فهرست مطالب

آینده پژوهی ایران - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه آینده پژوهی ایران
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • عبدالرحیم گواهی، مینا بابایی* صفحات 1-25
    در عصر حاضر که حرکت شتابناک علوم و فناوری ها بیش از گذشته وجود خود را بر محیط پیرامون تحمیل می سازد و همگرایی و هم افزایی علوم نیز این روند حیرت آور را سرعتی دو چندان بخشیده است، ایجاد رصدخانه های علوم و فناوری بیش از پیش عمومیت یافته است. رصد علوم و فناوری که از آن با نام «دیده بانی» و «پایش محیطی» نیز یاد می شود مطالعه، بررسی و کنکاش نظام یافته ای است که به منظور کشف علم و فناوری های در حال ظهور، نو پیدا و مغفولی انجام می شود که می توانند بیشترین تاثیر را بر سیاست ها و سوگیری های یک سازمان، نهاد یا کشور داشته باشند. رصد علم و فناوری از این چشم انداز به مثابه راداری است که رویدادهای جدید، غیرمنتظره و بزرگ و کوچک دنیا را به گونه ای نظام مند و وظیفه گرا نشان می دهد.
    در مقاله حاضر ضمن مرور آثار و نوشته ها و مبانی نظری آینده نگاری، وضعیت موجود آینده نگاری در ایران و چند کشور منتخب جهان با استفاده از روش مطالعه تطبیقی و اسنادی مورد بررسی قرارگرفته است. در این مقاله از روش پیمایشی (پرسشنامه و مصاحبه عمیق) برای بخش ایران و مطالعه تطبیقی و اسنادی برای سایر کشورها استفاده شده است.
    پس از بررسی وضعیت آینده نگری در جهان و ایران به بررسی چالش های آینده پژوهی در کشور و ارائه راهکارهایی برای مواجهه با این چالش ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، آینده پژوهی، علم و فناوری، ایران
  • عباس سلیمانی* صفحات 27-54
    موضوع پژوهش، محورهای سه گانه آینده پژوهی (ابعاد زمانی، اجزا و ارکان) است. در ابتدا بر مبنای «هرمنوتیک»، به تاریخ فلسفه غرب پرداخته می شود که در آن «حقیقت» سه مرحله را طی کرده است؛ حقیقت افلاطونی، کانتی و نیچه ای. این سه، طیفی با دو کرانه مطلق و یک ناحیه میانی را تشکیل می دهند. در سه ناحیه آینده «ذهنی، بینی و عینی» و سه رویکرد «نظری، نظری-عملی و عملی» ماتریسی 3*3 شکل گرفته و چینش پانزده حوزه مطالعات آینده، که همگی به عنوان زیرمجموعه «آینده اندیشی» به شمار می آیند، سامان می یابند. هدف؛ معرفت شناسی حوزه های مطالعات آینده است. در ادامه، با تبیین ارتباط آینده اندیشی با مدیریت و رهبری، جایگاه آینده اندیشی در ساختارهای سازمانی و سیاسی تعیین می شود. دو نقش آینده اندیشی (حلقه مفقوده مدیریت و رهبری)؛ نقش همگرا ساز و نقش هم راستاساز است. جایگاه آینده اندیشی در ساختارهای سازمانی و سیاسی، ماورای مدیریت و قوای سه گانه (مجریه، مقننه و قضاییه) و مادون رهبری است. درنهایت با تمایز «آینده آینده پژوهی» و «پساآینده پژوهی»؛ سیر روند برنامه ریزی، آینده پژوهی و پساآینده پژوهی طرح می شود. برنامه ریزی، ماهیتی مدیریتی و سیاسی؛ آینده پژوهی، ماهیتی اجتماعی و جامعه شناسی و پساآینده پژوهی، از ماهیتی حاکمیتی و سیاسی برخوردار است. هدف غایی آینده پژوهی، آینده آینده پژوهی (حلقه واسط مابین آینده پژوهی و پساآینده پژوهی) و پساآینده پژوهی به ترتیب عبارت است از ساختن جامعه آرمانی، جهانی ساختن آن و ساختن حکومت آرمانی جهانی.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده اندیشی، هرمنوتیک، حقیقت، فلسفه
  • عین الله کشاورز * صفحات 55-74
    تصاویر آینده، نمایانگر نوعی آگاهی جمعی از انتظارات، بیم ها و امیدها در نظر گرفته شده اند. تصویرهای آینده به شکل گیری اقدام هایی کمک کرده اند. بنیادی ترین پرسش های آینده در زمینه تصویرهای آینده، علل پیدایش و پیامدهای آن هاست. فهم تصاویر متفاوت از آینده، منجر به رفتار و واکنش های متفاوتی در زمان حال می شود. هر عملی که مرتکب می شویم در مرحله ای به تصویری که از آینده خلق شده مربوط است. تصویرپردازی آینده در دین اسلام در دو سطح فردی و اجتماعی قابل بررسی است، بر همین اساس اگر دین سرشت و جوهره ای آینده نگرانه داشته باشد، انسان دین دار و دارای تربیت دینی نیز باید یک انسان آینده نگر باشد. درنهایت، اجتماع نیز در این جهت حرکت خواهد کرد. در ابعاد فردی، موضوع انسان کامل مورد بررسی قرارگرفته و در ابعاد اجتماعی، جامعه عدل تبیین شده است. شناسایی این عوامل اهمیت تصویرپردازی از آینده در اسلام را مشخص می کند و جایگاه آینده نگری الهی که منجر به تصویرپردازی بصیرت بخش می شود را روشن می سازد. در قرآن کریم و روایات ائمه (ع) نکات برجسته ای در مورد آینده و خصوصیات آن آمده است. در این میان دو مفهوم زمان و عدم قطعیت و نگاه و عمل آموزه های دین در خصوص تصویرپردازی می تواند در تدوین مفروضات و الگوسازی و مدل سازی نظری این حوزه مورد توجه قرار گیرد. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که مولفه های فردی و اجتماعی تصویرپردازی از دیدگاه اسلام کدم اند و چه نقشی در تدوین و تحقق چشم انداز بیست ساله توسعه کشور دارند؟!
    کلیدواژگان: تصویرپردازی، آینده پژوهی، چشم انداز ملی
  • حامد طالبیان *، محمد مهدی مولایی، فریما قراری صفحات 75-104
    تحلیل ساختاری نخستین گام در آینده نگاری راهبردی است. در این گام متغیرهای کلیدی شناسایی و سپس اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرها بر یکدیگر محاسبه می شوند. در روش سنتی میک مک، شدت روابط میان متغیرها با استفاده از اعداد قطعی محاسبه می شود، اما این روش امکان در نظر گرفتن عدم قعطیت های هنگام گردآوری داده و نیز امکان استفاده از متغیرهای زبانی به هنگام ارائه خروجی را ندارد. برای پاسخ به مشکلات فوق، تحلیل میک مک فازی یا تحلیل فازی زبان شناختی طراحی شده است. هدف از میک مک فازی آن است که امکان استفاده از متغیرهای زبانی در مرحله گردآوری داده ها و ارائه یافته ها فراهم شود. به دلیل آنکه میک مک فازی ابزاری پیشرفته تر برای انجام تحلیل ساختاری در آینده نگاری راهبردی محسوب می شود، در این مقاله پس از معرفی مختصر روش تحلیل اثرات متقابل با رویکرد میک مک و توصیف نحوه انجام محاسبات فازی در روش میک مک فازی، به این پرسش پاسخ می دهیم که این روش از چه نقاط قوتی در مقایسه با میک مک سنتی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، تحلیل فازی، تحلیل ساختاری فازی، میک مک فازی، تحلیل اثرات متقابل
  • محمدحسن ملکی، مهدی نصراللهی* صفحات 105-124
    یکی از مسائل نوظهور در حوزه تصمیم گیری، نحوه ورود نگرانی های اخلاقی به درون مدل هاست. پژوهش های انجام شده در این زمینه فاقد انسجام بوده و جهت گیری های اساسی ارزشی و اخلاقی علم تصمیم را به صورت شفاف روشن نمی کنند. مکاتب و نظریات اخلاقی منبع مناسبی برای ارائه یک طبقه بندی جامع از رویکردهای اخلاقی حاکم در این رشته هستند. با توجه به خلا موجود در این زمینه، تحقیق حاضر قصد دارد تا جریان های اخلاقی تاثیرگذار روی تصمیم گیری سازمانی را شناسایی کند.تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از حیث جمع آوری داده ها، توصیفی است. ابزار مورد استفاده برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز رویکرد تحلیل تم است. بدین منظور در مرحله اول مقالات چهار نشریه معتبر علم تصمیم به عنوان جامعه مورد توجه قرار گرفت. در مرحله بعد با استفاده از روش نمونه گیری نظری، 68 مقاله برای استخراج تم های مرتبط با اخلاقیات انتخاب شدند.پس از تحلیل تم مقالات، چهار تم اصلی شناسایی شدند. این تم ها عبارت اند از: نحوه ورود اخلاقیات به درون مدل ها، اراده انسانی، ماهیت انسان ها و زیربنای اخلاقی. با توجه به این تم ها، طبقه بندی جامعی از جریان های اخلاقی تصمیم گیری ارائه شد. این جریان های اخلاقی عبارت اند از: کلاسیک، واقع گرایی انتقادی، تفسیری، هنجاری، پسا-ساختارگرا و پراگماتیسم.یافته های این پژوهش در شناخت ارزش های اخلاقی مطرح در مسائل مبتلابه سازمان ها، نحوه ورود این ارزش ها به مدل ها و شیوه ترکیب مدل ها تاثیرگذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: اخلاق، رویکردهای اخلاقی، علم تصمیم، تحلیل تم
  • احمدرضا قاسمی*، مرتضی خاوری، فاطمه نیک نژاد صفحات 125-144
    اقتصاد دانش محور به دلیل ایجاد تحول سریع، زودبازده بودن سرمایه گذاری ها و تاثیرات شگرف بر رشد یکی از موضوع های جذاب اقتصادی در دو دهه اخیر محسوب می شود. از این رو اقتصاد دانش محور ازجمله عوامل کلیدی در توسعه کشور ها و صنایع محسوب می شود. توسعه متوازن و زیر بخش های آن، ازجمله عوامل متضمن توسعه پایدار محسوب می شود. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر زیرساخت های اقتصاد دانش محور بر رقابت پذیری ملی پرداخته است. بدین منظور داده های ثانویه مستخرج از شاخص رقابت پذیری جهانی و شاخص اقتصاد دانش محور مورد ارزیابی قرارگرفته اند. برای تشکیل مجموعه داده ها آزمودنی، گزارش های سالانه مجمع جهانی اقتصاد و بانک جهانی در کشور های مورد مطالعه بررسی شدند. نمونه آماری مشتمل بر شاخص های GCI و مولفه های KEI در کشور هایی بود که در گزارش سالانه 2012 دو نهاد مورد ارزیابی قرارگرفته اند. یافته های حاصل از تکنیک معادلات ساختاریافته خطی با با نرم افزار LISREL از تاثیر معنی دار شاخص های اقتصاد دانش محور بر رقابت پذیری نشان دارد. استفاده از داده های تک مقطعی از جمله محدودیت های پژوهش محسوب می شود
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، اقتصاد دانش محور، معادلات ساختاریافته خطی
|
  • Mina Babaei * Pages 1-25
    Nowadays that science and technology is increasingly dominating every aspect of life and the convergence and synergy of different sciences is further accelerating this trend, hence, establishment of observatory centers of science and technology is widely spreading. This kind of observation, widely known as scouting and environmental scanning, consists of the systematic study and analysis of new (emerging) sciences and technologies which can have the highest effect on the policies and trends of an institution, organization or country. In this respect, observation of science and technology is similar to a radar showing the new, unexpected events of the world in a systematic and functional manner.
    In the present article, reviewing the literature and theoretical foundations of futuring, the status quo of this discipline in Iran and a few selected countries of the world have been thoroughly examined in a documentary/comparative manner. Regarding Iran, the activities of relevant organizations have been collected by a self-expression method, while the data of other countries is gathered through literature review and comparative studies. Reviewing the status quo of Futures Studies in IRAN and a few selected other countries, the challenges of the Iranian futures studies have been examined and some recommendations have been suggested.
    Keywords: Futuring, Futures Studies, Science, Technology
  • Abbas Soleimani * Pages 27-54
    Thesubject of research is three axes of futures studies (time dimensions, bases and elements). The starting point is to review hermeneutically the history of West philosophy regarding the three phases of truth: Plato, Kant and Nietzsche truth. These three types of truth are forming a spectrum with two absolute extremes and intermediate area. Futures studies is also consist of three future types (objective, middle and subjective) and three future approaches (theoretical, theoretical-practical and practical), forming a 3*3 matrix with 15 future studies areas, called together futures thinking. The purpose is the epistemology of futures studies areas. Explaining the interrelationship of futures thinking with management and leadership, the position of futures thinking in organizational and political structures is determined. Two functions of futures thinking (missing link of management and leadership) are converging and paralleling. The position of futures thinking in organizational and political structures is beyond of management and administration, judiciary and legislation and inferior of leadership. Finally, the development line of planning, futures studies and post futures studies is specified to distinguish future of futures studies and post futures studies. Planning, futures studies and post futures studies are, respectively, managerial and political, social and sociological, and governmental and political in nature. Final goal of futures studies, future of futures studies (connective link of futures studies and post futures studies) and post futures studies are establishment of an ideal society, globalization of the ideal society and establishment of global ideal government, respectively.
    Keywords: Futures Studies, Post Futures Studies, Organizational Structure, Political Structure, Leadership, Management
  • Eynolah Keshavarz * Pages 55-74
    Future images represent some kind of collective consciousness of expectations, fears, and hopes. Future images help to shape actions and the most fundamental future questions are related to future images, their formation and consequences. The perception of different images of future leads to different behaviors and reactions in present. Every action is associated with a future image. Future imagination in Islam can be reviewed in two levels: individual and societal. Based on this fact, if religion has future-oriented nature, a religious person would also have this nature and finally the society would move to this direction. Perfect human and justice society have been reviewed in individual and societal levels, respectively. The identification of these factors determine the importance of future imagination in Islam and the position of celestial foresight- leading to consciousness imagination- reveals significant points about future and its features in Quran and narrations of Imams. Concepts about time and uncertainty, and also looking and acting on the teachings of religion about imagination could be considered for assumptions formulation and modeling in this field. This article aims to answer the question that what are components of individual and social imagination from Islam perspective, and what is the role of these components in formulation and realization of twenty-year vision of country development.
    Keywords: Imagination, Futures Studies, National Vision
  • Hamed Talebiyan *, Mohammad Mahdi Mowlaee, Farima Gharari Pages 75-104
    Structural analysis is the first step in strategic foresight. In this step, the key variables are identified, then, the direct and indirect impacts among the variables are measured. In the traditional MICMAC for structural analysis, the intensity of relations between two variables is measured, using the crisp numbers. But this method is unable to consider uncertainty and ambiguity existing in the data-gathering step and using linguistic variables in finding- presentation step. To address these problems Fuzzy MICMAC analysis or linguistic fuzzy analysis is designed. The goal of fuzzy MICMAC is to make possible use of linguistic string (qualitative variables) in data-gathering step and presenting findings. As it is considered an advanced and complimentary tool for structural analysis in strategic foresight, in this article, after a brief introduction of cross impact analysis with MICMAC method as well as the description of how fuzzy measurement implements, we answer what are the strengths of this method, comparing with the traditional MICMAC.
    Keywords: Strategic Foresight, Fuzzy Analysis, Fuzzy Structural Analysis, Fuzzy MICMAC, Cross Impact Analysis
  • Mohammad Hasan Maleki, Mahdi Nasrollahi * Pages 105-124
    One of the emerging issues in science decision is that how ethical concerns enter into models. Studies in this area are inconsistent and don’t show Fundamental ethical orientations in decision science. Ethical theories are a suitable source for categorizing ethical approaches of OR. Due to the gaps in this area, the present study aims to identify the influencing ethical currents of field on organizational decision making.
    In terms of target, the present study is applied and in terms of data collection, is a descriptive research. Themes analysis was used for analyzing data. For this purpose, in the first articles of four journals in OR was considered. Then, using theoretical sampling, 68 articles were selected for extraction of themes related to ethics.
    After analyzing the themes, four main themes were identified. These themes are: entry way of ethics into models, human will, human nature and ethical foundation. According to these themes, a comprehensive classification of ethical streams of OR was presented. The ethical currents are: classic, critical realism, interpretative, normative, post-structuralism, pragmatism.
    The results will be impressive in recognition of ethical values on organizational problems, entry method of values into models and combination way of models.
    Keywords: Ethics, Ethical Approaches, Operations Research, Themes Analysis
  • Ahmadreza Ghasemi *, Morteza Khavari, Fateme Niknejad Pages 125-144
    Because of the rapid development, the early returns on investment and significant impact on the economic growth, knowledge-based economy is a fascinating topic at the past two decades, so knowledge-based economy is a key factor for develop of countries and industries, Hence, the balanced development of its sub-factors for sustainable development, is ensured. This study examines the effects of infrastructure of knowledge-based economy on national competitiveness. For this purpose, secondary data extracted from the global competitiveness index and knowledge-based economy index were assessed. To form a set of data subjects, World Economic Forum and World Bank’s annual report in the countries of the study were examined. The sample consisted of GCI and component indicators KEI in countries that have been assessed in the Annual Report 2012. The findings represent the impact test components of knowledge-based economy on the competitiveness of countries by using the LISREL8.8 software and panel data models indicate a significant relationship between competitiveness and knowledge-based economy.
    Keywords: competitive, knowledge-based economy, Structural Equation Modeling, GCR, .KEI