فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 78 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود رضایی شریف آبادی صفحه 5
    In recent decades، social changes and changes related to technology have aected boththe tasks of managers and the methods for development، functioning and relationsinside and outside organizations. Accordingly، new factors have attracted attention inorganizations and organizational theories and some old concepts have become moresignicant. Increasing the awareness about these facts and concepts and using them inorganizations has an important eect on expediting organizational aairs. In this article،these new facts are referred to as “the basis for organizational success. Mention is madeof some samples of these concepts and their eect and position in organizations، andespecially in archives، is studied. Findings show that achieving organizational success inany organization، including archives، demands the manager and sta to learn and employspecial skills such as: organizational culture، organizational learning، organizationalrelations etc.
  • مرتضی نورایی، مینا سعادت صفحه 12
    در طول تاریخ، ایران همواره مورد تهاجم دولت های خارجی از جمله روسیه بوده است. همزمان با ورود نیروهای روسیه به ایران و راه اندازی کنسولگری در شهرهای شمالی از جمله رشت، تبریز و استرآباد، دامنه نفوذ خود را در ایران گسترش دادند. روس ها در نقاط یاد شده، قدرت را در دست داشتند و در امور داخلی شهر دخالت می کردند. به طوری که قدرت واقعی در دست آن ها بود و حتا گاهی حاکم شهر را خود انتخاب می کردند. بتدریج روس ها در صدد تصرف املاک و زمین های مردم برآمدند. آن ها بسیاری از این املاک را خریداری یا اجاره می کردند؛ تا آن جا که بیش تر املاک مرغوب آن مناطق به تصرف شهروندان روسیه در آمده بود. تا جنگ جهانی اول، اداره روس ساز و کارهای لازم را برای تملک اراضی در آن مناطق، در پیش گرفته بود. اما با انقلاب اکتبر 1917 روسیه، روند مزبور بسیار کند گردید و دست اندازی روس ها به اراضی و سرزمین ها، پایان پذیرفت. این مقاله، بر آن است تا به بررسی چگونگی مالکیت روس ها و خرید و فروش اراضی به دست آن ها در سه شهر رشت، تبریز و استرآباد در طی سال های 1318تا 1340 ق./1900 تا 1921 م. بپردازد و به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و اسنادی، به تبیین جوانب مختلف این مساله بپردازد.
    کلیدواژگان: روسیه، مالکیت، رشت، تبریز، استرآباد
  • امیر آهنگران صفحه 32
    با مرگ نادرشاه و جنگ های جانشینی بعد از وی- که میان فرزندان، عموزادگان و برخی از سردارانش چون کریم خان زند، آزادخان افغان و محمدحسن خان قاجار روی داد- از تسلط حکومت مرکزی بر منطقه قفقاز کاسته شد و حکمرانان آن منطقه، با مشاهده ضعف و سستی در حاکمیت ایران و برای حفظ منافع خود، دم از استقلال طلبی زدند و برخی از ایشان، به سمت قدرت نوظهور شمالی یعنی روسیه کشیده شدند. در زمان فرمانروایی زندیان، بجز اعلام تابعیت صوری اشخاصی چون پناه خان جوانشیر و هراکلیوس- که آن هم در نتیجه لشکرکشی خان زند به آذربایجان برای مقابله با فتحعلی خان افشار صورت گرفت- تلاش دیگری برای اعاده حاکمیت ایران بر منطقه قفقاز صورت نگرفت و یا این که خان زند، به دلیل جنگ با دیگر سرداران نادری و مشکلاتی که در جنوب کشور داشت- توانایی لازم را در خود ندید تا در این زمینه به آن جامه عمل بپوشاند. با مرگ کریم خان و آغاز جنگ های پی در پی در میان سران ایل زند برای جانشینی وی، حاکمیت نیم بند و صوری ایران بر این منطقه، عملا پایان پذیرفت. در همان دوران روس ها، موفق به تحت الحمایه کردن هراکلیوس دوم، حکمران گرجستان، بر اساس عهدنامه گیورگیوسک در سال 1198ق./ 1783م. شدند. با امضای آن عهدنامه در واپسین سال های عمر سلسله زند، حکمران گرجستان نه تنها از پرداخت خراج مقرر به دربار ایران شانه خالی کرد، بلکه بهانه های لازم را برای مداخله های بعدی روس ها در دیگر مناطق قفقاز فراهم آورد. این پژوهش، با استفاده از روشی توصیفی و تحلیلی بر مبنای اسناد کتابخانه ای، بر آن است تا علاوه بر ترسیم چگونگی اوضاع قفقاز در زمان حاکمیت خان های زند بر بخش هایی از خاک ایران، به این سوال پاسخ دهد که منطقه قفقاز و بویژه قفقاز جنوبی، چه جایگاهی در منش سیاسی کریم خان و دیگر خان های زند داشته است.
    کلیدواژگان: خان های زند، قفقاز جنوبی، گرجستان، قراباغ، کریم خان زند، شاه ایران، 1113؟، 1193 ق هراکلیوس، پناه بیگ جوانشیر
  • سیدمحمود سادات صفحه 48
    در خلال بین سال های 1324ق./ 1907م. تا 1337ق./ 1919م. طغیانی در منطقه مرکزی ایران با مرکزیت کاشان به وجود آمد. سردسته طغیانگران، نایب حسین کاشی و پسرش ماشاءاله خان بودند. محدوده جغرافیایی این طغیان، از جنوب قم تا یزد و از مورچه خورت تا حوالی طبس را شامل می شد. پاره ای علل و عوامل، باعث بروز و ادامه طغیان نایبیان در این محدوده گردید. علل و عوامل محلی، ملی و فراملی، باعث شد که طغیانی با این وسعت شکل بگیرد و سال های متمادی ادامه یابد. این نوشته، به دنبال شرح و بسط این علل و عوامل است. در عوامل محلی به موقعیت طبیعی منطقه کاشان و اختلاف و دودستگی اهالی کاشان، شگردهای نایبیان، حکام کاشان و ناکارآمدی ادارات محلی می پردازد. در عوامل ملی، از آمد و شد پیاپی کابینه ها، فقدان ارتش، کمبود بودجه و تشکیلات نامتمرکز وزارت مالیه، فساد مرکزنشینان و تباهی نیروهای اعزامی از مرکز و نایب، اهرمی برای فشار به مشروطه خواهان مطرح شده و سیاست خارجی انگلستان در قبال ایران، تلگراف خانه انگلیس و نایبیان، جنگ جهانی اول و بیکاری، به عنوان عوامل فراملی بروز و ادامه طغیان نایبیان، بحث شده است.
    کلیدواژگان: طغیان، نایب حسین، ؟، 1298 ق، کاشی، ماشاءاله خان، ؟، 1298 ق، کاشان، شورش های محلی، مجاهدین، بختیاری ها، انگلستان
  • عفت سادات افضل طوسی، الهام محمدخانی صفحه 72
    در این مقاله، به بررسی ویژگی های بصری روزنامه های قاجار و تطبیق این ویژگی ها در دو دوره چاپ سنگی و سربی پرداخته شده است تا از این طریق، بتوان به تاثیرگذاری نوع چاپ در گرافیک این آثار پی برد. در این راستا، با بررسی نمونه های موجود در کتابخانه ملی و مرکز دایره المعارف، تعداد 60 عنوان از روزنامه های عصر قاجار، با معیار مدت زمان انتشار و همچنین نزدیکی با معیارهای مقبول امروزی در گرافیک مطبوعاتی، مطالعه شده است. تحلیل محتوا، روش مورد نظر در این پژوهش برای گرفتن نتایج معتبر و تکرارپذیر از طرح های منتخب می باشد. روش تحقیق به صورت طرح پرسشنامه به روش تحلیل محتوا، شامل بررسی های مختلف از زوایای چگونگی محتوا، ساختار، تصویر، نوشتار، جدول، خط کشی، راستا و بافت بوده است. معیار ترتیب این عنوان ها، با توجه به عنوان مقاله (بررسی ویژگی های بصری...) شکل گرفته است و اهمیت این موارد، از آن روست که شناخت آن ها، شکل دهنده و پایه و اساس گرافیک مطبوعاتی امروز بوده است. استنتاج داده های پرسشنامه، از طریق ماتریس بوده است. در آخر، علاوه بر شناخت مستند ویژگی های بصری اولین روزنامه ها در ایران، این نتیجه حاصل شد که نوع چاپ (سنگی و سربی) در گرافیک روزنامه ها تاثیرگذار بوده است. جایگزین شدن دستگاه چاپ سربی به جای امکانات چاپ سنگی، باعث شد تا کم تر شاهد حضور عناصر زیبایی و تزئینی، طراحی حروف خلاقانه در تیتر، متن و سرلوحه، استفاده از نوشته در جهات مختلف و کاربرد تصویر باشیم. ولی در عین حال با طرح بندی مستحکم تر، قانونمندتر و فضای تنفس بهتر نسبت به نمونه های سنگی مواجه هستیم.
    کلیدواژگان: قاجار، روزنامه، چاپ سربی، چاپ سنگی
  • ساناز باغستانی، فریبرز خسروی، نرگس نشاط صفحه 88
    هدف از پژوهش حاضر، تبیین شیوه تنظیم اسناد آرشیوی و به کارگیری دو اصل پاسداشت منشا و حفظ نظم نخستین در آرشیو ملی ایران است. داده های پژوهش، با استفاده از روش پیمایش تحلیلی و ابزار مصاحبه، گردآوری شد. جامعه آماری مورد بررسی، متشکل از کارشناسان اداره تنظیم و پردازش آرشیو ملی ایران و دفترهای راهنمایی می باشد که برای کاربران در سال های 1350-1370 تدوین شده است. یافته های پژوهش، نشان می دهد که در آرشیو ملی ایران از بدو تاسیس تاکنون، کار «تنظیم» برابر با «طبقه بندی» اسناد درنظر گرفته شده، و اصل «پاسداشت منشا» رعایت شده است. گرچه کارشناسان تنظیم و توصیف، درجهت «حفظ نظم نخستین» در سطح پرونده تلاش کرده اند؛ تاکنون هیچ تلاشی برای حفظ نظم نخستین در سطوح بالاتر تنظیم و توصیف صورت نگرفته است. در پایان، پیشنهادهایی بر اساس یافته های پژوهش، ارایه شده است.
    کلیدواژگان: تنظیم، پاسداشت منشا، حفظ نظم نخستین، آرشیو ملی ایران
  • بهناز زرین کلکی صفحه 100
    مقاله حاضر، بحثی درباره مدیریت اسناد الکترونیکی و سامانه های موجود در این حوزه است و به صورت پیش در آمد، تعریف هایی را که در فهم بهتر موضوع موثر است ارایه می نماید و از آن میان می توان رابطه بین فعالیت های کاری در هر سازمان، تعریف پیشینه، پیشینه های دولتی، تعریف ردیف اسناد و اجزای تشکیل دهنده سند را، نام برد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسناد الکترونیکی، پیشینه دولتی، سند آرشیوی، اجزای تشکیل دهنده سند، قالب، نام و فراداده های اسناد
  • محبوبه مرادیان صفحه 123
    در چند دهه اخیر تغییرات اجتماعی و تغییرات مربوط به فناوری، کار مدیران و به طرز مشابهی نحوه توسعه، کارکرد و روابط درونی و بیرونی سازمان‎ها را تحت تاثیر قرار داده است و به دنبال این تغییرات، واقعیت های جدیدی در سازمان ها و نظریات سازمانی جدید مطرح ساخته و یا بر اهمیت برخی از مفاهیم قدیمی افزوده است؛ که افزایش آگاهی درباره این واقعیت ها و مفاهیم و به کارگیری آن ها در سازمان، تاثیر بسزایی در پیشبرد امور خواهد داشت. در این نگارش، در حالت کلی از این واقعیت های جدید با نام «اساس موفقیت سازمانی» یاد می شود و سعی بر این است که به چند نمونه از این مفاهیم اشاره شود و تاثیر و جایگاه آن در سازمان ها به طور کل، و در سازمان آرشیو به طور خاص، مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آرشیو، موفقیت سازمانی، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی، خط مشی، جایگاه سازمانی، سازمان های پشتیبان
  • ترجمه: مرتضی رضایی شریف آبادی صفحه 138
|
  • Morteza Nouraei, Mina Saadat Page 12
    Throughout history, Iran has always been invaded by foreign countries such as Russia. Coincident with the entrance of Russian forces to Iran, and their opening of consulates in northern cities of Iran such as Rasht, Tabriz and Astarabad, the Russians expanded their range of influence in Iran. Russians exerted power in these regions and interfered in the internal affairs of cities. In fact, the real power was in their hands and they even sometimes chose the rulers of the cities themselves. Russians gradually started to seize the real estate and lands of the people. They bought or rented a large part of this real estate. Most of the valuable real estate of these regions was occupied by the Russians. Until the First World War, the Russian administration had special mechanisms for possessing the lands of these regions but after the 1917 Russian Revolution, these mechanisms stopped and the occupation of lands by the Russians was terminated. This article aims to study the patterns of Russian ownership and their buying and selling of lands in three cities i.e. Rasht, Tabriz and Astarabad from 1900 to 1921. The research uses a descriptive-analytic method and relies on library resources and some records to illuminate the different aspects of this issue.
    Keywords: Russia, ownership, Rasht, Tabriz, Astarabad
  • Amir Ahangaran Page 32
    After the death of Nader Shah and the wars over his succession in which his children, cousins and some of his commanders such as Karim Khan Zand, Azad Khan Afghan and Mohammad Hassan Khan Qajar were involved, the control of the central government over the Caucasus Region was reduced. The rulers of this region, observing the weakness of the government of Iran and aiming to protect their own interests, proclaimed independence and some were attracted to the newly-emerged power of north, Russia. During the reign of Zand Dynasty, except for the superficial declaration of allegiance by individuals such as Panah Khan Javanshir and Erekle – which was done solely because of the Zand army attacking Azerbaijan to confront Fat’h Ali Khan Afshar, no other efforts were made to revive Iranian control over the Caucasus region. One reason for this was that the Zand Khan was busy battling with other Naderi commanders and dealing with problems he was facing in the south of the country and therefore he did not feel ready to take any action in this regard. After the death of Karim Khan and the commencement of continual battles between the heads of the Zand tribe over his succession, the superficial dominance of Iran over this region practically ended.In this period, the Russians were successful in concluding the Georgiyevsk treaty in 1783 with Erekle II, king of Georgia, which made this country a protectorate of Russia. After signing this treaty in the final years of the Zand dynasty, the king of Georgia not only evaded the responsibility of paying taxes to Iran’s court but also paved the way for further interference of the Russians in other regions of Caucasus. This research, using a descriptive and analytic method based on library records, aims to illustrate the conditions of Caucasus during the ruling of the Zand khans over some parts of Iran and to answer the question: what position did the Caucasus region and especially the South Caucasus region have in the political disposition of Karim Khan and other khans of the Zand Dynasty?
    Keywords: Khans of the Zand Dynasty, South Caucasus, Georgia, Karabakh, Karim Khan Zand, Erekle, Panah Beig Javanshir
  • Seyyed Mahmood Sadat Page 48
    Between the years 1907 and 1919 a rebellion was raised in the central region of Iran, with its center being in Kashan. The rebels were headed by Nayeb Hossein Kashi and his son Masha’allah Khan. The geographic region of this rebellion was from the south of Qom to Yazd and from Moorchekhort to around Tabas. There were a number of reasons for the outbreak and continuance of the Nayebian rebellion in this region. Local, national and international factors caused such a vast rebellion to form and continue for several years. This paper aims to explain these reasons. The local factors discussed in this article include: the natural conditions of the Kashan region, disputes and divisions among the people of Kashan, the tricks of the Nayebian, the rulers of Kashan and the non-functioning of local administrations of Kashan. The national factors include frequently changing cabinets, lack of an army, budget deficits and the organization of the finance ministry, the corruption of government staff, the corruption of forces sent from the central government to Kashan, and the fact that the government used Nayeb as a lever of power against constitutionalists. In addition, these international factors for the outbreak and continuance of the rebellion of the Nayebian are also discussed: the foreign policy of England toward Iran, the telegraph house of England in Kashan and its relation with the Nayebian, the First World War, and unemployment due to importing textiles from foreign countries.
    Keywords: rebellion, Kashi, Nayeb Hossein, Kashi, Mashaallah Khan, Kashan, local rebellions, Mujahedin, Bakhtiaris, England
  • Effatossadat Afzal Tousi, Elham Mohammadkhani Page 72
    This paper studies the visual features of newspapers of the Qajar Era and compares these features in two periods i.e. lithography and letterpress in order to understand the impact of the type of printing on the graphics of these works. In this regard, after reviewing the samples available in the National Library and the Encyclopedia Centre, 60 newspapers of the Qajar Era were chosen based on criteria such as duration of publication and also similarity to current styles in press graphics. Content analysis method was employed in this research in order to achieve reliable and repeatable results from selected plans. For this purpose, a questionnaire was designed to study different aspects of the newspapers such as: content, structure, images, writings, tables, lineation, direction and texture. The questionnaire data was analyzed using matrices. Finally, in addition to authorized recognition of early newspapers in Iran, it was concluded that the type of printing (lithography – letterpress) affected the graphics of the newspapers. After substituting linotype machines for lithography facilities, we observe less aesthetic and decorative elements; creative letter designs in titles, texts and epigraphs; texts written in different directions; and images. However, letterpress pages have better established and more regulated layouts in comparison to lithographs.
    Keywords: Qajar, newspaper, typography, lithography
  • Sanaz Baghestani, Fariborz Khosravi, Narges Neshat Page 88
    The aim of this research is to explain the method of arranging archival records and employing two principles i.e. “respect for provenance” and “maintaining the original order” in the National Archives of Iran. The research data were collected through interviews and using an analytic survey method. The research population includes staff of the Arrangement and Processing department of the National Archives of Iran, and embraces the instruction books compiled from 1971 to 1991 for the users. The research findings show that in the National Archives of Iran the “arrangement” task has been considered equal to “classifying” since the inauguration of the Archives up to the present, and the “respect for provenance” principle has been observed. Although arrangement and description experts have made efforts for “maintaining the original order”, there have yet been no efforts for maintaining the primary order in higher levels of arrangement and description. Finally, suggestions are made based on findings of the research.
    Keywords: arrangement, respect for provenance, maintaining the original order, National Archives of Iran
  • Behnaz Zarinkalki Page 100
    The present paper discusses the management of electronic records and systems available in this field. It defines concepts such as records, governmental records etc. to facilitate the understanding of the issue. It is concluded that in the organization of electronic records, the fundamentals of record preservation must be considered as well as record management systems and large amounts of research must be carried out in this regard in order to choose the best method for machine cataloguing of archival resources.
    Keywords: management of electronic records, governmental records, archival records, constitutive parts of records, format, record's metadata
  • Mahboubeh Moradian Page 123
    In recent decades, social changes and changes related to technology have affected both the tasks of managers and the methods for development, functioning and relations inside and outside organizations. Accordingly, new factors have attracted attention in organizations and organizational theories and some old concepts have become more significant. Increasing the awareness about these facts and concepts and using them in organizations has an important effect on expediting organizational affairs. In this article, these new facts are referred to as “the basis for organizational success. Mention is made of some samples of these concepts and their effect and position in organizations, and especially in archives, is studied. Findings show that achieving organizational success in any organization, including archives, demands the manager and staff to learn and employ special skills such as: organizational culture, organizational learning, organizational relations etc.
    Keywords: archives, organizational success, organizational culture, organizational learning, policy, organizational placement, support organization