فهرست مطالب

صنعت لاستیک ایران - پیاپی 92 (زمستان 1397)

نشریه صنعت لاستیک ایران
پیاپی 92 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدهادی فراهانی*، محمد علیزاده، احسان جلالی صفحات 5-15

    آمیزه ی نانو کامپوزیت بر پایه ی کائوچوی طبیعی، بوتادی ان استایرن بوتادی ان NR/SBR در ترکیب درصدهای گوناگون 5/4، 5 و phr 5/6 نانو خاک رس تهیه شد. اثر ترکیب درصدهای گوناگون نانو خاک رس بر روی ویژگی های مکانیکی و دینامیکی، مورفولوژی (ریخت شناسی) و رئولوژیکی (علم جریان و تغییر شکل ماده) موردمطالعه قرار گرفت. از دستگاه رئومتر برای بررسی زمان پخت (t90) و زمان ایمنی (t5) آمیزه استفاده شد. نتیجه های به دست آمده توسط آزمون رئومتر نشان داد که با افزایش درصد ذره های نانو خاک رس، زمان پخت و زمان ایمنی کاهش پیدا می کند که این کاهش برای آمیزه ی NR/SBR، 40 درصد است.این اثر با توجه به روش اصلاح نانو ذره که با فسفات آمونیوم اصلاح شده، به خوبی قابل توجیه و بیان است و نشان می دهد ترکیب فسفاته در واکنش پخت شرکت کرده و نقش شتاب دهندگی داشته است. نتیجه های به دست آمده از آزمون کشش، بیان گر باز شدن لایه های سیلیکاتی از هم و نفوذ زنجیره ها در میان لایه های سیلیکاتی ست. نتیجه های این آزمون نشان می دهد که با اضافه کردن phr 5 نانو ذره، مقدار مدول در آمیزه ی NR/SBR افزایش دو برابری داشته است. علت این پدیده را می توان به سطح تماس بیشتر و برهم کنش بهتر نانو ذره های خاک رس با بستر ماتریس نسبت داد. هم چنین سایر آزمون های ویژگی های فیزیکی- مکانیکی مانند مانایی فشار و سختی نیز نشان می دهد که نانو ذره، با توجه به سطح تماس زیاد خود، برهم کنش بسیار خوبی با پلیمر داشته است. در آزمون مانایی فشار، افزایش مانایی فشار حدود 50 درصدی در آمیزه ی NR/SBR دیده شد. در آزمون سختی دیده شد که با افزایش نانو ذره، ابتدا میزان سختی افزایش و سپس کاهش یافت. تایید ساخت نانو کامپوزیت با آزمون XRD بررسی شد.

    کلیدواژگان: SBR (کائوچوی استایرن بوتادی ان)، NR (کائوچوی طبیعی)، زمان پخت، مقاومت به سایش، مدول الاستیک
  • مصطفی جعفری* صفحات 16-28

    اصلاح پلیمرها از راه تهیه ی آلیاژ، نقش مهمی در تنظیم ویژگی های نهایی فراورده ها دارد. آمیزه سازی کائوچوهای نیتریل (NBR) با پلی وینیل کلرید (PVC) الاستومرهای ترموپلاستیکی پایه وینیلی را معرفی می کند که در طیف گسترده ای از کاربردهای صنعتی مورداستفاده قرار می گیرند. افزودن ماتریس ترموپلاستیکی به NBR موجب بهبود پارامترهای مکانیکی نمونه می شود، به طوری که استحکام کششی با افزودن phr 70 PVC به NBR از MPa 5/3 به 5/9 افزایش می یابد. ولکانش دینامیکی یکی دیگر از عامل های موثر بر بهبود پارامترهای مکانیکی آمیزه ی PVC/NBR است.مقایسه ی دو آمیزه ی دارای 10 درصد فاز لاستیکی نشان می دهد که ولکانش دینامیکی موجب افزایش 205 درصد مدول یانگ و افزایش استحکام کششی از 7/7 به MPa 8/14 و در آمیزه های با 30 درصد NBR، موجب افزایش 370 درصد استحکام پارگی می شود. به علاوه، زمان مندی آمیزه ها بر میزان استحکام کششی و پارگی، مدول و سختی می افزاید که به تغییرهای میکرو ساختاری ناشی از نگه داری در دمای بالاتر مربوط می شود. عامل های سازگار کننده نیز با ایجاد چسبندگی بین سطحی میان دو فاز نقش موثری در ویژگی های مکانیکی و کاهش افت وزنی آمیزه دارند. افزودن 4 درصد گلیسیدیل متاکریلات به آمیزه ی دارای 20 درصد PVC، موجب کاهش 5 درصد افت وزنی کل می شود. به علاوه، افزایش NBR نیز منجر به افزایش پایداری حرارتی آمیزه می شود. مطالعه ی مورفولوژی (ریخت شناسی) آمیزه نشان می دهد که با افزایش مقدار NBR در سیستم های ولکانش نشده، ائتلاف قطره ها رخ می دهد و اندازه ی ذره ها بزرگ تر می شود. در عوض، افزایش مقدار NBR در سیستم ولکانش شده، سبب درجه ی پخت بیشتر و کوچک تر شدن اندازه ی ذره های NBR می شود. مورفولوژی فازی با اندازه ی ذره های کوچک تر، بهبود ویژگی های مکانیکی را نتیجه می دهد.

    کلیدواژگان: PVC، NBR، ولکانش دینامیکی، اکریلو نیتریل بوتادی ان، ویژگی های مکانیکی، الاستومر ترموپلاستیک
  • رضا نوروزی، مهدی نصراللهی، محمدرضا فتحی* صفحات 29-44

    امروزه به خاطر تمرکز زیاد بر توسعه و پیچیدگی های بازار و هم چنین محدودیت های اقتصادی، استفاده ی بهینه از منابع دردسترس و شناخت فعالیت های ارزش آفرین برای مشتریان و پاسخ گویی به موقع به خواسته های مشتریان در بخش های گوناگون بازار، به امری اجتناب ناپذیر تبدیل شده و سازمان ها را بر آن داشته است تا با حذف ساختار و روش های کار سنتی، با افزایش سطح رضایت مشتریان، سهم خود را در بازار حفظ کنند. این عامل ها باعث می شود تا سازمان ها به سمت تولید ناب حرکت کنند. نقشه برداری جریان ارزش ابزاری ست که برای بهبود کیفیت و پیاده سازی بنیاد تولید ناب، بسیار مهم و اساسی ست و تاکنون مدل های گوناگونی برای ترسیم آن ارائه شده است. سادگی و درعین حال توان مند بودن این ابزار برای درک فعالیت های سازمانی باعث شده است تا به عنوان یکی از متداول ترین روش های تجزیه وتحلیل سیستم، برای شناسایی و حذف اتلاف های گوناگون در فعالیت های عملیاتی و پشتیبانی استفاده شود. در این مطالعه وضعیت تولید یک شرکت تولیدی با استفاده از نقشه برداری جریان ارزش و تغییر وضعیت برنامه ریزی تولید به سمت تولید ناب هدایت شده است و نتیجه های به کارگیری روش های نقشه برداری جریان ارزش توسط نرم افزار ارنا (ARENA) شبیه سازی شده اند. نتیجه های این پژوهش بیان گر تاثیر به کارگیری این روش در بهبود شاخص های کلیدی تولید واحد صنعتی مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: تولید ناب، نقشه برداری جریان ارزش، اتلاف، برنامه ریزی تولید، سوپرمارکت
  • علی سلطان پور*، سید مهدی پورباقری، شهرام آریافر صفحات 45-57

    یکی از موردهای بسیار مهم در راهبری مدیریت بهره ور کارخانه ها، فراهم کردن یک سیستم مناسب و کارا برای نگه داری و تعمیرات ماشین آلات و تجهیزات است. بدین منظور به کارگیری نیروی کار تعمیراتی خبره و ماهر به تعداد موردنیاز از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ بنابراین در این پژوهش، هدف تعیین تعداد کارکنان موردنیاز برای راهبری سیستم نگه داری و تعمیرات به صورت پایلوت در سالن پخت ناحیه ی 4 گروه صنعتی بارز برای هر دو گروه الکترونیک و مکانیک است. بدین منظور بر اساس مطالعه های میدانی و نیز همکاری و مشاوره ی مدیر محترم تعمیرات این ناحیه ی تولیدی، مدیر امور مالی و معاونت روش آل مجتمع، شاخص ها و نیز گزینه های گوناگون تصمیم گیری درباره ی تعداد کارکنان تعیین شده است. سپس برای بررسی وضعیت فعلی تعداد کارکنان تعمیراتی، با بهره گیری از داده های توقف های تعمیراتی سال 1396، دست کم تعداد کارکنان سیستم محاسبه شد. درنهایت برای به دست آوردن تعداد کارکنان موردنیاز با توجه به شاخص ها، گزینه های تصمیم گیری و نیز کمترین تعداد کارکنان تعمیراتی که 6 نفر محاسبه شده بود؛ از الگوریتم روش تاپسیس فازی گروهی استفاده شد که نتیجه های محاسبه ها نشان داد که تعداد کارکنان موردنیاز برای هریک از گروه های تعمیری الکترونیک و مکانیک برای 32 عدد پرس پخت این ناحیه، 7 نفر خواهند بود.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی تعمیرات، گروه صنعتی بارز، تاپسیس فازی، رادیال باری
  • محمدرضا فتحی*، محمدحسن ملکی، مریم رحیمی زاویه صفحات 58-72

    در دنیای امروزی سازمان ها برای بقا باید هزینه های خود را کاهش دهند و بهره وری خود را بهبود بخشند. یک تلاش که می تواند برای افزایش بهره وری انجام شود، عملکرد مدیریت زنجیره ی تامین است. هم چنین پایداری در زنجیره ی تامین که چالش های جدی زیست محیطی را درنظر می گیرد، با تولید محصولات سبز، از ایجاد هر نوع آلودگی بر زندگی انسان ها جلوگیری می کند. هدف اصلی این مقاله ارائه ی مدل تحلیل پوششی داده های چندمرحله ای، برای ارزیابی شبکه ی زنجیره ی تامین پایدار شرکت های تولیدکننده ی تایر است. روش انجام پژوهش حاضر تحلیلی- توصیفی ست و ازنظر هدف، کاربردی ست.یکی از روش هایی که می تواند برای ارزیابی عملکرد تامین کننده ی پایدار مورداستفاده قرار گیرد، تحلیل پوششی داده های چندمرحله ای ست. جامعه ی پژوهش این تحلیل، 10 شرکت تولیدکننده ی تایر و لاستیک است و عملکرد این شرکت ها طی سه سال 1392، 1393 و 1394، در این تحلیل موردبررسی قرارگرفته است. بر اساس نتیجه های به دست آمده، در سال 1392، لاستیک سیمرغ و لاستیک پارس رتبه ی یک، در سال 1393 لاستیک بارز، کویر تایر و لاستیک پارس رتبه ی یک و در سال 1394، لاستیک بارز، کویر تایر، لاستیک پارس و ایران تایر رتبه ی یک را به دست آورده اند.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، شبکه ی زنجیره ی تامین، توسعه ی پایدار، ارزیابی عملکرد
  • مقصود امیری، ابوالفضل ایرجی، سلیمان منصوری محمدآبادی* صفحات 73-87

    با توجه به اهمیت یافتن جایگاه زنجیره ی تامین برای شرکت های گوناگون در سال های اخیر و تبدیل شدن آن به یکی از مزیت های رقابتی، برقراری ارتباط مداوم و موثر با تامین کنندگان به عنوان بخش بالادستی، می تواند نقش بسیار مهمی در استحکام و توازن این زنجیره ایفا کند. در زنجیره ی تامین، یکی از اجزای مهم تولید و مدیریت لجستیک، انتخاب تامین کننده ی مناسب است. اشتباه در انتخاب تامین کننده می تواند موجب تزلزل موقعیت مالی و عملیاتی یک شرکت شود. از طرف دیگر انتخاب صحیح تامین کننده می تواند موجب کاهش هزینه های خرید، رقابت پذیری در بازار و ارتقای رضایت مندی مصرف کننده ی نهایی شود.این پژوهش در پی ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان و معرفی تامین کننده ی برتر برای شرکت صنایع لاستیک یزد است. بدین منظور از ترکیب دو روش QFD و VIKOR فازی استفاده شده است. ازآنجایی که در انتخاب تامین کننده، معیارهایی از هر دو جنبه ی کمی و کیفی وجود دارد که گاهی باهم در تضادند، تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت، بیشتر به صورت گروهی و دارای ابهام است. برای برطرف کردن این مشکل از عددهای فازی استفاده شده است.پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی ست. در این پژوهش به صورت غیر احتمالی و هدف مند، از خبرگان صنعتی و دانشگاهی نظرخواهی شده است. شاخص های مهم تامین کنندگان شامل تجربه و اعتبار، قیمت، انعطاف پذیری درقبال سفارش های مشتری، دسترسی به تامین کننده و موقعیت جغرافیایی، گواهی نامه ها و لیسانس های کیفیتی معتبر و مجوزهای معتبر زیست محیطی محصولات است. هم چنین ویژگی های مهم محصول نیز شامل ویژگی های فنی، برگه ی ایمنی، گزارش های آزمون، اثرهای زیست محیطی، شیوه ی بسته بندی و خدمات پس از فروش است. وزن هر یک از شاخص ها با روش QFD فازی تعیین شده و درنهایت تامین کنندگان صنایع لاستیک یزد با استفاده از روش VIKOR فازی رتبه بندی شده اند.

    کلیدواژگان: زنجیره ی تامین، انتخاب تامین کننده، QFD فازی، VIKOR فازی
|
  • M.H. Farahani*, M. alizadeh, E. Jalali Pages 5-15

    Nano- composite compounds based on natural rubber and styrene butadiene (NR /SBR) combined different percentages as 4/5, 5 and 6/5 phr Nano clay were prepared. Effects of Nano clay composition on the mechanical and dynamical properties, morphology and rheological properties were studied. Rheometer test was used to determine the curing time (t90) and safety time (t5), study the morphology and rheological behavior of the Nano composite compounds. Results obtained from rheometer test showed that with increasing the amount of Nano clay particles curing time and the safety time of the compound are reduced. This decline for NR/SBR is as much as 40% percentages. This effect according to the modified ammonium phosphate nanoparticles as well as are justified and expressed. The phosphate compound in the curing reaction participates and has accelerated role. The results of the tensile test showed that opening stretch layers of silica and diffusion chain polymer into theme. The test results show that adding 5 phr nanoparticles compound modulus in NR/SBR has a twice increasing. As the information nanoparticles used is the fully unlocked. Tensile test, increased elastic modulus and viscosity with increasing clay nanoparticles showed. This can be due to the higher surface area and better interaction with clay nanoparticles and the matrix substrate attributed crosslinking density. As well as other mechanical properties such as compression set and hardness tests show that the nanoparticles due to their high surface area polymer have very good interaction with together. Increase in compression set testing about 50% in NR/SBR combination was observed. The hardness test was observed with increase nanoparticles in the first increases the hardness and then decreased. Nano-Composite construction by XRD tests were approved, in NR/ SBR combination no peak was observed in samples of 2 thetas. In this work, in accordance we can remove 40 phr Carbon black. That substance in terms of environmental pollutions by constructing of Nano composites was only 5 phr adding Nano particles to a polymer system also saw a significant increase in anti- tear properties in tire. In addition the mechanical properties of Nano composites are increased.

    Keywords: SBR (Styrene Butadiene Rubber), NR (Natural Rubber), Cooking time, Abrasion resistance, Modulus of elasticity
  • M. Jafari* Pages 16-28

    Modification of the polymers through blending has an important role in formulating of the products final properties. Blending of nitrile rubbers (NBR) with poly vinyl chloride (PVC) introduces vinyl based thermoplastic elastomers that are used in a wide range of the industrial application. Addition of the thermoplastic matrix to NBR leads to improvement of the mechanical parameters of the sample, such that, the tensile strength with addition of 70 phr PVC to NBR increases from 3.5 to 9.5 MPa. Dynamic vulcanization is one the effective factor on enhancement of mechanical parameters of PVC/NBR blend. Comparison of two blends containing 10% rubber phase shows that dynamic vulcanization leads to an increase of 205% in the Young’s modulus and increase of tensile strength from 7.7 to 14.8 MPa and for blends with 30% NBR, leads to a 370% increase in tear strength. In addition to, aging of the blends enhances the tensile and tear strength, modulus and hardness that are related to microstructure changes due to keeping in higher temperature. Also, compatibilizing agents with creation of interfacial adhesion between two phases have an effective role on the mechanical properties and reduction of blends weight loss. Addition of 4% Glycidyl Methacrylate to the blend containing 20% PVC leads to reduction of 5% in the total weight loss. Furthermore, increment of NBR also leads to increase of thermal stability of blend. Study of blend morphology shows that with the increase of NBR amount of the unvulcanized system, particles coalescence is occurred and particle size would be larger. In contrast, increase of NBR amount in the vulcanized system leads to more curing degree and reduction of NBR particles size. Phase morphology with smaller particles size results in the improvement of mechanical properties.

    Keywords: PVC, NBR, Dynamic Vulcanization, Acrylonitrile Butadiene, MechanicalProperty, Thermoplastic Elastomer
  • R. Norouzi, M. Nasrollahi, M.R. Fathi* Pages 29-44

    Nowadays, due to too much focus on the development and market complexity and economic constraints, optimal use of available resources and knowledge to create value activities for customers and to timely response to the demands of customers in different market segments is the activity has become inevitable and has forced organizations by eliminating the traditional structures and working methods, by increasing the level of customer satisfaction, maintain its share in market. These factors make the move organizations toward lean manufacturing. Value stream mapping is a tool for improving quality and implementation of Lean Manufacturing base, is very important and basic that as one of the most common methods of analysis systems for detect and remove different wastes to be used in operating activities and support. In this study, production status a manufacturing company by using value stream mapping and change the status of production planning has been guided towards lean manufacturing and results of employing Value stream mapping methods by ARENA software is simulated. Results of this study represents is impact of the application of this method in improving the key indicators of industrial production the studied.

    Keywords: Lean manufacturing, Value stream mapping, Waste, Production planning, Supermarket
  • A. Soltanpour*, M. Pourbagheri, Sh. Ariyafar Pages 45-57

    Providing an effective maintenance management system for machinery and equipment of a manufacturing company has great impact on the productivity of a firm. While, without usage of qualified and skilled repair technicians operating an effective maintenance system will be very difficult. Hence, the main aim of this paper is to determine the number of required technical staffs for conducting the maintenance tasks as pilot in the baking hall of the 4th zone of the Barez tire industry group. For this purpose, based on the interview that has been done with maintenance manager of the 4th zone, financial manager and technical manager of the complex, several criteria and alternatives have been determined for determining the number of the required technicians in this section. On the other hand, the minimum number of required technicians for this section was calculated based on the archived data in 2017 from maintenance department and the results showed a minimum six staffs in this section. Finally, by using Group Fuzzy TOPSIS method, the required technician for working on 32 baking machines in the 4th zone for both electrical and mechanical tasks should be seven persons.

    Keywords: Repair Technician, Barez Industrial Group, Fuzzy TOPSIS, Truck, Bus RadialTires
  • M.R. Fathi*, M.H. Maleki, M. Rhimi-Zavieh Pages 58-72

    In today's world, organizations need to reduce their costs and improve their productivity to survive. An effort that can be made to increase productivity is the performance of supply chain management. Sustainability in the supply chain, which takes into account the serious environmental challenges, prevents the production of any kind of pollution from human life by producing green products. The main purpose of this paper is to provide a Multi-Stage Data Envelopment Model to Assess the Sustainable Supply Chain Network of Rubber Producing Companies. The methodology of this research is analytical-descriptive and in terms of purpose is applied. One of the techniques that can be used to evaluate the performance of a stable supplier is data envelopment analysis. The research community in this study is 10 rubber companies whose performance has been evaluated over the past three years in 2013, 2014 and 2015. Based on the results, in 2013, Simorgh and Pars tires were ranked one, in 2014, Barez Tire and Pars Rubber ranked one, and in 2015, Barez Tire, Kavir Tire, Pars Tire and Iran Tire ranked one.

    Keywords: Data envelopment analysis, Supply chain network, Sustainable development, Performance evaluation
  • M. Amiri, A. Iraji, S. Mansouri-Mohammad-Abadi, * Pages 73-87

    Given the importance of finding the supply chain for many companies in recent years and turning it into one of the competitive advantages, the continuous and effective communication with suppliers as the upstream segment can play a crucial role in the strength and balance of this chain/ In the supply chain, an important component of production and logistics management is the choice of the supplier/ Mistake in choosing a supplier can lead to a shaky financial and operational position of a company/ On the other hand, the correct supplier selection can reduce the cost of purchasing, market competitiveness, and improve end-user satisfaction/ This research seeks to evaluate and select suppliers and introduce a superior supplier for Yazd rubber industry/ To this end, the combination of two QFD and fuzzy VIKOR techniques has been used/ Since there are criteria in the selection of the supplier of both quantitative and qualitative aspects that sometimes contradict each other/ Therefore, the decision in conditions of uncertainty is more in group and ambiguous; fuzzy numbers have been used to solve this problem/ The present study is in applied research/ In this research, an non probable and purposeful study of industrial and academic experts has been made/ Important suppliers' indicators, including experience and credibility, price, flexibility in customer orders, supplier access and geographic location, valid certificates and licensed quality, and validated environmental permits for products/ Important product features include technical features, safety tabs, test reports, environmental effects, packaging and after sales services/ The weight of each index is determined by the fuzzy QFD method, and finally the suppliers of Yazd rubber industries are ranked using fuzzy VIKOR method.

    Keywords: Supply Chain, Supplier Selection, Fuzzy QFD, Fuzzy VIKOR