فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 63 (پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/08/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اهداگر سند
    صفحه 3
  • آرشیو ها و حافظه جهانی / سی و نهمین میزگرد تخصصی شورای جه انی آرشیو کوراسائو
    دکترسعید رضایی شریف آبادی صفحه 5
  • پرویز رجبی صفحه 7
    ذخیره نامهای تاریخی این سنگ نبشته، اعم از نامهای جغرافیایی و نام مردان تاریخ ساز، که هیچ گونه دگرگونی ای را نمی توانسته اند به خود راه دهند و همچنان به صورت تاریخی خود برای ما محفوظ مانده اند، نیز بسیار ارجمند و گرانبها است. با تفسیر سنگ نبشته بیستون از این روی یکبار دیگر از نزدیک با این نامها آشنا می شویم
    کلیدواژگان: کتیبه بیستون، داریوش، اهور مزدا، گئوماته، هرودت، ایران باستان، فارسی باستان
  • معرفی مجموعه های اسناد ارشیو ملی (وزارت جنگ، استانداری فارس)
    خدیجه فهیمی فر، زهرا مومن فرد صفحه 12
    تنظیم و توصیف اسناد و آماده سازی آنها جهت استفاده پژوهشگران و علاقه مندان در آرشیو ملی، یکی از فعالیتهای مهم، زمانبر و سخت محسوب می شود و معمولا براساس حجم اسناد، امکانات و نیروی انسانی، از سطوح مختلفی برخوردار است؛ به طوری که برای دسترسی مراجعان به اسناد، به کارگیری یک یا چند روش به صورت همزمان مدنظر بوده و نتایج آن وضعیت همپوشانی دارد. یکی از این روش ها، معرفی مجموعه اسنادی است که از یک منشا به آرشیو منتقل می گردد که از آن به عنوان اطلاع رسانی براساس منشا و یا اسناد تولید شده در راستای وظایف تخصصی هر سازمان یاد می شود تا پژوهشگران، حسب موضوع تحقیق، به کلیات اسناد مورد نظر و با توجه به اولویت سازمان مرتبط، راهنمایی شوند.
  • معرفی کتاب
    صفحه 13
  • علی اکبر صفی پور صفحه 32
    از حوادث مهم قبل از روی کار آمدن قاجارها، اعلام آراکلی خان، حاکم تفلیس در باب خروج اهالی گرجستان از تابعیت ایران و پذیرش تابعیت روسها بوده است، که شاید بتوان آن را سرمنشا جنگهای طولانی ایران و روسیه در دوره قاجار دانست که در نهایت به انعقاد عهدنامه های گلستان و ترکمنچای انجامید. در این میان، بررسی های مختلفی درباره آن رویداد، بویژه از جهت واکنش ایرانیان صورت گرفته است؛ اما اینکه عکس العمل امپراتوری عثمانی نسبت به حادثه چه بوده، سوالی است که پاسخ مستندی به آن داده نشده است. با این پیش فرض، نوشتار حاضر ضمن نگرشی بر سیاست عثمانی در منطقه قفقاز در دوره مورد بحث، به معرفی فرمانی از عبدالحمید دوم، سلطان عثمانی به خدادادخان حاکم تبریز می پردازد که در اعتراض به قرارداد گرجی ها با روسها تنظیم شده و طی آن، همه مسلمانان منطقه را به رویاروئی با این توافق دعوت کرده است.
    کلیدواژگان: ایران، گرجستان، روسیه، عثمانی، روابط خارجی، قراردادها
  • فاطمه قاضیها صفحه 42
    بعد از انعقاد معاهده گلستان در سال 1228ق.، چون اختلافات مرزی بین دو کشور حل نشده بود، تا سال 1241 ق. گهگاه نیروهای روسیه مناطقی از خاک ایران را مورد تجاوز قرار می دادند تا اینکه در این سال گوگچه توسط روسها تصرف شد و جهت پاسخ به این عمل سران کشور تصمیم به جنگ گرفتند و بدین ترتیب جنگهای دوم ایران و روسیه آغاز و تا سال 1243 به طول انجامید و در شعبان همان سال به علت شکستهای پی در پی که به ایران وارد آمد، فتحعلی شاه و عباس میرزا بالاجبار تن به انعقاد معاهده ترکمانچای دادند و تسلیم شرایط کمرشکن آن شدند. روسها پس از آن در زمان محمدشاه، ناصرالدین شاه و سایر پادشاهان قاجار به زورگویی ها و کسب امتیازات اجحاف آمیز خود ادامه می دادند؛ چنانچه در دوره ناصرالدین شاه، حق مالکیت ایران از آخال و سایر نواحی ترکستان سلب گردید، تمام شیلات یکجا به روسها واگذار شد، امتیاز مربوط به رفت و آمد کشتی های روسی به مرداب انزلی و رودخانه ها را کسب کردند. امتیاز بانک استقراضی و همچنین اختیار تمام جنگلهای ایران به تبعه روس واگذار شد و در سال 1317 اولین استقراض ایران از روس صورت گرفت (22 میلیون و نیم منات به مدت 75 سال با گرو گذاشتن گمرکات شمالی ایران) و بسیاری امتیازات دیگر از این قبیل، در دوره محمدعلی شاه و احمد شاه روابط دو کشور تحت تاثیر وقایع مشروطه، انقلاب اکتبر شوروی، جنگ جهانی اول و امثالهم بوده است.
    به هر روی، بعد از انقلاب روسیه، عهدنامه ای بین دو کشور منعقد گردید به نام عهد نامه مودت که به طور کلی مواد آن عبارت بود از فسخ جمیع قرضهایی که ایران به حکومت تزاری داشت، فسخ جمیع امتیازاتی که پیش از این چه به حکومت روسیه و چه به اتباع روس از طرف دولت ایران داده شده بود، لغو کاپیتولاسیون و مانند اینها. این عهد نامه، مشتمل بر یک مقدمه و 26 ماده در تاریخ 26 فوریه 1921 برابر با هشتم اوت 1299 یعنی 5 روز بعد از کودتای رضاخان سردار سپه در مسکو منعقد گردید و فصل تازه ای در روابط بین دو کشور گشوده شد.
    کلیدواژگان: روسیه، فتحعلی شاه، ناصر الدین شاه، عباس میرزا، معاهده گلستان، عهدنامهء ترکمانچای، گریبایدوف، آرشیو وزارت امور خارجه
  • علی کریمیان صفحه 73
    در شماره 44 این نشریه مقاله ای درباره میرزا رضا مهندس باشی – یکی از دو مهندس ایرانی که توسط عباس میرزا به انگلیس اعزام گردیده بودند - تهیه و در نشریه وزین گنجینه درج گردید. و در این مجال توفیق حاصل گردید مقاله ای در معرفی میرزا جعفر مهندس باشی و شرح احوال او تدوین و تقدیم گردد.
    اسلاف میرزا سید جعفر مهندس باشی در خدمت سلاطین صفویه و زندیه بوده اند. میرزا جعفر، فراهانی تبار، فرزند میرزا محمد تقی وزیر می باشد. او در تبریز از کارگزاران میرزا بزرگ قائم مقام اول بوده و یکی از رجال قاجاریه به شمار می رود که از اواسط عهد سلطنت فتحعلی شاه تا اواسط سلطنت ناصرالدین شاه همواره در مشاغل مهم دولتی ذی دخل بوده است. او تحصیلات مقدماتی عربی و ادبی را در تبریز و سپس در سال 1230 هجری قمری به همراه چهار محصل دیگر [میرزا صالح، میرزا جعفر طبیب، میرزا رضا و محمد علی چخماق ساز] جهت تحصیل در رشته مهندسی به انگلستان اعزام شدند پس از اتمام تحصیل و بازگشت به ایران هر یک از آنان از طرف نایب السلطنه به شغلی که متناسب با تحصیلاتشان بود منصوب شدند و میرزا سید جعفر به عنوان مهندس به تعلیم فنون ریاضی و فعالیت در این رشته مشغول شدند که در سالهای بعد در تبریز مبنای مهندس خانه شد و به پاس حسن خدمت از طرف عباس میرزا لقب مهندس باشی گرفت. سپس در سال 1252ق. به سفارت کبرای استانبول مامور و روانه آن دیار گردید. در این اوان علیرضا پاشا – والی بغداد – به خرمشهر تاخت و میرزا جعفر در اعتراض به عملکرد وی به ایران بازگشت. در ضمن او در این دوره دو معاهده با بلژیک و اسپانیا منعقد کرد.
    سپس در حوادث 1259 و 1260 قمری در کربلا از دول اربعه ایران، روس، عثمانی و انگلیس چهار نفر نماینده جهت استرضای خاطر اولیای ایران تعیین گردیدند، از ایران نیز میرزا سید جعفر برای این ماموریت در نظر گرفته شد ولی وقتی که به تبریز رسید، بیمار شد و ناگزیر میرزا تقی خان فراهانی وزیر نظام (امیر کبیر) به این ماموریت اعزام گردید، و از آن پس میرزا سید جعفر مامور ارسال نشان تمثال شاهانه برای فرمانفرمای گرجستان شد و در سال 1260 مهندس خانه بنا کرد و در سال 1264 ق. دردوره سلطنت ناصرالدین شاه مامور تعیین خطوط مرزی ایران – عثمانی گردید و در این ماموریت آثار باستانی در شوشتر کشف و به دربار ارسال داشت، پس از انجام ماموریت عثمانی در سال 1275ق. به ریاست دارالشورای منصوب گردید. وی در سال 1276 به سفارت ایران در انگلیس و در بازگشت در آخرین سال عمر خود به نیابت تولیت آستان قدس رضوی منصوب شد. از مهمترین فعالیت های وی در این سمت بنای درالشفای آستان قدس رضوی است. عاقبت او در سال 1279ق. در مشهد درگذشت و درهمان جا به خاک سپرده شد.
    کلیدواژگان: میرزا سید جعفر مشیرالدوله (مهندس باشی)، ایران عثمانی، مهندس خانه، انگلستان، مرزها، قراردادها، آستان قدس رضوی، _ دارالشفای آستان قدس رضوی، قاجاریه
  • معصومه یزدی خسروشاهی صفحه 100
    مقاله حاضر، به معرفی و بازخوانی اولین وقفنامه از مجموعه وقفنامه های فرزندان قائم مقام بزرگ در تبریز می پردازد. این مجموعه، شامل هفت وقفنامه می باشد که اولین آنها، وقفنامه یک باب حمام در تبریز است که واقف آن، میرزا موسی خان فرزند قائم مقام بزرگ و برادر کهتر قائم مقام ثانی می باشد و واقف بقیه موقوفات، خواهر میرزا موسی به نام تاجماه بیگم بوده است که در فرصتهای آتی، به معرفی آنها نیز خواهیم پرداخت. مطالب این مقاله شامل معرفی واقف، حدود موقوفه و مصارف آن، متولی و ناظر موقوفه و بازخوانی متن و سجلات وقفنامه می باشد.
    کلیدواژگان: تبریز، موقوفات، قائم مقام فراهانی، وقفنامه
  • نظامعلی دهنوی صفحه 112
    در طی حاکمیت مظفرالدین شاه، تحولات فرهنگی عمده ای در ایران رخ داد که یکی از آنها تاسیس مدرسه به سبک نوین بود. در خارج از مرزهای ایران نیز، به تبع تحولات داخلی، مدارسی به سبک جدید بنیاد نهاده شد. یکی از این مدارس، مدرسه اتحاد ایرانیان در شهر بادکوبه بود. موسسان و کاربه دستان این مدرسه، جمعی از کنسولها و کارگزاران دستگاه دیپلماسی وقت ایران و نیز افراد ترقیخواه ایرانی در بادکوبه بودند. سرانجام پس از رایزنی های گسترده، در سال 1324ق. مجوز فعالیت مدرسه اتحاد از سوی ریاست علوم قفقاز صادر شد و این مدرسه، فعالیت خود را شروع کرد. این مدرسه از همان ابتدای تاسیس تا تعطیلی آن، با کمبود و مشکلات مالی مواجه بود. در طی انقلابات منطقه قفقاز، پس از فروپاشی حاکمیت تزارها، این مشکلات تشدید شد. در دوران حکومت جمهوری آذربایجان، مدرسه اتحاد ابتدا به عنوان مرکز قوای انگلیس به اشغال این نیروها درآمد و سپس آن حکومت از واگذاری عمارت مدرسه به ایرانیان خودداری کرد و این موسسه فرهنگی را تحت نظارت خود داشت. با تسلط دولت بلشویکی بر آذربایجان اگرچه در پی رایزنی های فراوان اداره مدرسه اتحاد به ایرانیان واگذار شد، اما آن دولت فعالیت مدارسی همچون اتحاد را در خاک خود تلاشی در راستای ترویج افکار غیرانقلابی تلقی می کرد. سرانجام مدرسه یاد شده به علت فشار دولت بلشوکی و نیز عدم استقبال گسترده ایرانیان مقیم بادکوبه از تحصیل در آن، تعطیل گردید.
    کلیدواژگان: قونسولگری ایران در بادکوبه، مدرسهء اتحاد، ساعد الوزاره کنسول ایران
  • نیلوفر کسری صفحه 128
    تجربه جنگ جهانی اول، بسیاری از متفکران و سیاستمداران جهان را برانگیخت تا برای جلوگیری از تشدید اختلافات و جنگ، سازمانی ایجاد نمایند که به حل و فصل منازعات و استقرار صلح و امنیت بین المللی کمک کند. این اندیشه، پس از کنفرانس صلح ورسای عملی گردید. ایران نیز که به نوعی مستقیم یا غیرمستقیم مورد تهدید استعمار و تجاوز قرار گرفته بود، در اندیشه حفظ استقلال پس از جنگ بزرگ بود؛ لذا جامعه ملل را ابزار مناسبی برای دستیابی به این مهم می انگاشت. موضوع مقاله حاضر، چگونگی عضویت ایران در جامعه ملل و اقداماتی است که از این طریق تا پایان جنگ دوم انجام گرفت.
    کلیدواژگان: ایران، جامعه ملل متحد، جنگ جهانی اول، کنفرانس صلح ورسای
  • الهه محبوب صفحه 150
    پیش از پیدایش فناوری های نوین، نامه نگاری، از ابزارهای مهم در تداوم ارتباط دوجانبه و چندجانبه تلقی می گردید. براین اساس، مطالعه و بررسی نامه های دوستانه - بویژه نوشته کسانی که مصدر امور دولتی نیز بوده اند – می تواند نتایج مفیدی در مطالعات تاریخی کشور دربرداشته باشد. از جمله این مکاتبات، نامه های شخصی محمدعلی منصف با محمدابراهیم شوکت الملک، امیر قاینات است. این نامه ها در دو مقطع زمانی بین 1310-1311ش. - که منصف مسئولیت مدارس شوکتیه بیرجند را داشت - و 1312-1314ش. - که به عنوان نماینده بیرجند در مجلس شورای ملی بود - نگارش یافته است. بررسی مضامین و مطالب مطرح شده در نامه ها، موضوع مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: محمدابراهیم شوکت الملک، محمدعلی منصف، بیرجند، قاینات، نامه های شخصی
  • رویا محمد لو صفحه 166
    اندیشه تشکیل اداره آرشیو شفاهی در آرشیو ملی ایران، به اوایل دهه 70 برمی گردد. هدف از تشکیل آن، گردآوری اطلاعات مستند تاریخی از طریق مصاحبه است که ماحصل آن، صدها ساعت گفتگو با پیشگامان و صاحب نظران معاصر کشور در عرصه های مختلف هنری، علمی، سیاسی و... می باشد. آنچه درپی می آید، گزیده ای از مصاحبه با استاد یدالله کابلی خوانساری، در زمینه هنر خوشنویسی و سیر و تحول آن می باشد.
    استاد یدالله کابلی خوانساری، در سال 1328 در شهر خوانسار چشم به جهان گشود. در دوران کودکی با هنر خوشنویسی آشنا شد و رفته رفته به کلاسهای آزاد خوشنویسی راه یافت و از محضر شادروان استاد سیدحسن میرخانی بهره مند گردید. او در خلال آموزش، به سوی خط شکسته نیز گرایش پیدا کرد و پس از فارغ التحصیلی در دوره ممتاز، جهت راه اندازی کلاسهای خط شکسته انتخاب گردید و سالها به تدریس آن پرداخت.
    اکنون ایشان عضو شورای عالی ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران، کارشناس میراث فرهنگی کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین، دارای گواهینامه درجه یک هنری می باشد. وی در برگزاری نمایشگاه های متعدد خوشنویسی داخل و خارج از کشور نیز کوشا بوده و از تالیفات او می توان شکسته نویسی و شکسته خوانی، سماع قلم، محراب خیال، کلک شیدایی، منحنی عشق، شکسته پیوسته و... را نام برد.
    مصاحبه زیر، طی شش جلسه از تاریخ 20/3/83 لغایت 6/5/83 در تهران و به مدت 922 دقیقه صورت گرفته است.
  • شهلا عیوض زاده صفحه 191
    متن حاضر، فهرستی است از کتابهای اسنادی منتشر شده در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با موضوعات مختلف که با استناد به فصلنامه گنجینه اسناد، تدوین شده است. در این مبحث سعی شده با ارائه فهرست توصیفی و چکیده ای مختصر از موضوع کتابها، زمینه آشنایی مخاطبان با منابع مذکور فراهم گردد.
|
  • Parviz Rajabi* Page 7
    The Tablet bears myriads of historical, geograDhical names, which have remained immune from developments in the bed of time. Therefore, throughout observing of the tablet, those precious names are recalled yet again.
  • Introduction of records collections in the National Archive, War Minister, Fars Gubernatorial office
    Khadije Fahimifar*, Zahra Momenfard Page 12
    Arrangement, description and processing of archives in Iran National Archive to be ac-How did Iran become a member of the League of Nations and what were the measures towards the end of the WW2, are the subject of this article.
    Keywords: Iran, League of Nations, World War the first, Versailles Peace Conference
  • Aliakbar Safipour Page 32
    Before Qajars takeover, among other important events, was an announcement made by Georgia’s governor, Arakli Khan, about shifting Georgians citizenship from Iranian to Rus­sian, which was the root cause of protracted wars between Iran and Russia throughout Qajars tenure, ultimately led to Golistan and Turkmanchai accords. At the same time, vari­ous researches were made about the event, particularly the reaction of Iranian people to­ward the Georgian ruler declaration. However, there has been no record depicting the re­sponse of the Ottoman Empire. This was an intro to the major discussion about Ottoman Empire policy in the Caucasus region at the same epoch. The article brings forth a decree from Ottoman King, Sultan Abdul Hamid II to Tabriz governor, Khoda Dad Khan, in protest of Georgia-Russia agree­ment, inciting Muslims across the region to go against the accord.
    Keywords: Iran, Georgia, Russia, Ottoman, foreign relations, agreements
  • Fatemeh Ghaziha Page 42
    Even after signing Golestan Treaty in 1228 LY, border discrepancies between Iran and Russia remained unresolved and sometimes Russian forces attacked our soil. In the same year, Gougche City was occupied by Russia and Iranian courtiers decided to counterattack, which led to second war between Iran and Russia and continued by 1243. Due to consecu­tive defeats of Iranian Army, King Fathali Shah and Crown Prince Abbas Mitya gave in to Russians, signed Turkmanchai peace treaty and accepted Russians’ backbreaking condi­tions. Russians pursued their encroachments even in Mohammad Shah, Naser A1 Din Shah and other Qajar Kings, and for instance in Naser A1 Din Shah reign, they forced Iran to withdraw its own borders in Akhal and other regions of Turkistan and fishing privilege was granted to them by Iranians completely. Russian ships gained access to Anzali Marsh and border rivers. Privileges to open Esteghrazi Bank and to use Iran’s forests were given to a Russian citizen. In 1317 Solar year, Iran yielded to its first foreign debt from Russia, 22.5 million Manats, in which Russians accepted customs offices in northern parts of Iran as a mortgage for 75 years. During Mohammad Ali Shah and Ahmad Shah kingdoms, Iran- Russia relations were under the influence of Constitutionalism Movement, Soviet Union’s October Revolution, WW1 and so forth.After Russia Revolution in 1917, Iran and Russia signed another treaty, Mawadat, in which Iran’s debts to tsar kings had been written off. All other privileges, received during tsar tenure in Russia, including sailing in Iranian waters and capitulation were annulled. Mawadat Treaty composed of an introduction and 26 articles. It was signed in Moscow five days after Reza Khan came to power in a coup on 26th of February, 1921 and opened a new chapter in Iran, Russia relations.
  • Ali Karimian* Page 73
    As mentioned in the past edition of the current quarterly, No. 44, Mirza Reza was sent to Britain along with another Iranian to become engineers. Mirza Ja’afar’s predecessors were in the courts of Safavid and Zand kings. He was originally from Farahani family and an offspring of Mirza Mohammad Taqi Khan, the then chancellor of a Qajar Dynasty King.
  • Masoume Yazdikhosrowshahi* Page 100
    The article introduces and re-reads the first endowment document from a collection 1 inked.
  • Nezam Ali Dehnavi Page 112
    During Mozaffar A1 Din Shah’s tenure, significant developments came about in Iran, in­cluding inauguration of Modem Schools. Accordingly, beyond Iran ’s borders, Modem Schools were also opened by Iranians, and “Iranians Unity School” in “Badkouba” was one of them. They were set up by some Iranian diplomats and intellectuals who wanted to see Iran to improve and progress. There were serious discussions before Caucasus authorities allowed Iranians to establish Unity School in “Badkouba”, The school was struggling to tackle its financial bottlenecks right after its establishment until it was ceased to exist. During Caucasus revolts and after tsars’ collapse, the problems intensified. As Azerbaijan struggled to become an autonomous republic, British forces occupied the school, and after that the government refused to mm back the building to Iranians. But, soon after Bolshevism Move­ment in Azerbaijan, the school was returned to Iranians; however the then government took the activities of such schools as anti-revolutionary and forced it to shut off.
  • Niloufar Kasra* Page 128
    Harsh experiences of the WW1, encouraged many think-tanks and politicians to contain differences and prevent war through founding an international organization, through which Global spanners are removed and peace and security are reinforced worldwide. The idea to set up “League of Nations” came as peace negotiations was underway in the Palace of Versailles in France. Iran was encroached directly and indirectly in the war and was ponder­ing independence from colonial powers as soon as the WW1 came to an end. The League of Nations was an appropriate tool to help Iranian statesmen to materialize their objectives. who was at the courts from Fathali Shah to Naser A1 Din Shah’s tenures. Mirza Ja’afar completed his elementary school in Tabriz studying Arabic and Persian Lit­erature. Then, in 1230 Lunar Year, accompanied with four other students, including Mirza Saleh, Mirza Ja’afar Tabib, Mirza Heza, and Mohammad Ali Chakhmaq Saz, he was sent to Britain. Completing their schooling in Britain, the delegation returned to Iran, entrusted with Supreme Adviser posts to the King, in line with their education.Upon Ms return, Mirza.la’ afar the Engineer, began to teach math, setting up scientific pillars of a faculty in Tabriz within years and was given a leg up by Prince Abbas Mirza, who promoted Mm to Mohandes Bashi Post, or Engineer. In 1252 Lunar Year, he was appointed as Iran’s ambassador to Istanbul and made for the country right away. During the time, Alireza Pasha, Baghdad Ruler, attacked Khorram-Shahr town and Mirza Ja’afar left the embassy in protest of the assault on southwest Iran and turned back to the country instantly. Holding the office in Ottoman Empire, the top diplomat signed two treaties with Belgium and Spain.After the harsh attack on Iran, in 1259-1260 Lunar years, a quartet of Iran, Russia, Ottoman Empire and Britain formed to discuss the challenges and aimed to satisfy Iran, after the encroach­ments of Alireza Pasha. Mirza Ja ’ afar was Iran’s special envoy to the Quartet. However, when he reached Tabriz, he became ill and was necessarily replaced with Mirza Taqi Khan Farahani, Amir Kabir, who was the then chancellor. As he pulled through, the King appointed him as the special envoy to submit Royal Decrees to the ruler of Georgia. In 1260 LY, Mirza Ja’ afar established an engineering faculty and four years later, was appointed to draw up official borderline with Ottoman Empire, by the Naser A1 Din Shah of Qajar Dynasty. During the assignment, he discovered various artifacts in Shushtar and sent them to the court. In 1257 LY, Mirza Ja’afar was appointed as head of “Council House”. In 1276, he became Iran’s ambassador to Britain and upon his return to the country, chosen as the superintendent to Imam Reza Shrine, during which he set up a hospital in Astan-e-Qods-e-Radawi. He was finally dead during his tenure as superintendent in Khorasan and was buried in Mashad city in 1279 LY.
    Keywords: Mirza Saeed Jaafar Moshir A1 Dowleh, Mohandes BasM, Iran, Ottoman, Mohandes Khaneh or the Engineering Faculty, Britain, Borders, Treaties, Astan, e, Qods, e, Radawi, Astan, e, Qods, e, Radawi Hospital, Qajar dynasty
  • Elahe Mahboubfarimani Page 150
    Before creating modem media to transfer messages, writing letters was of prime impor­tance. Hence, leafing through friendly letters, especially those that linked to the state authori­ties could present large amount of information, which were very valuable historically. One may consider Monsif and A’lam correspondence as such. These letters cover two periods of 1310-1311 Solar Years, when Shaukat was headmaster of Birjand City- Shaukatiya Schools and 1312-1314 S.Y, when A’lam was elected as Member of Parliament in the National Assembly House. This is the major topic of the current article.
    Keywords: Mohammad Ibrahim Shaukat Al Mulk, Mohammad Ali Monsif, Birjand, Qaenat, Personal Letters
  • Shahnaz Bohlouli Page 160
    There have been thousands olstudent papers about determining the characteristics of inks in Byzantium manuscripts. However, our knowledge about the structure of the inks is still limited. Therefore, we would harbor to methods to decode the compound, which expose the documents to several chemical damages. Naturally, the researcher should tear off a piece of the record to test its ink type, and as you know', this would be destructive to an old, valuable collection, although the sample is too small in appearance, so that no archivist or librarian would allow such damage to occur.with Great Qaem Maqam in Tabriz. The col lection covers seven endowment documents, first of which relates to a Public Bath in Tabriz City, The endower of the document, Mirza Mussa Khan, is the elder son of Great Qaem Maqam and younger brother of Qaem Maqam the Jr. The rest of the endowments were made by sister of Mirza Mussa Khan, Taj-Mah, which will be introduced in future. The article would familiarize the reader with the endower, territories of the endowed property, and how the property is being used. Accordingly, the superintendent of the endowed property is presented and the documents ar e reread thor­oughly.
  • Roya Mohamadloo Page 166
    Oral History Office started its work in 1990s in Iran National Archive and was aimed to compile historical records through interview with contemporary authorities in different fields of science, art, politics and so forth. The article presents the result of an interview with calligrapher, Yadollah Kaboli Khansari, who discussed the historical development in callig­raphy in Iran. Khansari was born in 1328 solar year in Khansar City. He became familiar with calligraphy when he was a little boy and step by step he could learn the art from great masters of his time, such as late Sayyed Hasan Mirkhani. He tended to write in “Shekaste”, or “Broken” (A calligraphy style) after he was graduated from an advanced level course and was nomi­nated himself to launch such courses at professional level. Yadollah Kaboli Khansari is now a member of “Iran’s Calligraphy Society, Supreme Council for Evaluating Art”; an expert in National Heritage Org.; and an adviser to Minister of Cul­ture And Islamic Guidance. Khansari holds first degree Diploma in Art and has initiated numerous exhibitions inside and outside Iran. He has also many books in different styles of “Broken” calligraphy. The article has been prepared during 6 sessions of interview with Mr, Khansari in 2005, which cover 922 minutes.
  • Shala Eyvazzade* Page 191
    The article encompasses a list of published records at Iran National Archive and Library and covers a wide range of subjects, referring to articles appeared earlier at “Ganjineh Asnad” Quarterly Journal. The author has done her best to present a list, along with a descriptive catalog and an abstract, to draw a crystal-clear picture from the records for the reader.Therefore, computerized methods would be the safest ways to decipher an unknown ink, which could be applied to all manuscripts with no limitation. The article will introduce differ­ent methods, which are all based on reproducing of images through digital mean s. Our method was absolutely based on computerized procedures and direct examination of the sample. The images then were seen into by infra-red and visible light.