فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علیرضا حسین پور، محمدحسن صالحی، فروغ خائفی * صفحات 1-12
    تثبیت پتاسیم در خاک فرآیند مهمی است که قابلیت دسترسی پتاسیم توسط گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. اطلاعات درباره تثبیت پتاسیم در خاک های استان چهارمحال و بختیاری محدود است. این پژوهش با هدف تعیین گنجایش تثبیت پتاسیم و ارتباط آن با ویژگی های خاک در 10 نمونه از خاک های سطحی استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. گنجایش تثبیت پتاسیم با افزودن شش غلظت مختلف پتاسیم با استفاده از نمک کلرید پتاسیم و اندازه گیری گنجایش تبادل کاتیونی بخش معدنی، آلی و رس خاک ها تعیین شد. نتایج نشان داد که دامنه تغییرات گنجایش تبادل کاتیونی بخش معدنی، آلی و رس خاک ها به ترتیب 2/16 تا 38/19 و 71/1 تا 27/3 و 3/29 تا 8/39 سانتی متر بار بر کیلوگرم بود. دامنه تغییرات شاخص قابلیت استفاده پتاسیم در خاک ها 36/0 تا 70/0 و شاخص تثبیت پتاسیم 29/0 تا 63/0 بود. نتایج نشان داد که شاخص تثبیت و شاخص قابلیت استفاده پتاسیم با گنجایش تبادل کاتیونی کل خاک و بخش معدنی، درصد رس، pH و درصد کربنات کلسیم معادل همبستگی معنی داری داشتند. نتایج پژوهش نشان داد که تثبیت کود پتاسیمی در خاک های مطالعه شده نقش مهمی در دینامیک پتاسیم خاک و قابلیت استفاده پتاسیم برای گیاهان دارد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، تثبیت، ویژگی های خاک
  • ندا خان محمدی *، سینا بشارت صفحات 13-23
    طراحی درست سیستم آبیاری قطره ای نیازمند آگاهی کافی از نحوه توزیع جریان آب در خاک به صورت افقی و عمودی و مدل کردن ابعاد پیاز رطوبتی تشکیل یافته تحت منبع نقطه ای می باشد. کارهای آزمایشگاهی و صحرایی با توجه به محدودیت زمانی و مالی در این راستا مناسب نبوده و کاربرد نرم افزارهای دقیق جهت تعیین معادلات مختلف در شرایط متفاوت ضروری به نظر می رسد. هدف از این تحقیق، ارائه مدل هایی ساده جهت برآورد ابعاد پیاز رطوبتی در دبی ها و بافت های مختلف در سیستم آبیاری قطره ای است. بدین منظور مدل D 2HYDRUS- برای چهار دبی مختلف در یک بافت خاک و نیز کلاس های مختلف بافت خاک برای یک دبی کاربردی اجرا شد. مقادیر حاصل از اجرای نرم افزار که شامل عمق و حداکثر قطر جبهه رطوبتی بود نسبت به زمان برازش یافت. نتایج شاخص های آماری برای تمامی معادلات حاصله (96/0R>، 12/2RMSE< و 38/1MAD<) حاکی از دقت مناسب معادلات مربوطه جهت تعیین ابعاد پیاز رطوبتی تحت منبع نقطه ای است. همچنین نتایج حاصله نشان داد که حداکثر و حداقل عمق و قطر جبهه رطوبتی، به ترتیب، مربوط به بافت های شنی لومی و سیلت می باشد.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، ابعاد پیاز رطوبتی، مدل HYDRUS، 2D
  • محسن جواهری طهرانی *، سید فرهاد موسوی، خسرو حسینی صفحات 25-44
    مطالعات ریخت شناسی دارای اهمیت ویژه ای در ساماندهی رودخانه و تعیین حریم و بستر رودخانه می باشد. سدها ازجمله سازه هایی هستند که بیشترین تاثیر را بر مورفولوژی رودخانه دارند. مطالعات تغییرات رودخانه ها معمولا زمانبر بوده و در بازه های زمانی بلند مدت میسر می باشد. برای تشخیص این تغییرات، استفاده از تصاویر ماهواره ای تهیه شده در بازه های زمانی مختلف و روش های کارتوگرافی سودمند خواهد بود. در این پژوهش، تغییرات مورفولوژیک رودخانه زاینده رود در پایین دست سد زاینده رود، بین دو ایستگاه هیدرومتری سد تنظیمی و پل زمان خان، براساس 7 سری تصاویر ماهواره Landsat از سال (1359 تا 1393) به کمک نرم افزار4.8 ENVI مورد بررسی قرار گرفته است. براساس نتایج، روش افزایش کنتراست به صورت بسط خطی اشباع شده به همراه فیلترگذاری با فیلتر بارزسازی لبه به عنوان روشی مناسب در تعیین مرز بین آب و زمین تشخیص داده شد. در مرحله بعد، مسیر رودخانه در محیط نرم افزار ArcGIS 10.2 واردشده و پارامترهای هندسی رودخانه مانند طول موج، ضریب خمیدگی، زاویه مرکزی و شعاع قوس ها تعیین گردید. همچنین، تجزیه وتحلیل های آماری روی پارامترهای هندسی، در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان می دهد که از سال 1359 تاکنون ضریب خمیدگی از 14/2 به 38/2 افزایش یافته و شعاع قوس های رودخانه و طول موج پیچش ها به ترتیب 5 و 4/11 درصد کاهش پیداکرده است. به طورکلی رودخانه در هر دوره، از انحنای قوس های خود کاسته و پیچ ها به سمت پایین دست جابه جا شده اند. از مهم ترین عوامل این پدیده می توان به تصرفات صورت گرفته در حاشیه و حریم رودخانه در مارکده و چم کاکا اشاره کرد که روند طبیعی رودخانه را بر هم زده است. در مناطق چم جنگل، چم خلیفه و چم عالی، به دلیل افزایش شیب و عدم پوشش گیاهی مناسب، فرسایش دیواره ها به حداکثر می رسد. درنهایت، اگرچه دبی سیلابی رودخانه توسط سد زاینده رود مهارشده، اما هنوز رودخانه در قسمت های پیچان رودی قابلیت فرسایش دارد.
    کلیدواژگان: پیچان رود، تغییرات مورفولوژیک، تصاویر ماهواره ای، فرسایش و رسوب
  • نرگس ظهرابی *، علیرضا مساح بوانی، الهه گودرزی، محمد حیدرنژاد صفحات 45-57
    از آنجا که پدیده تغییر اقلیم به عنوان تهدیدی بزرگ برای قسمت های مختلف چرخه حیات به شمار می رود، تفکیک عوامل موثر بر تشدید این پدیده، ضروری به نظر می رسد. این پژوهش روند تغییرات دما و بارش با استفاده از آزمون روند چندگانه در بالادست حوضه آبریز کرخه واقع در بخش غربی کشور ایران را مورد بررسی قرار داده است. به این منظور، نمودارهای دوبعدی آنومالی دما و بارش داده های 1000 ساله مدل 3 CGCMبرای منطقه مورد مطالعه ترسیم شد. سپس نسبت دهی تغییرات رخ داده در متغیرهای اقلیمی ناشی از نوسانات درونی اقلیم و یا افزایش گازهای گلخانه ای تحت تاثیر عوامل انسانی مورد بررسی قرار گرفت. براساس یافته های این پژوهش به احتمال 95 درصد مقادیر آنومالی نوسانات درونی توام دما - بارندگی در محدوده مورد مطالعه به ترتیب بین 4/1± درجه سانتی گراد و 76 ± درصد می باشد. نتایج به ترتیب نشان دهنده افزایش و کاهش در روند تغییرات دما و بارش سالانه مشاهده شده در اکثر ایستگاه های مورد مطالعه بود. همچنین متغیرهای دما و بارش تحت تاثیر تغییر اقلیم قرار گرفته و هر چه از سال های گذشته به سمت سال های انتهایی پیش می رویم به خصوص در بخش های غربی و میانی حوضه، تاثیر افزایش گازهای گلخانه ای در افزایش متغیر دما و کاهش متغیر بارش نمایان تر است.
    کلیدواژگان: روند تغییرات، دما و بارش، آزمون چندگانه، نسبت دهی، 3CGCM
  • شاهرخ زندپارسا *، سعیده پرویزی، علیرضا سپاس خواه، مهدی مهبد صفحات 59-70
    در توسعه کشاورزی، عوامل زیادی مانند شرایط آب و هوایی، خاک، کود، زمان و مقدار آبیاری دخالت دارند که برای منظور کردن آنها لازم است از مدل های شبیه سازی رشد گیاه استفاده نمود. لذا در این پژوهش، مقادیر رطوبت خاک در عمق های مختلف، ماده خشک و عملکرد دانه گندم زمستانه در پنج تیمار آبیاری دیم، 5/0، 8/0، 0/1 و 2/1 برابر آبیاری کامل طی دو سال زراعی 89-1388 و 90-1389 واقع در اراضی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در استان فارس، توسط مدل های AquaCrop و WSM شبیه سازی شد. داده های اندازه گیری شده در سال اول زراعی برای واسنجی مدل ها و در سال دوم برای اعتبارسنجی مورد استفاده قرار گرفتند. صحت برآورد رطوبت خاک توسط مدل ها، مبنای مقایسه دقت برآورد مقادیر شبیه سازی شده تبخیر- تعرق واقعی گیاه قرار گرفت. براساس نتایج، در مدل WSM، مقدار رطوبت خاک در لایه های مختلف عمق ریشه در سال اعتبارسنجی با مقدار نرمال شده ریشه متوسط مربع خطا (NRMSE) برابر 14/0 خوب برآورد شده، ولی مدل AquaCrop در برآورد آن دقت کمتری داشت (26/0=NRMSE). مقادیر برآورد تبخیر- تعرق گیاهی در تیمار آبیاری کامل، در هر دو مدل نزدیک به هم بوده ولی با افزایش تنش رطوبتی، از دقت برآورد مدل AquaCrop کاسته شد. مدل WSM مقدار ماده خشک و عملکرد دانه را با NRMSE به ترتیب برابر 15/0 و 18/0 خوب برآورد کرده و مدل AquaCrop با NRMSE به ترتیب برابر 19/0 و 39/0 در برآورد آنها دقت کمتری داشت.
    کلیدواژگان: واسنجی، تبخیر، تعرق، تیمار آبیاری، دیم، اعتبارسنجی
  • مسعود میرمحمدصادقی *، علیرضا ستوده فر، احسان مختاری صفحات 71-83
    بهبود کیفیت و اصلاح خاک ازجمله مسائلی است که مهندسین عمران همواره با آن درگیر بوده اند و روش های گوناگونی برای انواع خاک ها به کار گرفته شده است. اهمیت موضوع تا جایی است که کشورها، هزینه های زیادی در سال صرف اجرای این پروژه ها می کنند. در این میان خاک های دانه ای، به دلیل خصوصیات مقاومتی همواره مشکل ساز بوده اند. بیوگروتینگ روشی جدید و سازگار با محیط زیست برای بهبود پارامترهای مقاومتی خاک است که از پیوند رشته بیوتکنولوژی و مهندسی عمران به وجود آمده است. در این راستا با استفاده از تزریق باکتری pasteurii Sporosarcina در یک مرحله و اوره و کلرید کلسیم در مرحله بعد (تزریق دوفازی) به عنوان مواد مغذی در ستون خاک به تثبیت خاک پرداخته و مقاومت فشاری محدود نشده نمونه ها بررسی شد. در این پژوهش از روش تاگوچی جهت طراحی آزمایش ها و تحلیل داده ها استفاده گردید. فعالیت باکتری باعث رسوب کربنات کلسیم در نمونه های خاک شد به طوری که پس از 21 روز، مقاومت فشاری تک محوری خاک از مقدار 85 کیلو پاسکال در نمونه شاهد به 930 کیلو پاسکال در حالت بهینه افزایش یافت.
    کلیدواژگان: بهسازی زیستی خاک، بیوگروت، رسوب میکروبی کربنات کلسیم، آزمایش مقاومت فشاری تک محوره
  • مقدسه فلاح سورکی، عطاالله کاویان *، ابراهیم امیدوار صفحات 85-99
    اولویت بندی زیرحوزه های آبخیز به منظور اجرای عملیات حفاظت آب و خاک بسیار مهم و ضروری می باشد. پژوهش حاضر به اولویت بندی 13 زیرحوزه آبخیز هراز با آنالیز پارامترهای مورفومتری و کاربری اراضی به منظور شناسایی زیرحوزه های حساس به فرسایش خاک با استفاده از نرم افزار GIS و RS می پردازد. در آنالیز مورفومتری پارامترهای نسبت انشعاب، تراکم زهکشی، فراوانی آبراهه، بافت زهکشی، فاکتور شکل، ضریب گردی، ضریب فشردگی، ضریب کشیدگی، طول جریان زمینی، شاخص شکل و اختلاف ارتفاع درنظر گرفته شدند. نقشه کاربری اراضی به هفت کلاس جنگل، زراعت آبی، مخازن آبی، اراضی فاقد پوشش گیاهی، مرتع، باغات و اراضی مسکونی طبقه بندی شد. درنهایت زیرحوضه ها به منظور حفاظت خاک به چهار طبقه خیلی زیاد، زیاد، متوسط و کم طبقه بندی شدند. در اولویت بندی برمبنای آنالیز مورفومتری زیرحوضه SW-4، برمبنای کاربری اراضی زیرحوضه های SW-8، SW-6، SW-12 در گروه اولویت خیلی زیاد قرارگرفتند. در حالی که در اولویت بندی نهایی با تلفیق هردو آنالیز مورفومتری و کاربری اراضی زیرحوضه SW-4 به عنوان منطقه با اولویت خیلی زیاد قرارگرفت. این منطقه به عنوان منطقه بحرانی شناسایی شده بنابراین باید در اولویت اول برای اجرای عملیات حفاظت آب و خاک مدنظر قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: RS، GIS، حساسیت به فرسایش خاک، عملیات حفاظت
  • اردشیر خسروی دهکردی *، مجید افیونی، علیرضا سفیانیان صفحات 101-110
    آلاینده ها از جمله عوامل مختل کننده محیط زیست به شمار رفته و از میان آنها فلزات سنگین به دلیل غیرقابل تجزیه بودن و اثرات فیزیولوژیکی بر موجودات زنده در غلظت های کم، اهمیت بیشتری دارد. هدف این تحقیق بررسی اثر کاربری صنعتی بر غلظت کادمیم و سرب در خاک های سطحی منطقه جنوب غرب اصفهان بود. پس از بررسی تصاویر ماهواره ای منطقه مورد مطالعه و نقشه های توپوگرافی 50000: 1، نمونه برداری خاک از عمق صفر- 20 سانتی متر به صورت تصادفی انجام شد. تعداد 38 خاک سطحی منطقه صنعتی با حداقل فاصله 1480 متر در سطح 73481 هکتار نمونه برداری شد. غلظت کادمیم و سرب در نمونه های خاک پس از هضم تر (اسید نیتریک و اسید کلریدریک) به روش جذب اتمی اندازه گیری شد. ساختار مکانی متغیرها و اعتبار واریوگرام مربوط به سرب و کادمیم حاصل از تجزیه نمونه های خاک منطقه بررسی شد و درنهایت توزیع مکانی سرب و کادمیم در محیط ArcGIS تهیه شد. نتایج اولیه نشان داد در خاک سطحی منطقه صنعتی میانگین غلظت کادمیم و سرب به ترتیب 8/1 و 5/31 میلی گرم برکیلوگرم از میانگین غلظت جهانی بالاتر بود. ولی مقادیر میانگین هر دو فلز از مقدار غلظت استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران کمتر بود.
    کلیدواژگان: کریجینگ ناپیوسته، کادمیم، سرب، توزیع مکانی، آلودگی خاک، منطقه صنعت
  • امیر حق شناس آدرمنابادی *، منوچهر حیدرپور، صالح ترکش اصفهانی صفحات 111-126
    در این مقاله، کارایی چهار واحد تالاب هیبریدی افقی- عمودی زیرسطحی که به منظور حذف مواد آلی و تصفیه تکمیلی پساب خروجی از تصفیه خانه فاضلاب شمال اصفهان احداث شدند، مورد بررسی قرار گرفت. در این تالاب ها، سه گیاه مختلف نی معمولی، لویی و نی بزرگ کشت شد و یک تالاب نیز به عنوان شاهد (بدون کشت) درنظر گرفته شد. نتایج حاصل از 12 ماه نمونه برداری از خروجی تالاب های طرح نشان داد که نوع پوشش گیاهی از نظر آماری اثر معنی داری را بر حذف مواد آلی در تالاب های مصنوعی ندارد، هرچند که مقدار حذف مواد آلی در تالاب های دارای پوشش گیاهی بیشتر از تالاب شاهد بود. همچنین، راندمان حذف COD در تالاب های مختلف طرح بین 77 تا 83 درصد و مقدار حذف 5BOD بین 84 تا 86 درصد بود. نتایج این طرح نشان داد که مقدار حذف مواد آلی به مقدار تجزیه پذیری آنها بستگی دارد. ضرایب مدل مرتبه اول براساس غلظت های ورودی و خروجی واسنجی شدند (35 متر بر سال برای 5BOD و 1/33 متر سال برای COD) تا برای طرح های اصلی استفاده شوند. غلظت مواد آلی در خروجی تالاب های طرح به زیر استانداردهای مصارف مختلف رسید، که این امر تناسب این فناوری برای شرایط کشور را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تالاب مصنوعی، پوشش گیاهی، بازیافت پساب، 5BOD، COD
  • زهرا سواری، سعید حجتی *، روح الله تقی زاده مهرجردی صفحات 127-143
    شوری و سدیمی بودن خاک کیفیت فیزیکی، شیمیایی و همچنین بیولوژیکی خاک را کاهش می دهد و در نهایت کاهش عملکرد محصول را به دنبال دارد. این تحقیق با هدف ارزیابی تغییرات شوری خاک با استفاده از روش های مختلف زمین آماری در شهرستان اهواز انجام گرفته است. برای این منظور تعداد 69 نمونه خاک از عمق صفر تا 10 سانتی متری سطح خاک برداشت شد و مقادیر هدایت الکتریکی عصاره نسبت 1:1 خاک به آب در نمونه ها اندازه گیری گردید. در این پژوهش از سه روش زمین آماری کریجینگ معمولی، لاگ نرمال کریجینگ و کریجینگ شاخص برای تهیه نقشه شوری خاک استفاده گردید. به منظور ارزیابی دقت این روش ها از پارامترهای آماری مجذور میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین استفاده شد. نتایج نشان داد که روش لاگ کریجینگ با داشتن حداقل مجذور میانگین مربعات خطا و حداکثر ضریب تبیین که به ترتیب برابر 34/0 و 73/0 است، مدل مناسب و دقیق تر برای ارزیابی شوری خاک است. روش کریجینگ شاخص براساس آستانه های تعریف شده توانسته است احتمال خطر شوری را در کلاس های 4، 8، 16 و 32 دسی زیمنس بر متر نشان دهد. بر این اساس بخش اعظم منطقه دارای شوری بالای 4 دسی زیمنس بر متر است. نتایج نقشه نهایی شوری خاک نشان داد که بیشترین مقدار تجمع نمک مربوط به غرب و جنوب غرب منطقه و کمترین مقدار شوری در بخش های شرق و شمال منطقه مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: تغییرات مکانی، زمین آمار، کریجینگ شاخص، شوری، اهواز
  • امید بابامیری *، یعقوب دین پژوه صفحات 145-161
    هدف این مطالعه مقایسه و واسنجی تعداد 20 روش مختلف تخمین تبخیر- تعرق گیاه مرجع (0ET) مبتنی بر سه روش کلی دمای هوا، تابش خورشید و انتقال جرم در حوضه آبریز دریاچه ارومیه می باشد. برای این منظور از اطلاعات 10 ایستگاه هواشناسی همدید در دوره آماری 2010-1986 استفاده شد. نتایج روش های مذکور با خروجی روش فائو پنمن- مانتیث (56PMF-) مقایسه شد. واسنجی روش ها برای یکایک ایستگاه ها و تمام ماه ها و در طول دوره آماری مذکور انجام شد. ارزیابی عملکرد روش ها با آماره هایR2،RMSE ، MBE و MAE به عمل آمد. نتایج نشان داد که واسنجی روش ها عملکرد آنها را به طور قابل ملاحظه ای بهبود می دهد. بعد از واسنجی، از بین روش های بر مبنای دمای هوا، روش هارگریوز (HG) با ضریب تبیین 96/0=2R، از بین روش های کلی تابش، روش دورنبوس- پروئیت ((DP با ضریب 2R معادل 982/0 و از بین روش های مبتنی بر انتقال جرم، بعد از واسنجی، روش مییر (M) با 2R معادل 895/0 به عنوان بهترین روش در حوضه مورد مطالعه شناخته شدند. به طورکلی، عملکرد روش های مبتنی بر تابش پس از واسنجی بهتر از سایر روش ها در این حوضه بود. بنابراین، روش DP پس از واسنجی برای تخمین 0ET در حوضه دریاچه ارومیه از دقت بالاتری برخوردار بوده و قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: تبخیر، تعرق گیاه مرجع، روش پنمن، مانتیث، دمای هوا، انتقال جرم، تابش خورشید
  • مهدی نجفی قیری * صفحات 163-171
    وضعیت شکل های پتاسیم خاک و ارتباط آن با مقدار پتاسیم دانه گندم در زمان برداشت می تواند در مدیریت حاصلخیزی این عنصر مهم باشد. بدین منظور تعداد 40 نمونه خاک سطحی (عمق 20-0 سانتی متر) و زیرسطحی (عمق 40-20 سانتی متر) و همچنین نمونه های دانه های گندم از مزارع شهرستان داراب که تحت کشت گندم بودند در خردادماه 1393 به صورت تصادفی برداشته شد. سپس ویژگی های مختلف فیزیکی و شیمیایی و شکل های مختلف پتاسیم شامل محلول، تبادلی و غیرتبادلی و همچنین مقدار پتاسیم دانه گندم اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که پتاسیم محلول، تبادلی و غیرتبادلی در خاک های مورد مطالعه به ترتیب در دامنه 70-15، 443-91 و 1182-396 میلی گرم بر کیلوگرم بودند. ارتباط معنی داری بین شکل های پتاسیم خاک و مقدار رس، کربنات کلسیم و ظرفیت تبادل کاتیونی به دست آمد. اگرچه انتظار می رود که در مرحله پایانی رشد گندم مقدار پتاسیم به سهولت قابل استفاده خاک (پتاسیم محلول و تبادلی) کم باشد، اما اغلب خاک های مورد مطالعه دارای مقدار کافی پتاسیم بودند. همچنین ارتباط مثبت و معنی دار بین شکل های مختلف پتاسیم، نشان از به تعادل رسیدن مجدد شکل های پتاسیم در زمان برداشت گندم داشت. اگرچه ارتباط معنی داری بین مقدار پتاسیم دانه گندم و شکل های پتاسیم خاک به دست نیامد اما برای خاک های بافت ریز (رس>30 درصد) نشان داده شد که مقدار پتاسیم دانه با پتاسیم تبادلی خاک و درصد رس همبستگی مثبت و معنی داری دارد. این بدان معنی است که برای خاک های سنگین، استات آمونیم می تواند عصاره گیر مناسبی جهت تخمین وضعیت پتاسیم خاک و مقدار پتاسیم قابل استفاده گیاه در منطقه مورد مطالعه باشد.
    کلیدواژگان: استات آمونیم، خاک های آهکی، پتاسیم تبادلی، پتاسیم دانه گندم
  • فاطمه ایمانی، مصطفی مرادی *، رضا بصیری صفحات 173-184
    با توجه به اهمیت حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایش بادی در اراضی ماسه ای و تاثیر جنگل کاری به عنوان یک عامل موثر و دائمی در امر تثبیت ماسه های روان، یکی از کانون های بحرانی فرسایش بادی در نزدیکی شهرستان شوش که تقریبا 20 سال پیش مالچ پاشی و نهال کاری شده است، را انتخاب و تاثیر سطوح مختلف تاج پوشش را بر خصوصیات فیزیکو شیمیایی خاک بررسی نمودیم. از اینرو، دو منطقه جنگل کاری با تاج پوشش 100-75 درصد و 50-25 درصد و منطقه شاهد به مساحت هرکدام 10 هکتار انتخاب شد. سپس در هر منطقه 15 پلات پیاده و خواص فیزیکو شیمیایی خاک مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد جنگل کاری باعث تغییر بافت خاک از شنی به شن لومی و افزایش میزان فسفر، پتاسیم، کربن آلی و نیتروژن خاک در عمق 5-0 سانتی متر شده بود که به دلیل جذب املاح از عمق خاک توسط ریشه و تجمع آن در برگ و اندام های گیاهی و درنهایت ریزش و تجزیه لاشبرگ بیشتر در این منطقه نسبت به منطقه شاهد بود. همچنین در این مطالعه تاج پوشش 50-25 درصد بهترین حالت را برای بهبود خواص فیزیکو شیمیایی خاک داشته است. بنابراین می توان گفت جنگل کاری نه تنها باعث حفاظت خاک و تثبیت ماسه های روان می شود؛ بلکه منجر به حاصلخیزی خاک و پایداری دائمی آن شده است.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، تپه های ماسه ای، عناصر خاک، تاج پوشش
  • احسان زاهدی، فرشید جهانبخشی *، علی طالبی صفحات 185-196
    پخش سیلاب بر آبخوان، روشی ارزان جهت استفاده بهینه از سیلاب ها برای تغذیه مصنوعی است که کاهش خسارات ناشی از سیلاب را نیز به همراه دارد. در این تحقیق، برای مکان یابی و اولویت بندی مناطق مستعد پخش سیلاب در دشت مشهد، از ده معیار کاربری اراضی، شیب، ضخامت آبرفت، فاصله از چاه، فاصله از قنات، فاصله از روستا، افت سطح ایستابی، ضریب هدایت هیدرولیکی، هدایت الکتریکی و تراکم زهکشی استفاده گردید. عملیات وزن دهی معیارها با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) و منطق فازی انجام شد. بعد از آماده سازی نقشه کلیه معیارهای مربوط به مکان یابی عرصه های مناسب پخش سیلاب و وزن دهی نقشه ها براساس منطق فازی و مدل فرآیند تحلیل شبکه ای، نقشه نهایی مربوط به اولویت بندی مناطق مستعد پخش سیلاب آماده گردید. سپس با اعمال لایه محدود کننده که از تلفیق سه معیار کاربری اراضی، شیب و ژئومورفولوژی آماده گردید، نقشه نهایی مناطق مستعد پخش سیلاب آماده و اولویت بندی شد. از بین ده عامل موثر بر پخش سیلاب، معیار ضخامت آبرفت با وزن 27/0 به عنوان موثرترین لایه در بحث مکان یابی مناطق مستعد پخش سیلاب شناخته شد. از لحاظ شیب، بیشتر مناطق مناسب در شیب های کمتر از 3% قرار گرفت که نشان دهنده تاثیر به سزای این عامل در اجرای پخش سیلاب است. استعداد دشت مشهد در پخش سیلاب، پس از حذف مناطق مستثنیات (8/40 درصد از کل اراضی)، در چهار کلاس نامناسب، نسبتا مناسب، مناسب و کاملا مناسب تعریف شد که به ترتیب 7/2، 9/25، 5/26 و 1/5 درصد از مساحت دشت را شامل می شود.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، تغذیه مصنوعی، معیار پخش سیلاب، دشت مشهد
  • محمد عیسی زاده *، رزگار عرب زاده، صابره دربندی صفحات 197-210
    انتخاب تکنیک درون یابی بهینه جهت تخمین پارامترهای کیفی آبخوان در نقاط اندازه گیری نشده نقش مهمی در مدیریت کمی و کیفی منابع آب ایفا می کند. هدف اصلی این تحقیق ارزیابی دقت روش های درون یابی متداول با استفاده از GIS و مدل شبکه عصبی مصنوعی می باشد. بدین منظور تخمین سه پارامتر کیفی CL، EC و pH آبخوان دشت قروه- دهگان واقع در استان کردستان توسط هر یک از مدل ها مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق از داده های کیفی 56 چاهک مشاهداتی که دارای پراکندگی مناسبی در کل دشت هستند، استفاده گردید. در این تحقیق داده های 46 چاهک مشاهداتی جهت واسنجی و داده های 10 چاهک دیگر جهت صحت سنجی مدل ها استفاده شدند. نتایج نشان داد که روش های شبکه عصبی مصنوعی، IDW و کریجینگ (spherical) به ترتیب جهت تخمین پارامترهای کیفی CL، PH و EC از دقت بیشتری نسبت به سایر مدل ها برخوردار بوده اند. البته مدل شبکه عصبی در تخمین هر سه پارامتر دارای دقت بسیار خوبی می باشد.در صورت کمبود وقت و همچنین نیاز به دقت قابل قبول و ریسک کمتر در تخمین پارامترهای کیفی، استفاده از این مدل نسبت به سایر مدل های آماری به کار رفته ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: تخمین پارامترهای کیفی، شبکه عصبی مصنوعی، کریجینگ، IDW
|
  • A. Hosseinpur, M.H. Salehi, F. Khaefi * Pages 1-12
    Potassium (K) fixation in soil is an important process which affects the availability of K to plants. There is limited information on K fixation capacity (PFC) of soils in Chahar Mahal & Bakhtiary province. This study was carried out with the aim of determining PFC and its relation with soil characteristics in 10 samples of surface soils in Chahar Mahal & Bakhtiary province. PFC was determined by adding six different levels of K by using KCl salt and measuring cation exchange capacity (CEC) in mineral, organic and clay fraction of soils. The results showed that the CEC in the mineral, organic and clay soils changes from 16.02-19.38, 1.71-3.27 to 29.3-39.8 cmol﹈ consequently. Potassium availability index (PAI) in the soils changes from 0.36 to 0.7 and Potassium fixation index (PFI) changes from 0.29 to 0.63. According to the results PFI and PAI showed significant correlation with whole and mineral fraction of the soil CEC, clay percent, pH and CaCO3 percent. The results of this study also showed that fixation of K fertilizer in the studied soils plays an important role in K dynamic of soil and K availability to plants.
    Keywords: Fixation, Potassium, Soil Characteristics
  • N. Khanmohamadi *, S. Besharat Pages 13-23
    Accurate design of drip irrigation systems requires sufficient understanding of horizontally and vertically distribution of water flow in soil and modeling the wetting pattern dimensions created under the drip source. Field and laboratory activities are not suitable for this purpose considering their time and financial constraints and it is necessary to apply accurate software for determination of several equations in different situations. This research aimed to present simple models for calculation of wetting pattern dimensions in different discharges and structures in drip irrigation system. For this purpose, HYDRUS-2D model was implemented for four discharges in the same soil texture and different soil textures in the same discharge. The values obtained from running the software such as depth and maximum diameter of wetting pattern have been fitted with time values and corresponding equations were obtained. The results of statistical indices for all obtained equations (R>0.96, RMSE
    Keywords: drip irrigation, HYDRUS, 2D model, wetting pattern dimensions
  • M. Javahery, Tehrani *, S. F. Mousavi, Kh. Hosseini Pages 25-44
    Morphologic study of rivers is very important in stabilization and determination of river boundaries. Dams are structures which have the highest effects on river morphology. Studies of river changes are usually time-consuming and possible only in the long-term timescales. To detect these changes, using satellite images over specific time periods and cartographic methods are useful. In the present study, morphological changes of Zayandehrud River, at downstream of Zayandehrud dam, between hydrometric stations of Sad-e-Tanzimi and Pol-e-Zamankhan, were investigated through 7 series of Landsat satellite photos from 1980 to 2015 by applying ENVI 4.8 and Arc GIS10.2 software. Based on the results, the method of enhancing the contrast as saturated linear expansion, along with the edge enhancement filter, was found an appropriate method for determining the boundary between land and water. In the next step, the river path was entered into Arc GIS 10.2, and geometric parameters of the river such as wavelength, sinuosity ratio, central angle and radius of circle tangent to the curve were determined. Also, statistical analysis of geometric parameters was performed by applying SPSS software. Results showed that from 1986 up to now the sinuosity ratio has risen from 2.14 to 2.38, while the radius of river curvatures and wavelength of meanders have decreased by 5% and 11.4%, respectively. Overall, the river has decreased its arcs’ curvature and bends have been moved to downstream. The main cause of this phenomenon is constructions in the river borders (e.g. in Markadeh and Cham-Kaka), which have disturbed the natural situation of the river. In Cham-Jangal, Cham-Khalifeh and Cham-Ali regions, due to the increase in slope and improper vegetation cover, bank erosion has reached to its highest degree. In general, although flood events have been contained by Zayandehrud dam, yet the river has great potential for erosion in the meandering sections.
    Keywords: Erosion, sedimentation, Meandering River, Morphologic changes, Satellite images
  • N. Zohrabi *, A. Massah Bavani, E. Goudarzi, M. Heidarnejad Pages 45-57
    Since climate change is regarded as a serious threat to different parts of life cycle, separation of factors intensifying this phenomenon seems necessary. This research has investigated the temperature and precipitation trend using the multiple trend test in the upstream Karkheh basin located in west of Iran. For this purpose, two-dimensional graphs of temperature and precipitation anomalies of the CGCM3 Model (1000-year data) were drown for the study area. Then, the attribution of changes in climate variables due to climate internal fluctuations or greenhouse gases affected by human factors were investigated. Based on the findings of this study, in different parts of the study area, the range of natural climate variables for temperature and precipitation changes (95% probability) in the west of the study area are ± 1.4ºC and ±76%, respectively.
    The results showed increase and decrease in temperature and precipitation in most of the studied stations, respectively. The variables of temperature and precipitation are affected by climate change and as we approach latest years, especially in the western and central parts of the study area, the impact of greenhouse gases in increasing temperature and reducing precipitation becomes more evident. According to the current results it can be concluded that changes in land use in Iran caused by human interventions can be introduced as a significant factor for the ascending trend of temperature. However, it can be noted that the most important factors of the increased greenhouse gases in recent years are human activities such as land use changes. These changes certainly have affected water resources in the study area.
    Keywords: Attribution, Change trend, CGCM3, Multiple test, Temperature, precipitation
  • Sh. Zand, Parsa *, S. Parvizi, A. R. Sepaskhah, M. Mahbod Pages 59-70
    In agricultural development many factors such as weather conditions, soil, fertilizer, irrigation timing and amount are involved that are necessary to be considered by the plant growth simulation models. Therefore, in this study, the values of soil water content at different depths of soil profile, dry matter production and grain yield of winter wheat were simulated using AquaCrop and WSM models. The irrigation treatments were rain-fed, 0/5, 0/8, 1 and 1/2 times of full irrigation conducted in Agricultral College of Shiraz University during 2009-2010 and 2010-2011. The models were calibrated using measured data in the first year of experiment and validated by the second year data. The accuracy of soil water simulation was used to refer to the accuracy of simulated evapotranspiration. The accuracy of soil water content at different layers of root depth in the validation period was good for the WSM model (Normalized Root Mean Squer Error, NRMSE= 0/14). But the AquaCrop model showed less accuracy for soil water content (NRMSE=0/26). However, the values of predicted and measured crop evapotranspiration were close together at full irrigation treatment, the accuracy of AquaCop predictions was decreased with inceasing water stress. WSM model has had a good estimation of the dry matter and grain yield simulation with NRMSE of 0/15 and 0/18, respectively. However, they were simulated with less accuracy in the AquaCrop model with NRMSE of 0/19 and 0/39.
    Keywords: Calibration, Evapotranspiration, Irrigation Treatment, Rain, fed, Validation
  • M. Mir Mohammad Sadeghi *, A. R. Sotoudehfar, E. Mokhtari Pages 71-83
    Improvement of soils is among the major concerns in civil engineering, therefore a variety of approaches have been employed for different soil types. The annual budget of implementing the projects of this kind in countries clearly implies the importance of the subject. The loose granular soils and sediments have always imposed challenges due to their low strength and bearing capacity. Bio-mediated soil improvement has recently been introduced as a novel link of biotechnology (biotech) and civil engineering for improving the problematic soils, i.e. utilizing some bacteria to precipitate calcite on the soil particles. Bio-grouting is a branch of Bio-mediated soil improvement which is a method based on microbial calcium carbonate precipitation. In this regard, the soil samples were stabilized by injecting the bacterium Sporosarcina pasteurii in the first phase of the process and Urea and Calcium Chloride in the second phase of the process (two-phase injection) as the nutrients into the sandy soil columns and subjected to unconfined compressive strength test. In this research, Taguchi method was utilized for design of experience (DOE). Based on results obtained, the activity of the bacteria caused the precipitation of calcium carbonate in soil samples so that after 21 days, the unconfined compressive strength of the soil increased from 85 kPa in the control sample to 930 kPa at optimum condition.
    Keywords: Bio, mediated soil improvement, Bio, grouting, Microbial calcium carbonate precipitation, Unconfined compressive strength test
  • M. Fallah Sourki, A. Kavian *, E. Omidvar Pages 85-99
    Prioritization of sub-watersheds is very important and necessary in order to implement soil and water conservation practices. This study has prioritized 13 sub-watersheds based on morphometric and land use characteristics using RS and GIS techniques in Haraz watershed to identify erosion-prone sub-watersheds. Morphometric characteristics including bifurcation ratio, drainage density, stream frequency, drainage texture, form factor, basin circularity, compactness coefficient, elongation ratio, length of overland flow, shape index, and basin relief were considered in morphometric analysis. Land use map was classified into seven classes of forest, water-body, irrigated farming, bare land, rangeland, orchard and residential area. Finally, sub-watersheds were classified into four categories as very high, high, medium and low in terms of priority for soil conservation. On the basis of morphometric analysis sub-watershed WS-4 was considered as high priority, whereas according to land use analysis, sub-watersheds WS-6, WS-8, WS-12 were in class of high priority. Sub-watershed WS-4 was categorized as a very high priority class based on the integration of morphometric and land use analysis. This region was identified as critical region therefore should be considered as priority class for implementation of soil and water conservation practices.
    Keywords: conservation practices, erosion, prone, GIS, RS
  • A. Khosravi, Dehkordi *, M. Afyuni, A. Soffianian Pages 101-110
    Pollutants are considered the disturbing factors of environment, and among them the heavy metals are more important considering their non-degradability and physiological effects on organisms in low concentrations. The goal of this research was to investigate the effect of industrial landuse on Cd and Pb concentrations in surface soils of the southwest Isfahan. According to satellite images and topographic maps (1:50000) of the study area, soil samples (depth: 0–20 cm) were collected using random sampling. A total of 38 surface soil samples were obtained from industrial areas (lowest distance = 1480 m) in the area of 73481 ha. Total concentrations of Cd and Pb in the digested solution were measured by Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS). Using Arc GIS, the spatial distribution patterns and Cd and Pb variography of samples were analysed and finally the best models of spatial distribution of heavy metals were achieved. The primary results showed that the mean concentrations of Cd, and Pb of surface soil samples in industrial areas were 1.8 to 31.5 mg Kg-1 higher than the world’s mean values, respectively. Although the mean concentrations of Cd and Pb were respectively 8 to 700 mg Kg-1 lower than the standard of Iranian Department of Environment for industrial landuse.
    Keywords: Cd, Industrial area, Non, continuous Kriging, Pb, Spatial distribution, Soil pollution
  • A. Haghshenas, Adarmanabadi *, M. Heidarpour, S. Tarkesh, Esfahani Pages 111-126
    In this paper, the efficiency of four hybrid horizontal-vertical subsurface constructed wetlands which have been built for the tertiary treatment of Isfahan North Wastewater Treatment Facility and removal of organic matters was evaluated. In these constructed wetlands three plants including Phragmites australis, Typha latifolia and Arundo donax were planted and one unit left unplanted. The results of 12 months of sampling showed that the type of vegetation has no significant influence on the organic matter removal in the subsurface constructed wetlands, although the removal efficiencies in the planted constructed wetlands were more than unplanted control one. The COD and BOD5 removal efficiency in the constructed wetlands changes between 77% to 83% and 84% to 86%, respectively, during the operation period. The results of this research also showed that the organic matter removal was dependent on the influent organics nature and biodegradability. The first order model constants were calibrated in different wetlands for designing main projects. The organic concentration in the wetland effluents met the Iranian regulation limits for different reuse applications that shows the constructed wetland is a suitable technology for wastewater treatment in Iran.
    Keywords: Constructed wetland, COD, BOD, plant, wastewater recycling
  • Z. Savari, S. Hojati *, R. Taghizadeh, Mehrjerdi Pages 127-143
    Salinity and alkalinity decreases physical, chemical and biological quality of soils and as a result reduces crop yield. This study aims to evaluate spatial variability of soil salinity in Ahvaz using geostatistical approaches. Accordingly, 69 surface soil samples (0-10 cm) were collected and their electrical conductivities (EC) were measured in 1:1 soil: water extracts. The data were then analyzed using ordinary kriging (OK), log-normal kriging (LOK) and indicator kriging (IK) interpolation techniques to produce soil salinity maps. Finally, the quality control of soil maps was performed by calculation of root mean square error (RMSE) and coefficient of determination (R2). The results indicated that due to the lowest RMSE and the highest R2 values, the LOK interpolation method is the best approach in mapping soil salinity in Ahvaz. The results also illustrated that based on defined threshold values (4, 8, 16, and 32 dS m-1) the indicator kriging methods have been able to show risk of soil salinity in the area. Based on this, most of the area is covered by soils with salinity higher than 4 dS m-1. Evaluation of final soil maps showed that the highest concentrations of salts are related to the western and southwestern parts of Ahvaz city. In contrast, the lowest amounts of salinity were found in Eastern and Northern parts of the city.
    Keywords: Ahvaz, Geostatistics, Indicator Kriging, Salinity, Spatial Variability
  • O. Babamiri *, Y. Dinpazhoh Pages 145-161
    Accurate estimation of ET0 in any region is very important. The aim of this study is to compare and calibrate the 20 empirical methods of estimating evapotranspiration (ET0) based on three categories in monthly timescale at the Urmia Lake watershed. These categories are: 1) temperature-based models (Hargreaves (HG), Thornthwaite (TW), Blaney-Criddle (BC), Linacre (Lin)), 2) radiation-based model (the Doorenbos-Pruitt (DP), Priestly-Taylor (PT), Makkink (Mak), Jensen-Haise (JH), Turc (T), Abtew (A), McGuinness-Bordne (MB)) and 3) mass transfer-based model (Meyer (M), Dalton (D), Rohwer (R), Penman (P), Brockamp-Wenner (BW), Mahringer (Ma), Trabert (Tr), WMO and Albrecht (AL)). For this purpose, the information of 10 synoptic meteorological stations during the period of 1986-2010 was used. Results from the above mentioned methods were compared with the output of the FAO Penman-Monteith (PMF-56) method. Performance of the methods evaluated using the R2, RMSE, MBE and MAE statistics. The best and worst methods of each category were determined for the study area. The best methods of each category were calibrated for the area under study. Results indicated that there is a significant difference between the results of selected methods of each category and the PMF-56 method. Performance of the selected methods remarkably increased after calibration. Among the temperature-based group, the HG method having the median R2 value of 0.9597 was recognized as the best method. After calibration the medians of RMSE, MBE, and MAE were 72.09, 3.14 and 10.70 mm/ month, respectively. After HG, the Lin and BC found to be the best second and third methods in the study area. The TW showed Large error, therefore, it was not a suitable method for ET0 estimation in study area. Among the radiation-based group, the DP model was selected as the best method in the study area. Furthermore, the median of R2 values was 0.982. In this method, the medians of RMSE, MBE and MAE after calibration were 7.89. -0.62 and 6.03 mm/month, respectively. Following DP, the PT method was recognized as the 2nd best one. The methods namely M, JH, T, A and MB were put in the 3rd to seventh rank of the radiation category. Finally, among the mass transfer-based group, having R2=0.8945, the Meyer method was selected as the best method of this group for the study area. In the mentioned method (after calibration) the medians of RMSE, MBE, and MAE were 21.8, -8.7 and 17.3 mm per month, respectively. From mass transfer based group, the D method was found as the second best method in the study area. The methods namely R, P, BW, Ma, Tr, WMO and A were ranked 3rd to 7th, respectively. In general, the performance of radiation based methods was superior than others in Urmia Lake basin. Temperature based methods and mass transfer based methods were ranked second and third, respectively. Further examination of the performance resulted in the following rank of accuracy as compared with the PMF-56: DP (Radiation based), HG (Temperature based) and Meyer (Mass transfer). In general, it can be concluded that after calibration the DP method is suitable to estimate reference crop evapotranspiration among 20 selected methods in the Urmia Lake basin.
    Keywords: Evapotranspiration, Mass transfer, Penman, Monteith, Radiation, Temperature, Urmia Lake
  • M. Najafi, Ghiri * Pages 163-171
    The status of soil K forms and its relationship with K content in wheat grain at harvest period may be important for nutrient fertility management. For this purpose, 40 surface (0-20 cm) and subsurface (20-40 cm) soil samples and also grain samples from wheat fields of Darab region were randomly sampled in 2014. Then physicochemical properties of the soils and the contents of soluble, exchangeable and non-exchangeable K and contents of K in wheat grains were determined. Results indicated that content of soluble, exchangeable and non-exchangeable K in the studied soils ranged 15-70, 91-443 and 396-1182 mg kg-1, respectively. Significant relationships were obtained between soil K forms and clay, calcium carbonate and CEC. Although it is expected that content of easily available K (soluble and exchangeable K) was low at late stage of wheat growth, most soils had sufficient K content. The positive and significant relationship among different K forms was indicative of the K forms equilibration at the time of wheat harvesting. Although there is not a relationship between K content in wheat grain and soil K forms, it was shown that K content of wheat grain was correlated with soil exchangeable K and clay content in fine-textured soils (clay > 30%). It means that ammonium acetate may be a suitable extractant for estimation of soil K status and plant available K of heavy-textured soils in the studied region.
    Keywords: Ammonium acetate, Calcareous soils, Exchangeable K, Wheat grain K
  • F. Imani, M. Moradi *, R. Basiri Pages 173-184
    This study was done to evaluate the effect of afforestation in sand dunes at the vicinity of Shush, because of the importance of soil protection and wind erosion in sand dunes, also sand dunes afforestation as an effective and long lasting fixation mechanism. The study site was covered by petroleum mulch about 20 years ago and afforested by Prosopis juliflora. To study the effects of afforestation on sand dunes, two 10 ha afforested sites (25-50 and 75-100 percent canopy coverage) and control were selected. In each of studied site 15 plots were established and soil physiochemical properties were determined. Our result indicated that afforestation caused soil texture to change from sandy to sandy-loam. Also, soil phosphorus, potassium, organic carbon and nitrogen increased in 0-5 cm soil depth by afforestation that could be because of nutrient absorption from soil depth and returning to the surface by litter fall compared to the control. This study revealed that 25-50 percent canopy coverage resulted in better soil physiochemical properties compared to control site. In conclusion, sand dunes afforestation not only resulted in sand dunes fixation but also soil fertility and long lasting fixation.
    Keywords: crown cover, sand dunes, soil elements, vegetation
  • E. Zahedi, F. Jahanbakhshi *, A. Talebi Pages 185-196
    In this research, to locate and prioritize suitable areas for flood spreading in Mashhad plain, 10 criteria were used including land use, slope, alluvium thickness, distance to well, distance to subterranean, distance from the village, water table drawdown, permeability coefficient, electrical conductivity, and drainage density. Weighting process was done by Analytic Network Process (ANP) and fuzzy logic. After preparing and weighting the maps of all appropriate measures for locating suitable areas of flood spreading maps based on fuzzy logic and analytic network process model, the final map was prepared for prioritizing suitable areas for flood spreading. Then by applying the limiting layer that is a combination of three criteria of land use, slope and geomorphology, the final map of suitable areas for flood spreading was prepared and prioritized. The results showed that among the 10 factors influencing flood spreading, the thickness of alluvium criteria by weight of 0.27 was identified as the most effective layer in suitable areas for flood spreading. Most of the suitable regions located in slope less than 3% that represents its considerable impact in implementation of flood spreading. Mashhad plain potential for flood spreading, after removing exception areas (40.8% of total area), were defined in four inappropriate, relatively appropriate, appropriate and perfectly appropriate classes, that include 2.7, 25.9, 26.5 and 1.5% of the plain area, respectively.
    Keywords: Artificial Recharge, Flood Spreading Criteria, Mashhad Plain, Prioritizing
  • M. Isazadeh *, R. Arabzadeh, S. Darbandi Pages 197-210
    Selection of optimum interpolation technique to estimate water quality parameters in unmeasured points plays an important role in managing the quality and quantity of water resources. The aim of this study is to evaluate the accuracy of interpolation methods using GIS and artificial neural network (ANNs) model. To this end, a series of qualitative parameters of samples from water taken from Dehgolan aquifer located in Kurdistan, Iran including CL, EC and PH were evaluated by any of the models. In this study, qualitative data from 56 observation wells with good dispersion in the whole plain was used. The data of 46 observation wells were used for calibration and the data of other 10 wells were used for verification of models. The results showed ANNs, IDW, and Kriging excellence and accuracy over other models in estimation of quality parameters CL, PH and EC. However the ANNs model is more accurate than other models. In case of lack of time and the need for acceptable accuracy and less risk in the estimation of qualitative parameters, the use of ANNs model is superior to other statistical models used.
    Keywords: Estimation of qualitative parameters, IDW, Kriging, Neural networks