فهرست مطالب

فنی و مهندسی مدرس - پیاپی 34 (زمستان 1387)

فصلنامه فنی و مهندسی مدرس
پیاپی 34 (زمستان 1387)

  • مهندسی برق
  • 120 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/02/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسن یاوری، وحید احمدی، عباس ظریفکار صفحه 1
    در این مقاله لیزر DBR کوک پذیر سه قسمتی1 با استفاده از روش ماتریس انتقال (TMM)2 و تئوری خط انتقال3 و پراکندگی4 تحلیل می شود. با اصلاح شرایط نوسان و با استفاده از شرایط نوسان دقیق، مشخصه های کوک5 لیزر با مدلسازی قسمتهای فاز و توری6 شبیه سازی شده و جابه جایی فرکانس براگ و تغییرات بهره آستانه لیزر در اثر تزریق جریان به قسمتهای فاز و توری محاسبه می شوند. در شبیه سازی آثار ناپیوستگی ضریب شکست بین نواحی فعال و غیرفعال و همچنین نواقص ناشی از فرایند ساخت در نظر گرفته شده و وابستگی مشخصه های کوک به پارامترهای فیزیکی لیزر و نواقص ساخت بررسی می شود.
    کلیدواژگان: لیزر کوک پذیر سه قسمتی DBR، توری، ماتریس انتقال، ماتریس پراکندگی، مدار مجتمع اپتوالکترونیکی (WDM، (DEIC
  • داود غرویان، سید محمد احدی صفحه 13
    حالت گفتار سبب افزودن اطلاعات اضافی نسبت به اطلاعات نوشتاری می شود. از طرف دیگر، وجود حالت در گفتار سبب بروز مشکل در فرایند بازشناسی گفتار می شود. در تحقیقات قبلی نشان داده شد که حالت گفتار سبب تغییرات اساسی در پارامترهای گفتاری می شود.
    برای بهبود نتایج بازشناسی گفتار با حالت، ابتدا باید تاثیر آن را بر پارامترهای گفتاری به دست آورد و در مرحله بعدی، از پارامترهای مناسبی برای بهبود نتایج بازشناسی استفاده کرد. در این تحقیق با توجه به نتایج به دست آمده در زمینه تاثیر حالتهای گفتاری خشم و اندوه بر پارامترهای گفتاری نظیر فرمنت ها و فرکانس گام در زبان فارسی، بهبود نتایج بازشناسی گفتار با حالت، با مدل های عادی مد نظر است. با توجه به تغییرات منظم پارامترهایی نظیر فرکانس گام، فرمنت ها و شیب آنها با حالت گفتار، این پارامترها به بردار ویژگی سیستم بازشناسی اضافه می شوند. این کار سبب بهبود نتایج بازشناسی می شود. میزان این بهبود بستگی به نوع پارامتر، تعداد مخلوط ها و حالت گفتار دارد. با توجه به اهمیت شناسایی حالت گفتار و همچنین نقش آن در بهبود کیفیت سیستم بازشناسی گفتار، با استفاده از فرمنت ها و فرکانس گام به عنوان ویژگی های ورودی و به کارگیری روش های درخت تصمیم گیری و GMM، کار شناسایی حالت گفتار نیز انجام شده است.
    کلیدواژگان: نوا، فرکانس گام، حالت گفتار، بازشناسی گفتار، شناسایی حالت گفتار
  • غلامرضا صولت، محمد حکاک صفحه 29
    در شبکه ماهواره ملی که روش دسترسی SCPC-DAMA برای آن در نظر گرفته شده، تعداد زیادی کاربر به طور همزمان از کانال مخابراتی استفاده می کنند. بنابر این مساله تداخل بین کانالهای مجاور از اهمیت بسیاری برخوردار است. به منظور کاهش پهنای باند و تداخل بین سمبلها، پالس های داده به صورت RRC شکلدهی می شوند. تغییرات دامنه ای که در این پالسها وجود دارد، موجب تغییرات شدیدی در پوش سیگنال حامل مدوله شده و باعث ایجاد نوسانهایی در توان و اشباع تقویت کننده های قدرت و ایجاد مؤلفه های ناخواسته بر اثر حضور مشخصه غیرخطی می شود. در این مقاله با ارائه و پیاده سازی روشی به منظور حداقل کردن تغییرات دامنه پالس های فوق و با استفاده از مدولاسیون OQPSK، توان مورد نیاز سیگنال حامل به میزان dB2 کاهش داده شد. نتایج شبیه سازی و آزمونهای سخت افزاری در محیط آزمایشگاهی به خوبی با یکدیگر سازگاری داشته و صحت روش فوق را تایید می کند.
    کلیدواژگان: مدولاسیون OQPSK، پالسهای SCPC، ISI، RRC، شکلدهی پالس، صرفه جویی توان
  • رحمت الله هوشمند، آرش کیومرثی، مریم محبی زاده صفحه 39
    کوره القایی یکی از ابزارهای گرمایش بدون تماس مواد است. در این کوره ها از جریان با فرکانس بالا برای گرم کردن مواد هادی الکتریکی استفاده می شود. از آنجا که این روش بدون تماس است، لذا باعث آلودگی یا ایجاد ناخالصی در بار نمی شود. در طراحی سیستم اینورتر رزونانس موازی برای تغذیه کوره های القایی، انتخاب مناسب خازن برای مدار رزونانس بسیار مهم است. انتخاب این خازن بر فرکانس رزونانس، توان خروجی، ضریب قدرت، ضریب کیفیت و کارایی کوره اثر دارد. در این مقاله علاوه بر مدل سازی دقیق اینورتر و یکسوساز، روش مناسبی برای انتخاب مقدار بهینه خازن ارائه می شود؛ به گونه ای که علی رغم محدودیت ولتاژ اجباری موجود، بیشینه توان خروجی کوره و حداقل توان تلف شده در خازن حاصل شود. همچنین نقش مقاومت معادل سری خازن در انتخاب خازن بررسی می شود. در نهایت برای اجرای الگوریتم پیشنهادی، با تعیین خازن بهینه برای کوره ذوب، مدل کامل کوره و سیستم تغذیه آن شبیه سازی و اثر مقدار خازن پیشنهادی ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: کوزه القایی ذوب، اینورتر رزونانسی، مدل سازی، طراحی بهینه خازن رزونانس
  • حسین هارون آبادی، محمودرضا حقی فام، محمود فتوحی فیروزآباد صفحه 51
    سیاست تجدید ساختار، موجب بروز تغییراتی در برخی مسائل مرتبط با قابلیت اطمینان سیستمهای قدرت شده است. این مقاله به ارزیابی قابلیت اطمینان تولید در بازار برق اشتراکی با استفاده از سیستمهای هوشمند می پردازد. همچنین، به دلیل رفتار تصادفی بازار و نرخ خروج اجباری واحدهای نیروگاهی، از شبیه سازی مونت کارلو استفاده می شود. در قابلیت اطمینان تولید، صرفا تعامل بین مجموعه تولید و بار الکتریکی مد نظر است. لذا در این تحقیق، بر اساس نوع بازار و میزان تمرکز آن، حاشیه ذخیره و زمانهای آتی مختلف، نوعی سیستم عصبی - فازی برای ارزیابی قابلیت اطمینان تولید ارائه می شود که برای تمامی انواع بازار برق اشتراکی معتبر و قابل استفاده است. روش پیشنهادی بر روی شبکه آزمون IEEE-Reliability Test System آزمایش شده و شاخص های قابلیت اطمینان بازارهای مختلف، به ازای حاشیه ذخیره و سطوح متفاوت بار، ارزیابی می شوند.
    کلیدواژگان: قابلیت اطمینان تولید، بازار برق اشتراکی، شبیه سازی مونت کارلو، سیستمهای هوشمند
  • حسین افراخته، محمودرضا حقی فام، علی یزدیان ورجانی صفحه 61
    در این مقاله، بازیابی سیستمهای قدرت مجهز به ادوات SVC و TCSC در صورت بروز قطعی های جزئی مورد مطالعه قرار گرفته و روشی جدید برای تامین حداکثر بار با استفاده از ترکیبهای مختلف متغیرهای کنترلی ارائه شده است. این متغیرها شامل تپ ترانسفورمرهای قدرت، برنامه ریزی مجدد واحدهای تولیدی و تعیین نقاط کار ادوات کنترلی FACTS موجود در شبکه می شود. تابع هدف، حداکثر کردن مقدار بار بازیابی شده است و قیود مختلف بهره برداری، شامل دامنه ولتاژ شینه ها، مقدار توان عبوری از خطوط انتقال و محدوده تولید واحدها در فرایند بهینه سازی و تعیین پاسخ نهایی ملحوظ شده است. همچنین در حالت خروج یک خط انتقال، به منظور جلوگیری از ایجاد شرایط گذرای شدید و جابه جایی توانهای زیاد در شبکه، شرط قرار گرفتن تفاضل زاویه استاتیکی (SPA) ولتاژ دو طرف کلید در محدوده مجاز، در تعیین پاسخ نهایی مدنظر قرار گرفته است. با توجه به تعدد متغیرهای کنترلی، بهینه سازی به کمک الگوریتم ژنتیک انجام شده و سیستم IEEE-118bus به عنوان شبکه تست برای ارزیابی قابلیتهای روش پیشنهادی مورد استفاده قرار گرفته که نتایج شبیه سازی ها در بخش مطالعات عددی آورده شده است.
    کلیدواژگان: ادوات FACTS، الگوریتم ژنتیک، بازیابی بار، برنامه ریزی مجدد تولید، تیپ ترانسفورماتور، قطع بار، متغیر کنترلی
  • رحمت الله هوشمند، مهدی ترابیان اصفهانی صفحه 77
    کوره های قوس الکتریکی، بارهایی غیرخطی و متغیر با زمان هستند که باعث افت کیفیت توان در سیستمهای قدرت شده و پدیده های مرتبط با کیفیت توان را در این سیستمها باعث می شوند. در صنایع فولادسازی اغلب دو کوره قوس الکتریکی با یکدیگر موازی شده و روی یک شین شبکه قرار می گیرند. در این شرایط کیفیت توان به مراتب بیشتر دچار اختلال می شود. در این مقاله به منظور بررسی و تحلیل آثار زیان بار عملکرد موازی کوره های قوس الکتریکی، ابتدا حالات مختلف عملکرد با کوره با مدل دقیق هذلولی - نمایی مدلسازی می شود. به منظور تطابق عملکرد کوره با حالت واقعی کلیه اندوکتانس ها و مقاومتهای خطوط انتقال (کابل ها) و بین الکترودهای کوره در مدلسازی در نظر گرفته می شود. سپس به منظور بهبود پارامترهای کیفیت توان، به طراحی و شبیه سازی جبرانگرهای استاتیکی از نوع TCR/FC و TSC پرداخته می شود. نتایج شبیه سازی که توسط نرم افزار PSCAD/EMTDC انجام شده، دقت و صحت طراحی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کوزه های قوس الکتریکی، پدیده های کیفیت توان، جبران کننده TCR و TSC، فیلتر هارمونیکی
  • اصغر اکبری فرود صفحه 93
    یکی از روش های جبرانسازی سری خطوط انتقال، استفاده از TCSC است. TCSC علاوه بر افزایش ظرفیت خطوط انتقال، می تواند در پایداری گذرا، میرایی نوسانات سیگنال کوچک و حتی پایداری ولتاژ اثر مثبت داشته باشد. برای بهبود عملکرد این وسیله، کنترل کننده های مختلفی طراحی شده است. بیشتر این کنترل کننده ها معمولا در بهبود یکی از قابلیت های TCSC مؤثر هستند. در این مقاله، با استفاده از تئوری پسخور کمی غیرخطی1، کنترل کننده مقاومی برای TCSC طراحی شده که در بهبود عملکرد این وسیله در دو زمینه پایداری گذرا و میرایی نوسانات سیگنال کوچک، مؤثر است.
    کلیدواژگان: TCSC، تئوری پسخور کمی غیر خطی، پایداری گذرا، پایداری سیگنال کوچک
  • کیوان نوایی صفحه 110
    It is shown in [1] that the optimal downlink radio resource allocation for non-realtime traffic in cellular CDMA/TDMA networks can be mapped to a Multi-dimensional Multiple-choice Knapsack Problem (MMKP) which is NP-hard. In this correspondence we propose a heuristic algorithm with polynomial time complexity for this problem. Numerical results indicate significant computational performance improvement in comparison to existing heuristic algorithms for MMKP.
    کلیدواژگان: Base، Station Assignment، Cellular Networks، Heuristic Algorithms، Packet Scheduling
  • صفحه 121