فهرست مطالب

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:22 Issue: 3, 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/07/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • مریم شعبانی ، فرهاد دریانوش* ، محسن ثالثی ، مریم کوشکی جهرمی ، علی اصغر فلاحی صفحات 4-12
    زمینه
    پروتئین های PPAR-γ و PRDM16 نقش کلیدی در سوخت و ساز بافت چربی و تبدیل بافت سفید به بافت چربی قهوه ای هستند. هنوز نقش فعالیت ورزشی بر این دو پروتئین مهم در بافت چربی زیرجلدی بررسی نشده است.
    هدف
    این مطالعه هدف بررسی تاثیر تمرین تداومی بر محتوای پروتئین های PPAR-γ و PRDM16 در بافت چربی موش های صحرایی نر اسپراگ داولی دیابتی دارای اضافه وزن انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 16 سر موش صحرایی نر 2 ماهه از نژاد اسپراگ داولی با میانگین وزن 20±270 گرم انتخاب ‏و به روش تصادفی به 2 گروه؛ تمرین (8 سر) و کنترل (8 سر) تقسیم ‏شدند. گروه تمرینی 4 روز در هفته مطابق با برنامه تمرینی به ‏مدت 8 هفته به فعالیت ورزشی پرداختند؛ در حالی که گروه کنترل هیچ گونه برنامه تمرینی نداشتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل استفاده‏ شد.
    یافته ها
    افزایش معناداری در محتوای پروتئین های PPAR-γ (0/004 =P) و PRDM16 (0/001 =P) در گروه تمرین نسبت به کنترل مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش محتوای پروتئین های PPAR-γ و PRDM16 در بافت چربی به دنبال فعالیت ورزشی تداومی و نقش های مهم این دو پروتئین در سوخت و ساز بافت چربی، فعالیت ورزشی هوازی می تواند یک مکانیسم مهم برای کاهش این بافت در افراد چاق و تبدیل بافت سفید به قهوه ای باشد.
    کلیدواژگان: بافت چربی، موش های صحرایی، ورزش، PPAR-?، PRDM16
  • بهزاد بیژنی ، رضا فاسمی برقی* ، ژیلا نجاری الموتی صفحات 13-22
    زمینه
    سینوزیت مزمن به التهاب علامت دار مخاط سینوس های پارانازال برای حداقل 12 هفته اطلاق می شود. عوامل خطرزای متعددی شامل؛ مشکلات ژنتیک، رینیت آلرژیک، ریفلاکس گاستروازوفاژیال، تماس با دود سیگار و واریاسیون های آناتومیک در بروز این بیماری نقش دارند. در مطالعات مختلف واریاسیون های آناتومیک حفره بینی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل زمینه ای برای این بیماری مطرح شده اند.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین واریاسیون های آناتومیک حفره بینی و ابتلا به سینوزیت مزمن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 218 نفر از مراجعین بالای 18 سال مشکوک به سینوزیت مزمن در درمانگاه تخصصی بیماری های عفونی بیمارستان بوعلی قزوین طی سال های 1394 تا 1396 صورت گرفت. بیماران براساس تایید یا عدم تایید سینوزیت در سی تی اسکن در دو گروه قرار و شیوع متغیرهای زمینه ای و واریاسیون های آناتومیک در آن ها مورد مقایسه قرار گرفت. در تحلیل آماری از آزمون های مجذور کای و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    از 218 نفری که وارد مطالعه شدند در 103 نفر (%47/2) شواهد سینوزیت مزمن در سی تی اسکن وجود داشت. در بررسی آماری ارتباط بین بروز سینوزیت مزمن با کمپلکس اوستئومنتال بسته (0/001 =P) و کونکا بولوزا (0/01 =P) معنی دار بود و بین بروز سینوزیت مزمن و انحراف تیغه بینی، انحراف متناقض توربینه میانی، سلول اگرنازی و سلول هالر ارتباط معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه بین وجود بعضی از واریاسیون های آناتومیک حفره بینی مانند کمپلکس اوستئومئاتال بسته و کونکابولوزا و بروز سینوزیت مزمن ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد. تغییرات ایجاد شده در ونتیلاسیون و درناژ طبیعی سینوس ها می توانند به عنوان عاملی برای این همراهی در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: سینوزیت مزمن، حفره بینی، سینوس های پارانازال، کونکا بولوزا، رادیولوژی
  • شبنم جلیل القدر* ، امیر پاکپورحاج اقا ، آوا یوسفی، رضا پاکزاد صفحات 23-31
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین الگوی عادات خواب در کودکان 7 تا 12 ساله و رابطه آن با عوامل جمعیت شناختی و الگوی تغذیه ای انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی با استفاده از نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی 264 دانش آموز 7 تا 12 ساله از مدارس شهر قزوین در سال تحصیلی 1394 تا 1395 به مطالعه دعوت شدند. از پرسش نامه عادات خواب کودکان (CSHQ) به منظور بررسی الگوی خواب کودکان و از پرسش نامه یادآمد خوراک 24 ساعته برای تعیین الگوی تغذیه ای استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 1/53±9/5 سال بود. شیوع اختلال خواب (نمره کل CSHQ بالاتر از 41) برابر %77/5 بود. بین 4 نوع درشت مغذی (چربی، پروتئین، کربوهیدرات و انرژی) با الگوی خواب و ابعاد آن رابطه معنی داری مشاهده نشد. رابطه معنی داری بین تحصیلات مادر با مقاومت زمان خواب؛ وزن کودک و سال تحصیلی با تاخیر زمان شروع خواب؛ جنس، وزن و تحصیلات پدر با اضطراب خواب؛ جنس و تحصیلات پدر با بیداری های مکرر شبانه، پاراسومنیا و بیماری های تنفسی در خواب مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلال خواب در مطالعه حاضر بالا بود. اگرچه رابطه ای بین الگوی تغذیه ای با الگوی خواب مشاهده نشد اما عوامل جمعیت شناختی رابطه معنی داری با آن داشتند؛ از این رو توصیه می شود برنامه هایی جهت افزایش آگاهی در جوامع به خصوص برای والدین تدوین گردد.
    کلیدواژگان: خواب، الگوی تغذیه، کودکان، عوامل جمعیت شناختی
  • سونیا اویسی ، شیما جاهد، فروزان الفتی* صفحات 32-39
    زمینه
    جمعیت سالمندان در سال های اخیر در جهان رشد کرده است و در ایران نیز وضعیت مشابهی دارد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی اثر مشاوره بر آگاهی خانواده دارای زنان سالمند در مورد آزار سالمندی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی از مرداد تا آذر ماه سال 1396 در خانه های بهداشت شهریار در استان تهران انجام شده است. زنان سالمند به صورت دسترسی آسان انتخاب شدند. سپس افراد درجه یک خانواده که از آن ها مراقبت می کردند به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله (34 نفر) و شاهد (31 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله چهار جلسه مشاوره را براساس مدل مراحل تغییر دریافت کردند. ابزار مطالعه پرسش نامه اصلاح شده بررسی سوء رفتار سالمندان بود. برای تحلیل داده ها از آزمون کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که برگزاری جلسه های مشاوره برای خانواده درجه یک زنان سالمند طبق مدل مراحل تغییر می تواند باعث افزایش آگاهی شرکت کنندگان در مورد مصادیق سالمند آزاری و کاهش معنی داری در غفلت (0/005P<) ، آزار روانی (0/006 P=) و آزار مالی (0/005>P) شود. در مورد آزار جسمی نیز موردی گزارش نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مشاوره براساس مدل مراحل تغییر می تواند بر افزایش آگاهی افراد درجه یک خانواده زنان سالمند موثر باشد. پیشنهاد می شود با ایجاد برنامه مشاوره ای برای خانواده های دارای زنان سالمند، حساسیت این پدیده را بالا برد.
    کلیدواژگان: مشاوره، آزار سالمندی، مدل مراحل تغییر، آگاهی
  • اکرم شاهرخی ، نوشین الیکایی* ، لیلی یکه فلاح ، آمنه باریکانی صفحات 40-49
    زمینه
    هوش معنوی به عنوان زیر بنای باورهای فرد، نقش اساسی در زمینه های مختلف زندگی انسان به ویژه تامین و ارتقای سلامت روانی دارد.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین ارتباط هوش معنوی با استرس ادراک شده در پرستاران بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های دانشگاهی شهر قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 115 نفر از پرستاران بخش های ویژه که با روش نمونه گیری غیرتصادفی سهمیه ای انتخاب شدند، صورت گرفت. گردآوری داده ها با سه پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، هوش معنوی کینگ و استرس ادراک شده کوهن انجام گردید. داده ها با روش رگرسیون خطی و تعیین ضریب همبستگی داده ها تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 13 مرد و 102 زن شرکت کردند. میانگین نمره استرس ادراک شده و میانگین نمره هوش معنوی به ترتیب 5/96±25/7 و 14/35±50/28 بود که در سطح متوسط بودند. بین هوش معنوی و زیرمقیاس های آن با استرس ادراک شده، ارتباط معکوس و معنی دار (با ضریب همبستگی 0/243-r= و 0/009=P) وجود داشت. این مطالعه نشان داد که هوش معنوی و سطح تحصیلات می توانند به عنوان متغیرهای پیش بین برای استرس ادراک شده در نظر گرفته شوند (0/001>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنادار هوش معنوی با میزان استرس ادراک شده و نقش پیش بینی کنندگی هوش معنوی، یکی از راه کارهای موثر در کاهش سطح استرس می تواند سوق دادن توجه پرستاران به سوی هوش معنوی و تلاش در جهت ارتقای آن باشد.
    کلیدواژگان: معنویت، هوش، هوش معنوی، بخش های مراقبت ویژه، پرستاران، استرس ادراک شده
  • حمیدرضا حاجی بابایی ، حسین هاشم نژاد ، کریم عسگری غنچه* صفحات 50-57
    زمینه
    سلامت معنوی به عنوان یکی از اجزای مهم سلامتی در نظر گرفته می شود که در پیشبرد پیامدهای سلامت نقش به سزایی ایفا می کند.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت معنوی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین به عنوان ارائه دهندگان خدمات سلامت، انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1396 بود که در آن 307 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین به صورت چندمرحله ای سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه سنجش سلامت معنوی پولوتزین و الیسون بود که با استفاده از آن سلامت وجودی و سلامت مذهبی دانشجویان اندازه گیری شد و پایایی آن با آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 307 دانشجوی شرکت کننده در مطالعه، میانگین نمره سلامت مذهبی 6/48±36/2، سلامت وجودی 5/82±34/59 و سلامت معنوی آن ها 11/33±70/78 و در حد متوسط بوده است. بین میانگین نمره سلامت معنوی دانشجویان با متغیرهای وضعیت اسکان (0/001>P) ، مقطع تحصیلی (0/004P=) و دانشکده (0/001>P) ارتباط آماری معناداری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، سلامت معنوی دانشجویان در حد متوسط بود که با متغیرهای وضعیت اسکان، مقطع تحصیلی و دانشکده آن ها ارتباط معنی داری داشت. حصول این نتیجه به دلایل تاثیر آن بر پیامدهای سلامت جامعه، ضرورت برنامه ریزی جهت ارتقای سطح سلامت معنوی دانشجویان با توجه به متغیرهای جمعیت شناختی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سلامت وجودی، مذهب، عوامل جمعیت شناختی
  • سیده فاطمه میری ، نوروزعلی عزیزخانی ، روح الله کلهر* صفحات 58-67
    زمینه
    پژوهش یکی از عناصر ضروری برای توسعه هر کشور محسوب می شود و پیشگام و زمینه ساز برنامه ریزی ها و تصمیم سازی های دقیق و هدف مند است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، ارزیابی نتایج پروژه های طرح جامع سلامت دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1389 می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کمی-کیفی در 4 مرحله انجام شد. دو مرحله اول شامل تشکیل تیم راهبری و برگزاری جلسه های هماهنگی با نمایندگان 22 دستگاه اجرایی استان بود. مرحله سوم شامل تدوین و اجرایی نمودن پروپوزال هر دستگاه و مرحله چهارم دریافت گزارش های پایانی و ارزیابی طرح ها بود. در هر یک از مراحل از روش های متنوعی برای گردآوری و جمع بندی داده ها از جمله؛ مرور اسناد، پانل متخصصین، بحث گروهی متمرکز، تحلیل ذینفعان، فن دلفی و گروه اسمی استفاده شد.
    یافته ها
    از بین 43 پروژه ای که توسط دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد، 31 پروژه (%72) خاتمه یافته بود. ماحصل این پروژه ها، 10 سند سیاست، یک آیین نامه، 4 بسته آموزشی و 5 برنامه، یک شاخص سلامت احصا شده، 7 مدل و برنامه طراحی شده و 18 کاربست بود.
    نتیجه گیری
    بعضی از پروژه های تعریف شده در سال 1389 بسیار کلیدی بودند و در صورت اجرا می توانند بخشی از مشکلات سلامت استان را حل نماید. انجام این طرح گسترده نشان داد که با ترویج و کاربرد مشارکت بین بخشی حوزه سلامت با دستگاه های اجرایی استان می توان طرح های مشترکی که منجر به حل مشکلات پیچیده و چند بعدی شود اجرا نمود.
    کلیدواژگان: بهره بردا ری، طرح جامع سلامت، همکاری بین بخشی، ارزیابی پروژه
  • مجتبی جعفروند ، سکینه ورمزیار *، محمد امین همت گر، مرتضی رضاپور صفحات 68-76
    زمینه
    تناسب میزهای لپ تاپ (حالت نشسته چهار زانو) با ابعاد بدنی کاربران، نقش مهمی در استفاده با وضعیت بدنی صحیح و کاهش شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی دارد.
    هدف
    هدف مطالعه حاضر ارزیابی میزان تطابق ابعاد آنتروپومتریکی دانشجویان با میز های لپ تاپ پرفروش موجود در بازار می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 207 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی قزوین مورد بررسی قرار گرفتند. ابعاد آنتروپومتری آن ها شامل؛ قد، وزن، ارتفاع آرنج نشسته، پهنای عرضی آرنج ها، طول و ارتفاع دو زانو در وضعیت چهار زانو، طول آرنج- نوک انگشتان اندازه گیری شد. سپس درصد تناسب ابعاد میزهای لپ تاپ با ابعاد آنتروپومتریکی اندازه گرفته شده، به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در دو نوع میز لپ تاپ پرفروش، تنها طول کلی میز با ابعاد آنتروپومتری دانشجویان تناسب دارند. طول و ارتفاع دو زانو در وضعیت چهار زانو، طول آرنج- نوک انگشتان و ارتفاع آرنج نشسته در میز شماره یک به ترتیب 32/4، 98/5، صفر و 93/7 درصد و در میز شماره دو 61/8 ، 0/96، 0/5 و 78/3 درصد تناسب داشت.
    نتیجه گیری
    دو نوع میز لپ تاپ موجود فقط در طول کلی میز، تناسب صد در صدی با ابعاد آنتروپومتریکی دانشجویان داشتند. اما به هر حال از لحاظ تناسب، میز شماره یک با کسب بیش ترین درصد تطابق در سه بعد آنتروپومتریک بهتر از میز شماره دو بود.
    کلیدواژگان: ارگونومی، آنتروپومتری، تناسب فیزیکی، میز لپ تاپ، پوسچر، اختلالات اسکلتی- عضلانی
  • مقاله مروری
  • فلورا فروزش* ، نیلوفر آقارضایی صفحات 77-92
    در چند سال اخیر، شناخت زیست شناسی سلول های بنیادی بسیار کارآمد شده است و تنظیم دقیق و مناسب عملکرد سلول های بنیادی برای فعالیت زیستی آن ها حائز اهمیت است. این تنظیمات توسط مسیرهای کلیدی پیام رسان انجام می شود. مسیرهایی مانند Wnt/β-catenin، Notch و Hedgehog، میانجی گر خصوصیات مختلف سلول های بنیادی از جمله؛ خودنوسازی، بقا، تکثیر و تمایز هستند. همچنین ساختارهای مولکولی چون microRNAها می توانند به عنوان مهارکننده های تومور و یا انکوژنی عمل کنند و مسیرهای پیام رسان را دستخوش تغییر قرار دهند. هدف از این مطالعه مروری، بررسی و معرفی مسیرهای پیام رسان مختلف دخیل در کنترل سلول های بنیادی سرطان با هدف های درمانی سرطان می باشد. جستجو در پایگاه های Google Scholar, PubMed, Scopus و Science Direct صورت گرفت و 93 مقاله انتخاب گردید. مطالعات نشان داده است، مسیرهای پیام رسان بسیار مهم در سرطان ها دچار بی نظمی شده اند و پیام رسانی بیش از حد یا غیرطبیعی توسط این مسیرها می تواند به بقای سلول های بنیادی سرطان کمک کند. بسیاری از این مسیرها مستقیم نیستند بلکه شبکه ای درهم آمیخته از حدواسط های پیام رسانی هستند که یکدیگر را تغذیه می کنند. با درک صحیح از مسیرهای پیام رسان درگیر در سلول های بنیادی سرطان و مقاوت دارویی می توان به هدف های درمانی مطلوب تری دست یافت.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی سرطان، MicroRNA ها، مسیرهای پیام رسان مولکولی، درمان سرطان
  • گزارش کوتاه
  • فرزانه پاکدل ، حسین اسلامی ، سحر خادم نژاد، پریا اعتصام نیا، بابک مبارکی، پریا امام وردی زاده* صفحات 93-98
    زمینه
    گرانولوما پیوژنیک یک ضایعه تحریکی می باشد که نوعی ضایعه شبه تومورال شایع در حفره دهان است و ماهیت غیرنئوپلاستیک دارد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی ضایعه پیوژنیک گرانولوما در بخش آسیب شناسی دانشکده دندان پزشکی تبریز بین سال های 1385 تا 1395 اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 1081 پرونده بالینی بررسی شد.
    یافته ها
    از 82 بیمار مبتلا به پیوژنیک گرانولوما، 36 نفر (43/9 درصد) مرد و 46 نفر (56/1 درصد) زن بودند. بیش تر بیماران (26/8 درصد) در دهه دوم زندگی قرار داشتند. فراوانی این ضایعه در ناحیه لثه با 57/8 درصد بیش ترین و در مخاط باکال و لب هر یک با 3/7 درصد کم ترین مقدار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در بازه مورد بررسی، 82 مورد ابتلا به پیوژنیک گرانولوما ثبت شده است. فراوانی این ضایعه در زنان و در دهه سنی دوم بیش تر بود. بیش تر ضایعات ناحیه لثه را درگیر نموده بود.
    کلیدواژگان: پیوژنیک گرانولوما، آسیب شناسی دهانی، دهان، لثه
|
  • Maryam Shabani , Farhad Daryanoosh*, Mohsen Salesi , Maryam Kooshki Jahromi , Ali Asghar Fallahi Pages 4-12
    Background
    PPAR-γ and PRDM16 proteins have key role in the metabolism of adipose tissue and the conversion of white tissue to brown adipose tissue. But, the role of exercise on these two important proteins has not been studied in subcutaneous adipose tissue.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of continuous training on the level of PPAR-γ and PRDM16 proteins in the adipose tissue in overweight male Sprague-Dawley with diabetes.
    Methods
    In this study, 16 two-month old Sprague-Dawley rats with an average weight of 270±20 g were selected and randomly divided into two groups: control (n=8) and continuous training (n=8). The training group exercised according to the training program 4 days a week for 8 weeks while the control group did not have a training program. Independent t-test was used to analyze the data. Findings: There was a significant increase in the expression of PPAR-γ (P=0.004) and PRDM16 (P=0.0001) proteins in the training group compared to control group.
    Conclusion
    Considering the increase of PPAR-γ and PRDM16 proteins in adipose tissue after continuous exercise and the important role of these two proteins in the fat metabolism, aerobic exercise can be an important mechanism for reducing this tissue in obese individuals and converting white tissue to brown.
    Keywords: Adipose tissue, Rats, Exercise, PPAR gamma, PRDM1
  • Behzad Bijani , Reza Qasemi Barqi *, Jila Najjari Alamooti Pages 13-22
    Background
    Chronic sinusitis is defined as a symptomatic inflammation of the paranasal sinuses for at least 12 weeks. Many risk factors such as genetic malformations, allergic rhinitis, gastro esophageal reflux, exposure to cigarette smoke and anatomical variations play a role in chronic sinusitis. In numerous studies nasal cavity anatomical variations are introduced as one of the most important risk factors for chronic sinusitis.
    Objective
    The aim of this study was to determine the association between the anatomical variations in paranasal cavities and chronic sinusitis.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 218 suspected participants (over 18 years old) to chronic sinusitis who were referred to the infectious diseases clinic of Bu-Ali Sina Hospital, Qazvin from 2015-2016 According to the positive or negative confirmation of sinusitis in the CT scan, patients allocated into two groups and the prevalence of underlying characteristics and anatomical variations were compared. Findings: Sinusitis was confirmed by CT scan in 103 (47.2%) participants. There was significant statistical correlation between sinusitis and closed osteomeatal complex and concha bollosa (P= 0.001 and 0.01 respectively), but the correlation between sinusitis and septal deviation, paradoxical curvature of the middle turbinate, agger nasi, and haller cells was not statistically significant.
    Conclusion
    A significant statistical correlation was observed between chronic sinusitis and the presence of some anatomical variations of the nasal cavities such as closed osteomeatal complex and agger nasi cells. Alterations the in sinus drainage and ventilation dysfunction may considered to play a role in this correlation.
    Keywords: Sinusitis, Nasal cavity, Paranasal sinuses, Concha bollosa, Radiology
  • Shabnam Jalilolghadr *, Amir Pakpour, Hajiagha , Ava Yousefi , Reza Pakzad Pages 23-31
    Background
    There is a relationship between nutrition pattern and sleep status. The role of demographic and dietary factors on the sleep quality in Iranian children are unclear.
    Objective
    To determine the sleep pattern in children aged 7-12 years and its relationship with demographic factors and dietary pattern.
    Methods
    In this cross-sectional study, 264 students aged 7-12 years old were invited using multistage random sampling from schools of Qazvin in 2015-2016. The Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ) and 24-hour diet-recalls questionnaire were used to determine the sleep pattern and dietary pattern, respectively. Findings: The mean age of the subjects was 9.5±1.53 years. The prevalence of sleep disturbances (CSHQ score > 41) was 77.5%. There was no significant relationship between 4 macro-nutritious types (fat, protein, carbohydrates and energy) with sleep pattern and its subscales. There was a significant relationship between bedtime resistances with mother education; sleep onset delay with weight and school grade; sleep anxiety with father education, weight and sex; frequent night waking, parasomnia, and sleep disordered breathing with sex and father education.
    Conclusion
    The prevalence of sleep disturbances was high in our study. Although there was no relationship between dietary pattern and sleep pattern, but sleep pattern was significantly associated with demographic factors. Therefore, it is recommended that programs should be developed to raise awareness in communities, focusing towards parents.
    Keywords: Sleep, Feeding pattern, Children, Demographic factors
  • Sonia Oveisi , Shima Jahed , Forouzan Olfati * Pages 32-39
    Background
    The population of the elderly has grown in recent years in the world and similarly in Iran.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the impact of counseling on the elderly women’s family and raising their awareness about the elder abuse.
    Methods
    This clinical trial study was conducted from August to December 2017 in the health centers of Shahiryar, Tehran Province. Sixty five elderly women were selected by convenient sampling. Then, their first grade families were randomly assigned to two groups: intervention (n=34) and control (n=31). The intervention group received four sessions based on transtheoretical model. Modified questionnaire was evaluated elder abuse and the data analyzed by Pearson chi-square. Findings: The findings showed that counseling sessions, according to the transtheatrical model, can cause a significant reduction in negligence (P<0.005), psychological abuse (P=0.006) and financial harassment (P<0.005) in elderly women’s family. None of the elderly reported any physical abuse.
    Conclusion
    The results showed that counseling based on transtheoretical model could be effective on raising awareness of the elderly women’s family. It is proposed to create a program of counseling for families, elderly women and increase sensitivity of this phenomenon.
    Keywords: Counseling, Elder abuse, Transtheoretical model, Awareness
  • Akram Shahrokhi , Nooshin Elikaei *, Leili Yekefallah , Ameneh Barikani Pages 40-49
    Background
    Spiritual intelligence as a basis of individual beliefs plays a fundamental role in various areas of human life, especially mental health promotion.
    Objective
    This study investigated the relationship between spiritual intelligence and perceived stress among critical care nurses.
    Methods
    This descriptive-analytical study was carried out on 115 nurses who were selected by non-random sampling method in a correlation manner. Data were gathered by using three questionnaires: demographic information, king's spiritual intelligence and Cohen's perceived stress questionnaire and analyzed by linear regression and correlation coefficient analysis. Findings: In this study 13 men and 102 women participated. The mean score of perceived stress (25.7±5.96) and spiritual intelligence score (50.28±14.35) were moderate. There was a reverse and significant relationship between spiritual intelligence and its subscales with perceived stress (r= -0.243 and P= 0.009). The study showed that spiritual intelligence and education level can be considered as predictive variables for perceived stress (P<0.001).
    Conclusion
    Considering the significant relationship between spiritual intelligence and perceived stress and the predictive role of spiritual intelligence, one of the effective strategies in reducing stress can be shifting the attention of nurses towards spiritual intelligence and attempt to promote it.
    Keywords: Spirituality, Intelligence, Spiritual intelligence, Critical care, Nurses, Perception
  • Hamid Reza Hajibabaeei , Hossein Hashemnejad , Karim Asgari ghonche * Pages 50-57
    Background
    Spiritual well-being is considered as an important aspect of heath. It plays an important role in the development of health outcomes.
    Objective
    This study was conducted to investigate the statues of spiritual well-being of student of Qazvin University of Medical Sciences as the health care providers.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on 307 students which selected from Qazvin University of Medical Science by multi-stage sampling in 2019. The data were collected using Ellison and Paloutzian 20-items spiritual well-being questionnaire. The reliability of questionnaire was examined through cronbach's coefficient alpha approach. Data were analyzed using independent t-test and ANOVA. Findings: The results showed that the mean of religious well-being was 36.20±6.84, existential well-being 34.59±5.82 and total spiritual scores were moderate (70.78±11.33). Significant relationships were found between spiritual well-being and field of study (P<0.001), level of study (P=0.004), and housing conditions (P<0.001).
    Conclusion
    According to the findings, the level of spiritual well-being among students was moderate which was related to their field, level of study and housing conditions. Due to the impact of these results on the health outcomes of the community, it should stimulate discussion about the necessity of planning to improve the level of students' spiritual well-being according to their demographic variables.
  • Seyedeh Fatemeh Miri , Nourooz Ali Azizkhani , Rohollah Kalhor * Pages 58-67
    Background
    Research is one of essential elements for development of each country and is a pioneer and precursor in providing accurate and making decision.
    Objective
    This study evaluated the results of comprehensive health plan projects of Qazvin University of Medical Sciences from 2009 to 2013.
    Methods
    This descriptive-analytical study was performed in four steps. The first two steps included the formation of a leadership team and holding of meetings with representatives of 22 executive authorities of the province. The third step included the compilation of the executive proposals of each organization and fourth step, received final reports and evaluations. In each step, a variety of methods were used for data collection, including reviewing all the documents, expert panel, focused group discussion and stakeholder analysis, Delphi technic and nominating group. Findings: From 43 conducted projects, only 31 projects (72%) were completed by Qazvin University of Medical Sciences. As the results, projects were in the field of policy documents (n=10), regulation (n=1), educational packages (n=4), educational programs (n=5), health index (n=1), models (n=7) and, applications (n=18).
    Conclusion
    Some of the defined projects were essential in 2010 and their implementation could solve some of health problems of the province. It seems that implementation joint projects could solve complex and multi-dimensional problems by promoting and applying intersectoral collaboration between health sector and executive authorities of the province.
    Keywords: Utilization, Regional health planning, Intersectoral collaboration, Program evaluations
  • Mojtaba Jafarvand , Sakineh Varmazyar*, Mohammad Amin Hematgar , Morteza Rezapour Pages 68-76
    Background
    The fitness of laptop desks (sitting cross-legged) with physical dimensions of users have important role in using with correct posture and reduce the prevalence of musculoskeletal disorders.
    Objective
    The aim of this study was to evaluate the fitness of anthropometric dimensions of students with best-selling laptop desks.
    Methods
    In this study, 207 students (girls and boys) from Qazvin University of Medical Sciences were investigated. In addition to height and weight, anthropometric dimensions including; elbow height (sitting), elbow-elbow breadth, two knee length and height (sitting position cross-legged) and elbow-fingertips length were measured. Then percent of the fitness between the laptop desks with anthropometric dimensions obtained. Findings: The results showed that the two types of laptops desks fit only in the length of the desk. Two knee length and height (sitting position cross-legged), elbow - fingertips length and elbow height (sitting) fit in the desk number one 32.4, 98.5, 0, and 93.7% and in the desk number two 61.8, 0.96, 0.5, and 78.3% respectively.
    Conclusion
    It had a 100% fitness only in length of the table with anthropometric dimensions of students between two types of laptop desks. However in terms of fitness, the desk number one with the highest percentage in three anthropometric dimensions was better than the desk number two.
    Keywords: Ergonomic, Anthropometry, Physical fitness, Laptop desk, Posture, Musculoskeletal diseases
  • Flora Forouzesh *, Niloofar Agharezaee Pages 77-92
    In recent years, knowledge of the biology of stem cell has been very effective and the precise and proper regulation of stem cell function are important for their bio-activity. Several main signaling pathways have roles in regulating them including Wnt/β-catenin, and Hedgehog which mediate different stem cell properties including self-renewal, survival, proliferation, and differentiation. Also, molecular structures such as microRNAs act as tumor inhibitors or oncogenes and will change the direction of the messenger. The purpose of this review is to find and introduce different signaling pathways involved in controlling cancer stem cells with cancer treatment goals. The search was conducted using several databases including Google Scholar, PubMed, Scopus, Science Direct and totally 93 papers were selected.
    It seems that very important signaling pathways have been disturbed in cancers and excessive or abnormal signaling through these pathways can contribute to the survival of stem cells. Many of these pathways are not direct, but as an interconnected network of signaling could feed each other. Better therapeutic goals can be achieved with understanding signaling pathways involved in cancer stem cells and drug resistance.
    Keywords: Cancer stem cell, MicroRNAs, Molecular signaling pathways, Cancer therapy
  • Farzaneh Pakdel , Hossein Eslami , Sahar Khadem Nezhad , Pariya Etesamnia , Babak Mobaraki , Pariya Emamverdizadeh * Pages 93-98
    Background
    Pyogenic granuloma is a common tumor like growth of the oral cavity that has been considered to be non-neoplastic in nature and a reactive lesion.
    Objective
    This study aimed to investigate the prevalence of pyogenic granuloma lesion in pathology Department of Tabriz Dental School between years 2006-2016.
    Methods
    In this cross-sectional study, 1081 clinical records were analyzed. Findings: Eighty-two patients, 36 (43.9%) male and 46 (56.1%) female with pyogenic granuloma were identified. Most of patients (26.8%) were in the second decade of life. The frequency of this lesion was highest in the gingiva area (57.8%) and lowest in the lip and buccal mucosa (3.7%).
    Conclusion
    Results showed that between years of study, 82 cases of pyogenic granuloma has been recorded. Prevalence of this lesions was higher in women and in second decade of life. Most of the lesions were in the gingival area.
    Keywords: Pyogenic granuloma, Oral pathology, Mouth, Gingiva