فهرست مطالب

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 53 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیومرث کریمی، یدالله جلالی پندری، مهدی ملک ثابت صفحه 7
    جلال آل احمد (1302- 1348 ه.ش.) نویسنده-ای متعهد، آرمانگرا و عملگراست که داستان نویسی را با نگارش داستان های کوتاه از سال 1323 شروع کرد و تا پایان عمر ادامه داد. آنچه در داستان های آل احمد چشمگیر به نظر می رسد شیوه های حضور نویسنده در این آثار است که گاه شکل مداخله گرانه به خود می گیرد و گاه نیز این حضور به صورت غیر مستقیم است و در هرحال برآمده از نگرش خاص نویسنده و الزاماتی است که این نگرش بر داستان های وی اعمال می کند. داستان های بلند جلال آل احمد «سرگذشت کندوها» و «مدیر مدرسه» (1337)، «نون والقلم» (1340) و «نفرین زمین» (1346) که در دهه پایانی زندگی وی به نگارش درآمده، حاصل نگرش ویژه نویسنده به قالب داستان است. در مقاله حاضر کوشش شده است تا چگونگی حضور نویسنده و رابطه آن با این نگرش خاص و الزاماتی که موجب حضور نویسنده در این آثار گردیده است بررسی شود.
    حضور نویسنده در داستان های مورد نظر را می توان ناشی از تعهد نویسنده دانست که داستان را به عنوان ابزاری برای آگاهی دادن در شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خاص در نظر گرفته و با صراحت و تکیه بر گنجینه سنتهای قصه های ایرانی کوشیده است رسالت خود را به انجام برساند.
    کلیدواژگان: جلال آل احمد، مداخله نویسنده، زاویه دید، شیوه روایت
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد، الهام شایان صفحه 35
    از مباحث مهم و مشروح تصوف، مقامات و احوال است که صوفی و عارف در طریق وصول به حق و کمال حقیقی باید مقامات را طی کند و حالات را که در درون او وارد می شود، دریابد. یکی از مهم ترین احوال عرفانی، قرب است. قرب، استغراق وجود سالک و نزدیکی او به خداوند و جمع خود با غیبت از صفات خود و تقرب الی الله است تا جایی که از خود غایب باشد و به فنا برسد، حتی تقرب خود را نیز نبیند. تمام تعاریف قرب بر دو محور اساسی متمرکز است که از آن به «قرب با وجود» و «قرب لا وجود» تعبیر می شود. برخی از شاعران شعر را در خدمت عرفان اسلامی قرار داده و به طرح مباحث و مبانی عرفان و تصوف پرداخته اند. عطار از جمله شاعرانی ست که آثار مختلف خود را با زبانی شیرین و روان و متاثر از مباحث عرفانی سروده است. مقامات و احوال عرفانی و به ویژه قرب الهی در آثار منظوم عطار بازتاب گسترده ای پیدا کرده است.
    در این مقاله ضمن تعریف مختصر قرب از دیدگاه عرفا، بازتاب این حال عرفانی در آثار منظوم عطار که بخش عمده ی تالیفات وی را در برمی گیرد، بررسی می شود.
    کلیدواژگان: عرفان، حال، قرب، عطار، آثار منظوم
  • عباسعلی وفایی، نوید فیروزی صفحه 57
    این مقاله کوششی است در بازشناسی و بازبینی ساختار کلی منظومه ی جام جم اوحدی مراغه ای و بحث درباره ی تاثیرات نظام های گوناگون فکری مولف در زبان و بلاغت متن. در بخش های مختلف این منظومه، جهان بینی مصنف بر اساس موضوع بحث، تغییر می کند و این تغییرات در زبان و بلاغت متن، نمودار می شود. در این مقاله برای نخستین بار طرح کلی جام جم به عنوان یک دایره المعارف ادبی فلسفی منظوم مورد بررسی قرار گرفته و کوشش شده نشان داده شود - با توجه به هدف مصنف از طراحی چنین منظومه ای- متن جام جم در چه موارد و مسائلی به سبک متون فلسفی نزدیک شده و در چه مواردی و چرا، از سبک این گونه متون فاصله گرفته است.
    کلیدواژگان: سبک، سبک شناسی، جام جم، جهان بینی فلسفی، اوحدی مراغی، عناصر بلاغی
  • مریم حسینی، مژده سالارکیا صفحه 81
    رمان رویای تبت یکی از آثار فریبا وفی از جمله نویسندگان دهه هفتاد است که در آن روزمرگی سه زن در دو نسل و با سه هویت متفاوت روایت می شود. نظریه پردازان جامعه شناسی که به تحلیل آثار ادبی پرداخته اند از رویکردهای مختلفی در تحلیل متن سود جسته اند. یکی از انواع مهم ترین نظریه های جامعه شناسی نظریه کنش متقابل نمادین است. در حالی که یک نظریه پرداز کنش متقابل نمادین به این توجه دارد که آدم ها چگونه تصویری از خود خلق می کنند و با آن به گفت و گو می پردازند، گافمن به این قضیه می پرداخت که چگونه جامعه انسان ها را به ارائه ی تصویر معینی از خودشان وامی دارد. اروینگ گافمن(1982- 1922) از جمله جامعه شناسانی است که به تحلیل روابط میان افراد در زندگی روزانه می پردازد. وی برای این منظور از استعاره های نمایشی بهره می گیرد.
    در این پژوهش ضمن بیان نظریه های گافمن به بررسی رمان بر پایه ی نظریات وی می پردازیم. براساس الگوی گافمن در تحلیل رمان رویای تبت می توان گفت، شخصیت های زن این رمان برای پنهان کردن داغ عشقی ممنوع تلاش می کنند، اما نمی توانند در اجرای روی صحنه، موفق عمل کنند.
    کلیدواژگان: فریبا وفی، رویای تبت، اروینگ گافمن، جامعه شناسی نمایشنامه ای، داغ ننگ
  • تیمور مالمیر، فردین حسین پناهی صفحه 109
    داستان بیژن و منیژه از جمله داستان های فرعی در طرح اندام وار شاهنامه است که طرح و ساختار ویژه ای دارد. برخی محققان در پی توجیه تاریخی داستان برآمده اند و اصل داستان را مربوط به عصر اشکانی دانسته اند؛ این در حالی است که در این داستان نشانه های اسطوره ای معناداری هست که نمونه های مشابه آن در دیگر متون نیز وجود دارد. مساله ی اصلی این است که داستان بیژن و منیژه حاوی چه اندیشه ای است که موجب شمول و گستردگی آن گشته است؟ در عین حال، چگونه توانسته در طرح بزرگ شاهنامه جای گیرد؟ تجزیه و تحلیل ساختار داستان بر اساس روش ولادیمیر پراپ نشان می دهد ساختار اصلی داستان مبتنی بر طرح آشناسازی قهرمانی است. تکرار کارکردها و شخصیت های اصلی این داستان در سایر داستان های معروف ایرانی، ساختار بنیادین و غیرتاریخی داستان را تایید می کند. بررسی ژرف ساخت داستان نیز نشان می دهد که ساختار داستان بیژن و منیژه تحت تاثیر آیین های باروری شکل گرفته و اشکال متنوع آن در دیگر داستان ها نیز وجود دارد. شمول و گستردگی حوزه ی جغرافیایی آن نیز به سبب همین طرح داستانی و ساختار و ژرف ساخت مشترک است.
    کلیدواژگان: بیژن و منیژه، ساختار، آشناسازی، آیین های باروری
  • مجتبی دماوندی، فاطمه جعفری کمانگر صفحه 133
    نویسندگان مدرن به دنبال یافتن راهی نو برای فراتر رفتن از محدوده های مخاطره آمیز تصنع و تکرار،پشت پا به ساختارهای خشک و تغییر ناپذیر گذشته زدند و با ملاحظه ی پیوندهای فلسفی مدرنیته و شکل ادبی آثار مدرن، آثار خود را تا جایی پیش بردند که گاه غیر قابل فهم به نظر می آیند.وجود ساختارهای ذهنی و تداخل آن با ساختارهای زبانی، توجه به ناخودآگاه،توجه به اندیشه های فلسفی جدید راجع به ماهیت زمان،نزدیک ساختن نثر به شعر، عدم قطعیت معنا و پایان گشوده، ورود دیدگاه های سمبولیستی وسوررئالیستی به داستان، گرایش به اساطیر کهن و... از جمله دلایلی هستند که دشوار فهمی را برای اینگونه آثار در پی دارند. با تمام این ها وجود این دشواری ها، هرگز دلیل بر غیر قابل فهم بودن این آثار نیست. بلکه با شناخت فنون به کارگرفته شده توسط نوسندگان مدرن و با درک روش خواندن این آثار می توان ساختار منسجم موجود در آنهارا کشف کرد و به درک درستی از آنها نایل شد.پژوهش حاضر از سه محور زبانی، معنایی و ساختاری به بررسی دشواری های رمان مدرن و آنچه که منجر به این دشواری ها می شود می پردازد.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، رمان مدرن، روایت پیچیده، زبان، معنا، ساختار
  • موسی پرنیان، مهناز ولی بیگی صفحه 157
    شاهنامه ی حکیم توس، دایرهالمعارف بزرگی است که فرهنگ و تاریخ کهن ایران زمین را در بردارد. یکی از هزاران مفاهیم ارزشمند معنوی که در این اقیانوس فراخ گستر و ژرف عمق به زیبایی و شیوایی موج می زند، نیایش پروردگار یگانه است. بازتاب گسترده ی این کردار معنوی در شاهنامه نشان از آن دارد که نیایش همچون خداجویی، از نخستین روزگاران شکل گیری تمدن بشری کرداری پسندیده و همراه با باور و اعتقاد در فرهنگ مردم ایران زمین بوده است. با تاملی در شاهنامه به روشنی دریافت می شود که نیایش یکی از مستحکم ترین پناهگاه های خداجویان، خردمندان، پهلوانان و پادشاهان و وسیله ی مقابله با جادوگری ها و بداندیشی ها و ترفندهای دشمن است. نیایش های شاهنامه به گونه ای درس خداشناسی می دهند و اغلب برای طلب نیازهای عمومی و منافع ملی و رستگاری معنوی به کار می روند نه برای منافع شخصی. این کردار معنوی، آدمی را به منبع اصلی قدرت وصل می کند و نیاز او را هر چند که انسانی تمام عیار چون رستم باشد و یا پادشاهی آرمانی، قدرتمند و با خرد و هنر چون کی خسرو، نشان می دهد. در این پژوهش نیایش های شاهنامه از جنبه های گوناگون همچون: نوع خواسته ها در نیایش، نیایشگران به تفکیک شخصیت ها و... بررسی می شود.
    کلیدواژگان: شاهنامه، نیایش، شهریاران، پهلوانان، موبدان و زنان
|
  • Kioumars Karimi, Yadollah Jalali Pendari, Mehdi Malek Sabet Page 7
    Jalal Al-e Ahmad (1923-1969) was a committed, idealist and pragmatist author who had been a short story writer from 1944 till he died. The remarkable factor I his stories is the techniques of the author's presence in his works which sometimes has an interfering and sometimes an indirect role. At any rate, the author's presence is a result of the specific attitude of the author. On the other hand, the novels by Jalal Al-e Ahmad such as The Tale of Beehives, The School Principal, By the Pen, and The Cursing of the Land, which have all been written in the last decade of his life, are also the result of the author's attitude towards the form of story. The present paper attempts to investigate the author's presence, its relation with this specific attitude, and the factors causing his presence in the stories.The author's presence in the said stories can be considered to be the result of his obligation: he regards story as a means for informing people in special political, social, and cultural conditions. By explicitness and relying on traditions of Iranian stories, the author attempts to fulfill his obligation.
    Keywords: Jalal Al e Ahmad_author's interference_perspective_narration
  • Seyyed Ali Asghar Mirbaqerifar, Elham Shayan Page 35
    One of the important issues in Sufism is how the mystic needs to pass the stages in the path of reaching the truth and spiritual maturity and understands the states which overpower him. One significant mystic state is affinity. The devotee drowns into and approaches God, loses his traits, gets closer to God to the extent that he doesnt even see his affinity. Some poets use poetry as a means to discuss the issues and basics of mysticism ad Sufism. Attar is among the poets who have written his poems with a delicate and fluent language influenced by mystic issues. Mystic stages and states, especially affinity to God is largely reflected in the poetry works by Attar. Besides presenting a brief definition of affinity from the mystic perspective, the present paper investigates into reflection of this mystic state in the poetry works by Attar.
    Keywords: mysticism, state, affinity, Attar, poetry works
  • Abbasali Vafai, Navid Firouzi Page 57
    This paper attempts to review the general structure of Jam-e Jam Poetry by Ohadi Maraghei and discuss the effects of different thinking systems of the author on the language and eloquence of the text. In different parts of this work, the worldview in the poems changes based on the subject, and the changes are represented in the language and eloquence of the text. For the first time, the general plan of Jam-e Jam is investigated as a literary-philosophical encyclopedia in this paper that shows in which cases the text is close to philosophical styles and in which cases and why it departs from the style of such texts.
    Keywords: style, Jam, e Jam, philosophical worldview, Ohadi Maraghei, elements of eloquence
  • Maryam Hosseini, Mozhdeh Salarkia Page 81
    Dream of Tibet is a novel written by Fariba Vafi in which the routine life of three women of two generations with three different identities is narrated. Sociologists who deal with analyzing literary works use different approaches in text analysis. One of the most important social theories is symbolic interactionism. While a theorist of symbolic interactionism pays attention to how people create an image of themselves and interact with it, Goffman deals with how the society forces people to present a specific image of themselves. Erving Goffman (1922-1982) is among the prominent sociologists who analyze interactions between people in daily life. To this end, he used theatrical metaphors. While presenting Goffman's theory, this paper investigates into the said novel based on his theories. According to Goffman's pattern, what we can say about Dream of Tibet is that though the female characters of this novel try to conceal stigma of a forbidden love, they cant succeed in performance on the stage
    Keywords: Fariba Vafi, Dream of Tibet, Erving Goffman, dramaturgy, stigma
  • Teymour Malmir, Fardin Hossein Panahi Page 109
    The old-age and widespread story of Bijan and Manijeh and its episodic place in Shāhnāmeh has led to dispute among researchers. Some attempt to present a historical justification for it and consider the story to be originated in the Parthian Era. The main issue is what kind of thought the story of Bijan and Manijeh contains which makes it so widespread and inclusive. At the same time, the question is how it could be placed in a great book like Shāhnāmeh. Analysis of the structure of the story based on Vladimir Propp's method shows the main structure is based on the plot of familiarization of the hero. Repetition of functions and main characters of this story in other Iranian stories confirm the basic and non-historic structure of Bijan and Manijeh. Investigation into the deep structure of the story too shows that it is formed under the influence of fertility rituals whose various forms are present in other stories. The reasons for the geographical inclusion of this story are the joint plot, structure and deep structure of the story.
    Keywords: Bijan, Manijeh, structure, familiarization, fertility rituals
  • Mojtaba Damavandi, Fatemeh Jafari Kamangar Page 133
    In search for new ways of going beyond the risky limits of artificiality and repetition, modern authors have left the inflexible structures behind. By considering philosophical bonds of modernism and literary form of modern works, they have developed writings that sometimes seem hard to comprehend. Presence of mental structures and their interference with linguistics ones, paying attention to the unconscious and new philosophical thoughts about the nature of time, making prose similar to poetry, indefinite meanings and open endings, sue of symbolic and surreal viewpoints in the story, tendency towards ancient myths, etc. are among the reasons why such works are hard to understand. Even though, such difficulty in understanding does not mean that they are totally incomprehensible. By knowing the techniques used by modernist authors and understanding how to read such works, one can discover their coherent structures and understand them correctly. The present paper deals with difficulties of modern novels in terms of language, meaning, and structure.
    Keywords: modernist, modern novel, complex narration, language, meaning, structure
  • Mousa Parnian, Mahnaz Valibeygi Page 157
    Shāhnāmeh is a great encyclopedia that encompasses the culture and history of Iran. One of the thousand valuable spiritual concepts is praying to God Almighty. The widespread reflection of this spiritual act in Shāhnāmeh indicates that prayer is a laudable act since ancient times in Iran. By reflecting on Shāhnāmeh, one can realize that prayer is one of the strongest shelters of the God-seeking, the wise, heroes, and kings and a means for confronting the magic, malicious thinking and tricks of the enemy. Shāhnāmeh 's prayers give lessons about God and are mostly used to ask public needs, national interests and spiritual salvation, not personal interests. This act connects man to the main source of power and is a proof his need, no matter how strong he is like Rostam or wise and powerful like King Keykhosrow. The present paper investigates Shāhnāmeh 's prayers from different aspects like requests in prayer, praying characters in Shahnāmeh, etc.
    Keywords: Shāhnāmeh, prayer, kings, heroes, clergymen, women