فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 89 (زمستان 1397)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 89 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمداعظم رجییان ، احمد صباحی ، محمدرضا لطفعلی پور ، مهدی بهنامه صفحات 5-34
    اقتصاد مقاومتی یکی از مهم ترین دغدغه‏‏های کشور در سال های اخیر است.  اندازه‏‏ گیری تاب‏‏آوری اقتصادی یکی از موضوعات مهمی است که می‏‏تواند  برنامه ریزان را در نیل به اهداف یاری نماید. در این مقاله با استفاده از  تجربیاتی که در سنجش مقاومت‏‏پذیری اقتصاد وجود دارد، به  اندازه‏‏ گیری  میزان مقاومت اقتصادی ایران طی دوره 1395-1379 پرداختیم. شاخص‏‏های تاب‏‏ آوری اقتصادی شامل تمرکز تجاری، سلامت بانکی، وابستگی تجاری، ذخایر بین‏‏ المللی، استحکام بیرونی، بدهی بخش خصوصی، حکمرانی خوب، اثر بخشی دولت، پایداری اقتصاد کلان و وابستگی بودجه به نفت است. نتایج نشان می‏‏دهد شاخص مقاومت اقتصادی تا سال 1380 دارای یک روند افزایشی بوده و پس از سال 1381  تا سال 1389 با کاهش مستمر همراه بوده که در سال 1389 به کمترین میزان خود  رسیده است. سپس روند رو به رشد تا سال 1390 ادامه می‏‏یابد و با اتفاقاتی که در سال 1391 و وضع تحریم‏‏ های بین‏‏ المللی رخ داده است، این شاخص کاهش  می‏‏یابد. از سال 1392 با روی کار آمدن دولت یازدهم، روند صعودی شاخص را  شاهد هستیم.  
  • حسن رضایی ، محمد توحیدفام صفحات 35-65
    از جمله رویکردهای نوین به توسعه، الگوی حکمرانی خوب است که زمینه‏ساز  توسعه‏ ای مردم سالارانه است. از ویژگی‏های اصلی این الگو می‏توان به  «پاسخگویی دولت به شهروندان» ، «حاکمیت قانون» ، «مردم‏سالاری» ، «مشارکت» ،  «حق انتخاب» و… اشاره داشت. در این الگو صاحبان اصلی قدرت، مردم هستند.  کشورهای مختلف دنیا در تلاش هستند تا با عمل به این اصول، کارایی و توان  ساختار سیاسی خویش را ارتقا دهند؛ جمهوری اسلامی ایران نیز از این قاعده  مستثنا نیست. هماهنگی فراوان اصول حکمرانی خوب با ارزش‏های دینی و ملی در  ایران زمینه را برای پیاده سازی این الگو در ایران فراهم می کند. لذا در  این مقاله در تلاش هستیم تا به نسبت‏سنجی الگوی حکمرانی خوب و مردم‏سالاری  دینی اقدام نماییم. پرسش اصلی این پژوهش بیان می‏دارد «چه رابطه‏ای بین  حکمرانی خوب با تقویت مردم سالاری دینی در ایران وجود دارد؟». فرضیه اصلی  این مقاله بیان می‏دارد «بین حکمرانی خوب و تقویت مردم‏سالاری دینی در  ایران، رابطه مستقیمی وجود دارد». این مقاله می‏کوشد با روش تجزیه وتحلیل  کیفی و با استفاده از منابع کتابخانه‏ای- اسنادی نشان دهد که حکمرانی خوب  به عنوان الگویی برای کشورهای درحال توسعه، بستر مناسبی برای تقویت  مردم‏سالاری دینی در ایران است. توضیح اینکه در این مقاله صرفا شاخص‏ های  حاکمیت قانون، پاسخگویی و مشارکت مورد بررسی قرار می‏ گیرد.  
    کلیدواژگان: الگوی حکمرانی خوب، مردم ‏سالاری دینی، حاکمیت قانون، پاسخگویی، مشارکت
  • حسین مسلمی ، سیدطاهر فاضلی صفحات 67-94
    راهبرد و ساختار تحلیلی راهبرد در گفتمان انقلاب اسلامی که در حوزه  تصمیم گیری های کلان و پراهمیت ملی مورد استناد قرار می‏گیرد، از یک سو بر  مبدا خود یعنی آرمان‏ها، ارزش‏ها و اهداف متعالی مشروعیت‏ساز توجه نموده و  از سویی نگاهی بر واقعیت‏ها، مشکلات و موانع دارد و هرگونه راه‏یابی  راهبردی بدون لحاظ این دو جهت‏گیری، توهم و خیال پردازی بیش نیست. این  ساختار تحلیلی، چارچوب مفهومی را شکل می‏دهد که با جوهره و ماهیتی تکوینی و رویکردی اثربخش و آینده‏ساز ابعاد و مولفه های ایده‏سازی، فرصت‏یابی،  عوامل حیاتی موفقیت و راه‏یابی را در تعامل با هم ترکیب می‏نماید. پژوهش  حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و روش تحلیل گفتمان در منظومه فکری مقام  معظم رهبری، به مثابه منادی گفتمان انقلاب اسلامی نشان می‏دهد که راهبرد در گفتمان انقلاب به دلیل ابتنا بر پارادایم الهی- ارزشی در بعد دیدگاه‏سازی  مولفه «تفکر منظوم/ منظومه فکری» را برای ارائه الگوی حل مسائل معرفی  می کند. در بعد فرصت‏یابی مولفه «علم محوری/ تولید علم» را به منظور افزایش درک فرصت‏ها، گسترش مرزهای دانش و غنی‏سازی ذهنی، همراه با تزکیه فردی و  جمعی را زمینه‏ساز جلب فرصت‏ها می‏داند. در بعد تحلیل گلوگاه «عوامل حیاتی  موفقیت» به دلیل همزادی گلوگاه‏های اصلی و شایستگی‏های کلیدی، مولفه  «قابلیت‏سازی و استحکام ساخت درونی» را به مثابه شایستگی‏های کلیدی رفع موانع توصیه می کند و بالاخره در بعد راه‏یابی، به دلیل رویکرد آینده‏ساز،  مولفه «قاعده شکنی» خلاقانه را به منظور بروز و ظهور قواعد الهی- انسانی  منطبق بر قابلیت‏های درونی دنبال می‏ نماید.  
    کلیدواژگان: راهبرد، فرصت، گلوگاه، عوامل حیاتی موفقیت، گفتمان
  • مژده کریمی نژاد ، علیرضا گلشنی ، فردین بوستانی صفحات 95-124
    از گذشته تاکنون کمبود آب جزء سرشت ایران بوده است. در چند دهه اخیر، کاهش  بارش، دگرگونی‏های اقلیمی، افزایش برداشت بی‏رویه از منابع آب زیرزمینی و  … به بحران آب منجر شده است. اما در نگاهی کلی به وضعیت آب ایران، به  پرسش ها و پیچیدگی هایی برمی خوریم که این تنش و بحران را حاصل مدت ها سوء  سیاست گذاری و مدیریت می داند. بحران آب، تلاشی نظام مند برای نگاه به  آینده را در حوزه های دانش، فناوری، اقتصاد، فرهنگ، محیط زیست و جامعه  می طلبد و آینده نگری پیش نیاز هرگونه سیاست گذاری است. این پژوهش با هدف شناخت و بررسی آسیب های ناشی از سیاست گذاری آب کشور شکل گرفته است. اطلاعات مندرج در این مقاله حاصل مطالعات و بررسی ها در بحران آب و نیز  انجام گفت و گوهای متعدد با مجموعه ای از خبرگان و نخبگان متخصص است که با تکنیک دلفی در چند مرحله استخراج شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سیاست گذاری در بحران آب ایران در بستری ممکن است که شناخت صحیح از فرایند سیاست گذاری و نارسایی های حاکم بر آن به دست آید. به دنبال آن مسائلی چون عدم ریشه یابی صحیح دلایل، ارزش گذاری نامناسب آب، بخشی نگری و تناقض در تصمیم گیری ها، قانون گذاری، کم توجهی به دانش بومی آب در کشور و تقلید بدون تفکر از نسخه های غیربومی، عدم استفاده از متخصصان علوم مختلف در سیاست گذاری های حوزه آب و… که از مهم ترین آسیب های سیاست گذاری بحران فعلی آب است را پیش رو قرار می دهد.  
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، آسیب شناسی، بحران آب، ناکارآمدی نظام سیاست گذاری آب، آینده نگاری
  • رضا عبدالرحمانی ، محمد مهدی مظفری ، ایرج محمدی صفحات 125-150
    در عصر حاضر یکی از مهم ترین دستاوردهای انقلاب اطلاعاتی، شبکه های اجتماعی  است که ارتباطات را معنایی تازه بخشیده و موجب تغییرات اساسی در تعاملات  افراد شده است. حضور شبکه های اجتماعی، امکان بهره گیری انبوهی از اطلاعات  در کمترین زمان ممکن و برقراری ارتباط گفتاری، نوشتاری و دیداری با هزینه  نسبتا کم فراهم کرده است. ظهور این پدیده، هرچند معلول تحولاتی بوده، اما  خود منشا تهدیدات عدیده ای شده است. این مقاله به دنبال تحلیل محتوای امنیتی پیام های شبکه اجتماعی تلگرام است که برای دستیابی به این هدف، ابتدا با مطالعه ادبیات و پیشینه تحقیق، 60 شاخص به عنوان شاخص های امنیتی پیام های شبکه اجتماعی تلگرام شناسایی شده و سپس با استفاده از روش دلفی فازی و نظرخواهی از استادان دانشگاه در حوزه علوم اجتماعی و ارتباطات، کارشناسان انتظامی و پلیس فتا، ده شاخص نمره بالای 75 درصد کسب کرده و به عنوان شاخص اساسی تعیین شدند. سپس با رصد اخبار در هشت کانال تلگرامی که از طریق مصاحبه و نظر خبرگان انتخاب گردیده اند، بر اساس شاخص با استفاده از روش تحلیل محتوای پیام ها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادکه بیشترین تاکید کانال های خبری به ترتیب شامل تضعیف حجاب و عفاف و ترویج بی بندوباری، شایعه پراکنی، تشویق اذهان عمومی و بسترسازی برای براندازی نرم است.  
    کلیدواژگان: پیام، شبکه اجتماعی، تلگرام، تضعیف حجاب و عفاف، شایعه پراکنی، براندازی نرم، تحلیل محتوا
  • احمد ابوالحسنی رنجبر ، کرماللهدانش فرد ، ابوالحسن فقیهی صفحات 151-176
    نظام اداری در ایران یکی از زیرساخت های مهم توسعه محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر، ارائه الگوی خط مشی گذاری اصلاح نظام اداری در ایران است. روش پژوهش از نوع ترکیبی با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه به منظور شناسایی و کسب نظر خبرگان نظام اداری بهره برده شده است. همچنین به منظور آزمایش مدل، از پرسشنامه و برای تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. قضیه های پژوهش پس از تحلیل داده ها و آزمون الگو ارائه شدند. بر اساس نتایج، مقوله های بهره وری، مدیریتی، ساختاری و سازمان دهی، سرمایه انسانی، ارتباطات بین المللی و قوانین و مقررات به عنوان عوامل علی به همراه عوامل زمینه ای و مداخله گر بر دستور کار خط مشی های اصلاح نظام اداری موثر است و همچنین اجرای راهبردهای پیشنهادی منجر به پیامدهای بهبود اصلاح نظام اداری خواهد شد.  
    کلیدواژگان: نظام اداری، خط مشی گذاری، شبکه اجتماعی، کانون تفکر
  • ابوالقاسم مجتهدی زنجیرآباد ، محمدرحیم عیوضی صفحات 177-205
    در این مقاله سعی شده است که ریشه های نظریه سازه انگارانه در روابط بین الملل و چگونگی تاثیرپذیری این نظریه از روش شناسی ها، معرفت شناسی ها و هستی شناسی های پیش از خود را مورد بررسی قرار دهد. سازه انگاری به عنوان یک رویکرد جدید در مطالعات روابط بین الملل با ایجاد رابطه میان واقعیت های عینی و تفسیرهایی که از این واقعیت ها در ذهن مفسران این حوزه مطالعاتی ساخته می شود، به دنبال ایجاد نگرشی جدید در حوزه مطالعات روابط بین الملل است. سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیازمند شناخت و به کارگیری این رویکرد در مناسبات سیاسی و بین المللی خود است، از این رو، در مقاله حاضر پس از تبیین مسئله، سوال اصلی، فرضیه و چارچوب نظری مورد تاکید برای چارچوب بندی این مقاله، به منظور آشنایی بیشتر با ابعاد نظری و عملی نظریه سازه انگارانه، ریشه های هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی مورد بررسی و مطالعه قرار خواهد گرفت و بر لزوم و مزیت این نظریه در میان نظریات روابط بین الملل به منظور استفاده از آن در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پرداخته می شود.  
    کلیدواژگان: سازه انگاری، روابط بین الملل، سیاست خارجی، هویت
  • داود غلامرضایی ، جلال محمدی صفحات 207-231
    امروزه پیچیدگی روزافزون محیط عرصه رقابتی کسب وکار و افزایش انتظارات مشتریان،  ضرورت بهبود مستمر عملکرد سازمان را بیش ازپیش آشکار کرده است. یکی از دغدغه های اساسی سازمان ها دستیابی به یک شیوه مدیریت عملکرد جامع، قابل اعتماد و انعطاف پذیراست تا بتوانند ضمن پاسخگویی به نیازهای فعلی، منافع بلندمدت ذی نفعان خود را تضمین کنند. در این پژوهش، برای شناخت و دسته بندی عوامل موثر بر عملکرد راهبردی سازمان، خبرگان و مدیران میانی شرکت مخابرات تهران به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند. مبانی نظری موضوع و سوابق تحقیقات انجام شده با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای جمع آوری شد. با  استفاده از ابزار پرسشنامه، نظر خبرگان در مورد میزان تاثیر مولفه های به دست آمده از مطالعات نظری، بر بهبود عملکرد راهبردی سازمان جمع آوری و تحلیل شد. پس از تحلیل به وسیله نرم افزارهای اکسل و اسمارت پی ال اس، مولفه های مورد بررسی در چهار عامل (منابع انسانی، جوسازمانی، فرایندهای سازمانی و سرمایه های سازمانی) دسته بندی شدند.  
    کلیدواژگان: عملکرد راهبردی، منابع انسانی، جو سازمانی، فرایندهای سازمانی، سرمایه های سازمانی
|
  • Mohammad Azam Rajabian, Ahmad Sabahi, Mohammad Reza Lotfalipour, Mahdi Behnameh Pages 5-34
    Economic resistance is one of the most important concerns of the country in recent years. Measuring economic resistance is one of the important issues that can help planners achieve their goals. In this paper, using the experience in assessing the resilience of the economy, we measured the economic resistance of Iran during the period of 2000-2016. Economic sustainability indicators include Business Focus, Health Banking, Business Dependency, International Reserves, External Consolidation, Private Debt, Good Governance, Governance Effectiveness, stability of the macroeconomic and dependence of the budget on oil. The results show that the economic resistance index has a rising trend until 2001, and then it has been continuously declining from 2002 to 2009, which reached its lowest level in the year 2009. Then the growing trend will continue until the year 2011, and this indicator will decrease with events that occurred in the year 2012 and international sanctions. Since 2013, we are seeing an upward trend.
    Keywords: resilience , economy , economic vulnerability
  • mohammd tohidfam Pages 35-65
    One of the new approaches to development is a good governance model that provides the basis for a democratic development. The main features of this model can be "government accountability to citizens", "rule of law", "democracy", "participation", and " right to choose", and so on. In this model, the supreme power belongs to the people. Different countries in the world are trying to improve their political structure by promoting these principles and the Islamic Republic of Iran is not an exception to this rule. The great harmony between the principles of good governance and religious values in Iran provides a framework for implementing this pattern in Iran. Therefore, in this article we are trying to Measuring the relationship between good governance and religious democracy. The main question of this research is that "what is the relationship between good governance and the strengthening of religious democracy in Iran?" The main hypothesis of this article is that "there is a direct relationship between good governance and the strengthening of religious democracy in Iran." This Article seeks to demonstrate that good governance as a model for developing countries is a suitable platform for strengthening religious democracy in Iran through a qualitative analysis method and using documentary library resources. It should be noted that in this article merely indicators of rule of law, accountability, and participation are examined.
    Keywords: good governance pattern , religious democracy , rule of law , accountability , participation
  • Hossein Moslemi , , Seyyed Taher Fazeli Pages 67-94
    Strategy and its analytical structure in the discourse of the Islamic revolution, which has been invoked in the national decisions of the country, is on the one hand, its source, the ideals, and values and the transcendent goals of constitutionalism, and on the other hand, looks at the facts, problems an obstacles. Any strategy orientation without these two orientations is delusional and imaginative. This analytical structure forms a conceptual framework that combines the intrinsic and developmental nature of an effective and future-oriented approach, the components of ideation, the opportunity, the critical success factors, and path finding in interaction within themselves. The present study, with a descriptive-analytical approach and the method of discourse analysis in the intellectual system of the Supreme Leader, as the discourse of the Islamic Revolution, shows the strategy in the discourse of revolution, based on the divine-value paradigm that in the dimension of idea making of component “systematic thinking\intellectual think” introduces a model of solving the problems. In the analysis of bottleneck, the critical success factors, due to the combination of key bottleneck and key competencies, recommends the component of internalization and firmness as the key competencies for the removal of barriers. Finally, in terms of tracking, because of foresight approach, the component of the principle of creative breakdown is pursed in order to emerge divine and human rules that are consistent with internal capabilities.
    Keywords: strategy , opportunity , bottleneck , critical success factors , discourse
  • Mojdeh Karimi Nejad , Alireza Golshani , Fardin Boustine Pages 95-124
    From the past, water scarcity has long been the nature of Iran; in recent decades, rainfall has declined, climate change, an increase in excessive withdrawal of groundwater resources and ... has led to a water crisis. But in a general look at Iran's water situation, we find that there are questions and complexities that have led to a long-term mismanagement and management of the crisis and crisis. The water crisis requires a systematic effort to look at the future in the fields of knowledge, technology, economics, culture, environment, and society, and prosperity is a prerequisite for any policy. This research has been designed to identify and investigate the damages caused by water policy in the country. The information contained in this essay is a study of the water crisis, as well as numerous conversations with a set of expert and expert elites that have been extracted by Delphi technique in several steps. The results of the research indicate that policymaking in Iran's water crisis is possible in the context of which the correct knowledge of the policy process and the deficiencies that govern it is obtained. Following are issues such as the lack of proper orientation of the reasons, inappropriate water valuation, the fragmentation and contradiction in decision making, legislation, the lack of consideration of indigenous knowledge of water in the country, imitation of non-thinking imprints, the lack of use of various experts in the field of water policy And ... which is one of the most important damages to the current water crisis policy.
    Keywords: policy making , pathology , water crisis , he inadequacy of water policy system perspectives
  • Reza Abdolrahmani, Mohammad Mahdi Mozaffari , Iraj Mohammadi Pages 125-150
    Nowadays, one of the most important achievements of the information revolution is the social network that gave a new meaning to communication and led to fundamental changes in the interactions between people. The existence of social networks provided the opportunities to make use of information in the minimum possible time and having oral, written and visual communication. The advent of this phenomenon, although was the result of some changes, became the origin of different threats itself. The purpose of this article is to investigate the security concept of Telegram as a social network. To do so, first, 60 security criteria of messages in Telegram as a social network were chosen after studying the relevant literature and research background and through the use of fuzzy Delphi method and gathering the idea of university lecturers in the field of communication and social sciences, disciplinary experts and FATA police, ten of the criteria gained 0.75 and were chosen as the main criteria, then the news in 8 of telegram channels that were chosen by interviewing and the idea of experts was studied by method of the analysis of message content. The findings showed that most of the emphasis of news channels were put on weakening Hijab and modesty and promoting unrestrainedness, making gossip, disturbing people’s minds and paving the way for a soft war.
    Keywords: content analysis , making gossip , message , social network , soft war , telegram , weakening Hijab, modesty
  • ahmad abolhasaniranjbar , karamollah daneshfard , Abolhasan faghihi Pages 151-176
    The purpose of this study is to present a model for reforming the administrative system in Iran. The research method is a hybrid type, using the Grounded theory. To collect the data, the interviewing tool was used to identify and consider the experts of the administrative system. In order to test the model, a questionnaire was used and structural modeling was used to analyze the data. The data were analyzed by open source, axial and selective coding, and after the model test, the theorems were presented. The results show that causal conditions affecting the agenda for policies of administrative system reform include structural and organizational areas, productivity, human capital, management, laws and regulations, and international relations. Intervening factors include: think tanks, lack of optimal budget allocations, and lack of motivation and continuous commitment of managers and agents, which according to background factors include political, socio-cultural, economic-technological, international and organizational- administrative trends will affect the agenda for policies of administrative system reform. Moreover, the proposed strategies namely adaptation of capabilities, capacities, and capabilities of the administrative system with the role and tasks of an ideal and desirable government, as well as creating a culture for an evolution and reform in the administrative system, can result in positive consequences to administrative system reform.
    Keywords: Keywords : administrative system transformation _policy making _social network _think tanks
  • abolghasem mojtahedi, Mohammad rahim eivazi Pages 177-205
    In this paper, we will try to the origins of constructive theory in international relations and how this theory is influenced by its methodologies, epistemologies, and ontologies. Constructivism as a new approach to international relations studies by linking the realities of reality and the interpretations made of these realities in the minds of interpreters in this field of study seeks to create a new approach in the field of international relations studies. Which the foreign policy of the Islamic Republic of Iran needs to identify and apply this approach in its political and international relations. Therefore, in the present paper, after the explanation of the problem, the main question, the hypothesis and the theoretical framework emphasized for the framework of this paper, in order to get acquainted with the theoretical and practical aspects of constructive theory, the ontological, epistemological and methodological origins of this theory will be studied and discussed and the necessity and priority of this theory among the views of international relations in order to use it in the foreign policy system of the Islamic Republic of Iran will be discussed.
    Keywords: constructivism , international relations , foreign policy , individuality
  • Davoud Gholamrezaee, Jalal Mohammadi Pages 207-231
    Today identifying the factors influencing the organizational strategic performance, is a prerequisite to improve the competitive advantage of the organization. In this research, the influence of 26 variables (recognized in the literature review) on the strategic performance, has been verified using data gathered from 42 respondents in TCT. Accordingly, four factors (human resource, organizational atmosphere, organizational capital, and organizational processes) have been tested and confirmed with confirmatory factor analysis using smart PLS. The results show that the organizational atmosphere have the most influence and then organizational capital has the least one.
    Keywords: organizational strategic performance , human resource , organizational atmosphere , organizational capital , organizational processes