فهرست مطالب

مطالعات آموزشی نما - پیاپی 8 (نیمسال دوم 1395 - 1394)

نشریه مطالعات آموزشی نما
پیاپی 8 (نیمسال دوم 1395 - 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مژگان محمدی مهر، مراد شاهمرادی، سعید شیخی، حشمت الله نظری صفحات 1-13
    اهداف
    توجه به سبک یادگیری و راهبردهای شناختی در امر آموزش اهمیت ویژه ای در یادگیری اثربخش دارد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه سبک های یادگیری و راهبرد های فراشناختی دانشجویان دانشگاه های شهرستان آبدانان است.
    روش ها
    توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری مطالعه حاضر تمامی دانشجویان دانشگاه های شهرستان آبدانان در سال تحصیلی 1395- 1394 مشغول به تحصیل بودند و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای حجم نمونه نفر انتخاب شد. جهت گردآوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه سبک های یادگیری کلب (1974) و پرسشنامه فراشناختی اونیل وعابدی (1996) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آمارهای توصیفی و استنباطی (آزمون مجذور کای و آزمون تحلیل واریانس چند راهه) توسط نرم افزار SPPSS ویرایش 22 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد، رابطه معناداری بین جنسیت و سبک های یادگیری چهارگانه وجود دارد. بر اساس آزمون مجذور کای رابطه معناداری بین نوع دانشکده و سبک های یادگیری نشان داده نشد اما بین سطوح عملکرد تحصیلی (بالا و پایین) و سبک های یادگیری رابطه معناداری وجود داشت. همچنین بین دانشجویان با عملکرد تحصیلی بالا و پایین در استفاده از راهبردهای فراشناختی تفاوت معنی داری وجود داشت. بین دانشجویان علوم انسانی و فنی مهندسی در استفاده از راهبرد آگاهی تفاوت معنی-داری وجود داشت. بین متغیر جنسیت و استفاده از راهبردهای فراشناختی تفات معنا داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    دانشجویان موفق به دلیل برخورداری سطوح بالای عملکرد ذهنی خود تلاش و توجه بیشتری نموده و در نتیجه از معیار خودآگاهی بالاتری نسبت به دانشجوی سطح پایین استفاده می کنند و بر اساس این خود آگاهی از راهبرد های کلی تری برای -پیدا کردن اطلاعات مناسب خود استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، راهبردهای فراشناختی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • سمیه مقصودی*، محبوبه ملکشاهی صفحات 14-21
    اهداف
    توسعه سریع و چشمگیر فناوری اطلاعات و ارتباطات عرصه های مختلف صنعت، کشاورزی و خدمات را تحت تاثیر قرار داده است که عرصه تعلیم و تربیت نیروی انسانی نیز از این تحولات بی نصیب نمانده است. از این رو، امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بخش جدایی ناپذیر و تلفیق شده محیط کار و کلاس است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش الکترونیکی در برنامه درسی پنهان می باشد. برنامه درسی پنهان از دید و مشاهده ی برنامه ریزان و دست اندرکاران برنامه ریزی درسی آموزش عالی پنهان است و در فکر و عواطف و رفتار دانشجویان اثر می کند.
    روش ها
    این مقاله به روش شبه آزمایش و طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش انجام شده است. بدین منظور، تعداد 30 دانشجو رشته ی تکنولوژی آموزشی به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از دانشگاه علامه طباطبایی دانشکده ی روان شناسی و علوم تربیتی انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری تحت عناوین گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند داده ها قبل و بعد از آموزش، از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از روش محتوایی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، برای اطمینان از پایایی پرسشنامه حاضر، از روش آلفای کرانباخ استفاده شد که این مقدار (91/0=α) گزارش گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون تحلیل کواریانس در بررسی کارکردهای برنامه درسی پنهان در دو گروه کنترل و آزمایش نشان داد که آموزش الکترونیکی بر کارکردهای پنهان برنامه درسی (پذیرش اجتماعی، آسیب پذیری، استرس و اعتماد به نفس دانشجویان) تاثیرگذار می باشد (05/0 p≤) بنابراین یک رابطه معنادار بین آموزش الکترونیکی و مولفه های برنامه درسی پنهان وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از پژوهش حاضر، حاکی از آن است که آموزش الکترونیکی به دانشجویان توانسته است کارکردهای پنهان برنامه درسی آنان را متفاوت سازد در صورتی که چنین تغییری در گروه گواه مشاهده نشد. مولفه های اعتماد به نفس و جامعه پذیری، استرس و آسیب پدیری تحت تاثیر برنامه درسی پنهان قرار دارند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، برنامه درسی پنهان، دانشگاه علامه طباطبائی
  • حبیب الله نادری، سهیل رحیمی*، ناهیده جلالی صفحات 22-29
    مقدمه
    خوداثربخشی، انتظارات و تصورات فرد، در یک موقعیت یا رسیدن به یک تصمیم ارزشمند از طریق فعالیت های فردی است و این امر محقق نمی شود مگر با داشتن یک شخصیت بهنجار روانی. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های شخصیت بهنجار بر روی باورهای خوداثر بخشی دانشجویان سال چهارم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان قطب آموزش پزشکی کشور بود که در آستانه ورود به دوره کارورزی بیمارستانی و مواجهه واقعی با بیماران بودند.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع مقطعی است. جامعه آماری، 100نفر دانشجوی پزشکی سال چهارم دانشگاه علوم پزشکی تهران و نمونه، شامل 80 نفر از دانشجویان فوق الذکر بوده که به روش تصادفی و بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند. برای گرد آوری اطلاعات از پرسشنامه سنجش ابعاد شخصیتی بهنجار هگزاکو فرم کوتاه 60 سوالی، و پرسشنامه خود اثر بخشی شرر ومادوکس استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری رگرسیون همزمان، در سطح معناداری 01/0با استفاده از نرم افزار SPSS20 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد خوداثربخشی با برونگرایی (01/0 P<، 53/0 r=) و وظیفه شناسی (01/0 P<، 31/0 r=) دارای رابطه مثبت و معنادار است. علاوه براین، برونگرایی با هیجان پذیری (01/0P<، 34/0- r=) رابطه منفی و معنی دار و با باز بودن به تجربه (05/0 P<، 23/0 r =) رابطه مثبت و معنادار دارد. همچنین بین بعد صداقت - تواضع باتوافق (05/0 P<، 25/0 r=) و وظیفه شناسی (05/0P<، 27/0 r=) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده این موضوع است که مجموع متغیرهای پیش بین، اثر معناداری بر خوداثربخشی داشته اند (01/ 0 P<، 92/5=F).همچنین، نتایج حاکی از آن است که بعد برون گرایی (01/ 0 P<، 50/0 =β)، و بعد وظیفه شناسی (01/ 0 P<، 25/0=β) پیش بینی کننده مثبت و معنادار خوداثربخشی است. ضمن آنکه مجموع متغیرهای پیش بین، 29 درصد از واریانس خوداثربخشی را تبیین نموده اند. لذا توجه به آموزش مهارت های اجتماعی برای رشد شخصیت اجتماعی دانشجویان رشته پزشکی و مواجهه اثربخش تر آنان با بیماران ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: شخصیت، هگزاکو، خود اثر بخشی، دانشجوی پزشکی
  • نیلوفر نکوزاد، نادر قلی قورچیان صفحات 30-42
    زمینه و هدف
    امروزه، تبدیل شدن به رقابتی ترین و پویاترین اقتصاد دانش بنیان در سطح جهانی برعهده دانشگاه ها گذاشته شده است. اتحادیه اروپا با هدف تبدیل شدن به یک نیروی رقابتی قوی تر در سطح جهانی، فرایند بازیابی و گردش مغزها و نیز درآمدزایی، در این جهت پیش می رود. مطالعه حاضر با هدف بررسی روند بین المللی شدن آموزش عالی حوزه اروپا تدوین شده است.
    روش ها
    با استفاده از مرور مستندات موجود در تارنمای دانشگاه های اتحادیه اروپا، جهت دستیابی به مقالات و کتب مرتبط با موضوع، دربازه زمانی سال های 2016-1953 میلادی، از جستجوی الکترونیک در بانک های اطلاعاتی معروف از جمله PubMed، Google Scholar، Science Direct، و منابع کتابخانه ای، با کلیدواژه های مرتبط با بین المللی شدن آموزش عالی در اتحادیه اروپا استفاده گردید.
    یافته ها
    آغاز بین المللی شدن آموزش عالی حوزه اروپا، فرآیند بولونیا است. که با بیانیه سوربن (1998) آغاز گردید و با بیانیه بخارست (2012) بر ایجاد فضاهای آموزش عالی در حوزه ملی، منطقه ای و جهانی متمرکز شده است. عناصر اصلی فرآیند بولونیا، معرفی سه دوره مدارک تحصیلی، چارچوب مدارک، مدارک مشترک، سیستم ذخیره و انتقال اعتبار اروپا، مکمل دیپلم و تضمین کیفیت است.
    بحث و نتیجه گیری
    نیاز به تغییر توسط مردم و دولت و دسترسی به منابعی چون بودجه، توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، پاسخگویی به نیازهای عصر اطلاعات و جهانی شدن در بین المللی شدن آموزش عالی نقش بسیار مهمی ایفا می کند. کاوش در تجربیات دیگران به منزله تهیه مواد خام است و ما می توانیم این مواد خام را جهت بهره بخشی به جامعه خود متناسب با فرهنگ بومی خود به محصولاتی ارزشمند تبدیل کنیم.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، بین المللی شدن، فرایند بولونیا، اتحادیه اروپا
  • خدیجه علی آبادی، آذر خزایی* صفحات 43-53
    اهداف
    با ورود به عصر فراصنعتی نظام آموزشی متحول شد و اشکال متنوع آموزش از جمله آموزش از راه دور بوجود آمد. در ابتدای پیدایش آموزش از راه دور، مبتنی بر نظریات یادگیری سنتی بود اما با توجه به اینکه این نظریات قادر به پاسخگویی و حل چالش های پیش روی نظام آموزشی در عصر جدید نبودند، نظریه ارتباط گرایی بوجود آمد. لذا هدف مقاله حاضر بررسی شیوه آموزش و یادگیری در عصر دیجیتال و تاثیر ارتباط گرایی بر آن می باشد.
    روش ها
    این مقاله از نوع Review Paper و با بررسی سیستماتیک مقالات علمی مجلات معتبر تدوین شده است. که جهت تدوین آن از جستجوهای اینترنتی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر داخلی و خارجی SID- Google Scholar-Magiran-Ebsco و همچنین برای جستجوهای کتابخانه ای کتاب ها و پایان نامه از نشریات منتشر شده سال 1395-1384 (2016-2005) استفاده شده است.
    یافته ها
    در نظریه ارتباط گرایی، یادگیری به مثابه شبکه سازی و ارتباط بین شبکه هاست. دانش در بین افراد و ابزارها توزیع شده است و محیطی مبتنی بر کنترل خود فرد ایجاد می شود. لذا محیط یادگیری وکلاس و به خصوص نقش استاد و شاگرد تغییر می کند. بسیاری از قابلیت های شناختی به شبکه واگذار می شود و آموزش با استفاده فناوری های نوین صورت می گیرد.
    نتیجه گیری
    نظریه یادگیری ارتباط گرایی در آموزش از راه دور از نقش مهمی برخوردار است. بنابراین موسسات آموزشی بالاخص دوره های آموزش از راه دور باید دوره های خود را با توجه به این نظریه طراحی کرده تا فراگیران به نحو فعال در تولید دانش، خلق معانی، تعامل با یکدیگر مشارکت ورزند و از اقسام مختلف رسانه ها و ابزارهای تخصصی جهت آموزش و یادگیری استفاده نمایند
    کلیدواژگان: نظریه ارتباط گرایی، عصر دیجیتال، آموزش از راه دور
  • عباس تقی زاده*، زهره آقاکثیری صفحات 54-62
    مقدمه
    یکی از راهکارهای موثر برای کمک به افزایش توان یادگیری فراگیر در محیط های یادگیری، فن داربست سازی است. داربست سازی را می توان به عنوان پشتیبانی معلمان، همسالان یا سایر منابع از فراگیر در انجام فعالیت هایی که به تنهایی قادر به انجام آن نیست، تعریف نمود. متخصصان آموزشی موکدا خواستار کاربرد فن داربست سازی برای کمک به فراگیران در یادگیری موضوعات انتزاعی و پیچیده اند.
    هدف
    بررسی داربست سازی برای کمک به فراگیران به منظور جبران کاستی های مرتبط با فقدان مهارت های لازم برای یادگیری است. در این مقاله، پس از مروری بر ادبیات مرتبط، طراحی داربست در محیط های یادگیری الکترونیکی بررسی شده است.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر مروری است که در تدوین آن از جستجوهای اینترنتی با استفاده از موتورهای جستجوگر و در پایگاه داده های معتبر ازجمله Science Direct، Ebsco، Emerald، Sage که در بازه زمانی سالهای 2000 تا 2014 استفاده شده است.
    یافته ها
    داربست های فناورانه قادرند، حمایت های رویه ایی و فراشناختی را برای فعالیت های روزمره کلاسی فراهم نموده و بنابراین جریان یادگیری کلاسی را مورد پشتیبانی قرار دهند. با ورود فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در حوزه آموزش، محیط های یادگیری جدیدی همچون محیط های یادگیری الکترونیکی، به منظور پرورش یادگیری موضوعات چالش انگیز یا پیچیده ایی مانند علوم و ریاضیات مورد استفاده وسیعی قرار می گیرند.
    نتیجه گیری
    در محیط های یادگیری الکترونیکی در کنار عامل مهم طراحی آموزشی اثربخش، پشتیبانی از فراگیران با استفاده از فرایند داربست سازی ضروری است. اگرچه توافق کلی در خصوص نیاز به داربست سازی در محیط های یادگیری بویژه در محیط های الکترونیکی وجود دارد، اما درباره نوع داربست ها و اصول طراحی آنها که در حمایت از روند یادگیری فراگیران در چنین محیط هایی مثمر ثمر است، اشاره کمتری شده است.
    کلیدواژگان: محیط های یادگیری، یادگیری الکترونیکی، داربست سازی، طراحی داربست
|
  • Mojgan Mohammadimehr, Morad Shahmoradi, Saeed Sheikhi, Heshmatollah Nazari Pages 1-13
    Background And Aim
    Difference in learning style and cognitive strategies are of the individual factors in learning. The current research aimed to compare students’ learning styles and metacognitive strategies of Abdanan city Universities.
    Methods
    The research design was based on causal-comparative method and target population of this research was all students of Abdanan Universities in academic years 2014-2015. The research sample included 300 participants, selected based on stratified random sampling. The Kolb Learning styles Inventory Test (1974) and O’Neil, and Abedi Metacognitive state test (1996) used here and the research statistical method included Chi-square and MANOVA.
    Results
    The results showed significant difference between male and female students in term of learning style, academic performance (upper and lower) in learning style, academic performance (upper and lower) in metacognitive strategies, and faculty kinds in awareness strategies. It also has been found that there is no significant difference between faculty kind in learning style, males and females in metacognitive strategies.
    Conclusion
    It can be concluded that because of high level mental performance the successful students pay more attention and do more effort, so they have higher level of self-awareness in relation to the lower level student and based on this self-awareness they use more general methods for finding suitable information.
    Keywords: learning styles, metacognitive, Academic Performance, Students
  • Maghsoudi S., Malekshahi M Pages 14-21
    Background
    Today the information and communication technology is the integral part of the work place and the classroom. The main aim of this survey is to examine the impact of e-learning in the hidden curriculum. Hidden Curriculum is masked for education Planners but its influences on thought,emotion and behaviours of students.
    Method
    This article is a quasi-experimental, pretest-posttest control group and the test was conducted on a total of 30 students of educational technology, multi-stage cluster sampling from Allameh Tabatabai university. The Faculty of psychology and educational sciences were selected and randomly divided into two groups of 15 persons as experimental and control groups. Data were collected through a self-made questionnaire of wich validity was assessed using content as well, to ensure reliability, the cronbachs alpha was used and this amount (α=0.091) were reported. Data Were Analyzed before and after training.
    Results
    The results of analysis of covariance in the functions of hidden curriculum in both control and experimental groups showed that Electronic-learning affects the hidden functions of the of the curriculum (social acceptance, vulnerability, stress and self-confidence). There was a relationship between Electroniclearning and curriculum hidden components.
    Conclusion
    Findings of this survey says that the e-learning can improvet he hidden funcations of curriculum including social acceptance, vulnerability, stress and self-confidence.
    Keywords: E-learning, Hidden curriculum, Allameh Tababatabai university
  • Habibollah Naderi, Sohail Rahimi*, Nahideh Jalali Pages 22-29
    Background And Aim
    Self-efficacy is individual s’ expectations and assumptions in a position or reaching a worthy decision through individually activities and it can’t be realized unless having a normal personality. The aim of this study was to investigate the role of components of personality on students’ self-efficacy who were in fourth academic year at Tehran University of Medical Sciences and were on the beginning the hospital internship.
    Method
    the study method was of descriptive–correlation type. The sample of the study consisted of 80 students from Tehran University of Medical Sciences who were selected based on random sampling. For data collection the HEXACO personality inventory and Sherer & Maddux’s questionnaire of self-efficacy were applied.
    Results
    All of predictor variables had a significant effect on self-efficacy. Also, extraversion and conscientiousness were positive and significant predictors. In addition, all of predictor variables predicted and explained 29% of variations in self-efficacy.
    Conclusion
    Attention to social skills training to deal more effectively with patients and setting up workshops can be considered as suitable growth factors for social aspects of medical students skills.
    Keywords: personality, HEXACO, self-efficacy, medical student
  • Nilufar Nekuzad, Nader Gholi Ghourchian Pages 30-42
    Background
    Nowadays, the wordwide trend for becoming most competitive and the most dynamic knowledge based economy is the responsibility of universities. The European Union is moving in this direction for global competitiveness, the retrieval process and brain circulation and income generation. This study, aimed to evaluate the internationalization trend of higher education in Europe.
    Methods
    Using a review study, available documents in the university websites of the European Union were searched and the databases of Science Direct, Google Scholar, PubMed articles available since 1953- 2016 were examined. The key words related to the internationalization of higher education in Europe were used.
    Results
    A distinguished international higher education in Europe started and led to the emergence of the so-called called “Bologna Process” (June 1999). Bologna process was initiated with the Sorbonne Declaration (1998). The Bucharest Declaration (2012) focused to create spaces of higher education in the field of national, regional and global. The main elements of the Bologna process, including the introduction of three degrees, qualifications framework, credit transfer and saving system in Europe, Diploma complements, quality assurance and joint documents.
    Conclusion
    Internationalization of higher education the will to change by the public and state likewise plays a significant role and access to resources such as budgets, economic, social and cultural developments, and accountability to the information and globalization era have crucial roles. Exploring the experiences of others is as the raw materials, we can, to exploit of their community. This raw material transformation of worthwhile products to fit their native culture.
    Keywords: Higher Education, Internationalization, Bologna Process, Europe Union
  • Aliabadi Kh, Khazaei A.* Pages 43-53
    Background
    With the arrival of the industrial Century, the educational system changed and different forms of education, including distance Education were created. Firstly, distance education based on traditional learning theories, but because that these theories are not able to respond and solve the challenges facing the education system in the modern century connectivism theory was created. The aim of this paper is to examine method of teaching and learning in the digital era and the impact of connectivism theory on it.
    Materials And Methods
    This article, was a Review Paper, A comprehensive searche in databases of SID, Google Scholar, Magiran, Ebsco as well as searches of library books and dissertations, periodicals published from 1395-1384 years (2016-2005) were accomplished.
    Results
    In the connectivism theory, learning plays for networking and communication between networks. Knowledge distribute among individuals and Tools. Therefore, the learning environment, classes and the role of professor change. A lot of functionality cognitive to the network is transferred and modern technologies will be applied.
    Conclusion
    Connectivism theory has an important role in distance education. Therefore, educational institutions, especially distance learning courses should be designed according to this theory. By this act, involves in the production of knowledge, creation of meaning, interacting with other participate. Also various types of media and specialized tools are used for teaching and learning.
    Keywords: Connectivism theory, digital age, Distance Education
  • Abbas Taghizade*, Zohreh Aghakasiri Pages 54-62
    Introduction
    One of the effective ways to help learners improve their learning in learning environments is scaffolding. Scaffolding can be defined as teachers, other learners and resources support of learner on tasks that can’t be done alone. Experts strongly demand scaffolding to be used to help learners on abstractive and complex issues. The aim of this study is to examine the scaffolding for help learners in order to overcome lack of skills needed for learning.
    Method
    This is a review article and findings were extracted by examining relevant resources in scientific databases like Science Direct¡ Ebsco ,Emerald & Sage in a period 2000 to 2014.
    Findings: In this research, after a literature review, Scaffolding design strategies in e-learning environments were investigated.
    Conclusion
    In e-learning environment, besides important factor of effective instructional design, supporting learners by using scaffolds is essential. Technological scaffolds can provide procedural and metacognitive supports for processes classroom and therefore support the learning process.
    Keywords: Learning environment, e-learning, scaffolding, scaffold design