فهرست مطالب

مطالعات آموزشی نما - پیاپی 10 (نیمسال دوم 1396)

نشریه مطالعات آموزشی نما
پیاپی 10 (نیمسال دوم 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین عبداللهی، سمیه مقصودی * صفحات 1-12
    مقدمه
    در شرایط کنونی و در آینده با توجه به شرایط اقتصادی، جایگاه کارآفرینی و خوداشتغالی از عوامل مهم رشد کسب و کار می باشد. برای آماده سازی افراد به این عرصه نیاز به آموزش اثربخشی می باشد که بتواند در افراد ایجاد انگیزه نماید. شناسایی روش های اثربخش که بتواند به کارآفرینی افراد منجر شود هدف اصلی این مقاله می باشد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع کمی (توصیفی-مقطعی) می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل اساتید و دانشجویان ارشد دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران می باشد و نمونه ی پژوهش شامل 80 دانشجو و 10نفر از اساتید می باشد که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پژوهش از طریق پرسشنامه ی محقق ساخته انجام گرفت که پس از کسب اعتبار و روایی پرسشنامه، داده های پژوهش با استفاده ازروش های آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون t مستقل و t تک نمونه ای و با استفاده از نرم افزار spss ورژن 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد روش های اثربخش آموزش کارآفرینی از نظر اساتید و دانشجویان به ترتیب عبارتند از: یادگیری انفرادی، کار با افراد با تجربه، آموزش در محیط واقعی، یادگیری از طریق نرم افزارها، فعالیت گروهی، آموزش مجازی، کار انفرادی عملی و اجرای نمایشنامه می باشد. P-value در سطح001/0 به ترتیب عبارتند از97/0، 97/0، 62/0، 56/0، 32/0، 40/0، 68/0 و 69/0 می باشد که نشان می دهد بین نظر اساتید و دانشجویان در مورد روش های اثربخش آموزش کارآفرینی تفاوتی و جود ندارد.
    نتیجه گیری
    استفاده از روش های فعال شامل کار انفرادی عملی، آموزش در محیط واقعی و کار با افراد با تجربه که دانشجویان را به صورت مستقیم درگیر می کند نتایجی به مراتب بهتر از سایر روش ها دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، اثربخشی آموزش
  • راحله سوخته سرایی، مهربانو امیرشاهی، لیلا جویباری، اکرم ثناگو * صفحات 13-19
    مقدمه
    با توجه به اینکه ارتقا و رشد باورهای مذهبی، حفاظت از بهزیستی روانشناختی و شادکامی، از مولفه های مهم در زندگی افراد به شمار می آیند، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین باورهای مذهبی و بهزیستی روانشناختی با شادکامی در دانشجویان رشته روان شناسی طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، جامعه پژوهش، کلیه دانشجویان روانشناسی مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری در سال تحصیلی 95- 94 بود که تعداد 200 نفر به روش تصادفی، انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های باورهای مذهبی آلپورت، بهزیستی روانشناختی ریف و شادکامی آکسفورد بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS-16 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین باورهای مذهبی با شادکامی از لحاظ آماری ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت، همچنین رابطه بین بهزیستی روانشناختی و شادکامی از لحاظ آماری، مثبت و معنادار بودند. مقدارش؟
    نتیجه گیری
    می توان با آموزش باورهای مذهبی، به بهزیستی روانشناختی و شادکامی افراد کمک کرد، به عبارت دیگر با تقویت باورهای مذهبی افراد و ارتقا سطح بهزیستی روانی، می توان زندگی شادتری برای آنان فراهم کرد.
    کلیدواژگان: باورهای مذهبی، بهزیستی روانشناختی، شادکامی، دانشجو، روان شناسی
  • کریم سواری، مریم فلاحی * صفحات 20-26
    مقدمه
    امروزه آموزش های الکترونیکی درحال جایگزینی با شیوه های سنتی است. از طرفی تحقیقات نشان داده که آموزش های الکترونیکی نیز دارای محدودیت های خاص خود هستند و نمی توانند کاملا جایگزین آموزش سنتی شوند. بنابراین باوجود مزایا و معایب هر دو، متخصصان امور آموزشی سعی می کنند، روش های مختلف را باهم ترکیب کنند و معتقدند که یادگیری ترکیبی، یک رویکرد اثربخش برای حل این مشکلات است. هدف مقاله حاضر معرفی رویکرد یادگیری ترکیبی و بررسی میزان اثربخشی آن در فرآیند آموزش و یادگیری بود.
    روش
    این مقاله از نوع مروری است. جهت گردآوری اطلاعات از موتورهای جستجوگر و پایگاه داده های معتبر از جمله Magiran، Noormags، Science Direct، Google Scholar و مطالعات کتابخانه ای و جستجو در کتب و مقالات منتشره، استفاده شده است، که در طی این فرآیند 48 منبع مرتبط، در بازه زمانی 1993-2010 یافت شد و از 33 منبع استفاده گردید.
    یافته ها
    یادگیری ترکیبی با داشتن مزیت های هر دو رویکرد آموزش (سنتی و الکترونیکی) یک رویکرد موثر برای افزایش اثربخشی یادگیری، سهولت دسترسی به مواد آموزشی و افزایش اثربخشی هزینه ها می باشد. همچنین به دلیل ارایه فرصت های مختلف به منظور یادگیری، موجب آن می شود که درکنار افزایش جذابیت آموزش، به تفاوت های فردی فراگیران نیز به طور مناسبی توجه شود، زیرا همه افراد به یک شیوه یاد نمی گیرند و به همین دلیل استفاده از روش های مختلف برای آموزش ضروری به نظر می رسد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه، شیوه ترکیبی در آموزش، آزادی عمل وسیع تری را در بهره مندی از محیط های آموزشی در اختیار کارشناسان آموزشی قرار می دهد و از این طریق موجب توسعه و بهبود آموزش و یادگیری می گردد؛ لذا توصیه می گردد اساتید از این روش هم در آموزش خود استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: یادگیری ترکیبی، یادگیری الکترونیکی، آموزش، یادگیری
  • متین قاسم سامنی*، داریوش نوروزی، معصومه اسد، مریم فلاحی صفحات 27-34
    مقدمه
    با توجه به ضرورت آموزش و یادگیری در فرایند تربیت، طراحی آموزشی از جایگاه خاص و ممتازی برخوردار است. به گونه ای که بدون توجه به آن، آموزش و یادگیری موثری اتفاق نمی افتد و اتلاف منابع انسانی و غیر انسانی را به همراه خواهد داشت. بدین سان مقاله حاضر با هدف بررسی طراحی آموزشی و نظریات موجود در این حیطه به نگارش درآمده است.
    روش
    این مقاله از نوع مروری و کتابخانه ای است. در تدوین آن از جستجوهای اینترنتی با استفاده از موتورهای جستجوگر و در پایگاه داده های معتبر ازجمله Magiran، Noormags، Scientific Information Database، Science Direct، Google Scholar و مطالعات کتابخانه ای در کتب و مقالات علمی منتشر شده مر تبط با موضوع مورد مطالعه استفاده شده است.
    یافته ها
    جهت دستیابی به اهداف آموزشی، طراحی آموزشی امری بدیهی است. استفاده بهینه از هزینه، استفاده بهینه از زمان، ایجاد یادگیری اثربخش، ارزشیابی آموزشی معتبر و رقابت سازمانی از مزیت های طراحی آموزشی هستند. نظریه های طراحی آموزشی ضمن ایجاد بصیرت، به عنوان ابزار و نقشه راه، طراح آموزشی را در انجام دادن وظایفش یاری می نمایند. نظریه های آموزشی، به برنامه ریزان آموزشی کمک می نماید تا با طراحی فرایند آموزشی، یادگیری عمیق تر و موثرتری را تضمین نمایند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که توجه به طراحی آموزشی و نظریات آن، منجر به افزایش کیفیت یادگیری می گردد، ضروری است سازمان ها و دانشگاه ها در بکارگیری آن در فرایند آموزش و یادگیری، عنایت و توجه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: آموزش، طراحی، طراحی آموزشی، نظریه طراحی آموزشی
  • عبدالحسن کاظمی *، مصطفی کاظمی، نجات فیض اللهی، رضا مسعودی فر صفحات 35-44
    مقدمه
    امور پزشکی با طیف پیچیده ای از موضوعات و مفاهیم اخلاقی عجین می باشد ولی علیرغم ارتباط ذاتی مباحث پزشکی با موضوعات و مفاهیم پیچیده اخلاقی، شاغلین رشته های پزشکی، در این زمینه آموزش و مهارت کافی وکارآمد حرفه ای را کسب نمی کنند و لذا در عرصه واقعیات حرفه ای، با تردید و تزلزل در داوری اخلاقی، تصمیم گیری و سیاست گزاری روبرو می شوند که این نوشتار توجه به برنامه ریزی برای اصلاح آموزش پروفیشنالیزم را مد نظر دارد.
    روش ها
    برای انجام این مطالعه ای مروری و توصیفی، محتوای برنامه آموزش اخلاق پزشکی و توصیه های حرفه ای انجمن های تخصصی پزشکی، برنامه حاکمیت بالینی، منشورهای اخلاقی، مباحث و مطالب اخلاقی موجود در پایگاه های اطلاعات الکترونیکی، سایت وزارت بهداشت و درمان و... با استفاده از کلید واژه ها اخلاق پزشکی، اخلاق حرفه ای، حاکمیت بالینی، حقوق بیمار، ایمنی بیمار، ارزش های بیمار، منشور اخلاقی بررسی گردید و سپس به تناسب این محتوا با کلیات برنامه ها، توصیه ها و پروتکل های آموزش اخلاق پزشکی در پایگاه های اطلاعاتی بین المللی و سازمان های جهانی توجه گردید.
    یافته ها
    کوریکولوم آموزش اخلاق پزشکی و اخلاق حرفه ای موجود، به آموزش و مهارت موثری منجر نمی شود. ابهامات، عدم کفایت و جامعیت محتوای آموزشی، کاربردی بودن آموزش ها را تقلیل داده و در عملا این آموزش ها به توفیق مناسب برای استقرار ارزش های اخلاقی در عرصه پزشکی نمی انجامند.
    بحث و نتیجه گیری
    مباحث اخلاق پزشکی، همپوشانی محورهای اصلی اخلاق حرفه ای پزشکی با واقعیات اجتماعی و عمق و جوانب این مباحث در کوریکولوم های آموزشی لحاظ نشده و به نحو موثری آموزش داده نمی شود و لذا آموزش رایج اخلاق پزشکی، به علت تعارضات عدیده به صورت کارآمد و تاثیرگذار نیست که برای چاره جویی دور اندیشانه، تشکیل یک کارگروه جامع الاطراف پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، پروفیشنالیزم، آموزش پزشکی، برنامه ریزی
  • امین الله وثیق، اسدالله احمدی، سعید شیخی صفحات 45-55
    مقدمه
    ارتقای کیفیت آموزشی دانشگاه ها مسئله مهمی است که در سالیان اخیر مورد تاکید بسیاری قرار گرفته است. یکی از متداول ترین روش هایی که در بیشتر کشورها و از جمله ایران جهت تعیین میزان موفقیت یک استاد در رسیدن به اهداف آموزشی صورت می گیرد، ارزشیابی اساتید است. این مطالعه با هدف بررسی اهمیت و ضرورت ارزشیابی اساتید دانشگاه های علوم پزشکی صورت گرفته است.
    روش ها
    روش پژوهش حاضر مروری است. برای گردآوری اطلاعات، مروری بر متون و مستندات و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و منابع اینترنتی انجام شد. مقالات مرتبط با ارزشیابی استادان، دیدگاه دانشجویان در مورد نحوه تدریس استادان و مدرسین، ویژگی های شخصیتی، اداره و مدیریت کلاس، مهارت های ارتباطی استادان با دانشجویان، انتخاب شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان بیانگر اهمیت ارزشیابی اساتید در ارتقای کیفیت آموزش است. اساتید به عنوان یکی از ارکان اصلی نظام آموزش عالی بطور مستمر و به روش های مختلف، از جمله توسط دانشجویان ارزشیابی می شوند. استفاده از نظر دانشجویان درباره نحوه ی کار اساتید به عنوان یک بازخورد، اقدام مفیدی است. اما برای تصمیم گیری شغلی بهتر است از سایر روش های ارزشیابی بویژه روش هایی که تعیین کننده میزان یادگیری دانشجویان است، نیز بهره گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت ارزشیابی دقیق و مناسب اساتید به عنوان بازخوردی موثر در عملکرد آنها، پیشنهاد می گردد با طراحی و انجام اقداماتی نسبت به این امر مهم اهتمام ورزید.
    کلیدواژگان: ارزشیابی اساتید، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی
|
  • Abdollahi Hossein, Maghsoudi Somayhe * Pages 1-12
    Introduction
    The entrepreneurship and self-employment status is an important factor in business growth, in the current situation and in the future due to the economic conditions. To motivate people, an effective education is required. The main goal of this article is identifying the effective methods that can lead people into entrepreneurship.
    Methods
    This study is a descriptive study. The sample size of this study is 80 students and professors from Tehran University Faculty and Entrepreneurship that were selected by simple random sampling. After the acquisition of the questionnaire validity and reliability, the data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods including T-independent and one-sample t-test, using SPSS (21).
    Results
    The results showed that the effective methods in entrepreneurship teaching consist of: individual learning, working with experienced people, learning through soft wares, group learning, e-learning, and practical individual working. The P-value level was 0.97, 0.97, 0.62, 0.56, 0.32, 0.40, 0.68 and 0.69 respectively. There were no differences between faculty and students views about effective methods in entrepreneur teaching.
    Conclusion
    Applying active methods including of practical individual working, teaching in a real environment and working with experienced people that directly involve students, has better results in comparison to other techniques.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Education, Effective Education
  • Raheleh Sukhteh Saraii, Mehrbanou Amirshahi, Leila Jouybari, Akram Sanagoo* Pages 13-19
    Introduction
    The psychological well-being and happiness are important components in people’s lives, this study was designed to investigate the relationship between religious beliefs, psychological well-being and happiness in psychology students.
    Methods
    This is a descriptive study. The sample of study was all 200 psychology undergraduate student of Sari Islamic Azad University in 2015-2016. The instruments were the Allport religious beliefs questionnaire, the Riff Psychological well-being, and the Oxford happiness questionnaires. The collected data were analyzed by using descriptive and inferential statistics and SPSS16 software.
    Results
    The results showed a significant relationship between religious beliefs and happiness. Also, the relationship between psychological well-being and happiness was statistically positive.
    Conclusion
    The strengthening religious beliefs and promoting mental well-being, can be helpful in providing the student happier life.
    Keywords: Religious Beliefs, Psychological Well-being, Happiness, Students, Psychology
  • Karim Sevari, Maryam Falahi * Pages 20-26
    Introduction
    E-learning is being replaced with traditional methods. The e-learning also has its own limitations and cannot be replaced by traditional education, completely. The educational experts try to mix e-learning and traditional learning in different ways, despite the advantages and disadvantages of the both methods. This article aims to introduce and evaluate blended learning approach in the both teaching and learning process.
    Methods
    This article is a descriptive overview. This is a review article that is based on collecting data from electronic resources (Magiran, Scientific Information Database, Science Direct and, Google Scholar). The relative books and article were reviewed. In the period of time from 1993 to 2010, 33 from 48 related sources were used.
    Result
    Blended learning is an effective approach to enhance the learning effectiveness, easy access to educational materials, and increasing the cost-effectiveness. This method increases the learning attractiveness and gives educational opportunities to learners. Also, all learners do not educate in the same method and student difference consider in the process of learning.
    Conclusion
    The combined practices in education, gives greater freedom to educational experts to use the educational environment. So teaching development and improvement will be accrued. Applying this method is recommended to educators.
    Keywords: Blended Learning, e-learning, Learning
  • Matin Ghasemi Sameni *, Daryush Noroozi, Masumeh Asad, Maryam Falahi Pages 27-34
    Introduction
    The entrepreneurship and self-employment status is an important factor in business growth, in the current situation and in the future due to the economic conditions. To motivate people, an effective education is required. The main goal of this article is identifying the effective methods that can lead people into entrepreneurship.
    Methods
    This study is a descriptive study. The sample size of this study is 80 students and professors from Tehran University Faculty and Entrepreneurship that were selected by simple random sampling. After the acquisition of the questionnaire validity and reliability, the data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods including T-independent and one-sample t-test, using SPSS (21).
    Results
    The results showed that the effective methods in entrepreneurship teaching consist of: individual learning, working with experienced people, learning through soft wares, group learning, e-learning, and practical individual working. The P-value level was 0.97, 0.97, 0.62, 0.56, 0.32, 0.40, 0.68 and 0.69 respectively. There were no differences between faculty and students views about effective methods in entrepreneur teaching.
    Conclusion
    Applying active methods including of practical individual working, teaching in a real environment and working with experienced people that directly involve students, has better results in comparison to other techniques.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Education, Effective Education
  • Kazemi A. *, Kazemi M., Faizollahi N., Masoudi Far R Pages 35-44
    Introduction
    Although the medical field is related to the Ethical issues and concepts, naturally, the practitioners and clinical staffs, do not train in the ethical issues, adequately. The lack of knowledge and professional training in this area could be lead to the both doubtful decision-making and ethical reviews, and inappropriate policies. This article considers the reform in the professionalism education planning.
    Materials And Methods
    This is a review article which is based on research on the main electronic and international databases, organizations and ministry of health organization. Resources such as the statement of professional institutions, clinical governance plan, medical ethics charter, and the contents related to the medical ethics were considered. The keywords were: medical ethics, professional ethics, clinical governance, ethics charter, patient’ safety, patients’ values.
    Results
    The current medical and professional ethics curriculum does not lead to an effective education and practice. The lack of clarity and incompetency of education contents have been decreased the practical education. In the practice, this education does not lead to the ethical values in medical field.
    Conclusion
    The medical ethics issues and overlapping with the social issues, is not considered in the curriculum. The current medical ethics education is not effective, due to the conflicts. So constructing a group work with the different disciplines is suggested.
    Keywords: Medical Ethics, Professionalism, Medical education, planning
  • Amin-Alah Vasigh, Asad, Alha Ahmadi, Saeed Sheikhi Pages 45-55
    Introduction
    The promotion of teaching quality in the universities is an important issue that has been emphasized in recent years. Professors’ evaluation is one of the common methods to determine the professors teaching purposes achievement. Therefore this study presents the importance of medical universities’ professors in Iran.
    Methods
    Documents in the libraries and internet were reviewed. Related article with professor evaluation topic such as the student attitude toward professors teaching, personality characteristics, class management, professors’ communication skills related to students, were selected.
    Result
    This article indicated the importance of the professors’ evaluation in the education quality promotion. Professors are the main elements in an educational system. They are evaluated in different ways including by students. Although considering the evaluation by students is beneficial, other learning evaluation methods are recommended.
    Conclusion
    Appropriate design and program are suggested in order to the importance of the feedback in the professors practice improvement.
    Keywords: Professors Evaluation, Faculty Member, Medical University