فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 76 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سعید رضایی شریف آبادی صفحه 1
  • جعفر آقازاده، مسعود بیات صفحه 9
    مرتضی قلی خان اقبالا لسلطنه ماکوئی، در طول حکمرانی خویش (1277 -1302 ش.)به سیب موقعیت خاص ماکو در مجاورت با روسیه و عثمانی، روابط نزدیکی با آن دو قدرت سیاسی بویژه روس ها برقرار کرد تا قدرت خویش را در این ناحیه از ایران تحکیم بخشد. او در این سیاست، ادامه دهنده راه اجداد خویش بود. موقعیت سردار ماکو در آغاز جنگ جهانی اول، به علت ورود عثمانی و روسیه به جنگ، بسیار حساس شد. این امر، به دلیل مجاورت ماکو در مرز آن دو قدرت و نقش این شهر به عنوان پل ارتباطی میان آن دو کشور بود. اقبال السلطنه با توجه به مسافرتی که قبل از جنگ به برلین داشت و با تبلیغات اتحاد اسلام از یک سو و از طرفی دیگر، با تحریکات شدید عثمانی ها در میان کردهای منطقه - که قدرت نظامی سردار را شکل می دادند - و حملات آن ها به منافع روسیه، برای حفظ منافع خود، در آغاز جنگ جهانی به عثمانی ها گرایش یافت و این رفتار خود را در اشکال مختلف بویژه در جلوگیری از امتداد خطآ هن تبریز - جلفا تا ماکو نشان داد. این سیاست سردار، سبب سوءظن روس ها و تبعید وی به تفلیس گردید. با تبعید حاکم ماکو، تلاش دولت ایران برای بازگرداندن وی به نتیجه نرسید، تا این که روس ها، وی را بعد از دو سال و نیم تبعید، به ایران بازگرداندند. او بعد از بازگشت به کشور و به دنبال عقبن شینی روس ها از خاک ایران به علت انقلاب 1917 م. روسیه، سیاست گرایش به عثمانی را به شکل ملموست ری ادامه داد. این اقدامات وی، تاییدی بر گرایش او به عثمانی در آغاز جنگ جهانی بود؛ گرایشی که همانند گرایش اغلب ایرانیان به متحدین در طول جنگ به اشکال مختلف سرکوب شد و به نتیجه مشخص نرسید.
    کلیدواژگان: اقبالا لسلطنه، جنگ جهانی اول، روسیه، ایران، ماکو
  • سیدمحمود سادات صفحه 27
    سند موردنظر، فرمانی است از اشرف افغان با مهر اشرف، طغرای حکم جهان مطاع شد و تاریخصدور ذیقعده 1138 ق.؛ این فرمان، جزو اسناد خریداری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایراناست که در معاونت اسناد ملی، در مجموعها سناد خریداری نگهداری می شود. این فرمان، ازمعدود فرمان هائی است که از دوره محدود حکومت افغان ها بر ایران صادر شده است. آشفتگیو هرج و مرج سیاسی دوره حکومت افغان ها، فراغت صدور فرمان های گوناگون را از آن ها سلبکرده بود. لذا تعداد اسناد و بویژه فرمان های این دوره تاریخی بسیار اندک است. در این مقاله،در ابتدا به ترسیم فضای ایران اواخر صفوی و دوره حکومت افغان ها میپ ردازیم و حال و هوائیرا که در آن، اشرف افغان این فرمان را صادر کرد، شرح می دهیم. سپس به بررسی بند بند اینفرمان میپ ردازیم و دلایل قرار گرفتن این مسائل را در فرمان بررسی می کنیم و در نهایت،بازخوانش فرمان و تجزیه - تحلیل آن ارائه می گردد و در پایان نتیجه بحث خواهد آمد.
    کلیدواژگان: اشرف افغان، فرمان، اسناد تاریخی، حسین صفوی، شاه ایران، قرن 12 ق، _ محمود افغان
  • زهرا آصفی صفحه 41
    با مرگ مظفرالدین شاه قاجار در 24 ذیقعده 1324 ق./ 18 دی 1285 ش.، ده روز پس از امضایقانون اساسی، پسرش محمدعلی میرزا، 1 به جای او به تخت نشست. او، در زمان ولیعهدی بامشروطه خواهان همداستان شده و سوگند وفاداری نسبت به نظام مشروطه یاد کرده و متنقانون اساسی را امضا کرده بود. البته این، نه از آن رو بود که مشروطه را پذیرفته بود، بلکهتنها راه رسیدن به تاج و تخت بود. کما این که در مراسم تاجگذاری نیت باطنی خود را دربابمشروطه نشان داد و در آن مراسم، از کلیه وزیران، سفیران، نمایندگان سیاسی خارجی، علما،اعیان و اشراف دعوت به عمل آورد، ولی از نمایندگان مجلس شورای ملی کسی در مراسمحضور نداشت (تنها عدهای از نمایندگان، از منزلت طبقاتی از جمله اعیان و اشراف و مالکان واحتمالا از شاهزادگان مدعو بودند). از همین جا بود که عدهای از مشروطه خواهان، به دشمنیاو با مجلس پیب ردند. آغاز سلطنت محمدعلی شاه را، باید آغاز مبارزه میان مشروطه خواهان وعوامل استبداد دانست. وی، از همان ابتدا به فکر برانداختن مجلس و مشروطه بود. او، این مفهومرا قبول نداشت که با کسانی به عنوان نماینده مردم گفتگو کنند. در دوران پادشاهی، بارها بهمخالفت با مشروطه و مشروطه خواهان برخاست و باز، ناچار شد از در مسالمت و آشتی درآید.
    ولی این ترفندها نهایتا ثمری نداشت و مشروطه خواهان و مجاهدان را مصمم به کنار گذاشتناو از تاج و تخت کرد. با فتح تهران و پناهنده شدن محمدعلی شاه به سفارت روس، سرانجاموی از ایران خارج و به روسیه رفت. البته علاقه بی حد محمدعلی میرزا به تاج و تخت و حمایتروس ها از او، باعث بازگشت مجددش به ایران شد. در این مقاله، در بازخوانی اسناد موجود درآرشیو ملی ایران، مسائل مربوط به خروج وی از ایران و بازگشتنش را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: 1343 ق، _ مشروطه، روسیه، ایران، انگلستان، _ محمدعلی قاجار، شاه ایران، 1289
  • عبدالمهدی رجایی صفحه 55
    پس از فتح ایران به دست عرب های مسلمان، مسئلهای که در سطوح مدیریتی امپراتوری بهوجود آمده بود، شناخت سرزمین های فتح شده و داشتن تصویری روشن از راه ها و آبادی هایآن بود. بدین سبب، دانش جغرافیای تاریخی از حدود قرن سوم هجری شکل گرفت. سیاحانو جغرافین ویسان مسلمان، چه به صورت مشاهده شخصی و چه با پرسش از مسافران نقاط دورو نزدیک جهان اسلام، موفق شدند دست به جمعآ وری اطلاعات مربوط و در نهایت نگارشکتاب هائی ارجمند در این خصوص بزنند. این نوشته ها - که از سده سوم تا هشتم هجریدر دوره های متمادی به وجود میآ مد - بالغ بر ده ها جلد کتاب است که در آن ها، میت وانروند رشد و تکامل هر شهر یا منطقه را ترسیم کرد. در این نوشتار، سعی شده است تصاویر وگزارش های مربوط به شهر/ منطقه اصفهان، با مراجعه به شانزده اثر جغرافیای تاریخی (از قرنسوم تا هشتم) بررسی شود و در طی آن، روند رشد و حرکت شهر/ منطقه اصفهان بیان گردد.
    گفتنی است که این روند، هم شامل جغرافیای انسانی و هم طبیعی می شود.
    کلیدواژگان: اصفهان، جغرافیای تاریخی، جی، یهودیه، تحولات شهری
  • محبوبه کمالی، سعید رضایی شریف آبادی، فریبرز خسروی صفحه 69
    این پژوهش، به بررسی وضعیت موجود شناسائی و فراهمآ وری اسناد در آرشیو ملی ایرانو ارتباط سازمان ها و وزارتخانه ها، در انتقال اسناد به آرشیو ملی میپ ردازد. روش های مورداستفاده در این پژوهش، روش مطالعه کتابخانه ای و روش پیمایش توصیفی است. ابزار مورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه میب اشد که محققان، با توجه به شاخص بومی سازی قوانینآرشیوی در دنیا، براساس قوانین و مقررات و آئینن امه های انتقال اسناد ملی ایران، طراحیکردها ند. قوانین و آئینن امه های مذکور، موضوعات ارزشیابی، امحا، انتقال و مدیریت اسناد رادربرمی گیرد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، شامل دو گروه کارشناسان رابط آرشیو ملیو نیز مدیران اسناد وزارتخانه ها و سازمان های دولتی مادر میب اشد. پس از تجزیه - تحلیلپژوهش، نتایج بررسی ارائه شد و در نهایت، پیشنهادهائی در زمینه بهبود وضعیت شناسائی وفراهمآ وری اسناد در آشیو ملی، ارائه گردید.
    کلیدواژگان: فراهمآ وری، اسناد، آرشیو ملی ایران، وزارتخانه ها، سازمان ها
  • لوچیانا دورانتی ترجمه: مریم وتر صفحه 81
    این مدخل، علم سندشناسی را بررسی می کند و تاریخ، محتوای نظری، و روش شناسی آنرا، به طور مختصر توضیح می دهد. با مقایسه سندشناسی سنتی و سندشناسی نوین، به بحثدرباره مفاهیم اصالت، اصلی بودن، و سند میپ ردازد. سپس اجزای سازنده پیکره سندشناسی،یعنی شرایط کنش، اشخاص، راهکار، شکل مستندسازی، و وابستگی آرشیوی را طرح می کند وفرایند نقد سندشناسانه و سودمندی سندشناسی را، به منزله یک حوزه از دانش بشری، توضیحمی دهد.
    کلیدواژگان: سندشناسی، مستندسازی، اسناد، انتقال اسناد، امحا
  • سیما شارقی صفحه 95
    این مقاله، ضمن بیان تاثیر فناوری اطلاعات بر آرشیو، اسناد تاریخی و روش تحقیق تاریخی،به نقاط قوت و ضعف آن اشاره می کند. تاریخ شفاهی در جایگاه یکی از مواد آرشیوی مهم، وبجهانگستر، فرایند رقمی سازی آرشیوها، کاستی ها و برتری های آن، مدیریت اسناد الکترونیکی،مشکلات این مدیریت، و راهکارهائی در زمینه مدیریت اسناد الکترونیکی، از موضوعات موردبحث میب اشد.
    کلیدواژگان: آرشیوهای رقمی، اسناد تاریخی، پژوهش های تاریخی (روش)، فناوری اطلاعات 3، تاریخ
  • نرگس نشاط صفحه 103
    توسعه اطلاعات و فناوری های ارتباطی در سال های اخیر، با شتابی فوقا لعاده، روندکشانده است. عمیق و غیرخطی بودن این روند، «جامعه اطلاعاتی» سراسر جهان را به سویدر مقایسه با انقلاب صنعتی قبل، دغدغه های فرهنگی، اقتصادی، و اجتماعی بسیار فزونت ریبرای بشریت پدید آورده است. در این عرصه، آرشیوها - که صرفا حاوی منابع دیداری وشنیداری یا اسناد تاریخی هستند - به عنوان مخازنی کما همیت به شمار نمیآ یند، بلکه درکانون اطلاع رسانی قرار دارند و محتوای فرهنگی را تامین می کنند تا افراد، بتوانند از حقوقشاندفاع کنند؛ آموزش را بیش از پیش رواج دهند، و فرهنگی زنده و پویا داشته باشند. در هرکشوری، گنجینه اسناد، بخش مهمی از میراث و منابع اطلاعاتی آن کشور شمرده می شودو منابع آن، به دلیل منحصر به فرد بودن و دربرداشتن اسناد مهم و فاقد جایگزین، بخشی ازسرمایه ملی محسوب می گردد. بدیهی است که این میراث، در حفظ هویت های فرهنگی،برقراری ارتباط میان گذشته و حال، و ترسیم آینده، از اهمیت حیاتی برخوردار است و همینامر، موجب می شود تا مسئولیتی مهم بر عهده دوستداران، حافظان و صاحبان این حافظه ملیباشد. مقاله حاضر، بر آن است تا به بررسی نقش یونسکو در حفظ میراث مستند بپردازد وبرنامه هائی را که تاکنون این سازمان به انجام رسانیده است، مورد مداقه قرار دهد.
    کلیدواژگان: میراث مستند، میراث فرهنگی، حفظ و نگهداری، یونسکو
  • محبوبه مرادیان صفحه 141
|
  • Jafar Agha Zadeh, M. Bayat Page 9
    Morteza Gholi Khan Eghbal al-Saltane-ye Makou’ie, in accordance with the special situation of Makou in its proximity to Russia and the Ottoman Empire, created close relationships during his reign with these two political powers, especially Russia, in order to strengthen his own power in this region of Iran. He followed his predecessor’s policy. At the beginning of the First World War, the situation of Makou became very sensitive due to the entry of Russia and the Ottoman Empire into the war. This was due to the proximity of Makou to the border of those two powers, and the role of this city as the intermediary bridge between those two powers. With regard to his journey to Berlin before the war, the propagation of Islamic unity and on the other hand, intensive persuasions of Ottomans among the Kords of the region (which composed their military power) and their attack on the revenues of Russia, Eghbal al-Saltane favored the Ottmans at the beginning of the World War to maintain his revenues. He expressed this stance in different ways, especially by avoiding extension of the Tabriz-Jolfa railroad as far as Makou. This policy of ruler made the Russians umbrageous and resulted in his exile to Teflis. After the exile of Makou’s ruler, the attempts of the Iranian government to bring him back remained abortive. The Russians returned him to Iran after two and half years of exile. Following this return, and the retreat of Russia from Iran due to the Russian revolution (1917), he continued the policy of favoring the Ottomans more unambiguously. This policy maintained and emphasized favoring the Ottomans by him at the beginning of the World War, but did not achieve a useful result and was repressed, like the tendency that most of Iranians had toward allied parties during the war.
    Keywords: Eghbal al Saltane_World War I (1914_1918)_Russia_Iran_Makou
  • Zahra Asefie Page 41
    After the death of Mozaffar al-Din Shah, Mohammad Ali Mirza was crowned on the 18th of Dey (solar month) in 1285 and ascended the throne as the new king. He affirmed his hostility to the constitution and constitutionalists by not inviting deputies of the council parliament to the coronation celebration. He resisted constitutionalists during his reign and also after taking refuge in Russia during his exile from Iran. In this article we review his hostility to the constitution from 1290, when he returned Iran through Astar Abad with the assistance of the Russians and his brothers. Also, according to insecurity and wars which occurred in different parts of country as a result of his stance, we consider the consequences this hostility had for him.
    Keywords: Mohammad Ali Qajar King of Iran 1872, 1925, Russia, National Council Parliament, Mohammad Valie Khan Tonekabonie 1848, 1927
  • Abdolmahdi Rajaie Page 55
    After the conquest of Iran by the Arabs, the rulers faced the administrative question of recognition of the conquered lands and clearly mapping the roads and villages. For this reason, historical geography developed from the third century onwards. Muslim explorers and geographers successfully collected relevant information by either personal observation or by asking travelers from both near and distant parts of the Islamic world, and finally created valuable written works on this subject. These writings, created continuously from the 3rd century to the 8th century, are collected in ten books in which one can trace the trend of development and evolution of a city or a region. In this article, we have examined pictures and reports related to city/region of Esfahan by referring to sixteen works on historical geography (from the 3rd century until the 8th century) and have traced the trend of development and movement of city/region of Esfahan. It is worth saying that the evolution traces both human and natural geography.
    Keywords: Esfahan, Historical Geography, Jey, Jewish, Urban Evolutions
  • Mahboobeh Kamalie*, Saeed Rezaei Sharifabadi, Fariborz Khosravi Page 69
    This paper considers the current state of recognition and acquisition of records by the National Archives of Iran, and communication with organizations and firms for the transferring of records to the National Archives. The research employed library and analytical survey methods, the tool being a questionnaire designed according to the indicator that makes the archival rules native in the world as well as rules and regulations for transferring records to the National Archives that include the topics of appraisal, destruction, transferring and management of records. The survey population in this study involved two groups of intermediary experts of national archive, and records managers of firms and parent governmental organizations. After analysis of the research, conclusions were examined. Finally, some suggestions are presented to improve the situation of recognition and acquisition of records by the National Archives.
    Keywords: Acquisition, records, National Archives of Iran, Firms, Organizations
  • Luciana Duranti, Trans By: Maryam Vetr Page 81
    This entry presents the science of diplomatics, briefly describing its history, its theoretical content, and its methodology. Comparing classic diplomatics with modern diplomatics, it discusses the concepts of authenticity, originality, and record. Then, it outlines the building blocks of the diplomatic body of knowledge, that its, the context, the act, the persons, the procedure, the documentary form, and the archival bond; and comments on the process of diplomatic criticism and on the usefulness of diplomatics as a discipline.
  • Sima Shareghie Page 95
    Throughout history, individuals and societies have always attached importance to the maintenance of records for various reasons, including the nature of information within them. As part of the common memory of mankind, records have an essential role in the maintenance of religious, national and cultural identities - past, present and future. Records are an information resource for understanding the history and recognition of social, economical, political, official, cultural and military changes within a society. From this perspective, keeping and maintaining this valuable resource is essential and the correct ways of retrieving, printing and publishing them in accurate form are necessary as well. Today we have the practical benefit of access to information technology services such as internet facilities that have increasingly developed in the scientific and academic circles of the country. Beside computerized libraries, there is the opportunity to access specialized websites in history subjects, internal and external websites of prominent researchers in historical disciplines, joining history research groups throughout the world, and finally joining to the scientific associations and virtual institutions. These have opened new possibilities for history researchers.
    Keywords: archives, Historical research, Future, Information technology, historical resources, oral history, Management of Electronic Resources
  • Narges Neshat Page 103
    The extreme rapid development of information and communication technologies in recent years has transformed the industrial world into an “information community”. Being both deep and nonlinear, this trend has larger implications for humanity than any previous industrial revolution, with consequent cultural, economical and social disturbances. In this context, archives cannot be dismissed as unimportant repositories, merely including audio-visual resources or historical records, but they are at the center of information services and the provision of cultural content in order to defend archives’ rights, propagate greater education and stimulate a lively and dynamic culture. The records repository is therefore a crucial legacy and information resource of every country, in other words, a national asset holding unique and irreplaceable records. Obviously, this legacy is vitally important for the maintenance of cultural identities, linking the past, present and future and creating visions for the future. This puts a profound responsibility on the shoulders of friends, keepers and owners of this national memory. The present article considers the role of UNESCO in the maintenance of the documentary legacy and examines the programs it has accomplished so far.
    Keywords: Documentary Legacy, Cultural Legacy, Keeping, Maintenance, UNESCO, archives