فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 87 (تابستان 1397)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 87 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه کنعانی *، علیرضا حسن زاده، شعبان الهی، سیدحبیب الله طباطباییان صفحه 5
    آینده نگری یکی از ابزارهای مناسب برای حرکت بر روی موج های عدم قطعیت است و انتخاب روش مناسب از مهم ترین نکاتی است که برای موفقیت آینده نگری لازم است. یکی از راه های دسترسی به نتایج بهتر در آینده نگری، در اختیار داشتن تصویر روشن از روش های مختلف و آگاهی از به کارگیری آنها در پروژه های پیشین است. از دهه 1990 تاکنون روش های متعددی برای انجام پروژه های آینده نگری ارائه و در سطوح مختلف به کار گرفته شده اند. با این وجود، بسیاری از آنها با شکست مواجه شده یا دچار مشکلات و نقایص بسیاری هستند و به دلیل پویایی های آینده نگری، مجموعه مشخصی از فرایند استفاده از آنها در دسترس نیست. هدف اصلی این پژوهش، ایجاد تصویری روشن از کاربرد روش های آینده نگری در پروژه های کاربردی است. بدین منظور، مرور نظام مند بر روی مقالات منتشرشده در سه پایگاه داده: ساینس دایرکت، اسکوپوس و امرالد انجام شده است و پس از غربال در مراحل مختلف، 45 مقاله مورد مطالعه عمیق قرار گرفته و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل مرور سیستماتیک، نشان دهنده تنوع به کارگیری روش های آینده نگری تا سال 2017، سلایق کشورها در به کارگیری روش های آینده نگری، زمینه ها و دامنه کاربرد روش هاست. همچنین عوامل موثر بر انتخاب روش ها استخراج شد و بر اساس نظرات خبرگان بومی سازی و درجه اهمیت آنها نیز مشخص شده است. در این تحقیق سعی شده با مروری بر پژوهش های کاربردی، شکاف دانش موجود در حوزه های مربوط به آینده نگری شناسایی و به آینده پژوهان برای پروژه های آتی پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: آینده، آینده نگری، روش های آینده نگری، مرور سیستماتیک، آینده پژوهی
  • حمیدرضا پیرمراد *، محسن نظری، علی حیدری، سید محمد اعرابی صفحه 35
    تغییر، واقعیتی سازمانی است که مدیریت آن نیز یکی از مهم ترین وظایف مدیران محسوب می شود. با این وجود مطالعات نشان می دهد که بیش از سه چهارم تغییرات سازمانی شکست می خورند یا به هدف مدنظر منتهی نمی شوند. طراحی راهبرد های اثربخش و پیاده سازی موفق آنها در سازمان مستلزم فراهم آوردن زیرساخت ها و برخورداری از قابلیت ها و نیز بلوغ کافی در ابعاد مختلف است. عدم توجه کافی به این امر موجب شده تا اجرای استراتژی در سازمان ها به شکست بیانجامد. موضوع این تحقیق تغییر استراتژیک در سازمان های تخصصی وابسته به بخش عمومی است. به دلیل پیچیدگی این سازمان ها، موضوع تغییر استراتژیک و اجرای استراتژی بسیار چالش برانگیز است. این تحقیق باهدف طراحی و توسعه الگوی ارزیابی آمادگی سازمان برای تغییر استراتژیک و پیاده سازی استراتژی انجام شده است. رویکرد کلی این تحقیق کیفی و در راستای عمق بخشیدن به درک موضوع تغییر استراتژیک در یک محیط پیچیده است. در این مسیر در بخش نخست تحقیق فضای تغییر استراتژیک در سازمان های تخصصی وابسته به بخش عمومی کشور مورد توجه قرار گرفت. در این بخش حوزه های موثر بر تغییر استراتژیک و اجرای استراتژی ها شناسایی شده و سپس چارچوب مفهومی مناسب برای ارزیابی آمادگی برای تغییرات استراتژیک در مجموعه وزارت نیرو به کار گرفته شده است. روش تحقیق مورد استفاده شامل مطالعه موردی است که برای جمع آوری و تحلیل اطلاعات مورد نیاز و همچنین جمع بندی آن از روش مرور نظام مند با استفاده از روش متاسنتز و تحلیل محتوای اسناد علمی انجام شده است. با جمع بندی عوامل، تعداد 8 کد محوری شامل ارتباطات، ایجاد جو مشارکت و اعتماد در سازمان، ارزیابی و نظارت بر تغییر، آموزش و فرهنگ سازی، ساختار و سیستم، راهبری منابع انسانی، رهبری تغییر و برنامه ریزی شناسایی شد. این کدها، حاصل بررسی بیش از یک صد مقاله منتخب بر اساس متاسنتز در مورد آمادگی تغییر است که می تواند به عنوان یک مدل کارامد برای ارزیابی و سنجش میزان آمادگی سازمان به منظور ایجاد تغییرات استراتژیک به کار رود.
    کلیدواژگان: الگوی ارزیابی، اجرای استراتژی، آمادگی برای تغییرات استراتژیک، متاسنتز، تحلیل محتوا
  • مجتبی جوادی *، حسن دانایی فرد صفحه 61
    پژوهش، کلید پیشرفت کشور است؛ زیرا یکی از پایه های مهم هر گونه رشد و توسعه در زمینه های مختلف اجتماعی و اقتصادی محسوب می شود و کیفیت مترقی نظام های پژوهشی مختلف در برخی کشورهای پیشرفته حاکی از این است. امروزه مسائل فراوانی در نظام پژوهشی کشور موجود است که موجب رخوت و کاهش نشاط در جوامع علمی شده است؛ نظام پژوهش کشور به ویژه در حوزه علوم انسانی سردرگمی خاصی دارد و شاهد موازی کاری ها و هدررفت منابع مالی، سرمایه انسانی و زمان هستیم که منشا آن نیز عدم حکمرانی مطلوب در این عرصه است. از این رو، پژوهش حاضر درصدد شناسایی و آسیب شناسی چارچوب حکمرانی پژوهش در علوم انسانی است تا بر این اساس امکان راهبری مناسب پژوهش های علوم انسانی حاصل شده و گامی در جهت طراحی الگوی مطلوب اسلامی- ایرانی حکمرانی پژوهش باشد. در این پژوهش که از استراتژی پیمایش کیفی تبعیت شده است، پژوهشگر با حضور در عرصه های اصلی حکمرانی پژوهش علاوه بر مشاهده نزدیک به مصاحبه عمیق با خبرگان این عرصه پرداخته است. پس از گردآوری داده ها و تحلیل آنها با روش تحلیل مضمونی، چارچوب حکمرانی پژوهش استخراج و آسیب های آن نیز احصا شده است. چارچوب نهایی دارای هفت بخش اصلی است که آسیب های مرتبط با هرکدام ذکر شده است. این بخش های هفتگانه عبارتند از: کلیت نظام، درونداد، جعبه حکمرانی (به مثابه فرایند سیستم پژوهش، دارای سه سطح کلان، میانی و خرد)، برونداد، باز داد، فرهنگ و محیط پژوهش و نظامات مرتبط با پژوهش. پژوهشگر برای بررسی اعتبار یافته های پژوهش، مهم ترین آسیب ها (با اهمیت و تکرار بالا) را در قالب یک پرسشنامه به 28 نفر از خبرگان (مصاحبه شدگان و دیگران) عرضه کرده است و درنهایت ضمن تایید حداکثری از آسیب های مستخرج، مهم ترین و کم اهمیت ترین آسیب ها از نظر این خبرگان مشخص شده است.
    کلیدواژگان: حکمرانی پژوهش، تحول در علوم انسانی، پیمایش کیفی، نظام پژوهش
  • محمدعلی فیروزی *، مهیار سجادیان صفحه 87
    امروزه حکمرانی شایسته شهری به عنوان پدیده مفیدی که البته ریشه در تفکرات غربی دارد، بر پیکر مدیریت شهری سایه افکنده که در جستجوی هویت گمشده خویش است. این در حالی است که نه تنها دین اسلام دارای قابلیت های ارائه مولفه های حکمرانی شهری شایسته است؛ بلکه حکمرانی شایسته اسلامی از جامعیت بالاتری نسبت به نوع غربی، برای استقرار در شهرهای کشور ایران برخوردار است. بنابراین به علت اهمیت موضوع، این پژوهش با روشی توصیفی- تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و تحلیل محتوا به منظور تعمیق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به تحقیق پرداخته است. بر اساس یافته های تحقیق، نه تنها دین اسلام دارای قابلیت های ارائه مولفه های حکمرانی شهری شایسته است؛ بلکه از جامعیت بالاتری نسبت به نوع غربی، برای استقرار در شهرهای کشور برخوردار است. ضمن اینکه با تدقیق بر اسناد الگوی پایه پیشرفت شامل مبانی، آرمان، رسالت، افق و تدبیر مشخص شد که می توان بسیاری از مولفه های حکمرانی اسلامی شایسته شهری را از این اسناد استخراج کرد؛ هرچند به صورت مستقیم هیچ اشاره ای به حکمرانی شایسته شهری نشده است. در انتها نیز بر اساس یافته های تحقیق، راهکارهایی به منظور تعمیق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: اسلام، حکمرانی شایسته، شهر، الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت
  • عباس عیسی زاده، سید حسین شرف الدین، سید حسین اخوان علوی صفحه 115
    اسلام هراسی عبارت از خصومت غیرمنطقی برخی گروه ها و جریانات غرب محور با مسلمانان است. دشمنی و خصومت مفروض به لحاظ نظری و مرجعیت فکری بر بنیادهای نظری متعدد و نوعی گفتمان ایدئولوژیک بسیار پیچیده متکی و مبتنی است که طبعا برای شناخت عمیق تر پدیده «اسلام هراسی» ناگزیر از مراجعه به منابع کلاسیک و معاصر مرتبط با آنها هستیم. در این مقاله، با گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای معتبر و با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، به واکاوی یکی از مهم ترین مبانی نظری اسلام هراسی یعنی گفتمان «شرق شناسی» به ویژه رویکرد انتقادی ادوارد سعید به آن و نیز تاریخچه، تعاریف و کارکردهای تاریخی این گفتمان، ازجمله خدمت به سیاست و استعمار می پردازیم. همچنین، نحوه تعامل قاطبه مستشرقان با اسلام و مهم تر از آن، پیوند میان دو مفهوم اسلام هراسی و شرق شناسی مورد بحث قرار خواهد گرفت. نتیجه نهایی، لزوم شناخت و بررسی انتقادی «کلیشه های شرق شناسانه» است که در سده های اخیر، همواره به عنوان منبع و مرجع اطلاعاتی غربیان از اسلام و مسلمانان مورد استناد قرار گرفته و به نوعی منشا و ریشه اسلام هراسی معاصر محسوب می شوند. برخی از مشهورترین این کلیشه ها عبارتند از: عقب مانده و توسعه نیافته، نابهنجار و منحرف، فرومایه و نازل، ثابت و یکنواخت، متحجر و متعصب، شرور و جنگ طلب، تندرو و تروریست، خشونت گرا و زن ستیز و غیره.
    کلیدواژگان: اسلام، اسلام هراسی، مسلمانان، غرب، شرق شناسی، ادوارد سعید
  • هادی دادخواه، غلامرضا زمانیان *، نظر دهمرده قلعه نو صفحه 141
    امروزه اقتصاد شهری اهمیت فراوانی دارد، به صورتی که هر شهر و جغرافیایی باید مبتنی بر فرصت ها و نقاط قوتش دارای یک برنامه راهبردی باشد تا بر اساس آن مزیت، در مسیر بازآفرینی شهری قرار گیرد. در این مقاله حکمرانی خوب به همراه اقتصاد مقاومتی به عنوان برنامه های راهبردی برای توسعه شهری در نظر گرفته شده است. بدین ترتیب این مطالعه با رویکرد تحلیل توصیفی، ابتدا با استفاده از تکنیک های کمی و کیفی و بر اساس مبانی نظری و مطالعات پیشین، مدل مطالعه مبنی بر تاثیر حکمرانی خوب بر رابطه بین سرمایه اجتماعی و اقتصاد مقاومتی با مدیریت و توسعه شهری مدل سازی شده و سپس با کمک روش معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS به بررسی روابط بین متغیرها پرداخته است. برای گردآوری داده های لازم از پرسشنامه و برای تعیین روایی و پایایی آن از پیش آزمون استفاده شده است. برای سنجش روایی از روش روایی همگرایی با استفاده از شاخص میانگین واریانس استخراج شده (AVE) و برای تعیین پایایی از روش پایایی ترکیبی (CR) استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که سرمایه اجتماعی بر اقتصاد مقاومتی با ضریب 579/0، بر مدیریت شهری با ضریب 440/0 و بر توسعه شهری با ضریب 421/0 تاثیر مثبت و معنی داری دارد. مدیریت شهری بر توسعه شهری با ضریب 705/0 تاثیر مثبت و معنی داری دارد، همچنین اقتصاد مقاومتی بر مدیریت شهری با ضریب 546/0 و بر توسعه شهری با ضریب 511/0 تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین نتایج تحلیل با در نظر گرفتن حکمرانی خوب به عنوان متغیر تعدیل گر نشان می دهد که مقدار تاثیر سرمایه اجتماعی بر مدیریت شهری برابر 631/0 و بر توسعه شهری برابر 629/0 و مقدار تاثیر اقتصاد مقاومتی بر مدیریت شهری برابر 645/0 و بر توسعه شهری برابر 679/0 است.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، سرمایه اجتماعی، اقتصاد مقاومتی، مدیریت شهری، توسعه شهری
  • محمدحسین شریف زادگان *، پویا جودی صفحه 163
    آیا می توان تفاوت هایی که در نحوه تاثیرگذاری برنامه ریزان بر توسعه شهری و منطقه ای در سیستم های برنامه ریزی مختلف وجود دارد را ناشی از «فرهنگ های برنامه ریزی» متفاوت دانست؟ با دریافت فرهنگ برنامه ریزی به مثابه یک سیستم فرهنگی، تصمیم ها و داوری های برنامه ریزان متاثر از چارچوب های شناختی فردی و جمعی مشترکی است که نمایانگر «دی ان ای فرهنگی» خاص خود آنها بوده و برنامه ریزان به واسطه آن، بستر برنامه ریزی را درک می کنند. مقاله حاضر با سرآغاز چنین پیش گزاره ای، به دنبال پیشنهاد انگاشت فرهنگ برنامه ریزی به عنوان رهیافتی مناسب برای بازجست و رمزگشایی از دی ان ای فرهنگی و نقش فرهنگ در برنامه ریزی فضایی است. کشف روابط علی موضوع پژوهش یعنی برنامه ریزی فضایی و به کارگیری انگاشت فرهنگ برنامه ریزی برای واکاوی آن، چارچوب اساسی مقاله را تشکیل می-دهد که نشان از تبیینی بودن مقاله دارد و با توجه به کشف عرصه های ناشناخته واجد نقش در رفتار برنامه ریزان دارای ماهیت اکتشافی نیز هست. هدف اصلی چنین بازجستی، اجتناب از انگاشت پردازی تقلیل گرایانه از سیستم برنامه ریزی و منفعل دانستن برنامه ریزان از تفسیر و بازتفسیر قواعد و هنجارها در قالب انگیزه های فردی و جمعی است. این مقاله به دنبال تدوین روش تجویزی برای برنامه ریزی نیست، بلکه در پی کسب درکی علمی-اجتماعی از ساختار و پویایی های «چارچوب شناختی» است که این مهم به نوبه خود می تواند مبنایی برای بسط رویکردهای نظری برنامه ریزی فضایی شود. به منظور فهم چگونگی برساخت کاربست ها و تصمیم های برنامه ریزی در برهمکنش چارچوب های فردی و جمعی برنامه ریزان در یک بستر مبتنی بر فرهنگ، مقاله حاضر بازبینی کلی از توسعه اشکال متفاوت چارچوب شناختی در برنامه ریزی فضایی را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ برنامه ریزی، چارچوب شناختی، برنامه ریزی فضایی، برنامه ریزان، زمینه فرهنگی
  • سیدجواد طاهایی * صفحه 189
    صلح در دنیای مدرن محصول مدیریت و هماهنگی هایی است که بر ترس از نتایج کاربرد قدرت نظامی استوار است. این نظریه ساده و موسع، مفروض اصلی مطالعات صلح در رشته حقوق و روابط بین الملل در قرن بیستم بوده است. اما در این مقاله ادعا می شود که نظریه مدرن صلح (استقرار نظم بر پایه قدرت اجبار و ملاحظات ناشی از ترس) مرتبط با تجربیات تاریخی و واقعیت «صلح» نیست، بلکه آنچه بیشتر به واقعیت صلح ارتباط دارد و زیسته تر است، نظریه کلاسیک صلح است که برخلاف تصورات مدرن از صلح، می گوید صلح مشخصه دولت ها نیست، بلکه مشخصه اجتماعات است. در برابر تصور امروزی از صلح، فرضیه ای که می کوشیم آن را معقول و بین الاذهانی سازیم عبارت است از صلح به عنوان توان و کارکرد یک اجتماع تاریخی ]یا تمدن[ برای تلطیف و قابل زیست ساختن مناطق پیرامونش از طریق گسترش فرهنگی ناهشیار خود. یافته تحقیق آن است که ایران از معدود اجتماعات تاریخی است که کارکردهای مطابق با نظریه کلاسیک صلح را در سراسر تاریخ خود بروز داده و از این رو شایسته است که همین اصل یعنی نظریه کلاسیک یا ماقبل مدرن صلح، اندیشه راهنمای سیاست خارجی ایران باشد؛ اندیشه ای مرکزی که می گوید ایران در طول تاریخ خود، بیشتر با گسترش یابی اجتماع و فرهنگش مشخص می شده است تا با درگیری ها و اشتغالات دولت خود. دولت در ایران اغلب مواقع ضعیف و اجتماع ایرانی همواره قوی بوده است. به عبارتی، گسترش تفاهمات ناهشیار، کارکرد تاریخی اجتماع ایرانی در منطقه پیرامونیش بوده است و همین باید اندیشه پایه سیاست خارجی ایران باشد. سیاست خارجی ایران باید همین گرایش تاریخی اجتماع ایرانی، همین گسترش طلبی ناهشیار را آیینگی کند و خود را معمار طرح های بلند تصور نکند. اوج موفقیت دولت ایرانی در سیاست خارجی آن است که زیاد به چشم همسایگان نیاید.
    کلیدواژگان: صلح، ایران، فرهنگ، جنگ، تاریخ، منطقه
|
  • Fatemeh Kanaani *, Alireza Hassanzadeh, Shaban Elahi, Seyed Habibollah Tabatabaeian Page 5
    Foresight is one of the most appropriate tools for moving on uncertainty waves. Choosing the suitable method is a key to lead successful foresight project. Having a clear picture of the various methods and awareness of their usage in previous projects is a way to achieve better results in foresight studies. Since the 1990s, several methods have been applied to carry out foresight projects. However, due to the complexity and multiplicity of methods and absence of any patterns for their proper application in different situations, a number of foresight projects have failed or suffered many problems and deficiencies. The main purpose of this article is to create a clear image of the use of foresight methods in practical projects. For this purpose, a systematic review methodology was conducted in three databases: Science Direct, Scopus and Emerald (maximum coverage and accessing more articles to produce more desirable and credible results is the reason of selecting theses databases) and after screening at different stages, 45 articles were analyzed. The results of the systematic review, show the diversity of using of prospective methods by 2017, countries’ inclination in the application of the foresight methods and the fields and scope of these methods. Also, the factors affecting the selection of foresight methods were extracted and the degree of their importance was determined. Furthermore, we tried to identify the knowledge gap existing in the fields related to future study to be used by the futurists, through reviewing applied researches.
    Keywords: foresight, foresight method, systematic review, future study
  • Hamidreza Pirmorad *, Mohsen Nazari, Ali Heidari, Seyed Mohammad Arabi Page 35
    Change is an organizational fact and its management is considered one of the most important duties of manager. It is worth nothing that studies show that more than three fourth of organizational changes are doomed to failure or cannot realize the envisaged goals. Devising effective strategies and implementing them successfully in the organization requires providing infrastructures and having appropriate capabilities and enough maturity in various dimensions. Not paying enough attention to this has been responsible for the failure of implementing strategies in organizations. The subject of this research is strategic change in specialized organizations affiliated to the public sector. Due to the complexity of these organizations, strategic change and implementing strategic in them are challenging. This research has been conducted with the aim of devising and developing a model for evaluating the readiness of Affiliated to the public sector. In this section, The general attitude of this research is of qualitative nature and is in line with deepening the understanding of the issue of strategic change in a complex setting. In this way, in the first sechion, we directed our attention to research on the atmosphere governing strategic change in specialized organizations Of an organization for strategic changes and implementing a strategy effective fields in strategic change and implementing strategic were identified then an appropriate conceptual framework for ministry of energy was used. The method of research is case study approach and for data gathering and analysis and also drawing conclusion, we used systematic review method by drawing upon met-synthesis method and content analysis of scientific documents. Through evaluating relevant factors, we identified eight main codes including communications, creating an atmosphere encouraging participation and confidence in the organization, evaluating and monitoring change, educating human resources, and leading change and planning. These codes are result of reviewing more than one hundred selected articles on the basis of meta-synthesis about readiness for change which could be used as an efficient model for evaluating and assessment of the degree of readiness of organization to bring about strategic changes.
    Keywords: evaluation model, implementing strategy, readiness for strategic changes, meta-synthesis content analysis
  • Mojtaba Javadi *, Hasan Danaee Fard Page 61
    Research is the key to progress. Because it is one of the important foundations of any social and economic development in various fields, and the progressive quality of research management systems in some developed countries is indicative of this. Nowadays, many problems exist in the country's research system that cause paralysis and loss of vitality in the scientific community. Country's research system, especially in the field of human sciences is in certain confusion. There are duplications, waste of financial resources, human capital and time which originates from the lack of good governance in this field. Therefore, this article aims to identify and to diagnose the weaknesses of governance framework in humanities/ social science to provide the appropriate management of social science research and to take a step for devising an Islamic-Iranian model of governance research. This article uses a qualitative survey strategy. The researcher attended different organizations and institutions which are best known as the main areas of research governance. In addition to direct observation, a group of 16 experts were interviewed. After gathering data and analyzing them by using theme analysis method, the researcher formulated a conceptual framework of research governance and also analyzed its problems. The final framework has seven main parts: the whole system, inputs, governance box (as the process research system with three levels: macro, intermediate, micro), output, feedback, the research culture and environment, and research related systems. To ensure the validity of results, the researcher distributed a list of the most experts important weaknesses (with high degree of importance and frequency) in the form of a questionnaire, among 28 experts and finally they were verified by most ranked from least to the most by the experts.
    Keywords: research governance, change in social sciences, qualitative survey, research system
  • Mohammad Ali Firouzi *, Mahyar Sajjadian Page 87
    Today, “good urban governance” as a useful phenomenon which, of course, is rooted in Western thinking has overshadowed the urban management which is looking for its lost identity. Whereas, not only it seems that the religion of Islam is able to present urban governance components, but also, it seems good Islamic urban governance enjoy greater comprehensiveness compared to the Western type for being the implemented in the cities of Iran. So, due to the importance of the issue, this article, uses a descriptive-analytical method. It is a applied research, based on library studies and content analysis aimed to deepening the Islamic Iranian Progress Model. Based on research findings, not only does Islam have the capacity to provide the components of good urban governance, but also is more is comprehensive than the Western type for being implemented in the cities of the country. Meanwhile, studying carefully on basic documents related to the progress model containing principles, ideals, prophecy, vision and policy, it was found that we can extract many components of good Islamic urban governance from these documents. But there has been no direct reference to good Islamic urban governance. Finally, based on research findings, some courses of action for deepening the Islamic model of Iran are proposed.
    Keywords: Islam, good governance, city, Islamic Iranian Progress Model
  • Abbas Isazadeh, Seyed Hossein Sharafoddin, Seyed Hossein Akhavan Alavi Page 115
    Islamophobia is said to be an ‘unfounded hostility towards Islam and Muslims’. It is our contention that we need to rethink this definition, and see Islamophobia not as an ‘unfounded hostility’, but a hostility for which some reasons may exist. It is important to acknowledge that Islamophobia attitudes are rooted in a complex socio-political ideology. In order to understand Islamophobia, one should be familiar with classical texts and contemporary works related to explanatory frameworks such as Clash of Civilizations and Orientalism. In this article, Orientalism (especially Edward Said’s critical approach) as one of the most important conceptual frameworks will be discussed in detail. First, we review the history and definitions of Orientalism, its political functions and interaction between Islam and Orientalists during the past three centuries. After that, the main hypothesis of this article is examined: the concept of Islamophobia draws extensively on Orientalist cultural stereotypes; stereotypes that depict the Orient as “backward, crude, aberrant, irrational, invariable, fanatic, evil, militant, extremist, terrorist, feminine and sexually corrupt”. Overall, this article claims that Orientalism provides a classical framework in understanding relationships between the ‘West’ (and the ‘Rest’) and Muslims in particular.
    Keywords: Islam, Islamophobia, Muslims, West, Orientalism, Edward Said
  • Hadi Dadkhah, Gholamreza Zamanian *, Nazar Dehmardeh Ghaleno Page 141
    Today, urban economy has gained a high importance, so that city geographical area should have a strategic plan on the basis of their opportunities and strengths to proceed on the path of urban restructuring in terms of their advantages. In this article, good governance along with resistance economy are considered as strategic plans for urban development. Therefore, this research with an attitude based on descriptive analysis, first, uses quantitative techniques and according to theoretical foundations and previous studies, proposes a model based on the effect of good governance on relationship between social capital and resistance economy on the one hand, and urban management and development, on the other hand, and then studies relations between variables with the help of structural equations method and SmartPLS software. To collect necessary data, the author used questionnaire and to determine their reliability and validity, pre-tests were used. To evaluate validity, convergent validity method with the application of average variance extracted was used and to determine reliability, composite reliability method was used. Findings show that social capital has a positive and significant effect on resistance economy with 0/579 coefficient, on urban management with 0/440 coefficient. Also, resistance economy has a positive and significant effect on urban management with 0/546 coefficient. Also, the results of the analysis by considering good governances moderating variable show the value of the effect of social on urban management equals 0/631and urban development, 0/629 and the value of the effect of resistance economy on urban management equals 0/645 and on urban development, 0/649.
    Keywords: good governance, social capital, resistance economy, urban management, urban development
  • Mohammad Hossein Sharifzadegan *, Pouya Joodi Page 163
    Are there significant variations in the ways planners in different planning systems have influenced urban and regional development? By perception of planning culture as a cultural system, decisions and judgements of planners are affected by both individual and collectively shared cognitive frames, represent¬ing the ‘cultural DNA’ through which planners perceive the planning context. This article with such a premise seeks to recommand the planning culture concept as a suitable and usable approach for investigating and decoding the cultural DNA and the role of culture in planning culture. Discovering the casual relations of research issue and application of planning culture for analyzing constitute the basic framework of this article which is indicative of its explanatory as well as exploratory nature because it also explores the unknown areas playing a significant role in the planners’ behavior. The goal of such investigation is to avoid such a reductionist conceptualization of spatial planning and consider the planners too passive to interpret and re-interpret rules and norms in the framework of their individual and collective motivations. The main objective of this article is not to develop a prescriptive method for spatial planning itself, but rather to gain a social scientific understanding of the structure and the dynamics of the ‘cognitive frames’, which could then serve as an inspirational basis for developing theoretical approaches of spatial planning. In order to know how the planning practices and decisions have constructed in interplay of individual and collective frames of planners in a culturised context, the article gives a general overview of the development of different forms of cognitive frames in spatial planning.
    Keywords: planning culture, cognitive frame, spatial planning, planners, cultural context
  • Seyed Javad Tahaee * Page 189
    Peace is the modern world product of management and coordination based on the consequences of using military force. This simple and extended theory has been the main assumption of peace studies in law and internation relations in the twentieth century. But, this article argues that modern peace theory establishing order based on coercion and out of fear) is not related to historical experiences and real peace, but what is more relevant to real peace is classical peace theory which contrary to modern perception of peace suggests that peace is not characteristic of states, rather it is characteristic of collectivities. Against today's perception of peace, a hypothesis that we try to make it rational and intersubjective, is that peace is the function of a historical community (or civilization) for making its surrounding regions more moderate through unconscious cultural expansion. The findings of research show that Iran is one of the few historical collectivities having functions compatible with those of classical peace theory throughout its history. Therefore, it would be appropriate if this principle that is the classical or pre-modern peace theory becomes the guiding idea of Iran's foreign policy. A central idea suggesting that Iran, throughout its history, has been more characterized by the expansion of its community and culture rather than by the preoccupation of its government. In Iran government has been always strong. In other words, the expansion unconscious understandings, has been the historical function of Iranian community in its surrounding region. This should become the basis of Iran's foreign policy. This policy should reflect this historical inclination of Iranian community and its unconscious expansion and does not suppose itself to be the architecture of lofty plans. Iranian state succeeds best in its foreign policy when its neighbors do not pay much attention to it.
    Keywords: peace, Iran, culture, war, history, region