فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 84 (پاییز 1396)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 84 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی احمدیان، محمد مهدی ذوالفقارزاده*، علی اصغر پورعزت صفحه 5
    طی دهه های گذشته، شماری از اندیشمندان فعال در آینده پژوهی، مجموعه فرض ها (پیش فرض ها) یا اصول موضوعه ای را برای این رشته پیشنهاد کرده اند که هسته اصلی چارچوب شناختی- هنجاری رشته را تبیین می کند. کفایت این مجموعه گزاره ها برای شکل دهی به چارچوب فکری آینده پژوهی، نیازمند مطالعه موشکافانه و تاملاتی راهبردی و انتقادی است. از این رو، ارزیابی ساختاری و محتوایی این گزاره های راهبردی از منظر برخی فعالان آینده پژوهی و مولفان این نوشتار، در دستور کار قرار گرفته که نتایج آن نشانگر نقص و کمبود اساسی در این گزاره ها است. برای ارتقای پیش فرض های ارائه شده، دو راه کلی وجود دارد؛ اصلاح مجموعه پیش فرض های موجود یا تدوین مجموعه ای نو. هر دو راهکار، نیازمند توجه راهبردی و دقیق به مفاهیم مطرح شده در پیش فرض های آینده پژوهی رایج هستند. از این رو، در پژوهش کنونی، فهرستی تجمیع شده از مفاهیم مطرح در پیش فرض های آینده پژوهی رایج، ارائه شده است. نگاهی گذرا به مفاهیم جزئی تر مطروحه در آثار مطالعه شده، به ویژه در دسته مفهومی مرتبط با کنشگران، غلبه انسان محوری بر چارچوب فکری آینده پژوهی رایج، آشکار می شود. در این فضای مفهومی، به هیچ وجه به اراده خدا و نقش آفرینی فرستادگان او در تاریخ بشر و آینده اش، اعتنا نشده است. پس می توان نتیجه گرفت که بهره گیری از مفاهیم مرتبط با اراده خدا در تدوین پیش فرض ها یا اصول موضوعه آینده پژوهی، نوآوری تاثیرگذاری برای اندیشمندان موحد و به ویژه مسلمان به شمار می آید.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، چارچوب شناختی، هنجاری، اصول موضوعه، پیش فرض های کلیدی، انسان محوری
  • حسنعلی اصغری*، حاکم قاسمی قاسمی، عین الله کشاورز ترک صفحه 37
    امروزه در سطح ملی، آینده پژوهی در قالب فعالیت هایی نوپا در برخی نهادهای حاکمیتی و دولتی آغاز شده است و برخی سازمان ها برای ارتقای فرایندهای تصمیم گیری و سیاست گذاری خود، آینده نگاری راهبردی را مورد توجه قرار داده و فعالیت های قابل توجهی در این حوزه انجام داده اند، ولی آینده نگاری راهبردی منطقه ای، هنوز جایگاه نظری و عملی خویش را برای پدیدآوران آینده مطلوب مناطق در نظام حکمرانی جمهوری اسلامی ایران نیافته هست. مقاله حاضر سعی دارد آینده نگاری راهبردی منطقه ای و ارتباط آن با دیگر مفاهیم و فرایندهای آینده پژوهی را بررسی کند و پس از ارائه تجربه کشوری پیشرو در عرصه آینده نگاری راهبردی منطقه ای، برای تبیین جایگاه نهادی آینده نگاری راهبردی منطقه ای در نظام حکمرانی جمهوری اسلامی ایران الگویی ارائه کند. با توجه به هدف مقاله، یک روش تحقیق آمیخته به کار رفته که در گام نخست مفاهیم نظری بررسی و تدوین شده است و در گام دوم، تدوین الگو بر مبنای الگو سازی ساختاری تفسیری، تبیین و تحلیل شده است. جامعه آماری این تحقیق را خبرگان آشنا با آینده پژوهی و توسعه منطقه ای تشکیل می دهند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه بوده و اطلاعات به دست آمده از خبرگان با استفاده از فن الگو سازی ساختاری تفسیری (ISM) تحلیل شده اند. آینده نگاری منطقه ای از طریق نهادهای فعلی حاکم در نظام حکمرانی کشور نیز قابل اجرا است، ولی الگوی پیشنهادی دارای نهادهایی هست که در حال حاضر تشکیل نشده اند. مشارکت نهادهای مختلف در بهبود کیفیت و جامعیت آینده نگاری راهبردی نقش ویژه ای دارد، همچنین شبکه سازی از ملزومات اساسی موفقیت این الگو است و برخی نهادهای همکار این سیستم به مرورزمان شکل می گیرند و به اقتضای شرایط نیازمند تعامل شبکه ای خواهند بود.
    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، آینده نگاری منطقه ای، نظام حکمرانی، مدل آینده نگاری، الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت
  • احمد ساعی، مریم پاشنگ * صفحه 59
    بی گمان تحریم های اقتصادی و نفتی نقش قابل توجهی در رکود صنعت نفت طی سال های گذشته داشته است؛ به ویژه از جولایسال 2012 که تحریم های بین المللی علیه ایران شدت گرفت و میزان تولید کاهش و صادرات نفت ایران به نصفتنزل یافت. اما بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که تحریم ها تنها عامل رکود صنعت نفت نبوده و مشکلات مدیریتی در سطح مدیریت دولت و در سطح صنعت نفت نیز در رکود این صنعت موثر بوده است. تعدادی از کارشناسان نیز بر نقش تحولات بازارهای جهانی نفت تاکید دارند. هرچند ارائه آمار دقیق در مورد هر کدام از عوامل مذکور به علت وجود متغیرهای متعدد امکان پذیر نیست، اما در این تحقیق با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی؛وزن تقریبی تاثیرگذاری هر کدام با هدف ارائه تحلیلی واقع بینانه تر در مورد تاثیر تحریم ها بر صنعت نفت مشخص شد. بر این اساس در فاصله زمانی 1383 تا 1393 سوء مدیریت در صنعت نفت 5/35 درصد، سوء مدیریت در سطح مدیریت دولت 5/33 درصد و تحریم ها 31 درصد بر رکود صنعت نفت تاثیر داشته است. بر اساس داده های آماری منتج از این پژوهش، می توان با نگرش جدیدی عوامل تاثیرگذار بر توسعه صنعت نفت را مورد بررسی قرار داد و بر ضرورت حذف موانع پیش رو و ایجاد اصلاحات نهادی و ساختاری برای نیل به اهداف توسعه صنعت نفت و در نهایت توسعه پایدار مبتنی برتوسعه نهادهای اقتصادی فراگیر تاکید نمود
    کلیدواژگان: رکود صنعت نفت، تحریم های بین المللی، سوء مدیریت در سطح دولت، سوء مدیریت در سطح صنعت نفت، تحولات بازارهای نفت، روش تحلیل سلسله مراتبی
  • محسن بیات * صفحه 77
    نخستین مرحله در رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی در ایران، شناخت آسیب پذیری های اقتصادی است که زمینه را برای افزایش استقلال اقتصادی و کاهش تاثیرات منفی کشورهای دیگر بر رشد آماده می کند. در رابطه با اقتصاد مقاومتی پرسش های مهمی مطرح هستند: مهم ترین موانع برای تحقق اقتصاد مقاومتی در ایران کدامند و چگونه می توان این موانع را شناخت؟ با این استدلال که مهم ترین موانع تحقق اقتصاد مقاومتی در ایران، آسیب پذیرهای اقتصادی هستند، فرضیه زیر در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد: «آسیب پذیرهای اقتصاد ایران در سه حوزه وابستگی به سرمایه گذاری خارجی در بخش انرژی، وابستگی به صادرات نفت و واردات مواد پتروشیمی، به ویژه بنزین مهم ترین موانع تحقق اقتصاد مقاومتی در سال های اخیر هستند». این فرضیه از طریق «تحلیل ثانویه» داده های مربوط به تحریم ها مورد آزمون قرار می گیرد. با تکیه بر روش تحلیل ثانویه، آمارهای پراکنده اقتصادی در رابطه با سه موضوع مورد تحلیل قرار می گیرد: 1) روند تغییر تحریم ها از نمادین به کاربردی علیه ایران؛ 2) وضعیت اقتصادی ایران در سه حوزه اقتصادی مورد نظر در آستانه تشدید تحریم ها؛ 2) تاثیرات تحریم ها بر اقتصاد ایران. با تحلیل این داده ها نشان داده می شود که نخست تحریم ها با تمرکز به سه حوزه آسیب پذیری اقتصادی مطرح شده به تحریم های غیرنمادین و کاربردی تبدیل شدند، دوم در آستانه تغییر تحریم ها، آسیب پذیری و وابستگی ایران در این سه حوزه اقتصادی تشدید شده بود و اینکه تاثیرات تحریم ها در این سه حوزه منجر به فشار اقتصادی به ایران شد. با توجه به این تحلیل های آماری نتیجه گرفته می شود که ضعف و آسیب پذیری در سه حوزه وابستگی به سرمایه گذاری خارجی در بخش انرژی، وابستگی به صادرات نفت و واردات مواد پتروشیمی مهم ترین موانع اقتصاد مقاومتی هستند؛ بنابراین در نخستین گام برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید در راهبردی بلندمدت، وابستگی در سه حوزه مطرح شده را کاهش دهیم. در پایان، این مقاله پیشنهاد هایی برای اجرای این راهبرد ارائه می کند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، آسیپ پذیری های اقتصادی، تحریم ایران، ممنوعیت تجاری، تحلیل ثانویه
  • زهرا دولت خواه *، نوذر شفیعی صفحه 109
    بحران لیبی در سال 2011 به دلیل واکنش سریع و قاطع شورای امنیت در قالب دکترین مسئولیت حمایت و مداخله نظامی ناتو در این کشور، پرسش های بسیاری را در رابطه با نوع و نحوه واکنش جامعه جهانی در قبال بحران های جاری بشری بین المللی، به ویژه در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا مطرح کرده است. تقابل اهداف و منافع قدرت های بزرگ در هر یک از این بحران ها و تلاش آنها در جهت تامین امنیت و منافع ملی، افزایش حداکثری قدرت نسبی و از همه مهم تر بازدارندگی نقش و نفوذ رقبای دیرینه خود در کشور یا کشورهای هدف، موجب رویکردهای گزینشی در قبال بحران های بشری ازجمله بحران های لیبی و یمن شده است. در این نوشتار سعی می شود تا ضمن بررسی دکترین مسئولیت حمایت، رویکرد قدرت های بزرگ، به ویژه اعضای دائم شورای امنیت در قبال بحران های لیبی و یمن تبیین و ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: دکترین مسئولیت حمایت، مداخله بشردوستانه، شورای امنیت، حقوق بشر، لیبی، یمن
  • محمد بیرجندی*، سید محمد شبیری، مریم لاریجانی صفحه 133
    زیست محیطی فائق آیند و از بروز معضلات و مخاطرات زیست محیطی در آینده پیشگیری کنند که در فرایند برنامه ریزی های توسعه قرار گرفته و در تعامل تنگاتنگ و متوازن با سایر بخش ها ملاحظه و اجرا شوند. هدف اصلی این تحقیق شناسایی و تعیین سیاست های اصلی در تدوین و اجرای راهبردهای آموزش محیط زیست کشور است تا با در نظرگرفتن این سیاست ها بتوان برای اصلاح و اثربخشی این نوع آموزش ها و متناسب ساختن آنها با نیازها و شرایط کشور در برنامه ششم توسعه اقدام کرد. در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری شامل متخصصان و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته آموزش محیط زیست است که چهل نفر به عنوان نمونه آماری در این تحقیق شرکت کرده اند. ابزارگردآوری داده های تحقیق را پرسشنامه محقق ساخته است. داده های تحقیق با روش های آمار توصیفی شامل جداول فراوانی، درصد و میانگین وزنی و روش های آمار استنباطی شامل آزمون تحلیل واریانس فریدمن و آزمون خی دو تحلیل شدند. نتایج نشان داد که سیاست گذاری و تعیین راهبرد برای بازنگری و اصلاح آموزش های زیست محیطی درکشور ضروری است. در این خصوص، مشکلات اجتماعی و فرهنگی از مهم ترین چالش های آموزش محیط زیست به شمارمی روند. همچنین برای اثربخشی دوره ها و برنامه های آموزش محیط زیست در قبال نیازها و شرایط کشور باید استفاده از فناوری، گنجاندن آموزش محیط زیست در دروس و ساعات برنامه درسی رسمی، برگزاری کارگاه ها، فعالیت های عملی و خارج از کلاس مورد تاکید قرارگیرند. در نهایت برای توسعه پایدار، افزایش مشارکت و مسئولیت پذیری در حفاظت از محیط زیست، ترویج اخلاق محیط زیست در آموزش های رسمی، غیررسمی و همگانی الزامی است.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، چالش ها، الزامات، سیاست ها، راهبردها
  • سید مسعود موسوی شفایی، همت ایمانی* صفحه 149
    در عصر جهانی شدن، معیار ارزیابی قدرت ملی کشورها دیگر همانند گذشته قدرت سخت نظامی نیست. امروزه مولفه ها و شاخص های قدرت ملی ابعاد جدیدی را در برمی گیرد که عمدتا مربوط به حوزه های اقتصادی، مالی، علمی- فناورانه و فرهنگی است. در دنیای حاضر، اهمیت مولفه های جدید قدرت (قدرت نرم) نسبت به مولفه های سابق (قدرت سخت) افزایش یافته است. با توجه به همگرایی و درهم تنیده شدن اقتصاد کشورهای مختلف، رویکردهای سیاست خارجی و دیپلماسی و تعیین اهداف و راهبردهای آن، نقش اساسی در توسعه قدرت ملی کشورها ایفا می کند؛ بنابراین در راستای استفاده از تمامی ظرفیت های ملی و بین المللی، سیاست خارجی ایران نقشی کلیدی در ایجاد محیطی مناسب برای ارتقای جایگاه کشور در نظام بین الملل بر عهده دارد. بر این اساس، توجه به دیپلماسی اقتصادی به عنوان یک رویکرد اقتصادمحور در سیاست خارجی ایران و توجه به الزامات رفتاری آن، اهمیتی ویژه یافته است. در راستای تجزیه وتحلیل این مسئله، پرسش اصلی مقاله این است که سیاست خارجی در دستیابی ایران به جایگاهی قدرتمند در اقتصاد جهانی چه نقشی می تواند بر عهده گیرد و تصمیم گیران کشور در راستای قدرتمندی ایران، چه مولفه هایی را باید محور برنامه ریزی خود قرار دهند؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه پژوهش این است که رهبران و تصمیم گیران در راستای قدرتمندی ایران و ارتقای جایگاه جهانی اقتصاد آن، باید دیپلماسی اقتصادی را محور سیاست خارجی ایران قرار دهند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی اقتصادی، قدرت ملی، انرژی، همگرایی اقتصادی، بخش خصوصی، تجارت الکترونیک، سرمایه گذاری خارجی، بهبود تصویر کشور
  • احمد پاکزاد *، علی خواجه نایینی صفحه 175
    در مقاله حاضر با بهره گیری از روش پیمایشی و با تمرکز بر سند چشم انداز افق رسانه به مطالعه سیاست گذاری رسانه ای در رسانه ملی می پردازیم. بدین منظور و در تناظر با مدل مرحله ای سیاست گذاری، مراحل صورت بندی مسئله و تصمیم گیری با عنوان واحد مرحله «طراحی سیاست» در نظر گرفته شده و به همراه مرحله «اجرا» مورد مطالعه پسینی قرار گرفته اند. جامعه آماری این مطالعه را کارکنان رسانه ملی تشکیل داده است. نتایج نشان داد که از نظر پاسخگویان، سیاست های افق رسانه در مرحله طراحی سیاست ها با ضعف در مولفه های واقع بینانه بودن و انعطاف پذیری روبه رو بوده و اجرای سیاست ها نیز با چالش در مولفه های آموزش و مشارکت کارکنان مواجه بوده است. درنهایت با اتخاذ رویکردی آینده نگرانه و به منظور در دسترس بودن گزینه های مطلوب برای تدوین سند آینده راهبردی سازمان صداوسیما توجه به چالش هایی مثل ریزش مخاطبان، رقابت با رسانه های ماهواره ای و نیروی انسانی غیرمتخصص و اتخاذ راه حل هایی با تمرکز بر توجه به نیازهای مخاطبان و کوچک- چابک سازی سازمان پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: سند افق رسانه، سیاست گذاری رسانه ای، طراحی سیاست ها، اجرا، ارزیابی، صدا و سیما
|
  • Mehdi Ahmadian, Aliasghar Pourezzat, Mohamadmehdi Zolfagharzade * Page 5
    Through recent decades, number of thinkers have proposed a set of assumptions or postulates for futures studies, representing the core substance of a cognitive-normative frame in this field. The adequacy of these propositions to shape the conceptual frame of futures studies, requires careful study alongside critical and strategic reflection. Therefore, the structural and content evaluation of these principal propositions by some of futurists and authors of this article is compiled and presented, that indicates crucial weaknesses and essential defects in those propositions.Generally, two main approaches could be considered for the enhancement of existing conceptual frames; revising current literature, or devising a basically novel frame. Both approaches demand the deep review of key concepts in current assumption sets. Therefore, in this research, an aggregated list of the main concepts of futures studies is presented. The study of these concepts in details, especially in the category of “actors”, reveals the hidden emphasis on humanism within all formal conceptual frames of futures studies. In these frames, the role of God’s will and his messengers in human life is completely neglected. Hence, the application of macro or micro concepts about God’s will in developing new conceptual frame would be a significant novelty for theists and especially, Muslim intellectuals
    Keywords: futures studies, cognitive-normative frame, postulate, key assumptions, humanism
  • Hakem Ghasemi, Einollah Keshavarz Turk, Hassanali Asghari * Page 37
    Today, futures studies have begun their activities at the national level in the framework of some governmental institutions and some organizations have considered to develop strategic foresight and framework to improve their decision making and policy making processes and have done significant activities in this area. But regional strategic foresight has not yet played its theoretical and practical role in creating the future in the areas of governance in the Islamic Republic of Iran. This article attempts to review regional strategic foresight and its relationship with other concepts and processes and discusses the experiences of a leading country in the field of regional strategic foresight. Then, it develops an institutional model to establish the position of strategic regional foresight in the governance system of the Islamic Republic of Iran. This article is the result of a PhD thesis in futures studies that was written in 1395. According to the aim of this research, a mixed research method was chosen. In the first step, theoretical concepts were reviewed and developed. In the second step, a model was developed based on an interpretive structural modeling. The statistical population of this research consists experts in future studies and regional development, and the sampling method is target of sampling. Data gathering tool was interview and questionnaire and information obtained from experts was analyzed by Interpretative Structural Modeling Technique (ISM). Also, regional foresight practice is applicable by existing institutions in the governance system, but the proposed model requires other institutions that have not yet been established. The participation of various institutions plays a special role in improving the quality and comprehensiveness of strategic forecasting, as well as networking is one of the basic requirements for success of the model, also some of its collaborative institutions would be developing over time and would require network interaction.
    Keywords: strategic foresight, regional foresight, governance system, foresight model, Islamic-Iranian progress pattern
  • Ahmad Saei, Maryam Pashang * Page 59
    Economic and oil sanctions against the I.R.Iran have played an important role in the stagnation of Iran's oil industry in the last 10 years, especially after the sanctions were intensified in July 2012. Iran's ability to produce oil declined and its oil exports were decreased by 50 percent over this period. But, many analysts believe that the sanctions were not the only factor that affected Iran's petroleum industry and the problem of mismanagement among high-level executives and high-level managers in oil industry has played an important role in its growing stagnation. Some other experts emphasize the role of fluctuations in the world oil market. However, there is no accurate figures about the effects of each factors because of the existence of several variables but, this article by using Analytical Hierarchy Process (AHP) method, explore the weight of each effective factor. The calculations based on this method show that from 2004 to 2014 mismanagement in oil industry was responsible up to 35/5 percent, mismanagement in high-level executives was responsible up to 33/5 percent and the economic sanctions responsible only up to 31 percent in the stagnation of Iran's oil industry. Based on the statistical data resulting from this research, we can study influential factors on oil industry development with a new attitude and put emphasis on the neccessity of removing existing obstacles and implementing institutional and structrual reforms to achieve the goal of oil industry development and eventually, sustainable development on the basis of developing comprenensive economic institutions.
    Keywords: stagnation in oil industry, international sanctions, mismanagement in oil industry, mismanagement in high-level executives, Analytical Hierarchy Process (AHP)
  • Mohsen Bayat * Page 77
    To achieve the goals of resistance economy in Iran, the first step is to identify vulnerabilities that prepare ground for the enhancement of economic independence and the reduction of negative impact exerted by other countries on Iran’s economic growth. There are some important questions about resistance economy: What are the main obstacles for the realization of resistance economy in Iran? How can we identify these obstacles? With this argument that Iran’s economic vulnerabilities are most important obstacles for the realization of resistance economy in Iran, the following hypothesis is examined in this article: In recent years, Iran’s economic vulnerabilities in terms of its dependence on foreign investment in the energy sector, its dependence on oil’s exports and imports of petroleum products, especially gasoline, are major obstacles to the realization of resistance economy. This hypothesis is examined through "secondary analysis" of the data related to sanctions. By relying on secondary analysis, economic scattered data are analyzed in relation to these three issues: 1) process of changing the nature of sanctions from symbolic to practical; 2) Iran's economic situation in the three envisioned economic areas on the threshold of the aggravation of sanctions; 3) impact of sanctions on Iran. By analyzing these data, first we will show that sanctions by focusing on the three areas of Iran’s economic vulnerability have become non-symbolic and practical. Secondly, on the threshold of the aggravation of sanctions, Iran's vulnerability and dependence in these three economic areas were intensified. And thirdly, the impact of sanctions on Iran in these three areas would lead to economic pressure. According to these statistical secondary analyzes, we conclude that Iran’s weakness and vulnerability in these three areas, that are dependence on foreign investment in the energy sector and dependence on oil exports and imports of petrochemicals, constitute a major obstacle for resistance economy. So the first step to the realization of resistance economy, in the framework of a long-term strategy, is to reduce dependence on these three areas. This article, at the end, propose pragmatic suggestions for the impelementation of this strategy.
    Keywords: realization of resistance economy, economic vulnerabilities, sanctions agnist Iran, embargo, secondary analysis
  • Nozar Shafiee, Zahra Dolatkhah * Page 109
    Libyan crisis in 2011 posed many questions regarding the kind and method of reaction made by international community against current international humanitarian crises, especially in the Middle East and North Africa, due to the rapid and decisive reaction of the Security Council in the framework of the doctrine of responsibility to protect and NATO’s military intervention in this country. The opposing goals and interests of great powers in each of these crises and their efforts to ensure their national security and interests and to maximize their relative power and more importantly, the deterrent role of their old rivals in the target country or countries, have led to selective approaches to humanitarian crises including those of Libya and Yemen. In this article, Authors try to study the doctrine of responsibility to protect and meanwhile, to explain the approach taken by great powers, especially the permanent members of the Security Council, to Lybian and Yemeni crisies.
    Keywords: doctrine of responsibility to protect, humanitarian intervention, Security Council, human rights, Libya, Yemen
  • Mohammad Birjandi *, Seyed Mohammad Shobeiri, Maryam Larijani Page 133
    Environmental protection programs and policies could overcome environmental problems in the future and prevent future environmental problems, and act as a platform for development, if they function well at all levels of planning and get to be actively involved in the development planning process and come in close interaction with other sectors. The main goal of this research is to identify main policies in formulating and implementing environmental education approaches in the sixth development plan of Iran. Considering these policies and environmental education approaches, reform would help us to reform and to make efficient these types of education to become appropriate with the conditions and needs of the country in the sixth development plant. A descriptive survey method was used in this study. Sample size of research includes 40 experts, PhD and Master students in the field of environmental education. For data gathering, questionnaires were used. Research data were analyzed by descriptive statistical method, including percent and mean weight, and statistical inference methods, including Friedman test and Chi-squared test.
    Results
    Results showed the necessity of policy making and determining strategies for reform and review in environmental education in Iran.
    Conclusion
    Policy- making and adopting strategy to revise and reform environmental education is necessary. In this regard, social and cultural problems are considered to be the most important challenges facing environmental education. Also, to make courses and programs of environmental education more efficient to meet the needs and conditions of the country using new technologies, incorporating enviromental education into the formal curriculum, holding workshops, and arranging field studies and outdoor curriculum should be emphasized. Finally, to increase social responsibility and public participation in environmental conservation in the society and sustainable development, it is necessary to promote environmental ethics in formal, informal, and public education.
    Keywords: environmental education, challenges, requirements, policies, strategies
  • Hemmat Imani *, Seyed Masuod Mosavi Page 149
    Unlike the traditional conceptualization of hard military power as a criteria for the assessment of national power, in globalization era the components and indicators of national power have extended to novel dimensions including economic, financial, scientific, technological, cultural, and the like. Nowadays, the significance of new components of power (soft power) has abundantly been increased compared to the traditional components of power (hard power). Considering the convergence and interconnectedness of the world economies, approaches of foreign policy and diplomacy and specifying their objectives and strategies, is of significant role in improving national power of any country including Iran. Therefore, the foreign policy of Iran plays a significant role in creating a proper environment so as to promote Iran’s international status. It can be claimed that foreign policy in a developed country should always serve the national development. Therefore, economic diplomacy as a developmentalist approach to Iran's foreign policy and, consequently, its behavioral imperatives is highly emphasized. The principal research question of the study is: What role can Iran's foreign policy play in order to achieve an influential status in the world economy? And what components and indicators should be underscored and included in decision-makers’ plans to promote Iran’s power? The research hypothesis is that Iranian leaders and decision makers should concentrate on economic diplomacy as an approach to Iran's foreign policy so as to promote Iran’s power and enhance its international economic status.
    Keywords: economic convergence, economic diplomacy, electronic marketing, energy foreign investment, national power, private sector, promoting country's image
  • Ahmad Pakzad *, Ali Khajeh Naieni Page 175
    In this article, we study media policy making in IRIB by using a survey method and with a focus on media vision document. To do this and in correspondence with the policy-making stage model, the formulation of the problem and decision making were envisioned under the single title of "policy design" stage and along with stage performance, were studied a posteriori. Statistical population of this study is national media staff. The results showed that from respondent's point of view, media vision policies in the stage of policy design phase suffer from weakness in the elements of objectivity and flexibility and also the implementation of policies has faced challenges posed by the elements of training and employee’s participation. Eventually, by adopting a futuristic approach and in order to achieve the desired options to formulate the future strategic document of IRIB, paying attention to challenges such as falling audiences, competing satellite media, unskilled manpower and providing solutions with a focus on considering the needs of audience, and making the organization smaller and more agile would be necessary.
    Keywords: media vision document, media policy making, policy design, performance, evaluation, IRIB