and polystyrene microplates, respectively. In addition, the minimum inhibitory concentration (MIC) of these antiseptics on the isolated viridans streptococci was determined.
    Results
    Strain UTMC 2446 with 98.04% similarity to Streptococcus sanguinis had the highest biofilm production ability. The 0.2% and 99% concentrations of chlorhexidine and eugenol inhibited biofilm formation, respectively, while these compounds could effectively inhibit planktonic cell growth at the 0.14% and 79.2% concentrations, respectively.
    Conclusion
    For the tested compounds, the effective concentrations needed to inhibit biofilm formation were higher than those required for planktonic growth arrest. Moreover, due the possibility of emergence of resistant strains, as well as the fact that the required concentration is equal to the maximum concentration of the compounds in commercial products, their antimicrobial potential must be regularly monitored. Our findings can be beneficial for manufacturing and quality control facilities.
    Keywords: Viridans streptococci, Streptococcus sanguinis, Biofilm, Chlorhexidine, Eugenol
  • Anahita Ghorbani, Maedeh Salehi, Alireza Ghanadan, Tahereh Molania * Pages 94-87
    Introduction
    Oral malignant melanoma is a rare malignancy with a higher tendency to metastasize and locally invade tissues compared to the other malignant tumors of the oral cavity. Malignant melanoma of the oral cavity accounts for 0.2-8% of all the reported melanomas. The malignancy is approximately four times more frequent in the oral mucosa of the maxilla and normally occurs on the palate or alveolar gingiva. Malignant melanomas are often asymptomatic in the early stages and present as a pigmented patch or mass, delaying the diagnosis until the manifestation of symptoms such as swelling, ulceration, bleeding or the loosening of the teeth. The prognosis of the tumors is extremely poor, especially in the advanced stages.
    Case Report: A 35-year-old female patient presented with chief complaint of a lesion on the posterior region of the right mandible for four months. Intraoral examination revealed a gray-black sessile exophytic buccolingual mass. Incisional biopsy of the lesion confirmed the histopathological diagnosis of an oral malignant melanoma.
    Conclusion
    Obtaining an accurate medical history and performing a thorough examination of the oral cavity are considered essential to the diagnosis of pigmented lesions. Meticulous assessment of the pigmented lesions in the oral cavity result in the early diagnosis, prompt treatment, and better prognosis of the possible malignancies.
    Keywords: Oral Malignant Melanoma, Pigmented Lesions, Oral Mucosa