فهرست مطالب

مطالعات تاریخی قرآن و حدیث - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 59، بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 59، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی کریمی نیا صفحه 11
    تفسیر طبری از جمله تفاسیر مهم جهان اسلام است. طبری در این اثر از روایات تفسیری شیعه بسیار اندک بهره می جوید؛ همچنان که نخستین مفسران شیعه هم عصر وی نیز چون عیاشی، قمی و فرات کوفی توجهی به نقل روایات غیر شیعی ندارند. بااینحال، به نظر می رسد که این تفسیر علاوه بر اثرگذاری مستقیم بر دیگر تفاسیر عامه مسلمانان، از اواخر سده 4ق با تفاسیر شیعی نیز پیوندهایی یافته است؛ این گونه که یک سده پس از طبری، مفسران شیعه در بغداد اندک اندک به تفسیر وی توجه کرده اند و با نگارش تفسیر التبیان شیخ طوسی (د 460ق)، میزان توجه و نقل اقوال تفسیری اهل سنت با تکیه بر تفسیر طبری به اوج خود رسیده است. در مطالعه پیش رو بنا ست همین روند را بازشناسیم. بدین منظور، کوشش خواهد شد که نخست منابع، مضامین و روایات شیعی را در تفسیر طبری بررسی کنیم و آن گاه در ادامه، به تاثیر مستقیم یا غیر مستقیم طبری در ورود مضامین و روایات اهل سنت (یعنی اقوال صحابه و تابعین) به تفاسیر شیعه با نگارش تفسیر التبیان به دست شیخ طوسی در میانه سده 5ق بپردازیم.
    کلیدواژگان: تاریخ تفسیر شیعه، وزیر مغربی، شیخ طوسی، تفسیر طبری، التبیان فی تفسیر القرآن، جامع البیان
  • مریم قیدر، مهرداد عباسی صفحه 51
    مطالعه پیش رو به بررسی و نقد معادلهای فارسی در پاره ای از ترجمه های قرآن برای اعراب نحوی حال اختصاص دارد؛ اعرابی که بر اساس شمارش منابع، حدود 700 مورد از کاربرد آن در قرآن کریم دیده می شود. پیچیدگی اعراب حال در برخی آیات قرآن سبب شده است که تلاشهای مترجمان در معادل یابی برای آن سمت وسوهای مختلف بیابد؛ امری که جلوه اش را در تنوع ادبی اسلوبهای فارسی معادل گرفته برای این نقش نحوی عربی می توان یافت. به طبع تلاش این مترجمان، خود هم از جهات مختلفی شایان مطالعه است. می توان با مطالعه تطبیقی این کوششها، اولا، برخی لغزشها و خطاها در تشخیص این اعراب نحوی یا اشکال در استفاده از اسلوبهای فارسی را بازشناخت. گذشته از این، می توان به ظرفیتها و محدودیتهای زبان فارسی در ترجمه آن پی برد و بدین سان، در کوششهای آینده ترجمه دقیق تری از آیات قرآن کریم حاصل کرد. بدین منظور، برخی از مهم ترین موارد اختلافی کاربرد این نقش در قرآن را برخواهیم گزید و معادلهای انتخابی مترجمان برای این موارد را بازخواهیم شناخت، همچنان که معادلها را نیز با توجه به الگوهای ترجمه حال در فارسی ارزیابی و نقد خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: حال، ترجمه قرآن، نقد ترجمه قرآن، ترجمه های فارسی قرآن
  • اعظم سادات حسینی، مهدی مطیع، محمدرضا حاجی اسماعیلی صفحه 75
    مطالعه مضامین داستان، شیوه های داستان گویی و اهداف و فوائد هر یک یا هر چه از این قبیل، از دیرباز در علوم ادبی مهم تلقی می شده است. خاصه، عالمان نقد ادبی کوششهای فراوانی بدین منظور کرده اند. روایت شناسی همچون یکی از گرایشها در نقد ادبی، رویکردی نوین برای تحلیل فرم داستانهاست. از آنجا که یکی از شیوه های قرآن برای بیان معارف، داستان پردازی است، مطالعه حاضر با هدف کاربرد رویکرد روایت شناسی برای نقد ادبی متن قرآن کریم شکل گرفته است. بنا داریم در آن با بررسی چهار داستان مذکور در سوره مریم داستان زکریا، مریم، ابراهیم و موسی (ع) با رویکرد روایت شناسانه نقاط اشتراک و افتراق داستانها، عناصر روایت در آنها، و الگوی روایتگری در هر یک را بازشناسیم. حاصل چنین خوانشی از داستانهای مذکور، مشاهده اشتراکاتی در زندگی این برگزیدگان است: رویارویی با دشواری های متعدد و پایداری در برابر آنها، فریادرسی خداوند و جوشش رحمت الاهی در نقطه اوج مشکلات، نفی خویش و انتساب نعمت به خدا، و سرانجام، قرارگرفتن در حلقه نعمت یافتگان و دست یابی به نعمتهایی مشابه. شرایط متفاوت هر شخصیت، نوع رویارویی با مشکلات و نعمتی که به هر کدام عطا می شود هم از نقاط افتراق این قصص به شمار می رود.
    کلیدواژگان: داستانهای قرآن، قصه های قرآن، قصص قرآن، نقد ادبی، آستانگی، انگاره عهد در قرآن
  • مهدی مهریزی، علی مهمان نواز صفحه 105
    زهد به مثابه یک شیوه زندگی و یک نحوه سلوک اخلاقی در دو سده نخست هجری در بومهای گوناگون جهان اسلام رواج داشت. در این میان، ابن مبارک نخستین کسی بود که به گردآوری و دسته بندی روایات زهد پرداخت. وی محدثی بود که کوشید اندیشه های زاهدانه را بر پایه روایات نظم بخشد و نظریه مند کند. آشنایی وی با اندیشه های زاهدانه گوناگون و دیگر مکاتب اخلاقی رایج در بومهای مختلف سبب شد وی در تبیین شیوه زهد سازگار با سنت اسلامی منابعی گسترده داشته باشد و ازاین رو، نظریه ای پذیرفتنی برای طیفهای گوناگون گراینده به زهد بازنماید. در این مطالعه بنا ست با شناسایی جریانهای زهد هم عصر ابن مبارک، رد هر یک از آنها را در روایات کتاب الزهد وی بازجوییم. چنان که خواهیم دید، وی نخستین کسی است که توانسته است معارف بومی زهد مکاتب مختلف را در هم آمیزد و اندیشه ای فرابومی بازنماید.
    کلیدواژگان: تاریخ اخلاق اسلامی، تاریخ زهد، مکاتب بومی جهان اسلام، سفیان ثوری، بصره، کوفه، حجاز، شام
  • فرزانه اسلامیان صفحه 131
    این مطالعه، یک مطالعه معناشناسانه است؛ یعنی در آن بنا ست با مطالعه علمی روابط میان معانی بر محور کاربردهای قرآنی مختلف یک لفظ، به استخراج معنای نهفته در متن بپردازیم. رویکرد ما در این روش، رویکرد معناشناسی ساخت گرا ست؛ یعنی می خواهیم بر پایه تحلیل روابط معنایی در کاربردهای متنی، معنای واژه ای را توصیف کنیم. واژه مورد نظر، «بصیر» است که در قرآن کریم به صورت نکره و معرفه در 51 آیه کاربسته شده است و دیگر مشتقات ریشه اش نیز، کاربردهای فراوانی در قرآن دارند. با توجه به استعمالهای واژه در قرآن و بررسی روابط همنشینی و جانشینی آن با دیگر واژه ها، برای شناخت مولفه های شرطی و ماهوی بصیر در قرآن خواهیم کوشید. چنان که خواهیم دید، بصیر به فردی اطلاق می شود که برخوردار از دانشی دقیق، شناختی صحیح، و توانایی تمییز حق از باطل، و ملتزم به عمل به باورهای قلبی خویش باشد. نیز، چنین بصیرتی بر پایه قرآن تنها با تذکر، تعقل، عبرت آموزی، تقوا و یقین حاصل می گردد.
    کلیدواژگان: معناشناسی ساخت گرا، بصیر، بصیرت، ذکر، عقل، عبرت، لباب
  • مژگان سرشار صفحه 153
    گزارشها حکایت از آن دارند که ابن قولویه (د 367ق)، عالم شیعی بغدادی اثری با عنوان کامل الزیارات مشتمل بر روایات مرتبط با فضیلت و آداب زیارت امامان شیعه (ع) تالیف کرده است. موضوع این مطالعه نقد متن نسخه مشهور همین اثر و معرفی نویسنده واقعی آن است. می خواهیم در آن فرضیه ای را بیازماییم که نخستین بار محمد باقر بهبودی حدیث پژوه معاصر ارائه کرده، و بر پایه آن، مولف کامل الزیارات را عالمی شیعی از نسل شاگردان ابن قولویه با نام حسین بن احمد بن مغیره بوشنجی شناسانده است؛ محدثی که از نظر عالمان رجال شیعه ضعیف و سست مذهب، و روایات او نیز مردود است. بر پایه دیدگاه بهبودی، بوشنجی کامل الزیارات را با اصل قرار دادن اثر ابن قولویه و افزودن روایاتی چند بدان پدید آورده است. برای آزمون این فرضیه، نخست استدلالها و شواهد بهبودی را بازمی شناسیم، آن گاه خواهیم کوشید با مرور کامل الزیارات شواهدی از درون خود متن بر این مدعا بیابیم.
    کلیدواژگان: حسین بن احمد بوشنجی، توثیقات عامه، نقد متن، محمد باقر بهبودی
  • نشانه ها و اختصارات
    صفحه 180
  • جدول علایم آوانگاری فارسی و عربی به انگلیسی
    صفحه 181
|
  • Morteza Karimi Niya Page 11
    Al-Ṭabarī’s commentary is among the important Quranic exegeses in the Islamic world. In his work, al-Ṭabarī refers to the fewest number of Shiite exegetical traditions, as the early Shiite exegete living at his time __ Such as al-ʻAyyāshī, al-Qummī and Furāt al-Kūfī __ did the same and did not narrate non-Shiite traditions. In spite of this, his commentary in addition to having a direct impact on later Sunnis’ commentaries, starting from the late 4th century, has influenced the Shiite exegetical works as well. One century after al-Ṭabarī, the Shiite exegetes in Baghdad gradually started to pay more attention to his commentary, and after the writing of al-Tibyān by al-Shaykh al-Ṭūsī (d. 460 AH) this trend in attending to Sunnis’ exegetical views with emphasis on al-Ṭabarī’s commentary, reached its summit. The present study aims at reviewing this trend and tries firstly to identify the Shiite traces in Ṭabarī’s commentary and then will attempt to clarify the direct and indirect influences of al-Ṭabarī on bringing the Sunni’s concepts (The Sayings of Companions and Successors) into Shiite commentaries especially after the emergence of al-Tibyān by al-Shaykh al Ṭūsī in the mid-fifth century.
    Keywords: the history of Shiite exegesis, al-Wazir al-Maghribi, al-Shaykh al-Ṭusi, al-Ṭabari's commentary, al-Tibyān fi Tafsir al-Quran, Jamiʻ al Bayan
  • Maraym Qeydar, Mehrdad Abbasi Page 51
    The present study tries to investigate and criticize the Persian equivalences suggested by some Persian translators of the Quran for the syntax function of “al-Ḥāl,” a function, which, based on some sources, is estimated to be around 700 cases in the Quran. The complexity of this grammatical function in Arabic has caused much confusion and disagreement among the translators of the Quran while interpreting the words with this function has led to a variety of suggested Persian literal formats to render this Arabic grammar function. The attempts made by these translators, however, are worth being considered from different aspects. The comparative study of these attempts can firstly lead to the recognition of the defects and mistakes made by some translators in identifying this function and applying the proper Persian formats in translating them, in addition, the potentials and constraints of the Persian language in translating this function will be clarified and thus the best Persian forms will be suggested for future translations. For this purpose first, the most important usages of this Arabic grammatical function in the Quran will be selected, then the suggested Persian equivalences will be mentioned and then based on Persian grammatical formats for this function, the translations will be criticized.
    Keywords: al-Ḥal, Translation of the Quran, Review of translations of the Quran, Persian Translations of the Quran
  • Aʻazam Al Sadat Hoseyni, Mahdi Moti, Alireza Ḥaj Esmaili Page 75
    Study of the themes embedded in the story, storytelling methods and objectives and benefits of each of them, has long been considered important in literary sciences. In particular, scholars involved in literary criticism, have made many efforts in this regard. Narratology as one of the trends in literary criticism is a new approach to the analysis of the tale forms. Because one of the Quranic ways to express the teachings is the storytelling method, the present study, aiming at applying the narratology approach for the literary criticism of the Quranic text, has been done. We plan to study the four stories mentioned in Surah Maryam- namely Zechariah, Mary, Abraham and Moses- with a narrative approach and explore similarities and differences, their narrative elements, and to identify their narrative patterns. The result of such an exploration, is to determine common elements in the lives of these divine figures: Facing various challenges and fighting against them, God’s contribution to them and His mercy when the problems reach their summit, ignoring themselves and attributing the blessings to God, and finally being included in the circle of the blessed ones and accessing His bounties. The differences include: the different conditions of each figure, their way of dealing with the problems and the unique bounty each one received.
    Keywords: Quranic Tales, Quranic Stories, Literary Criticism, liminality, the Notion of Testament in the Quran
  • Mahdi Mehrizi, AlĪ Mehman Navaz Page 105
    Asceticism as a lifestyle and an Ethical way of conduct was very common in different areas of the Islamic world during the first two centuries. Meanwhile, Ibn al-Mubārk was the first Muslim scholar who collected and classified the Hadiths related to ascetic, he was a Hadith expert who tried to organize and systemize the ascetic thoughts based on Hadith collections. His familiarity with different ascetic views and various ethical schools common among different areas caused him to access different sources in establishing the ascetic method compatible with Islamic tradition and thus, presented a theory accepted by all schools active in this field. The present study aims at introducing the ascetic methods which were common at the time of Ibn al-Mubārak and tries to trace their signs back in the book of al-Zuhd. As you will notice, he is the first person who has been able to combine different local ascetic methods and present an Ultra-local view.
    Keywords: The History of Islamic Ethics, Local Schools of Islamic World, Sufyan al-Thawri, al-Baṣrah, al-Kufah, Hijaz, al-Sham (Syria)
  • Farzaneh Eslamiyan Page 131
    The present study is a semantic research which aims to perform a scientific investigation of the relationships among the meanings extracted from different usages of one word in various places in the Qur’an and to identify the hidden meaning of the text. We have chosen the Constructive Approach of Semantics which focuses on the analysis of the semantic relation of the textual usage to describe the meaning. The Term which has been chosen for this study is “Baṣīr” used in the Qur’an in both definite and indefinite forms 51 times. Other derivatives of the term have various Quranic applications as well. Given the usages of the term in the Qur’an and after inspecting its Paradigmatic and Syntagmatic relations with other terms, we will try to identify the basic elements forming the meaning of “Baṣīr” in the Quran. As it will be indicated, the term “Baṣīr” (insightful) is used to refer to someone who has precise knowledge, proper cognition and is capable of distinguishingright from wrong and is bound to acting according to his inner beliefs. Such an insight is gained only through remembrance, reasoning, instructs, piety and certainty.
    Keywords: Structural Semantics, al, baṣir (insightful), al, baṣar (insight), al dhikr (rememberance), al, aql (reasoning), al, Ibra (instructiveness), al lubab (mind)
  • Mozhgan Sarshar Page 153
    It has been reported that, Ibn Qūlavayh (d. 367 AH), the Shiite scholar from Baghdad wrote a book entitled Kāmil al-Zīyārāt which included the traditions concerning the advantages and ceremonials of visiting Shiite Imams. The present study aims at reviewing the well-known copy of this book and the tracing its real author. The purpose of the essay is to support the theory which was first presented by the contemporary Hadith expert, Muḥammad Bāqir Behbūdī, according to whom the author of the book is believed to be one of the Shiite scholars and Ibn Qūlavayh’s disciple namely Ḥuseyn b. Aḥmad ibn Mughayrih Būshanjī, a Hadith expert who has been described by Shiite Rijāl experts as weak and unreliable and whose reports are not accepted. Based on Bihbūdī’s view, he wrote the book by considering the Ibn Qūlavayh’s work as the main source and added other Hadiths to it as well. To evaluate this theory, first the Bihbūdī’s evidences will be analyzed and then by reviewing the book itself, we will try to identify more textual signs for such claim.
    Keywords: Ḥusayn b. Aḥmad b. al-Mughira al Bushanji, General Authentications (al-TawthiqAt al-Amma), Texttual Criticism of Hadith Literature, Muḥammad Baqir Behbudi