فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1387)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد باصفا، سید مجتبی زبرجد، محمد امین نریمانی صفحه 1
    مقدمه
    خواص مکانیکی مطلوب سیم نیکل-تیتانیوم باعث شده است تا بعضی ارتدنتیست ها از یک سیم دو بار و بلکه بیشتر استفاده کنند. هدف از این مطالعه تعیین تغییرات نیرو-خمش سیم نیکل-تیتانیوم پس از یک بار کاربرد بالینی در سه نوع کراودینگ متفاوت بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی - آزمایشگاهی 80 سیم نیکل-تیتانیوم 014/0 اینچ با عنوان تجاری Globalانتخاب و به صورت تصادفی به 4 گروه: کنترل، کراودینگ خفیف، متوسط و شدید تقسیم شدند. سیم های مربوط به گروه های دارای کراودینگ در بیماران مربوطه به مدت 1±6 هفته در دهان استفاده شدند و سپس آزمایش نیرو-خمش بر روی آنها صورت گرفت. اطلاعات با استفاده از آنالیز Hotellingو دانکن مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    آنالیز Hotellingاختلاف معنی داری بین گروه های تحت مطالعه نشان داد. آنالیز فیشر نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 05/0P<در خمش های 5/0، 1، 5/1 و 5/2 میلی متر بارگذاری و 5/0، 1، 5/1 و 2 و 5/2 میلی متر باربرداری در گروه های تحت مطالعه وجود داشت و تنها در خمش 3 میلی متر بارگذاری اختلاف معنی داری بین گروه های مورد مطالعه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد که اگر چه یک بار استفاده از سیم نیکل تیتانیوم در کراودینگ های مختلف در دهان بیمار موجب افت معنی دار نیروی سیم می شود ولی نیروی باقی مانده در سیم پس از کاربرد بالینی-حداقل در سیم مورد استفاده در این پژوهش-همچنان برای استفاده مجدد کافی می باشد.
    کلیدواژگان: سیم نیکل تیتانیوم، نسبت نیرو خمش، کراودینگ، مطالعه بالینی
  • مریم بیدار، سعید مرادی، سلما بیداد، حمید جعفرزاده، حبیب الله اسماعیلی صفحه 11
    مقدمه
    یکی از اهداف مهم جراحی ریشه، ایجاد سیل مناسب در انتهای ریشه برای بهبودی بافت پریودنتال می باشد که این هدف با کاربرد مواد مختلف به عنوان ماده رتروگرید حاصل می شود. هدف از این مطالعه، مقایسه تطابق لبه ای دو ماده رتروگرید MTAتیره و سمان پرتلند با کمک میکروسکوپ الکترونی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، 50 عدد دندان تک ریشه کشیده شده انسانی بدون پوسیدگی، با آپکس سالم و فاقد شکستگی ریشه یا تحلیل انتخاب شد. کانال این دندان ها به وسیله سیستم چرخشی، آماده سازی شده و با گوتاپرکا پر شد و سپس mm3 انتهای هر ریشه به طور عمودی قطع شد. سپس حفره ای به عمق mm3 و عرض mm1 در انتهای ریشه هر دندان تهیه گردید و دندان ها به طور تصادفی به دو گروه 25 تایی تقسیم شده و حفرات در هر دسته با یک نوع ماده (MTAتیره یا سمان پرتلند) پر شدند. سپس دندان ها از محور طولی برش زده شده و به دو قسمت مساوی تقسیم شد و میزان گپ توسط میکروسکوپ الکترونی در دو بعد تعیین گردید. آنالیز آماری داده ها توسط آزمون Mann-Whitneyو آزمون دقیق فیشر انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین گپ در MTAتیره، 6/211 میکرون و در سمان پرتلند 3/326 میکرون بود که در MTAتیره نسبت به سمان پرتلند کمتر بود اما تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر میانگین گپ وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    از نظر میزان تطابق لبه ای، تفاوتی بین MTAتیره و سمان پرتلند وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تطابق لبه ای، MTA، سمان پرتلند، میکروسکوپ الکترونی
  • براتعلی رمضان زاده، فریبا فخار صفحه 17
    مقدمه
    امروزه کراس بایتها از جمله مال اکلوژن های نسبتا شایع در جوامع می باشند. اصولا اولین قدم در درمان ناهنجاری ها، شناخت آن به طور کامل است. درمان کراس بایتها نیز از این قاعده مستثنی نیست. جهت درمان آن ابتدا باید با کلیه ویژگی های اسکلتال و دنتال آن آشنا بود. هدف از این مطالعه مقایسه عرض و عمق کام در بیماران دارای کراس بایت خلفی دوطرفه با بیماران فاقد کراس بایت خلفی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهدی قالبهای دندانی 30 نفر (22 دختر و 8 پسر) با دامنه سنی 14-7 سال که دارای کراس بایت خلفی دوطرفه بودند به عنوان گروه مورد و قالبهای دندانی 30 نفر (22 دختر و 8 پسر) با دامنه سنی 14-7 سال که فاقد کراس بایت خلفی بودند به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. متغیرهایی که مورد اندازه گیری قرار گرفتند شامل عمق کام، عرض ماگزیلا در دو ناحیه پره مولر اول (یا مولر اول شیری) و مولر اول دائمی، عرض مندیبل در ناحیه مولر اول دائمی بودند. کلیه اندازه گیری ها توسط دستگاهی به نام Korkhausانجام شد و جهت آنالیز داده ها از آزمون Student t-testاستفاده گردید.
    یافته ها
    کلیه متغیرهای مورد بررسی در مقایسه بین دختران و پسران در هر دو گروه مورد و شاهد از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشتند به جز عرض مندیبل در ناحیه مولر اول دائمی که در هر دو گروه شاهد (016/0P=) و مورد (01/0P=) در پسران بیشتر بود. همچنین در مقایسه بین دختران و پسران دارای کراس بایت با دختران و پسران فاقد کراس بایت این نتیجه بدست آمد که عرض ماگزیلا در دو ناحیه اندازه گیری شده در دختران و پسران گروه مورد کمتر و عمق کام و عرض مندیبل در ناحیه مولر اول دائمی بیشتر بود (05/0P<). از این رو در مقایسه کل افراد دارای کراس بایت و کل افراد بدون کراس بایت صرف نظر از جنس این نتیجه کلی بدست آمد که عمق کام و عرض مندیبل در ناحیه مولر اول دائمی در گروه مورد بیشتر و عرض ماگزیلا در ناحیه پره مولر اول و مولر اول دائمی در این گروه کمتر می باشد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه چنین برداشت می شود که در افراد دارای کراس بایت خلفی دوطرفه در مقایسه با افراد فاقد این نوع مال اکلوژن عمق کام بیشتر و عرض ماگزیلا کمتر می باشد.
    کلیدواژگان: عمق کام، کراس بایت خلفی، عرض بین مولری
  • نسرین سرابی، مرجانه قوام نصیری، ثمین علوی صفحه 25
    مقدمه
    حساسیت پس از ترمیم با آمالگام به دلایل متفاوتی ایجاد می شود که یکی از آن موارد سیل ناکافی توبولها می باشد که مربوط به لاینر مورد استفاده در زیر آمالگام می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه نشت لبه ای ترمیم های کلاس IIآمالگام با استفاده از یک ماده ضدحساسیت با بیس رزینی و یک سیستم ادهزیو سلف اچ با کوپال وارنیش بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، پنجاه و شش عدد دندان پرمولر انسانی انتخاب شد و به چهار گروه تقسیم گردید. حفرات کلاس IIبه شکل باکس مستقل (Box only)در سطوح مزیال و دیستال تهیه گشت. در دو گروه آزمایشی از ماده ضدحساسیت عاجی (A) Viva Sensو ادهزیو رزین Clear Fil S3 Bond(B)بعنوان لاینر استفاده شد و در گروه سوم از (C) Copaliteاستفاده شد و گروه آخر بدون لاینر بود (D). آمالگام های کاپراسفریکال (Oralloy)توسط کاندنسور دستی در حفرات متراکم گردید و نمونه ها پس از ترموسایکلینگ و استفاده از رنگ و برش دادن جهت بررسی ریزنشت آماده شدند. از یک استرئومیکروسکوپ برای طبقه بندی و مشاهده ریزنشت استفاده شد. از آزمون آماری ناپارامتری کروسکال والیس و من ویتنی برای مقایسه گروه ها استفاده شد (05/0=(a.
    یافته ها
    تست Kruskal Wallisیک اختلاف قابل ملاحظه ای در چهار گروه نشان داد (05/0(P<. Clear Fil S3 Bond ریزنشت کمتری از گروه کنترل نشان داد و ریزنشت در وارنیش کوپال و Clear Fil S3 Bondیکسان بود. ریزنشت کمتری با Viva Sensنسبت به دیگر گروه ها مشاهده شد (05/0(P<.
    نتیجه گیری
    در حفرات کلاس IIترمیم شده با آمالگام های کاپر اسفریکال استفاده از Viva Sensریزنشت را نسبت به Clear Fil S3 Bondو وارنیش Copalبیشتر کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: آمالگام، ماده ضدحساسیت با بیس رزینی، سیستم ادهزیو سلف اچ
  • جهانشاه صالحی نژاد، نوریه شریفی، علیرضا مومنی، ستاره شجاعی صفحه 31
    مقدمه
    موکواپیدرموئید کارسینوما شایعترین بدخیمی غدد بزاقی است. این تومور از پتانسیل بیولوژیک متنوعی برخوردار است، لذا آن را به دو گروه یکی با رفتار بدخیم و دیگری با رفتار خوش خیم و پیش آگهی خوب تقسیم می کنند. در این مطالعه سعی شده است میزان بروز انکوپروتئین TP53به عنوان فاکتور مهم ژنتیک در چرخه سلولی و ارتباط آن با گریدهای مختلف موکواپیدرموئید کارسینوما مورد بررسی قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی گذشته نگر، 22 نمونه بلوک پارافینی موکواپیدرموئید کارسینوما گردآوری و به روش H&Eرنگ آمیزی شد. سپس هر نمونه با اتکاء به معیارهای هستیولوژیک، درجه بندی گردید و در سه گروه Low grade، Intermediate gradeو High gradeدسته بندی شد. از هر بلوک برش جدید تهیه و به روش ایمونوهیستوشیمی TP53رنگ آمیزی شد و تحت بررسی قرار گرفت. سپس ارتباط مابین دو روش از نظر آماری به روش Kendall تحت تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 7 نمونه از بافت غدد بزاقی نرمال بعنوان گروه کنترل انتخاب شد.
    یافته ها
    تمامی نمونه های گروه شاهد از نظر TP53منفی و % 2/68 گروه موکواپیدرموئید کارسینوما مثبت ارزیابی شد. و ارتباط معنی داری بین گرید هیستولوژیک تومور و میزان رنگ پذیری TP53مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به موازات افزایش درجه هیستولوژیک کارسینوم موکواپیدرموئید غدد بزاقی، میزان و شدت بروز مارکر TP53افزایش می یابد و می توان از این تکنیک در تعیین رفتار بیولوژیک تومور و پیش آگهی بیمار استفاده کرد.
    کلیدواژگان: موکواپیدرموئید کارسینوما، گریدینگ، ایمونوهیستوشیمی، TP53
  • بهجت الملوک عجمی، محبوبه شب زنده دار، علیرضا اسدالهی صفحه 37
    مقدمه
    سلامت محور توسعه است و سطح سلامتی جامعه نیز از توسعه یافتگی آن تاثیر می پذیرد از طریق فرهنگ سازی و جلب مشارکت مردم می توان آگاهی، نگرش و عملکرد آنان را در زمینه های بهداشتی بخصوص سلامت دهان و دندان تغییر داد. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان مراکز بهداشتی، درمانی شماره 1و2و3 شهرستان مشهد در رابطه با سلامت دهان و دندان می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت توصیفی-مقطعی بوده و بر روی 186 نفر از کارکنان مراکز بهداشتی درمانی مشهد که بصورت طبقه ای-خوشه ایاز میان مراکز بهداشت شماره 1 و 2 و 3 انتخاب شده بودند، انجام شد. پرسشنامه ای در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت که در آن میزان آگاهی، نگرش و عملکرد افراد در رابطه با سلامت دهان دندان ارزیابی می شد. پس از تکمیل، پرسشنامه ها، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در این تحقیق از آزمون کروسکال-والیس و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که از 186 نفر کارمندی که در رابطه با سلامت دهان و دندان ارزیابی شده بودند. (1/23 درصد) از آنها میزان آگاهی خوب و (9/19 درصد) آگاهی ضعیف و تنها 2/2 درصد دارای نگرش و 2/9 درصد دارای عملکرد خوب بودند.همچنین در این مطالعه مشخص گردید سطوح آگاهی در رابطه با سلامت دهان و دندان با سطح تحصیلات رابطه معنی داری دارد (004/0P=) به طوری که پزشکان از بیشترین سطح آگاهی و کاردان ها از کمترین سطح آگاهی برخوردار بودند. این مطالعه نشان داد که از شاغلین سه مرکز بهداشت شهرستان مشهد، شاغلین مرکز بهداشت شماره 2 نسبت به دو مرکز بهداشت 1 و 3 از آگاهی ضعیف تری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که با توجه به ضعیف بودن آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان مراکز بهداشت شماره 1 و 2 و 3 نیاز به برگزاری کلاسهای بازآموزی به طور جدی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: عملکرد، تمایل، سلامت دهان، نگرش
  • محمد غروی، قاسم سلطانی صفحه 41
    مقدمه
    استفاده از بیهوشی عمومی در اعمال دندانی گسترده کودکان برای فراهم آوردن معالجه ای مطمئن و موثر، ضروری است. تجربه بیهوشی عمومی و دندانپزشکی بیمارستانی در کشور ما محدود است. هدف از این مطالعه بررسی موارد بیهوشی عمومی در اعمال دندانپزشکی کودکان در طی یک دوره دو ساله بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی –مقطعی در 72 بیمار کودک که جهت درمان های دندانپزشکی تحت بیهوشی عمومی به اتاق عمل منتقل شده بودند در طی مدت دو سال صورت گرفت. القای بیهوشی با گاز سووفلوران در حضور والدین صورت گرفت. سپس نگه داری بیهوشی با پروپوفول و یا رمی فنتانیل همراه با گاز نیتروس اکساید ادامه یافت. علائم حیاتی، عوارض احتمالی، حین و پس از عمل ثبت می شد. داده های بدست آمده در برنامه نرم افزاری SPSSآنالیز گردید. برای نشان دادن نتایج از مقادیر میانگین و انحراف معیار استفاده شد.
    یافته ها
    متوسط سن بیماران 10/4±2/7 سال و میانگین مدت بیهوشی 48/1±1/2 ساعت بود. 31 نفر (1/43 درصد بیماران) هیچ بیماری همراهی نداشتند. 4/26 درصد فلج مغزی و 2/15 درصد عقب ماندگی ذهنی داشتند. در 3/15 % بیماران، سندرم همراه شناخته نشد. در طول عمل تاکی کاردی در 9 مورد و برادی کاردی در 7 نفر و هیپرتانسیون در 6 مورد و هیپوتانسیون در 1 نفر گزارش گردید. شایعترین عوارض حین عمل خونریزی و تورم لب و زبان بود که به ترتیب در 7% و 8/2% گزارش شد. در مجموع 592 دندان مورد معالجه قرار گرفت. اعمال دندانپزشکی انجام شده شامل 215 مورد پالپوتومی، 57 مورد پالپکتومی، 293 مورد پر کردن دندان با آمالگام و 123 مورد پر کردن دندان با گلاس آینومر و 15 مورد جرم گیری و 138 مورد کشیدن دندان و 101 مورد کرون بود. شایعترین عوارض بعد از بیهوشی بی قراری و استفراغ و درد بودند که به ترتیب در 28 و 17 و 7 نفر گزارش شد. یک مورد از بیماران بعد از عمل دچار بی قراری و توهم بدلیل سندروم آنتی کولینرژیک مرکزی شد و بعد از 96 ساعت بهبودی کامل حاصل گردید.
    نتیجه گیری
    اگرچه بدلیل گستردگی اعمال دندانی و در نتیجه طولانی شدن مدت عمل و بیهوشی، در عمل انتخاب گروه شاهد تحت بی حسی موضعی، امکان پذیر نبود با این حال در مطالعه ما انجام اینگونه اقدامات وسیع تحت بیهوشی عمومی در موارد عدم همکاری یا وجود معلولیت ها حتی با وجود بیماری های همراه با نتایج قابل قبول، عوارض کم و قابل پیشگیری، انجام پذیر بود. قطعا با راه اندازی دوره های دندانپزشکی بیمارستانی بر میزان کیفیت و ایمنی مراقبت های دندانپزشکی در اطفال افزوده خواهد شد.
    کلیدواژگان: اطفال، دندانپزشکی، بیهوشی عمومی
  • جمیله قدوسی، فاطمه دیباجی صفحه 47
    مقدمه
    تاثیر برداشت اسمیرلایر قبل از پرکردن کانال، موضوع بسیاری از مطالعات بوده است. در مورد برداشت اسمیرلایر، هنوز عدم توافق وجود دارد. البته در مورد نفوذ بهتر سیلرها در توبولهای عاجی به دنبال برداشت این لایه، توافق نظر وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط میان میزان نفوذ سیلر به داخل توبولهای عاجی و میزان ریزنشت آپیکالی به دنبال استفاده از MTAD و دو نوع سیلر مختلف بود.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه آزمایشگاهی، تعداد 135 عدد دندان تک ریشه کشیده شده انسان، انتخاب شد. سه گروه آزمایشی 40 عددی به شرح زیر آماده سازی شدند: گروه 1: شستشو با استفاده از سرم فیزیولوژی به منظور باقی ماندن اسمیرلایر. گروه 2: شستشو با استفاده از محلول EDTA17% برای برداشت اسمیرلایر. گروه 3: شستشو با استفاده از محلول MTADبرای برداشت اسمیرلایر و 15 دندان در گروه های کنترل قرار داشته اند. هریک از گروه ها به دو زیر گروه 20 عددی برای پر شدن با کمک سیلر AH Plusیا Dorifillتقسیم شدند. سیل اپیکال در نیمی از دندانها (60 عدد) با استفاده از سیستم نفوذ رنگ ارزیابی شدند و آنالیز داده ها توسط آزمون های واریانس دو طرفه، یک طرفه و t، صورت گرفت. در نیمی دیگری از دندانها (60 عدد) توسط SEMمیزان نفوذ سیلر به داخل توبولهای عاجی بررسی گردید. سپس داده ها توسط آزمون های Kruskal-WallisوMann-Whitney آنالیز گردیدند. در نهایت رابطه بین میزان نفوذ رنگ و نفوذ سیلر به داخل توبولهای عاجی توسط آزمون همبستگی Spearmanسنجیده شد.
    یافته ها
    بر طبق آنالیز آماری اختلاف معنی داری میان سه ماده شستشودهنده از نظر میانگین میزان نفوذ رنگ (ریزنشت آپیکالی) وجود نداشت، اما اختلاف معنی داری میان دو نوع سیلر از نظر میانگین میزان نفوذ رنگ وجود داشت. سیلر AH plusنفوذ رنگ کمتری داشت. کمترین میانگین میزان نفوذ رنگ مربوط به گروه MTADهمراه با AH Plusو بالاترین آن مربوط به گروه سرم همراه با Dorifillبود. سیلر AH Plusنسبت به Dorifillدر هر یک از گروه های شستشو شده با سرم، EDTA، MTADبه طور معنی داری نفوذ رنگ کمتری داشت. در بررسی SEMمحلول EDTAو MTADهر دو نسبت به سرم سبب نفوذ سیلر بیشتری شدند و سیلر AH Plusنفوذ توبولی بیشتری داشت. بیشترین میزان نفوذ سیلر در گروه EDTAباAH Plusمشاهده شد و کمترین میزان در گروه سرم با هر دو سیلر AH Plusو Dorifillبود. رابطه آماری معنی داری میان نفوذ سیلر به داخل توبولهای عاجی و ریزنشت آپیکالی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نوع ماده شستشو بر ریزنشت آپیکالی موثر نبود. نوع ماده شستشودهنده بر نفوذ داخل توبولی موثر بود. سیلر AH Plusنفوذ داخل توبولی بیشتر ی داشت. نفوذ سیلر به داخل توبولهای عاجی لزوما سبب کاهش ریزنشت آپیکالی نمی شود.
    کلیدواژگان: نفوذ سیلر، ریزنشت آپیکالی، MTAD
  • اسحاق لاسمی، فینا ناوی، سمیرا بصیر شبستری صفحه 59
    مقدمه
    با توجه به شیوع نسبتا بالای اختلالات گیجگاهی فکی (TMD)و نیز موثر بودن عوامل مختلف در بروز آن، این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوعTMD و عوامل مرتبط با آن در مراجعین به دانشکده دندانپزشکی آزاد اسلامی تهران در سال 84 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی برروی261 نفر از مراجعین به دانشکده دندانپزشکی آزاد اسلامی تهران در سال 84 انجام شد. تمام نمونه ها از لحاظ عوامل مرتبط با TMDدر قالب 3 فرم بررسی شدند. داده های تحقیق استخراج و طبقه بندی شدند و با آزمون آماری کای دو ارزیابی گردیدند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد بررسی 4/12±34 سال بود.89 نفر (1/34%) ازمراجعین مبتلا به TMDبودند که 19% مذکر و 81% مونث بودند. میان همه عوامل مورد مطالعه مرتبط با TMD(سن- جنس- عادات پارافانکشنال- تروما- درمان ارتدنسی- بی دندانی خلفی- اضطراب و افسردگی) اختلاف معنی داری یافت شد (05/0P<). اما میان نوع اکلوژن و TMDاختلاف معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    در جمعیت مورد بررسی شیوع TMDنسبتا بالا بود. میان تمام عوامل مورد مطالعه مرتبط با TMD، بجز نوع اکلوژن، رابطه معنی داری وجود داشت. با توجه به عوارض شناخته شده این اختلال و تناقضات گسترده، بررسی اتیولوژی این عارضه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اختلالات گیجگاهی فکی، عوامل مرتبط با اختلالات گیجگاهی فکی، شیوع
  • آرش متقی، مرتضی بنکدارچیان، مریم بیضاوی صفحه 65
    مقدمه
    در بیماران بدون دندان، معمولا شکل صورت به عنوان یک رفرنس برای انتخاب شکل دندان ثنایای میانی بالا مورد استفاده قرار می گیرد ولی درستی و اعتبار این روش مورد تردید می باشد. هدف از این پژوهش این است که تعیین کند آیا رابطه ای بین شکل صورت و دندان ثنایای میانی وجود دارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی دو عکس دیجیتال استاندارد شده از 186 دانشجو گرفته شد، یکی از صورت و دیگری از دو دندان ثنایای میانی بالا. برای ارزیابی ارتباط بین شکلی از طریق روی هم گذاشتن دو شکل، از نرم افزار فتوشاپ استفاده شد و بررسی میزان تطابق بوسیله آنالیز بصری انجام گرفت. همچنین شکل کلی صورت و دندان به گروه های بیضی، مربعی، مثلثی، مربعی-مثلثی و مثلثی-مربعی تقسیم و با هم مقایسه شد. آنالیز آماری با آزمون کلی در دو آزمون دقیق فیشر انجام شد.
    یافته ها
    در مجموع دندان های چپ و راست، در 25% موارد دو شکل دندان و صورت، مطابق، در 51% موارد دو شکل مشابه و در 24% موارد دو شکل غیرمشابه بودند. در 46% افراد، صورت و دندان یک شکل و در 54% موارد غیر یک شکل بودند. زنان نسبت به مردان تطابق بیشتری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه در یک چهارم موارد بین شکل صورت و دندان تطابق و ارتباط دیده شد ولی در نهایت ارتباط قابل توجهی بین شکل صورت و معکوس دندان دیده نشد.
    کلیدواژگان: شکل صورت، شکل دندان، دندان ثنایای میانی بالا
  • اعظم سادات مدنی، محمدرضا صابونی، علی عبدی نژاد صفحه 73
    مقدمه
    شواهد متعدد حاکی از شیوع بیشتر اختلالات مفصل گیجگاهی در زنان است. در این مطالعه به بررسی برخی از عوامل ایجاد کننده اختلال در مفصل گیجگاهی فکی در بین زنان مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی مشهد پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 25 زن مبتلا به Clickingمفصل و 19 زن مبتلا به MPDو 17 زن نیز که فاقد هر نوع اختلال در TMJبودند به عنوان گروه کنترل به صورت تصادفی از بین مراجعین به دانشکده دندانپزشکی انتخاب شدند. کلیه زنان مورد مطالعه در محدوده سنی 40-18 سال قرار داشتند. هر دو گروه، مورد معاینه کامل سیستم جونده قرار گرفته و عوامل احتمالی بروز اختلال در TMJمانند تداخلات اکلوزالی در حرکات خارج مرکزی، اعمال پارافانکشنال شامل BruxismوClenching، میزان هورمونهای جنسی استرادیول و پروژسترون خون بررسی گردید.اطلاعات بدست آمده مورد آنالیز آماری از نوع کروسکال- والیس و کای دو با نرم افزار SPSSقرار گرفت.
    یافته ها
    بین گروه بیمار و سالم از نظر میانگین سطح استرادیول و پروژسترون خون اگر چه اختلافوجودداشت،ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. ولی بین دو گروه بیمار و سالم از نظر وقوع عادات پارافانکشن اختلاف معنی دار بود (001/0(P<. بین دو گروه از نظر شیوع تداخلات دندانیدر حرکات خارج مرکزی نیز تفاوت معنی داری وجود نداشت (098/0(P=.
    نتیجه گیری
    ابتلاء به عادات پارافانکشن مانند Bruxismو Clenchingاز عوامل مهم ایجاد کننده اختلال در مفصل گیجگاهی فکی در زنان این مطالعه بود و پس از آن تداخلات دندانی در رتبه دوم اهمیت قرار داشت. ارتباطی بین تغییرات هورمونی و شیوع TMDدر زنان مورد مطالعه در این تحقیق وجود نداشت.
    کلیدواژگان: اختلالات مفصل گیجگاهی فکی، اعمال پارافانکشنال، استرادیول، پروژسترون
  • فاطمه مظهری، بهجت الملوک عجمی، نجمه اجرتی صفحه 81
    مقدمه
    از آنجائی که سلامت کودکان مقیم در مراکز پرورشگاهی، وابسته به سیاست های اجرا شده در آن مراکز می باشد ارزیابی سالانه وضعیت سلامت آنان و کمک در رفع معایب موجود توسط مسئولین بهداشتی الزامی می باشد. هدف از این مطالعه تعیین نیازهای درمانی دندانی کودکان 12-6 ساله پرورشگاه های شهر مشهد بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که بر روی تمامی کودکان 12- 6 ساله پرورشگاه های شهر مشهد (138 نفر) انجام گرفت، شیوع و شدت پوسیدگی دندانی (با استفاده از شاخص dmft/DMFT)، نیازهای درمانی دندانی (با استفاده از شاخص UTN) و وضعیت بهداشت دهان (با استفاده از شاخص MGI) کودکان مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصله با استفاده از آزمونهای کای دو و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بطور کلی 42% از کودکان مورد مطالعه پسر و 58% دختر بودند. نیاز به درمان در دندانهای شیری در 7/73% کودکان و در دندانهای دائمی در 8/43% کودکان مشاهده شد. میانگین DMFTکودکان معادل 61/1±37/1 (دختران 64/1±38/1 و پسران 57/1±36/1) بود. میانگین dmftکودکان معادل 7/2±4/3 (دختران 47/2±2/3 و پسران 0/3±6/3) بود. از نظر وضعیت بهداشت دهان، 2/57% کودکان در وضعیت بهداشت دهانی ضعیف قرار داشتند. از نظر وضعیت سلامت لثه، در 67% کودکان ژنژیویت متوسط و شدید مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    میزان شیوع و شدت پوسیدگی دندانی، بخصوص در دندانهای شیری، بالا بود و درصد بالایی از آنان نیازبه درمان داشتند. بنابراین لزوم یک برنامه ریزی صحیح جهت بهبود وضعیت سلامت دهان و دندان کودکان مورد مطالعه کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: نیاز درمانی دندانی، کودکان 12، 6 ساله، پرورشگاه
  • آتس سا پاک فطرت، شادی ثقفی، مریم مشاوری نیا صفحه 87
    مقدمه
    سالک (لشمانیازیس) یک بیماری شایع پوستی است که توسط انگلی به نام لشمانیا ایجاد می گردد. این انگل از طریق پشه خاکی آلوده به انسان منتقل می گردد. این بیماری دارای دو شکل خشک و مرطوب می باشد که هر دو شکل آن در استان خراسان بصورت اندمیک وجود دارد. هدف از ارائه این مقاله معرفی 2 بیمار مبتلا به لشمانیازیس می باشد که در آنها منحصرا ناحیه لب درگیر بوده است.
    یافته ها
    این مقاله گزارشی از دو بیمار می باشد که به علت تورم لب پایین به بخش بیماری های دهان داتشکده دندانپزشکی معرفی شدند. مخاط یا پوست سایر نواحی بدن طبیعی بود. توصیف نمای بالینی هر دو بیمار تورم ژنرالیزه و زخم در سطح ورمیلیون لب پایین بود. برای هر دو بیمار با تشخیص بالینی احتمالی لشمانیوز لب، از ناحیه لب اسمیر و بیوپسی تهیه شد، که تشخیص بالینی تائید گردید. بیماران به متخصص پوست جهت درمان معرفی شدند و در پیگیری مجدد بهبودی کامل ضایعات مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    شهر مشهد به عنوان کانون لشمانیوزیس جلدی خشک محسوب می گردد و ابتلا ناحیه صورت در این بیماری شایع می باشد. بنابراین دندانپزشکان بایستی لشمانیوز را در فهرست تشخیص های احتمالی تورم ها و زخم های مزمن ناحیه لب و بینی قرار دهند.
    کلیدواژگان: لب، لشمانیازیس، تورم، زخم