فهرست مطالب

پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1393)

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی مرادی صفحه 1
    آموزش رشته اقتصاد در ایران همانند سایر رشته های علوم اجتماعی با چالش های اساسی مواجه است. یکی از این چالش ها بر مبانی معرفتی و مبانی زمینه ای نظریه های مندرج در کتاب های درسی دانشگاهی استوار است. مبانی نظریه ای در این کتاب ها بر اساس مبانی معرفتی و مبانی زمینه ای غرب استوار است. لذا، ضرورت دارد ضمن تبیین این مبانی در ایران، در آموزش نظریه ها در دانشگاه های ایران نیز به این مهم پرداخته شود. هدف این مقاله بررسی کتاب های درسی اقتصاد خرد تدریس شده در ایران است تا با آسیب شناسی آنها، خلاها و تفاوت ها را در ابعاد مبانی معرفتی و مبانی زمینه ای احصاء و طی آن، مبانی انسان اقتصادی با تاکید بر ارزش های اسلامی و ویژگی های زمینه ای موثر بر آنها را تبیین نماید. برای این منظور از روش پژوهش کیفی، به مرور متون پرداخته و با تحلیل محتوا و با بهره-گیری از مبانی معرفتی اسلام و مبانی زمینه ای ایران؛ الگوی فکری - نظری که رفتار انسان اقتصادی را نشان می دهد، طراحی می شود. بر اساس یافته های این مقاله، مبانی فکری انسان اقتصادی در قالب مدل فکری - نظری با دو رویکرد استخراج می شود. یکی رویکرد نظری است که بر مبانی معرفتی استوار است و دومی رویکرد نظری - کاربردی که هم بر مبانی معرفتی و هم مبانی زمینه ای مبتنی است.
    کلیدواژگان: کتاب های اقتصاد خرد، مکتب نئوکلاسیک، مبانی معرفتی و زمینه ای، ارزش های اسلامی
  • محبوبه همتیان، زهره مشاوری صفحه 28
    بررسی شرح هایی که بر متون گوناگون تالیف شده است و مقایسه رویکرد و روش آن ها، نشان می دهد که آن ها از سبک و سیاق ثابت و یکسانی که مبنایی مشخص و تعریف شده داشته باشد، پیروی نمی کنند. برای شرح متن اتخاذ روشی علمی متناسب با ماهیت آن، لازم و ضروری است؛ بنابراین برای رسیدن به چنین روشی، شارح باید با درنظر گرفتن نوع متن، سطح مخاطبان و هدف خود از شرح نویسی، روشی را برگزیند که با ویژگی های هر متن بیشترین تناسب را داشته باشد. در این مقاله با ارائه تعریفی از شرح، مبانی نظری و مقدمات و ملزومات ضروری در شرح نویسی بر متون ادبی، تحلیل و بررسی و در نهایت، روش و الگویی علمی برای شرح متن معرفی می شود.
    کلیدواژگان: شرح نویسی، متون ادبی، عوامل موثر در شرح متن، مقدمات شرح نویسی، روش پیشنهادی برای شرح متن
  • رضا روحانی صفحه 56
    اشعار حافظ، شاعر بلندمرتبه و بی نظیر شیرازی، از زمان سرایش تا کنون، همواره مورد عنایت اهل نظر بوده و همچنان نیز، عام و خاص بدان توجه دارند. در روزگار ما این توجه روزافزون شده و شرح های متعددی برای فهم و بازنمایی ظرایف و حکمت های آن نگاشته شده است.
    دو کتاب بر آستان جانان و گامی در بیکران، از میر جلال الدین کزازی، در سال های اخیر از سوی سازمان سمت، بیشتر به عنوان کتاب درسی واحد حافظ، برای رشته زبان و ادبیات فارسی منتشر شده است. این دو کتاب در مجموع گزارشی از 41 غزل منتخب از سراسر دیوان حافظ است که بر سه پایه واژ ه شناسی، زیباشناسی و باورشناسی مدون شده است. با وجود کوشش زیاد و گزارش خوب و مفید شارح، ضمن مطالعه کتاب، کاستی ها یا اشتباهاتی از نظر روش تدوین و محتوای گزارش به ویژه از نظر آرایه ها و معانی ابیات به ذهن نگارنده رسیده است که در این مقاله به اجمال فقط برخی از اشکالات روشی و کاستی های زیباشناسی بیان می شود. با توضیحات نگارنده معلوم می شود که این دو کتاب بیشتر گزارش زیباشناسانه برخی اشعار منتخب حافظ به شمار می آید و تفسیر مناسب و گزارش همه جانبه اشعار و افکار و باورهای او نیست.
    کلیدواژگان: شرح های دیوان حافظ، بر آستان جانان، گامی در بیکران، جلال الدین کزازی، نقد و معرفی کتاب
  • ناصر نیکوبخت، سیدعلی سراج صفحه 74
    یکی از مهم ترین مسائل پیش روی پژوهشگران در حوزه ادب فارسی، فقدان اطلاعات کافی در خصوص پیشینه مطالعات پاره ای موضوعات مرتبط با شرح احوال و آثار و اندیشه های شاعران و نویسندگان، به ویژه سرآمدان ادب فارسی است. پژوهش حاضر پاسخی به حوزه خاقانی پژوهی است. این پژوهش به معرفی خاقانی پژوهی در عرصه کتب، مقالات و پایان نامه ها در ایران از سال 1300 تاکنون می پردازد. اگرچه سایت های اینترنتی و کتاب شناسی هایی در زمینه شناخت سابقه تحقیقات انجام گرفته درباره خاقانی در دسترس است، یادکرد این نکته ضروری است که اطلاعات اغلب این سایت ها و کتاب شناسی ها غالبا مختصر و ناقص است؛ بر همین مبنا ضرورت پژوهشی جامع به منظور معرفی و نقد پژوهش های انجام گرفته درباره خاقانی، به پدید آمدن چنین اثری منجر گردید. خاقانی پژوهی، معرفی و نقد بیش از 1000 پژوهش درباره خاقانی (اعم از کتاب، مقاله و پایان نامه) است. از جمله نوآوری های این تحقیق، استفاده از روشی انتقادی در معرفی پژوهش های انجام شده است؛ یعنی علاوه بر معرفی هر پژوهش، در بخشی با عنوان «اشاره»، به موارد قوت و ضعف پژوهش اشاره شده است.
    کلیدواژگان: خاقانی، خاقانی پژوهی، شروح خاقانی، گزیده های خاقانی
  • فیروز محمودی، لاله محمدپور زال صفحه 94
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی کتاب درسی آمار و مدل سازی دوره متوسطه از دیدگاه دبیران و تحلیل محتوا و مسائل آن است. این پژوهش تلفیقی از روش تحلیل محتوا برای تعیین نوع مسائل کتاب و روش توصیفی برای بررسی دیدگاه دبیران است و جامعه آماری آن در دو بخش کتاب آمار و مدل سازی دوره متوسطه و دبیران ریاضی و آمار دوره متوسطه ناحیه 4 شهر تبریز، به شمار 100 نفر است. در جامعه اول از روش تمام شماری و در جامعه دوم از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات از چک لیست تهیه شده براساس انواع مسائل دیوید جانسن و پرسشنامه محقق ساخته 32 سوال با طیف لیکرت 5 درجه ای استفاده شده است. برای روایی ابزارها از نظر متخصصان، و برای پایایی چک لیست از ضریب توافقی (91/0) و برای پایایی پرسش نامه از آلفای کرونباخ (95/0) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد از 111 مسئله کتاب آمار و مدل سازی، تعداد 43 (7/38%) مورد مسائل داستانی است؛ درنتیجه بیشترین مسائل کتاب از نوع مسائل داستانی و ساختار مسائل نیز از نوع خوش ساختار است. همچنین از دیدگاه دبیران، محتوای کتاب با اهداف آموزشی این درس متناسب نیست؛ اما مدت زمان اختصاص یافته برای ارائه محتوا کافی است. یافته دیگر اینکه دبیران ساختار ظاهری کتاب را نامتناسب ارزیابی کرده اند.
    کلیدواژگان: آمار و مدل سازی، تحلیل محتوا، ساختار و نوع مسائل دیوید جانسن، ساختار ظاهری کتاب درسی
  • وحید صادقی صفحه 111
    مقاله حاضر به معرفی، بررسی و نقد کتاب نظام آوایی زبان فارسی، تالیف محمود بی جن خان می پردازد. کتاب اثری ارزشمند در حوزه آواشناسی و واج شناسی زبان فارسی است و امتیازات و نوآوری های فراوان و ساختار منسجمی دارد. مولف در فصل اول، مسئله بازشناسی شنیداری گفتار پیوسته فارسی را که موضوع اصلی تحقیق است برگزیده و در فصل های بعد تلاش کرده است بر اساس روش شناسی آزمایشگاهی به سوال اصلی تحقیق پاسخ دهد. کتاب از نظر محتوا نیز اثری در خور تقدیر است. مولف مبانی نظری آواشناسی آکوستیکی و انگاره های نظری بازشناسی گفتار را به صورت جامع و روشن، برای طرح مباحث تولید و درک گفتار زبان فارسی معرفی کرده و در چهارچوب این یافته های نظری، آزمایش هایی را طرح ریزی کرده است تا سرنخ های آکوستیکی معتبر هریک از مشخصه های واجی را در فرایند درک گفتار پیوسته فارسی، کشف و استخراج کند. وی همچنین در لابه لای این مباحث، به بحث و پژوهش درباره برخی مسائل مهم نظام آوایی زبان فارسی پرداخته است. با وجود این، این کتاب همانند هر اثر دیگر، نقص ها و کاستی هایی دارد که مقاله حاضر با هدف رفع و اصلاح آن ها تدوین شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کتاب نظام آوایی زبان فارسی از نظر محتوا در بخش هایی مانند «تکیه از دیدگاه آواشناسی»، «واکه ها»، «همخوان های انفجاری»، «همخوان غلت» و «همخوان های روان» نیاز به بازنگری دارد.
    کلیدواژگان: نظام آوایی زبان فارسی، بازشناسی شنیداری گفتار پیوسته، سرنخ های آکوستیکی، روش شناسی آزمایشگاهی، مشخصه های واجی
|
  • Mohammad, Ali Moradi Page 1
    Teaching economics in Iran, like teaching other branches of social sciences, faces fundamental challenges. One of the challenges is based on the epistemological and contextual foundations of the theories contained in the university textbooks. These theories are based on western epistemological and contextual foundations. Therefore, while teaching these theories, the university lecturers should pay attention to this important point, and foundations of the theories should be defined in the universities of Iran. This article aims to study the microeconomic university textbooks taught in Iran in order to diagnose their deficiencies, to specify the existing differences between Iranian and western epistemological and contextual foundations, and to define the foundations of economic man with a focus on Islamic values and contextual specifications that affects them. To fulfil this objective, the author used qualitative research method to review the relevant texts, analyzed the content of the texts, and applied the Islamic epistemological foundations and Iranian contextual foundations to design an intellectual-theoretical model that indicates the behavior of the economic man. The findings show that according to the intellectual-theoretical model, the intellectual foundations of economic man is derived through two approaches: a theoretical approach that is based on epistemological foundations, and a theoretical-practical approach that is based on both epistemological and contextual foundations.
    Keywords: microeconomic university textbooks, neoclassicism, epistemological foundations, contextual foundations, Islamic values, JEL classification: D01, B13, N80, Z12
  • Mahboube Hemmatiyan, Zohre Moshaveri Page 28
    Both studies on commentaries of different texts and a comparison between the approaches and methodologies applied by the commentators show that these commentaries were not formulated according to a fixed, and definitely established style. An academic and text-specific method is necessary for writing commentary. Therefore, regarding the text type, the level of the audience, and their objective of commentary writing, the commentators should select a method that best suits the features of a text. Giving a definition for "commentary", this paper analyses the theoretical principles, essentials and prerequisites of writing commentary on literary texts, and finally introduces an academic method and model for text commenting.
    Keywords: commentary writing, literary texts, Effective Factors in commentary writing, prerequisites of commentary writing, a proposed method for commentary writing, writing introduction on commentaries
  • Reza Ruhani Page 56
    The poems of Hafiz, the noble and unique Shirazi poet, since the time of being composed, have been under the attention of the experts, and this attention that still continuous both in popular and specialized circles, has been increased in our time so that numerous commentaries have been written to define and represent the subtleties and wisdoms of these sonnets. The two books, At the Threshold of the True Love, and A Step into the Infinitude, written by Mir Jalaluddin Kazazi, and published by SAMT, are often used as university textbooks of "Hafiz course" for the students of Persian Language and Literature. In sum, there are reports in both of them about 41 selected sonnets from the Diwan of Hafiz. The books have been compiled on three bases: morphology, aesthetics, and ideology. Though it is obvious that the commentator has made a great attempt and provided a rich report, the author of this paper has found some deficiencies and mistakes while reading the mentioned books. These imperfections deal with compilation methodology and content of report – especially in relation to the figures of speech and meaning of the verses. Some of the methodological and aesthetic imperfections are introduced concisely in this paper. This study explains that these two books are mostly aesthetic reports on a number of selected poems of Hafiz and represent neither a proper exegesis nor an all-out report of the poet's works and ideas.
    Keywords: commentaries on the Diwan of Hafiz, At the Threshold of the True Love, A Step into the Infinitude, Jalaluddin Kazazi, book review
  • Nasser Nikoubakhat, Seyyed Ali Seraj Page 74
    One of the most important problems that researchers face in the field of Persian literature is that there is not sufficient information about the background of studies on some subjects about the biography, works, and ideas of poets and authors, especially the pioneers of Persian literature. This research is a step in the field of Khaghani research, and aims to introduce researches, books, essays and dissertations that have been developed about Khaghani in Iran since 1921A.D. Although, some internet resources and bibliographies are available to introduce the works about Khaghani, it must be kept in mind that the majority of information of these resources and bibliographies are often concise and incomplete. Therefore, the necessity of a comprehensive research to introduce and review researches on Khaghani led to the development of this study. Khahani research project introduces and reviews more than 1000 researches (including books, essays and dissertations) that have been taken place about Khaghani. Some innovations of the present study include the application of a critical method in the introduction of the existing researches. It means that after introducing each research, the authors discusses their strengths and weaknesses under a section, named "the points".
    Keywords: Khaghani, Khaghani research, Commentaries on Khaghani, selected works of Khaghani
  • Firooz Mahmoodi, Laleh Mohammadpour Zal Page 94
    The purpose of this study was to evaluate a high school textbook, titled Statistics and Modeling on the basis of high school teachers’ viewpoints and through the analysis of its content and problems. The method of this study is a combination of content analysis method — to determine the type of the textbook problems — and descriptive method — to evaluate the teachers’ points of view on the textbook. The research population consisted of two sections: 1) the high school textbook of Statistics and Modeling; 2) 100 mathematics and statistics high school teachers of Tabriz, Area 4. Sampling of the first and second research population was done respectively through complete enumeration and simple random sampling methods. The data collection tools in this study were David Jonassen’s checklist for problem types, as well as an author-made questionnaire to assess the teachers’ perspectives on Statistics and Mathematics textbook. The questionnaire consisted of 32 questions and a five-level Likert scale. Tools Validity, checklist reliability, and the questionnaire reliability were evaluated respectively through expert viewpoints, adaptive coefficient (0.91), and Cronbach’s alpha (0.95). The research findings are as follow: among 111 problems in the Statistics and Modeling textbook, 43 problems (38.7%) are story problems; as a result, most of the problems in this book are story problems and the problems are well structured. Also from the teachers’ perspective, the content of the book is disproportionate with the educational goals of the course but it is proportionate with the time dedicated to its teaching; the physical appearance of the book has been assessed disproportionate by the teachers.
    Keywords: Statistics, Modeling, content analysis, David Jonassen's structure, type of problems, textbook physical structure
  • Vahid Sadeghi Page 111
    The present paper aims at reviewing the book The Phonetic System of the Persian Language by Dr. Mahmood Bijankhan. The book is a thorough and valuable publication in Persian phonetics and phonology and enjoys many advantages and innovations. The book is well-designed and well-structured. The author stated the problem of Persian continuous speech recognition as the main research question in the first chapter, and attempted to answer the question based on experimental methodology in the following chapters. The book is also valuable in content. The fundamentals of acoustic phonetics as well as the models of speech recognition are presented and discussed most thoroughly and clearly so as to provide a framework for the exploration of the acoustic cues to Persian phonologic features in speech recognition. The author has also dealt with some important issues in the phonological system of the Persian language. Despite all these merits, the book suffers some faults and deficiencies that will be discussed in the present paper. The results of the current investigation reveal that the book needs to be revised in some sections such as “stress from a phonetic point of view”, “vowels”, “stop consonants”, “the glide [w]” and “the liquids”.
    Keywords: the phonetic system of the Persian language, continuous speech recognition, acoustic cues, experimental methodology, phonologic features