فهرست مطالب

علوم و تحقیقات بذر ایران - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1397)

نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیرا مالکی خضرلو *، مهدی تاج بخش صفحات 1-9

    به منظور بررسی برخی خصوصیات کمی و کیفی علوفه تاج خروس زراعی تحت اثر برخی تیمارهای پیش از کاشت بذری، آزمایشی بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه در سال 1393 انجام گرفت. تیمارها شامل پیش تیمار بذری کود کبوتری (به نسبت یک در 10)، ونیاز تغلیظ شده 68/39درصد (به نسبت سه در 1000)، کود نانو کلات سوپر میکرو کامل (به نسبت سه در 1000)، آب مغناطیسی، همیوپاتی x12 و شاهد (بدون پیش تیمار) بودند. بذرها به مدت هشت ساعت در تیمارهای ذکر شده غوطه ور شدند، سپس به مدت 24 ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد به رطوبت اولیه رسانده شدند و جهت کشت به مزرعه منتقل شدند. برداشت علوفه در مرحله گلدهی مزرعه، از مساحت یک متر مربع هر واحد آزمایشی انجام شد. در این آزمایشوزن خشک ساقه، برگ، نسبت برگ به ساقه، وزن خشک علوفه، عناصر پتاسیم، فسفر و کلسیم علوفه، وزن بذر، درصد روغن، عملکرد روغن، درصد پروتئین و عملکرد پروتئین مورد ارزیابی قرار گرفتند. اثر تیمار بر صفات وزن خشک ساقه (306/5گرم در متر مربع)، برگ (255/8 گرم در متر مربع)، خشک علوفه 7809/7کیلوگرم در هکتار) و عناصر فسفر (3/8 گرم در کیلوگرم)، کلسیم (20/4 گرم در کیلوگرم)، وزن بذر (1797/2 کیلوگرم در هکتار)، درصد روغن (12/2)، عملکرد روغن (217/5 کیلوگرم در هکتار)، درصد پروتئین (13/3) و عملکرد پروتئین (234/5کیلوگرم در هکتار) معنی دار و افزایشی بود. در تحقیق حاضر اعمال تیمارهای پیش از کاشت آب مغناطیس و کود کبوتری از نظر حصول خصوصیات کیفی اثرگذاری بیشتری نسبت به سایر پیش تیمارها داشتند.

  • زهرا مرادیان، سعیده ملکی فراهانی *، علیرضا رضازاده صفحات 11-21

    به منظور بررسی اثر پیری تسریع شده بر فعالیت ترکیبات آنتی اکسیدانی و شاخص های جوانه زنی جو آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا" تصادفی روی هشت ژنوتیپ بومی جو به همراه دو رقم شاهد به رخ و نصرت در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل پیر کردن بذر در دو سطح پیری و عدم پیری(شاهد) و عامل دوم شامل ده ژنوتیپ جو بود.درصد جوانه زنی پس از پیری در بیشتر ژنوتیپ ها کاهش یافت اما این کاهش نسبت به بذرهای پیر نشده معنی دار نبود.پیری تسریع شده به طور معنی داری سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه،غلظت رنگیزه های فتوسنتزی و فعالیت آنزیم کاتالاز را کاهش داد. اما میانگین مدت زمان جوانه زنیو محتوای کل فنلی ژنوتیپ ها و دو رقم به رخ و نصرتپس از پیری افزایش یافت. ژنوتیپ شماره سه بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز را پس از پیری داشت. افزایش فنل در ژنوتیپ ها متفاوت بود به طوری که ژنوتیپ شماره هشت بیشترین محتوای فنل را قبل و بعد از پیری داشت همچنین این ژنوتیپ نسبت به سایر ژنوتیپ ها کمتر تحت تاثیر پیری تسریع شده قرار گرفت.به طور کلیژنوتیپ هایی که محتوای فنلی و فعالیت آنزیمیبالایی داشتند از بنیه وسرعت  جوانه زنی  بالاییپس از پیری بذر برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: آنزیم، پروتئین، جو، کاروتنوئید، کلروفیلa، محتوای کل فنلی
  • سمانه رهبان *، قربانعلی رسام، بنیامین ترابی، اصغر خشنود یزدی صفحات 23-36

    این تحقیق با هدف تعیین دماهای کاردینال و روز بیولوژیک مورد نیاز برای ظهور گیاهچه عدس با استفاده از مدل های رگرسیون خطی و غیرخطی انجام گرفت. برای این منظور آزمایش مزرعه ای با چند تاریخ کاشت به صورت طرح کرت های خرد شده با سه تکرار اجرا گردید. بذرهای سه رقم عدس (گچساران، بیله سوار، کیمیا) در 12 تاریخ کاشت، کشت شدند. رابطه بین سرعت ظهور گیاهچه و دما با استفاده از مدل های بتا، دندان مانند و دوتکه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. برای انتخاب مدل برتر از میان مدل های مختلف از شاخص های آماری جذر میانگین مربع انحرافات (RMSD)، ضریب همبستگی (r)، ضریب تغییرات (CV) و ضرایب رگرسیون ساده خطی (a و b) استفاده شد. نتایج برازش مدل ها نشان داد که واکنش ظهور گیاهچه عدس به دما به وسیله تابع دو تکه ای بهتر توصیف می شود. با استفاده از مدل برتر دمای پایه ارقام از 27/1- تا 62/1- درجه سانتی گراد ، دمای مطلوب ظهور گیاهچه بسته به رقم بین 15/23 تا 92/25 درجه سانتی گراد و دمای سقف 30 درجه سانتی گراد براساس دمای هوا برآورد گردید. مقایسه پارامترهای برآورده شده با استفاده از مفهوم حدود اطمینان در سطح احتمال 95 درصد نشان داد که به لحاظ دمای پایه و دمای مطلوب اختلاف معنی داری بین ارقام عدس وجود نداشت ولی از نظر روز بیولوژیک اختلاف بین ارقام معنی دار بود. نیاز روز بیولوژیکی برای ارقام بیله سوار، گچساران و کیمیا به ترتیب 99/6، 56/8 و 87/8 بود. اطلاعات حاصل از این تحقیق می تواند در پیش بینی ظهور گیاهچه ارقام عدس مفید باشد. مهمترین نتیجه کاربردی این تحقیق این بود که واکنش ظهور گیاهچه عدس به دما با استفاده از تابع دوتکه ای به بهترین شکل قابل توصیف است و بنابراین از این مدل و پارامترهای حاصل از آن می توان در پیش بینی ظهور گیاهچه در ارقام مورد نظر عدس استفاده نمود.

    کلیدواژگان: دما، ظهور گیاهچه، عدس، مدل‌های ریاضی
  • علیرضا ربیعی، احمد نظامی *، مرتضی گلدانی، محمد خواجه حسینی، مهدی نصیری محلاتی صفحات 37-46

    زمان برداشت بذر یکی از مهمترین عوامل موثر بر کیفیت آن است. به منظور تعیین زمان برداشت بر کمیت و کیفیت بذر بارهنگ کبیر آزمایشی در دو مرحله در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در مرحله اول شش اکوتیپ بارهنگ (بیرجند، قاین، تربت حیدریه، مشهد، کلات و بجنورد) کشت و سنبله گیاهان در شش مرحله (15، 30، 45، 60، 75 و 90 روز پس از 50 درصد گرده افشانی) برداشت و سپس جوانه زنی بذرها در آزمایشگاه بررسی شد. تعداد سنبله در بوته و طول آن پس از 50 درصد گرده افشانی افزایش یافت و به ترتیب در 75 و 60 روز پس از آن به حداکثر رسید. اکوتیپ کلات کمترین تعداد و کوتاهترین سنبله ها را داشت، در صورتی که اکوتیپ های بیرجند و بجنورد سنبله های بلندتری را تولید کردند. در اکوتیپ کلات و بجنورد حداکثر وزن بذر در سنبله 90 روز پس از 50 درصد گرده افشانی بدست آمد، درحالی که سایر اکوتیپ ها در 75 روز پس از 50 درصد گرده افشانی حداکثر وزن بذر در سنبله را داشتند. بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه طولی و بنیه وزنی گیاهچه را اکوتیپ قاین در 75 روز پس از 50 درصد گرده افشانی داشت، در صورتی در اکوتیپ تربت حیدریه بالاترین صفات ذکر شده در 45 روز پس از 50 درصد گرده افشانی مشاهده شد. در اکوتیپ های قاین، تربت حیدریه و مشهد، تاخیر در برداشت از 75 روز پس از 50 درصد گرده افشانی سبب ریزش بذر و کاهش جوانه زنی بذرها شد.

    کلیدواژگان: اکوتیپ، بنیه، گیاهچه جوانه‌زنی، زمان برداشت و گل آذین
  • فاطمه شیخ ابوالحسنی، پرتو روشندل *، سیف الله فلاح صفحات 47-58

    به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر با اسید آسکوربیک (صفر، 40، 60، 80 میلی مولار) بر افزایش مقاومت به شوری (صفر، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم) بادرشبویه در مرحله جوانه زنی، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در دانشگاه شهرکرد (سال 1394) انجام گرفت. صفات مورد بررسی عبارت بود از درصد و سرعت جوانه زنی، طول و وزن خشک دانه رست، شاخص بنیه بذر و فعالیت آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز نتایج نشان داد که با افزایش درجه شوری به نحو معنی دار از میزان شاخص های جوانه زنی کاسته شد. با این وجود، پرایمینگ با اسیدآسکوربیک (40 میلی مولار) از اثرات منفی کلریدسدیم بر جوانه زنی بادرشبویه کم کرد. در این سطح از پرایمینگ، شاخص بنیه بذر تحت تنش شوری 100 میلی مولار تا 32% و در شوری 150 میلی مولار تا 2/7 برابر افزایش یافت. از آنجایی که نحوه فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در راستای تاثیر غلظت بهینه اسید آسکوربیک تحت تنش شوری بود نتیجه گیری می شود پرایمینگ اسید آسکوربیک با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان باعث کاهش تنش اکسیداتیو ناشی از کلرید سدیم در بافت های بادرشبویه شده و متعاقبا مقاومت این گیاه به تنش شوری در مرحله جوانه زنی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: بادرشبو، پرایمینگ با ویتامین، پیش تیمار بذر، تنش اکسیداتیو
  • ایرج یعقوبیان *، کاظم قاسمی گلعذانی، یعقوب راعی صفحات 59-70

    برای بررسی اثرات مدت پیش تیمار آبی بر پوشش سبز و محتوای کلروفیل و کاروتنویید برگ ماریتیغال (Silybum marianumL.) تحت تیمارهای مختلف آبیاری، یک آزمایش اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تبریز انجام گرفت. تیمارهای آبیاری (I1، I2، I3، I4: به ترتیب آبیاری پس از 70، 100، 130 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی و مدت های پیش تیمار آبی (P1، P2 و P3: به ترتیب صفر، 8 و 16 ساعت) در کرت های فرعی قرار گرفتند. درصد جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، تعداد بوته در واحد سطح، درصد پوشش سبز، محتوای کلروفیل a، b و کل و کاروتنویید اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که استفاده از پیش تیمار آبی بویژه 16 ساعت موجب کاهش متوسط زمان جوانه زنی گردید، ولی اثر معنی داری روی درصد جوانه زنی نداشت. همچنین تعداد بوته در واحد سطح با افزایش مدت پیش تیمار آبی تا 16 ساعت افزایش یافته است. درصد پوشش سبز نیز با افزایش مدت پیش تیمار آبی تحت تمام تیمار های آبیاری فزونی یافت. محتوای کلروفیل a، b و کل و کاروتنویید بر اثر کمبود آب کاهش قابل توجهی پیدا کردند. اما پیش تیمار آبی به مدت 8 و به ویژه 16 ساعت به صورت معنی داری موجب افزایش این صفات گردید. این نتایج به وضوح نشان می دهد که پیش تیمار آبی با افزایش تعداد بوته های استقرار یافته، درصد پوشش سبز و محتوای کلروفیل و کاروتنویید، اثر تنش خشکی را کاهش داده است. همین امر می تواند تولید دانه این گیاه دارویی در شرایط آبیاری مطلوب و محدود را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: پوشش سبز، پیش تیمار، کاروتنوئید، کلروفیل، ماریتیغال
  • کبری ارجمند، علیرضا مشکی، هومن زوانبخش، مریم ملاشاهی *، محمدکیا کیانیان صفحات 71-81

    با توجه به قرارگیری بخش اعظم نواحی کشور در مناطق خشک و نیمه خشک، انتخاب گونه مناسب و سازگار برای جنگل کاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اقاقیا گونه ای سریع الرشد بوده که گرما و سرمای شدید را تحمل کرده و در خاک های خشک و ضعیف خوب رشد می کند اما این درخت دارای بذوری با پوسته سخت بوده و در نتیجه برای موفقیت در کاشت و جوانه زنی نیاز به اعمال تیمارهایی جهت حذف این پوسته دارد. هدف از انجام تحقیق حاضر تعیین بهترین مبدا ‏ جمع آوری بذر و بهترین تیمار بذر اقاقیا از لحاظ جوانه زنی و زنده مانی جهت استفاده از آن در جنگلکاری ها می باشد. آزمایش با استفاده از بذور جمع آوری شده از 6 مبدا شامل سبزوار، سمنان، گرگان، مازندران، تهران و کردستان در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. جهت تعیین میزان زنده مانی بذرها، در ابتدا آزمون تترازولیوم انجام شد. سپس تیمارهای خراش دهی با سمباده، ‏اسید سولفوریک 96 درصد، آب جوش100 درجه سانتی گراد، آب اکسیژنه 1 درصد، آب مقطر و شاهد روی بذرها اعمال گردید. نتایج حاصل نشان داد که در بین تیمارها، تیمار خراش دهی با سمباده بالاترین میزان جوانه زنی را در اکثر مبدا‏‏ها نشان داده است. هم چنین بین مبدا‏های جمع آوری بذور نیز اختلاف معنی دار وجود داشت به گونه ای که می توان مبدا گرگان را با جوانه زنی 73/03درصد به عنوان مبدا‏ برتر و مبدا تهران را با جوانه زنی 48/18% به عنوان مبدا‏‏یی که ضعیف ترین عملکرد و کمترین میزان جوانه زنی را به خود اختصاص داد، معرفی نمود.

    کلیدواژگان: آب اکسیژنه، اقاقیا، تترازولیوم، مبدا بذر
  • حسن بیات *، محمدحسین امینی فرد صفحات 83-93

    جوانه زنی و سبز شدن بذر به شدت تحت تاثیر تنش های محیطی از جمله شوری و خشکی قرار می گیرد. به منظور بررسی اثر تنش های خشکی و شوری بر جوانه زنی بذور گیاه مینا چمنی (Bellis perennis L. “BellissimaMixture”)، دو آزمایش مجزا در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش های خشکی و شوری شامل هفت سطح پتانسیل اسمزی صفر، 2-، 4-، 6-، 8-، 10- و 12- بار بود که به ترتیب با استفاده از محلول پلی اتیلن گلیکول و کلرید سدیم اعمال شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح تنش خشکی و شوری، درصد جوانه زنی کاهش پیدا کرد بطوریکه در سطح خشکی و شوری 12- بار، درصد جوانه زنی به ترتیب به صفر و 50 درصد کاهش یافت. تنش های خشکی و شوری به ترتیب از سطوح 2- و 8- بار به بالا سرعت جوانه زنی را بطور معنی داری در مقایسه با بذور شاهد کاهش دادند. همچنین تنش های خشکی و شوری باعث کاهش معنی دار طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و کل شدند. مقادیر طول ساقه چه با افزایش سطح تنش شوری به 10- و 12- بار، به ترتیب 42 و 67 درصد در مقایسه با بذور شاهد کاهش یافتند. محتوای پرولین تحت تاثیر تنش های خشکی و شوری افزایش یافت ولی مقادیر پرولین در تنش خشکی در مقایسه با تنش شوری بیشتر بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تحمل به شوری گیاه مینا چمنی در مرحله جوانه زنی در مقایسه با تنش خشکی بیشتر است.

    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلیکول، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، کلرید سدیم
  • مریم پسندیده ارجمند *، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، محمد محسن زاده صفحات 95-108

    به منظور بررسی برخی صفات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی ژنوتیپ حساس (Hayola308) و متحمل (SLM046) به خشکی کلزا (Brassica napus)، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت در زمان در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در شرایط کنترل شده انجام شد. عامل ها شامل ژنوتیپ و سطوح تنش بود که در زمان اسپلیت شدند. تنش خشکی با قطع آبیاری در مرحله قبل از گلدهی اعمال شد. صفات مورد بررسی در 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از تنش اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد تنش خشکی سبب کاهش وزن خشک ریشه ژنوتیپ Hayola308 و همچنین افزایش معنی دار نسبت طول ریشه به طول ساقه، وزن تر ریشه و میزان مالون دآلدیید در ژنوتیپ SLM046 می شود. در 48 ساعت پس از تنش خشکی، وزن تر ساقه ژنوتیپ SLM046 بیش تر از ژنوتیپ Hayola308 بود. محتوای نسبی آب برگ در 24 ساعت پس از تنش خشکی در ژنوتیپ SLM046 و Hayola308 به ترتیب 59/88 و 52/38% بود. میزان پراکسید هیدروژن در نمونه های تحت تنش ژنوتیپ Hayola308 بیش تر از نمونه های آبیاری شده بود. اختلاف معنی داری از نظر نشت الکترولیت در نمونه های مورد بررسی وجود نداشت. به طور کلی به نظر می رسد طول ریشه، نسبت طول ریشه به ساقه، محتوای نسبی آب، وزن تر ریشه و تفاوت وزن تر و خشک ساقه و ریشه بیش تر و همچنین عدم تغییر در وزن خشک ریشه و میزان پراکسید هیدروژن در ژنوتیپ SLM046 نسبت به ژنوتیپ Hayola308، عواملی مرتبط با تحمل به تنش ژنوتیپ SLM046 باشد.

    کلیدواژگان: راکسیدهیدروژن، ژنوتیپ حساس و متحمل، طول ساقه، محتوای نسبی آب
  • بررسی تاثیر منشاء تولید، انبارداری و ضدعفونی بذر بر تجزیه کیفی و بیوشیمیایی بذر ذرت سینگل کراس 704
    بیتا اسکوئی*، آیدین حمیدی، سامان شیدائی، حسین صادقی صفحات 109-121

    این آزمایش به منظور بررسی تغییرات زوال دو منشاء مختلف بذر ذرت در دو شرایط مختلف انجام شد. تیمارها شامل منشاء تولید بذر در دو سطح (کرج و مغان)، نگهداری بذر در دو منطقه (انبارکنترل شده و شرایط آب وهوایی مغان)، ضدعفونی بذر در دو سطح (ضدعفونی شده و ضدعفونی نشده) بودند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. صفات مورد اندازه گیری شامل درصد گیاهچه عادی، متوسط زمان جوانه زنی، شاخص وزنی و طولی بنیه، درصد گیاهچه عادی در آزمون سرما، درصد خروج ریشه چه، میزان فعالیت کاتالاز و پراکسیداز و میزان مالون دی آلدیید بودند. نتایج نشان داد بذرهای تولیدی کرج نسبت به مغان4 درصد، بذرهایی که در انبار کنترل شده نگهداری شدند نسبت به کنترل نشده 3 درصد و بذرهای ضدعفونی شده نسبت به ضدعفونی نشده حدود 2درصد از گیاهچه عادی بالاتری برخوردار بودند. میزان فعالیت کاتالاز در بذرهای تولیدی کرج از بذرهای تولیدی مغان بیش تر (14 درصد) بود. ضدعفونی بذر اثر معنی داری بر فعالیت کاتالاز نداشت. نتایج نشان دادند ضدعفونی بذر بر میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و محتوی مالون دی آلدیید اثر معنی دار داشت، به طوری که فعالیت پراکسیداز در بذرهای ضدعفونی شده 11 درصد بیش تر و محتوی مالون دی آلدیید حدود 8 درصد نسبت به بذرهای ضدعفونی نشده کم تر بود. نتایج نشان داد اثر متقابل منشاء بذر و انبار نگهداری بذر بر درصد گیاهچه عادی در آزمون سرما، فعالیت آنزیم پراکسیداز و محتوی مالون دی آلدیید معنی دار است. بذرهای تولیدی کرج که در انبار کنترل شده نگهداری شدند بالاترین میزان درصد گیاهچه عادی (92 درصد) و فعالیت پراکسیداز (042/0 میکرومول H2O2 بر دقیقه بر میلی گرم پروتئین)و کم ترین میزان مالون دی آلدیید (3 نانومول برگرم وزن تر) را دارا بودند. بنابراین کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت منجر به اختلال در مراحل جوانه زنی، کاهش بنیه و در نهایت زوال بذر شد.

    کلیدواژگان: انبارداری، ذرت، زوال، منشاء تولید بذر
|
  • Samira Maleki, Khezerlu *, Mehdi Tajbakhsh Pages 1-9

    To study the effect of seed priming on forage and seed quality and quantity of cultivated amaranthus, a field experiment was conducted as randomized completely block design with six treatments and three replications in experimental of college of agriculture of Urmia University on 2013 cropping season. Treatments were seed priming of pigeon manure (10%), concentrated vaniaz 68.39% (3*1000) super macro plus nano chelate fertilizer (3*1000), magnet water, Homeopathy 12x and control. The seeds were soaked in the listed treatments for 8 hours; therefore those were brought to the initial moisture content for 24 hours at 25◦C.therefore those were brought to the initial moisture content for 24 hours at 25 ◦C and transmitted to field for planting. Harvest was at flowering stage in one square meter of each experimental unit. In current study were including Steam dry matter, Leaf dry matter, Leaf to stem ratio, Forage yield, P, K, C and seed yield, oil percent and yield, protein percent and yield were evaluated. Treatment effect on steam dry matter (306.5 gr m-2), leaf (255.8 gr m-2), Forage yield (7809.7 kg ha-1), CaO (20.4 gr kg-1), P2O5 (3.9 gr kg-1), seed yield (798.2 kg ha-1), oil % (12.2%), oil yield (217.5 kg ha-1), protein % (13.8%), protein yield (234.5 kg ha-1) was significant and increasing. According to obtained results, using magnetic water and nano chelate pretreatment was lead to quantitative enhancement more than others.

  • Zahra Moradian, Saeideh Maleki Farahani *, Alireza Rezazadeh Pages 11-21

    In order to evaluate the effect of accelerated aging on antioxidant compounds and germination indices of barley, an experiment was conducted as factorial in a completely randomized design on eight native barley genotypes and two barley varietyBehrokh and Nosratwith three replications. The first factor was seed aging at two levels including aging and non-aging as control and the second factor was ten barley genotypes that the varieties were as control. Germination percentage of the most genotypes decreased after aging although it has not significant difference with non-aged seed. The results showed that accelerated ageing decreased significantly germination rate, shoot length and root length, concentration of photosynthetic pigments and catalase (CAT) activity. However mean germination time and total phenol content of genotypes and Behrokh and Nosrat varieties increased significantly after seed aging. Genotype 3 had the highestenzyme CAT activity after ageing. Increment of phenol content was different among the genotypes and genotype 8 had the highest phenol content before and after aging rather than the other genotypes and it affected less than the other genotypes by accelerated ageing. Totally the results of thisstudyindicated that genotypes that initially had high phenolic content and enzymatic activity also had vigor and germination rate after seed aging.

    Keywords: Carotenoids, Chlrophyill a, Enzyme, Hordeum, Proteins, Total phenolic content
  • Samaneh Rohban *, Ghorbanali Rasam, Benyamin Torabi, Asghar Khoshnod Yazdi Pages 23-36

    This study was done to evaluate different linear and nonlinear regression models to determination of cardinal temperatures and biological day's requirement for emergence of lentil. Therefore, a split plot experiment was conducted based on three replications. Seeds of lentil (Gacgsaran, Kimia and Bilehsovar) were sown in field at 12 different dates. Beta, dent-like and segmented models were applied to evaluate the relationship between germination rate and temperature. Root mean square deviation (RMSD), coefficient of determination (R2), variation coefficient (CV (and linear regression coefficients (a and b) were used to select the perfect model. Results of models fitting indicated that the response of lentil emergence to temperature is best described by a segmented model. Cardinal temperatures estimated by this model were -1.27 to -1.62°C for base temperature, 23.15 to 25.92°C for optimum temperature and 30°C for ceiling temperature based on air temperature. There was not any significant difference among cultivars in view of in base temperature and optimum temperature but cultivars had significant difference in biological days. The biological day’s requirement was 6.99, 8.56 and 8.78 for Bilehsovar, Gacgsaran, and Kimia, respectively. The quantitative information provided in the present study can be used to predict the emergence of lentil cultivars.The main applicable result of this study was that reaction of seedling of the lentil is describable best by the use of segmented model, so this model and its derived parameters are applicable in predicting emergence in some given lentil cultivars.

    Keywords: emergence, Lentil, Simulation, Temperature
  • Alireza Rabiei, Ahmad Nezami *, Morteza Goldani, Mohammad Khajeh Hoseini, Mahdi Nasiri Mahalati Pages 37-46

    Harvesting time is one of the most important factors affecting the seed quality. In order to determine the effects of harvesting time on quantity and quality of plantago major seeds, two experiments were carried out in the Ferdowsi University of Mashhad in 2014. In the first experiment six plantain ecotypes (Birjand, Ghaen, Torbat Hydarieh, Mashhad, Kalat and Bojnord) grown in the field and plant spikes were harvested in six stages with 15 days interval (15, 30, 45, 60, 75 and 90 days after 50% pollination), then germination of harvested seed was tested in the laboratory. Number of spike per plant and its length after 50% of pollination increased and reached to the maximum in 75 and 60 days after that, respectively. Kalat ecotype had the fewest and the shortest spikes, while Birjand and Bojnoord ecotypes produced the longest spikes. The maximum seed weight per spike for Kalat and Bojnoord ecotypes was obtained at 90 days after 50% pollination, while in the other ecotypes it was observed at 75 days after that. The highest germination, speed germination length and weight vigor index in Ghaen ecotype was observed at 75 days after 50% pollination, while in the Torbat Hydarieh ecotype they were observed at 45 days after 50% pollination. In Ghaen, Torbat Hydarieh and Mashhad ecotypes delaying in harvest time of 75 days after 50% pollination causes seed losses and reduction in seed germination.

    Keywords: Ecotype, Germination, Germination Speed ‌, Harvest time Inflorescence
  • Fatemeh Sheykh, Abolhasani, Parto Roshandel *, Seif, Allah Fallah Pages 47-58

    In order to study the effects of seed priming by ascorbic acid (0, 40, 60 and 80 mM) to increase salt tolerance (0, 100, 150 and 200 mM NaCl) in moldavian balm at germination stage, an experiment was conducted as factorial in a completely randomized design with three replicates at Shahrekord University (2015 year). Evaluated parameters consisted of germination indices (germination percentage and rate, length and dry weight of seedlings and seed vigor index) and the activity of catalase, ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase. Results showed the values of germination indices significantly decreased with increasing salinity degree. However, seed priming by ascorbic acid (40 mM) decreased the negative effects of NaCl on germination of moldavian balm. At this level of priming and under 100 mM NaCl, seed vigor index increased by 32% and at 150 mM NaCl it increased by 2.7 folds. Since the activity of antioxidant enzymes was in coordinate with the effect of optimal concentration of ascorbic acid under salt stress, it is concluded that priming with ascorbic acid decreases oxidative stress due to NaCl by enhancing the activity of antioxidant enzymes in the tissues of moldavian balm and consequently salt tolerance increases in this plant at seed germination.

    Keywords: Moldavian dragon head, Oxidative stress, Seed pretreatment Vitamin priming
  • Iraj Yaghoubian *, Kazem Ghassemi, Golezani, Yaghoob Raei Pages 59-70

    In order to investigate the effects of hydro-priming duration on green cover and leaf chlorophyll and carotenoid contents of milk thistle (Silybum marianum L.) under different irrigation treatments, a split plot experiment based on randomized complete block (RCB) design with three replications was conducted in 2015 at the Research Farm of the University of Tabriz. Irrigation treatments (I1, I2, I3, I4: Irrigation after 70, 100, 130 and 160 mm evaporation from class A pan, respectively) were allocated to main plots, and hydro-priming durations (P1, P2, P3: 0, 8 and 16 hours, respectively) were assigned to the sub plots. Germination percentage, mean germination time, number of plants per unit area, percentage of green cover, chlorophyll a, b and total and carotenoid contents were measured. The results showed that hydro-priming especially in 16 hours was reduced the mean germination time. However, had no significant effect on germination percentage. Also, the number of plants per unit area increased with increasing priming duration up to 16 hours. Percentage of green cover was also enhanced with increasing hydro-priming duration under all irrigation treatments. Chlorophyll a, b and total and carotenoid contents considerably decreased as a consequence of water deficit. However, hydro-priming for 8 and especially 16 hours significantly increased these traits. These results clearly indicate that hydro-priming by increasing plant establishment, percentage of green cover and chlorophyll and carotenoid contents has reduced drought effects. This could improve grain production of this medicinal plant under well and limited irrigation conditions.

    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll, Green cover, Hydro-priming, Milk thistle
  • Kobra Arjmand, Alireza Moshki, Hooman Ravanbakhsh, Maryam Mollashahi *, Mohammadkia Kianian Pages 71-81

    In arid climate area like Iran, selection of adapted species plays an important role for afforestation. Robinia peseudoacacia is fast growing and resistance to such an extreme heat and cold conditions of environment and can grow in unfertile soils but posses' seeds covered by hard coat. Therefore, success in planting and germination needed to application of some treatments to remove the coat. The aim of this study was the determination of the best provenances and treatments in terms of Robina seed survival and germination percentage for using in afforestations. The experiment was carried out using Robinia seeds collected from six provenance: Sabzevar, Semnan, Gorgan, Mazandaran, Tehran, and Kordestan using completely randomized design. Tetrazolium test was done for seeds viability. The scarification treatments such as acid, boiling water, oxygen peroxide, normal water, scarification with sandpaper were applied on seeds. The Results showed that scarification with sandpaper induced thehighest germination among all treatments and in the most of provenances. Moreover, the seed provenance had a significant effect in germination of Robinia seeds, therefore it can be introduced that the Gorgan and Tehran provenances are the best and the worst provenances with 73.03% and 48.18% germinating percentage, respectively.

    Keywords: H2O2, Provenance, Robinia, peseduacacia tetrazolium
  • Hasan Bayat *, Mohammad Hosein Aminifard Pages 83-93

    Germination and emergence of seed is strongly influenced by environmental stresses such as salinity and drought. In order to study the germination response of common daisy (Bellis perennis L. “Bellissima Mixture”) seeds to salinity and drought stresses, two separate experiments were carried out based on completely randomized design with 3 replications. Drought and salinity treatments were seven osmotic potential levels (0, -2, -4, -6, -8, -10 and -12 bars) applied using polyethylene glycol (PEG) and sodium chloride (NaCl), respectively. The results showed with increasing levels of drought and salinity, germination percentage decreased and at potential level of -12 bar of drought and salinity, it reduced to zero and 50%, respectively. Drought and salinity stresses significantly decreased germination rate from levels of -2 and -8 bar to higher compared to control, respectively. Moreover, drought and salinity stresses significantly reduced radical length, plumule length and dry weight of radical, plumule and total. With increasing levels of salinity to -10 and -12 bars, plumule length values decreased by 42 and 67% compared to control, respectively. Proline content significantly increased by drought and salinity stresses, but the amount of proline under drought stress was higher than salinity. The results of this study showed that the salinity tolerance of common daisy in the germination stage was higher than drought stress.

    Keywords: germination percentage, Germination rate, NaCl, Polyethylene glycol
  • Maryam Pasandideh *, Habib, Allah Samizadeh, Mohammad Mohsenzadeh Pages 95-108

    In order to study some morphological and physiological traits of susceptible (Hayola308) and tolerant (SLM046) genotypes of canola to drought stress, an experiment was conducted in CRD design with factorial split in time arrangement. The applied factors were genotype (susceptible and tolerant) and irrigation condition (non-stress and stress). The stress was applied at before flowering time and the traits were measured at 24, 48, 72 and 96 hours after it in both condition. The result showed a reduction in dry weight of root in Hayola308 genotype, and a significant increase in root to shoot length ratio, fresh weight of root and malondialdehyde level (MDA) in SLM046 genotype. The 48 hours after drought stress, the fresh weight of shoot in SLM046 genotype was higher than Hayola308 genotype. Relative water content (RWC) in SLM046 and Hayola308 at 24 hours after stress were 88.59% and 38.52%, respectively. In Hayola308 genotype, hydrogen peroxide (H2O2) content in stress condition was higher than non-stress ones. There was not a significant difference among studied treatments for electrolyte leakage. In general, the increase of root length, root to shoot length ratio, RWC, fresh weight of root and the difference between fresh and dry weight of root and shoot and no change in dry weight of root and H2O2 content in SLM046 genotype indicated that this genotype had traits which could assign tolerance to drought stress.

    Keywords: Hydrogen peroxide, RWC, Shoot length, Susceptible, tolerant genotypes
  • Evaluation of seed origin, storage and seed treatment on seed quality analysis and biochemical of hybrid corn (cv. SC.704)
    Aidin Hamidi, Hosein Sadeghi, Saman Sheidaei, Bita Oskouei* Pages 109-121

    This experiment was conducted to evaluate the changes in deterioration of two different sources of seed corn in two different conditions. Treatments were two seed origins production (Karaj and Moghan), seed storage in two regions (controlled warehouse& Warehouse in Moghan climate), seed asepsis at two levels (Aseptic& non-aseptic). Experiment was done as a factorial experiment based on completely randomized design with three replications. Measured characters included: normal seedlings percentage, mean time germination, seedling length and weight vigour indices, normal seedlings percentage in cold test, radical emergence percentage, catalase and peroxidase activities and malondialdehyde contents. Results illustrated seeds produced in Karaj compared to Moghan 4 %, maintained seeds in controlled warehouse compared to non-controlled 3%, and aseptic seeds compared to non-aseptic 2 % had more normal seedlings. Catalase activity in seeds produced in Karaj, were substantially higher (14 %) than the same seeds in Moghan. Seed treatment had no significant effect on catalase activity. Seed treatment had significant effect on peroxidase activities and malondialdehyde contents. peroxidase activity in aseptic seeds was about 11% higher and malondialdehyde was about 8 % lower than non-aseptic seeds. Interaction of seed source and seed storage on normal seedlings percentage in cold test, Peroxidase activity and malondialdehyde contents were substantially considerable. It means seeds produced in Karaj and maintained in controlled warehouse had the highest percentage in normal seedlings (92 %), Peroxidase activity (0.042 umol H2o2/min/mg protein) and had the lowest rate of malondialdehyde (3 nmol/gfresh weight). Thus the reducing of antioxidant enzymes activity leads to disruption of germination, vigour and seed deterioration.

    Keywords: Corn, Deterioration, Seed origin, Storage