فهرست مطالب

رهیافت - پیاپی 66 (تابستان 1396)

نشریه رهیافت
پیاپی 66 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر علی عظیمی، سجاد برخورداری صفحه 1
    حرکت به سمت جامعه دانش و اقتصاد دانش محور نه تنها به عنوان یک نیاز اساسی برای کشورهای در حال توسعه مانند ایران به شمار می آید، بلکه اجتناب از حرکت به سمت چنین جامعه ای، کاهش قابل توجه توان رقابتی را موجب خواهد شد. با توجه به نیاز اقتصاد کشور برای حرکت از اقتصاد سنتی منابع محور به سمت اقتصاد دانش محور، توجه به تجربه کشورهای مختلف می تواند خطای انتخاب مسیرهای حرکتی را کاهش دهد. این مقاله با هدف شناخت تجربه ای از کشورهای در حال توسعه با تاکید بر کشورهای عربی در جهت حرکت به سمت جامعه دانش و اقتصاد دانش محور، چارچوب کلی حرکت جامعه ایران به سمت جامعه دانش و اقتصاد دانش محور را طراحی می کند. نتایج مقاله نشان می دهد توجه به ایجاد زیرساخت های ارتباطاتی و اطلاعاتی، گسترش دوره های آموزشی کوتاه مدت، تلاش برای تولید کالاها و خدمات دانش محور، تلاش برای بازتعریف تولید محصولات بر پایه دانش و در کنار آن ها ایجاد نهادهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نقش اساسی در حرکت کشورهای عربی داشته است. چنین نگاهی به جامعه دانش و اقتصاد دانش محور می تواند تجربه خوبی برای ایران باشد.
    کلیدواژگان: جامعه دانش، اقتصاد دانش محور، ظرفیت جذب، جهش، نهادهای جامعه
  • غلامعلی طبرسا، داراب احمدوند صفحه 13
    رشد بالای دانش در حوزه های گوناگون به ایجاد تغییرات فزاینده در محیط سازمان ها منجر شده که فرصت ها و تهدیدهایی را به دنبال داشته است. از جمله علل اصلی این تغییرات رو به رشد، بهره گیری از خلاقیت ها و نوآوری ناشی از دانش و تجربیات کسب شده توسط سازمان، تلفیق، تقویت و به کارگیری مستمر آن ها است. هدف این پژوهش بررسی، اولویت بندی و مقایسه ابعاد اصلی چرخه مدیریت دانش در وضعیت موجود و مطلوب یک سازمان پروژه محور، و به تبع آن شناسایی ابعاد مهم تر و موثرتر بر مدیریت دانش و ارائه راهکارهایی کارامد به منظور ارتقا و توسعه سطح مدیریت دانش سازمانی است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق و شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی - پیمایشی است. نمونه آماری پژوهش 103 نفر از کارکنان مرتبط با پروژه های شرکت مهندسین مشاور نوی است که به روش نمونه برداری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به مبانی نظری از روش مطالعات کتابخانه ای و برای جمع آوری داده در مورد فرضیات پژوهش از توزیع پرسش نامه بسته استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فرضیات پژوهش حاکی از وجود تفاوت در اولویت بندی و در نتیجه اهمیت ابعاد مختلف چرخه مدیریت دانش و شاخص های هر یک در شرایط موجود و مطلوب جامعه آماری موردنظر بوده و نمایانگر لزوم اصلاح برنامه ریزی فرایندهای اصلی چرخه مدیریت دانش و شاخص های مهم تر و اثرگذارتر بر هر یک است. بالاترین اولویت در وضعیت موجود جامعه آماری موردنظر به فعالیت اکتساب و خلق دانش و در شرایط مطلوب به فعالیت به کارگیری و کاربرد دانش مربوط است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کسب دانش، نگه داری دانش، انتقال دانش، به کارگیری دانش
  • حمید کاظمی، شهره نصری نصرآبادی صفحه 29
    با پررنگ شدن نقش دانش در اقتصاد، تجارت و فرایندهای مدیریتی، سرمایه های فکری شرکت ها بیش از پیش اهمیت یافتند. بنابراین مدیریت منابع انسانی به عنوان سرمایه های فکری و محوری که اهرم تحقق اهداف کلان در هر سازمان هستند، یکی از مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان های امروزی است. اجرای این مهم در مراکز پژوهشی بخش دولتی هم به دلیل وجود قوانین خاص و عام حاکم بر سازمان و هم از حیث ساختار متفاوت نظام مدیریت منابع انسانی در مراکز پژوهشی، دارای محدودیت های مضاعفی است. بنابراین برای مقابله با چالش ها، ضرورت آسیب شناسی این حوزه در دوره های مناسب در سازمان ها وجود دارد تا سازمان اطمینان یابد که به شایستگی در رسیدن به اهداف راهبردی و اجرای برنامه های راهبردی موفق بوده است. از جمله اهداف اصلی این مقاله که حاصل یک پژوهش کاربردی است، شامل آسیب شناسی حوزه منابع انسانی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با استفاده از استاندارد 34000، تعیین سطح بلوغ سازمان، ارائه راهکارهایی برای بهبود فرایندها و در نهایت بررسی مسائل موجود در فرایندهای ضعیف سازمان است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، هم سویی راهبردی، آسیب شناسی منابع انسانی، استاندارد 34000، مراکز پژوهشی
  • سعیده ابراهیمی، فاطمه ستاره صفحه 47
    هدف اصلی پژوهش، بررسی تاثیر مهاجرت بر برون دادهای علمی در میان پژوهشگران ایرانی در بازه زمانی 2001 تا 2013 است. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی با رویکرد تحلیل استنادی و وب سنجی است. همچنین جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، 7000 نفر از نویسندگان ایرانی دارای مقاله در پایگاه ISI هستند که بنابر جدول مورگان حدود 400 نفر از این نویسندگان به عنوان نمونه، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نیمی از مهاجران ایرانی هم زمان بین ایران و خارج از کشور فعالیت دارند. همچنین غالب مهاجران ایرانی را مردان تشکیل داده اند که مهاجرت خود را از مراکز دانشگاهی به سمت آمریکا آغاز کرده اند. سایر یافته ها نیز بیان می کند که میزان رشد کیفی تولیدات مهاجران با رشد کمی آن ها همراه نبوده است. بر این اساس، به سیاست مداران توصیه می شود تا با نظرسنجی دقیق از پژوهشگران، جریان مهاجرت را به نفع کشور مبدا و در راستای افزایش کمی و کیفی تولیدات علمی کشور سوق دهند.
    کلیدواژگان: انواع مهاجرت علمی، برون دادهای علمی، پژوهشگران ایرانی، پایگاه ISI
  • بهمن فکور صفحه 61
    با گسترش رویکرد به تجاری سازی نتایج تحقیقات در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور، نیاز این موسسات به زیرساخت های لازم برای فعالیت های تجاری سازی آشکار شده و لزوم توجه سیاست گذاران توسعه فناوری به رفع این نیازها روشن تر می شود. ارزش گذاری فناوری از جمله ابزارهای مورد نیاز موسسات دانشگاهی و فناوری در هرگونه انتقال فناوری از این موسسات است. ماهیت موضوعی ارزش گذاری فناوری و تاثیرپذیری آن از عوامل و شرایط محیطی، انجام آن را با دشواری های فراوانی روبه رو می سازد. افزایش کار علمی در این زمینه می تواند دسترسی متقاضیان این حوزه را به روش های کاربردی فراهم ساخته و کاهش مشکلات آن ها در ارزش گذاری را به همراه داشته باشد. این مقاله تلاش دارد با اشاره اجمالی به اصول اولیه ارزش گذاری فناوری، فناوری های حاصل از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی را که ویژگی اصلی آن ها قرار داشتن در مراحل اولیه توسعه است در مرکز توجه خود قرار دهد و چارچوبی را برای ارزش گذاری این نوع فناوری ها ارائه دهد. در این کار تلاش شده است چارچوب حاصل ضمن بهره بردن از مولفه ارزش پایه، تکیه اصلی خود را به تحلیل درآمد های آتی فناوری قرار دهد و در عین حال تاثیر ویژگی های خاص فناوری را در ارزش گذاری آن دخالت دهد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری فناوری، فناوری های در مراحل اولیه توسعه، تحلیل درآمدهای آینده
  • زهرا محمدهاشمی صفحه 75
    پیشرفت فناوری تنها به کارکرد داخلی صنایع وابسته نبوده و متأثر از تعامل و روابط متقابل بنگاه ها با دانشگاه ها و سازمان های مرتبط دیگر است. در اقتصاد مبتنی بر دانش، همکاری سه رکن اساسی (دانشگاه ها و سازمان های تحقیق و توسعه، بخش صنعت و دولت) بهمنظور توسعه فناوری مورد تاکید بوده و یکی از سیاست های دولت ها به منظور تقویت ارتباط بین این ارکان، طراحی و ایجاد نهادهای واسطه ای است.
    در مقاله حاضر ضمن مرور بر انواع الگوها و نظریه های ارتباط بین دانشگاه و صنعت از جمله الگوی خطی نوآوری، نظام نوآوری و مدل مارپیچ سه گانه، سیر تحولات در تعامل سه نهاد دانشگاه، دولت و صنعت در ایران در قالب ایجاد نهادهای واسطه ای بررسی می شود، سپس ضمن شناسایی کارکردهای اصلی نهادهای واسطه ای، با انجام موردکاوی سیاست ایجاد نهاد واسطه ای «کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار»، الگوهای حاکم و کارکردهای این نهاد واسطه ای مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: همکاری دانشگاه و صنعت، نظام نوآوری، مارپیچ سه گانه، کانون های هماهنگی دانش، صنعت و بازار، نهادهای واسطه ای
  • امین پژوهش جهرمی صفحه 89
    هدف از مقاله حاضر، احصای مولفه های تشکیل دهنده بیانیه ماموریت دانشگاه های برتر ایران و جهان است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع تحلیل، محتوای کمی است. جامعه آماری مورد بررسی این پژوهش، کلیه دانشگاه های برتر ایران و جهان است که توسط سایت های معتبر (ISC برای دانشگاه های داخل ایران و QS برای دانشگاه های خارج از ایران) رتبه بندی شده اند. روش نمونه گیری از نوع هدفمند بوده که در این راستا ده دانشگاه برتر داخلی و خارجی از فهرست رتبه بندی انتخاب شده اند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در نگارش بیانیه ماموریت، تفاوت معنی داری میان دانشگاه های برتر داخلی و خارجی، در مواردی همچون در نظر گرفتن نقش دولت، رضایت دانشجویان، هدف «کنترلی» و «انگیزه بخشی» بیانیه ماموریت وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیانیه ماموریت، تحلیل محتوا، دانشگاه های برتر ایران و جهان
|
  • N. Azimi, S. Barkhordary Page 1
    The move towards a knowledge society and knowledge-based economy is not just fundamental necessity for developing countries like Iran but also preventing the progress of such societies can reduce their power for competitiveness. In accordance with the needs of these countrie's economic situation of moving from a traditional resource-based economy towards a knowledge-based economy, taking into account of the experience of different countries can help to reduces the likelihood of following the wrong direction. This paper has the aim of showing how the experience of developing countries, with an emphasis on Arab countrie's moves towards creating a knowledge society and economy, can provide a general framework for planning the progress of a Iranian society towards a knowledge society and knowledge-based economy to. b The results of this paper show that working on developing an infrastructure for transportation and information, expanding short-term education courses, trying to produce knowledge goods and services, aiming redefine products on the bases of knowledge and at the same time the creation of social, cultural and political foundations have all played an important role in the Arab countries towards building a knowledge society. This kind of way of seeing a knowledge society and knowledge-based economy could serve as a good model for Iran to follow.
    Keywords: Knowledge society, Knowledge-based economy, Absorptive capacity, Leap frogging
  • Gh. Tabarsa, D. Ahmadvand Page 13
    The aim of this research is survey, prioritize and comparison of main dimensions of knowledge management cycle in the existing and desired situations in a project-based organization, consequently identifying the most important and effective dimensions of knowledge management and offering useful solutions to enhance and improve organizational knowledge management. Research in terms of target, is applied and in terms of research methodology and methods of data gathering, is descriptive - survey. The statistical sample consisted of 103 employees of Noi Consulting Engineers Co. who were selected by simple random sampling method. For collecting information about literature, theory and background research used of library studies, and for collecting data about research hypotheses used of researcher-made closed questionnaire distribution. The necessary calculations to analyze the data that collected in this research were conducted with using of the SPSS 19 software and through descriptive and inferential statistics. The results of the analysis research hypotheses show that there are differences in prioritization dimensions of knowledge management cycle and their indexes in the existing and desired situations of the target population that indicates the need to reform planning of the main dimension of knowledge management cycle and important indexes each of them.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Acquisition, Knowledge Retention, Knowledge Sharing, Knowledge Application
  • H. Kazemi, S. Nasri Page 29
    With the main role of knowledge in economics, business and management processes, intellectual capital have become vital now more than ever before. So human resource management as a central intellectual capital and a leverage that meet organization's major goals is one of the most important management challenges in today's organizations. The implementation of this important legislation in the public sector due to the special and general rules governing the organization has doubled limitations. So to deal with the challenges, the pathology on the right course for organizations is required to ensure that the organization have been successful in achieving strategic objectives and implementing strategic programs. So one of the objectives of this paper which is the result of a applied research is the human resources pathology of the research centers in the public sector using Standard 34000, to determine the level of organization maturity, providing solutions to improve processes and ultimately discuss problems in poor processes of the organization.
    Keywords: Human resource management, strategic alignment, Human Resources Pathology, 34000 Standard
  • S. Ebrahimy, F. Setareh Page 47
    The aim of this study is to investigate the effect of immigration on scientific outputs among Iranian researchers in the period of 2001-2013. This study is survey type with citation analysis and webometrics approach. Also the population in this study, 7,000 of the Iranian authors which have articles in ISI. According to Morgan table about 400 authors were studied for sampling. The results showed that half of the Iranian migrants between are active Iran and abroad. Also most Iranian migrants were men that have launched immigration to America from academic centers. Other findings also state that the quality growth of the productions is not related with the quantitative growth of them among migrants. Accordingly, it is recommended to politicians that move the migration flows for the benefit of the origin country and increase the quality and quantity of scientific production.
    Keywords: Type of scientific migration, scholarly outputs, Iranian researchers, ISI databas
  • B. Fakour Page 61
    With development of research commercialization in Iranian universities and research organizations, the shortage of commercialization infrastructures challenge has been revealed and the necessity of attention on this field by technology development policy makers is obvious. Universities and research organizations in every technology transfer needs to technology valuation methods. But nature of technology valuation and its context effects on this process, makes it very difficult. Certainly increase of academic work in this filed can help to decrease these difficulties. This article has reviewed important Principles of technology valuation in briefly and then has been focused on valuation of early stage technologies, the technologies that usually outcome from academic institutions. With this aim, first the element of basic value has been verified and then the future income analyze has included in valuation frame work and finally the effects of Special features of valuated technology participated in this frame work.
    Keywords: technology valuation, early stage technologies, analyzing of future incomes
  • Z. Mohammad Hashemi Page 75
    Technological advances not only affiliated on the inner operation of industries, influenced by the interaction of firms with universities and other related organizations. In the knowledge-based economy, in order to technology development, cooperation three pillars, universities and research and development organizations, industry and government are emphasized and one of the policies of governments to strengthen the relationship between these elements, design and creat mediating institutions.
    In this paper, types of models and theories of the relationship between academia and industry, including linear model of innovation, innovation system and triple helix are studied, evolution in the interaction of three institutions academia, government and industry in Iran in the form of the creation of intermediaries are examined, then, the main functions of intermediaries are identified, and with case analysis,"coordination center of science, industry and market", dominant Patterns and the functions of this mediator is analyzed.
    Keywords: university-industry collaboration, innovation system, triple helix, Coordination centers of Knowledge, Industry, Markets, intermediary institutions
  • A. Pazhouhesh Jahromi Page 89
    The purpose of the present article, to specify constituent elements of the mission statement. This study is applied and the type of analysis is quantitative. The population examined in this study is all the top universities in Iran and the world by reputable sites (ISC rankings for universities of Iran And QS for universities overseas) were ranked. Method of sampling was targeted. For this purpose, the top 10 ranking were selected from a list of internal and external. The results indicate that in writing the mission statement is Significant differences between domestic and foreign’s top universities in there such as considering the role of the state, Student satisfaction, the purpose of "control", and "Motivate".
    Keywords: Content analysis, mission Statement, Iran, the world's top universities