فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 68 (تابستان 1395)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 68 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • غلامرضا مستعلی پارسا صفحات 7-39
    فرهنگ هر ملتی از عناصر گوناگونی فراهم می آید، یکی از مهم ترین ارکان سازنده فرهنگ، شعر و ادب است که از اساطیر، مذهب، حوادث اجتماعی و تاریخی هر ملت سرچشمه می گیرد و یکی از منابع شناخت تاریخ تمدن ملل در قرون مختلف می باشد. آشنایی دقیق و انتقادی با تحول و تطور شعر در طول تاریخ، گامی موثر در شناخت سرگذشت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هر جامعه ای است. با آشنایی با تاریخ ادب و شعر می توان دریافت که آیا جامعه در حال پیشرفت و اعتلاست، یا در حال سکون است و یا اینکه سیر قهقرایی دارد. شعر فارسی در طول تاریخ هزار و دویست ساله خود، دچار تحولات و دگرگونی های مختلفی شده که عوامل بسیاری در این تطورها موثر بوده اند. آنچه در این مقاله مطرح است، جستجوی بررسی میزان توفیق شاعرانی است که از سبک هندی روی برتافته، به تتبع در آثار قدما پرداخته اند و اینکه تا چه اندازه ای توانسته اند از نفوذ سبک هندی خارج شوند، چه از نظر ترکیبات واژگانی و چه از لحاظ مضمون و محتوای شعر. با بررسی و مقایسه ویژگی های شعر شاعران خراسانی و بازگشت می توان گفت که تقلید، هرچند استادانه هم انجام بگیرد، باز هم ارزش اثر اصلی و ابتکاری را ندارد و در طول تاریخ، هیچ گاه مقلدان یک هنرمند به اندازه خود او ارزش پیدا نکرده اند و آثار آنان مورد توجه قرار نگرفته است. اصولا تقلید از حالت سکون و ایستایی شخص و جامعه مقلد حکایت می کند. قصد داریم تا با ذکر نمونه ها و داده های آماری دقیق، به میزان موفقیت یا شکست نسبی این تقلیدهای شاعرانه دست یابیم.
    کلیدواژگان: تقلید، دوره بازگشت ادبی، سبک خراسانی، شعر، نقد و بررسی
  • سمیه حاجتی، احمد رضی صفحات 41-65
    مطالعات پسااستعماری یکی از شاخه های مهم نقد ادبی است که در پیوند با زمینه های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی آثار ادبی قرار دارد. این رویکرد انتقادی آن دسته از آثار ادبیات را که به روایت از کشورهای استعمارگر، جوامع تحت سیطره و مسائل مختلف آنها چه در تقابل با یکدیگر و چه به صورت مجزا پرداخته اند، در بر می گیرد و هدف عمده آن، ارائه رهیافتی واسازانه در چگونگی بازنمایی خود و دیگری یا مرکز و حاشیه در تحلیل و بررسی است. این مقاله با ارزیابی مفاهیم بنیادین پسااستعماری مانند دیگری سازی، جنسیت، زبان، استعمارزدایی و... در رمان جزیره سرگردانی قرائتی جدید از این اثر ارائه می دهد. همچنین، زمینه های مرکززدایی از تفکر غربی و ایجاد خودآگاهی را در برخورد با دیدگاه تک سونگرانه غرب که در آثار داستانی فارسی انعکاس یافته است، تحلیل می کند. در این راستا، بنمایه های بازتاب یافته در رمان در دو دسته عمده 1 از خود بیگانگی شامل بی قیدی، آشفتگی و مرگ اندیشی. 2 خودباوری توام با پیوند و تعلق به نشانه ها و باورهای هویت ملی، شناسایی و معرفی می شوند تا نگرش نویسنده به عنوان داستان نویس موفق معاصر نسبت به جهان غرب، نوع واکنش به آن در شخصیت پردازی و روایت اثر مشخص گردد. این تحقیق نشان می دهد که دانشور در مقام ارائه راهکار هم برآمده است و سطح فرهنگی و فکری اقشار مختلف و تاثیر میزان آگاهی افراد را در نوع واکنش نسبت به غرب بسیار پراهمیت دانسته است.
    کلیدواژگان: سیمین دانشور، نقد ادبی، هویت، جنسیت
  • محسن ذوالفقاری، حمید غلامی صفحات 67-91
    آثار نظامی گنجوی، به ویژه «هفت پیکر» حاوی پیام ها و مفاهیمی است که آبشخور بسیاری از آن ها برگرفته از ناخودآگاه فردی و جمعی اوست که در بیانی نمادین و در لایه های رمز انعکاس یافته است. این نوع زایش ادبی برگرفته از نفوذ به نمایه های عمیق اسطوره ای در وجود این شاعر و بروز و ظهور آن در غالب داستان هایی است که بیش از هر چیز، شگفتی و درک تجربه بی زمانی را به خواننده القا می کند. این مقاله بر اساس رویکرد اسطوره شناسی و بهره گیری از اسطوره بنیادین آفرینش و اسطوره دایرهکه در راستای اسطوره آفرینش به آن پرداخته شده است، ساختار فکری اسطوره ای شاعر را نمایان می کند که روح اسطوره را در درونی ترین ابعاد فکری شاعر طنین انداز کرده است. همچنین، به واکاوی و کشف معنای رمزی و تاویلی عناصری در این زمینه از قبیل، اسطوره درخت و اسطوره جاودانگی از رهگذر حضور کامل در بهشت به مدت یک شبانه روز بر اساس اسطوره دایره و عامل اصلی هبوط بر اساس رهیافت اسطوره ای پرداخته است. در این پژوهش، با روش تحلیلی استنادی و با استفاده از تاویل، در گشودن نشانه های موجود در این باب، دریافتی متفاوت و مستند از دو افسانه گنبد سیاه و گنبد پیروزه ای در ساختار روایی داستان آفرینش ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آفرینش، اسطوره دایره، اسطوره درخت، هبوط، جاودانگی
  • محمود بشیری، سمیه آقاجانی کلخوران صفحات 93-115
    «میهن» و «دفاع» از مضامین مهم ادبیات پایداری هستند. این پژوهش برای پاسخ به این پرسش انجام شده است که چگونه در ادبیات داستانی پایداری، اهمیت مضمون دفاع از میهن می تواند در عنوان بازتاب داشته باشد؟ همچنین، چگونه «عنوان» به مثابه آستانه ای برای ورود به متن می تواند با بهره گیری از الگوی زن مادر به عنوان میهن، سبب شکل گیری اثری قابل توجه در زمینه ادبیات پایداری میهن محور گردد؟ برای این منظور با استفاده از پیرامتنیت ارتباط عنوان داستان را با متن، در دو رمان ادبیات پایداری «ام سعد» اثر غسان کنفانی و «دا» به کوشش سید اعظم حسینی بررسی می گردد. این دو داستان به عنوان دو اثر شاخص در ادبیات پایداری انتخاب شده اند که می توان با آنها به پرسش پژوهش پاسخ داد. در هر دو داستان، «عنوان» درون متنی است؛ به این معنی که به متن داستان ارجاع دارد و نه بیرون از آن. در رمان «ام سعد» نویسنده با به کارگیری مادر به عنوان نماد سرزمین فلسطین و انعکاس آن در عنوان داستان، داستانی میهن محور و قابل اعتنا در حوزه ادبیات پایداری خلق کرده است، در حالی که در داستان «دا»، به رغم اینکه شخصیت اصلی داستان بانویی مبارز و عنوان داستان به معنای مادر است، توجه نکردن به ارتباط مادر و میهن، سبب شده این رمان نمونه خوبی برای ادبیات پایداری میهن محور نباشد.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، رمان، ام سعد، دا، پیرامتنیت
  • خلیل بیگ زاده، محمد آرتا صفحات 117-142
    تاکید و تمرکز فرمالیست ها بر خلق فرم های نو با کمک استراتژی های کلامی، خالقان آثار ادبی را بیش از پیش به سوی مسائل مربوط به فرم و تکنیک کشاند. نویسندگان این عرصه با بهره مندی از شگردهایی چون بی پیرایگی و سادگی زبان و مفاهیم،غافل گیری،به کارگیری تم جذاب، خلاصه گویی و کمال ایجاز وواقع گراییبه آفرینش گونه ای داستانی نائل شدند که بر مبنای فرم و ظرافت های تکنیکی و بیان موضوع در کمترین حجم ممکن برای نفوذ به عمق آگاهی و عواطف خواننده خلق شد که به مینیمالیسم شهرت یافت. در برخی آثار کلاسیک نثر فارسی همچون «بهارستان» جامی، حکایت های کوتاهی وجود دارد که در پنداشت بعضی پژوهشگران شباهت های فراوانی با داستان های مینیمال دارند و قابل انطباق با مشخصه های مینیمالیسم می باشند. این پژوهش با رویکردی توصیفی تحلیلی وجوه تشابه و تفاوت حکایت های کوتاه «بهارستان» جامی و مشخصه های مینیمالیسم را بررسی کرده است و نشان داده است که به رغم نظر برخی از پژوهشگران، حکایت های کوتاه «بهارستان» جامی نه تنها با داستان های مینیمالیستی کاملا قابل انطباق نیستند، بلکه در کنار شباهت های ظاهری و صوری، تفاوت های بارزی نیز میان آنها وجود دارد.
    کلیدواژگان: نقد تطبیقی، مینیمالیسم، حکایت های مینیمال، بهارستان جامی، عبدالرحمن جامی
  • ندا علیزاده کاشانی صفحات 143-165
    غزل از مهم ترین قالب های شعر کلاسیک فارسی است که از اواخر قرن بیستم به ژانری ادبی در ادبیات امریکای شمالی تبدیل شده است. اکنون بسیاری از شاعران در امریکای شمالی و کانادا به این فرم ادبی شعر می سرایند. پژوهش حاضر درصدد است نشان دهد چرا و چگونه غزل به امریکای شمالی راه یافت و چه عواملی موجب گسترش آن در این سرزمین شدند. به این منظور، ابتدا پیش زمینه ای در باب تلاش های شاعران امریکایی قرن نوزده در معرفی و ترجمه اشعار فارسی ارائه می شود و پس از آن، به بررسی نقش دو شاعر و محقق برجسته هندی، اعجاز احمد و آغا شاهد علی، در معرفی هویت واقعی این نوع شعر در امریکا پرداخته می شود. در این مقاله نشان داده می شود که آموزش ها و ترجمه های این دو محقق شرقی در رواج غزل های میرزا غالب دهلوی منجر به ترجمه و سرایش گسترده غزل به زبان انگلیسی شد و در پی آن، شاعران برجسته ای چون «ادرین ریچ» و «رابرت بلای» قالب غزل را برای بیان اغراض خود برگزیدند.
    کلیدواژگان: غزل، امریکای شمالی، اعجاز احمد، آغا شاهد علی، میرزا غالب دهلوی
  • محمود رضایی دشت ارژنه، محمد بیژن زاده صفحات 167-189
    پیروان رویکرد بینامتنیت معتقدند که هیچ متنی خودبسنده نیست و هر متن در آن واحد، هم بینامتنی از متون پیشین و هم بینامتنی برای متون بعدی است. در این جستار، ابتدا وجوه مختلف متن و بینامتنیت تشریح شده است و آنگاه بر اساس این رویکرد، داستانی از «مثنوی معنوی» با عنوان «آن پادشاه جهود که نصرانیان را می کشت از بهر تعصب» مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. با تحلیل این داستان، روشن شد که چنان که پیروان رویکرد بینامتنیت تاکید کرده اند که هیچ متنی اصیل نیست، داستان مورد بحث در مثنوی نیز واگویه ای از متون متقدم خود، از جمله «شغاد و رستم» در شاهنامه، «جزیمه الابرش» در تاریخ بلعمی، «فیروز، شاه ایران و شاه هیطالیان» در تاریخ طبری و «بوم و زاغ» در کلیله و دمنه است؛ بدین ترتیب که در هر پنج داستان، بین دو سرزمین دشمنی پدید می آید و یک نفر از پادشاه می خواهد که او را در میان مردم خوار کند و مورد ضرب و شتم قرار دهد. آنگاه فرد به ظاهر مطرود، به سپاه دشمن رو می آورد و با جلب اعتماد آنها موفق می شود که دشمن را سخت شکست دهد.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، مثنوی مولوی، شاهنامه، تاریخ طبری، تاریخ بلعمی، کلیله و دمنه
|
  • Gholamreza Mastali Parsa Pages 7-39
    The culture of every society comprises different parts. One of the most important constructive parts of each culture is literature or poetry which originates from the mythology, religion, and social/historical events. It is also one available source to explore the history of civilizations in different centuries. Having a deep knowledge of the change and development of the poetry over time is an effective step to recognize the political, social and cultural destiny of communities. With such a knowledge base, the relevant scholars can find out whether a society has progressed, regressed or hasn’t changed at all. Persian poetry has changed and developed during centuries in response to various political, social and cultural events. This study investigates the extent to which some Persian poets have been able to go beyond the common features of Indian style to adopt the style of ancient Persian poets in terms of word combinations, concepts and content. The comparison of the poetic features of Khorasani and Restoration periods show that even the most elaborate imitations of the ancient poets cannot be of the same value and originality. The imitators of great literary figures have never received the same amount of attention as the literary figures themselves. In fact, imitation is an indication of a static society where there is no room for innovation. This study, with use of statistical data, aims at exploring the extent to such imitators have successfully replicated the ancient literary masterpieces.
    Keywords: The Restoration Period of literature, Khorasani style, Stylistics, Poetry, Critical analysis
  • Somayyeh Hajati, Ahmad Razi Pages 41-65
    Postcolonial analysis, as one of the important branches of literary criticism, is concerned with the political, social, and cultural aspects of literary works. This critical approach is used to analyze those literary works narrated from colonial, dominated communities and their different issues whether comparatively or separately. The main goal of this critical approach is to provide a deconstructive approach for representing self and other or center and margin in analysis. This paper aimed at reviewing the basic tenets of post-colonialism such as the other making, gender, language, decolonization, etc, and providing a post-colonial reading of Simin Daneshvar’s novel of ‘The Island of Wandering.’ More specifically, the study is an analysis of issues like decentralizing and raising awareness against the single-sided western viewpoints which are highly reflected in Persian literary works. In so doing, the reflected themes of the novel are presented into the two main categories of 1) alienation which includes promiscuity, chaos and death thinking and, 2) Attachment to signs and beliefs of national identity. These two major themes are used to analyze the author’s views about and her reaction to the western culture. The results of the study showed that the author not only analyze prevalent issues such as identity, culture, and alienation, but also presents the cultural and intellectual levels of different social classes and their degrees of awareness as determinant factors affecting the general reaction to the western culture.
    Keywords: Simin Daneshvar, Literary criticism, Identity, Alienation, Gender
  • Mohsen Zolfaghary, Hamid Gholami Pages 67-91
    Nezami’s works, especially ‘Seven Bodies’, contain messages and concepts emerging from his individual and collective unconsciousness reflected in symbolical and mysterious expressions. This literary trend has emerged from his deep mythological understanding manifested in the form of stories that impose on the reader an experience of wonder and timelessness. This article aimed at demonstrating Nezami’s mindsets which have mythological tenets in their innermost aspects. The analysis was based on a mythological approach with a focus on the myth of creation an and the myth of circle. The study was an attempt to explore myterious and interpretive meanings of issues such as the myth of tree, the myth of immirtality (staying in heaven for a day and night), and the main reason for Adam’s fall. The findings of this study provides a new understanding of the two legends of Black Dome and Turquoise Dome in the narrative structure of the myth of creation.
    Keywords: The myth of creation, circle, the myth of tree, fall, immortality, the first man
  • Mahmoud Bashiri, Somayeh Aghajani Kalkhoran Pages 93-115
    Homeland and defense are among the important issues of Resistance Literature. This study aimed at exploring how the issue of defending homeland is reflected in the titles of contemporary resistance literature works. This study was an attempt to investigate the way title as a threshold for going into the main text of the literary works draw on the pattern of woman-mother as homeland to shape noticeable works in Resistant Literature. In so doing, the relationship between title and main text were investigated in the two novels of ‘Omm-e Sa΄d’ by Qassan Kanfani and ‘Daa’ by Seyyed Azam Hoseini, from a paratextual perspective. These two novels were selected for analysis because they are two of the most prominent works of Resistance Literature. The titles of the two novels reflects the contents of the novels. The author of ‘Omm-e Sa΄d’ has used the term mother as a symbol for Palestine which is reflected in the main text as well. Qassan Kanfani has successfully followed the features of Resistance Literature to create a great literary work of Resistance Literature. On the contrary, although the protagonist of the novel ‘Daa’ is a fighter and the title of the work means mother, there is no conceptual relationship between the title and the main text. The novel of ‘Daa’ could not be considered as a good example of Resistance Literature work.
    Keywords: Resistance literature, Novel, Omm, e Sad, Daa, Paratextuality
  • Khalil Baygzadeh, Mohammad Arta Pages 117-142
    Following the formalist tradition which was after creating new forms through the application of verbal strategies, the creators of literary works were also attracted to the issues relevant to form and technique. Using intricate forms and techniques, and expressing the themes in the shortest language forms as possible, this group of writers created a new story type to deeply influencereaders’ affects and beliefs. This new type of story writing, which was later known as minimalism, actually drew upon techniques such as simple language and concept, surprise, attractive themes, brevity and realism. As believed by some scholars, some of the classical Persian literary works such as Jami’s Baharestan include stories with minimalist features. This study was a descriptive-analytical comparison of Baharestan’s stories and the minimalist features of story writing. It was found that the short anecdotes of classical Persian literature including Baharestan are not absolutely compatible with minimalist stories. There were significant differences between the two, though they were superficially identical.
    Keywords: Critical Comparison, Minimalism, Minimal Story, Jami's Baharestan, Abdolrahman, e Jami
  • Neda Alizadeh Kashani Pages 143-165
    The aim of this study is to demonstrate why and how the Persian classical poetic form Ghazal has changed into a commonly used literary genre in North America during the last thirty years of the twentieth century. The study first provides a brief account of how the North American poets got familiarized with Persian poetry, particularly through the Transcendentalist movement and specifically through Ralph Waldo Emerson’s works in the nineteenth century. It then deals with the roles of the two Indian poets and scholars, Aijaz Ahmad and Agha Shahid Ali, as fundamental promoters of Ghazal in the North American literary system. It argues how their efforts in introducing the ghazals of Mirza Ghalib Dehlavi resulted in the extensive translation and adoption of this poetic form by the U.S and Canadian poets, followed by famous poets like Adrienne Rich and Robert Bly who applied the poetic form of ghazl to express their intentions.
    Keywords: Ghazal, North America, Aijaz Ahmad, Agha Shahid Ali, Mirza Ghalib Dehlavi
  • Mahmoud Rezaei Dasht Arzhaneh, Mohammad Bijanzadeh Pages 167-189
    According to intertextuality approach, there is no self-sufficient text; but every text is intertextually related to its previous and following ones. In this study, first, different aspects of text and intertextuality were described, then, the Story of ‘The Jewish King who killed the Christians because of prejudice’ from Masnavi was analyzed from an intertextual perspective. As the proponents of intertextuality believe that there is no original text, the results of this study also showed that this story of Masnavi is a reflection of its earlier stories such as ‘Shaghad and Rostam’ from Shahnameh, ‘Jazymat olabrsh’ from Balami's History, ‘Firouz, the king of Iran and Hytalyan’ from Tabari's History and ‘The owl and the crow’ from Kalileh and Demneh. In all of these five stories, there is enmity between two nations and one of the king's followers asks the king to beat him in front of people. The beat person succeeds to gain the enemy’s trust and finally defeat them hard.
    Keywords: Intertextuality, Masnavi, Shahnameh, Balami's History, Tabari's History, Kalileh, Demneh