فهرست مطالب

فصلنامه یافته
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم هرمزی ، پرستو بهاروند* صفحات 1-8
    مقدمه
    ترکیبات آنتی اکسیدان مشتق از گیاهان در کاهش شیوع بسیاری از بیماری های مزمن و استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد نقش بسزائی دارند. هدف از این بررسی تعیین و مقایسه خواص آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی و متانولی بومادران منطقه الیگودرز لرستان بود.
    مواد و روش ها
    پس از تهیه عصاره اتانولی و متانولی سرشاخه های گل دار بومادران، توان حذف رادیکالهای آزاد از طریق روش 2و2 دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) ، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی با استفاده از روش فسفو مولیبدینوم و میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصاره ها با استفاده از روش فولین سیوکالتو و زیشن بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، محتوی فنلی تام و ترکیبات فلاونوئیدی عصاره های اتانولی و متانولی مشابه بوده، میزان IC50 عصاره های اتانولی، متانولی بومادران و بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن به ترتیب برابر 16/5±43/67، 93/4±96/64 و 1±88/3 میکروگرم بر میلی لیتر بود (05/0P<).
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عصاره های اتانولی و متانولی بومادران از لحاظ خواص آنتی اکسیدانی مشابه بوده و استفاده از حلال اتانول یا متانول در فرایند استخراج عصاره بر خواص آنتی اکسیدانی این گیاه تاثیری ندارد، به نظر می رسد این گیاه منبع خوب و قابل دسترسی از ترکیبات آنتی اکسیدان طبیعی بوده و می توان از آن در فرآورده های غذایی، دارویی و صنعتی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: عصاره، اتانولی، متانولی، بومادران، فنل، فلانوئید، ظرفیت آنتی اکسیدانی
  • مریم آشوری ، معصومه نژادعلی* ، مریم شیعه مرتضی صفحات 9-18
    مقدمه
    ویسفاتین پروتئینی است که توسط چربی احشایی ترشح می شود و نقش مهمی در پاتوژنز دیابت نوع 2 دارد. ویسفاتین همچنین به عنوان، فاکتور افزایش دهنده سنتز کلونی سلول های پیش ساز بتا و نیکوتین آمید فسفوریبوزیل ترانسفراز شناخته شده است. ویسفاتین به طور گسترده در بافت چربی احشایی بیان می شود و عملکرد شبه انسولینی دارد، با این وجود نقش پاتوفیزیولوژیکال آن در انسان هنوز ناشناخته است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط ویسفاتین پلاسما با چاقی و بیماری دیابت تیپ 2 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد شاهدی بر روی 50 زن مبتلا به پره دیابت و دیابت نوع 2 و50 زن سالم انجام شد. میزان ویسفاتین و انسولین با کیت الایزا مرکودیا اندازه گیری شد و میزان گلوکز ناشتا، وزن، قد و اندازه دورکمر با روش استاندارد اندازه گیری گردید. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 19 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    باتوجه به نتایج، ویسفاتین پلاسما در افراد مبتلا به پره دیابت و دیابت نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است (05/0p<). بین ویسفاتین و نمایه توده بدنی، وزن، دور کمر و مقاومت به انسولین ارتباط معنی دار یافت شد. هیچ ارتباطی بین ویسفاتین و قندخون ناشتا و انسولین در افراد بیمار مشاهده نشد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که ویسفاتین با نمایه توده بدنی، وزن و اندازه دور کمر ارتباط دارد و می تواند به عنوان مارکری برای تشخیص و پیگیری درمان در دیابت تیپ 2 استفاده شود.
    کلیدواژگان: ویسفاتین، دور کمر، متابولیسم گلوکز، دیابت نوع دو
  • سحر ریخته گر ، اردشیر حسام پور* صفحات 18-27
    مقدمه
    سرطان ریه یکی از رایج ترین انواع سرطان ها در سرتاسر دنیا است و یکی از دلایل مهم مرگ و میر است. تغییرات بیانی در ژنهای KRAS و NRAS باعث ایجاد اختلال در انتقال سیگنال های درون سلولی و تغییرات تنظیم سیکل سلولی می شود.
    مواد و روش ها
    سطح بیان ژن های KRAS و NRAS در 50 نفر از افراد بیمار در مقایسه با 50 فرد سالم بررسی کمی شد. RNA تام استخراج ، cDNA سنتز و بیان بیومارکرهای KRAS و NRAS در حضور ژن کنترل GAPDH با استفاده از qRT-PCR بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون ها حاکی از افزایش بیان بیومارکرهای هدف در افراد سرطان ریه در مقایسه با سالم می باشد به طوریکه برای ژن های KRAS و NRAS به ترتیب 05/2 و 43/3 برابر بیان افزایشی مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که grade بیماری با میزان بیان بیومارکرها ارتباط معنی داری نشان داشته است، به طوریکه با افزایش مرحله و درجه شدت سرطان بیان بیومارکرها افزایش می یابد (003/0=P).
    بحث و
    نتیجه گیری
    افزایش معنی دار بیان ژن های KRAS و NRAS در نمونه های خون مبتلا به سرطان در مقایسه با نرمال، را می توان به عنوان بیومارکرهای احتمالی هدف جهت غربالگری غیر تهاجمی در تشخیص زود هنگام سرطان ریه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: KRAS، NRAS، Real Time PCR، مارکر، سرطان ریه
  • مهری حبیبی ، محمدرضا اسدی کرم* صفحات 28-38
    مقدمه
    فاکتورهای جذب آهن به عنوان یکی از عوامل بیماریزای اصلی سویه های پروتئوس میرابیلیس عامل عفونت ادراری می باشند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع ژنهای جذب آهن و نیز ارزیابی توالی نوکلئوتیدی آنها در ایزوله های پروتئوس میرابیلیس جمع آوری شده از بیماران با عفونت دستگاه ادراری بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 100 ایزوله پروتئوس میرابیلیس از نمونه ادرار بیماران مبتلا به عفونت ادراری جمع آوری شد. تکثیر ژنهای جذب آهن PMI1945، PMI2596، PMI0409، PMI1426، PMI0842 و PMI1425 در این ایزوله ها با روش PCR انجام شد. جهت تعیین توالی ژنهای تکثیر یافته، محصول PCR آنها با کیت تخلیص محصول PCR از روی ژل تخلیص گردید و سپس برای تعیین توالی ارسال شدند. پس از تعیین توالی، توالی این ژنها با توالی ژنهای موجود در بانک ژن و Expasy مقایسه شد.
    یافته ها
    بررسی شیوع این ژنها نشان داد که به ترتیب 90%، 25%، 35%، 85%، 75% و 55 درصد از این ایزوله ها دارای ژنهای PMI1945، PMI2596، PMI0409، PMI1426، PMI0842 و PMI1425 بودند. مقایسه توالی نوکلئوتیدی این ژنها با استفاده از برنامه های آنالیز نشان داد که توالی ژنهای جذب آهن شباهت بالای 80 درصد با ژنهای مشابه ثبت شده در بانک های ژنی دارند.
    بحث و
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشاهده شد که ژنهای جذب آهن PMI1945 و PMI1426 با داشتن شیوع زیاد در بین ایزوله های پروتئوس میرابیلیس و نیز توالی حفظ شده می توانند به عنوان کاندید واکسن جدید علیه عفونتهای ادراری مطرح شوند.
    کلیدواژگان: پروتئوس میرابیلیس، فاکتورهای جذب آهن، تعیین توالی
  • محسن همتی دیناروند ، سمیرا ساعدی ، اشکان کلانتری ، شاهرخ باقری ، علی مطاع ، محمد ولیلو* صفحات 39-47
    مقدمه
    بیماری پارکینسون (Parkinson’s disease) یک اختلال عصبی است که در آن نورون های تولید کننده دوپامین از بین می روند. این بیماری با کهن سالی ارتباط دارد. هدف ما در این مطالعه اندازه گیری غلظت سرمی آلبومین و اسید اوریک به عنوان بیومارکر برای تشخیص بیماری پارکینسون بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهدی، ما 40 بیمار مبتلا به پارکینسون و 40 فرد سالم را وارد مطالعه کردیم. خونگیری (5 میلی لیتر) از هردو گروه انجام گردید و سرم جداسازی شد. غلظت سرمی آلبومین و اسید اوریک اندازه گیری شد و آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS. 16 و رسم شکل ها با graphpad prism انجام شد.
    یافته ها
    نتایج ما نشان داد که غلظت سرمی آلبومین در گروه کنترل 51/2±69/5 گرم بر دسی لیتر در مقایسه با گروه بیمار 60/1±12/4 گرم بر دسی لیتر بطور معنی داری بالاتر بود) 001/0 > (P. از طرف دیگر غلظت سرمی اسید اوریک در گروه کنترل 28/1±18/5 میلی گرم بر دسی لیتردر مقایسه با گروه بیمار 34/1±01/5 میلی گرم بر دسی لیتر از لحاظ آماری معنی دار نبود (56/0 =P). برای ارزیابی ارزش تشخیصی بیومارکرها در بیماری پارکینسون از آنالیز منحنی ROC (receiver operating characteristic) استفاده شد. نشان داده شد که آلبومین با سطح زیر نمودار 85/0، حساسیت 60 درصد و اختصاصیت 97 درصد توانایی بالایی برای جداسازی افراد بیمار از سالم را دارد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که غلظت سرمی آلبومین در بیماران مبتلا به پارکینسون پایین تر از افراد سالم هست و شاید در آینده بتوان از آن به عنوان یک معیار تشخیصی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آلبومین، اسیداوریک، بیومارکر، بیماری پارکینسون
  • مجتبی انصاری شهیدی ، مریم تات ، افسانه بدری زاده* ، سهیلا ملکی صفحات 48-58
    مقدمه
    پرستاران به دلیل موقعیت خاص شغلی خود با استرسهای خاصی مواجه می شوند که می تواند سلامت جسمی و روانی آنها را به خطر بیندازد. بنابراین شناسایی فاکتورهای موثر در جامعه ی پرستاری، نظیر هوش اخلاقی، ارزش های حرفه ای و تاب آوری روانی، برای حفظ بهداشت روانی، بهبود عملکرد کارکنان و ارائه خدمات مناسب تر به بیماران ضروری به نظر می رسد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی (از نوع همبستگی) بر روی 150 نفر از پرستاران بیمارستانهای شهرستان بم به صورت سرشماری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سه بخشی مربوط به هوش اخلاقی Lennik & Kiel))، ارزش حرفه ای (NPVS-R) و تاب آوری روانی (CD-RISC) بود. داده ها با SPSS 20 و ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی، آنالیز واریانس یکطرفه و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج میانگین نمره کلی متغیرهای هوش اخلاقی (9/ 11 59±/161) ، ارزش حرفه ای (89/8 74±/92) و تاب آوری (51/13±00/64) نشان داد که بین هوش اخلاقی، ارزش حرفه ای و تاب آوری ارتباط معناداری وجود دارد و متغیرهای پیش بینی، قادرند تغییرات تاب آوری پرستاران را پیش بینی کنند (0001/0>P).
    بحث و
    نتیجه گیری
    براساس نتایج پژوهش، افرادی که نمره ارزش حرفه ای و هوش اخلاقی بالایی دارند از تاب آوری بالایی نیز برخوردارند. ارزش حرفه ای و هوش اخلاقی پیش بینی کننده تاب آوری می باشند.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، ارزش حرفه ای، تاب آوری روانی، پرستار
  • توران شهرکی ، منصور شهرکی* ، غلامرضا سلیمانی ، امید اسلامی صفحات 59-66
    مقدمه
    دل درد مزمن یکی از علائم شایع در دوره کودکی میباشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی هلیکوباکترپیلوری و ژیاردیا در کودکان با دل درد مزمن و بررسی برخی از فاکتورهای خطر در هر دو عفونت بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد-شاهدی 50 کودک علامت دار و 50 کودک سالم در مرکز تخصصی کودکان در زاهدان، ایران در طی سالهای 1395-1394 مورد بررسی قرار گرفتند. همه کودکان بیمار علائم گوارشی داشته و تحت آندوسکوپی فوقانی دستگاه گوارش قرار گرفتند. کودکان در هر دو گروه از نظر تعیین آنتی ژن مدفوعی هلیکوباکتر و حضور ژیاردیا در نمونه میکروسکوپی مورد آزمایش قرار گرفتند. فاکتورهای خطر در هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه ثبت شد.
    یافته ها
    100 کودک در محدوده سنی 7/3 ± 2/6 (58 مورد دختر) در مطالعه وارد شدند. آنتی ژن مدفوعی هلیکوباکتر در 32 (64%) گروه بیمار و 10 (20%) گروه کنترل مثبت بود که اختلاف قابل ملاحظه ای را نشان داد. هم چنین کلونیزاسیون معده با عفونت هلیکوباکترپیلوری در 46 مورد (92%) مثبت بود. ژیاردیا در 12 % و 6 % گروه بیمار و کنترل بترتیب مثبت بود. همراهی عفونت هلیکوباکتر و ژیاردیا در 8% بیماران و 2% گروه یافت شد که از نظر آماری اختلاف قابل توجهی را نشان داد. تفاوتی بین گروه ها از نظر عوامل خطر بجز استفاده از رختخواب مشترک در قیاس با گروه کنترل مشاهده نگردید. بحث و
    نتیجه گیری
    همراهی عفونت هلیکوباکترپیلوری و ژیاردیا در کودکان با دل درد مزمن در مقایسه با کنترل بیشتر است. توجه بیشتر به مسائل بهداشتی در منطقه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، ژیاردیا، دل درد مزمن
  • سید حسین جزایری ، علی دلاور* ، فریبرز درتاج صفحات 67-82
    مقدمه
    شادکامی مفهومی است که در سال های اخیر به واسطه نقش مهمی که در سلامت روان دارد، اهمیت بسزایی یافته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی، سبک دلبستگی و فعالیت های ارادی با میزان شادکامی زنان شاغل انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل 12373 زن شاغل در ادارات و سازمان های استان لرستان بود که تعداد 400 نفر بر اساس فرمول کوکران به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد. داده ها از طریق مقیاس شخصیتی نئو، هوش هیجانی شیرینگ، پرسشنامه دلبستگی کولینز و رید، پرسشنامه فعالیت های ارادی و پرسشنامه شادی آکسفورد جمع آوری و با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی و فعالیت های ارادی با شادکامی رابطه معناداری وجود دارد (001/0P<) و از بین مولفه های سبک دلبستگی تنها مولفه اضطراب دارای همبستگی منفی و معنادار با شادکامی است (20/0-=r). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیر خودانگیزی (از مولفه های هوش هیجانی) ، برون گرایی و فعالیت های ارادی با ضریب بتای مثبت و روان رنجوری با ضریب بتای منفی قادر به پیش بینی شادکامی هستند (001/0P<).
    بحث و
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، پیشنهاد می شود مدیران سازمان ها زمینه برگزاری کارگاه های آموزشی متمرکز بر آموزش هوش هیجانی، فعالیت های ورزشی، تفریحی و برگزاری اجتماعات شاد و لذت بخش (اجرای کنسرت، برنامه های طنز و…) را در راستای ارتقای شادکامی فراهم نمایند و به نقش محوری دلبستگی و ویژگی های شخصیتی در شادکامی توجه کنند.
    کلیدواژگان: ویژگی شخصیتی، هوش هیجانی، سبک دل بستگی، فعالیت ارادی، شادکامی
  • شیرین قاضی ، سجاد روستا* ، فرزاد ابراهیم زاده صفحات 83-89
    مقدمه
    طرح درس یکی از عوامل موثر و کلیدی در فرایند آموزش است. هدف اصلی از تدوین طرح درس، تسهیل در یادگیری فراگیران از طریق برقراری یک بستر ارتباطی مناسب است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی طرح درسهای ارائه شده توسط مدرسین دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال تحصیلی 95-1394 به انجام رسیده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 134 طرح درس ارائه شده توسط مدرسان دانشگاه علوم پزشکی لرستان در نیمسال اول و دوم سال 95-1394 مورد ارزیابی قرار گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از یک چک لیست که شامل 13 حیطه موثر بر طرح درس بود، انجام گرفت. روش های آمار توصیفی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    شایعترین ضعف ها مربوط به حیطه وسایل کمک آموزشی (6/85 درصد) ، وظایف و تکالیف دانشجویان (9/64 درصد) ، اهداف کلی (6/39 درصد) بود. همچنین بیشترین نقصان مربوط به حیطه های برنامه ریزی برای آمادگی دانشجویان قبل از شروع کلاس (62 درصد) ، آموزش و طیقه بندی (6/45 درصد) ، رئوس مطالب و اهداف رفتاری (6/33 درصد) بود. حیطه های مربوط به معرفی منابع (9/64 درصد) ، اطلاعات عمومی (3/43 درصد) و سیاست ها و قوانین کلاس (3/43 درصد) واجد بالاترین امتیاز و بهترین وضعیت در نگارش طرح درس های مورد بررسی بودند.
    بحث و
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، وضعیت محتوایی و نگارشی طرح درس های ارائه شده توسط مدرسان دانشگاه علوم پزشکی لرستان در حد قابل قبولی ارزیابی گردید. پیشنهاد می شود با برگزاری دوره های آموزشی مرتبط و تدوین فرم های پیشنویس استاندارد، زمینه مناسب برای تدوین هر چه بهتر طرح درس در بین مدرسان فراهم شود.
    کلیدواژگان: طرح درس، استاد، تحلیل محتوا، برنامه درسی، نظارت آموزشی
  • طاهره ناجی ، احمد ابراهیمی ، مرضیه اناری ، حجت الله مباشری دمنه* صفحات 90-99
    مقدمه
    بیماری آلزایمر یک اختلال چند عاملی است. ژنهای دخیل در آلزایمر به صورت یک ریسک فاکتور عمل می کنند. هدف از این مطالعه بررسی پلی مورفیسم ژن APOE در بیماران ایرانی مبتلا به آلزایمر می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 50 بیمار مبتلا به آلزایمر مورد بررسی قرار گرفتند. پلی مورفیسم ژن APOE در افراد سالم و بیماران مبتلا به آلزایمر به روش Tetra Arms PCR مورد برسی قرار گرفت.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپ 4/ε4ε و الل 4ε در افراد بیمار به طور معنا داری از افراد سالم بیشتر بود (به ترتیب 4/38% و 7/57% در برابر 8/3% و 8/28% (009/0≥P).
    بحث و
    نتیجه گیری
    در پلی مورفیسم ژن APOE در جمعیت ایرانی، ژنوتیپ 4/ε4ε و الل 4ε دارای نقش ریسک فاکتوری برای بیماری آلزایمر در جمعیت ایران است.
    کلیدواژگان: آلزایمر، ژن APOE، جمعیت ایرانی
  • معصومه موحدی* ، شهرام محمد خانی ، جعفر حسنی ، مریم مقدسین صفحات 100-109
    مقدمه
    بر اساس آمارهای جهانی، سرطان سینه شایع ترین سرطان تشخیص داده شده در زنان سراسر جهان محسوب می شود. یکی از پیامدهای بارز ابتلا به سرطان سینه؛ مشکلات روانشناختی مانند استرس در مبتلایان است که به کاهش کیفیت زندگی منجر می شود. با توجه به این نکته مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط استرس ادراک شده با کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان سینه بودند که به بیمارستان شهید رحیمی خرم آباد (بخش سرطان) مراجعه کرده بودند. 300 نفر از بیماران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استرس ادراک شده DASS و کیفیت زندگی بیماران سرطانی (آرنسون، احمد زایی، برگمن، بولینگر، فیلبرتی، فلچنر و دیگران،) 1993 ) استفاده شد. دادها با استفاده از تحلیل همبستگی، تحلیل رگرسیون و با توجه به سطح اطمینان 95% و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    : نتایج نشان داد بین استرس ادراک شده و کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه رابطه معنادار و منفی وجود دارد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    نشان می دهد در سطح اطمینان 99% بین استرس ادراک شده با کیفیت زندگی در تمامی زیر مولفه های آن رابطه منفی و معنی داری وجود دارد؛ و فرضیه فوق تائید می گردد.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، کیفیت زندگی، سرطان
  • رحمان سوری* ، فیروز شرفی دهرحم ، سیروس چوبینه ، وحید ولی پور ده نو صفحات 110-124
    مقدمه
    ورزش عامل درمانی در افراد دیابتی است و فرآیند آنژیوژنز می تواند تحت تاثیر ورزش استقامتی قرار گیرد. هدف پژوهش بررسی اثر 6 هفته تمرین استقامتی بر روی نوار گردان بر سطوح VEGF در عضله قلبی رت های دیابتی بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 24 سر رت نر ویستار با وزن 4/9±245 گرم و سن 8 هفته بطور تصادفی به گروه های کنترل (6 سر) ، تمرین (6 سر) ، دیابت (6 سر) و دیابت تمرین (6 سر) تقسیم شدند. دیابت بوسیله تزریق استرپتوزوتوسین (50 میلی گرم/کیلوگرم) ایجاد شد. پروتکل تمرینی برای 6 هفته و 5 جلسه در هر هفته انجام شد. 24 ساعت پس از پروتکل تمرینی، رت ها تشریح و بافت قلبی خارج گردید. سطوح پروتئین VEGF به روش الایزا اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آنووای یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تمرین منجر به افزایش معنی دار VEGF در گروه دیابت تمرین نسبت به گروه دیابت شد (008/0=P). میزان VEGF در گروه دیابت در مقایسه با گروه های سالم و تمرینی کاهش معنی دار داشت (001/0=P). VEGF در گروه دیابت تمرین نسبت به گروه های کنترل و تمرین کاهش معنی داری داشت (05/0>P). تمرین منجر به افزایش معنی دار VEGF در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل شد (001/0=P).
    بحث و
    نتیجه گیری
    VEGF در گروه های سالم نسبت به گروه های دیابتی به شکل معنی داری بیشتر بود و تمرینات استقامتی موجب افزایش VEGF بافت قلبی شد. احتمالا این افزایش اثرات مثبتی بر فرآیندهای تنظیمی آنژیوژنیکی در بیماران دیابتی دارد. بنابراین، ورزش استقامتی می تواند استراتژی مناسبی برای توسعه روش های درمانی در بیماری دیابت شود.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، آنژیوژنز، VEGF، بافت قلبی، دیابت
|
  • Maryam Hormozi , Parastoo Baharvand * Pages 1-8
    Background
    Antioxidants derived from plants play an important role in reducing the risks of chronic and oxidative stress due to free radicals. The present study aimed to measure and compare the various antioxidative activities of ethanolic and methanolic extracts of Achillea biebersteinii Afan from Aligudarz, Lorestan Province.
    Materials and Methods
    After obtaining ethanolic and methanolic extracts of Achillea biebersteinii Afan, the radical scavenging activity of the samples was assessed using diphenylpicrylhydrazyl (DPPH). The total antioxidant capacity of the samples was assessed by the Phosphomolybdenum method. The amount of total phenol and flavonoid in the samples was assessed using the Folin-Ciocalteu and Zhishen methods.
    Results
    It was found that the total antioxidant capacity, and the phenol and flavonoid content of the ethanolic and methanolic extracts were similar. The IC50 values (the concentration required to scavenge 50% of radicals) of the ethanolic and methanolic extracts of Achillea biebersteinii Afan, with Butylated hydroxytoluene (BHT) as a reference was 67.43±4.16, 67.96±5.93, and 3.88±1μg/ml, respectively, P<0.05.
    Conclusion
    The results showed that there was no difference between the antioxidant properties of the ethanolic and methanolic extracts of Achillea biebersteinii Afan. The solvent type used in the extraction process did not affect the antioxidant properties of this plant. This suggests Achillea biebersteinii Afan is a suitable and easily accessible source of natural antioxidants, which could be included in foods and pharmaceutical applications
    Keywords: Achillea biebersteinii Afan, Ethanolic, Methanolic, Extract, Total phenols, Total flavonoids, Antioxidant activity
  • Maryam Ashoori , Masoumeh Nezhadali*, Maryam Shiehmorteza Pages 9-18
    Background
    Visfatin is a protein secreted by visceral fat, which plays an important role in the pathogenesis of type 2 diabetes mellitus. Visfatin is also known as Pre-B Cell Colony Enhancing Factor or Nicotinamide Phosphoribosyl Transferase. Visfatin is widely expressed in the visceral adipose tissue and has insulin-like metabolic functions. However, its pathophysiological role in human is still unknown. The aim of this study was to evaluate the relationship between plasma visfatin and obesity, and type 2 diabetes.
    Materials and Methods
    This case-control study was conducted on 50 women with pre-diabetes and type 2 diabetes, and 50 healthy women. Visfatin and insulin levels were measured using a Mercodia ELISA kit (Mercodia Company, Sweden). The weight, height, waist circumference and FBS were determined using standard methods. Data was analyzed using SPSS software (Version 19).
    Results
    According to the data, plasma visfatin levels increased in patients with prediabetes and type 2 diabetes compared to the control group (p<0/05). There was a meaningful correlation between visfatin and BMI, weight, waist circumference and HOMA-IR (p<0/05). No correlation was found between visfatin and FBS, and insulin in patients with prediabetes and type 2 diabetes.
    Conclusion
    These results suggest that visfatin levels correlate with BMI, weight, and waist circumference, and can be used as a marker for the diagnosis and treatment of type 2 diabetes
    Keywords: Visfatin_Waist circumference_Glucose metabolism_Type 2 diabetes
  • Sahar Rikhtegar , Ardeshir Hesampour * Pages 18-27
    Background
    Lung cancer is one of the most common cancers around the world, and a major cause of death. The KRAS and NRAS genes could cause malfunction in signal transduction and cell cycle regulation.
    Materials and Methods
    In this study, the expression level of KRAS and NRAS biomarkers among 50 lung cancer patients in comparison with 50 normal individuals was investigated. Total RNA from blood samples was extracted and the cDNA synthesized. The specific primers for detection of markers were designed and the expression levels of KRAS and NRAS genes in the presence GAPDH using the qRT-PCR method were quantitatively studied.
    Results
    Quantitative comparison showed that KRAS and NRAS expression levels increased significantly in lung cancer patients compared to the control population. Results showed a quantitative increase of KRAS and NRAS genes with an increase of 2/05 and 3/43 fold respectively, for lung cancer compared to normal samples.
    Conclusion
    Based on current study results, we could quantitatively predict the expression level of KRAS and NRAS genes in patients which could be used as a biomarker indicator during screening of lung cancer samples. This could also be used as a noninvasive method for the screening of the population for early detection to inhibit cancer
    Keywords: KRAS, NRAS, Real time PCR, marker, Lung cancer
  • Mehri Habibi , Mohammad Reza Asadi Karam * Pages 28-38
    Background
    Iron adsorption factors are among the most important virulence factors of P. mirabilis causing urinary tract infections. The aim of the present study was the evaluation of the frequency and nucleotide sequence of genes encoding the iron adsorption genes in Proteus mirabilis isolated from patients with urinary tract infections.
    Materials and Methods
    In total, 100 P. mirabilis isolates were obtained from urine samples of patients with urinary tract infections. Amplification of the iron adsorption genes in the isolates was performed by PCR. For sequencing of the amplified genes, their PCR products were purified from agarose gel using a PCR purification kit and sent for sequencing. After sequencing, the sequences of these genes were compared with the genes deposited in GenBank and Expasy.
    Results
    The frequency of PMI1945, PMI2596, PMI0409, PMI1426, PMI0842 and PMI1425 genes in the isolates was 90%, 25%, 35%, 85%, 75% and 55%. Comparison of the nucleotide sequences of these genes using analysis software showed similarity higher than 80% between the sequences of the iron adsorption genes with the iron sequences deposited in Genbank and Expasy.
    Conclusion
    In this study, it was observed that the iron adsorption genes PMI1945 and PMI1426 with high frequency and conserved sequences among P. mirabilis could be presented as novel vaccine candidates against urinary tract infections
    Keywords: Proteus mirabilis, Iron adsorption receptors, Sequencing
  • Mohsen Hemmati Dinarvand , Samira Saedi , Ashkan Kalantary, Charvadeh , Shahrokh Bagheri , Ali Mota , Mohammad Valiloo * Pages 39-47
    Background
    Parkinson's disease (PD) is a neurological disorder in which dopamine-producing neurons are destroyed. This disease is associated with aging. Our aim in this study was to measure the serum concentrations of albumin and uric acid (UA) as a biomarker for PD detection.
    Materials and Methods
    In this case-control study, we recruited 40 Parkinson patients and 40 healthy individuals. Blood samples (5 ml) were collected from both groups and the serum was isolated. Serum albumin and UA levels were measured, and the data was analyzed by SPSS software, and graphs were prepared using Graphpad Prism.
    Results
    Our results showed that the serum levels of albumin were significantly higher in the control group (5.69 ± 2.51 g/dl) compared to the patient group (4.12 ± 1.60 g/dl) (p˂ 0.001). On the other hand, the serum concentrations of UA in the control group (5.18 ± 1.28 mg/dl) were not statistically significantly different in comparison with the patient group (5.01 ± 1.34 mg/dl) (p= 0.56). The ROC analysis used to evaluate the diagnostic value of biomarkers for PD. Albumin was shown to have a high capability for separating patients from healthy subjects, with an area under the ROC curve 0.85, sensitivity 60% and specificity 97%.
    Conclusion
    The findings of this study indicate that serum albumin levels in patients with PD are lower than healthy subject, and maybe in the future this can be used as diagnostic criteria
    Keywords: Albumin, Uric acid, Biomarker, Parkinson's disease
  • Mojtaba Ansari Shahidi , Maryam Tat , Afsaneh Badrizadeh*, Soheila Maleki Pages 48-58
    Background
    Nurses face a particular set of stresses due to their specific occupational status, which can endanger their physical and mental health. Therefore it is necessary to identify the important factors in the nursing community, such as moral intelligence, professional values and mental resilience, in order to help nursing staff preserve mental health, improve performance and provide better services to patients .
    Materials and Methods
    This analytic- descriptive study (correlation method) was carried out on 150 nurses in hospitals in the Bam region of Iran, who were selected by the census sampling method .Data gathering tools included a demographic information checklist and a three part questionnaire related to moral intelligence (Lennik and Kiel),professional value (NPVS-R) and mental resilience (CD-RISC). Data was analyzed using SPSS. V.20 software, Pearson’s correlation coefficient, Linear regression, one-way ANOVA and an independent t-test
    Results
    the total mean score of variables were: mental intelligence (±11.9)161.59, professional value (±8.89) 92.74 and resilience (±13.51) 64.00. Results showed that there exists a significant relation between moral intelligence and professional value, and resilience, and that predictor variables are able to predict nurses’, resilience changes (p<0.0001).
    Conclusion
    based on this data, individuals who have high scores of professional value and high moral intelligence also possess a high mental resilience
    Keywords: Moral Intelligence, Professional Value, Mental resilience, Nurse
  • Touran Shahraki , Mansour Shahraki*, Gholamreza Soleimani , Omid Eslami Pages 59-66
    Background
    Recurrent abdominal pain is one of the common complaints in childhood. The aim of this study was to determine the frequency of Helicobacter pylori and giardiasis in children with recurrent abdominal pain and to investigate some risk factors in both infections.
    Materials and Methods
    In a case-control study 50 symptomatic children and 50 healthy children at Pediatric Center in Zahedan, Iran from 2014-2015 were enrolled. All cases had gastric complaints and undergone endoscopy. Children in both groups were examined for detecting H.pylori stool antigen and presence of giardia infection by direct examination of stools. Risk factors were recorded in both groups by a questionnaire.
    Results
    100 children with the age of 6.2 ± 3.7 (58 female) were included. H.pylori stool antigen was positive in 32(64%) cases and 10 (20%) in control group which showed significant differences. Also, endoscopic antral gastritis with colonization of helicobacter pylori were found in 46 cases (92%). Giardiasis was detected in 12% patients and 6% controls, respectively. Co-infection with H. pylori and giardiasis was present in 8% of patients compared to 2% of controls. There was no difference between groups regarding some risk factors except more using common bed in cases.
    Conclusion
    Co-infection with H.pylori and giardiasis was more frequent in children with recurrent abdominal pain compare to control group. More attention to hygienic conditions in the community is recommended
    Keywords: Helicobacter pylori, Giardia intestinalis, Recurrent abdominal pain
  • Seyyed Hossein Jazayeri , Ali Delavar*, Fariborz Dortaj Pages 67-82
    Background
    Happiness is a concept that has become important in recent years, due to its important role in mental health. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between personality characteristics, emotional intelligence, attachment style and voluntary activities with the level of happiness among employed women.
    Materials and Methods
    The research method is descriptive-correlational. The statistical population consisted of 12373 women employed in Lorestan's departments and organizations, from which 400 people were selected, based on the Cochran's formula by Multi-stage cluster sampling. Data was collected through Neo Characteristic Scale, Shering Emotional Intelligence, Collins & Read Attachment Inventory, Voluntary Activities Questionnaire and Oxford Happiness Questionnaire, and was analyzed using Pearson correlation and stepwise regression analysis.
    Results
    The results showed that there is a significant relationship between personality characteristics, emotional intelligence and voluntary activities with happiness (P<0.001), and among the components of attachment style, only the component of anxiety has a negative and significant correlation with happiness (r=-0.20). The results of regression analysis indicated that self-motivation variables (from emotional intelligence components), extroversion and voluntary activities with positive beta coefficient and neuroticism with negative beta coefficient can predict happiness (P<0.001).
    Conclusion
    Based on the results, it is suggested that managers of employment organizations hold field workshops focusing on the education of emotional intelligence, sporting activities, recreation, and holding happy communities (concerts, comedy programs, etc.) in order to promote happiness and that they pay attention to the central role of attachment and personality traits in happiness
    Keywords: Personality Characteristic, Emotional Intelligence, Attachment Style, Voluntary Activity, Happiness
  • Shirin Ghazi , Sajjad Roosta*, Farzad Ebrahimzade Pages 83-89
    Background
    The lesson plan is one of effective and key factors in the process of education. The main purpose of the lesson plan design is to facilitate the learning of learners through the establishment of an appropriate communication platform. The purpose of this study was to evaluate the lesson plans offered by faculty members of Lorestan University of Medical Sciences during the academic year 2015-2016.
    Materials and Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 134 lesson plans provided by faculty members of Lorestan University of Medical Sciences during the first and second semesters of 2015-2016. Data collection was done using a checklist that included 13 domains. Descriptive statistics were used to analyze the data.
    Results
    The most common weaknesses related to learning assist tools (85.6%), duties and assignments of students (64.9%), and general goals (39.6%). Also, the most important disadvantages were the planning areas for preparing students before the beginning of the class (62%), training and classification (45.6%), syllabus and behavioral goals (33.6%). The introduction of resources domains (64.9%), general information (43.3%), and policies and rules of the class (43.3%) had the highest score and the best situation in the lesson plans.
    Conclusion
    According to the results, the content and writing of the lesson plans provided by the faculty members of Lorestan University of Medical Sciences were acceptable. Arranging training courses and drafting standard forms is suggested for better designing of the lesson plan among the faculty members
    Keywords: Lesson Plan, Faculty members, Content Analysis, Curriculum, Educational Supervision
  • Tahereh Naji , Ebrahim Ahmadi , Marzieh Anari , Hojatolla Mobasheri demneh * Pages 90-99
    Background
    Alzheimer's disease is a multi-factorial disorder. The genes involved in Alzheimer's disease act as risk factors. The aim of this study was to investigate the APOE gene polymorphism in patients with Alzheimer's disease in Iran.
    Materials and Methods
    In this analytical-descriptive study, 50 patients with Alzheimer's were investigated. Polymorphism of the APOE gene was investigated in healthy subjects and patients with Alzheimer's using Tetra Arms PCR.
    Results
    The frequency of the 4ε /4ε genotype and ε4 allele was significantly higher in patients with Alzheimer's compared to healthy subjects (38/4% and57/4% versus 3/8% and 28/8%, respectively) (P≥0.009).
    Conclusion
    In polymorphism of the APOE gene, the 4ε /4ε genotype, and the ε4 allele, are risk factors for Alzheimer's disease in the Iranian population
    Keywords: Alzheimer's disease, APOE Gene, Iranian population
  • Masume Movahedi*, SHaram Mohammadkani , Jafar Hasani , Maryam Moghadasin Pages 100-109
     
    Background
    Breast cancer according to global statistics, is the most commonly diagnosed cancer in women throughout the world. The most obvious outcomes of breast cancer are psychological problems such as stress in patients which this lead to reduce the quality of life in patients. The purpose of this study is to determine the relationship of perceived stress with the quality of life in women suffered from breast cancer.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive-correlation one. The population includes all women with breast cancer who referred to shahid Rahemi Hospital (Breast Cancer Department). Using random sampling method, 300 patients were selected. To measure the variables, the DASS perceived stress questionnaire and the quality of life of cancer patients were used. Data were analyzed by regression correlation and confidence level of 95% using SPSS software version 24 in two descriptive and inferential levels.
    Results
    The results showed that there is a relationship between the perceived stress and the quality of life of women who suffered from breast cancer.
    Conclusion
    The results showed that there is a relationship between the perceived stress and the quality of life
    Keywords: Perceived Stress, Quality of Life, Cancer
  • Rahman Soori*, Firuz SHarafi dehrahm , Sirous CHoobine , Vahid Valipour dehnou Pages 110-124
    Background
    Exercise is considered as the important treatment in diabetic patients and the process of angiogenesis in diabetes can be affected by exercise. The purpose was to investigate the effect of 6 weeks of endurance training in the form of treadmill running on VEGF levels in cardiac muscle of diabetic rats.
    Materials and Methods
    24 male Wistar rats weighing 245±9.4 g and 8 weeks old were randomly assigned to control (n=6), exercise (n=6) diabetic (n=6) and diabetic and exercise (n=6). Diabetes was induced by streptozotocin (50 mg/kg). The training was performed for 6 weeks and 5 sessions per week. 24 hours after the protocol, the rats were sacrificed and their cardiac tissue extracted. The VEGF levels were measured by ELISA. To analyze data, one-way ANOVA was used.
    Results
    Training results showed a significant increase in VEGF in the diabetic group compared to the control group (p=0.008). The level of VEGF in the diabetic group was significantly reduced compared with the control and exercise groups (p=0.001). The level of VEGF in the diabetic and exercise group was significantly lower than the control and exercise groups (P<0.05). Exercise significantly increased VEGF in the exercise group compared to the control group (p=0.001).
    Conclusion
    VEGF levels were significantly higher in healthy groups than in diabetic groups and training increased the level of VEGF in the cardiac muscle, and possibly this increased levels of VEGF has positive effects on angiogenic processes in diabetic patients. Therefore, endurance training could be a valuable strategy to develop therapies for diabetes
    Keywords: Aerobic training, Angiogenesis, VEGF, Cardiac tissue, Diabetes