فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 82 (بهار 1396)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 82 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/29
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بهزاد رضوی فرد*، محمد فرجی صفحه 5
    در ابتدای سده بیست ویکم، یکی از جستارهای برجسته عدالت کیفری بین المللی، جرم انگاری جرایم بین المللی در نظام عدالت کیفری ملی به منظور تمهید پیگرد ملی این جرایم است. با از سرگذراندن رفتارهای ددمنشانه غیرقابل تصور سده گذشته، پاسداری از صلح و امنیت و آرامش بین المللی یکی از آرمان های ارزشمند انسانی انگاشته می شود. برای دستیابی به چنین هدفی تاکنون اقدامات گوناگونی از جمله پایه گذاری دادگاه های ویژه و دیوان کیفری بین المللی به منظور پیگرد و مجازات جرایم بین المللی و پایان بخشیدن به مصونیت آنها، به انجام رسیده است. در این راستا، به سبب پاسداشت حق حاکمیت کشورها، همواره رسیدگی به چنین جرایمی به دست خود کشورها در اولویت قرار داشته و از این رو کشورها باید خود را برای پیگرد این جرایم آماده سازند. به این ترتیب، جرم انگاری جرایم بین المللی در حقوق کیفری داخلی ابزار بایسته برای آمادگی جهت رسیدگی به آن جرایم است. این بایستگی ناشی از عوامل گوناگونی بوده که به نظر می رسد برآورده کردن عدالت کیفری بین المللی از جمله مهم ترین آنهاست که به موجب آن، این بایستگی در حقوق کیفری ملی توجیه می شود. وانگهی، بدین منظور، الگوهای گوناگونی وجود دارد که در میان آنها مناسب ترین الگو، نگارش و برنهادن مقررات مستقل در حقوق کیفری داخلی است، زیرا بدین سان، جرایم و کیفرها پیرو اصل قانونی بودن به روشنی و بدون ابهام تعریف می گردند.
    کلیدواژگان: بایستگی جرم انگاری، جرائم بین المللی، الگوهای جرم انگاری
  • معصومه فدایی جویباری*، جواد تقی زاده، مرتضی نجابت خواه صفحه 29
    واژه قانون در دانش حقوقی تداعی کننده مفاهیم متعددی است. واژه قوانین در اصل 138 قانون اساسی پنج بار به کار رفته است که به نظر می رسد در یک معنا استعمال نشده است. تبیین معانی واژه قوانین در اصل مذکور می تواند در راستای تامین اصل حاکمیت قانون، راهبرد مناسبی را در زمینه مقررات گذاری دولتی و نظارت بر آنها ترسیم کند. پژوهش حاضر حاکی از آن است که واژه قوانین در عبارات «آیین نامه اجرایی قوانین» و «تامین اجرای قوانین» و در ذیل اصل 138 قانون اساسی به معنای قوانین عادی است؛ حال آنکه در عبارات «روح قوانین» و «محدوده قوانین» واژه قوانین به معنای قوانین اساسی و عادی است.
    کلیدواژگان: قوانین، قانون اساسی، قانون عادی، اصل 138 قانون اساسی
  • حسین میر محمد صادقی*، افشین آذری متین صفحه 49
    به کارگیری فناوری اطلاعات در بانک باعث پدیدآمدن خدمات نوینی شده است، این خدمات که با بهره گیری از تجهیزات کامپیوتری ارائه شده است، ارزش های جدیدی را خلق و ایجاد کرده است، این ارزش ها عموما فنی و تخصصی است، نقض این ارزش ها که علیه داده ها و سامانه های بانکی است، در قوانین جرایم کامپیوتری و تجارت الکترونیک پیش بینی شده است، و چون برای بستر بانکداری نوین (الکترونیک و مجازی) جرم انگاری مستقلی صورت نگرفته است، لازم است اجزاء و تجهیزات فنی شبکه بانکداری نوین با مفاهیم قوانین جزایی حوزه کامپیوتر تطبیق داده شود. بدین ترتیب امکان شناسایی رفتارهای مادی نقض ارزش های فنی در بانکداری نوین فراهم خواهد شد. یکی از این ابزارها شیوه تصدیق هویت رایانه ای از نظر حقوقی امضای الکترونیکی است که بدنه اصلی جرایم حوزه بانکداری نوین را به خود اختصاص داده است، براین اساس، مقاله حاضر قصد دارد ابتداء کارکرد امضای الکترونیکی را در درگاه های بانکی مثل خودپرداز شناسایی نماید، سپس در پرتو شناسایی کارکرد امضای موصوف؛ راهبردهای افتراقی متمایزکننده حقوق کیفری ماهوی سایبری نسبت به جرایم بانکداری نوین قابل تشخیص خواهد بود، به علاوه، از این رهگذر خلاهای قانونی و رفتارهای خاص جرم انگاری شده در بانکداری نوین از سایر جرایم سایبری تفکیک خواهد شد، بدین ترتیب کیفرها نیز شناسایی شده و امکان ارائه پیشنهاداتی برای تعیین نظام کیفری حاکم بر جرایم علیه امضای الکترونیکی در بانکداری نوین فراهم خواهد شد، به نظر می رسد استفاده از رویکرد ارفاقی پیامدگرا نسبت به سایر نظام های تعیین مجازات از کارایی بیشتری برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: راهبرد کیفری، امضای الکترونیکی، دسترسی غیرمجاز، گذرواژه، کارت بانکی، امضای دیجیتال
  • محمد جلالی*، مهدی مهدوی زاهد صفحه 79
    سیطره روابط موضوع حقوق خصوصی موجب غلبه فهم ناشی از این نگرش به نهاد خانواده شده است. چنانکه موضوعات حقوق خانواده نیز در سطح هنجارشناسی حقوقی و اکتفا به محورهایی چون مهریه، نفقه، اجرت المثل، طلاق، حضانت فرزندان و... باقی مانده است. اما در اثر تحولات ساختاری و کارکردی خانواده، این نهاد، موضوع تاملات و بازاندیشی های مداوم و مستمر قرار گرفته است، به گونه ای که امروزه شاهد تاثیر و تاثر نهاد خانواده و نهاد نهادها، یعنی «دولت» هستیم. بر این اساس می توان از درهم تنیدگی مرزهای حقوق عمومی و حقوق خصوصی و ظهور مطالعات میان حقوقی (Cross-Legal Studies)سخن گفت. بر این اساس، این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش اصلی است که نسبت بین تحولات خانواده و شکل گیری نظریه دولت قانونمند در ایران معاصر چیست؟ فرضیه اصلی نگارندگان این است که اگر خانواده را بر مبنای کارکردهای آن تعریف کنیم، به طورکلی سه کارکرد زیستی (تامین نیازهای جنسی و تولید نسل)، حمایتی (اقتصادی و عاطفی) و تربیتی برای خانواده وجود دارد که هریک در طبقه متوسط شهری به مثابه موتور محرکه جنبش های اجتماعی، دچار تغییر و تحول شده است. از این رو، از برهم کنش تحولات پویا، مستمر و اثرگذار و اثرپذیر خانواده با نظم و نظام حقوقی کنشگر و فعال، پیوندی معنادار بین تحولات نهاد خانواده و نظریه دولت قانونمند در ایران معاصر شکل گرفته است. زیرا در این نگرش، دولت پدیده ای مصنوع و برساخته است که متاثر از مبانی فکری و نظام عقیدتی صانع و سازنده آن، مردم شکل گرفته است. از این رو با تحول گفتمان در نظام فکری قدرت موسس، ساختار و صلاحیت و به تبع آن نظریه دولت، به منزله پدیده ای مصنوع و برساخته، تغییر خواهد کرد.
    کلیدواژگان: تحولات خانواده، جامعه شناسی خانواده، جامعه شناسی حقوق عمومی، نظریه دولت، دولت قانونمند
  • سیدمحمود میرخلیلی*، تقی یعقوبی صفحه 99
    در اینکه مجازات حبس درخصوص برخی جرائم مهم مفید و ضروری بوده و وجهه شرعی نیز دارد تردیدی نیست، اما معایب کثیر زندان و همچنین عدم تامین هدف اصلاحی از آن، دست اندرکاران نظام عدالت کیفری را بر آن داشته است تا استفاده از این مجازات را تا حد امکان محدود نمایند. این تحقیق بر آن بوده است تا نقش عوامل قضایی را که در کنار عوامل تقنینی و اجرایی موجب افزایش جمعیت کیفری زندان هاست بررسی و راهکارهایی ارائه کند. مجازات گرایی و حبس گرایی آحاد جامعه، پیشینه خانوادگی و تربیتی قاضی، سوابق بزه دیدگی قاضی یا نزدیکان وی، فقدان آموزش های جرم شناختی، نبود سازوکارهای اجرایی برخی جایگزین های حبس و بی اعتقادی مقامات قضایی به موثربودن جایگزین های حبس در کنار موارد دیگر از عوامل قضایی افزایش جمعیت کیفری زندان ها در این مقاله مورد تحلیل قرار گرفته اند. سیاست جنایی در مفهوم موسع آن در کشور ما در ابعاد تقنینی، اجرایی و قضایی اشکالات اساسی دارد. در بعد قضایی معیارهای تعیین کیفر به نحو مطلوب به قضات آموزش داده نشده و تبیین نگردیده است. ارائه آموزش های جرم شناختی به قضات جهت تغییر نگرش آنان به مجرم و مجازات، ضرورتی انکارناپذیر دارد.
    کلیدواژگان: جمعیت کیفری، عوامل جامعه شناختی، عوامل خاص قضایی، حبس گرایی، آموزش های جرم شناختی
  • پیمان نمامیان*، غفور خویینی صفحه 129
    دسترسی به فناوری های نوین تروریست ها را قادر ساخته است در تمام مناطق دنیا به اقدامات تروریستی بپردازند، در حالی که در گذشته به هیچ وجه چنین امکانی نداشتند. در عصر کنونی تروریست ها می توانند به سهولت با سازمان هایی شبیه خود در هر نقطه از دنیا مرتبط شوند. از طرف دیگر، احتمال بالقوه دسترسی این گروه ها به سلاح های کشتار جمعی موجب افزایش توانایی تخریب و تاثیرگذاری آنها به میزان زیاد می شود. از این رو، تعقیب و رسیدگی قضایی در نظام بین المللی به اقدامات ارتکابی ضرورتی انکارناپذیر است. به علاوه، تاسیس دیوانی بین المللی برای رسیدگی به موضوعات کیفری عدم گسترش و خلع سلاح هسته ای در قبال جرایم مرتبط قابل ملاحظه است. بر این اساس، طی نشست امنیت هسته ای آوریل 2010، طرح تاسیس دیوان کیفری بین المللی هسته ای پیشنهاد شد. هر چند ساختار نظام حقوق بین المللی هسته ای فاقد هرگونه اسنادی جامع در زمینه امنیت هسته ای، جرم انگاری اقدامات مجرمانه هسته ای و تعقیب کیفری مرتکبان آنها و حمل ونقل و تجارت غیرقانونی هسته ای است. از این رو، تاسیس دیوان مزبور این امکان را فراهم می کند تا ضمن ایجاد و توسعه نظام جامع عدم گسترش هسته ای، موجبات رفع نواقص امنیتی در چارچوب حقوق بین المللی هسته ای به ویژه سهولت تعقیب و رسیدگی قضایی به جرایم تروریستی هسته ای را فراهم کند.
    کلیدواژگان: جرایم تروریستی هسته ای، عدم گسترش، خلع سلاح هسته ای، دیوان دادگستری بین المللی، دیوان کیفری بین المللی، دیوان کیفری بین المللی هسته ای
  • سید شهاب الدین موسوی زاده مرکیه*، حسن گروسی صفحه 161
    از آنجایی که نظام حقوقی ایران متاثر از نظام حقوقی فرانسه تا حدی متکی به نص قانون بوده و قاضی در وهله نخست خود را متعهد به تبعیت از نص الفاظ و عبارات قانونی می داند، ابهام در اصطلاحات مرتبط با نظارت قضایی چالشی جدی فراروی هیئت عمومی دیوان که رکن این مرجع قضایی جهت نظارت بر مقررات دولتی است، قرار می دهد. پرسش اصلی آن است که معنای عبارات ماده 12 قانون دیوان و ملاک تفکیک آنان از هم چیست؟ فرضیه آن است که این عبارات مصادیقی از مغایرت با قانون می باشند و ملاک تفکیک، تعریف قانونی و یا تفسیر موجه است. یافته های تحقیق با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش تحلیلی نشان می دهد اصطلاح مغایرت با قانون مفهومی کلی است که سایر عبارات مذکور در ماده 12، درواقع پرتوی از آن به شمار می آیند. پس شایسته بود قانون گذار با درج عبارتی مانند از قبیل پس از اصطلاح مغایرت با قانون، مانع ابهام شود. دیگر آنکه اگر دیوان عدالت اداری درصدد تحقق هدف احقاق حقوق مردم مندرج در اصل 173 قانون اساسی باشد، عبارت مغایرت با قانون محمل مناسبی برای نظارت بر مقررات دولتی از حیث عدم مغایرت با عهدنامه های بین المللی که طبق ماده 9 قانون مدنی در حکم قانون اند، فراهم می آورد. چنین ظرفیتی به ویژه از جهت توسل به معاهدات حقوق بشری از اهمیت خاصی برخوردار است. این دو مورد می تواند موجب تحول نظام بازنگری قضایی اعمال اداری در ایران به مانند حقوق اداری انگلستان و فرانسه شود. برای رسیدن به این اهداف می توان با استفاده از اصلاح قانون و ارائه تعاریف قانونی از عبارات ماده 12 و نیز تفسیر مجلس شورای اسلامی یا تفسیر موجه هیئت عمومی از همه ظرفیت های موجود این قانون بهره برد.
    کلیدواژگان: نظارت قضایی، حاکمیت قانون، مغایرت با قانون، حقوق اداری، مطالعه تطبیقی
  • محسن محبی*، سهیلا ابراهیمی لویه صفحه 181
    امروزه شاکله جامعه بین المللی، بیش از آنکه صرفا اجتماع دولت ها باشد، جامعه مشترکات بین المللی است. در چنین جامعه ای هم نهادها و رویه ها و ساختارهای بین المللی و هم مبنای تعهد و التزام دولت ها به اصول و قواعد حقوق بین الملل، طبعا بازتعریف می شود. اما مفهوم جامعه مشترکات بین المللی در لسان مکاتب حقوقی مختلف با برداشت ها و بازتاب های متفاوتی مواجه بوده است. در این میان، مکتب آمریکایی نیوهیون با نقد مفهوم قدرت ناب به عنوان هسته سخت حقوق بین الملل و نقش آن در ساختن هنجارها و اصول بنیادی حقوق و روابط بین الملل، بر منطق جدید قدرت تاکید می کند و حقوق را برآیند تضارب قدرت های جهانی در فرآیند رویه های دولت ها و بازیگران غیردولتی می داند و بدین سان جامعه مشترکات بین المللی را جایگزین مفهوم سنتی قدرت می سازد. گرچه این رویکرد، گامی به پیش است اما دقت در آموزه های این مکتب نشان می دهد که بن مایه آن همان راهبرد رئالیسم سیاسی است، منتهی با روایتی متفاوت از قدرت که درنهایت به صیانت از منافع ملی ابرقدرت ها ازجمله آمریکا منجر می شود. در این مقاله، به تبیین و تحلیل عناصر فکری مکتب نیوهیون و نقد آنها می پردازیم و نشان خواهیم داد که رویکرد این مکتب به قدرت چگونه درنهایت منجر به نابرابری در عرصه قاعده سازی بین المللی میان دولت ها گشته و با مقتضیات حقوق بین الملل ناسازگار است.
    کلیدواژگان: مکتب نیوهیون، فرایند تصمیمات رسمی، جامعه مشترکات بین المللی، رئالیسم (واقع گرایی) سیاسی، نظم عمومی بین المللی
  • رحیم نوبهار*، امیر عرفانی فر صفحه 207
    این مقاله به بازخوانی تفاوت های برشمرده شده میان حد و تعزیر در متون فقهی می پردازد. بر پایه یکی از قواعد بنیادین فقه جزایی، مجازات ها به حد و تعزیر تقسیم می شوند. این دو نوع مجازات علاوه بر موجب آنها یعنی جرائم، در ویژگی ها و احکام با یکدیگر متفاوتند. تکرار این تفاوت ها در کتاب های فقهی آنها را به یک امر مسلم تبدیل کرده و فاصله میان این دو نوع واکنش در برابر رفتار ضدهنجار را به گونه ای ناموجه و پرسش برانگیز افزایش داده است. بررسی ریشه های شکل گیری نظام افتراقی حد- تعزیر و شواهد دیگر چه بسا ما را به برداشت تازه ای از تفاوت های میان حد و تعزیر رهنمون سازد. تفاوت های برشمرده شده در متون فقهی و حقوقی، چیزی جز اصول کلی حاکم بر مطلق مجازات نیستند. با این حال، نوعی نگاه تعبدی به نصوص دینی به ویژه نسبت به واژه «حد» سبب شده است تا این احکام کلی به حد به معنای اصطلاحی آن اختصاص داده شود. در این مقاله این اصول عقلانی کم وبیش در نظام های عرفی هم پذیرفته شده و تخصیص آنها به حدود، اصطلاحی موجه به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: فقه کیفری، مجازات، حد، تعزیر
  • محمدرضا پاسبان*، مریم علیمحمدی صفحه 241
    نظریه تفکیک اعمال دولت به اعمال حاکمیت و اعمال تصدی، تاثیر قابل توجهی در نظام حقوقی ایران، به ویژه در حوزه حقوق اقتصادی و عرصه خصوصی سازی داشته است. هدف این پژوهش آن است که به روشی توصیفی- تحلیلی به بررسی ارتباط و برخی آثار نظریه تفکیک اعمال دولت بر مجموعه قوانین و مقررات ناظر بر خصوصی سازی به ویژه سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، قانون اجرای اصل 44 قانون اساسی و نیز قوانین برنامه های چهارم و پنجم توسعه اقتصادی بپردازد. طبق بررسی های انجام شده تحولات کارکردی و ساختاری و اصلاحات حقوقی- قانونی بخش های دولتی و غیردولتی در جهت تجدید ساختار اقتصادی و تعیین ضوابط و قلمرو فعالیت های این بخش ها در قالب خصوصی سازی تحت تاثیر نظریه مزبور صورت پذیرفته است. در همین راستا یافته های بررسی اجمالی آثار مستقیم و غیرمستقیم این نظریه و نحوه ابتنا و استناد قانون گذار به نظریه مورد بحث در فرایند خصوصی سازی (تعیین قلمرو امور و وظایف قابل واگذاری دولت به بخش خصوصی) نشان می دهد، این نظریه در عین ایجاد آثار و تغییرات اساسی و بنیادین قابل توجه در نقش ها و کارکردهای دولت در اقتصاد، در عمل نتوانسته است به اهداف سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی در جهت تحولات کارکردی بخش خصوصی و مبدل کردن آن به قطب اصلی و کنشگر متمرکز نظام اقتصادی جامه عمل بپوشاند.
    کلیدواژگان: اعمال حاکمیت، اعمال تصدی، قوانین و مقررات خصوصی سازی، بخش دولتی و خصوصی
  • عسکر جلالیان* صفحه 271
    قوه مقننه به عنوان یکی از قوای حاکم در کشور، متصدی سه کارکرد مهم یعنی قانون گذاری، تفسیر قوانین عادی و اعمال نظارت بر حسن اجرای قانون است. قوه مقننه در کنار همه دستاوردها و نقاط قوت، در انجام رسالت های خود، ضعف ها و کاستی هایی دارد. این پژوهش با طرح چیستی موانع پیش روی قوه مقننه و چرایی آنها، در پی یافتن پاسخ راستین و راه حل هایی به منظور توانمندسازی هر چه بیشتر این قوه است. در این راستا با به کارگیری روش گردآوری اطلاعات از طریق کتابخانه و روش توصیفی– تحلیلی، به پرسش های طرح شده پاسخ خواهیم داد. در ابتدا به مرور کلیاتی راجع به ماهیت، ساختار و کارکردهای قوه مقننه پرداخته می شود. سپس کاستی های مربوط به فنون قانون گذاری واکاوی می شود و در خاتمه ضعف در سازمان بندی و آیین نظارت بر نمایندگان و مجلس مورد بررسی قرار خواهد گرفت تا با واکاوی این مباحث، راهکارهای ارتقای کارآمدی مجلس شورای اسلامی احصا و ارائه گردد. مهم ترین نتیجه پژوهش حاضر این است که منشا کاستی و ضعف های قوه مقننه را می توان در عوامل داخلی (یعنی از درون مجلس و نمایندگان) و عوامل بیرونی، طبقه بندی کرد و به منظور ارتقا و توانمندسازی نظام قانون گذاری کشور، علاوه بر اصلاحات تکنیکی و جزئی، باید اصلاح فراگیر و هماهنگ ساختار سیاسی، حقوقی و فرهنگی و مدیریتی کشور نیز مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قوه مقننه، مجلس شورای اسلامی، قانون گذاری، آسیب شناسی، حقوق داخلی
  • محسن برهانی*، محمد امین رادمند صفحه 307
    مطابق با اصل چهارم قانون اساسی، قانون گذار در جمهوری اسلامی مکلف است بر مبنای فقه شیعی قانون گذاری نماید. معمولا بالا بودن نرخ اعدام در ایران به فقه استناد داده می شود. در حالی که مراجعه به فقه به روشنی نشان می دهد که در رابطه با موضوع واحد، نظرات مختلفی وجود دارد. قواعد مختلفی در فقه وجود دارد که بر احتیاط در مسئله دماء تاکید دارد و اقتضای احتیاط آن است که هرگاه در مورد یک حکم فقهی مرتبط با جان انسان ها، دو استنباط مختلف وجود داشت که یک نظر حکم به اعدام و نظر دیگر حکم به عدم اعدام می داد، باید مقنن نظری را برگزیند که حکم به عدم اعدام می دهد. این مقاله ضمن پذیرش فقه موجود و به حمل شایع در حوزه های علمیه و مبانی نظری و کلامی فقه رایج، در مقام بیان قواعد و دلایلی است که کثرت اعدام را جزو لوازم ذاتی فقه نمی داند و از درون فقه به دنبال کاهش مجازات اعدام در نظام حقوقی ایران است.
    کلیدواژگان: اعدام، تقلیل گرایی، مجازات سالب حیات، فقه، قواعد فرادستی، تقنین
  • امیرحسن نیازپور* صفحه 327
    جرم های علیه بازار سرمایه، ارزش ها، باید ها و نبایدهای نظام اقتصادی را نقض کرده و به چالش می کشند. به واسطه ارتکاب این رفتارهاست که رقابت عادلانه، اعتماد میان کنشگران بازار سرمایه و شفافیت در اطلاعات، دچار آسیب جدی می شوند. به همین جهت، از یکسو سیاست گذاران جنایی به جرم انگاری و کیفرگذاری و درواقع اتخاذ سیاست های کیفری در قبال آنها مبادرت می ورزند و از سوی دیگر، در راستای پیش بینی تدابیر پیشگیرانه ناظر به این جرم ها گام برمی دارند. سیاست ها و اقدام های پیشگیرانه که از ماهیت غیرقهرآمیز برخوردارند، اسباب کاهش یا از بین بردن عوامل جرم زا را امکان پذیر ساخته و بستری برای پیشگیری از وارد شدن شهروندان به ورطه بزهکاری فراهم می سازند. قانون گذار، در چارچوب «قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (1384)» برای کاهش شمار بزهکاری در بازار سرمایه، به سازمان بورس و اوراق بهادار در کنار واگذاری وظیفه شناسایی جرم ها و اعلام آنها به مراجع قضایی، ماموریت پیشگیری از این نوع بزهکاری ها را هم سپرده است. بدیهی است که این سازمان باید برای انجام این تکلیف مهم که می تواند در کاهش شمار بزهکاری اقتصادی و برقراری امنیت در بازار سرمایه نقش آفرین باشد، به سیاست گذاری و برنامه ریزی مبادرت ورزد. در این نوشتار، از تکالیف پیشگیرانه سازمان بورس و اوراق بهادار در زمینه علت شناسی جرم ها (1)، اتخاذ تدابیر پیشگیرانه ماهوی (2) و تدوین آیین پیشگیرانه (3) سخن به میان می آید تا به این واسطه چرایی واگذاری ماموریت پیشگیری از جرم های علیه بازار سرمایه به نهاد مذکور و قلمرو این تکالیف شناسایی شود.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، جرم اقتصادی، پیشگیری از جرم، سازمان بورس و اوراق بهادار، سیاست جنایی
  • حمید بهره مند* صفحه 357
    با مطالعات صورت گرفته در علم کیفرشناسی مشخص شده، مجازات حبس دارای آثار سوئی است که مرتکب جرم، خانواده او و در کل جامعه را متضرر می سازد و منافع آن کمتر از هزینه های آن است. از این رو، امروزه سیاست حبس زدایی به عنوان یکی از مصادیق کیفرزدایی مورد توجه سیاست گذاران عمومی بوده است. بررسی این سیاست در نظام قانون گذاری ایران در سطوح مختلف (اعم از اسناد بالادستی و قوانین عادی) و سیر تحولات صورت گرفته در این خصوص و قوانینی که همسو با این سیاست یا مغایر با آن به تصویب رسیده اند و پاسخ به این پرسش که قوانین موجود تا چه اندازه در راستای حبس زدایی بوده اند، موضوع این مقاله است. نگارنده با بررسی اسناد مذکور به این نتیجه رسیده که سیاست حبس زدایی که مورد تاکید اسناد بالادستی بوده، در لایه قانون گذاری به طور کامل پیاده نشده است و با اینکه خصوصا در قانون مجازات اسلامی، نهادهایی برای اجرایی شدن این سیاست پیش بینی شده است، برخی از مقررات یا مانع اجرای موفقیت آمیز این سیاست یا کاملا مغایر آن بوده اند. در پایان مقاله، پس از شناسایی خلاها و ایرادات قانونی، پیشنهادهایی جهت رفع آنها پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: حبس زدایی، قانون مجازات اسلامی 1392، سیاست های کلی نظام، جایگزین های حبس، تعویق صدور حکم، تعلیق اجرای مجازات، نظارت الکترونیکی، آزادی مشروط، نظام نیمه آزادی
|
  • Page 5
    In the early decades of the 21th century, one of the important issue of international criminal justice is importing the international crimes into national justice system in order to make possible the national prosecution of international crimes. In fact, by experiencing unimaginable atrocity during the past century, protecting the peace, security and well-being of the world is a very valuable humanitarian goal. To achieve this goal, different measures have been taken like establishing ad hoc or permanent courts to put an end to impunity, to prosecute the international crimes and to punish the perpetrators of these crimes, but regarding the sovereignty right, the case is always that priority is given to each country to prosecute the international crime. Therefore, in the first level, countries themselves should prosecute these crimes. In this way, criminalizing international crimes in the internal criminal law is a necessary instrument for prosecuting such crimes in the national criminal law. Sometimes, this necessity is driven from a treaty or even international customary law, but it seems that the international criminal justice is the most important basis upon which importing the international crimes into national criminal law is justified. There are different models among which ratifying autonomous national criminal law provision is preferable, due to the fact that application of this model provides the clear definition of crimes and their punishments.
    Keywords: necessity of criminalizing international crimes, models of criminalizing international crimes
  • Masoumeh Fadaee Joybari* Page 29
    The word "law" in legal texts reminds us several concepts. This word is used five times in the principle 138 of the Constitution without having the same meaning. Determining the meanings of this word in the principle 138 can contribute to formulate an appropriate strategy for providing the rule of law in the field of government regulations and review them. This article argues that the word "law" in terms such as "the executive regulations of principle laws" and "providing of execution of laws" and the last sentence of the principle 138 of Constitution means ordinary laws, but this word in terms "spirit of law" and "within the laws" means both the constitutional and ordinary laws.
    Keywords: laws, Constitution, ordinary laws, principle 138 of the Constitution
  • Hosein Mirmohamadsadeghi*, Afshin Azarimatin Page 49
    The use of information technology in the banks has caused the emergence of new services. Those services delivered by the use of computer equipment have created some new values. These values are generally technical and professional. The violation of these values that is against the banking data and systems, has been anticipated in computer crimes and e-commerce laws. Since there is no independent criminalization in the banking platform (electronic and virtual), it is necessary to adapt the modern banking network components and technical equipment to criminal law concepts of computer field. Thus, it is necessary to identify material behavior for violation of technical values in modern banking. One of these tools is the computer authentication method or from legally aspect is the electronic signature that allocated the main body of modern banking crimes to itself. Accordingly, this article intends to identify the function of electronic signature in bank portals such as ATM. Then, in the light of identifiying described signature function,the cyber substantive of differential distinctive strategies of criminal law could be recognized. In addition, by this way, the legal gaps and specific criminalized behaviors in the field of modern banking will be separated from other cybercrimes; therefore, punishments will be identified and some suggestions for formulating a penal system of the crime against electronic signature in modern banking will be provided. It seems that the use of a consequentialist lenient approach is more efficient than other sentencing systems.
    Keywords: criminal strategy, electronic signature, unauthorized access, password, bankcard, digital signature
  • Mohammad Jalali* Page 79
    Purpose
    In this article, we investigate the evolutionary impact of family in the formation of theories on the modern state. A changing institution can affect other social institutions. "family" institution can affect law, and the main question addressed by this article is this problem. This article seeks to answer this question: what significant relationship is there between changes in "family" institution and the rule of law in Iran? Is the evolution of family effective in transition to the rule of law?
    Design/Methodology/Approach: By examining changes undergone by family structures and their impact on the infrastructure of the state, we discuss the rule of law in contemporary Iran.
    Findings: The findings of this study imply that the evolution of "family" institution discourses leads to the formation of "individuality" and value pluralism, and deepens the "democratic culture" and "social democracy" among Iranians, because the authors believe that "democracy" is not static, but is an ongoing process. State and "family" institution have dynamic interaction with each other.
    Originality/Value: This article is one of the first attempts to understand the role of "family" change in the rule of law in contemporary Iran, because it examines how the three steps of understanding, creating and delivering values provocated by changing social trends are to be entrenched in citizens’ mindset. These changes have affected family in contemporary Iran.
    Keywords: rule of law, family evolution, public law sociology, theory of the state, family sociology
  • Seyyed Mahmoud Mirkhalili*, Taghi Yaguobi Page 99
    Imprisonment is one the most common punishment in Iranian criminal policy, but it has numerous defects. It doesn’t realize training aims, so legislature and judicial authorities have to limit the use of this punishment as much as possible. The aim of this article is to review the effects of judicial factors including legislative and executive ones that cause increase in the size of criminal population in prisons and to present approaches to tackle this problem. Tendency to punishment and imprisonment in all members of society like individuals and families has made judges interested in imprisonment as the best way for crime prevention. This article analyzes the lack of ingrained measures for imprisonment and qualified judges to make use of them, the absence of criminological trainings and executive requirements of prison substitution and unwillingness of judicial authorities to accept the effectiveness of substitutes for imprisonment and etc. Iranian criminal policy faces fundamental difficulties in its judicial, legislative and executive aspects. In judicial sphere, the criteria of penalty definition have not been explained in an appropriate manner for judges. Providing criminological trainings for judges to change their attitude is the most necessary approach to prevent a surge in the prison population.
    Keywords: prison population, judicial factors, imprisonment, criminological trainings, incarceration, decarceration
  • Ghafur Khoeini Page 129
    The need for a new international court to attend the issues of nuclear weapons nonproliferation and disarmament has been proven by the occurrence of several international incidents. In April 2010 Nuclear Security Summit, establishing an international nuclear criminal court as a fundamental step in promoting nuclear security and countering nuclear terrorist acts was proposed. Recently, the International Nuclear Nonproliferation and Disarmament Commission for establishing a new international court called for assessing international contribution in nuclear nonproliferation and disarmament. The structure of International Law System lacks any comprehensive documents in terms of nuclear security, nuclear criminology, criminal prosecution and illegal nuclear trade and traffic. Therefore, establishing an International Nuclear Criminal Court could both revise and promote the nuclear nonproliferation system and provide opportunities to resolve the security flaws in international nuclear law.
    Keywords: nuclear terrorism, nonproliferation, nuclear disarmament, International Court of Justice, International Criminal Court, International Nuclear Criminal Court
  • Seyyed Shahaboddin Mousavizadeh Markeah*, Hassan Garousi Page 161
    Since the Iranian legal system is under the influence of the French legal system and partly relies on the letter of the law, the judge, in the first place, is committed to comply with the letter of the law. The ambiguity of terms related to judicial review poses serious challenges for the General Board of the Court of Juctice. The question is: What is the meaning of the terms stipulated in the article 12 and what is the criterion for distinguishing them from each other? It has been hypothesized that the discovery of instances of unlawfulness or "contrary to law" and establishing a criterion for distinguishing the terms stipulated in laws reside in legal definition or justified interpretation. The articleˊs findings obtained by using library resources and analytical methods, show that the phrase "contrary to law" has a general sense and the other terms mentioned in article 12 are, in fact, the instances of it. Therefore, such legislation should contain the term "violation of the law" to prevent confusion. Second, if the court is seeking to achieve the objective rights of the people enshrined in the article 173 of the Constitution, "violation of the law" leads to the control of state regulations as to their compatibility with the international treaties in the framework of the Article 9 of the Civil Code. This special capacity for resorting to human rights treaties is an important issue. The reform in the framework of the judicial review of administrative act could be made on the basis of administrative law as existed in England and France. To achieve these objectives the law can be modified by providing legal definitions of terms stipulated in the interpretation of Article 12 and also an interpretation should be provided by the Parliament or a reasonable interpretation of the law by the General Board using all available capacities.
    Keywords: judicial review, rule of law, contrary to the law, administrative law, comparative study
  • Mohsen Mohebi*, Soheila Ebrahimi Loye Page 181
    Nowadays, the International Community of States is regarded as the cornerstone of international relations studies. In such a community, the nature of international entities and mechanisms and the foundations for the commitment of States to international law are defined from a different perspective. The notion of International Community of States has had various reflections in the standpoint of legal schools and theories. In this respect, the so-called American New Haven School has illustrated the concepts of power, international law and the International Community of States differently by defining law as the outcome of a process in which the superpowers confront each other. The New Haven School is mostly motivated by the political realism theory, but with a new fancy garment that eventually results in the protection of American national interest. In this article, the proposed concepts in the New Haven School are first described and analyzed, and subsequently they are criticized. It is also discussed in this article that the application of New Haven School in international relations brings injustice to the rule-making process among States in the International Community.
    Keywords: New Haven School, authoratative decision process, International Community of States, political realism, international public order
  • Rahim Nobahar*, Amir Erfanifar Page 207
    According to the basic rules of Islamic criminal law, punishments are classified in to "had" (prescribed punishment fixed in law) and ta’zir (discretionary punishment left to the decision of the judge). In traditional view, it is believed that in addition to the fact that these two types of punishments are stemming from two different types of crimes, the characteristics and precepts of these two kinds of punishments are very different. The recurrence of the differences between "had" and "ta’zir" in jurisprudential books through out the centuries has made these differences determined and fixed and increased problematically and unjustifiably the gap between "had" and "ta’zir". This article reviews this classification and differences between "had" and "ta’zir" as recognized in traditional jurisprudential view. According to the findings of the article, the historical analysis of the origins of these differences may lead us to a new understanding of these differences. The differences mentioned in the orthodox view are often related to the characteristics and rules of all kinds of punishments. A literal and limited approach to religious texts related to the issue and a particular understanding of the word "had" has yielded to the idea that these rules are specific to "had". According to this article, these rational principles have been recognized more or less in almost all rational criminal law systems and therefore, it is not justified to be considered as special characteristics and principles of "had".
    Keywords: had, tazir, Islamic jurisprudence, Islamic criminal law
  • Mohammadreza Pasban*, Maryam Alimohammadi Page 241
    The doctrine of separation of state governance action and outsourcing had a significant impact on the Iranian legal system, particularly in the areas of privatization and economic law. This study, by using a descriptive- analytical, method, tries to investigate the relationship between some set of rules and regulations on privatization deals, especially the Article 44 of IRI Constitution, the Implementation Act of Article 44 and Iran’s Fourth and Fifth Economic Development Plans. According to different investigations, structural and functional changes and legal reforms in public and non-governmental sectors for economic reconstruction, and determination of the terms and scope of related activities in these sectors, through privatization, were applied under the influence of these theories. A theoretical overview of various criteria employed in various rules for the purpose of the separation of governmental actions, the definition of these actions in the Iran’s Economic Development Plan, and the legislator’s emphasis on the theory in the process of determining and scoping transferable actions and duties to the private sector, show that this theory, besides its considerable fundamental effect on the roles and functions of government in economy, in practice, has failed to achieve the objectives of the Article 44 of IRI Constitution in order to make functional changes in the private sector and turning it into the main and centered hub of economical activities.
    Keywords: governance, outsourcing, privatization regulations, public, private sectors
  • Page 271
    The legislature is responsible for three important functions such as legislation, interpretation and enforcement of normal laws and supervision over the implementation of law as one of the dominant forces in the country. The legislature suffers from some weaknesses and shortcomings, although it has gained some achievements and enjoys a lot of strengths in performing its missions. This article tries to find the ways to empower this branch by removing all barriers facing the legislature. In this regard, we will respond to the raised questions by using information collection methods including library, descriptive and analytical research. First, the author discusses the nature, structure and functions of the legislature.Then, he examines the shortcomings of legislative techniques and the weaknesses existing in organizing and monitoring the procedures of the Parliament in order to improve operational the efficiency of the Islamic Consultative Assembly the Parliament of Islamic Republic of Iran. The sources of shortcomings and weaknesses of legislature can be classified into internal factors (i.e. within the Parliament) and external factors which constitute the most important conclusion of this study, in addition to some technical and minor amendments, the comprehensive coordination of political, legal, cultural and administrative structures should also be considered to promote and strengthen the legislative system of the country.
    Keywords: legislature, parliament, legislation, pathology, civil rights
  • Mohsen Borhani*, Mohammad Amin Page 307
    According to the Constitution, in Iran, the legislator is obliged to legislate based on Shiite jurisprudence. Referring to jurisprudence implies that there are diverse opinions on one single issue and the legislator faces the question that out of all these opinions which one should be chosen to comply with law. In response to the question, so far various opinions have been expressed and so many of them have been criticized. The answer to this question is the adherence of the legislator to high-level principles. The rules like "precaution in bloodshed", "the rule based on the limits of negligence", "life preservation", "non-aggression in bloodshed", "elimination of Hodood", "preferring amnesty instead of doing mistake in punishment", "preferring impunity" and "preferring the principles of ease and conciliation" are the cases has been mentioned in Shiite jurisprudence indicating the importance of the right to life in Islamic paradigm. On the other hand, there are some concepts supposing that by assembling some minor principles, we can attain general provisions of such concepts. We can mention Bagher Sadr′s theory elaborated in his book titled "Eghtesadona" and the psychological theory of "Gestalt". If we consider principles and rules in the way "Bagher Sadr" and "Gestalt" look on them, we will realize that all of them show the importance of life and right to living. Now, if we intend to answer the question regarding the abovementioned statements that what legal decisions should be transformed into law, we should say that in cases in which there is no consensus among the juridical comments, our decision must be based on the rejection of capital punishment.
    Keywords: execution, capital punishment, jurisprudence, rules, legislation
  • Page 327
    The crimes against capital market break economic values and norms. These crimes act against just competition and the transparency of information and undermine trust among capital market actors. Therefore, on the one hand, criminal policy makers envisage criminalization and penalization and on the other hand, they utilize prevention measures.The prevention policy aims at reducing and eradicating criminality factors.The legislator has identified preventive duties for securities and exchange organization in the framework of the Islamic Republic of Iran’s market securities act which ratified in 1384. These duties can effect economic crimes and establish security in capital market. In this article, the preventive duties of securities and exchange organization are studied.
    Keywords: capital market, prevention of crime, economic crimes, securities, exchange organization, criminal policy
  • Hamid Bahremand* Page 357
    Penological studies show that imprisonment has bad effects on the offender, his family and the society as a whole, and its benefits are less than its costs. Therefore, nowadays, public policy makers pay attention to the policy of reducing prison population as an example of depenalization. The study of this policy in Iranian legislative system at the different levels (ranging from high-level documents to ordinary laws), the review of changes in this regard, laws passed in compliance or in contrast with this policy and the answer to this question that how much existing laws are in accordance with this policy constitute the subjects of this article. The author examines the above-mentioned documents and concludes that the policy of reducing prison population that has been emphasized in high- level documents is not fully implemented in the legislation layer yet and despite the fact that some institutions are established especially in the framework of the Islamic Penal Code, some provisions hinder successful implementation of that policy or are totally against it. Finally, having identified legal gaps and defects, the author presents some solutions.
    Keywords: reducing prison population, Islamic penal code, general policies of Islamic Republic of Iran, alternatives to imprisonment, deferment of sentence, suspension of punishment, electronic monitoring, parole, semi- detention system