فهرست مطالب

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و دوم شماره 4 (پیاپی 107، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ندا امید پناه، جلیل مومن بیت الهی، محمد گودرزی صفحات 278-284
    مقدمه
    باتوجه به مطرح شدن نقش استرس اکسیداتیودر اتیوپاتوژنز استوماتیت آفتی راجعه، هدف مطالعه بررسی صدمه استرس اکسیداتیو به DNA را در این بیماری بود. محصول استرس اکسیداتیو به DNA8 – هیدروکسی داکسی گوانوزین (8-OHdG) می باشد.
    مواد و روش‏ها: این مطالعه از نوع موردی-شاهدی (Case/control) می باشد. 30 بیمار مبتلا به استوماتیت آفتی راجعه و 30 فرد سالم که از نظر سن و جنس با هم همسان شده بوده اند، انتخاب شده اند. معیار‏های ورود به مطالعه شامل نداشتن تاریخچه بیماری سیستمیک، نگرفتن دارو، عدم استعمال سیگار و الکل و عدم استفاده از مکمل آنتی اکسیدان در 3 ماه گذشته بود. معیار ورود به گروه مورد عود حداقل سه بار در سال آفت بود. جمع آوری بزاق به صورت غیرتحریکی و تحلیل آماری با آزمون t-student انجام شد (05/0P=).
    یافته ها
    در این مطالعه در هر یک از دو گروه مورد و شاهد 2/63 درصد زن و 7/36 درصد مرد وجود داشت. میانگین و انحراف معیار سطح
    8-هیدروکسی داکسی گوانوزین بزاق بیماران در گروه بیماران 77/12±84/38 و در افراد سالم 78/11±28/41 بود که تفاوت معنی داری نداشتند. سطوح 8 – هیدروکسی داکسی گوانوزین بزاق بیماران با استوماتیت آفتی راجعه و افراد سالم تفاوت آماری معنی داری نداشت (427/0(P=.
    کلیدواژگان: 8 - هیدروکسی داکسی گوانوزین، استوماتیت آفتی راجعه، بزاق، استرس اکسیداتیو
  • براتعلی رمضانزاده، فرزانه احراری، زهرا سادات حسینی، محسن قلی زاده صفحات 285-297
    مقدمه
    دو ریتینر (نگهدارنده) هاولی (Hawley) و فرم داده شده در خلا با نام تجاری Essix معمولا برای ریتنشن بعد از درمان ارتودنسی به کار می روند. هدف از مطالعه حاضر مقایسه رضایتمندی بیماران از ریتینرهای Hawley و Essix بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بالینی، 90 بیمار 14 تا 25 ساله که تحت درمان ارتودنسی ثابت قرار گرفته بودند و نیاز به ریتینر داشتند، انتخاب و بر اساس پروتکل ریتنشن به سه گروه تقسیم شدند. در گروه اول، نگهدارنده Hawley به صورت 4 ماه تمام وقت و سپس شبانه استفاده شد. در گروه دوم (Essix4M) بیماران از نگهدارنده Essix به صورت چهار ماه تمام وقت و سپس شبانه استفاده کردند. در گروه سوم (Essix1W) بیماران از نگهدارنده Essix به صورت یک هفته تمام وقت و سپس به صورت شبانه استفاده کردند. بررسی رضایتمندی بیماران 1 هفته و 8 ماه بعد از تحویل ریتینر توسط پرسشنامه انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSSدر سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان رضایت کلی بر اساس جمع امتیاز حاصل از پرسشنامه هفته اول در گروه سوم (Essix1W) بیشتر از سایر گروه ها بود، اما تفاوت میان سه گروه معنی دار نبود (885/0P=). پس از گذشت 8 ماه از تحویل پلاک میزان رضایت کلی در گروهHawley بیشتر از سایر گروه ها بود، ولی باز هم تفاوت بین گروه ها معنی دار نبود (118/0=P).
    نتیجه گیری
    در رابطه با رضایتمندی بیماران تفاوت معنی داری بین دو نوع ریتینرHawley و Essix (با پروتکل های زمانی مختلف) مشاهده نشد. البته تفاوت های جزئی نشان دهنده محبوبیت کوتاه مدت پروتکل Essix1W و رضایت طولانی مدت بیماران از ریتینر Hawley بود.
    کلیدواژگان: نگهدارنده، هاولی، ریتینر فرم داده شده در خلا، رضایتمندی بیمار
  • رضا زارع محمودآبادی، شادی ثقفی، فرناز مهاجرتهران *، فرهاد جعفری، شقایق رفیعی، مائده شکری صفحات 298-306
    مقدمه

    آملوبلاستوما از شایع ترین تومورهای ادونتوژنیک می باشد. از فاکتورهای موثر در بروز این بیماری، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. مطالعه حاضر، با هدف بررسی حضور HPV در نمونه های تومور آملوبلاستومای فکین با استفاده از روش PCR انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 77 بلوک پارافینی مربوط به آملوبلاستوما از آرشیو بخش پاتولوژی دانشکده دندانپزشکی مشهد و بیمارستان قائم مشهد جمع آوری و پس از دپارافینیزه کردن نمونه ها، DNA آنها با استفاده از Genomic DNA extraction mini YTA kitبراساس دستور کارخانه سازنده استخراج گردید. پس از انجام فرآیند PCR، حضور HPV در آنها مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 16، آزمون کای دو و رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    از مجموع 77 ضایعه مورد بررسی، 20 مورد فولیکولار، 4 مورد اکانتوماتوز، 3 مورد بازال سل، 8 مورد دسموبلاستیک، 17 مورد یونی سیستیک و 25 مورد پلکسی فرم بود. در مجموع 5 مورد (5/6 درصد) از آنها از نظر HPV مثبت بود. بدین صورت که در نوع فولیکولار یک مورد، در نوع یونی سیستیک دو مورد و در نوع پلکسی فرم نیز دو مورد از نظر HPV مثبت شده بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی کم ویروس پاپیلومای انسانی در ضایعات مورد بررسی، نمی توان این گونه نتیجه گرفت که این ویروس در اتیولوژی و پاتوژنز این دسته از ضایعات نقش داشته باشد و جهت اظهار نظر دقیق تر به مطالعاتبا حجم نمونه بزرگ تر نیاز است.

    کلیدواژگان: ویروس پاپیلومای انسانی، آملوبلاستوما، واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR)
  • بهاره طحانی ، سیده پروانه موسوی صفحات 307-319
    مقدمه
    عشایر گروهی از مردم با سطح اقتصاد پایین و تحصیلات اندک و دسترسی محدود به خدمات بهداشتی درمانی هستند. این مطالعه در نظر داشت سلامت دهان و رفتارهای بهداشت دهان و دندان این جمعیت خاص را ارزیابی کند.
    مواد و روش‏ها: در این مطالعه میدانی، 200 نفر در سنین 18 تا 60 سال توسط نمونه گیری دو مرحله ای (خوشه ایو سپس آسان) از دهستان عشایری و چشمه لنگان شهرستان فریدون شهر در بهار و تابستان 1395 مورد بررسی قرار گرفتند. معاینات دندانپزشکی به منظور تعیین شاخص‏های دندان های پرشده و کشیده شده و دارای پوسیدگی (DMFT) و شاخص پرودنتال جامعه CPI (Community Periodontal Index) انجام شد. کد 0 نشان دهنده لثه نرمال، کد 1، وجود خونریزی خودبه خودی با همراه پروب، کد 2، نشان دهنده وجود جرم، کد 3، نشان دهنده وجود پاکت 5-4 میلی متری بود. رفتارهای بهداشتی دهان و دندان و هم چنین عادات تغذیه ای از طریق چک لیست ارزیابی شد. داده‏ها پس از جمع آوری در نرم افزار SPSS با ویرایش 22 وارد شد و آنالیز آماری داده‏ها به کمک آزمون‏های T-test، ANOVA و مجذور کای انجام شد (05/0=α).
    یافته‏ها: 83 نفر (5/41 درصد) مرد و 117 نفر (8/58 درصد) زنشامل 163 نفر (5/81 درصد) از دهستان عشایری و 37 نفر (5/18درصد) از دهستان چشمه لنگان بودند. 1/29 درصد (58 نفر) اصلا دندان‏ها را تمیز نمی‏کردند و تنها 3 درصد (6 نفر) هر روز مسواک می‏زدند. میانگین DMFT معادل 6/5±6/9 (28-0) که حدود 56 درصد سهم این شاخص مربوط به کشیدن و 40 درصد پوسیدگی بود. اختلاف معنی داری بین زن و مرد وجود نداشت ولی بین گروه‏های سنی اختلاف معنی داری مشاهده شد (001/0P<). میزان DMFT در گروه سنی 34-18سال معادل 3/4±7/6، گروه سنی 51-35 سال معادل 1/5±5/12، گروه سنی 68-52 سال معادل 1/5±3/14 بود. میزان DMFT بین گروه سنی 51-35 و 68-52 سال معنی داری نبود. 2 درصد (4 نفر) کد 0، 5/29 درصد (59 نفر) کد 1، 1/61 درصد (123 نفر) کد 2 و 7 درصد (14 نفر) کد 3 داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان پوسیدگی در عشایر بالا و مراجعات این افراد به دندانپزشک اغلب به جهت کشیدن دندان است. درصد بالایی از افراد، خونریزی از لثه را گزارش نمودند. از نظر بی دندانی و وضعیت پریودنتال نیز در مقایسه با میانگین جامعه، وضعیت این افراد نامطلوب ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: عشایر، سلامت دهان و دندان، رفتار، پوسیدگی دندان، شاخص پریودنتال
  • علیرضا عدل، محمد معتمدی فر، فرشته صبح نمایان، لادن شاه چراغی صفحات 320-328
    مقدمه
    یک شوینده ی جدید حاوی نانو ذرات نقره (Im-based AgNPs) اثرات ضد میکروبی قابل قبولی نشان داده است. هدف از این مطالعه، ارزیابی مهارکننده‏های بافتی مختلف (پودر عاج، ماتریکس عاج،آلبومین سرم گاوی و لیپوپلی ساکارید باکتریال) بر فعالیت ضدمیکروبی هیپوکلریت سدیم، کلرهگزیدین و یک شوینده جدید حاوی نانو ذرات نقره (Im-based AgNPs) بود.
    مواد و روش ها
    در سری اول آزمایش ها، μL950 از هر یک از شوینده ها با μL50 از سوسپانسیون باکتری انتروکوکوس فکالیس مخلوط گردیدند و زنده ماندن باکتری ها بعد از 10، 30 و 60 ثانیه ارزیابی شد. در سری دوم آزمایش، μL100 از سوسپانسیون هر یک از مهارکننده‏ها با μL100 از هر یک از شوینده ها مخلوط و به مدت 1 ساعت انکوبه شدند. سپس μL100 از سوسپانسیون میکروبی به آن ها اضافه گردید و زنده ماندن باکتری ها بعد از 10 ثانیه، 10 و 60 دقیقه بررسی شد. هر دو سری آزمایش ها سه بار تکرار شدند و تعداد کلونی ها شمارش شده و سپس لگاریتم بر مبنای 10 آنها محاسبه شد. از تست Kruskal-wallis و Dunn برای آنالیز آماری استفاده شد. 05/0P< معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در سری اول آزمایش، در هر سه زمان فعالیت ضد میکروبی هیپوکلریت سدیم و کلرهگزیدین بیش تر از AgNPs و سایلین بود. (05/0˂P) در سری دوم آزمایش هر چهار مهارکننده ی بافتی، فعالیت ضد میکروبی کلرهگزیدین و هیپوکلریت سدیم را کاهش دادند. (05/0˂P) غیر از لیپوپلی ساکارید باکتریال که بر روی هیپوکلریت سدیم اثری نداشت. AgNPs مشابه با گروه کنترل منفی، رشد بالای باکتری ها را صرف نظر از وجود یا عدم وجود مهارکننده ها نشان داد.
    نتیجه گیری
    مهارکننده های بافتی فعالیت ضد میکروبی هیپوکلریت سدیمو کلرهگزیدین را به درجات مختلفی تحت تاثیر قرار دادند. AgNPs صرف نظر از حضور یا عدم حضور مهارکننده ها اثر ضد میکروبی قابل توجهی نشان نداد.
    کلیدواژگان: شوینده، کلرهگزیدین، مهار کننده بافتی، نانوسیلور، هیپوکلریت سدیم
  • ایمانه عسگری ، مینا طباطبایی فخار صفحات 329-339
    مقدمه
    با اینکه رفتار بهداشتی دهان و دندان با نگرش مرتبط است، رفتار مثبت در پی نگرش مثبت قابل بحث است. خودکارآمدی مسواک زدن، ابزار پیش بینی کننده مناسبی برای رفتار بهداشتی محسوب می شود. هدف این مطالعه بررسی توصیفی نگرش نسبت به مسواک زدن در نوجوانان اصفهان و ارتباط آن با خودکارآمدی مسواک زدنو عادت آن بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع مقطعی-تحلیلی و روی 400 دانش آموز 15-13 ساله مدارس دولتی شهر اصفهان صورت گرفت. نمونه گیری تصادفی دومرحله ای طبقه بندی شده انجام شد. با استفاده ازپرسشنامه های رواشده 40 گزاره ای نگرش نسبت به مسواک زدن و 6 گزاره ای خودکارآمدی مسواک زدن، این دو سازه به ترتیب با طیف 0 تا 160 و 6 تا24 سنجیده شد. پس از استخراج یافته های توصیفی وضعیت نگرش و حیطه های آن، ارتباط آن با خودکارآمدی افراد در زمینه مسواک زدن توسط آزمون های آماری من ویتنی و همبستگی اسپیرمن بررسی شد.
    یافته ها
    در مجموع 381 پرسشنامه کامل شده، در دانش آموزان با میانگین سنی 3/0±2/14 سال و نسبت جنسیتی برابر مورد مطالعه قرار گرفت. میانگین نمره کل نگرش در جمعیت مورد مطالعه 3/13±76 بود. نمره کل نگرش (021/0P=) و حیطه مسئولیت پذیری (008/0P=) در دختران بیشتر بود. میانگین نمره خودکارآمدی 3/4±9/15 بوده و نمره کل نگرش با خودکارآمدی ارتباط معنی داری نشان نداد، اما حیطه های ارزش ها، احساسات و مسئولیت پذیری ارتباط معنی داری داشتند. ارتباط نگرش (01/0P=) و خودکارآمدی (001/0P=) با دفعات مسواک زدن معنادار بود.
    نتیجه گیری
    وضعیت کلی نگرش به مسواک در جمعیت مورد مطالعه متوسط ارزیابی شد. با وجودی که پرسشنامه نگرش به مسواک زدن با خود گزارشی مسواک زدن ارتباط معنی دار نشان داد. اما براساس خودکارآمدی مسواک زدن در جمعیت حاضر روایی معیاری نداشت. جنسیت در نمره نگرش نسبت به مسواک زدن موثر و در خودکارآمدی بی تاثیر بود.
    کلیدواژگان: نگرش، پرسشنامه، نوجوانان، مسواک زدن، روایی معیاری، خودکارآمدی
  • مجید عشق پور، براتاللهشبان، سارا سرفرازی، سهند سمیعی راد صفحات 340-347
    مقدمه
    وجوددندان های نهفته پدیده شایعی است ودرجوامع مختلف،میزان شیوع و توزیع آن تنوع قابل ملاحظه ای دارد. امکان بروز مشکلات در صورت عدم تشخیص به موقع و درمان صحیح دندان های نهفته عقل پایین، بیانگر اهمیت این موضوع می باشد. هدف این مطالعه، تعیین درجه سختی دندان های عقل نهفته دربیماران مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی مشهد بود.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی از نوع مقطعی، 743 بیمار مراجعه کننده به مرکز جراحی دانشکده دندان پزشکی مشهد از مهر تا اسفند ماه 1396 مورد بررسی قرار گرفتند. موقعیت، زاویه نهفتگی دندان و درجه سختی نهفتگی دندان های عقل پایین از طریق گرافی پانورامیک ثبت و تعیین گردید.
    یافته ها
    از تعداد 1118 دندان نهفته مولر سوم پایین، 456 دندان (41 درصد) در موقعیت مزیو انگولار، 292دندان (26 درصد) موقعیت افقی، 276 دندان (25 درصد) موقعیت عمودی، و 94 دندان (8 درصد) در موقعیت دیستوانگولار بودند. نهفتگی دندان در زنان شایع تر بود (58 درصد). شایع ترین درجه سختی نهفتگی مشاهده شده،نوع متوسط بود (53 درصد). ارتباط معنی داری بین جنس و درجه سختی دندان وجود نداشت. ولی ارتباط معنی داری بین جنس با زاویه نهفتگی دندان عقل بر اساس طبقه بندی Winter & Schiller وجود داشت. همچنین درجه سختی با عمق نهفتگی دندان های عقل پایین و ارتباط با راموس بر اساس طبقه بندی Pell & Gregory وجود داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این تحقیق،فراوانی دندان های نهفته با سختی متوسط و مشکل در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی مشهدنسبتابالا می باشدکه این موضوع،اهمیت انجام غربالگری، تشخیص ودرمان به موقع را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: دندان نهفته، دندان عقل پایین، درجه سختی نهفتگی
  • ماجد مرتضوی، دانیال معدن کن ، رضا یزدانی، سیمین زهرا محبی صفحات 348-355
    مقدمه
    مطالعه ی حاضر با هدف تعیین میزان توانمندی حرفه ای و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان سال آخر دانشکده های دندان پزشکی تیپ 1، 2 و 3 کشور به روش خودارزیابی انجام شده است. .
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، تعداد 131 نفر از دانشجویان سال آخر دندان پزشکی سه تیپ دانشگاه علوم پزشکی در سال 1396 مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد بررسی، چک لیست 135 آیتمی، شامل سه بخش اطلاعات فردی-اجتماعی، توانمندی حرفه ای دانشجویان بر اساس آخرین برنامه آموزشی دوره دندانپزشکی عمومی در بخش های بالینی و تعیین عوامل موثر بر توانمندی حرفه ای دانشجویان بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی، ضریب اسپیرمن، کای اسکور، من ویتنی و تی تست مستقل در سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.
    یافته ها
    در مقایسه بخش های مشابه در دانشکده های تیپ های 1، 2 و 3 تفاوت ها در بخش های پروتز، اندو و ارتودنسی از نظر آماری معنی دار بود (05/0P<) در کل مهارت دانشجویان بخش سلامت دهان، بیشترین وارتودنسی کمترین میزان بود. سن و میزان معدل تاثیری در مهارت دانشجویان نداشت. با توجه به ضرایب رگرسیونی در سه بخش پریودنتولوژی، اندودانتیکس و بیماری های دهان و فک و صورت، بین محل دانشکده و توانمندی دانشجویان ارتباط معنی دار بود. (05/0P<)
    نتیجه گیری
    با توجه به میانگین امتیاز ها که نزدیک به متوسط بود، بازنگری در شیوه های آموزشی مطابق با کوریکولوم آموزشی در بخش های بالینی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دانشجویان، دندان پزشکی، توانمندی حرفه ای، خود ارزشیابی
  • جابر یقینی، عطیه فقیهی، نیکو یمانی، سعیده دریازاده * صفحات 356-369
    مقدمه

    بازنگری برنامه های درسی به دلایلی شامل ظهور علوم جدید، علایق شخصی اعضای جدید هیات علمی، تغییرات دموگرافیک، پیشرفت در علوم بیولوژیک و تغییرات بنیادین در سیستم ارایه خدمات سلامت، امری اجتناب ناپذیر است. از این رو بررسی دیدگاه های ذینفعان برنامه درسی می تواند راهنمای مناسبی برای برنامه ریزان آموزشی باشد. این مطالعه به منظور بررسی چالش های اجرای برنامه درسی دندانپزشکی عمومی از دیدگاه دانشجویان در سال تحصیلی 96-1395، انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت تحلیل محتوای کیفی مرسوم و گردآوری اطلاعات با مصاحبه های گروهی بود. نمونه گیری به صورت هدفمند و با مشارکت 10 نفر از دانشجویان دندانپزشکی عمومی در حال تحصیل با برنامه درسی اخیرا بازنگری شده دندانپزشکی عمومی، انجام شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار 10MAXQDA استفاده شد.

    یافته ها

    پس از پیاده سازی مصاحبه ها و تحلیل داده ها، 104 کد، 20 طبقه فرعی و 4 طبقه اصلی شامل چالش های اجرایی (ناپختگی و
    بی تجربگی در اجرا، نبود برنامه ریزی اجرایی و نبود هماهنگی اساتید در ارائه دروس ادغام یافته) ؛ آموزشی (نبود منابع اطلاعاتی کافی برای
    توجیه سازی دانشجویان، زمان محدود ارائه آموزش، ناتوانی در بکارگیری اساتید متخصص برای دروس جدید، بی عدالتی در آموزش، نامناسب بودن ادغام، استفاده از رزیدنت های غیرمسلط و آموزش ندیده در آموزش دانشجویان، شیوه ارائه مباحث، محتوای نامناسب در دروس جدید، رعایت نکردن پیش نیاز های آموزشی و مقدماتی، رعایت نکردن استاندارد های آموزش پزشکی توسط اساتید) ؛ جانبی و ذهنی (رزیدنت محوری و تخصص گرا بودن اساتید، نبود منبعی برای طرح مشکلات و ارائه راه حل عملی، عادت به کوریکولوم قبلی، نگرش منفی به کوریکولوم جدید) و ساختاری (تغییرات ساختار کوریکولوم، امکانات فیزیکی و کمبود نیروی هیات علمی) استخراج شد.

    نتیجه گیری

    چالش های بیان شده توسط دانشجویان، بر لزوم تشکیل تیم بازنگری مسلط به برنامه درسی، ایجاد پیش زمینه های تغییر،
    فراهم سازی منابع فیزیکی و انسانی، اجرای آزمایشی برنامه درسی و پایش توسط متخصصین آموزش پزشکی، تاکید دارد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی دندانپزشکی عمومی، بازنگری، ادغام، دانشجو
  • سحر رفیعی چوکامی ، شیوا رفیع زاده صفحات 370-376
    مقدمه
    تشخیص قطعی بازسازی سطوح سایش یافته و همزمان کنترل فاکتورهای مسبب این سایش ها یک گزینه درمانی مناسب است. هدف این گزارش مورد، توصیف سکانس درمانی جراحی افزایش طول تاج زیبایی و بازسازی ترمیمی بیمار دچار براکسیسم با دنتیشن سایش یافته به صورت متوسط است.
    گزارش مورد: در این مطالعه، یک آقای 18 ساله به بخش پریودنتولوژی دانشکده ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه کرد. طرح درمان بیمار شامل جراحی افزایش طول تاج در ناحیه ی سکستانت قدامی ماگزیلا و انجام بلیچینگ داخلی در دندان سانترال سمت چپ فک بالای بیمار و سپس بازسازی سکستانت قدامی ماگزیلا با ونیر سرامیکی (IPS e. max) بود.
    نتیجه گیری
    در بیمار حاضر، جراحی افزایش طول تاج انجام و پس از طی دوره ی ترمیم حدود دو ماهه، باز سازی تاج انجام شد. به این ترتیب علاوه بر اینکه تجاوز به عرض بیولوژیک صورت نگرفت، تاج از دست رفته ی دندان بازسازی شده و ابعاد عمودی دندان ها اعاده می شود.
    کلیدواژگان: دندان های سایش یافته، براکسیسم، جراحی افزایش طول تاج
|
  • Neda Omidpanah, Jalil Momen, Beitollahi, Mohammad Goodarzi Pages 278-284
    Introduction
    Hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG) is a product of DNA damage. Considering the role of oxidative stress in the etiopathogenesis of recurrent aphthous stomatitis, the present study aimed to evaluate the DNA damage caused by oxidative stress in these patients.
    Materials and Methods
    This case-control study was conducted on 30 patients with recurrent aphthous stomatitis and 30 healthy subjects. The subjects were matched in terms of age and gender. The inclusion criteria for enrollment were the absence of systemic diseases, no drug use, no tobacco and alcohol use, and no use of antioxidant supplements for the past 3 months. The inclusion criterion for recruitment in the study groups was the presence of a recurrent aphthous ulcer for a minimum of three times per year. Unstimulated saliva sampling was performed. Data were analyzed by t-student.
    Conclusion
    No significant difference was observed between the patients with recurrent aphthous stomatitis and healthy subjects regarding the level of 8-OHdG (P=0.427)
    Keywords: 8-OHdG, Recurrent Aphthous Stomatitis, Saliva, Oxidative stress
  • Baratali Ramazanzadeh, Farzaneh Ahrari, Zahra Sadat Hosseini, Mohsen Gholizadeh Pages 285-297
    Introduction
    Hawley and vacuum-formed retainers, the latter with the commercial trademark of “Essix”, are commonly used for retention after orthodontic treatment. The present study aimed to compare patient satisfaction with Hawley and Essix retainers.
    Materials and Methods
    This clinical study was conducted on 90 patients aged 14-25 years who underwent fixed orthodontic treatment and required retainers. The selected patients were divided into three groups based on the retention protocols. In the first group, Hawley retainers were used for four months full time and then night-only. The patients in the second group (Essix4M) used Essix retainers for four months full-time and then night-only. In the third group (Essix1W), the patients used Essix retainers for one week full-time and then night-only. Patient satisfaction was assessed using questionnaires one week and eight months after applying the retainers. Data analysis was performed in SPSS at the significance level of P
    Results
    Total score of patient satisfaction based on the completed questionnaires was higher in the Essix1W group after one week of retention compared to the other groups, while the difference between the groups was not significant (P=0.885). After eight months of using the retainers, the total score of patient satisfaction was higher in the Hawley group compared to the other groups, while the difference between the groups was not considered significant in this regard (P=0.118).
    Conclusion
    According to the results, there was no significant difference in patient satisfaction between the Hawley and Essix groups (with different wear-time protocols). However, the insignificant differences in this regard indicated that the Essix1W protocol was more accepted at short-term intervals, whereas long-term satisfaction was higher with the Hawley retainers
    Keywords: Retention, Retainer, Hawley, Vacuum-formed, Patient Satisfaction
  • Reza Zare Mahmoud Abadi, Shadi Saghafi, Farnaz Mohajertehran, Shaghayegh Rafiee, Maede Shokri Pages 298-306
    Introduction

    Ameloblastoma is a prevalent odontogenic maxillofacial tumor. Human papillomavirus (HPV) is considered to be one of the main risk factors for ameloblastoma. The current research aimed to investigate the presence of HPV in the ameloblastoma of jaw samples using the polymerase chain reaction (PCR).

    Materials and Methods

    This study was conducted on 77 formalin-fixed and paraffin-embedded tissue blocks, which were obtained from the archives of the Department of Pathology at Mashhad Dentistry School and Ghaem Hospital in Mashhad, Iran. Deparaffinization and DNA extraction in the samples were performed in accordance with the instructions of the YTA genomic DNA extraction mini kit. After PCR, the presence of HPV was evaluated in the samples. Data analysis was performed in SPSS version 16 using descriptive statistic (frequency distribution tables and charts), Chi-square, and logistic regression.

    Results

    Among 77 lesions, 20 cases were follicular, four cases were acanthomatous, three cases were basal cells, eight cases were desmoblastic, 17 cases were unicystic, and 25 cases were plexiform. Moreover, five samples (6.5%) were positive for HPV. HPV was detected in one follicular case, two unicystic cases, and two plexiform cases.

    Conclusion

    Considering the low prevalence of HPV in the examined lesions, it could not be concluded that the virus was involved in the etiology and pathogenesis of the lesions. Therefore, further investigations must be conducted on larger sample sizes for more accurate results

    Keywords: Human Papillomavirus (HPV), Ameloblastoma, Polymerase Chain Reaction (PCR)
  • Bahareh Tahani, Sayede Parvaneh Moosavi Pages 307-319
    Introduction
    Nomadic tribes are a population often with low education levels, poor economic status, and limited access to health care. The present study aimed to assess the oral health and oral hygiene behaviors of this specific population.
    Materials and Methods
    This survey was conducted on 200 participants aged 18-60 years. The subjects were selected via two-stage sampling (convenience and cluster sampling) in Dehestan Ashayeri and Cheshmeh Langan regions in Fereydoon Shahr, Iran in the spring and summer of 2016. Community periodontal index (CPI) and DMFT indices were recorded during dental examination. In addition, oral hygiene behaviors and nutritional habits were recorded in checklists. Data analysis was performed in SPSS version 22 using t-test, Chi-square, and analysis of variance (ANOVA) (α=0.05).
    Results
    Among the participants, 83 males (41.5%) and 117 females (58.8%) (total: 81.5%; n=163) were selected from Dehestan Ashayeri region, and 18.5% of the subjects (n=37) were selected from Cheshmeh Langan region. According to the findings, 29.1% of the subjects (n=58) never cleaned their teeth, and only 3% reported to brush their teeth daily. Mean of DMFT was 9.6±5.6 (range: 0-28), and 56% and 40% of this index was due to tooth extraction and dental caries, respectively. No significant difference was observed between men and women in terms of DMFT, while a significant difference was denoted between various age groups in this regard (P<0.001). Accordingly, DMFT was 6.7±4.3 in the age group of 18-34 years, 12.5±5.1 in the age group of 35-51 years, and 14.3±5.1 in the age group of 52-68 years. No significant difference was observed in the DMFT between the age groups of 35-51 and 52-68 years. Moreover, codes zero and one were frequent in 2% (n=4) and 29.5% of the subjects (n=59), while 61% (n=123) and 7% of the subjects (n=14) were codes three and four, respectively.
    Conclusion
    According to the findings, dental caries is highly prevalent in the nomadic tribes of Fereydoon Shahr, and most of the dental referrals of this population are for tooth extraction. Furthermore, a high percentage of the subjects reported gingival bleeding. Based on the periodontal and edentulous health status of these individuals, their oral health status was considered poor compared to the general population
    Keywords: Tribes, Assessment, Oral Health, Behavior, Dental Caries, Periodontal Index
  • Alireza Adl, Mohammad Motamedifar, Fereshteh Sobh Namayan, Ladan Shahcheraghi Pages 320-328
    Introduction
    The present study aimed to evaluate the effects of various tissue inhibitors, including dentin powder, dentin matrix, bovine serum albumin, and bacterial lipopolysaccharide, on the antibacterial activity of sodium hypochlorite (NaOCl), chlorhexidine (CHX), and a new silver nanoparticle irrigant (Im-based AgNPs).
    Materials and Methods
    In the first set of experiments, 950 µL of each irrigating solution was mixed with 50 µL of an Enterococcus faecalis suspension, and bacterial survival was assessed after 10, 30, and 60 seconds. In the second set of experiments, 100 µL of each inhibitor suspension was mixed with 100 µL of each irrigating solution and incubated for one hour. Afterwards, 100 µL of the bacterial suspension was added. Bacterial survival was assessed after 10 seconds and 10 and 60 minutes. Both sets of experiments were performed in triplicate. The colony-forming units were counted, and the log-transformed number was analyzed using the Kruskal-Wallis and Dunn tests. In the statistical analysis, P-value of less than 0.05 was considered significant.
    Results
    In the first set of the experiments, the antibacterial activity of NaOCl and CHX was significantly higher compared to the AgNPs and saline solutions at all the times (P˂0.05). In the second set of the experiments, the four inhibitors significantly inhibited the antibacterial effects of CHX and NaOCl (P˂0.05), with the exception of bacterial lipopolysaccharide, which had no effect on NaOCl. Similar to the negative control, AgNPs showed the high survival of the bacteria regardless of the presence or absence of the tissue inhibitors.
    Conclusion
    According to the results, the tissue inhibitors affected the antibacterial activity of NaOCl and CHX at variables degrees. However, AgNPs showed no antibacterial activity regardless of the presence or absence of the inhibitors
    Keywords: Irrigants, Chlorhexidine, Sodium Hypochlorite, Nanosilver, Inhibitors
  • Imaneh Asgari, Mina Tabatabaei Fakhar Pages 329-339
    Introduction
    Although oral health behaviors are associated with the personal attitude of individuals, proper behaviors through instilling positive attitudes should be discussed. Self-efficacy in tooth brushing is an effective predictor of oral health behaviors. The present study aimed to describe the attitude toward tooth brushing among the adolescent students in Isfahan and investigate the association between the attitudes and self-efficacy in brushing.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 400 students aged 13-15 years in the public schools of Isfahan, Iran. The participants were selected via random two-stage stratified sampling. Data were collected using the questionnaire of brushing (40 items) and self-efficacy brushing tool (six items), and the two constructs were measured within the score ranges of 0-160 and 6-24, respectively. After extracting the descriptive findings, attitude and its domains and the association with self-efficacy in tooth brushing were analyzed using Mann-Whitney U test and Spearman’s correlation-coefficient.
    Results
    In total, 381 questionnaires were completed, and the mean age of the students was 14.2 years. In addition, the gender ratio was the same. The mean score of attitude was 76±13.3. Total score of attitude (P=0.021) and score of the responsibility domain (P=0.008) were significantly higher in girls compared to boys. The mean score of self-efficacy was 15.9±4.3, and the total score of attitude had no significant correlation with self-efficacy. However, significant associations were observed between the values, emotions, and accountability domains. Moreover, the scores of attitude (P=0.01) and self-efficacy (P=0.001) were significantly correlated with the frequency of tooth brushing.
    Conclusion
    According to the results, the overall status of the attitudes toward tooth brushing was at an average level. Although the questionnaire of attitude showed a significant correlation with self-reported tooth brushing habits, the criterion validity was not confirmed based on self-efficacy. Moreover, gender was observed to affect the attitude toward tooth brushing, while it had no effect on self-efficacy
    Keywords: Attitude, Questionnaire, Adolescents, Tooth Brushing, Criterion Validity, Self-efficacy
  • Majid Eshghpour, Baratollah Shaban, Sara Sarfarzi, Sahand Samieirad Pages 340-347
    Introduction
    Impacted teeth are a common incident with significant frequency and distribution variation in various populations. Several complications may arise if immediate diagnosis and proper treatment are not performed in the case of impacted lower wisdom teeth. The present study aimed to evaluate the frequency and difficulty score of lower third molar impaction in the patients referring to the oral and maxillofacial surgery department of Mashhad Dental School, Iran.
    Materials and Methods
    This descriptive, cross-sectional study was conducted on 743 patients referring to the oral and maxillofacial surgery department of Mashhad Dental School during September 2017-March 2018. The position, impaction angle, and difficulty score were determined by panoramic views.
    Results
    Out of 1,118 impacted lower third molars, 456 cases (41%) had a mesioangular position, 293 cases (26%) were horizontal, 276 cases (25%) were vertical, and 94 cases (8%) had a distoangular position. In addition, impaction was more prevalent in women (58%) compared to men. The most frequent impaction was the moderate type (53%). However, no significant correlation was observed between gender and the difficulty score of the impacted teeth. On the other hand, a significant correlation was denoted between gender and the angle of wisdom teeth impaction based on the Schiller and Winter classification, as well as the impaction depth and ramus relation based on the Pell and Gregory classification (P<0.001).
    Conclusion
    According to the results, the frequency of moderate-to-severe impacted lower third molars was high in the patients referring to Mashhad Dental School. Therefore, it is critical to perform accurate screening, timely diagnosis, and proper treatment in these cases
    Keywords: Impacted Tooth, Lower Wisdom Tooth, Impaction Difficulty Score
  • Reza Yazdani, Simin Zahra Mohebbi, Majed Mortazavi, Danial Madankan Pages 348-355
    Reza Yazdani1؛ Simin Zahra Mohebbi1؛ Majed Mortazavi2؛ Danial Madankan3
    Keywords: Students, Dentistry, Professional Competency, Self-assessment
  • Jaber Yaghini, Atieh Faghihi, Nikoo Yamani, Saeideh Daryazadeh Pages 356-369
    Introduction

    Revision of educational curricula is inevitable for various reasons, including the emergence of new sciences, personal interest of new faculty members, demographic changes, advancement in biological sciences, and fundamental changes in the delivery of health services. Therefore, assessing the views of the stakeholders of educational curricula could be a guide for educational planners. The present study aimed to investigate the challenges of implementing the general dentistry curriculum in the viewpoint of the students in the academic year 2017-2018.

    Materials and Methods

    This study was based on the conventional quality content analysis, and data were collected via group interviews. The participants were selected via purposive sampling. In total, 10 general dentistry students assigned with the recently revised general dentistry curriculum were enrolled in the research. Data analysis was performed using the MAXQDA10 software.

    Results

    After conducting the interviews and data analysis, 104 codes, 20 subcategories, and four categories emerged, including executive challenges (imprecise and inexperienced execution, lack of executive planning, and lack of coordination between the professors in the presentation of the integrated courses), educational challenges (inadequate sources of information to justify the students, limited time for training, inability to employ specialist professors for the new courses, educational injustice, inadequate integration, use of non-domiciled and untrained residents in educating the students, manners based on topic presentation, inappropriate contents in the new courses, non-compliance with the educational and preparatory prerequisites, and non-observance of the standards of medical hypotheses by the faculty members), additional and subjective challenges (reset-oriented and expert-oriented faculty members, lack of resources for problem design and practical solutions, habits of using the previous curriculum, and negative attitudes toward the new curriculum), and structural challenges (changes in the curriculum structure, physical facilities, and staff shortage of the faculty members).

    Conclusion

    According to the results, the challenges expressed by the students highlighted the need for a curriculum-led revision team, developing change-based backgrounds, provision of physical and human resources, pilot implementation of the curriculum, and monitoring by medical education professionals

    Keywords: General Dentistry Curriculum, Revision, Integration, Student
  • Sahar Chokami Rafiei, Shiva Rafiezadeh Pages 370-376
    Introduction
    Definitive diagnosis of restoring worn surfaces and simultaneous control of the causes of these wears is considered a viable therapeutic option. In this paper, we have described the surgical therapeutic sequence of esthetic crown lengthening and restoration in a patient with bruxism and moderately worn dentition.
    Case Report: An 18-year-old male patient referred to the Periodontology Department of the School of Dentistry at Tehran University of Medical Sciences, Iran. The treatment plan involved a crown lengthening surgery in the maxillary anterior sextant and an internal bleaching procedure for the maxillary left central incisor of the patient, followed by the reconstruction of the anterior maxillary sextant with ceramic veneer (IPS e.max).
    Conclusion
    Two months after the recovery of the crown lengthening surgery, crown reconstruction was accomplished. In addition to preventing biologic violation, the crown of the lost tooth and the vertical dimensions of the teeth were also restored
    Keywords: Worn Dentition, Bruxism, Crown Lengthening Surgery