فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 72 (تابستان 1396)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 72 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • داوود اسپرهم صفحات 7-34
    نیچه برای تمدن تاثیرگذار یونان باستان دو اصل محوری تمدن ساز را معرفی می کند: اصل «آپولونی» و اصل «دیونوسوسی». اصل اول با بهره گیری از منطق خرد، ساختاربخش و قوام دهنده تمام امور و انتظامات دنیای یونیانیان بوده است و به شکل گیری فردیت یگانه و انحصاری انسان یونانی مدد رسانده است. اصل دوم با تکیه بر شور، جنون و سرمستی تلاش کرده است خود را از چهارچوب های نظام یافته و فردیت های محصور اصل نخست بیرون کشد و با وجد و هیجانات بی پایان، موجب فردیتی بزرگتر و فراگیرتر گردد. رشد و تعالی فرد یونانی در کشاکش و دیالکتیک مداوم این دو عنصر متضاد، با حرکتی جهشی به پیش رفته است. موسیقی و مجسمه سازی به عنوان ظرف این دو اصل عمل، و خرد و جنون یونانی را نمایندگی کرده است. این در حالی است که بنا بر شواهد و ادله اسطوره ای، تاریخی و فرهنگی باید گفت که خاستگاه دو اصل متضاد یادشده، نه در یونان باستان، بلکه در ایران باستان بوده است. این نوشته سعی دارد ابتدا با تشریح ویژگی ها و اوصاف دو اصل آپولونی و دیونوسوسی، به خاستگاه ایرانی آن ها توجه کند و پس از بررسی پیشینه های حضور آن ها در تمدن کهن ایرانی، به نحوه تداوم آن ها در جریان های فرهنگی، به ویژه در جریان عظیم عرفان و تصوف ایرانی اسلامی توجه دهد. هنجارهای دوگانه در عرفان و تصوف که سوق دهنده سلوک صوفی است، ماهیت دیونوسوسی و آپولونی آشکاری را با ریشه ایرانی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آپولونی، دیونوسوسی، عرفان ایرانی، اسلامی، فردیت یگانه، فردیت کل، عقل، جنون
  • صفوراسادات رشیدی، علی اکبر باقری خلیلی، غلامرضا پیروز صفحات 35-62
    تحلیل گفتمان انتقادی، رویکردی میان رشته ای و روشی تحلیلی است که به دنبال شناخت گفتمان های مختلف، کشف حقایق نهان در ژرف ساخت آن ها و تبیین نوع رابطه گفتمان ها، گویندگان و نویسندگان باقدرت است. از سویی، ادبیات، به ویژه داستان و رمان، به سبب سرشت مردمی و مرتبط با موضوعات اجتماعی، یکی از عرصه های بروز و ظهور گفتمان است. ادبیات سرشار از حقایق تاریخی است که گاه در قالب داستان و رمان بیان می شوند و با درک و کشف آن ها می توان به شناخت هرچه بهتر تاریخ و فرهنگ یک کشور نایل آمد. این مقاله با بررسی رمان «تنگسیر»، به عنوان نخستین رمان چوبک در دهه چهل، گفتمان های حاکم بر آن، به ویژه گفتمان خاص چوبک را در آن برهه تاریخی سیاسی از منظر رویکرد انتقادی فرکلاف تحلیل کرده است. گفتمان شناسی این اثر نشان می دهد که چوبک در دهه پرالتهاب و ایدئولوژیک چهل، اثری سیاسی پدید آورده که رویکرد، زبان و مضامین انقلابی دارد و غالب نشانه های به کار رفته در آن، حاکی از این است که گفتمان نویسنده، ضد حکومت، ضد استبداد و استعمار است و او نسبت به تغییر شرایط، نگاهی مثبت دارد؛ تغییری که به پشتوانه خیزش مردمی، در سایه اتحاد و با تکیه بر سلاح به دست می آید.
    کلیدواژگان: گفتمان شناسی، فرکلاف، کردار اجتماعی، چوبک، تنگسیر
  • علی حیدری، مریم یاراحمدی، محمدرضا حسنی جلیلیان، علی نوری صفحات 63-85
    ادبیات در هر شکل و قالبی که باشد، بستری برای مفاهیم و سنت هایی است که روزگاری باور و اعتقاد مردمانی بوده است. یکی از مواردی که در ادبیات مورد توجه قرار گرفته است و به شیوه های مختلف بازتاب یافته، آیین دادخواهی است که نشان دهنده اهمیت آن در فرهنگ ایرانی است. «قصه برداشتن» یکی از مصادیق دادخواهی است که در متون ادبی بازتاب گسترده ای یافته است. علاوه بر توجه به جنبه های تاریخی، سیاسی و اجتماعی، می توان این آیین رااز منظر ادبی نیز بررسی کرد. «قصه برداشتن» مانند سایر سنت های ادبی و کنایات، قرن های متمادی پس از کهنه شدن، از رهگذر اشعار شاعران به حیات ادبی خود ادامه داده است. شاعران و نویسندگان از این آیین استفاده های سیاسی، تربیتی و ادبی مختلفی کرده اند. روزگاری برای نقد حاکمان و تشویق رعایا، گاهی برای اصلاح جامعه و گاهی نیز به عنوان مواد خام، خمیرمایه مضمون سازی های شاعرانه قرار گرفته است. در این مقاله، پس از بررسی ریشه های تاریخی «قصه برداشتن»، به چگونگی بازتاب آن در کلام شاعران اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تظلم، دادخواهی، قصه برداشتن، شکایت، حاکم
  • مریم بخشی، منوچهر تشکری، قدرت قاسمی پور صفحات 87-116
    بر مبنای تعاریف نوینی که در بوطیقای فرمالیسم، از دو مقوله «داستان» و «پیرنگ» ارائه گردیده است، «داستان» یا همان زنجیره رخدادها در توالی زمانی، به منزله ماده خام و سازمایه روایت شناخته شده است و «پیرنگ» برخلاف پندار منتقدان پیشافرمالیسم، نه به ساختمان منطقی و علی اثر روایی، بلکه به تمام تمهیدات زیبایی شناسانه و آشنایی زدایانه ای اطلاق می گردد که برای پیکربندی هنری آن ماده خام به کار بسته می شود. این تمهیدات در سه سطح «زبان، درونمایه و صناعات» متجلی گردیده است و پیرنگ هنری روایت داستانی را برمی سازند. نویسندگان داستان کوتاه معاصر فارسی با عنایت به جریانات نوگرایانه ادبی، به ویژه آرای فرمالیستی و به مدد بهره گیری مبتکرانه از امکانات زبانی، صناعتی و درونمایگانی، گونه ای شکل شکنی خلاقانه را در روایتگری داستان هایشان رقم زده اند، به گونه ای که داستان را از بافتی متکی بر حادثه پردازی و پیرنگ سازی در مفهوم سنتی و پیشافرمالیستی خود خارج ساخته و تلاش برای برجسته سازی فرم داستان از رهگذر کشف و کاربست تکنیک های روایی جدید را جایگزین آن کرده اند و بدین سان، آشنایی زدایی و پیرنگ هنری مطمح نظر فرمالیست ها را محقق ساخته اند. نظر به اینکه مصادیق پیرنگ سازی هنری در سطح صناعات داستانی از گستردگی و تنوع بیشتری برخوردار است، در این جستار، بر آن بوده ایم تا به واکاوی و دسته بندی مصادیق و جلوه های گوناگون آشنایی زدایی و پیرنگ سازی در این سطح از داستان های کوتاه شکل گرای معاصر بپردازیم و بدین وسیله، از اصلی ترین عوامل رازناکی و غریب نمایی جهان این داستان ها پرده برداریم.
    کلیدواژگان: داستان کوتاه فارسی، فرمالیسم، پیرنگ، صناعات روایی، آشنایی زدایی
  • طاهره خواجه گیری، حسین حیدری صفحات 117-141
    شاهنامه حکیم فردوسی از جمله متون ادبیات فارسی به شمار می رود که با توجه به زیرساخت های اسطوره ای و اعمال نمادین بسیاری که در آن روایت شده است، بر اساس علم نظام های نشانه شناختی قابلیت بررسی دارد؛ زیرا در بسیاری از قسمت های این متن، با حوادثی روبه رو هستیم که در قالب یک نظام نشانه ای جلوه گر شده اند. از مواردی که از این منظر قابلیت بررسی دارند، آیین هایی است که شرح آن ها در شاهنامه ذکر شده است. از آنجا که در علم نشانه شناسی (Semiology) هیچ نشانه ای به تنهایی معنا ندارد و باید در قالب یک نظام نشانه ای و در ارتباط با سایر عناصر در روابط همنشینی (Paradigmatic) و جانشینی (Syntagmatic) بررسی شود، این پژوهش بر آن است که به بررسی نظام های نشانه ای مربوط به آیین عزاداری در شاهنامه بپردازد و با ذکر شواهدی از سایر متون کهن، نشان داده شود اعمالی که طی یک آیین در شاهنامه اجرا می شود، زیرساخت های اساطیری دارند و این اعمال، نشاندار به شمار می روند و هر یک به معنایی ارجاع می دهند که روزگاری در جامعه آن ها کارکردهایی داشته اند و امروزه آن کارکردها یا فراموش شده اند، یا تنها در قالب زندگی ایلی و عشایری و در فرهنگ عامه باقی مانده اند. سیاه پوشیدن، کلاه از سر برگرفتن، موی کندن، خاک بر سر ریختن و دم و یال اسب قهرمان را کندن در هنگام عزاداری وقتی در کنار یکدیگر بررسی شوند، همگی به عنوان عناصری نشاندار هستند که در پی القای معنایی خاص به کار رفته اند. در حقیقت، قرارگیری این عناصر در کنار هم، به شکل گیری معنا منجر می شود؛ معنایی که شاید از ظاهر متن برنمی آید و چرایی انجام آن بر خواننده امروزی معلوم نیست. این پژوهش بر آن است تا با تکیه بر آرای فردینان دوسوسور (Ferdinand de Saussure) و پیر گیرو (Pierre Guiraud) و توجه به زیرساخت های اساطیری، آیین سوگواری را در شاهنامه به مثابه متنی بررسی کند که از نظام نشانه ای معناداری برخوردار است.
    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، نظام های نشانه ای، رمزگان، آیین سوگواری
  • محمد مجوزی، افسانه نوری صفحه 143
    در ریخت شناسی (Morphology)، تاثیر محتوا بر ساختار و شکل ظاهری آثار و نیز تاثیر ساختمان اثر بر محتوا و مضمون بررسی می شود. ساختار هر اثر ارتباط تنگاتنگی با مضمون آن دارد، به طوری که هر مفهوم خاص در قالبی خاص گنجانده می شود. خاوران نامه، از حماسه های دینی کهن شیعه است که موضوع اصلی آن، داستان هایی است از سفرها و حملات حضرت علی(ع) به سرزمین خاوران، با همراهی مالک اشتر و ابوالمحجن و جنگ با قباد، پادشاه خاورزمین و امرای دیگری، مانند تهماسپ شاه، جنگ با دیو و اژدها و امثال این وقایع حکایت می کند. با توجه به مطابقت ساختار داستان های خاوران نامه با تعریف خاص پراپ از قصه پریان، نگارندگان در این جستار کوشیده اند تا به شیوه توصیفی تحلیلی الگویی را که ابن حسام در سرایش داستان هایش به کار برده است، مشخص سازند. همچنین، شباهت ها و تفاوت های این الگو را با الگوی قصه های پریان مقایسه و تحلیل نمایند. در مطالعه حاضر، ضمن تطبیق ریخت شناسی پراپ با ساختار این قصه، به بررسی خویشکاری های دینی مذهبی آن توجه شده است که مسلما در طبقه بندی پراپ وجود نداشته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مثنوی حماسی مذهبی خاوران نامه با وجود مذهبی بودن، بسیاری از کارکردهای خاص قصه های پریان را دارد و علاوه بر این، از کارکردهای دیگر که مختص حماسه های مذهبی است، از جمله دعوت به دین، پذیرش دعوت، نپذیرفتن دعوت و... برخوردار است.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، پراپ، خاوران نامه، کارکرد، شخصیت، ابن حسام خوسفی
  • نصرت الله دینمحمدی کرسفی صفحات 183-206
    یکی از جریان های مدرن شعری در اروپا و ایران، شعر «تجسمی» (Concrete poetry) است. شعر «تجسمی» یکی از هنجارگریزی های نوشتاری (Deviation) و برجسته سازی های زبانی (Foregrounding) است که از درهم آمیختگی شعر و گرافیک پدید می آید. در این جریان شعری، ساختار نوشتاری متن به گونه ای گزینش می شود که نوع چیدمان و طرز تلفیق حروف، واژه ها و جملات شعر، نوعی تصاویر دیداری قابل تاویل بیافریند. در این مقاله، اهتمام نگارنده بر آن است که با استفاده از شیوه های تلفیقی مختلف، از جمله ادبیات تطبیقی (Comparative Literature) در مفهوم آمریکایی و فرانسوی آن و با رویکرد مقایسه فرمالیستی، به نقد مقارنه ای و بررسی تاثیر و تاثرات میان شعر «تجسمی» با گونه های مشابه آن در شعر سنتی ایران بپردازد. بدین منظور، شعر تجسمی با گونه های مشابه آن در ادبیات کلاسیک ایران، از جمله انواع شعر توشیح (مشجر، مطیر، مدور و معقد)، شعر مجسم، موصل، تدبیج، حرف گرایی، تصویرسازی، تجسیم (تجسم)، مورد مقایسه فرمالیستی قرار گرفته است. نتیجه بحث، کشف تشابهات فراوانی است که بین شعر «تجسمی» با نمونه های مشابه در شعر سنتی فارسی به چشم می خورد. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود: هنجارگریزی های نوشتاری، برجسته سازی، همانندی اشکال گرافیکی، آشنایی زدایی، بیگانه سازی و... . این همانندی ها را نمی توان حمل بر «توارد» نمود؛ چراکه با توجه به دلایل مختلف مذکور، بی گمان گیوم آپولینر در آفرینش «کالیگرام»هایش، متاثر از شعرهای عینی و دیداری سنتی فارسی، از جمله شعر «توشیح» بوده است.
    کلیدواژگان: شعر تجسمی (کانکریت)، کالیگرام، شعر سنتی، گیوم آپولینر، طاهره صفارزاده
|
  • Davood Sparham Pages 7-34
    Nietzsche mentions two central pillars for the genuine influential civilization of ancient Greece, i.e. , the Apollonian and the Dionysian principles. The first principle, using the logic of wisdom, has structured and formed all affairs and orders of the Greek's world, and thus contributed to the formation of the unique individuality of the Greek man. The second, relying upon passion, madness and ecstasy, has tried to reach beyond the systematized frames and limited individualities of the first principle and therefore has led to a more extensive and comprehensive individuality by means of passion and excitement. The growth and transcendence of the Greek man has taken a big step forward through the constant conflict and dialectic between these two contradictory elements. Meanwhile music and sculpture have functioned as the containers of these two elements, representing the Greek wisdom and madness. However, based on mythical, historical and cultural evidence, it must be said that the two mentioned contradictory principles did not originate in ancient Greece but ancient Iran. The present article is an attempt to shed light on the Iranian origin of the two principles by analyzing their main features. Next, their background in the ancient Iranian civilization is presented. Finally, their continuation into various Iranian cultural trends, especially the mighty trends of mysticism and Sufism, undergoes discussion.
    Keywords: Apollonian, Dionysian, Islamic-Iranian Mysticism, Unique individuality, Total individuality, wisdom, Madness
  • Safura Sadat Rashidi, Ali Akbar Bagheri Khalili, Gholamreza Pirouz Pages 35-62
    Critical discourse analysis is an Analytical method which seeks to understand different discourses, and determine their relationships with power. Critical discourse analysis has different approaches including reliable and comprehensive views of the Norman Fairclough’s theory. Because of its nature, literature is one of the emerging arenas of discourse. It is full of historical facts expressed in the form of stories and novels. Through the analysis of these stories and novels, it is possible to gain a better understanding of the relevant history and culture. Such texts are mainly representative of sociopolitical realities of a society to raise the awareness of the public. This paper is an attempt to explore Chubak’s first novel, Tangsir, based on Norman Fairclough’s theory of critical discourse analysis. The novel was published in the 1340s, when Iran experienced a decade overshadowed by ideology and turbulence. The Findings indicate that the novel has anti-government, anti-authoritarian and anti-colonialism themes. It is a revolutionary and unifying literary work.
  • Ali Heidari, Maryam Yarahmadi, Mohammad Reza Hassani Jalilian, Ali Noori Pages 63-85
    Literature, in any shapes and forms, is a base for concepts and rites which people have believed in over time. Lawsuit and pleading is one of the issues that has been discussed in literature and reflected in it in different styles. "Complain elevating" is one example of litigation that has been widely reflected in literature. In addition to historical, political and social aspects, this rite can be explored from a literary perspective. "Complain elevating" is a rite which has survived centuries, though superannuated by allusions and other literary and social traditions.Poets and writers have had political, educational and literary uses of this ritual. Consequently, it has been used for different poetic theme-makings such as a raw material, as a device to criticize rulers and encourage peasants, and as a device to reform the society. This paper aims at reviewing the historical roots of the rite and exploring the w3ay it is reflected in the words of poets.
    Keywords: Pleading, Complain elevating, Regnant, King
  • Maryam Bakhshi, Manoochehr Tashakori, Ghodrat Ghasemipour Pages 87-116
    In the poetics of formalism, the two issues of "story" and "plot" have been redefined depending on the ultimate goal of this theory that is defamiliarization .Based on the new definitions, "story" that was believed to be the temporal chain of events, is presently known as the raw material of the narrative called fibula. Similarly, "plot", in opposition to what preformalist critics believed to be the logical and causal narrative structure, currently refers to all the aesthetic devices used to give that raw material an artistic structure and is called subject. These devices appear in the three levels of language; themes, narrative techniques and the aesthetic structure of narrative. Persian contemporary short story writers have created an innovative form of deconstruction in the narration of their stories by considering formalistic theories and a skillful utilization of linguistic, thematic and Technical features. Therefore, in the process of writing stories, they disregard plot in the form of its event-driven classic definition rather try to highlight the form of a fictional narrative through the application of new narrative techniques. As a consequence, they achieve "Defamiliarization" and "subject" intended by formalism. Given that the defamiliarization often appears in the level of narrative figures more broadly and diversely, in this article, we are going to analyze and categorize diverse methods of creating defamiliarization which are the main reasons for the strangeness and intricacy of the contemporary formalist short stories.
    Keywords: Persian short story, Formalism, subject, Narrative techniques, Defamiliarization
  • Tahereh Khajehgiri, Hossein Heidari Pages 117-141
    Ferdowsi’s Shahnameh is among the texts in Persian literature that can be explored based on the semiotic systems as it has a mythical substructure and has many symbols. In many parts of this book, the reader faces a variety of events which are manifested in the form of a semiotic system. The Mourning ceremonies are among the events of Shahnameh that could be investigated from a semiotic perspective. The present study aims at investigating these mourning ceremonies from a semiotic perspective. Relying on some evidence from other classic texts, the authors wants to show that the actions during the ceremonies have mythological substructures and are symbolically reflected. Each of these actions refer to a meaning which once was functional but today is only reflected in tribal and nomadic life and in general culture. Examples of these actions are wearing black, doffing the hat from head, pulling hair, pouring soil on head and pulling mane and tail of heroes’ horses during mourning. When studied together, these actions indicate certain meanings. These meanings are hidden and are not explicitly manifested in the appearance of the texts.
    Keywords: Ferdowsi's Shahnameh, Semiotic system, codes, Mourning ceremony
  • Mohammad Mojavvezi, Afsaneh Nouri Page 143
    Morphology analyzes the effect of content on the structure of literary works as well as the impact of their structure on content. As the structure of each literary work is closely related to its content, each particular concept is embodied in a specific format. The present study, drawing on a descriptive-analytic method, was an attempt to explain the narrative and to analyze the morphology of Ibn-e- Hesam Khosfi Birjandi’s Khavarannameh (d. 875 AH). Khavarannameh is an epic religious work including fantasy stories such as the travels and warfare of Imam Ali (AS) from the perspective of the characters, heroes, dutifulness, time, location, motivation and movement. The work stands out because of its structure and form of the themed stories. The present study was an attempt to analyze the structure of Ibn-e- Hesam Khosfi Birjandi’s Khavarannameh in light of Propp’s theory. The work included some religious practices which did not exist in Propp’s classification. The results suggest that in spite of its religious nature, the religious-epic Masnavi of Khavarannameh has its own unique functions as a fairy tale. It also has some other functions that are specific to religious epics, such as invitation to faith, acceptance of the invitation, rejection of the acceptance, and so on. Regarding the number of moves, the rising action of the events include 12 one-move adventures, 5 two-move adventures, 7 three-move adventures, and 3 three-four-move adventures which play a significant role in the logic and coherence of the work.
    Keywords: Morphology, Dutifulness (function), Propp, Khavarannameh, Ibn-e-Hesam Khosfi
  • Nosratollah Dinmohammadi Karasfi Pages 183-206
    Visual or concrete poetry is one of the modern poetic trends in both European and Iranian poetries. This form of poetry which is includes written deviations and linguistic foregrounding is manifested in a combination of poetry, graphics and sometimes calligraphic lines. In this poetic tradition, written structures are chosen in a way that the type of layout and combination of letters, words and sentences of poem create visual images. This paper aims to rely on a combination of approaches including comparative literature in the comparison of American and French and formalistic approach, and the concept of comparing the American and French and formalistic approach, to review and evaluate the impact of conjunction between visual poetry and similar species in Iran's poetry. To do so, examples of visual poetry are compared in a formalistic way with the examples of the type in Iranian literature including Toushij poetry (Moshajjar, Motayyar, Modavvar and Moaqqad), visual poetry, Movassal, Tadbij, letter-oriented poetry, illustration, incarnation. The results showed sundry similarities and differences between the principles of visual poetry and examples of the type in the Iranian tradition. Some of these similarities and differences are deviation, foregrounding, homogeneity of graphics, defamiliarization, and alienation. These similarities do not mean “Plagiarism” because there is a close relationship between Iranian and French literature in various aspects. There is no doubt that Guillaume Apollinaire, in the creation of his “Calligrams”, was strongly influenced by the concrete and visual Persian poetry including "Toushih poetry”.
    Keywords: Visual (Concrete) poetry, Calligramme, Traditional poetry, Guillaume Apollinaire, Tahereh Saffarzadeh