فهرست مطالب

نشریه صنعت لاستیک ایران
پیاپی 90 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید تقوایی گنجه علی صفحات 3-4
    به گذشته های نه چندان دور که برمی گردیم، موضوع دریافت دانش فنی تولید (و نه فناوری) ، در راس بحث های موردنظر صنعت تایر بوده است و البته طرف صحبت شرکت های داخلی به عنوان یک طرف میز گفت وگو، به طور عمده شرکت های صاحب نام فناوری تولید در دنیا یا حداقل برندهای معتبر بودند.
    اگر امروز طرح موضوع ارتباط فنی یا جذب دانش فنی از شرکت هایی چون میشلن فرانسه، گودیر امریکا و بریجستون ژاپن، شوخی ای بیش تلقی نمی شود، اما عزیزان صنعت تایر، اوایل دهه ی 80 شمسی را که با همین شرکت های معتبر پشت میز گفت وگو می نشستیم، به خاطر می آورند. در همان سال ها صحبت از شراکت تجاری با شرکت های تایرسازی مطرح جهان چون میشلن، کنتیننتال، کومهو و… بود و البته صد حیف که این مهم شکل نگرفت.
    در این میان برخی شرکت های تایرسازی داخلی بودند که هوش مندانه توانستند حداقل بخشی از نرم افزارهای فناوری (دانش فنی تولید) خود را از پیشتازان فناوری دنیا دریافت کنند و خوش بختانه امروزه همان اقدام ها، عامل برتری آنان نسبت به دیگران شده است. دستاورد دیگر آن که همان دانش داده های فنی، درگذر زمان ایرانیزه شده و بستر مناسبی برای ارتقای دانش در سازمان های یادشده ایجاد کرده اند. اما متاسفانه سایه ی اژدهای مخوف تحریم ها و قطع ارتباطات بین المللی، نخستین و مهم ترین تاثیرش را در گذر زمان، روی تعاملات علمی و فنی کشور و به ویژه صنایع تبدیلی انداخت.
    در فاصله ی اواخر دهه ی 80 تا اوایل دهه ی 90 شمسی، قد و قواره ی طرف های خارجی مان کوتاه تر و کوتاه تر شد و محور اصلی ارتباط ها هم در حد فروش سخت افزار تولید (ماشین آلات و تجهیزات) بود؛ تا این که بارقه های امید در زمستان سال 1392 شکل گرفت؛ آنجایی که کرورکرور نمایندگان کشورهای صاحب فناوری، به منظور گفت وگو وارد ایران شدند. در یکی از این جلسه ها که به دعوت هولدینگ تاپیکو، صد شرکت فرانسوی به ایران آمده بودند و من هم به نمایندگی از گروه صنعتی بارز در این جلسه حضور داشتم، باورم نمی شد که در گروه دعوت شده در بخش تایری، نماینده ی شرکت میشلن فرانسه نشسته باشد. حدود 2 تا 3 ساعت بحث و گفت وگو و امیدی به دست آمده از این گفت وگوها، مرا چنان سرمست کرده بود که گویا با حضرت حافظ قرار ملاقات داشتم؛ اما متاسفانه آن امیدها هم رویایی بیش نبود و داغ ارتباطات و تعاملات از نوع دانش فنی و نرم افزارهای تولید، بر دل مان ماند. در شرایطی که می بینیم موج عظیم نهاده های گوناگون فناوری (مغزافزار، نرم افزار، سخت افزار و سازمان افزار) ، با حرکت توفنده ی خود، تلاطم های فراوانی را در دنیا به وجود آورده و می آورد و این موج سرکش، هیچ گاه منتظر هیچ کس نمی ماند.
    به نظر من در چنین شرایطی که حتی شرکت های درجه 2 و 3 چینی نیز بعضا پاسخ نامه های مان را نمی دهند و به عبارتی در شرایط تحریم فناوری قرار گرفته ایم، می باید از نسخه ی فناوری تحریم استفاده کنیم. وقت آن رسیده است که در چنین شرایطی گرد هم آییم و داشته ها و دانسته های مان را در طبق اخلاص قرار دهیم و بپذیریم که قاعده ی بازی در شرایط تحریم کاملا متفاوت است. این هم افزایی می باید هم در واحدهای تدارکات شرکت ها- به منظور ایجاد شرایط بهینه ی تامین- و هم در واحدهای فنی و تولید صورت پذیرد.
    در شرایط فناوری تحریم ، رقابت پذیری داخلی اولویت نیست. در این شرایط دست بر روی زانو و دست دیگر می باید برای بلند کردن نیازمندی دیگری باشد. حواس مان باشد که در شرایط تحریم، نخستین و مهم ترین بخشی که آسیب جدی می بیند، سیستم عرضه وتقاضا و پیامد آن مصرف کننده ی نهایی یعنی مردم هستند و متاسفانه چنین شرایطی، محیط بسیار خوبی برای رشد سوداگران فراهم می کند و به بهانه ی تامین کمبود محصول، تمامی در ها به راحتی برای آنان باز می شوند و هر محصول گرد و سیاهی را به نام تایر وارد کشور می کنند و به فروش می رسانند.
    صدالبته این امر علاوه بر تاثیر کوتاه مدت بر بدنه ی نحیف صنعت تایر کشور، آسیب های جدی میان مدت و بلندمدتی نیز ایجاد می کند که در شرایط پایدار اقتصادی (که به خواست خدا به زودی فرامی رسد) ، می باید برای جبران صدمه های این آسیب ها، سال ها تلاش کرد.
    به قول سهراب سپهری در این شرایط
    “وسیع باشیم و تنها، سربه زیر و سخت”
  • مقالات علمی -فنی
  • قاسم صفری*، مجتبی دیهیم، مهدی چمرلو صفحات 5-9

    در دنیای پیچیده ی کسب وکار امروز اصل قطعیت نداشتن، به عنوان یک چالش محسوب می شود. در این میان سازمان هایی قادر به بقا هستند که بتوانند در این فضای رقابتی و پیچیده، برآورد دقیق تری از نیازمندی های خود داشته باشند. در سیستم های لجستیک و زنجیره ی تامین، همواره نامعین بودن زمان های تامین، به دلیل های گوناگونی مانند محدودیت های مالی و لجستیکی، اصلی انکارناپذیر است. ازاین رو استفاده از مدل های سفارش دهی مبتنی بر داده های قطعی، موجب بروز خطاهای گوناگون می شود. به این منظور از مدل های احتمالی برای این گونه مواقع استفاده می شود. ازآنجایی که رینگ های بلادر جزو قطعه های مصرفی و گران قیمت خط تولید شرکت های تایرسازی هستند، مدیریت مناسب موجودی این اقلام، کمک زیادی به افزایش بهره وری در انبارهای شرکت های تایرسازی می کند.در این مقاله به تعیین نقطه ی سفارش و میزان ذخیره ی احتیاطی، درحالتی که تقاضا مربوط به قطعه ها احتمالی بوده و زمان های تاخیر نیز قطعی نیستند، می پردازیم. نتیجه ها نشان می دهد که استفاده از این روش ها، موجب کاهش هزینه های کمبود شده و سطح سرویس انبار را افزایش می دهد. هم چنین بررسی وجود تناسب بین متغیرهای نقطه ی سفارش و ذخیره ی احتیاطی، با میزان تقاضا و زمان تحویل اقلام نشان می دهد که مدل ریاضی مورداستفاده، دارای پتانسیل مناسبی برای به کارگیری در مسائل واقعی ست.

    کلیدواژگان: زمان تحویل، نقطه ی سفارش مجدد، ذخیره ی احتیاطی، مدل های احتمالی کنترل موجودی
  • محمدمهدی نماینده نجار* صفحات 10-17

    فرایند اختلاط یکی از مهم ترین مرحله هایی ست که هنگام تولید محصولات الاستومری، مواد خام باید از آن عبور کند. کیفیت فرایند پس از اختلاط، به یکنواختی و کیفیت آمیزه ی مخلوط شده بستگی دارد. هم چنین تولید اقتصادی محصولات لاستیکی، به طور مستقیم تحت تاثیر اختلاط است. هدف اصلی اختلاط فراهم آوردن آمیزه هایی ست با ویژگی های نهایی مناسب و مشخصه های پختی که هرچه بیشتر یکنواخت تر باشد. درهم آمیختگی و توزیع، از مرحله های ضروری تمامی فرایندهای اختلاط به شمار می آید. یک مخلوط خوب مخلوطی ست که هم ازنظر میزان توزیع و هم ازنظر میزان تفکیک، کیفیت بالایی داشته باشد. به منظور رسیدن به ویژگی های مطلوب و موردنظر در یک آمیزه، تمامی اجزای سازنده می باید به بهترین شکل ممکن با یکدیگر مخلوط شوند. در این مقاله سعی شده است با توجه به اهمیت ویژه ی اختلاط در تولید یک آمیزه و نقش تعیین کننده ی ضریب پرشدگی برای یک پراکنش مطلوب در رابطه با تعیین وزن بچ مناسب، بهینه ترین مقدار ضریب پرشدگی از روی نمودار Finger print با استفاده از منحنی توان و منحنی t-Ram موردبررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زمان رام، توان، ضریب پرشدگی، پراکنش، اثر انگشت، سایش
  • مقالات مدیریتی
  • محمدرضا فتحی، محمدحسن ملکی * صفحات 18-32

    هدف اصلی این پژوهش سناریوپردازی آینده ی صنعت لاستیک کشور، مبتنی بر روش شناسی سیستم های نرم است. در این پژوهش با استفاده از دو روش آینده پژوهی، تحلیل ساختاری و سناریونگاری، ابتدا به شناسایی عامل های کلیدی موثر بر آینده ی صنعت لاستیک کشور پرداخته می شود و سپس سناریوهای آتی تدوین خواهند شد. در ادامه با استفاده از یکی از ابزارهای پژوهش در عملیات نرم که شامل روش شناسی نرم است، این سناریوها پربارتر و غنی تر خواهند شد. داده های اولیه ی پژوهش، با استفاده از گفت وگو با مدیران و خبرگان صنعت تایر کشور و مرور ادبیات پژوهش جمع آوری شد و در قالب پرسش نامه ی خبره سنجی و با استفاده از نرم افزار میک مک (Mic Mac _ نرم افزاری برای انجام محاسبه های پیچیده ی ماتریس متقاطع در آینده پژوهی) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.از میان 24 عامل کلیدی استخراج شده، با مرور ادبیات و گفت وگو با خبرگان، عامل های کلیدی وارد پرسش نامه ی خبره سنجی شد و 13 عامل کلیدی، با توجه به فرض های آماری مربوط به آن ها در سطح خطای 05/0، بر اساس نظر خبرگان انتخاب شد. بر اساس نتیجه های به دست آمده از پژوهش، دو عامل فناوری تولید و عملکرد زنجیره ی ارزش صنایع پتروشیمی، به عنوان متغیرهای تاثیرگذار در آینده ی صنعت تایر کشور درنظر گرفته شد و درنهایت 4 سناریوی اتوپیا، کائوس، اربوس و آبلوموف ارائه شد.

    کلیدواژگان: سناریوپردازی، صنعت لاستیک، روش شناسی سیستم های نرم، ماتریس تاثیرهای متقاطع
  • محمدرضا فتحی *، الهام ابراهیمی صفحات 33-47

    این پژوهش باهدف ارائه ی الگو و مدلی برای انتخاب تامین کننده ی پایدار انجام گرفته است. پژوهش گر از راه مطالعه های کتابخانه ای و گفت وگو با کارشناسان و خبرگان شرکت های تولیدکننده ی تایر و تهیه ی پرسش نامه به شناسایی عامل های موثر در این رابطه پرداخته است. شاخص های تاثیرگذار در انتخاب تامین کننده ی پایدار در این پژوهش عبارت اند از موقعیت مالی و سهم بازار، قیمت پیشنهادی، تحویل به موقع کالا، میزان بازیافت، استفاده از فناوری های پاک، آلودگی ایجادشده، میزان کارکنان آموزش دیده و رضایت کارکنان و مشتریان. در این پژوهش با انجام مقایسه های زوجی فازی بین این شاخص ها و با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، وزن این شاخص ها تعیین شد.
    در ادامه به منظور تعیین دقیق وزن شاخص ها، از روش آنتروپی شانون فاصله ای استفاده شد و درنهایت وزن های به دست آمده از این دو روش، با یکدیگر ترکیب شدند و وزن نهایی به دست آمد. این وزن ها در روش Interval TOPSIS مورداستفاده قرار گرفتند. سپس بر اساس مقدارهای ضریب نزدیکی به دست آمده از روش تاپسیس فاصله ای، شرکت ها رتبه بندی شدند و شرکت برتر انتخاب شد.

    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، توسعه ی پایدار، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، شانون فاصله ای، تاپسیس فاصله ای
  • سعید هداوند * صفحات 48-75

    تغییرها در محیط های کسب وکار موجب شده عامل هایی که تا دیروز باعث موفقیت بودند، امروز منجر به شکست شوند. نیاز سازمان های صنعتی به هم سویی با تحول های محیطی و حفظ موقعیت رقابتی در بازارهای کسب وکار باعث شده است بهبود عملکرد مهندسان به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر که ریسک خطاپذیری سازمان را به کمترین میزان می رساند، موردتوجه قرار گیرد. کسب صلاحیت ها و شایستگی های موردانتظار توسط مهندسان، نه تنها برای رویارویی موثر با تغییرهای محیطی ضروری ست، بلکه به توان مندی آن ها در ارائه ی روش شناسی های مناسب در هنگامه ی بحران، قابلیت ارائه ی طرح های ابتکاری تازه و به ویژه اجرای موفق پروژه های واگذارشده خواهد افزود. برای این منظور باید به تناسب حوزه ی فعالیت سازمان، معیارهایی برای احراز شایستگی های موردنیاز تعیین شود تا برمبنای آن درباره ی چگونگی ایفای نقش مهندسان در مدیریت پروژه ها تصمیم گیری شود.
    در این پژوهش، نویسنده سعی کرده است با رویکرد به مدل استاندارد “PMBOK” به شایستگی های موردنیاز مهندسان پرداخته و جایگاه شایستگی و مهارت را در مدیریت موفق پروژه های سازمانی به بحث بگذارد. این مقاله به روش تبیینی- تحلیلی و با بهره گیری از تجربه های شخصی نویسنده، منابع کتابخانه ای و فضای مجازی (اینترنت) تهیه شده است.

    کلیدواژگان: استاندارد PMBOK، آموزش مهندسی، شایستگی، مهارت، بهبود عملکرد
|
  • Gh. Safari*, M. Deyhim, M. Chamarloo Pages 5-9

    In present complicated business environment, uncertainties have a great role. In the meantime, for business continuity, the organizations must have more accuracy about their requirements. Uncertainty in lead times is a usual issue in supply chains. This issue comes from some constraints in financial and logistic systems. For this reason, using of inventory control models with deterministic parameters can create various mistakes. To overcome these issues the stochastic inventory models are used. Since the bladder rings are considered as production tools in tire manufacturing process then optimal inventory management of these items can due to more productivity. In this study, we propose a new mathematical model for an inventory control systems with uncertainty in demand and lead times. The results demonstrate that using of proposed model can lead to reducing the shortage costs and increasing of service level of warehouse. Furthermore, existence of coordination between reorder point and safety stock with demand level and lead times shows that the proposed mathematical model has a good potential to use in real-life problems.

    Keywords: Lead times, Reorder point, Safety stock, Stochastic inventory models
  • M.M. Nemayandeh Najjar* Pages 10-17

    The process of mixing is one of the most important steps in which raw materials must pass through to become the elastomeric products. The quality of after mixing processes depends mainly on the uniformity and quality of the mixed blend. The economical production of Rubber products is also directly affected by mixing process. The main purpose of mixing is to provide mixtures that are more uniforms with the finest properties and baking characteristics. In all processes, mixing and distributing the materials are essential. A good mix is in high quality in terms of both distribution and the degree of separation. In order to achieve the desired properties in a mixture, it is necessary to mix all the components completely together. Considering the special importance of mixing, in the production of a mixture and determining the role of fill factor in an optimal dispersion in relation to determining the proper batch weight, in this paper, we try to find the optimum fill coefficient from the finger-print graph using the power and t-ram curves.

    Keywords: RAM Time, Power, Fill Factor, Dispersion, Finger-Print, Abrasion
  • M.R. Fathi, M.H. Maleki* Pages 18-32

    the main objective of this research is the future scenario of the country's rubber industry based on soft systems methodology. In this study, using two methods of futures studies, structural analysis and scenario analysis, firstly, identifying the key factors affecting the future of the rubber industry of the country and then developing future scenarios. Became subsequently, using one of the research tools that includes soft systems methodology, these scenarios will become Better. The preliminary data of the research were collected using interviews with the managers and experts of the country's rubber industry and reviewing the literature. The questionnaire was analyzed using MIC- MAC software. Among the 24 key factors extracted, by reviewing the literature and interviewing experts, key factors entered the checklist questionnaire and the 13 key factors according to their assumptions related to them at 0.05, were selected according to experts' opinion. Based on the results of the research, two factors of production technology and performance the value chain of petrochemical industries were considered as the affecting variables in the future of country's rubber industry. Finally, four scenarios were presented.

    Keywords: Scenario analysis, Rubber industry, Soft system methodology, Cross- impact matrix
  • M.R. Fathi*, E. Ebrahimi Pages 33-47

    The purpose of this research is to provide a model and model for selecting a sustainable supplier. The researcher, through library studies, interviews with experts and experts in tire producing companies, and preparing a questionnaire to identify the factors that affect this relationship. Indicators that influence the selection of sustainable supplier selection in this research are financial position and market share, proposed price, timely delivery of goods, recycling rates, the use of clean technologies, contamination, the number of trained staff and employee satisfaction, and Customers In this research, weighing these indices was determined by comparing the fuzzy pair between these indices and using the fuzzy hierarchical process analysis method. In order to accurately determine the weight of the indices, Shannon Entropy method was used. Finally, the weights obtained from these two methods were combined and the final weight was obtained. These weights were used in the Interval TOPSIS method. Then the companies were ranked according to the coefficient of closeness obtained by the distance tops method, and the top company was selected.

    Keywords: Supplier Selection, Sustainable Development, Fuzzy Hierarchical Analysis Process, Interval Shanon, Interval Topsis
  • S. Hadavand* Pages 48-75

    The fact that factors caused success previously, today, may lead to failure due to changes in business environments. To improve engineers’ efficiency, it is necessary to adjust industrial organizations to changes in environment and maintain competitive situation in business markets. Therefore, this issue that minimize the risk of fallibility, is considered as an inevitable necessity. Not only is it required that engineers achieve expected competency and eligibility to encounter environment changes efficiently, but also these competencies promote their capability for presenting appropriate methodology in critical situations, innovative and novel plans as well as implementing appropriate projects. To this end, some criteria should be determined to assess the aforementioned competencies, which lead to make decision about the role of engineers in project management. In this study, the writer tried to discuss required competencies for engineers in addition considered the role of competency and efficiency in successful management of organizational projects based on PMBOK standard. This article is based on clarify and analytical methods, using writer’s experiences, library and internet searches.

    Keywords: PMBOK standard, Engineer Training, Competency, Efficiency, EfficientImprovement