فهرست مطالب

پزشکی بالینی ابن سینا - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1397)

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزاد امامی، فاطمه پاکراد*، جلال پورالعجل، بهشاد نقش تبریزی، حمیدرضا گلعلی خانی، اعظم علی ضمیر صفحات 185-192
    سابقه و هدف
    نسبت بالای نوتروفیل به لنفوسیت (NLR: Neutrophil to Lymphocyte Ratio) پیش بینی کننده خطر انفارکتوس میوکارد در افراد تحت آنژیوگرافی عروق کرونر می باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف بررسی اندازه گیری این نسبت در ارزیابی آسیب های مربوط به مداخله در بیمارانی که آنژیوپلاستی غیراورژانسی انجام می دهند، انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه کوهورت آینده نگر حاضر در ارتباط با 122 بیمار مراجعه کننده برای آنژیوپلاستی انتخابی به مرکز قلب و عروق فرشچیان همدان در سال 1396 انجام شد. بیماران براساس نسبت نوتروفیل/لنفوسیت به دو گروه تقسیم گردیدند. جمع آوری داده ها از طریق چک لیست و بر مبنای نتایج آزمایش خون قبل از آنژیوگرافی و شش و 12 ساعت پس از آن انجام شد. آزمون های آماری نیز توسط مجذور کای و تی مستقل با استفاده از نرم افزار Stata 14 صورت گرفت.
    یافته ها
    بین سطح خونی ESR (Erythrocyte Sedimentation Rate) دو گروه قبل از آنژیوپلاستی (431/0P=) اختلاف معناداری وجود نداشت؛ اما شش ساعت پس از آنژیوپلاستی (001/0P=) و 12 ساعت پس از آن (011/0P=) اختلاف معناداری به لحاظ آماری بین دو گروه مشاهده شد. علاوه براین بین سطح خونی تروپونین در دو گروه، قبل از آنژیوپلاستی (310/0P=) و شش ساعت پس از آن (186/0P=) اختلاف معناداری به دست نیامد؛ اما 12 ساعت پس از آن، اختلاف معناداری بین دو گروه مشاهده شد (042/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که با افزایش نسبت نوتروفیل/لنفوسیت، میزانESR و تروپونین نیز افزایش معناداری پیدا کرده اند؛ اما در میزان CRP (C-reactive Protein) و CKMB (Creatine kinase-MB) تغییرات معناداری به لحاظ آماری مشاهده نگردید؛ هرچند که از نظر بالینی تغییرات معناداری وجود داشت
    کلیدواژگان: آنژیوپلاستی، انفارکتوس میوکارد، لنفوسیت، نوتروفیل
  • پدرام علیرضایی، محمدرضا سبحان، علی سعادتمند* صفحات 193-199
    سابقه و هدف
    سندرم استیونس جانسون (Syndrome SJS: Stevens-Johnson) و نکرولیز اپیدرمی سمی (TEN: Toxic Epidermal Necrolysis) از جمله واکنش های شدید و بالقوه تهدیدکننده حیات می باشند که اگرچه بروز کمی دارند؛ اما به دلیل احتمال ایجاد عوارض وخیم و مرگ و میر از اهمیت فراوانی برخوردار هستند. این دو واکنش عمدتا علت دارویی دارند؛ اگرچه در برخی از موارد به دلیل عوامل عفونی رخ می دهند. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های اپیدمیولوژیک، اتیولوژیک و بالینی بیماران مبتلا به SJS و TEN بستری شده در بیمارستان سینای همدان طی یک بازه زمانی 16 ساله انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر، بیماران بستری شده از ابتدای سال 1381 تا سال 1397 با تشخیص SJS و TEN از نظر سن، جنس، نوع داروی ایجادکننده بیماری، طول مدت بستری، نوع درمان و عوارض ایجادشده بررسی گردیدند.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر در مجموع 47 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند که 21 نفر مرد و 26 نفر زن بودند. همچنین 34 بیمار مبتلا بهSJS ، چهار بیمار مبتلا به SJS-TEN Overlap و نه بیمار مبتلا به TEN تشخیص داده شدند. شایان ذکر است که 45 نفر (7/95 درصد) به دلیل مصرف دارو و دو نفر به دلایل غیردارویی بستری شده بود. شایع ترین گروه های دارویی ایجادکننده واکنش به ترتیب عبارت بودند از: آنتی میکروبیال ها (1/36 درصد)، ضد تشنج ها (6/27 درصد) و NSAID (Nonsteroidal Anti-inflammatory Drug) (17 درصد). علاوه براین، یک مورد واکنش ناشی از آلوپورینول و یک مورد ناشی از واکسن هاری مشاهده شد و مابقی واکنش های غیردارویی و چند دارویی را شامل می شدند. در این مطالعه شایع ترین عوارض بیماری به ترتیب عبارت بودند از: عوارض عفونی (2/21 درصد)، آسیب های چشمی (1/19 درصد) و خونریزی گوارشی (1/2 درصد).
    نتیجه گیری
    شایع ترین داروهای ایجادکنندهSJS و TEN، داروهای آنتی میکروبیال بودند. با توجه به احتمال ایجاد عوارض شدید از جمله آسیب های چشمی و خطر مرگ و میر لازم است پزشکان با علائم SJS و TEN آشنایی داشته باشند و آگاهی های لازم در جهت عدم استفاده خودسرانه از داروهای ضد میکروبی به عموم مردم ارائه گردد.
    کلیدواژگان: سندرم استیونس جانسون، نکرولیز اپیدرمی سمی، واکنش دارویی
  • رعنا سرخابی، پژمان خطیبیان* صفحات 200-206
    سابقه و هدف
    کراتوکونوس یک اختلال قرنیه است که با نازکی و برجسته شدن پیش رونده آن مشخص شده و می تواند منجر به نقص بینایی گردد. به دلیل تغییرات فوق ساختمانی قرنیه در بیماری کراتوکونوس، استحکام و ویژگی های بیومکانیکی آن دچار تغییراتی می شوند. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های بیومکانیکی قرنیه در بیماران مبتلا به کراتوکونوس و ارتباط آن با شدت بیماری انجام شد.
    مواد و روش ها
    افراد گروه مورد از بیماران مبتلا به کراتوکونوس مراجعه کننده به درمانگاه چشم بیمارستان نیکوکاری تبریز بودند و گروه شاهد نیز از افراد فاقد هرگونه بیماری چشمی انتخاب شدند. در ادامه ویژگی های بیومکانیک قرنیه، فاکتور مقاومت قرنیه (CRF: Corneal Resistance Factor) و هیسترزیس قرنیه (CH: Corneal Hysteresis) در تمامی جمعیت مورد مطالعه با استفاده از دستگاه اکولار ریسپانس آنالایزر (ORA: Ocular Regression Analyzer) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    213 چشم کراتوکونوسی و 179 چشم طبیعی در این مطالعه بررسی گردیدند. میانگین هیسترزیس قرنیه در چشم های معمولی 34/1±49/13 میلی متر جیوه و در چشم های کراتوکونیک 01/1±67/7 میلی متر جیوه به دست آمد که این تفاوت از نظر آماری معنا دار بود؛ اما اختلاف بین هیسترزیس قرنیه چشم های کراتوکونیک با شدت خفیف، متوسط و شدید معنا دار بود (به ترتیب 86/8، 30/8 و 10/7 میلی متر جیوه). از سوی دیگر، میانگین فاکتور مقاومت قرنیه در چشم های معمولی 15/1±68/12 میلی متر جیوه و در چشم های کراتوکونیک 07/1±36/7 میلی متر جیوه به دست آمد که از نظر آماری معنا دار بود. اختلاف بین فاکتور مقاومت قرنیه چشم های کراتوکونیک با شدت خفیف، متوسط و شدید نیز معنا دار بود (به ترتیب 55/8، 05/8 و 76/6 میلی متر جیوه).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دادند که هیسترزیس و فاکتور مقاومت قرنیه در چشم های کراتوکونوس پایین تر می باشند و با افزایش شدت بیماری کاهش می یابند.
    کلیدواژگان: فاکتور مقاومت قرنیه، قوز قرنیه، هیسترزیس قرنیه
  • آیدا میرزا آقاسی، سعید قربیان* صفحات 207-214
    سابقه و هدف
    سرطان مری هفتمین عامل مرگ ناشی از سرطان در جهان است. تغییرات اپی ژنتیکی از جمله میزان متیلاسیون پروموتور ژن ها می توانند در شکل گیری کارسینومای سلول های سنگ فرشی مری نقش داشته باشند . در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین الگوی متیلاسیون پروموتر ژن PRSS8 در بیماران مبتلا به کارسینوم سلول سنگ فرشی مری انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی که در ارتباط با 150 نمونه بلوک پارافینی شامل: 75 بلوک بافت سرطانی و 75 بلوک بافت سالم موجود در آرشیو بیمارستان های "نور نجات" و "بین المللی تبریز" طی سال های 1392 تا 1396 انجام شد، پس از استخراج DNA و تیمار با متابی سولفیت سدیم، تغییرات میزان متیلاسیون پروموتور ژن PRSS8 با استفاده از روش HRM (High Resolution Melting) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که بین تغییرات میزان متیلاسیون پروموتور ژن PRSS8 در بافت های سرطانی نسبت به بافت های سالم اختلاف معنا داری وجود دارد (026/0P=). در این مطالعه میزان فراوانی متیلاسیون پروموتر ژن PRSS8 با مشخصات توموری بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت که به لحاظ آماری اختلاف معناداری با متاستاز مشاهده نگردید (007/0P=).
    نتیجه گیری
    هایپرمتیلاسیون پروموتور ژن PRSS8 می تواند نقش مهمی در سرطان زایی و متاستاز کارسینومای سلول های سنگ فرشی مری داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرطان مری، سرین پروستازین پروتئاز 8، کارسینوم سلول سنگ فرشی مری، متیلاسیون DNA
  • فاطمه اسلامی، مهدی علیزاده*، محمدعلی سیف ربیعی، نسرین محبی امام صفحات 215-221
    سابقه و هدف
    ناخنک ضایعه ای فیبرو واسکولار و مثلثی شکل است که بر روی ملتحمه بولبار به سمت قرنیه گسترش می یابد. پاتوژنز ناخنک به فاکتورهای متعددی بستگی دارد و تماس با نور آفتاب مهم ترین ریسک فاکتور آن می باشد. درمان اصلی ناخنک جراحی است. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی پیوند غشای آمنیوتیک (AMT: Amniotic Membrane Transplantation) به عنوان یکی از روش های درمان ناخنک و مقایسه بالینی این روش با پیوند اتوگرافت ملتحمه (CAT: Conjunctival Autograft Transplantation) انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده حاضر، 70 نفر از بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های چشم بیمارستان فرشچیان همدان و یا افرادی که با تشخیص متخصص چشم، مبتلا به بیماری ناخنک اولیه یا راجعه بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران به دو گروه 35 نفری تقسیم شدند که یک گروه به روش پیوند غشای آمنیوتیک و گروه دیگر با روش پیوند اتوگرافت ملتحمه جراحی گردیدند. در ادامه، التهاب و عود پس از عمل در دو گروه بررسی و مقایسه شدند. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی در بیماران گروه AMT، 85/14±34/47 سال و در بیماران گروه CAT، 26/15±26/48 سال بود (778/0P=). در بیماران گروه AMT، 6/28 درصد و در بیماران گروه CAT، 6/8 درصد از بیماران التهاب را نشان دادند. علاوه براین در بیماران گروه AMT، 9/22 درصد و در بیماران گروه CAT، 4/11 درصد از افراد در نهایت عود را تجربه نمودند (205/0P=).
    نتیجه گیری
    میزان عود و التهاب در بیمارانی که با روش پیوند غشای آمنیوتیک جراحی شده بودند، بیشتر از بیماران گروه پیوند اتوگرافت ملتحمه بود. هرچند این اختلاف از نظر آماری معنادار نبود؛ اما همین میزان اختلاف مشاهده شده نیز بیانگر استفاده از روش پیوند اتوگرافت ملتحمه در بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: پیوند اتوگرافت ملتحمه، پیوند غشای آمنیوتیک، ناخنک- جراحی، ناخنک- عود
  • فاطمه سالمی، عباس شکری*، حامد کرکه آبادی، لیلی تاپاک، منا بشری صفحات 222-229
    سابقه و هدف
    آماده سازی کانال ریشه دندان یکی از مراحل اصلی در درمان اندودنتیکس می باشد. فایل های روتاری نیکل تیتانیوم (NiTi) موجب کاهش خطا در شکل دهی کانال های انحنادار می شوند. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف مقایسه ترانسپورتیشن دو سیستم روتاری رسیپروک (Reciproc) و نئولیکس (Neolix) در کانال های انحنادار توسط سیستم توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT: Cone Beam Computed Tomography) انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی 70 دندان پره مولر انحنادار انسانی کشیده شده از بیماران بخش ارتودنسی دانشکده دندان پزشکی همدان به دو گروه تقسیم گردیدند. آماده سازی کانال های دو گروه توسط سیستم روتاری رسیپروک و نئولیکس انجام شد. ضخامت عاج باقی مانده، ترانسپورتیشن و نسبت مرکزیت کانال توسط تصاویر CBCT قبل و بعد از اینسترومنتیشن بررسی و مقایسه گردیدند. تجزیه و تحلیل داده ها نیز توسط نرم افزارSPSS 19 و با استفاده از آنالیز واریانس و آزمون های تی مستقل و تی زوجی انجام شد.
    یافته ها
    اختلاف میزان عاج در فواصل 3، 5 و 7 میلی متری از اپکس، قبل و بعد از اینسترومنتیشن در سطح باکولینگوالی و مزیودیستالی معنادار بود؛ اما بین میزان ترانسپورتیشن در سه مقطع 3، 5 و 7 میلی متری از آپکس در هر دو سیستم رسیپروک و نئولیکس اختلاف معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    هر دو سیستم روتاری رسیپروک و نئولیکس کارایی بالایی در شکل دهی کانال ریشه دندان دارند. بر مبنای نتایج، میزان ترانسپورتیشن در سیستم های مذکور حین آماده سازی کانال های انحنادار، بسیار کم بوده و مرکزیت کانال حفظ می شود.
    کلیدواژگان: آماده سازی کانال ریشه دندان، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، فایل چرخشی، کانال انحنادار
  • زهرا بحیرایی، زهرا صنایی، پدرام علیرضایی* صفحات 230-235
    سابقه و هدف
    خارش مزمن به خارش بیش از شش هفته اطلاق می شود که می تواند منجر به اختلالات خواب ، اختلال در فعالیت روزانه، افسردگی و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی فرد مبتلا گردد. بررسی های آزمایشگاهی متعددی جهت یافتن بیماری های سیستمیک در مبتلایان به خارش مزمن توصیه شده است؛ اما شیوع کلی این بیماری ها در بیماران گرفتار خارش چندان مشخص نمی باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی اختلالات آزمایشگاهی در بیماران مبتلا به خارش مزمن انجام شد. این امر می تواند به شناسایی عوامل مرتبط با خارش و تشخیص بیماری های زمینه ای در این بیماران کمک کند.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی انجام شد. در این مطالعه 30 بیمار دچار خارش مزمن و بدون ضایعه پوستی یا سابقه بیماری سیستمیک توجیه کننده خارش از نظر متغیرهای دموگرافیک (مانند سن و جنس) و پارامترهای آزمایشگاهی (Erythrocyte Sedimentation Rate، آنزیم های کبدی و آلکالن فسفاتاز، بیلی روبین (Bilirubin) تام و مستقیم، کراتینین، نیتروژن اوره خون (BUN: Blood Urea Nitrogen)، قند خون ناشتا، آزمون عملکرد تیروئید، تعداد گلبول های سفید خون، هموگلوبین و لاکتات دهیدروژناز) بررسی شدند. در ادامه، داده های دموگرافیک و آزمایشگاهی در چک لیست ثبت گردیدند و با استفاده از نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران معادل 4/15±4/50 سال بود. 60 درصد از بیماران مرد و 40 درصد زن بودند. در 40 درصد از بیماران اختلال آزمایشگاهی یافت شد. بر مبنای نتایج، شایع ترین اختلالات آزمایشگاهی عبارت بودند از: افزایش قند خون ناشتا (6/26 درصد) و کاهش سطح هموگلوبین (7/16 درصد). سایر اختلالات آزمایشگاهی شامل موارد زیر بودند: افزایش سطح آلکالن فسفاتاز (10 درصد)، لکوسیتوز (6/6 درصد) و افزایش لاکتات دهیدروژناز (LDH: Lactate Dehydrogenase)، ESR، TSH، BUN، بیلی روبین و کراتینین هر کدام 3/3 درصد. شایان ذکر است که تفاوت آماری معناداری بین شیوع اختلالات آزمایشگاهی در مردان و زنان وجود نداشت. در این مطالعه یک بیمار لنفوسیتوز همراه با افزایش LDH داشت که در نهایت اختلال لنفوپرولیفراتیو تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    با وجود اینکه نتایج آزمایشات در 60 درصد از افراد نرمال بود؛ اما پیداکردن یک مورد اختلال لنفوپرولیفراتیو در این بیماران اهمیت بررسی های کامل آزمایشگاهی در آن ها را گوشزد می نماید
    کلیدواژگان: اختلالات آزمایشگاهی، بیماری سیستمیک، پارانئوپلاستیک، خارش
  • محمد عباسی، فهیمه مرادی، فرزانه اثنی عشری*، محمد علی سیف ربیعی صفحات 236-243
    سابقه و هدف
    سرطان ریه یکی از شایع‏ترین سرطان‏ها و مهم‏ترین عامل مرگ و میر ناشی از آن ها می‏باشد. اطلاع از ویژگی های پاتولوژیک و اپیدمیولوژیک سرطان ریه که هدف این مطالعه است، می‏تواند مبنایی جهت تصمیم‏گیری در زمینه پیشگیری از سرطان باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 200 بیمار که از ابتدای سال 1379 تا پایان سال 1394 با تشخیص سرطان ریه به بیمارستان اکباتان و شهید بهشتی همدان مراجعه کرده بودند، ارزیابی شدند. شایان ذکر است که اطلاعات دموگرافیک، سابقه مواجهه با عوامل خطر و یافته های بالینی و پاراکلینیکی از پرونده بیماران استخراج شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سنی بیماران معادل 23/12±11/61 سال به دست آمد. لازم به ذکر است که 166 نفر از بیماران (83 درصد) مرد بودند و 120 نفر (7/66 درصد) از آن ها در شهر سکونت داشتند. در مطالعه حاضر سابقه مصرف مواد اپیوئیدی 2 درصد، مواد صنعتی صفر درصد، سیگار 2/42 درصد و قلیان 1 درصد گزارش شد. شایع ترین علامت بالینی نیز سرفه و تنگی نفس بود. باید خاطرنشان ساخت که فاصله زمانی بین شروع علائم بالینی تا تشخیص، 3/5 ماه؛ شایع ترین علامت پارانئوپلاستیک، درد استخوان (5/45 درصد)؛ شایع ترین فرم پاتولوژیک، سلول سنگ فرشی (5/33 درصد) بود. شایع‏ترین لوب های درگیری نیز به ترتیب عبارت بودند از: RUL (Right Upper Lobe) (5/27 درصد) و LUL(Left Upper Lobe) (5/23 درصد).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه حاضر مشخص شد که فاصله زمانی بین شروع علائم بالینی تا تشخیص بیماری نسبتا زیاد است. همچنین، مشاهده گردید که سرطان سلول سنگ فرشی دارای بیشترین فراوانی می باشد که این امر نشان از اهمیت کنترل عوامل خطر به ویژه سیگار در این بیماران دارد
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، سرطان ریه، همه گیری شناسی
|
  • Farzad Emami, Fatemeh Pakrad*, Jalal Poorolajal, Behshad Naghshtabrizi, Hamid Reza Gholalikhani, Azam Alizamir Pages 185-192
    Background and Objective
    The high ratio of neutrophils to lymphocytes is a predictor of the risk of myocardial infarction in people who have coronary artery angiography. The purpose of this study was to measure this proportion in the assessment of damage through interventions in patients with non-emergency angioplasty.
    Materials and Methods
    A prospective cohort study was performed on 122 patients referring to Hamadan Farshchian Heart Center, Hamadan, Iran, during 2017 for selected angioplasty. Patients were divided into two groups according to the ratio of neutrophil/ lymphocyte. Data were collected through a checklist and blood test results, including neutrophil/lymphocyte ratio, erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive Protein (CRP), Creatine kinase-MB (CKMB), and troponin before angioplasty, as well as 6 and 12 h after angioplasty. The Chi-square test and independent t-test were performed using Stata software (version 14).
    Results
    There was no significant difference between the ESR levels in the two groups before the angioplasty (P=0.431). However, there were significant differences between the two groups 6 h (P=0.001) and 12 h after the angioplasty (P=0.011). There was no significant difference between the blood level of troponin in both groups before (P=0.310) and 6 h after (P=0.186). However, there was a significant difference between the two groups 12 h after the angioplasty (P=0.042).
    Conclusion
    The results showed that an increase in the level of troponin elevated neutrophil/lymphocyte ratio and ESR. However, there was no significant difference in CRP and CKMB levels, although there were significant changes in clinical status.
    Keywords: Angioplasty, Lymphocyte, Myocardial Infarction, Neutrophil
  • Pedram Alirezaei, Mohammad Reza Sobhan, Ali Saadatmand* Pages 193-199
    Background and Objective
    Stevens-Johnson syndrome (SJS) and toxic epidermal necrolysis (TEN) are severe and potentially life-threatening reactions. In spite of the low prevalence of these conditions, they are of utmost significance due to their catastrophic complications and mortality. The SJS and TEN are mostly caused by a reaction to a drug; however, in some cases, they result from infections. The aim of this study was to investigate the epidemiologic, etiologic, and clinical characteristics of the patients admitted to Sina Hospital in Hamadan, Iran, due to SJS and TEN during a 16-year period.
    Materials and Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted on the patients with SJS and TEN admitted to Sina Hospital during the last 16 years (i.e., 2002-2018). The data analyzed in the present study included age, gender, causative drug, length of hospital stay, received treatment, and complications.
    Results
    A total of 47 patients, consisting of 21 males and 26 females, were investigated in this study. Out of the 47 patients, 34, 9, and 4 cases were diagnosed with SJS, TEN, and SJS/TEN overlap, respectively. Regarding the etiology of these conditions, 45 cases (95.7%) were drug-related, while the remaining 2 cases were caused by reasons other than drugs. The most common causative drugs were antimicrobials (36.1%), followed by antiepileptics (27.6%) and nonsteroidal anti-inflammatory drug (17 %). Furthermore, there one case caused by reaction to allopurinol, and another case resulted from reactions to rabies vaccine. The remaining cases were either non-drug related or multi-drug related. The most common complications were infections (21.2%), followed by ocular problems (19.1%) and gastrointestinal bleeding (2.1%).
    Conclusion
    As the findings indicated, antimicrobials were the most common causative drugs of SJS and TEN. The physicians should be aware of the clinical manifestations of SJS and TEN with regard to the severe complications of these conditions, including ocular damages, and their risk of mortality. Moreover, it is required to enhance public awareness regarding the avoidance of self-medication with antimicrobial drugs.
    Keywords: : Drug Reaction, Stevens-Johnson Syndrome, Toxic Epidermal Necrolysis
  • Rana Sorkhabi, Pejman Khatibian* Pages 200-206
    Background and Objective
    Keratoconus is a disorder in cornea characterized by constant thinning and prominence that can result in vision defect. Due to ultrasonic changes in the corneal structure caused by keratoconus disease, its rigidity and biomechanical properties are subject to some changes. In this regard, the present study was conducted to determine the correlation of biomechanical features of keratoconus patients with the severity of the disease.
    Materials and Methods
    The case group was selected from the patients with keratoconus who referred to the Corneal Clinic of Nikookari Hospital in Tabriz and the controls had no eye diseases. Corneal biomechanics, corneal hysteresis, and corneal resistance factor were evaluated in all the samples using an ocular response analyzer device.
    Results
    The present study was carried out on 213 keratoconus eyes and 179 normal eyes. The mean scores of corneal hysteresis were obtained at 13.49±1.34 and 7.67±1.01 mmHg for normal and keratoconus eyes, respectively, which were significantly different between the two groups. The differences between the corneal hysteresis of mild (8.86 mm Hg), moderate (8.30 mm Hg), and severe (7.10 mm Hg) keratoconus eyes were also significant. The mean scores of the corneal resistance factor were reported as 12.68±1.15 and 7.36±1.07 mmHg for normal and keratoconus eyes, respectively, which were significantly different between the two groups. The differences between the corneal resistance factor of mild (8.55 mm Hg), moderate (8.05 mm Hg), and severe (6.76 mm Hg) keratoconus eyes were also significant.
    Conclusion
    The obtained results of the present study showed that corneal hysteresis and corneal resistance factor were lower in keratoconus eyes, compared to those in normal eyes and decreased with the severity of the disease.
    Keywords: Corneal Hysteresis, Corneal Resistance Factor, Keratoconus
  • Aida Mirza Aghasi, Saeid Ghorbian* Pages 207-214
    Background and Objective
    Esophageal cancer is the seventh cause of cancer deaths in the worldwide. Epigenetic changes including methylation of genes promoter can play an important role in the pathogenesis of esophageal squamous cell (ESCC). The aim of this investigation was to determine the PRSS8 gene methylation pattern in patients with ESCC.
    Materials and Methods
    This case-control study was conducted on 150 paraffin blocks, including 75 paraffin blocks of cancerous tissues and 75 non-cancerous tissues paraffin blocks in ESCC patients. The Blocks in this study were from the archives of Noor-e-Nejat and Tabriz International Hospitals during 2013-2017. After DNA extraction and treatment with sodium metabisulfite, the PRSS8 gene methylation promoter was evaluated using High Resolution Melting (HRM) method.
    Results
    The findings revealed that there was a significant difference between the cancerous tissues and non-cancerous tissues regarding the level of PRSS8 gene methylation (P=0.026). In addition, the relationship between PRSS8 gene methylation and metastasis revealed no significant change in terms of clinicopathological parameters (P=0.007).
    Conclusion
    The present investigation showed that the PRSS8 gene promoter hypermethylation can play a critical role in the carcinogenesis and metastasis of ESCC
    Keywords: DNA Methylation, Esophageal Neoplasms, Esophageal Squamous Cell Carcinoma, Serine Protease Prostasin 8
  • Fatemeh Eslami, Mehdi Alizadeh*, Mohammad Ali Seifrabiei, Nasrin Mohebi Emam Pages 215-221
    Background and Objective
    Pterygium is a fibrovascular and wedge-shaped lesion that extends from bulbar conjunctiva to the cornea. Pathogenesis of pterygium depends on several factors and sunlight exposure is an important risk factor for this syndrome. Surgery is regarded as the key to successful treatment of pterygium. With this background in mind, the aim of this study was to determine the effect of amniotic membrane transplantation (AMT) for the treatment of pterygium. Moreover, this technique was compared clinically with conjunctival autograft transplantation (CAT).
    Materials and Methods
    In this randomized clinical trial, 70 patients either referred to the ophthalmologic clinic of Farshchian Hospital in Hamadan, Iran, or diagnosed by an ophthalmologist with primary or recurrent pterygium were enrolled in this study. The patients were randomly divided into two groups, (n=35). One group underwent pterygium surgery using AMT and the other one was subjected to CAT. Furthermore, the inflammation and recurrence rates after surgery were compared in both groups. Data were analyzed in SPSS software (Version16) through the Chi-square and the independent sample t-tests.
    Results
    According to the results, the mean ages of patients in the AMT and CAT groups were 47.34±14.85 and 48.26±15.26 years, respectively (P=0.778). Moreover, inflammation was observed in 28.6% and 8.6% of patients in the AMT and CAT groups, respectively. The recurrence rates were 22.9% and 11.4% in the AMT group and CAT group, respectively (P=0.205)
    Conclusion
    The AMT had a higher recurrence rate and postoperative inflammation, compared to the CAT. Although this difference was not statistically significant, the CAT is widely used as a treatment for patients with pterygium.
    Keywords: Amniotic Membrane Transplantation, Conjunctival Autograft Transplantation, Pterygium-recurrence, Pterygium-surgery
  • Fatemeh Salemi, Abbas Shokri*, Hamed Karkeabadi, Leili Tapak, Mona Bashari Pages 222-229
    Background and Objective
    The preparation of the root canal (i.e., cleaning and shaping) is the main step in the endodontic treatment. The nickel-titanium rotary files result in fewer errors during the preparation of curved canals. This study aimed to compare the transportation of Neolix and Reciproc rotary systems in curved canals using cone beam computed tomography (CBCT).
    Materials and Methods
    In this experimental study, 70 extracted curved premolar teeth from patients referred to dentistry faculty were assigned  into two groups (n=35). The preparation of the canals was performed by the Neolix and Reciproc rotary systems. Remaining dentin thickness, transportation, and canal-centering ratio were evaluated and compared using CBCT images before and after the instrumentation. The data were analyzed in SPSS software (version.19) through ANOVA, independent t-test, and paired t-test.
    Results
    There was a significant difference in terms of remaining dentin thickness in three sections of 3, 5, and 7 mm from the apex, before and after the instrumentation regarding the level of mesiodistal and buccolingual. However, no significant difference was observed in terms of the transportation in three sections of 3, 5, and 7 mm from the apex in both Neolix and Reciproc systems.
    Conclusion
    According to the results, both Neolix and Reciproc rotary systems showed high efficacy in root canal shaping. The amount of transportation in these systems during preparation of curved canals was very low leading to the protection of canal-centering ratio.
    Keywords: Cone Beam Computed Tomography, Curved Canal, Root Canal Preparation, Rotary File
  • Zahra Bahiraei, Zahra Sanaei, Pedram Alirezaei* Pages 230-235
    Background and Objective
    Chronic pruritus is defined as an itching sensation lasting more than 6 weeks. This condition may cause sleep disorders, daily activity disturbance, depression, and eventually impaired quality of life. Several laboratory evaluations have been recommended for patients afflicted with chronic pruritus to find the underlying systemic diseases. However, the general prevalence of systemic diseases in these patients is not specified yet. Regarding this, the present study was conducted to assess the frequency of laboratory abnormalities in patients with chronic pruritus. The findings of the current study may help identify relative factors and diagnose the underlying diseases in these patients.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 30 patients suffering from chronic pruritus without skin lesions or a history of systemic diseases that may cause pruritus. The recorded data included demographic variables (e.g., age and gender) and laboratory parameters (e.g., erythrocyte sedimentation rate [ESR]), liver function tests, alkaline phosphatase, total and direct bilirubin, creatinine, blood urea nitrogen [BUN], fasting blood sugar [FBS], thyroid function tests, white blood cell count, hemoglobin, and lactate dehydrogenase [LDH]). The data were analyzed in SPSS software (version 20).
    Results
    The mean age of the patients was 50.4±15.4 years, and 60% of them were male. According to the results, 40% of the patients had laboratory abnormalities. The most common laboratory abnormalities included the increased levels of FBS (26.6%) and decreased levels of hemoglobin (16.7%), followed by increased levels of alkaline phosphatase (10%), leukocytosis (6.6%), and elevated levels of LDH, ESR, thyroid-stimulating hormone, BUN, bilirubin, and creatinine (each 3.3%). There was no statistically significant difference between the males and females regarding the prevalence of laboratory abnormalities. One patient had lymphocytosis, along with the elevated levels of LDH, and was finally diagnosed with lymphoproliferative disorder.
    Conclusion
    Although the laboratory tests were normal in 60% of the participants, the identification of one case with lymphoproliferative disorder in these patients highlighted the importance of performing a thorough laboratory assessment in these patients.
    Keywords: Laboratory Abnormalities, Paraneoplastic, Pruritus, Systemic Disease
  • Mohammad Abbasi, Fahimeh Moradi, Farzaneh Esna, Ashari*, Mohammad Ali Seifrabiei Pages 236-243
    Background and Objective
    Lung cancer is one of the most common types of cancer and the main reason of cancer-caused mortality in Iran. The awareness of cancer epidemiologic and pathologic characteristics helps to prevent the prevalence and incidence of cancer.
    Materials and Methods
    This comparative descriptive study was conducted on patients with lung cancer referring to Ekbatan and Shahid Beheshti Hospitals during 2001-2016. Risk factors as well as clinical and demographic data were collected from medical records.
    Results
    The mean age of the patients was 61.11 ±12.23 years and 166 patients (83%) were male. A total number of 120 (66.7%) patients lived in urban areas. The frequency of patients who had a positive history for consumption of opioid, industrial drugs, cigarette, and hookah were 2%, 0%, 42.2%, and 1%, respectively. The most common symptoms were cough and dyspnea.  The time interval between the appearance of clinical signs and diagnosis was 5.32 months. The most common paraneoplastic symptom was bone pain (45.5%), and the most frequent pathologic form was squamous cell carcinoma (33.5%). The right upper lobe (27.5%) and left upper lobe (23.5%) were the most common lobes.
    Conclusion
    Since the time interval between clinical signs and diagnosis was long and squamous cell carcinoma was the most common type of cancer, it is important to control risk factors, specifically smoking, to  prevent cancer.
    Keywords: Epidemiology, Lung Neoplasms, Pathology