فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 57 (پاییز 1392)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 57 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بتول واعظ*، نیره صدری صفحه 7
    بلاغت سنتی، زیبایی شناسی آثار ادبی را تنها در سه حوزه ی علم بدیع، بیان و معانی بررسی می کند. این دیدگاه سنتی، ارزش زیبایی شناختی هر سروده یا نوشته ی ادبی را تنها آراسته بودن آن به آرایه ها و هنرهایی می داند که در سه قلمرو بدیع، بیان و معانی از آن ها سخن می رود. اما بلاغت جدید، معیار زیبایی اثر ادبی را علاوه براین سه علم، در شاخص ها و مولفه های دیگری جست وجو می کند که موجب تمامیت و کلیت اثر و شالوده سازی آن می-شوند. برخی از این معیارها و ابزارهای جدید که در بلاغت یک متن ادبی، می بایست مورد بررسی قرار گیرند، عبارتند از: پیکره ی زبانی، درون مایه سازی، عوامل تمامیت هنری یک اثر، ساخت اطلاعاتی، تناسب اجزاء با بافت، لحن حاکم بر درون مایه، فضاسازی، تناسب صور خیال با درون مایه و شکل اثر، زمینه چینی و... نکته ی دیگر این است که هر نوع ادبی اعم از شعر، نثر، حماسه، ادبیات غنایی، تعلیمی، نمایشی، داستان، رمان، قصیده، غزل، رباعی و...، بلاغت و معیارهای زیبایی شناسیک ویژه ی خود را دارد؛ وجوه زیبایی شناسی هر نوع ادبی، باید با معیار بلاغی خاص آن نوع سنجیده شود. برای اثبات این فرضیه، بلاغت نوع رباعی را براساس معیارهای جدید بلاغت، بررسیده و نشان داده ایم که کیفیت معیارها و شاخص هایی که موجب زیبایی نوع رباعی و التذاذ هنری از آن می شود، با انواع دیگر متفاوت است.
    کلیدواژگان: بلاغت، انواع ادبی، نقد زیبایی شناختی، معیارهای بلاغت، بلاغت رباعی
  • محمدهادی مرادی*، فاتح رحمانی صفحه 33
    اشه، بخش مهمی از نوشته های اخلاقی و اجتماعی گذشتگان را در بر می گیرد و بررسی، تبیین پدیدآیی و تداوم آن، بدون رجوع به یافته های روان شناسی امکان پذیر نیست. هدف از پژوهش کنونی، بررسی زیربنای روان شناختی این مفهوم، با رجوع به یافته های علمی است. برای این منظور، نخست، اشه در متون ادبی فارسی مورد بررسی قرار گرفت و سپس، رجوع به یافته های روان شناسی، به ویژه در زمینه ی تحول اخلاقی، برای تبیین علمی موضوع، صورت گرفت. توصیف های مربوط به اشه، عمدتا به سطوح پایین تحول استدلال اخلاقی، موسوم به پیش- قراردادی، ختم می شود و با سطحی از تحول شناختی مطابقت دارد که عینی یا پیش- انتزاعی نام دارد. از سویی، بررسی آثار ادبی فارسی، بیانگر نوعی ناهمترازی بین مفاهیم اخلاقی تحول نایافته و تحول یافته است، و از سوی دیگر، تبیین پیش-قراردادی تحول اخلاقی، تنها قادر است قالب اشه را تبیین کند و تبیین کامل آن، نیازمند در نظر گرفتن مولفه های انگیزشی و کنشی مربوط به آن است. به نظر می رسد، اشه، در عین ماهیت پیش-اخلاقی آن، مولفه ای ضروری در تحول اخلاق فردی و اجتماعی است. این نکته، به مشابهت تحول روانی در فرد و نوع بشر، اشاره دارد. از سوی دیگر، این مطالعه بیانگر نیازهای متقابل ادبیات و روان شناسی به عنوان دو قلمرو فکری بشری است که یکی دربردارنده ی بخشی از عالی ترین آفریده های بشر است و دومی، در پی مطالعه ی علمی بشر و نیازمند درک هر چه بیشتر کنش ها و آفریده های اوست.
    کلیدواژگان: اشه، قضاوت اخلاقی، ادبیات فارسی، روانشناسی
  • بهمن نزهت* صفحه 55
    با تحلیل سبک بیان نویسنده، شخصیت فردی، توان بیان و ساختار منظم حاکم بر اثر ادبی را می توان شناخت. به همین سبب شناخت روش بیان هر نویسنده ای درآمدی بر شناخت زیبایی شناسی ویژه ی او است. مولوی در زیبایی شناسی و سایر علوم از باورهای توحیدی و دینی الهام می گیرد تا ناهماهنگی ها و تناقضات صوری را در یک کلی واحد و کاملا منسجم و هماهنگ جمع نماید و آن را در آثار منثور خود به خصوص در فیه ما فیه و مجالس سبعه نشان دهد. آثار منثور مولوی یکی از پرشورترین و زیباترین متون منثور ادب فارسی است که اصلی وحدت بخش و نظم و غرض زیبایی شناختی بر آن حاکم است و پختگی اسلوب بیان مولوی در آن کاملا مشهود. در این پژوهش به تحلیل اسلوب بیان مولانا و جنبه های زیبایی شناختی آن در آثار منثورش پرداخته ایم و جهت تبیین مساله از برخی از اصول و نظریه های ادبی، عرفانی و روان شناختی بهره برده ایم.
    کلیدواژگان: اسلوب بیان، زیبایی شناسی، سبک شناسی، عرفان، مجالس سبعه، فیه ما فیه، مولوی
  • علی حیدری* صفحه 79
    شمس قهرمان بلا منازع غزلیات مولوی است. تا جایی که این دیوان کبیر به نام او مزین شده است؛ اما همین شمس در مثنوی حضوری ظاهرا کم رنگ دارد و قابل مقایسه با حضور او در غزلیات که هر دو سروده مولوی-اند، نیست. به نظر می رسد از آن جایی که مثنوی به خواهش حسام الدین سروده شده است و هم اوست که کاتب مثنوی است، دوست ندارد که مثنوی نیز جلوه گاه نام شمس شود؛ بنابراین مولوی که از این غیرت حسام الدین مطلع شده است، برای احترام و رعایت حال او آشکارا، از شمس در مثنوی و در محضر وی صحبت نمی کند؛ ولی بنا به دلایل دیگر، در اوایل دفتر اول (دو بار) و دفتر دوم (یک بار) صریحا به توصیف شمس پرداخته است و در دفترهای بعدی اگر نامی از شمس آمده، مراد خورشید است نه شمس تبریزی. مگر حدس زد که با ایما و اشاره به شمس تبریزی نیز نظر داشته است. در این صورت نیز می توان گفت: شمس بنا به دلیلی که گفتیم به ناچار از خودآگاه مولوی در مثنوی حذف شده است؛ اما در ناخودآگاه او هنوز زنده است و هرگاه از حسام الدین، خورشید و آفتاب صحبت می کند، با ایما و اشاره نیز گوشه چشمی به او دارد.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، شمس، حسام الدین، غیرت
  • محمودرضا حسن نژاد* صفحه 101
    بررسی دیدگاه های نظامی گنجوی درباره منشا الهام سخن و ریشه یابی خاستگاه اسطوره ای و حکمی و تحلیل آن-ها برمبنای روان شناسی هنر در شناخت پدیده رازناک الهام سودمند است. نظامی با طرح تدریجی این باورها در طول سی سال که با حال و هوای مثنوی های خمسه تناسب دارد، برای ارزیابی کامل، گزینه ای مناسب است. اشارات حسب حال گون، پیش درآمدها ضمن شرح انگیزه سرودن مثنوی ها؛ به ویژه انگیزه چرخش زاویه دید (از زهد مخزن الاسرار به عشق خسرو و شیرین) در شناخت روان شاعر و ریشه یابی منشا الهام او یاری می رساند. آخرین اشارات او درباره محرک اندیشه و انگیزه های روانی منشا الهام در پایان عمر هنریش، در اقبال نامه با صراحت بیشتری مطرح شده است. گردآوردی مجموعه انگیزه های نظامی برای نظم مثنوی ها و تحلیل سیر تدریجی آن ها، زمینه ای متنوع برای شناخت منشا الهام سخن است. این مقاله بخشی از دیدگاه های سخن سنجی خمسه است که به پندار نگارنده، نظامی خودآگاهانه برای آموزش «پژوهنده حال سربست خویش»توصیف کرده است.
    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، منشا الهام، هاتف، جن، خضر، سروش
  • وحید سبزیان پور*، پیمان صالحی صفحه 127
    فردوسی و متنبی، دو حماسه سرای بزرگ ادب پارسی و عربی، تصاویر بدیعی از حملات توفنده لشکریان، خلق کرده اند که از زوایای مختلف، قابل تامل و بررسی است. عواملی چون توارد، الگوهای کلیشه ای و تاثیرپذیری فردوسی از متنبی، باعث شده تا این دو شاعر در ترسیم باشکوه صحنه های حماسی سپاهیان؛ مضامین و تصاویر مشترکی داشته باشند؛ اما فردوسی به دلیل شرایط خاص سیاسی – اجتماعی، خود را در مقابل مردم می-بیند؛ بنابراین برای تاثیرگذاری و دمیدن روح مقاومت در آنان، تصاویری روشن، کوبنده و پرشور می آفریند. در عوض، متنبی برای کسب رضایت ممدوح و رقابت با شاعران دربار سیف الدوله، با تمتع از انواع استعاره، عنصر اغراق و تشبی هات مرکب، به خیال ورزی و هنرنمایی دست می یازد. تلاش ما در این پ‍ژوهش، معطوف به مقایسه مشترک این دو شاعر و نقد و بررسی میزان قدرت تخیل آنان در صورتگری از لشکریان است.
    کلیدواژگان: فردوسی، متنبی، لشکر، تصویرآفرینی، ادبیات تطبیقی
  • مهین طهماسبی*، جواد طاهری صفحه 153
    سبک معماری هر دوره، بازتابی از طیف اندیشه گان و گفتمان آن دوره است و به تبع دیگرگونی اوضاع اجتماعی و فرهنگی، دیگراندیشی و دیگربینی در تمامی سطوح آگاهی آدمی رخ می دهد. گفتمان مسلط هر دوره، بینش و خوانشی دیگرگون را می طلبد. یکی از مواردی که در عصر حافظ نیازمند دیگرخوانی است، معماری در دفتر حافظ است. واژگان معماری در دیوان حافظ دامنه ی گسترده ای دارد و جالب تر این که این واژگان، در زیر ساخت و روساخت کلام هم نشین واژگان ای هامی و عرفانی شده است و این مورد، چشم اندازی دیگر به سوی هنر حافظ می-گشاید که تاکنون ناگشوده مانده بود. با بررسی این واژگان می توان با جنبه هایی از علوم دوره ی یاد شده از جمله مردم شناسی، جامعه شناسی، سبک معماری و... آشنا شد و جنبه هایی را که در قباب ابهام قرار دارد، به سطح وضوح ارتقاء داد. مسلما نمی توان ادعا کرد که حافظ خودآگاهانه این واژه گان را در کنار هم قرار داده است یا ناخودآگاهانه. آیا معماری را در مکتبی به درس نشسته، از اسفار معماری سبق ها خوانده است؟ یا با روح زمان عجین بوده، در مکتب ناخودآگاه جمعی با فراست خود دریافته است؟ از میان اشکال هندسی مربع، مثلث، دایره و... در معماری، حافظ بیش از همه به شکل دایره گرایش دارد که این پژوهش در صدد علت یابی گزینش شکل هندسی دایره، نسبت به سایر اشکال در دفتر حافظ است.
    کلیدواژگان: حافظ، معماری، سقف مقرنس، اگزیستانسیالیسم، روح زمان
|
  • Batool Vaez*, Nayyereh Sadri Page 7
    Traditional rhetoric studies the esthetics of literary works only in three areas, namely the science of rhetoric, expression and meanings. This traditional view sees the esthetic value of each poem or literary text in its being filled with devices and arts mentioned in the above said three areas. However, new rhetoric seeks the criterion of esthetics of a literary work in other indices and components too which lead to the integration of the text. Some of the new criteria and tools that should be studied in the rhetoric of a literary text are linguistic configuration, theme, space, suitability of the imaginations with the theme and form of the text, etc. Another point is that any literary genre whether poem, prose, epic, drama, story, novel, ghazal, ruba’i, etc. has its own esthetic criteria and rhetoric. Thus, the esthetic aspects of each genre should be evaluated against its special rhetoric criterion. To prove this hypothesis, this paper studies the rhetoric of the ruba’i genre based on the new rhetoric criteria. It is shown that the quality of the criteria and indices that lead to the beauty of the ruba’i is different from other genres.
    Keywords: rhetoric, literary genres, esthetic criticism, rhetoric criterion, rhetoric of rubai
  • Mohammah Hadi Moradi*, Fateh Rahmani Page 33
    Asha can be seen in a major part of previous moral and social texts and it is not possible to explain its genesis and continuity without referring to psychological findings. The current research aims at exploring the psychological base of this concept using the scientific endeavors. This paper first investigates the presence of Asha in Persian literature and then attempts to explore and explain them using the psychological findings. Asha is found to be in accordance with the low level of moral development called pre-conventional and concrete operational level of cognitive development. At the same time, there is a contradiction between the low level moral judgments in Persian literature and the developed statements of moral judgments. Furthermore, the pre-conventional explanation of Asha can just explain the form of Asha and its complete explanation needs including its functional and emotive aspects. In conclusion, it appears that despite the pre-moral nature of Asha, it is a necessary factor in developing individual and social morality. It reminds the parallel development of individual and human kind. At the same time, this study indicates the reciprocal need of literature and psychology, one of which considers a high part of human inventions and the other one aims at a scientific study of human mind and its products.
    Keywords: Asha, moral judgment, Persian literature
  • Bahman Nozhat* Page 55
    By analyzing the writer’s expression style, one can understand the character, expression ability and the structure governing the literary work. Thus, understanding the expression style of the writer is an introduction to his/her particular aesthetics. Fih-i Ma Fih is the most beautiful work among the prose texts in Persian literature ruled by order and unity in which the maturity of Molavi’s expression style is evident. This study describes the ideas of researchers about Fih-i Ma Fih and analyzes Molavi’s expression style and its esthetic aspects.
    Keywords: aesthetics, Fih, i Ma Fih, Molavi, mysticism, stylistics, style of speech
  • Ali Heydari* Page 79
    Shams is the undeniable hero of Molavi’s ghazals to the extent that his great book is named after Shams. But shams has a weaker presence in Masnavi and that is because it was composed at the suggestion of Hesamuddin who also wrote down his father’s poetry in this book. He does not like Shams’s presence to be dominant in this work. Although Molavi is well aware of his son’s intention, he respects his son’s suggestion. At any rate, he praises shams (twice) in the beginning of the first chapter and (once) in the second chapter. In other chapters, he mentions Shams but only to refer to its meaning (sun) in a symbolic way. Although the absence of Shams in Masnavi is a conscious and deliberate act, he is present in Molavi’s unconscious. So wherever he talks of Hesamuddin, the sun and the sunlight, he reminds himself of Shams as well.
    Keywords: Molavi, Masnavi, Shams, Hesamuddin, jealousy
  • Mahmoodreza Hassannejad* Page 101
    Examining the viewpoints of Nezami about the source of inspiration, finding their mythical root and analyzing them based on the psychology of art is useful in knowing the mysterious phenomenon of inspiration. Nezami is a good choice for analysis in this regard as he gradually put forth these myths during 30 years. Autobiographical references, introductions and descriptions about the motivation for writing masnavis, especially the motivation for change in the narrative point of view help us know the poet’s mentality and find the root of his source of inspiration. His latest references to the source of inspiration in the end of his artistic life are more explicitly mentioned in Eqbalnameh. Gathering Nezami’s motivations for writing masnavi and analyzing them provides the ground for knowing his source of inspiration. This paper presents a part of viewpoints in Khamseh which, according to the researcher, are consciously described by Nezami to teach how to search for his autobiography.
    Keywords: Nezami, source of inspiration, Hatif (secret voice), genie, Soroush
  • Vahid Sabzianpour*, Peyman Salehi Page 127
    Ferdowsi and Mutanabbi, the great epic poets of Persian and Arabic literatures have created novel images of massive attacks by army troops which can be scrutinized from various perspectives. Similarities in topics and patterns and Mutanabbi’s influence on Ferdowsi have led to the creation of similar epic images of fighting in the works of these great scholars. However, they have differences as well. Due to the sociopolitical circumstances of his time, Ferdowsi sides with his people and creates clear and emotional images of the massive attacks to boost people’s morale, while Mutanabbi is after pleasing the ruler, Seifuddowleh, and in competition with other court poets, he employs various types of metaphors, hyperboles, and complex similes. The present paper attempts to compare imagery of troops created by these two poets.
    Keywords: Ferdowsi, Mutanabbi, army troops, imagery, comparative literature, literary criticism
  • Mahin Tahmasbi*, Javad Taheri Page 153
    The architectural style in each era reflects the prevailing thoughts and discourse in that time, and man occurs to have different thoughts and views as a result of social and cultural developments. The prevailing discourse in each era requires a different view and interpretation. One of the issues need to be addressed from a different point of view in the time of Hafiz is architecture in his poetry. Architectural terminology has widespread range in Divan of Hafiz. Interestingly enough, the terminology is used along with mystic and ambiguous words, which opens the way to a new perspective towards the art of Hafiz that has been unexplored. By studying the said terminology, one can get to know the aspects of sciences in the above mentioned eras such as anthropology, sociology, architecture, etc. and bring to the surface the aspects which remained ambiguous. Obviously, it cannot be asserted that Hafiz has used these words together consciously or unconsciously. Among the geometric figures including square, triangle, circle, etc. in architecture, Hafiz is mostly inclined towards circle. This paper seeks to find the reason why Hafiz prefers circle over other figures in his Divan.
    Keywords: Hafiz, architecture, vaulted roof, existentialism, spirit of time