فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 47 (خرداد و تیر 1396)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 47 (خرداد و تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • خاطره بافکری، ترانه تقوی، نعیمه سیدفاطمی، محمدرضا موقری* صفحات 1-7
    مقدمه
    نوجوانی با تحولات فراوان زیستی ، روانی و اجتماعی همراه است. انتخاب سبک مقابله ای موثر می تواند، نوجوان را در مقابل با بحران ها بیمه نماید. هدف از مقاله حاضر تاثیر آموزش گروهی سبک های مقابله در رویارویی با موقعیت استرس زا در دانش آموزان دخترسال دوم و سوم دبیرستان های شهر کاشمر است.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل است که جامعه آماری آن کلیه دانش آموزان دختر سال دوم و سوم دبیرستان های شهر کاشمر بود. نمونه پژوهش شامل 100 نفر از دانش آموزانی بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، وبه روش جایگذاری تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار بکار گرفته در این پژوهش پرسشنامه سبک های مقابله با موقعیت استرس زا بود. پس از جایگذاری تصادفی گروه های آزمایش و کنترل، در آغاز برای هر دو گروه، پیش آزمون اجرا و سپس، مداخله(آموزش سبک های مقابله) در 8جلسه 60 دقیقه ای به روش بحث گروهی در گروه آزمایش اجرا گردید و یک ماه پس از پایان برنامه آموزشی، از هردو گروه پس آزمون گرفته شد، در نهایت داده ها با استفاده از آزمون های کای دو و تی تست در نرم افزارSPSS نسخه21مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره سبک های مقابله با استرس قبل از مداخله در دو گروه مداخله وکنترل به ترتیب 65/127 و4/129 و پس از مداخله 07/155 و 5/127 بود. یافته ها تفاوت آماری معناداری در میانگین نمرات گروه مداخله قبل وبعداز مداخله نشان داد (P<0/001 ).
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت مقابله ای به روش بحث گروهی در ارتقاء مهارت های رویاروییبا موقعیت استرس زا و انتخاب سبک مسئله مدار در نوجوانان موثر است. بنابر این پیشنهاد می شود آموزش سبک های مقابله ای در برنامه آموزشی این گروه سنی گنجانده شود.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای نوجوان، استرس، بحث گروهی، مدرس
  • عصمت نوحی*، یاسر مظاهری، منصور عرب صفحات 8-13
    مقدمه
    توجهات دارویی از ارکان مهم مراقبتی است. پیشگیری از مخاطرات ناشی از انتخاب ،آماده سازی ، کاربرد و اجرای ناصحیح برنامه دارویی خصوصا در کارورزان و دانشجویان ضمن آموزش بالینی از ضرورتهای اخلاقی و آموزشی در ارائه خدمات سلامت طی بستری شدن بیماران است. از شاخص ترین دستاوردهای فن آوری اطلاعات از جمله موبایل ، سهولت دسترسی سریع و به موقع به میزان بالایی از اطلاعات است، با توجه به اهمیت رفع مشکلات وکاهش خطاهای دارویی و لزوم دستیابی سریع دانشجویان به اطلاعات دارویی جدید. این مطالعه با هدف تعیین اثر بخشی استفاده از آموزش بالینی تلفیقی با استفاده از موبایل بر رفتارهای خطای دارویی درکارورزان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی شهر کرمان انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی است. جامعه پژوهش دانشجویان کارورز مقطع کارشناسی پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی شهر کرمان درسال 93-1392بود. نمونه گیری در مرحله اول مبتنی بر هدف و به روش سرشماری انجام شد . نمونه پژوهش شامل 60 نفر که به صورت دو گروهه با تخصیص تصادفی (گروه مداخله و شاهد ) قبل و بعد از مداخله( استفاده از موبایل و نرم افزار دارویی در مواجهه و کاربرد دارو های شایع قلبی و کسب اطلاعات و مراقبتهای مربوطه )مورد مطالعه قرار گرفتند . کارورزی های هر دو گروه دربخش سی سی یو انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه پژوهشگر ساخته ، شامل 12سوال در ابعاد توانایی شناختی و 32 سوال در بخش رفتارهای خطای دارویی که پس از کسب روایی و پایایی مطلوب مورد استفاده قرار گرفت جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 20 و آزمونهای پارامتریک تی مستقل و تی زوج متناسب با اهداف آنالیز داده ها انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بعد از آموزش و مداخله پژوهش گر نشان داد که میانگین نمره مربوط به رفتارهای بدون خطای دارویی (عملکرد دارویی) (001/0 p < ) به طور معناداری نسبت به گروه شاهد افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر نیازهای عمیق آموزشی کارورزان در زمینه شناخت و استفاده از دارو ها در بالین بودند. کاربردنرم افزار دارویی از طریق موبایل به صورت تلفیقی با آموزش معمول در بالین ،بر ابعاد شناختی و رفتارهای خطای دارویی دانشجویان پرستاری موثر بود. نتایج این تحقیق در راستای پژوهش های مشابه موید آن است که استفاده از تکنولوژی روز برای ارتقای کیفیت آموزش بالینی ومراقبت های پرستاری ، به عنوان یک فرصت و ابزار کمک آموزشی مطرح می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، یادگیری موبایل، خطاهای دارویی، کارورزان پرستاری
  • مجید صدوقی *، ولی الله مهرزاد، زهرا محمدصالحی صفحات 16-21
    مقدمه
    اضطراب و افسردگی به عنوان یک پریشانی روانی رایج در بین بیماران مبتلا به سرطان پستان شناسایی شده است که ممکن است کیفیت زندگی آنها را مختل کند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش احتمالی خوش بینی و امید بر اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به سرطان پستان بود.
    روش کار
    در این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی تعداد 97 بیمار زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان سیدالشهدای اصفهان با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها شامل آزمون جهت گیری زندگی (LOT)، پرسشنامه امید اسنایدر و مقیاس اضطراب افسردگی بیمارستانی (HADS) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-22 و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون t استیودنت برای گروه های مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین افسردگی 74/4 ± 31/8، اضطراب 79/4 ± 21/10، امید 50/4 ± 15/20، خوش بینی 30/4 ± 31/20 و نمره کل اضطراب و افسردگی 02/9 ± 53/18 بود که نشان دهنده میزان بالای اضطراب و افسردگی و پایین بودن نسبی امید و خوش بینی است. ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معکوس و معناداری بین امید با افسردگی (01/0 > P، 57/0- = r) و اضطراب (01/0 > P، 62/0 = r) نشان داد. همچنین ارتباط معکوس و معناداری بین خوش بینی با افسردگی (001/0 > P، 34/0- = r) و اضطراب (01/0 > P، 44/0- = r) مشاهده شد، بدین معنا که هر چه بیماران از امید و خوش بینی بالاتری برخوردار بودند اضطراب و افسردگی پایین تری داشتند.
    نتیجه گیری
    بیماران مبتلا به سرطان پستان اضطراب و افسردگی بالایی را تجربه می کنند و امید و خوش بینی می تواند به کاهش اضطراب و افسردگی آنان کمک کند. بنابراین پیشنهاد می شود در کنار درمانهای پزشکی متداول توجه به عوامل روانشناختی مثبت امید و خوش بینی به عنوان عوامل مقاوم کننده در برابر ابتلا به اضطراب و افسردگی بیماران سرطان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، خوش بینی، امید، اضطراب، افسردگی
  • بررسی تاثیر آموزش بهداشت خواب بر سطح دانش والدین دانش آموزان ابتدائی
    زینب جمشیدیان، مرضیه حسن پور*، مصطفی نجفی صفحات 22-27
    مقدمه
    خواب ناکافی در کودکان شایع می باشد، و با توجه به پیامدهای منفی آن برای سلامت، یکی از نگرانی ها در حیطه بهداشت عمومی محسوب می شود. به نظر می رسد آموزش بهداشت خواب کودک برای والدین سبب بهبود سلامت کودکان می شود. لذا، این مطالعه با هدف اجرای برنامه آموزشی بهداشت خواب به منظور افزایش سطح دانش والدین در حوزه خواب کودکان طراحی و انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه کمی از نوع نیمه تجربی با طرح دو گروهی پیش آزمون-پس آزمون آینده نگر بود که بر روی والدین 64 دانش آموز 12- 6 ساله (32 نفر گروه مداخله و 32 نفر گروه کنترل) با روش نمونه گیری تصادفی، در شهرستان نجف آباد اصفهان انجام شد. اطلاعات در سه زمان (قبل، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله) با استفاده از پرسشنامه سنجش میزان آگاهی و دانش والدین محقق ساخته و معتبر شده با روش روایی محتوایی استفاده گردید که پایایی آن نیز با استفاده از روش پایلوت، توسط 10 نفر از والدین تعیین و آلفا کرونباخ آن 837/0 گزارش گردید. آموزش از طریق آموزش رودررو در جلسات آموزشی و ارائه بوکلت آموزشی و ارسال پیامک های پی گیر صورت گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار 16SPSS و آزمون T مستقل، آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، آزمون تعقیبی LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای دموگرافیک والدین دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معناداری وجود نداشت. آزمون t مستقل نشان داد، میانگین نمرات دانش قبل از مداخله، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله اختلاف معناداری را نشان داد (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد، پس از مداخله افزایش قابل توجهی در سطح دانش و آگاهی والدین درمورد بهداشت خواب کودکان به وجود آمده است. بنابراین بر اساس نتایج مطالعه حاضر برنامه ریزی مدون آموزش بهداشت خواب کودکان به والدین به عنوان امری مهم جهت ارتقاء سلامت کودکان به مسئولین آموزش و پرورش و مدارس توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، بهداشت خواب، دانش، والدین، دانش آموز
  • مصطفی محسنی زاده، زهرا عبادی نژاد، علی دشتگرد، آسیه مودی صفحات 28-37
    مقدمه
    نوجوانی ارتباط نزدیکی با سلامتی دارد و مرحله بسیار مهمی از زندگی هر فرد محسوب می شود، و بویژه در دختران نوجوان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به نظر می رسد داشتن شناخت و آگاهی در مورد اصول بهداشت در دوران بلوغ، دلایل و علل بروز تغییرات خاص در این دوران و نیز آشنایی با خطرات تهدید کننده دوران بلوغ، سبب پیشگیری از بسیاری از سوء تفاهمات و مشکلات نوجوانان شده و می تواند در کاستن از مشکلات این نسل موثر باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش بهداشت دوران بلوغ بر اگاهی و سلامت عمومی دختران مقطع راهنمایی شهرستان قائن انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش تجربی در سال 1393 انجام شد. مدارس راهنمایی دخترانه در شهرستان قائن محیط پژوهش و کلیه دانش آموزان دختر مقطع سوم جامعه پژوهش بودند. 87 دانش آموز به صورت تصادفی از جامعه پژوهش انتخاب و در دو گروه آزمون (47 نفر) و کنترل (40 نفر) قرار گرفتند. مداخله شامل برنامه آموزشی در ارتباط با بلوغ و بهداشت قاعدگی به صورت کلاس های آموزشی و با استفاده از روش های سخنرانی، چهره به چهره، پرسش و پاسخ، بحث و گفتگو در 3 جلسه 60 دقیقه ای، برای دانش آموزان گروه آزمون ارائه گردید. پس از اجرای مداخله، اطلاعات با پرسشنامه سنجش آگاهی سلامت و پرسشنامه سلامت عمومی به شیوه خودگزارشی جمع آوری گردید. پرسشنامه از روایی محتوایی و پایایی بین دو آزمون (ضریب همبستگی 75/0) برخوردار بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکوئر، ویلکاکسون، من ویتنی، پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و اندازه های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمون تی مستقل نشان داد که نمره آگاهی بهداشتی گروه آزمون، یک ماه پس از آموزش (48/2 ± 58/11) اختلاف آماری معنی داری با نمره گروه کنترل دارد (72/2 ± 15/8) (39/0 = P). ولی تفاوت آماری معنی داری در بین نمرات گروه کنترل در هیچ مرحله ای مشاهده نشد (139/0 = P). آزمون من ویتنی در مقایسه نمرات سلامت عمومی دو گروه، یک ماه پس از آموزش، اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (44/0 = P). در حالی که آزمون ویلکاکسون در هیچکدام از گروه ها تفاوت آماری معنی داری بین نمرات سلامت عمومی قبل و یک ماه بعد از آموزش را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    اگر چه آموزش بهداشت دوران بلوغ نتوانست به طور معنی داری نمرات سلامت عمومی دانش آموزان را افزایش دهد، اما توانست تا حدی با افزایش آگاهی دانش آموزان در ارتقاء میانگین نمرات سلامت عمومی آنها موثر باشد. افزایش سلامت عمومی نیازمند آموزش های مداوم و مکرر می باشد لذا ضروریست که مسئولین امر به خصوص پرستاران و یا مربیان بهداشت مدارس توجه هر چه بیشتر به این مساله داشته تا از مشکلات دختران در این دوران کاسته شود.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، بلوغ، آگاهی، سلامت عمومی، نوجوان
  • امین نیکومنظری، فرهاد افشارنیا، فاطمه حاجی بابایی* صفحات 38-43
    مقدمه
    قصور پرستاری، در اغلب موارد موجب صدمه به بیمار در فرآیند مراقبت و درمان می گردد؛ به طوری که می تواند آسیب های جدی به سلامت بیمار وارد نماید. همچنین این قصور دارای دو جلوه است: یکی به صورت «فعل» محقق می گردد و دیگری ناشی از «ترک فعل» پرستار است.
    روش کار
    مقاله حاضر با رویکردی تحلیلی- توصیفی، با بررسی یک نمونه عملی (پرونده بیمارستان خمینی شهر که منتهی به صدور حکم محکومیت با حبس های طولانی مدت برای کادر درمان بیمارستان گردید)، به دور از هرگونه داوری در خصوص عملکرد کادر درمانی، در صدد پاسخ به این پرسش است که چگونه ترک فعل می تواند برای پرستاران موجب مسئولیت گردد؟ و آیا ترک فعل می تواند در شرایط خاص، عنصر مادی جرایمی را تشکیل دهد که معمولا با فعل مثبت ارتکاب می یابند؟ بررسی این سوال و یافتن پاسخ آن در جرایم علیه اشخاص، مستلزم مداقه در مفهوم ترک فعل و موضع نظام حقوقی ایران است.
    یافته ها
    تحلیل انجام شده نشان می دهد که ترک فعل پرستار، همانند افعال او می تواند موجب صدمه به بیمار و در نتیجه موجب مسئولیت کیفری برای پرستار گردد.
    نتیجه گیری
    ضرورت دارد با برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی مناسب، پرستاران و پزشکان تا حدودی به قوانین و مقررات مربوطه آگاهی یابند. بنابراین، استفاده از قضات و حقوق دانان در این خصوص باید در اولویت های برنامه سازمان های مربوطه قرار گیرد. همچنین می توان در کلاس های ضمن خدمت برای پرستاران و پزشکان، نمونه های عملی چون پرونده بیمارستان خمینی شهر اصفهان توسط قضات آگاه به این امور، تحلیل شود که تا حدود زیادی راهگشای ایشان در مواجهه با موضوعات یادشده باشد.
    کلیدواژگان: قصور، پرستار، فعل، ترک فعل، جرایم علیه اشخاص، گزارش موردی
  • علیرضا بستامی، فاطمه پاشایی ثابت*، شیوا گماروردی، علیرضا نیکبخت نصر آبادی صفحات 45-49
    مقدمه
    با توجه به اینکه مددجو با آسیب طناب نخاعی پس از گذراندن دوره حاد در بیمارستان، با گسترده ای از مشکلاتی که اثرات زیادی بر سلامت جسمی، روانی و دیگر ابعاد زندگی آنان خواهد داشت، ترخیص می گردد و از سویی دیگر، علاوه بر آن، بیمار را از چرخه اقتصادی جامعه دور می کند و هزینه سنگینی را نیز بر نظام بهداشتی- درمانی جامعه تحمیل خواهد کرد، از این رو، تلاش برای بازگرداندن سریع تر این افراد به زندگی مستقل و پیشگیری از عوارض بیماری، نقش بسیار مهمی داشته و در نهایت اثرات مثبتی بر اقتصاد کشور خواهد داشت. لذا، هدف از این مطالعه، مروری بر نیاز به توانبخشی مبتنی بر منزل در مددجویان ضایعات نخاعی در کشور ایران می باشد.
    روش کار
    در این مقاله مروری، به منظور یافتن مطالعات و منابع مرتبط با موضوع، از پایگاه های اطلاعاتی SID، Iran Medex، Nursing Consult، Pubmed، Elsevier سایت WHO و Google Scholar استفاده شد و جستجوی مقالات انگلیسی از سال 1985 تا 2016 و مقالات فارسی از سال 1370 تا 1395 با استفاده از کلید واژه های مربوطه به صورت مجزا و ترکیبی انجام شد. سایر اسناد مکمل شامل کتب، آیین نامه ها وبخش نامه های مرتبط بوده است.
    یافته ها
    مطالعات موید این مطلب می باشد که مراقبت در منزل مقرون به صرفه، ارزان و اقتصادی تر از خدمات کلینیکی و بیمارستانی است. توسعه مراقبت در منزل امروزه از نیازهای بسیار مهم و ضروری جوامع در حال توسعه و ایران می باشد. مراقبت در منزل به دلیل داشتن مزایای اقتصادی، اجتماعی و مراقبتی منحصر به فرد می تواند با بهره گیری از توان و ظرفیت خانواده ها، جامعه و سازمان های غیر دولتی در ارائه خدمات سلامتی، نقش عمده ای ایفا کند. اجرای مراقبت در منزل می تواند به توسعه مشارکت جامعه که یکی از اصول اجرا نشده و یا بد اجرا شده مراقبت های اولیه بهداشتی در ایران است، کمک نماید. همچنین این امر، باعث افزایش همبستگی و انسجام در خانواده ها و جامعه گردیده و آرامش روانی، امنیت فکری و امید به آینده را در جامعه تقویت می کند و در عین حال با افزایش توانمندی بیمار و خانواده، باعث ارتقای کیفیت زندگی و سلامت جامعه با صرف هزینه های کمتر می گردد.
    نتیجه گیری
    لذا، براساس یافته های مطالعه، توانبخشی مبتنی بر منزل می تواند باعث کاهش محدودیت ها در مددجویان ضایعه نخاعی و خانواده های همانند سایر بیماری های مزمن می شود. همچنین، توسعه تشکیلات تیمی مراقبت در منزل با حمایت از ارتقای توانمندی بیمار و خانواده منجر به صرف هزینه های کمتر گردد. لذا، پیشنهاد می گردد بکارگیری توانبخشی مراقبت در منزل توسط تیم توانمند آموزش دیده شروع و سپس با حمایت دولت و القاء بسته توانبخشی در حمایت از سلامت بیمار با ضایعات نخاعی ادامه یافته تا به مددجو در برگشت موفقیت آمیز به اجتماع یاری نماید.
    کلیدواژگان: نیاز، توانبخشی، بیماران ضایعات نخاعی، مراقبت در منزل، مقاله مروری
  • مهناز خطیبان، شیوا گماروردی*، علی بیک مرادی، علیرضا سلطانیان، نسرین شیرمحمدی خرم صفحات 50-55
    مقدمه
    از مهمترین عوامل پیشگیری از عفونت‏ های بیمارستانی، رعایت احتیاطات استاندارد می باشد که نیاز به آموزش مداوم و مستمر دارد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر شواهد استانداردهای عمومی کنترل عفونت بیمارستانی بر نگرش پرستاران بخش مراقبت ویژه انجام‏ گرفت.
    روش‏: پژوهش نیمه‏ تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون که 30 پرستار شاغل در بخش‏ های مراقبت ویژه دو بیمارستان منتخب در دو گروه کنترل (15نفر) و آزمون (15نفر) تحت مداخله آموزش تئوری با روش سخنرانی، بحث گروهی، کارگاه عملی و پوستر و پمفلت آموزشی در بخش مراقبت ویژه قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه‏ ی نگرش که بر اساس استانداردهای سازمان بهداشت جهانی تدوین شده است. داده ها قبل از مداخله، دوهفته و شش هفته پس از مداخله گردآوری شد. جهت مقایسه دو گروه از آزمون آماری تی‏ زوجی، تی‏ مستقل و F اندازه های تکراری استفاده گردید.
    یافته ها : دو هفته و شش هفته پس از مداخله افزایش معنی‏داری در نگرش پرستاران گروه آموزش (0/01>p) دیده شد.
    نتیجه ‏گیری : جلسات آموزشی بر میزان نگرش پرستاران از استانداردهای عمومی کنترل عفونت در بخش مراقبت ویژه تاثیر مثبت داشته‏ است. بنابراین مداخلات آموزشی رعایت استانداردهای عمومی کنترل عفونت به صورت متنوع و مداوم پیشنهاد می‏ گردد.
    کلیدواژگان: نگرش، استانداردهای عمومی کنترل عفونت، بخش مراقبت ویژه
  • مریم شجاعی صفحات 56-57
    مقدمه
    جستجوی صلح از مهمترین کشش ها و انگیزه های انسانی است. این کشش با جوهر هستی انسان پیوندی ناگسستنی دارد. در نگاهی عام، صلح یکی از مهمترین امور عمومی در زندگی بشر امروز می باشد؛ چرا که وظیفه خطیر تولید امنیت را به عهده دارد. تولید امنیت، گستره پهناوری از حفظ بقای سرزمین تا توسعه امکانات اقتصادی و فرهنگی را در بر می گیرد (1). اهمیت صلح، بازتاب مفاهیم تئوریک حاکم بر فضای سیاسی بین الملل، کنش، واکنش و اندرکنش دولت مطبوع با دولت ها و نهادهای غیر دولتی در عرصه جهانی، ارزیابی ها و نگرش های رهبران سیاسی و در نهایت رابطه بازیگران در صحنه بین المللی می باشد. از این منظر، صلح جهانی با محیط داخلی و خارجی کشورها در تعامل است و اهداف، توانایی ها، استراتژی ها، ابزار، تاکتیک ها، ساختار و سازمان سیاست خارجی، همچنین تصمیمات، اقدامات، و پیامدهای سیاست خارجی همگی در این فرایند نقش دارند (2).
    کشورها از جهات مختلف از جمله امکانات مادی و معنوی همچون موقعیت سوق الجیشی، منابع طبیعی، جمعیت، سطح رشد اقتصادی، انسجام داخلی و ثبات سیاسی در یک سطح نیستند. به همین دلیل تصورات و توقعات آنها از حدود منافعشان در جامعه بین المللی یکسان نیست و ابزارها و امکانات آنها از حیث پیشبرد آن منافع متفاوت است. منافع دولتها با یکدیگر، گاهی متفاوت و متباین است و موجب بروز اختلاف و کشمکش بین آنها می شود، که منجر به تنش و نزاع در منطقه می شود. یکی از عوامل که بر صلح جهانی موثر است بهداشت و سلامت عمومی است. بر طبق اساسنامه سازمان جهانی بهداشت، بهره مندی از بالاترین استانداردهای قابل دسترسی سلامت یکی از اساسی ترین حقوق هر انسان بدون در نظر گرفتن نژاد، مذهب، اعتقادات سیاسی، شرایط اقتصادی یا موقعیت اجتماعی او است. استقرار صلح جهانی چالشی برای سازمان بهداشت جهانی است از جمله نیازی مبرم برای حکومتها است که بتوانند با تهدیدات جهانی علیه بهداشت جامعه مقابله کنند. این فرایند فی مابین جوامع همچون اتفاقاتی است که در هر قسمت از جهان به وقوع می پیوندد ولی اثرات آن بر مردم دور دست باقی می ماند. در سالهای اخیر به دلیل زندگی ماشینی و دور شدن افراد از یکدیگر و افزایش عوامل استرس زا، اضطراب و افسردگی، سلامت و بهداشت عمومی تحت تاثیر قرار گرفته است. اگر سلامت در سطح قابل قبولی باشد، افراد جامعه قادر خواهند بود از دیگر منابع زندگی بهره بگیرند. در صورتی که بهداشت و سلامت عمومی جامعه مورد تهدید قرا گیرد صلح در در آن منطقه هم از وضعیت مناسبی برخوردار است. مطالعات انجام شده نشان می دهد عموما با بهبود وضعیت بهداشت و سلامت عمومی و وضعیت صلح جهانی رابطه مستقیمی با هم دارند. همانگونه که سازمان جهانی بهداشت در گزارش کاری گروه پنجم کمیسیون «اقتصاد کلان و سلامت» منتشر کرده است، رتبه کشورها از نظر کارآمدی نظام بهداشت و سلامت رابطه مستقیمی با صلح جهانی دارد (3). در مقاله حاضر به بررسی بررسی رابطه صلح جهانی با بهداشت و سلامت عمومی پرداخته می شود.
  • سهیلا زابلی پور، سپیده محمدی *، محمد فرارویی، مرضیه حسینی، مریم بازگیریان صفحه 60
    مقدمه
    گزارش نویسی در پرستاری از جمله مسئولیت های مهم رشته پرستاری ست که پس از چندین دهه آموزش و تاکید بر لزوم اجرای صحیح آن، همچنان با مشکلات متعددی روبروست. این پژوهش با هدف بررسی کیفیت گزارش پرستاری در حیطه های مختلف و علل عدم گزارش نویسی صحیح توسط پرستاران بیمارستان شهید بهشتی یاسوج انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی است که در آن اطلاعات جمع آوری شده از 120 پرونده و 100 نفر پرستار که بصورت تصادفی انتخاب شدند جمع آوری شده است. ابزارهای پژوهش شامل چک لیست گزارش معمول بخش، بدو ورود، ترخیص، قبل و بعد از عمل و همچنین چک لیست علل عدم ثبت صحیح گزارشات پرستاری بوده است. داده های آماری با SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان گزارشات ثبت شده صحیح، در قسمت گزارش های معمول بستری در بخش و بدو ورود 56%، ترخیص 82%، قبل عمل 44% و بعد از عمل 68% بوده است و در سایر موارد به صورت ثبت نشده و یا ثبت ناکامل بوده است. همچنین پرستاران به نبودن وقت، بارکاری زیاد و خستگی به عنوان مهم ترین علل عدم گزارش نویسی صحیح اشاره کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه فرصت مغتنمی ایجاد کرده است تا پرستاران و مسئولین با توجه بیشتر به گویه هایی که ضعف در آن مشاهده شده است، به ارتقا گزارشات پرستاری کمک کنند. همچنین تمهیداتی جهت کاهش بار کاری و خستگی پرستاران که منجر به عدم گزارش نویسی صحیح می شود، اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: گزارش نویسی، گزارش پرستاری، کیفیت گزارش
|
  • Khaterh Bafekri, Traneh Taghavi, Naemeh Sayedfatemi, Mohammadreza Movaghari * Pages 1-7
    Introduction
    Teenage years have along with many charges in biological, psychological and social choosing effective coping styles in adolescence could make safety from crisis. The purpose of the study is assessing of group discussion-based education on coping skills among female students in high schools.
    Method
    The study is a semi-empirical with pretest-posttest design. Statistical population of the study was the second and third students of high schools in Kashmar. According to random sampling, 100 students were selected and allocated randomly in two groups, intervention and central. The questionnaire of CISS was filled before and 1 month after program in two groups. Intervention program was a 60 minutes, 8 sessions that conducted by group discussion. Finally, data analyzed with T-test and chi-square in SPSS version 21.
    Results
    Finding showed that average score of coping styles in intervention and control group were 127/65 and 129/4 before, and 155/07 and 127/5 after intervention. Results showed significant difference between pre-test and post-test score in intervention group (P
    Conclusion
    Coping skills training by group-discussion can promote knowledge of adolescent’s coping problem-based style of coping.
    Therefore it’s recommended coping skills training added to educational program of teenagers.
    Keywords: Teenager, Stress, Group discussion, School
  • Esmat Noohi *, Yaser Mazaheri, Mansoor Arab Pages 8-13
    Introduction
    Pharmaceutical considerations are important elements of care. Prevention of risks arising from the selection, preparation, application and enforcement of inappropriate drug plans is of importance, especially in clinical education of trainers and students while training as well as regarding ethical requirements in providing health services to patients during hospitalization. This study aimed to determine the effectiveness of using a combined clinical training by using mobile phone on medication errors of nursing trainees of Islamic Azad University, Kerman.
    Methods
    This was a quasi-experimental study. The research comprised nursing trainees of Islamic Azad University of Kerman from 2013 to 2014. The sample included 60 individuals. In the first stage, the purposive sampling method was census and the samples were randomly allocated into two groups (intervention and control) and were studied before and after the intervention (use of mobile application for drug use, common heart diseases care and other relevant information). Training was conducted for both groups at the CCU. Data was collected by a questionnaire including 12 questions regarding medication error after receiving a valid and reliable instrument, and was analyzed through pretest and posttest using SPSS version 20, according to the purpose parametric t and paired t-test.
    Results
    After teaching the intervention group, the results demonstrated that the mean score of no medication error (medication function) significantly increased compared to the control group (P
    Conclusions
    Results demonstrated a profound educational need in the field of knowledge and the use of drugs in clinical fields. Using mobile medical software integrated with regular training in clinical fields was effective on cognitive and behavioral aspects of medication error in nursing students. The results were in consistence with similar researches, confirming that the use of technology to improve the quality of nursing care and clinical teaching must be supposed as an opportunity and a coeducational instrument.
    Keywords: Clinical Education, Mobile Learning, Medication Errors, Nursing Trainer
  • Majid Sadoughi *, Valiollah Mehrzad, Zahra Mohammadsalehi Pages 16-21
    Introduction
    Anxiety and depression, as common psychological disturbances among patients with breast cancer, might negatively influence their quality of life. The present study aimed to explore the relationship between optimism and hope on one hand and anxiety and depression on the other hand among these patients.
    Methods
    In the present correlational study, 97 patients with breast cancer referring to Seyyedoshohada Hospital, Isfahan, were randomly selected through convenience sampling. The participants filled out Life Orientation Test (LOT), Snyder Adult Hope Scale, and Hospital Anxiety & Depression Scale. Pearson product-moment correlation and independent samples t-test were run in SPSS (version 22) to analyze the data.
    Results
    The mean of depression, anxiety, hope and optimism were 8.31 ± 4.74, 10.21 ± 4.79, 20.15 ± 4.5 and 20.31 ± 4.30, respectively. The total score of anxiety and depression was 18.53 ± 9.02. The Pearson’s correlation coefficient indicated a statistically significant inverse relationship in hope with depression (r = -57, P
    Conclusions
    Patients who consider cancer as a serious threat suffer from more anxiety and depression. Therefore, it is highly suggested that along with conventional treatments, positive psychological elements such as hope and optimism be paid more attention, since they are important interceptors against anxiety and depression; also, necessary interventions be made to enhance hope and optimism among patients with breast cancer.
    Keywords: Breast Cancer, Optimism, Hope, Anxiety, Depression
  • The Effect of Sleep Hygiene Education on the Knowledge level of Parents of Elementary School Students
    Zeinab Jamshidian, Marzieh Hasanpour *, Mostafa Najafi Pages 22-27
    Introduction
    Inadequate sleep is common in children. With respect to its negative results on health, it is one of the biggest concerns in public hygiene. It seems that if parents learn child’s sleep hygiene, the child’s heath can be improved. The aim of the following study was to enhance the level of parental knowledge regarding child sleep by applying a sleep hygiene educational program.
    Methods
    This was a quantitative quasi-experimental study with two-group pretest-posttest provident design, conducted on 64 pupils’ parents (the pupils were between 6-12 years old). Thirty two students were allocated to the intervention group and 32 to the control group by random selection in Najafabad-Isfahan. The data were gathered in three periods (pre-intervention, immediately after, and one month after the intervention) using the survey of knowledge level questionnaire which was validated by content validity in parents. The reliability of the questionnaire was also determined by a pilot study including 10 parents, and Cronbach's alpha = 0.837 was reported. The parents were educated by face-to-face education meeting and sending follow-up short messages (SMS) as well as through representing educating sleep hygiene package (Booklet). Data were analyzed by SPSS 16.0 software and independent t-test, Analysis of Variance (ANOVA), Repeated Measure ANOVA, and The Latin square design (LSD) test.
    Results
    Results shows that there was no significant difference between parents’ demographic variables in the two groups. The independent t-test showed that there was a significant difference between the mean scores of parents’ knowledge in the three phases (pre-intervention, immediately after, and one month after the intervention).
    Conclusions
    The study showed that there was a significant enhance in parents’ awareness and knowledge level regarding child sleep hygiene after the intervention and in some cases it led to the parent making a program to create a positive manner change in their children’s sleep. Therefore, the current study results propose a written program education to parents for child sleep hygiene, which is an important matter to improve child’s hygiene; it is also proposed to the education system principals.
    Keywords: Education, Sleep Hygiene, Knowledge, Parent, Pupil
  • Seyed Mostafa Mohsenizadeh, Zahra Ebadinejad, Ali Dashtgrad, Asieh Moudi Pages 28-37
    Introduction
    Adolescence is a very important stage of any person’s life, since it has a relationship with health. Adolescent females have a special importance among these groups. It seems that having knowledge about health principles in the puberty period leads to the prevention of many misunderstandings and problems in adolescents. Therefore, the effect of puberty health education on awareness about health assessment and general health in females studying in junior high schools of Qain city was assessed.
    Methods
    This research was an experimental and pre-test design with a control group. The research sample included students in 2 different 3rd year classes of junior high schools. The samples were divided with random sampling to an intervention (N = 47) and control group (N = 40). After the intervention, information was collected with awarness health assessment and general health questionnaires. An education program about puberty and menstrual hygiene for students in the intervation group was offered with lectures, face to face, question and answer, discussions during three 60-minute sessions. The data were analyzed through using t test, chi-square, Wilcoxon, Mann Whitney, Pearson, Analysis of Variance (ANOVA) and repeated measures, using the SPSS 18.
    Results
    T independed test showed that awarerness health assessment score of students about health the in intervention group, 1 month after education, had a significant difference with the control group (P = 0.039). However, this difference was not significant immediately after education between the 2 groups (P = 0.139). Mann Whitney test showed that general health score students in the intervention groups and 1 month after education showed significant differences with the control group (P = 0.44). The Wilcoxon test showed that there was no significant difference in the 2 groups between the scores of general health before and 1 month after the training.
    Conclusions
    Although adolescent health education could not significantly increase student's general health score, yet is managed to some extent by increasing awareness health assessment of students, which is effective in improving health score. Therefore, it is essential that the authorities have to pay greater attention to the problems of females in this period.
    Keywords: Health Education, Puberty, Awareness, General Health, Adolescent
  • Amin Nikoomanzari, Farhad Afsharnia, Fatemeh Hajibabaee* Pages 38-43
    Introduction
    missed Nursing care often causes damage to the patient during the care and treatment process and can lead to serious damages to the health of the patient. Missed nursing care can take place in two ways: 1- failure to act properly. 2- Nursing error of omission.
    Methods
    in the present paper a descriptive approach is adopted and attempts are made to describe a practical case (the Khomeyni shahr case which led to conviction of the health care staff and consideration of long prison terms for them) without any arbitration about the the performance of medical staff, in order to answer this question: how nursing error of omission can lead to criminal liability of nurses? The present paper also seeks to figure out whether omission can, in certain circumstances, constitute a material element of crimes that are usually committed by affirmative actions. Investigation of this question and responding to that in crimes against persons requires consideration of the concept of omission and position of the Iranian legal system in this regard.
    Results
    The analysis suggests that nursing error of omission, just like failure to accomplish other associated material acts, can cause harm to the patient and result in criminal liability of nurses.
    Conclusion
    it is necessary to organize proper training courses in order to familiarize nurses and doctors with the relevant laws and regulations. Employment of judges and lawyers in this regard should be one of the priorities of the respective organizations. In addition, review of practical cases such as the case of Khomeyni shahr hospital in Isfahan, by the competent judges during the in-service training courses for nurses and doctors can greatly help them deal with such issues.
    Keywords: missed Nursing care, nurse, act, omission, crimes against persons, case report
  • Alireza Bastami, Fatemeh Pashaii Sabet *, Shiva Qomarverdi, Alireza Nikbakht Nasraabadi Pages 45-49
    Introduction
    Patients with spinal cord injury, after the acute phase of the hospital stay, are discharged with a wide range of problems that have negative effects on physical and mental health and other aspects of their lives. On the other hand, they will ultimately have a positive effect on the economy. The aim of this study was to review the need for home-based rehabilitation in patients with spinal cord injuries in Iran.
    Methods
    In this review, in order to find studies and relevant sources, the following databeses were used, SID, Iran Medex, Nursing consult, Pubmed, Elsevier, World Health Organization (WHO) website and Google scholar. English articles from 1985 to 2016 and Persian articles from 1370 to 1393 using relevant keywords were used separately and in combination. Other supporting documents, including books, were also used.
    Results
    Studies suggested that home care is more cost-effective, cheaper and more economical for clinical and hospital services. Development of home care is very important and necessary for developing countries, including Iran. Home care due to economic benefits and social care can uniquely utilize the capacity of families, communities, and non-governmental organizations in health care delivery. Implementation of home care can contribute to the development of the society. It could also lead to increased solidarity and cohesion in families and communities, and result in mental peace, security, intellectuality and hope for the future of the society and at the same time increase the ability of the patient and their family, improve the quality of life and health of the community with costs being lower.
    Conclusions
    Therefore, based on the findings, home-based rehabilitation can reduce restrictions in spinal cord injury patients and families, as well as other chronic diseases. Also, a team of home care with the patient and family support to enhance the capabilities will lead to lower costs.
    Keywords: Need, Rehabilitation, Spinal Cord Injury Patients, Home Care, Review
  • Mahnaz Khatiban, Shiva Gomarverdi *, Ali Bikmoradi, Alireza Soltanian, Nasrin Shirmohamadi Khoram Pages 50-55
    Introduction
    One of the most important factors in the prevention of nosocomial infections, infection control standards, which will require continuing education for health workers. Accordingly, the present study was to determine the impact of evidence-based training of general standards of hospital infection control in the attitude of nurses working in ICU.
    Materials And Methods
    Quasi-experimental design with two group pre-test - post-test in which 30 nurses working in ICU selected hospitals in the two control groups (n=15) and test (n=15) intervention theory and practical training in the workplace in the ICU a lecture, group discussions, poster and pamphlet. Tool attitude questionnaire follow the general standards of infection control standards developed by the WHO. Data were collected before and two weeks and six weeks after the intervention. In order to compare the attitudes with nursing T-independent and F tests for repeated measures and comparison of standards of infection control was used.
    Results
    Two weeks and six weeks after intervention significantly increased attitude (p
    Conclusion
    Training sessions on attitudes of nurses with the general standards of infection control in the intensive care unit had a positive impact. Therefore, for health personnel, general standards of infection control training interventions are recommended.
    Keywords: Attitude, General standards of infection control, Intensive Care Unit
  • Soheila Zabolypour, Sepideh Mohammadi *, Mohammad Fararooei, Marzieh Hosseini, Maryam Bazgirian Page 60
    Introduction
    Nursing documentation is one of the most important responsibilities in nursing, yet after decades of education and importance of correct nursing documentation, many problems still remain. This study was done with an aim to check the quality of nursing documentation in different areas and reasons for lack of proper nursing reports at Yasuj Shahid Beheshti hospital.
    Methods
    This was a cross-sectional study conducted during year 2013. Samples were 120 records of admitted patients and 100 nurses, who were randomly selected. Research tools included the check-list of common reports, admission, discharge, and pre-postoperative records. Other check-lists were reasons of incorrect nursing documentation. Data were analyzed with the SPSS 16 software.
    Results
    Percentage of correct records was 56% on admission, 82% at discharge, 44% before surgery, and 68% after surgery. The nurse's lack of time, high workload, and fatigue were the most important reasons for correct documentation.
    Conclusions
    The results of this study therefore provide an opportunity for nurses and administrators to pay more attention to items with weak documentation, and help promote nursing reports. Nurse's workload and fatigue must be reduced, leading to a lack of accurate documentation.
    Keywords: Nursing Reporting, Nursing Documentation, Quality of Nursing Documentation