فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/30
  • تعداد عناوین: 30
|
  • علیرضا واعظی *، زهرا بیات، مجید فرومدی صفحات 1-14
    فرسایش خاک ناشی از رواناب سطحی یا فرسایش سطحی، یکی از مهم ترین پدیده های تخریب خاک در دامنه ها است. ویژگی های شیب مانند جهت و درجه شیب می توانند موجب تفاوت های ویژگی های خاک بین دامنه ها شوند. این مطالعه به منظور بررسی اثر درجه و جهت شیب بر تغییرات ویژگی های خاک در دامنه های کوتاه انجام گرفت. پنج تپه در برگیرنده دو دامنه شمالی و جنوبی و با درصد شیب متفاوت شامل 10-9، 17-13، 22-16، 29-31 و 33-37 درصد در یک منطقه نیمه خشک به وسعت 30 هکتار در غرب زنجان واقع در شمال غرب ایران بررسی شدند. تپه ها دارای پوشش گیاهی مرتعی ضعیف است. نمونه های خاک در امتداد شیب ها از دو عمق (صفر تا 5 و 5 تا 15 سانتی متر خاک) در چهار موقعیت با فاصله دو متری در طول شیب در دو تکرار برداشت شدند. در کل 160 نمونه خاک برای تعیین توزیع اندازه ذرات (شن، سیلت و رس)، سنگریزه و چگالی ظاهری مورد تجزیه قرار گرفتند. مقدار فرسایش سطحی، بر اساس تغییرات توزیع اندازه ذرات و چگالی ظاهری به دست آمد. تغییرات دانه بندی ذرات و فرسایش سطحی بین دو جهت دامنه و نیز بین درجه های مختلف شیب با استفاده از آزمون توکی مورد تحلیل قرار گرفتند. تفاوت معنی داری بین جهت های شیب، از نظر مقدار فرسایش سطحی وجود نداشت. با این وجود مقدار فرسایش سطحی خاک در هر دو جهت، تحت تاثیر درجه شیب زمین قرار گرفت (05/0>p و 78/0=2R). مقدار فرسایش سطحی در شیب های شمالی نسبت به شیب های متناظر جنوبی، وابستگی بیشتری به درجه شیب نشان داد. در شیب های جنوبی، مقدار فرسایش سطحی تحت تاثیر حرکت ذرات سیلت از خاک سطحی بود، در صورتی که در شیب های شمالی، مقدار فرسایش سطحی به طور معنی داری تحت تاثیر هدررفت ذرات رس از خاک سطحی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: توزیع اندازه ذرات، خصوصیات خاک، شیب جنوبی، شیب شمالی، فرسایش سطحی
  • حسین شریفان، صابر جمالی *، فراست سجادی صفحات 15-27
    به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف آبیاری و سطوح مختلف شوری بر برخی شاخص های فیزیولوژیک گیاه دارویی کینوا رقم Sajama در سال 1395 در گلخانه تحقیقاتی گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل سه سطح آبیاری (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی محاسبه شده با استفاده از تشت تبخیر کلاس A) و پنج سطح شوری (5/0، 3/4، 8، 8/11 و 16 دسی زیمنس بر متر) بودند. نتایج حاصل نشان داد که اثر کم آبیاری بر شاخص سطح برگ، شاخص سبزینگی و محتوای نسبی آب برگ (01/0>P) و بر طول برگ و عرض برگ (05/0>P) معنی دار شد. اثر شوری بر شاخص سطح برگ، شاخص سبزینگی، طول برگ، عرض برگ، محتوای نسبی آب برگ و وزن مخصوص برگ (01/0>P) و بر طول دمبرگ (05/0>P) معنی دار شد، همچنین اثر متقابل کم آبیاری و تنش شوری بر شاخص سبزینگی و محتوای نسبی آب برگ (01/0>P) و عرض برگ (05/0>P) معنی دار شد. نتایج نشان داد که گیاه کینوا به کم آبیاری مقاوم است، به طوری که کاهش میزان آب آبیاری از 100 به 50 درصد تبخیر از تشت، شاخص سطح برگ و محتوای نسبی آب برگ را به میزان 6/24 و 3/7 درصد کاهش داد. همچنین نتایج حاکی از آن است که گیاه کینوا مقاوم به شوری آب آبیاری بوده، به طوری که افزایش اختلاط آب دریا به میزان 30 درصد با تیمار شاهد اختلاف معنی داری در تمامی صفات نداشت. از طرفی می توان نتیجه گرفت که با اعمال مدیریت مناسب در مزرعه، استقرار این گیاه را درشرایط وجود آب و خاک شور تضمین نمود.
    کلیدواژگان: آب دریا، شاخص سطح برگ، شاخص سبزینگی، کم آبیاری، محتوای نسبی آب برگ
  • آرتمیس معتمدی *، مجید گلوی صفحات 29-40
    با وجود چندین دهه کار و پژوهش تحلیلی و آزمایشگاهی در مورد شکل های بستر، هنوز دانش برهمکنش شکل بستر و جریان و نیز تاثیر متقابل آنها بر پارامترهای هیدرولیکی نظیر تنش برشی، ضریب زبری و نیروی پسا بسیار ناکافی است. از جمله اهداف این تحقیق بررسی و تحلیل تاثیر شکل بستر بر روی الگوی جریان نزدیک تاج و تحلیل الگوهای پروفیل سرعت و نیروی پسا در صورت تغییر دانه بندی مواد بستر است. بدین منظور، اندازه گیری های آزمایشگاهی در فلوم هیدرولیکی 12 متری مستقر در آزمایشگاه هیدرولیک دانشگاه صنعتی گراتس اتریش، روی تلماسه های شنی دو بعدی با ابعاد مشخص و ساخته شده از ذرات 13 و 6 میلی متری، صورت گرفت. نتایج حاصل از بررسی پروفیل های سرعت اندازه گیری شده با PIV و ADV و همچنین پروفیل های مدل شده با برنامه SSIIM نشان می دهد که ضریب پسای ذرات مستقر برروی تلماسه ها در شرایط هیدرولیکی مشابه، تاثیر چندان زیادی با افزایش دبی از خود نشان نمی دهند، در حالی که کاهش عمق سبب افزایش ناگهانی ضریب پسا تا سقف 66 درصد می شود. کاهش قطر ذرات سازنده تلماسه نیز سبب افزایش ضریب پسا می شود. همچنین ضریب پسا به شکل هندسی تلماسه وابسته بوده و در نوع تخت تاج، ضریب پسا افزایش حدود 32 درصد نسبت به نوع تاج تیز دارد.
    کلیدواژگان: هندسه تلماسه، ضریب پسا، سرعت برشی، میانگین دوگانه
  • علی اشرف علی اشرف امیری نژاد *، ستاره قطبی صفحات 41-51
    کیفیت خاک، به صورت توانایی یک خاک در انجام وظایف آن، به عنوان بخشی اساسی از زیستگاه بشری، تعریف می شود. در این پژوهش، اثرات تغییر کاربری اراضی (تبدیل اراضی جنگلی به زمین های کشاورزی) بر کیفیت فیزیکی خاک، در منطقه گیلان غرب مورد مطالعه قرار گرفت. برای انجام این تحقیق، نمونه های خاک از لایه های سطحی و تحت الارضی دو نوع کاربری و از دو موقعیت قله و شانه شیب حوضه های میاندار و ویژنان برداشت شد. ویژگی های فیزیکی خاک، از قبیل بافت خاک و توزیع اندازه ذرات، هدایت هیدرولیکی اشباع خاک، جرم مخصوص ظاهری، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، ظرفیت نگهداری رطوبت و درصد کربن آلی خاک اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تغییر کاربری مناطق جنگلی به اراضی کشاورزی، موجب کاهش شدید درصد ماده آلی خاک (به میزان 52 درصد) و افزایش درصد سیلت، شن و جرم مخصوص ظاهری خاک می شود، همچنین جنگل تراشی موجب کاهش میانگین وزنی قطر خاکدانه ها (از 39/0 به 14/0 میلی متر در حوضه میاندار)، کاهش میزان رس، کاهش تخلخل و به دنبال آن کاهش ظرفیت نگهداری رطوبت و کاهش هدایت هیدرولیکی اشباع خاک (از 34/10 به 86/1 سانتی متر در ساعت) شده است. به طورکلی، نتایج ثابت می کند که تغییر کاربری اراضی جنگلی به کشاورزی، سبب کاهش شدید کیفیت فیزیکی خاک و قابلیت تولید آن می شود.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، جنگل تراشی، کیفیت فیزیکی خاک
  • مینا توزنده جانی*، علیرضا سفیانیان، نورالله میرغفاری صفحات 53-66
    در بین عناصر سنگین، آرسنیک به عنوان یک عنصر سرطان زا شناسایی شده است و غلظت های زیاد آن در اکوسیستم می تواند یک نگرانی بزرگ برای سلامتی عمومی و محیط زیست ایجاد کند. هدف از این مطالعه، تهیه نقشه ریسک آلودگی آرسنیک و احتمال ورود آن به زنجیره غذایی با استفاده از روش فازی در بخش مرکزی دشت همدان - بهار است. بدین منظور غلظت آرسنیک در 94 نقطه آب زیرزمینی و 49 نقطه خاک سطحی منطقه، اندازه گیری و بررسی شد. فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی خاک (درصد رس، مواد آلی و pH)، نقشه احتمال آلودگی خاک، نقشه احتمال آلودگی آب زیرزمینی و نقشه کاربری زمین، به عنوان ورودی روش انتخاب شدند. در روش فازی از دو عملگر and و or استفاده شد. جهت استانداردسازی پارامترها نیز توابع خطی فازی استفاده شدند. مقایسه نقشه طبقه بندی شده ارزیابی ریسک با استفاده از عملگر and و or نشان می دهد که نتایج حاصل از عملگر or دارای بیشترین اعتماد است، بنابراین در مناطقی که مقدار غلظت آرسنیک در خاک و آب زیرزمینی بالا است و همچنین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی مانند اسیدیته، درصد مواد آلی و درصد رس خاک پایین و کاربری کشاورزی منطقه، دارای محصولاتی با قابلیت جذب بالای فلزات سنگین است، بهتر است از روش فازی با عملگر or استفاده شود.
    کلیدواژگان: آرسنیک، دشت همدان، بهار، ریسک، روش فازی
  • محسن درستی *، محمود شفاعی بجستان، فرشید امیرسالاری میمنی صفحات 67-79
    آبشستگی اطراف سازه های واقع در رودخانه، مهم ترین عامل تخریب این سازه ها است و از این رو روش های مختلفی برای کاهش آن مطالعه شده است. ایجاد شکاف، یکی از این روش ها است که در موقعیت مناسب می تواند با اصلاح الگوی جریان آبشستگی را کنترل کند. در تحقیق حاضر تاثیر استفاده از دو مدل شکاف مستطیلی به موازات وتر در تک آبشکن مثلثی با سطح بازشدگی 10 درصد سطح موثر آبشکن و با نسبت 4= a/b (a و b به ترتیب طول و عرض شکاف) در دو موقعیت یکی نزدیک به بستر (نزدیک به دماغه آبشکن) و دیگری نزدیک به سطح آب (دور از دماغه آبشکن) بر الگوی فرسایش و رسوب اطراف دماغه آبشکن مثلثی در شرایط آب زلال مورد بررسی قرار گرفت. در تمامی آزمایش ها عمق جریان و زاویه نصب آبشکن مثلثی ثابت بوده است. آزمایش ها در شرایط هیدرولیکی متفاوت (اعداد فرود 28/0، 3/0 و 32/0) انجام شد. در نهایت نتایج با آبشکن بدون شکاف (آزمایش های شاهد) مقایسه شد. نتایج این تحقیق نشان داد که شکاف نزدیک به بستر، عملکرد بهتری نسبت به شکاف نزدیک به سطح آب و آزمایش های شاهد در کاهش حداکثر عمق آبشستگی موضعی و ترسیب رسوبات شسته شده نسبت به ساحل خارجی داشته است. میزان درصد کاهش حداکثر عمق آبشستگی موضعی توسط حالت شکاف نزدیک بستر در اعداد فرود 28/0، 3/0 و 32/0 نسبت به آزمایش شاهد به ترتیب 23 درصد، 13 درصد و 24 درصد و نسبت به شکاف نزدیک سطح آب به ترتیب برابر است با 60 درصد، 40 درصد و 32 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: موقعیت شکاف، آبشکن مثلثی، حفاظت ساحل، الگوی فرسایش و رسوب
  • سمیرا پروینی، زینب جعفریان *، عطاالله کاویان صفحات 81-95
    با توجه به نبود تجهیزات لازم برای اندازه گیری و ثبت تغییرات ایجاد شده در وضعیت رواناب و سیلاب حوضه های آبخیز پس از اجرای عملیات اصلاحی، استفاده از مدل های هیدرولوژیک به منظور ارزیابی اقدامات انجام شده و شبیه سازی رفتار آبخیز در قبل و بعد از اجرای این اقدامات، ابزاری کارامد است. تحقیق حاضر با هدف شبیه سازی اثرات عملیات اصلاحی در قالب طرح مرتع و آبخیزداری انجام شده در سال 1385 و نقشه پیش بینی عملیات قابل اجرا در منطقه بر مولفه های رواناب با استفاده از مدل هیدرولوژیک HEC- HMS، در حوضه آبخیز میخوران، واقع در استان کرمانشاه انجام شد. برای این منظور سه سناریو شامل شرایط پیش از اجرای طرح مرتع و آبخیزداری در بهار 1385، شرایط پس از اجرای طرح و عملیات اجرایی منتج از نقشه مکان‏یابی پیشنهادی، در نظر گرفته شد. ابتدا نقشه تغییرات شماره منحنی تحت هر سه سناریو که ناشی از تغییر پوشش گیاهی است، تهیه شد و با اجرای مدل HEC-HMS، معیارهای شماره منحنی، دبی اوج و حجم سیلاب، برای ارزیابی تغییرات وضعیت هیدرولوژیک حوضه تعیین شدند و مقادیر آنها برای هر سه سناریو محاسبه و مقایسه شد. نتایج نشان داد که مدل HEC- HMS برای دوره پایه (سناریو اول) با ضریب نش- ساتکلیف 551/0 و ضریب تبیین 63/0 از دقت قابل قبولی در پیش بینی رواناب برخوردار است. ضریب نش- ساتکلیف برای سناریوهای دوم و سوم نیز به ترتیب 766/0 و 777/0 به دست آمد، همچنین نتایج نشان داد، پس از اجرای طرح های انجام شده (سناریوی دوم)، مقدار دبی اوج و حجم رواناب به ترتیب 85/8 و 74/7 درصد کاهش داشته و این مقادیر برای عملیات پیشنهادی به ترتیب 84/12 و 33/6 درصد براورد می شود. نتایج این تحقیق موید تاثیر قابل توجه اجرای طرح های مرتعداری و آبخیزداری (سناریوی سوم) بر اساس مدل مکان‏یابی بر کاهش مولفه های تاثیرگذار رواناب به ویژه دبی اوج سیلاب است.
    کلیدواژگان: حوضه آبخیز میخوران، طرح مرتع و آبخیزداری، مکان یابی، مدل بارش - رواناب، HEC- HMS
  • کبری توفیقی *، رمضانعلی خاوری نژاد، فرزانه نجفی، خدیجه رضوی، فرهاد رجالی صفحات 97-106
    شوری خاک، رشد، عملکرد و فرایندهای مختلف فیزیولوژیکی گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و عملکرد گیاه گندم (Triticum aestivum L.) به عنوان یکی از مهم ترین محصولات زراعی، به کاربرد جداگانه و برهمکنش قارچ میکوریز آربوسکولار (Glomus mosseae) و تنظیم کننده رشد براسینولید در شرایط آبیاری گیاه با آب شور به منظور افزایش احتمالی تحمل گیاه به این تنش بود. گیاهان میکوریزایی و غیر میکوریزایی 14 روزه با براسینولید با غلظت صفر و پنج میکرومولار سه بار و یک روز در میان اسپری برگی شدند، سپس به مدت 10 روز با محلول کلرید سدیم 150 میلی مولار آبیاری و گروهی در مرحله رویشی جهت بررسی مقدار گلیسین بتائین و قند احیا کننده برگی و گروهی پس از پایان رشد به منظور بررسی وزن هزار دانه، وزن سنبله، مقدار پروتئین، ضریب سختی و رطوبت دانه، برداشت شدند. در بین تیمارها، پارامترهای مورد بررسی از جمله درصد پروتئین دانه، وزن هزار دانه بر تیمارهای برهمکنش، تفاوت معنی دار نشان داد که می تواند به دلیل افزایش معنی دار گلیسین بتائین و قند احیا کننده در این تیمار و کمک به حفظ شیب پتانسیل آب درون سلول باشد، همچنین تفاوت معنی دار در برهمکنش قارچ و براسینولید نسبت به کاربرد جداگانه این دو تیمار در شرایط شوری محیط می تواند به دلیل تاثیر جداگانه هر تیمار در کاهش اثرات شوری خاک در گیاه و یا اثر افزایشی آنها با تداخل احتمالی بین هورمون های داخلی باشد.
    کلیدواژگان: براسینواستروئید، تنش اسمزی، Glomus mosseae، گندم، پاسخ فیزیولوژیکی
  • مسعود میرمحمدصادقی، بابک ابراهیمی*، مهرداد پسندی صفحات 107-125
    افت شدید سطح آب زیرزمینی و کاهش ذخیره آبخوان منجر به اثرات زیست محیطی زیان بار متعددی از جمله کاهش آبدهی چاه ها، فرونشست زمین، کاهش کیفیت آب زیرزمینی و همچنین کاهش ذخیره منابع آب سطحی دارای ارتباط هیدرولیکی با آبخوان میشود. در این تحقیق، افت شدید سطح آب زیرزمینی آبخوان محدوده مطالعاتی نجف آباد واقع در استان اصفهان بررسی شده است. این مطالعات نشان دهنده افت شدید سطح آب زیرزمینی و کاهش کیفیت آب آبخوان، در طی سال های اخیر است. ارتباط هیدرولیکی رودخانه زاینده رود با آبخوان در محدوده مطالعاتی که در سال های قبل، غالبا به صورت تخلیه کننده آبخوان بوده، به حالت تغذیه کننده تغییر کرده است. بررسی ها نشان داده که افت شدید سطح آب زیرزمینی، مستقل از میزان بارش منطقه بوده و ناشی از پمپاژ بی رویه چاه ها و کاهش آب سطحی ورودی به منطقه مطالعاتی است. با توجه به سنگ شیلی کف آبخوان، افت شدید ایجاد شده، نمی تواند در اثر نشت از سنگ کف باشد، همچنین متناسب با افت شدید سطح آب زیرزمینی آبخوان، کیفیت آب زیرزمینی در کل آبخوان و به ویژه در محل مخروط های افت منطقه ای کاهش یافته است. براساس نتایج این تحقیق پیش بینی می شود که روند افزایشی میزان نشت آب رودخانه به سمت آبخوان مداوم بوده و ضروری است تا روند برداشت آب زیرزمینی محدوده مطالعاتی کاهش یافته و متوسط ورودی آب سطحی به محدوده آبخوان به شرایط دهه هفتاد بازگردد.
    کلیدواژگان: اندرکنش، افت آب زیرزمینی، آبخوان، نجف آباد
  • سیده پریسا موسوی، میرعلی اصغر مختاری، یونس خسروی*، علی رفیعی، رضا حسین زاده صفحات 127-141
    در مطالعه حاضر توزیع آلودگی عناصر سنگین آرسنیک، آنتیموان، نیکل، مس، کادمیم، کبالت، بیسموت، سرب و روی در محیط رسوبات آبراه های در منطقه زرشوران- آغ دره با استفاده از تکنیک های آماری و تلفیق هندسی حوزه آبریز هر نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، میزان آلودگی عناصر در 154 نمونه رسوب آبراه های مورد تحلیل قرار گرفت و نقشه های مربوط به توزیع فاکتور غنی شدگی با استفاده از روش های تلفیق، روش تخمین پیکسلی، روش های آماری و زمین آماری برای عناصر تهیه شد. بررسی های فاکتور غنی شدگی نشان داد که بیشترین غنی شدگی مربوط به فلزات آرسنیک، آنتیموان، بیسموت، کادمیم و سرب است، همچنین نتایج نشان داد که غلظت فلزهای روی، مس، سرب، آرسنیک، آنتیموان، کادمیم و بیسموت در نمونه های رسوبات آبراهه ای در مقایسه با میانگین جهانی بیشتر است. اعمال روش تحلیل مولفه های اصلی بر داده ها موجب شد تا تعداد 9 مولفه اصلی برای داده ها تعیین شود که پنج مولفه اول با مقادیر ویژه بزرگ تر از یک و با درصد تجمعی بیش از 85 درصد مشخص شدند. در مولفه اول عناصر آرسنیک، آنتیموان، کادمیم، سرب و روی، در مولفه دوم کبالت، در مولفه سوم بیسموت، در مولفه چهارم مس و در مولفه پنجم نیکل، بیشترین مقادیر بارگذاری را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: عناصر سنگین، آلودگی زیست محیطی، فاکتور غنی شدگی، تحلیل مولفه های اصلی، زرشوران، آغ دره، تکاب
  • افشین یوسف گمرکچی *، عاطفه پرورش ریزی صفحات 143-157
    امروزه وابستگی بین مصارف آب و انرژی، با توجه به توسعه سامانه های آبیاری تحت فشار، بیش از پیش اهمیت یافته است، به طوری که هم راستا با مسائل و مشکلات کمبود آب، رویکرد به صرفه جویی انرژی در بخش کشاورزی نیز یکی از چالش های مهم در بخش کشاورزی قلمداد شده است. در این تحقیق با توجه به قابلیت های سامانه های پمپاژ دورمتغیر در تطبیق با شرایط مختلف بهره برداری، رویکرد به استفاده از پمپ های دورمتغیر در یک کشت و صنعت 85 هکتاری زیتون واقع در استان قزوین، مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا مصارف انرژی در طول دوره بهره برداری ده ساله سامانه، با استفاده از نرم افزار MATLAB/SIMULINK در پنج سناریو بهره برداری، تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که میزان انرژی الکتریکی مصرفی با به کارگیری پمپ دورمتغیر، در مقایسه با روش بهره برداری، با پمپ دورثابت تا 18 درصد کاهش یافته است. نتایج ارزیابی انرژی مصرفی نیز بیانگر آن است که در وضعیت موجود بهره برداری 60 درصد تلفات انرژی بیشتری نسبت به سایر روش های بهره برداری وجود داشته و متوسط بازده انرژی مصرفی، 52 درصد (78 درصد معیار نبراسکا) بوده است.
    کلیدواژگان: پمپ دورمتغیر، سیمولینک، صرفه جویی انرژی، مدل سازی، معیار نبراسکا
  • سپیده پورحسین، سعید سلطانی * صفحات 159-173
    یکی از شاخص های رایج جهت بررسی خشکسالی، شاخص بالم و مولی است. با توجه به اینکه شاخص های خشکسالی می توانند حساسیت های متفاوتی نسبت به شرایط منطقه و طول دوره آماری داشته باشند، به این منظور جهت بررسی قابلیت های این شاخص در ایران، 62 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی در مناطق همگن اقلیمی انتخاب و اثر اقلیم، رژیم بارش و طول دوره آماری بر شاخص خشکسالی بالم و مولی، بررسی شد. نتایج نشان داد این شاخص، بهترین نتیجه را در اقلیم های مرطوب داشته است، همچنین این شاخص در رژیم های بارش شبه مدیترانه ای در تمامی مقیاس های زمانی، نتیجه مناسبی داشت اما در رژیم های بارش مدیترانه ای، بهترین نتیجه را در دوره های ارزیابی منطبق بر بارش نشان داد. از نظر بررسی طول دوره آماری نیز، مناسب ترین و بهترین نتیجه از دوره 31 ساله ابتدای دوره مشترک به دست آمد که بیشترین تطابق را با نتایج دوره آماری مشترک 36 ساله داشته است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص خشکسالی بالم و مولی، ایران، اقلیم، رژیم بارش و طول دوره
  • فائزه سادات طریقت، یحیی کوچ * صفحات 175-188
    با هدف بررسی اثر درختان جنگلی پهن برگ (توسکا قشلاقی، اوجا، سفیدپلت و انجیلی) و موقعیت تاج آنها بر ذخیره سازی و معدنی شدن کربن و نیتروژن خاک، پژوهش حاضر در عرصه جنگلی جلگه ای شهرستان نور صورت گرفت. نمونه برداری خاک از دو موقعیت کنار تنه اصلی و زیر تاج درخت در میکرو قطعه نمونه (سطح 30 × 30 و عمق 15 سانتی متری) صورت گرفت. مشخصه های لاشبرگ (کربن و نیتروژن)، فیزیکی (وزن مخصوص ظاهری، بافت و محتوی رطوبت خاک)، شیمیایی (اسیدیته، هدایت الکتریکی، کربن آلی، ازت کل و کلسیم قابل جذب)، بیوشیمی و بیولوژی (نرخ خالص معدنی شدن نیتروژن و تنفس میکروبی) خاک در محیط آزمایشگاه مورد سنجش قرار گرفت. سرعت معدنی شدن کربن (CMR) با استفاده از رابطه (مدت زمان انکوباسیون (ساعت) × حجم خاک (گرم) / مقدار دی اکسید کربن (مول کربن) = CMR) و میزان ذخیره کربن و نیتروژن خاک (تن در هکتار) با استفاده از درصد کربن آلی و نیتروژن، وزن مخصوص ظاهری و عمق نمونه برداری خاک محاسبه شد. نتایج حاکی از آن است که میزان ذخیره کربن خاک در بخش تحتانی گونه های درختی مورد مطالعه، تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد، در حالی که مقدار ذخیره نیتروژن خاک به طور معنی دار در بخش تحتانی گونه توسکا قشلاقی (79/0 تن در هکتار) بیشتر از گونه های سفیدپلت، اوجا و انجیلی (به ترتیب 69/0، 45/0 و 21/0 تن در هکتار) بوده است. معدنی شدن کربن (001/0 مول کربن در کیلوگرم خاک در روز) و نیتروژن خاک (3/0 میلی گرم نیتروژن در کیلوگرم خاک) در بخش تحتانی توسکا قشلاقی، به طور معنی دار بیشتر از سایر گونه های درختی بوده است. موقعیت نمونه برداری اثر معنی داری بر فرایند ذخیره سازی و معدنی شدن کربن و نیتروژن خاک نداشته است. مطابق با نتایج، ذخایر و معدنی شدن کربن و نیتروژن بیشتر تحت تاثیر کیفیت لاشبرگ و مشخصه های شیمی خاک قرار دارند.
    کلیدواژگان: جنگل جلگه ای، کیفیت لاشبرگ، شیمی خاک، کربن، نیتروژن
  • هستی هاشمی نژاد *، امیر تائبی هرندی، پویا پایداری صفحات 189-198
    هدف از این پژوهش ارزیابی کارایی تانیک اسید به عنوان منعقد کننده در حذف کدورت آب است. آزمایش ها مطابق با روش آماری تاگوچی طراحی شد و بر روی نمونه های آب با کدورت مصنوعی کائولین و آب با کدورت طبیعی انجام شد. به منظور بهینه سازی فرایند انعقاد توسط تانیک اسید و بررسی تاثیر پارامترهای مختلف بر آن، هفت پارامتر pH، دز منعقد کننده، سرعت اختلاط سریع، سرعت اختلاط کند، زمان اختلاط کند، زمان ته نشینی و کدورت اولیه، به کمک آزمایش جار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج کلی به دست آمده از آزمایش ها نشان داد که در شرایط بهینه، تانیک اسید قادر است تا 71 درصد کدورت مصنوعی و تا 66 درصد کدورت طبیعی را حذف کند. به علاوه، تانیک اسید در آب های با کدورت پایین تر راندمان بالاتری از خود نشان می دهد. با انجام آنالیز واریانس (ANOVA) مشخص شد که دو پارامتر کدورت اولیه و زمان اختلاط کند، بیشترین تاثیر را بر قدرت منعقد کنندگی تانیک اسید دارند. در مجموع می توان بیان کرد که تانیک اسید از قابلیت منعقد کنندگی برخوردار است و بنابراین می تواند به جای منعقد کننده های متداول، در تصفیه مقدماتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیوچار، فلزات سنگین، جذب زیستی، آلودگی آب و خاک
  • محسن براهمی *، کاظم شاهوردی صفحات 199-209
    تعیین میزان آب مورد نیاز گیاه و برنامه ریزی آبیاری در استفاده پایدار از منابع آب نقش به سزایی دارد. سند ملی آب کشور نتیجه طرح« نیاز خالص آبیاری محصولات» است که با هدف تخصیص بهینه منابع آب به مصارف موجود ارائه شد. روش محاسباتی در آن، استفاده از روش پنمن- مانتیث- فائو است. برای برطرف کردن برخی از کاستی های سند مذکور و متناسب شدن آن با شرایط دشت های کشور، نیاز به به هنگام کردن سند مذکور است. هدف از این مطالعه، شناخت مشکلات سند ملی آب و تدوین روش مناسب برای اجرا در دشت های کشور است. در این راستا، آب مورد نیاز الگوی کشت های مختلف به صورت پایلوت برای دشت قزوین در استان قزوین (نماینده مناطق خشک کشور) و دشت فومنات در استان گیلان (نماینده مناطق مرطوب کشور) در دوره آماری 1976 تا 2005 با روش پنمن- مانتیث- فائو محاسبه و نتایج آن با سند ملی آب مقایسه ‏شد. نتایج نشان می دهد مقدار تبخیر و تعرق پتانسیل سالانه بین 1330 تا 1/1587 میلی متر در دشت قزوین و 743 تا 809 میلی متر در دشت فومنات متغیر است. به طور متوسط، تبخیر و تعرق به اندازه 6/40 درصد در ایستگاه تاکستان (به عنوان ایستگاه نمونه) در دشت قزوین نسبت به سند ملی آب بیشتر است.
    کلیدواژگان: منابع آب، تخصیص بهینه، مناطق خشک و مرطوب
  • جهانگیر خواجه علی*، مهناز کهنسال، بیژن حاتمی، مصطفی مبلی صفحات 211-221
    زنجرک مو (Arboridia kermanshah) مهم ترین آفت مو از نظر اقتصادی در اصفهان است. تاثیر دو رژیم آبیاری معمولی (100 لیتر برای هر بوته در هفته) و حداقل (100 لیتر برای هر بوته در هر دو هفته یک بار) بر نوسانات فصلی، میزان خسارت و درصد پارازیتیسم تخم جمعیت زنجرک مو A. kermanshah روی ارقام یاقوتی سفید، ریش بابا سیاه، ریش بابا سفید، عسکری و شاهانی در طرح بلوک کامل تصادفی در قالب کرت های خرد شده در سه تکرار در سال های 1384 و 1385 در دانشگاه صنعتی اصفهان، بررسی شد. نمونه برداری از حشرات کامل و پوره های زنجرک مو با دستگاه مکنده (D-VAC) به صورت هفتگی صورت گرفت. تخم های سالم و پارازیته هر هفته، با نمونه برداری از برگ در سه ارتفاع از تاج گیاه در هر کرت شمارش شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تراکم جمعیت، درصد خسارت زنجرک مو و درصد پارازیتیسم تخم آن در هر دو سال مطالعه در کرت های با آبیاری معمولی، بیشتر از کرت های با آبیاری حداقل بود. حداکثر تراکم حشره کامل و پوره در خردادماه و اوایل تیرماه روی رقم یاقوتی سفید مشاهده شد. بیشترین میزان تراکم تخم و درصد پارازیتیسم به ترتیب در خرداد و ماه های مهر و آبان روی رقم ریش بابا سیاه در آبیاری معمولی بود. حداکثر خسارت روی رقم یاقوتی سفید در مرداد و شهریور و حداقل خسارت روی ارقام عسکری و شاهانی هر دو در رژیم آبیاری معمولی حاصل شد.
    کلیدواژگان: رژیم آبیاری، ارقام مو، زنجرک مو
  • اسماعیل اسفندیاری اخلاص، محسن نائل *، جواد حمزه ئی، علی اکبر صفری سنجانی، محسن شکل آبادی صفحات 223-235
    ارزیابی و مقایسه پایداری اکولوژیک سیستم های مختلف کشت، یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای رسیدن به کشاورزی پایدار است. این ارزیابی از طریق مطالعه کیفیت خاک میسر است. از این رو، به منظور بررسی اثرات میان مدت نظام های مختلف خاک ورزی حفاظتی (بدون خاک ورزی و خاک ورزی کمینه) و گیاه پوششی بر شناسه های زیستی کیفیت خاک، آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در منطقه دستجرد (همدان) اجرا شد. خاک ورزی در سه سطح (NT: بدون خاک ورزی، MT: خاک ورزی کمینه و CT: خاک ورزی مرسوم) و گیاه پوششی در دو سطح (C1: خلر و C2: بدون گیاه پوششی) در چهار سال زراعی به صورت پی در پی، اعمال شد. نمونه برداری خاک در چهارمین سال زراعی (93-1392) و در دو گام (1- قبل از کشت گیاه پوششی و 2- پس از برداشت گیاه اصلی) و با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد بیشتر شناسه های بررسی شده در این مطالعه (کربن آلی کل، کربن فعال، تنفس پایه و فعالیت آنزیم فسفاتاز)، به طور معنی داری تحت تاثیر گیاه پوششی، خاک ورزی و زمان نمونه برداری قرار گرفتند. بیشترین مقدار این ویژگی ها در تیمار NT-C1، در زمان دوم نمونه برداری و کمترین مقدار در تیمار CT-C2، در زمان اول نمونه برداری مشاهده شد. برای مثال، پس از گذشت چهار سال از کاربرد تیمارها، میانگین اندازه کربن فعال خاک از 927 میلی گرم بر کیلوگرم در تیمار خاک ورزی مرسوم + بدون گیاه پوششی به 1350 میلی گرم بر کیلوگرم در خاک ورزی حفاظتی + گیاه پوششی خلر رسیده است. از این رو، بهترین مدیریت جهت حفظ و بهبود کیفیت خاک، خاک ورزی های حفاظتی همراه با گیاه پوششی خلر شناسایی شد.
    کلیدواژگان: کربن آلی، تنفس خاک، آنزیم فسفاتاز قلیایی، خلر، لوبیا سبز
  • نگار نورمهناد * صفحات 227-247
    با توجه به وضعیت بحران آب در کشور، ارائه راهکارهایی جهت کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی اهمیت زیادی دارد. زایکوسیل ماده ای نانوتکنولوژی است که آب گریزی فوق العاده ای در خاک ایجاد می کند. به منظور بررسی تاثیر آب گریزی بر میزان آب مصرفی فلفل، پژوهشی در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی درون میکرولایسیمترهایی با قطر 24 و ارتفاع 30 سانتی متر انجام شد. فلفل قلمی ) (Capsicum annuum L. درون آنها نشاء و سپس تیمارها اعمال شدند. تیمارهای Z25، Z50 و Z75به ترتیب شامل پوشش 25، 50 و 75 درصد از مساحت فوقانی خاک درون میکرولایسیمتر توسط زایکوسیل بود که با تیمار شاهد (Ctrl - بدون کاربرد زایکوسیل( در سه تکرار مقایسه شدند. نتایج نشان داد تیمار Z75 سبب کاهش 27 درصدی آب مصرفی و افزایش 62 درصدی عملکرد تر میوه شد. دو تیمار Z25 و Z50 به ترتیب سبب افزایش 5 و 26 درصد عملکرد تر شدند. عملکرد خشک فلفل در تیمارهای، Z25، Z50 و Z75نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 22، 19 و 80 درصد افزایش داشت. میزان آب مصرفی به ازای هر 25 درصد پوشش سطح خاک، 10 درصد کاهش یافت. کارایی مصرف آب نیز در تیمار شاهد کمترین میزان را داشت که برابر 28/1 گرم بر سانتی متر مکعب بود و در تیمار Z75 با مقدار 96/2 گرم بر سانتی متر مکعب، بالاتر از سایر تیمارها بود، بنابراین با توجه به اینکه زایکوسیل، ماده ای آب گریز است، کاربرد آن در سطح خاک تلفات تبخیر از سطح را کاهش داده و ذخیره موجود برای استفاده گیاه افزایش می یابد و این امر موجب افزایش محصول و کارایی مصرف آب می شود.
    کلیدواژگان: آب گريز، کارايي مصرف آب، زايکوسيل، عملکرد، فلفل
  • زینب ملایی، جواد ظهیری *، سعید جلیلی، محمدرضا انصاری، ایوب تقی زاده صفحات 249-259
    بازتاب طیفی سنجش از راه دور اندازه گیری شده توسط سنسور های ماهواره ای، یک جایگزین سریع و رویکرد اقتصادی برای ارزیابی غلظت رسوب معلق در اقیانوس ها، دریا ها، رودخانه ها و آب های ساحلی است. بر همین اساس در این تحقیق از ترکیب اطلاعات به دست آمده از تصاویر ماهواره ای و یک مدل شبکه عصبی پایه شعاعی، جهت برآورد غلظت بار معلق رودخانه ای استفاده شد. داده های میدانی غلظت رسوب معلق، دبی جریان و بازتاب باند یک و نسبت بازتاب باند دو به یک سنجنده مادیس، به عنوان ورودی به شبکه عصبی معرفی شدند، همچنین یک مدل رگرسیون خطی چندمتغیره برای ایجاد ارتباط میان غلظت رسوب معلق و بازتاب رسیده به سنجنده استفاده شد. در نهایت نتایج حاصل از شبکه عصبی با نتایج حاصل از رگرسیون و منحنی سنجه رسوب مقایسه شد. براساس نتایج به دست آمده، مدل شبکه عصبی مصنوعی با ورودی باند یک و دبی جریان با RMSE برابر 19/0، عملکرد بهتری را نسبت به دو روش رگرسیون و منحنی سنجه رسوب با RMSE به ترتیب برابر 21/0 و 29/0 دارا است.
    کلیدواژگان: غلظت رسوب معلق، سنجنده مادیس، شبکه عصبی پایه شعاعی، رگرسیون خطی
  • محمدحسن طرازکار*، منصور زیبایی، غلامرضا سلطانی، مسعود نوشادی صفحات 261-276
    امروزه مدیریت منابع آب به جای ساخت سیستم های جدید عرضه آب، به سمت مدیریت و بهره برداری بهینه از سیستم های موجود حرکت کرده است. بر این اساس، در این مطالعه قواعد بهره برداری از مخزن سد درودزن در استان فارس، با استفاده از روش های مختلف تعیین شد و کاراترین روش انتخاب شد. برای این منظور، ابتدا با استفاده از داده های ماهانه یک دوره پانزده ساله (92-1377)، مدل بهره برداری بهینه چند هدفه غیر خطی طراحی شد. توابع هدف مدل شامل حداقل سازی شاخص کمبود آب در بخش های مختلف شامل بخش شهری، صنعت، محیط زیست و کشاورزی در نظر گرفته شد. همچنین به منظور استخراج قواعد بهره برداری از مخزن، علاوه بر مدل بهره برداری بهینه غیر خطی از روش رگرسیونی حداقل مربعات معمولی، سیستم استنتاج فازی و شبکه عصبی تطبیق پذیر مبتنی بر سیستم استنتاج فازی (ANFIS) نیز بهره گرفته شد. به منظور مقایسه روش های مختلف از شاخص های عملکرد مخزن شامل اعتمادپذیری، حداکثر آسیب پذیری، میانگین آسیب پذیری، برگشت پذیری و پایداری استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که مدل ANFIS، به دلیل داشتن مقادیر بالای شاخص اعتمادپذیری (7/0)، برگشت پذیری (42/0) و مقدار کم شاخص آسیب پذیری (13/0)، دارای بالاترین مقدار شاخص پایداری (26/0) و بهترین عملکرد است. بر این اساس، می توان به طور کارا از مدل ANFIS، برای ایجاد قواعد بهره برداری از مخزن سد درودزن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: منحنی فرمان، سیستم استنتاج فازی، شبکه عصبی فازی، شاخص عملکرد مخزن
  • مصطفی رئیسی اسدآبادی*، محمدرضا نوری، روح الله فتاحی صفحات 277-286
    به منظور بهینه سازی عملکرد سیستم آبیاری، اطلاع از اجزای معادله بیلان آب در مزرعه، امری ضروری است. اجزای زیرسطحی و ناپیدای معادله بیلان به کمک دستگاه تعیین گر جبهه رطوبتی (WFD)، قابل برداشت و تعیین است. این تحقیق با هدف ارزیابی عملکرد دستگاه WFD در تعیین سرنوشت آب نفوذ یافته به خاک در هر آبیاری انجام شده است. آزمون مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و تحت تیمارهای 60، 80، 100 و 120 درصد تامین نیاز آبیاری گیاه سیب زمینی، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1393 انجام شد. به منظور داده برداری در طول فصل زراعی، قبل از عملیات کاشت، دستگاه های WFD متعددی در اعماق و موقعیت های مختلف در طول شیارها نصب شدند. علاوه بر داده های WFD، دبی ورودی (با استفاده از کنتور)، دبی خروجی (سنجش شده با فلوم تیپ یک) و مقادیر رطوبت خاک (با دستگاه تتا-پروب) در طول فصل رشد، اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که بین تلفات سطحی محاسبه شده و اندازه گیری شده، نزدیکی خوبی وجود دارد. ضریب نش- ساتکلیف در این مقایسه 87/0 به دست آمد، همچنین میانگین این ضریب برای مقایسه مقادیر محاسبه ای و مشاهده ای رطوبت باقی مانده قبل از هر دفعه آبیاری، برابر 98/0 به ‏دست آمد. کمیت این شاخص در مقایسه های صورت گرفته، نشانه قابل اعتماد بودن داده های دستگاه WFD برای ارزیابی مزرعه است. طی فرایند ارزیابی مزرعه فاریاب تحت آزمایش، متوسط سهم آب خارج شده از ناحیه ریشه (تلفات عمقی) در تیمارهای آزمایشی در هر اتفاق آبیاری، به ترتیب 02/0، 07/0، 27/0 و 47/0 مترمکعب برای هر شیار به دست آمد.
    کلیدواژگان: بیلان آب، تلفات سطحی، تلفات عمقی
  • فرشید جهانبخشی*، محمدرضا اختصاصی، علی طالبی، محمود پیری صفحات 287-299
    یکی از منابع مهم تولید رواناب در مناطق خشک و نیمه خشک ارتفاعات کوهستانی هستند که به طور معمول از سازندهای قبل از کواترنری تشکیل شده اند. از آنجا که ساخت و بافت سنگ شناسی سازندها متفاوت است، سازند های مختلف می توانند اهمیت متفاوتی از نظر تولید رواناب و رسوب داشته باشند. پژوهش حاضر در دامنه های شیرکوه یزد با هدف بررسی توان رسوب زایی و آستانه تولید رواناب روی سه سازند گرانیت شیرکوه، شیل، ماسه سنگ و کنگلومرای سنگستان و آهک تفت انجام شد. با توجه به سوابق بارندگی منطقه و توان شبیه ساز باران، شدت بارش 60 میلی متر بر ساعت با تداوم 40 دقیقه، به عنوان مبنای مطالعه انتخاب شد. عملیات میدانی شبیه سازی بارش در شرایط خشک بر روی کرت هایی به مساحت یک متر مربع بر روی دامنه های سنگی با شیب 20 تا 22 درصد و حداکثر ضخامت خاک 30 سانتی متر انجام شد. نتایج نشان داد حداقل بارش لازم برای ایجاد رواناب در سه سازند گرانیت، سنگستان و آهک به ترتیب برابر با 7/10، 10 و 7/16 میلی متر است. بیشترین مقدار رسوب تولیدی به ترتیب متعلق به سازندهای سنگستان، گرانیت شیرکوه و در نهایت آهک تفت اندازه گیری شد. آزمون های آماری مرتبط با تولید رواناب و رسوب بر روی هر سه سازند، اختلاف معنادار در سطح پنج درصد را تایید کرد. از نظر زمان لازم تا شروع رواناب نیز، کمترین زمان به ترتیب متعلق به سازندهای سنگستان، گرانیت شیرکوه و آهک تفت بوده است. با توجه به نتایج به دست آمده از نظر پتانسیل تولید رواناب و رسوب، می توان سازندهای سنگستان، گرانیت شیرکوه و در نهایت آهک تفت را به ترتیب از زیاد به کم اولویت بندی کرد.
    کلیدواژگان: فرسایش، آستانه رواناب، شدت بارش، شبیه ساز باران، شیرکوه یزد
  • هاجر سرمدی*، اسماعیل صالحی، لعبت زبردست، محمدتقی اقابابایی صفحات 301-315
    با پیدایش شهر و شهرنشینی، مساله تامین آب سالم و بهداشتی و تصفیه و دفع فاضلاب شهری به عنوان مشخصه ای مهم برای سنجش پیشرفت جوامع شهرنشین مطرح بوده است. در این میان تهران نمونه بارز شهری است که با مشکل کمبود آب روبه رو است. تامین منابع آب مورد نیاز شهر تهران از محدوده وسیع تر از خود شهر، صورت می پذیرد، به همین دلیل دشت تهران- کرج برای این مطالعات انتخاب شده است. در این مقاله مولفه آب تهران در بخش کمیت با استفاده از مدل نیروی محرکه، فشار، وضعیت، اثر و پاسخ و براساس داده های دوره سه ساله 1389-1387 مورد بررسی قرار می گیرد. در این مدل با توجه به نیروهای محرکه ها نظیر جمعیت، شهرنشینی، فضای سبز و صنایع و همچنین فشارهای موثر بر مولفه آب شهر نظیر مصرف آب، هدررفت آب، بارندگی، تبخیر و درنظر گرفتن وضعیت کمیت آب تهران براساس شاخص موجودی آب سدها و موجودی منابع زیرزمینی، اثرات آنها بر شهر مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت، پاسخ های ممکن ارائه شده است. از جمله راهکارهای ارائه شده می توان به انتقال صنایع، اصلاح الگوی مصرف، بهبود وضعیت تصفیه خانه ها و بازیافت آنها، شناسایی و سامان دهی قنوات، بهبود عملکرد آبیاری و کاهش تراکم جمعیتی شهر تهران اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی یکپارچه محیط زیست شهری، کمیت آب، کلان شهر تهران، مدل DPSIR
  • هانیه دباغی، مجتبی خوش روش *، محمد علی غلامی سفیدکوهی صفحات 317-331
    گرفتگی قطره چکان ها در هنگام استفاده از پساب، موجب افزایش هزینه بهره برداری و کاهش رغبت کشاورزان می شود. روش جدید برای کاهش گرفتگی قطره چکان ها، استفاده از رینگ مروس است که مشکلات روش های کلرزنی و اسیدشویی، از قبیل آلودگی و هزینه های بالا را ندارد. با توجه به اهمیت استفاده از پساب کشاورزی، در این پژوهش به بررسی گرفتگی قطره چکان ها و تاثیر کاربرد رینگ مروس بر کارایی قطره چکان های به کار برده شده در سامانه آبیاری قطره ای پرداخته شد. تیمارها شامل آب آبیاری (آب چاه و پساب) و اصلاح آب (آبیاری با رینگ مروس و آبیاری بدون رینگ مروس)، به عنوان عامل اصلی و تیمار نوع قطره چکان ها شامل ایریتک (E1)،کرونا (E2)، اکسیوس (E3)، نتافیم (E4)، پلی رود (E5) و پایا (E6) به عنوان عامل فرعی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که به مرور زمان پساب کشاورزی باعث گرفتگی قطره چکان ها در تیمارهای آب آبیاری و اصلاح آب شده اما با گذشت زمان رینگ مروس روی پارامترهای ارزیابی قطره چکان ها اثر مثبت داشت. در مورد پساب کشاورزی، در دور اول و آخر آبیاری، متوسط آبدهی قطره چکان ها با رینگ مروس به ترتیب 05/0 و 33/0 لیتر در ساعت بیشتر از تیمار پساب بدون رینگ مروس بود. ضریب یکنواختی قطره چکان ها در دور اول و آخر آبیاری در تیمار چاه با رینگ مروس به ترتیب 31/0 و 67/6 درصد بیشتر از تیمار چاه بدون رینگ مروس به دست آمد، همچنین ضریب یکنواختی قطره چکان ها در دور اول و آخر آبیاری، در تیمار پساب با رینگ مروس به ترتیب 85/0 و 10/12 درصد بیشتر از تیمار پساب بدون رینگ مروس، اندازه گیری شد. در مورد قطره چکان ها، با گذشت زمان مشخص شد که قطره چکان نتافیم بهترین عملکرد و قطره چکان آکسیوس، ضعیف ترین عملکرد را دارا بود. به طور کلی قطره چکان های به کار برده شده در تیمار آب چاه تیمار شده با رینگ مروس، بیشترین میزان آبدهی و قطره چکان های به کار برده شده در تیمار پساب بدون رینگ مروس، کمترین میزان آبدهی را دارا بودند.
    کلیدواژگان: ضریب یکنواختی، گرفتگی قطره چکان، دبی متوسط، ضریب تغییرات
  • حسین شیرانی*، سمیه شیروانی، محمد مرادی صفحات 333-343
    در سال های اخیر آلودگی میکروبی آب های سطحی و زیرسطحی، یک مسئله و مشکل جدی برای برخی از کشورها به شمار می رود که منجر به ایجاد بیماری های خطرناک شده است. شوری خاک و آب آبیاری می تواند بر میزان جابه جایی و یا زنده مانی باکتری ها در خاک اثر داشته باشد. در این تحقیق اثر سطوح مختلف شوری آب آبیاری با قابلیت هدایت الکتریکی 5/0، 5/2 و 6 دسی زیمنس بر متر و کود آلی شامل کود مرغی، گاوی و مخلوط مرغی و گاوی به میزان 10 تن در هکتار بر حرکت باکتری اشرشیاکلی در ستون های خاک دست خورده به ارتفاع 30 سانتی متر و قطر 10 سانتی متر، در شرایط رطوبتی غیر ماندگار بررسی شد و غلظت باکتری اشرشیاکلی در زه آب خروجی اندازه گیری شد. شدت آلودگی زه آب ستون های خاک تیمار شده با شوری آب 6 دسی زیمنس بر متر، کمتر از آب با شوری های 5/2 و 5/0 دسی زیمنس بر متر بود که این اختلاف در سطح آماری یک درصد معنی دار شد. همچنین، شدت آلودگی زه آب ستون های تیمار شده با کود مرغی بیشتر ازکود مخلوط و کود گاوی و کود مخلوط نیز، بیشتر از کود گاوی بود. اثر متقابل تیمارهای مختلف شوری بر غلظت باکتری اشرشیاکلی در تیمارهای کودی مختلف نیز در سطح آماری یک درصد معنی دار شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که غلظت باکتری خروجی، تحت تاثیر شوری آب آبیاری قرار گرفته و با افزایش شوری غلظت باکتری کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: منحنی رخنه، کود مرغی، کود گاوی، زه آب خروجی
  • افشین منصوری، بابک امین نژاد *، حسن احمدی صفحات 345-359
    در مقاله حاضر، تغییرات جریان ورودی به سد کارون 4 تحت سناریو های مختلف تغییر اقلیم برای دوره 2050-2021 مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور از خروجی های مدل HadCM3 تحت سناریو های B1 (خوش بینانه) و A2 (بد بینانه) برای گزارش چهارم و خروجی های مدل ترکیبی (ensemble)، تحت سناریوهای RCP 2/6 (خوش بینانه) و RCP 8/5 (بد بینانه) برای گزارش پنجم استفاده شد، همچنین به منظور براورد رواناب در دوره آتی، شبکه عصبی مصنوعی به عنوان مدل بارش- رواناب در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که متوسط بارش سالانه در پنج ایستگاه مورد بررسی تحت سناریور های B1 و RCP 2/6 به ترتیب 15 و 5 درصد افزایش و تحت سناریو های A2 و RCP 8/5، به ترتیب 8 و 6 درصد کاهش را نشان می دهد، همچنین متوسط دمای سالانه در تمام سناریوها، افزایش را نشان می دهد که مقدار این افزایش حداقل 06/1 درجه سانتی گراد تحت سناریوها B1 و حداکثر 89/1 درجه سانتی گراد تحت سناریو RCP 8/5 بوده است. بررسی رواناب ورودی به سد کارون 4 نشان داد، تحت دو سناریو B1 و RCP 2/6 به ترتیب جریان سالانه ورودی 8/1 و 5/1 درصد افزایش خواهد یافت و تحت دو سناریو A2 و RCP 8/5، جریان سالانه ورودی 4/10 و 8/9 کاهش را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ممدل HadCM3، مدل ensemble، سناریو های خوش بینانه، سناریو های بد بینانه
  • الهام چاوشی *، مجید افیونی، محمد علی حاج عباسی صفحات 361-371
    در این مطالعه که قسمت وسیعی از زمین های کشاورزی و مراکز بزرگ صنعتی استان اصفهان را در برمی گیرد، کاربری ها به سه دسته کشاورزی، بایر و غیر کشاورزی، شهری و صنعتی تقسیم بندی شد و در کل 257 نمونه از خاک سطحی (عمق20-0 سانتی متر) منطقه برداشت شده و غلظت فلورید محلول خاک اندازه گیری شد. برای تعیین ساختار مکانی توزیع فلورید در خاک ها از نرم افزار GS+ و برای تهیه نقشه توزیع مکانی آن از روش کریجینگ نقطه ای و نرم افزار Surfer استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت فلورید محلول در خاک های اصفهان ( mg L-185/0) بیشتر از میانگین خاک های دنیا ( mg L-153/0) است، همچنین فلورید محلول خاک، دارای کلاس وابستگی مکانی متوسط بود که نشان دهنده کنترل تغییرات مکانی آن به وسیله ویژگی های ذاتی و مدیریتی است. میانگین غلظت فلورید محلول خاک در زمین های کشاورزی و شهری به طور معنی داری بیشتر از زمین های بایر و غیر کشاورزی بود که علت این افزایش در زمین های کشاورزی، احتمالا مصرف کودهای فسفره و در مناطق شهری، فرونشست اتمسفری فلورید در اثر فعالیت برخی از صنایع نظیر تولید فولاد است. بیشترین غلظت فلورید محلول با توجه به نقشه کریجینگ در اطراف رودخانه زاینده رود و در قسمت های مرکز و غرب منطقه مطالعاتی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: فلورید محلول، کریجینگ، کاربری، کشاورزی، صنعتی
  • زینب حیدری، معصومه فراستی*، رسول قبادیان صفحات 373-382
    برای طراحی مقرون به صرفه و کارآمد سیستم های آبیاری قطره ای، اطلاع از گسترش عمودی و افقی جبهه رطوبتی تحت منبع نقطه ای ضروری است و مدیریت صحیح سیستم های آبیاری قطره ای، نیاز به آگاهی از نحوه توزیع آب در خاک دارد. عوامل بسیاری بر ابعاد الگوی رطوبتی تاثیرگذارند که از جمله این عوامل دبی، شیب زمین، زمان آبیاری و بافت خاک است. هدف از این تحقیق بررسی کاربرد ماشین بردار پشتیبان در شبیه سازی الگوی رطوبتی تحت آبیاری قطره ای است. پس از آماده سازی یک مدل فیزیکی از جنس پلاکسی گلاس با ابعاد مشخص و پر شده با خاک لوم رسی سیلتی، به منظور مقایسه داده های آزمایشگاهی و مدل ماشین بردار پشتیبان (SVM) در براورد ابعاد پیاز رطوبتی در سامانه آبیاری قطره ای در اراضی شیب دار، آزمایشاتی با قطره چکان دارای دبی های 2، 4، 6 و 8 لیتر در ساعت در مدت زمان آبیاری دو ساعت و 24 ساعت توزیع مجدد با شیب های 0، 5، 15 و 25 درصد با سه تکرار در آزمایشگاه آبیاری دانشگاه رازی انجام شد. در این تحقیق از شاخص های آماری R2، RMSE، MBE و MEF استفاده شد. مقادیر R2 برای پارامترهای عمق خیس شده، عرض و مساحت خیس شده به ترتیب برابر 96/0، 96/0 و 92/0 به دست آمد. با توجه به مقدار MBE، مدل SVM پارامتر عمق و عرض خیس شده سه درصد کمتر از مقدار واقعی تخمین زده و مساحت خیس شده را 04/2 درصد، کمتر از میزان واقعی شبیه سازی کرده است، همچنین با توجه به مقادیر MEF و RMSE، مدل SVM پارامتر مساحت خیس شده را با خطای بیشتری شبیه سازی کرده است. نتایج نشان داد که مدل SVM دارای قابلیت بالایی در براورد پارامترهای پیاز رطوبتی است.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، پیاز رطوبتی، عمق خیس شده، عرض خیس شده، مساحت خیس شده
  • پرستو رستمی زاد، وحید حسینی *، کیومرث محمدی سمانی صفحات 383-393
    تاج پوشش درختی در بسیاری از زیست بوم ها، از جمله جنگل های نیمه خشک زاگرس، عامل اصلی حفظ و تقویت خاک است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثرات تاج پوشش درختی گونه بنه (Pistacia atlantica Desf.) بر مقدار نیتروژن کل، کربن آلی، فسفر قابل جذب، اسیدیته، هدایت الکتریکی و بافت خاک بود. نمونه های خاک در داخل و خارج خاک سایه انداز پنج تک درخت بنه در امتداد خطوط تراز و موقعیت های بالا و پایین دامنه ای با جهت شمالی از عمق صفر تا پنج سانتی متری خاک در منطقه سروآباد کردستان برداشت شد. نتایج نشان داد، درصد کربن آلی در ناحیه داخل تاج نسبت به خارج آن از 71/6 درصد به 73/4 درصد کاهش یافت. میزان نیتروژن در خاک ناحیه تحت تاج پوشش درخت (406/0 درصد) غلظت بالاتری نسبت به خارج آن (224/0 درصد) داشت و مقدار فسفر نیز در خاک زیر تاج، 7/32 میلی گرم بر کیلوگرم اندازه گیری شد، درحالی که برای خاک خارج تاج، 1/21 میلی گرم بر کیلوگرم به دست آمد. مقدار هدایت الکتریکی در خاک زیر تاج بیشتر از مقدار آن در خارج از تاج بود. بافت خاک در ناحیه زیر تاج نسبت به خارج آن سبک تر شده بود، این در حالی بود که اسیدیته تحت تاثیر تاج تک درختان بنه قرار نگرفته بود و تفاوت معنی داری از نظر اسیدیته در نواحی مختلف تاج مشاهده نشد. با توجه به ارزش های اکولوژیکی گونه بنه در جنگل های زاگرس، حضور این درختان در مجموع، آثار مثبتی بر ویژگی های خاک داشته و از بین رفتن آنها منجر به کاهش چشمگیر کیفیت خصوصیات خاک و مستعد شدن آن به فرسایش می شود.
    کلیدواژگان: خصوصیات خاک، تاج پوشش درختی، زاگرس شمالی، بنه
  • هرمزد نقوی *، آرش صباح، مهدی امیرپور رباط، فریدون نورقلی پور صفحات 395-406
    به منظور بررسی اثرات مقادیر و زمان های مختلف مصرف نیتروژن بر خواص کمی گلرنگ، آزمایشی دو ساله به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه کرمان اجرا شد. عامل اول مقدار خالص نیتروژن (صفر، 60، 120و 180 کیلوگرم در هکتار) و عامل دوم زمان های مصرف (1- تمامی در زمان کاشت، 2- دو سوم در زمان کاشت و یک سوم در مرحله روزت، 3- یک سوم در زمان کاشت و دو سوم در مرحله روزت و 4- یک سوم در زمان کاشت، یک سوم در مرحله روزت و یک سوم در مرحله قبل از گل دهی) بود. نتایج نشان داد اثر سطح نیتروژن بر غلظت، جذب و کارایی زراعی و بازیافت ظاهری نیتروژن، ارتفاع بوته، تعداد غوزه و عملکرد در سطح یک درصد و بر تعداد دانه در غوزه در سطح پنج درصد و اثر تقسیط نیتروژن بر تعداد غوزه و عملکرد در سطح یک درصد و بر ارتفاع بوته، جذب، کارایی زراعی و بازیافت ظاهری نیتروژن در سطح پنج درصد، معنی دار بود. بنابراین براساس آزمایش حاضر مصرف 60 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار به صورت تقسیط سه مرحله ای به میزان مساوی در زمان های کاشت، روزت و قبل گل دهی یا تقسیط یک سوم زمان کاشت و دو سوم زمان روزت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تقسیط، گلدشت، مقادیر نیتروژن
|
  • A. R. Vaezi *, Z. Bayat, M. Foroumadi Pages 1-14
    Soil erosion by surface runoff introduced as surface erosion is one of the main mechanisms of land degradation in the hill slopes. Slope characteristics including aspect and gradient can control the differences of soil properties along the hillslope. This study was conducted to investigate the effect of slope aspect and gradient on variations of some soil properties in the short slopes. Five hills including both north and south aspects with different gradients (9-10%, 13-16%, 17-22%, 29-31% and 33-37%) were considered in a semi-arid region with 30 ha in area, in the west of Zanjan, northwest of Iran. The hills were weakly covered with pasture vegetation covers. Soil samples were collected along the slopes from two depths (0-5 cm and 5-15 cm) in four positions with 2 m distance along each slope with two replications. A total of 160 soil samples were analyzed for particle size distribution (sand, silt and clay), gravel and bulk density. Surface erosion was determined based on the variation of grain size distribution and bulk density. Differences of the grain size distribution and surface erosion between the two slope aspects and among the slope gradients were analyzed using the Tukey test. No significant difference was found between slope aspects in surface soil erosion. Nevertheless, surface soil erosion was affected by slope gradient in each slope aspect (R2= 0.78, p
    Keywords: Particle size distribution, Soil properties, South slope, North slope, Surface erosion
  • H. Sharifan, S. Jamali *, F. Sajadi Pages 15-27
    In order to study the effects of different irrigation regimes and different levels of salinity on the growth parameters of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), this experiment was performed in the research green house of Water Engineering Department, at f Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, during 2016. The experimental design was a factorial with n a randomized complete design in three replications. Treatments included three irrigation levels (100, 75 and 50 percent of water requirements calculated by the evaporation pan class A) and five salinity levels (0.5, 4.3, 8, 11.8, 16 dSm-1). The results showed that the effect of irrigation on the Leaf area index, chlorophylls and RWC (P
    Keywords: Chlorophylls, Deficit irrigation, Leaf Area Index, RWC, Seawater
  • A. Motamedi *, M. Galoie Pages 29-40
    In order to investigate the flow formation on dunes, the experimental data from a flume 12 meters long, located in Hydraulic Lab at Technical University of Graz (Austria), were collected. In this study, dunes (particle sizes of 13 and 6 mm) in a 2-D plan were developed with the wavelength of 1 meter, the lee angle of 8 degree, and the crest heights of 4 and 6 cm; these were uniformly installed across the width of flume. The analysis of the experimental flow velocity profiles measured by ADV and PIV technology and the numerical profiles modeled by SSIMM showed that in the same hydraulic conditions, there was no significant relation between drag coefficients of particles on dunes and flow discharge variation, while the water depth reduction caused a sudden increase in the drag coefficient up to 66%. Also, reducing particle size of the dune increased the drag coefficient and there was a significant relation between particle size (diameter) and dune formation, so that in smooth crested conditions, as compared with the sharp crested dune, the drag coefficient was increased up to 32%.
    Keywords: Dune dimensions, Drag Coefficient, Shear Velocity, Double, Averaging
  • A. Ashraf Amirinejad *, S. Ghotbi Pages 41-51
    The soil quality is defined as the ability of soil to function as an essential part of the human habitat. In this study, the effects of land use change (conversion of forest lands into agricultural lands) on the soil physical quality were studied in the Gilan-e-Gharb region. For this study, soil samples were collected from surface and subsurface layers of both land uses, and the peak and shoulder slope positions, in Miandar and Vidjanan catchments. Soil physical properties such as soil texture and particle size distribution, soil hydraulic conductivity, bulk density, mean weight diameter of aggregates, water holding capacity, and the soil organic carbon content were measured. The results showed that land use change of the forest to agricultural lands resulted in a sharp decline in the soil organic matter (52%) and an increase in silt and sand percentage and soil bulk density. Also, deforestation decreased the mean weight diameter of aggregates (from 0.39 to 0.14 mm in Miandar) and clay percent. It caused a reduction in the total porosity followed by a decrease of soil water holding capacity, and a decrease in the saturated hydraulic conductivity (from 10.34 to 1.86 cm/h), as well. In general, the results proved that the land use change from forest to agriculture severely decreased soil physical quality and its productivity.
    Keywords: Land use, Deforestation, Soil physical quality
  • M. Touzandejani *, A. Soffianin, N. Mirghafari Pages 53-66
    Among the heavy metals, arsenic is known as a carcinogen material and its high concentrations in the ecosystem can be a major concern for public health and environment. The aim of this study was to evaluate the risk map of arsenic contamination and the possibility of its entering into the food chain using the fuzzy method in the central part of the Hamedan-Bahar plain. For this purpose, arsenic concentration in 94 points of groundwater and 49 points of surface soil was analyzed and evaluated in the study area. Soil physico-chemical parameters (clay, organic matter and pH), soil and groundwater contamination probability map, and land use map were selected as the input of this method. In the fuzzy method, two operators (and & or) were used. In order to standardize the parameters, the fuzzy linear function was used. Comparing the classified risk assessment using these operators showed that the results of the operator had the maximum trust. So in areas where concentrations of arsenic in soil and groundwater were high, the physico-chemical parameters such as pH, organic matter and clay content of the soil were low and agriculture products had a high ability to absorb heavy metals and ensure its better to use for the operator.
    Keywords: Arsenic, Fuzzy method, Hamedan, Bahar plain, Risk
  • M. Dorosti *, M. Shafai Bajestan, F. Amirsalari Maymani Pages 67-79
    Scour around structures in the river is the most destructivr factor of these structures. Therefore, different methods have been studied to reduce it. A creation slot is one of these methods in the suitable position that can be modified to control the flow pattern scour. In this study, the effects of using two parallel chord rectangular slots in the single spur dike with the opening of the effective spur dike area of 10% and a ratio of a/b = 4 (a and b are the length and width of the slot) on two occasions were investigated, one near the bed (near the slot spur dike) and the other near the water surface (away from the nose of spur dike) on the pattern of erosion and sediment around the nose triangular spur dike in clear water conditions. In all experiments, flow depth and angle of the triangular spur dike installation angle were constant. The experiment was done in different hydraulic conditions (Froude number 0.287, 0.304, 0.322). Eventually the results of spur dike without slot (control experiments) were compared. The results showed the slot near the bed toward the slot near water surface and control experiments had a better performance in reducing the maximum depth of scour and deposition of sediments washed to the outer bank. The reduction of the maximum depth of scour at the slot near the bed in Froude numbers 0.287, 0.302 and 0.322, respectively, was compared to the control experiments , which were 23%, 13% and 24%, respectively, and then compared to the slot near the water surface, which was 60%, 40% and 32% respectively.
    Keywords: Slot position, Triangular spur dike, Bank protection, Pattern of erosion, sediment
  • S. Parvini, Z. Jafarian*, A. Kavian Pages 81-95
    Due to the lack of necessary equipment for measuring and recording changes in watershed runoff and flood situation after the implementation of corrective actions, using hydrologic models is considered as an efficient tool to assess the undertaken actions and simulate the behavior of the watershed before and after the implementation of these measures. The present study aimed to simulate the effects of corrective actions on runoff components using HEC- HMS hydrological models in the form of a rangeland and watershed plan in 2006 and the predicting plan of applicable operations in a region in the Meikhoran watershed, Kermanshah. For this purpose, three scenarios including the conditions before running the rangeland and watershed plan, the conditions after running the project and requirements and enforcement actions resulting from the proposed location map were considered in the spring of 2006. First, a map of the curve number (CN) changes was prepared under all three scenarios caused by the vegetation changes and by implementing HEC-HMS model, the curve number criteria, the peak discharge and flood volume were determined to assess the changes in hydrological basins and their values for all three scenarios were calculated and compared. The results showed that the HEC- HMS model for the base period (first scenario) with Nash-Sutcliffe coefficient 0/551 and the coefficient of determination 0/63 had an acceptable accuracy in predicting runoff. Nash-Sutcliffe coefficient for the second and third scenarios was 766/0 and 0/777, respectively. Also, the results showed that in the second scenario, there was an 8/85 and 7/74% decrease in the peak flows and runoff volumes, respectively, and these values for the proposed operation were estimated to be 12.84% and 6.33%, respectively. Overall, the results indicated the considerable impact of rangelands and watershed management (third scenario) on the reduction of effective runoff components, particularly flood peak, on the basis of the location model.
    Keywords: HEC, HMS, Locating, Meikhoran Watershed, Rainfall, runoff model, Rangeland, watershed design
  • C. Tofighi *, R. A. Khavari-Nejad, F. Najafi, Kh. Razavi, F. Rejali Pages 97-106
    Salinity adversely affects crops metabolism and yield. The present work was conducted to evaluate the singular and interaction influences of Arbuscular mycorrhizal (AM) fungi and brassinolide, as an active group of (brassinosteroids) BRs, on some physiological parameters of wheat plants to cope with salt stress14-day old mycorrhizal (Glomus mosseae) and non- mycorrhizal wheat (Triticum aestivum L.). Plants were foliar sprayed with 0 and 5 µM epibrassinolide 3 times once every two days. Then, each group was treated with 0 and 150 mM NaCl once every 3 days for 10 days. After salt treatment, some plants were harvested to estimate the leaf reducing sugar and glycine betaine contents. After the final growth, all wheat plants were harvested to measure some yield parameters. Synergistic influence of brassinolide and AM fungi was observed in protein and 1000-grain weight. It seemed that this was rooted in the increased accumulation of reducing sugars and glycine betaine, both helping to maintain osmotic potential in cells under high salinity in soil.
    Keywords: Brassinosteroid, Glomus mosseae, Wheat, Salt stress, Physiological responses
  • M. Mirmohammad Sadeghi, B. Ebrahimi *, M. Pasandi Pages 107-125
    Depletion and consequently reduction in groundwater storage results in numerous harmful environmental effects such as reduction in yields of wells, land subsidence, lowering of water quality and also reduction in storage of surface water bodies having hydraulic relation with aquifers. In this research, groundwater depletion in the Najafabad subcatchment aquifer located in the GavKhouni basin, Isfahan province was evaluated. These studies indicate groundwater depletion and deterioration of the aquifer water quality during the recent years. Zayandehroud River had been effluent and it has recently converted to influent and dominantly recharges the aquifer. The groundwater depletion in this region has been due to wells overpumping and it does not comply with the uniform rainfall variations in recent years. According to the shaly aquifer bedrock, the groundwater depletion cannot be due to leakage through the bedrock. Moreover, the groundwater quality has been deteriorated in all parts of the aquifer, especially in the regional drawdown cones resulted from recently groundwater overexploitation by deep wells. The river leakage to the aquifer is predicted to be persistent and increasing according to results of the research and it is necessary to limit the groundwater extraction and change the average surface water inflow to the area to mid 1370s condition.
    Keywords: Interaction, Depletion, Aquifer, Najafabad
  • S. P. Mousavi, M. A. Asghar Mokhtari, Y. Khosravi *, A. Rafiee, R. Hoseinzade Pages 127-141
    In this study, the distribution of heavy metals pollution including arsenic, antimony, nickel, copper, cadmium, cobalt, bismuth, lead and zinc in the stream sediments of Zarshuran- Aghdarreh area was investigated by using statistical techniques and the geometric integration of each sample basin. For this purpose, the degree of pollution in 154 stream sediment samples was analyzed and the distribution maps for enrichment factors were prepared by using a combination technique, pixel estimation, and statistical and geostatistical methods. The results of calculating the enrichment factors indicated that the higher enrichment was related to arsenic, antimony, bismuth, cadmium and lead. Furthermore, the concentration of zinc, copper, lead, arsenic, antimony, cadmium and bismuth in the stream sediment samples was higher than the global average. Application of the principal component analysis on the data led to the recognition of 9 main components for the dataset; the first 5 were components with eigen values greater than 1 and a cumulative percentage more than 85%. Arsenic, antimony, cadmium, lead and zinc in the first component, cobalt in the second component, bismuth in the third component, copper in the fourth component and nickel in the fifth component had the highest values.
    Keywords: Heavy metals, Environmental pollution, Enrichment factor, Principal component analysis, Zarshuran, Aghdarreh, Takab
  • A. Uossefgomrokchi *, A. Parvaresh Rizi Pages 143-157
    In the recent decades, due to the development of the pressurized irrigation systems, the relationship between the water and energy has been extended more than ever. So, according to problems due to the water shortage, energy saving is considered as one of the most important challenges in the agriculture section. In this study, by considering the capabilities of the pumping systems, variable speed pumps have been examined in an agro-industrial region of Ashrafiyeh (Qazvin province, Iran) with an area of 85 ha. The energy consumption during the ten-year operation was analyzed in the five operation scenarios by the MATLAB/SIMULINK software. The results showed that the consumed electrical energy by using variable speed pumps was approximately decreased up to about 18 percent, as compared to the fixed speed pumps. The results of the evaluation of the consumed energy showed that the current operation circumstance increased energy losses up to about 60 percent, as compared to the other operation methods. The results also revealed that the overall energy efficiency for the current operation circumstance was 52 percent (78 percent of Nebraska Performance Criteria).
    Keywords: Energy saving, Modeling, Nebraska criteria, SIMULINK, Variable speed pump
  • S. Pourhossein, S. Soltani * Pages 159-173
    Bhalme & Mooley Drought index is one of common indices used in drought studies. Due to the fact that drought indices can have different sensitivities to different region conditions and the length of data recorded, 62 synoptic and climatological stations were selected within a homogonous region to study this index advantages and to assess the effect of climate, precipitation regime, and data record on the index. The best results were found for the humid climate. Also, this index had acceptable results for semi- mediterranean regimes regarding all different time scales,; however the situation was different for Mediterranean regimes, showing the best results for the time scales simultaneous with the precipitation period. From the data record point of view, the best results were estimated during the first 31- years of the common period which has correspondence with the results of the 36-year period.
    Keywords: Drought, Bhalme, Mooley Drought Index, Iran, Climate, Precipitation regime, Data record length
  • F. S. Tarighat, Y. Kooch * Pages 175-188
    The effect of broad-leaved forest trees (Alnus glotinusa, Ulmus glabra, Popolus caspica and Parrotia persica) and their canopy position on soil C and N storage and mineraization in the plain forest areas of Noor was investigated. Soil samples were taken from two positions (near and away from the main stem) with the microplots of 30×30×15 cm. Litter (C and N), soil physical (bulk density, texture and water content), chemical (pH, EC, organic C, total N and available Ca), biochemical and biological (N mineralization and microbial respiration) characteristics were measured at the laboratory. Carbon mineralization rate (CMR) was calculated using the equation [incubation time period (hour) ×soil volume (gr) / CO2 amount (mol C)]. Soil C and N storage (ton/ha) was calculated by C and N contents, bulk density, and the soil sampling depth. The results showed that there was no significant difference between the C storage under the studied tree spcies, whereas N storage presented significantly greater amounts, under Alnus glotinusa (0.79 ton/ha) rather than Ulmus glabra, Popolus caspica and Parrotia persica (0.69, 0.45 and 0.21 ton/ha, respectively). The higher values of soil C (0.001 mol C/kg) and N (0.3 ml N/kg) mineralization were significantly recorded under Alnus glotinusa instead of tree species. Soil C and N storage and mineralization process were not affected by the sampling positions. According to the results, soil C and N storage and mineralization were influenced by litter quality and soil chemistry.
    Keywords: Plain forest, Litter quality, Soil chemistry, Carbon, Nitrogen
  • H. Hasheminejad *, A. Taebi Harandi, P. Paydary Pages 189-198
    The goal of this study was to evaluate tannic acid as a coagulant in turbidity removal. Tests were designed using Taguchi method and carried out on the synthetic and natural turbid samples. In order to optimize turbidity removal by tannic acid, seven factors including pH, coagulant dosage, rapid mixing rate, slow mixing rate, slow mixing time, sedimentation time and initial turbidity were investigated. The results revealed that in optimum conditions, tannic acid could n remove up to 71 percent of synthetic turbidity and 66 percent of natural turbidity; also, tannic acid showed more coagulation activity in the lower initial turbidities. ANOVA analysis showed that initial turbidity and slow mixing time were the most important parameters in the turbidity removal by tannic acid. In general, this study showed that tannic acid was capable of removing turbidity and could be used instead of common coagulants in the preliminary treatment.
    Keywords: Coagulation, Tannic acid, Jar test, Taguchi
  • M. Barahimi *, K. Shahverdi Pages 199-209
    Determination of the required water for crop and irrigation programing is of major importance in the sustainable use of water resources. The national water document is the output of the ‘net irrigation required for crops’, which is presented for the optimum allocation of water resources for the demands. The Penman-Monteith-FAO method is used in the calculation. Updating the national water document is necessary to overcome its some limitations, and to provide more adaptation to the plains conditions of the country. The objective of this study was the recognition of the existing problems of the water national document and appropriate method development for implementing in the country plains. In this regard, the required water of different crop patterns was calculated using the Penman-Monteith-FAO method in the Ghazvin plain (as a dry plain), Ghazvin province, and Fomanat plain (as a wet plain), in Fomanat province, in the period of 1976-2005. The results were compared to the water national document. It was shown that annual potential evatranspiration varied between 1330 and 1587.1 mm in the Ghazvin plain, and between 743 and 809 mm in the Fomanat plain. The calculated evapotranspiration in the present study was about 40.6% more than water national document in the Takestan station, in Ghazvin plain, as a sample station.
    Keywords: Dry, Wet Area, Optimum Allocation, Water Resources
  • J. Khajehali *, M. Kohansal, B. Hatami, M. Mobli Pages 211-221
    The grape leafhopper, Arboridia kermanshah Dlabola (Hemiptera, Cicadellidae), is an economically important pest of most vineyards in Isfahan. The effects of two irrigation regimes [normal (100 liter/ tree/ week) and minimum (100 liter/ tree/two weeks)] seasonal population changes and the damage of A. Kermanshah as well as the percentage of leafhopper egg parasitism by Anagrus atomus were studied on five grape cultivars including Shahani, White Rishbaba, Askari, Black Rishbaba and White Yaghoti; this was done in a completely randomized blockdesign with split plots in three replications at Isfahan University of Technology in the 2005-2006 period. Adults and nymphs were assessed by weekly sampling using a vacuum insect collector (D-VAC). Non-parasitized and parasitized eggs were counted weekly by clipping three leaves from different strata of vine canopy as a sample unit, in each plot. The results showed that the leafhopper population density, damage percentage and egg parasitism in both years of study in the normal irrigation plots were higher than those with the minimum irrigation. The maximum density of adults and nymphs was observed in June and early July on the White Yaghoti. The highest egg density and parasitism were recorded in June and October-November, respectively, on black Rish-baba in the normal irrigation. The highest damage was on the white Yaghoti in August and September, and the lowest damage was on Askari and Shahani, both in the normal irrigation regime.
    Keywords: Irrigation regime, Grape cultivars, Grape leafhopper
  • E. Esfandiary Ekhlas, M. Nael *, J. Hamzei, A. A. Safari Sinegani, M. Sheklabadi Pages 223-235
    Evaluation of the ecological sustainability of different cropping systems is crucial to achieve sustainable agriculture. This evaluation is accessible via soil quality assessment. Therefore, to study the mid-term effects of different conservation tillage systems (no tillage and minimum tillage) and cover cropping on the biological indicators of soil quality, a factorial experiment in a completely randomized block design was conducted in Dastjerd region (Hamedan). Three levels of tillage (NT: no tillage, MT: minimum tillage and CT: conventional tillage) and two levels of cover cropping (C1: Lathyrus sativus and C2: no cover crop) were applied for four consecutive years. Soil sampling was performed in the fourth year of experiment in two steps (1- before cover crop plantation, and 2- after harvesting main crop) with three replications. Most indices (total organic carbon, active carbon, basal respiration, phosphatase activity) were significantly affected by cover crop, tillage systems and sampling time, as the highest values were obtained in NT-C1 in time 2 and the lowest ones in CT-C2 in time 1. For instance, after four years application of treatments, the mean active carbon content was increased from 927 mg/kg in the conventional tillage no cover crop to 1350 mg/kg in the conservation tillage systems cover crop. Therefore, conservation tillage practices combined with Lathyrus sativus cover crop were shown to be the most appropriate management for soil quality maintenance and improvement.
    Keywords: Total organic carbon, Active carbon, Soil respiration, Phosphatase activity
  • N. Nourmahnad * Pages 227-247
    Due to the water scarcity in Iran, it is important to provide strategies to reduce water consumption in the agriculture sector. Zycosil is a nanotechnology material that makes a great hydrophobe in the soil. This study was conducted based on completely randomized block design within microlysimeter with the height of 15 cm and the diameter of 8 cm to investigate the hydrophobic effect on the amount of consumed water in pepper. Sweet pepper seedlings were planted in them; then the treatments were applied. The Z25, Z50 and Z75 treatments consisted of covering 25, 50 and 75 % of the soil surface by Zycosil; these were compared with the control (Ctrl- no Zycosil application) in three replications. The results showed that Z75 treatment reduced 27% water consumption and increased the fresh yield by approximately 62 %. The increased yield of Z25 and Z50 was 5 and 26 %, respectively. Dry pepper yield was increased in Z25, Z50 and Z75 treatments by 22, 19 and 80%, respectively, as compared to Ctrl treatment. The amount of water consumed was decreased by 10 % per 25% coverage level. The least amount of water use efficiency was observed in the control treatment (1.28 gr/cm3). The Z75 had the highest water use efficiency (2.96 gr/cm3). Hence, the application of hydrophobic material such as Zycosil in the soil surface reduced water evaporation and increased water retention. This increased the yield and water use efficiency.
    Keywords: Hydrophobic, Water use efficiency, Zycosil, Yield, Pepper
  • Z. Mollaee, J. Zahiri *, S. Jalili, M. R. Ansari, A. Taghizadeh Pages 249-259
    Spectral Reflectance of suspended sediment concentration (SSC) remotely sensed by satellite images is an alternative and economically efficient method to measure SSC in inland waters such as rivers and lakes, coastal waters, and oceans. This paper retrieved SSC from satellite remote sensing imagery using radial basis function networks (RBF). In-situ measurement of SSC, water flow data, as well as MODIS band 1 and band ratio of band 2 to 1 were the inputs of the RBF. A multi-regression method was also used to make a relationship between the in-situ data and the water reflectance data retrieved from MODIS bands. The results showed that RBF had the best SSC prediction error (RMSE=0.19), as compared to the multi-regression and sediment rating curve methods, with the RMSE of 0.29 and 0.21, respectively.
    Keywords: Suspended sediment concentration, MODIS, RBF, Regression method
  • M. H. Tarazkar *, M. Zibaei, G.R. Soltani, M. Nooshadi Pages 261-276
    Nowadays, water resource management has been shifted from the construction of new water supply systems to the management and the optimal utilization of the existing ones. In this study, the reservoir operating rules of Doroodzan dam reservoir, located in Fars province, were determined using different methods and the most efficient model was selected. For this purpose, a monthly nonlinear multi-objective optimization model was designed using the monthly data of a fifteen-year period (2002-2017). Objective functions were considered as minimizing water scarcity index in municipal, industrial, environmental and agricultural sectors. In order to determine the operating rule curves of reservoir, in addition to the nonlinear multi-objective optimization model, the methods of ordinary least-squares regression (OLS), fuzzy inference system and adaptive network fuzzy inference system (ANFIS) were used. Also, the reliability, resiliency, vulnerability and sustainability criteria were used to compare the different methods of reservoir performance rules. The results showed that ANFIS model had the higher sustainability criterion (0.26) due to its greater reliability (0.7) and resilience (0.42), as well as its lower vulnerability (0.13), thereby showing the best performance. Therefore, ANFIS model could be effectively used for the creation of Doroodzan reservoir operation rules.
    Keywords: Rule Curve, Fuzzy Inference System, Neuro, Fuzzy Network, Reservoir Operation Index
  • M. Raeisi Asadabadi *, M. R. Nour, R. Fattahi Pages 277-286
    In order to optimize the irrigation system performance, it is essential to get information about water balance components in the farm. So, the objective of this study was evaluating the performance of the WFD device in determining water penetrated fate in the soil at each irrigation occurrence as one of the important components in evaluating the irrigation water efficiency. By having the water amount infiltrated in the root zone and the deep percolation amount collected and determined by WFD device, contribution of surface losses related to every irrigation occurrence can be determined by the employing water balance equation. This research was carried out in the form of completely randomized design blocks in three replications and under the treatments of 60, 80, 100 and 120% of the irrigation requirement supply of a potato plant in the research farm of Shahr-e Kord University in 2014. To gather the growing season data, before the planting operation, various WFD devices were installed at different depths and locations along furrow. In addition to WFD data, input discharge (using counter), output discharge (measured by flume type 1) and values of soil moisture (theta-probe device) were collected during the harvesting season. The results showed that the mean Nash–Satcliffe coefficient of comparison between the values of calculated and measured surface losses corresponding to it, and also comparison of the values of the calculated and measured residual moisture before each irrigation occurrence were obtained to be 0.87 and 0.98, respectively. Quantity of this indicator in the two conducted comparisons represented the correct and exact performance of the WFD device in the farm operation evaluation. During the farm evaluation process under the experimental furrow, distribution uniformity averages in the experimental treatments were acquired to be 75.56, 83.78, 88.06, and 90.34%, respectively. Likewise, water amount average percolation of root zone (depth losses) in experimental treatments at each irrigation occurrence was measured to be 0.02, 0.07, 0.27 and 0.47m3 for each furrow.
    Keywords: Surface losses, Depth losses, Water balance
  • F. Jahanbakhshi *, M. R. Ekhtesasi, A. Talebi, M. Piri Pages 287-299
    One of the main sources of runoff in arid and semi-arid mountainous highlands is typically composed of before Quaternary formations. Since the structure and lithology of formations are different, varying formations can have different significance in terms of runoff and sediment. The present study aimed to investigate the sediment production potential and the runoff generation threshold on three formations (Shirkooh Granite, Shale, Sandstone and Conglomerate of Sangestan and Taft Limestone) in Shirkooh mountain slopes. The 60 mm/h rainfall intensity with the 40 minute continuity, according to region rainfall records, and the ability of the rainfall simulator were selected as the basis for the study. Field experiments were conducted in dry conditions based on one square meter plot on rocky slopes with a gradient of 20 to 22 percent and a maximum thickness of 30 cm of soil. The results showed that in 60 mm/h rainfall intensity, the minimum rainfall to produce runoff on Sangestan, Shirkooh and, Taft, was 10, 10.7 and 16.7 mm, respectively. The maximum amount of the sediment was measured on Sangestan, Taft and Shirkooh, respectively. Statistical tests related to runoff and sediment production on all three formations confirmed a significant difference at the 5 % level. In terms of the time required to start runoff, the minimum time was for Sangestan, Shirkooh and Taft, respectively. According to the results, in terms of the potential for runoff generation and sediment production, Sangestan, Shirkooh and Taft can be ranked from high to low levels.
    Keywords: Soil erosion, Runoff threshold, Rainfall intensity, Rainfall simulator, Shirkooh of Yazd
  • H. Sarmadi *, E. Salehi, L. Zebardast, M. Aghababaei Pages 301-315
    Since the introduction of cities and urbanization, healthy water supplement and urban wastewater treatment have been considered as an important factor to evaluate progress in the urban areas. Tehran as a megacity is facing the lack of water. Tehran water supplement is far from its area; therefore, Tehran-Karaj plain has been considered in this study. So, Tehran water quantity index using the DPSIR model (Driving force, Pressure, Status, Impact and Response) in a period of 3 years (2008-2010) was considered in this paper. Driving forces included population, urbanization, green spaces, and industries. Pressures on urban water included water consumption, water losses, rainfall and evaporation. Then, Tehran water quantity status was investigated based on the existing water in dam reservoirs and groundwater resources. Their impacts on urban area were evaluated and finally, appropriate responses were presented. Some of the presented approaches included industries transmission, improvement of water consumption pattern, improvement of the water treatment plants status and unconventional water resources reuse, identification and rearrangement of subterranean, improvement of irrigation systems operation, and reduction of Tehran urban population.
    Keywords: Water Quantity, Tehran Megacity, DPSIR Model, State of Environment (SoE)
  • H. Dabbaghi, M. Khoshravesh *, M. A. Gholami Sefidkouhi Pages 317-331
    Emitter clogging for using agricultural wastewater increases the operating costs and reduces the motivation of farmers. The new method to reduce the emitters clogging is the use of a Merus ring that does not have the problems of chlorination and pickling methods, such as pollution and high cost. Due to the importance of agricultural wastewater use, this study investigated the emitters clogging and the effect of Merus ring on the emitter's efficiency in a trickle irrigation system. The treatments including irrigation water (well water and wastewater) and modified water (irrigation with Merus ring and irrigation without Merus ring), as the main factor and the emitters type treatment including Irritec (D1), Corona (D2), Axios (D3), Netafim (D4), Polirood (D5), and Paya (D6) as the sub treatments were performed in three replications. The results showed that the agricultural wastewater caused the emitters clogging in irrigation water and modified water treatments, but over time, the Merus ring had a positive effect on the evaluation parameters of the emitters. For agricultural wastewater, in the first and last irrigation periods, the average discharge of emitters with the Merus ring was 0.05 and 0.33 Liter per hours, respectively, more than the treatment without the Merus ring. The uniformity coefficient of emitters in the first and last irrigation periods, in well water with the Merus ring, was 0.31%and 6.67%, respectively, more than that in the well water without the Merus ring. Also, the uniformity coefficient of emitters in the first and last irrigation periods in agricultural wastewater with the Merus ring was 0.85% and 12.10%, respectively, more than that in agricultural wastewater without the Merus ring. At the end of irrigation period, the results showed that Netafim and Axios had the best and weakest efficiency, respectively. In general, the emitters used in the treatment of well water with the Merus ring had the highest discharge and the emitters used in the treatment of wastewater without the Merus ring had the lowest discharge.
    Keywords: Uniformity coefficient, Emitter clogging, Average discharge, Coefficient of variation
  • H. Shirani *, S. Shirvani, M. Moradie Pages 333-343
    In recent years, microbial contamination of surface and groundwater is a serious problem in some countries, leading to dangerous diseases. Soil salinity and irrigation water can affect the amount of transport or survival of bacteria in soil. In this study, the effect of different levels of salinity of irrigation water with EC: 0.5, 2.5, 6 ds/m and three manures including poultry manure, cow manure and the mixture of poultry and cow manure with 10 ton ha-1 on the transport of Escherchia coli was investigated in disturbed soil columns with 30cm height and 10cm diameter under unsteady-state water conditions. The concentration of Escherchia coli was measured. The severity of the effluent contamination of the treated columns with water salinity was 6 ds/m, which was less than that with the salinity of 2.5 and 0.5 ds/m. This difference was significant at the 0.01 probability level. Also, the effluent contamination of poultry manure-treated columns was greater than the cow manure and the mixed manure, and the contamination of mixed manure was greater than that of cow manure. The interaction of different salinity treatments on the concentration of Escherchia coli in different fertilizer treatments was significant at the 0.01 probability level. The results showed that the concentration of the released bacteria was affected by irrigation water salinity and with increasing the salinity, the concentration of the bacteria was reduced.
    Keywords: Breakthrough curve, Poultry manure, Cow manure, Effluent contamination
  • A. Mansouri, B. Aminnejad *, H. Ahmadi Pages 345-359
    In the present paper, fluctuations of inflow into the Karun-4 Dam under different scenarios of the climate change for the future period of 2021-2050 were investigated. For this purpose, the outputs of the HadCM3 model under the scenarios of B1 (optimistic) and A2 (pessimistic) were utilized for the fourth report; additionally, the outputs of the ensemble model under RCP 2.6 (optimistic) and RCP 8.5 (pessimistic) scenarios were used for the fifth report. Moreover, in order to estimate runoff in the future period, the artificial neural network was considered as a rainfall-runoff model. The results indicated that the average annual precipitation in the five study stations under B1 and RCP 2.6 scenarios was increased by 15 and 5%, respectively, while it showed a decrease equal to 8 and 6%, respectively under the scenarios A2 and RCP 8.5. Furthermore, the average annual temperature in all scenarios showed increase, which was at least 1.06 ⁰C under the scenario B1 and 1.89 ⁰C under scenario RCP 8.5. Examining the input inflow into the Karun-4 dam showed that under both B1 and RCP 2.6 scenarios, the annual inflow will be increased by 1.8 and 1.5%, respectively; under the two scenarios A2 and RCP of 8.5, the annual inflow will be decreased to 10.4 and 9.8%, respectively.
    Keywords: HadCM3 model, Ensemble model, Optimistic scenarios, Pessimistic scenarios
  • E. Chavoshi *, M. Afyuni, M. A. Hajabbasi Pages 361-371
    This study covers a large agricultural and industrial area of Isfahan province, including three types of land use, i.e., agricultural, uncultivated, industrial and urban types. A total of 275 samples from surface soil (0-20 cm) were collected and water soluble fluoride concentrations of them were measured. The spatial structure of water soluble fluoride in the soils was determined by omnidirectional variogram in the GS software. The spatial distribution of water soluble fluoride in the soil was mapped by employing the point kriging method in the SURFER software. The results showed that the mean of the water soluble fluoride concentration in Isfahan soils (0.85 mg L-1) was higher than the mean world soils (0.53 mg L-1). The water soluble fluoride showed moderate spatial dependence, indicating that the spatial variability of water soluble fluoride was mainly controlled by intrinsic and extrinsic factors. The mean water soluble fluoride concentration was significantly higher in agricultural and urban areas, as compared with the uncultivated land. This could be due to application of phosphate fertilizer in agricultural areas and the atmospheric fallout of fluoride from the industrial sources such as steel factories. According to the generated kriging map, the higher concentration of fluoride was mainly recorded around the Zayande Rood River and in the central and western parts of the study area.
    Keywords: Water soluble fluoride, Kriging, Land use, Agricultural, Industrial
  • Z. Heidari, M. Farasati *, R. Ghobadian Pages 373-382
    To design cost-effective and efficient drip irrigation systems, it is necessary to know the vertical and horizontal advance of the wetting front under the point source; also, the proper management of drip irrigation systems requires an awareness of the soil water distribution. Many factors influence wetting pattern dimensions, including discharge, land slope, irrigation time and soil texture. The purpose of this study was to investigate the applicability of the support vector machine in simulating the wetting pattern under trickle irrigation. After preparing a physical model made of Plexiglas with specific dimensions and filled with silty clay loam soils, experiments were conducted in the irrigation laboratory of Razi University, Iran, with emitters of 2, 4, 6 and 8 l/hour discharge during the irrigation intervals of 2 hours and 24 hours redistribution and 0,5,15 and 20% slope with three replications. In this study, the statistical indicators R2, RMSE, MBE and MEF were used. R2 values for the wet depth, width and area were 0.96, 0.96 and 0.92, respectively. Regarding the MBE value, the SVM model estimated the wet width and depth parameters to be 3% less than the actual value, and simulated the wet area 2.04% less than the real value. Also, according to the MEF and RMSE values, the SVM model simulated the wet area parameter with more error. Overall, the results showed that the SVM model had a high ability to estimate the wetting pattern parameters.
    Keywords: Drip irrigation, Wet area, Wet depth, Wet width, Wet surface
  • P. Rostamizad, V. Hosseini *, K. Mohammadi Samani Pages 383-393
    Trees crown can be regarded as main factor contributing to the conservation and support of soil in many ecosystems including semiarid forests in Zagross. The aim of this study was to find out the effect of tree crown of pictachio (Pistacia atlantica Desf) on N, OC, P, pH, EC and the texture of the soil. Soil samples were collected in and outside the crown of 5 single pistachio trees on four directions of each tree in a northern slope from the 0-5 cm depth of soil in the Sarvabad region, Kurdistan. The results of this study showed that the amount of the soil organic carbon was decreased from 6.71% in the soil inside tree crowns to 4.73% in the soils outside the tree canopies. The soil inside trees had a higher concentration of soil nitrogen (0.406%) than the one outside (0.224%) the tree crown; the concentration of phosphorus was measured to be 32.7 mg/kg in the soil inside canopy, while it was 21.1 mg/kg in the soil of outside the tree canopy. EC under the tree crowns was more than that outside the canopy. The results, therefore, showed that soil texture was lighter inside the canopy, as compared to outside; however, the acidity of the soil was not affected by tree crowns and no significant differences were observed in different areas of the crown. Therefore, Persian turpentine trees have positive impacts on the soil properties in Zagros forests and eliminating them will lead to the significant loss of soil fertility and greater soil erosion.
    Keywords: Soil properties, Tree canopy, Northern Zagross, Pistachio
  • H. Naghavi *, A. Sabbah, M. Amirpour Robat, F. Nourgholipour Pages 395-406
    This study was conducted based on a randomized complete block design and a factorial experiment with three replications in regions to investigate the effect of different rates and times of nitrogen on the quantitative properties of safflower. The first factor was different nitrogen rates including 0, 60, 120 and 180 kg ha-1 , and the second one was nitrogen application time including seed sowing, rosette and the before flowering stage; these were 1-0-0, 1/3-2/3-0, 2/3-1/3-0 and 1/3-1/3-1/3 with the Goldasht variety. The results showed that nitrogen rate had a significant effect on all studied traits. Nitrogen application time also had a significant effect on capitulum number and yield at p>0.99 and on the length of plant, nitrogen adsorption, agronomic efficiency and apparent recovery at p>0.95. So based on the results, the recommended consumption of 60 kg/ha N was split into three equal amounts at the time of planting, rosette and flowering or 1/3-2/3-0, in Kerman area.
    Keywords: Goldasht, Nitrogen rate, Split