فهرست مطالب

نشریه مطالعات آموزشی نما
پیاپی 12 (نیمسال دوم 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکرم ثناگو، مریم نوروزی، فرزانه مختاری، لیلا جویباری صفحات 2-11
    مقدمه
    دانشجویان با انگیزه بالا طی دوره های آموزشی فعال تر بوده و به موفقیت بیشتری نایل می شوند. در بسیاری از موارد وجود انگیزه و یا فقدان آن به طور آشکاری منجر به موفقیت و یا شکست می گردد. هدف از این مطالعه بررسی تجربیات و دیدگاه دانشجویان در خصوص ارتقاء انگیزه آموزشی بود.
    روش پژوهش: در این مطالعه با رویکرد کیفی (1393) ، براساس نمونه گیری مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع، 44 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان مشارکت نمودند. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه های انفرادی نیمه ساختارمند تا رسیدن به اشباع داده ها استفاده شد. تمامی مصاحبه ها ضبط، خط به خط دست نویس و مطابق روش "تحلیل محتوای مرسوم" آنالیز شد.
    یافته ها
    از تحلیل داده ها مضمون اصلی "استاد"، "مشارکت علمی فرهنگی"، "رقابت سالم- محیط پویا" و مضمون فرعی "موج منفی" استخراج شد که تبیین کننده تجربیات و دیدگاه دانشجویان در خصوص عوامل ارتقا دهنده انگیزه آموزشی تحصیلی می باشند.
    نتیجه گیری
    داده های مطالعه موید نقش محوری اساتید در انگیزه آموزشی دانشجویان بود؛ اگرچه وجود فضایی برای پویایی و رقابت سالم و امکان نقش آفرینی در فعالیت های آموزشی، پژوهشی و فرهنگی نیز از اهمیت زیادی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: انگیزه، راهکارهای انگیزشی، دانشجو، تحلیل محتوای مرسوم
  • حسن اسلامیان ، محمدرضا نیستانی*، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 11-23
    زمینه و اهداف
    بررسی عملکرد تدریس اثربخش اعضای هیات علمی از طریق ارزشیابی دانشجویان، از موثرترین روش ها برای شناخت بهتر نقاط قوت و ضعف عملکرد آموزشی است که می تواند بستری را برای رشد کیفیت تدریس استادان فراهم نماید. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عملکرد تدریس اثربخش اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان، بر اساس رویکرد ارزشیابی دانشجویان انجام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر در نیمسال اول سال تحصیلی96- 1395 با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی انجام شد. جامعه آماری تحقیق مشتمل بر کلیه اعضای هیئت علمی گروه های علوم انسانی دانشگاه اصفهان بود که 54 نفر از آنها با روش نمونه گیری در دسترس در مطالعه مشارکت داده شدند. هر عضو هیات علمی توسط تعدادی از دانشجویان کلاسهای درسش مورد ارزیابی قرار گرفت. انتخاب نمونه از بین دانشجویان، بر اساس فهرست کل دروس و کلاسهای درس استادان مشارکت کننده در مطالعه بود که سه کلاس درس از هر استاد به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و در مجموع 2210 نفر از دانشجویان در پژوهش مشارکت داده شدند. ابزار مطالعه، پرسشنامه محقق ساخته تدریس اثربخش بود و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20 و شاخص های آماری فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، آزمون T مستقل، تحلیل واریانس و آزمون توکی انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که اعضای هیئت علمی در انجام تدریس اثربخش به ترتیب در مولفه های روابط انسانی (با میانگین و انحراف معیار56/2±01/15) ، ویژگی های شخصیتی (با میانگین و انحراف معیار47/3±78/14) ، مدیریت کلاس (با میانگین و انحراف معیار94/1±71/13) ، اجرای تدریس (با میانگین و انحراف معیار06/2±47/13) ، ارزشیابی (با میانگین و انحراف معیار04/3±45/13) و طراحی تدریس (با میانگین و انحراف معیار49/2± 17/13) ، بیشترین تا کمترین نمره را کسب کردند. همچنین بر اساس جدول استاندارد مطلوبیت، عملکرد تدریس اثربخش اعضای هیئت علمی، در مجموع در حد نسبتا مطلوبی بوده است و به تفکیک مولفه ها، در مولفه های طراحی تدریس، اجرای تدریس، مدیریت کلاس و ارزشیابی در حد نسبتا مطلوب و در مولفه های روابط انسانی و ویژگی های مطلوب شخصیتی، در حد مطلوب بوده است.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های پژوهش حاضر بیانگر عدم مطلوبیت کلی عملکرد تدریس اثربخش اعضای هیات علمی و همچنین عدم مطلوبیت عملکرد استادان در مولفه های طراحی تدریس، اجرای تدریس، مدیریت کلاس و ارزشیابی بوده است که بیانگر وجود ضعف های جدی در عملکرد تدریس اثربخش استادان است.
    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، اعضای هیات علمی، ارزشیابی، دانشجویان
  • عقیل حسین لو، فاطمه دولت آبادی حسینی صفحات 24-33
    مقدمه
    سلامت روانی، ایجاد بهداشت روان به وسیله پیشگیری از ابتلا به بیماری های روانی، کنترل عوامل موثر بروز آن، تشخیص زودرس، پیشگیری ازعوامل ناشی از برگشت بیماری های روانی و ایجاد محیط سالم در برقراری روابط صحیح انسانی است. دراین راستا با آموزش مهارتهای زندگی می توان از بسیاری از بیماری ها پیشگیری کرد و سلامت روانی دانشجویان را افزایش داد، بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیرآموزش مهارت های زندگی برسلامت روانی دانشجویان دانشگاه گیلان بود.
    مواد و
    روش
    پژوهش حاضر به روش نیمه تجربی در سال تحصیلی 95- 96 بر روی60 دانشجو (دختر و پسر) که از طریق روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، انجام گرفت و روش جمع آوری اطلاعات توسط دو پرسشنامه مهارتهای زندگی (ساعتچی و همکاران، 1389) و پرسشنامه سلامت روان عمومی GHQ (گلدبرگ و هیلر، 1979) که به صورت پیش آزمون و پس آزمون (بعد از آموزش مهارت های زندگی در 5جلسه) صورت گرفت و در نهایت تحلیل داده ها با نرم افزار spss و آزمون T وابسته انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش بین سلامت روانی با مهارتهای زندگی دانشجویان همبستگی به میزان (695/0 r=) وجود دارد، لذا روابط فوق در سطح (P≤0/001) معنی دار بوده است و آموزش مهارت های زندگی موجب افزایش سلامت روانی به میزان (585/4) می شود. نتایج این تحقیق نشان داد که آموزش مهارتهای زندگی موجب افزایش سلامت روانی در دانشجویان دانشگاه گیلان می شود، همچنین آموزش مهارتهای زندگی موجب بالا رفتن سلامت روانی دانشجویان دختر و پسر به صورت مجزا، نیز می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه پیشنهاد می گردد برنامه ریزان درسی و مسئولان آموزشی، به آموزش مهارت های زندگی در برنامه های درسی دانشجویان توجه نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارتهای زندگی- دانشجویان- سلامت روانی
  • محبوبه ملکشاهی، زینب دولتشاه، *افسانه تیموریان صفحات 33-42
    اهداف: هدف پژوهش حاضر شناخت میزان بکارگیری مهارت ارتباطی توسط معلمان و رابطه آن با اشتیاق شغلی و تعیین رابطه بین مهارت ارتباطی با اشتیاق شغلی معلمان مقطع متوسطه شهراردبیل بود.
    روش بررسی
    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن کلیه معلمان متوسطه ناحیه یک شهر اردبیل به تعداد 502 نفر در سال تحصیلی 96-95 که براساس روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و طبق جدول مورگان تعداد 217 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد که از این تعداد 210 نفر براساس پرسشنامه های جمع آوری شده مورد مطالعه قرار گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه مهارت ارتباطی بارتون جی، ای (1990) و پرسشنامه اشتیاق شغلی سالانوا وشوفلی (2004) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه، وآزمون رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، بین مهارت ارتباطی و مولفه های آن با اشتیاق شغلی و مولفه های آن رابطه مثبت و معنادار 01/0 p< و 643/0 r = وجود دارد. همچنین نتایج استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه نشان دادکه مولفه مهارت بازخورد و مهارت کلامی بیشترین تاثیر را به مقدار 34 درصد بر متغیر اشتیاق شغلی داشته است و مولفه مهارت شنود تاثیرنداشته است.
    نتیجه گیری
    درکل نتایج تحقیق حاضر در زمینه رابطه مهارت ارتباطی با اشتیاق شغلی و مولفه های آن با تحقیقات انجام گرفته هماهنگی دارد و می توان چنین برداشت کرد که در جامعه و نمونه تحت بررسی مهارت ارتباطی سهم بسیار زیادی در افزایش اشتیاق شغلی معلمان داشته است. لذا معلمان به منظور افزایش اشتیاق شغلی خود لازم است در شیوه های مهارت ارتباطی خود تجدید نظر نموده و از راه های ارتباطی موثرتر استفاده کنند. اگر مهارت های ارتباطی در مدرسه در تعامل با اشتیاق شغلی به کار گرفته شود، برارتقا اشتیاق شغلی معلمان تاثیر مثبت خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، مهارتهای ارتباطی، معلم، مقطع متوسطه
  • سعید شیخی، ایمان الله بیگدلی، پرویز صباح، معصومه رحیمی صفحات 42-53
    زمینه و هدف
    انسان به عنوان موجودی اجتماعی- هیجانی به طور مداوم در حال سازگاری با محیط است. در این رابطه هیجان های بین فردی هم به لحاظ ایجاد ارتباطات بین فردی و هم به لحاظ ادراک اجتماعی بسیار مهم می باشند. بنابراین هدف پژوهش حاضر تاثیر هیجان مثبت و منفی القا شده بر فرایندهای توجهی بود.
    روش ها
    طرح پژوهش از نوع آزمایشی درون آزمودنی تک گروهی با اندازه گیری مکرر می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی دانشجویان دختر دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی سمنان که در سال تحصیلی 92-91 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می دهند. که تعداد 20 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. در پژوهش حاضر به منظور اطمینان از دستکاری هیجان از پرسشنامه هیجان مثبت و منفی و برای ارزیابی توجه از نرم افزار کاکلب و به منظور القای هیجان از دو قطعه موسیقی شاد و غمگین و متن نوشتاری شاد و غمگین استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان دادکه تفاوت میانگین افراد در فرایندهای توجهی القای هیجان مثبت و منفی در مولفه های پاسخ ناهمخوان اثر سایمون (0001/0 P<) ، کشف تغییر بدون وجود محرک پوشش (0001/0 P<) ، کشف تغییر پاسخدهی با وجود محرک پوشش در هیجان منفی (004/0 P<) و هیجان مثبت (003/0 P<) ، کشف تغییر پاسخدهی بدون وجود محرک پوشش در هیجان منفی (006/0 P<) و در هیجان مثبت (002/0 P<) معنادار بوده است و در دو مولفه پاسخ همخوان اثر سایمون، کشف تغییر با وجود محرک پوشش در هر دو القای هیجان مثبت و منفی معنادار نبوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر یافته های این مطالعه نشان می دهد القای هیجان مثبت و منفی بر مولفه های توجه از قبیل: مولفه پاسخ همخوان اثر سایمون، کشف تغییر با وجود محرک پوشش تاثیر معناداری نداشته است که این فرضیه با پژوهش های زیاد همسو همخوانی دارد. از دیگر یافته های این پژوهش نشان می دهد که پاسخ ناهمخوان اثر سایمون، کشف تغییر بدون وجود محرک پوشش، کشف تغییر پاسخدهی با وجود محرک پوشش، کشف تغییر پاسخدهی بدون وجود محرک پوشش، بعد از القای هیجان مثبت و منفی به طور معناداری تغییر کردند
    کلیدواژگان: القای هیجان، هیجان مثبت، هیجان منفی، فرایندهای توجهی
  • مژگان محمدی، محمود آرایی صفحات 53-66
    اهداف: مدیران خلاق، سازمان های خلاق و کارکنان خلاق در دنیای سازمانی امروز اضلاع مثلث خلاقیت هستند که بدون هر یک خلاقیت و نوآوری به سر منزل مقصود نمی رسد. ساختار سازمانی مناسب، حمایت، پشتیبانی و تشویق لازم رهبران و مدیران دو عنصر اساسی در خلاقیت افرادند و زمینه ها و شرایط خلاقیت امری الزامی است که سازمان ها می بایست آن را فراهم سازند تا به اهداف مورد نظر دست یابند. این مقاله نقش مهم رهبری و مدیریت در فرایند نوآوری سازمان ها را بررسی می کند.
    روش
    این مقاله از نوع مروری است و در تدوین آن از جستجوهای اینترنتی با استفاده از موتورهای جستجوگر، کلیدواژه های خلاقیت، رهبری و مدیریت، نوآوری سازمانی در پایگاه داده های معتبر از جمله Magiran, Noormags, Scientific Information Database, Science Direct, Google Scholar و مطالعات کتابخانه ای در کتب و مقالات علمی منتشره استفاده شده است. در طی این فرایند 43 منبع انگلیسی و فارسی مرتبط در بازه زمانی 1985-2017 و 1387-1397 یافت شد که 34 منبع استفاده گردید.
    یافته ها
    ساختار رهبری سازمان ها به نتایجی می انجامد که می تواند خلاقیت و نوآوری را تشویق کند. بااین وجود، هر نوع سبک رهبری در ایجاد این فرصت موثر نیست. سرمایه گذاری در نوع خاصی از سبک های رهبری و مدل ها می تواند نتایجی را ایجاد کند که خلاقیت را گسترش دهد. سازمان های موفق کشف کرده اند که رهبری مشارکتی و همکاری جویانه، به جای مدیریت قهرمانانه و اقتدارگرا، چیزی است که توانایی سازمان ها را گسترش می دهد.
    نتیجه گیری
    خلاقیت و نوآوری پدیده ای است که محتاج مدیریت نمودن، برنامه داشتن، هدفمند بودن را می طلبد و با اراده فردی و جمعی، خودباوری، رنج و تلاش به ثمر نشسته و شکوفایی و پیشرفت را به ارمغان می آورد. بنابراین رهبران باید محیطی را که بتواند تجدید ساختار و فرهنگ سازمانی که مشوق خلاقیت و نوآوری است را ایجاد کنند. خلاقیت سازمانی نیز به این بستگی دارد که چگونه رهبران تنوع در سازمان را مدیریت و تشویق؛ و همچنین یک ساختار رهبری موثر ایجاد می کنند که روند نوآوری را در سازمان حفظ می کنند.
    کلیدواژگان: رهبری، مدیریت، خلاقیت، نوآوری، سازمان
|
  • Leila Jouybari, Farzaneh Mokhtari, Maryam Noorozi, Akram Sanagoo* Pages 2-11
    Introduction &
    Objectives
    The students with high motivation usually study harder and achieve greater success. In many cases, academic success or failure, tied with personal motivation. The aim of this study was to explore the perspective and experiences of the university students about the ways of promoting the motivation.
    Method
    In this study (2015/1393) with a qualitative approach, using purposeful sampling and considering maximum variety, 44 students from Golestan University of Medical Sciences participated. The data gathered through individual semi-structured interviews. All interviews were tape recorded, transcribed line by line and analyzed using conventional content analysis method.
    Results
    The data analysis revealed main themes such as “professor”, “scientific-cultural participation”, and “sound competition-dynamic climate”, as well as a sub-theme “negative clues” which explain the students’ experiences and perspectives about factors promoting educational motivation in academic settings.
    Conclusion
    The data indicated the pivotal and key role of the professors in promoting educational motivation of students, while providing a dynamic and competitive climate and opportunities for participating in scientific and cultural programs had crucial importance
    Keywords: Motivation, Way of promotion, Students, Conventional content analysis
  • Eslamian H*, Jafari E, Neyestani M Pages 11-23
    Background and Objectives
    To survey the effective teaching performance of faculty members through student evaluation, is one of the most effective methods to understand the strengths and weaknesses of educational performance better, which can provide a platform for improving the teaching quality of professors. In this regard, the present study was conducted to evaluate the effective teaching performance of the faculty members of Isfahan University based on the student’s assessment approach.
    Materials and Method
    This research was carried out in the first semester of the academic year 1395-96 using descriptive-analytic method. The statistical population of the study consisted of all faculty members of Humanities from Isfahan University that 54 of them were participated in the study by available sampling method. Each faculty member was evaluated by a number of students in their classrooms. Sample selection of the students was based on the total list of lessons and classrooms of the participating instructors in the study in which three classrooms from each teacher were selected by simple random sampling method and a total of 2210 students participated in the study. Instrument of the study was a researcher-made questionnaire designed for effective teaching and data analysis using SPSS software version 20 and frequency, percentage, mean, standard deviation, independent t-test, analysis of variance and Tukey test were performed.
    Results
    The findings of this study indicate that the faculty members in effective teaching gained the highest score to the lowest in components such as human relations (with a mean and standard deviation of 15.01 ± 2.50), personality traits (with a mean and standard deviation of 14/78 ± 3/47), classroom management (with a mean and standard deviation of 13/71 ± 1/94), teaching (with a mean and standard deviation of 13/47 ± 2/06), and evaluation (with a mean and standard deviation of 13/45 ± 3/04) and teaching design (with a mean and standard deviation of 13.17 ± 2.49), respectively. Also, according to the standard table of utility, the effective teaching performance of the faculty members in all was fairly favorable and by component differentiation, in the components of teaching design, teaching, classroom management and evaluation was relatively favorable and in the components of human relations and personality traits has been desirable.
    Conclusion
    Overall, the findings of the present study not only did indicate the lack of desirability of effective teaching performance of faculty members but also the professors’ performance in the components of teaching design, teaching, classroom management and evaluation, which represented serious weaknesses in effective teaching performance of professors
    Keywords: Effective Teaching, Faculty Members, Evaluation, Students
  • Aghil Hosseinlu, Fatemeh Hoosseinyy Dolat Abadi Pages 24-33
    Introduction
    Mental health refers to mental hygiene caused by the prevention of mental disorders, control of risk factors incidence, early detection, and the prevention of factors resulting from coming back of mental illnesses and creating a healthy environment in establishing correct human relations. In this regard, by training life skills it is possible to prevent many illnesses and increase students’ mental health. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of life skills training on mental health of students in University of Guilan.
    Method
    The present research was a semi-experimental method which was done in the academic year 95-96 on 60 students (girls and boys) selected through random sampling. Data collection was done by two life skills questionnaires (Saatchi et al., 2010) and the questionnaire of The General Mental Health of GHQ (Goldberg and Hiller, 1979), which was performed in pre-test and post-test (after training life skills in 5 sessions) and finally, data analysis was conducted by SPSS software and dependent T-test.
    Results
    Based on the findings, there is a correlation between mental health and life skills of students to the rate (r=0.695). Therefore, the above relationships were significant at the level (P≤ 0/001) and life skills training increases mental health to the rate (4/585). The results indicate that life skills training increases mental health of students in University of Guilan. Also, life skills training boost mental health of male and female students individually.
    Conclusion
    According to the results of the study, it is suggested that curriculum planners and educational authorities pay attention to life skills training in students’ curriculum
    Keywords: Training- Life skills – Students - Mental health
  • Teymoriyan A*, Dolatshah Z, Malekshahi M Pages 33-42
    Aims
    The purpose of this study was to determine communication skills and its relationship with job satisfaction in high school teachers in Ardabil.
    Method
    In this descriptive-correlational study, 217 out of 502 high school teachers of district 1 in Ardabil in the academic year of 1395-96 based on multi-stage cluster sampling method and Morgan table were selected. 210 samples were studied based on the collected questionnaires, questionnaire of communication skills of Barton J, E (1990) and questionnaire of job satisfaction of Salanova and Schaufeli (2004). Pearson correlation test, one way analysis of variance and multiple regression tests were used to analyze the data.
    Results
    The results showed that there is a positive and significant relationship between communication skills and its components and job satisfaction and its components (p <0.01 and r = 0.643). Also, the results of using multiple regression tests indicated that components of feedback and verbal skill had the highest effect of 34 percent on the job satisfaction variable while listening skill component was not significant.
    Conclusion
    In general, the results of this research indicate that communication skills and job satisfaction and their components are in agreement and it can be concluded that in the very sample, communication skills have greatly contributed to the increase of teachers’ job satisfaction. Therefore, teachers need to revise their communication skills and use effective communication methods in order to increase their job satisfaction. If communication skills at schools are applied to job satisfaction, teachers’ job satisfaction will improve positively
    Keywords: Job satisfaction, Communication Skills, Teacher, High school
  • Masoumeh Rahimi, Rarviz Sabahi, Iman, alah Bigdei, Saeed Sheikhi Pages 42-53
    Background and Objective
    Human being as a social-emotional being is constantly adapting to the environment. In this regard, interpersonal excitement is very important in terms of interpersonal communication as well as in terms of social perception. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of positive and negative excitement induced on attention processes.
    Method
    The research design is an experimental single-group trial with repeated measurements. The statistical population of this study is all female students of Semnan School of psychology and education who were studying in the school year 92-91. Twenty people were selected by simple random sampling method. In this research, in order to ensure emotional manipulation, a positive and negative excitement questionnaire was used to assess the attention of Kakbal software and to excite the excitement of two happy and sad music pieces and a happy and sad text.
    Results
    The results of the study showed that the difference in mean of individuals in the process of attention induced positive and negative excitement in the incompatible response components of Simon’s effect (P <0.0001), discovery of change without coating stimulus (P <0.0001), discovery Result change with coagulation stimulus in negative excitement (P <0.004) and positive excitement (P <0.003), discovery of change in response without coverage stimulus in negative emotions (P <0.006) and positive excitement (0.002) 0> P), and in two components of Simon’s consistent consonant response, discovery of change with coagulant stimulation in both induction of positive and negative excitement has not been significant.
    Conclusion
    According to the results of this study, the findings of this study showed that positive and negative excitement induction on attention components such as: Simon’s consonant response component, discovery of change with coagulation stimulus did not have a significant effect. This hypothesis did not have significant correlation Is consistent. Other findings of this study show that the discrepancy response of Simon’s effect, discovery of change without a stimulus of coverage, discovery of response changes with coagulant stimulation, discovery of response change without stimulant coating, significantly changed after induction of positive and negative excitement
    Keywords: induction of excitement, positive excitement, negative excitement, attention processes
  • Araei M_Mohammadimehr M Pages 53-66
    Goals: In today’s organizational world, Creative Directors, Creative Organizations and Creative Workers are the sides of the creative triangle which do not get the meaning without any creativity or innovation. The appropriate organizational structure and support and encouragement of leaders and managers are two essential elements in creativity, and contexts and conditions of creativity is a requirement that organizations must provide to achieve the desired goals. This paper examines the important role of leadership and management in the process of innovation of organizations.
    Method
    This study is a review article in which internet searches using search engines and creative keywords of leadership and management and organizational innovation in credible databases such as Magiran, Noormags, Scientific Information Database, Science Direct, and Google Scholar, as well as Library Studies in published scientific books and articles are carried out. During this process, 43 relevant Persian and English sources during the period 1985-2017 were found, while only 34 sources were used. Findings: The organizations’ leadership structure ends in results which can encourage creativity and innovation. However, any kind of leadership style is not effective in creating this opportunity. Investing in a particular type of leadership styles and models can create results that will expand creativity. Successful organizations have discovered that participatory and collaborative leadership, rather than heroic and authoritative management, is what empowers organizations. Discussion and
    Conclusion
    Creativity and innovation is a phenomenon that requires management, plan, and purposefulness, and is brought forth with individual and collective will, self-confidence, suffering and endeavor and brings prosperity and progress. Therefore, leaders must create an environment that can revise organizational culture and structure which encourages creation and innovation. Organizational creativity also depends on how leaders manage and encourage diversity in the organization, as well as creating an effective leadership structure that maintains innovation process in the organization
    Keywords: leadership, management, creativity, innovation, organization