فهرست مطالب

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 38 (زمستان 1387)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید صالح بک، هادی نظری منظم صفحه 9
    ادبیات تطبیقی از دیدگاه مکتب فرانسوی، شاخه ای از تاریخ ادبیات است که به بررسی روابط تاریخی در میان دو یا چند ادبیات ملی می پردازد. مکتب تطبیقی آمریکا نیز ادبیات تطبیقی را پژوهشی بین رشته ای می داند که به مقایسه ادبیات ملت ها با یکدیگر و بررسی رابطه ادبیات با سایر رشته های علوم انسانی و هنرهای زیبا می پردازد. ادبیات تطبیقی در مفهوم علمی آن نخست در فرانسه پدید آمد؛ آن گاه به بعضی از کشورهای غربی چون آلمان، ایتالیا، آمریکا و... راه یافت و سپس روانه شرق دور و دیگر کشورها چون ایران گردید. ایران در زمره نخستین کشورهای آسیایی است که به تاسیس ادبیات تطبیقی پرداخته است اما پژوهش گران ایرانی غالبا با نادیده انگاشتن نظریه-های ادبیات تطبیقی به پژوهش های عملی و کاربردی در این حوزه پرداخته اند. این امر منشا بسیاری از آشفتگی ها و یا کژتابی های ذهنی و فکری ای است که امروز در حوزه ادبیات تطبیقی فارسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مکتب تطبیقی فرانسه، مکتب نقدی آمریکا، تطبیق گری در ایران
  • سید مهدی طباطبایی صفحه 29
    اگرچه گرشاسب نامه اسدی طوسی کتابی حماسی است که شخصیت های اصلی آن را مردان مبارز تشکیل می دهند، حضور برجسته زنان را در آن نمی توان نادیده گرفت.
    در این پژوهش، تلاش بر این بوده است تا هویت زنان و نقش آنان در شکل گیری جریانات جامعه و مسایل مربوط به آن ها با تکیه بر گرشاسب نامه بررسی شود. بخش اول، تحلیل شخصیت های زن گرشاسب نامه را شامل می شود و در بخش دوم، مسایل مربوط به زنان، ازدواج و خانواده پیگیری شده است.
    نتیجه ای که از این تحقیق متصور بوده است، پاسخ گویی به برخی از شبهه های ایجاد شده در زمینه کم رنگ بودن نقش زنان در جامعه ایران آن زمان بوده است که مستندات متن، این شبهه ها را باطل می کند. نکته ای که نباید دور از چشم قرار گیرد، این است که گرشاسب نامه، کتابی حماسی است که موضوع آن، جنگها و هنرنمایی های پهلوانی است، بنابراین، بسامد بالای مسایل زنان در این کتاب، پویایی جامعه زنان را در آن عصر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: گرشاسب، جمشید، زن، گرشاسب نامه، حماسه، شخصیت زنان
  • عباسعلی وفایی صفحه 55
    زبان همچون دیگر پدیده های اجتماعی و طبیعی پیوسته در تغییر و دگرگونی است؛ این تغییر در ابعاد مختلف زبان صورت می گیرد؛ یکی از مباحث زبانی درحوزه تحول-های واژگان و واک هاست؛ گاهی در معنا و گاهی در تغییر مقوله ها و زمانی نیز در ابدال و قلب و تخفیف و دیگر گونه های آن؛ این مقاله می کوشد فقط مبحث کاهش تک واژهای اشتقاقی و صرفی در واژگان زبان فارسی را بررسی نماید و سهم تخفیف این تک واژها در میان تخفیف های صامت و مصوت و هجاها را بازنماید و با برشمردن تخفیف های رایج در این مبحث آنها را با توجه به نوع مقوله های زبانی تنظیم کند؛ مباحثی که کاملا تازگی دارد و کتاب های دستور زبان بدان نپرداخته اند و تحقیقی در این باره ارایه نشده است.
    کلیدواژگان: تخفیف، تک واژ، مشتق، صفت، فاعلی، مفعولی
  • عبدالقادر پریز صفحه 67
    کنایه یکی از مهم ترین و زیباترین مباحث علم بیان است که در افواه و نوشته های ادبی جمیع ملل، کاربرد بیشتری از مجاز و استعاره دارد؛ به همین منظور، علمای علم بلاغت در تعریف و تبیین اقسام آن در طول قرون متمادی - با وجود اختلاف نظرهایی که دارند- تلاش های برجسته ای کرده و آثار ماندگاری از خود به جا گذاشته اند. در این مقاله سعی بر آن است که مبدا تاریخی کنایه از دو منظر لغوی و اصطلاحی در ادب فارسی و عربی بررسی و خاستگاه اصلی آن به صورت مستند و به دور از گرایش های ملی و تعصبات قومی، در اختیار صاحبان اندیشه و جویندگان علم و معرفت، قرار داده شود.
    کلیدواژگان: کنایه، لغت، اصطلاح، بلاغت، تعریض، مجاز، ادب فارسی، ادب عربی
  • رضا مصطفوی سبزواری صفحه 91
    بعضی پژوهش گران والامقام آثار رودکی او را «اکمه» یعنی کور مادرزاد دانسته اند. نگارنده این سطور می-خواهد این نکته را ابراز دارد که اگر او بنا بر تحقیق آنان کور مادرزاد بوده باشد، بنابر دلایل مستند باید یکی از بزرگترین نوابغ جهان باشد و این نبوغ و فراست او تا بدان پایه است که ارکان حکومت سامانی برای بازگردانیدن امیر بخارا به بخارا، از رودکی استمداد می کنند و او اجابت می کند و البته توفیق می یابد.
    نگارنده در بخش دوم مقاله، موازین تربیتی رودکی را مورد بحث و مداقه قرار می دهد و باورهای رودکی را در این زمینه می کاود و بدانجا می رسد که «پدر شعر فارسی» چگونه می تواند به شایسته ترین صورت ممکن - همچون پدری مشفق و مهربان- تجربه های زندگی خود را از سر اخلاص و بی ریا به گونه ای استادانه به خوانندگان خود منتقل کند. اندرزهایی که تا دنیا باقی است ماندگار خواهد ماند.
    کلیدواژگان: نبوغ ذاتی، اندرزهای تربیتی، تشبیهات شعری، کوری رودکی
  • محمدرضا حاج آقابابایی صفحه 101
    یکی از موضوعاتی که در عصر قاجار در حوزه فرهنگ ایرانی امتداد پیدا کرد، موضوعات فلسفی و عرفانی بود؛ در عصر قاجار با توجه به استقرار بیشتر عالمان در تهران، حلقه ای در عرصه اندیشه های فلسفی و عرفانی پدید آمد که آن را «مکتب تهران» نامیده اند؛ سرآمدان این مکتب فکری، آثار مختلفی را در موضوعات فلسفی و عرفانی پدید آورده اند که بیشتر آن ها به زبان فارسی است و با این کار نشان دادند که زبان فارسی همچنان توانایی بیان اندیشه های فلسفی و عرفانی را داراست و می تواند مفاهیم عمیق فکری را به خوبی برای مخاطب بازگو نماید. مقاله حاضر به بررسی ویژگی های نثر و طبقه بندی موضوعی متون برجسته این حوزه می پردازد و شاخص ترین کتاب هایی که در عصر قاجار، در این موضوعات نوشته شده است، را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سبک نثر، آثار فلسفی، آثار عرفانی، دوره قاجاریه
  • مهدی محبتی صفحه 113
    در میان شیوه های مرسوم نقد ادبی در فرهنگ ایرانی اسلامی، نقد منطقی یکی از مهم ترین و دامنه دار ترین شیوه های نقد ادبی بوده است. بنیان گذار این شیوه، قدامه بن جعفر است که با نوشتن کتاب «نقد الشعر» خود باعث پیدایش بحث هایی درازدامن و پیچیده در حیطه فهم و تحلیل اثر ادبی شد. در واقع، با طرح این رویکرد، دو مساله مهم در نقد و ادب مسلمین به میان آمد: نخست بررسی میزان دخالت و تاثیر عقل در آفرینش و تحلیل اثر ادبی و دیگر میزان نفوذ و تاثیر فلسفه یونانی به ویژه ارسطو و بالاخص بوطیقا و رطوریقای او بر نقد و ادب مسلمین؛ قدامه با تاسیس یک سیستم نقادی خردمحور، برای نخستین بار به اصول و مؤلفه های نقادی نظم و انسجام بخشید و بر اساس موازین فلسفی و منطقی، ملاک هایی عام و استوار را پی انداخت. هدف این مقاله بازکرد دیدگاه های قدامه و تحلیل تاثیرات او بر فرهنگ و ادب ایرانی- اسلامی است.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، نقد منطقی، فلسفی، قدام، بن جعفر، تمدن یونانی، ارسطو
|
  • Majid Salehbek, Hadi Nazari Monazam Page 9
    From the viewpoint of French school, comparative literature is a critical study of literature dealing with the examination of literature in two or more different Linguistic, cultural or national groups. The America’s comparative school of literature considers comparative literature to be an inter-field research which makes a cross-comparison of the literature of different nations and examines the relationship between literature and other majors of humanities and fine art. The scientific concept of comparative literature first emerged out of France. Then, it entered some western countries like America and then the Far East and other countries such as Iran. Iran is one of the Asian countries which has attempted to establish comparative literature. However, Iranian researchers carried out a lot of scientific and practical research in this domain neglecting the theories of comparative literature. This issue has caused a lot of chaotic and incoherent thoughts for our current field of comparative literature.
  • Seyed Mehdi Tabatabaei Page 29
    Although Garshasbnameh Asadi Tusi is an epic book that warrior men constitute the main characters, the prominent presence of women in it should not be overlooked. The present study is an attempt to identify these women and their roles in forming certain events in the society and to examine such issues while focusing on Garshasbnameh. The first part examines the female characters of Garshasbnameh and the second part gives an account of the issues related to women, marriage, and family. The expected result of this study is to resolve and dispel any doubts concerning the minor role of women in the society of Iran at that time. One of the major issues of concern is that Grshasbnameh is an epic book which is a showcase of wars and heroism. Hence, the high frequency of women's issues in the book reveals the dynamic community of women in that era.
  • Abbas Ali Vafaei Page 55
    Language, like other natural and social phenomena, is constantly changing. From different linguistic perspectives, it has undergone a lot of changes. One of the linguistic debates has been in the domain of lexical and phonetic changes. It sometimes brings about semantic and categorical changes and at times, we can notice a change in conversions, reductions, and other types of changes. This study is an attempt to examine the reduction of derivational and inflectional morphemes of the Persian language and to analyze the role of the morphemes’ relaxation in the reduction of consonants, vowels, and syllables. Moreover, it regulates such reductions according to the type of linguistic categories. This novel issue has not been significantly researched, nor has it been discussed in grammar books.
  • Abdol Ghader Pariz Page 67
    Allusion is one of the most significant and beautiful issues of the rhetoric, which has been widely used in the literary works of all nations compared to metaphor and trope. To this end, rhetoricians, in spite of their different opinions, have struggled and carried out outstanding literary works in defining and expressing allusion and its types. In this study, the historical origin of allusion in Persian and Arabic literature is studied from literal and terminological perspectives. In addition, its main origin is examined apart from national tendencies and ethnic fanaticisms.
  • Reza Mostafavi Sabzevari Page 91
    Some eminent researchers of Rudaki’s works have entitled him “Akfeh,” that is a person who is born blind. The writer of this research study intends to imply that there is clear-cut evidence about knowing him as one of the wisest scholars of the world though he was innately blind. His sagacity and ingenuity impressed the rulers of Samani’s government immensely, so that they made an impassioned plea for help and asked Rudaki to persuade the governor of Bokhara to rethink and get back to Bokhara. He brilliantly succeeded in it. In the second part of this study, the researcher would like to fully discuss and scrutinize the central tenets of Rudaki’s cultivated pieces of advice and delve into his beliefs. As a result, the researcher would come to the point that how the father of Persian poetry can sincerely and professionally share the experiences of his personal life with his readers as he has passed on a lot of constructive and valuable advice_ an ever-lasting memory of his notions and outlook.
  • Mohammadreza Hajaghababai Page 101
    One of the subjects which proceeded on Iranian cultural domain in the Qajar era was philosophical and mystic issues. Due to the presence of most of the elites in Tehran in the Qajar era, a circle was formed in the domain of philosophical and mystic thoughts, titled the school of Tehran. The important people of this school of thought produced miscellaneous works of philosophy and mysticism, most of which are in Persian. Thus, they proved the capacity of Persian language in conveying philosophical and mystic thoughts. Furthermore, the works presented the capacity of the language in associating the profound concepts of thoughts. This paper studies the characteristics of prose, and thematically classifies the prominent texts of the Qajar era on the aforementioned subjects.
  • Mahdi Mohabbati Page 113
    Among current methods of literary interpretation in Iranian-Islamic culture, logical interpretation has been one of the most important and widespread methods of literary interpretation. Ghodamebne Jafar is the Founder of this method whose book entitled “Naghdoshear,” caused to generate long and complicated discussions in the domain of understanding and analysis of literary works. In fact, with the proposition of this approach, he interposed two important issues in Muslims’ interpretation and literature: first, the examination of the interference and the influence of wisdom on the creation and analysis of literary work and second, the influence and the effects of Greek philosophy specially Aristotle’s philosophy and particularly Botigha’s and his Ratorigh on Muslims’ interpretation and literature. Ghodame with the establishment of a wisdom-based criticism arranged the principles and elements of the interpretation for the first time. In addition, he established a common and firm criterion according to philosophical and logical principles. Although his intellectual system of interpretation didn’t attained much success, for the special condition of the Muslims’ community and culture, the non-native feature of the entered subjects from the Greek culture, and the opposition wave of the traditional thinkers which finally made Ghodame -like many others- be attracted to eloquence interpretation, his logic-based view in facing the literary works has created many novel positions for the Muslims’ culture and literature. The purpose of this study is the description of Ghodame’s viewpoints and the analysis of his influences on the Iranian-Islamic culture and literature.