فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مجتبی خوش روش، جهانگیر عابدی کوپایی، اسماعیل نیکزاد طهرانی صفحات 1-14
    در طول چند دهه اخیر، بخش جنوبی دریای مازندران با وقایع اقلیمی شدیدی مانند خشکسالی و سیل مواجه بوده است. آنالیز روند متغیرهای هیدرو اقلیمی با استفاده از آزمون غیر پارامتری من-کندال و آزمون رگرسیون برای حوضه نکارود در شمال ایران انجام شده است. روند خصوصیات جریان رودخانه و بارش شامل جریان ماکزیمم، جریان متوسط و شاخص های جریان کم در مقیاس زمانی ماهانه، فصلی و سالانه از سال 1358 تا 1391 آنالیز شدند. نتایج آنالیز، کاهش تدریجی در بارش فصل زمستان،کاهش سالانه و همچنین کاهش بارش ماکزیمم روزانه همراه با افزایش روند در بارش ماکزیمم روزانه را نشان داد. برای متغیرهای هیدرولوژی، جریان کم هفت روزه در همه زیرحوضه ها در تابستان کاهش داشته است. جریان متوسط ماهانه و سالانه به ویژه در زمستان، در همه زیرحوضه ها روند کاهشی داشته اما جریان ماکزیمم سالانه از حوضه های بالادست تا پایین دست، روند افزایشی داشته است. تغییرات کاربری اراضی مانند شهرسازی و جنگل زدایی در طول 34 سال در حوضه های پایین دست، افزایش داشت. نتایج نشان داد که جریان های کم و جریان متوسط، به شدت تحت تاثیر تغییرات اقلیمی هستند. به طور کلی، از لحاظ هیدرولوژیکی نتایج نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه با وقایع خشکسالی شدیدی مواجه می باشد. نتایج این تحقیق می تواند در پیش بینی خشکسالی های آتی، برنامه ریزی آبیاری و مدیریت منابع آب منطقه به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آزمون من، کندال، تحلیل رگرسیون، جریان رودخانه
  • دولت خسرویانی، علیرضا داودیان دهکردی، جواد گیوی، مریم شیبی صفحات 15-26
    مقادیر عناصر نادر خاکی با هدف بررسی رفتار این عناصر در سنگ گرانیت، خاک گرانیت و خاک بین سنگ وگلسنگی که بر روی این سنگ ها رشدکرده است، در شیرکوه استان یزد تعیین شد. الگوی عناصر نادر خاکی در گرانیت غنی از فسفر، توسط ترکیبی از فلدسپارهای غنی از یوروپیم، آپاتیت غنی از عناصر نادر خاکی متوسط تا سنگین و مونازیت غنی از عناصر نادر خاکی سبک تعیین شد. الگوی عناصر نادر خاکی خاک ها و خاک های سطح مشترک گلسنگ- سنگ نرمالیز شده به سنگ گرانیت مادر روندی کاملا یکسان و مشابه با سنگ مادر نشان دادند. سطح فراوانی غلظت عناصر نادر خاکی در نمونه خاک سطح مشترک گلسنگ- سنگ مشابه با غلظت این عناصر در ترکیب های طبیعی مرجع (پوسته بالایی قاره ای و میانگین فراوانی عناصر نادر خاکی شیل متعلق به بعد از آرکئن استرالیا) بود و الگوی عناصر نادر خاکی نرمالیزشده به شیل متعلق به بعد آرکئن در سه نمونه خاک سطح مشترک گلسنگ-سنگ، روندی کاملا مشابه و نزدیک به محور مرجع نشان داد. یکسان بودن روند عناصر نادر خاکی از نمونه سنگ گرانیت تا خاک و خاک تشکیل شده در سطح مشترک گلسنگ- سنگ در مناطق خشک و نیمه خشک کوهستانی می تواند تاکیدی بر غیرمتحرک بودن عناصر نادر خاکی باشد و بتوان از آنها به عنوان ردیاب در مطالعات منشایابی خاک بهره برد.
    کلیدواژگان: عناصر نادر خاکی، ژئوشیمی، گرانیت، گلسنگ، شیرکوه یزد
  • حسین خیرآبادی، مجید افیونی، شمس الله ایوبی، علیرضا سفیانیان صفحات 27-38
    اثرات زیان آور عناصر سنگین بر سلامت انسان شناخته شده است. مهم ترین مسیری که انسان در معرض عناصر سنگین قرار می گیرد مصرف روزانه مواد غذایی است. این تحقیق با هدف بررسی غلظت عناصر سنگین (Cu، Zn، Mn، Fe، Cr، Ni و Cd) در خاک و محصولات غذایی مهم (گندم، سیب زمینی و ذرت) و تخمین پتانسیل خطر عناصر برای سلامت انسان از طریق مصرف این محصولات و خاک در استان همدان با استفاده از ارزیابی خطر انجام شد. مقدار ورود روزانه عناصر به بدن برای هر سه گروه پذیرنده (کودکان <6 سال، بزرگسالان و سالخوردگان) تخمین زده و با مقادیر راهنمای سلامت مقایسه شد. مقدار پتانسل خطر غیرسرطانی کروم، منگنز، آهن، کادمیم، روی، نیکل و مس به تنهایی کمتر از یک می باشد. مقادیر شاخص خطرپذیری عناصر سنگین برای همه گروه های سنی مورد مطالعه بزرگ تر از 1 می باشد، نشان می دهد که کودکان و بزرگسالان در منطقه مورد مطالعه ممکن یک خطر بالقوه غیرسرطانی را به علت دریافت عناصر سنگین از طریق مصرف گندم، سیب زمینی، ذرت و بلع خاک تجربه کنند. مصرف گیاهان خوارکی به خصوص گندم، مهم ترین مسیر در معرض قرار گرفتن انسان با عناصر سنگین می باشد، همچنین بلع خاک نیز در معرض قرار گرفتن عناصر سنگین مهم است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ارزیابی خطر، گیاهان زارعی، خاک
  • مهدیه آموزگار، علی عباسپور، شاهین شاهسونی، حمیدرضا اصغری، مهدیه پارساییان صفحات 39-51
    آلودگی خاک به عنصر سرب منجر به کاهش کیفیت و کمیت محصولات کشت شده می شود زیرا این عنصر در اشکال یونی محلول بسیار سمی می باشد. قابلیت دسترسی این عنصر برای ریشه گیاهان می تواند با تشکیل ترکیبات با حلال پذیری پایین و رسوب آنها توسط اصلاح کننده های فسفره کاهش یابد. همچنین همزیستی ریشه این گیاهان با قارچ میکوریز می تواند مقاومت گیاه را در مقابل عناصر سنگین افزایش دهد. بدین منظور پژوهشی به صورت گلدانی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی دردانشگاه شاهرود انجا مپذیرفت. تیمارها شامل قارچ میکوریز با دو سطح تلقیح وعدم تلقیح وتیمار دوم کودهای فسفری شامل تیمارهای بدون کود، اسیدهیومیک، دی آمونیوم فسفات، پودر استخوان وکاربردتوام پودر استخوان و اسید هیومیک بود. نتایج نشان داد تلقیح میکوریز علاوه بر افزایش معنی دار درصد کلونیزاسیون میکوریزی، سبب افزایش EC خاک، وزن خشک و جذب فسفر اندام هوایی گیاه شده است. کاربرد کودهای فسفری نیز ضمن افزایش معنی دار فسفر قابل دسترس خاک، وزن خشک و جذب فسفر اندام هوایی افزایش معنی دار داد. اثرات متقابل میکوریز و کودهای فسفره بر سرب تبادلی خاک معنی دار و کاربرد توام دی آمونیوم فسفات و میکوریز با کاهش قابل توجه 25/48 درصدی، بیشترین تاثیر را برکاهش سرب تبادلی خاک دارا بود. گیاهان میکوریزی از غلظت سرب کمتری در اندام هوایی خود به میزان 78/14 درصد برخودار بودند و همچنین کاربرد کودهای فسفری سبب کاهش معنی دار سرب اندام هوایی گیاه شد.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، پودر استخوان، دی آمونیوم فسفات، سرب
  • علیرضا مسجدی، مرتضی سبهانی صفحات 53-62
    از جمله روش های کنترل آب شستگی در اطراف تکیه گاه پل استفاده از سنگ چین در اطراف آن می باشد. در این مطالعه به منظور مقایسه پایداری سنگ چین ها در اطراف دو تکیه گاه پل با دو شکل متفاوت، آزمایش هایی در یک فلوم آزمایشگاهی با قوس 180 درجه از جنس پلاکسی گلاس انجام گرفت. در این تحقیق با قرار دادن دو تکیه گاه پل با دیواره عمودی بالدار و قائم از جنس پلکسی گلاس به همراه سنگ چین در اطراف آنها اقدام به انجام یک سری آزمایش گردید. آزمایش ها با استفاده از دو نوع سنگ چین با چگالی مختلف و با چهار قطر متفاوت در دبی ثابت در حالت آب زلال انجام شد. در هر آزمایش عمق جریان در شرایط آستانه حرکت اندازه گیری و سپس با استفاده از داده های به دست آمده عدد پایداری محاسبه گردید. نتایج حاصل نشان داد در شرایط یکسان، پایداری سنگ چین ها در تکیه گاه بالدار بیشتر از تکیه گاه قائم می باشد. همچنین بالدار بودن تکیه گاه با زاویه 45 درجه به طور متوسط باعث افزایش 9 درصد پایداری سنگ چین ها در مقایسه با تکیه گاه قائم می شود.
    کلیدواژگان: قوس 180 درجه رودخانه، پایداری سنگ چین، تکیه گاه پل، عدد فرود
  • هدی دلیران فیروز، فهیمه مختاری خوزانی، سعید سلطانی، سید علیرضا موسوی صفحات 63-76
    در میان انواع خطر های طبیعی، سیل شاید به عنوان ویرانگرترین عامل شناخته شود که خسارت زیادی را به جوامع انسانی تحمیل می کند. از اینرو اهمیت برآورد خسارات ناشی از سیل و پهنه بندی سیلاب که کاربرد بسیاری در مدیریت دشت سیلابی دارد، مشخص می گردد. در این مطالعه با استفاده از نرم افزار HEC-FIAکه یکی از مدل های جدید (سپتامبر 2012) به منظور برآورد اثرات و خسارات ناشی از سیل می باشد به محاسبه خسارات سیل در حوزه های آبخیز قهرود و قمصر پرداخته شد. در این مدل با استفاده از نقشه آبگرفتگی مربوط به سیلاب های با دوره های بازگشت مختلف که از HEC-RAS و HEC-Geo RAS به صورت فایل HEC-DSS به دست می آید و با کمک بانک اطلاعاتی جمع آوری شده در رابطه با کاربری های کشاورزی، ساختمانی و انسانی منطقه، خسارت های جانی و مالی به طور مستقیم قابل برآورد هستند. براساس نتایج این مدل خسارت های بخش کشاورزی، ساختمانی و انسانی به ترتیب در حوزه قهرود 354 میلیون ریال و 24 باب ساختمان تحت تاثیر سیل قرار می گیرند و همچنین در حوزه قمصر 12879 میلیون ریال و 36 باب ساختمان تحت تاثیر سیل قرار می گیرند. از مزایای این مدل نسبت به مدل های قبلی برآورد مستقیم خسارت های اقتصادی و جانی برای سیل های اتفاق افتاده و احتمالی که در آینده به وقوع می پیوندند، می باشد که نتایج آن می تواند در مدیریت حوزه آبخیز، بیمه سیل و مدیریت ریسک ستاد بحران کمک شایانی بنماید.
    کلیدواژگان: برآورد اقتصادی خسارت سیل، پهنه بندی سیلاب، HEC، Geo RAS، HEC، RAS، HEC، DSS
  • مسعود نوشادی، سجاد جمشیدی، فریده فروهرفر صفحات 77-88
    بررسی انتقال آلاینده ها درخاک از جنبه های مختلف زیست محیطی مانند آلودگی آبهای زیرزمینی و خاک اهمیت دارد. هدف از این تحقیق اندازه گیری غلظت -D4، 2 در نیمرخ خاک رس سیلتی و شبیه سازی آن توسط مدل های3 PRZM-و LEACHP در مزرعه ذرت بود. علف کش -D4، 2 به مقدار 5/3 کیلوگرم در هکتار با سه تکرار روی سطح خاک پاشیده و آبیاری بارانی کلاسیک ثابت با دو تیمار آبیاری کامل و کم آبیاری صورت گرفت. غلظت -D4، 2 در تیمار آبیاری نرمال در 8، 13، 23، 37 و 57 روز پس از کاربرد به ترتیب 5/18، 36/16، 67/11، 74/10، 47/8 و 2/3 میلی گرم در کیلوگرم خاک بود. مدل LEACHP مقدار غلظت را در این زمان ها به ترتیب 34/23، 93/20، 7/16، 3/16، 9/12 و41/11 و مدل 3 PRZM-به ترتیب 24/21، 77/19، 1/14، 3/10، 59/9 و07/5 میلی گرم در کیلوگرم خاک پیش بینی نمود. غلظت -D4، 2 برای تیمار کم آبیاری در زمان های فوق به ترتیب 2/20، 7/16، 22/11، 05/10، 8/8 و 3/7 میلی گرم در کیلوگرم خاک اندازه گیری شد. مدل LEACHP مقدار غلظت در این زمان ها را به ترتیب 22/25، 3/21، 43/19، 58/18، 00/18 و27/16 و مدل 3PRZM- به ترتیب 9/21، 89/19، 2/14، 62/10، 6/9 و22/8 میلی گرم در کیلوگرم خاک پیش بینی کرد. به طور کلی در هر دو تیمار مدل 3PRZM- کارایی بهتری نسبت به مدل LEACHP داشت.
    کلیدواژگان: آبیاری نرمال، شبیه سازی، کم آبیاری
  • سیدسعید اخروی، سیدسعید اسلامیان، نادر فتحیان پور، منوچهر حیدرپور صفحات 89-100
    انتخاب نوع طراحی سیستم تالاب مصنوعی، علاوه بر توجه به توصیف جنبشی واکنش های بیولوژیک تصفیه، به آگاهی از الگوی جریان نیز وابسته است. در این پژوهش، به منظور مشخص نمودن رفتار هیدرولیکی داخلی سیستم، اثر نحوه توزیع جریان بر سیستم تالاب مصنوعی زیرسطحی افقی به ابعاد 4×26 متر و با شیب 1 درصد پرداخته شده است و به عنوان پارامتر متغیر برای نمایش توزیع جریان، از آرایش های ورودی جریان استفاده شده است. این آرایش ها شامل: 1- حالت ورودی وسط، 2- ورودی گوشه و 3- ورودی یکنواخت بود. در تمامی حالات، خروجی ثابت بوده است. به منظور تعیین اثرات هیدرولیک توزیع جریان در سیستم تالاب مصنوعی از ردیاب اورانین برای ترسیم منحنی زمان ماند هیدرولیکی در هر آرایش استفاده شده است. نتایج نشان داد که زمان ماند میانگین هر آرایش به ترتیب 53/4، 24/3 و 65/4 روز بوده است. ترسیم منحنی توزیع زمان ماند هیدورلیکی علاوه بر تعیین روند پخشیدگی جریان در طول سیستم، امکان تفسیر پارامترهای هیدرولیکی شامل حجم موثر و راندمان هیدرولیکی را فراهم نموده است. بدین ترتیب که در آرایش های 1 و3، حجم موثر 5/87 درصد بوده است؛ در حالی که این مقدار در آرایش 2، به دلیل وجود مسیرهای میان بر متعدد، 1/62 درصد بود. در نهایت، آرایش ورودی یکنواخت به جهت بهبود عملکرد تصفیه پساب سیستم تالاب مصنوعی و استفاده از کل فضای محیط برای فرآیند تصفیه به عنوان بهترین آرایش جریان شناخته شد و پس از آن آرایش ورودی وسط دارای عملکرد مناسبی است.
    کلیدواژگان: پارامترهای هیدرولیکی، مسیرهای میان بر، ردیاب، زمان ماند
  • وحید مرادی نسب، مهران شیروانی، مرضیه شمسایی، محمدرضا بابایی صفحات 101-111
    با توجه به کمبود آب و جهت جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی، مجتمع فولاد مبارکه از پساب حاصل از تصفیه فاضلاب صنعتی به منظور آبیاری فضای سبز استفاده می نماید. این مطالعه برای آگاهی از تاثیر پساب صنعتی بر کیفیت خاک اراضی فضای سبز این مجتمع انجام گرفت. تیمارها شامل اراضی آبیاری شده به مدت 2، 6 و 18 سال با پساب صنعتی، اراضی آبیاری شده با آب چاه و خاک بدون آبیاری بودند. سیستم آبیاری در تمام اراضی تحت آبیاری قطره ای بود. نمونه های خاک از سه عمق مختلف ناحیه پیاز رطوبتی حاصل از قطره چکان ها تهیه و به آزمایشگاه منتقل شد. سپس ویژگی های شیمیایی خاک ها شامل pH، هدایت الکتریکی، درصد ماده آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی، نیتروژن کل، فسفر قابل جذب، پتاسیم قابل جذب و ویژگی های بیولوژیکی خاک ها شامل تنفس پایه میکروبی و شدت آمونیفیکاسیون آرجنین در آنها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد pH خاک در اراضی آبیاری شده با پساب نسبت به تیمار شاهد کمتر است. درصد ماده آلی و ظرفیت تبادل کاتیونی خاک های تحت آبیاری به دلیل تشکیل جنگل مصنوعی افزایش معنی داری نشان داد. شوری خاک نیز در تیمارهای آبیاری شده با پساب با افزایش زمان آبیاری نسبت به تیمار بدون آبیاری دارای روند افزایشی بود. تنفس پایه میکروبی و آمونیفیکاسیون آرجنین به دلیل استقرار پوشش گیاهی افزایش معنی داری را در مقایسه با تیمار شاهد نشان داد. به طورکلی مدیریت آبیاری و جنگل کاری در اراضی فضای سبز مجتمع فولاد مبارکه موجب بهبود کیفیت خاک این اراضی شده ولی در مورد برخی از ویژگی های خاک از جمله شوری پایش و بهبود شرایط خاک ضروری است.
    کلیدواژگان: کیفیت خاک، آبیاری با پساب، ویژگی های شیمیایی خاک، فعالیت میکروبی خاک
  • شفق مولایی، حسین شیرانی، محسن حمیدپور، حسین شکفته، علی اصغر بسالت پور صفحات 113-124
    به منظور بررسی اثر اصلاح کننده های آلی (ورمی کمپوست، پوست پسته و پوسته میگو) بر تثبیت کادمیوم، روی و سرب در یک خاک آلوده و قابلیت دسترسی این عناصر توسط گیاه ذرت، آزمایش گلخانه ای انجام شد. در این پژوهش اثر اصلاح کننده های آلی (ورمی کمپوست، پوست پسته و پوسته میگو) در سه سطح صفر، 5 و 10 درصد وزنی با سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گردید. گیاهان در شرایط گلخانه به مدت 2 ماه رشد نمودند. پس از دو ماه، گیاهان از محل طوقه قطع و اندام هوایی گیاه جدا گردید. صفات اندازه گیری شده شامل فلورسانس متغیر به حداکثر (Fv/Fm)، شاخص کارایی دستگاه فتوسنتزی (PI)، شاخص سبزینگی، سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی گیاه و غلظت عناصر روی، کادمیوم و سرب در ریشه و اندام هوایی گیاه بود. نتایج نشان داد افزودن اصلاح کننده های آلی به خاک موجب کاهش مقدار pH و افزایش EC خاک شد. ویژگی های رویشی گیاه مانند شاخص سبزینگی برگ، سطح برگ، شاخص کارایی دستگاه فتوسنتزی، کلروفیل فلورسانس و وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی گیاه در تیمارهای ورمی کمپوست و پوست پسته به طور معنی داری بیشتر از شاهد بود. درحالی که در تیمار پوست میگو گیاهان پس از دو هفته خشک شدند. نتایج نشان داد که با افزایش ورمی کمپوست و پوست پسته غلظت کادمیوم، سرب و روی در ریشه و اندام هوایی گیاه به طور معنی داری کاهش یافت.
    کلیدواژگان: آلودگی، عناصر سنگین، محیط زیست، پالایش
  • پری اسدی الاسوند، احمد حیدری صفحات 125-139
    تکنوسول ها خاک های تغییر یافته تحت تاثیر فعالیت های انسانی می باشند. این مطالعه تشکیل، طبقه بندی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک های تکنوسول تشکیل شده بر روی مواد زائد نفتی را در چهار خاکرخ آلوده به نفت و دو خاکرخ غیرآلوده مورد بررسی قرار داد. مطالعات کانی شناسی وجود کانی اسمکتایت را به عنوان کانی غالب به همراه سایر کانی های رسی به اثبات رساند. این کانی ها ترکیبات نفتی را در فضای بین لایه ای خود جذب کرده و از تحرک و تجزیه آنها در خاک جلوگیری می کنند. عوارض میکرومورفولوژیکی مختلفی از ترکیبات نفتی شامل مناطق تخلیه شده، انواع پوشش (معمولی، در امتداد سطوح (کوازی کوتینگ) و زیرسطحی (هایپوکوتینگ) و همچنین عوارض ناشی از انتشار افقی و عمودی ترکیبات نفتی درون خاک موید پویایی مواد نفتی در خاک و تاثیر بر فرآیندهای خاکسازی می باشند. کاهشpH و افزایش کربن آلی و آهن آمورف خاک تحت تاثیر مواد نفتی در مقایسه با خاک های غیرآلوده به اثبات رسید. باتوجه به وجود مقادیر بالای گچ و آهک در خاک های مورد مطالعه، این خاک ها براساس سیستم رده بندی آمریکایی،Typic Calcigypsids نامگذاری شدند ولی در سیستم رده بندی جهانی، به علت وجود لایه های نفوذناپذیر و ژئوممبران (Geomembrane) در00 1 سانتی متری بالای خاک در واحد Linic Technosols طبقه بندی شدند که توجه بیشتر سیستم رده بندی جهانی به طبقه بندی این خاک ها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پالایشگاه نفت تهران، خاک های آلوده، نفت خام، تکنوسول، میکرومورفولوژی، XRD
  • آذر شیخ زین الدین، عبدالکریم اسماعیلی، مسعود نوشادی صفحات 141-156
    کود اوره (%46 نیتروژن) یکی از پرمصرف ترین و ارزان ترین کودهای شیمیایی نیتروژنی است و از آنجا که حلالیت بالایی در آب دارد، بخش قابل توجهی از آن در صورتی که آب آبیاری یا بارندگی زیاد باشد، به راحتی شسته شده و منجر به تغییر کیفیت آب های زیرزمینی و سطحی می شود. از اینرو، در این مطالعه اثرات استراتژی های کم آبیاری و کوددهی بر روی تلفات نیترات با استفاده از مدل SWAT برای حوضه آبریز طشک- بختگان شبیه سازی شد. در این تحقیق از طریق مقایسه خروجی مدل با مشاهدات واقعی هیدرولوژیکی، عملکرد محصولات گندم، جو، ذرت و برنج و نیترات با استفاده از الگوریتم2SUFI در نرم افزار SWAT_CUP واسنجی و اعتبارسنجی شد، سپس از مدل واسنجی شده جهت ارزیابی استراتژی های مدیریتی گوناگون استفاده شد. زمانی که مدل اثرات کاهش مصرف در کود اوره از 10 تا 70 درصد را مدل سازی نمود، عملکرد گندم بین 1 تا 27، جو 8/0 تا 24 ، ذرت 42/0 تا 21 و برنج 47/0 تا 9 درصد کاهش یافت، این در حالی است که این امر منجر به کاهش تلفات نیترات از طریق آبشویی به میزان 16 تا 81، 18 تا 80، 15 تا 85 و 5/12 تا 6/83 درصد، به ترتیب در این محصولات شد. بنابراین با مقایسه تغییرات در عملکرد محصولات و تلفات نیتروژن از طریق آبشویی، این نتیجه حاصل می شود که کاهش قابل توجهی در تلفات نیتروژن می تواند با حداقل هزینه روی عملکرد از طریق بهینه کردن مصرف کود، حاصل شود.
    کلیدواژگان: واسنجی، اعتبارسنجی، شبیه سازی، آبشویی، نیتروژن
  • طاهره رحیمی، سیدحبیب موسوی جهرمی صفحات 157-165
    لزوم کاهش هزینه ساخت سازه های خاکی با توجه به محدودیت در بودجه و سرعت اجرای کار، مهندسین را بر آن می دارد که جهت جلوگیری از جابه جایی حجم زیاد خاک، از مصالح محلی، حداکثر استفاده را بنمایند. به طورکلی تغییر عملکرد خاک به منظور اصلاح کاربرد مهندسی خاک، تثبیت خاک نامیده می شود. تثبیت خاک به روش های مکانیکی، الکتریکی، حرارتی، شیمیایی و غیره امکان پذیر می باشد. خاک گچی از جمله خاک هایی است که استفاده از آن در امور عمرانی و به ویژه سازه های در مجاورت آب، نیازمند تثبیت می باشد. هدف از این مطالعه استفاده از روش تثبیت شیمیایی با افزودن ماستیک پلی یورتان A جهت بهبود مقاومت برشی خاک گچی می باشد. بدین منظور نمونه خاک موردنظر از 3کیلومتری شمال غربی شهرستان رامهرمز، واقع در استان خوزستان تهیه گردید. آزمایش ها با نمونه های خاک حاوی 0%،1%،2%،3%،5%و7% ماده افزودنی مذکور و با رطوبت اپتیمم به دست آمده از آزمایش پروکتور استاندارد، متراکم شده و در نهایت تحت آزمایش برش مستقیم با سرعت برشی 5/0 میلی متر بر دقیقه قرار گرفتند. پس از استخراج پارامترهای چسبندگی خاک، با تحلیل نتایج مشخص گردید که مناسب ترین نسبت اختلاط ماده افزودنی ماستیک پلی یورتان A، 5% می باشد.
    کلیدواژگان: خاک گچی، ماستیک پلی یورتان A، مقاومت برشی، رطوبت اپتیمم
  • معصومه زارع، تورج هنر صفحات 167-192
    مهم ترین دلیل نگرانی، در خصوص پایداری پل ها، وقوع آبشستگی موضعی در اطراف آنهاست. از اینرو روش های مختلفی برای جلوگیری و یا کاهش عمق آبشستگی اطراف پایه پل ها ارایه شده است. استفاده از آبشکن از جمله شیوه های نوین کنترل و کاهش آبشستگی موضعی می باشد. در مطالعه حاضر تاثیر استفاده از یک آبشکن نفوذناپذیر در کنترل آبشستگی موضعی اطراف پایه پل استوانه ای شکل مستقر در قوس یک کانال آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایشات برای آبشکن با سه زاویه قرارگیری 90، 50 و 120 درجه نسبت به کرانه پایین دست در سه دبی 47، 49 و 51 لیتر در ثانیه، در شرایط آب زلال انجام شد. نتایج حاصله نشان داد در کلیه نسبت های سرعت به سرعت بحرانی و همه زوایای قرارگیری آبشکن، آبشستگی در اطراف پایه پل نسبت به حالت شاهد کاهش می یابد. همچنین در همه نسبت های سرعت به سرعت بحرانی بهترین عملکرد مربوط به آبشکن عمودی می باشد و میانگین عملکرد آبشکن دافع نسبت به آبشکن جاذب بهتر و مطلوب تر است اما با افزایش دبی و به تبع آن نسبت سرعت به سرعت بحرانی از تاثیر آبشکن عمودی کاسته شد و در مقابل آن عملکرد آبشکن جاذب بهبود می یابد. بهترین عملکرد مربوط به آبشکن عمودی در نسبت سرعت به سرعت بحرانی برابر با 84/0، می باشد که موجب کاهش 42/71 درصدی آبشستگی در اطراف پایه پل می شود.
    کلیدواژگان: آبشستگی، آبشکن، پایه پل، پیچ رودخانه
  • نادر سلامتی، معصومه دلبری، فریبرز عباسی، علی شینی دشتگل صفحات 179-192
    شبیه سازی انتقال آب و املاح در خاک، برای مدیریت بهینه مصرف آب و کود در مزرعه بسیار موثر است. در این تحقیق از مدل D1- HYDRUS برای شبیه سازی انتقال آب و نیترات در آبیاری جویچه ای نیشکر استفاده شد. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در یک قطعه 25 هکتاری در اراضی کشت و صنعت نیشکر دهخدا از اسفندماه 1391 تا مهرماه 1392 اجرا شد. فاکتور اصلی تقسیط های کودی بود که در سه سطح (دو تقسیطی، سه تقسیطی و چهار تقسیطی) اعمال گردید. فاکتور فرعی سطوح کود مصرفی بود که در سه سطح (100%، 80% و 60% کود مورد نیاز به ترتیب معادل 350، 280 و 210 کیلوگرم کود اوره) اعمال شد. تخمین پارامترهای هیدرولیکی خاک از طریق مدل سازی معکوس و با استفاده از داده های رطوبتی که در طول دوره بیش از 4 ماه از رشد نیشکر به دست آمده بود، انجام گرفت. پارامترهای انتقال املاح با استفاده از پارامترهای هیدرولیکی و داده های غلظت نیترات برآورد گردید. براساس نتایج حاصله ضریب همبستگی میزان رطوبت و غلظت نیترات مشاهده و شبیه سازی شده در تیمار چهار تقسیطی و 60% سطح کودی (تیمار واسنجی شده) به ترتیب معادل 7/62 و 2/91 درصد برآورد گردید. عمق نفوذ تجمعی در تیمارهای واسنجی و اعتبارسنجی شده به ترتیب 46 و 58 میلی متر و میزان تبخیر-تعرق تجمعی در تیمارهای مذکور به ترتیب 50 و 60 میلی متر به دست آمد. دامنه تغییرات میزان رطوبت در لایه سطحی خاک در تیمارهای واسنجی و اعتبارسنجی شده به ترتیب معادل 21 تا 45 و 21 تا 42 درصد بود. این در حالی است که میزان رطوبت در لایه عمقی در هر دو تیمار از 33 تا 38 درصد متغیر بود.
    کلیدواژگان: پارامترهای هیدرولیکی، مدل سازی معکوس، نفوذ، انتقال املاح
|
  • M. Khoshravesh, J. Abedi, Koupai, E. Nikzad, Tehrani Pages 1-14
    During the past few decades, the southern part of the Caspian Sea has more frequently experienced extreme climatic events such as drought and flood. Trend analysis of hydro-climatic variables was conducted using non-parametric Mann-Kendall test and regression test for Neka basin in the north of Iran. Trends of precipitation and stream flow characteristics including maximum flow, mean flow and low flow indices were analyzed at the annual, seasonal and monthly time scales from 1358 to 1391 (34 years). Results showed a general decrease in annual and winter precipitation and decrease in daily maximum precipitation, with an increased trend in daily maximum precipitation of spring season. A decreasing trend was observed in 7-day low flow in summer for all sub-basins. Annual and monthly mean flows specifically in winter in all sub-basins decreased, but annual maximum flow increased from upstream to downstream. Land use changes showed that deforestation and urbanization increased during 34 years in the mid and downstream sub-basins. The analysis showed that low flow indices and mean flows are strictly sensitive to climate change. Overall, from hydrological perspective, these results indicate that the study region is getting dryer and facing more severe drought events. The results of this study can predict future droughts to make better decisions for irrigation planning and management of water resources.
    Keywords: Climate Change, Mann, Kendal Test, Regression Analysis, Trend Detection
  • D. Khosraviani, A. R. Davoudian Dehkordi, J. Givi, M. Sheibi Pages 15-26
    The concentrations of rare-earth elements (REEs) were determined with the aim of investigating the behavior of these elements in granitic rock, granitic soils and soils between rock and lichen in Shir-kuh of Yazd province. Rare earth element patterns of the P-rich granite were determined by the mixture of Eu-enriched feldspars, middle REEs to heavy REEs-enriched apatite and Light REEs-enriched monazite. Granite-normalized REEs patterns for soils and soil lichen-granite interface represented the same signatures and similar to parent rocks. The REEs levels of the soils lichen-granite interface were similar to the concentrations of the elements in the natural compositions (Upper Continental Crust and Post-Archean Australian Shale). PAAS-normalized Rare earth element patterns for three soils’ lichen-granite interface were identical to each other and PAAS and close to the reference axis (PAAS). The same signatures of REEs in granitic rock, granitic soils and soils lichen-granite interface in arid and semi-arid mountainous areas indicate that the elements are immobile and therefore, they can be used as a suitable tracer in soil provenance studies.
    Keywords: Rare earth elements, Geochemistry, Granite, Lichen, Shir, kuh Yazd
  • H. Kheirabadi, M. Afyuni, S. Ayoubi, A. Soffianian Pages 27-38
    Heavy metals are known to have deleterious effects on human health. The main route of human exposure to heavy metals is the daily intake of food. This study was designed to investigate the heavy metal concentrations (Cu, Zn, Mn, Fe, Cr, Ni and Cd) in soil and major food crops (wheat, potato and corn) and estimate the health risks of metals to humans via soil and the crops consumed in Hamedan Province, using the total non-cancer hazard quotient. Daily metal intakes were estimated for three receptor groups and then compared with health guideline values. The non-cancer risk estimations showed that chromium, manganese, cadmium, zinc, Iron, Nickel and copper have oral Hazard Quotient values less than a value of one. The Hazard Index values were greater than 1 for all age groups, suggesting that adults and children in the study area may experience a potential non-cancer risk due to diet of heavy metal via wheat, corn and potato consumption and soil ingestion. Consumption of plant foods particularly wheat was found to be the major route of human exposure to heavy metal. The soil ingestion route is also important.
    Keywords: Heavy metal, Risk assessment, Crops, Soil
  • M. Amouzegar, A. Abbaspour, Sh. Shahsavani, H. R. Asghari, M. Parsaeiyan Pages 39-51
    Soil contamination by Pb leads to a reduction in the quality and quantity of crop yield, because it is highly toxic in soluble ionic forms. The availability of this element for plant roots can reduce by the formation of compounds with low solubility and their sedimentation by phosphorous amendments.. Root symbiosis with mycorrhizal fungi can also increase plant resistance against heavy metals. This study was carried out as a factorial experiment in a randomized complete block design asa greenhouse experiment on sunflower plant at Shahrood University. Treatments included mycorrhizal fungi with two levels of inoculation, (with and without inoculation), organic and inorganic phosphorous fertilizers such as humic acid, diammonium phosphate, bone meal and bone meal蛩 acid. The results showed that inoculation with mycorrhizal fungi resulted in a significant increase (P&ge0.05) in percentage of mycorrhizal colonization and an increase in soil EC,shootdry weight and phosphous uptake by the plant. Phosphorus fertilizers significantly increased the available phosphorus in soil, dry weight and uptake of phosphorus by the shoots. The interaction effects of mycorrhiza and phosphorus fertilizers on soil exchange able Pbwere significant. The application of diammonium phosphate and mycorrhiza had the greatest impacton the reduction of Pb (by 25.48percent) in the soil exchange. Mycorrhizal plants had a lower rate of lead concentrations in shoots, which was equal to 78/14%, and also the application of phosphorus fertilizers significantly reduced Pb in plant shoots.
    Keywords: Humic acid, Bone meal, Diammonium phosphate, Lead
  • A. Masjedi, M. Sobhani Pages 53-62
    Riprap is used to control scouring around the bridge abutment. In order to study the stability of riprap around two bridge abutments with two different shapes, experiments were conducted in a laboratory flume made of Plexiglass in 180 degree bend. In this research, several experiments were done by placing the two bridge abutments made of Plexiglas in a series of riprap. Experiments included two different types of riprap with different densities, four different diameters and constant rate of discharge under pure water condition. In each experiment, flow depth was measured in terms of moving threshold, then stability was calculated by using the data obtained. The results showed that in the same conditions chamfered wing-wall is greater than vertical-wall. So, chamfered wing-wall is, on average, 9 percent more stable than the vertical wall.
    Keywords: 180 degree bend river, Riprap stability, Bridge abutment, Froud number
  • H. Daliran Firouz, F. Mokhtari, S. Soltani, S. A. Mousavi Pages 63-76
    Floods are considered as most destructive among all natural hazards which impose lots of damages on human societies. Hence, it is important to estimate such damages and losses and to determine flood impact areas for management plans. HEC-FIA software as a new model (Sep. 2012) was used in Ghohrood and Ghamsar watershed basins to estimate flood-driven losses and impacts. In this model, HEC-RAS and HEC-Geo RAS are used to produce inundation map in different return periods of flood as HEC-DSS file and by using the data collected in relation to regional agricultural land, building and human, human and financial losses are directly estimated. According to the results of this model, agriculture, building and human losses respectively in Ghohrood watershed are about 354 million rials with 24 buildings affected, and in Ghamsar watershed this is about 12879 million rials with 36 buildings damaged. The advantages of this model over the previous models are estimating the direct economic and human losses for what has occurred and for possible floods in the future. The results can help with watershed management, flood insurance and risk management.
    Keywords: Economic estimates of flood damage, Flood zoning, HEC, Geo RAS, HEC, RAS, HEC, DSS
  • M. Noshadi, S. Jamshidi, F. Foroharfar Pages 77-88
    Evaluation of pollutant transportation in soil is important from different environmental aspects such as soil and groundwater contamination. The purpose of this study is to measure 2, 4-D concentrations in a silty loam soil under two different treatments (normal and deficit irrigation) in a corn field and simulate the results using the PRZM-3 and LEACHP models. Total concentrations of 2, 4-D in the soil profile in 8, 13, 23, 30, 37, and 57 days after application for normal irrigation were 18.5, 16.36, 11.67, 10.47, 8.47 and 3.2 mg kg-1, respectively. For these dates, PRZM-3 model simulated 18.5, 16.36, 11.67, 10.47, 8.47 and 3.2 mg kg-1 of 2,4-D, respectively and LEACHP model simulated 23.34, 20.93, 16.7, 16.3, 12.9 and 11.41 mg kg-1 of 2, 4-D, respectively. Total concentrations of 2, 4-D in the mentioned dates for deficit irrigation were 20.2, 16.7, 11.22, 10.05, 8.8 and 7.3 mgkg-1, respectively. For these dates, PRZM-3 model simulation results were 21.9, 19.89, 14.2, 10.62, 9.6 and 8.22 mg kg-1, respectively and LEACHP model simulation results were 25.22, 21.3, 19.43, 18.58, 18 and 16.27 mg kg-1, respectively. The simulation results showed that performance of PRZM-3 model was better than LECHM model in both treatments. In this research, the half-lives of 2, 4-D for 0-10 cm and 10-20 cm of soil depth were 7 and 33 days in a normal irrigation, and 9 and 34.65 days in a deficit irrigation, respectively.
    Keywords: Simulation, Normal irrigation, Deficit irrigation
  • S. S. Okhravi, S. S. Eslamian, N. Fathianpour, M. Heidarpour Pages 89-100
    In addition to kinematic description of biological reaction, flow pattern plays an important role in designing constructed wetlands. This study investigates the effects of flow distribution on constructed sub-surface horizontal flow wetland with a length of 26 m, width of 4 m and 1% bed slope in order to understand internal hydraulic functioning patterns. Inlet configuration is selected as a variable parameter. Three different cases of inlet and outlet configurations were 1) midpoint, 2) corner, and 3) uniform. Outlet has been fixed in all configurations. Uranine tracer was used to determine the influences of flow distribution by drawing hydraulic retention time curve in different cases. Results showed that mean residence times for each configuration were equal to 4.53, 3.24 and 4.65 days, respectively. Retention time distribution curve provided conditions, not only for showing dispersion patterns throughout system but also for interpreting hydraulic parameters like hydraulic efficiency and effective volume. According to the retention time curve, effective volume was 87.5% in configurations 1 and 3, and 62.1% in configuration 2 following numerous short-circuiting ratios. Finally, the best configuration of inlet-outlet layout to improve the performance of effluent treatment and use the geometry effectively was found to be the uniform-midpoint based on physical experiments followed by midpoint–midpoint as the second best.
    Keywords: Hydraulic parameters, Short, circuiting paths, Tracer, Retention time
  • V. Moradinasab, M. Shirvani, M. Shamsaee, M. R. Babaee Pages 101-111
    Mobarakeh Steel Complex has been using treated industrial wastewater for irrigation of green space to combat water shortage and prevent environmental pollution. This study was performed to assess the impact of short-, middle-, and long-term wastewater irrigation on soil quality attributes in green space of this complex. Soils were sampled from the wet bulb produced by under-tree trickles in three depths of forested lands irrigated with treated wastewater (for 2, 6 and 18 years) or groundwater. Several chemical, physical and biological characteristics of the soil samples were determined in the laboratory and compared to those of the native unirrigated soils as the controls. The results showed that pH was significantly reduced in the wastewater-irrigated soils as compared to the control. Organic matter content and cation exchange capacity significantly increased in the irrigated soils due to the incorporation of tree leaves into soil. Soil salinity also increased as the irrigation period increased because of the relatively high salinity of water and wastewater used for irrigation. Microbial basal respiration and arginine ammonification were greater in the irrigated soils in comparison to the control. In general, forestation and irrigation management have improved most of the soil quality indexes in the Mobarakeh Steel Complex green space, but some soil characteristics, such as salinity, need to be monitored and improved in future.
    Keywords: Soil quality, Wastewater irrigation, Soil Chemical properties, Soil microbial activity
  • S. Molaei, H. Shirani, M. Hamidpour, H. Shekofteh, A. A. Besalatpour Pages 113-124
    This experiment was conducted to evaluate the effect of vermicompost, pistachio kernel and shrimp shell on the immobilization and availability of Cd, Pb and Zn in corn in polluted soils. Treatments consisted of two levels of pistachio kernel, shrimp shell and vermicompost (5 and 10 % w/w). In control treatment, no amendment was added to the soil. The experiment was carried out as a completely randomized design with 3 replications. Plants grew for two months in the greenhouse. Then, all the plants were harvested and their shoots and roots were separated, washed with distilled water and oven dried at 65 °C to a constant mass. The measured characteristics were dry weight of shoots and roots, leaf area, greenness index, chlorophyll fluorescence, maximal quantum yield of PS photochemistry (Fv/Fm), performance index (PI), and total concentrations of Cd , Pb and Zn in shoots and roots. Results showed that plant growth parameters (dry weight of shoots and roots, leaf area) and photosynthetic characteristics (chlorophyll fluorescence, Fv/Fm, and PI) were higher in plants grown in vermicompost and pistachio kernel treatments as compared to those grown in control. Plants died in shrimp shell treatment after two weeks. The concentration of Cd, Zn and Pb in shoots and roots of plants grown in vermicompost and pistachio kernel treatments were lower than those grown in control.
    Keywords: Pollution, Environment, Remediation, Heavy metals
  • P. Asadi Alasvand, A. Heidari Pages 125-139
    Technosols are modified soils affected by human activities. This study investigated genesis, classification and physicochemical properties of four pedons of Technosols developed on refused oil refinery materials and compared them with two unpolluted pedons. Mineralogical studies showed smectite as a dominant clay mineral with other clay minerals. These clay minerals adsorb oil compounds in their interlayer spaces and reduce their mobility and decomposition. Different micromorphological features resulting from oil compounds in soils, including depletion zones, types of coatings (quasi and hypocoating) and features due to horizontal and vertical movement of oil compound in soil showed dynamics of oil compounds and their effects on soil forming process. The refused petroleum compounds decrease pH and increase organic carbon, amorphous form of Iron in soils. Taking into account the presence of high amounts of gypsum and carbonate in polluted soil, the studied soils were classified as Typic Calcigypsids in Soil Taxonomy but in WRB system, due to the presence of impermeable geomembrane within 100 cm of soil surface, they were classified as Linic Technosols, showing the more precision of WRB system in their classification.
    Keywords: Tehran oil refinery, Technosols, Polluted soil, Crude oil, Micromorphology, XRD
  • A. Sheikhzeinoddin, A. K. Esmaeili, M. Noshadi Pages 141-156
    Chemical fertilizers have important role in modern agriculture, and in the other hand led to rigid environmental pollution. Urea fertilizer is one of the most widely used and least expensive nitrogen fertilizers in Iran. Since it is high solubility in water a significant of it, if irrigation or precipitation is heavy, easily washed and led to change to change the quality of groundwater, rivers or seas. Hence, in this study the effects of deficit irrigation and fertilization on pollution using SWAT for Tashk-Bakhtegan basin (land area between Dorudzan dam and Khan Bridge) were simulated. This model by comparing model outputs with actual observations of hydrological, crop yield (wheat, barely, corn and rice) and nitrate by using SUFI2 algorithm in SWAT_CUP software were calibrated and validated. Then the calibrated model used to evaluate different management strategies (e.g. irrigation and fertilizer amount). When the impacts of different levels of urea (0 to 70 percent reduction in urea application) were modeled, yield of these crops reduced between 1 to 27, 0.8 to 24, 0.42 to 21 and 0.47 to 9 percent for wheat, barely, corn and rice, respectively. However, these tends to decline nitrate leaching 16-81, 18-80, 15-85 and 12.5 to 83.6 percent, respectively for these crops. Therefore, by comparing yield and nitrogen loss changes, this result can conclude that a significant reduction in nitrogen loss by minimum cost on yield can achieved by optimize fertilizer application.
    Keywords: Calibration, Validation, Simulation, Leaching, Nitrogen
  • T. Rahimi, S. H. Musavi Jahromi Pages 157-165
    The importance of decreasing the cost of soil structures due to the budget constraints makes engineers avoid handling large volumes of soil, thus making maximum use of local materials. Soil performance change in order to improve engineering applications of soil is called soil stabilization. Soil stabilization methods can be mechanical, electrical, thermal, chemical, etc. Gypsiferous soil including soils used in civil affairs and special structures in the vicinity of water needs to be established. This study is conducted to evaluate changes of shear strength of gypsiferous soil, using chemical method by addition of “A polyurethane Mastic”. The studied gypsiferous soil was prepared from 3km north-west of Ramhormoz in Khuzestan province. Soil samples containing 0%, 1%, 2%, 3%, 5% and 7% of the said material additive were compressed with optimum moisture content obtained from standard Procter test, and finally, were tested under the direct shear test at shear rate of 0.5 mm per minute. After achieving cohesion parameters of soil, the best mix of the additive “A polyurethane Mastic” was found to be 5%.
    Keywords: Gypsiferous soil, A polyurethane Mastic, Shear strength, Optimum moisture
  • M. Zare, T. Honar Pages 167-192
    The most important cause of concern about the stability of bridge foundation is the occurrence of scour around bridge piers. Therefore, different methods have been proposed to prevent or reduce scouring around bridge piers. The use of groynes is one of the modern methods to control and reduce local scour. In the present study, the effect of a solid groyne on reduction of the scour depth around a cylindrical bridge pier, located in the bend of a laboratory flume is assessed. Experiments were conducted for groyne model angled at 50˚, 90˚ and 120˚ to the downstream channel sidewall with three flow rates of 47, 49 and 51 liters per second in a sediment free condition. Results showed that in at ratios of velocity to critical velocity and all groyne angles, in comparison with no groyne, the scour depth was reduced. At all ratios of velocity to critical velocity, the best operation was related to normal groyne and the average operation of repelling groyne was better than attracting groyne. The operation of normal groyne decreased and attracting groyne function improved as the flow rate increased. Also, the normal groyne (ratio of velocity to critical velocity equal to 0.87) had the best effect on reducing the scour depth (by about 71.4 percent).
    Keywords: Scour, Groyne, Bridge pier, River bend
  • N. Salamati, M. Delbari, F. Abbasi, A. Sheini Dashtgol Pages 179-192
    Simulation of water and solute transport in soil is very useful for optimum management of water and fertilizer use. In this study, the HYDRUS-1D model was used to simulate water and nitrate transport in furrow irrigation of sugarcane. For this putpose, a large-scale experiment was performed as a split plot design based on the randomized complete blocks with 3 replications in a 25-hectare piece of land in the Dehkhoda Sugarcane Agro-Industry Company from March 2012 to October 2013. The main factor was split application of fertilizer at three levels: two, three and four splits. The sub-main factor was fertilizer amount, applied at three levels (i.e. 350, 280 and 210 kg urea corresponding to 100%, 80% and 60% fertilizer requirements, respectively). Soil hydraulic parameters were estimated through inverse modeling using moisture data collected during more than 4 months of the sugarcane growing season. Solute transport parameters were then estimated using the hydraulic parameters and nitrate concentration data. In this study, statistical criteria including R2, RMSE, ME and SSQ were used to compare the observed and simulated values of moisture content and nitrate concentration. The results indicated that R2 for simulated moisture content and nitrate concentration in four splits and 60% fertilizer requirement treatment (i.e. calibrated treatment) were 62.7 and 91.2 percent, respectively. Cumulative infiltration depths were about 46 and 58 mm for calibration and validation treatments, respectively. For these treatments, the cumulative evapotranspiration rates were 50 and 60 mm, respectively. Soil moisture content in the surface layer varied from 21 to 45 and 21 to 42 percent, for calibration and validation treatments, respectively while the changes in the deep layer moisture content were 33 to 38 percent, for both treatments.
    Keywords: Hydraulic parameters, Inverse modeling, Infliltration, Solute transport