فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 61، زمستان 1386)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 61، زمستان 1386)

  • 116 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/11/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقالات پژوهشی
  • مطهره گلستان، عبدالحسین فاطمی، امیر بهرامی احمدی صفحات 3-8
    مقدمه

    هیپربیلی روبینمی یافته شایع و اکثرا خوش خیم نوزادان است ولی بیلیروبین در غلظت های بالا و تحت شرایط خاص در شیرخوار نوروتوکسیک می باشد و ممکن است باعث کرن ایکتروس در نوزادان شود. روش استاندارد برای تعیین شدت زردی، اندازه گیری بیلی روبین سرم می باشد که مستلزم نمونه گیری از ورید محیطی است که این کار باعث تحمیل استرس و درد به نوزاد و هم باعث صرف هزینه و وقت می گردد. اندازه گیری غیرتهاجمی غلظت بیلی روبین از راه پوست، یک روش جایگزین برای تعیین میزان بیلی روبین سرم می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه بیلیروبین اندازه گیری شده از طریق پوست به وسیله بیلیروبینومتر JH20-1 با بیلیروبین سرم بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مشاهده ای تحلیلی و به روش آینده نگر برروی 100نوزاد ترم از فروردین لغایت آبان ماه 1385 انجام شد. در ابتدا نوزادان توسط محقق معاینه و از نظر بالینی میزان بیلی روبین تخمین زده می شد و سپس نمونه خون جهت اندازه گیری بیلیروبین سرم ارسال شده و همزمان توسط بیلی روبینومتر JH20-1 میزان بیلی روبین در 2 ناحیه پیشانی و استرنوم اندازه گیری می شد. دراین مطالعه ضریب همبستگی بیلی روبین بیلی روبینومتر و بیلی روبین از طریق بالینی با بیلیروبین سرم اندازه گیری شده به وسیله آزمایشگاه مقایسه گردید.

    نتایج

    57 نوزاد پسر و 43 دختر در این مطالعه بررسی شدند. میانگین بیلی روبین آزمایشگاه 35/13 و میانگین بیلی روبین بیلی روبینومتر در ناحیه پیشانی 95/12 و در ناحیه استرنوم 49/12 بود که این سه مورد تفاوت چندانی با همدیگر نداشتند. ضریب هم بستگی بیلی روبینومتر در ناحیه پیشانی با آزمایشگاه برابر 773/0 و بیلی روبینومتر در ناحیه استرنوم با آزمایشگاه برابر 731/0 بود. در مقادیر بالاتر از 12 میلی گرم در دسی لیتر (cut-off point) ویژگی افزایش و حساسیت کاهش و در مقادیر کمتر از 12 حساسیت افزایش و ویژگی کاهش می یابد. و ضریب هم بستگی بیلیروبین آزمایشگاه و مشاهده بالینی معادل 731/0 بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از بیلی روبینومتر JH20-1 در نوزادان ترم جهت اندازه گیری بیلی روبین در مقایسه با بیلیروبین سرم قابل قبول می باشد و بیلی روبین اندازه گیری شده به وسیله بیلی روبینومتر در ناحیه پیشانی به بیلیروبین سرم نزدیک تر است. اما در بیلیروبین بالاتر از 12 حساسیت کاهش می یابد و قابل اعتماد نیست.

    کلیدواژگان: هیپربیلی، روبینمی، بیلی روبینومتر، بیلی روبین سرم، نوزاد
  • قاسم کریمی، احمد رضاییان، شکوه تقی پور ظهیر، محمد امرالهی صفحات 9-15
    مقدمه

    تانسیلکتومی با یا بدون آدنوئیدکتومی از شایع ترین اعمال جراحی است، لذا بحث در مورد ارزش بررسی پاتولوژیک نمونه های تانسیلکتومی و آدنوئیدکتومی درکودکانی که به علت آپنه انسدادی هنگام خواب و عفونتهای مکرر تحت عمل جراحی قرار می گیرند ادامه دارد. علاوه براینکه بررسی روتین پاتولوژیک این نمونه ها هزینه های قابل توجهی را تحمیل می کند، ولی نگرانی برای نادیده گرفتن موارد نادر و غیرمنتظره بدخیمی باعث شده است تا از نظر بالینی بررسی میکروسکوپی به طور قابل توجهی روی تمام نمونه های لوزه کامی و لوزه سوم در بسیاری از مراکز انجام گردد. در این میان لنفوما در جمعیت کودکان بیشترین نگرانی را در تشخیص پاتولوژیکی نمونه های تانسیل و آدنوئید ایجاد کرده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع Case control است که بر روی 305 بیمار با سن 16 سال و جوانتر که تحت تانسیلکتومی یا آدنوتانسیلکتومی بین سالهای 1382 تا 1386 در بیمارستان شهیدصدوقی یزد قرارگرفته بودند انجام گرفت. بیمارانی که برای بروز بدخیمی دارای فاکتور خطر بودند از مطالعه خارج شدند. بعداز برداشتن لوزه ها اندازه لوزه قبل از ارسال برای پاتولوژی بررسی شد و تشخیص قبل از عمل لوزه های کامی قرینه و غیرقرینه با تشخیص پاتولوژی پس از عمل مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    از 305 بیماری که که کاندید عمل بودند 106 بیمار (75/34%) دارای غیرقرینگی لوزه های کامی بدون فاکتورهای بدخیمی بودند که تحت تانسیلکتومی یا آدنو تانسیلکتومی قرار گرفتند. در گروه غیرقرینه، متوسط بیشترین طول لوزه ها در 2/96% درصد از موارد کاملا مشابه بوده و در نسبت های بیشترین طول کمتر از 2 و در محدوده (67/1-1) قرارداشتند و نسبت حجم دو لوزه به یکدیگر نیز در 45/92% کمتر از 2 و مابقی بزرگتر از 3 بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از دو گروه اختلاف آماری معنی داری را بین دو گروه در سن و جنس و اندیکاسیون جراحی و نوع عمل جراحی نشان نداد. بیشتر نمونه های بررسی شده از نظر هیستوپاتولوژی هیپرپلازی لنفوئیدی واکنشی را به میزان 49/58% برای لوزه های غیر قرینه و 9/54% را برای لوزه های قرینه نشان داد. هیچ نوع بدخیمی یا یافته پاتولوژیک غیرمعمولی در دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    لوزه های کامی برداشته شده بااندیکاسیون تانسیلیت مزمن و تانسیلیت های مکرر و خرخرشبانه در بیمارانی که از نظر دیگر معاینات نرمال هستند، ثانویه به هیپرپلازی خوش خیم یا فاکتورهای آناتومیکی می باشد. بنابراین، وجود غیرقرینگی بدون فاکتورهای ظاهری مشکوک و علایم و نشانه های قابل توجه و بزرگی پیشرونده لوزه های کامی و آدنوپاتی همزمان و شرح حال بدخیمی یا نقص ایمنی، مطرح کننده بدخیمی نمی باشد و ارزش تشخیصی ندارد.

    کلیدواژگان: لوزه های کامی، پاتولوژی، لوزه سوم، غیر قرینگی لوزه های کامی
  • محمد برزگر، امیرحسین جعفری روحی صفحات 16-20
    مقدمه

    صرع پایدار مقاوم یک بیماری تهدید کننده حیات در اطفال است که در آن حرکات تشنجی به داروهای خط اول ضد تشنج پاسخ نمی دهد. این مطالعه برای بررسی عوامل خطر، روش های درمانی و سرانجام کودکان مبتلا به صرع پایدار مقاوم می باشد.

    روش بررسی

    بیماران مبتلا به صرع پایدار مقاوم بستری شده در بیمارستان کودکان تبریز است که طی سالهای 1381 تا 1384 به صورت آینده نگر از نظر عوامل خطر، روش های درمانی و سرانجام موقع ترخیص، مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    از 121 بیمار مبتلا به صرع پایدار، 47 بیمار (8/38%) دچار صرع پایدار مقاوم بودند. شایع ترین اتیولوژی در بیماران مبتلا به صرع پایدار مقاوم سمپتوماتیک حاد (3/38%) بود. تشنج با علت سمپتوماتیک حاد ریسک فاکتور[RR=2.36, (CI 95%=1.25 – 4.44), P=0.006] برای ایجاد صرع پایدار مقاوم بود. 2/87% بیماران مبتلا به صرع پایدار مقاوم با به کار بردن انفوزیون میدازولام درمان شدند. ارتباط معنی دار بین عدم جواب به میدازولام با اتیولوژی (P=0.798) و شکل تشنج (P=0.273) وجود نداشت. سرانجام زودرس در کودکان مبتلا به صرع پایدار مقاوم به طور معنی دار بدتر از کودکان مبتلا به صرع پایدار بود (P=0.0001).

    نتیجه گیری

    صرع پایدار مقاوم در حدود 38% بیماران مبتلا به صرع پایدار رخ می دهد و سبب مورتالیته و ناتوانی بیشتری می گردد. تشنج به علت سمپتوماتیک حاد عامل خطر مهمی برای ایجاد صرع پایدار مقاوم می باشد. به کار بردن انفوزیون میدازولام در درمان صرع پایدار مقاوم در اکثر موارد سبب خاتمه تشنج می گردد.

    کلیدواژگان: صرع پایدار مقاوم، میدازولام وریدی، مرگ و میر
  • سیدعباس میروکیلی، محمدحسین برادران فر، علی حسنی، رزیتا جعفری صفحات 21-28
    مقدمه

    کاهش شنوایی انتقالی ناشی از اوتیت مدیای مزمن را می توان به روش جراحی به خوبی اصلاح کرد اما امکان آسیب فونکسیونل به گوش داخلی هم وجود دارد. این آسیب ممکن است به صورت سرگیجه با کاهش شنوایی حسی عصبی تظاهر یابد. هدف اصلی از این مطالعه پاسخ به این پرسش است که آیا اوتیت مدیای مزمن می تواند به کاهش شنوایی حسی عصبی منجر شود یا خیر؟

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مشاهده ای و مورد – شاهدی بود که به روش مقطعی صورت گرفت. 120 بیمار مبتلا به اوتیت مدیای مزمن یکطرفه با رعایت معیارهای خروج از مطالعه به روش نمونه گیری آسان انتخاب و وارد مطالعه گردیدند. در هر بیمار گوش مبتلا به اوتیت مدیای مزمن، گوش مورد آزمون و گوش مقابل (گوش سالم) به عنوان گوش شاهد در نظر گرفته شد. آستانه هدایت استخوانی و آستانه هدایت هوایی در فرکانسهای گفتاری و نیز در فرکانس KHZ 4 در گوش مبتلا و گوش سالم و همچنین یافته های حین عمل بیماران شامل کلستاتوم، خوردگی استخوانچه ها، فیستول لابیرنتین و خوردگی کانال فالوپ (در صورت وجود) در پرسشنامه ثبت گردیدند. با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای Wilcoxon، Kruskal-Wallis، Mann-Whitney وضریب همبستگیSpearman تجزیه و تحلیل اطلاعات صورت گرفت.

    نتایج

    میانگین آستانه هدایت استخوانی در فرکانسهای گفتاری، و در گوش مبتلا و گوش سالم به ترتیب 98/14 و 88/11 دسی بل و در فرکانس KHZ 4 به ترتیب: 55/21 و 47/13 دسی بل بود. مقایسه این میانگین ها در گوش مبتلا و گوش سالم بیانگر اختلاف آماری معنی دار بود (P =0.0001,P=001). میزان افزایش آستانه هدایت استخوانی در فرکانس KHZ4 نسبت به فرکانس های گفتاری دارای اختلاف آماری معنی دار بود (P=0.001). با تقسیم بیماران به سه گروه از نظر مدت زمان بیماری (کمتر از یک سال بین یک سال تا ده سال و بیش از ده سال) میانگین افزایش آستانه هدایت استخوانی در بین سه گروه مقایسه گردید که معرف اختلاف آماری معنی دار بین آنها بود. ارتباط معنی دار بین وجود کلستاتوم و میزان افزایش آستانه هدایت استخوانی به دست آمد اما در مورد خوردگی در زنجیره استخوانی چنین ارتباطی حاصل نشد.

    نتیجه گیری

    اوتیت مدیای مزمن می تواند به کاهش شنوایی حسی عصبی در فرکانس های گفتاری و در فرکانس KHZ 4 منجر شود که در فرکانس KHZ 4 شدت آن بیشتر است. با افزایش مدت زمان بیماری شدت کاهش شنوایی حسی عصبی ایجاد شده افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: کاهش شنوایی حسی عصبی، اوتیت مدیای مزمن
  • صدیقه اخوان کرباسی، مطهره گلستان، راضیه فلاح، مهدخت صدر بافقی صفحات 29-34
    مقدمه

    اختلال کمبود توجه - بیش فعالی(ADHD) از شایع ترین اختلالات روانپزشکی کودکان در سنین مدرسه می باشد که در صورت عدم شناسایی و مداخله مناسب می تواند منجر به عوارض و صدمات جبران ناپذیر شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی فراوانی اختلال بیش فعالی -کمبود توجه در کودکان شهر یزد است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطع برروی 400 کودک 6 ساله (200 پسر و 200 دختر) به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از کودکان مراجعه کننده به پایگاه های سنجش سلامت در شهر یزد در سال تحصیلی 84-1383 انتخاب شدند و از نظر علایم ADHD براساس شاخص های تشخیصی IV-DSM و طی مصاحبه با والدین مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تکمیل پرسشنامه تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار آماری SPSS:11.5 صورت گرفت.

    نتایج

    فراوانی کلی ADHD در این بررسی 3/16% بود که میزان آن در پسران(5/19%)بیش از دختران(13%) بود.بیشترین فراوانی این اختلال در کودکان با والدین بی سواد و دارای سواد ابتدایی مشاهده شد. توزیع فراوانی ADHD باجنس، رتبه و وزن هنگام تولد ارتباط معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای اختلال کمبود توجه و بیش فعالی و پیامدها و عوارض نامطلوب آن توصیه می شود تا برنامه شناسایی و درمان مناسب این اختلال در تکمیل شناسنامه سلامت کودکان در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، کمبود توجه، کودکان پیش دبستانی، عدم تمرکز پر تحرکی
  • حمید الله وردی پور، عبدالله فرهادی نسب، سعید بشیریان، حسین محجوب صفحات 35-42
    مقدمه

    مصرف مواد مخدر و داروهای ممنوعه یکی از پدیده های پیچیده و مولتی فاکتوریال است که جوامع متعددی را گرفتار ساخته است. در این راستا آغاز سوءمصرف مواد و تغییرات در سنین جوانی بیشتر از هر سنی می باشد. مصرف مواد مخدر علاوه بر اینکه در سنین جوانی شروع می شود، در هیچ گروه جمعیتی به این مقدار سرعت انتشار مصرف مواد مخدر و سیگار وجود ندارد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی_تحلیلی است که با استفاده از از روش نمونه گیری گلوله برفی Snow ball sampling پس از شناسایی سوء مصرف کنندگان مواد به عنوان کانون اولیه و یافتن نمونه های جدید اقدام به گردآوری اطلاعات در زمینه ماده آغازین مصرفی و ماده مصرفی فعلی، عوامل موثر در زمینه نحوه ی انتخاب ماده مصرفی و الگوی مصرف بر روی 400 نفر انجام گردید. ابزار بررسی روند سوء مصرف، شامل 35 موضوع جهت بررسی اپیدمیولوژیک و عوامل موثر بر گرایش به مصرف مواد و تغییر ماده مصرفی بود.

    نتایج

    یافته های به دست آمده در این مطالعه نشان داد که مصرف سیگار(93%)، الکل(5/92%)، حشیش(3/64%) و تریاک(8/57%) در بیشترین میزان و کوکایین(3/2%) و LSD (8/4%)در حداقل مقدار در طول عمر و در این راستا سیگار، الکل و حشیش و به عنوان ماده آغازین برای مصرف مواد می باشند. همچنین سنین 12 تا 18 سالگی بحرانی ترین سنین برای تجربه اول مواد(8/77%) می باشد. حس کنجکاوی(5/26%)، تمایل شخصی(8/24%) و اصرار دوستان(22%) از عمده ترین دلایل شروع مصرف و باز حس کنجکاوی عمده ترین دلیل برای تغییر ماده مصرفی بود.

    نتیجه گیری

    از آنجا که الکل و حشیش پس از سیگار به عنوان ماده آغازین نقش زیادی در ادامه مصرف مواد مخدر دارند، انجام سورویلانس سالانه در کشور و بررسی عوامل اتیولوژیک در اقدام به سوء مصرف مواد به دلیل ماهیت پیچیده اعتیاد بایستی به طور ادواری مورد بررسی قرارگیرد. در این راستا، تمامی برنامه های پیشگیری از سوء مصرف که برای جوانان طراحی می گردد علاوه بر تاکید بر رویکردهای فردی در برنامه های مدرسه محور بایستی همراه با رویکردهای پیشگیری مبتنی بر عوامل محیطی، دموگرافیک و سیاست گذاری به مورد اجرا گذاشته شود تا حداکثر اثربخشی محقق گردد.

    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، جوانان، مواد مخدر، الگوی مصرف مواد
  • محمدرضا وحیدی، جهانگیر آیت اللهی، قاسم کریمی، ابوالفضل ملاصادقی صفحات 43-46
    مقدمه

    گلوکوم مهمترین عامل نابینایی در دنیا می باشد نتایج برخی مطالعات نشان دهنده رابطه ی بین گلوکوم و کم شنوایی حسی عصبی است در حالی که در بررسی های دیگر هیچ رابطه معنی داری بین گلوکوم و کم شنوایی حسی عصبی به دست نیامده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی این موضوع است که آیا بین گلوکوم و کم شنوایی حسی عصبی رابطه ای وجود دارد یا خیر؟

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و به روش مقطعی از بهمن ماه 1384 تا فروردین 1385 برروی 44 بیمار گلوکومی که در محدوده سنی 15 تا 60 سال قرار داشتند، انجام شد. پس از گرفتن تاریخچه کامل، بیمارانی که سابقه کم شنوایی ناشی از پیرگوشی، استفاده از دارو اتوتوکسیتی و سابقه جراحی گوش داشتند از مطالعه کنار گذاشته شدند. همه بیماران مبتلا به گلوکوم زاویه باز بودند، برای بررسی دقیق گلوکوم از نوع با فشار طبیعی چشم NTG (Normal Tension Glaucoma)به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند. سپس آزمایشات کامل ادیومتری شامل Impedance, SDS, SRT, PTA برای آنها انجام و نتایج آنها با گروه شاهد مقایسه شد.

    نتایج

    هیچگونه تفاوت آماری بین گروه شاهد و انواع گلوکوم به استثنای گروه NTG در آزمونهای PTA، SDS و SRT مشاهده نشد. همچنین هیچگونه تفاوت آماری از لحاظ سن، جنس و سابقه بیماری بین دو گروه مشاهده نشد. لازم به توضیح است که در گروه NTG فقط در فرکانس های بالا، تفاوت چشمگیری با گروه شاهد وجود داشت.

    نتیجه گیری

    باتوجه به تفاوت آماری در گروه NTG با گروه شاهد، انجام آزمایشات کامل ادیومتری و هیستوپاتولوژیکی برای تشخیص سریع کم شنوایی و انجام خدمات توانبخشی در این گروه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: گلوکوم، کم شنوایی حسی عصبی، گلوکوم با فشار طبیعی
  • محمدرضا یعقوبی ارشادی، نرگس مروی مقدم، رضا جعفری، امیراحمد اخوان، حسن سلیمانی، علیرضا زهرایی رمضانی، محمدحسنی آرندیان، علیرضا دهقان دهنوی صفحات 47-52
    مقدمه

    لیشمانیوز پوستی روستایی از مهمترین بیماری های انگلی در ایران است که در نواحی روستایی 15 استان از 30 استان کشور به صورت اندمیک وجود دارد. در سالهای اخیر لیشمانیوز پوستی روستایی یکی از جدی ترین مشکلات بهداشتی استان یزد به حساب می آید. به دنبال اپیدمی این بیماری در شهرستان خاتم مطالعاتی در زمینه عفونت انسانی و مخازن حیوانی این بیماری انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی وبه روش مقطعی طی سالهای 1385- 1384 صورت گرفت. جهت بررسی شیوع بیماری، اقدام به بازدید خانه به خانه از 300 خانوار شامل 1364 نفر در منطقه گردید. در این بازدیدها وضعیت افراد هر خانوار از نظر بیماری بررسی و در فرمهای مخصوص ثبت می گشت. به منظور بررسی فون جوندگان منطقه و تعیین مخازن بیماری در ماه های شهریور، مهر و آبان سال 1385 هر 15 روز یکبار اقدام به نصب 20 عدد تله زنده گیر در مجاورت لانه های فعال جوندگان گردید. جوندگان صید شده، تعیین هویت شده و از نظر آلودگی به انگل لیشمانیا مورد آزمایش قرار گرفتند. ماهیت انگل جدا شده از انسان و جوندگان با آزمایش RAPD-PCRتعیین گردید.

    نتایج

    میزان ابتلاء به زخم حاد و جای زخم سالک در بین خانوارهای بررسی شده به ترتیب 8/4و 8/9 درصد محاسبه شد. انگل Leishmania major از بیماران این منطقه جداسازی و تعیین هویت گردید. در طی این بررسی جمعا 15 سر جونده از گونه های Meriones libycus، Rhombomys opimus و Tatera indica صید گردید که در هر سه گونه آلودگی لیشمانیا یی مشاهده شد. انگل Leishmania majorاز رومبومیس اپیموس نیزجدا سازی و تعیین هویت گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که لیشمانیوز جلدی روستایی با عامل Leishmania major در شهرستان خاتم شایع شده است. به نظر می رسد رومبومیس اپیموس به عنوان مخزن اصلی به همراه مریونس لیبیکوس و تاترا ایندیکا در نگهداری این کانون نقش داشته باشند.

    کلیدواژگان: لیشمانیاماژور، لیشمانیوز پوستی روستایی، خاتم، یزد
  • محسن عبادی، محمدحسین انوری، عباس رجبیون، عباسعلی دهقانی صفحات 53-58
    مقدمه

    انگل های روده ای دارای انتشار جهانی و به عنوان مهمترین مشکل بهداشتی و اقتصادی در اغلب نقاط دنیا می باشند به طوری که می توان گفت هیچ نقطه ای از دنیا را نمی توان یافت که گرفتار چند نوع بیماری انگلی نباشند. این مطالعه به منظور ارزیابی فراوانی آلودگی انگلی در مراجعه کنندگان به آزمایشگاه مرکزی یزد طی سالهای 84-1382 انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی است که برروی آزمایشات نمونه مدفوع افراد مراجعه کننده به آزمایشگاه مرکزی استان یزد طی سالهای 84-1382 صورت گرفته است در مجموع 13388 نمونه مدفوع با روش فرمالین- اتیل استات و مستقیم از نظر وجود انگل بررسی شد و برای اکسیور از روش چسب اسکاچ استفاده شد.

    نتایج

    از 13388 نمونه آزمایش شده 6913 نفر زن و 6475 مرد بودند که از این تعداد در مجموع 1151 نفر (6/8 درصد) آلوده به انگل تک یاخته ای و کرم بودند شامل 618 نفر مرد (7/53 درصد) و 533 نفر زن (3/46 درصد) بود. از این تعداد 6/98 درصد تک یاخته و 4 /1 درصد آلوده به کرم بودند. در بین انگل ها ژیاردیا (05/41 درصد) و آنتاموباکلی (45/27 درصد) و بلاستوسیستیس هومونیس (51/15 درصد)، بلاستوسیستیس با بیش از 5 انگل در هر میدان میکروسکوپی گزارش شد که بالاترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. به طور کلی آلودگی به کرم ها اندک بود ولی هیمنولپسس نانا و اکسیور بیشتر از سایر موارد مشاهده شد. بیشترین موارد آلودگی در فصول تابستان بوده است. بین نوع انگل و شکل مدفوع ارتباط معنی داری مشاهده شد (P=0.002) و همچنین بین جنس، سن وآلودگی انگلی ارتباط معنی دار بود (P=0.001) و (p=0.002).

    نتیجه گیری

    در این تحقیق بیشترین انگل مشاهده شده، ژیاردیا و آنتاموباکلی و بلاستوسیستیس هومینیس (بیش از 5 انگل در هرشان) از بین تک یاخته های روده ای بود. به طوری که نسبت به سایر مناطق درصد آلودگی پایین بوده است که احتمالا به دلایل آب و هوای خشک و رعایت بهداشت فردی و دفع صحیح فاضلاب می باشد.

    کلیدواژگان: انگلهای روده ای، تک یاخته، کرم، یزد
  • رضا جعفری، عباسعلی دهقانی تفنی، محمدحسن احرام پوش، حسن سلیمانی صفحات 59-63
    مقدمه

    لیشمانیوزها ازمهمترین بیماری های انگلی هستند که ازاولویت های مهم بهداشتی در بسیاری از نقاط دنیا محسوب می شوند. این بیماری به سه صورت جلدی(روستایی، شهری) و احشایی وجود دارد. در نوع روستایی آن برخی جوندگان نقش مخزن را ایفا می کنند. در کشورما هر ساله عده ی زیادی از هموطنان به این بیماری مبتلا می شوند. در حال حاضر لیشمانیوز جلدی در استان یزد شایع شده است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعات لازم و جامعی در مورد وضعیت کلی مخازن لیشمانیوز جلدی در این استان انجام نپذیرفته بود، انجام این تحقیق بسیار لازم و ضروری می نمود. این تحقیق جهت بررسی فون، پراکندگی و فراوانی جوندگان استان یزد در طول سالهای 1383 تا1384 به عمل آمد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی می باشد. روش نمونه گیری خوشه ایو برروی جوندگان صورت گرفت. جوندگان هر هفته به وسیله 30 عدد تله زنده گیرازنقاط مختلف استان یزد صید گردیده در آزمایشگاه پس از بررسی خصوصیات مرفولوژیک، تعیین گونه می شدند. جهت بررسی از نظر آلودگی لیشمانیایی، از هرگوش جونده 2 عدد گسترش بروی لام آزمایشگاهی تهیه گردیده و پس از فیکساسیون با متانول و رنگ آمیزی بروش گیمسا به وسیله میکروسکوپ نوری بررسی می شدند.

    نتایج

    تعداد 106 جونده در این بررسی صید گردید که شامل 6 گونه Rhombomys opimus, Meriones libycus, Nesokia ndica, Tatera indica, Mus musculus و Rattus rattus بودند. در این تحقیق جمعا 4 عدد جونده آلوده به انگل لیشمانیا صید گردید که 3 عدد از آنها از گونه مریونس لیبیکوس ازشهرستانهای اردکان، بافق و خاتم و1 عدد از گونه رومبومیس اپیموس از شهرستان اردکان بود.

    نتیجه گیری

    آلودگی دو گونه مریونس لیبیکوس و رومبومیس اپیموس در شهرستانهای اردکان، بافق و خاتم ثابت شد. این دوگونه مهمترین مخازن لیشمانیوز جلدی در ایران می باشند. پیشنهاد می گردد در مناطقی که دارای موارد بیماری بوده و آلودگی جوندگان به انگل لیشمانیا مشخص شده است، مبارزه با جوندگان به منظور کنترل بیماری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، مخزن مریونس لیبیکوس، رومبومیس اپیموس، یزد
  • غلامعلی جلودار، یدالله زارع صفحات 64-68
    مقدمه

    از زمان کشف امواج پرفرکانس و به کارگیری آنها در صنایع مختلف همواره اثرات سوء آنها در سلول های زنده مورد توجه محققین بوده است. گسترش اختلالات تولید مثلی امکان مرتبط بودن استفاده از امواج میکروویو را با این اختلالات مطرح نموده است. بیضه ها یکی از بافت های فعال بدن می باشند که می توانند تحت اثر این امواج قرار گیرند و از طرفی سن فرد در زمان مواجه شدن با این امواج می تواند بر میزان اثرات نقش مهمی داشته باشد. لذا هدف این تحقیق بررسی تاثیر امواج نشتی از اجاق میکروویو بر میزان هورمون تستوسترون مترشحه از بیضه ها در موش صحرایی در دو مقطع سنی بالغ و نابالغ می باشد.

    روش بررسی

    برای این تحقیق 18 موش بالغ (سن حدود دو ماه) و 18 موش نابالغ (سن حدود یک ماه) مورد استفاده قرار گرفت. هر گروه سنی نیز به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. گروه های آزمایش روزانه سه نوبت و هر بار سی دقیقه در مدت دو ماه در مجاورت دستگاه مایکروفر با فرکانس 2450 مگاهرتز قرار گرفتند. گروه های کنترل نیز در شرایط مساوی از نظر نور و دما در محیط آزمایشگاه نگهداشته شدند. در پایان دوره با خون گیری از قلب، سرم تهیه و با استفاده از روش RIA میزان تستوسترون سرمها اندازه گرفته شد و اطلاعات حاصل با استفاده از تست T از نظر آماری مقایسه گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد میانگین تستوسترون سرم ها در گروه های نابالغ کمتر از گروه کنترل می باشد ولی این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. در حالی که در گروه های بالغ میانگین تستوسترون در گروه آزمایش به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل می باشد(05/0 < P).

    نتیجه گیری

    امواج میکروویو نشتی از اجاق میکروفر سبب کاهش تولید تستوسترون در موشهای بالغ گردید، که این کاهش می تواند به دلیل اثر مستقیم بر سلولهای لیدیگ بیضه یا اثر غیر مستقیم بر هیپوفیز و هیپوتالاموس باشد

    کلیدواژگان: میکروویو، تستوسترون، موش صحرایی، بیضه
  • بهناز انجذاب، اعظم خوشبین، مهشید بکایی، نازیلا نقشین صفحات 69-74
    مقدمه

    درد زایمان و روش های تسکین آن یکی از نگرانی های مادر و خانواده وی می باشد که تاثیر زیادی برچگونگی مراقبتهای حین زایمان، رضایتمندی بیماران و همچنین سرانجام زایمان دارد. در دنیا روش های دارویی و غیر دارویی مختلفی جهت تسکین درد زایمان به کار می رود، در کشور ما نیز در سالهای اخیر توجه پژوهشگران به کاربرد تکنیک های غیر دارویی کاهش درد زایمان معطوف شده است.یکی از روش های غیر دارویی تسکین درد در دنیا روش طب فشاری (Acupressure) می باشد اما در مورد تاثیر این روش بر درد زایمان مطالعات کم و تجربیات ما نیز بسیار کمتر می باشد. لذا هدف این مطالعه بررسی تاثیر ماساژ یخ در ناحیه هوگو (یکی از نقاط طب فشاری) بر شدت درد زایمان می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی می باشد که برروی 60 زن باردار مراجعه کننده جهت زایمان که شرایط ورود به مطالعه را دارا بودند انجام شد. افراد مورد پژوهش به صورت تصادفی در دو گروه شاهد(فقط لمس ناحیه هوکو 30n=) و گروه آزمون (ماساژ یخ در ناحیه هوکو30n=) قرار گرفتند. میزان درد زایمان قبل از انجام مداخله به وسیله مقیاس VAS اندازه گیری گردید. سپس در گروه مورد به مدت نیم ساعت ناحیه مورد نظر در دست چپ توسط کیسه یخ ماساژ داده شد و در گروه شاهد فقط لمس ناحیه صورت گرفت و پس از پایان نیم ساعت مجددا مقیاس VAS جهت سنجش درد تکمیل گردید.

    نتایج

    هر دو گروه از نظر سن، تعداد بارداری، سن حاملگی و میزان درد قبل از مداخله تفاوت آماری معنی دار نداشتند. آزمون آماری تی زوج نشان داد که ماساژ یخ در ناحیه هوکو سبب کاهش معنی داری در درد زایمان گردید به طوری که اختلاف معنی داری بین شدت درد بعد از مداخله در دو گروه مشاهده شد(001/0P<).

    نتیجه گیری

    ماساژ یخ در ناحیه هوکو که روشی ارزان، آسان و غیر تهاجمی است در کاهش درد زایمان موثر بوده و به راحتی در اتاقهای زایمان قابل استفاده می باشد. این روش می تواند بر تجربه زایمان تاثیر مثبتی داشته و راهکاری جهت کاهش نگرانی زنان از درد زایمان و اشاعه زایمان طبیعی باشد.

    کلیدواژگان: درد زایمان، درمانهای مکمل، طب فشاری، ماساژ
  • سیدباقر مرتضوی، عباس زراءنژاد، علی خوانین، حسن اصیلیان مهابادی صفحات 75-83
    مقدمه

    در تمامی صنایع، فاز ساخت و ساز یکی از مراحل بسیار پیچیده محسوب می شود که به طور طبیعی و ذاتی خطرناک بوده و هر آن پیچیده تر شده، نرخ حوادث در آن بالاتر می رود. با اذعان به این واقعیت آشکار که بدون در نظر گرفتن مدل نمی توان روش های مناسب و قابل اطمینان برای پیشگیری از بروز حادثه به دست آورد. در این تحقیق هدف اصلی ارایه یک مدل است که بازنمایان سیستم یا فرایند مورد مطالعه بوده و بتواند رفتار آن سیستم یا فرایند را پیش بینی کند. به گونه ای که متغیرهای مهم برای توصیف پدیده بروز حوادث منجر به فوت را در بر گیرد و در عوض از عواملی که در بیان آن پدیده کم اهمیت هستند، چشم بپوشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در منطقه عسلویه و طی سالهای 1385-1384 انجام شده است و منبع استخراجداده ها گزارشات حوادث موجود در دفاتر ایمنی و بهداشت طرحها و همچنین آمار موجود در دفاتر مراکز درمانی بوده است. در این تحقیق سعی می گردد با ارایه یک مدل تحلیلی (رگرسیون چندگانه) میزان تاثیر عوامل موثر و ریشه ای در احتمال افزایش حوادث منجر به فوت تشریح گردد. به این منظور و پس از بررسی ساختار 50 حادثه منجر به فوت و2700 حادثه دیگر، پس از ساعتها کار کارشناسی از طریق بررسی گزارشات حوادث، اسناد و مدارک مرتبط، مشاهده تاسیسات و عملیات و مشورت و مصاحبه با شاهدان حوادث و تیمی هشت نفره از مدیران، مهندسین وسرپرستان پروژه و شبیه سازی برخی از حوادث رخ داده شرایط و عملکرد غیرایمن، فاکتورهای سوء مدیریتی و استفاده از ابزار، مواد، تجهیزات و ماشین آلات فرسوده و معیوب به عنوان چهار متغیر مستقل و حوادث شغلی منجر به فوت به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شدند در ادامه، آزمون رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته، برآورد ضرایب رگرسیونی و آزمون مدل های مختلف براساس روش های تحلیل رگرسیونی چندگانه با استفاده از نرم افزار Eviews انجام شده است.

    نتایج

    یافته های نهایی این تحقیق ضمن مشخص کردن میزان احتمال بروز حوادث منجر به فوت در ازای احتمال وجود هر یک از متغیرهای مستقل نشان دادکه از بین متغیرهای مستقل، شرایط غیرایمن و عوامل سوء مدیریتی در وقوع حوادث منجر به فوت از اهمیت نسبی بیشتری برخوردار بوده اند به طوری که در نهایت در مدل به صورت مجذور تعریف شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه ضریب تعیین تعدیل شده مدل در این تحقیق برابر با 99/0 است؛ یعنی مدل تصریح شده قدرت توضیح 99 درصد از تغییرات مربوط به تعداد حوادث شغل منجر به فوت را دارد و تنها برای یک درصد از سایر حوادث جواب قانع کننده ای وجود ندارد یا به عبارت دیگر علل آنها در مدل دیده نشده اند. بنابراین می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که این تحقیق در مقایسه با سایر تحقیق های مشابه به نتایج سودمندتری دست یافته است. لذا با اطمینان می توان با حذف و یا کاهش عملکرد های غیرایمن و سوءفاکتورهای مدیریتی نسبت به کاهش میزان حوادث منجر به فوت اقدام نمود.

    کلیدواژگان: مدل رگرسیونی، حوادث، سوء مدیریت، عملکرد ناایمن، شرایط ناایمن
  • گزارش مورد
  • سیدمحمدجلیل ابریشم، حمیدرضا عباسی، محمدرضا حاجی اسماعیلی، شاهرخ باستانی صفحات 84-87

    ترمیم مهره از طریق پوست (Percutaneous Vertebroplasty) از روش های درمانی جدید آسیب های ستون فقرات می باشد که برای ترمیم شکستگی های پاتولوژیک از جمله شکستگی های استئوپروتیک مهره ها کاربرد دارد. ترمیم مهره از طریق پوست درمان مناسبی برای شکستگی های پاتولوژیک مهره هایی است که مقاوم به سایر درمان ها می باشند. با توجه به این که این روش با آسیب نسجی کمی همراه است، خطرات جراحی باز را ندارد و بیمار به سرعت راه می افتد می تواند روشی مناسب و در بسیاری از موارد تنها روش انتخاب باشد.
    در این مقاله اولین مورد ترمیم مهره از طریق پوست که در شهر یزد انجام گرفت گزارش میگردد این عمل که در اردیبهشت ماه 1386 در بیمارستان آموزشی شهید صدوقی یزد بر روی مرد 72 ساله ای که دارای شکستگی پاتولوژیک دو مهره کمری بوده و از درد و ناتوانی شکایت داشته و کاندید عمل باز هم نبود انجام شده است.

    کلیدواژگان: Compression fracture، Percutaneous، Vertebroplasty
|
  • M. Golestan, AH. Fatemi, A .Bahrami Ahmadi Pages 3-8
    Introduction

    Hyperbilirubinemia is a common benign problem in neonates. Nonetheless, if untreated, severe hyperbilirubinemia is potentially neurotoxic. The standard method for diagnosis of hyperbilirubinemia is determination of serum bilirubin levels in the laboratory that requires a blood sample which is both painful and stressful for neonates and entails cost and time. The objective of this study was to study the correlation between transcutaneous bilirubin levels (JH 20-1 bilirobinometer) and serum bilirubin levels.

    Method

    This prospective study was done on 100 jaundiced newborn term infants from March to October, 2006. Initial clinical assessment of jaundice was carried out by a physician (researcher) and simultaneously, blood sample was collected and a JH20-1 bilirubinometer was applied at two sites forehead and sternum.

    Results

    The study group consisted of 57 boys and 43 girls diagnosed as jaundiced neonates. The mean serum bilirubin and mean transcutaneous bilirubin levels at forehead and sternum were 13.35, 12.95 and 12.46 mg/dl, respectively. The correlation coefficient of bilirubin levels estimated by the bilirubinometer at the forehead and sternum and serum levels were 0.773 and 0.731, respectively. At bilirubin levels higher than 12 mg/dl (cut off point), the bilirubinometer had a decreased sensitivity, but an increased specificity.

    Conclusion

    Transcutaneous bilirubin measurements using JH20-1 bilirubinimeter correlate well with total serum bilirubin levels, but when bilirubin levels are higher than 12mg/dl, sensitivity of the device is reduced and therefore not reliable.

    Keywords: Hyperbilirubinemia, Bilirubinometer, Neonate, Jaundice
  • Gh. Karimi, A. Rezaeian, Sh. Taghipour Zahir, M. Amrollahi Pages 9-15
    Introduction

    Most hospitals routinely examine microscopically all tonsillar and adenoid specimens from healthy pediatric patients complaining of recurrent infections or obstructive sleep apnea. Concern over missing the rare, unsuspected and significant diagnosis propagates this practice. Clinical examination for asymmetry could obviate the need for routine microscopic examination of tonsil and adenoid specimens in patients aged 16 years old and younger.

    Methods

    A prospective controlled trial was carried out in one institution using database of 305 patients aged 16 years or younger who underwent tonsillectomy and/or adenoidectomy between 2003 and 2007 at the Shaheed Sadoughi Hospital .Patients with unilateral tonsillar enlargement were entered in this study. Patients who had risk factors for malignancy were excluded. After excision, two tonsil specimens were measured before sending for histological examination. Matched controls with symmetric tonsils underwent the same procedures. Preoperative diagnosis of tonsil asymmetry with the postoperative histological diagnosis was evaluated.

    Results

    Of the 305 patients undergoing tonsillectomy, 106 patients (34.75%) had asymmetric tonsils. In the control group 102 patients had symmetric tonsils. The analysis showed statistically no significant difference in the age, sex, indication of surgery and type of surgery between the two groups. Most of the specimens had reactive lymphoid hyperplasia in both the groups (58.49% and 54.9%, respectively). Histological examination showed no malignancies or unusual pathological findings in both the groups.

    Discussion

    Tonsil asymmetry may be apparent in patients with normal physical examination, secondary to benign hyperplasia or anatomical factors. Therefore, the presence of tonsil asymmetry without risk factors like progressive enlargement of the tonsil, concomitant neck adenopathies, history of malignancy or immunocompromise may not indicate malignancy. Microscopic examination of all routine tonsils and adenoids for individuals aged 16 years or less is not indicated, but careful gross examination is still recommended.

    Keywords: Adenoid, Tonsil, Pathological, Unilateral tonsillar enlargement
  • M. Barzegar, AH. Jafari Roohi Pages 16-20
    Introduction

    Refractory status epilepticus is a life-threatening disease in children wherein seizure movements don't response to first line anti convulsion drugs. This study reviewed risk factors, management and early outcome of children with refractory status epilepticus.

    Methods

    Patients with refractory status epilepticus admitted in Tabriz children's hospital between 2003 and 2006 were reviewed prospectively for risk factors, management and outcome at time of discharge from hospital.

    Results

    Of the total of 121 patients with status epilepticus, 47 patients (38.8%) were afflicted with refractory status epilepticus. The most common form of refractory status epilepticus was acute symptomatic (38.3%). Seizure caused by acute symptomatic [RR= 2.36, (CI 95%=1.25 – 4.44), P=0.006] was a risk factor for refractory status epilepticus development. 87.2% of patients with refractory status epilepticus were treated by midazolam infusion. There was no significant relation between non-response to midazolam, etiology (P=0.798) and type of seizure (P=0.273). Early outcome of children with refractory status epilepticus was significantly worse than those with status epilepticus (P=0.0001).

    Conclusion

    About 38% of patients with status epilepticus develop refractory status epilepticus with an increased mortality and morbidity. Seizure caused by acute symptomatic is an important risk factor for developing refractory status epilepticus. In most cases, midazolam infusion results in end of seizure.

    Keywords: Refractory status epilepticus, Intravenous midazolam, Mortality, Morbidity
  • A. Mirvakili, MH. Baradaranfar, A .Hasani, R. Jafari Pages 21-28
    Introduction

    Conductive hearing loss due to chronic otitis media (COM) can be treated by surgery. COM, however, may be associated with functional damage to the inner ear. Sensorineural hearing loss (SNHL) due to COM has been found to be significant by some authors, whereas it has been considered negligible by others. The present study aimed to answer the question Does COM cause SNHL ?

    Methods

    120 patients with unilateral COM admitted for tympano-mastoidectomy were selected for this observational case-control study. Air conduction threshold (ACT) and bone conduction threshold (BCT) averages were calculated at the speech frequencies (500, 1000, 2000Hz) and 4 KHz, in affected (case ear) and non affected (control ear) and then entered in the questionnaire along with intraoperative findings. Multiple statistical tests were used to clarify the relationships between SNHL and COM.

    Results

    COM was seen to be associated with SNHL. The Threshold shift was more accentuated at 4 KHz in older patients. SNHL at 4 KHz seemed to be higher than that at the speech frequencies. There was a significant positive relationship between the elevated BCT and duration of COM. The relationship between elevated BCT and cholesteatoma was also significant.

    Conclusion

    The inner ear is vulnerable to COM. The proximity of the sensory cells to the potential source of harm (inflamed middle ear) may mean higher exposure, as reflected by the fact that sensory cells processing high frequencies are more seriously damaged. SNHL in affected ear is strongly dependant on duration of disease.

    Keywords: Chronic otitis media, Sensorineural hearing loss
  • S .Akhavan Karbasi, M. Golestan, R .Fallah, M .Sadr Bafghi Pages 29-34
    Introduction

    Attention Deficit hyperactivity Disorder (ADHD) is the most common psychiatric disorder in school age children and has a negative effect on the individual’s general functions. The purpose of this study was to estimate the prevalence of ADHD in preschool 6 year old children in Yazd in 2005 and the influence of gender, birth weight, birth order and parental education on ADHD.

    Methods

    400 preschool children including 200 boys and 200 girls were selected randomly through sampling method and the data of the cross sectional research was collected via compiled questionnaires based on the DSM-IV criteria and interview of parents. Data of this investigation was analyzed and evaluated using SPSS: 11.5 software.

    Results

    The results showed that general prevalence of ADHD was 16/3% and more in boys (19/5%) than girls (13%). Most of the parents of the affected children were illiterate or uneducated. There was no statistically significant relationship between gender, birth weight, order and ADHD frequency.

    Conclusion

    In view of the high prevalence of ADHD among children in Yazd and its undesirable outcome, it is recommended to have a preventive mental health program for screening and treatment.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorders, (ADHD) Preschool children
  • H .Allahverdipour, A. Farhadinasab, S. Bashirian, H .Mahjoob Pages 35-42
    Introduction

    Narcotic drug abuse and illicit use of drugs is a major, complicated multifactorial phenomenon affecting most of the societies today. Incidence of drug abuse among adolescents is very high. Adolescents become addicted to substances more quickly than adults. The aim of this study was to assess the pattern of drug abuse among male adolescents in Hamadan.

    Methods

    This study was a descriptive study and samples (n=400) were collected on the basis of snowball sampling method. Information was collected individually through completion of a researcher-designed questionnaire including demographic and epidemiological indices, perceived familial support, religiosity, and locus of control.

    Results

    The results showed that smoking (93%), alcohol (92.5%), marijuana (64.3%), and opium (57.8%) use were very high, while LSD (4.8%) and Cocaine(2.3%) use was rare. 77.8 % of adolescents began drug abuse between 12 and 18 years of age. Moreover, sensation seeking (26.5%), individual interest (24.8%), and peer pressure (22%), were the main reasons for drug abuse.

    Conclusion

    As initial smoking, alcohol and marijuana use play an important role in determining the future addiction of adolescents to narcotics, yearly surveillance programs in the country and evaluation of etiological factors of narcotic addiction need to be studied carefully. All of the preventive and school programs designed for the young should take into account environmental, demographic and policy factors in addition to personal factors so that the programs have a maximum effect.

    Keywords: Substance abuse, Adolescents, Drugs, Pattern of drug abuse
  • MR. Vahidi, J. Ayatollahi, Gh. Karimi, A. Mollasadeghi Pages 43-46
    Introduction

    Glaucoma is one of the leading causes of blindness throughout the world. Some studies have suggested a relationship between glaucoma and sensorineural hearing loss, while others have found no evidence of an association. We performed a study to determine whether there is a significant difference in hearing of patients with glaucoma and a match control population.

    Methods

    In this cross-sectional study, from February, 2005 till April, 2006, 44 patients with glaucoma were studied. The age range was between 15 to 60 years. After taking a complete medical history, those suffering from presbycusis, history of exposure to ototoxic drugs and substances and history of ear surgery were excluded from the study. All of the patients were cases of open-angle glaucoma, and were surveyed separately for normal-pressure glaucoma. Then complete audiometric tests (PTA, SDS, SRT, Impedance) were conducted for all of them, and the results compared with a control group.

    Results

    There was no statistically significant difference between the case group and control group in PTA, SDS, and SRT, except for Normal Tension Glaucoma (NTG). There wasn't any statistically significant difference between two groups with respect to age, gender, and history of diseases. In the NTG group, significant difference was seen only in high frequencies.

    Conclusion

    As mentioned, there was a statistically significant difference between NTG group and control group. It is therefore recommended to conduct complete audiometric tests and histopathologic examinations in this group for early detection of hearing loss and application of rehabilitative measures.

    Keywords: Glaucoma, Sensori neural hearing loss, Normal Tension Glaucoma (NTG)
  • MR. Yaghoobi Ershadi, N .Marvi Moghadam, R .Jafari, AA. Akhavan, H. Soleimani, AR. Zahraei Ramazani, MH .Arandian, AR .Dehghan Dehnavi Pages 47-52
    Introduction

    Zoonotic Cutaneous leishmaniasis(ZCL) is one of the most important parasitic diseases in Iran and common in rural districts of half of the 30 provinces of the country. In recent years, ZCL has become a serious and increasing public health problem in Yazd province. Following the epidemic of CL in Khatam county of Yazd province, this study was carried out to determine the animal reservoir hosts and human infection in 2005-2006.

    Methods

    300 households were examined in February 2006 and corresponding forms were completed for each household during a house-to-house visit. Rodents were caught by 20 live traps, biweekly from late August to late November 2006.The rodents were identified morphologically and 4 impression smears were prepared from the edge of their ear lobes. The causative agent of the disease was isolated from humans and rodents characterized by RAPD-PCR method.

    Results

    The rate of ulcers and scars of ZCL among the inhabitants was4.8% and 9.8%, respectively. Leishmania major was also isolated from human indigenous cases in Khatam County. In the study, Meriones libycus, Tatera indica and Rhombomys opimus were recorded and all of them were infected with leishmaniasis. Leishmania major was isolated and identified from R.opimus, too.

    Conclusion

    Regarding the results of the present study, ZCL is prevalent in Khatam .It seems that R.opimus is the main reservoir host of the disease and M.libycus and T.indica also maintain this ZCL focus

    Keywords: Leishmania major, ZCL, Epidemiology, Reservoir, Khatam, Yazd
  • M. Ebadi, MH .Anvary, A .Rajabion, AA .Dehghani Pages 53-58
    Introduction

    Intestinal parasites have world wide prevalence and are considered to be as one of the leading hygienic and economic problems in the world. It can be said that there is nowhere in the world without parasitic infestations. The present study was conducted to determine the prevalence of intestinal parasites in patients referring to Yazd Central Laboratory in 2000-2002.

    Methods

    The present study was a cross-sectional, analytic and descriptive study including 13388 stool specimens examined by two methods Formalin-Ethyl Acetate and direct Method for intestinal parasites and Scotch tape method for Enterobius vermicularis.

    Results

    13388 samples examined included 6913 women and 6475 men. Parasites were observed in 1151 cases (8.6%) including 618 (53.7%) men and 533 (46.3%) women, respectively. Of these, 98.6% were infected with protozoa and 1.4% with helminths. Giardia lambdia (41.05%), E.coli (27.45%) and Blastocystis hominis (15.51%) were the most common infecting organisms. Helminth infections were few, but the highest frequency was related to Hymenolepis nana and Enterobious vermicularis. Maximum frequency was reported in summer. There was a significant association between stool consistency and infestation by intestinal parasites (P=0.002). There was a significant relationship with sex, too (P=0.001)

    Conclusion

    In the present study, the most common parasites were Giardia, E.coli and Blastocystis hominis (higher than five), but the prevalence was less as compared to previous similar studies in other regions, which could be because of the hot and dry weather, better personal hygiene and improved sewage system of Yazd.

    Keywords: Intestinal parasites, Protozoa, Helminth, Yazd
  • R. Jafari, AA. Dehghani Tafti, MH .Ehrampoosh, H. Soleimani Pages 59-63
    Introduction

    Leishmanioses are important parasitic diseases presenting in three clinical forms visceral, cutaneous and muco-cutaneous. Some rodents are the reservoir hosts of zoonotic cutaneous leishmaniasis. The disease prevails in many rural areas of Yazd Province. This was the first comprehensive study on the fauna of rodents in Yazd and was conducted to determine the fauna, distribution and abundance of rodents during 2004-2005.

    Methods

    The Rodents were collected by 30 Sherman live traps weekly from different parts of Yazd Province. The rodents were identified morphologically in the laboratory. To determine the Leishmanial infection of rodents, two smears of each ear lobe were prepared, fixed and stained by Geimsa and observed under light microscope.

    Results

    A total of 106 rodents were collected and subsequently 6 species were identified as follows: Meriones libycus(52.8%), Rhombomys opimus(20.8%), Mus musculus(12.3%), Tatera indica(7.5%), Nesokia indica(5.7%) and Rattus rattus(0.9%). Of these 6 species, 8.1% of Meriones libycus and 5.9% of Rhombomys opimus were infected with Leishmania parasites.

    Conclusion

    In the present study, leishmanial infection of Rhombomys opimus and Meriones libycus was determined. These species are the main reservoir hosts of zoonotic cutaneous leishmaniasis in Iran.Control operations are recommended in the hypoendemic and mesoendemic foci of the disease.

    Keywords: Cutaneous Leishmaniasis, Reservoir, Meriones libycus, Rhombomys opimus, Yazd
  • GA .Jelodar, Y. Zare Pages 64-68
    Introduction

    Since discovery of high frequency waves, their biological effects have been in great attention. Increased male fertility problems proposed their possible relation to use of microwaves. Testes are of very active body tissues, which can be affected by these waves. Age of exposure may also be an important factor.

    Methods

    This study was carried out to evaluated testosterone level in rats exposed to microwave radiation at pre and post puberty. For this study 18 adult (2 month old) and 18 immature (1 month old) male rats were selected and each group divided in two groups, control and test group. Test groups were exposed to 2450 MHZ microwaves produced by microwave oven (LG Brant), three times a day, 30 minute each time. Control groups were kept in laboratory at same temperature and light condition. After 60 days blood was collected by heart puncture and testosterone was measured in serum by RIA method. Mean testosterone levels were compared by T-test.

    Result

    The results showed that in immature group testosterone has not changed significantly compare to control group however in adult group this value was significantly decreased in test group in comparison with control (P<0.005).

    Conclusion

    exposure to microwaves leakage of microwave oven decreased testosterone in adult male rats, which may be due to its direct effect on Leydig cells or indirectly through its effect on pituitary and hypothalamus.

    Keywords: Microware, Testosterone, Rat, Testes
  • B.Enjezab, A. Khoshbin, M .Bokaei, N. Naghshin Pages 69-74
    Introduction

    One the most anxious moments for mothers and families is labor pain and various methods for its relief have an effect on labor management, patient satisfaction and labor outcome. Both pharmacological and non-pharmacological methods are used to relieve labor pain, but in recently years, researchers have focused their attention to non-pharmacological methods for reduction of labor pain. Acupressure is one of the pain relieving methods that can be used for labor pain, but there have been few studies to date. The purpose of this research was to determine the effect of Hoku point ice massage on labor pain.

    Methods

    Participants of this clinical trial study were 60 pregnant women having the inclusive criteria. Participants were randomly divided to two groups of thirty, each. (Control Group=only touch of Hoku point, Case group= ice massage of Huko point). This procedure was done for thirty minutes. Labor pain of subjects was measured by visual analog scale before and after the procedure.

    Results

    There was no statistical difference between the gestational age, parity and age of the two groups. Results showed that reduction of labor pain by ice massage of Huko point was statistically significant (P<0.001).

    Conclusion

    Acupressure is a noninvasive, simple and cheap method of relieving pain and our study confirms its effect on reduction of labor pain. This method is therefore applicable in delivery rooms.

    Keywords: Labor pain, Complementary therapies, Acupressure, Massage
  • B .Mortazavi, A .Zaraenejad, A. Khavanin, H. Asilian Mahabadi Pages 75-83
    Introduction

    Construction phase in industries is a dynamic process that is naturally and intrinsically dangerous and as it becomes more complicated, the accidents rate also increases. One should note that without considering a model, one could not obtain useful and reliable information and method to prevent accidents. Therefore, to achieve useful methods for preventing accidents, it is desirable to consider a model. The general goal of this study was presentation of a model. A model is the reflection of a fact. In other words, it should be said that the model represents a system or process whose behavior can be predicted. Models are therefore used for understanding the behavior of actual terminals and show a theory in the way that covers important variables for describing phenomena and instead, ignore factors of low importance in the expression of those phenomena.

    Methods

    This study was a research article conducted in 2004-2005 in the Assaluyeh region. Data was gathered from accident reports present in security and health records of the projects and also statistics present at the treatment centers. In this study, an analytical model (multi-regression) was presented to describe the impact of effective and deep factors on the possibility of an increase in accidents leading to death, through measurement of the effects of independent variables on the dependent variables. For this purpose, the structure of 50 accidents that led to death were studied along with another 2700 accidents, and after studying the accident reports and related documents, observing operations and equipment, counseling with accident observers and an expert team of managers, supervisors and engineers, and simulation of some accidents, unsafe conditions and functions, mismanagement and use of worn out and defective tools, equipment, devices and machinery were considered as the four independent variables and the job accidents leading to death were considered as dependent variables. The relationship between independent and dependent variables, evaluation of regression coefficients and the test of different models were based on multi-regression analytical model and analyzed using Eviews software program.

    Results

    The final findings of this study, while specifying the possibility of occurrence of accidents leading to death with the existence of any of the independent variables showed that among the independent variables, unsafe conditions and mismanagement have relatively more important roles to play in the occurrence of accidents leading to death such that in conclusion, these factors have been defined as root causes in the model.

    Conclusion

    Since the adjusted coefficient determined for the model in this research was 0.99 that is, the specified model could describe 99 percent of changes related to the number of job accidents leading to death and it is only for one percent of other accidents that there was no justified answer. In another words, those causes were not seen in the model. Therefore, it could be concluded that this research as compared to similar researches gained more useful results. Thus, by omitting or lowering unsafe conditions and mismanagement factors, accidents resulting in deaths can be reduced.

    Keywords: Regression model, accidents, undesirable management, unsafe action, unsafe conditions
  • MJ .Abrisham, HR. Abasi, MR. Hajiesmaeili, Sh. Bastani Pages 84-87

    Percutaneous vertebroplasty is a promising therapeutic technique for pain control in patients with pathologic fractures of vertebral bodies. Percutaneous vertebroplasty is an appropriate treatment for vertebral pathologic fractures, which is resistant to other usual treatment. It is a useful and only choice in special cases, because of less tissue damage and there is no risk of open surgery and patient’s embolization is rapid. Herein we described the first case of percutaneous vertebroplasty in Yazd shahid sadoughi teaching hospital, which was done in ordybehesht 1386 in a 72 years old male with pathologic fracture of 2 lumbar vertebrae. He was suffered from pain and disability and open surgery was not appropriate treatment for him.

    Keywords: percutaneous, vertebroplasty, Compression fracture