فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال چهلم شماره 4 (پیاپی 99، زمستان 1395)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهلم شماره 4 (پیاپی 99، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • نجمه انبیایی، علیرضا سنایی فرخی *، سعید اخلاقی صفحات 309-316
    مقدمه
    امروزه استفاده از CBCT به دلیل دوز و هزینه کمتر در بسیاری از زمینه ها جایگزین CT شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر فاکتورهای اکسپوژر بر قابلیت اعتماد CBCT در تعیین دانسیته انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه فانتوم CTDI که حاوی 9 غلظت مختلف از ماده مگلومین 76 درصد با ماده موثره ید بود، با استفاده از دستگاه CBCT Planmecca mid، در شرایط اکسپوژر متفاوت مورد تصویربرداری قرار گرفت. جهت به دست آوردن عدد هانسفیلدCT (Gold Standard) تصاویر CT در شرایط استاندارد گرفته شد. اعداد هانسفیلد و اعداد وکسل بدست آمده از CT و CBCT ، در تمامی حالات ثبت شده و تفاوت و میزان همبستگی بین آنها توسط آزمون های آماری Paired Sample t-testو رگرسیون خطی سنجیده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر حاکی از همبستگی بسیار بالا بین اعداد هانسفیلد CT و اعداد وکسل CBCT بود (847/0R=) با تغییر شرایط kVp و mA این میزان همبستگی در سطح بالا (8/0R>) باقی ماند. اختلاف آماری معنی داری بین اعداد وکسل به دست آمده از CBCT و اعداد هانسفیلد CT در شرایط اکسپوژر استاندارد وجود نداشت (6/0P=). ولی با تغییر در میزان فاکتورهای تابشی تفاوت آماری معنی داری بین اعداد CT و CBCT ایجاد شد و این تغییر می توانست پایایی اعداد وکسل CBCT را تحت تاثیر قرار دهد (049/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که اختلاف آماری معنی داری بین اعداد وکسلCBCT و اعداد هانسفیلد CT وجود ندارد. تغییر در شرایط اکسپوژر می تواند پایایی اعداد وکسل CBCT را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، دانسیته معدنی استخوان
  • سیدعلی بنی هاشم راد، شادی ثقفی *، کاظم فاطمی، محمد گرایلی، عبدالله جوان صفحات 317-324
    مقدمه
    پریودنتیت بیماری التهابی بافتهای پشتیبان دندان می باشد که در نتیجه اثر میکروارگانیسمها ایجاد شده و منجر به آسیب پیشرونده و غیر قابل برگشت به لیگامان پریودنتال و استخوان آلوئولار می شود. مهمترین عامل در ایجاد این بیماری پلاک باکتریال می باشد اگرچه سایر عوامل مانند عوامل محیطی، ژنتیک و بیماری های ایمنی هم باعث پریودنتیت می شوند. پراکسیداسیون چربی پیامد اصلی استرس اکسیداتیو است و که به دنبال آن سطح مالون دی آلدئید MDAافزایش می یابد. هدف از این مطالعه مقایسه میزان مالون دی آلدئید در بزاق بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن با افراد سالم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 30 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن از بخش پریوی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و 30 فرد سالم انتخاب شدند. به کمک Spitting method نمونه بزاق تحریک نشده افراد هر دو گروه جمع آوری شد. سطح MDA در نمونه های بزاق با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر با روش رنگ سنجی اندازه گیری گردید. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل، من ویتنی و کای دو تجزیه و تحلیل شدند (05/0α=).
    یافته ها
    میزان مالون دی آلدئید در بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل سالم بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بررسی سطح MDA در بزاق می تواند به عنوان یک بیومارکر مناسب در پیش بینی و تشخیص بیماری های پردودنتال عمل کند و ممکن است نقش مهمی در پاتولوژی پریودنتیت داشته باشد.
    کلیدواژگان: مالون دی آلدئید، بزاق، پریودنتیت
  • میترا توکلی، سیدمحمدصادق نوربخش*، فتح الله مضطرزاده، ازاده سپهوندی صفحات 325-334
    مقدمه
    یک ماده ترمیمی ایده آل دندانی باید خواص بازتاب نور، انتشار و فلورسانس مشابه دندان طبیعی داشته باشد. دندان های طبیعی همواره تحت نور فرابنفش فلوروسانس آبی شدید منتشر می کنند که این خود باعث سفیدتر و براق تر دیده شدن دندان ها در نور روز می شود. یکی از محدودیت ها در تلاش برای مشابه سازی مواد ترمیمی، ساختار منحصر به فرد دندان طبیعی است. هدف از این مطالعه مشابه سازی توبول های دندانی و بررسی میزان تاثیر درصدهای مختلف تخلخل در خواص لومینسانس چینی دندانپزشکی است.
    مواد و روش ها
    در این بررسی آزمایشگاهی یک نمونه شاهد (بدون سیلیکون کاربید) و سه نمونه از چینی دندانپزشکی با درصدهای مختلف تخلخل با افزودن 1، 2 و 3 درصد سیلیکون کاربید تهیه و شدت لومینسانس آنها با اسپکتروفوتومتر بررسی و با دندان طبیعی مقایسه شدند.
    یافته ها
    با افزایش میزان تخلخل بهبود خواص لومینسانس مشاهده شد. بیشترین شدت نور در تخلخل های نمونه با 3 درصد کاربید سیلیسیم و کمترین شدت در تخلخل نمونه 1 درصد مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    ایجاد تخلخل در چینی های دندانپزشکی باعث کاهش شکست، برخورد و انعکاس نور شده و بنابراین نمونه هایی از این دست در صورت قرار گرفتن در نور فرابنفش شدت نور بیشتری داشته و شفاف تر خواهند بود.
    کلیدواژگان: چینی دندانپزشکی، توبول های دندانی، خواص نوری، تخلخل، لومینسانس
  • لقمان رضایی صوفی، شاهین کسرایی، کیانا قنادان* صفحات 335-344
    مقدمه
    مطالعات نشان داده اند تابش لیزر می تواند منجر به استحکام باند قوی‏تر سیستم ادهزیو شود. لذا هدف از این مطالعه به دست آوردن یک پروتکل مناسب جهت کاربرد لیزرهای Er:YAGو Nd:YAG به منظور بهبود استحکام باند در طی کاربرد یک نوع ادهزیو نسل 6 دو مرحله ای بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، تعداد 70 دندان سالم کشیده شده انتخاب و به 7 گروه مساوی تقسیم گردید. گروه کنترل(c) مطابق دستورالعمل کارخانه آماده سازی شد و در 6 گروه دیگر از دو لیزر Er:YAG (Er)و Nd:YAG (Nd) در مرحله قبل از اعمال پرایمر(Er-BP،Nd-BP)، بعد از اعمال پرایمر (Er-AP،Nd-AP) و بعد از اعمال باندینگ (Er-AB،Nd-AB) استفاده شد. نمونه ها توسط رزین کامپوزیت FiltekZ-250 با رنگ A2 با ارتفاع 4 میلی متر با تکنیک لایه لایه پوشانده و کیور شدند. نمونه ها تحت تست میکروتنسایل قرار گرفت و داده ها از طریق تست ANOVA یک طرفه و آزمون تکمیلی Tukey با سطح معنی داری 05/0 مورد آنالیز آماری قرار گرفت. (05/0α=)
    یافته ها
    نتایج میانگین و انحراف معیار استحکام باند گروه ها 21/4±09/30C=، 21/4±83/18Er-BP=، 12/3±43/14Er-AP=، 96/4±67/19Er-AB=، 55/5±35/20Nd-BP=، 13/4±85/39Nd-AP=، 36/3±16/18Nd-AB= (مگاپاسکال) به دست آمد که در گروه Nd-AP (MPa) نتایج به طور معنی داری (05/0P<)بیشتر از گروه کنترل بود. استحکام باند در سایر گروه ها به طور معنی داری (05/0>P) از گروه کنترل کمتر بود.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که استفاده از لیزر Nd:YAG بعد از اعمال پرایمر (Nd-AP) باعث افزایش استحکام باند نسبت به گروه کنترل می شود.
    کلیدواژگان: ادهزیو، استحکام باند، Nd:YAG، Er:YAG
  • سمیه عبدالله پور، امین راه پیما، سعیده خواجه احمدی* صفحات 345-352
    مقدمه
    در ترومای ناحیه میانی صورت، شکستگی های کامی اغلب با شکستگی های فک فوقانی (لفورت) همراه هستند. این شکستگی ها ممکن است چالش هایی در تشخیص و درمان به وجود آورند و اگر به طور صحیح درمان نشود منجر به مشکلات بد جوش خوردن، مال اکلوژن و فیستول دهانی بینی می شوند. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی مینی پلیت معمولی روی مخاطی در درمان شکستگی تیغه کامی فک فوقانی بود.
    مواد و روش ها
    در بیماران با تشخیص شکستگی کامی، تحت بیهوشی عمومی آرچ بار فکین بسته شد. پس از جااندازی و فیکساسیون سایر شکستگی های موجود، اکلوژن مناسب فک فوقانی و تحتانی با کمک سیم بندی میان کامی حاصل شد. فیکساسیون شکستگی کامی در اکلوژن مطلوب با استفاده از یک مینی پلیت معمولی مستقیم 4 سوراخبافاصله به ضخامت mm2 و چهار عدد پیچ به طول mm8 در طرفین خط شکستگی انجام شد. ثابت سازی بین فکیبه مدت 10- 7 روز و الاستیک تراپی به مدت 2 هفته صورت گرفت. پیچ و پلیت ها بعد از 10- 8 هفته از کاربرد آن ها، تحت بی حسی موضعی یا آرام بخشی خارج شدند. پیگیری بیماران در فواصل 3 ماه به مدتیک سال انجام گرفت.
    یافته ها
    این روش در 10 بیمار دچار تروما که دارای شکستگی تیغه کامی بودند، به کاربرده شد. پیچ ها و پلیت های کامی روی مخاطی تا زمان برداشتن آن ها به طور محکم در سقف دهان و در محل خود باقی ماندند و در هیچ کدام از بیماران، فیستول دهانی- بینی، نکروز مخاط یا اکسپوژر استخوان زیرین، تداخل با تکلم، بلع یا جویدن یا سختی در بهداشت دهانی ذکر نشد. قطعات پالاتوآلوئولار در موقعیت صحیح خود باقی مانده و اکلوژن و عرض صورت به جز در یک مورد بازسازی شد.
    نتیجه گیری
    ثابت سازی شکستگی های کامی با مینی پلیت های معمولی بدون کنار زدن موکوپریوستئوم پوشاننده کامی، در ثبات و بازسازی عرض قطعات کامیامکان پذیرمی باشد. در عین حال از ایجاد عوارضی مانند تشکیل فیستول و تداخل با اعمال حفره دهان اجتناب می شود.
    کلیدواژگان: شکستگی های کامی، مینی پلیت، فیستول اورونازال
  • ایمانه عسگری*، شیرین عسگرانی صفحات 353-364
    مقدمه
    بهبود مراقبت های فردی یکی از راه های پایه کنترل بیماری های دهان است. با توجه به اهمیت نگرش در شکل گیری رفتارهای بهداشتی، مطالعه حاضر با هدف ابداع پرسشنامه بومی نگرش ها در مورد رفتارهای بهداشت فردی دهان و دندان در نوجوانان اصفهانی طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    بانک سوالات جمع آوری شد و نسخه اولیه پرسشنامه به منظور تعیین روایی محتوایی در اختیار کارشناسان قرار گرفت. روایی صوری در مطالعه راهنما بررسی و نسخه نهایی پرسشنامه در جمعیت 200 نفری نوجوانان اصفهانی اجرا شد. ضرایب پایایی پرسشنامه و نمره نگرش محاسبه و سپس روایی ساختاری با تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مطالعه گشت.
    یافته ها
    پرسشنامه نهایی با 40 آیتم با آلفای کرونباخ اصلاحی 72/0 به دست آمد. در افراد مورد مطالعه با میانگین سنی 9/15، میانگین نمره نگرش، 15±104 محاسبه شد. نمره نگرش بر اساس سطح اقتصادی محصلین تفاوت معنی داری را نشان داد (03/0P=)، اما ارتباط معنی داری با جنسیت مشاهده نشد (64/0=P). در تحلیل عاملی اکتشافی با شاخص کفایت حجم نمونه بالاتر از6/0 و آزمون بارتلت معنی دار، 5 عامل حدود 38 درصد واریانس پاسخ ها را تبیین می کردند. مدل پیشنهادی 5 حیطه ارزش ها (ظاهر و عملکرد)، احساسات (احساسات مثبت و منفی)، تاثیر والدین، اهمیت موقعیت اجتماعی و دانش پوسیدگی درتحلیل عاملی تاییدی با برازش متوسط قابل قبول به دست آمد.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه ابداع شده سنجش نگرش نوجوانان اصفهانی نسبت به رفتارهای بهداشتی، از روایی محتوایی و ساختاری و پایایی قابل قبولی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: نگرش، طراحی پرسشنامه، بهداشت دهان، نوجوان
  • پریچهر غلیانی، نگار صرافان، لاله امینی، میلاد علیخانی* صفحات 365-370
    مقدمه
    لیکن پلان دهانی (OLP)یک بیماری التهابی شایع با علت نامعلوم است که نقش ویروس ها در بروز آن مطرح است. ویروس HHV7، منحصر به فرد با شیوع جهانی 90 درصدبوده و جزو خانواده هرپس ویریده و زیرخانواده بتاهرپس ویرینه به شمار می رود. بر طبق مطالعات قبلی این ویروس به شکل معنی داری در ضایعات لیکن پلان پوستی یافت شده است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژنوم HHV7 در ضایعات لیکن پلان دهانی با روش PCRبود.
    مواد و روش ها
    30 نمونه بلوک پارافینی از ضایعات لیکن پلان دهانی و 30 نمونه از مخاط نرمال همان افراد از بیماران مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان اصفهان گرفته شد. نمونه ها با روش PCR از لحاظ حضور ژنوم HHV7 مورد ارزیابی قرار گرفتند و داده ها بر اساس آزمون مک نیمار با سطح معنی داری 05/0P= آنالیز شدند.
    یافته ها
    از 30 نمونه بررسی شده دارای ضایعه لیکن پلان دهانی، 10 مورد از لحاظ وجود ژنوم HHV7 مثبت گزارش شدند. نمونه های گروه شاهد از لحاظ وجود ویروس، منفی گزارش شدند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ارتباط معنی داری بین عفونت به ویروس HHV7 و OLPیافت شد. (002/0P=)
    کلیدواژگان: لیکن پلان دهانی، HHV7، PCR
  • حوریه موسوی، عباس مکارم، مجید بنیادی منش* صفحات 371-380
    مقدمه
    امروزه ارزشیابی به فرایندی فراگیر و ضروری در تمامی سازمان ها تبدیل شده است. در این میان ارزشیابی در موسسات آموزش عالی که آموزش و ارتقای فرآیند آموزش را هدف خود قرار داده اند، ضرورت بیشتری دارد. هر ساله در دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ارزشیابی آموزشی اساتید از دیدگاه دانشجویان، مدیران، همکاران و غیره صورت می گیرد و نتایح آن به اطلاع اساتید رسانده می شود. این مطالعه به منظور بررسی دیدگاه اساتید دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص عوامل موثر بر ارزشیابی کیفیت آموزشی اساتید ، انجام شد.
    مواد و روش‏ها: در این مطالعه توصیفی که در سال تحصیلی 89-88 در دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد پرسشنامه هایی روا و پایا منطبق بر اهداف تحقیق در سه بخش تهیه و تنظیم شد، بخش اول شامل مشخصات فردی اساتید، بخش دوم شامل سوالاتی پیرامون نظرات اساتید نسبت به بازخورد اعلام نمره ارزشیابی و اهمیت نمرات اعلام شده از سوی منابع و افراد مختلف و بخش سوم سوالاتی را در زمینه عوامل موثر در افزایش یا کاهش نمره ارزشیابی از دیدگاه اساتید در بر داشت. پس از جمع آوری اطلاعات، با استفاده از آزمون فریدمن تجزیه و تحلیل آماری انجام شد (05/0α=).
    یافته ها: بیش از نیمی از اساتید اعتقاد داشتند بین نمره ارزشیابی و واقعیت شیوه تدریس ارتباط متوسطی وجود دارد. در مورد اهمیت نمرات اعلام شده از سوی منابع مختلف، 2/46 درصد (30 نفر) اساتید اهمیت نظرات دستیاران تخصصی را زیاد اعلام کردند. در بین علل افزایش نمره ارزشیابی از دیدگاه اساتید، اولویت اول را توانایی و تسلط بیشتر بر محتوای دروس نسبت به موارد دیگر کسب نمود و کمترین اولویت را تجدید شیوه تدریس کسب کرد (001/0P<). مهمترین عامل در افت نمره ارزشیابی عملکرد نامناسب مسئولین و کم اثر ترین عامل وجود تعطیلات مکرر در طول ترم بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    جهت دست یافتن به نتایج بهتر و واقعی تر در ارزشیابی ها، اصلاح و ارتقا ابزارهای ارزشیابی و فرآیندهای اجرایی ارزشیابی پیشنهاد می شود. از آنجایی که از نظر اساتید مهمترین عامل در افزایش نمره ارزشیابی، تسلط بر محتوی دروس بود، لازم است اساتید با شرکت در کارگاه های آموزشی، سمینارها و مطالعه رفرنس ها، علم خود را افزایش داده و به روز نمایند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، اساتید، کیفیت آموزش، دانشجویان
  • سیاوش موشخیان، حسین باقری، علی شهابی، مریم فرقانی* صفحات 381-388
    مقدمه
    هدف از این مطالعه، بررسی میزان شکست فایل های ProTaper Universal و Neoniti در زمان آماده سازی کانال های شبیه سازی شده با انحنای شدید بود.
    مواد و روش‏ها: 70 بلوک رزینی با کانال‏های شبیه سازی شده با انحنای شدید، به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شده و با استفاده از فایل‏های ProTaper Universal و Neoniti آماده سازی شدند. هر ست فایل برای پاکسازی و شکل دهی 5 کانال مورد استفاده قرار گرفت. فایل ها پس از هر بار کاربرد استریل می شدند. تعداد فایل هایی که دچار تغییر شکل و یا شکست شدند ثبت گردید.
    یافته ها: تغییر شکل به ترتیب در 4/11 درصد و 19 درصد از فایل های ProTaper Universal و Neoniti اتفاق افتاده بود (05/0
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، تفاوت معنی‏داری بین فایل های ProTaper Universal و Neoniti از نظر میزان تغییر شکل و شکست فایل در حین آماده سازی کانال های با انحنای شدید وجود نداشت.
    کلیدواژگان: فایل اندو، نئونیتی، پروتیپر، یونیورسال
  • گزارش مورد
  • آتس سا پاک فطرت، زهره دلیرثانی، نجمه انبیایی، شادی ثقفی، صدیقه مدرس موسوی* صفحه 389
    مقدمه
    براون تومور در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه نشان دهنده اوستئودیستروفی شدید در آنهاست. براون تومورها غالبا در استخوان های بلند رخ می دهند ولی در هر استخوانی می توانند دیده شوند. از نظر بالینی ضایعات براون تومور قابل توجه در فکین نادر هستند.
    گزارش مورد: هدف از ارائه این گزارش معرفی یک بیمار در حال همودیالیز با رشد غیرمعمول توده هایی در فکین، بعد از پارسیل پاراتیروئیدکتومی می باشد که با تایید بالینی، رادیوگرافی و آسیب شناسی به عنوان براون تومور تشخیص داده شد. گزارش این بیمار از نظر تاریخچه پزشکی، محل و اندازه بزرگ ضایعات، سیر غیرمعمول و عوارض جانبی جدی ضایعات ( اشکال در تنفس، اختلال در تکلم، اختلال در جویدن،... ) حائز اهمیت می باشد.
    نتیجه گیری
    به دلیل تظاهرات متعدد فکی به دنبال هیپرپاراتیروئیدیسم، تشخیص زودهنگام تظاهرات دهانی مرتبط با بیماری کلیوی مزمن و شناخت آنها توسط دندانپزشک جهت جلوگیری از عوارض بیشتر اهمیت ویژه ای دارد و درضمن، کاربرد اصطلاح “Fibrosa expansive renal osteitis” برای توصیف ضایعات تومورال بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه از طرف مولفین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: براون تومور فکین، هیپرپاراتیروئیدیسم، نارسایی مزمن کلیه، ضایعه ژانت سلی
  • احسان وثوقی، محمدعلی صالحیان* صفحات 397-402
    مقدمه
    ادونتودیسپلازی ضایعه موضعی غیر ارثی و تکاملی است که مینا، عاج و پالپ دندانی را متاثر می سازد. علل متفاوتی در ایجاد این ضایعه ذکر شده است که مهمترین آنها ضایعات عروقی است. این ضایعه در قدام ماگزیلا و جنس مونث فراوان تر است و معمولا کمتر از دو کوادرانت را درگیر می کند.
    گزارش مورد: بیمار دختر خانمی 15 ساله که به علت عدم رویش دندان های هر دو فک به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی زاهدان در سال 1393مراجعه کرده بود. در معاینه دندان ها در فک بالا تنها دندان های سانترال راست و چپ مختصری رویش داشتند و دندان های مولر دوم شیری هنوز باقی مانده بودند سایر دندان ها در فک بالا رویش نیافته بودند. در کلیشه گرافی پانورامیک به عمل آمده از بیمار دندان ها شبحی شکل بود و دارای پالپ چمبر بزرگ و اپکس باز بود. همچنین سنگ پالپی در برخی دندان های فک پایین دیده شد. دندان های نهفته زیاد در گرافی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه یک مورد دیگر از ادونتودیسپلازی جنرالیزه را نشان داد که مشابه با مطالعات قبل در جنس مونث مشاهده شد اما برخلاف آن مطالعات هر دو فک را درگیر کرده بود. توافقی درباره بهترین درمان برای این بیماران وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ادونتودیسپلازی ژنرالیزه، دندان شبحی، ادونتودیسپلازی
|
  • Najme Anbiaee, Alireza Sanaei Farrokhy*, Saeid Akhlaghi Pages 309-316
    Introduction
    Several factors affect the success rate of dental implants, including the quality of bone. Schwartz for the first time described the use of computed tomography (CT) to classify bone density. Cone-beam CT (CBCT) has replaced CT in various fields due to lower dose and cost. This study aimed to evaluate the effect of exposure factors on reliability of CBCT in determining density.
    Materials and Methods
    In this study, CT dose index phantoms including nine different concentrations of 76% meglumine with active ingredient of iodine were subjected to CBCT imaging with Planmecca 3D Mid under different exposure conditions. To obtain Hounsfield unit from CT, CT imaging from the phantoms was performed under standard conditions. Hounsfield unit and voxel values from CBCT and CT were recorded under all conditions, then, the difference and correlation between them was evaluated using paired-samples t-test and linear regression.
    Results
    The results of this study showed excellent correlation between voxel values from CBCT and Hounsfield unit from CT (R=0.847). With changing the kVp conditions and mA this correlation remained high (R>0.8). There was no significant difference between the voxel values from CBCT and Hounsfield unit from CT under standard exposure conditions (P=0.6). However, variation in the amount of radiation exposure factors caused a significant change in CT and CBCT values, which could affect reliability of voxel values from CBCT (P=0.049).
    Conclusions
    Our findings exhibited no significant difference between voxel values from CBCT and Hounsfield unit from CT. Furthermore, changes in exposure factors can affect the reliability of voxel values.
    Keywords: computed tomography, Cone, beam CT, bone mineral density
  • Sayedali Banihashemrad, Shadi Saghafi *, Kazem Fatemi, Mohammad Gerayeli, Abdollah Javan Pages 317-324
    Introduction
    Periodontitis is an inflammatory disease of the periodontal ligament caused by microorganisms, which leads to progressive and irreversible damages to the periodontal ligament and the alveolar bone. The main causative agent of this disease is bacterial plaque; however, other factors such as environmental factors, genetics, and immune disease might be at play. Lipid peroxidation is a major consequence of oxidative stress, which in turn, elevates malondialdehyde (MDA) level. Herein, we aimed to compare the salivary MDA levels of patients with chronic periodontitis and normal subjects.
    Materials and Methods
    Thirty chronic periodontitis patients, referred to the Department of Periodontology, School of Dentistry, Mashhad University of Medical Sciences, Iran, and 30 periodontally healthy controls were included in the study. Unstimulated whole saliva samples were collected by spitting method from both groups. Salivary MDA level was measured using a spectrophotometric assay by colorimetric method. The data were analyzed performing independent t-test, Mann-Whitney U test, and Chi-square.
    Results
    Salivary MDA levels were significantly higher in the patients with chronic periodontitis compared to the healthy controls (P
    Conclusion
    The results indicated that salivary MDA level can be used as a suitable biomarker for predicting and diagnosing periodontal disease and may play an important role in periodontitis pathology.
    Keywords: Malondialdehyde, saliva, periodontitis
  • Mitra Tavakoli, Seyed Mohammad Sadegh Nourbakhsh*, Fathallah Moztarzadeh, Azadeh Sepahvandi Pages 325-334
    Introduction
    Ideal restorative esthetic dental materials should have similar properties of light reflection, scattering, and fluorescence as those of natural teeth. Natural teeth emit a strong blue fluorescence when exposed to ultraviolet (UV) light, which makes natural teeth seem whiter and brighter in daylight. The unique structure of natural teeth is the most important constraint for simulation of restorative materials. The purpose of this study was to simulate dentinal tubule and evaluate the effect of different percentages of porosity on the luminescence properties of dental porcelain.
    Materials and Methods
    In this in vitro study, we prepared a control sample (without silicon carbide) and three dental porcelain samples with different percentages of porosity by adding 0, 1, 2 and 3% silicon carbide (SiC). Their luminescence intensities were measured by spectrophotometer and compared with that of natural tooth.
    Results
    With the increase of porosity, the luminescence property improved. The maximum luminescence intensity was observed in the samples with 3% SiC, while the lowest intensity was found in the 1% sample.
    Conclusion
    Porosity within dental porcelains reduces refraction and reflection, and therefore, such samples under exposure to UV light show higher luminescence intensity.
    Keywords: Dental porcelain, dental tubules, optical properties, porosity, luminescence
  • Loghman Rezaee Soufi, Shahin Kasraee, Kiana Ghannadan* Pages 335-344
    Introduction
    Previous studies have revealed the effectiveness of laser therapy in the improvement of dentin bonding. In other words, laser radiation can result in the higher bond strength of adhesives. Accordingly, the aim of this study was to propose an appropriate protocol for the use of Er:YAG and Nd:YAG lasers with the purpose of improving the bond strength of a sixth-generation two-step adhesive.
    Materials and Methods
    In this experimental study, a total of 70 healthy extracted teeth were selected and classified into seven groups. The control group was prepared according to the manufacturer's instructions. The remaining six groups were treated with Er:YAG and Nd:YAG lasers before primer application (Er-BP and Nd-BP groups), after primer application (Er-AP and Nd-AP groups), and after bonding (Er-AB and Nd-AB groups). The specimens were covered with Filtek Z-250 resin composite (shade A2 and height of 4 mm), using an incremental technique and were then treated. Following that, the microtensile test was performed on the samples. The gathered data were analyzed, using one-way analysis of variance (ANOVA), followed by post-hoc Dunnett T3 test. P-value less than 0.05 were considered statistically significant.
    Results
    The mean and standard deviation of bond strength in the groups were as follows: Control= 30.09±4.21, Er-BP= 18.83±4.21, Er-AP= 14.43±3.12, Er-AB= 19.67±4.96, Nd-BP= 20.35±5.55, Nd-AP= 39.85±4.13, and Nd-AB= 18.16±3.36. The values obtained in the Nd-AP group were significantly higher than the control group (P
    Conclusion
    In the present study, use of Nd:YAG laser system after primer application (Nd-Ap) significantly improved the bond strength in comparison with the control group.
    Keywords: Adhesive, bond strength, Nd:YAG, Er:YAG
  • Somayeh Abdolahpour, Amin Rahpeyma, Saeedeh Khajehahmadi * Pages 345-352
    Introduction
    Palatal fractures are frequently associated with maxillary fractures in midfacial trauma. These fractures may cause diagnostic and therapeutic challenges. If treated improperly, results would be malunion, malocclusion, and oronasal fistula formation. Herein, we aimed to evaluate the effectiveness of the conventional miniplates used overmucosaly in the management of maxillary palatal fracture.
    Materials and Methods
    Under general anesthesia, arch bar was fixed to the existing teeth. After fixation of palatal fractures, appropriate occlusion was obtained by transpalatal wiring. Fixation of palatal fractures was performed with a conventional four-hole, straight-bar miniplate with 2 mm thickness and four 8-mm-long screws on both fracture sides. The patients remained with intermaxillary fixation for seven days and elastic therapy for two weeks. Miniplate and screws were removed about 8-12 weeks after their application. Follow-up was performed every three months for one year.
    Results
    This technique was applied for 10 trauma patients with maxillary palatal fracture. Palatal overmucosal plate and screws remained rigid in their position until their removal. None of the patients suffered from oronasal fistula, bone exposure, or mucosal necrosis. Interference with speech and swallowing, as well as tongue irritation and difficulty in oral hygiene maintenance were not reported by any of the patients. Palatoalveolar segments remained in proper position, and pretraumatic occlusal patterns and facial width were restored except in one case.
    Conclusion
    Fixation of the palatal fractures with the conventional miniplates without elevation of mucoperiosteal flap helps with stability and preventing palatal width problems. In so doing, complications including fistula formation and interference with oral cavity functions are avoided.
    Keywords: Palatal fracture, miniplate, oronasal fistula
  • Imaneh Asgari *, Shirin Asgarani Pages 353-364
    Introduction
    Personal hygiene enhancement is one of the basic strategies for the management of oral diseases. Considering the great role of attitude in forming health behaviors, this study was designed to develop and validate a new questionnaire on the attitudes towards oral self-care among Iranian adolescents in Isfahan, Iran.
    Materials and Methods
    After item pooling, the initial version of the questionnaire was presented to an expert panel in order to determine its content validity. Face validity of the questionnaire was evaluated in a pilot study, and the final version of the questionnaire was completed by 200 adolescents randomly. Reliability coefficients and attitude scores were calculated. Construct validity of the questionnaire was also evaluated, using exploratory and confirmatory factor analyses.
    Results
    The final version of the questionnaire, consisting of 40 items, was developed with a Cronbach’s alpha of 0.72. The mean age of the participants was 15.9 years, and the mean attitude score was calculated to be 104±15. The correlation between attitude score and social status was statistically significant (P=0.03), whereas no significant relationship was found between gender and attitude score. Based on the exploratory factor analysis (Kaiser-Meyer-Olkin measure above 0.6) and significant Bartlett's test results, five factors accounted for nearly 38% of the variance in responses. The suggested model consisted of various sub-domains, including values (appearance and performance), emotions (positive and negative), parental influence, importance of social status, and knowledge about dental caries. The components were confirmed via confirmatory factor analysis and were found to have a moderate goodness of fit.
    Conclusion
    In this study, the Attitude towards Oral Self-care Questionnaire was found to be reliable. In addition, content and construct validity of this questionnaire was confirmed among Iranian adolescents.
    Keywords: Attitude, questionnaire design, oral hygiene, adolescent
  • Parichehr Ghalayani, Negar Sarrafan, Laleh Amini, Milad Alikhani * Pages 365-370
    Introduction
    Oral lichen planus (OLP) is a common inflammatory disease with an unknown etiology; nevertheless, involvement of viral agents has been suggested in the literature. Human herpesvirus-7 (HHV-7) is a distinctive virus with a 90% global prevalence. It is a member of the Herpesviridae family and Betaherpesvirinae subfamily. Previous studies have confirmed the role of HHV-7 in cutaneous lichen planus lesions. Accordingly, the aim of this study was to evaluate the frequency of HHV-7 DNA genome in OLP lesions, using real-time polymerase chain reaction (PCR) method.
    Materials and Methods
    A total of 30 paraffin blocks from OLP lesions, as well as 30 samples from the normal mucosa, were collected from patients, referring to dental care clinics of Isfahan, Iran. The samples were evaluated for HHV-7 DNA genome, using the conventional PCR method. Data were analyzed via McNemar’s test, and the significance level was set at P=0.05.
    Results
    A total of 10 out of 30 samples from OLP lesions showed positive HHV-7 DNA genome, while none of the control samples showed viral presence.
    Conclusions
    There was a significant relationship between HHV-7 infection and OLP occurrence (P=0.002).
    Keywords: Oral lichen planus, HHV, 7, PCR
  • Horieh Moosavi, Abbas Makarem, Majid Bonyadimanehs* Pages 371-380
    Introduction
    Today, performance evaluation has become a ubiquitous and essential process in all organizations. Such evaluations are of paramount importance at higher education institutes, which mainly focus on the improvement of the education process. Each year, the School of Dentistry of Mashhad University of Medical Sciences (MUMS) facilitates teacher performance evaluations by the students, instructors, managers, and personnel, and the obtained results are presented to the instructors. The aim of this study was to assess the instructors’ opinions at MUMS School of Dentistry regarding factors affecting teaching quality assessment.
    Materials and Methods
    This descriptive study was conducted during 2009-2010 academic years at MUMS School of Dentistry. A valid and reliable questionnaire consisting of three parts was designed in accordance with the research objectives. Part I contained the demographic information of the instructors, and part II included questions about the instructors’ feedback to the evaluation scores and the importance of the scores to different individuals and sources. Part III consisted of questions regarding factors affecting the evaluation scores from the instructors’ perspective. The collected data were analyzed and compared by Friedman test (α=0.05).
    Results
    More than half of the instructors believed that there was a moderate relationship between the assessment scores and the reality of teaching methods. Regarding the importance of scores announced by various sources, 46.2% (n=30) of the instructors gave value to the residents’ opinions. Among factors affecting the evaluation scores from the instructors’ perspective, “mastery over the course content” and “renewal of teaching methods” was the first and last priorities, respectively (P
    Conclusion
    To reach better and more realistic results in performance evaluations, improvement of evaluation tools and implementation processes is recommended. Since comprehensive understanding of the course content is the most important factor in increasing the evaluation scores from the instructors’ viewpoint, it is important that their knowledge be improved through participating in training workshops, seminars, and discussion meetings, as well as studying the available literature.
    Keywords: Evaluation, instructor, quality of education, student
  • Siavash Moushekhian, Hosein Bagheri, Ali Shahabi, Maryam Forghani * Pages 381-388
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the fraction rate of ProTaper Universal and Neoniti rotary files during the preparation of simulated severely-curved root canals.
    Materials and Methods
    A total of 70 resin blocks with simulated severely-curved canals were randomly divided into two groups and prepared with ProTaper Universal and Neoniti files. Each set of files was used for cleaning and shaping five canals; the files were sterilized after each application. Afterwards, the number of deformed and fractured files was recorded.
    Results
    Deformation was reported in 11.4% and 19% of ProTaper and Neoniti files, respectively (P>0.05). Also, fraction was found in 11.4% of ProTaper files, while no fracture was reported in the Neoniti group; overall, no statistically significant difference was found between the groups (P>0.05).
    Conclusion
    Based on the present findings, there was no significant difference between ProTaper Universal and Neoniti files with respect to the incidence of deformation or fracture during the preparation of severely-curved canals.
    Keywords: File fracture, Neoniti, ProTaper, Universal
  • Atessa Pakfetrat, Zohreh Dalirsani, Najmeh Anbiaee, Shadi Saghafi, Sedigheh Modarres Mousavy* Page 389
    Introduction
    Brown tumors of the jaws represent severe osteodystrophy in patients with end-stage renal failure. These tumors occur most often in long bones, although any bone can be involved. From a clinical perspective, brown tumors are rarely reported in the jaws.
    Case report: Herein, we report the case of a hemodialysis patient with an unusual growth of masses in jaws following partial parathyroidectomy. The masses were diagnosed as brown tumor, based on clinical, radiographic, and pathological findings. The present case report is noteworthy, considering the patient’s medical history, site and size of lesions, unusual course of the disease, and occurrence of serious complications (dyspnea, dysarthria, and chewing dysfunctions).
    Conclusion
    Early detection of oral manifestations following hyperparathyroidism in patients with chronic renal disease and diagnosis by a dentist is important for preventing further complications. Also, use of the term “expansive renal osteitis fibrosa” for describing tumoral lesions in patients with chronic renal disease is suggested by the researchers.
    Keywords: Brown tumor of the jaws, hyperparathyroidism, Chronic Renal Failure, giant cell tumor
  • Ehsan Vosoughii, Mohammadali Salehian* Pages 397-402
    Introduction
    Odontodysplasia is a localized, non-hereditary, developmental abnormality, affecting tooth enamel, dentin, and dental pulp. Different factors are involved in the development of this abnormality, including vascular lesions. Odontodysplasia is most frequently observed in the anterior maxilla among females and usually involves less than two maxillary quadrants.
    Case report: Herein, we present the case of a 15-year-old female patient, seeking treatment due to lack of tooth eruption in the jaws at the Department of Oral Medicine, Zahedan School of Dentistry in 2015. Dental examination of the upper jaw showed partial eruption in the right and left central incisors, whereas the second deciduous molars were still unerupted; also, other teeth in the upper jaw showed no eruption. The panoramic radiography showed ghost teeth with a large pulp chamber and an open apex. Moreover, pulp stones were observed in some mandibular teeth; many impacted teeth were reported in the radiography, as well.
    Conclusion
    Similar to other previous studies, the current report presented a case of generalized odontodysplasia in a female patient; however, in contrast to previous reports, both jaws were involved in our patient. Unfortunately, there is no consensus regarding the best treatment option for these patients.
    Keywords: Generalized odontodysplasia, ghost teeth, odontodysplasia