فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 84 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی اکبری، رضا بیدگلو صفحه 6
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تحلیل ایدئولوژی دولت در عصر پهلوی دوم است، این که این ایدئولوژی از کدام بنیادها و عناصر اساسی شکل گرفت و کارکردهای بنیادین آن تا چه حد در زمینه بازآفرینی مشروعیت حکومت از توفیق برخوردار بود.
    روش/ رویکرد پژوهش: این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای، موضوع را مورد بررسی قرار داده است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد که در دهه چهل و پنجاه، حکومت، برای ایدئولوژی سازی، از عناصری چون انقلاب سفید، ناسیونالیسم شاهنشاهی، عرفی گرایی، شبه بومی گرایی، شبه مذهب گرایی و شبه دموکراسی خواهی بهره می گرفت. کارآیی این ایدئولوژی، در تقویت مشروعیت دولت و رفع بحران آن به علت عدم انطباق آن با شرایط بیرونی جامعه و تحولات جهانی و همچنین عدم تناسب و ناسازگاری درونی عناصر گوناگون و ناهمساز آن قرین موفقیت نبود. دولت پهلوی در شرایطی بر ناسیونالیسم تاکید می کرد که دوران ناسیونالیسم به سر آمده بود. از سوی دیگر، عناصر تشکیل دهنده ایدئولوژی دولت مانند انقلاب سفید، ناسیونالیسم شاهنشاهی، مذهب گرایی و عرفی گرایی در تناقض با یکدیگر قرار داشتند.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، انقلاب سفید، ناسیونالیسم شاهنشاهی، بومی گرایی
  • مرتضی دهقان نژاد، علی جعفری، مرضیه یحیی آبادی صفحه 26
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی سیاست خارجی ایران و نقش وزیران امور خارجه در سال های (1336 -1339ش. / 60-1957 م.) بوده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای و آرشیوی به تعیین وضیعت سیاست خارجی ایران و نقش وزیران امور خارجه در سال های (1336-1339 ش./ 1957-1960 م.) می پردازد.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که وزیران امور خارجه در این دوره، نقش موثری در سیاست خارجی ایران نداشتند؛ چرا که حلقه اصلی سیاست گذاری ها در دست شخص محمدرضا شاه پهلوی متمرکز بود. هسته اصلی سیاست گذاری های ایران در بعد سیاست خارجی، حفظ نظام حکومتی و نه حفظ منافع ملی بود. دولت ایران، اگر در این دوران «سیاست بی طرفی» را اتخاذ می کرد، می توانست از تضاد و درگیری میان دو بلوک شرق و غرب استفاده کند و کشور را درگیر جنگ سرد دو ابر قدرت آمریکا و شوروی نکند؛ اما نه تنها دولت ایران سیاست «بی طرفی» را در پیش نگرفت، بلکه در دسته بندی های نظامی همراه با آمریکا و بلوک غرب شرکت کرد و نقش دست نشاندگی آن کشورها را بازی کرد به گونه ای که تاثیر منفی آن تا سالیان بعد در ایران باقی ماند.
    کلیدواژگان: محمدرضا شاه، وزارت امور خارجه، آمریکا، شوروی، عراق، مصر
  • محمدباقر وثوقی، زهرا حاتمی صفحه 60
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی نقش امتیاز بهره برداری از معادن خاک سرخ هرموز در روابط دوکشور ایران و انگلستان در دوره مظفری (قاجار) می باشد.
    روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر به روش تحقیق تاریخی و با استفاده از اطلاعات لازم در منابع کتابخانه ای و آرشیوی و بر اساس نظم و توالی منطقی تاریخی نوشته شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته نشان می دهد ساختار اداری بیمار ایران عصر قاجار، از جمله فراوانی ارتشاء، ناتوانی دولت مرکزی درحمایت از اتباع غیر مسلمان و اشتباه اجاره بخشی از کشور سبب وقوع حوادثی چون اجاره امتیاز استخراج معادن خاک هرموز، در دوره مظفری شد به نحوی که کشمکش میان معین التجار بوشهری و ارشام و تکران حکم، از ارامنه جنوب، مدت ها ادامه یافت که نتیجه آن پیروزی معین التجار و ناکامی ارامنه تحت الحمایه انگلستان در دستیابی به اجاره این امتیاز بود.
    کلیدواژگان: معین التجار بوشهری، ارشام، تکران، هرموز، روابط خارجی، انگلستان
  • سهراب یزدانی، علی ططری * صفحه 74
    هدف

    هدف از انجام تحقیق حاضر تحلیل وضعیت مقرری نمایندگان و کارکنان نخستین مجلس شورای ملی ایران است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش تحقیق در پژوهش حاضر تحقیق تاریخی است. در این روش اطلاعات لازم از منابع کتابخانه ای با تاکید و تکیه بر اسناد موجود در آرشیو کتابخانه مجلس شورای اسلامی گردآوری شده و سپس بر اساس نظم و توالی منطقی تاریخی پردازش گشته و تحقیق مدون شده است.
    یافته ها و

    نتایج

    از یافته های تحقیق حاضر، اینگونه مستفاد می شود که مجلس اول شورای ملی با کاربرد تجربیات اداری – مالی دستگاه دیوانی کشور، تنها موفق به پرداخت بخش محدودی از حقوق نمایندگان و کارکنان خود شد و بخش مهم این حقوق در دوره های بعدی قانون گذاری به آن ها و یا بازماندگانشان پرداخت شد، چرا که بنا بر دلایلی به ویژه نبود منابع مالی کافی، تمرکز مجلس اول برحل مشکلات اقتصادی کشور و کوتاه مدت بودن این دوره قانون گذاری، امکان رسیدگی به امور داخلی مجلس برای نمایندگان محدود بود؛ ازاین رو مجلس اول از ساختار مالی منطقی برخوردار نبود.

    کلیدواژگان: نخستین دوره مجلس شورای ملی، نمایندگان و کارکنان مجلس، حقوق و مستمری، آرشیو اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی
  • مرتضی کوکبی، فریده عصاره، سعید رضایی شریف آبادی، امیررضا اصنافی صفحه 96
    هدف
    یکپارچگی نرم افزارهای کتابخانه ای می تواند امکان مدیریت بهتر اطلاعات را فراهم سازد. نرم افزار کتابخانه ای، باید به گونه ای طراحی و تولید شود که ضمن سادگی، در برگیرنده قابلیت های مختلفی جهت انجام انواع جست وجوها، ارائه نتایج بازیابی، نمایش اطلاعات، و مدیریت سابقه جست وجو برای انواع منابع اطلاعاتی باشد. این نکته، درمورد نرم افزارهای آرشیوی نیز صدق می کند. به این ترتیب، وجود نرم افزار آرشیوی جامع، براساس ساختاری استاندارد، در مراکز آرشیوی، می تواند نیازهای کاربران آن یعنی آرشیویست ها و پژوهشگران را در زمینه دستیابی به اطلاعات مورد نیاز برطرف سازد.
    روش گردآوری و تحلیل داده ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی است و به صورت پیمایشی انجام شده است. در مرحله اول، با بررسی متون مختلف و گفت وگو با برخی متخصصان حوزه آرشیو، یک سیاهه وارسی از مواد آرشیوی به دست آمد. بر اساس اطلاعات به دست آمده از سیاهه وارسی مشخص شد که در هر مرکز آرشیوی چه نوعی از مواد آرشیوی موجود است. در مرحله بعدی، نرم افزارهای موجود در مراکز آرشیوی شناسایی و ارزیابی شد. برای این منظور، یک سیاهه وارسی تهیه شد. در سیاهه وارسی، پژوهشگر، ضمن شناسایی نرم افزارهای مورد استفاده در هر مرکز جهت مدیریت منابع آرشیوی، با مشاهده این نرم افزارها به بررسی قابلیت های لازم در یک نرم افزار آرشیوی پرداخت.
    یافته ها
    در این پژوهش، مشخص شد که نرم افزارهای «نقش جهان» و «شناسنامه فرهنگی ایثارگران» دارای کمترین میزان انطباق با مولفه های موجود در سیاهه وارسی هستند. بیشتر نرم افزارهای آرشیوی بررسی شده، در بهره گیری از راهنمای کارآمد و استانداردهای آرشیوی، دارای نقاط ضعف بودند.
    نتیجه گیری
    بررسی ها مشخص کرد که هیچ کدام از نرم افزارهای آرشیوی مورد مطالعه، استانداردهای آرشیوی را مورد استفاده قرار نمی دهند. البته نرم افزارهای رسا و سیمرغ، به صورتی مقدماتی و در حدی ضعیف، تاحدودی ایساد (استانداردهای بین المللی تنظیم و توصیف آرشیوی) را مورد توجه قرار داده بودند.
    کلیدواژگان: نرم افزارهای آرشیوی، استانداردهای آرشیوی، آرشیویست های ایرانی
  • فاطمه اسفندیاری، زهره میرحسینی، اشرف سادات بزرگی صفحه 114
    هدف
    پژوهش حاضر، به منظور شناسایی عناصر توصیفی و میزان مطابقت فهرست نویسی اسناد آرشیوی با استانداردهای بین المللی تنظیم و توصیف آرشیوی (ایساد) در معاونت اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران انجام شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش، پیمایش تحلیلی است. برای گردآوری داده های پژوهش از سیاهه وارسی، قوانین مربوط به استانداردهای آرشیو، و مصاحبه استفاده شده است. نتایج، با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی و درصد) در قالب جدول و نمودار ارائه شده است. جامعه پژوهش، شامل پژوهشگران و متخصصان تنظیم و پردازش اسناد، دفاتر راهنما، و کاربرگه های فهرست نویسی اسناد آرشیوی در سازمان پیش گفته می باشد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که عناصر توصیفی در فهرست برگه های اسناد آرشیوی، با ایساد مطابقت دارد. همچنین، مشخص شد که عناصر اطلاعاتی «نام پدیدآور» با 62/16 درصد و «توصیفگرها» با 26/91 درصد به وسیله ابزارهای مستندسازی، همخوانی دارد و حدود 8/8 درصد آن ها مستندسازی نشده اند. بنابراین، از دیدگاه متخصصان و کارشناسان تنظیم و پردازش اسناد، فهرست نویسی اسناد آرشیوی براساس ایساد تاثیر مثبتی در سازماندهی اسناد دارد.
    نتیجه گیری
    در پایان می توان نتیجه گرفت که استاندارد بودن شیوه توصیف منجر به بازیابی بهتر اسناد مرتبط شده است.
    کلیدواژگان: آرشیو، فهرستنویسی اسناد آرشیوی، استانداردهای بین المللی تنظیم و توصیف آرشیوی (ایساد)، عناصر توصیفی، فهرستنویسی منابع غیرکتابی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • نحلا حریری، فریبرز خسروی، صدف نعیمی صفحه 136
    هدف
    پژوهش حاضر، با هدف آگاهی از وضعیت نمایه سازی اسناد آرشیوی مکتوب در مراکز آرشیوی شهر تهران انجام شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش، پیمایشی توصیفی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. جامعه پژوهش شامل 100 نفر از نمایه سازان مراکز آرشیوی تهران است که کلیه آن ها به پرسشنامه ها پاسخ داده اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که 42 درصد نمایه سازان، برای نمایه سازی، از هر دو زبان کنترل شده و طبیعی استفاده می کنند و 65 درصد نما یه سازان، در مراکز آرشیوی خود دارای خط مشی نمایه سازی به صورت فایل مستند هستند. 80 درصد از نمایه سازان، برای مستندسازی نمایه های اسناد آرشیوی، از ابزارهای نمایه سازی استفاده می کنند. 25/46 درصد نمایه سازان، مطابقت ابزارهای کمکی نمایه سازی با محتوای موضوعی اسناد و اصطلاح شناسی را در سطح متوسط؛ و 75/38 درصد آن ها، میزان پاسخگویی به نیاز کاربران در استفاده از ابزارها در نمایه سازی را، در سطح زیاد ارزیابی کرده اند. از نظر میزان استفاده، اصطلاحنامه اصفا بالاترین میزان استفاده (8/68درصد) را داشته است. در مورد شیوه نظام نمایه سازی، بیشترین فراوانی مربوط به کاربرگه الکترونیکی است و نرم افزار رسا بیشترین میزان استفاده را (46/82 درصد) در نمایه سازی اسناد داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از این است که نارسایی های موجود، بیشتر مربوط به روزآمدسازی واژگان و مفاهیم ابزارهای نمایه سازی و ضعف ارتباط بین نمایه سازان مراکز آرشیوی با یکدیگر است.
    کلیدواژگان: نمایه سازی، مراکز آرشیوی تهران، نمایه سازان، نمایه سازی الکترونیکی، اسناد آرشیوی مکتوب
|
  • Mohammad Ali Akbari, Reza Bigdelo Page 6
    e major function of an ideology is to provide the people of a society with a homogeneous identity and accordingly contribute to the legitimacy of a government. Aiming to solve its legitimacy crisis, the Pahlavi Government tried to develop a speci-c ideology, and to present a new identity to Iran’s society based on that ideology during 1960’s and 1970’s. is need arose because of the economic and social modernization policy which Pahlavi’s Government adopted during this period in order to keep pace with global developments.e main question of the present research is: which key elements and foundations formed this ideology adopted by Mohammad Reza Shah's Government, and to what extent did the fundamental functions of this ideological system help in recreating the legitimacy of the Pahlavi Government? is research studies this subject through historical and descriptive-analytic methods of investigation. is study concludes that according to the records, the Pahlavi Government used some elements such as the White Revolution, Imperial Nationalism, secularism,pseudo-nativism, pseudo-religiousness and pseudo-pro-democracy to create this ideology during 1960's and 70’s. e ideology was not a practical success in supporting the legitimacy of the Pahlavi Government and solving its legitimacy crisis, since it did not meet the real requirements of society and was not in compliance with global developments. It also lacked internal consistency and appropriateness in its miscellaneous and incompatible elements. e Pahlavi Government was emphasizing nationalism a er the nationalism era had ended.
    Keywords: ideology, the White Revolution, Imperial Nationalism, localism, Mohammad Reza Shah
  • Morteza Dehghan Nejad, Ali Jafari, Marzieh Yahyaabadi Page 26
    e years 1957 to 1960 were one of the most critical periods of the contemporary history of Iran from the viewpoint of its foreign relations. is is largely due to the fact that this period coincided with the attempts of other countries to increase their dominance over Iran. During this period, Iran was struggling with countries like the Soviet Union, Iraq, Egypt and the United States in its foreign relationships. Iran’s relations with the Soviet Union, Iraq and Egypt were similar to each other, involving uctuations, conicts, strains and even complete breaks. During these years, a negative aspect of Iran’s foreign policy was the wide gap created in relations between Iran and Arab countries including Egypt. Mohammad Reza Shah’s foreign policy in the region, and his relations with Israel, had resulted in this wide gap and had caused some Arab countries to openly express their dissatisfaction. ese relations were most strained during the presidency of Gamal Abdel Nasser in Egypt. At the same time, Iran had very close relations with the U.S. which led to Iran’s increased dependency on the U.S. e aim of the present research is to study the role of Iran’s foreign ministers in Iran’s relations with the other countries which aimed to dominate Iran or maintain ties with it during 1957-1960, and the condition of Iran’s foreign policy in this period. e -ndings of this research show that the foreign ministers did not have an e"ective role in Iran’s foreign policy becausethe main policymaker was Mohammad Reza Shah himself, and the main function of his foreign policies was to protect his government, not the national interest.
    Keywords: Mohammad Reza Shah Pahlavi, foreign ministry, the United States, the Soviet Union, Iraq, Egypt
  • Mohammad Bagher Vosooghi, Zahra Hatami Page 60
    During the era of Moza"ar al-Din Shah Qajar in Iran, Moein-o Tojar Bushehri and Arsham and Takran Melkoum had a conict over the privilege of exploitation of ochre mines in Hormuz. When Britain supported Arsham and Takran Melkoum, two Armenian brothers from the south of Iran, this issue became problematic in the ties between Iran and Britain. Ochre is one of the basic and important ingredients used in the paint industry and is widely used in producing di"erent types of paints. In that era around seven thousands tons of ochre was annually exported from Iran to Great Britain, and also a little to India. e purpose of this research is to shed light on this subject, based on unpublished records and other written documents remaining from the Qajar era, and to explore the main reasons behind it. e ndings of this study indicate that the principal factor was the poor administrative structure of Iran, which was a"ected by elements such as widespread bribery, the weakness of the central government in protecting its non-Muslim citizens, and leasing a part of the country to others: an ill-judged policy which practically transferred the authority of the central government to others.
    Keywords: Moein, o Tojar Bushehri, Arsham Melkoum, Takran Melkoum, Hormuz, Foreign policy, Great Britain
  • Sohrab Yazdani, Ali Tatari Page 74

    Iran’s First National Consultative Assembly (Parliament) was established when Iran was in a weak economic condition. erefore, the members of this parliament focused on overcoming the -nancial problems and economic obstacles, and they established their -rst specialized working group titled "Malieh (Finance) Commission”. However, the parliament members faced many problems in covering their personal living expenses due to leaving their personal jobs and having to reside in Tehran. Consequently, the National Consultative Assembly had to -nd a solution to a new challenge:-nancial support of its members.e main question of this research is: being short of -nancial resources and having no -nancial and administrative experience in the parliamentary system, what -nancial and administrativemeasurements and framework did the parliament use to pay the salaries of its sta" and members?In applying the method of historical research, all the necessary pieces of information were gathered from library resources, focusing on the records existing in the Document Center of Iran’s Parliament. is information was processed in a rational historical sequence and then analyzed.e -ndings of this research show that the First National Consultative Assembly of Iran was onlyable to pay a small amount of its sta" and members’ salary by applying the -nancial and administrative experiences of the governmental system of Iran. A signi-cant proportion was postponed to the next rounds of the Parliament when it was paid to them or their heirs. e period of the -rst National Consultative Assembly was so short that the members only focused on solving the country’s economic problems, and its -nancial resources were so inadequate that they could only pay limited attention to the internal a"airs of the Parliament. Consequently the First Parliament did not have an orderly approach to -nancial management.

    Keywords: The First National Consultative Assembly, parliament staff, members, payments, salaries, Document Center of Iran Parliament
  • Morteza Kokabi, Farideh Osareh, Saeed Rezaei Sharifabadi, Amir Reza Asnafi Page 96
    information. Library so ware should be designed and presented in such a way that along with comfortable application, it contains various capabilities suitable for di"erent types of search, presenting the results of information retrieval, displaying the information and managing the search history, functional for di"erent types of information resources. e archival so ware programs applied in archival centers need the same qualities. A comprehensive archival program, which is based on standards of archival construction, can broadly satisfy the needs of both archivists and researchers for better access to the archival information. e main purpose of this research is to assess the archival centers of Iran in terms of their archival so ware.e homogeneity of library so ware programs paves the way for easier management of
    Methodology
    checklist containing archival requirements was prepared through studying di"erent texts and interviewing archiving professionals. On the basis of the information obtained, it was ascertained which types of archival requirements were covered at any archival center. e next step was identifying and assessing the so ware programs available in the archival centers against a checklist.rough this checklist the so ware programs available in any archival center were calibrated. is study on the present so ware programs enabled the researchers to analyze the presence or absence of the various capabilities in the so ware.e present research employs the descriptive/survey method. As the -rst step, a
    Findings
    programs have the least compliance with the factors mentioned in the checklist. Most of the studied archival so ware programs had some weak points in applying archival standards and presenting an ecient guideline. e -ndings also indicate that none of the studied archival so ware programs apply adequate archival standards; however, “Rasa” and “Simorq” programs have a basic and elementary capability. is research shows that the “Naghshe Jahan” and “Shenasnameye Farhangie Isargaran”
    Keywords: archival software, archival standards, Iran archival centers
  • Fatemeh Esfandiari, Zohreh Mirhosseini, Ashraf Sadat Bozorgi Page 114
    Purpose
    records catalogues at the National Archives of Iran and the level of their conformity with the International Standard Archival Description (ISAD).e present research is aimed at identifying descriptive elements of the archival
    Methodology
    standards, and interviews are employed for gathering research data. e results are presented in tables and -gures through descriptive statistical methods (frequency and percentage).e research community included researchers and experts in arrangement and descriptionof records, manuals, and cataloging worksheets of the archival records existing in NationalLibrary and Archives of Iran.is research was based on analytical survey. A checklist, the rules of archival
    Findings
    with ISAD. e research -ndings also show that information elements including “AuthorName” (16.62%) and “Descriptors” (91.26%) are consistent with documentation tools.8.8% of these information elements are not documented at all. In the eyes of the experts of arrangement and description of documents, cataloging of archival documents based on ISAD has improved the methods of organizing documents.
    Conclusion
    Applying this standardized method of archival description has led to better retrieval of the related documents.is research displays the conformity of descriptive elements in the studied worksheets
    Keywords: archive, cataloguing of archival records, International Standard Archival Description (ISAD), descriptive elements, cataloging of non, book resources, National Library
  • Najla Hariri, Fariborz Khosravi, Sadaf Naeemi Page 136
    Purpose
    documents in Tehran’s archival centers.e present research aimed to evaluate the status of indexing the written archival
    Methodology
    was used as the tool for gathering information. e study community contained 100 indexers working in Tehran’s archival centers who answered the questionnaire.e research applied the method of descriptive survey and a questionnaire
    Findings
    and natural languages for indexing and 65 percent of the indexers in archival centers have their own indexing policy. It also shows that 80 percent of the indexers use indexing tools for documentation of the archival records. 46.25 percent of these indexers have evaluated the compatibility of indexing aids with the subject content of records and their terminology as average.38.75 percent of them have evaluated that the indexing tools meet the users’ needs to a high degree.e -ndings also show that the Persian Cultural esaurus (ASFA) is the most frequently used (68.8%). Among indexing systems, electronic work sheets are used most frequently and Rasa so ware is the most popular tool for indexing the records (82.46%).e -ndings of this research show that 42 percent of the indexers apply both controlled
    Conclusion
    and concepts in indexing tools, and also poor communication between the indexers ofarchival centers.e existing inadequacies are mostly related to lack of updating the terminologies
    Keywords: indexing, Tehran's archival centers, indexers, electronic indexing, written archival documents