فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمدرضا اسماعیلی، امیرحسین فتاح پور، محسن بارونی، نورا رفیعی صفحات 1-7
    مقدمه
    تقاضای القایی یکی از چالش های سلامت کشور ما می باشد. تقاضای القایی در مواردی که هزینه های توسط بیمه پرداخت می گردد، می تواند سبب هدر رفتن منابع نظام سلامت گردد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر به منظور بررسی علل تقاضای القایی به کمک اطلاعات جمع آوری شده از پزشکان که خدمات سطح یک را در سال 92 به بیمه شدگان سلامت استان اصفهان ارایه دادند، انجام شد. از مدل لوجیت و نرم افزار ایویوز برای تحلیل یافته ها استفاده شد. در مدل لوجیت از دو متغیر وابسته هزینه کل و زمان کل استفاده شد. اثر نهایی متغیر های توضیحی بر این دو متغیر به عنوان تاثیر نهایی بر تقاضای القایی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    در مدل تصریح شده هزینه کل، نوع قرارداد پزشک (0195/0=P)، سن پزشک (0474/0=P) و ویزیت بیمار زن (001/0>P) از لحاظ آماری معنی دار شدند. در مدل تصریح شده زمان کل، نتایج نوع قرار داد پزشک (0008/0=P)، ویزیت بیمار بالای 60 سال (0144/0=P)، ویزیت بیمار زیر 5 سال (0001/0=P) و تعداد ارجاع (019/0=P) از لحاظ آماری معنی دار شدند. اثر نهایی به دست آمده در هزینه کل نوع قرارداد پزشک 11% به دست آمد و از نظر زمان کل نیز نوع قرارداد پزشک با بیشترین اثر 19% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش متولیان سیاستگذاری سلامت، باید با اتخاذ روش علمی مبتنی بر خرید خدمت توسط سازمان های بیمه گر، تصویب استانداردها و قوانین و تعیین چهارچوب درمان منطقی و علمی راه را بر عرضه خدمات غیرضروری بسته و منابع سلامت را به صورت بهینه تخصیص دهند.
    کلیدواژگان: بیمه سلامت، پزشک خانواده، تقاضای القایی
  • مهدی صادقی، میلاد بازقلعه صفحات 8-15
    مقدمه
    افزایش سریع تعداد سالمندان در کشور مساله نگران کننده ای برای تامین نیازهای این گروه سنی در زمینه های بهداشت، سلامت و رفاه آنان به حساب می آید. در این میان اقامت سالمندان در سراهای سالمندان نیز پدیده ای است که رو به افزایش بوده و اثرات این پدیده بر سلامت جسمی و روانی سالمندان غیرقابل انکار است. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط افسردگی و کیفیت زندگی سالمندان مقیم و غیر مقیم سرای سالمندان می باشد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه تحلیلی- مقطعی حاضر تعداد 315 نفر از سالمندان انتخاب شدند بدین صورت که80 نفر از ساکنان خانه سالمندان شهرستان شاهرود (39/25%) و همچنین 235 نفرسالمندان غیر مقیم (جامعه) (61/74%) به شیوه نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس در سال 1393 انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، فرم کوتاه افسردگی سالمندان (GDS) جهت تعیین افسردگی و پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 (فرم کوتاه) برای مقیاس کیفیت زندگی بود که از طریق مصاحبه چهره به چهره با سالمندان تکمیل گردید. پس از تکمیل پرسشنامه ها، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.
    نتایج
    میانگین سن سالمندان مورد پژوهش در گروه سالمندان مقیم سرای سالمندان (38/67) و غیر مقیم (17/66) بود. همچنین سطح نمره افسردگی هر دو گروه در حد متوسط قرارداشت. ارتباط معنادار و همبستگی مثبت بین ابعاد جسمی و روانی و نمره کل کیفیت زندگی با نمره افسردگی سالمندان مقیم سرای سالمندان وجود داشت (003/0=P) ولی در سالمندان غیرمقیم و همچنین در مجموع سالمندان ارتباط معنادار بین متغیرهای ذکرشده وجود نداشت (33/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه تاثیر منفی سکونت سالمندان در مراکز نگهداری بر بسیاری از جوانب زندگی این افراد مشخص شد و تشویق هر چه بیشتر خانواده های دارای سالمند به نگهداری آنان تحت حمایت خود به عنوان بهترین راه پیشگیری از بسیاری از مشکلاتی که ممکن است برای آنها رخ دهد، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، افسردگی، سرای سالمندان، سالمندان
  • قاسم صالح پور، سیدموسی کافی، حمیدرضا حاتمیان، کبری محمدپور، سجاد رضایی صفحات 16-27
    مقدمه
    نگرانی یک سازه روان شناختی شایع در مولتیپل اسکلروزیس(MS) است که در مطالعات گذشته داده های اندکی از خواص روان سنجی ابزارهای سنجش نگرانی در جمعیت بیماران MS وجود دارد. از اینرو پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجی پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا (PSWQ) که برای سنجش نگرانی ابزاری رایج است، در جمعیت بیماران ایرانی مبتلا به MS انجام شد.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش، مقطعی و از نوع اعتبارسنجی بود که در آن دو گروه از بیمارانMS (80=n) و همتایان سالم آنها (80=n) به شیوه مبتنی بر هدف نمونه گیری شده و از نظر عوامل جمعیت شناختی همتا گردیدند. جامعه هدف این مطالعه شامل تمامی بیماران عضو انجمن MS استان گیلان در سال 91-1390 بود. پایایی همسانی درونی، اعتبار سازه، همزمان، پیش بین و افتراقی PSWQ بررسی شده و آزمودنی ها از لحاظ علایم افسردگی، اضطراب، وسواس فکری- عملی و شاخص شدت کلی (GSI) در چک لیست نشانه های بیماری90 تجدیدنظر شده (SCL-90-R) و ویژگی نوروزگرایی در پرسشنامه شخصیتی نئو (NEO- FFI) ارزیابی شدند.
    نتایج
    همسانی درونی PSWQ مناسب بود (74/0=α). ضریب همبستگی گویه- نمره کل برای عامل نگرانی عمومی مطلوب تر بوده و در دامنه 21/0 تا 60/0 قرار داشت. نتایج اعتبار همزمان نشان داد که PSWQ از رابطه معناداری با کلیه سازه های مرتبط با ابزارهای پژوهشی برخوردار بود (001/0≥P). به علاوه PSWQ نسبت معناداری از واریانس نمرات علایم آسیب شناسی روانی و نوروزگرایی را حتی پس از کنترل عوامل مخدوش کننده پیش بینی نمود. سرانجام، تحلیل تمایز نشان داد PSWQ می تواند دو گروه بیماران و همتایان سالم را از نظر نگرانی افتراق دهد و صحت طبقه بندی کلی آن 1/63 % می باشد.
    نتیجه گیری
    PSWQ از خواص روان سنجی مطلوبی در جمعیت بیماران ایرانی مبتلا به MS برخوردار می باشد و می تواند در موقعیت های بالینی و پژوهشی مرتبط به کار رود.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، نگرانی، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا، مولتیپل اسکلروزیس
  • رمضانعلی جعفری، احمدرضا راجی، غلامعلی کلیدری، منصور میاحی، هادی ابراهیمی صفحات 28-35
    مقدمه
    سالمونلا انتریتیدیس یکی از مهم ترین عوامل بیماری های با منشاء غذایی در انسان است که اغلب از طریق مصرف فرآورده های آلوده پرندگان منتقل می شود. پروبیوتیک ها مکمل های غذایی حاوی میکروارگانسیم های زنده هستند که از طریق پدیده حذف رقابتی می توانند باعث کاهش آلودگی سالمونلایی شوند. این مطالعه با هدف بررسی اثر نوعی پروبیوتیک بر پایه باکتری های لاکتوباسیلوس، بیفیدوباکتریوم و انتروکوکوس بر کلونیزه شدن روده ای و تهاجم بافتی سالمونلا انتریتیدیس در جوجه های گوشتی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تعداد 128 جوجه یک روزه در یک طرح کاملا تصادفی به چهار تیمار هر کدام با 4 تکرار 8 قطعه ای تقسیم شدند. تیمارهای 1 و 2 در طول آزمایش آب آشامیدنی حاوی 120 میلی گرم در لیتر پروبیوتیک را دریافت کردند، اما تیمارهای 3 و 4 آب معمولی استفاده کردند. در سن 2 روزگی، تیمارهای 1 و 3 با ورود جوجه هایی که یک روز قبل با cfu 105 × 5/1 سالمونلا تلقیح شده بودند (سیدر) مورد چالش قرار گرفتند. در سنین 3، 5، 7 و 21 روزگی، نمونه هایی از سکوم و کبد تهیه و از نظر آلودگی سالمونلایی بررسی شدند.
    نتایج
    جوجه های تحت آزمایش هیچ گونه نشانه بالینی و تلفاتی نداشتند. سیدرها در طول آزمایش به سالمونلا آلوده بودند. کلونیزه شدن سالمونلا در سکوم به طور محسوس تحت تاثیر پروبیوتیک قرار نگرفت، ولی جداسازی سالمونلا از نمونه های کبدی به طور نسبی 55 درصد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    افزودن پروبیوتیک به آب جوجه های تازه به دنیا آمده از نظر درمانگاهی می تواند سودمند باشد، اما توجه به رعایت نکات بهداشتی در گله های مادر و نتاج آنها اهمیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: ماکیان، پروبیوتیک، سالمونلا
  • نجمه ناظری، علیرضا آتشی، سارا دری، ابراهیم عباسی، محسن علیجانی، محسن گلی، مسعود عبدالهی بیدهندی صفحات 36-42
    مقدمه
    با شناسایی فرآیند متاستاز و عوامل موثر بر آن به بهبود و بقای طولانی مدت بیماران کمک شایانی خواهد شد. هدف از مطالعه حاضر بررسی و شناسایی عوامل تاثیرگذار در پیش‏بینی متاستاز سرطان پستان با استفاده از ابزارهای داده‏کاوی است. داده‏کاوی ابزار کشف دانش از میان انبوهی از داده است که امروزه در زمینه های مختلفی کاربرد پیدا کرده است. تشخیص بیماری‏ در علم پزشکی یکی از زمینه های رو به رشد و پرکاربرد داده‏کاوی است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش پس از آماده‏سازی داده ها، 2025 رکورد قابل استفاده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس با استفاده از الگوریتم‏های شبکه عصبی و CHAID به کشف الگوهایی که به پیش‏بینی متغیرهای تاثیرگذار بر متاستاز در بیمار کمک می‏کند، پرداخته‏ایم.
    نتایج
    براساس نتایج متغیرهای Stage تومور، نوع عمل جراحی، نوع سرطان براساس پاتولوژی مهمترین متغیرهای پیش‏بینی کننده متاستاز هستند.
    نتیجه گیری
    مقایسه عملکرد مدل‏ها در این پژوهش نشان می‏دهد که الگوریتم‏های CHAID و شبکه عصبی در پایگاه داده مورد استفاده، روش‏های مناسبی برای پیش‏بینی متاستاز در بیماران سرطان پستان می‏باشد.
    کلیدواژگان: داده کاوی، سرطان پستان، متاستاز، پیش بینی
  • سید مصطفی خضری، رویا مافی غلامی، منصور کشاورزیان صفحات 43-49
    مقدمه
    در میان روش های مختلف تصفیه، استفاده از فن آوری های مرتبط با فرآیندهای بیولوژیکی از جمله سیستم های بیوفیلمی دارای اهمیت ویژه ای می باشد. این تحقیق جهت بهینه سازی رآکتور بیوفیلمی MBSBR (Moving bed sequenced batch reactor) در کنترل نسبت F/M و شوک آلی وارده به سیستم با تاکید بر حذفLAS (Linear alkylbenzen sulfonate) از فاضلاب صنایع شوینده انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی از یک پایلوت پلکسی گلاس شفاف با حجم کلی 35 لیتر و حجم مفید 30 لیتر استفاده و در 3% پرشدگی مدیا (60، 50، 40%) راهبری گردید. بار آلی ورودی به سیستم به میزان 1000 mg/L و متغیرهای LAS به مقادیر 250 mg/L، 200، 100 بود.
    نتایج
    نتایج حاصله از تحقیق حاکی از قابلیت بالای سیستم MBSBR در تصفیه فاضلاب صنایع شوینده بوده و حداکثر میزان راندمان به دست آمده از بار آلی و LAS در زمان ماند هیدرولیکی 5/2 ساعت با بار آلی ورودی به سیستم به میزان 1000 mg/L و LAS به میزان ورودی 100 mg/L (برای COD) و 200 mg/L (برای LAS) در نرخ پرشدگی 50% به ترتیب به مقدار 3/90 و 71/99 درصد به دست آمد. در شرایط بهینه محدوده ی نسبت F/M در 50% پرشدگی مدیا در محدوده ی (1/0-03/0) به دست آمد. همچنین راندمان حذف LAS با اعمال شوک کیفی در دو مقدار 1500 mg/L و 2000 به ترتیب به مقادیر 12/98 و 42/96 درصد رسید که حاکی از شوک پذیر بودن سیستم بیوفیلمی MBSBR می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دهنده توانایی بالای راکتور MBSBR برای حذف LAS از فاضلاب با اعمال شوک های متفاوت است که می توان از آن به عنوان یک سیستم بیولوژیکی موثر در فرآیندهای تصفیه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: LAS، فاضلاب صنایع شوینده، MBSBR، راکتور بیوفیلمی
  • شهرزاد غیاثوندان، اصغر سلیمی، مژده نویدحمیدی، حسین ابراهیمی صفحات 50-56
    مقدمه
    آموزش در دیابت یک مساله بنیادی و مهم در دستیابی به کیفیت زندگی مطلوب است. یکی از موثرترین عوامل در کیفیت آموزش، انتخاب آموزش های مناسب است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش خودمدیریتی بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک کارآزمایی بالینی بود که بر روی 98 بیمار دیابتی نوع دو انجام شد که از طریق تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه کلینیکی خلاصه شده کیفیت زندگی بیماران دیابتی (DQOL-BCI) به زبان فارسی، پرسشنامه دموگرافیک و مشخصات بیماری بود. قبل از شروع مداخله، پرسشنامه ها توسط بیماران تکمیل شد و سپس مداخله به صورت آموزش خودمدیریتی برای گروه مداخله به اجرا در آمد و بعد از دو ماه مجددا پرسشنامه کیفیت زندگی تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری مجذور کای، آزمون دقیق فیشر، تی زوجی و مستقل و سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.
    نتایج
    دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک با یکدیگر همگن بودند. میانگین نمره کیفیت زندگی قبل از مداخله بین دو گروه تفاوت معنی دار نداشت (82/0=P) اما بعد از مداخله، میانگین نمره کیفیت زندگی بین دو گروه تفاوت معنی دار پیدا کرد (002/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از بهبود کیفیت زندگی به دنبال آموزش خودمدیریتی بود. باتوجه به نقش مهم آموزش در مدیریت و کنترل بیماری های مزمن از جمله بیماری دیابت، استفاده از این نوع آموزش جهت دستیابی به کیفیت زندگی مطلوب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، آموزش خودمدیریتی، کیفیت زندگی
  • فروزان زاهدمنش، مجتبی ایزدی، محمد رشیدی، داوود خورشیدی صفحات 57-65
    مقدمه
    علیرغم ویژگی های آنتی اکسیدانی پروتئین وی، اثر آن روی آنزیم های کبدی متعاقب ورزش استقامتی در افراد ناورزیده به خوبی مشخص نشده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر مکمل سازی پروتئین وی بر آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP) تحت عنوان آنزیم های کبدی در طول کوفتگی تاخیری ناشی از ورزش مقاومتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور، 28 دانشجوی پسر غیر ورزشکار (12±78 کیلوگرم) به شیوه تصادفی در دو گروه مکمل سازی پروتئین وی (4/0 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در 3 روز متوالی) و دارونما تقسیم شدند. نمونه های خون در شرایط زمانی قبل، بلافاصله، 24، 48 و 72 ساعت پس از یک جلسه ورزش مقاومتی شدید در قالب انقباض های برونگرای پا با منظور اندازه گیری میزان فعالیت ALP و AST به عمل آمد. از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر جهت مقایسه داده ها بین دو گروه استفاده شد.
    نتایج
    در مقایسه با پیش آزمون، افزایش معنی داری در فعالیت AST و ALP بلافاصله پس از قطع آزمون در هر دو گروه مشاهده شد (05/0>P). بر پایه یافته های حاصل از آزمون تحلیل واریانس، مکمل سازی پروتئین وی به تغییر معنی داری در سطوح ALP و AST در دوره های تاخیری (24، 48 و 72 ریکاوری) نسبت به گروه دارونما منجر نشد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    باتوجه با یافته های حاضر، اینگونه نتیجه گیری می شود که مکمل سازی پروتئین وی بعد از ورزش مقاومتی شدید آنزیم های تعیین آسیب کبدی را در افراد ناورزیده متاثر نمی کند.
    کلیدواژگان: پروتئین وی، کوفتگی عضلانی تاخیری، آنزیم های کبدی، ورزش مقاومتی
  • فرزاد ناظمی، حسین ساکی، مجید جلیلی صفحات 66-72
    مقدمه
    اندازه گیری دقیق، ایمن و ساده ظرفیت قلبی- تنفسی بچه ها در شرایط تحقیقاتی و بالینی اهمیت بالایی دارد. بنابراین، ارزیابی اعتبار آزمون های میدانی ورزشی خارج از محیط آزمایشگاهی قابل تامل است. هدف این مطالعه سنجش اعتبار و پایایی پروتکل پلکان فرانسیس بر مبنای تجزیه و تحلیل گازهای تنفسی (VO2،VCO2،RER) و طراحی معادله بومی برای برآورد ظرفیت هوازی پسران ایرانی است.
    مواد و روش ها
    حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2peak) به دو شیوه آزمون استاندارد بیشینه روی تریدمیل با سنجش مستقیم گازهای تنفسی و آزمون میدانی پلکان فرانسیس روی نیمکت الکترومکانیکی (ارگواستپ) با قابلیت تنظیم ارتفاع در 138 پسر سالم 8 تا 13 ساله اندازه گیری شد. برای ارزیابی اعتبار و پایایی پروتکل پلکان فرانسیس به ترتیب از ضریب همبستگی پیرسون و همبستگی درون طبقه ای درون گروهی (ICC) استفاده شد.
    نتایج
    همبستگی معناداری بین حداکثر اکسیژن مصرفی در روش معیار و روش برآورد از طریق پروتکل پلکان فرانسیس مشاهده شد (001/0>P، 85/0=r). پایایی آزمون پلکان میدانی در حد عالی مشاهده شد (96/0=ICC). همچنین معادله خطی پیشگوی حداکثر اکسیژن مصرفی ویژه پسران ایرانی با استفاده از متغیرهای سن، BMI و ضربان قلب پایانی آزمون پله طراحی شد (001/0>P، 61/02=SEE، 88/0=r).
    نتیجه گیری
    با توجه به اعتبار بالای آزمون پله فرانسیس متناسب با ابعاد آنتروپومتریکی، می توان از آن در برآورد سطح کارآیی دستگاه قلبی- تنفسی پسران (VO2peak) استفاده کرد. کاربست معادله بومی آزمون پله فرانسیس ویژه پسران ایرانی، می تواند در مراکز بالینی، ورزشی و در مطالعات علوم تندرستی قابل توجه باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی قلبی تنفسی، تجزیه و تحلیل گازهای تنفسی، آزمون پلکان فرانسیس، اعتبار و پایایی
  • مسعود جوکار، پژمان معتمدی، محمد نبیونی، حمید رجبی، ندا خالدی صفحات 73-80
    مقدمه
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تمرین هوازی با مصرف ملاتونین بر بیان مارکرهای HSP70 و HSP60 میوکارد رت پس از ایسکمی ریپرفیوژن می باشد.
    مواد و روش ها
    30 رت صحرایی نر ویستار دو تا سه ماهه با وزن تقریبی 250-200 گرم مورد استفاده قرار گرفتند؛ موش ها به پنج گروه تقسیم شدند: گروه پایلوت (4n=)، کنترل (4n=)، ملاتونین (4n=)، هوازی (4n=) و هوازی ملاتونین (4n=). رت های گروه های ملاتونین به مدت یک ماه هر روز با دوز 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تیمار شدند و رت های گروه های تمرین هوازی و تمرین هوازی ملاتونین تحت دوره تمرین یک ماهه با تواتر تمرین سه جلسه در هفته روی تردمیل قرار گرفتند. سپس تمام رت ها در دو روز متوالی با فاصله 24 ساعت تحت تزریق داروی ایزوپرنالین با دوز 150 و 125 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن قرار گرفتند؛ در نهایت رت ها پس از تایید سکته تشریح شدند و اندازه گیری بیان ژن HSP70 و HSP60 به روشreal-time PCR انجام شد. نتایج تحقیق با فرمول 2-∆∆ct و روش آماری تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و کروسکال والیس تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که میزان بیان ژن HSP70 در بین گروه های تجربی تفاوت معنی داری دارد (05/0P≥) ولی بین گروه ملاتونین و گروه هوازی ملاتونین تفاوت معنی داری وجود ندارد (989/0P≥). همچنین میزان بیان ژن HSP60 نیز در گروه های تحقیق تغییرات معنی داری نداشته است (297/0P≥).
    نتیجه گیری
    تیمار ملاتونین و تمرین هوازی به تنهایی بر بیان ژن HSP70 و HSP60 تاثیر ناچیزی دارند اما تمرین هوازی با مصرف ملاتونین می تواند بیان ژن HSP70 و HSP60 را به ترتیب افزایش و کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آپوپتوز، تمرین هوازی، ملاتونین، HSP70، HSP60
|
  • Mohammadreza Amir Esmaili, Amirhosin Fatahpour, Mohsen Barooni, Noora Rafiee Pages 1-7
    Introduction
    Induced demand is one of the health challenges of our country. Paid costs by insurance lead to waste of health system resource.
    Methods
    This descriptive- analytical study has been conducted to evaluate induced demand using information of first level services to the insured individuals in 2013. logit model was run by EViews version 7 for analyzing results. In logit mode, two dependent variables including total cost and total time were studied. The final effect of independent variables on these dependent variables was evaluated as a final impact on induced demand.
    Results
    In stipulated model of total cost, type of physicians’ contract (P=0.0195), physicians’ age (P= 0.0474) and visit of female patients (P
    Conclusion
    Results of this research showed that health policy authorities should imped delivery of unnecessary services and optimize allocation of health resources through adopting a scientific method based on purchasing services by the insurer, approval of standards and rules, and determining logical treatment framework.
    Keywords: Health Insurance, Induced demand, Medical healthcare
  • Mehdi Sadeghi, Milad Bazghaleh Pages 8-15
    Introduction
    The rapid increase in the number of elderly in the country is a concerning subject for supplying the needs of this group in the fields of health, hygiene and well-being. Nursing homes residency is a phenomenon that has been increasing and its effects on the physical and mental health of the elderly are undeniable. The aim of this study was to determine the relationship between depression and quality of life among nursing home residents and non- residents.
    Methods
    In the present cross-sectional study, 315 elderly ones including 80 (25.39%) nursing home residents and 235(74.61%) non-residents were selected by convenience sampling method from Shahroud City. Data collection tools including the demographic information questionnaire, short form of the geriatric depression scale and quality of life questionnaire SF-36 (Short form) questionnaires were completed through face to face interviews. After completing the questionnaire, the data analysis was performed using the SPSS Version16 software.
    Results
    According to the results of this study, the majority of the elderly in both groups of nursing homes residents (73.8%) and non-nursing home residents (80.9%) were 60-70 years old. The depression scores of both groups were in the middle range .Among nursing home residents, a significant positive correlation between physical- mental aspects and total quality of life scores with depression scores was seen, but there was not a significant relationship between the variables in non-resident elderly as well as all the elderly.
    Conclusion
    The results showed the negative impact of residency at nursing homes on many aspects of elderly lives and it is suggested to encourage families to keep supporting the elderly as the best way to prevent many of the problems.
    Keywords: Elderly, Nursing homes, Quality of life, Depression
  • Ghasem Salehpoor, Seyed Mousa Kafi, Hamidreza Hatamian, Sazjjad Rezaei, Kobra Mohammadpoor Pages 16-27
    Introduction
    Worry is a common psychological construct in multiple sclerosis (MS). In previous studies, there is little data about the psychometric properties of the measurement tools in population of MS patients. Thus, the present study was performed to validate Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) as a common tool for measuring worry.
    Methods
    The research design was cross-sectional for a validation study. It included two groups of MS patients (n=80) and their healthy counterparts (n=80) which were sampled by purposive method and matched by demographic factors. The study population consisted of all patients member of the MS Society of Guilan province in 2011-2012. The internal consistency reliability, construct, concurrent, predictive and differential validity of PSWQ was assessed Also the subjects were evaluated in terms of symptoms of depression, anxiety, obsessive compulsive and General Severity Index (GSI) in Symptom Checklist 90 Revised (SCL-90-R) and neuroticism in NEO Five Factor inventory (NEO-FFI).
    Results
    The internal consistency of PSWQ was appropriate (α=0.74). The item-total correlation coefficient was better for general worry factor and was in range of 0.21 to 0.60. Results of concurrent validity indicated that PSWQ has a significant relationship with all constructs associated with research tools (P≤0.001). Moreover, PSWQ predicted a significant proportion of the psychopathological symptoms scores and neuroticism variance, even after controlling for confounders. Finally, discriminant analysis model showed that PSWQ can differentiate the two groups of patients and healthy counterparts according to worry level and its overall classification accuracy is 63.1%.
    Conclusion
    PSWQ have good psychometric properties in the studied MS patients and can be used in clinical settings and related research.
    Keywords: Validation, Worry, Penn state worry questionnaire, Multiple sclerosis
  • Ramezan Ali Jafari, Ahmad Reza Raji, Kkolam Ali Kalidari, Mansoor Mayahi, Hadi Ebrahimi Pages 28-35
    Introduction
    Salmonella enteritidis (SE) is reported to be among the leading agents of food-borne human illnesses which are often transferred via consumption of contaminated poultry products. Probiotics are live microbial feed supplements which could decrease the intestinal infection of salmonellae by competitive-exclusion phenomenon. The objective of the present study was to evaluate the effect of a probiotic based on Lactobacillus, Bifidiobacter and Enterococcus spp. on gut colonization and tissue invasion of SE in broiler chickens.
    Methods
    One hundred and twenty-eight day-old chicks were divided by a completely randomization into four treatments (T1-T4) each with four replicates of eight birds. The chicks in T1 and T2 received water contained 120 mg/l probiotic during the experiment, but those in T3 and T4 were given pure water. At the second day, the chicks in T1 and T3 were challenged by introducing seeder chicks inoculated with 1.5×105 cfu SE one day before. At the 3rd , 5th , 7th and 21st days, samples were obtained from cecum and liver, and examined for SE isolation.
    Results
    The chicks did not experience any clinical signs or mortality. The seeder chicks were infected over the experiment. Cecal colonization of SE was not influenced by probiotic significantlyc, but SE isolation from liver samples showed nearly 55% decrease.
    Conclusion
    Addition of probiotic to the water of newly-hatched chicks could be useful from a clinical viewpoint, but sanitation considerations in parent flocks and their offspring is more important.
    Keywords: Chickens, Probiotic, Salmonella
  • Najme Nazeri, Ali Reza Atashi, Sara Dorri, Ebrahim Abbasi, Mohsen Alijani, Mohsen Goli Pages 36-42
    Introduction
    Defining the metastasis processes and what are the most effecting factors on improve the survival of patients and hopefully treating them. We aim to investigate and defining the factors predict breast cancer metastasis using data mining techniques. Data mining is the technique and tool of knowledge discovery from the big data. Nowadays data mining is spreading rapidly in several areas of research and business. In medicine, diagnosis of diseases is one of the fruitful and highly spreading filed of data mining.
    Methods
    There were 2025 usable records in ACECR Breast Disease Center’s data base after data preparation. We try to uncover the patterns that would help the prediction of metastasis factors using CHAID and Artificial Neural Network.
    Results
    After implementing mentioned algorithms, the tumor stage, surgery type and pathology results, the most important variables in metastasis prediction.
    Conclusion
    Comparing the algorithms execution revealed that, Artificial Neural Network, CHAID are convenient prediction models for breast cancer metastasis.
    Keywords: Data mining, Breast cancer, Metastasis, Prediction
  • Seyed Mostafa Khezre, Roya Mafi Gholami, Mansor Keshavarzian Pages 43-49
    Introduction
    Among the various treatment methods, the use of technologies related to biological processes such as biofilm systems is very important. The aim of this study was to optimization of MBSBR bioreactor for control of F/M Ratio and system's organic shock with an emphasis on LAS removal from detergent industries wastewater.
    Methods
    A plexy glass made reactor with totally 35 L volume (useful volume of 30 L) has been used and operated in three media filling rate (40, 50 and 60%). System organic loading rate and LAS were 1000 mg/L for COD and 100, 200 and 250 mg/L for LAS.
    Results
    The results indicated that MBSBR has high ability in treatment of detergent industries wastewater. So that the maximum removal efficiency of organic load and LAS in the hydraulic retention time of 2.5 hours with organic loading rate of 1000 mg/L and LAS rate of 100 mg/L (for COD) and 200 mg/L (for LAS) in the media filling rate of fifty percent were 90.3 and 99.71%, respectively. In optimal conditions, F/M ratio obtained in media filling rate of 50% was in the range of 0.03-0.1 day-1. Also LAS removal efficiency obtained at organic shocks of 1500 and 2000 mg/L were 98.12 and 96.42, respectively which means MBSBR have high ability to control it.
    Conclusion
    The results showed the high ability of MBSBR biofilm reactor for LAS removal at different F/M ratio and system organic shocks so it can be used as effective biological treatment system.
    Keywords: LAS, Detergent industries wastewater, MBSBR, Biofilm systems
  • Shahrzad Ghiyasvandian, Asghar Salimi, Mojdeh Navidhamidi, Hossain Ebrahimi Pages 50-56
    Introduction
    Education is a fundamental and important issue to achieve optimal quality of life in diabetes. One of the most effective factors in the quality of education is the choice of appropriate methods of educational. This study with purpose assessing the effect of self- management education on quality of life of patients with diabetes mellitus type 2 was carried out.
    Methods
    This study was a clinical trial on 98 patients with type 2 diabetes that conducted through Random allocation assigned to two intervention and control groups. Data collection tool contain diabetes quality of life brief clinical inventory (DQOL-BCI) in Farsi, demographic and patient information questionnaire. Before intervention, questionnaires were completed by patients and then self-management educational intervention for the intervention group was implemented and quality of life questionnaire was completed after two months. To analyze the data, SPSS statistical software version 21 and chi-square test, Fisher exact test, independent t-test and significance level (P
    Results
    No significant differences in demographic factors between the two groups before the intervention. Quality of life score before intervention was not significantly different between the two groups (P=0.82). But after the intervention quality of life score was significantly different between the two groups (P=0.002).
    Conclusion
    The results suggest improved quality of life after the self-management education. According to important role of education in the management and control of chronic diseases such as diabetes, use of this type of training to achieve the desired quality of life is recommended.
    Keywords: Diabetes, Self-management education, Quality of life
  • Foruzan Zahedmanesh, Mojtaba Eizadi, Mohammad Rashidi, Davood Khorshidi Pages 57-65
    Introduction
    Despite antioxidant properties of whey protein, its effect on liver enzymes after resistance exercise in un-trained individuals has remained unknown. The aim of this study was to determine the effect of whey protein supplementation on Aspartate aminotransferase (AST) and Alkaline phosphates (ALP) as liver enzymes during muscle soreness induced by resistance exercise in un-trained individuals.
    Methods
    In this double-blind randomized controlled trial study, twenty eight un-trained student boys (78±12 kg) were divided in glutamine (3 times/ 0.4 g per kg of body weight) and placebo groups. Blood samples were taken before, immediately after and 24, 48 and 72 h after an intense resistance exercise session consist of leg eccentric contraction and analyzed for AST and ALP activity. Analysis of Variance (repeated measure) was used for compare the data between 2 groups.
    Results
    Compared to pre-test, a significant increase occurred in AST and ALP immediately after exercise in 2 groups (P0.05).
    Conclusion
    Based on results, it was concluded that whey protein supplementation after resistance exercise can not affect the determinative enzymes for liver damage in un-trained subjects.
    Keywords: Whey protein, Delayed onset muscle soreness, Liver enzymes, Resistance exercise
  • Farzad Nazem, Hosein Saki, Majid Jalili Pages 66-72
    Introduction
    Accurate, safe and simple measurement of the cardio-respiratory fitness is important in clinical and research settings. Therefore, the assessing the validity of exercise testsoutside the laboratory environment is important. The aim of this study was to assess the validity and reliability of the Francis steps protocol based on respiratory gases analysis method and design a native equation to estimate aerobic capacity in Iranian boys.
    Methods
    Maximum oxygen consumption was measured in two ways of maximal standard test on treadmill with direct measurement of respiratory gases and Francis steps tests by Ergostep electromechanical bench with adjustable height from 138 students ranging from 8 to 13 years old. To assess the validity and reliability of the Francis steps protocol, Pearson’s correlation coefficient and intra-class correlation coefficient (ICC) was used.
    Results
    Significant correlation between maximal oxygen uptake measured by the direct method and the results obtained through the steps protocol of Francis was observed (P
    Conclusion
    Due to the high validity of adjustable height Francis step test, it can be used for estimating the performance of the cardio respiratory system of the boys. Thus application of native equation of Francis step test in Iranian boys, in clinical and exercise setting and in health sciences studies, can be used.
    Keywords: Aerobic capacity, Respiratory gas analysis, Francis step test, Validity, reliability
  • Masoud Jokar, Pezhman Motamedi, Mohammad Nabiuni, Hamid Rajabi, Neda Khaledi Pages 73-80
    Introduction
    The aim of study was to examine the effect of aerobic exercise with melatonin consumption on the expression of HSP60 and HSP70 markers in rat myocard after ischemic-reperfusion by isoprenaline.
    Methods
    30 male Wistar rats were used weighing approximately 200-250 g with two to three months old. Then the rats divided into five groups: pilot (n=4), control (n=4), melatonin (n=4), aerobic (n=4) and melatonin aerobic (n=4). Rats in melatonin group were gavaged every day for one month using a dose of 10 mg/kg BW. Meanwhile, rats in aerobic group and melatonin aerobic group were familiar with running on treadmill for one week, and then they were exposed training course with frequency of three times weekly for one month. After one month, all rats were injected isoprenaline with dose of 150 and 125 mg/kg BW with 24 hours in two consecutive days. Finally, rats were sacrificed after confirmation of infarct and expression of HSP60 and HSP70 gene were studied by real-time method. Data were analyzed with 2-∆∆ct formula, one-way ANNOVA and Kruskal Wallis methods.
    Results
    The results showed that there are significant differences in HSP70 gene expression between different groups (P≤0.05) but there aren’t significant differences in HSP70 gene expression between melatonin and melatonin aerobic groups (P≥0.669). Also there aren’t significant differences in HSP60 gene expression between different groups (P≥0.05).
    Conclusion
    Melatonin treatment and aerobic training have negligible effect on HSP60 and HSP70 gene expression. In the other hand, aerobic exercise with consuming melatonin can decrease and increase HSP60 and HSP70 gene expression respectively.
    Keywords: Apoptosis, Aerobic exercise, Melatonin, HSP60, HSP70